Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brød og brød, Madam Mim

#1

Candy Darling sa for siden:

Du snakket om en gang at man bare kunne gjøre noe smart, så ble brødene mye bedre. :blånn:

Var det noe om å bruke 1 kg mel til sammen, og matche med 1 l væske? Bare vann, da? Hva som helst av mel? Heving? Hvor lenge skal de steke?

:hysmoremne:


#2

kisha sa for siden:

Jeg steker mine i 200 grader i ca. 1 time.

Av deig blander jeg
grovbakst
grov sammalt hvete
harvegryn

Dette blir ca. halve bollen - ha 1 en pk. gjær (og litt solsikke om du har)

Fyll på med ca. 7 dl vann og noen spiseskjeer olje. ( Jeg bruker ikke margarin)

Ha i hvetemel - litt etter litt til det blir en fin deig.
Ha i mere vann hvis den blir for tørr, det er bare å prøve seg frem.

La det står til heving en halvtimes tid.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Søta. :blafre:

Hellebrød, brød uten knaing:

Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.

300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt

bland alt

Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup

Kjør til det er en klissete grøt

La heve på et lunt sted

Hell i godt smurte store brødformer

Hev til deigen har nådd kanten av formen

Stek på nederste rille på 180 C i 110 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.

La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.


#4

Harriet Vane sa for siden:

Oppskriften ovenfor er det jeg pleier å bruke. Du blander det du har, men minst 300 g må være fint, ellers hever det nesten ikke noe. Bare vann, ja, og 1 til 1 med tørt og vått. pluss frø.


#5

Candy Darling sa for siden:

Tænk ju, begge to. Da er det eksperimentering på gang. :skremt:


#6

Storm sa for siden:

Du har jammen blitt skikkelig husmor den siste tida(siste året?), Scarlett! :imponert:




#9

Candy Darling sa for siden:

Mm-hmm! Det var faktisk en helt annen ball-game. :nam: Det blir nok normen heretter. Må kjøpe mer mel. Og solsikkefrø. Det så ut som en Billy-lue, men hvem bryr seg. :knegg:

Jeg er spent på hvordan det smaker i morgen, det som er igjen, altså ... :sparke:


#10

Irma sa for siden:

Imponerende Scarlett! Min kjære (som igjen har lært det av sin kokkebror) sier at å riste litt sukker i gjæren også skal gjøre susen. Tror det var luftige brød man skulle få. :blond:


#11

Molly sa for siden:

Hvordan smaker det i dag, Scarlett?


#12

Candy Darling sa for siden:

Det var kjempegodt både dagen etter og fryst. Mim er i sonen her hjemme. I dag blir det ny bakerunde med linfrø og solsikkefrø og whatsnot. :glis:


#13

Molly sa for siden:

Det må prøves!


#14

Harriet Vane sa for siden:

Du er snart moden for kokkekurs 2.0, Scarlettah! Flink er du!


#15

Storm sa for siden:

Nå har jeg laget Mims hellebrød tre ganger, og de blir så gode! Kommer til å lage de et par-tre ganger i uka, tenker jeg, det er så godt med skikkelig grovt brød. Jeg bare rører deigen for hånd, det går kjempe-greit.

:kry:


#16

Canisa sa for siden:

Hvor mange brød blir dette? :blånn:


#17

IOA sa for siden:

Svarer, jeg. 2 brød blir dette. Vi baker det veldig ofte.


#18

Harriet Vane sa for siden:

Det er rett og slett det beste brødet, mest smakfullt og saftig. det får en nøtteaktig smak.


#19

Amelie sa for siden:

Interessant! Hvordan liker barna det?

Har noen her forresten smakt brødkrydderet fra Santa Maria?
Det inneholder: Anis, fenikkel og karve. Smaker nydelig i brød!


#20

Storm sa for siden:

Knerten liker det godt, selv om han nok synes skorpene kan være i hardeste laget (mens jeg synes skorpene er det beste med hele brødet). Han er litt pyse når det kommer til skorper da.

Høres godt ut! Det skal jeg prøve en gang!


#21

Isolde sa for siden:

400 g 4-kornsbakemel fra Helios

hvor får man tak i dette?


#22

Canisa sa for siden:

Helsekostbutikker eller Heliosbutikker.


#23

Tallulah sa for siden:

Dette skal jeg teste i morgen. Siden jeg har eksamen så gjør jeg hva som helst for å prokrastinere. :snill:


#24

Hjertensfryd sa for siden:

Må innrømme noko. Prøvde å lage dette brødet i dag. Det gjekk ikkje bra.

Skorpa blei kjempe sprø og fin. Inni var det berre ein deig. Mannen holdt på å le seg ihel og kasta det. Fekk beskjed om at det var ikkje mat til småfugler ein gong.

Var ikkje heilt det eg hadde forventa :sukk:


#25

Harriet Vane sa for siden:

Da må du skru ned varmen og steke det lenger og la det ligge litt lenger før du skjærer det. Også må du skjære tynne skiver.


#26

Tallulah sa for siden:

Kan jeg bruke tørrgjær for søt bakst? Det er det eneste jeg har liggende.


#27

Harriet Vane sa for siden:

Jada, ta det du har.

#28

Tallulah sa for siden:

Har gjort det allerede. Jeg bare tok litt mer honning, siden det sto at den funka bare hvis det var 3 ss sukker eller liknende. Så får første batchen være litt søt.


#29

Kaktus sa for siden:

Nå har jeg satt deigen til Mim og den skal heve. Er veldig spent på resultatet kjenner jeg.


#30

Tallulah sa for siden:

Ooo, vi parallellbaker!


#31

Kaktus sa for siden:

Mine har nå havnet i formene, hvordan går det med dine?


#32

Tallulah sa for siden:

Mine er i ovnen allerede. De hevet en time i bollen, og kanskje 20 minutter i formene. Det gikk så fort at de truet med å gå over kanten! Så da bare slang jeg dem inn. Det lukter deilig.


#33

Kaktus sa for siden:

De hevde veldig fort i formene ja, så nå er mine i ovnen og. Gleder meg til det ferdige resultatet.


#34

Tallulah sa for siden:

Men altså, de hever jo nesten ikke i ovnen jo! Er det normalt? :gruble:


#35

Harriet Vane sa for siden:

Ja, fordi deigen er våt og tung.


#36

Tallulah sa for siden:

Men andre snakker jo om billyluebrød jo! :leppe:


#37

Tallulah sa for siden:

Det ble kjempegodt, du kan glede deg, blomstermamma! Men det ene tok med seg endel av slippbelegget i ene formen gitt. :sjokk:


#38

Candy Darling sa for siden:

Mine blir billylue hvis det hever over kanten før jeg putter dem inn - det betyr ikke at de blir så høye, men at den "renner over" så den får en tut på hver side.

Barna? Det er vel det samme som MinaX sier, Sneipen synes skorpen er litt hard. Nå er vi enige om at de er akkurat som kjeks, så da er suksessraten høyere. Selve brødet liker han veldig godt, og lillejenta også, men det metter jo mye mer enn kjøpebrød. Det tok litt tid før jeg skjønte at han ikke trengte like mye.


#39

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har bakt. Enn så lenge ser det ikke særlig bra ut, men jeg har ikke smakt ennå.


#40

Tallulah sa for siden:

Jeg tror Glitterbarnet kommer til å elske disse brødene, han klør ofte i tennene, og vil gjerne ha harde ting å knaske på. Siden det metter mer er det jo ganske greit at det er ca halvparten så høyt som kjøpebrød!

Jeg er stolt - mitt første brød. Gjærbakst og jeg har endelig blitt venner. :stolt:


#41

Kaktus sa for siden:

Jeg prøvesmaker en skive nå. Veldig godt. :nam: Eneste er at det ble nok litt mye væske, da jeg helte brødet i formene lå det igjen MYE mel i bunn. :(


#42

Candy Darling sa for siden:

Da trengs det nok litt mer blanding. På min maskin funket ikke eltekroken, men den for røre var utmerket. Ellers går det veldig fint for hånd.


#43

Tallulah sa for siden:

Jupp, jeg gjorde det for hånd, ikke noe problem.


#44

Beckett sa for siden:

Men hva om man lar brødene avkjøles under klede? Da skal vel skorpen i teorien bli myk?

#45

Tallulah sa for siden:

Den er veldig tykk, da tror jeg kanskje den bare blir seig i stedet.


#46

Kaktus sa for siden:

Det var nok eltekroken som ikke hadde gjort jobben sin ja. Får prøve den til røre neste gang.

Har arvet en major og prøver den fortsatt ut


#47

Storm sa for siden:

Jeg avkjøler under håndkle, men skorpen blir hard allikevel.

Jeg har forresten kjøpt silikonformer, som ikke trengs å smøres og går rett i oppvaskmaskinen etter bruk. :)


#48

Tallulah sa for siden:

Smart. Det skal jeg gjøre nå også, siden halvparten av slippbelegget fulgte med brødet ut av formen.
Hvor har du kjøpt og hva kostet de?


#49

Candy Darling sa for siden:

De har i hvert fall på LYK i Torggata til rundt 300-lappen.


#50

Tallulah sa for siden:

Er det den storkjøkkensjappa?


#51

Candy Darling sa for siden:

Nei, den ved Nille, omtrent. I gågata.


#52

Tallulah sa for siden:

Aha, på andre siden av Youngstorget. Helt borte ved Hausmannsgate, på samme side i Torggata ligger det nemlig en helt fantastisk storkjøkkenbutikk. De har mye fint ikke altfor dyrt. Veldig klassisk.


#53

Storm sa for siden:

Pr stykk? Det var dyrt. Jeg tror jeg betalte kr 120-150 på Jernia.


#54

Candy Darling sa for siden:

Ja, der er jeg ganske ofte, men jeg mener jeg ikke fant noen der.

Kremt. Det kan nok hende det var for to, ja. :svimehode: Jeg synes egentlig de er litt for små, men jeg har ikke klart å finne noen større til en fornuftig pris.


#55

Isolde sa for siden:

4-kornsbakemel fra Helios fikke jeg ikke tak i. Noe jeg kan bruke istedenfor?


#56

Ru sa for siden:

4-kornsmel fra noe ikke-økologisk? : dukker:

(Helios har butikk vis-a-vis Fløibanen.)


#57

Isolde sa for siden:

jeg kan sikkert bare gå utenfor Os og til en helsekost.. men ikke i dag.

Fant ikke noe 4 korns mel av andre merker.


#58

safran sa for siden:

Firekornbakemelet fra Helios drepte mine brød. Null heving.


#59

Storm sa for siden:

Jeg følger overhodet ikke oppskriften til punkt og prikke, dvs ikke de 700 g som ikke er hvetemel. Jeg bruker litt av hvert; bygg, rug, havre, hvete, firkorn, fibrablanding, havregryn med kruskakli osv. Alt grovt, og jeg sørger bare for å havne på 1 kg før jeg tilsetter frøene/kjernene.

Scarlett; brødformene jeg kjøpte på Jernia er akkurat passe til to brød av denne oppskriften. :) Det er en Jerniabutikk like ved der vi pleier å lunsje. Skal vi spise lunsj sammen snart?


#60

Java sa for siden:

Jeg gjør som MinaX og blander på "frihånd". Sist gang brukte jeg lønnesirup som søtning. Det ble knallgodt.


#61

Candy Darling sa for siden:

Jeg gjør også slik, og har egentlig kuttet ut søtningen også. Kanskje jeg skal forsøke igjen, så det blir enda saftigere.

Det viktigste for meg er (i tillegg til at det er enkelt og grovt) at det smaker ulikt fra gang til gang, ellers blir jeg så lei. Derfor kjører jeg frihåndsvarianten.


#62

Harriet Vane sa for siden:

Isolde: fibramel, grov hvete, rugmel, ta det du har :)


#63

Isolde sa for siden:

Hva gjør man når man har laget deigen og finner ut at man har kastet den ene brødformen fordi den var ødelagt? :blånn:


#64

Tante Grønn sa for siden:

Former de til rundstykker istedet f.eks.


#65

Isolde sa for siden:

Flytende deig? Det blir sikkert knekkebrød da..

Tok det oppi en ildfast form.. Det gikk ikke.

Men fikk et brød ut av det.


#66

Candy Darling sa for siden:

Ikke denne deigen, nei. :niks: Det blir pannekaker.

Sorry. Ingen gode idéer.


#67

Harriet Vane sa for siden:

Har man kastet den ene formen, må man steke et brød av gangen.


#68

Tallulah sa for siden:

Man kan kanskje bruke muffinsbrett, hvis man har det?

Jeg har forresten byttet ut alt hvetemelet med speltmel, fint og grovt sammalt. Det er jo egentlig hvete det også, bare med littegranne mer næring.


#69

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg bruker også bare spelt, jeg merker ingen forskjell i bakeegenskapene. Jeg har stort sett bare det, nå som det er å få kjøpt på vanlige butikker.


#70

daffy sa for siden:

Jeg har Eva Solo sine silikonbrødformer. Disse er 1,2 liter (dvs litt mindre enn de største brødformene som pleier å være rundt 1,5 liter). Jeg er superduperfornøyd, har hatt dem i halvannet år nå. Slipper å smøre dem med noe som helst, brødene faller ut av formen bare man snur på dem, og formene rengjøres på sekunder hvis man vasker dem med en gang brødene tas ut når de enda er varme.

Jeg så akkuart på kvitteringen fra Glassmagasinet at jeg betalte 200 kr per stykk, jeg kjøpte først to, og så kjøpte jeg to til slik at jeg kan lage fire brød om gangen. Siden formene er fleksible klarer jeg å skvise fire formen inn på et stekebrett.


#71

Tante Grønn sa for siden:

Ah, ja da er det dårlig prosjekt:o


#72

Amelie sa for siden:

:skremt:

Mine brød står til heving nå. Jeg har bare slumpet, og er veldig spent.
Det stod jo på 4-kornsblandingen at man ikke skulle bruke tørrgjær...og det var 8 timers heving og 2 timers steketid.

1 stk 4-kornsblanding fra Helios
ca 2-3 dl hvetemel
ca 2 dl havregryn
6-7 ss sesamfrø
1 1/2 pakke tørrgjær
2 håndfuller hakkede valnøtter
2 ss Vita hjertego olje
ca 1 liter væske (3 dl Biola & resten vann)
2 ss honning
1 ts salt
2 ts brødkrydder (anis,fennikel,karve)
ca 200 g solsikkefrø

Deigen ble stor, føltes litt tung og rar, ganske tørr - men likevel ganske dei(g)lig. Smidig, lissom! (smidig er jo deigspråk).
:rolleyes:

Forhev: 30 min, lite heving.
Vanlig heving i lun ovn (slo på ovnen 50 grader i 1 min, så slo av) - pågår!

Oppdaterer senere!

Spørsmål til dere erfarne bakerne:

  1. Hvorfor prikke brødet? Jeg pleier ikke gjøre det, men har hørt man skal gjøre det. Og gjør man det før steking, eller før heving?
  2. Gjør olje brødet tyngre? Det gjør det vel saftigere?
  3. Sukker/sirup/honning i brødet eller ikke?

#73

Tallulah sa for siden:

Det var ikke noe problem med firkornsmel fra Helios og tørrgjær her i huset. Den hevet kjempemasse. Sukker/honning/siryp tror jeg reagerer med gjøret på en måte og gjør det luftigere? Saftigere?

Jeg prikker ikke noe som helst og aner ikke hvorfor man evt skal gjøre det. Paier skal man prikke for å slippe ut damp fra det som "koker" under deigen.


#74

Kaktus sa for siden:

  1. Når jeg prikker brødet er det for at det ikke skal bli luft mellom brødet og skorpa.

  2. Jeg synes at litt olje gjør brødene mer saftige og ikke så røssete.

  3. Ja til sukker/honning/sirup. Gjæren får næring og det setter veldig god smak.


#75

Amelie sa for siden:

Brødene ble tunge og litt harde, det ene veide 1,3 kg!
Men gode på smak!! :riktig:


#76

Benzo sa for siden:

Hvor lenge lar dere deigen heve i bollen?


#77

Harriet Vane sa for siden:

1 time, tenker jeg.

#78

Benzo sa for siden:

Ai, ai, Captain!


#79

Aminta sa for siden:

Ah, det lurte jeg på, da skal jeg også prøve en dag.


#80

Benzo sa for siden:

Stemmer det at brødene skal stekes i 1 t og 50 min? Høres fryktelig lenge ut og brødene mine ser ferdige ut nå, etter å ha stekt i 1 time.


#81

Candy Darling sa for siden:

Litt sent svar nå, men ja. De ser ikke ferdig ut inni etter 1 time, det lover jeg. Og ikke blir de brent heller.


#82

Candy Darling sa for siden:

Lille Snorkfrøken nekter nå forresten å spise kjøpebrød. Rett ut igjen. Jadda.

Dær de jæ sier, vårs skjemmerem bort! :rolleyes:


#83

Harriet Vane sa for siden:

Det lureste du kan gjøre, tror jeg. Flinke flinke husmor-Scarlett! :)


#84

Harriet Vane sa for siden:

Jeg abonnerer på Øko-tidsskriftet Ren Mat, det kan absolutt anbefales. Denne utgaven ha feks en lang artikkel som veier kortreist og langreist, øko og konvensjonell opp mot hverandre, veldig interessant. www.oikos.no/renmat

Men i dette bladet står Bente Westergaards oppskrift på
"Speltbrød på 7 minutter"

Hun bruker 2-liters former og rører sammen deigen og heller rett i formen. her er oppskrift til 1 form:

6 dl kaldt vann
5 g gjær (1/10 av pakken)
350 g sammalt spelt
350 g siktet spelt
10 g havsalt (1 strøken ss)
10 g honning (1 strøken ss)

Rør sammen deigen og hell i formen. BW anbefaler å klippe til et stykke bakepapir og legge i bunnen og smøre det attpå. Smør selvsagt kanetene godt også. Når du har hatt i deigen, så kan du strø noe oppå, sesamfrø, havregryn, mel, andre frø...

La formen stå i romtemperatur natten over, eller fra mrogen til kveld eller fra tidlig ettermiddag til kveld. 7-8 timer. Ha litt plast over formen. år brødet er hevet, så kan du snitte litt i overflaten med en kniv, så sprekker det ikke stygt.

Stekes i følge BW 1 time på 175, men prøv deg frem, jeg tror kanskje jeg ville stekt det lenger, ettersom 2 liter er en stor form og dette er en netsen like våt deig som den jeg steker i nær to timer i 1,5 liters former.

:nikker:

Ellers har BW en artig matematisk øvelse på brødbakst.
-Grove brød hever ca 50 %. Hveer de mer, drysser de og er vanskelige å skjøre. De største formene tar 2 liter væske, den kan fylles 2/3 opp = 1, 3 kg deig, ettersom 45 % vann = 6 dl vann, 55 % mel = 700 g mel, halvparten siktet, halvparten grovt, 8 g honning og 8 g salt pr kilo deig.

Dersom formen din tar 1, 6 liter, må du finne 2/3 av dette = total mengde deig, nemlig 1 kilo. 45 % er vann, altså 4, 5 dl, 55 % er mel, nemlig 550 g, osv. Skal du fylle to eller tre former, så er det bare å gange opp, fordi forholdene mellom væske og mel alltid skal være det samme.

Det eneste om ikke skal ganges opp er gjæren. 5 g er alltid nok når man kaldhever.


#85

Tante Grønn sa for siden:

Stekte speltbrødet i dag. Kjempe godt :)

I ovnene min holdt det å stekte det i 1 time og 15 min. Eldstejenta og jeg har nettopp hatt en nydelig lunsj.


#86

Polyanna sa for siden:

Aner meg at jeg har bakt to deigbrød. :p

De så liksom ferdige ut etter 40 minutter.


#87

Benzo sa for siden:

Hellebrødet ble godt, men litt smakløst etter min smak. Skal prøve mer salt neste gang. Jeg tok brødene ut etter 100 min, men de kunne med fordel stekt tiden ut.


#88

Harriet Vane sa for siden:

Mer salt er gode greier. Polyanna; du må bare tøyle utålmodigheten, dersom du ikke vil ha seig skorpe rundt klissen deig.


#89

Polyanna sa for siden:

Jeg bakte en masse brød i går, bare to var "hellebrød". Før jeg oppdaget fadesen så hadde mannen frosset dem ned. Lurer på om jeg skal bruke dem som "halvstekte" og steke dem opp i helgen? 1 time til, kanskje med litt alufolie på toppen? Eller er det bare å finne søppelkassa?


#90

Meta sa for siden:

Jeg har fått dilla på de brødene dine, madam mim, og har bak dem ofte siden jeg fant oppskriften. I foregårs bakte jeg to, som ble deigete inni, tror det var fordi jeg stekte dem for lite. Så bakte jeg to nye i går, og stekte dem nok, men skorpen detter jo av :gaah: Det var på grunn av skorpen som hang fast og skivene som ikke drysset sammen med den gode smaken som gjorde at jeg falt for denne oppskriften. Den gode smaken er jo der, men hva kan jeg ha gjort feil siden skorpene detter av nå? Har fulgt oppskriften nøye alle gangene jeg har laget brødene


#91

Candy Darling sa for siden:

Jeg er jo superfeiler, så jeg kan svare min erfaring, i hvert fall: Hvis man ikke lar dem heve nok i formen før de går i ovnen, får de en liten superheving der. Da blir de høyere, og tilsynelatende mer vellykkede, men det er altså stort sett en luftlomme rett under skorpen.

:alle feils mor:


#92

Meta sa for siden:

Åokay, jeg som trodde at feilen muligens lå i at jeg hevet dem for mye i formene. Takk for tips!


#93

Harriet Vane sa for siden:

et er vel verdt et forsøk. Og funker det ikke, er det bare å hive.

eli83: la de heve godt opp til kanten før du setter dem i ovnen, kanskje du skal flytte de litt ned i ovnen også? Ellers kan jo prikking være en greie.


#94

Polyanna sa for siden:

Prikking? Faller de ikke sammen da? Eller hva mente du? :blond:


#95

Harriet Vane sa for siden:

Falle sammen? Det er jo bare deig. prikking hjelper skorpen å henge bedre fast på brødet, dersom det skulle være et problem. Jeg sliter ikke med det, men dersom osv....


#96

Polyanna sa for siden:

Eh, prikke før? Etterpå? Med hva? Ke? Totalt forvirret.


#97

Canisa sa for siden:

Nå står brødene til heving i formene, MEN jeg har laget dobbel deig og må derfor steke dem på varmluft. Vil det fungere like bra om jeg skrur ned temp. Mannen vet at jeg er i brødbaking, og jeg kan ikke drite meg ut på brødbakst to ganger på kort tid ...:o


#98

Harriet Vane sa for siden:

Prikke før du steker etter du har hevet med en gaffel.

Kan du ikke skru av varmluften, Canisa?


#99

Canisa sa for siden:

Jo, men jeg har lært at jeg må bruke det når jeg steker flere brett samtidig. Det ble 5 brødformer (3 store og 2 små), og det fikk jeg ikke på samme brett. Har satt brødene i ovnen nå med litt lavere temp slik man skal med varmluft, så får jeg bare følge med dem. Til nå ser de veldig fine ut.:tvitvi:


#100

Meta sa for siden:

Nå har jeg laget et par brød til, og de ble løse i fisken og skorpa detter fortsatt av! Brødene hevet i formen i nesten tre kvarter, og jeg prikket dem rett før steking. Hva gjør jeg galt? De første gangene jeg brukte denne oppskriften bakte jeg tre litt mindre brød, og de ble helt perfekte, men altså mindre...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.