Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Røyking på ulovlig sted - hva gjør du?

Gjør du noe med røyking på offentlig sted?

  • Jeg kunne ikke brydd meg mindre.
    9 stemmer
  • Jeg hinter til røykeforbud ved å peke på røyking-forbudt-skilt el.
    3 stemmer
  • Jeg opplyser klart og tydelig om røykeforbud.
    8 stemmer
  • Jeg tar fra vedkommende røyken og stumper den.
    1 stemmer
  • Jeg gjør det klart hvor forkastelig det er å røyke på ulovlig sted.
    2 stemmer
  • Jeg koker inne i meg og freser forbi, men gjør ingenting.
    9 stemmer
  • Jeg gjør vakter el. oppmerksom på det.
    7 stemmer
  • Spørs på stedet, røyking på t-bane stasjonen el. overser jeg.
    12 stemmer
  • Spørs på stedet, røyking på sykehus el. gjør jeg noe med.
    8 stemmer
  • Jeg gjør ingenting uansett sted.
    6 stemmer
  • Annet, spesifiser gjerne.
    2 stemmer
#1

Aminta sa for siden:

Jeg har sett røyking på ulovlige steder flere ganger.
Bla. inne i en gang på sykehuset ganske nylig. Da ble jeg sint da.
Jeg klarte å beherske meg såpass at det eneste jeg gjorde var å opplyse veldig tydelig om røykeforbudet, og si akkurat hvor forkastelig jeg synes det var å stå inne i en gang på sykehuset å røyke. Attpåtil rett utenfor en barneavdeling.
Hadde han ikke stumpet røyken umiddelbart, hadde jeg tatt den fra han og stumpet den.
Jeg finner kanskje ikke helt det samme engasjementet hvis noen røyker på t-bane stasjonen akkurat, selv om det er like ulovlig, og like plagsomt for de som ikke tåler det.
Ja, det er faktisk plagsomt for meg som tåler det også, men ikke ønsker å passivrøyke.
Lurer på hva andre gjør med slikt, om noe.

Flervalgspoll kommer.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Egentlig har jeg lyst å ta fra dem røyken og stumpe den, samt kanskje grisebanke dem etterpå. Men som regel bare himler jeg og tenker "herregud for noen hjernedøde idioter", legger det til "røykemotstander-kontoen min" og snakker kanskje litt høyt om det til sidemannen.


#3

Sitron sa for siden:

Jeg lurer på hva som egentlig regnes som offentlig sted. Må det være fire vegger og tak?


#4

syllan sa for siden:

Jeg kunne ikke brydd meg mindre...:ja:


#5

MokkMokk sa for siden:

Det kommer an på stedet. Men jeg er ikke typen som tar røyken fra vedkommende og stumper den, for å si det sånn. :hehehe: Om det var et sted der jeg anser det som svært uheldig at det røykes, så gir jeg muligens beskjed til en vakt e.l. Eller jeg får en spontan, fiktiv hostekule idet jeg passerer røykeren. Ikke at sistnevnte noengang har funket, men det føles godt å statuerer et eksempel om ikke annet. :knegg:


#6

Adrienne sa for siden:

Dersom det står noen og røyker på et sted det ikke er lov, og det er til sjenanse for meg, så sier jeg i fra. Sykehus er definitivt et slikt sted, ja. Men på flyplasser, t-bane eller togstasjon pleier jeg bare å sende et stygt blikk eller tre, men sier ikke ifra.


#7

DM sa for siden:

Det gjør jeg. Ikke særlig kult å være høygravid, kvalm, ha bekkenløsning, være allergisk mot røyk, og så skulle inn på sykehuset for undersøkelse, og så står røykeren og nesten blokkerer inngangen til sykehuset. Jeg var ganske forbanna der jeg skilpaddet meg innover i musetempo, og tenkte tanker om at siden de røykte på meg, så hadde de vel ikke noe i mot at jeg spydde på skoene deres. :sur:

#8

Dixie Diner sa for siden:

Det jeg blir mest irritert over er når folk står rett under forbudsskiltene ved sykehusinngangen og damper. Hele inngangen er ofte dekket av DEN tåken. Jeg skjønner ikke hva enkelte tenker med?


#9

Føniks sa for siden:

Jeg gidder ikke en gang å hinte. Jeg sier det rett ut og opplyser om røykeloven.


#10

Maverick sa for siden:

Jeg "tar bladet fra munnen", eller hva det nå heter. :knegg:


#11

Acsa sa for siden:

Jeg sier fra veldig høyt og tydelig. Eller så kommer Storesøster meg i forkjøpet, og hun er enda morskere enn meg på dette punktet. :knegg:


#12

Left sa for siden:

Samme her.
Men jeg er verdens dårligste diplomat, så når jeg hisser meg opp kommer gjerne ting litt krasst ut, så derfor sier jeg som oftest ikke noe hvis jeg har mulighet til å gå litt unna. Med unntak av sykehus, og steder hvor det vil være plagsomt for folk som ikke kan si noe om det selv.
Jeg er verdens verste antirøyker, og jobber med meg selv for å innse at det kan være veldig mange grunner til at folk røyker. Så lenge det ikke plager meg, så får de bare stinke i vei. :nemlig:


#13

Mams sa for siden:

Det kommer litt an å stedet.

Jeg er røyker selv, men når jeg f.eks er på AHUS sier jeg fra til de som står ved inngangen at de godt kan gå bort til "røyketeltet" som de har satt opp.
Da plager de ikke de som skal inn og ut.
(det gjelder ikke de jeg ser som er pasienter da.)

Om noen røyker på t-bane stasjonen f.eks hadde jeg nok ikke sagt i fra.
(tenker da på de stasjonene som ikke er i friluft altså)


#14

Susse sa for siden:

Jeg sier ikke noe, men koker innvendig. Har jeg med meg eldstemann får røykeren høre det høylytt uansett: knegg:

Han hadde lekset opp for naboen her om dagen :kry:


#15

Tammen sa for siden:

tror jeg helt klart ville sagt ifra på sykehus ol. men ellers tror jeg ikke jeg ville brydd meg noe særlig desverre..:niks:


#16

Pelikan sa for siden:

Jeg hadde vel ikke brydd meg så mye, desverre. Så lenge det er utendørs plages jeg overhodet ikke, og tenker rett og slett ikke over det.


#17

Garbella sa for siden:

Søsteren min sa fra da to damer stod og dampet utenfor en inngang og det hang store plakater om røyking forbudt på veggene.

Svaret hun fikk var at hun var ei forbanna hore som skulle gi faen i hva folk gjorde...

Sympatisk vesen :nemlig:


#18

Trolljenta25 sa for siden:

Jeg sier høyt og klart i fra om at det er ulovlig å røyke her, med mindre det er på et utested eller noe, hvor vaktene pleier å være flinke til å si fra selv. (Skjedd tre ganger på siste to år, når jeg har vært ute like mange ganger).

Har fått kommentarer tilbake om jeg er en hysterisk ikke-røyker, hold kjeften din og pass dine egne saker, idiot, osv... Har da svart tilbake at ja, jeg er nesten like idiotisk som deg, for jeg røyker selv, men jeg står da for faen ikke her hvor jeg vet det er ulovlig. Så du nok litt mere møkk dum enn meg.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Gjør du ikke? Da er du heldig. Røykt utendørs kan plage like mye som innendørs. Jeg har vært på konserter der folk har stått rundt meg og dampet så jeg er blitt stående i en skikkelig tåkesky. Samme i 17. mai-tog og andre steder. Ved innganger til kjøpesentre, sykehus osv samles det ofte svære skyer av røyk, og når man går gjennom dette merkes det noe veldig. Det er vel en grunn til at de (heldigvis) begynner å forby røyking også utendørs (feks. på Tusenfryd nå). :)


#20

mehmet sa for siden:

Det ville høyst sannsynlig plaget meg, og jeg ville sagt klart og tydelig ifra.

Om jeg venter på bussen og noen røyker inni busskuret fordi det regner, så sier jeg også ifra om at det er ubehagelig, selv om det ikke er ulovlig.


#21

Bergensis sa for siden:

Ja, da blir eg provosert. Uansett om det er sjukehus, høgskule, kino etc. Det er jo klin umulig å komme seg inn og ut av enkelte bygningar utan å gå gjennom ei tjukk tåke av røyk. Korttenkte røykarar:mad:'

På høgskulen eg gjekk var det ein barnevakt (truleg ei bestemor) som brukte ammerommet for å gi babyen mat og stell. Ho presterte å røyke der inne. Korttenkt som mange røykarar eg, har ho opna glaset og blåst ut røyken der. Newsflash: det hjelper ikkje å røyke ut glaset -det stinkar like jævlig!
Det stinka røyk i ammerommet og det stinka faktisk talt røyk i klasserommet vårt som låg vegg-i-vegg pga. ventilasjonsanlegget.


#22

Kirsebær sa for siden:

Det kommer helt an på hvor det er.
Stort sett bryr jeg meg ikke, men på sykehus, skole/barnehager o.l sier jeg ifra.
Sier bare "Du, det er nok ikke lov å røyke her." i en hyggelig tone.


#23

Skremmern sa for siden:

Det kommer an på stedet. Når drittunger røyker i nærheten av bensinpumpene sier jeg ifra.


#24

Sitron sa for siden:

Apropos røyking. I dag så jeg en ambulansesjåfør røyke i full uniform. Det skulle vært forbudt. Der kommer de og henter deg, du er sjuk og jævlig og det første du får stukket opp i trynet er en fyr som stinker død og fordervelse. :kvalm:


#25

Olympia sa for siden:

:dulte:

Det ville ikke falt meg inn å be noen slutte å røyke i et bussskur for eksempel. Eller en t-bane stasjon.


#26

safran sa for siden:

Noen tenker ikke, eller de er så ufordragelige at de ikke bryr seg. Eller begge deler. Jeg har opplevd min andel av ufordragelige røykere. Jeg sa fra til en dust som sto utenfor dørene på Ullevål sykehus og røkte, rett ved siden av røyking forbudt-skiltet. Da fikk jeg en sur kommentar tilbake om at han MÅTTE det, fordi han fikk jo ikke lov til å ta den med inn. :himle:

#27

Sitron sa for siden:

Det har jeg gjort flere ganger. Når de kommer inn i pissregnet og busskuret er fullt av unger og whatever og tenner seg en blås midt i mengden, da sier jeg glatt fra.


#28

Line* sa for siden:

:dulte:
Ikke hadde det vært noe vits i å si i fra til meg heller.
Jeg er en av dem dere kan komme til å ville ta fra røyken. (Ikke på sykehus skole, e.l.),
Men prøv gjerne, så ser vi om det hjelper. :snill:

Svaret til hovedinnlegger: Folk som legger seg opp i hva andre bedriver, om det de bedriver ikke har noen innvirkning på noe annet enn enkeltes markeringsbehov, bør kanskje snakkes til vel så ofte og av vel så mange.


#29

safran sa for siden:

Mener du at det er markeringsbehovet som gjør at enkelte ikke liker å bli utsatt for passiv røyking?


#30

Olympia sa for siden:

Det viktigste er uansett ikke om man sier ifra eller ikke, men hvordan man sier ifra. I min tid som røyker røyket jeg aldri i bussskur når det var barn tilstede. Jeg har heller aldri opplevd at noen har sagt noe. Hvis de hadde gjort det så hadde det kommet an på tonen. Jeg godtar ikke å bli snakket til som en eller annen tilbakestående, når jeg røyker i et busskur, der det per definisjon er lov å røyke. Litt respekt skal man vise uansett, og hvis ikke det er tilstede så er det ikke mye å forlange at andre stumper røyken. Det vil neppe bli gjort.


#31

Sitron sa for siden:

Jeg spør helt greit. F.eks. Hadde det vært mulig at du kunne røyket utenfor?


#32

Heiko sa for siden:

Når du bryter loven og er til sjenase for andre er det vel ikke urimelig av folk rundt deg å si i fra. Akkurat det har vel ikke så mye med markeringsbehov å gjøre.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Røyker man i et busskur i pisseregn når det er andre tilstede, ER man jo tilbakestående.


#34

Olympia sa for siden:

:kneblet:

La meg si det sånn: Hadde du tatt en sånn tone når jeg fortsatt røyket, og sagt at jeg skulle stumpe røyken, så hadde jeg antakeligvis blåst røykringer i din retning hele resten av tiden til du ble nødt å stille deg i regnet. :barnslig:


#35

Dixie Diner sa for siden:

Jeg tar aldri en sånn tone direkte til folk nei, har da folkeskikk. Men jeg blir så forbanna når folk ikke EVNER å tenke på andre enn seg selv. Røyker man får man røyke der man ikke plager andre.


#36

Fruktflua sa for siden:

Det er tragisk at voksne mennesker ikke kan respektere røykeforbud. Sist jeg var på fotballkamp (hvor det er totalt røykeforbud) presterte en voksen idiot å kaste en sigarettsneip i bakhodet mitt. Jeg kunne ha angrepet vedkommende -så forbanna ble jeg.


#37

Aminta sa for siden:

Ulovlig sted, som i overskriften.
Uansett hvor det er, hvor få eller mange vegger og tak.
(eller manglende)


#38

Skremmern sa for siden:

La meg si det sånn: Slik oppfatter jeg den generelle røyker. Spiller ingen rolle om man snakker til dem i en høflig tone (som burde være en selvfølge) heller, neida, de må få røyke der de vil, og ingen skal komme å fortelle dem hva de kan og ikke kan gjøre!


#39

Sitron sa for siden:

Iom at det ikke er lov å røyke i offentlige bygg, så er det vel ett fett om jeg kaller det offentlig eller ulovlig; ulovlig er det lell.


#40

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg ville ikke tatt fra deg røyken for å oppdra deg. Jeg ville gjort det for å stanse deg i å plage meg. Synes du ikke du er rimelig arrogant som plager andre mennesker ved å røyke steder der andre må puste inn dine giftstoffer?

Som svar til hovedinnlegger må jeg vel si at jeg ikke sier fra til alle og enhver, men dersom situasjonen er riv ruskende håpløs så gjør jeg det. Særlig dersom jeg går ut av et bygg og vandrer rett inn i en røyksky. Da blir jeg irritert, og gjør vedkommende oppmerksom på at det er rimelig ufint. Dersom noen tenner en sigarett inne på t-banen e.l. holder jeg klokelig munn, da det stort sett er weirdoes, og jeg ikke er særlig interessert i å tiltrekke meg deres oppmerksomhet. :feig:


#41

Heiko sa for siden:

Det kalles ikke feig Monsoon, det kalles smart.


#42

Dixie Diner sa for siden:

Min erfaring også. Jeg har ikke akkurat det beste inntrykket av røykere for å si det sånn, og flere svar i denne tråden er jo bare med på å understreke det veldig godt.


#43

LilleRosin sa for siden:

Jeg sier fra, dersom det er et sted til sjenanse.

For besøkende er jeg enig med deg, men pasienter med liten grad av fremkommelighet ser jeg på med mildere øyne.

Jeg tror i hvert fall du tar litt feil. Jeg og de røykerne jeg kjenner, er veldig omtenksomme vil jeg påstå. Og blir vi tilsnakket fordi vi mot formodning skulle ha funnet på å tenne en røyk på feil sted, blir jeg/de heller litt flau og ber om unnskyldning.

Det er ikke så kult å røyke lenger, og det oppfattes på ingen måte at man har rett til å røyke hvor man vil.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Ja, selvsagt. De burde vel få et eget sted å røyke på så de slipper å stå ved inngangen, for jeg synes ikke syke personer har rett til å forpeste andre, bare fordi de selv er syke. Men jeg husker de hadde noe de kalte "røyke-pyramiden" på SuS tidligere, der kunne pasientene røyke ute i fred.

Nå er det sjelden jeg ser pasienter røyke utenfor, selv om jeg HAR sett det flere ganger. De fleste som står og damper ved sykehusinngangen er hjernedøde "friske" folk.


#45

Svanen sa for siden:

Hostekulen har jeg prøvd meg på og.... "stille protest". men om det funker er jeg mer usikker på (gidder ikke gjemme meg for å se om de slutter) :nemlig:


#46

lijander sa for siden:

Følte denne ble litt dømmende...

Greit nok at ikke en skal røyke alle mulige plasser, og rett opp i trynet på folk...men jeg synes også at de som ikke røyker trenger å legge seg opp i det.. (når det er på lovlige plasser altså..) :D For tilogmed når det blir røyket på lovlige plasser (som det ikke er så mange igjen av) så blir man tittet stygt på og av og til snakket til...


#47

Dixie Diner sa for siden:

Synes du? :blafre:

Men seriøst, jeg vet det høres dømmende ut, og jeg er fullstendig klar over at ikke alle røykere er hjernedøde, heldigvis. Har jo masse venner og familie som røyker. Men jeg har hatt såpass mange negative opplevelser med frekke røykere at jeg rett og slett er blitt veldig paff over hvordan voksne folk evner å oppføre seg, det er virkelig skremmende og overraskende. Såklart vi har rett til å legge oss opp i måten vi blir behandlet på? Om en røyker føler seg berettiget til å dampe ned folk rundt seg er det bare rett og rimelig at den skadelidende legger seg opp i det.


#48

Pelikan sa for siden:

Synes også denne var meget dømmende!

Synes faktisk at 99% av dem som røyker tar hensyn. Så jeg begynner jo å lure på de røykerne du kjenner.


#49

lijander sa for siden:

Selvfølgelig kan man legge seg opp i det når man står å blåser noen rett opp i ansiktet... Men jeg har opplevd å bli skjelt ut av en mann som passerte meg på gata (og det var ikke mange som gikk der, så jeg var ikke til sjenanse for andre... Synes det er litt vel hysteri omkring den røyken om dagen jeg da..


#50

Dixie Diner sa for siden:

Sa jeg at jeg kjente dem? De jeg kjenner KAN oppføre seg, det er de jeg ikke kjenner som har oppført seg ræva. Jeg vet jo selv hva jeg har opplevd, og det er ikke få ganger, for å si det sånn. Og nei, jeg har aldri vært sur i tonen overfor en røyker. Aldri.


#51

Pelikan sa for siden:

Du sa bare at du ikke hadde det beste inntrykket av røykerne. Og det inkluderer jo egentlig alle som røyker. Men godt du ikke synes alle er slik da. For jeg tror du aller fleste av dem tar hensyn. Iallefall er det min erfaring. Men selvfølgelig kan det alltid bli bedre. Og jeg synes det er bra at det f.eks ikke er lov å røyke på fotballstadioer,restauranter etc. Så jeg skjønner selvfølgelig hva du mener. Jeg har faktisk har en søster som er VELDIG allergisk, så jeg vet hvor plagsomt det kan være for enkelte. Men jeg synes ikke at røykerne skal bli mobbet, og at folk kan slenge hva de vil til dem som røyker.


#52

Dixie Diner sa for siden:

Nei det er jeg enig i. Ingen skal bli mobbet uansett, derfor sier jeg heller aldri noe surt til røykere selv om det av og til frister (da snakker jeg selvsagt om idiotene). Skulle bare ønske ALLE kunne oppføre seg normalt. Jeg har sikkert bare vært veldig uheldig i mine møter med fremmede røykere.


#53

Sitron sa for siden:

Skulle faen meg bare mangle.


#54

lijander sa for siden:

Slike holdninger gjør meg litt småkvalm!!! '

Så lenge det er lovlig, så ser jeg ingen grunn til å snakke til de...så lenge de ikke plager en.. men når en passerer mannen i gata, så trenger han ikke stoppe meg for å kjefte.. Han kunne bare gått stille og rolig videre..

For ett hysteri det har blitt...


#55

Mor til 4 sa for siden:

Jeg hadde neppe brydd meg. Har sakt i fra en gang da en selger tente røyk på kontoret i butikken vår. men så røyker jeg selv da og ba han med ut for å røyke.


#56

Maverick sa for siden:

Jeg er en deltidsrøyker, og røyker ikke på bussholdeplasser, t-banestasjoner (hvis det er andre folk der), utenfor steder hvor mange skal inn og ut, i nærheten av barn, i det hele tatt. Det er ikke mange steder jeg faktisk røyker. :knegg:

Det skulle bare mangle. At jeg selv er teit og svak skal ikke presses på andre.


#57

Line* sa for siden:

Nei.
Markeringsbehovet ser vi jo i denne tråden.

:dulte:

:nemlig:


#58

Pepper Lemon sa for siden:

Litt småkvalm, utropstegn, utropstegn, utropstegn? :knegg:

Poenget er vel nettopp at det plager en. Det er derfor man sier fra. Det er mye som er lov som er ufint mot andre. Sosialt ulovlig, kan man kanskje kalle det?


#59

Line* sa for siden:

Hvordan kan det plage noen å SE, på avstand, at noen røyker?


#60

safran sa for siden:

Du skjønner det, at selv på "lovlige" plasser kan røyken være til sjenanse for andre. Det er ikke forbudt å røyke på uterestauranter eller på bussholdeplasser, men jeg skal love deg at det er et problem for meg og mange andre med dem som gjør det.

Så bra! :) Nå syns jeg du burde utdype. Er det noen her som sier at det er synet som er problemet ved passiv røyking? :undrer:


#62

Pepper Lemon sa for siden:

Line*: Tror du selv at det er synet av røyken som plager oss?


#63

Skremmern sa for siden:

:skratte:


#64

Beckett sa for siden:

Jeg koker inni meg, freser forbi, og sladrer så til vaktene. Om det er innendørs, altså.


#65

Ingrid-lille sa for siden:

Jeg himler med øynene, sørger for å kommentere hva jeg synes om det til den/de jeg er sammen med og fjerner meg så stort sett fra situasjonen. (søker tilflukt langt borte fra røyklukten om du heller vil. :knegg: )

Hvorfor skal man ikke kunne si fra til mennesker som røyker at det plager en og er til sjenanse? Jeg synes ingenting om å dra røyken fra den røykende og stumpe den i bakken demonstrativt. Jeg tror vel heller ikke at dette er vanlig oppførsel??


#66

lijander sa for siden:

Han jeg møtte på måtte det jo være synet, eller at han bare hadde en dårlig dag. Men det trenger da ikke gå ut over de som røyker.
Jeg er helty enig i at man ikke skal stå å blåse noen rett opp i ansiktet, og at det er til sjenanse i veldig store folkemengder utendørs også.

Men de som røyker må da få lov til å holde på med "dumhetene" sine en plass de også. De som ikke røyker kan ikke forlange at når de går rett mot en, så skal vi svinge tre meter unna fordi de ikke skal få røyk på seg.
Og når de da i tilegg begynner å kjefte før de er innenfor en tre meters radius, så må det jo være synet :humre:


#67

Pamina sa for siden:

Jeg svarte spørs på stedet, sykehus...

Men kunne vel gjerne svart spørs på personen, visse mennesker ville jeg latt være å si noe til. Rusa mennesker ser jeg ofte ikke noe poeng i å innlede en sånn type samtale med.

Som regel påpeker jeg at det er røykeforbud, det plager meg at folk ikke overholder det, det er irriterende og det lukter så sabla vondt.


#68

Sitron sa for siden:

Det var et par veldig dumme mannfolk i køen for å kjøre brannbil på åpen brannstasjon. Hvor idiot er man egentlig på en skala fra 1-10 når man tenner opp en sigarett i en kø full av unger? 14 eller noe...


#69

Dixie Diner sa for siden:

Ja det finnes både hjernedøde røykere og hjernedøde ikke-røykere. Selv er jeg nok verdens største røykemotstander, men jeg har folkeskikk og sier ikke noe om jeg ikke blir direkte plaget, og da sier jeg alltid fra på en hyggelig måte.
Men UFF så jævlig det er å gå bak eller forbi noen som røyker på gata. Vet det er lov, selvsagt, men det er helt grusomt. Jeg må holde pusten i minst et minutt for å ikke kaste opp og bli dårlig. Spesielt nå som jeg er mye kvalm er det slitsomt. For noen dager siden gikk jeg forbi ei røykende dame ute, og seriøst, det stinket STINKET røyk sikkert 100 meter bortover der hun hadde gått. Jeg måtte stoppe og holde meg for munnen for å unngå å kaste opp. Fy fader, som tobakk kan stinke.


#70

Dixie Diner sa for siden:

Tuller du? Fy fader!


#71

safran sa for siden:

Jeg syns det hørtes nydelig ut med røykeforbud på offentlige steder, sånn som i California. :elsker: Da hadde man sluppet å bli plaget av egoistiske, hjernedøde folk som hevder sin rett til å røyke hvor som helst uansett hvor mye det måtte påvirke andre.


#72

Dixie Diner sa for siden:

Røykeforbud offentlig hadde nok vært det beste ja. Eller, forbud mot tobakk i det hele tatt. Og mot sjokolade, så hadde DEN fristelsen vært borte. :knegg:


#73

Sitron sa for siden:

Før et offentlig røykeforbud, så syns jeg man bør få forbud mot innendørs røyking i private hjem der det befinner seg barn. Jeg sladrer gjerne.


#74

Dixie Diner sa for siden:

Det synes jeg nesten det er rart ikke er kommet enda. Både i bil og i private hjem der det er barn, burde det være forbudt å røyke. Skjønner virkelig ikke at noen kan forsvare dette ved å peke på sin rett til å gjøre det man vil i sine egne hjem. Det er ikke lov å slå barna sine i sine egne hjem, og det bør heller ikke være lov å røyke der!


#75

Line* sa for siden:

Eller noen som dynker seg i parfyme. Eller noen som lukter svette.
Eller noen som peser så jævlig fordi de er så tunge.
Eller tenk, Gud, TENK, om noen du går forbi slipper en fis, eller noen du tar i hånda når du hilser på dem, ikke vasket seg på henda sist de var på bommelommen.

Nei, FYSJ, så ekkelt at andre lever. Særlig i nærheten av andre!

Det med parfyme er faktisk seriøst ment. Jeg blir fysisk kvalm av parfymedunst. Bør det også være forbudt, da? Særlig siden noen faktisk er allergiske mot det også?

Hva tror dere barn kjenner av mamma når hun dynker seg i den driten? Eller når hun lukter svette som ei gammal, slakteferdig ku?

Hva i himmelens navn er forskjellen?

Bortsett fra skadene da, de farlige ved røyk, DEN er jeg med på. Men argumentene her gir åpning for å argumentere med andre ting også.

Hysteri?

JA!

:forutsetter at røykere ikke utsetter andre for gift:


#76

Line* sa for siden:

Fortell meg hvordan man skulle ha praktisert kontrollen med det, er du snill. :intrissert:


#77

Dixie Diner sa for siden:

Parfyme er jeg med på, jeg bruker minimalt av det selv. Men å begynne å trekke inn fis og lignende blir for dumt.
Når det gjelder å sette et innendørs røykeforbud ut i praksis (i folks egne hjem) så er det jo ikke så lett. Det er vel derfor det ikke er satt ut i livet (enda). Men de finner forhåpentligvis på noe. Jeg blir iallfall overrasket om noen røykere er IMOT dette. Eller, overrasket blir jeg vel langt ifra, snarere oppgitt og skuffet.


#78

Line* sa for siden:

Realistisk! :rolleyes:

Minimalt med parfyme, kan være som èn odør av sigarett for andre.

En fis eller ekstrem svettelukt kna være traumatisk for noen.



#80

Line* sa for siden:

:dåne:


#81

Line* sa for siden:

Ta nå hensyn til dem som faktisk heter Guri nå, da! : pekefinger:
Skal jeg vaske tastaturet ditt med Zalo, kanskje? :snill:


#82

Pepper Lemon sa for siden:

Det er faktisk det dummeste jeg har lest på lenge. Forutsetningen din bryter med hele diskusjonen. Eller mener du at du ikke utsetter meg for gift dersom du står og røyker utenfor inngangen til et bygg, slik at jeg må gå gjennom din røyksky på vei ut? Det er mye som er ekkelt her i verden. Røyken provoserer fordi den i tillegg til å være ekkel er skadelig for andre. Skjønte du ikke det? :snill:


#83

Skremmern sa for siden:

Jeppers! Svettelukt kan sammenlignes med røyken røykeren utsetter oss for. Jeg mener, røyken er jo ekte og produsert av hudens svettekjertler - så det blir jo vanskelig å legge ned et forbud mot den. Svettelukten, derimot, er jo en ekstern lukt hvor selve røyken består av gasser og partikler med mer enn 400 kjemiske stoffer.

Eller, vent litt, hvordan var dette igjen ...


#84

Line* sa for siden:

Det var et svar til Iset, der hun snakker om egne reaksjoner på røyklukt, på gata. Der det lukter 100 meter unna. :snill:


#85

Line* sa for siden:

Og i denne tråden ser man jo hvor hensynsfulle mange av dem som mener røykerne bør være, faktisk er. Må humre litt!

Hva om du kjenner parfymedunst på sykehuset, inne, hva gjør du? Ber personen om å vaske av seg skiten?
Forteller personen hvor hjernedød den er fordi mange faktisk får problemer av parfyme?
Tar parfymen fra dem? :grineler:


#86

Dixie Diner sa for siden:

Ja? Jeg skrev om min egen reaksjon som gravid, jeg mente da ikke at man skulle slutte å røyke på gata fordet, selv om det selvsagt hadde vært det beste for miljøet og helsa til alle. :glis:


#87

Line* sa for siden:

Men da kan man vel ikke påstå at sammenligningen min var urimelig?
Det er mange som reagerer på f.eks parfyme. Selv uten å være gravide. ;)
Bør det bli forbudt?
Se i den tråden jeg henviser til, hvor mange det er her som ukritisk bruker parfyme.
Mange av de samme "halshugger" røykere.
Noe å tenke på, kanskje?


#88

Røverdatter sa for siden:

Så lenge passiv inhalasjon av parfyme ikke er beviselig kreftfremkallende så syns jeg sammenligningen er helt på jordet.

Det er dessuten en svært lite konstruktiv måte å diskutere dette på - det å trekke inn andre ting som lukter vondt. Fiselukt er ubehagelig, men det er marginale sjanser for å bli alvorlig syk eller dø av det. Det er totalt usammenlignbart.

Svar på hovedtema; dersom jeg ser noen røyke på steder der det er ulovlig å røyke, så gjelder det stort sett folk som er usannsynlig dritings på et utested. Da sier jeg selvsagt i fra til vakten slik at vedkommende kan nektes servering og om nødvendig eskorteres ut av lokalet. Dersom voksne mennesker ved sine fulle fem røyker inne hvor som helst, eller på steder med tydelig røykeforbud så får jeg hakeslepp og blir stående å glane med store øyne. Omtrent sånn. :eek:


#89

Skilpadda sa for siden:

Jeg plages ikke av at folk røyker i nærheten av meg, jeg opplever veldig sjelden at røykere oppfører seg så hensynsløst og uhøflig som mange av dere forteller om, og jeg tror det skulle ganske ekstreme omstendigheter til før jeg skulle be fremmede om å la være å røyke. (Å være i nærheten av bensinpumper ville jeg nok regne som ekstremt nok.)


#90

Skilpadda sa for siden:

Men når det er snakk om at det stinker av røykere og at det lukter hundre meter etter dem når de går forbi, da er det lukten som er problemet, og neppe noen målbar helserisiko. Jeg tror gjerne på at røyklukt (uten merkbar medfølgende røyk) kan trigge pusteproblemer hos folk med allergi eller overfølsomhet, men gjetter at det da i stor grad er psykisk betinget (litt på samme måte som at noen med pelsallergi begynner å hive etter pusten så snart de ser en katt). Ikke at det er er mindre reelt av den grunn, altså, men sammenligningen med parfyme er ikke fjern da. Jeg kjenner flere som får ordentlige pusteproblemer hvis de kommer inn på et bad der noen nettopp har tatt på seg parfyme eller brukt hårspray, og selv om det neppe er beviselig kreftfremkallende, tror jeg det er like ubehagelig som å bli kvalm av røyklukt.


#91

Røverdatter sa for siden:

Ja, hvis argumentet kun er lukten, så er jeg enig. (Men jeg tror og vet at både røykelukt og parfyme kan skape pustebesvær hos astmatikere, og jeg tror ikke det er mentalt betinget), men i et helsemessig aspekt så er det langt høyere risiko å passivt inhalere røyk i forhold til parfyme. Og jeg syns det er utidig å sammenligne noe som har høy helserisiko med noe som har marginal risiko uansett.

Hilsen hun som aldri bruker parfyme, men stadig røyker. :flau:


#92

Skilpadda sa for siden:

Joda, det kommer an på hva man snakker om. Å dele kontor med noen som røyker på kontoret hver dag hele dagen gir sikkert en økt risiko for kreft; å stå ti meter unna noen som røyker på bussholdeplassen et par ganger i året tviler jeg på at gir noen målbar eller dokumentert kreftrisiko, selv om man synes det lukter vondt. (Men hvis noen kjenner til nye undersøkelser som viser at passiv røyking er mer skadelig enn jeg er klar over, så er jeg absolutt interessert i å høre om det.)

Jeg mente heller ikke at pustebesværet hos astmatikere er bare mentalt betinget, bare at dersom man reagerer fysisk på røyk, vil lukten av røyk kunne trigge pustebesvær selv om det egentlig er for lite partikler i luften til at det er den fysiske røyken som gjør det. Hvis det gir mening. (Et visst element av mental påvirkning er det vel i ganske mange sykdommer og reaksjoner, uten at det betyr at de er innbilte eller ikke reelle av den grunn.)

Og pustevansker (og kvalme) er akutte reaksjoner man kan få både på røyk og parfyme, så jeg synes ikke sammenligningen er helt fjern. Jeg antar at man sjelden får kreft av å omgås folk som bruker parfyme, men passiv røyking i de fleste tilfellene som nevnes her er da uansett mer et akutt problem enn et langsiktig?


#93

Røverdatter sa for siden:

For barn og særlig spedbarn er det en helserisiko forbundet med passiv røyking utendørs, det er til og med en risiko å bli utsatt for foreldrenes hår, klær og ånde etter at de har røyket. Men det blir kanskje litt på siden, og gjelder også gjentagende kontakt med røykere.

For å presisere, så er det sammenligningen mellom røyk og parfyme jeg ikke liker i diskusjonen. Jeg mener ikke at det skal innføres et generelt utendørs røykeforbud. Men jeg syns absolutt at røykeloven med fordel kan utvides til å gjelde en del utendørs arenaer der røyking er til sjenanse for mange mennesker. Jeg kan ikke si jeg mener det samme om parfyme eller fis. Det hadde dog vært fantastisk morsomt med "Fising ulovlig"-plakater.


#94

Dixie Diner sa for siden:

Det sier jo seg selv at et forbud mot parfyme er vanskeligere å gjennomføre enn et forbud mot offentlig røyking. Skal man sniffe på folk før de evt. entrer en arena? Det går jo ikke. Røyking er synlig og det kan man gjøre noe med.


#95

Sitron sa for siden:

Klart det er. Jeg har spydd når jeg har vasket badet og sprayet flisene først. Jeg brekker meg fremdeles når jeg kjenner lukten av Tommy Girl, som jeg spydde av da jeg var gravid med Emma for over ni år siden. Og ja, jeg blir uvel av røyklukt. Det er faktisk skikkelig jævlig å måtte sitte i et klasserom der flertallet nekter å lufte i timen fordi de fryser (:snill:) men likefullt røyker både en og to sigaretter når det er pause. De stinker, helt jævlig og det går faktisk utover min livskvalitet. Om det gir meg kreft eller ikke å sitte i samme rom som dem gir jeg egentlig beng i, men de gjør mine fire timer i klasserommet vesentlig dårligere enn hva de kunne ha vært.

Så nei, sammenligningen er ikke helt fjern. Jeg er for forbud mot parfyme blant f.eks. helsepersonell. Etter min mening har mennesker som er i tett kontakt med andre, og da spesielt syke, INGENTING med å bidra til lukter som kan trigge kvalme. Og etter min mening kan man klage på slike. Det kan jeg derimot ikke i klasserommet mitt og lider derfor i stillhet. Men lide, det gjør jeg. Så absolutt.


#96

Fruktflua sa for siden:

Enig.

Hensynsløse parfymebrukere kan sidestilles med hensynsløse røykere.

Samme elendigheten.


#97

Dixie Diner sa for siden:

Selvsagt er kraftig parfymedunst helt grusomt, spesielt disse tunge lik-parfymene gamle damer bruker. Død over Opium! Heldigvis har jeg mer vett selv og bruker minimalt med parfyme. Derfor kan jeg vel rakke litt ned på røykere, ikke sant? :blafre:

:knegg:


#98

Line* sa for siden:

Så da er vi enige om at å kalle både røykere og parfymebrukere hjernedøde, hensynsløse individer er greit, da?
I hvertfall mange av dem? :knegg:


#99

Dixie Diner sa for siden:

Nehei, vi er enige om å kalle hensynsløse røykere og -parfymebrukere for hjernedøde individer. :nemlig:


#100

Line* sa for siden:

Akkurat. Dæven hvor mange hjernedøde individer det plutselig ble her! :skremt:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.