Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kongelige krenkelser i krenkelsens tidsalder

#1

Pøblis sa for siden:

Nuh, hva synes vi om dette da?

Mette Marit har vært streng med pressen i et brev hun skriver i anledning "lille" Marius' 20-årsdag. Her: www.kongehuset.no/nyhet.html?tid=139967&sek=26939

Hun hevder at de tar fra lille Marius privatlivet hans.

Men lille Marius er jo meget aktiv på SoMe - han har 43 000 følgere på sin åpne instagram-konto. Han er visstnok poppis på snap, men der vet jeg ikke hvor mange følgere han har.
Jeg så at han var med på Skam, men har ellers gått glipp av skriverier om ham - men jeg leser aldri Se & Hør, så jeg kan ha gått glipp av noe.

Morten Hegseth i VG er kritisk.www.vg.no/nyheter/meninger/kongehuset/morskjaerligheten-gjoer-vel-selv-en-kommende-dronning-utilregnelig-i-gjerningsoeyeblikket/a/23896942/

Jeg er enig med Morten Hegseth. Jeg mener selvsagt ikke at Marius på noe vis skal være fritt vilt - men jeg oppfatter ikke at han har vært det, heller.

Jeg er kritisk. Jeg tenker at når man kjører på med høy SoMe-profil, så kan man ikke velge bort bare den oppmerksomheten man ikke vil ha, samtidig som man velter seg i den andre. det blir som bloggere som poster kontroversielle innlegg eller krenker privatlivet til ungene sine gang på gang, for å gi seg over til krampegråt når noen er så frekke at de kritiserer. Eks-kakeblogger Anne Brith er suveren til slik - fotballfrua er ikke borte hun heller.

Jeg skjønner at MM er bekymret. Men jeg ser ikke at sønnen hennes er helt enig med moren i at han ønsker privatliv. Og jeg er ganske enig med meg selv i at man i 2017, bør holde en lav SoMe-profil hvis det er privatliv man ønsker seg.

Men hva mener FP? :gruble:


#2

Pappalille sa for siden:

Nå er jeg veldig lat, men; det du skrev. Han ER en.offentlig person, ikke bare fordi han er hennes sønn, men fordi han velger å være det.


#3

Guava sa for siden:

Jeg synes pressen har tatt litt i overkant på vei på grunn av dette brevet. Det har vært mange intervjuer i dag og karakteristikken av MM og det hun har skrevet står virkelig ikke i stil til realiteten. Sutrete og indignerte journalister i veldig forsvar.

Jeg kan forstå henne, men det var nok taktisk uklokt å skrive som hun gjorde. Presisering hadde gjort seg, selv om jeg skjønner at å presisere heller ikke er enkelt.

Hva de har opplevd av presse er vanskelig å vite noe om uten nærmere presisering. Det som blir trykket er jo sin sak, men hvordan pressen oppfører seg rundt enkelte personer handler jo om mer enn hva som kommer på trykk. Der har jeg dessverre sett enkelte så fæle eksempler at jeg kan forstå at hun reagerer om de har opplevd noe tilsvarende.
Det dumme er at det blir ullent og vanskelig å gjøre noe med.


#4

Niobe sa for siden:

Han oppsøker da stadig rampelyset. Og han er en del av kongefamilien. Det har fordeler og ulemper, som det meste annet her i livet.


#5

Teflona sa for siden:

Tror vel mor og sønn ønsker ulike ting. Tror ikke et øyeblikk på at han flytter til USA for endelig å bli anonym.


#6

Strå sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg har tenkt at gudsjelov har pressen fart pent med både Marius og kronprinsbarna, jeg har ikke fått med meg at det titt og ofte er et pressepress på ham. Jeg leser dog ikke Se & Hør, så jeg har sikkert gått glipp av mye. :not:

Derfor ble jeg litt undrende over meldingen til hans mor.


#7

Guava sa for siden:

Ja men det er en balansegang der som journalister bør ta hensyn til.
Han velger å bruke sosiale medier, men rir han da på kjendisstatusen? Gjør han det for å gjøre det alle andre gjør rundt ham?
Skal det at han bruker sosiale medier slik andre ungdommer gjor, gjøre ham til fritt villt mtp oppførsel fra journalister?

Vi vet jo ikke hva hun kritiserer egentlig. Det er det som gjør det vanskelig å synse.


#8

Pøblis sa for siden:

Det er nettopp det - hva er det hun kritiserer, egentlig? At noen filmet dem når han var tre, var ille - men det er tross alt 17 år siden. Han fikk litt omtale da han solgte en merkeveske på Finn og brukte Slottets adresse - men det ble jo ingen stor sak - og det var jo klønete håndtert av ham. Men bortsett fra det, er mediene jeg leser, ganske fri for omtaler av Marius Borg Høiby.

Og det er veldig ulikt hva tjueåringer gjør på SoMe. Noen har åpne profiler og noen har lukkede. Noen utagerer, noen er veldig nøye med å ikke dele med andre enn nær krets.

Og selvsagt har folk krav på privatliv og på skikkelig behandling. Også kongelige. Men jeg synes vel helt ærlig at norsk presse er veldig real mot kongefamiilien - kanskje evt med unntak av se&hør - men der deler tydeligvis ikke MM og jeg oppfatning.

Men jeg skjønner altså ikke helt hva MM ville med brevet sitt - hvis det ikke var en slags føre-var-anmodning, da. :vetikke:


#9

Teflona sa for siden:

Han har vel figurert på andres Snapchat også, gjerne med eldre "festfolk" som kongehuset kanskje ikke vil forbindes med. Tror likevel ikke dette er skrevet om i media?


#10

Pøblis sa for siden:

Nope - det skrives ikke om, så vidt jeg vet.


#11

Teflona sa for siden:

Det kan godt ligge en "bombe" et eller annet sted, men den blir jo umulig å skrive om nå som MM har gått ut i forkant.


#12

Anne C sa for siden:

Jeg synes det brevet fra MM var teit, i mangel på et bedre ord. Jeg skjønner henne som mamma, men jeg synes hun bommer kraftig her.


#13

Ru sa for siden:

Helt enig.
Jeg skjønner henne, og hvor hun vil, men hun bommer med brevet.


#14

Teofelia sa for siden:

Hvis jeg hadde hatt tilgang på en profilert nettside som pressen leser, så hadde jeg sikkert vært truende til å bruke den til å oppfordre verden til å være snill med hjertebarnet mitt, jeg også.

Nei, vent litt. Det har jeg jo. Og det gjør jeg ikke.

Nope, MM. Skivebom, definitivt.


#15

Guava sa for siden:

Jeg ser at forsida til Se og Hør som vises på nett indikerer 12 sider i forbindelse med at Lille Marius er 20år. Kanskje noe i den forbindelse som kan fått det til å renne over?
Det som i så fall er dumt er at det ikke kommer fram.

Eller er det et forsøk på å adressere til "dem som selv godt vet hva det gjelder"? Adressering direkte kan kanskje medføre enda verre ting?

Konsekvensen foreløpig har vært at en masse indignerte journalister står fram med "kaller du meg slem journalist? -forsvar".


#16

-ea- sa for siden:

Enig med Pøbelsara og dere andre. Jeg skjønte ikke helt hva MM ville med dette, og jeg tenkte at hvis de ville ta han ut av kongefamilien, hvorfor har han da vært med på alle offentlige anledninger de siste årene? Som f.eks. de kongeliges jubileum i Trondheim ifjor, er han ikke med på de offisielle bildene derfra? Til sammenligning stakk Ari Behn derfra....

Jeg har ikke fått med meg at det har stått særlig mye om han i pressen, men har selvsagt instaprofilene til han og kjæresten nå.

Tror ikke kommunikasjonsrådgiverne på slottet har vært særlig involvert i brevet fra mor.


#17

Acsa sa for siden:

Jeg synes egentlig det er oppsiktsvekkende hvor lite kritikk både kongefamilien og Marius Høiby får i pressen, jeg.


#18

Polyanna sa for siden:

Den eneste kritiske saken jeg har fått med meg er at det ble omtalt at han solgte luksusvarer på finn.no med slottet som adresse. LV-koffert til 20 000 og sånn.

Jeg fikk en følelse da av at pressen ønsket å knytte det opp til det trykket de har hatt mot kongefamiliens forbruk og livsstil generelt, men at de ikke helt fikk det til, og så ble det hengt på det med adressen i stedet.

Det var noen halvkvedede viser der som var litt i grenseland, men ellers husker jeg ikke mye.


#19

C3PO sa for siden:

Jeg er med de fleste her. Det var et fint brev MM skrev, men han er 20 år. Han er voksen. Og han har allerede valgt å være en offentlig person.


#20

My sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg bare blir litt sånn "whatever". :blabla:

De er like teite i alle retninger, pressen, kongehuset og Marius selv. De får bare holde på.


#21

gajamor sa for siden:

Dagene før brevet hennes kom stusset jeg over alle artiklene om Marius. Masse overskrifter i db og VG om bursdag og annet. Jeg bruker sosiale medier uten å ha noe ønske om å være kjendis. Så jeg mener dagspressen kan ta seg en bolle og roe seg på kjendissakene.


#22

Pøblis sa for siden:

han er sønnen til kronprinsessen. Er det ikke greit at pressen gratulerer ham med dagen?

Marius Borg Høiby står helt fritt til å ha lukkede profiler på SoMe - men har valgt å ha åpne - selv om han altså følges av 43 000 mennesker på IG. Dette har han valgt helt selv. Han er voksen og myndig.


#23

amo sa for siden:

:nemlig: Har lest veldig lite om Marius,fikk med meg opptredenen i skam og salg av vesker fra slottet, men det er vel det siste. Mora gjør det nå ikke bedre med dette brevet, vil vel heller si det må være et pr-stunt for å gi gutten litt oppmerksomhet. Har jo lest om han i flere aviser i dag.....


#24

Gaia sa for siden:

Alle i media vet hva hun skriver om. Det gjør sikkert Morten whatshisname og han andre kongekritikerduden også. Greia er at det i visse mediekretser sies nettopp at han er "fritt vilt" og at de ikke skal skjerme ham nå som han er over 20. Selvfølgelig kommer de fortsatt til å skjerme ham. Norske medier er ikke tyske medier. Selv ikke Se&Hør.

Og det handler ikke om det som er tilgjengelig på åpne sosiale medier, det handler om de andre tingene. De som "alle" på hans alder i Oslo og omegn "vet" og ingen skriver om. Og det er helt greit at det ikke skrives om. La han være.


#25

Teflona sa for siden:

Nei, nå ble jeg jo ikke nysgjerrig.


#26

Input sa for siden:

Men altså. 12 sider ekstra i Se & Hør?!? Jeg skjønner faktisk at hun reagerer.


#27

Strå sa for siden:

Hahaha Gaia, det burde jeg jo skjønt. Yngste er jevnaldrende og i omegn så litt derfra burde trigget forståelsen for hva det egentlig dreide seg om, men så interresert jeg er har jeg glemt det alt.


#28

Pøblis sa for siden:

Dette er jeg enig i - men jeg visste ikke om det da jeg leste brevet hennes og Morten Hegseths kommentar.


#29

Gaia sa for siden:

Jeg vet ikke nøyaktig hva det er. Og det er egentlig uinteressant. Greia er at media skjønner hva det er hun sikter til og kunne holdt seg for gode til å sutre. Man trenger ikke jakte på folk selv om de er kjent. Og kommentaren til Morten H viser jo at han veldig godt skjønner hva det er hun sikter til.


#30

Pøblis sa for siden:

KOntekst er alt. Jeg leser dette på en helt annen måte enn deg, tydeligvis. Jeg aner ikke hva du hinter om, men synes det Morten H. skriver er både sant og relevant. Vi lever i en tidsalder der folk insisterer på å leve vidoffetlige liv i SoMe, samtidig som de betakker seg for enhver kommentar som ikke er udelt hyllende.

Men jeg aner ikke hva den offentlige hemmeligheten om lille Marius er - bortsett fra at han tilsynelatende oppsøker en rekke kjedisevents og dermed ikke virker som om oppmerksomheten plager ham i nevneverdig grad.


#31

amo sa for siden:

:dulte:


#32

Madicken sa for siden:

Dersom dette dreier seg om én konkret sak/et par tilfeller, og noen få personer fra media, er det håpløst av MM å hausse dette opp i media på en så generell måte. Jeg må innrømme at jeg himlet.


#33

Blondie sa for siden:

De lever nå i sin egen verden. MM vet jo godt hvor mild norsk presse er, sammenlignet med f.eks den kulørte tyske varianten. Hun hauser jo selv opp debatten med brevet og jeg kan forstå at majoriteten av presse-Norge føler for å sparre tilbake.


#34

Gaia sa for siden:

Dette handler nok mer om en bekymret mor som selv har erfart at ungdommens dumskap følger en videre hele livet, enn om at hovedpersonen selv har et veldig reflektert forhold til egen kjendisstatus. At det har blitt sagt at Marius ikke lenger er "fredet" når han fyller 20 er ikke noe jeg har funnet på, det er derimot noe jeg har hørt fra de som vanker i mediakretser. MM har garantert hørt det samme. Og selv om norske medier hittil har vært greie, så vet man ikke hva desperate mediehus på jakt etter opplag og salg kan finne på av tøysestunt. Sånn sett tenker jeg appellen hennes var helt på sin plass, og fungerer forhåpentligvis som den skal - dvs til at det hun viser til ikke publiseres, men holder seg der de hører hjemme. Nemlig på ryktebørsen. For hvis de publiseres så viser jo media at hun hadde fett, at det bare hov for å formane til forsiktighet.


#35

Pøblis sa for siden:

ALtså - jeg har ikke noe problem med å forstå hvorfor hun gjør det. Jeg mener likevel det er dårlig dømmekraft fra henne.Je forstår brevet hennes som om Marius bare vil være i fred. Men hvis det er slik at han ønsker å nyte fordelene av kjendisstatusen samtidig som han (eller moren hans) påberoper seg retten til å ikke bli omtalt uansett hva han gjør, synes jeg det er uklokt å gå ut slik. Det virker som om hun kjefter på mediene for noe som ikke har skjedd - eller som skjedde for 17 år siden. Og det er jo litt søkt.
Forøvrig har jo brevet virket mot sin hensikt. Før jeg leste det, ante jeg lite om Marius. Nå vet jeg at han har en IG-konto med mange følgere, at han liker å feste, liker rød løper-arrangementer, og jeg har dessuten fått med meg sladder og rykter fra flere hold om at han forventer VIP-behandling når han ferdes rundt om. Så det mammahjerte-brevet har vist seg å være litt tveegget hittil. :knegg:


#36

Ine sa for siden:

Reagerte mest på "en usedvanlig nydelig gutt, eller noe i den gata..


#37

Tallulah sa for siden:

Dette er jo et godt eksempel på h utfor et kongehus er trøblete å hå.


#38

Tallulah sa for siden:

Hvorfor det?


#39

Obelix sa for siden:

Ja, det er vel de ryktene jeg har fått med meg og som ikke blir skrevet om i media. Som ungdommer i mange miljøer veit, men ikke er "offentlige". Han er visst ikke bare anonyme lille Marius som ikke vil gjøre stort ut av seg :knegg:
Jeg synes forøvrig norsk presse ikke har vært upassende, men nå er ikke jeg av de som leser mest hverken sladreukeblader eller om kongefamilien generelt. Mulig jeg har gått glipp av noe.


#40

Guava sa for siden:

Det som er vanskelig å vite her er hvordan upassende de har oppført seg.

Skriverier er en ting, men oppførsel rundt er noe annet.
De mest graverende tilfellene jeg vet om av forferdelig journalistoppførsel er ikke noe som gjenspeiles i det man leser. Det handler om skitne metoder i gravingen.


#41

Blå sa for siden:

Jeg kan heller ikke huske å ha lest noe om Marius eller sett bilder som ikke har vært i offisiell sammenheng. Og alt jeg hører etter dette brevet tyder på en privilegert ung mann som gjerne lever et luksusliv på vår regning, og gjerne viser det frem. Det eneste MM oppnår er å spre informasjon som de fleste av oss ikke hadde fra før.


#42

amo sa for siden:

Pølsebara og Blå konkluderer greit for meg. :nemlig:


#43

rine sa for siden:

Det brevet ga ingen mening. Som mange allerde har påpekt: Gutten har jo selv valgt å være mer enn litt synlig i sosiale medier, å opptre i en TV-serie og hva_har_du. Med unntak av at pressen gjorde et nummer av at han valgte å selge noen dyre greier på Finn under fullt navn, har jeg hørt veldig lite om fyren. Jeg synes MM er på tynn is, og burde i det miste være konkret når hun sier at han er fritt villt for pressen. En episode for 16 år siden der de gikk over streken, er ikke nok. :niks:


#44

Guttemammis sa for siden:

Enig ned deg og de fleste her, pøbelsara.
Dette er vel litt av "pakka" når man gifter seg med en kronprins? Ikke å være fritt vilt, noe han heller ikke har vært. Men han vil jo være mer interessant en en annen hvem som helst 20-åring.


#45

Guava sa for siden:

Marius har da ikke giftet seg med en kronprins. Ikke ennå i alle fall.


#46

Guttemammis sa for siden:

:lol: Nei, ser det ble litt misvisende.
Mente moren, som skrev dette klagebrevet.


#47

Karamell sa for siden:

Om det handler om ting som pressen og osloungdommen vet, men ikke skriver om, gjør jo muligens dette brevet Marius mer interessant for det norske folk.

Jeg vet lite om ham, men pga Skam vet jeg han var på russebuss med Thomas Hayes. Mitt inntrykk, som kun baserer seg på magefølelse :knegg: er at han liker å være rik kjendis. Jeg innser at det er fordomsfullt på vegne av unge Borg Høiby.


#48

Katta sa for siden:

Jeg tenker vel at det er naturlig at hun ønsker det, men som for andre unger som er blitt voksne hadde det vært klokere å la han si det selv hvis det skal sies. Det blir litt diskrepans mellom hans fremferd og hennes ønske.


#49

Karamell sa for siden:

Jeg lurer på om han brukt medierådgivere før hun skrev brevet. (Kanskje jeg burde lese brevet før jeg svarer i tråden her :knegg: ).


#50

Candy Darling sa for siden:

Det er vel ikke så lett å være kjendis og ikke en offentlig person på én gang?

Kan vi legge ned kongehuset NÅ? :gaah:


#51

Darth sa for siden:

Det har vel vært noen oppslag om han og kjæresten hans, har det ikke? Jeg hadde ikke likt det så godt om jeg var 20 år.


#52

Anne C sa for siden:

Men det er greit å være med i Skam? Man kan ikke få i både pose og sekk. Enten så velger du å være så anonym som du klarer, eller så er du med på leken. Han er med på leken i mine øyne.


#53

Lavender sa for siden:

Av det jeg hørte fra veskantungdommens foreldre skal pressen ha vært veldig hensynsfull med Marius. Det var særlig med tanke på deling i SoMe og noen hendelser i vår, i forbindelse med russetiden. Jeg tror det kan ligge noe mer bak her, men at norsk presse, tross alt er hensynsfull med kongehuset.


#54

Agent Scully sa for siden:

Nå vet alle at se og hør har 12 siders bursdagsspesial. (Jeg visste det ikke før brevet for å si det slik. Just sayin' ...)


#55

Pelle sa for siden:

Jeg blir stadig mer anti-kongehus. Han er 20. Uforståelig brev fra MM, og om det er konkrete brudd bør de bruke Pfu, ikke skrive monologer og nekte komentering og konkrete eksempler.


#56

Pappalille sa for siden:

Alt i alt tenker jeg at pressen bør være varsomme når det skrives om enkeltpersoner, og særlig når de er "unge og dumme". På den annen side sett har vi, til sammenligning, en svært veloppdragen sladrepresse her til lands.


#57

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg tenker at Marius Borg Høiby er en svært priviligert ung mann som har vokst opp i rammer få forunt og at han i aller høyeste grad høster fruktene av dette (bildene på instagramprofilen hans vitner iallfall om det). Det er ikke alle forunt å ha hjemmefest med en kjent elektronikaduo mens man selv spruter ned gjestene i Champagne når man bli 20- alt ligger ut på nevne duos profil og ble offentliggjort omtrent simultant med at MM ber om at han må få være i fred :knegg:).
Mette Marit kan ikke bare bestemme at Marius ikke er en offentlig person. Det ble han da han hoppet rundt på isbjørnskinn i førjulshygge på kongsseteren da han var tre år. Den gangen var Mette Marit en hyssingfarget, usikker og royal-newbie, så hun var kanskje ikke helt der at hun klarte å definere selv om Marius skulle være, eller ikke være, en kongelig light. Men det ble han og det var hun som dro gutten foran kamera. Nå angrer hun kanskje på det, men det er litt for sent å angre seg 17 år etter. Han har levd i offentligheten siden den gang og selv tror jeg han er happy med det...


#58

Niobe sa for siden:

Ja, det frister bare mer og mer med presidentvalg... :skeptisk:


#59

Marla Singer sa for siden:

Jeg synes brevet til Mette-Marit er usedvanlig flaut. Det kunne sikkert vært greit om det faktisk hadde vært et problem, og om hun i tillegg var saklig og konkret rundt dette. Men det hun har skrevet er så dårlig. Samtidig som jeg får inntrykk av at hun veldig gjerne vil at det skal være veldig klokt. Litt sånn Michelle Obama, med melding til alle tjueåringer, med dikt og greier. Og gjentatte forsøk på å spille på det å være mor.

Nei, fytti. Vi kan selvsagt ikke ha monarki. Av en hel rekke grunner. Like greit at de opptrer såpass uklokt, så det blir tydeligere for alle.


#60

Blondie sa for siden:

Ja!


#61

Lenam sa for siden:

Kongelig ja, ikke koselige krenkelser :knegg:


#62

Einhyrningur sa for siden:

Jeg tar heller kleine kongelige brev en presidentvalg, jeg altså.


#63

Niobe sa for siden:

Ja, jeg også.


#64

Guttemammis sa for siden:

Da har jeg vært på IG og sett, rister litt på hodet av denne mammaen.:rolleyes:


#65

D'Arcy sa for siden:

Hvilken elektronika-duo?


#66

Maverick sa for siden:

Jeg synes det er interessant å tenke litt på hvem som har sørget for at den nevnte elektronikaduoen får kickass promo når de får herje på Skaugum. Just sayin'


#67

Vianne Rocher sa for siden:

:knegg: Har du stått i kulissene, Mave?



#69

Maverick sa for siden:

Hehe, nei, ikke på den. Heldigvis. :knegg:


#70

Madicken sa for siden:

Dikt? Det har jeg ikke fått med meg. Men da bør det i det minste være en god limerick med plettfritt rim og rytme. :nemlig:


#71

Gaia sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt argumentasjonen her, jeg. Ja, han har åpen instagramprofil. Den var lukket før, men når man kommer over et visst antall følgere så er det helt meningsløst å ha lukket profil. Da er det like greit å ha den åpen, så gidder ikke folk lure på hva slags spennende bilder som ligger der. Ja, han var med i SKAM (sammen med resten av bussen). Men ellers har han jo ikke drevet skamløs promotering av seg selv. Finn-stuntet var ikke helt heldig, men ut over det kan jeg ikke se at dette er en person som er noe mer eller mindre offentlig enn resten av Generasjon Medie-Prestasjon. De lever et mye mer offentlig liv enn det vi gjør, og mange av dem er åpenbart ikke modne nok til å skjønne konsekvensene av å leve slik. Han tenker nok at det ikke er så farlig, som en del av ungdommens overmot og manglende evne til å tenke langsiktig.


#72

Gaia sa for siden:

Når det er sagt så mener jeg selvfølgelig at relevante ting bør omtales. Finn-stuntet er et typisk eksempel. En rettskraftig dom for er straffbart forhold er et annet tenkt eksempel, hvor omtale hadde vært å forvente og kanskje også på sin plass.


#73

Anne C sa for siden:

Men når du i tillegg til dette er sønnen til kronprinsessen, så bør man vel tenkte seg litt ekstra om. I alle fall hvis man ikke ønsker å være en kjendis.


#74

Hondacrv sa for siden:

Eg kan opplyse om at utanom Pray for Paris og eit bilde av palmer, er resten av bilda av han sjøv.


#75

Anne sa for siden:

Jeg gjespet meg gjennom brevet. Leser sjelden om de kongelige uansett hva det gjelder.


#76

Tallulah sa for siden:

Gaia: jeg syns ikke resonnementet ditt blir riktig når du ikke tar med at han er kronprinsessens sønn. Om det var slik at han hatet rampelyset hadde han ikke hatt en åpen insta- og snapprofil. At den har mange følgere er jo hans valg, ikke noe som har skjedd helt tilfeldig utenfor hans kontroll. Han har oppsøkt rampelyset med viten og vilje. Han promoterer en livsstil få forunt, og som han ikke hadde hatt uten skattebetalernes penger. Media vil alltid være interessert i ham rett og slett på grunn av hvem han er, og det valget tok moren hans for ham med viten og vilje for 17 år siden. Hans livsførsel nå styrer i stor grad medieoppmerksomheten. Mindre dyre biler, posering og playboy-fakter i offentligheten hadde gitt mindre oppmerksomhet.

Jeg syns på ingen måte han skal være fritt vilt, men det oppfatter jeg heller ikke at han er, ikke mer enn det han selv og familien hand har lagt opp til. Da MM sa ja til å bli kronprinsesse og valgte å involvere Marius i offentligheten så var dette baksiden av medaljen, som på ingen måte var ukjent.


#77

noen sa for siden:

Det brevet var da veldig merkelig formulert. Det var som et blogginnlegg både i oppsett og innhold med en blanding av refs til pressen, "livsvisdom" (diktet og formuleringer som "Livet er skjørt, dere. Og vakkert."), private, personlige karakteristika ("I morgen reiser han ut i verden. En sjeldent nydelig ung mann, med et åpent blikk.") og hilsen til andre 20-åringer.

Jeg, som ikke har hørt om Marius Høiby på evigheter (har han blitt 20 allerede?), ble så nysgjerrig at jeg måtte inn på IG og se på hva han legger ut der. :knegg:

Nei, dette synes jeg var dårlige greier fra kongehuset. For det første synes jeg han kunne sendt ut dette selv. For det andre kunne han nøyd seg med å skrive at han som en del av en spesiell familie har hatt en halvoffentlig rolle siden han var tre år. Nå ønsker han å få være i fred. Og da må han nesten holde seg unna nettverkene, VIP-plassene, kjendismøtene, offentlige arrangementer osv. som han så langt har nytt godt av som del av kronprinsfamilien.


#78

noen sa for siden:

Jeg blir forresten skikkelig flirfull (og litt deppa) av at vi i et moderne demokrati har titler som "Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse". Det er jo egentlig helt absurd.


#79

Albertine sa for siden:

Jeg er helt på linje med Tallulah her, kjenner jeg.


#80

Guttemammis sa for siden:

Helt enig med Tallulah. :nemlig:


#81

veobra sa for siden:

Jeg er veldig på linje med Tallulah og en del andre her.

Hun sparker til fler enn deler av pressen. Jeg vet ikke hvilke forhold hun tenker på som har vært ille. Er det salget av kofferten? Jeg nevner også foreldre og lærere. Hva slags spark er det til hans lærere når hun sier at alle lærere har hatt andre forventninger til hans oppførsel enn til andres. Den synes jeg er ganske ufin.


#82

Anne C sa for siden:

Jo mer jeg tenker på dette, jo teitere synes jeg det er. Så jeg tror jeg må slutte å tenke på det.


#83

Polyanna sa for siden:

Ja, den greia med lærerne var da temmelig spesiell?!

"Curlingalarm!"

:nemlig:

Jeg tror dette kommer til å slå tilbake på dem selv. Når se og hør syns de har vært flinke og greie og ikke publisert bøttevis med grove bilder fra russetiden (helt riktig av dem, selvsagt, selv om det nok har fristet) og så får denne i retur, så tror jeg de vil være tilbøyelige til å ta av silkehanskene nå.

Det aner meg at de har hatt en mistanke om at neste område for Dagbladets serie om kongefamiliens pengebruk og samrøre av offentlige og private midler kan være Marius og hans pengebruk, og om det er logisk at han kan finansiere det fra andre kilder enn mamma (= skattebetalerne). (Det er for øvrig god journalistikk Dagbladet har bedrevet på det området, og det er synd at det ikke har blitt fulgt opp av resten av pressen).


#84

Teflona sa for siden:

Enig med Pollyanna. Nå leste jeg innlegget grundig - og der er da virkelig merkelig skrevet, både form og innhold. Litt liksompoetisk, veldig emosjonelt og subjektivt. Har de noe ansvar selv? Det med lærerne var jo bare teit.


#85

Niobe sa for siden:

Jeg er nok ikke så erfaren i å være gjenstand for utstrakt foreldreomsorg, og det er 16 år siden jeg var 20. Men for meg er det en veldig pussig tanke at foreldre skal ta til orde på denne måten for en 20-åring. En hyllest er én ting, men en forsvarstale? Noen andre enn ens mor burde i så fall ført den i pennen, det synes jeg er helt tydelig.


#86

Polyanna sa for siden:

Jeg kunne sikkert skrevet sånn om egne barn, men holder det til blogg og i taler til en enig mann, da, stort sett. :knegg:

Håper at hvis jeg var i en situasjon der det kunne blitt aktuelt å skrive det i avisen så ville jeg enten skjønt selv at det var dumt, eller noen ville stoppet meg. :knegg:


#87

Teflona sa for siden:

Jeg hadde bodd for meg selv i fire år da jeg var 20, så jeg innrømmer at jeg ikke har det helt store grunnlaget for morsomsorg av denne typen. :knegg: (OK forsåvidt om han var 13, men 20?)


#88

Gaia sa for siden:

Men det er jo relevant. Og interessant. Fordi det handler om bruk av offentlige midler. Det er noe annet enn å videreformidle mer eller mindre dokumenterbar sladder.

Jeg tror nå fortsatt at dette er trigget av at MM har fanget opp at det, som jeg har nevnt tidligere, i noen mediekretser er blitt sagt at Marius er "fritt vilt" fra han fyller 20. Jeg, personlig, syns ikke noen burde være "fritt vilt", helt uavhengig av hvor mye de har eksponert seg selv i media, og om de heter Sophie Elise, Tone Damlie eller Marius Borg Høiby. Det er visse opplysninger som egner seg bedre på ryktebørsen enn på trykk. Den "slutshamingen" og publikasjonen av mer eller mindre bekreftbare rykter som eksempelvis Sophie Elise og Tone Damli er blitt utsatt for er rett og slett uakseptabel.

Og da snakker jeg ikke om seriøs gravejournalistikk som setter fingeren på pengebruk eller kultur i en institusjon som tross alt er ment å representere Norge og norske verdier. Jeg syns ikke sløsning av norske skattebetaleres penger og sammensausing av privat formue og offentlige midler er greit. Overhodet ikke greit.


#89

Charlie sa for siden:

Etter journalistsladder og annet opp gjennom, har flere i kongefamilien hatt silkehansker og beskyttelse i norsk presse, på saker tysk presse sikkerligen ville veltet seg i. MM har såvidt jeg forstår også nytt godt av det, både før og etter bryllupet.

Dette brevet er bare rart, han er myndig for lengst (burde skrevet det selv, i så fall) det stemmer ikke med faktisk atferd og enhver ungdom jeg kjenner har høy grad av nettvett og tilogmed ulike kontoer i SoMe ut fra hva de deler og med hvem. Da burde jo en med en onkel som er partner i First House klare det samme.

Næh. Eneste logiske forklaring er at det er forsøk på skadekontroll. Og med det de selv har akseptert kommer ut fra arvingen, er det ille, da eller? :vetikke:


#90

Pøblis sa for siden:

Altså. Jeg synes selvsagt at pressen skal forhold seg til god preseskikk og Vær Varsom-plakaten. Jeg synes ikke det er greit å si at noen er fritt vilt fordi de er tjue. Og alle har rett på
privatliv, også kronprinsessens sønn. Men
Kronprinsessens sønn er 20, og bør forstå verdien av å dele de mest kontroversielle "rich-KID"-greiene i et mindre, lukket forum. Den videoen fra Skaugum med sjampissprut er ikke noen genistrek å dele med alle.

hvis noen lever et jetset-liv med høy sjampis-faktor og utstrakt "vetduikkehvemjeg er?"-oppførsel for å skaffe seg særprivilegier, så er det interresant for allmennheten. Selv om Marius ikke er en del av kongehuset, er han en del av kongefamilien. Jeg tenker også at det Dagbladet har tatt opp, er interessant og veldig bra.

Hvis dette er damage control fra MM, er det ikke bra. De kan ikke unndra seg fra at tvilsomme ting de gjør, blir skrevet om fordi de er kongelige. Og der ER litt rart å få mora si til å skrive et slikt brev når man er tjue.


#91

-ea- sa for siden:

Fremdeles enig med Pøbelsara i denne tråden.


#92

Gaia sa for siden:

Den videoen fra Skaugum er det da ikke han som har delt, men DJen som spilte på festen hans. Jeg syns det er viktig å skille mellom det han deler, og det andre deler om ham. Ja, han er åpenbart en partyløve. Det er det vel lite tvil om. Men det er stor forskjell på å kritisere ham for ting han deler selv, og ting andre deler av ham. Han burde kanskje ha vett nok til å vite at en person i hans "ikke-stilling" er utsatt for at hangerons bruker det at de kjenner ham til å promotere seg selv. Det kan også godt hende at han trives med den statusen han nå har og de privilegier som følger med det. Og at han vet å benytte seg av det både i tide og utide. Det er heller ikke utenkelig at det oppleves som greit nettopp fordi pressen ikke jakter på ham, men lar ham være i fred.

Det å ha en åpen Instaprofil og være med på et femsekunders opptak av en poppis ungdomsserie sammen med resten av bussen man er på, er ikke det samme som å jakte på kjendisstatus. Jeg aner ikke hva han deler på Snap, om det er typen materiale som tyder på at han dyrker kjendisstatusen sin. Men hittil kan jeg ikke se at han bruke Instagram sin til aktivt salg eller promotering av seg selv eller produkter. Det brukes på samme måten son de åpne Instakontoene til "alle andre", å vise frem en glaset virkelighet som det ikke er behov for å gjemme bort bak en lukket profil. (Og da tenker jeg at Finn-stuntet var alt annet enn heldig).

Nå vet vi ikke hva som kommer til å skje videre. Men i den grad denne unge fyren er interessant for media (eller oss) så er det KUN fordi han er sønn av sin mor, og kun i de sammenhenger der det er noe ved ham eller hans livsstil som kan kobles mot Kongehuset og deres representasjon av Norge.


#93

Gaia sa for siden:

Jeg bør vel kanskje legge til at jeg ikke er spesielt stor fan av arvelig monarki, ikke minst fordi jeg mener det er en institusjon som tvinger mennesker inn i et gyllent bur, de vanskelig kan velge bort selv. Jeg er heller ikke spesielt stor fan av MM, og kan tenke meg bedre ambassadører for Norge. Men når det nå en gang er hun som er Kronprinsens utkårede, så syns jeg det er viktigere at de gyldne fangene får velge sine livsledsagere selv, enn at vi som nasjon skal fordømme deres valg av ektefelle.


#94

Strå sa for siden:

Jeg legger ned kongehuset med en gang jeg blir diktator.

Men ellers kan jeg ikke se at jeg er blitt det minste klokere av hva MM mente til tross for ny lesning (bortsett fra den åpenbare hintingen til hva folk flest ikke vet, men jeg har hørt rykter om), tenking og gjennomgang av kommentarene til dere her inne.


#95

Tallulah sa for siden:

Jammen Gaia, han er ikke "alle andre". Det har han ikke vært siden han var tre år gammel. Og selvsagt er det fordi han er sin mors sønn. Hun valgte det for ham. Det valget har gitt ham en mengde fordeler, og noen ulemper, hvorav å være "kjendis" er en av dem. Ulemper de var klar over når valget ble tatt. Og når han nådde en viss alder så velger han videre for seg selv. Det finnes plenty av unge voksne på hans alder som ikke har åpne instaprofiler, både kjendisbarn og andre. Vi tar alle valg i livet, basert på bakgrunn, offentlighet, fordeler og konsekvenser. Det er en rekke ting jeg kan gjøre som er vanskeligere for ham, men så er det også en rekke ting han kan gjøre som er utenfor min rekkevidde.

Nå leser ikke jeg Se&Hør, så jeg aner ikke hva de kan ha skrevet om ham, men jeg syns ikke de andre mediene har kritisert ham for noe som helst, og de har heller ikke dekket livsførselen hans så vidt jeg kan se. Da er det jo ytterst merkelig å skrive et slikt brev. Jeg syns derfor det blir merkelig at du trekker frem slutshaming av Tone Damli Åberge og Sophie Elise. Han blir ikke kritisert, og ikke shamet. Han velger å dele villig vekk fra livet sitt, og moren hans valgte å dele ham. Det er ikke det samme som å mene at han skal være "fritt vilt".


#96

Gaia sa for siden:

Men nå må du lese alt jeg skriver, Tally. Nemlig at jeg oppfatter dette brevet som et "før var"-brev, som et resultat av at "noen" (jeg aner ikke hvem) kan ha sagt at han er "fritt vilt" etter fylte 20 år. Ja, det kan godt hende det hadde vært klokere av henne å sitte på hendende sine og håpe at det går bra, at norsk presse klarer å oppføre seg. Siden de stort sett har klart å gjøre det hittil. Men det klarer det ikke alltid, og jeg kan godt skjønne at hun er nervøs for hva som kan dukke opp. Helt uavhengig av om han er en type som har nytt godt av kjendisstatusen sin, og som trives med å ha det slik han har det nå. Det kan godt hende han ikke hadde trivdes like godt, hvis mediene faktisk hadde begynt å herje med ham.


#97

Tallulah sa for siden:

Jeg har lest hva du har skrevet og jeg har da ikke sagt meg uenig i at det kan være et "føre var"-brev?

Je har bare sagt at jeg ikke syns det er unaturlig at han får denne oppmerksomheten, gitt hvem han er og også til dels valg han har tatt selv om sin synlighet.


#98

Gaia sa for siden:

Jeg oppfatter det som at flere her inne syns at Marius må tåle oppmerksomhet, også av det negative slaget, fordi han er sønn av MM og fordi han ikke aktivt har gått inn for å skjule seg, men tillatt at "folk flest" får innblikk i livet hans gjennom Instagram og Snap, ved å delta på premierefester og la seg bli avbildet. Meg bekjent så har han ikke aktivt oppsøkt rampelyset, han har bare ikke takket nei til de tilbudene han har fått.

Det ligger ganske mye åpenhet i dagens ungdomskultur, mye mer enn foreldregenerasjonen er klar over. Og for oss som aldri har blitt jaktet på av media, så tror jeg det er vanskelig å skjønne hvordan det oppleves. Det kan godt hende at det oppleves som "koketteri" av folk på hans egen alder hvis han bare har en lukket Instakonto, hvis han ikke er villig til å legge til folk han har møtt (og ikke har møtt) på Snap. Jeg aner ikke, jeg har ikke barn i den alderen. Jeg oppfatter Snap som en privat kanal. Jeg har skjønt at det ikke gjelder for de som er heavy brukere av tjenesten. De legger til kjendiser i øst og vest.

Men jeg tror det er en del i spill her som er vanskelig for folk som verken er kjendiser eller i media å skjønne. Det handler om en lukket åpenhetskultur, om ønske om å være en helt "vanlig" semi-kjendis, med de privilegiene det medfører, som kanskje ikke skjønner hva som faktisk kan skje hvis media bestemmer seg for å bli ville. Det skjønner moren hans. Og hennes, noe klønete, forsøk på å mane media til varsomhet kan ha virket etter hensikten. Og det kan ha virket helt feil. Det kan hende det ikke var nødvendig, det kan hende det absolutt var nødvendig. Det vet vi ikke. Og det vil vi kanskje heller aldri få vite.


#99

gajamor sa for siden:

Jeg var vel heller der at hvis dette gjør at vi får færre sladdersaker i media, og mer nyheter, så hadde det vært veldig kjekt. Bryr meg midt i ryggen hva Marius Borg gjør eller ikke gjør, og selv om jeg fint klarer å scrolle forbi, så er det irriterende mye kjendisstøy i avisene.


#100

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ingen "fortjener" uberettiget oppmerksomhet og forfølgelse av presse. Jeg syns at noen personer må finne seg i noe mer oppmerksomhet enn andre. I tillegg så vet jeg nok om både kjendiseri, media og ungdom til at jeg føler at jeg kan uttale meg, uten å nødvendigvis være enig med deg, Gaia.

Jeg er for øvrig mot både kongehus og generell kjendisdyrking, og syns at samfunnet godt kunne sluttet med begge deler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.