Jeg er veldig i tvil om hva jeg skal servere. Vi blir muligens ikke så mange, og da kan en kalkun være litt overkill. Men hva annet er bare helt utrolig supergodt? Forrett, hovedrett og dessert.
Kanskje noe vilt? Jeg har aldri laget rype. Aldri spist det heller, faktisk. Tror jeg. :gruble: Bare fasan, og var ikke overbegeistret. Smakte litt fjøs.
Svigers liker å servere reinsdyrsadel, det er godt, det! :hjerter: (Men må typisk forhåndsbestilles.) Selvgravd laks til forrett? Kjempeenkelt, men folk blir imponert hver gang.
Jeg lurer på å servere gås i år. Testet det for første gang for et par uker siden, og det var veldig enkelt og utrolig godt. Gåsen er så fet at det var lett å få den saftig. Jeg lagde en på 6 kg, vi var fire voksne og tre barn. Alt ble spist. Så greit å ha i hodet at det er mye svinn på fuglen.
Jeg satser på å knabbe noe viltkjøtt hos svogeren min til hovedrett. Blir vel hjort tenker jeg. Til forrett blir det noe laks. Har en oppskrift på litt asiatisk touch på hjort så tror jeg kanskje går for salmalaks, mango, avocadokrem og ponzosaus til forrett.
Reinsdyr altså? Jeg lagde reinskav en helg og alle synes at det var digg men jeg synes at det smakte ala sau. :o
Jeg vet at jeg blir veldig kritisk på mat men allikevel.
Vi blir nok ikke så mange i år. Lagde kalkun i fjor for første gang og det var digg så har det i backup. Men fryktelig mye etterarbeid med å renske ut kjøttrester fra bena.
Vi liker aller best indrefilet av okse med sopp og ovnsstekte rotgrønnsaker.
Vi har også en 15årsdag å feire i romjulen så kanskje vi tar kalkunen da.
Ingen menyforslag, men vi har vært med på to greier som var bra:
Telle ned til kl 24 ved å servere en rett på slaget 19, nest rett kl 20, så kl 21 etc. God tid til hver rett samt forberedelser til neste og man slapp dødtiden etter middag før midnatt.
Omvendt meny (for en litt mer crazy fest som ender i party): Begynne med drinker og chips, så champagne, deretter dessert, hovedrett og forrett og "velkomstchampagnen" ved midnatt. Det ble kjempegøy
Gås har jeg aldri laget! Hvor fant du den? Hva hadde du til? Hvordan krydret du?
Jeg liker reinsdyr, men det er nok ikke en smak for alle. Når jeg har kalkun og ikke orker å rense mer slenger jeg hele kadaveret i trykkokeren, da koker du løs de siste restene, det er lett å rense og du får kraft til suppe.
Haha, det var en god idé. Vi skal ha noen relativt små barn her, så det er litt usikkert når gjestene drar hjem så vi får spare den ideen til alle gjestene holder ut til midnatt.
Reinskav og reinsdyrfilet/-sadel/-carré er to vidt forskjellige ting, da. Jeg synes de møreste stykkene på reinsdyret er omtrent det aller beste som finnes av magert rødt kjøtt. De må stekes med stor kjærlighet og presisjon.
Vi har vært bare oss tre til nyttårsaften de siste årene, og da har vi luksuriert oss med hummer. Vi har ikke pleid å ha forrett, men jeg har en tidligere gang laget en veldig god safranrisotto som forrett til hummer, og vurderer det i år også. Har pleid å ha hjemmelaget is til dessert, da kan det være godt med en slags småkaker som passer til (mandelkjeks eller noe sånt).
Og så pleier jeg å lage hummersuppe som forrett første nyttårsdag, av alle skallene, det er fantastisk godt. Når vi spiser selve hummeren, gidder vi ikke å pirke ut av alle de tynne små bena, men det gjør jeg dagen etter, mens kraften koker, og så bruker jeg den lille haugen med hummerkjøtt som garnityr.
Skilps, hummer var en god idé. Eller annen form for sjømat. Jeg tror ikke kidsa liker det, men kanskje det går an å lage noe forrettaktig av det til oss voksne? Eller av kreps?
Vi pleier å ha kalkun, men jeg vurderer sterkt å ta and med appelsinsaus og glaserte poteter i år, men frykter ramaskrik fra mine tradisjonsbundne familiemedlemmer.
Vi spiser andebryst med portvinsaus, gode poteter og rosenkål på nyttårsaften. Dessert er som regel sjokoladedyppet frukt men i fjor slo mannen på stortrommen og lagde croquembosch. Det var utrolig flott!
Vi skal ikke ha kalkun i år, visstnok, mannen er litt lei, og det kan ikke være noe typisk julemat, for det blir bare reprise fra jula. Jeg lurer litt på lammeskank i rødvinssaus, det er det lenge siden vi har hatt. Ungene spiser vel pølser uansett...
Men hvis man nå går for klassisk kalkun da, hva er beste idé for forrett og dessert?
Jeg heller i retning av en kremet blomkålsuppe med bacon/spekeskine i og panna cotta med jordbær til dessert. Det skal være barnevennlig også i og med at den minste gjesten er fire år. Jeg har mest lyst på kamskjell da, men ...
Jeg feirer ikke nyttårsaften, og blir også alene hjemme i år. Men feiring eller ikke; mat skal man jo ha, og helst god mat, så jeg tenker jeg går for lutefisk og noe frisk fromasjaktig til dessert. Sitronformasj eller dronning Maud, kanskje. Eller tiramisu.
Jeg fikk mango- og cavasorbet til dessert for litt siden, og den skal i alle fall jeg teste som nyttårsdessert. Så får resten av menyen passe til den denne gangen. :knegg:
Jeg lurer å å kjøre samme hovedrett i år som i fjor - confiterte andelår (lager selv) servert med rødvinssaus laget på andekraft, puy-linser kokt med gulrot, rosmarin, sjalottløk og hvitløk sammen med sautert spinat og aspargesbønner. Virkelig godt og passer både til få gjester og enkelt å lage til mange.
Jeg har ikke kommet så langt i planleggingen enda, men der blir i hvert fall noe som kan lages ferdig på formiddagen, og som skal ovnsstekes. Lurer på laks til forrett, svinefilet til hovedrett og panna cotta til dessert. Jeg får muligens en aldersspredning fra 7 til 91 år, med mellomliggende særheter og intoleranser, så tipper jeg går for to ulike lakseretter, masse ulikt tilbehør og to toppinger til desserten.
Hummer er nydelig og "riktig" til nyttårsfest. Den aller beste hummeren (og trolig det beste måltidet) jeg noen gang har spist, var et hummermåltid vi fikk i Thailand. Jeg må google 'thai' og 'hummer', og se hva søket bringer. Hummer blir trolig nyttårsmiddag hos oss. :jupp: Og så laget jeg verdens beste melkesjokolademousse her om dagen, så det kan godt gjentas. Gjerne sammen med gode bær marinert i champagne. :nam:
Vi blir sannsynligvis ganske mange på nyttårsaften, så jeg tenker det blir klassisk kalkun til hovedrett og panna cotta til dessert. Fortsatt usikker på forretten, enten noe laks eller kamskjell kanskje.
Åh herre, det skal jeg lage til nyttår i år!! :nam: Bytter ut med melk- og eggfrie ingredienser, gleder meg ihjel!
Vi kjører nok en slags tapas på nyttår, hvis ikke blir det Oumph eller lignende med waldorf, poteter, fløtesaus, grønnsaker og tyttebær. Og masse godteri og julekaker og digg utover kvelden. Jeg og sambo skal feire vår første nyttår sammen, med alle fem ungene, så vi gleder oss fordervet!
Liefje, jeg har muligens noen pakker med blanding for oliebollen, som du kan få. De er kanskje utgått på dato, men tror ikke det gjør noe. Det vanskeligste er å få tak i krenten, men sukat og rosiner gjør nytten. Ellers er det ganske lett å lage røra selv. Min kjære og 2 kamerater steker og ordner i timevis, vi bytter på å arrangere. Vår frityrgryte brukes kun til dette, hvert 3. år.
Utrolig snilt av deg at jeg kan få, men jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å stå og steke og sånn uansett. Jeg har ikke frityrgryte, heller, forresten. Ferdige hadde vært genialt, men får jeg ikke tak i det, blir det nok et år uten olliebollen. Tusen takk uansett.
Deretter er jeg usikker og henger i tråden. Kanskje jeg skulle ha prøvd Beef Wellington? Ellers skulle jeg gått for den deilige andeconfiten med poteter i andefett med masse hvitløk og persille?
Akkurat det synes jeg er vanskelig, for alt annet blir en erstatning hvis alle dere ander spiser noe kjøtt. Jeg kjenner flere som er vegetarianere, og det jeg gjør er å sørge for at det er så mye godt tilbehør at det føles som et komplett måltid også uten kjøttet. (Selv spiser jeg svært lite kjøtt for tiden, men jeg tar alltid litt, så det kan ikke sammenlignes. Men jeg blir altså mett av tilbehøret.)
Men ikke gjør som moren min. Nevøen min (13 år) har nylig funnet ut at han er vegetarianer. Mamma er riktignok ikke noen spesielt god kokk, men jeg synes det var direkte ufint av henne å lage skinkestek med ihjelkokt amerikansk blanding og saus av kraften til kjøttet. Det er fullt mulig å lage god saus uten kjøttkraft, og grønnsakene trenger ikke være helt ødelagt når de serveres. Jeg tror virkelig ikke at du ville gjort noe sånt, men jeg synes det er et klassisk eksempel på hva man ikke bør servere vegetarianere. Gutten får forresten vegetarkokebok av oss til jul. :nemlig:
:knegg: Nei, ihjelkokt amerikansk blanding skal jeg unngå. Jeg tror jeg har landet på en slags innbakt nøtte/grønnsak-sak, sånn at det blir noe i tillegg til tilbehør.
Ja, jeg har laget den mange ganger. Jeg har aldri laget confit selv med kun andefett, men jeg synes denne confiten blir minstblike god som de jeg har spist selv som er confitert i bare / med ekstra fett. Jeg pleier p servere lårene hele, og da er det ekstra godt om de grilles i ovnen i noen minutter først.
Blir skikkelig god kraft ut av dette også (bare husk å være nøye med å fjerne saltatvfra andelårene først), og jeg pleier å sette den i kjøleskapet så jeg kan ta av det stivnede fettet og bruke til andre ting.
Men er det helsemessig helt klokt å la en gutt i verste voksealder gå vegetar? Det ville jeg virkelig ikke ha gjort uten å ha fulgt opp utrolig nøye, om han ikke skal bli 20 cm lavere enn vekstpotensialet og mangle en hel haug med viktige vitaminer og mineraler.
Vi har kalkun hvert år, og dette året er intet unntak. Kalkun, potetmos, Fibisaus, coleslaw, maisstuing, søtpotetgrateng med marshmallows, hvitløkssauterte sopp, og rosenkål med bacon. Nam nam!
Jeg elsker hvis det er fløtegratinerte poteter og masse gode grønnsaker og rosenkål. Da lever jeg uendelig godt med tilbehøret. Er ikke så glad i kjøtterstatninger og så liker jeg at jeg får spise det de andre gjør og bare kutte ut kjøttet.
Sorry, så ikke spørsmålet før nå. Jeg kjøpte den på Meny på CCVest. Nå er det noen uker siden, så jeg husker ikke helt. Men mener jeg stappet den med epler og hvitløk og appelsin. Og så blandet jeg smeltet smør og honning, som jeg penslet den med. Jeg skar av vingene (fordi jeg leste at det var lurt). Jeg trooor jeg stekte den på 160 grader, i noen timer. Og serverte med tranebær- og rødvinssaus, potetmos, søtpoteter og diverse grønnsaker.
Hvis vi blir hjemme blir det kalkun med ris, gulrot, rosenkål, waldorfsalat og fløtesaus.
Muligens drar vi på hytta, og da er det noe lettvindt som gjelder. Kanskje finnebiff eller en gryte av noe slag.
Må slå et slag for gås, selv om jeg skjønner at det blir en annen gang for deg, Candy. Jeg lagde det nå på julaften. Det var veldig godt. Heldigvis har jeg litt fancy ovn som steker fugl helt perfekt, og sier fra når jeg skal helle over sjy og slikt. Jeg lagde en enkel stuffing på potetmos og karamellisert løk, sammen med litt timian og salvie, som jeg hadde oppi. Ellers gjorde jeg ikke annet enn å ha litt salt inni og opp på gåsen. Jeg hadde lest at man skulle lage små kutt på gåsehuden, men det glemte jeg.
Til nyttårsaften har jeg kjøpt 2 mindre kalkuner. Mannen min kom på den geniale ideen om å steke dem dagen før, slik at vi kan skjære kjøttet og servere det pent på kvelden. I hus med åpen kjøkkenløsning, synes jeg det blir fint. Til forrett har jeg en del forskjellig. Det blir en hummusdipp med fetaost og granateple, innbakt camembert, muligens noen småpølser. Til kalkunen blir det stekte poteter på engelsk vis, hvitt saus, gravy, mye grønnsaker. Dessert blir Baked Alaska. Jeg har hatt lyst i mange år til å lage det, og nå skal jeg driste meg til det.
Jeg står bare for desserten i år, og planen er å lage mad muf pai. Fikk også lyst på Safari kaka. :nam: Litt overkill å lage begge kanskje? :knegg: Men alt går ann på nyttårsaften.
Jeg klarer altså ikke å bestemme meg for forrett og dessert i år. #ilandsproblem.
Vi skal ha andeconfit med tilbehør som nevnt lenger opp i tråden som hovedrett (mulig vi tar poteter stekt med andefett som tilbehør i tillegg også). Siden vi blir fire voksne og fire mindre barn så har jeg lust til å lage noe som barna synes er morsomt til dessert og samtidig noe som vi voksne liker. Vurderer å lage sjokoladepavlova, men i stedet for "vanlig" bunn lage bunnen som marengstopper og bygge tårn med vanilje/sjokoladekrem og ha stjerneskudd på toppen. Eller noe. :knegg:
Men forrett, altså. Gjerne suppe. Noen morsomme forslag?
Sannsynligvis ikke.
Det er ganske drøyt og helt i grenseland for dyrevelferdsloven å gjøre og jeg synes ikke en kokk skal anbefale andre å gjøre det. Å dra hodet av et levende dyr er helt utenfor.
Nå har jeg dessuten sett filmen og han drar ikke av hodet, men halen og krepsen beveger seg etter at han har tatt av halen. Dette var virkelig drøyt!
Jeg husker ikke helt klippet, men så vidt jeg skjønte går det fort? En annen metode jeg har sett beskrevet er at de stikker en kniv inni hodet/nakken på den. Det er kanskje mer skåsomt? Det er slik de tar livet at kongekrabber vet jeg.
Nå er jeg så heldig at jeg har en fiskebutikk femti meter fra meg, så det kan nok hende jeg ber dem avlive dem først. De har trening, og vil kunne gjøre det fortere enn meg, som ikke har noe erfaring what so ever. Og jeg vil ikke plage dyret unødig!
Jeg tror jeg har landet på en italiensk meny til nyttårsaften, for jeg fikk pastamaskin til jul! Da kan jeg lage krepsehaleravioli som en av rettene, og fylle noe med kun vegetarfyll. Lett å lage italiensk mat både med og uten kjøtt.
Jeg har ikke tenkt å varme opp kalkunen, da. Jeg serverer det til romtemperatur. Min blir såpass saftig at det går bra. Med 12 middagsgjester, må jeg gjøre det enkelt. Men du har et poeng i at jeg må antageligvis tenke meg om når det gjelder tilbehøret.
Vi skal ha svoger med familie på middag, så vi blir fire voksne og fire barn til bords. Tenkte å lage kalkun, alá Ole Martin Alfsen www.vgtv.no/#!/1267 Kalkunen blir perfekt! Vurderer stuffing ved siden av som jeg steker for seg. Tilbehør er jeg usikker på foreløpig.
Vi er tradisjonsbundet til kalkun, og har greit koll på den.
Men dessert, dere. Innspill til en enkel (som i - "jeg synes sjokolademousse fra pose er komplisert nok") dessert som aller helst kan lages kvelden før? Vi blir 8-9 voksne og 8-10 barn fra to til ni år. Og det har en tendens til å dukke opp en og annen plutseliggjest i tillegg, så sikkert greit å ikke lage desserten porsjonsvis. Ingen allergihensyn, et par-tre svært avslappede muslimer og noen etiopiere som ikke er overbegeistrede for tung melkemat, bare.
Vi bruker ha mad muff pie og fruktsalat e.l, men jeg synes egentlig det er litt i overkant heftig etter kalkun med alt attåt.
Jeg vurderer iskaken fra Trines matblogg med pavlovabunn. Tenkte et slags dessertbord med den, litt ekstra god is/sorbet og noen sauser etc (mest for barna) og så litt julegodtrester.
Vi skal feire med fam kresen og fam vegetar, så det blir kalkun med tradisjonelt tilbehør og nøttestek. Karamellpudding til dessert. Så får finne på noe mer spenstig til en annen anledning.
Hvordan får du til kalkun til så mange? To fugler? Vi blir 8store og 8 små i år, og for å komplisere det hele er det en med cøliaki og en med melkeallergi. Jeg klør meg i hodet.
Hva med å bare kjøpe inn noen bokser med is? Vanlig og sorbet, og litt fruktsalat ved siden av? Enkelt til mange, og kan gjøres så tungt eller lett man vil. :knegg:
Imponert over deg, Shute som tør å lage kalkun til så mange. :)
Vi blir 15 om vi feirer bursdagen til eldstemann den dagen så lurer på å velge kalkunbrystfilèt.
Husker vi hadde det et annet år og jeg kjøpte kjøtt for 1100,- så mulig vi prøver å ta en kjapp handletur over grensen en kveld for å kjøpe rimeligere kjøtt. Hel kalkun er uaktuellt til så mange. :cool:
Eldstemann har forelsket seg i Oreokaken så vi har hatt den i bursdagen hans siden 2012 så regner med at han vil ha den nå også. Mulig vi har en annen dessert først. Har god tid og kvelden er lang når alle skal være lenge. Mulig det blir pannacotta og fruktsalat. Evt en sorbetis.
Desserttips: Denne iskaken med popcorn og salt karamellsaus gjør alltid stor lykke hos voksne og barn hos oss. Dekadent og ganske barnslig på samme tid. :knegg:
Vi skal ha gås, kalkun eller elg. Mannen er kokken, så han har det siste ordet. Jeg liker veldig godt kalkun og har ikke spist det i år, så jeg heier på det. Vi er uansett bare fire til middag.
Til dessert lurer jeg på om jeg skal teste ut å lage en gluten- og laktosefri variant av mad muff pie. Fruktsalat blir det også.
Vi fant ut at det blir is-bar til dessert. Vaniljeis med valgfritt tilbehør; jordbærcoulis, tuttifrutti-strø, brownie-terninger, peanøtter, melkesjokokadesaus, karamellsaus, hakkede nonstop.
Er porvinssaus godt? Lurer på å ha det til kalkunfileten siden det allikevel ikke blir så mye kraft av å steke fileter ift en hel kalkun. Eller så blir det fløtesaus.
Lurer på om jeg skal lage minipavlovaer med en eller annen krem, jordbær og revet lime til dessert istedenfor pannacotaen som jeg først tenkte.