Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Deres beste oppskrift på julekaker?

#1

Dixie Diner sa for siden:

Kom igjen! Sleng inn deres oppskrift(er) på yndlingsjulekakene deres. :D


#2

Zip sa for siden:

Å for ein herleg tråd :D

Her er min bestemors sandnøtter:

Sandnøtter bestemor

250 gr smør
200 gr sukker
Røres hvitt
1 egg
200 g hvetemel
350 gr potetmel
2 ts bakepulver
Litt vaniljesukker

Trill ut pølser og skjer i ganske små bitar, trill runde små kuler. Klem litt ned med ein gaffel. Steik på 200 grader i 10-15 min. Skal vere lyse.


#3

Nessie sa for siden:

Sarah Bernhardt kaker

250 gr. mandler,
3 1/2 dl. melis,
3 eggehviter(små)

Fyll:
200 gr. smør,
3 dl. melis,
3 eggeplommer,
1 pl. revet sjokolade

Glasur:
2 pl. sjokolade,
2 ss. smeltet delfiafett

Pisk eggehviter stive. Tilsett melis og mandler.
Legg på brett med teskjei.
Stek i ca 5-10 min på 180 grader.

Rør smør og melis hvitt. Tilsett egg og sjokolade
Ha dette på bunnene som er stekt og avkjølt.
Sett det kaldt en stund.

Dypp de så i glasuren


#4

Knerten sa for siden:

Jeg har en kjempegod oppskrift på Cola (karamell) pinner!
De blir som flate pinner og de nesten smelter på tungen.

Skal poste oppskriften når jeg kommer hjem!


#5

Skilpadda sa for siden:

Farmors mørlefser
(Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.)

  • 250 g smør
  • 2,5 dl kulturmelk eller kefir
  • 4 kopper sukker
  • 3 ss hjortetakksalt
  • hvetemel til "passe deig" (omkring 1 kg?)

Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.

Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.

Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.

Kransekake
Deigen lages dagen før. Sett av nok tid til å pynte og montere kaken.

  • 500 g malte mandler (mange oppskrifter bruker skåldede mandler, men det pleier ikke vi)
  • 500 g melis
  • ca. 3 eggehviter

Arbeid deigen sammen med fingrene og legg den i en stor kasserolle på lav varme. Fortsett å arbeide deigen inntil du (nesten) brenner fingrene. Avkjøl deigen og pakk den i plast, oppbevar den kjølig til neste dag.

Neste dag: Stivpisk to eggehviter og bland dem i deigen. La deigen hvile mens du smører formene (dette er nesten det som tar lengst tid!).

Smøre formene:
Smelt smør og la det kjølne til det tykner noe. Smør alle ringene og avkjøl inntil smøret stivner. Smør dem på nytt, og dryss dem med semulegryn. Hele formene skal være dekket med semulegryn. Da skal det (forhåpentligvis) være lett å få kakene ut.

Rull et stykke deig til samme tykkelse som en slank finger og form ringer. (Start med den minste ringen!). Ikke legg deig i alle ringene på en form på en gang, da kan de bli sittende fast i hverandre under stekingen.

Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter ved 180 grader. Flytt bakeplaten med ringene til nederste rille og stek i 3-5 minutter til. Ringene skal bli lyst gyldenbrune. La ringene kjølne i formene, helst i kald trekk. Snu formene opp ned for å få ringene ut når de er avkjølt.

Pynting:
Bland melis med litt eggehvite til en tykk, seig glasur. Sprøyt glasuren i sikk sakkmønster på ringene før de settes sammen. Noen bruker bare denne glasuren til å holde ringene sammen, men vi pleier å lime dem sammen med smeltet sukker, fordi det blir mer solid. Pyntes med konfekt, flagg, smellbonbonger eller annet (som kan festes med glasur eller smeltet sukker).

Kaken er holdbar hvis den oppbevares kjølig. Bør oppbevares i en tett boks eller bøtte med et stykke brød eller et fuktig håndkle i midten (pass på så ikke håndkleet berører kaken) for å ikke bli hard. Kan også fryses.

Sandkaker
Deigen lages dagen før.

  • 250 g smør
  • 190 g melis
  • 1 egg
  • 60 g finmalte mandler
  • 375 g hvetemel

Rør smør og sukker hvitt, tilsett egg, mandler og mel. Oppbevar deigen kjølig til neste dag. Sett ovnen på 180 grader. Press deigen ut i usmurte sandkakeformer og stek dem lyst gyldne (omtrent 15 minutter). Avkjøl litt før kakene hvelves ut på en plate og avkjøles helt.

Skårne pepperkaker
Deigen lages dagen før.

  • 250 g smør
  • 125 g sirup
  • 250 g melis
  • 400 g hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts malt nellik
  • 1 ts kanel
  • 100 g hakkede mandler

Kok opp smør, sirup og melis og avkjøl til romtemperatur. Rør inn alle de tørre ingrediensene. Arbeid deigen godt og trill den til pølser på ca. 6 cm i diameter, pakk disse inn i plast og legg dem i kjøleskapet til neste dag.

Skjær pølsene i 2-3 mm tykke skiver og legg dem på bakeplate. Dersom skivene brekker før steking, så gjør ikke det noe, bare legg bitene tett sammen, så smelter de sammen under stekingen. Stek kakene på midterste rille ved 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Krumkaker

Vei opp det antall egg du vil bruke, og vei opp like mye sukker, like mye smør og like mye mel. Pisk egg og sukker til eggedosis, smelt smøret og rør det inn. Rør inn melet (pass på så det ikke blir klumper). Smaksett evt. med litt kardemomme. Stekes i krumkakejern og formes med krumkakekrummer eller over små skåler eller kopper. Løsne dem så snart de har stivnet (mens de fremdeles er varme), og la dem avkjøles helt på rist. Oppbevares i tett boks.

Serveres gjerne med multekrem. Hvis de skal fylles med kremen, så gjør dette like før servering så kakene holder seg sprø.


#6

Nessie sa for siden:

:nam:

:D


#7

Jinx sa for siden:

Marposteier

250 gr mel
250 gr smør
Knas sammen med 2 ss cognac

1/2 dl vann
1 egg
Arbeid alt sammen, skal ikke bli seigt. La stå over natten.

Mandelmasse:
250 gr skåldede,malte mandler
250 gr melis
5 stivpiskede eggehviter
Dette skal lages like før deigen kjevles u.

Kjevle ut deigen og stikk ut med sandkakeformer. Legg i ca 1 ss med mandelmasse. Skjær gjerne ut tynne strimler av deigen som legges som et kryss over massen.Stekes på 200 grader, i ca 15-20 min. Du ser at mandelmessen er gylden.


#8

GinaK sa for siden:

Har ingen data hjemme for tiden så jeg har ingen oppskrifter her men mandelflarn og havreflarn går unna i hele vår familie. Det er superenkelt og supergodt.
Må abbonere så jeg får lest igjennom senere..


#9

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg har ventet i nesten en uke nå. :snurt:


#10

Knerten sa for siden:

Oj, jeg glemte helt denne :flau:
Her er oppskriften hvertfall:

Colapinner:
Navnet Cola kommer fra svensk og står for karamell, noe disse kakene smaker.

200 g. smør
200 g. sukker
2-3 ss. mørk sirup
2 ts. vaniljesukker
2 ts. natron
300 g. hvetemel

Trill deigen til 4 stenger på en bakeplate med god avstand. Sett de fire rullene på en stekepanne med god avstand mellom. De flyter ut under stekning.
Stek dem lysebrune på ca. 200 grader ca. 10 min.
Skjær på skrå til passelige kaker mens de er varme.

GOOOOOOOOOOODE kaker! Jeg er ikke noen stor fan av julekaker, men DISSE er verdt en test. Og de tar ikke mange minuttene å lage heller :fnise:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Åh de høres fantastiske ut. Så mangler jeg sirup. :sur:
De skal iallfall lages til jul, garantert!


#12

Adrienne sa for siden:

Kokosmakroner med eggehvite (ca 30 stk)

2 eggehviter
90 gram melis
140 gram kokosmasse
1/4 ts vaniljesukker

Stivpisk eggehvitene. Sikt melis og ha i sammen med det andre. Sett med teskje på smurt plate. Stek makronene lys gulbrune (ca 10 minutter) på 170 grader.

Oppskriften kan med fordel dobles, 30 kaker ble for lite her i huset. :sparke:

Sandnøtter (ca 50 stk)
125 gram margarin
125 gram sukker
1/2 egg
250 gram potetmel
60 gram hvetemel
1/2 ts vaniljesukker

Rør margarin og sukker hvitt. Ha i det øvrige. Del opp i emner og trill til små kuler. (Litt større en vanlige klinkekuler). Flat ut kulene bittelitt med en gaffel, forr å få riller i de.

Stek lys-gule på 180 grader. Ca. 10 minutter.

Peppernøtter (ca 50 stk)
1 egg
185 gram sukker
60 gram margarin
185 gram sirup
375 gram hvetemel
3/4 ts ingefær
1/4 ts pepper
1/4 ts kanel
3/4 ts natron
1/4 ts kardemomme

Visp egg og sukker. Ha i sirup og smeltet margarin. Sikt i krydder, natron og halvpart av melet. La deigen stå lunt i to døgn. Knø så resten av melet i. Trill bitte små kuler (klinkekulestørrelse). Stek dem brune. 180 grader, ca 10 minutter.

Og så en oppskrift jeg har fått fra Madam Mim, som er blitt en stor favoritt i heimen:

Oldemor Hildurs pepperkaker
500 g lys sirup
500 g sukker
5 dl fløte
150 g smør
3 ts kanel
3 ts kardemomme
3 ts ingefær
3 ts nellik
1 ts natron
1650 g hevetemel.

Sirup, sukker og fløte kokes opp i en kjele og avkjøles i en diger bolle.Smøret smeltes og has i blandingen.Rør deretter inn alt det tørre.

La deigen stå kjølig over natten.

Pepperkakene kan kjevles ganske tynne, og stekes på 150-175 C (se an ovnen din) i 10-15 minutter.

Deigen kan fryses.

Og, ja, dette er en oppskrift egentlig uten pepper, fordi det egentlig er en sirupsnipp-oppskrift. Men bare ha i en teskje pepper. Det gjør jeg. Hvis du skal bruke den til sirupsnipper skal den kjevles løvtynt, skjæres i ruter, på midten av ruteren festes en skåldet mandel og stekes i 10 minutter


#13

Mandino sa for siden:

Til jul må jeg bare ha:

SJAKK-KAKER/SILKEKAKER

200 g smør
150 g sukker
200 g hvetemel
100 g potetmel
1 tsk vaniljesukker
1 tsk bakepulver
-
1 ss kakao

Smør og sukker røres hvitt før resten røres i. Del deig i to og ha kakao i den ene delen. Sett deigen i kjøleskap ca et døgn.

Rull ut 4 pølser - ca 1/2 cm på hver og legg som et sjakkmønster (brun og hvit på siden av hverandre og omvendt oppå). Skjær i tynne skiver.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 10-12 min.


#14

Elisabet sa for siden:

Og jeg er av dem som må ha alt inn med teskje. :sparke:
Hvordan blandes deigen? Må smøret smeltes eller røres eller noe annet lurt? Hvor i ovnene skal de steke?


#15

Knerten sa for siden:

Smøret bare røres sammen med alt det andre. Det smeltes ikke. Greit å la smøret stå litt ute før man begynner å røre, så det ikke blir så hardt.
Alt sammen bare hives i en bolle og røres sammen.
Stekes på midterste rille i ovnen (hvis jeg husker rett, sjekker når jeg kommer hjem).


#16

Nessie sa for siden:

Gleder meg til å bake! :D


#17

Ole Brumm sa for siden:

Her var det mye snadder.

Mandlene skal de hakkes eller males opp?


#18

Hippie sa for siden:

Mine favoritter:

Kakemenn (hvite)

750 g sukker
5 dl vann
100 g margarin
1 1/4 kg hvetemel
5 ts hornsalt

Løs opp sukkeret i varmt vann.
Smuldre smøret i melet.
Ha alt i vannet, og bland sammen.

La deigen stå en stund, gjerne over natten.

Kjevles ut til ca 1/2 cm. Stekes ved 200 grader, midt i ovnen. Ca 10 minutter.

Dette er en veldig stor deig, jeg bruker halvere.
Dette blir ikke melete kakemenn, men litt sprøe og kjempegode!

Falske Mandelstenger

200 g smør eller margarin
200 g sukker
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1/2 ts vaniljesukker
1 ts natron
ca 250 g hvetemel

Fyll:
Eggehvite
Hakkede mandler (uten skall)

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett sirup og eggeplomme. Sikt i det tørre.
La deigen stå kaldt en stund. Gjerne over natten.

Sett stekeovnen på 200 grader.
Del deigen i 4 emner. Trill hvert emne til en pølse like lang som stekeplaten.
Legg dem på en smurt stekeplate (2 på hver) og trykk dem litt flate.

Pensle med halvvispet eggehvite og strø på hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Skjær opp hver lengde/stang med 2 cm bredde med engang de taes ut av ovnen. Skjær på skrå.

Disse ligner på Colakakene i form. Og er fantastisk gode!!!

Har oppskrift på Colakaker også, litt annerledes enn Knerten sin - denne er uten natron:

Kola-kaker

200 g margarin
2 dl sukker
2 ss vaniljesukker
2 ss sirup (jeg bruker lys)
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Rør margarin og sukker porøst, tilsett de øvrige indgrediensene og arbeid deigen lett sammen.
La stå kaldt en stund.

Rull ut deigen til 5 fingertykke lengder like lange som stekeplata.
Legg lengdene på smurte bakeplater.

Trykk dem litt flate før steking.

Stekes på 175 grader i ca 10-12 minutter.

Skjæres på skrå rett etter de blir tatt ut av stekeovnen.


#19

Nessie sa for siden:

Ja, de skal males/hakkes opp som man gjør når man lager kakebunn feks.


#20

gajamor sa for siden:

Hvis man har i litt vann blir krumkakene enda tynnere og sprøere. Jo mer vann, jo bedre blir de, men også vanskeligere å lage. Begynn med ei spiseskje med kaldt vann, og ha heller i mer hvis du klarer det.

Vi bruker Ingrid Espelids oppskrift på kransekaker, og de blir alltid perfekte:

500 g melis
500 g mandler
5 eggehviter

Mal mandlene, bland med melisen og kna inn tre eggehviter. Varm deigen, enten i mikro eller på steikepanne, til den er så varm at du brenner knokene. Kna den mens du varmer den. (Dvs., hvis du bruker mikro, at du må ta den ut med jevne mellomrom og kna den).
Dagen etter stivpisker du de to siste eggehvitene og blander i deigen. La den hvile i to timer før du ruller ut kransekaka. Jeg begynner alltid med de største ringene, og ruller dem relativt tynt. Da blir det alltid nok deig. (Som regel litt for mye, så man kan lage mange smaksprøver :D)

Fordelen med denne oppskriften er at deigen ikke hever seg noe særlig, så man slipper problemer med at den vokser sammen med naboringene eller blir seende rar ut.


#21

Pamina sa for siden:

Denne må det abonneres på.


#22

Tingeling_Dream sa for siden:

Har oppskriften på drops:

Vanlig sukkerblanding:

1 dl vann
5 1/3 dl strøsukker (450g)
2dl druesukker (125g)

Fremagangsmåte ved koking: Tilsett først vann, deretter sukker og til slutt druesukker. Kok først blandingen med lokk. Når den har kokt 1-2 minutter tas lokket av før videre koking. Ikke rør i blandingen.

Koketemperatur er 157-165 grader 162 grader er akkurat passe. Dette må måles nøye med termometer!

Når dråpsmassen har nådd denne temperaturen heller du hele massen oppå en teflonmatte som ligger oppå bakeplaten denne må være smurt med olje så det ikke setter seg fast. Når du ser massen begynner å stivne litt i kanten er det tid for å tilsette smak og farge. Kjøp pipetter på apotek a 2ml. Hell smaken i midten av massen og pakk over med massen så det ikke damper bort. Bland massen godt sammen så smak og farge dekker hele massen. Rør ikke med fingrene for den er fortsatt veldig varm bruk skrape eller annet redskap som ikke smelter. Smør og dette inn med olje.

Når massen har fått en temperatur så du kan klare å ta i den med hendene, bruker du hendene, men kjøp enganshansker. Så kan du begynne å dele opp deigen i drops. Bruk saks til dette.

Eple drops: 2 ts sitronsyre, 1ml bladgrønn farge, 1ml eple aroma

Tutti Frutti: 2ts sitronsyre, 2 ml rødbetfarge, 1,5 ml tutti frutti aroma

Fløtekarameller: 2,5ml brun farge, 2ml fløtekaramellsmak, 1/2ts titandioksyd (blandehvit)

Sjokoladedrops: 2,5 ml brun farge, 2 ml sjokolade aroma

Polkagriser: 2 ts titandioksid ( blandehvit) 1,5-2ml peppermyntearoma. 1ml julerød farge. Ha først i smaken og del deretter massen i to, ha blandehvit i den ene og rødfargen i den andre. Dra deretter massen sammen i hverandre.

Lakris:
Gammeldags lakrisdrops: 2ss lakrisrotpulver, 10-15 dråper sort næringsmiddelfarge, 1ml stjerneanisaroma

Muselort: 3ss lakrisekstrakt, 2ss salmiakksalt, 10-15 dråper sort næringsmiddelfarge, 1ml stjerneanisaroma

Tyrkisk pepper: 5-6 ss lakrisekstrakt, 2 strøkne ss fin kokesalt eventuelt 2ss salmiakksalt, 1 strøken ss finmalt pepper, 10-15 dråper sort næringsmiddelfarge, 2ml stjerneanisaroma. Rist de ferdige dropsene i litt lakrisekstrakt.

Salmiakk og lakrisdrops: 4ss lakrisekstrakt, 2ss salmiakksalt

Salte sara: 2ss lakrisekstrakt, 2ss salmiakksalt, 1 ml stjernenisaroma. Rist de ferdige dropsene i litt lakrisekstrakt

Sitrondrops: 2ts sitronsyre, 4ml gulrotfarge, 1,5ml sitronaroma


#23

Elisabet sa for siden:

Jeg dytter frem denne igjen. :)


#24

Tilden sa for siden:

Kanelkaker

125 g smør
3/4 dl sukker
1 ts kanel
1ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
ca 1 dl malte mandler

Pynt:
2 dl melis
1/2 ts malt anis

Rør smør, sukker, kanel og vaniljesukker mykt.
Bland i mel og mandler. Trill deigen til en pølse (hvis den blir klissete, pleier jeg å legge den rett over på bakepapir og rulle det sammen)
Legges i kjøleskap en liten time, skjæres i cmtykke skiver og stekes i 20 min ved 160 grader.

Mens de steker blander du melis og anis, og når kakene er ute av ovnen dyppes de i blandingen mens de er varme. Litt klissete blir man, men de smaker herlig!

Ellers er Sarah Bernard en must-have her i huset!


#25

Nessie sa for siden:

Napoleonshatter.

(bør dobles)
250 g mel
150 g margarin
70 g sukker
1 egg + 1 eggeplomme

Mandelmasse:
100 g sukker
1 eggeplomme (dette piskes)
75 g malte mandler

Elt alt kaldt sammen. La deigen hvile i 20 min. Kaldt.
Kjevles ut. (ganske tynt). Stikk ut rundinger med glass.
Trill kuler av mandelmassen, legg den i sirkelen og brett opp 3 kanter - sånn at det ser ut som en hatt :blond: ;)

Stek på 180 grader til de er gyldne.


#26

Nessie sa for siden:

Kanelhjerter.

200 g smør
1/2 dl sukker
1 dl potetmel
1 eggeplomme
3 dl mel

egg til pensling

Bland alt, la det hvile i 30 min.

Stikk ut små hjerter. Pensle med egg. Dryss over kanel og sukker.

Stek på 200 g i ca 8 min.


#27

Nessie sa for siden:

Farmors mandeltopper.

2 eggehviter
180 g melis (piskes)
250 g malte mandler

Lag topper på et brett.

Stek på 180 grader til de er gyldne.


#28

LilleLeo sa for siden:

Sarah B. kakene mine ser ikke akkurat slik ut som på bildet nei...

Dessuten bør se små bunnene stekes i minst 10 min, de ble så flytende.


#29

Nessie sa for siden:

:eek:
Næmen!
Hva du driver med da? :dulte:
Dårlige egg? ;)

Jeg skal bake SB på onsdag :D :D

Man KAN jo bruke ferdig kransekakemasse og.. :jupp:


#30

LilleLeo sa for siden:

Niks, de var helt ferske. :snurt:

Siden du slesker deg slik, så skulle jeg veldig gjerne likt å se bilder av dine. :dulte:


#31

Nessie sa for siden:

Disse er de fra ifjor. Ikke HEELT fornøyd med de..så satser på et enda bedre resultat i år :D Men de var dødsgode da :dåne:


#32

LilleLeo sa for siden:

Men i helsiken for noen bunner da!! :dåne: Mine ble jo ikke 5 mm en gang. :mumle:
Var jeg for hardhendt med eggehviten kanskje? :gruble:

Frans Josefs konfektkake, eller orgasme-kaken som jeg kaller den for, er meget lik i smaken. :D


#33

Nessie sa for siden:

Fikk en litt annen oppskrift av en venninne idag, smakte henens ifjor, og de var nyydelige.

Hennes bunn:
200 g mandler (1/2parten skåldes :himle: )
200 g melis
3 eggehviter.

Settes ut med teskje. Stekes på 200 grader i 8-10 min.

Smørkrem:
100g meierismør
1,5 dl melis
1 eggeplomme
2 ss kakao

Glasur:
100 g kokesjokolade
1 stor ts kokosfett

:jupp:

Bunnene mine hevet seg fint ja :stolt: Mer en stor nok.
Spørs om du ble no eggkluss ?


#34

Skilpadda sa for siden:

Jeg lagde av ferdig kransekakemasse i fjor, etter oppskriften på krem.no, og de ble kjempegode i alle fall. :) Med sjokoladekrem av bare mørk sjokolade og fløte. :nam: Sånn så de ut mens jeg drev og glaserte:

(Jeg satte dem i fryseren over natten etter å ha hatt på sjokoladekrem, da gikk det veldig lett å dyppe dem i smeltet sjokolade etterpå, og sjokoladen stivnet nesten med én gang.)


#35

LilleLeo sa for siden:

Nå husker jeg at jeg fikk litt eggeplomme oppi eggehviten. Det var ikke mye, men sikkert det som gjorde utslaget. :rolleyes:


#36

Tammen sa for siden:

:nemlig:


#37

Nessie sa for siden:

:trøste:


#38

Elisabet sa for siden:

SB kakene har jeg lyst å teste ut i år. Ble imponert over Skilpadda sine. Hvor får en kjøpt ferdig kransekakemasse? :blond:


#39

Skilpadda sa for siden:

Det har de stort sett på alle vanlige kolonialbutikker (bortsett fra at det har vært utsolgt i "mine" butikker den siste uken), det pleier å ligge i samme hylle som marsipan og kakepynt. Den kommer formet som en pølse som man bare kan skjære i passe tykke skiver og steke.


#40

Zip sa for siden:

Desse har eg lyst å prøve.:) Blir dei helt sprø eller litt mjuke.
Kor tjukt skal ein kjevle ut?


#41

Nessie sa for siden:

De skal ikke være så veldig tykke. Blir ganske sprø. Men smelter liksom på tunga. Men best med små små hjerter da. Ikke slike store pepperkakehjerter. :jupp:
Tipper de er 2-4 mm tykke?


#42

Divine sa for siden:

De blir enda bedre om du bruker mer sirup. Jeg bruker en halv boks (av den minste størrelsen). Også er det viktig med meierismør. Kakene smaker mye, mye, mye bedre med smør enn med margain. :colakakeerfaren:


#43

Zip sa for siden:

Supert, tusen takk :D


#44

SIS sa for siden:

Kommer med ein etterlysning eg, er kjempeglad i det me har pleid å kalle Svenske pepperkaker. Det er skårne pepperkaker med mandler og sukat(trur eg ?).

Noen som har ei god oppskrift ?


#45

Knerten sa for siden:

Takk for tips! Jeg skal teste ut din variant idag :highfive:


#46

Divine sa for siden:

Ja, det synes jeg du skal gjøre. :jupp:


#47

Kneazle sa for siden:

Da er kanelhjertene i boks, bokstavelig talt:

Og de er gode, ja! :nam: Spørs om de varer helt til jul... :flau:
Takk for oppskrift, Guniss! :blomst:


#48

Elisabet sa for siden:

Har du ordentlig oppskrift på de Colapinnene du lager? Jeg kan ikke det å mikse om på oppskrifter og slumpe skjønner du. :sparke:


#49

Nessie sa for siden:

Så bra!! :riktig:
Kjekt med slike enkle og lette kaker synse jeg ;)
(lett som i lett å spise iallefall ;) )


#50

Kneazle sa for siden:

:sparke: Jeg hadde vel egentlig heller trengt oppskrift på julekaker som er lette mtp kaloriinnhold... Skikkelige smørbomber, disse hjertene!


#51

Kneazle sa for siden:

I dag har jeg bakt "Julebownies". Ingen tradisjonell julekake, men sinnsykt god. Baker den sammen med et par venninner hvert år - koselig tradisjon. :)

Julebrownies

Bland sammen:
240 g hvetemel
500 g sukker
2 ts bakepulver
3 ss vaniljesukker
3 ss kakao

Tilsett deretter:
300 g smør, smeltet
4 egg
300 g hasselnøtter, grovhakket

Hell røren i bakepapirkledd stor langpanne. Stekes på 200 grader i 15-20 min.
Bør fryses hvis den ikke skal spises før til jul.;)

(ikke noen slankekake denne heller...)


#52

Dixie Diner sa for siden:

Hmm hva er julete med de browniesene? Det er jo en helt vanlig oppskrift på brownies. Veldig gode, vel og merke, hehe.


#53

Kneazle sa for siden:

:humre:
Ikke noe, bortsett fra at her i huset hører den med til julefeiringa. Og det er den mest desidert mest populære kaka i juleselskapene. :jupp:


#54

Kneazle sa for siden:

Kanskje jeg skal stikke ut hjerter av denne kaka også, og gi dem et lite melisdryss? Da blir de jo litt julete. :glis:


#55

Divine sa for siden:

Alt for deg, min kjære.

COLAKAKER

200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vanlijesukker

Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vanlinejsukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.

185 grader i 15 minutter.

Skjæres i snipper mens de er varme.


#56

Dixie Diner sa for siden:

Farlig!! Så hele deigen skal altså stekes hel og utkjevlet, som en pizzabunn uten fyll og SÅ skjæres i biter når den er ferdig? Jeg må lage disse snarest.


#57

Divine sa for siden:

Snakker du om colakakene mine?


#58

Mamma Rosa sa for siden:

Hvorfor har jeg nesten ikke smør her da. :sur:
Jeg som vil bake .


#59

Dixie Diner sa for siden:

Ja. Glemte å sitere. Men da jeg leste oppskriften litt bedre forstod jeg det sånn at det skulle være to deigremser og ikke en hel "plate"? Men uansett hvordan man gjør det så smaker de jo det samme. Må prøves til helgen. :D


#60

Divine sa for siden:

To remser, ja. Jeg bruker å rulle ut og så trykke dem til med fingrene. De skal være ganske smale, for de flyter ganske mye utover. Tar gjerne mot tips for å få dem til å se perfekte ut. :glis:


#61

Dixie Diner sa for siden:

Julekaker skal være litt skjeve og utflytende, det er en del av sjarmen. :nemlig: Hehe.
Når mannen kommer hjem fra jobb er det rett ut og handle inn sirup og andre ingredienser og så skal jeg hjem og bake! :D



#63

Divine sa for siden:

Jammen, så fint! For da ER kakene mine perfekte! :glis:


#64

Senna sa for siden:

Vepsebol:

3 eggehviter
250g sukker
1ts vaniljesukker
2 pl kokesjokolade
250g mandler

Stivpisk hvitene. Ha i litt og litt sukker + vaniljesukker. Rør forsiktig inn grovhakket sjokolade og mandler. Settes med teskje.
Stekes ved 180 grader, midt i ovnen ca 15min.

Yammi....


#65

Filifjonka sa for siden:

Hvor mye skal smør og sukker røres til colakakene? Bare røres sammen, eller røres hvitt?


#66

Divine sa for siden:

Eh, godt spørsmål. Jeg tror jeg har brukt å røre det hvitt, men jeg vet faktisk ikke om det er den "riktige" måten.


#67

Hippie sa for siden:

Det skal røres hvitt ja.


#68

Nessie sa for siden:

Bakt tykklefser :D


#69

Karamell sa for siden:

Her er en oppskrift på Franske brostein. Det er strengt tatt en konfekt, men kjempegodt likevel. ;)

Fransk brostein:
[font=Times New Roman][/font]
300 g mørk sjokolade
200 g bløt nougat
100 g peanøtter (opprinnelig skal det være hasselnøtter)
[font=Times New Roman][/font]
Ca 60 stk.

Smelt sjokoladen i vannbad. Kutt opp nougaten i mindre biter og la de smelte oppi den allerede flytende sjokoladen. Ha oppkuttede nøtter oppi.

Kle en form med plastfolie og hell røren oppi. La røren bli helt kald i kjøleskap, gjerne over natten. Skjør deretter opp i ruter.


#70

Karamell sa for siden:

Sjokoladetrøfler med appelsin

300 gr sjokolade
2 dl kremfløte
30 gr smør
Appelsinskall og evt en skvett appelsinlikør

Kok opp fløten og smelt sjokoladen oppi. Ha i skall og likør. Sett røren kaldt, gjerne over natten. Rull små kuler av massen og dypp de i mørk sjololade og trill de deretter i kakao.


#71

Karamell sa for siden:

Nå har jeg kjøpt inn til Divines Kolakaker og guniss kanelhjerter.


#72

Kneazle sa for siden:

Og jeg har laget vepsebol. :mums:


#73

D'Arcy sa for siden:

Her finner dere en knallgod oppskrift på Julecookies. Vi bruker å lage den i barnehagen med ungene. Den er enkel og særs god.


#74

Karamell sa for siden:

Kolakaker i ovnen!


#75

Nessie sa for siden:

Årets Sarah Bernardt:


#76

tiril sa for siden:

Abbonere!!!!!!!!!!!!!!!!!!


#77

Michelle sa for siden:

Og her er oppskriften på mine krumkaker og de blir gode tynne og sprøe.
4 egg
250 gr sukker piskes med eggene
200 gr hvetemel siktet
200 gr potetmel siktet
1 stor kopp lunken vann
1 ts eddikk 7%
200 gr smeltet margarin.

Røra lages kvelden i forveien og må stå kaldt. Røren er ofte litt for tykk(Skal være litt tykk) når du tar den ut så da må du ha litt lunken vann oppi.
Ha ei litt stor skje med røre opp i jernet og press ned.
Kaken skal være ikke for brun og de må være tynne.


#78

Vito sa for siden:

Rustikk kaller en det ... og det er helt inn :knegg:


#79

Kneazle sa for siden:

Divine: Takk for oppkrift! :blomst: Colakakene ble perfekte! :lykkelig:


#80

Dixie Diner sa for siden:

Nå ligger disse i en kakeboks, herregud noe så godt! Jeg tror jeg hadde i litt for mye sirup, for røren ble ikke kjevlbar, men jeg bare spredde den utover stekeplate og skar den i firkanter etterpå, funket like bra det. Smakte skikkelig karamellaktig. MMMMM!


#81

Hippie sa for siden:

Jeg har bakt SB, og de var utrolig gode.
Jeg har også bakt kakemenn, pepperkakehus, peppernøtter. Det jeg har igjen er Falske Mandelstenger og risboller.


#82

Nessie sa for siden:

:riktig::riktig::riktig:


#83

Hippie sa for siden:

Jeg baket til mamma også. Hun ble godt fornøyd med husmordatteren. Men jeg tok fyllet inni en liten plastpose og sprutet det liksom på kakene. Med det resultat at det så ut som bajsklumper... :flau:


#84

Nessie sa for siden:

:dulte:
Jeg tok på med skje jeg.. og så dro jeg de utover med fingeren for å få det jevnt liksom. Men smaken er nok den samme uansett hvordan de ser ut da :digger:


#85

Hippie sa for siden:

Så forresten tipset ditt, om fryser. Men nå står de kaldt altså, i kjøleskap. Det må holde? :usikker:


#86

Nessie sa for siden:

Jada. Det holder. Men jeg liker at bunnen er litt seig, iallefall inni. Og det blir de iallefall i fryseren. Men ellers hjelper det ofte å hive oppi et par brødskalker :jupp:


#87

Hippie sa for siden:

:noterer:


#88

Divine sa for siden:

Jeg kjevler aldri. Jeg bare deler deigen i fire og ruller den ut på plata før jeg trykker og former med fingrene. Fungerer som bare rakkern.

Men firkanter? :eek: De MÅ ha snippeform, altså.


#89

Mandarin sa for siden:

Colakaker- skal de være bløte eller harde?... :flau:


#90

Divine sa for siden:

De skal være myke og seige.


#91

Mandarin sa for siden:

Flott. Da er de blitt som de skal. :glis:


#92

Nessie sa for siden:

Heter det ikke kolakaker? :uskyldig: :undrer:


#93

Divine sa for siden:

Jo, det gjør det. :synder:

Det kommer vel av det svenske "kola".


#94

Nessie sa for siden:

Ånei, jeg har blitt en liten spikker!!! :sjokk:

:rødme: :sorry:


#95

Divine sa for siden:

:rørt:


#96

Mandarin sa for siden:

:knegg:
Jeg har aldri laget disse kakene før og aner ikke hvor opphavet er fra.
Kolakaker skal bli. :riktig:


#97

Tito sa for siden:

Henter frem denne tråden jeg. Kanskje det kommer inn nye oppskrifter?


#98

Ine sa for siden:

Noen som vet hvilken form denne røra skal haes i`? Rund, hvor bred osv?


#99

safran sa for siden:

Var det ikke dine kanelsnurrer vi så bilder av en gang, da? :fnise:


#100

Kneazle sa for siden:

Jeg vet! :D Stor langpanne.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.