Jeg har ved en del anledninger nå blitt kalt "et skikkelig rivjern" av flere jeg kjenner. Disse kommer alle fra Sogn og Fjordane (hvis det er av betydning).
I min verden er det å være et rivjern bare negativt ladet, og jeg ble først skrekkelig lei meg. Men så har de gjentatte dette, sagt på en måte og i kontekster som tilsier at det er et kompliment.
Har vi forskjellig oppfattelse av dette begrepet eller prøver de egentlig å fornærme meg? :knegg:
Synes det kan både være positivt og negativt ladet. Rivjern som i at man får unna veldig mye jobb, klarer mye på kort tid og har mye ressurser. Eller at man er et rivjern som i en som overstyrer folk ( i iveren) og tar kontroll på en negativ måte.
Det er sånn jeg også har forstått uttrykket, men det var relativt åpenlyst at det ikke var i den konteksten det ble brukt. Så jeg ble først lei meg og så forvirra.
Enig. Rivjern og arbeidsjern er virkelig ikke det samme for meg, altså.
Mora mi er et skikkelig arbeidsjern. Hadde noen kalt henne rivjern, hadde jeg svimt av, tror jeg, for et mindre passende uttrykk for henne kan jeg ikke tenke meg.
Driftig dame som ikke er redd for konflikt, og som ikke lar seg pille på nesen eller overkjøre. Er usikker på om det er positivt eller negativt ladet, kommer vel an på hvem som bruker begrepet, og i hvilken sammenheng. Jeg er fra nord.
Jeg oppfatter det som primært positivt, altså at uttrykket er positivt. I mitt hode betyr det en dame som ikke lar seg plukke på nesen, som sier klart fra om hvordan ting skal være, og som får ting gjort. En tøff og driftig dame som ikke "diller" og koseprater med folk.
Dersom man ikke liker eller respekterer henne, vil man kanskje bruke ord som "kald" eller "bitch" eller "sjefete" (som er et negativt ord, selv om jeg ikke synes det trenger være en negativ egenskap) eller "råskinn" (selv om det kanskje oftest brukes om menn?).
I mitt hode er et "rivjern" noen som ikke gir seg, men på en negativ måte. At vedkommende maser og kjefter og står på sitt på en kverulerende og sta måte.
Jeg synes ikke selv at kverulering har noe med å være rivjern å gjøre, men å være sta og ikke gi seg er absolutt en del av det. Men om en gitt person er sta på en negativ eller positiv måte er jo en veldig subjektiv vurdering. :)
Og så synes jeg det er viktig å prøve å jobbe med at beskrivelser og karakteristikker av sta og driftige og høyrøstede damer ikke skal være, eller forbli, skjellsord. Et rivjern er ikke nødvendigvis en søt eller behagelig person, men det er ikke noe krav at damer skal være søte eller behagelige. En mann som oppfører seg sånn som et "rivjern" i mitt hode gjør, vil typisk bli kalt tøff, handlekraftig, tydelig og sta, og det synes jeg en dame også bør.
(Uten at jeg mener å kritisere noen som oppfatter "rivjern" som utelukkende negativt, altså, eller å påstå at de ikke vil at damer skal være tydelige og handlekraftige! Jeg synes det er veldig interessant hvor ulike valører et ord kan ha for ulike personer.)
"Hespetre" er derimot entydig negativt, synes jeg. Da er man kranglete og masete og generelt utrivelig, uten at det engang er sikkert at man får utrettet noe som helst.
Så bra. Det er altså variasjon. "Produktivt arbeidsjern/husmoremne" stemmer godt overens med resten av det som ble uttrykt og konteksten det ble sagt i, så da velger jeg å tolke det sånn.
Det kom i forbindelse med 1) at jeg hadde bakt en veldig god kake som var litt innovativ og som den som kom med uttalelsen likte og 2) at jeg hadde sydd masse klær til familien. Så jeg kunne ikke helt forstå at jeg skulle være så sta og vanskelig i den sammenhengen.
Da jeg leste ordet, var min første assosiasjon Sylvi Listhaug. Og hun oppfatter jeg som en som bare går rett frem uten tanke på hvem hun tråkker over eller hvorvidt "rett frem" er riktig vei. Så altså negativt i mitt hode.
Uttrykket var nok opprinnelig ment ganske negativt, fordi et driftig, sterkt og kompromissløst kvinnemenneske VAR ganske negativt før.
Nå tror jeg det har fått to litt alternative betydninger: Brukt positivt, med samme innhold, men kanskje med et ørlite glimt i øyet. (Sånn har jeg hørt det vært brukt om meg selv)
Og brukt i betydningen "arbeidsjern", som jeg tror er en misforståelse som nå har satt seg.
Mens jeg ikke tenker på henne som et rivjern. Det er et alt for positivt ord til at jeg kunne drømme om å bruke det på henne.
I min verden er rivjern et uttrykk som brukes primært positivt, men selvsagt betyr det noe i hvilken sammenheng det sies.
Det finnes noen damer jeg tenker på som rivjern, sånne som får ting gjort og som er stødige som fjell.
Jeg tenker absolutt ikke på Listhaug som noe rivjern jeg heller. Når det gjelder rivjern i politikken er Hanna Kvanmo den første som dukker opp i hodet mitt.
Hun var jo en alt for bra dame til å kalles noe så nedsettende som rivjern...... :knegg:
Jeg visste ikke at dette kan brukes positivt, så dette var morsomt. Jeg tenker at rivjern er laget for å ødelegge ting på en temmelig brutal måte. Mer brutalt å bli raspet i stykker enn å kuttet med kniv, liksom. :sparke:
Eg har ei svigermor som er eit rivjern, ho lage ripsgelè, bakar brød og malar husveggen samtidig :knegg: Altså, eit rivjern er virkelig noko positivt som får ting gjort!
Jeg tenker også at et rivjern går ganske brutalt til verks, og det er bare småbiter igjen av en evt. motstander. :knegg: Men positivt i den forstand at det noen ganger er nødvendig.
Jeg tenker ikke på rivjern som noen som nødvendigvis får gjort mer (samtidig) enn andre, men en som får banket gjennom viljen sin på en usjarmerende og ubehagelig måte. For meg ligger det en negativ assosiasjon i ordet som helt klart er knyttet til forventningen til "kvinnelig oppførsel" (mer føyelig, harmonisk, behagelig).
Rivjern har alltid vært negativt i mitt hode. Et rivjern river jo i stykker det som kommer i veien, liksom. Også en som får ting gjort, men samtidig en ufølsom, overtrampende bitch.
Jeg er fra Oslo.
Nah. Jeg synes ikke det er noe bedre at menn får gjennom viljen sin på en usjarmerende og ubehagelig måte, så for meg bunner ikke det negative i noe kjønnet. Men det er jo alltids dumt med ord som bare brukes på ett av kjønnene.
Men poenget mitt er at jeg opplever at folk mye lettere vil kunne bruke "rivjern" om en kvinne som fremstår som veldig direkte og ubehagelig, mens de på menn vil kunne bruke tydelig og klar og bestemt mye lenger på skalaen (før det bikker over i "overkjørende").
For øvrig brukte min kvinnelige sjef betegnelsen "uvanlig klar kommunikatør" om meg i sist medarbeidersamtale. Kanskje jeg skal be henne skrive rivjern i stedet. :knegg:
Grunnen til at jeg reagerte litt er nok at jeg oppfatter meg selv litt som et rivjern ikke i bare den positive betydningen av ordet. Jeg får jobben gjort, men fremstår nok som litt masete og vanskelig når jeg gjør det. (Ikke alltid, men noen ganger.)
Men nå var det ingenting med det som ble omtalt hvor jeg hadde oppført meg sånn, så da ble det litt rart.
Men jeg velger altså at disse uttalelsene var utelukkende positive.
Jeg har blitt kallt rivjern og jeg har bare tatt det i postivit bemerkelse. Det har vært i perioder da jeg har hatt høy arbeidsbelastning (både privat og på jobb) og jeg har fått ting gjort.
Når det kommer til morsomme uttrykk som egentlig betegner noe litt negativt. En kollega av meg omtalt min sønn som "usedvanlig flink til å bygge digital kompetanse".
Jeg pleier å si "sitter limt bak en skjerm altfor mange timer hver uke", men kollegaens kommentar var jo mye mer positivt ladet. :knegg:
Der jeg kommer fra bruker man gjerne begge ordene i samme setning, - "skikkelig rivjern av ei kjerring". Det menes utelukkende positivt men jeg hadde blitt dødsfornærmet om jeg hadde blitt kalt det. Det er rett og slett ei skikkelig "dyktig kjerring" som har alt på stell i hus og hjem og stålkontroll på familien as. Om hun er i lønnet arbeider eller ikke, er ikke så viktig. :rolleyes:
Jeg tror ordet har veldig ulik betydning men er for meg definitivt et ord som i veldig stor grad vedlikeholder gamle tanker og ideer om hva kvinner skal og bør være dyktige til.
Jeg er vant til at det brukes negativt. Arbeidsom og får ting gjort ja, men vrang og utrivelig og på bekostning av andre. Tidvis har jeg hørt det brukt mer positivt. Arbeidsjern inneholder rivjern minus det negative i min verden.
Ja det med finesse er noe jeg kanskje er litt nøkkel for min del.
Et rivjern diller ikke i mine øyne. Det er ei som tar tak og gjør jobben uten for mye om, enn, hvis, kanskje? Samtidig tenker jeg på det som ei som er bånn solid.
Jeg vil heller bli kalt rivjern enn arbeidsjern. Jeg tror ikke jeg er noen av delene, men kunne jeg velge hadde jeg valgt det første.
Arbeidsjernet gjør innmari mye, men kan lett bli litt snever og ensidig fokusert. Rivjernet tar ansvar.
Ja, det er vel sånn jeg oppfatter det også. Så effektiv, men ikke spesielt med people skills. :knegg: Jeg oppfatter det negativt, og vil understreke at jeg hadde oppfattet samme framtoning hos en mann negativt.
Her jeg bor brukes det nesten omvendt av det du skriver tror jeg, så det er nok store lokale forskjeller. :) Arbeidsjern er en hedersbetegnelse, og brukes gjerne om de som jobber mye, aldri sniker seg unna, sier ja til å hjelpe andre og gjerne er flinke til å ordne/snekre/skru selv. Rivjern brukes like gjerne om de som er med på veldig mye, ordner og styrer og organiserer, og setter seg selv i lederstolen enten det er ønskelig eller ei. :humre:
Jeg må svare før jeg blir påvirket av å lese tråden.
For meg har "rivjern" to betydninger, enten en dame som får ting gjort, enten selv eller ved å sette i gang andre, eller en som er sinna og skjeller ut andre (som trengs å skjelles ut). Den siste er litt det samme som "en som ikke legger noe i mellom".
Jeg har aldri tenkt på at det kan være et negativt ladet ord. Lurer litt på hvor mange jeg har fornærmet opp gjennom årene siden jeg i mitt hode synes det å bli kalt rivjern er et skikkelig bra kompliment. :skremt:
Arbeidsjern og rivjern er relativt like uttryk for meg, men oppi hodet mitt er rivjernet enda mer effektiv og er enda nedre på å holde flere baller i lufta samtidig.
Sånn, da har jeg lest tråden. Det er pussig å observere at et uttrykk kan fremkalle så mange ulike assosiasjoner.
Selv om jeg er Østlending med språkrøtter fra Nord-Troms og Finnmark, eller kanskje derfor, oppfatter jeg vanligvis et rivjern som noe positivt. En som sørger for at ting blir gjort.
Et arbeidsjern får ting unna, men må kanskje settes i gang og vet ikke alltid hvordan hen skal stoppe. Jeg er gift med et arbeidsjern og kan være et rivjern. Helten må stoppes av og til.
Da kan man jo håpe at de rivjernene du har omtalt har vett nok til å spørre noen "kloke koner" når de blir stående litt usikre på hva det er de har blitt omtalt som.
Jeg vet at rivjern kan tolkes på vidt forskjellige måter, så derfor bruker jeg heller alternative ord, som for eksempel dampveivals (takk for tips) eller arbeidsjern.
Samme her. Oppvokst i Telemark, men har bodd like lenge i Oslo og har aldri møtt på bruk av ordet i negativ forstand. Kanskje jeg ikke har vært observant nok? :vetikke:
Jeg har blitt omtalt som ei kruttønne i jobbsammenheng. Det føler jeg er veldig negativt ladet. Dessuten synes jeg ikke det passer på meg som er såpass slank. snurt
En kruttønne har ikke noe med kropp å gjøre for min del, men mer temperament. Ville ikke likt å bli kaldt det, da jeg forbinder det med å være en hissigpropp. :p
Jeg har blitt kalt kruttønne ved flere anledninger, høyst sannsynlig fordi jeg er lettantennelig og bråker mye (for så å skamme meg og bli snill og bløthjertet pusekatt to sekunder senere).
De som bruker kruttønne om meg tenker nok mer at jeg er bestemt, strukturert, konsekvent, og at jeg har en dose temperament når det må til, i undervisningssituasjoner. Jeg liker bare ikke ordet, selv om jeg selv kan bruke det, men da i mer humoristiske sammenhenger.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.