Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Korfor skal eg føle meg lurt og manipulert av Kristoffer Joner / Anorak?

#1

nokon sa for siden:

Eg skjønner ikkje dette med at VG og NRK går ut og seier at ein bør føle seg lurt og manipulert på grunn av at ein støtta NOAS i går.

Ok, innlegget til Joner var ikkje eit spontant innlegg, men eg ser dagleg kampanjer i SoMe som eg ikkje støtter. Det er ikkje slik at folk støtter ein ideell organisasjon bare fordi ein skuespiller seier det (eller som ein eller annan skreiv på Twitter i dag: "Det er ikkje George Clooney som vil ha oss til å kjøpe Nespresso, men Nespresso!") Eg ville ikkje ha gitt ei gåve til pelsdyrnæringa dersom ein skuespiller oppfordra til det.

Er ikkje folk såpass kritiske at dei undersøker kva dei støtter før dei støtter noko? Og korfor skal ein då eigentleg føle seg manipulert og lurt?


#2

Nenne sa for siden:

Jeg synes det er lureri. Det kan godt hende at folk ville støttet uansett, men han burde ha tatt det med da han startet kampanjen, ikke latt som han gjorde dette som privatperson.


#3

Ine sa for siden:

Skjønner det heller ikke. Føler meg ikke lurt.


#4

Albertine sa for siden:

Folk elsker å føle seg støtt og krenket og lurt og manipulert, ikke ta det så alvorlig. Jeg delte innlegget i går fordi jeg syntes det var en god ide, men jeg gidder ikke føle meg lurt i det hele tatt. Tanken bak er jo den samme, selv om det kanskje hadde kommersielle hensikter.


#5

nokon sa for siden:

Men det er jo ingen som har betalt nokon for noko som helst. Dei har fått hjelp av eit reklamebyrå, men alle har stilt opp gratis.


#6

Input sa for siden:

Det er jo rimelig åpenbart at dette ikke er noe en privatperson kan få i stand alene, fordi det må opprettes en sms-kode til et nr som faktisk gir en utgift på 100 kr over telefonregningen.Og selv om han er kompis med en som jobber i et firma som kunne hjelpe ham med det, hva annet enn privatperson kan han ha gjort det som? Han er ikke ansatt hverken i Anorak eller NOAS, så...


#7

Observatøren sa for siden:

Fordi det faktisk er forskjell på at Joner lager seg Facebook-profil og står for et personlig engasjement og at et reklamebyrå iscenesetter det. Det kalles skjult reklame (spesielt fordi det kanaliserer penger til en bestemt organisasjon/lobbyist som har liten påvirkningskraft).

Hadde joner stilt som representant for et politisk parti som stod for et reelt alternativ ville saken vært mer troverdig.


#8

Teofelia sa for siden:

Med forbehold om at jeg ikke har sett kampanjen, så er det alltid et godt prinsipp å være tydelig på hvem avsender er. Det er ikke noe unntak der for ideelle organisasjoner, syns jeg.

Hvis dette var presentert som et privat initiativ, så er det i utgangspunktet problematisk, tenker jeg.


#9

Niobe sa for siden:

Hvordan kan man føle seg lurt? Dette stod i teksten som Kristoffer Joner la ut:

Det er da innlysende at det er et avtalt samarbeid?


#10

Hondacrv sa for siden:

Eg tenkte i går då eg støtta kampanjen, at det kjem til å komme fram noko meir her, når noko går viralt så rakst, er det som oftast noko bak. Men eg klarer liksom ikke føle meg lurt. Til det diggar eg initiativet for masse. :enkel:


#11

Teflona sa for siden:

Skjønner ikke kritikken, syntes det var lett å se at Joner og NOAS samarbeidet om innlegget, er vel ingen som tror at han lagde det bildet med Listhaug selv?


#12

nokon sa for siden:

Nei altså, veldig tungt tar eg det ikkje. Eg er eigentleg mest undrande til argumentasjonen om lureri og manipulasjon. Eg "føler", for å halde meg på det retoriske nivået, at dei som snakker om at folk har blitt lurt undervurderer evna til å tenke kritisk rundt veldedige gaver. Og er setning folk gjer, så er det akkurat det.

Som Input tenker eg og at det å sende til 2160 må vere organisert. I tillegg gjorde eg nokre googlesøk før eg sende meldinga og såg at organisasjonen driv med rettshjelp til asylsøkarar og har fått kutt i statsbudsjettet. Dermed tenker eg at dette er ein organisasjon eg vil støtte. Kampanjen minner om "Slik kan du støtte Kreftforeningen i staden for å skrive bh-størrelsen din på fb"-innlegg og eg sjeler informasjonen på same måte. Om det innlegget er noko folk har komme påsyn privatpersonar eller om det er ein kjendis som har starta det, er likegyldig for meg.


#13

nokon sa for siden:

Han er jo bystyrerepresentant for AP i Stavanger. Det er vel ikkje hemmelig?

Og forbrukerombudet har "godkjent" dette med tanke på skjult reklame, nettopp fordi det ikkje er betaling inne i biletet.


#14

Tallulah sa for siden:

Jeg er totalt uenig. Ingen har fått betalt. Avsender er Joner og Noas, og det kommer tydelig fram. Verken Joner eller reklamebyrået har fått betalt. Det er helt frivilig å gi penger, de går ikke til noe annet enn det man tror.

Dette hylet om lureri er nok en gang Listhaug (som heller ikke sa noe om st det var en 24 år gammel mann som utgir seg for å være henne på FB, det er mer lureri spør du meg) og co som evner å vri noe fra sak til å handle om seg som ofre.

Jeg er helt enig med Teo om at tydelig avsender er viktig, men dette er slett ikke så utydelig som Listhaug skal ha det til. Kåmån. Jeg kjenner jeg er så sint på Listhaug og Sandberg (som satt og skrek FEIL! og avbrøt en radiodebatt i dag, på beste Trump-vis) som kjører en hat- og offerretorikk som mangler sidestykke.


#15

Input sa for siden:

Det gjør han jo. Han er i AP.

Edit: ser at nokon var før meg der.


#16

-ea- sa for siden:

Syns det var en god idé, skulle gjerne kommet på den selv. :humre:


#17

Fluke sa for siden:

Jeg syns han var tydelig på at dette var noe han gjorde i samarbeid med NOAS. At det var kompis i et reklamebyrå som formidlet kontakten og hjalp å sette opp ser jeg ikke noe problem med. Jeg syns som sagt avsender kom tydelig fram og føler meg ikke lurt.


#18

nokon sa for siden:

Men for å følgje opp, sidan eg eigentleg er nysgjerrig på tankegangen her, korfor gjer det ein skilnad?


#19

Observatøren sa for siden:

Jeg er ikke uenig med deg om sak- men jeg mener fortsatt at det bryter mot lov om kontroll av markedsføring;
§ 3.Presentasjon og dokumentasjon av markedsføring
Markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig framstår som markedsføring.

Selv om "ingen" fikk betalt er det noen som sitter igjen med penger- Noas.


#20

Nessie sa for siden:

:jupp:
(Litt lat idag, men du skrev liksom tankene mine ;) )


#21

Input sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvordan det går an å si at det ikke kom tydelig fram hva dette var. Det står jo at han har samarbeidet med NOAS om det. Hva mer burde det stått, mener du?


#22

nokon sa for siden:

Her er saken om Forbrukerombudet. www.nrk.no/norge/forbrukerombudet_-anoraks-facebook-stunt-innenfor-markedsforingsloven-1.13239716 Dei slår fast at sidan dette handler om ein ideell organisasjon, er det ikkje brot på marknadsføringsloven.

Dette er og interessant:


#23

Karamell sa for siden:

Nei, jeg føler meg ikke lurt.


#24

Tallulah sa for siden:

Jeg er uenig i st det bryter loven fordi jeg mener det kommer tydelig frem hvem som er avsender.

Og jeg skjønner ikke hva hans partitilhørighet har med saken å gjøre?


#25

Bluen sa for siden:

Jeg tror ikke det er snakk om noe lovbrudd, men det noe som skurrer litt - moralsk - for meg hvis det ikke var Joner selv som tok initiativ til dette, men NOAS selv eller reklamebyrået. Helt ærlig spill synes jeg ikke det er (og jeg føler meg ikke lurt personlig, da jeg verken har likt, delt eller sendt penger :knegg: ).


#26

Observatøren sa for siden:

Jeg er ikke opptatt av partitilhlrigheten hans, men reagerer på at han velger å bruke en organisasjon som har direkte fordeler av å opprettholde dagens asylsystem.


#27

Pøblis sa for siden:

Jeg er enig med tally og begynner å bli dritsur og lei av Sandberg og ikke minst Listhaug. Hun er statsråd i regjeringen i et demokrati. Folk har rett til å mene andre ting enn hun gjør. Jeg synes det er så himmelstormende feil å kalle meningsmotstandere hylekor og jeg skjønte dessuten med en gang jeg så Joners innlegg på fb i går at han gjorde dette i samarbeid med Noas, det står jo klart i innlegget. At han har fått hjelp til dette fra et kommunikasjonsbyrå, synes jeg ikke er sjokkerende i det hele tatt. Det er vel mange som ytrer seg i det offentlige romved hjelp av proffe kommunikasjonsfolk. Og det er faktisk lov å promotere saker av i interesse eller av sitt gode hjerte som kjendis uten at det dermed er markedsføring som skal merkes. Det gikk jo med all tydelighet frem av innlegget til joner at man ville støtte noas hvis man ga penger.

Hvis jeg eller en kjendis går ut og ber folk støtte Kreftforeningen, er det ikke markedsføring så lenge jeg eller kjendisen ikke får betalt for det. Selv om det er verdt noe for Kreftforeningen. Det er jo nettopp denne effekten alle som jobber med content marketing er opptatt av å få til. Forskjellen ligger i om man får betalt for å gjøre det eller ikke. Aftenpostens redaktør eller Gud eller hvermann må gjerne fremme en mening, det er først når de som profiterer på at han/vi/Gud mener det han gjør, betaler ham for å mene det, at det rammes av markedsføringslovgivningen.


#28

Harriet Vane sa for siden:

Det å angripe formen er jo bare for å distrahere opinionen fra å legge merke til hva dette egentlig handler om. En statsråd som soler seg i rasistenes glans og tar i mot hyllest fra det bruneste grums, mens hun bruker makten sin til å sende små barn til land de aldri har vært og rive familier fra hverandre.

Ikke la dere avlede! Det er det hun (eller PR-fyr (24)) vil.


#29

Pelle sa for siden:

Jeg har hverken støttet eller likt, men likte engasjementet hans. Likevel synes jeg det ga en emmen smak da pr-byrået kom frem. Jeg liker tydelige samarbeid, at noe gjøres gratis endrer ikje det for meg. Anorak har fått reklame, Noas har fått penger ig Joner har fått fremmet sitt syn. Jeg synes det minner om bloggere som liker alt de promoterer, selv om jeg ikke betviler at han står inne for det han skrev.

Jeg er redd Listhaug bare fikk enda mer vann på mølla og mulighet til å polarisere en ellers viktig debatt. Også himler jeg av sytet hennes nå, med tanke på at hun selv jobber i First house til vanlig og selv har proffe som skriver blogg og facebook for henne. Det provoserer meg voldsomt at hun sabler ned private meningsmotstandere med usaklig facebookpjatt fremfor reelle argumenter.

Det er ikke første gang skjulte kampanjer får kritikk, mange liker ikke slik reklame.


#30

Tallulah sa for siden:

Men han trenger da ikke være mindre engasjert?


#31

Pelle sa for siden:

Neida. Men hvis det er så åpenlyst og konkret hadde det vært ryddigere og tydeligere å være enda klarere, tror jeg. Så kunne ingen hylt nå.


#32

Bluen sa for siden:

Jepp, akkurat dette - en emmen smak i munnen. Han er hyret inn, om han aldri så mye er enig i budskapet.


#33

nokon sa for siden:

Eg tenker òg det. Det er litt sånn "Jammen du, då!"


#34

Input sa for siden:

Sånn jeg har oppfattet det, er han ikke hyret inn, men er kompis med sjefen i Anorak og dette er noe de har vært sammen om de to.


#35

Teflona sa for siden:

👏🏻 Vel talt!


#36

Bluen sa for siden:

Ja, men det er fremstilt som at det var NOAS' initiativ, og at de kontaktet reklamebyrået for et samarbeid. Joner er "hyret inn" i mine øyne, om jeg har oppfattet saken riktig - uavhengig av vennskapet. Byrået er hyret inn av NOAS og Joner av reklamekompisen.


#37

My sa for siden:

Samme for meg hvem som står bak, så lenge jeg kan støtte NOAS og irritere Listhaug på en gang - what's there not to like?


#38

Input sa for siden:

Ok, det er mulig jeg har gått glipp av noe, men jeg oppfattet det som motsatt: Joner og reklamebyrået kontaktet NOAS. Men uansett endrer det ingenting for meg, det er hundre prosent et initiativ jeg kan støtte.


#39

Bokormen sa for siden:

Om en har sympati for en organisasjon eller ei burde være da være irrelevant i en diskusjon om hvorvidt det er riktig gjennomført.


#40

Pelle sa for siden:

Så lenge mange reagerer og Lusthaug får vridd debatten, så har den jo ikke vært helt vellykket synes jeg. Det ødelegger for evt senere kampanjer.

For meg er det stor forskjell på at A Noas kunne tenke seg litt reklame og mer penger, kontakter noen som kjenner noen = kampanje og B en privatperson som blir engasjert og drar i gang noe stort a la David mot Goliat =kampanje. Og når det er A, men de later som at det er B, så blir det litt feil i mine øyne.

Jeg støtter tildels sak og kan ikke fordra Listhaug og hennes propaganda. Men det jeg føler i denne saken er ikke feil heller, da det ikke finnes en fasit. Og er det ikke slik med kommunikasjon at avsender har ansvar for hbordan mottager oppfatter budskapet? Eller noe sånt?

Det minner om Norsk folkehjelp sin kampanje med Sophie Elise (som riktignok fikk betalt, men det synes jeg er underordnet). De latet først som hun skrev noe på eget initiativ, men det var også reklame.


#41

Hulda sa for siden:

Føler meg ikke lurt nei.


#42

Pøblis sa for siden:

Sylvi prøver i hvertfall å fremstille det som at det er A som later som det er B. Jeg tror det er kjendisskuespillerpolitiker er forbanna på Listhaug og retorikken hennes og ønsker å gjøre noe, snakker med kompis og favorittorganisjon og lager deretter proft opplegg.

(For meg blir det ekstra morsomt at mannen til en av Norges største bloggere og selvutnevnt some-kjedis hyler "reklame! De må merke!")



#44

nokon sa for siden:

Jo. Det var det NOAS sa til P2 på radioen i morges.


#45

Tallulah sa for siden:

Men hva mener dere at ikke var merket?


#46

Pelle sa for siden:

Jeg synes det fremstod som et privat initiativ. Noe han hadde tenkt ut og tatt initiativ til. Det fremstod litt rørende og kult. "La oss velte lasset sammen" på en måte.

Når det var icenesatt av reklamebyrå får det en annen vri for min del.


#47

Bokormen sa for siden:

Det virker litt kynisk at det ble vinklet som at han satt hjemme og endelig fant en sak god nok til å lage seg facebook-konto tenker jeg. Det er jo ingen ting i veien for å bruke private, sosiale medier for å dele en god sak, men jeg synes det hadde vært mer ryddig om det foregikk via plattformen til de som sto bak kampanjen. Joner kunne like fullt vært frontfigur.



#49

Tallulah sa for siden:

Vel, dette er jo faktisk en sak han har brydd seg såpass om at han har opprettet en FB-konto.


#50

Tallulah sa for siden:

Hun utelater glatt at det ikke er Listhaug selv som snakker vis FB-kontoen sin, men derimot en hun har ansatt. Veldig relevant om man skal smurte over å føle seg lurt, syns jeg.

(Kan legge til at jeg slett ikke er overrasket over at Listhaug ikke skriver selv, men jeg syns det er ytterst relevant når hun bruker det som et argument at Joner "ikke har gjort det selv")


#51

Bokormen sa for siden:

Jo, men jeg synes det hadde vært annerledes om det da var privatpersonen Joner som gjorde dette aldeles alene. Jeg har ingen ting imot saken, men da det er et firma som står bak synes jeg det ville vært ryddigere om det var via deres fb-konto (om de har en.)


#52

Pelle sa for siden:

Det står jo om det i artikkelen hun linker til, da.
For øvrig helt enig i ditt siste avsnitt.


#53

Tallulah sa for siden:

Jeg er helt uenig i at det er et firma som står bak.


#54

Tallulah sa for siden:

Joda, men det står ikke i blogginnlegget hennes, og hun omtaler Listhaug som enmed personlig kontakt med velgerne på FB-siden din. Noe som ikke er sant.


#55

Guava sa for siden:

Jeg synes likevel det er et poeng at dette ble et pr-framstøt av de store i favør Listhaug.

Verdien for Listhaug er enorm.
De innsamlede midlene er fint og flott, men veldig lite tatt PR i betraktning.

Jeg synes åpne kort er best. Jeg forventer i likhet med mange å bli lurt av Listhaug. Jeg liker ikke at dem jeg sympatiserer med legger seg på det nivået.


#56

Tallulah sa for siden:

Jeg er fremdeles uenig i at noen blir lurt her.


#57

Pelle sa for siden:

Er man ikke lurt hvis man føler seg lurt? ( retorisk spm) Blur lutt som spørsmålet om man er mobbet hvis man føler seg mobbet. Det blur potensielt avsenders dilemma å rydde opp i.


#58

Guava sa for siden:

Hvor står det at Listhaug ikke skriver noe selv på Fb?
Jeg leser ut av det i mediene som ligger åpent at hun har rådgiver som gjør mye, men ikke at rådgiver forfatter alt og legger ut i hennes navn.


#59

Candy Darling sa for siden:

Det er mulig jeg er miljøskadet, men det falt meg ikke inn i måneskinn at dette var noe annet enn et PR-stunt for NOAS. De første innleggene i feeden min var også uten Joner, det var bare "send Sylvi til ####" og takke-SMS-er. Jeg så på Joner som en innleid talsperson.

Når jeg ser selve Joner-posten nå, synes jeg at det antagelig hadde vært smart å merke posten hans enda tydeligere med at det var en kampanje for NOAS og ikke tilsynelatende privat. Men det forbauser meg at noen tror at dette kan gjøres av en ukyndig enkeltperson, rent teknisk.

For øvrig likte jeg ikke kampanjen. Jeg liker ikke personlig rettede kampanjer, uavhengig av om jeg er enig med "mottaker" eller ikke.


#60

mkj sa for siden:

Samma her. Betalte inn hundrelapp nummer to i dag, da jeg hørte noen ba om å få sin tilbake.

Prinsippielt blir jeg dritsur over fordekt reklame. Men dette var ikke fordekt. Det var opp i dagen, og jeg synes kampanjen var kul.

Men hvor faen er Erna. Hvor lenge skal de få lov til å drive med denne raljeringen? (Joda, hun har vel et statsbudsjett hun bør være ganske bekymra over, kan være vi er kvitt dem fortere enn vi aner - med forbehold om at det er noen timer siden jeg oppdaterte meg på status der)


#61

-ea- sa for siden:

Erna er opptatt med å skrive tale til julegrantenning i Tromsø til helga. Jeg er mer etisk betenkt over media her som jubler over at Selveste Statsministeren skal komme og tenne julegrana og tenkte wtf!? Joda, hun skal på møte i Troms Høyre, og har samtidig tilbudt sin lystennertjeneste til sentrumsforeningen. Det passer jo bra å få gjort, siden de tapte valget så det sang her i byen og attpåtil måtte plages med varaordfører fra Rødt.


#62

-ea- sa for siden:

Sorry for avsporing. :fnise:


#63

nokon sa for siden:

Innimellom mistenker eg Listhaug for å vere eit PR-stunt for å få fokuset bort frå Siv Jensen.

Og ja. Erna. Listhaug bør gå.


#64

amylin sa for siden:

Jeg føler meg ikke lurt overhodet, og er enig med Tally og det siste nokon sa.


#65

Tallulah sa for siden:

Jo, i DN står det at han legger ut noen av innleggene og hun noen andre.


#66

him sa for siden:

Jeg føler meg ikke lurt. Jeg var klar over hva pengene gikk til og synes det var en gøyal gimmick at Listhaug får postkort.

Når det er sagt så opplever jeg at det er problematisk at grensen mellom privat og komersiell blir utydelig. Avisene (både trykte og digitale) har PFU som skal passe på at annonseinnhold merkes. Mener at bloggere ble underlagt PFU for 2(?) år siden? (Det siste er ren hukommelse, må gå ut døra om 10 min, så orker ikke å sjekke). Mener at FB ikke er det?

Så jeg ser problemet og er enig i at det eksisterer i denne saken også, men jeg synes det blir så utrolig "vittig" når Listhaug klager på at Joner ikke er "ekte" når hennes profil er en 24 år gammel mann fra Stjørdal! Det blir ufrivillig komisk. Spesielt fordi det jeg reagerer på med Listhaug er reklamen hun driver med, kommersialiseringen av seg selv som et "produkt". Det er jo nettopp det bloggen og FB profilen hennes er.

Innstrammingen i asylpolitikk startet med AP, Faremo var hard på labben. Det er heller ikke Listhaug som avgjør politikken - det er det stortinget som gjør. Listhaug er ikke så "spesiell" i forhold til politikken, men i forhold til "reklamen" hun gjør for politikken hun utfører. Som representant for FrP er det viktig at det er synlig at de er "strenge" på innvandring. AP sin holdning i sin tid var helt anderledes. Der skulle mest mulig foregå "under teppe". Så jeg reagerer ikke så mye på politikken som på reklamen. Synes derfor dette var et genialt stunt.

Dette med asylsøkere, flyktninger, imigranter etc er et mangefassert problem. Veldig mange "enkle" tiltak som kunne ha vært gjort. Eksempel: Politiet (med støtte av blant annet NOAS) ønsker å knytte midlertidige fødselsnummer til personer som ikke kan identifisere seg - dette vil gi muligheten til at asylsøkere og flyktninger kan arbeide. Det at folk kan jobbe er positivt for enkeltindividet, samfunnet og integrasjonen. Dette ville også ha lettet politiets arbeid i forhold til kriminalitet, gjort det enkltere med sedelighetsattest etc


#67

Input sa for siden:

Det som er problematisk med Listhaug, er hvordan hun kamuflerer debattene. F.eks. snakker hun om innvandringspolitikk, når det hun egentlig driver med er asylpolitikk. Hun omtaler meningsmotstandere som hylekor og feministelite, samt at hun, som er en av de politikerne som mest uttaler seg offentlig, hevder å ikke være en del av "den meningsbærende elite". På direkte spørsmål, kan eller vil, hun ikke svare på hvem den meningsbærende eliten er, annet enn "de som får si det de mener" (fritt etter hukommelse, hørt på radio for flere dager siden). Det blir veldig ullent og vanskelig å vite hvem hun faktisk diskuterer mot, og dermed også til en viss grad vanskelig å argumentere mot. Det er selvfølgelig også kjempeproblematisk at hun tar en negativt vinklet sak fra utlandet og promoterer den som en gladsak, det blir så empatiløst.


#68

Pelle sa for siden:

Helt enig, Input. Hun fremstiller det som om hun og Frp omtrent fant opp tvangsutsendingen av kriminelle utlendinger. Som man drev med daglig også for 10 år siden. Selv er jeg for utsending også av en del barn, men man trenger ikke å hoppe av glede ig klappe når de drar, liksom. Helt enig med Aftenposten i at det er dypt problematisk å ha en regjering som debatterer på et himla lavmål, og som snurter og sutrer og gir folk økenavn når de møter motbør. Det er skremmende ødeleggende for oss alle.

Bliggere er for øvrig ikke underlagt Pfu.


#69

Maverick sa for siden:

Jeg hadde sikkert sett på det som mer problematisk om jeg hadde vært uenig med saken, men jeg synes dette var en så åpenbar planlagt kampanje at jeg ikke skjønner at man kan føle seg lurt.


#70

Guava sa for siden:

Problemet her er drahjelpen Listhaug får. Den er dessverre mer verd enn de få kronene som samles inn til Noas.


#71

Niobe sa for siden:

I ettertid ser jeg jo at det er beklagelige at innlegget til Joner ikke var enda bedre flagget som en kampanje, kun så sutringen til Listhaug hadde hatt lite substans. Så lenge det faktisk finnes noen som føler seg lurt, så har hun jo skyts.


#72

Maverick sa for siden:

Åh, men det er ALLTID noen som føler seg lurt. :knegg:


#73

him sa for siden:

Ja, du har rett. Jeg skjekket nå. Det som er status er at bloggere kan - frivillig - knytte seg opp mot den (se lenke). Det er utrolig problematisk at sosiale media ikke har noen form for regulering når så mye av feks nyhetsformidlingen skjer der.

Det er også verd å merke seg at de mest populistiske partiene (innkludert Trump) er veldig aktive brukere av sm. Det er noe med at de klarer å "drukne" folk i sine historier. Synes Trump sin karakteristikk av Clinton er et greit eksempel. Dette med at hun var en "kjeltring" på grunn av e-postene. (enig i at det var skjødesløst, men "kjeltring" er alt for drygt). Dette ble jo tatt opp i norske media og mange (jeg også) opplevde dette som "ekte" fordi det sto i norske aviser.


#74

Bokormen sa for siden:

En trenger slettes ikke føle seg lurt for å synes kampanjen ikke var toppers.

Jeg jobber litt i en bistandsorganisasjon, og jeg vet at ei søt lita jente i front i kampanjen trekker mye mer penger enn 5000 gutter som har fått skolegang, men jeg liker det fortsatt ikke. :hehehe: Som forbruker kan jeg fint også velge et produkt som selges inn via fakta (om det så er mye for penga) kontra følerier og budskap med snert.


#75

Hønni sa for siden:

word!


#76

Tussa sa for siden:

Men berre av nysgjerrighet, korleis er dette annaleis enn til dømes den popup-kaffebaren på Løkka som viste seg å vere Coop, som fleire her inne syns var lureri?


#77

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det blir dumt å tenke sånn. Samme hvordan det hadde vært merket så hadde Listhaug vridd på det. Før hun hadde dette å styre over ba hun folk like å dele "hylekoret av skuespillere og venstrevridde (etter st hun ikke møtte opp på et seminar regjeringen selv inviterte til om nettopp integrering www.aftenposten.no/meninger/debatt/En-stemme-fra-hylekoret-Jeg-skal-fortelle-deg-hva-vi-vil_-Listhaug-609545b.html)

Jeg har spurt meg selv om det samme, men kommet frem til at jeg ikke tror det. Jrg er ikke snurt over Listhaugs 24 år gamle FB-er.



#79

nolo sa for siden:

Jeg syns det er underlig dette snakket om at vi har blitt lurt. Han skriver jo tydelig at han gjør dette i samarbeid med NOAS. Jeg syns det var et strålende stunt, og er glad for at NOAS har fått både penger og oppmerksomhet.


#80

Input sa for siden:

Med forbehold om at jeg ikke vet kjempemye om denne kaffebaren heller, men jeg skjønner ikke hvordan de kan sammenliknes? Sånn jeg oppfattet det var det der "vi åpner en kaffebar og juger om at vi har eksklussiv kaffe" og i realiteten var det Coop-kaffe (?), mens dette er "Joner lager et innlegg, er åpen om at han samarbeider med NOAS" og i realiteten var det faktisk Joner som samarbeidet med NOAS.

Jeg tenker at man er veldig naiv om man tror Listhaug administrerer sin egen FB-konto. (Lurer forresten på hvem som administrerer Moxnes sin, han er jo ekstremt aktiv på FB)


#81

Harriet Vane sa for siden:

Joner/NOAS er veldedighet/politikk, Coop skulle selge kaffe. To forskjellige ting.



#83

noen sa for siden:

:snurt:


#84

Tallulah sa for siden:

Fordi Joner samarbeider med noas. Kaffebaren sa ikke st de samarbeidet med Coop.



#86

veobra sa for siden:

Joner fortale ikke at det var et reklamebyrå inne i bildet. Han var ellers åpen om samarbeidet med Noas. Coop fortale ikke hvem de var før etterpå.

Jeg er så naiv at jeg ikke forsto at det var et reklamebyrå inne i bildet med Joner. Jeg synes stuntet er glitrende uansett. Jeg tror det er der noen føler seg lurt. Man tror det er en enkeltperson som står frem med meninger, men så er det koordinert. Jeg synes ikke det er noen grunn til å føle seg lurt, man har bare ikke koblet det.


#87

Tallulah sa for siden:

Nå er det ingen som opplyser at det er reklamebyråer med i bildet altså, selv ikke på reklamer. :hehehe:


#88

Neket sa for siden:

Jeg ser sammenligningen med Coop-greia. Jeg føler meg ikke lurt av noen av delene da. Joner-stuntet var til en god sak, Coop-greia var morsom.

Kaffebaren sa ikke at de egentlig var Coop, Joner ga uttrykk for at dette var på eget initiativ, når det var et reklamebyrå som sto bak. Jeg syns ikke komersielt vs veldedig formål har noen relevans for prinsippet sin del.

Men når det er sagt - jeg er ikke fornærmet.


#89

Input sa for siden:

Nei, sant? Det er jo ikke sånn at Leger uten grenser, Røde Kors osv. faktisk lager kampanjene sine helt selv. De betaler vel oftest for det. Her ble ingen betalt.

Det positive er at jeg blir så møkkasur av dette at jeg ga litt penger til NOAS i dag også.


#90

Adrienne sa for siden:

Jeg er nok farget av det samme som Candy, så jeg så at dette luktet reklamebyrå lang vei, og det er et eksempel på en godt gjennomført kampanje i SOME, for den spredte seg veldig fort og hadde stor gjennomslagskraft.

Og problemet er at om man ikke er supertydelig på hvem avsender egentlig er og hvem som kom opp med ideen så står man lagelig til for hogg, som selvsagt Sylvi Listhaug og hennes PR-ansvarlige vet å benytte seg av.


#91

veobra sa for siden:

Jeg sa jeg er naiv, ikke sant. :knegg:

Han formulerte seg som om det kom fra ham selv. Jeg forstår jo at det er reklamebyråer inne i bildet når det annonseres. Jeg så bare ikke at dette var en annonse, jeg tenkte det kom fra en skuespiller og enkeltperson. Jeg var heller ikke klar over at han er lokalpolitiker. Det er nok der man kan henge luringen på. Jeg føler meg overhodet ikke lurt, jeg så bare ikke at det var et reklamebyrå inne.


#92

Observatøren sa for siden:

Men hvorfor gir du penger til NOAS fordi du er uenig med det Listhaug fronter? Hvilken reell påvirkningskraft har NOAS?

NOAS er en privat, ideell organisasjon. NOAS kan ikke "kaste" Listhaug. NOAS er en lobbyist, en organisasjon som driver aktivt arbeid blant asylsøkere.

Uansett hvordan man vrir og vender på det er det ikke stor hjelp i at det dannes et hylekor som Listhaug kan bruke til å skaffe seg mer sympati. Dersom man mener at FRPs statsråd ikke følger de avtalene som er gjort i regjering/storting må man presse på for at statsråden skiftes ut. Hvorfor tror så mange at Listhaug er alene om den restriktive innvandringspolitikken?

Å lage hylekor som går på person er ikke veien å gå.


#93

Adrienne sa for siden:

Jeg synes det er irrelevant om det var et byrå inne i bildet eller ei, for det er det i de fleste gode kampanjer. Men jeg synes det er relevant om kampanjen var tydelig på hvem som egentlig er avsender, var det Joner eller NOAS? Jeg synes ikke Joner sin post var tydelig nok på at dette var et samarbeid mellom ham og NOAS, han skrev at han hadde vært i dialog med, og det er for meg litt svada-aktig.


#94

Input sa for siden:

Jeg er jo først og fremst positiv til NOAS, og hadde jeg visst mer om dem, hadde jeg støttet dem før. Har lest meg opp på hva de driver med det siste døgnet.


#95

Input sa for siden:

Det som også gjør meg skikkelig, skikkelig, skikkelig sur i denne debatten, er utsagn som dette. Det er gjentatt til det kjedsommelige, av både Joner og andre som har uttalt seg, at det ikke (nødvendigvis) er politikken som er problemet, men retorikken hun bruker og den ekstremt usaklige måten hun uttaler seg på.


#96

Observatøren sa for siden:

Så vi skal gå på person og ikke sak?


#97

nolo sa for siden:

Ja, ikke sant?


#98

Input sa for siden:

Dette ER jo sak. Det er irrelevant at det er du som sier det, men det du sier og jeg responderer på ER jo saken.


#99

noen sa for siden:

Personen er integreringsminister og saken er at hun i sin rolle bruker en retorikk som er svært problematisk, som politiker i et regjeringsparti, men ikke minst som statsråd med ansvar for integrering.


#100

nokon sa for siden:

Eg gor penger til NOAS fordi eg er ueinig med innstrammingane i asylpolitikken, Observatøren. Det skuldest at eg meiner at dei endringane regjeringa har gjort, gjer det endå viktigare at det finst organisasjoner som jobber for rettshjelp til flyktningane.

Nå såg eg på FB (diskusjon om "folk flest", ikkje verifisert med kjelde, men pålitelig FB-kontakt) at det var snakk om at 23 stykker har bedt om å få pengane tilbake. 23!? Det er skremmande at så mange aviser skriv så mykje om så lite.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.