Er det en uskreven regel som sier at alle nordmenn kan å smøre langrenn-ski?
Er det bare meg som blir helt matt av å få hjem et slikt skriv om skitur med skolen?
"Ta med smurte og sammenbundne langrenn-ski, mat til grilling på bålet, grillspyd, varm og kald drikke, vedkubbe/opptenningsved, en tur-sjokolade, ekstra votter, sitteplate og solbriller."
Jeg har aldri smurt ski i hele mitt liv (men så har jeg heller ikke gått på ski siden jeg var 13 og barna våre bruker smørefrie ski). Når det er sagt synes jeg ikke det var noe rart ved det skrivet. Lærerne kan da ikke bruke tid på å smøre alles ski før de skal dra.
Hvis man har ski som må smøres i hus, er man jo nødt til å kunne smøre dem. Jeg skjønner godt at skolen skriver det, de kan jo ikke smøre for elevene? Hvis man ikke vil smøre, må man kjøpe smørefrie.
Det er ikke vanskelig å smøre ski for en normal turgåer og særlig ikke når det gjelder et lite barn som ikke skal gå renn etc. Mine har gått i friluftsbarnehage og der hadde de 1 grunnregel; blå når det var minus, rød når det var pluss. Det duger for små barn.
Vi kjøper bare smørefrie ski. Ski kjøper vi utelukkende fordi det forventes at unger kan stille med passende ski på en dags varsel.
Folk rundt oss synes ikke smørefrie ski er noe tess og jeg har blitt anbefalt smøreski hver gang jeg har kjøpt ski. Svigerfar dåner omtrent av smørefrie.
Vel... Mannen min kan smøre, men hater det. Jeg kan ikke smøre, men hadde nok gjort om jeg var nødt.
Jeg har en trepakk med swix stående, men den har vel kanskje gått ut på dato. Det var fra da vi hadde et par med smøreski. Den er relativt ubrukt den smøringen.
Vi er ikke akkurat drevne smørere, men jeg skjønner jo at skolen ikke føler at de har mulighet til å smøre ski til alle ungene. (Det går ca 700 elever på skolen til mine barn. Det vil ta "litt" tid å smøre 700 par ski.)
Og så tenker jeg at de hjelper de som virkelig trenger det selv om det oppfordres til å ha det i orden på forhånd.
Mannen min og jeg har kjøpt oss felleski slik at vi ikke trenger å smøre. Det skal ungene også få når de nærmer seg ferdig utvokste (altså; ganske snart for snuppa sin del og mange år til for minstemann).
Selvfølgelig forventes det ikke at alle skal kunne det - men om en kjøper ski som ikke er smørefrie til barna så må man selvsagt smøre dem selv. Hva er alternativet, liksom - skal læreren til barnet ditt smøre dem? Det var ikke et skriv til å bli matt av.
Det er ganske mye foreldreskap som innimellom krever litt googling, og jeg tenker at alle bør klare å sjekke temperatur/yr og så lese på en smøreboks hva slags smøring man trenger i forhold til temperaturen. Og om man da mangler riktig smøring for temperaturen, så får man vel spørre om noen andre har?
Man KAN gjøre smøring ganske komplisert (Bill mrk: Har smørebenk og smørejern og stor smørekoffert), men det kan også gjøres ekstremt enkelt! Smør på midt under skia, gni ut med håndbaken, ferdig.
Neida, jeg skjønner at lærerne ikke kan drive å smøre ski til 20 stk.
Og at vi nok til neste år bør investere i smørefrieski. Jeg bare syns dette ski-dag greiene er noe tull.
Enig. Jeg har ikke i hodet hvilken smørning som kreves til hvilket føre (bortsett fra blå og rød), men jeg skulle da klart å finne ut av det ved et enkelt tastetrykk. Jeg skjønner veldig godt at skolen ber om ferdig smurte ski, det ville vel neppe blitt noen tur om lærerne skulle smørre 30 par ski før de kom seg av sted. Men- smørefri ski er også en mulighet, jeg har det! :jupp:
Ja, hos oss heter det "vinteraktivitetsdag". De kan både ake, stå på ski eller på skøyter. Og skolen er behjelpelig med å skaffe utstyr til de som ikke har.
Bor i Oslo indre øst og har barn på en skole som forholder seg til at utstyrsnivået hos elevene er svært varierende. :nemlig:
Hos oss heter det vinteraktivitetsdag og akebrett er et alternativ (og noe veldig mange velger). Skolen har til og med akebrett tilgjengelig hvis noen evt ikke har og kommunen har gratis utlån av ski og annet utstyr. :jupp:
Her har de skidag hvor man må kontakte skolen i forkant om man ikke har ski for å låne. Og jeg synes faktisk det er helt greit. Skjønner ikke hvorfor man ikke skal gå på ski en dag når man ellers spiller ball, svømmer etc. Fint å få hatt ulike idretter på skolen.
Eg tenker at ein må kunne behandle dei skia ein har. Har ein smøreski bør ein klare å smøre dei, om ikkje kjøper ein smørefri/felleski. På skuletur finn eg det logisk at barna sine ski er klar til bruk, lærarar har anna å gjere ein slik dag enn å smøre ein haug med ski.
Her har vi vel aldri hatt skikkelig skidag, mest pga mangel på snø tror jeg. Når jeg tenker etter har de begge hatt en dag hver i løpet av skoleårene, men dagen har vært på skolen og det var valgfritt mellom ski og akebrett.
Jeg synes ikke skolen kan forvente at alle har skiutstyr. Mine har og kommer alltid til å ha, men det er jo fordi jeg anser det som viktig. Vi har forresten bare smørefrie ski, alle tre.
Jeg forventer ikke at alle kan smøre langrennsski, men jeg synes skolen må kunne ha som utgangspunkt at de aller fleste kan det.
Ungene mine er med på skitrening. Der kjører de jevnlig enkle smørekurs for foreldre, og det er alltid tilbud om smørehjelp på trening og renn. De aller fleste ordner det selv, og de få som ikke fikser/rekker/gidder får hjelp slik at ungene deres slipper å gå på kjipe ski.
Selv er jeg en blåekstrasmører som skeier ut med Universalklister en sjelden gang. Mannen min har egen smørebod. Stor spenn i kompetansenivå altså. :knegg:
Man må ikke kjøpe smørefrie ski. Det finnes smøretape som er veldig enkel i bruk og som faktisk funker veldig bra. Jeg har selv brukt den før jeg kjøpte felleski, og den anbefales til de som ikke kan smøre, eller har menn som TROR de kan smøre. :knegg:
Både ungene og jeg går konstant på ski med smurninga fra i fjor/vinterferien, om man er heldig - og særlig ved slike anledninger. (De går maks 1,5 km, og det er paddeflatt.)
Jeg smører nødig sjøl, men veit jo sånn ca. hvordan man gjør det.
I går fikk vi sms om at Junior skal ha skøytedag i dag. Type "ta med skøyter, mat og varme klær". Vel, vi har ikke skøyter, så han får skli på skoene. Så kom svigerforeldrene mine tilfeldigvis forbi når de var på vei til isen, og da hadde læreren etterspurt hjelm. Det sto det ingenting om i sms'en i går. Så nå står svigermor på hodet i boden vår og leter etter sykkelhjelm til JUnior. Jeg er også søkke lei slike vinteraktivitetsdager (her har vi både skøytedager (i flertall) og skidag). Likevel klager skolen over at skoleåret er altfor kort, og at det alltid er dårlig tid til alt som skal gjennomgås. :gahhh: :sur:
Jeg har forresten aldri smurt ski i mitt liv, og vi har bare smørefrie ski. Dog er det aldri skiføre hos oss (kanskje en dag eller to i løpet av vinteren) så mine unger har det jeg kaller "nødski", vi har noen gamle skipar som er grei nok for den ene skidagen i året. Vi er da heller ikke noensinne på ski ellers, så det ville være uaktuelt å investere noe særlig i slikt utstyr, ei heller bruke mye tid på å lære seg å smøre ski.
Jeg tenker at hvis man har ski så må man kunne smøre for å bruke dem. Selv har jeg lært at det er blått når det er kaldt og rødt når det bikker over til varmegrader. Man skal bare smøre så lang skiskoen er og litt til. Det er akkurat så mye jeg kan om skismøring.
Når skolen hos oss går på ski så låner de bort ski til de som ikke har. Vi andre får beskjed om å stille med ferdig smurte. Hver uke nå i sesongen. De aller felste har ikke ski og skolen samler inn til utlån.
Jeg syns definitivt at basis ferdigheter på skøyter og ski er noe som de skal få i løpet av et skoleløp, det er minst like nyttig som å vite hva delene av en blomst heter. Vi bor i Norge, det er masse muligheter her til å bruke naturen året rundt, og det å ha basic skills i bunnen er viktig livskunnskap om man skal bo her.
Det med skøyter og hjelm skjedde også her en gang. Da sa jeg fra til skolen. Å sende ut melding om at elever må stille med skøyter og hjelp på to dagers varsel er ikke OK. Jeg synes heller ikke "man finner da mye fint brukt på finn" er et greit svar. Hvor mye utstyr skal man ha parat bare fordi det er vinter?
Jeg bor jo i Bergen og det er ikke spesielt mange skidager, for å si det sånn. Men begge jentene har vært en del på skøyter på barneskolen. Da har det vært, ta med egne skøyter eller 50 kr til å leie. Og kjenner jeg barneskolen rett, så hjalp de nok de som dukket opp uten hverken skøyter eller penger. Jeg kjøpte vokseskøyter til mine. De er helt geniale, kan utvides fra 35 til 40 og er brukt i årevis.
Ellers er jeg enig i at skolen bør legge opp til et inkluderende opplegg, som både møter de som glatt går 15 km på ski og de som aldri har hatt ski på benene. Mannen, som jobber på ungdomsskole, har mange ganger hatt ansvar for den gruppen som har "skilek". Da lager han et stort bål, sånn at det er et hyggelig sted å samle seg, og så har skolen med akebrett og ski og de bare er på en flat mark med en bakke ned og leker og prøver å lære litt grunnleggende skigåing. Rapporten har i hvert fall vært at det er populært.
Jeg kan ikke smøre ski, men syns det er innafor av skolen og be om det likevel. :humre: Swix-appen er fin, og man trenger jo ikke begi seg ut på kompliserte greier, kommer langt med rød, blå, lilla og universalklister. :jupp:
Jeg regner jo med at skolen hjelper de som eventuellt har bommet helt? Det er jo lettere om de må hjelpe fem enn om de må smøre hundre par ski.
Her hadde 4. trinn to skidager bare mellom jul og vinterferie. :gal: I tillegg er det skøyter nesten ukentlig. Jeg ser jo at det på et vis er fint for ungene, men synes det blir mye styr å skulle drasse med så mye utstyr til stadighet - vi sykler til skolen. Heldigvis har skolen et bra lager med utlånsutstyr, så jeg tror det ordner seg for alle.
Her er det en aktivitetsdag på vinteren og da kan ungen velge mellom følgende, ulikt mellom trinn da.
Skøyter, aking, ski,slalom/snowboard, gåtur til...
Det er helt genialt for da kan ungene og foresatte selv bestemme. I tillegg får vi beskjed flere uker i forveien.
Hos oss har de fått beskjed om at de som har skøyter tar med og at det er fint om de som ikke har får lånt. De som ikke fikk tak i, gikk på bena. Storebror dro med seg et ekstra par som det var stor rift om. Uka etter gadd han ikke bære på det, men jeg la ut en melding på klassens Facebookgruppe der jeg sa at skøytene kunne lånes ut om de ble hentet hos oss kvelden før så den som skulle bruke dem selv kunne bære dem. Ingen gadd gi lyd eller bære dem, men mange manglet fremdeles skøyter. Og da tenker jeg faktisk at det går an å anstrenge seg litt, ikke bare slå fast at det er så vanskelig å få tak i :sparke: .
Jeg vil forresten anbefale denne ordnigen hvis noen bor i nærheten av en sånn en. Jeg har ikke prøvd selv, de har nettopp åpnet her, men jeg har hørt veldig mye bra. Et slags bibliotek for sport- og friluftsutstyr. Så slipper man kjøpe de skøytene som bare er i bruk på skøytedagen.
Her vi bor, er det overhodet ikke snø nok (eller stort behov) for å lære å gå på ski. Jeg gikk selv langrenn frem til jeg var 15-16, og her ute er det ikke snakk om at ungene kan komme i nærheten av å gå slik på ski med mindre foreldrene kjører de til skiløyper etc på fastlandet. Det er ikke prioritert hos oss, mye nyttigere å prioritere svømmekurs med tanke på bosted. :knegg:
Ad skøyter - skøyting og skøyting, de går på havis i ett inngjerdet "basseng". Veslas skole leier skøytehall i byen (byskole), men det er ikke økonomisk mulig for nærskolen, så hvor mye ordentlig skøyting de lærer tviler jeg på. Noen år var det noen foreldre som ordnet skøytebane i nærheten av barnehagen, men det har ikke vært mulig i år.
Disse dagene er primært gøy og kos. Og jeg skjønner at det er behov for det også i ett skoleår. Men skoleåret sett under ett, så er "vinteraktivitetsdagene" de "kos&gøy" dagene jeg ser som mest bortkastede - de legger til grunn at man har tilgang på utstyr, det er alltid på særdeles kort varsel, og, her ute i alle fall, er det lite reell opplæring i skøyting eller skigåing. Is har vi jo på veier etc hele vinteren, ungene sklir jo rundt hele tiden, trenger de virkelig å bruke en hel dag på det? Kunne de ikke istedet hatt en halv skoledag, og så aking og leking ute resten av dagen?
Og i alle fall slutte å klage på at de har så dårlig tid til skolefagene i løpet av skoleåret. :sur:
Før eg las HI lo eg godt og tenkte NEI! Men så les eg mailen frå skulen og tenker at om ein har smøreski til ungane må ein komme til skidag med dei ferdig smurt.
Jeg ville betegnet det som "bare to skiturer" på vår skole. Og vært litt lei for at de ikke gikk mer på det fantastiske føret. Vi har dog uteskole så jeg forventer at de er en del ute. :knegg:
Alle har kort vei til skolen og skolen låner ut til de som mangler utstyr. De legger utrolig godt til rette for at alle skal få oppleve skiglede på sitt nivå. Noen leker i bakkene mens andre går tur. Etter noen ganger med leik i vinter fikk de med alle inn til bål og pølser. :elsker:
I følge min mann er det ikke spesielt vanskelig, men når jeg skal gjøre det, er det uendeligheter av fallgruber. For lite, for mye, for kort sone, for lang sone, for dårlig smurt utover, feil kork, feil bruk av rett kork, virkelig rocket science. :gal: Så før jeg møtte ham, trodde jeg nok at jeg kunne det sånn noenlunde. :knegg:
Årsaken til at de spesifiserer smurte og sammenbundne ski er nok rett og slett at de har erfaring med at unger møter med smøreski uten passende smørning, og uten at skieneer bundet sammen, så ski og staver og unger sklir i alle retninger.
Skidag på smøreski uten rett smøring er jo drepen for enhver skiglede.
Mine ski har stort sett vært smurt med fjorårets restevoks + påskas klister toppet med litt granbar og ymse. Eller egentlig alle års smørning. :flau: Nå har jeg lært meg å fjerne smørning og mannen har glidet og smørt etter alle kunstens regler, men ble de bedre? Nei! Nå er de både for glatte i oppoverbakkene og kladdete i nedoverbakkene. Her fungerer tydeligvis kombinasjonen "ignorering med blå ekstra på toppen" best. :knegg:
Jeg er enig i dette. Samtidig opplever jeg at mange skoler tilbyr utlån om man sier fra i god tid og også informerer om utlånssentraler etc. Men det krever planlegging og litt timing. Jeg synes det virker som om mange er mindre interessert i akkurat det, og tenker at det er ikke urimelig at man klarer å legge litt innsats i å få tak i noe når det faktisk informeres om muligheter.
Man lærer det man selv vil, ikke det andre forventer at du skal kunne. På den annen side, det Mave sa om at har barna dine ski som må smøres så forventes det at foreldrene faktisk kan smøre de skiene også, det henger jeg meg på. Da har du egentlig tatt et valg om å smøre ski. Vil man ikke det skaffer man avkommet smørefrie ski. Jepp. :jupp:
Hvis barnet ikke har langrennski, og aldri har hatt det, så er det jo begrenset poeng i å låne. Da kan man ikke gå på ski, rett og slett.
Vi har bare slalåmski, og jeg har sluttet å ha langrennski i hus med det ene formålet at ungene skal ha planker på beina den ene dagen i året skolen har skidag. Jeg sender med akebrett i stedet. :vrang forelder:
Det tror jeg også. Her spesifiseres det f.eks. at elevene må bære utstyret sitt til og fra skolen selv (det er 600 m å gå til skogen de bruker). Det er kanskje åpenbart for mange (de fleste håper jeg), men tydeligvis ikke alle siden de ser seg nødt til å skrive det.
Etter å ha hatt barn i skolen i 10 år, så har det gått opp for meg at grunnen til at de faktisk må skrive ENORMT detaljerte beskjeder om -for meg - helt åpenbare ting er at det finnes folk som er idioter. Idioter får også barn. Idioter skjønner ikke at barn skal ha skiftetøy. Eller varme klær når det er kaldt. Eller støvler når det regner. Eller badedrakt når det er svømming. Eller forkle i mat og helse. Idioter skjønner ikke at de må ha ekstra sokker, en varm genser eller regntøy i sekken når de skal på dagstur i Bergen. De må dessuten ha påminnelse om innesko HVER uke. At ski må smøres eller at det er upraktisk å bære løse ski og staver for et lite barn er neppe åpenbart for en idiot, derfor må det skrives.
Jeg har flere par ski, men etter at jeg fikk barn er det de smørefrie litt smale fjellskiene med stålkanter jeg bruker mest. De går ikke så fort, men er altså glitrende å ploge ned bratte bakker med pulk eller et barn mellom beina. De har feste oppover, jeg trenger ikke kaste bort tid på å smøre dem, det er bare rett ut i løypa.
Spesielt på litt hardt føre, eller klissete vårføre eller i bratte bakker så er det kjempegreit å slippe å fundere på smøring.
Jeg tenker vel at det er som det meste annet... det er jo ikke akkurat veldig komplisert. Å klargjøre en sykkel er mer komplisert. Eller koke kakao. Eller kle en unge til en kald vinterdag. Avansert smøring håper jeg ikke er nødvendig for skidager på skolen. Vi har forresten smørefrie barneski ja. Ikke fordi vi ikke kan, men fordi vi ikke gidder.
Jeg synes i seg selv det er fint at skolen arrangerer en vinteraktivitetsdag, fortrinnsvis med flere muligheter. Det er også fint at det blir en skøytedag, f.eks. Vinteren er lang i Norge hvis man ikke har noen som helst glede av å bruke den.
Men det er alfa omega at det kommer beskjed i god tid, ikke kvelden før. Herre.
Vi er glade i å gå på ski, men har smørefri/felleski hele gjengen. Så, nei vi kan ikke smøre ski. Har heller ikke opplevd noen forventning om det. Men hadde jeg hatt smøreski til ungene, hadde jeg tatt det som en selvfølge at det var mitt ansvar at de var smurt i forkant av en skidag.
Og apropo detaljerte lister, så trenger man jo ikke å være idiot for å ikke automatisk tenke at sitteunderlag og sokkeskift er en selvfølge på tur. Det holder å være ørlite distrè. :knegg:
Jeg antar selvsagt at folk som kjøper ski som må smøres til seg selv og/eller ungene setter seg inn i hvordan man gjør det. Hva skal man ellers gjøre når man skal på skitur selv? Leie inn folk til å smøre skia? Det er jo ikke akkurat rocket science, har man ikke peiling kan man alltids google, spørre i sportsbutikken eller spørre pappa :knegg: (hvis man har).
De som ikke kan eller ønsker å sette seg inn i hvordan man smør ski, antar jeg skaffer seg smørefrie.
Så regner jeg med at lærerne hjelper med smurning til de som er nødt til å låne ski fordi de ikke har. Jeg har lånt ut et par ekstra ski til barn som ikke har hatt selv, når mine barn har hatt skidag. Disse skiene har jeg selvsagt smurt på lik linje med skiene til mine egne.
Skrivet fra skolen hadde jeg ikke reagert på. Det er da helt vanlig, og har vært det på alle skoler jeg har vært i kontakt med, i alle år. Både under egen og mine barns oppvekst. Vedkubbe, sitteunderlag, varm drikke og pølser var vel standard utrustning på skoleskitur da jeg var barn også.
Nå har ene ungen her fått felleski, så det paret slipper jeg i alle fall å smøre. Jeg sender også med ungene smurning i sekken, og har lært dem hvordan de skal gjøre det selv, om de trenger å smøre om under turen.
Eller barn som synes det er piiinlig å ha skiftetøy og innesko. Dessuten sa ikke læreren det, så det holder ikke at du sier det, mamma. :knegg: På foreldremøtet ba noen om at lærene skrev på ukeplanen at det er behov for innekso og skiftetøy også i 7. klasse.
Jeg synes det er trist med alle dere som ikke ser verdien i aktivitetsdager. Som lærer kan jeg bare påpeke at det er enormt verdifullt å kunne omgås elevene mine i en mer uformell og avslappet setting enn vi har i på skolen. Å ha rom for dager der vi kan senke skuldrene litt og ikke bekymre oss for hvem som rekker opp hånda, om læringsmålene for timene er nådd, hvem som ikke klarer å sitte stille osv. og hvor vi får felles opplevelser og referanser, bidrar til å styrke relasjoner, både mellom elev-lærer og elev-elev. Og elevene lærer sosial kompetanse, som jo er en del av hva elevene skap lære.
I tillegg er det jo også en del av utdanningen å lære seg å nytte naturen i det landet man bor.
Det fins noe helt genialt som heter "klister på rull" og gjelder fra +5 til -20, det er en slags teip man bare ruller på skiene i smøresonen. Problem solved.
Ellers har jeg felleski og bruker stort sett bare dem.
Sønn, 14 år går på mine ski i dag, han liker ikke langrenn egentlig, men har da mine noe litt for små sko, for lange ski, for lange staver, men pytt.
Jeg ser verdien av dette - men bruker du da tid på hvert foreldremøte til å snakke om hvor utrolig lite tid dere har til det faglige, og at det er derfor man aldri kommer i mål med læringsmål og planer og slikt? Jeg spør helt alvorlig altså, for jeg skjønner ikke helt prioriteringen - tingene du nevner er viktige, men hvordan kan de insistere på å bruke så mye tid på slike ting (året rundt) og samtidig si at det alltid er for dårlig tid/for lite timer til den falglige delen?
Nytte eller nyte? Begge deler er jo viktige, men jeg hadde nok sett atskillig mer læring i feks aktivitetsdag hvor målet var å lære matauk i skog og mark! :jupp:
Ingen problemer med aktivitetsdag. Det er skidag jeg har problemer med. En dag der det legges opp til varierte aktiviteter for alle, der man kan velge mellom for eksempel ski, akebrett og fottur, er helt topp i mine øyne. Jeg syns bare skolen bør ta innover seg at vi ikke lenger er et samfunn der det er en selvfølge at alle har og behersker langrennski.
Mente å skrive "benytte". Sitter og skriver en tekst på nynorsk samtidig som dette.
Jeg har voksne elever, så jeg har ikke den problemstillingen. Men for meg er det umulig å se for meg at jeg kan lære bort noe som helst uten gode relasjoner til elevene, så det er ikke et reellt valg å velge mellom mer undervisning eller aktivitetsdager. Det er kanskje annerledes for lærere som er flinkere til å skape gode relasjoner i en hektisk undervisningssituasjon. Jeg tenkte det samme som deg, Høst, frem til jeg ble lærer selv.
Helt enig. Med mindre skolen har masse utstyr til utlån, bør det legges opp til aktivitetsdag i stedet for skidag, synes jeg.
Her vi bor og med uteområdet til skolen vår skulle jeg ønske de la opp til mer bruk av ski enn det de har gjort i vinter. Det er en veldig fin aktivitet når det er mye snø. Skolen har stående tilbud fra FAU om å ta kontakt hvis de mangler utlånsutstyr, så det skal ikke skorte på det. Én gang i vinter har det blitt oppfordret til å ta med ski, og det er litt merkelig når det har vært skiføre siden lenge før jul.
Etter nærmere inspeksjon så viser det seg at gutten faktisk HAR smørefrie ski. Foreldrene har visst faktisk tenkt.
Men det viser seg at smørefrie ski også bør smøres. De må glides :nemlig: Hvis ikke er det veldig dårlig glid.
Så nå står det et par ny-glidede, smørefrie langrenn-ski i gangen klar til skidag i morgen. Og ved har vi. Og pølser er kjøpt inn.
Det er vel her saken kjerne ligger. For ikke bare har de et par skidager (de har en dag med langrenn og en dag med slalåm), de har også ski i gymtimene, og tar innimellom utvidede gymdager med en halv dag på ski.
Med en 11 åring som har arvet sin mors skiglede (eller heller mangelen på sådan), så skjønner jeg veldig godt frustrasjonen.
Halve trinnet begynner nå å bli erfarne skigåere, og lokalhelt Erling Jevne, er det store forbildet. I denne bygda er det lite rom for de som ikke liker å gå på ski.
Her er de lokalene heltene alpinister som Henrik Kristoffersen og Aksel Lund Svindal, og langrenn har nok langt fra den samme statusen hos de fleste av barna.
Huhei, det hørtes skrekkelig ut. Vi bor heldigvis i et strøk med STOR variasjon i både evner, ønsker og interesser når det kommer til vintersport, så ungene har valget mellom gåtur, skøytetur, langrennstur eller alpint. Og på infolappen står det grundig info om hvor man får låne utstyr gratis i bydelen.
Bortsett fra det med utstyret så ser jeg ikke helt forskjellen på dette og andre aktiviteter. Er det rom for de som ikke liker ballspill da? Eller som hater å synge, eller opptre? Som får panikk ved tanken på å måtte presentere noe muntlig for hele klassen? Jeg ser påfallende ofte (blant annet gjennom leserinnlegg i avisene hvert år, sikkert som banken) at foreldre som selv hater å gå på ski, og syntes det var drepen i oppveksten, synes det er fælt at ungene tvinges til skidag på skolen, sammenlignet med hvor ofte folk som selv hatet ballspill mener at ungene må få slippe dette i gymmen, eller at folk med sceneskrekk ber om at barna deres må få slippe å være med på forestillinger. Jeg skjønner ikke hvorfor akkurat ski står i en særstilling (som sagt, ut over det med utstyrskrav).
Jeg tenker at det også er en nytte i seg selv at alle utfordres på noe de kanskje ikke liker eller er veldig gode i noen ganger i året. Det kan jo hende at barnet som surfer lett igjennom alle teorifagene, men som hater ski, og ikke mestrer det noe særlig, har godt av å kjenne på den følelsen også.
Jeg tenker at det er nettopp utstyrskravet som gjør at ski står i særstilling. Utover det synes jeg det er veldig fint at elevene får kjennskap til flere ulike typer idrett.
Ja, men det er ikke alltid det brukes som argument i det hele tatt, og ofte er utstyrskravet bare brukt som vikarierende argumentasjon, siden de fleste skoler har utstyr til utlån for de som ikke har. Like ofte er nemlig argumentet rett og slett at barnet (som faktisk har ski) ikke liker å gå på ski, og ikke mestrer det noe særlig, og at mor eller far selv har dårlige minner fra skidager med skolen. Og at barna derfor må få valg om å ake i stedet.
Jeg synes man bør kunne basic skismøring dersom man eier ski. Har man lånt ski får man låne kompetanse også. (Og siden jeg er så godtroende, så tipper jeg at det hadde ordnet seg om man hadde bedt om hjelp.)
Knotten sin skole har hatt vinteraktivitetsdag. Det er faktisk første gang i hele hans skolekarriere at det har blitt gjennomført. Slike dager har en lei tendens til å regne vekk, bokstavelig talt. De fikk velge mellom skøyter, langrenn og alpin.
På mellomtrinnet var de en del på skøyter som premie, veldig lavterskel, innendørs anlegg, kostet 50 kr i begynnelsen for leie av skøyter men så ingenting (gratisprinsippet regner jeg med?).
Knøtteliten dro med rompeakebrett på turdag i dag. Hadde jeg funnet flere hadde jeg sendt med henne et ekstra. De har tidligere hatt skøytedag, og da fikk vi lapp om vi hadde skøyter, om vi måtte låne skøyter og om vi hadde skøyter til utlån. Fin løsning, synes jeg.
Er det virkelig vanlig? Her er det ikke mulighet for å låne ski på skolen, ikke på de to naboskolene heller. En del kommuner har gratis utlån av utstyr, men det er jo begrenset antall og ikke noe en stor andel av elevene kan belage seg på.
Det er nok ikke noe en stor andel kan belage seg på her heller, men det er det heller ikke en stor andel som trenger. Her blir det gitt beskjed om å si fra i god tid om man trenger å låne, så ordner det seg alltid. Men mye kommer vel an på hvor man bor også. Jeg skjønner selvsagt frustrasjonen over å måtte kjøpe utstyr som man ellers ikke hadde tenkt å bruke penger på, der det nå måtte kreves.
Men argumentet om at barnet ikke liker eller mestrer ski noe særlig, og foreldrenes manglende interesse eller dårlige barndomsminner knyttet til dette, skjønner jeg altså ikke, noe mer enn når det gjelder andre aktiviteter. Altså skjønner at folk ikke liker det, men ikke at det skal være noen grunn til å kutte det ut, eller legge opp til større valgfrihet her enn i andre kroppsøvingsaktiviteter.
Ved nærmere ettertanke har jeg i grunnen mindre problemer med at ski brukes aktivt i undervisningen, enn jeg har med den årlige "skidagen". Når skiene brukes på linje med kanonball og stafett, i gymtimene, så er det for det første et større incentiv for å anskaffe ski for meg som forelder, og for det andre betyr det også (antar jeg) at elevene faktisk lærer å gå på ski på skolen.
Skidagen syns jeg er problematisk både fordi den legger opp til "alle har jo ski", uavhengig av om man bare har behov for ski den ene dagen i året. Og dessuten forventer den at elevene bruker ferdigheter som de altså ikke nødvendigvis besitter og som de ikke lærer på skolen. Litt som om skolen skulle arrangere "svømmedag" i stedet for å faktisk (prøve å) lære barna å svømme.
Lån av ski fra skolen opplever jeg som en ganske teoretisk mulighet. Man må jo ha både ski, staver og skisko, og de skal jo helst passe sånn noenlunde også. Selvsagt har ikke skolen ski og skisko i alle størrelser tilgjengelig til utlån.
Jeg forstår det ut av teksten at dersom barnet har ski som skal smøres, så skal de være smurt på forhånd. Og ingen hadde vel kjøpt smøreski til barna uten å kunne smøre dem? Vi kan ikke smøre ski, ergo har barna våre smørefrie ski. (Et ørlite unntak. Da minsten var to-tre år kjøpte vi ski til ham fra en restekasse, litt sånn spontant. Vel ute i skiløypa stusset vi litt på at han rant baklengs ned oppoverbakkene og ikke klarte å fote seg i det hele tatt. Det var fordi det var smøreski. De er jammen glatte på skareføre, sånn helt uten smøring..! :knegg: )
Men det må sies at skiakvitetsnivået selvsagt er et helt annet her på sørvestlandet. Med litt flaks har de én vinteraktivitetsdag, og da er akebrett helt akseptabelt.
Skolen får jo ikke flere par med ski og skisko på lager selv om man sier fra i god tid, så dette er jo uansett et tilbud til veldig få, og jeg ser ikke for meg at dette er noe man kan belage seg på uansett. (Og når skolen annonserer skidag mindre enn en uke i forveien, så blir det jo ikke veldig god tid okke som.)
Vår barneskole hadde nok utstyr til å kunne låne ut til de som trengte det. Jeg tror kanskje at de samarbeidet med andre skoler i området. Og ungdomsskolen har også en del utstyr, de tilbyr også utlån til vinter- og påskeferie. Og har tydeligvis nok sykler stående til at det er mulig å dra på sykkeltur med klassen og at de som ikke har låner. Om de faktisk hjelper dem til å lære å sykle også, vet jeg ikke.
Jeg er tilhenger av vinteraktivitetsdager, der det legges opp til at alle skal kunne delta og lære noe. Særlig i et strøk som vårt, der mange ikke har noe forhold til vinteridrett i det hele tatt er det et gode at de får mulighet til å møte det og så se om det kan være noe de kan være interessert i å lære mer om. Men det forutsetter en skole som er villig til å se at det krever ganske mye tilrettelegging.
Jeg må skryte av vår ungdomsskole her, for de har laget skidag med hele 7 alternativer, der både skitrekk, langrenn med YMSE lengde på turene og tur på føttene til et felles sted med evt aking og moro er en del av dagen.
Jeg syns vinteraktivitetsdager skal være til for å få elevene til å like å være ute, ikke la dem kjenne på smerten ved en mils skitur. Så aking som alternativ er fin-fint, syns jeg, og priser meg lykkelig for at jeg ikke bor i langrennsland.
Joda, kommunen her har utlånssentral, og det er det nok en god del andre kommuner som har også. I tillegg kan man spørre foreldre og andre folk rundt seg. Vi fikk spørsmål om noen hadde ekstra par ski å låne ut, og det hadde vi, så ungene mine fikk med et ekstra par. Skisko var blitt skaffet fra annet hold. Tro meg, det finnes faktisk skoler som løser dette altså, det er ikke noe jeg finner på. Skummer man igjennom denne tråden så ser man fort at det er snakk om opptil flere skoler også.
Jeg syns skidag på ungdomsskolen vår er totalt meningsløst. :gal: Det er uvant for oss med så dårlig gymundervisning som de har på ungdomsskolen, for vi er VELDIG godt vant fra barneskolen. Der hadde de både skøyter og ski og aking (og ballspill og svømming og dans og turn og hvahardu) som konkrete områder der man skal ha på plass basisferdigheter, og det jobbes like systematisk med ski som med fotball. Og skidagen var sånn Input beskriver det: en felles dag for å være sammen rundt aktiviteter ute i vintervær. Det var langrenn for alle, men alt fra 200 meter til milelang tur, med felles samling og lek rundt bål.
På ungdomsskolen så er det at de står slalåm en dag, uten noe mer opplegg. Har man noen å henge med, så henger man med dem, har man ikke, så, vel, ikke. Min eldste har valgt langrenn hvert år, med en håndfull andre, og de ble bare sendt ut i marka på egen hånd. Så han gikk seg en tur og tok banen hjem. :gal:
Her hadde mellomtrinnet nettopp skøytedag. På svarslippen skal man krysse av for om barnet har skøyter, og også for om man har ekstra par skøyter til utlån og i hvilken størrelse. De to foregående årene lånte jeg bort mine.
Jeg synes det er helt greit at ungene tvinges til å prøve alt, langrenn inkludert. Men å legge opp til turer på minst 7 km, med barn som aldri har gått på ski før, ser jeg ikke på som noen god idé. Her er det også vinteraktivitetsdag med mulighet for aking, skitur eller skileik, i alle fall opp til 6.trinn. På 6. og 7. trinn har de rene skiturer, men tror ikke de er så veldig lange at noen har problemer med å henge med på dem. Vi bor i langrennsland (eller på langrennskanten av byen), men skolen er også mottaksskole for nyankomne fremmedspråklige barn, så det sier seg selv at nivået varierer. Men mottaksdelen har ofte egne vinteraktivitetsdager, og disse bærer sikkert preg av opplæring, og baserer seg på lånt utstyr, i større grad.
Skøytedager har det vært mange av da. Alltid med beskjed om å ta med skøyter og hjelm, og si fra i god tid om man trenger å låne utstyr.
Utlånssentral og ski til låns på skolen er ikke noe alle kan benytte seg av. Til det er det for begrenset når kombo ski, skisko, rette bindinger og staver skal lånes ut plutselig til mange fra samme skole/klasse. Det er og blir en ordning for dem som har det trangest økonomisk.
Jeg synes det er knallsure penger det med skiutstyr til unger som bruker det et par ganger og så vokser de ut av det. Joda vi selger unna etterpå, men lell. Jeg aksepterer likevel at det er sånn det er.
Jeg har brukt mye tid sammen med folk som er ganske nyankommet til Norge og har flere skolebarn. Det er en stor jobb å forklare alt det som HV kaller idiotkunnskap. Vi opplever at det er kjempeviktig at alt presiseres. Hvordan vet man at skolen ikke har forkle liggende og at det skal brukes på mat og helse? Der man har vært før får man utdelt frakk eller har ikke mat og helse i det hele tatt. Ski, skøyter, sovepose, vedski, badetøy, innesko til gym, utesko til gym, klær som er varme nok til å ha utegym også når det er kaldt, skallklær, servise til utebruk, turbestikk, regntett, ull, og forresten.. "de som har telt tar det med".
Det er massivt rett og slett og en verden som ikke er så lett å sette seg inn i. "Hva er meningen med at de drar og sover i det der teltet om natta?".. Joda det er bare å forklare etter beste evne. "Det er ikke sånn at alle skjønner poenget med lange skiturer, ,mat varmet på bål og overnatting i fuktig telt og bading i iskaldt vann.
Nå trodde jeg at det stod "overnattings i et fuckings telt" og ikke i "fuktig telt" i siste avsnitt, og da ble det en helt egen sus i det innlegget, Guava. :knegg:
Vi bor i langrennsland, men her kunne de velge mellom skilek på jordet (med en liten runde rundt jordet for de som ville), 5 km og 12 km tur. Veldig greit. Alle møttes på jordet til pølsegrilling etterpå. Det sto man skulle si fra hvis man ikke hadde ski, det er ikke så mange elever, så regner med de fikk fikset til de som trengte.
:latter: Søndagstur er jo også et veldig snålt begrep for veldig mange fra andre land. Jeg har hatt mye med studenter fra de sørlige delene av Afrika å gjøre, og de syns det er ganske koko, selv om en del av dem har lært seg å like det over tid.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.