Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En bønn om en julegudstjeneste (hele landet)

#1

Palmen sa for siden:

Den måtte jo komme.

Skal du på julegudstjeneste? Skal barna dine? Har du behov for en tjeneste rett før jul? Eller blir du bare provosert over alle disse ateistene og muslimene som ødelegger jula?

:værsågod:


#2

Simone sa for siden:

Nei, vi skal ikkje.
Ateistar heile gjengen! Eg har ikkje vore i kyrkja på julafta sidan eg var 14-15 år gammal.



#4

Candy Darling sa for siden:

Definitivt ikke. Barna fikk ikke noe spørsmål om fritak i år. Poden skulle uansett synge, og 9-åringen var på svømming og ble busset. Må innrømme at jeg hadde lyst å lage trøbbel likevel, men pragmatismen vant.


#5

Sissel sa for siden:

Nei, tror ikke det, det må evnt. bli på julaften dersom vi får tid. 10 klassingen skal i kirka i dag, han fikk tilbud om fritak.


#6

My sa for siden:

Nei, jeg har ikke tradisjon for å gå i kirka på julaften. Foreldrene mine hadde det i utgangspunktet (til tross for at de er ateister begge to), og særlig mamma synes egentlig det er veldig koselig, hun er veldig glad i julesanger og orgel og den slags. Men da jeg var barn bodde vi et sted hvor det var langt til kirka, og i begynnelsen hadde vi heller ikke bil, så det ble veldig krevende. Derfor etablerte vi faste tradisjoner for hele julaften hjemme, fra morgenen av, og jeg er vokst opp med disse. Da vi flyttet, og ble boende i nærheten av ei kirke (og hadde bil) var liksom ikke kirkebesøk inne i tidsplanen for julaften. Det ble naturlig for meg å videreføre tradisjonene jeg selv er oppvokst med, da jeg selv fikk barn, særlig siden mannen heller ikke har noe behov for å gå i kirka.

I oppveksten var jeg kun i kirka når korpset spilte, for pappa var dirigent, og jeg spilte også i korpset etter hvert. Men det var aldri på julaften, som jeg kan huske, men en eller annen gang i løpet av jula.

Når det gjelder skolegudstjenesten, som var i går, valgte to av mine barn å være med på alternativt opplegg på skolen, mens den tredje sa at hun ville høre hva venninnene skulle først. Det endte med at alle tre var hjemme med spysjuka.


#7

Input sa for siden:

Poden sin skole hadde julegudstjeneste i går, og han valgte å ikke bli med. Selv om han sier selv han tror på Jesus og gjerne vil i kirken, så er han tydeligvis hjernevasket nok til å mene at det er urettferdig at bare de som tror på Jesus skal få besøke "sin kirke" (han har ikke helt begrepene på plass ennå) med skolen. Han sa de hadde hatt det fint på det alternative opplegget og at han skal spørre farmor og farfar om de kan gå i kirken 1. juledag.


#8

polarjenta sa for siden:

Både jeg og ungene var på skolegudstjeneste i går. Den er stappfull av opptredener av elevene, så de ville begge to. Jeg gikk fordi jeg syns det er hyggelig og stemningsfullt. Om de senere skulle ønske å ikke gå, så får de lov til det også.


#9

Anne sa for siden:

Vurderte, men den begynner så sent her vi bor og da er vi på vei i selskap :)


#10

Tussa sa for siden:

Ungane har vore til skulegudstjeneste i skuletida som eg ikkje hadde mulighet å ta meg fri og bli med på. Dessverre blir det heller ikkje gudstjeneste på meg på julaften då det er mitt vertinneår.

Og ja, eg er for skulegudstjenester i år også :knegg:


#11

Floksa sa for siden:

Vi er i kirken på julaften. Barnas skole sluttet med gudstjeneste før jul lenge før jeg fikk skolebarn. Tett mellom ateistene på bygda tydligvis. :knegg:


#12

Primrose sa for siden:

Nei, mannen og jeg er ateister. Ungene var med på alternativt opplegg, eldste av eget valg og yngste fordi hun er så liten at vi bestemmer enda.


#13

Che sa for siden:

Nei. - Men jeg burde. verden forventer at jeg skal tenne lys på graven til min far. (Jeg har ingen problemer med min far altså - han var en suveren fyr, men jeg er ikke så glad i det faktum at han har en grav)
Gutta var på julegudstjeneste i år. Neste år skal i alle fall ikke lillebror, for han var helt over seg av sorg for at han skulle i år.


#14

Nenne sa for siden:

Nei, det rekker jeg ikke på julaften når jeg steller til jul og det gjør jeg jo hvert år. Vi var alltid på julegudstjeneste før jeg ble vertinne for selskapet og det er jo utrolig høytidelig og stemningsfullt da. Jeg savner det i grunnen.

Ungene har ikke hatt det i skoletida, så det har ikke vært noe tema.


#15

Tangerine sa for siden:

Fatter ikke at folk har tid til sånt julaften. Jeg må jo dusje og skrelle poteter og lete etter forsvunne pakker og ikke-eksisterende gavelapper og rydde og se TV etc. :knegg:


#16

Floksa sa for siden:

Jeg steller fjøs to runder(22kyr, 50 øvrig storfe og 55sau), lager middag til tolv og lell rekker jeg gudstjeneste. Det handler om prioriteringer. :lol:


#17

Tangerine sa for siden:

Du ja. ;)


#18

Plipp sa for siden:

Nei. Ateistfamilie her. Ungene fikk velge. En valgte alternativet og den andre ville gå( fordi venninnene skulle). En førjul jeg har god tid, skal jeg kanskje ta dem med selv. For å kunne snakke med dem om hele greia. Jeg liker ikke at det skal foregå i skoletida.


#19

Floksa sa for siden:

Jeg bare fjaset da. Fjøs på julaften er koselig. Vi gir ekstra høy og synger en trall.


#20

Pelle sa for siden:

Begge mine var i går, de bestemmer selv. Opplegget på skolen er ok tror jeg (se på filmer om ulike feiringer verden over). De fleste er likevel i kirken, inkludert mange av muslimene. Det er ulike gudstjenester for 1-4 og 5-7 pga knøttliten middelalderkirke.

Jeg vurderer kirke på julaften oga bestevenn skal lese juleeva geluet. Sjekden jeg går i jula, men i år skal jeg ikke lage mat.


#21

vixen sa for siden:

Både jeg og mannen er ateister og ikke tradisjon for kirkegangen i jula.


#22

Matilda sa for siden:

Femåringen var med barnehagen forrige uke, seksåringen skulle ha vært i dag, men han er sjuk. Jeg pleier å gå med mamma på julaften, det varierer om vi har med et utvalg barn eller ikke. De får velge sjøl. Jeg kan vel best betegnes som agnostiker, men liker stemninga. Jeg liker det fellesskapet med mennesker som ønsker noe godt for andre akkurat den dagen i året, det gir rom for refleksjon hos meg, og jeg liker å ønske andre i lokalsamfunnet her god jul. Jeg liker å gå innom grava til besteforeldrene mine og huske på dem litt. (Jeg har litt mer problemer med vanlige gudstjenester, må sies, så jeg er åpenbart en sånn som shopper religion etter eget forgodtbefinnende.) Mannfolka i familien lager julemat, de vil ikke i kirka likevel.

Så ja, jeg "sender" ungene i kirka, mer for kulturformidling enn for budskapet, så lenge de er så små at jeg reelt sett velger for dem. De som ikke ønsker sjøl får slippe. (De som er for små til å sitte stille får også slippe, så på julaften i år tar jeg med femåringen, om han fortsatt har lyst. Toåringen slipper. Seksåringen vil ikke sitte stille så lenge.) Mannen min leste en barneutgave av juleevangeliet som godnatthistorie her om dagen, med innlagte kommentarer om vitenskapshistorie og alternative forklaringsmodeller, så de får med seg litt av hvert.

Jeg er for aktiv påmelding når det er i skolesammenheng og for at det skal finnes et godt alternativ for skolebarn som ikke går. Jeg var fornøyd med infoen og påmeldinga førsteklassingen fikk - i barnehagen fikk vi bare opplyst at den dagen drar de, uten at jeg tenkte så mye over det der og da.

Når det gjelder alt oppgulpet av gamle nyhetssaker og "muslimene tar oss"-drama i sosiale medier, så må jeg puste i pose og se åpningsscenen i Love Actually for å få tilbake trua på menneskeheten. Og tenke på sosiologielevene mine, som knapt nok fikk i gang en diskusjon om temaet. Alle syntes det skal være aktiv påmelding, der alle får velge for seg og alle har å respektere andres valg; ferdig med det. Så det går an å håpe.


#23

Pøblis sa for siden:

Niendeklassingen min er i kirken nå og varmer opp til skolegudstjenesten hvor hun skal være med å spille.

Jeg skal i kirken for å synge 1. juledag. Julaften utgår vanligvis med høye kneløft pga tidsnød og aversjoner mot folkemengder.


#24

Taien sa for siden:

Om jeg ikke får det til på julaften, blir det i alle fall en tur i romjula. Jeg vil helst gå på julaften, men siden jeg liker best å gå i kirken i bydelen jeg er oppvokst i, blir det litt mye når jeg steller til jul her.
Men Floksa har jo rett da, det ER prioriteringer.


#25

Hondacrv sa for siden:

Jenta skal vel på julegudstjeneste i dag. Ho såg på meg med vantro blikk då eg sa at ho kunne velge mellom opplegget. Ho bur jo nermest i kirka, og var skuffa over at ho ikkje hadde fått oppgaver i år.

Ellers skal me på julafta, for koret hennar skal synge. Me hadde nok gått uansett, det er ei fin Innleiing til feiringa, og koselig å seie god jul til, og treffe venner der før me går heim til oss sjølve.


#26

Input sa for siden:

Om jeg ikke skulle jobbet frivillig, hadde jeg sikkert gått i gudstjeneste på julaften. Jeg skal jo være alene i år, og synes det er koselig i kirka på julaften. Det er irriterende at de kristne har de fineste sangene. :knegg:


#27

Maverick sa for siden:

I år har begge guttene vært på julegudstjeneste faktisk. Tiåringen synger i koret og ville derfor, og i følge trettenåringen kunne det "umulig bli ENDA kjedeligere enn det alternative opplegget".


#28

Ru sa for siden:

Jeg skal på julegudstjeneste i år. Jeg pleier ikke gjøre det, har ikke tid, orker ikke stå i kø, men i år har jeg reservert plass. :knegg: Det er gudstjeneste både kl 14 og 16, jeg skal på den første. Ole Brumm og jeg skal synge vakre julesanger. :elsker:

1 av 2 unger var på skolegudstjeneste for øvrig. Den eldste nektet, så jeg gav for en gangs skyld etter. Og siden det hadde vært pepperkaker og kos, så er lista lagt ...


#29

GinaK sa for siden:

Minsten var på gudstjeneste på mandagen. 6.klasse er ansvarlig for opptreden så min gutt var en av de som skulle skrives inn i manntallet.
Ikke noe tema om at han ikke skulle heller.

Eldstemann har frivillig oppmøte. De har gudstjeneste nå i dag. De som ikke vil i kirken møter på skolen kl. 10.

Vi går ikke i kirken i jula. Har heller ikke tid for det er alltid julaftenfeiring hos oss så er opptatt.


#30

tink sa for siden:

Jeg lar skolebarna velge om de vil bli med på skolegudstjeneste eller ikke, både i fjor og i år gikk de. Jeg kunne tenkt meg en tur i kirka på julaften, innrømmer at jeg er stemningsreligiøs når det passer. Men det ser ikke ut til at det passer med planene til resten av familien. Så da tilber vi heller guds frie natur med hyl og skrik og frisk luft noen timer før selskapelighetene slår inn.


#31

veobra sa for siden:

Jeg sakl ikke i kirken til jul. Jeg er ikke rkisten.

Barna har vært på gudstjeneste med skolen. De får lov til å synge om vetter og troll og Jesus og engler selv om vi ikke tror på noe av det.


#32

Neket sa for siden:

Nei, vi driver ikke med sånt, og ingen av skolene ungene går på heller. Minste fikk lapp om hun ønsket fritak fra juletregang, men hun fikk lov å være med under tvil. :nemlig:


#33

zinatara sa for siden:

Ungene var i forrige uke, de velger selv. Sønnen min angret for kompisen hadde visst fått spille Wii på biblioteket i stedet.

Vi er ikke medlem i statskirken og ikke kristne, så vi går ikke i kirken hverken på julaften eller på noen andre ordinære gudstjenester. Kun når vi er invitert til seremonier av andre.


#34

Myria sa for siden:

Nei, vi er ikke kristne og drar derfor selvsagt ikke i kirken i julen (eller noen andre dager for den saks skyld, annet enn når vi er invitert til dåp, bryllup eller konfirmasjon). Barna får velge selv hva de skal gjøre på skolen/i barnehagen. Skolen har ikke julegudstjeneste, mens barnehagen har og våre har deltatt på det.


#35

celebelen sa for siden:

Ville og jeg, som begge er utmeldt av statskirka, har vært på hver vår julegudstjeneste. Hun var med skolen, selvvalgt, og jeg sang med koret på en julegudstjenesten Rotary har som avslutning hvert år. Vi har sunget der de siste 10? 12? årene, og det har blitt en tradisjon jeg synes er koselig. Programmet er så å si likt fra år til år, kollekten går til det lokale krisesenteret, og etterpå går vi ut og spiser.


#36

Teflona sa for siden:

Har vært med skolen, blir ikke flere. I fjor ble det to før jul (egen skole og datterskole), samt julaften. Det holder med den ene.


#37

Teflona sa for siden:

Men du er superwoman! (Og jeg er ikke ironisk, altså.)


#38

Tallulah sa for siden:

Niks. Vi er ateister og jeg liker ikke stemninga. Hiawata går med skolen og får valget hvert år.


#39

Toffskij sa for siden:

Nei. Jeg elsker riktignok sakral julestemning, og går gjerne på kirkekonsert en eller annen gang i førjulstida. Men ikke gudstjeneste.


#40

Guava sa for siden:

Ja skal på opptil flere og skal også på bedehusjuletrefest, noe som jeg synes er utrolig hyggelig.
Ungene var på gudstjeneste tidligere i uka. De har aldri uttrykket ønske om fritak. Mellomste lurte dog på om noen syntes det var farlig i kirka etter å ha sett nyheter så det måtte vi snakke om.


#41

Señora sa for siden:

Eldste går på vgs og har ikke tilbud om det, så jeg prøvde meg på at han kunne følge yngste til avslutningsgudstjeneste med skolen i kveld så jeg får gjort siste innspurt. Men han nektet, så da blir det skolegudstjeneste i ettermiddag på oss. Jeg synes det er flott og høytidelig selv om jeg ikke nødvendigvis tror på gud og alt det der.

Det finnes alternativt opplegg i nabobygget, med samme tema som i kirken (bare uten kristelig budskap) har jeg forstått, og felles fakkeltog dit i forkant.

Jeg er ikke vokst opp med å gå i kirken julaften, så det har jeg ikke tradisjon for.


#42

løve70 sa for siden:

Nei, jeg er ateist og går ikke i kirken i julen. Arvingen er også ateist og skolen hennes har ikke julegudstjeneste.


#43

Najade sa for siden:

Jeg er litt usikker på om jeg får det til i år, vi skal feire borte og drar på julaften.
Jeg regner meg som kristen, og går helst i kirken på julaften om jeg får det til. I fjor syntes jeg det ble stress, og da dro jeg 1. juledag i stedet. Det var veldig fint! Jeg er ingen ivrig gudstjenestegåer ellers, det handler selvsagt om prioritering.

Jeg sender ungene på skolegudstjenesten, de har foreløpig ikke fått velge (men de har heller ikke ytret ønske om alternativ). Jeg synes ikke det alternative opplegget virker så bra, men skolen er ryddige på at det skal meldes på et alternativ (ikke avmeldes julegudstjeneste). Det synes jeg er veldig positivt!


#44

Einhyrningur sa for siden:

Nei. Vi er ateister hele gjengen. Ungene har vært igjennom skolen, vi synes det er greit at de lærer litt om kirka på den måten, men det for holde.


#45

Blånn sa for siden:

Minsten spiller på julegudstjenesten. Mellomste går på katolsk skole og der kan han miste plassen dersom han ikke går på messe.


#46

Røverdatter sa for siden:

Nei, vi er ikke troende.

Vi skal dog på gravlunden og tenne lys på graven til min kjære mormor som døde i september.


#47

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg var på skolegudstjenesten i går. Jeg pleier å få det til, og i år ville minsten veldig gjerne at jeg kom, for han skulle lese juleevangeliet og tok det VELDIG alvorlig. Og var superflink!

Hedning som jeg er så syns jeg det er en helt nydelig tradisjon, og de fleste velger å være med (og de andre har en koselig lesestund i vårt vakre skolebibliotek, forstod jeg). Muslimer, hinduer, katolikker, ortodokse og ateistbarn.

Elevene synger julesanger, skolekoret opptrer, samme presten som alltid er like fin som alltid, med inkluderende og fine ord, samme julesanger hvert år, noen av elevene leser opp sine egenlagde juleønsker (mange "ønsker at det blir fred", "ønsker at barn som er på flukt skal få et sted å ha det trygt" og "ikke ødelegge kloden" i år. :hjerter: ).

Jeg liker skolegudstjenesten, jeg syns det er et helt ok nivå av forkynnelse å oppleve, jeg syns det er fint at unger av alle bakgrunner får se "live" forkynnelse på denne måten, det er almenndannende og opplysende og det er veldig greit at det skjer i sammenheng med jul, som er en veldig "lett" høytid.

Og så ønsker jeg meg eid-feiring eller andre passende feiringer i tillegg.


#48

liefje sa for siden:

Ja, vi skal på julegudstjeneste på julaften. Det er en tradisjon og gir høytidsstemning. Jeg gleder meg. Gikk aldri i kirken i julen da jeg var barn, men vi har innført det etter at vi fikk barn selv. Vi er - hva skal jeg kalle det? - passivt kristne. Altså tror, men går ikke regelmessig i kirken (eller regelmessig er det jo siden vi går hver jul), ber ikke bordbønn og sånt, men vi tror på vår måte og ber når vi føler for det.


#49

Bergensis sa for siden:

Me fekk heim lapp der me skulle krysse av om eleven skulle delta på juleavslutningen/gudstenesta i kyrkja. Jentungen som snart er konfirmant fortel at fleire på trinnet hennar har sagt nei til å delta, for da fekk dei fri eit par timar (flott alternativt opplegg, som skulen så fint kalla det :himle:). Med foreldrenes velsignelse. Da blir eg litt matt. Dei har valgt å konfirmere seg til våren, da bør dei i anstendighetens navn møte opp på dette. Og ja, eg veit kven som skal konfirmerast i kyrkja eller ei.

Me har ikkje tradisjon for å gå i kyrkja på julafta. Nokre år har svigermor tatt med seg eitt av barna.


#50

Niobe sa for siden:

Ja, vi går alltid i kirka på julaften. Jeg er ikke vokst opp i et kristent hjem, og vi gikk aldri i kirken. Nå hadde det vært rart og tomt å gå glipp av det, og vi får da til å ordne julemiddag likevel. Det er nok mest en vanesak.

Barna var på julegudstjeneste med skolen forrige torsdag. Her er det alltid 5. trinn som står for opplegget og julespillet.


#51

amo sa for siden:

Ja vi går i kirken på julaften.
Var på flott julekonsert med lokale kor og korps på søndag som var.
Koser meg med stemningen, finklær og i kirken roer jeg ned og nytter tiden til ettertanke.


#52

007 sa for siden:

Jeg er veldig glad i skolegudstjenesten, det er en fin tradisjon. Den burde ikke vært i skoletiden, men på ettermiddag slik at flere foreldre kunne deltatt. Alle mine tre barn har alltid deltatt, men har fått velge selv.

Gudstjenesten på julaften har jeg ikke tid til å prioritere, selv om den er koselig. Jeg er alltid vertinne på julaften, og det jeg har av fritid går til TV, kos og dill.


#53

mina sa for siden:

Jeg kom akkurat fra skolegudstjenesta til barneskolen nå.
De har julespill med skuespill og sanger hvert år, det er så fint! I år var klassen til yngstemann med, han var gjeter.

Jeg gikk ikke i kirka på julaften i oppveksten, men etter at jeg ble gift og vi flytta hit går vi på gudstjenesta på bedehuset. De to eldste synger i ungdomskoret som er en stor og viktig del av gudstjenesta, og svigerfar spiller i musikklaget som spiller til allsangen.


#54

safran sa for siden:

Nei, vi er ateister alle mann. Jeg nektet å gå på julaften da jeg var 14-15, før det hadde det vært tvang.
Riktignok elsker jeg stemningen i gamle (helst mur-) kirker, men det blir litt vel mye gudspreik etter min smak. Jeg elsker kirkeorgel!


#55

Madicken sa for siden:

Jeg har allerede vært på to gudstjenester i forbindelse med jula, den ene skolegudstjeneste sammen med barna. Mannen min er ateist, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle meg, men synes kirken er fin å befinne seg i rundt juletider.


#56

Galathea sa for siden:

Nei, jeg har vært en gang på gudstjeneste på julaften i hele mitt liv, og som ikke-troende gir det meg ingen mening og ikke fikk jeg noe julestemning av det heller. Så da blir det ikke flere ganger, koselig å være hjemme, høre julemusikk, se på julefilmer og stelle i stand middag.

Skolen var på gudstjeneste i går, 2. klassingen fikk velge selv og ville bli med. Alternativt opplegg var "jobbe med fag på skolen". Jadda. Det går en buddhist på trinnet, og han var den eneste som ikke var med, og det hadde ungene selvsagt lagt merke til.


#57

frukt sa for siden:

Ikke noe julegudstjeneste, men om noen kan gjøre meg en tjeneste og kjøpe julegaver for meg blir jeg glad. :julemania:


#58

Polyanna sa for siden:

Her var de jeg vet om som ikke deltok barn av ateistforeldre. Hinduer, muslimer og katolikker og en del (antatt) ateister blant både barn og ansatte var med. (Overraskende stort spenn i religiøst tilknytning hos en relativt liten lærerstab, når jeg tenker etter. :p)


#59

Stompa sa for siden:

Nei fysjom, sånne ting driver ikke vi med, hedninger som vi er. :knegg:

Nei, spøk til side; jeg går ikke i gudstjeneste, er utmeldt av statskirka og medlem av HEF, men hva andre gjør legger jeg meg ikke oppi. Jeg er prinsipielt imot skolegudstjenester, men ungene har fått velge selv siden de ble store nok til å tenke over det. Noen år velger de gudstjeneste, andre år ikke. Hovedgrunnen når de velger gudstjeneste, er at opplegget på skolen er så kjedelig (hvilket selvsagt også er et prinsipielt problem, men ikke et jeg gidder å ta opp nå, siden mine går i 10.).


#60

Magica sa for siden:

Ungdomskole-ungene mine er i kirka i regi av skolen i dag.

Jeg går ikke i kirka hvis jeg ikke MÅ. Uansett.

Jeg sang Deilig er jorden på fylkeskommunal julelunsj i går da. :juleengel:


#61

Pelle sa for siden:

Det er ikke som at gudstjeneste nødvendigvis er så himla stas heller, altså. Jeg synes det var uuuurkjedelig i min oppvekst, og skulle ønske jeg slapp. (Når det er sagt, så er det fint om opplegget er bra).


#62

ElinM sa for siden:

Vi definerer oss ikke som kristne, men kirka og kristendommens tradisjoner i Norge har dog en betydning for oss. Gudstjeneste på julaften er julens kanskje største høydepunkt for meg. Det var det nesten da jeg var barn også. Da er vi pyntet og julefine, sammen med alle andre i kirka. Barna er fulle av forventninger. Vi voksne kan endelig slappe av og føle julehøytiden sige på. Det er hyggelig å synge flere av de gamle og kjøre julesalmene. De årene en nabo i grenda synger O helga natt med sin flotte stemme, kan det ikke bli bedre.

Når det gjelder skolegudstjenesten går de aller fleste elevene (barneskolen) på den. Mine barn har aldri ytret ønske om å ikke gå. To trinn deltar alltid med sang og juletablå. Foreldrene på disse trinnene møte gjerne opp, og kirka er rett og slett full. Jeg var der i år, og det er alltid stemningsfullt og fint. Hva de to eldste gjør (ungdomsskole og videregående) legger jeg meg ikke opp i, selv om jeg godt kan innrømme at jeg syns det er hyggelig om de går. Eldste ønsker å gå sa hun (er i domkirka, så det er jo flott i seg selv), men hun styres også av hva vennene kommer til å gjøre så jeg aner ikke hva det blir til. Hun på ungdomsskolen vet jeg ikke hva endte opp med å gjøre.


#63

Kaija sa for siden:

Jeg er kristen, men mener skolen bør være uten forkynnelse, eller i hvert fall at den må stille med gode rutiner og et skikkelig alternativ for de som ikke skal/vil/får være på gudstjeneste. Skoleungene er så store nå at de får velge selv.

Jentungen er i kirken med barnehagen i dag.
Tror ikke barneskolen har gudstjeneste denne julen, så det ble det ikke noe styr der. Når de har gudstjeneste pleier alternativene å være elendige.
9. klassingen valgte å ikke være med på skolegudstjeneste i dag. Alternativet var temmelig ullent formulert og formidlet, så jeg vet ikke helt hva han skulle gjøre mens de fleste var i kirken.

Selv drar jeg på julegudstjeneste hvis det passer meg, og lar vær hvis jeg ikke har tid eller lyst. I år har jeg vært på en finfin julekonsert i evangeliehuset i nabokommunen, og tenker nok at det får være denne julens religiøse aktivitet.


#64

Syrinx sa for siden:

Vi går ikke i julegudstjeneste. (Jeg har vært ganske mange ganger før da, stått på kirka sin lønningsliste som musiker.)

Jeg er ateist. Hadde ansvar for det alternative opplegget på skolen her i går, vi hadde en veldig fin stund hvor vi møtte ulike julefortellinger fra nordiske forfattere og vi flettet julekurver i HC Andersen-ånd.
Jenta mi som går i fjerde ville i kirka, for hun ville se hva det var for noe. Det var greit det, hun bestemmer selv.

Barnehagen skulle i kirka denne uka. De hadde ikke noe alternativt opplegg, men vi styrte unna hele greia siden han ble invitert bort på juleferie noen dager. Like greit, for å sende så små barn til gudstjeneste for å få fortalt hvorfor vi feirer jul (når vi selv faktisk ikke feirer kristen jul) er ikke greit.


#65

Polyanna sa for siden:

Er det noen her som ikke lar barn som ønsker det få lov til å gå i kirken, forresten? Sånn av nysgjerrighet.


#66

Syrinx sa for siden:

Jeg omgås ganske mange ateister og det er vel gjengs at barna som ønsker gå i kirka får lov.
Har derimot ganske mange tilfeller av elever som ønsker å gå på alternativt opplegg som må gå i kirka fordi foreldrene bestemmer det.


#67

My sa for siden:

Her var gudstjenesten i går, også er det siste skoledag med kos på skolen i dag. I følge tre av venninnene til eldste datter, som var innom med gaver til henne i går etter skolen (min datter var syk og hjemme) hadde det vært kjeeedelig i kirka. Men de er vel i en slik alder at de er for store, og har vært med for mange ganger til å synes at det er særlig spennende lenger, samtidig som de ikke er store nok til å kjenne på høytidsstemningen eller nostalgien. Men nå er det vel ikke noen krise om man av og til må være med på noe man synes er kjedelig.

Jeg har ikke hørt noe om hvordan opplegget på skolen har vært, de to av mine som hadde tenkt til å være med på det var også syke. I følge meldingen fra skolen var det følgende program for tilsteliningen:

Og det høres jo ut som et veldig fornuftig opplegg, som egentlig kunne vært fint for alle. Så litt synd at de må deles opp egentlig.

Jeg må innrømme at jeg ikke aner om noen rundt meg nekter ungene sine å gå i kirka, eller å være med på alternativt opplegg, for den saks skyld. Hva ungenes venner må eller ikke må har jeg ikke kontroll på. Selv hadde jeg aldri engang kommet på at jeg skulle bestemme dette over hodet på ungene, selv ikke i førsteklasse.


#68

safran sa for siden:

Våre barn har alltid fått velge selv. Vi har vært tydelige på at selv om vi voksne ikke tror, kan de gjøre seg opp sin egen mening og at det er helt greit at de tror på en gud.

Jeg vet om ganske mange av barnas venner som ikke har fått lov til å velge bort julegudstjenesten.


#69

Myria sa for siden:

Jeg har ikke hørt om det i allefall. Da har jeg faktisk heller opplevd motsatt, at enkelte foreldre ikke ser det som et alternativ å ikke delta på julegudstjenesten. Alle i barnehagen (og alle i storebrors klasse det ene året de hadde det) deltar på julegudstjeneste, selv de som er muslimer, hinduer, ateister og katolikker. Jeg har ingen problemer med at barna våre deltar på dette og det er likegyldig for meg om det er fordi vennene gjør det, fordi de faktisk liker det eller andre grunner. Foreldrene mine er heller ikke kristne (og hverken jeg eller broren min er døpt eller konfirmert, noe som var relativt uvanlig på den tiden). Jeg deltok selv på julegudstjeneste da jeg gikk på barneskolen og husker jeg syntes det var koselig selv om jeg ikke hadde noe forhold til det de snakket om.


#70

My sa for siden:

Jeg husker jeg spurte læreren da jeg gikk på ungdomsskolen om jeg fikk droppe skolegudstjenesten siden jeg ikke var medlem i statskirka, og det fikk jeg lov til (tror ikke foreldrene mine var involvert engang). Det var ikke noe alternativt opplegg, så da de andre gikk i kirka på slutten av skoledagen, etter at vi først hadde hatt kosestund på skolen, fikk jeg bare gå hjem.


#71

Myria sa for siden:

Hos oss var det faktisk et skikkelig alternativt opplegg (tydeligvis svært uvanlig for 80-tallet med tanke på de mange dårlige oppleggene som finnes nå), men det var bare de som hadde livssynsundervisning i stedet for kristendomsundervisning som fikk delta på dette. Hvorvidt man deltok på julegudstjeneste eller det alternative arrangementet var altså forhåndsbestemt ut fra hvilket fag man hadde.


#72

løve70 sa for siden:

Enig. Jeg kan ikke akkurat heller si at jeg minnes de påtvungne skolegudstjenestene med glede.


#73

løve70 sa for siden:

Ikke jeg ihvertfall. Hun fikk gå i barnehagen, på skolen har det ikke vært noe alternativ - der har de ikke skolegudstjeneste.

Hun hadde selvagt fått lov til å gå dersom hun hadde ønsket. Hun har (selv om jeg var i tvil), fått lov til å være med på 'leir' med den kristne ungdomsgruppa.


#74

Guava sa for siden:

Jeg hadde mulighet for fritak da jeg gikk på skolen siden jeg ikke var medlem av kirka. Jeg var med og protesterte ikke på det. Kjedelig eller ikke var ikke vurderingskriterier for meg. De som hadde fritak hadde vel et mer forlokkende tilbud sånn sett med tanke på gudstjenesteopplegget dengang.

Jeg syntes ikke det var kjempegøy, men det var lærerikt.

Ungene mine får ikke "velge selv" som i å "shoppe det som virker gøyest". Jeg ønsker at de skal delta. Om det kommer protester hos de store skal de få lov å droppe.
Det samme gjelder andre ting.
Jeg pushet for hardt på skidag i fjor. Der burde den ene fått mulighet til å delta på alternativet.
Jeg kommer til å forvente at de deltar om de skal andre ting utenfor skolen også, men lytte til dem om de ønsker alternativ på skolen av en god grunn.


#75

My sa for siden:

Du må ha vært et svært reflektert barn. :knegg: Kjedelig eller ikke er vel bortimot de viktigste vurderingskriteriene for de aller fleste ungene tror jeg, i alle fall i barneskolen, når de får velge fritt.

Mine får shoppe det som virker gøyest. Eller mest lærerikt. Eller det vennene deres skal delta på, eller hva de nå legger vekt på. Jeg spør dem ikke engang om begrunnelsen for hva de velger, jeg bare spør dem og krysser av for det de svarer i skjemaet som kommer fra skolen, siden det nå engang er fritt valg. Hvis det ikke var fritt valg, men vi måtte be om fritak, så hadde jeg nok bedt om en nærmere begrunnelse og pushet litt mer på, og fortalt dem at man bare må tåle å gjøre noe man synes er kjedelig i blant, hvis kjedelig var begrunnelsen.


#76

Tjorven sa for siden:

I år skal vi feire jul hos pappaen min. Da går vi ikke i kirken. Kona hans er svært uttalt ateist. De har sagt at hvis det er viktig for meg og ungene, så kan vi gjerne gå. Men så viktig er det ikke.

Hvis jeg feirer jul med moren min så går vi i kirken på julaften. Jeg synes det er en koselig ting å gjøre.

Snuppa var på julegudstjeneste med skolen, men knerten ville heller være på julesamlingen i gymsalen. Skolen vår er veldig flinke på dette, og i god tid før jul sender de ut fullstendig program for begge oppleggene, inkludert hvilke sanger som skal synges hvert av stedene. Det er påmelding til begge arrangementene, men jeg aner ikke hva de gjør med de elevene som ikke leverer noen påmelding. Sannsynligvis får de velge selv den dagen arrangementet er. (At det er to arrangement er praktisk for skolen også, for antallet elever er for høyt til at de kunne ha vært samlet bare ett av stedene.)


#77

My sa for siden:

Her var det oppgitt at de som ikke svarer automatisk blir igjen på skolen.

#78

Guava sa for siden:

Jeg var ikke et veldig reflektert barn, men jeg var nysgjerrig. :knegg:


#79

Tjorven sa for siden:

Det tror nok jeg også. Hvis ikke barnet selv insisterer på å gå i kirken. Særlig hvis barnet er litt stort (4.-7. klasse).


#80

Teofelia sa for siden:

Vi fikk et hyggelig og veldig politisk korrekt brev fra skolen i år, med beskjed om at man i år måtte melde seg på og ikke av skolegudstjeneste. Helt i tråd med gjeldende regler, med andre ord. Jeg glemte rett og slett å melde på Minsta, og husket det ikke før samme dag, etter at julegudstjenesten var begynt.

Jeg må innrømme at jeg derfor ble litt overrasket over at Minsta kom hjem og fortalte at hun hadde vært på gudstjeneste likevel. Så mye for den politisk korrektheten, liksom. :himle:

Misforstå meg rett: hun skal gjerne få gå på gudstjeneste for min del, og planen var jo egentlig å avtale med henne om hun ville gå eller ikke, men jeg syns jo at når skolen først spør, så bør de jo overholde det de sier da.


#81

Tallulah sa for siden:

Hiawata får selvsagt velge selv, og jeg stiller meg ikke til doms over grunnlaget han velger på.


#82

Polyanna sa for siden:

Spurte de henne hva hun ville selv?

(Jeg ser for meg mye gråt og tenners gnissel her fra barn som ville/skulle, men der foreldrene hadde glemt påmelding. Det er et veldig populært tilbud)


#83

Syrinx sa for siden:

Hørt på jobben etter at alternativt opplegg var en suksess et år: "... og så må ikke det alternative opplegget være så gøy og interessant..." (Det var på våren og tema for opplegget jeg lagde var filosofi.)



#85

Sans sa for siden:

Nei, ingen gudstjeneste på oss. Vi er hedninger. Vi feirer den opprinnelige hedenske julen. Jeg har til gode å lese om muslimer som ødelegger julen. Jeg blir provosert over slike påstander.


#86

Polyanna sa for siden:

Å, jeg har LEST masse om muslimer som ødelegger julen, men jeg har ikke SETT noen muslimer som FAKTISK prøver på noe sånt. :p


#87

Anne C sa for siden:

Nei det skal vi ikke. Men det er bare fordi vi er late og ikke gidder. Gutta har ikke gått på noe i forbindelse med skolen i år.


#88

Skilpadda sa for siden:

Jeg kunne gjerne gått i julegudstjeneste på julaften, jeg synes det er hyggelig. Men jeg har ikke gjort det siden jeg sang i barnekor som elleveåring (og dessuten bodde to minutter fra en veldig hyggelig kirke).

Skolen til Poden har for øvrig bare julegudstjeneste for "grunnskolen", det vil si 1.-4. klasse. (Niendeklassingene markerte anledningen ved å se Home Alone og spise kaker. :knegg: )


#89

Tallulah sa for siden:

Det er vel ingen som ødelegger julen, verken muslimer eller andre. Om kristmessen (som det jo egentlig er snakk om, julen har jo de kristne "ødelagt" for en god stund siden, om man skal være skikkelig pirkete) er så skrøpelig at den går dukken og tar med se hele vår kultur ved at noen ikke ønsker skolegudstjenester, så vet jeg dog ikke om den er mye å ta vare på, gitt. Julen er vel den største norske høytiden, så dette hysteriet med war on christmas er virkelig storm i et vannglass.


#90

Teofelia sa for siden:

Jeg antar det, men da lurer jeg på hvorfor de ikke har det som et alternativ: "Dersom vi ikke hører noe, betyr det at barna kan velge selv". Nå ba de jo foreldrene spesifikt om å gi beskjed hvis barna skulle gå, og da syns jeg det er rart at det åpenbart ikke tillegges noen vekt.

Det er min prinsipielle side som reagerer negativt. Min pragmatiske side syns selvsagt det er flott at Minsta ikke er skadelidende for sin mors sløvhet.


#91

My sa for siden:

Storm i vannglass er riktig begrep ja. Som de fb-postene med idyllisk gammeldags bilde av lykkelige barn som går rundt juletreet, med "La barna synge glade jul". Lurer på hvor mange skoler i landet det er snakk om, at barna ikke får synge glade jul. Det kan umulig være særlig mange. Her fikk fjerdeklassingene med ark hjem med teksten på "Nå tennes tusen julelys", med lekse om å lære den utenat.

Føler at vi like godt kan starte en kampanje: "La barna gå med gule klær!" Selvsagt bør barn få gå med gule klær hvis de ønsker det, det er vel ingen som er uenige i det. Så kjør kampanje! :hyper:

Noen har hørt at noen har sagt at noen har lest at på en eller annen skole i en liten kommune i en bortgjemt dal ett sted i Norge, får visst ikke barna synge Glade jul, på grunn av at en enkeltperson i skolestyret mente at det burde man ikke, fordi den er for religiøs, fordi jula ikke er glad for alle, eller fordi styremedlemmet personlig synes andre julesanger er finest, eller de fant ut at i år skulle det gamle reportoaret byttes ut med nye sanger eller hvem bryr seg egentlig om slike detaljer som årsaker? Så nå er det visst sånn det skal bli, nå skal visst ikke barna få lov til å synge glade jul lenger, nei nå har det jammen gått for langt, nå må vi få satt en stopper for denne galskapen, med venstresida som hater all norsk kulturarv og ønsker den til livs, og de som ikke liker norsk julefeiring og norsk kultur kan dra tilbake dit de kom fra. :gal: Debatter og innlegg i avisene, med spørreundersøkelser "hva mener du?" etc.

På samme måte som da en eller annen barnehage et sted i landet ville forby brunost pga sukkerinnholdet, og det ble blåst opp omtrent som om det var kommet et forslag om en sentral bestemmelse som skulle gjelde alle offentlige barnehager. Med et eget debattprogram på TV tilegnet dette spørsmålet, med ernæringseksperter, helsefagpersoner, pedagoger, og et utvalg kjente bloggere. :hehehe:


#92

My sa for siden:

Det er kanskje fordi de ønsker å ha en viss ide på forhånd om hvor mange det blir på hvert arrangement? Det har blant annet med hvor mye ressurser, både personell og rom, som kreves på de ulike alternativene.

Hvis de som ikke melder seg på noen av delene bare skal få velge selv på selve dagen, hvorfor gidde å melde på i det hele tatt? Men hvis det viser seg å være snakk om veldig få som har glemt å melde på, så det ikke har betydning om de er med på det ene eller det andre, så kan de selvsagt la barnet velge selv, når dagen kommer, selv om beskjeden er at de i utgangspunktet skal bli på skolen.


#93

Acsa sa for siden:

Jeg har ikke vært i kirken. Jeg går bare i kirken hvis det er noen jeg er glad i som begraves, konfirmeres, døpes eller gifter seg. Men jeg sang "Deilig er jorden" på skolen i dag - den ypperste form for ironi nå om dagen.


#94

Guava sa for siden:

Acsa.. "deilig er jorden" er skrevet i protest midt under pågående krig, så du synger den kanskje ganske tett opp til opprinnelig hensikt.


#95

Acsa sa for siden:

Hm, jeg leste nylig om bakgrunnen for salmen, og der sto det ikke om dette. Tenker du på den opprinnelige tyske, eller den danske som vi synger?


#96

Guava sa for siden:

Den danske teksten av Ingemann. Melodien fra Tyskland er folketone.


#97

polarjenta sa for siden:

Det er veldig stor forskjell på skolegudstjeneste når jeg gikk og nå. Jeg husker gørrkjedelige gudstjenester, mens nå er det stort sett i barnas regi, med mye musikk og sang.


#98

Nessie sa for siden:

Niks :niks:


#99

Syrinx sa for siden:

Mens jeg finner det vel så problematisk at små barn skal fremføre bibelvers de ikke skjønner innholdet i og gjerne ikke kan stå inne for. (Joda, de gjør det stort sett frivillig, men jeg synes ikke det endrer saken.)


#100

Tjorven sa for siden:

Egentlig burde jeg laget (nok) en spinnoff, men jeg tar det her:

Hvor vanlig er det at skolen har et fullgodt alternativ til skolegudstjeneste?

Vår skole har to helt likestilte alternativer. Et i kirken og et i gymsalen. Det synges like mange, men forskjellige sanger. I kirken fremføres juleevangeliet og i gymsalen et eller annet juleeventyr (i år var det historien om skinnvotten). Det er et par musikalske innslag fra noen trinn også på hvert av stedene (de ungene som opptrer må nok gi beskjed litt tidligere om hvor de skal være med). Det er påmelding på forhånd. Er dette så uvanlig?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.