Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.
300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt
bland alt
Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup
Kjør til det er en klissete grøt
La heve på et lunt sted
Hell i godt smurte store brødformer
Hev til deigen har nådd kanten av formen
Stek på nederste rille på 180 C i 110 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.
La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.
Oppskriften ovenfor er det jeg pleier å bruke. Du blander det du har, men minst 300 g må være fint, ellers hever det nesten ikke noe. Bare vann, ja, og 1 til 1 med tørt og vått. pluss frø.
Mm-hmm! Det var faktisk en helt annen ball-game. :nam: Det blir nok normen heretter. Må kjøpe mer mel. Og solsikkefrø. Det så ut som en Billy-lue, men hvem bryr seg. :knegg:
Jeg er spent på hvordan det smaker i morgen, det som er igjen, altså ... :sparke:
Imponerende Scarlett! Min kjære (som igjen har lært det av sin kokkebror) sier at å riste litt sukker i gjæren også skal gjøre susen. Tror det var luftige brød man skulle få. :blond:
Nå har jeg laget Mims hellebrød tre ganger, og de blir så gode! Kommer til å lage de et par-tre ganger i uka, tenker jeg, det er så godt med skikkelig grovt brød. Jeg bare rører deigen for hånd, det går kjempe-greit.
Knerten liker det godt, selv om han nok synes skorpene kan være i hardeste laget (mens jeg synes skorpene er det beste med hele brødet). Han er litt pyse når det kommer til skorper da.
Må innrømme noko. Prøvde å lage dette brødet i dag. Det gjekk ikkje bra.
Skorpa blei kjempe sprø og fin. Inni var det berre ein deig. Mannen holdt på å le seg ihel og kasta det. Fekk beskjed om at det var ikkje mat til småfugler ein gong.
Har gjort det allerede. Jeg bare tok litt mer honning, siden det sto at den funka bare hvis det var 3 ss sukker eller liknende. Så får første batchen være litt søt.
Mine er i ovnen allerede. De hevet en time i bollen, og kanskje 20 minutter i formene. Det gikk så fort at de truet med å gå over kanten! Så da bare slang jeg dem inn. Det lukter deilig.
Mine blir billylue hvis det hever over kanten før jeg putter dem inn - det betyr ikke at de blir så høye, men at den "renner over" så den får en tut på hver side.
Barna? Det er vel det samme som MinaX sier, Sneipen synes skorpen er litt hard. Nå er vi enige om at de er akkurat som kjeks, så da er suksessraten høyere. Selve brødet liker han veldig godt, og lillejenta også, men det metter jo mye mer enn kjøpebrød. Det tok litt tid før jeg skjønte at han ikke trengte like mye.
Jeg tror Glitterbarnet kommer til å elske disse brødene, han klør ofte i tennene, og vil gjerne ha harde ting å knaske på. Siden det metter mer er det jo ganske greit at det er ca halvparten så høyt som kjøpebrød!
Jeg er stolt - mitt første brød. Gjærbakst og jeg har endelig blitt venner. :stolt:
Aha, på andre siden av Youngstorget. Helt borte ved Hausmannsgate, på samme side i Torggata ligger det nemlig en helt fantastisk storkjøkkenbutikk. De har mye fint ikke altfor dyrt. Veldig klassisk.
Ja, der er jeg ganske ofte, men jeg mener jeg ikke fant noen der.
Kremt. Det kan nok hende det var for to, ja. :svimehode: Jeg synes egentlig de er litt for små, men jeg har ikke klart å finne noen større til en fornuftig pris.
Jeg følger overhodet ikke oppskriften til punkt og prikke, dvs ikke de 700 g som ikke er hvetemel. Jeg bruker litt av hvert; bygg, rug, havre, hvete, firkorn, fibrablanding, havregryn med kruskakli osv. Alt grovt, og jeg sørger bare for å havne på 1 kg før jeg tilsetter frøene/kjernene.
Scarlett; brødformene jeg kjøpte på Jernia er akkurat passe til to brød av denne oppskriften. :) Det er en Jerniabutikk like ved der vi pleier å lunsje. Skal vi spise lunsj sammen snart?
Jeg gjør også slik, og har egentlig kuttet ut søtningen også. Kanskje jeg skal forsøke igjen, så det blir enda saftigere.
Det viktigste for meg er (i tillegg til at det er enkelt og grovt) at det smaker ulikt fra gang til gang, ellers blir jeg så lei. Derfor kjører jeg frihåndsvarianten.
Ja, jeg bruker også bare spelt, jeg merker ingen forskjell i bakeegenskapene. Jeg har stort sett bare det, nå som det er å få kjøpt på vanlige butikker.
Jeg har Eva Solo sine silikonbrødformer. Disse er 1,2 liter (dvs litt mindre enn de største brødformene som pleier å være rundt 1,5 liter). Jeg er superduperfornøyd, har hatt dem i halvannet år nå. Slipper å smøre dem med noe som helst, brødene faller ut av formen bare man snur på dem, og formene rengjøres på sekunder hvis man vasker dem med en gang brødene tas ut når de enda er varme.
Jeg så akkuart på kvitteringen fra Glassmagasinet at jeg betalte 200 kr per stykk, jeg kjøpte først to, og så kjøpte jeg to til slik at jeg kan lage fire brød om gangen. Siden formene er fleksible klarer jeg å skvise fire formen inn på et stekebrett.
Mine brød står til heving nå. Jeg har bare slumpet, og er veldig spent.
Det stod jo på 4-kornsblandingen at man ikke skulle bruke tørrgjær...og det var 8 timers heving og 2 timers steketid.
1 stk 4-kornsblanding fra Helios
ca 2-3 dl hvetemel
ca 2 dl havregryn
6-7 ss sesamfrø
1 1/2 pakke tørrgjær
2 håndfuller hakkede valnøtter
2 ss Vita hjertego olje
ca 1 liter væske (3 dl Biola & resten vann)
2 ss honning
1 ts salt
2 ts brødkrydder (anis,fennikel,karve)
ca 200 g solsikkefrø
Deigen ble stor, føltes litt tung og rar, ganske tørr - men likevel ganske dei(g)lig. Smidig, lissom! (smidig er jo deigspråk).
:rolleyes:
Forhev: 30 min, lite heving.
Vanlig heving i lun ovn (slo på ovnen 50 grader i 1 min, så slo av) - pågår!
Oppdaterer senere!
Spørsmål til dere erfarne bakerne:
Hvorfor prikke brødet? Jeg pleier ikke gjøre det, men har hørt man skal gjøre det. Og gjør man det før steking, eller før heving?
Gjør olje brødet tyngre? Det gjør det vel saftigere?
Det var ikke noe problem med firkornsmel fra Helios og tørrgjær her i huset. Den hevet kjempemasse. Sukker/honning/siryp tror jeg reagerer med gjøret på en måte og gjør det luftigere? Saftigere?
Jeg prikker ikke noe som helst og aner ikke hvorfor man evt skal gjøre det. Paier skal man prikke for å slippe ut damp fra det som "koker" under deigen.
Jeg abonnerer på Øko-tidsskriftet Ren Mat, det kan absolutt anbefales. Denne utgaven ha feks en lang artikkel som veier kortreist og langreist, øko og konvensjonell opp mot hverandre, veldig interessant. www.oikos.no/renmat
Men i dette bladet står Bente Westergaards oppskrift på "Speltbrød på 7 minutter"
Hun bruker 2-liters former og rører sammen deigen og heller rett i formen. her er oppskrift til 1 form:
6 dl kaldt vann
5 g gjær (1/10 av pakken)
350 g sammalt spelt
350 g siktet spelt
10 g havsalt (1 strøken ss)
10 g honning (1 strøken ss)
Rør sammen deigen og hell i formen. BW anbefaler å klippe til et stykke bakepapir og legge i bunnen og smøre det attpå. Smør selvsagt kanetene godt også. Når du har hatt i deigen, så kan du strø noe oppå, sesamfrø, havregryn, mel, andre frø...
La formen stå i romtemperatur natten over, eller fra mrogen til kveld eller fra tidlig ettermiddag til kveld. 7-8 timer. Ha litt plast over formen. år brødet er hevet, så kan du snitte litt i overflaten med en kniv, så sprekker det ikke stygt.
Stekes i følge BW 1 time på 175, men prøv deg frem, jeg tror kanskje jeg ville stekt det lenger, ettersom 2 liter er en stor form og dette er en netsen like våt deig som den jeg steker i nær to timer i 1,5 liters former.
:nikker:
Ellers har BW en artig matematisk øvelse på brødbakst.
-Grove brød hever ca 50 %. Hveer de mer, drysser de og er vanskelige å skjøre. De største formene tar 2 liter væske, den kan fylles 2/3 opp = 1, 3 kg deig, ettersom 45 % vann = 6 dl vann, 55 % mel = 700 g mel, halvparten siktet, halvparten grovt, 8 g honning og 8 g salt pr kilo deig.
Dersom formen din tar 1, 6 liter, må du finne 2/3 av dette = total mengde deig, nemlig 1 kilo. 45 % er vann, altså 4, 5 dl, 55 % er mel, nemlig 550 g, osv. Skal du fylle to eller tre former, så er det bare å gange opp, fordi forholdene mellom væske og mel alltid skal være det samme.
Det eneste om ikke skal ganges opp er gjæren. 5 g er alltid nok når man kaldhever.
Hellebrødet ble godt, men litt smakløst etter min smak. Skal prøve mer salt neste gang. Jeg tok brødene ut etter 100 min, men de kunne med fordel stekt tiden ut.
Jeg bakte en masse brød i går, bare to var "hellebrød". Før jeg oppdaget fadesen så hadde mannen frosset dem ned. Lurer på om jeg skal bruke dem som "halvstekte" og steke dem opp i helgen? 1 time til, kanskje med litt alufolie på toppen? Eller er det bare å finne søppelkassa?
Jeg har fått dilla på de brødene dine, madam mim, og har bak dem ofte siden jeg fant oppskriften. I foregårs bakte jeg to, som ble deigete inni, tror det var fordi jeg stekte dem for lite. Så bakte jeg to nye i går, og stekte dem nok, men skorpen detter jo av :gaah: Det var på grunn av skorpen som hang fast og skivene som ikke drysset sammen med den gode smaken som gjorde at jeg falt for denne oppskriften. Den gode smaken er jo der, men hva kan jeg ha gjort feil siden skorpene detter av nå? Har fulgt oppskriften nøye alle gangene jeg har laget brødene
Jeg er jo superfeiler, så jeg kan svare min erfaring, i hvert fall: Hvis man ikke lar dem heve nok i formen før de går i ovnen, får de en liten superheving der. Da blir de høyere, og tilsynelatende mer vellykkede, men det er altså stort sett en luftlomme rett under skorpen.
et er vel verdt et forsøk. Og funker det ikke, er det bare å hive.
eli83: la de heve godt opp til kanten før du setter dem i ovnen, kanskje du skal flytte de litt ned i ovnen også? Ellers kan jo prikking være en greie.
Falle sammen? Det er jo bare deig. prikking hjelper skorpen å henge bedre fast på brødet, dersom det skulle være et problem. Jeg sliter ikke med det, men dersom osv....
Nå står brødene til heving i formene, MEN jeg har laget dobbel deig og må derfor steke dem på varmluft. Vil det fungere like bra om jeg skrur ned temp. Mannen vet at jeg er i brødbaking, og jeg kan ikke drite meg ut på brødbakst to ganger på kort tid ...:o
Jo, men jeg har lært at jeg må bruke det når jeg steker flere brett samtidig. Det ble 5 brødformer (3 store og 2 små), og det fikk jeg ikke på samme brett. Har satt brødene i ovnen nå med litt lavere temp slik man skal med varmluft, så får jeg bare følge med dem. Til nå ser de veldig fine ut.:tvitvi:
Nå har jeg laget et par brød til, og de ble løse i fisken og skorpa detter fortsatt av! Brødene hevet i formen i nesten tre kvarter, og jeg prikket dem rett før steking. Hva gjør jeg galt? De første gangene jeg brukte denne oppskriften bakte jeg tre litt mindre brød, og de ble helt perfekte, men altså mindre...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.