Jeg har i mange år brukt mobilen min til å kommunisere med elever. De siste årene har vi som kontaktlærere også fått en godtgjørelse for dette (100 kroner i mnd.). Nå er det bestemt, og innført, at det skal være to-faktor innlogging på its learning. Faktor 2, det som er nytt, er en kode vi får på mobilen (omtrent som bank-id, etc.)
Jeg har pleid å ha mobilen liggende på arbeidsrommet mitt, men nå blir jeg nødt til å ta den med i klasserommet når jeg underviser - hvis ikke får jeg ikke logget på its learning eller fraværsføringssystemet vi bruker. Jeg har ingen prinsipielle problemer med å ta mobilen med i klasserommet, men det jeg har problemer med, er at mobilen min helt og holdent er mitt ansvar. Selv om arbeidsgiver nå pålegger meg å ha (privat) mobil i klasserommet, så er det mitt problem om en elev går forbi pulten der mobilen ligger og feier den med seg så den faller på gulvet og skjermen knuses. Et rent uhell, men et dyrt uhell.
Mobilen min er verdt mer enn datamaskinen jeg får hos arbeidsgiver, og jeg er ikke spesielt sugen på å ta alle kostnader ved en ev. skade selv.
Noen som vet om arbeidsgiver har rett til å kreve at vi bruker privat utstyr på jobb uten at det følger med noe som helst ansvar for arbeidsgiver?
Det kan jeg ikke tenke meg. Jeg vil påstå at i enhver annen bransje blir man utstyrt med det telefon- eller datautstyr man trenger for å gjøre jobben sin. Trenger jeg mobil i jobben, så dekker jobben min dette fullt ut.
Interessant problemstilling! Hos oss har vi mulighet til å bruke eget utstyr (BYOD), men da på eget ansvar - men det er jo frivillig. Vi får det vi trenger (PC, mobil, etc), men hvis noen har sterke ønsker om å bruke dingser vi ikke har dekket kan de det, men da er de selv ansvarlige.
Jeg tror jeg hadde krevd at de enten dekket uhell, eller nektet å ta med mobilen - så får de fikse det på en annen måte.
Må elevene også bruke to-faktor pålogging? Det høres jo maks upraktisk ut.
Dere har vel personlige pcer? Hva med å få kommunen til å heller gå over til smartkort som puttes i pc, så har du tofaktoren der og er da sikret tilstrekkelig til å ikke trenge tofaktor i its learning? :løsningsorientert:
Eller så er det vel sånn, at det kommer til å bli forventet at de som ikke har personlig jobbmobil må bruke privatmobil i disse sammenhengene. Jeg ser at det kommer i min kommune på flere fronter. :jupp: Kan da arbeidsgiver pålegge de ansatte å bruke verktøy som forutsetter bruk av privat utstyr? Godt spørsmål, som jeg ser at rådmannsnivået sier ja til.
Elevene må (heldigvis) ikke bruke to-faktor pålogging.
Jeg har jo mange ganger hatt mobilen med i klasserommet før også, for å spille noe av på spotify, for å vise frem en eller annen app, etc., etc., etc. Men da er det jeg som velger det, og da forstår jeg at det er mitt ansvar. Nå blir jeg pålagt det, og da mener jeg at situasjonen er en annen.
Ja, og svaret er at arbeidsgiver ikke har lov til å ta på seg forsikringsansvar/erstatningsansvar for privat utstyr.
Hva mener du med "jeg vil påstå at ..."? At det er slik, eller at det bør være slik? :undrer: Jeg bruker privat mobil- mye- i jobbsammenheng, men jeg tror ikke det er særlig sannsynlig at samtlige lærere i Norge får smart-telefon dekket av jobben med det første. Jeg trøster meg selv med at jeg i det minste har lang "ferie". :nemlig:
Jeg tror heller ikke at lærere får smart-telefon med det første, men at arbeidsgiver dekker skade i klasserom er vel en naturlig konsekvens av pålegg om privat mobilbruk?
Jeg vil påstå at det er slik i de aller, aller fleste bransjer. Man får utstyret man trenger for å gjøre jobben sin, enten det er datamaskin eller skrumaskin - eller telefon.
Enig og samme som Tjorven. Før 2001 hadde jeg forresten dekket hjemmetelefon delvis.
Fagforeningen har godtatt avtalen, så der er det i grunn ikke mye mer å hente.
For meg handler dette om det prinsipielle. Sjansen for at noen elever ødelegger mobilen min mens jeg står med ryggen til er veldig, veldig liten. Men den er der, og så lenge det ikke er jeg som bestemmer om mobilen skal medbringes eller ikke, så skal jeg heller ikke stå ansvarlig for skaden som ev. oppstår.
Hvis arbeidgiver i praksis pålegger deg å ha med mobilen inn i klasserommet mener jeg at man kan bruke paragrafen om objektivt ansvar. Du har ikke noe valg, derfor er de erstatningspliktige om mobilen blir ødelagt. Jeg ville sørget for å han det skriftlig fra rektor at dere må bruke tofaktor pålogging og at dere av den grunn må ha med telefonen inn i timen.
Eg også synest dette går over alle grenser, og eg er faktisk prinsipielt imot at eg skal dra med seg mobilen til timene, passe på at han er uten ringetone og meldingtone, og rett og slett måtte forholde seg til den som lærar i klasserommet, eg syns det er heilt uhørt. Det du skriv er interessant, og eg tenkjer at det er rart at fagforeninger berre har godtatt det. Alle? Lektorlaget også?
Men det er vel ikke sånn at en evt avtale fagforeningene har inngått er evigvarende, så jeg ville nok sendt en henvendelse til dem og sagt min mening. Så får de jo heller kanskje inngå en annen avtale når den skal evalueres. Jeg vil tro at ikke du er den eneste som reagerer.
Men har dette vært oppe som en sak med forbundene etter at dere måtteha med telefonene inne i klasserommene for å kunne logge dere på nett og gjøre jobben deres? En ting er at fagforbundet har godkjent godtgjørelse for bruk av privattelefon til div. SMS og slik, men et indirekte pålegg om å bruke egen telefon for å logge seg på arbeidsverktøy? Lærerorganisasjonene må jo ta en ekstrarunde på det der. Hva gjør man hvis lærer iikke har mobiltelefon da?
Hvilken to-faktor løsning er det de krever? Både MinID og BankID kan gjøres uten mobil (de fleste ønsker å bruke BankID på mobil er mitt inntrykk, men man MÅ ikke)
Ellers tror jeg enda det er vanlig med følgende tre finaniseringsmodeller på mobiltelefon
Den enkelte ansatte finansierer selve enheten, mens arbeidsgiver dekker abonementet (har vært vanlig på mange steder hvor mobilen skal erstatte fasttelefonen)
Arbeidsgiver gir en fast sum for at den ansatte skal holde seg med mobil og abonement. Enkel finansiell løsning, arbeidsgiver slipper å holde kontroll på abonementene
Arbeidsgiver finansierer både mobil og abonement. En del restriksjoner og "tak" på hva som finansieres. Der hvor jeg jobber er det slik, og det er veldig praktisk. Jeg kan da feks gi penger til Røde Kors via mobilen, og får info om at det trekkes av lønna. Før var det veldig vanskelig å feks bruke mobilen på ferie og gå over datatrafikken. Fikk meg ikke til å gjøre det ettersom arbeidsgiver måtte betale.
De to-trinns-verifikasjoner jeg har vært borti har mulighet til papirkoder eller koder tilsendt på epost, er det ingen løsning utenom mobil for its learning?
Jeg tenker at dersom arbeidsgiver krever at du har med mobil i klasserommet så må de ta eventuelle kostnader ombudet med det. Men skjønner at det ikke er så enkelt. Er forresten fagforening inneforstått med konsekvensene ved dette, eller har de bare vært enig i at to-trinns-verifisering er nødvendig og så ikke fått med seg hvilke konsekvenser det kan få?
(Vi har hatt samme utfordring på jobb, men her ble løsningen epost eller oppringning til kontortelefon med opplest kode)
Vi må bruke privat mobil i jobb og får dekket litt hver måned til abonnement. Det dekker hverken hele abonnementet eller smarttelefon, men kunne dekket en billigtelefon med billigste abonnement uten særlig mobildata.
Vi har to-trinns pålogging med app, men det skal finnes kodebrikker å få tak i til dem som ikke har smarttelefon.
Blir mobilen min ødelagt på jobb regner jeg med å måtte dekke det selv.
Jeg kan skjønne at arbeidsgiver kan ønske å ikke holde ansatte med valgfrie mobiltelefoner, eller betale erstatning for disse. Men å kreve bruk av privat telefon uten å ha alternativer, er urimelig. Da får skolen kjøpe inn noen rimelige telefoner som kan brukes i klasserom, og så får de private holdes utenom.
Vi har ikke slik innlogging, heldigvis, men vi har et system der alt av vikartimer sendes på SMS. Leser man ikke disse, gjør man altså ikke jobben sin, men arbeidsgiver gir ikke en krone for mobilbruken. Jeg er ganske oppgitt over at fagforeningene våre ikke protesterer mer.
Synes det høres rart ut. :gruble:
Jeg har jobbtelefon. Eller, de dekker en viss minstepris, og om du vil ha en dyrere mobil betaler du mellomlegget selv. Da har jeg mail og alt på telefonen. Andre har en privat og en på jobb, og da legges den jobbtelefonen igjen på jobb. :nikker:
Nå ble telefonen min ødelagt, og da er det arbeidsgiver som betaler (når ikke jeg ødela den ved å miste den etc).
Hos oss har ledelsen tilbud om jobbtelefon. Jeg har valgt å takke nei, og bruker derfor min private. Men, det er mitt valg. Lærerne er ikke pålagt å bruke egen telefon på skolen, og vi vil i løpet av det neste året gå over til mobilløsning på telefonsystemet vårt. Tanken er da at alle lærere får en jobbtelefon som kun skal benyttes på jobb og skal ligge igjen ved dagens slutt. Disse telefonene vil da være av en relativt rimelig type da hovedbruken vil være telefonkontakt med foresatte og smser.
Jeg klarer ikke helt forstå at det er så stor forskjell på å ha med seg mobilen inn i et klasserom enn en annen jobb der man bruker sin "private" mobil. Uhell kan skje på jobb hvor som helst, og som lærer så kan man vel legge mobilen i en veske eller sekk eller skuff når man ikke skal taste inn koden for innlogging i fraværssystemet? Det skal vel sikkert ikke brukes "hele tiden" og med litt flaks så er man innlogget for hele dagen når man først har logget seg inn?
Men PS: jeg hadde ikke innført en slik to-faktor innlogging med mobil for lærere, da hadde jeg heller sørget for at de brukte bank-id. Blir en ekstra faktor jeg ikke helt ser behovet for, gitt. Jeg jobber jo i samme bransje og vi har kun brukernavn og passord på fraværssystemet, og mener det er god nok sikkerhet.
Eg er ikkje lærar, men vi har også 2-faktor pålogging til sikre servere på jobb der eg treng mobil for å motta pinkode. Kunne aldri falt meg inn å kreve at jobben skal betale for telefonen min av den grunn. Telefon har eg jo uansett og eg betaler ingenting for å motta meldingane.
Kontaktlærerne hos oss får tilbud om en helt enkel jobbmobil, ikke noen fancy sak, og det fungerer godt. Dersom man krever bruk av mobil i klasserom, tenker jeg alle bør få tilbud om en slik.
Det høres ut som en veldig ryddig løsning. Jeg har også (selvsagt) hatt mobil med i klasserommet ved mange anledninger, men da har det vært mitt valg - mitt ansvar.
Jeg mente vel egentlig private, uten hermetegn... men at man får en subsidiering gjør jo at jobben gir litt tilbake for at man bruker sin mobil i jobbsammenheng. Men det koster jo ikke noe å motta en melding egentlig.
Jeg synes ikke at det er urimelig å motta sms/kode, jeg synes det er urimelig at jeg bærer alt erstatningsansvaret hvis en av elevene ødelegger mobilen min.
Når det er tofaktor pålogging så hjelper det jo veldig lite å få en jobbtelefon, fordi bank-id på mobil er knyttet til ditt telefonnummer ikke til jobbtelefonnummeret. Så i praksis må du jo ha med privattelefon eller bankbrikke i klasserommet.
Kommunen er helt sikkert selvassurandør, så det er lite trolig at de vil erstatte telefonen din, men du kan jo sjekke med eget forsikringsselskap, der er det jo mange reiseforsikringer som gjelder i det du går ut av døren til du kommer hjem. Eller sjekke om det er en sånn "idioti" forsikring som du kan tegne på mobilen for å slippe sånne kjipe ekstrautgifter.
Jeg er i prinsippet helt enig i at dette burde skolen løse for dere som jobber der.
Hvis dette er noe man MÅ kunne motta ofte, for å kunne utføre jobben sin, så ja. Det er slik det fungerer på de fleste arbeidsplasser i andre bransjer.
Min første tanke er :"Men så pass på den da!" Men jeg ser at den kan være litt kvass.
Jeg er også lærer, og det hender jobben min krever at jeg må ha mobilen med meg i klasserommet. Jeg bruker den i de tilfellene til det jeg må, og legger den i veska/sekken/kateterskuffen/lomma/BHen. (Ja, jeg vet(!) ang BH og mobil, jmf tidligere FP-tråd.)
Mulig jeg er vrang, men jeg ser ikke problemet. Og mulig jeg er godt vant, men om en elev hadde ødelagt mobilen min tror jeg ikke det hadde blitt et problem ang. Erstatning.
Vi har noen kjipe Nokiamobiler som vi bruker i klasserommene, det er helt greit. Men jeg ville ikke likt å ha med min private iPhone i klasserommet. Å sammenlikne å ha med seg en privat mobil på et arbeidssted med voksne folk, og det ha det samme med barn er litt rart synes jeg. Det skal ikke mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet før feks en ungdom kan ta mobilen, ødelegge den eller noe sånt. I våres hadde jeg med meg iPhonen inn i klasserommet, jeg husker ikke helt hvorfor nå. Plutselig skjedde det noe i klasserommet som gjorde at jeg ikke hadde oversikt over den et øyeblikk. Da var det to av gutta som brukte den til å ta masse bilder av seg selv. Uskyldig moro, men det kunne fort vært noen som kastet den i gulvet eller noe sånt. Det var selvsagt min feil at jeg tok den med, og jeg har ikke tatt den med siden for å si det sånn.
Det finnes jo tofaktor som hverken er knyttet til BankID eller mobil, det bruker vi på jobb. En liten brikke. Måtte jo vært en enklere løsning, i det minste. Men en bør kunne gi enkel jobbmobil til tofaktorpålogging som er uavhengig av BankID, jeg tenker det er ryddigst.
Jeg er også litt vrang, for for meg handler dette om prinsippet. Flott for deg at du er godt vant, men jeg stilte spørsmålet til skoleledelsen, og derfor har jeg svart på hvitt at det hadde blitt et problem angående erstatning. Skolen erstatter kroner null fordi det er snakk om privat utstyr.
Jeg skjønner godt at du reagerer, jeg hadde også forventet at de erstattet telefonen dersom den ble ødelagt. Jeg vil jo tro at det er relativt sjeldent at det oppstår skade på telefoner i en slik situasjon, så skoleledelsen hadde antakeligvis fått mye velvilje for et lite antall kroner om de forpliktet seg til å dekke slike skader.
Hvis det innebærer at du må ha egen mobil med på jobb, så ja. Det er faktisk ikke alle lærere som har det. Jeg har det, men merket hvor vanskelig det ble da mobilen min var ute av drift et par dager.
Jeg synes det er en selvfølge at arbeidsgiver sørger for at man har det utstyret man trenger for å kunne gjøre jobben sin. Eller at man kompenseres for å bruke eget utstyr. Og at det er en selvfølge at arbeidsgiver erstatter privat utstyr som ødelegges når man bruker det i jobb.
Dette stemmer vel ikke helt? En del tofaktor pålogging er knyttet opp mot nummeret, og ikke bank-ID. Og bank-ID kan lastes ned som app? Men kanskje du mener spesielt for It's learning?
Darth: Hva skjer om telefonen blir ødelagt, og du ikke har telefon på noen dager/ikke har råd til ny - og dermed ikke får gjort deler av jobbe din? Hva skjer da? Kanskje helt hypotetisk, men forventes det at man skal kjøpe en ny telefon på strak arm?
Nå er kommunene svært ofte selvassurandør - men det skal da virkelig ikke være til hinder for at de erstatter personlige eiendeler som blir skadet i embeds medfør.
Jeg tenker at hvis arbeidsgiver har prinsipp om å ikke erstatte private eiendeler som skades under utøvelsen av arbeidet, så kan ansatte med god samvittighet ha som prinsipp at de ikke vil benytte private eiendeler for å utføre arbeidet sitt.
Bruker privat mobil på jobb uten fnugg av kompensasjon, baker til elevene for egne penger i forbindelse med belønningssystemer, kjøper planter til klasserommet, oss.
Dugnad i praksis!
Til gjengjeld har jeg ikke dårlig samvittighet for å skrive ut bursdagsinvitasjoner på jobb.
Gjør akkurat det samme. Regner med at jeg bruker rundt 500 kroner i året på å svare på SMS, ringe foreldre tilbake hvis jeg ikke når telefonen, baking til sosiale aktiviteter med klassen, premier til småkonkurranser i klasserommet etc, men jeg orker ikke å styre med å "stå på krava". Dessuten tenker jeg at arbeidsgiver også er raus av og til. F.eks. kunne ledelsen vært mye strengere med å kreve at jeg tar igjen timer som går bort til informasjon fra helsesøster, utdanningsmesser (der jeg ikke er med) osv., men det gjør de ikke alltid. Og selvsagt får jeg bruke kopimaskinen til private ting.
Noe jeg er ganske sikker på at de som tjener dobbelt så mye som meg, og som får Iphone av arbeidsgiver også får, så det teller vel egentlig ikke. :knegg:
Og jeg er dypt og inderlig takknemlig for at vi ikke har så veldig mye fastlagt møtetid og derfor får levere forslag til bunden tilstedeværelsestid basert på egne ønsker og behov (bortsett fra undervisning og faste møter, som jo er lagt på forhånd). Ingen jobber er vel bare bæsj håper jeg, lærerjobben er i alle fall ikke det. :-)
Ja, jeg synes det er urimelig at jeg må holde privat utstyr for å utføre arbeidsoppgaver. Jeg er generelt lite glad i sammenblanding mellom jobb og fritid. Leser blant annet ikke jobbmail i ferien, har privat mailkonto som jeg bruker til det jeg er interessert i å lese privat.
Klart det er endel "gratisarbeid" i de fleste yrker, tror ikke lærere er spesielle sånn sett, men det har kanskje vært normalen å bake hjemme, ta med en blomst, noen spill, kjøpe is og diverse premier. Mange gjør det, undertegnede inkludert, jeg hadde til og med printer med farge hjemme før siden skolen ikke hadde. Det høres jo kanskje dust ut, egentlig, men det er jo for elevenes skyld man gjør det. At arbeidsgiver bare forventer at vi stiller med egen mobil til enhver tid, kan kanskje være forståelig sett i lys av slik sedvane i skolen.
Jeg hadde ikke reagert på å måtte bruke privat telefon til dette og hadde sørget for å passe godt på den. Den skal jo ikke "slenge rundt", men kan vel legges bort på en trygg plass etter innlogging. Det blir for meg bare negativ prinsipprytteri å reagere på sånt.
Jeg vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av min iPhone 6 plus i timene mine. Det er ikke alltid jeg har lomme, jeg har aldri med meg veske, og jeg er bare på et klasserom en time av gangen.
Jeg aner ikke hva arbeidsgiver kan kreve, men jeg mener det er urimelig å forvente at ansatte skal bruke egen telefon i jobbsammenheng, hvis arbeidsgiver ikke vil betale for bruken, eller ta ansvar ved skade. Leste over at det bare var å legge mobilen pent til side. -I enkelte klasserom er det virkelig ikke så lett. Noen ganger er det bare å snu seg, så har en klåfingra unge plukket på telefonen, eller en lett klønete unge har ramlet over den.
Dette er helt på siden av hovedinnlegget, men jeg får lyst å si det likevel når jeg leser det som står om dugnad og oppofrelse over her. Jeg har sluttet å være "snill". Og jeg finansierer ikke lenger skoledriften av egen lomme. Jeg mener at selv om mine elever her og nå synes slikt er fint og koselig, gagner ikke denne lærerdugnaden skolen og elevene på lang sikt. Har ikke skolen min penger til kake, premier eller overnattinger, får vi heller la det være.
Jeg mener at baksiden når vi lærere bruker egentid og egen lommebok på jobben vår, er at arbeidsgiver/skoleforvalter (prinsipielt imot å kalle kommunen skoleeier) ser at skolen jo går finfint uten at de trenger å bevilge nok penger til den. Og så kutter de mer og mer. -Lærerne fikser jo alt likevel. Dessuten skaper dugnadsånden hos mange lærere forventninger til at lærerne generelt skal stille opp med kaker, premier, gratismannskap på overnattinger og kveldsarrangementer og gud vet hva annet. Foreldrene snakker sammen, og lærerne diskuteres og sammenliknes. Og hvem vil vel da være den kjipe, rigide læreren, som bare gjør jobben sin, og ikke alt det andre?
Nå er det vel mange ulike yrkesgrupper og arbeidstakere som gjør en del ting som handler om jobb - slik kakebakst, forberedelser av ulike ting som skal skje etc. på fritiden - hjemme - med egne midler. Da jeg var avdelingssykepleier på sykehjem, gjorde jeg også mye slik - var med pasienter på tur, bakte kaker til diverse anledninger, stilte på fritiden når pårørendegruppa fikset underholdning for pasientene - etc.
Like fullt er det et viktig poeng at arbeidsgiver må sørge for nødvendig utstyr for at arbeidstaker skal gjøre jobben sin. Og det er en selvsagt jobb for fagorganisasjonene til lærerne - ikke noe den enkelte arbeidstaker skal måtte ta opp.
Enig med Pøbelsara. Da jeg jobbet som sykepleier drev jeg mer dugnad enn jeg gjør nå som lærer. Og så lenge jeg selv vinner på dugnaden og får en bedre arbeidshverdag er det helt OK.
Vi i det private kan også finne på å ha med kake e.l. på jobb, eller ha private bilder på kontorveggen (som jeg har) og andre lignende ting. Men det ligger ingen forventning om det, føler jeg, slik som Kaija nevner.
Fysisk utstyr som det forventes at vi skal bruke i jobben, derimot, det stiller arbeidsgiver med eller betaler godtgjørelse for at vi har privat.
Da lurer jeg på hvordan du forholder deg til de momentene jeg tok opp i det siste avsnittet mitt over her? Jeg mener at baksiden når vi lærere bruker egentid og egen lommebok på jobben vår, er at arbeidsgiver/skoleforvalter (prinsipielt imot å kalle kommunen skoleeier) ser at skolen jo går finfint uten at de trenger å bevilge nok penger til den. Og så kutter de mer og mer. -Lærerne fikser jo alt likevel. Dessuten skaper dugnadsånden hos mange lærere forventninger til at lærerne generelt skal stille opp med kaker, premier, gratismannskap på overnattinger og kveldsarrangementer og gud vet hva annet. Foreldrene snakker sammen, og lærerne diskuteres og sammenliknes. Og hvem vil vel da være den kjipe, rigide læreren, som bare gjør jobben sin, og ikke alt det andre?
Jeg jobber i et mannsdominert yrke og jobber fint lite dugnad for jobben min, altså. Jo, jeg tar med kake når jeg har bursdag, i likhet med alle andre. Svarer på noen telefoner i ny og ne. Men jeg tror ikke det er vanlig å drive med dugnad i yrker som ligner mitt. Er det en sånn "kvinneyrke"-greie å akseptere det? Hadde min arbeidsgiver nektet å gi meg mobiltelefon hadde jeg nektet å bruke mobiltelefon i jobbsammenheng. Det hadde alle mine kollegaer også.
Jeg vet jeg banner i lærerkirken nå, Kaija, men jeg gir faktisk blaffen og synes folk disponere midler og fritid som de selv vil. Vil de bake til klassen: Kjør på. Vil de reise seg presis kl 15.30 når møtetiden er over men midt i en sak, vær så god. Vil de bruke egen mobil og svare foreldre på ettermiddag, fint. Og om en kun leser jobbmail i bunden arbeidstid: OK. VDet samme gjelder turer og kveldsarrangement: Hver og en må gjøre som de vil. Selv om jeg ikke overnatter sammen med elevene mine, bryr jeg meg ikke om at kollegaen min gjør det. Om jeg da er den kjipe: Helt OK. Personlig har jeg erfart at det verken er kaker eller premier som avgjør hvem som er kjip eller ikke.
Men sånn egentlig. Hvis mobilen min blir ødelagt av noen andre, enten på jobb, eller butikken, eller besøk eller tur eller på bussen av en bråstopp eller hva som helst (bortsett fra at jeg selv mister den i gulvet), hva slags forsikring gjelder da egentlig?
Tja. Egenandelen blir jo rimelig høy da. Jeg har superforsikring fra If, og de har lavere egenandel på f.eks mobil, men den gjelder bare på telefoner man har hatt i under ett år.
Jeg vil tro andre forsikringsselskap har tilsvarende regler?
Jeg er også der, men så hra jeg da også alltid fått dekket mobil, så det er ikke en problemstilling jeg noen gang har tenkt over. Mobilen er jobben sin.
Det forventes at jeg jobber når det er mye jobb, men det jeg jobber over 40 timer pr uke får jeg avspasere en annen gang.
Jeg bakte kake til jobben på fredag. Det forventes det at man gjør et par ganger i året, og det er laget en liste på hvem som skal ha med bakst når. De fleste velger å kjøpe inn noe, men jeg liker å bake, så jeg gjorde det. Hvis man handler inn, forventes det at det dekkes av egen lomme.
Bake kaker til kollegaer er jo noe annet enn å bake kake som en del av belønningssystem til elever da. Jeg baker også kake til kollegaer to ganger i året, men det var siom en del av et belønningsopplegg jeg synes det kan bli litt drøyt at vi skal dekke det selv.
Noe av grunnen til at det jobbes mye "dugnad" i kulturbransjen, frivillige organisasjoner, læreryrket m.fl. er jo at dette er jobber som er meningsfylte ut over det vanlige (etter mitt syn - før jeg ble lærer jobbet jeg i frivillige organisasjoner). Jeg har en genuin interesse av at alle elevene mine skal ha det bra på skolen. Det jeg føler for elevene mine går langt utover det at det er en jobb jeg får betalt for. Jeg strekker meg herfra til himmelen for elevene mine, men ikke fullt så langt for rektor.
Handler ikke dette litt om hvordan man er som lærer også? Hvordan man liker å gjøre det rett og slett? I år har poden fått sjokoladebiter både titt og ofte føler jeg, fordi de har klart å oppnå ditten-datten mål. Med den forrige læreren kan jeg ikke huske at det var snakk om den type kjøpe-belønning, men jeg opplevde arbeidsroen i klassen som like god da.
Jeg hadde en kollega tidligere som drev med "level up". Altså at når klassen hadde "tjent opp" nok poeng, så gikk de opp et level, som i et spill. Det hele var imaginært, og virket som bare det (på 18-åringer!). Det er ikke alltid så mye som skal til. Man må finne sin stil rett og slett.
Du fremstiller det veldig passivt-aggressivt. Hvis det er pes for deg å gjøre det, så burde du la være. >Eller så er ikke akkurat et par kaker i året store utgiften per klasse, så det burde jo være mulig å få det dekket. Men da må det jo tas opp på prinsipielt grunnlag.
Nå diskuteres det to helt forskjellige ting. Det ene er et arbeidsredskap pålagt av arbeidsgiver å bruke, dvs telefonen. Selvsagt skade på den være dekket av arbeidsgiver. Egentlig burde telefonen vært dekket, men med en så stor yrkesgruppe er det vanskelig å få til.
Det andre er å gjøre en ekstra innsats som arbeidsgiver ikke betaler for. Der er nok ikke lærerne så veldig spesielle. Ja, så velger du å bake en kake fordi elevene blir motivert av det. Det kan man faktisk ikke kreve å få tilbakebetalt så lenge det ikke ligger i budsjettet.
Dette er tiltak spes.ped-teamet i kommunen har kommet med og skal gjennomføres av alle som er på trinnet. Nettopp derfor synes jeg det er litt drøyt at kostnaden dekkes av oss som enkeltlærere.