Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skikk og bruk på fly

#1

meisje sa for siden:

Jeg har vært på endel turer med fly I forbindelse med jobb den siste perioden.

På den siste turen hjem ble min intimsone utfordret slik at jeg ble sittende og ønske at det hadde vært et lite skilt på setet foran med enkle regler å følge:vetikke:

Så da lurer jeg på om hvilken skikk og bruk dere bruker når man sitter I flysetene.

Selv følger jeg følgende. Sitter jeg ved vindu/gang så bruker jeg ikke midtarmlene til venstre/høyre for meg, jeg holder armene på min side av armlenet. Jeg holder beina min samlet eller ikke inntil personen ved siden av meg. Jeg legger ikke setet tilbake for at den som sitter bak meg skal få bedre plass.

Sitter jeg på midtsetet bruker jeg armlene men passer på at armene ikke stikker ut på feil side, og holder beina unna sidepassasjerens sete.


#2

Tjorven sa for siden:

Jeg følger de samme «reglene» som deg, men det er det ikke alle som gjør.

Ungene mine har ikke fått lov til å vandre frem og tilbake i midtgangen.


#3

star sa for siden:

Følger nok samme. Men nå flyr jeg bare en gang i året og da med unga, så vi fyller jo en treseter. Og da er det førstemann til armlene. :knegg:


#4

Wix sa for siden:

Min erfaring at det spesielt er menn som ikke kan de reglene der.


#5

liefje sa for siden:

Jeg synes at det å legge setet tilbake for å sove er mye viktigere enn alt annet på et fly, inkludert matservering og film og whatever, så der tar jeg ikke hensyn til dem bak meg. Ellers følger jeg dine regler. Prøver alltid å få vindusplass for der sover jeg best. Synes egentlig også at folk burde være stille på et fly. Høylytte samtaler kan man ha andre steder. Man kan lese, se på iPad/høre musikk etc (men pass på lydnivået). Man driver heller ikke med nesepirking eller lakking av negler. Man har på seg klær - ikke for mye hud. Bruker deo! Og drikker ikke for mye. Holder seg også på plassen sin så mye som mulig. Spør ikke andre om å bytte plass - vil man sitte sammen bestiller man på forhånd og betaler for det. Jeg reiser kanskje alene, men har faktisk valgt plassen min fordi jeg vil sitte akkurat der.


#6

Retz sa for siden:

Jeg har aldri tenkt over hva jeg gjør, bortsett fra at jeg aldri legger setet bakover, og har heller aldri reagert på sidemannens fly-atferd. Greit å bli gjort bevisst på det, da.


#7

Lavender sa for siden:

Jeg synes andre forstyrrer både på fly og t-bane. Voksne menn, men har også dyttet på voksen stor dame med telefonen oppå magen for å skrive, hun må da ha kjent at albuen dyttet i noe, meg i mitt sete. For ikke å snakke om charter tur i 2012, jeg bestilte rad 1 til meg og barna for å slippe å bekymre meg for at barna dyttet andre. Men jeg hadde ikke sett for meg at vi da fikk dokøen i fanget, de ansatte var ikke spesielt hjelpsomme, og glemte å servere meg kaffe. Jeg hadde trengt den, uansett smak.

Vi var slitne etter lang reise, en voksen dame pakket sammen PC og mat for å gi barna plass ved siden av meg. :hjerter:. Hun fikk en rad alene. Vi hadde kjøpt nye billetter på flyplassen 12 timer før og tok det de hadde.


#8

zinatara sa for siden:

Jeg prøver å ikke forstyrre de jeg sitter ved siden av for mye og holder meg på mitt sete og deler på armlenene. Det med å legge setet bakover kommer an på, når vi flyr sent og langt syns jeg det må være lov. Men må innrømme at det ble litt trangt den gangen jeg satt med gravidmage og en ettåring på fanget og han foran meg la setet helt bak.

Ellers syns jeg det er litt uting når voksne mennesker styrer for å få byttet seter for å sitte sammen når de har valgt å ikke betale for å få sitte der. Sist jeg reiste med fly reiste jeg alene og med kun håndbagasje. Jeg hadde reservert sete langt fremme ved midtgangen for å kunne komme meg raskt ut av flyet. Så når en ung mann kom og spurte meg om han kunne få sitte sammen med kjæresten og jeg kunne sitte på hans plass langt bak i flyet takket jeg nei. Dessverre fikk han bytte med den som satt ved vinduet og dette unge kjæresteparet satt og klinte og var nokså intime hele flyreisen. Så det var en gange klein flytur. Nokså flaut når noen benytter jakker over fanget for å skjule aktivitet som jeg nok syns folk kan gjøre når de er alene. Så jeg prøvde å fokusere på boken min og musikk på øret i stedet.


#9

Fersken sa for siden:

På korte flyreiser (stort sett i Sør-Norge) så følger jeg de samme reglene helt ubevisst. At personen foran meg legger ned setet for å sove/slappe av på en så kort tur er irriterende og gjør at jeg f.eks ikke kan ha ned brettet om jeg vil det.
Spesielt ubehagelig var det da jeg hadde med barn under 2 år som måtte sitte på fanget og personen foran la ned setet uten forvarsel. Da var det trangt og ubehagelig både for meg og barnet (uten at jeg hadde ned brettet).


#10

Toffskij sa for siden:

Jeg synes det skulle være skuddpremie på folk som manspreader på fly. :gal:


#11

Timar sa for siden:

Definitivt. Hva er det med mannfolk? Jeg må alltid slåss om å få et eneste armlene hvis jeg sittet mellom to menn. Og jeg tar kampen! Damer tilpasser seg jo nesten automatisk..


#12

Snippa sa for siden:

Jeg synes man kan legge setet bakover.
Ellers enig med dine "regler".


#13

Carrera sa for siden:

Tar flyturen og sidemann som det kommer. Er armlenet ledig, så er det mitt, og er det ikke så styrer jeg unna.

Jeg tar vel det meste som det kommer, og tilpasser meg etter situasjon. Om jeg sitter ved siden av fremmede, så unngår jeg å sovne, for da vet jeg faktisk ikke hvor romstor jeg er :P


#14

007 sa for siden:

Jeg er drømmepassasjeren på fly. Jeg sitter på plassen min uten å legge setet bak, jeg bruker ikke armlenet, jeg hører på musikk, leser bok, holder munn og har kun med meg en håndveske jeg har mellom mine egne samlede ben.
Alle burde være som meg. :nemlig:


#15

amylin sa for siden:

Høres ut som om jeg vil ha 007 ved siden av meg på fly!

Jeg er omtrent som 007, holder armene for meg selv, leser og hører på musikk.


#16

Pøblis sa for siden:

Jeg er som 007.

Jeg synes det er en uting med folk som bare legger setet bakover det første de gjør når de kan - og som sitter med seteryggen nede gjennom hele turen, selv om de ikke sover. :skuffet:

Og jeg er 164 cm høy.


#17

Chablis sa for siden:

Jeg legger ned setet, tenker man får velge plasser fremst om man ikke vil folk skal legge ned. Prater gjør jeg også, kan jeg ikke det så kan jeg heller ikke fly, aldri tenkt at det er et problem at folk prater.
Det eneste jeg reagerer på er barn som hyler og sparker i seter.


#18

amylin sa for siden:

Reagerer ikke på at folk prater, men reagerer på sånne venninnegjenger på hvite damer rundt 40 som skråler til hverandre uavhengig av hvor langt de sitter fra hverandre og hvor mange som sitter mellom dem og med høy bobleføring hvor alt er innafor. :grøss:


#19

Ellisiv sa for siden:

Legge ned seter når man ikke sover er en uting.

Jeg har min egen greie også, som jeg sikkert er helt alene om: Jeg orker ikke nakne føtter i sandaler/flipflops på fly. Andres føtter altså. Æsj!


#20

amylin sa for siden:

Helt enig, Ellisiv!


#21

Fløyel sa for siden:

Jeg er som 007, vil helst være i min egen boble på fly. Eneste på langdistanse nattfly, da legger jeg meg bakover etter at maten er servert og sover til frokosten kommer. Jeg "kler" meg om til natten på fly, egne sokker, klær som ikke strammer, øyemaske, Boze på ørene, pute og pledd. Jeg sover som en stein på fly.

De som sitter på midtsetet "eier" faktisk er armlenene på begge sider.


#22

Miss Norway sa for siden:

Og har du glemt hodetelefoner - too bad, ikke noe Netflix på deg, da får du klare deg uten film og heller lese flyselskapets magasin. Ditt problem, ikke mitt liksom.


#23

Taien sa for siden:

Vi hadde en diskusjon på jobb i går ang dette faktisk. Der ble det noe opphetet (men med humor) mellom en kvinnelig kollega og meg (som hadde støtte av en mannlig kollega). Han og jeg var veldig enige om at vi ikke la ned seter på fly pga omtanke for de bak. Hun var HELT uenig. Hun brydde seg døyten om de bak og la ned setet både så langt og når hun ville. Jeg ser at hun har støtte i flere i dennr tråden, og jeg rister bare oppgitt på hodet.

Ellers er jeg som 007 en eksemplarisk passasjer, holder meg i ro og for meg selv.


#24

Tallulah sa for siden:

På lengre flygninger legger jeg nok setet noe bakover, men gjør det forsiktig. På flygninger innen Europa gjør jeg ikke det. Jeg lar midtpersonen få ha begge armlenene, men merker meg at det bare er kvinner som gjør det samme når jeg selv havner i midten. Menn tar begge armlenene samme hvor de sitter.


#25

Toffskij sa for siden:

Jeg jobber ofte på fly, og det kan ofte bli vanskelig å bruke laptop når personen foran lener setet bakover. Dermed mener jeg at folk kan la være med det på kortere flighter.


#26

Robyn sa for siden:

De mest sjarmerende jeg har vært borti hadde setet lagt ned selv når de satt oppreist og spiste.
Også har du sjarmklumpene som stikker bena frem på armlenet til setene foran. (Men der går grensa altså, de får tydelig beskjed.)

Og de som tar skikkelig tak i setet foran når de skal reise seg opp, gjerne ta så godt tak i setet at du får tak i litt av håret til damen som sitter foran deg. :gal:

Jeg sitter alltid ved midtgang og ingen i mine omgivelser merker knapt at jeg er der.


#27

Drømmedama sa for siden:

Jeg bryr meg ikke. Sånn på ekte. Legger ikke merke til hva andre gjør og har ennå ikke irritert meg over annet enn forsinkelser og ukomfortable flyseter. Jeg oppfører meg normalt høflig som ellers når jeg er sammen med andre mennesker, men jeg tenker ikke over hva andre gjør. De fleste er vel helt greie? Har aldri lagt merke til nakne føtter(bryr meg ikke), høylytt prating(hører uansett ikke etter/hører på noe annet) eller om setene blir lent bakover eller noe(da bare tilpasser jeg meg). Jeg er for opptatt av meg selv og de jeg er sammen med, ev. av bok/lydbok eller av å sove. Jeg legger ikke selv setet helt tilbake, breier meg eller bråker, men det er bare fordi jeg ikke er særlig bråkete og så sovner jeg uansett hvis jeg er trett.
Jeg ville vært et elendig vitne. Jeg er nok mest opptatt av meg selv.


#28

Minty sa for siden:

Ha på sko om du skal opp og strekke på beina eller på do. Det er ikke vann det som flyter på gulvet der inne. Ikke røsk i seteryggen foran deg når du skal reise deg. Lite festlig å bli vekket x ant ganger eller søle seg til med drikke fordi du plutselig rykkes bakover. Ikke trøkk bagasjen din inn i hylla når det åpenbart ikke er plass til den uten å knøvle andres ting. Og vær forsiktig når du åpner luka over setene etter landing. En nabo av meg jobber i bransjen og en av deres passasjerer knakk nesa da en spritflaske ramlet ut da han bak rev opp luka.


#29

Adrienne sa for siden:

De eneste som virkelig, virkelig irriterer meg på fly er de som blir stående og henge over mitt sete fordi de bare må snakke litt med noen som sitter et annet sted enn dem selv. Helst skal de lene seg litt på seteryggen min sånn at jeg blir sittende og gynge ufrivillig. Som oftest er det damer som pusher 50 som er på tur med hverandre, og som gjerne har tatt en drink eller tre før de boardet.


#30

Elise sa for siden:

Hvis jeg legger ned setet, kikker jeg bak meg først for å sjekke at vedkommende ikke spiser, jobber eller har veldig liten plass.


#31

Nenne sa for siden:

Siden jeg ofte reiser i jobben har jeg med en PC-ryggsekk i tillegg, men ellers er dette meg innad i Europa. På lengre turer der det er naturlig å sove legger jeg ned seter når lysene dempes og det er «natt» i flyet.


#32

Filifjonka sa for siden:

Jeg har et par ganger opplevd å komme ved siden av passasjerer som er for store for sitt eget sete, og de fylte dermed sånn tredjedelen av mitt også. Det var utrolig ubehagelig, jeg satt helt på skrå og fikk vondt i ryggen + fikk veldig uønsket kroppskontakt. Hvis en ikke har plass i vanlig sete tenker jeg at en har ansvar for å avtale noe med flyselskapet, så en får to seter.


#33

Toffskij sa for siden:

Og noen ganger har de plass i sitt eget sete, men bruker av ditt likevel. Jeg satt ved siden av en ekstrem manspreader en gang som jeg estimerte til å være nøyaktig like høy og tung som meg. :snill:


#34

Pegasus sa for siden:

Unger som turner i setet bak, og stadig sparker i ryggen min, er det som irriterer meg mest. Eller, det er foreldrene jeg irriterer meg over, strengt tatt. Ungene kjeder seg jo bare.

Folk som fiser er en god nr 2 på irritasjonslista.

Rygg opp/ned får folk gjøre akkurat som de vil, synes jeg. Og armlener synes jeg ikke at midtre sete "eier" alene, så jeg er kanskje en kjip medpassasjerer.

Men jeg prater rolig med reisefølget mitt, sitter i ro, drikker meg ikke full, ingen spennende aktivitet under jakker :fnis:, og jeg er både renslig og påkledd. Så kanskje jeg ikke er så verst, allikevel.


#35

Floksa sa for siden:

Du vet at det ikke lar seg gjøre ja?
Jeg sitter bom stille på fly. Tørr knapt å røre meg. For jeg vet at jeg med mitt blotte nærvær krenker mange på flyet. Feite folk bør jo helst ikke fly.
Folk flest bør heller ikke fly da, men det er en annen diskusjon.


#36

Filifjonka sa for siden:

Hva lar seg ikke gjøre? Å få et ekstra sete? Jeg fikk ihvertfall bare omtrent et halvt sete, og hadde betalt for ett.


#37

Floksa sa for siden:

Du mener altså at feite folk bør betale dobbelt?
For det er vel eneste måten. Selv om jeg ikke engang vet om det er mulig. Jeg har nemlig ikke prøvd. Jeg har nok med å grue meg til å fly.


#38

trøtt sa for siden:

Jeg skjønner at dette er en vanskelig diskusjon, men hvis du ser det helt utenfra, kan du se at det er et problem for den personen som får bare et halvt sete? Selv om det er veldig vanskelig for den som trenger 1,5 også? Er det mer riktig at den personen skal sitte ubehagelig hele turen fordi den andre har rett til å betale samme pris, selv om den personen trenger større plass?

Kanskje det burde vært noen seter man kunne betalt ekstra for mer rompeplass, slik det er for mer beinplass?


#39

Fersken sa for siden:

Som feit var det helt forferdelig å fly de gangene jeg ikke kunne ta alternativ transport. Den redselen og skammen når det var fullt fly og passasjerer ved siden av er ubeskrivelig.


#40

Filifjonka sa for siden:

Jeg har aldri sagt at «feite folk ikke skal fly». Mener du det er frekt å skrive at det kan være problematisk å få flysetet sitt fylt opp av en annen person? Hvem eier problemet? Så ja, hvis en trenger mer enn ett sete og det ikke fins noen spesiell ordning med seter i ekstra bredde, så er det vel personen selv som bør betale det.


#41

Filifjonka sa for siden:

Den ene gangen jeg skrev om var det ikke en «feit» person forresten, men en ekstremt bredskuldret bodybuilder.


#42

m^2 sa for siden:

Jeg er relativt breiskuldra selv og har ved etpar anledninger spurt om å bytte sete rett og slett fordi det ble for trangt. Spurte da bare om å få bytte plass etter takeoff uten noe mer forklaring eller dramatikk og det gikk helt greit.


#43

Floksa sa for siden:

Problemet eier jo du. Og flyselskapet.


#44

trøtt sa for siden:

Mener du virkelig at det er den som mister halve sete sitt som eier problemet?


#45

Floksa sa for siden:

Mener du i fullt alvor at han skulle betalt mer?


#46

Filifjonka sa for siden:

Som sagt, jeg vet ikke hvem som skal betale for det, men jeg fikk ihvertfall ikke det jeg hadde betalt for på disse to turene.


#47

Filifjonka sa for siden:

Det er det dummeste jeg har hørt. Jeg får plass i et vanlig sete, og hadde betalt for å ha det. Jeg fikk det ikke.

Mannen min er nesten to meter høy, og betaler stadig for å få de setene med ekstra beinplass. Hvis vi ønsker å sitte sammen, må vi andre også kjøpe seter med ekstra beinplass.


#48

trøtt sa for siden:

Jeg noterer at jeg bør kjøpe to seter når jeg skal fly i tilfelle jeg blir plassert ved siden av en person som trenger mer enn ett sete. Det er jo tross alt jeg som eier problemet og den stakkars andre skal ikke måtte lide for det ved å betale mer. :dåne:


#49

Floksa sa for siden:

I praksis er det jo det.


#50

Floksa sa for siden:

Jeg noterer meg at flyskam kan ha flere betydninger.
Og at å øke skamfølelsen for folk som er overvektige er helt greit. Men å påpeke den flyskammen folk bør føle ikke er greit. Lærerikt. Eller egentlig ikke da tjukke folk er det lov å shame. Det vet jo alle.


#51

trøtt sa for siden:

Dette blir bare for dumt. Sorry. :dåne:




#54

Polyanna sa for siden:

Jeg legger ned setet når jeg skal sove, og det vil jeg ofte på morgenfly. Titter bak meg og legger det ned forsiktig. Ville sikkert ikke lagt det ned om det satt en gravid dame der med baby på fanget, men det har aldri skjedd. Det går fint å bruke brettet likevel, er min erfaring.

Først til mølla på armlener, tror jeg, eller litt gi og ta. Har noen tatt det først, så er det ikke armlene igjen til meg. Greit nok.


#55

Retz sa for siden:

Dette kan jo greit løses ved at flyene har noen få seter beregnet på de som trenger litt mer plass. Regne ut hvor mye de taper på å redusere antall seter, og så fordele beløpet på resterende seter. Altså øke prisen en liten smule for alle passasjerene.


#56

Isolde sa for siden:

Flere flyselskaper har regler hvor man må bestille to seter om man er breiere enn at man kan ha armlenden nede, eller må ha forlenger sele. Har man ikke bestilt ekstra sete får man ikke være med. Jeg har vært overvektig hele livet og synes ikke dette er urettferdig. Jeg ønsket aldri at min overvekt skulle gå ut over naboen. Det er nå hvertfall ikke den som tilfeldigvis sitter ved siden av sitt problem.

Jeg er ikke overvektig nå og synes det er utrolig mye mer behagelig å fly.


#57

-ea- sa for siden:

Hadde jeg vært veldig brei så hadde jeg kviet meg for å ta fly, etter å ha lest utviklingen i denne tråden ihvertfall.


#58

trøtt sa for siden:

Jo du er helt ute på viddene fordi du tillegger oss meninger vi ikke har, sier at vi eier problemet hvis ikke vi får plass i et halvt sete og så roper du høyt om fatshaming. Det blir for dumt.


#59

Filifjonka sa for siden:

Jeg har ikke shamet noen. Bare påpekt en problematisk situasjon en kan havne i på flyreiser, om en havner ved siden av noen som bruker veldig mye mer enn sitt eget sete. Jeg går ut fra at de som skriver om sparkende barn ikke mener at barn ikke skal få ta fly, shamer barn eller har et dårlig menneskesyn.

Hvis jeg visste at jeg ikke fikk plass i et flysete hadde jeg tatt kontakt med flyselskapet og sjekket hvordan det kunne løses, om det var sjans for ledig sete ved siden av osv. Ikke basert meg på at den jeg havnet ved siden av syntes det var helt ok å sitte vridd i halve setet, eller stå bakerst i flyet det meste av turen.


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg også. Herlighet.


#61

Floksa sa for siden:

No shit. Jeg skal fly på tirsdag. Jeg har ikke selv bestilt billetten. Så den får jeg ikke gjort noe med. Men antar jeg skal sitte med mine sønner. Så det går nok greit. Men det krever relativt mye å gå på det flyet med hevet hode. For å si det forsiktig.


#62

trøtt sa for siden:

Hvis det er pga mitt dåneinnlegg dere ville følt det sånn så håper jeg dere ser hvorfor jeg skrev det? Og jeg håper dere ser at jeg kommer med et konkret forslag til hvordan det kunne løses uten at det blir et problem for den som trenger litt ekstra plass og den som trenger "normal" plass?

Jeg har ikke fatshamet noen, og jeg skal ha meg frabedt å bli tillagt meninger jeg ikke har.


#63

trøtt sa for siden:

Og jeg har aldri hverken sagt eller tenkt noe om andres kroppsstørrelse på fly.


#64

Floksa sa for siden:

Nei. Du har ment at de skal betale ekstra. Noe Forbrukerombudet omtaler som diskriminerende og dårlig menneskesyn. Helt greit å mene det. Men prøv ikke å lat som det er et OK syn på store mennesker. Om de er enten stede over baken eller skuldrene.


#65

Strå sa for siden:

Jepp, det er sånn det er. NOT.


#66

Divine sa for siden:

Filifjonka og trøtt har ikke shamet noen. Jeg har tidligere vært veldig overvektig og vært på randen til ikke å få plass i flyseter. Hadde jeg tatt opp mer enn mitt eget sete, hadde det vært rett og rimelig at jeg hadde betalt for to. Egentlig burde dette være et valg som kom opp ved bestilling, slik at det ikke ble sett på som noe kjemperart som man måtte kontakte flyselskapet om selv. Alminneliggjøring fjerner noe av skammen og stigmaet, mener jeg.


#67

Filifjonka sa for siden:

Vi må som sagt alltid betale for ekstra beinplass, på grunn av den ekstra høyden til mannen min. Jeg har aldri tenkt på å beskylde noen for et dårlig menneskesyn på grunn av dette.

At jeg gjerne vil kunne sitte sånn rimelig normalt i det setet jeg har betalt for på flyet, har ingenting med mitt menneskesyn å gjøre.


#68

Divine sa for siden:

Det riktigste hadde jo vært at de som trenger to seter, hadde fått to seter. Uten å betale ekstra.


#69

Filifjonka sa for siden:

Da jeg var i situasjonen (to ganger, på relativt kort tid) så gjorde jeg virkelig mitt beste for at personen ikke skulle føle seg mer ukomfortabel enn han/hun allerede muligens var. Ingen av dem virket for den saks skyld som de følte for å unnskylde seg eller prøve å lene seg litt mer ut mot midtgangen. Jeg satt der flatklemt og fikk vondt i ryggen, men jeg sa jo selvfølgelig ingenting. Det var ikke ledige seter, så det var uansett ikke noe kabinpersonalet kunne gjøre. Så lenge folk bare kjøper en vanlig billett selv om de trenger to seter, så er det jo ikke noe flyselskapet har mulighet til å vite om på forhånd.


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg syns du Floksa, og alle andre som mener at det bedrives fatflyshaming i tråden bør lese den en gang til, og kanskje med litt mindre hysteri og stråmannargumentasjon. Jeg forstår godt at det er kjipt å være den som tar stor plass og at det er skamfullt å føle at man er en belastning for andre. Men man bør kanskje også i samme slengen se at det OGSÅ er kjipt for den som får betydelig mindre plass enn de har betalt for? Det er ikke en konkurranse her om hvem som har det kjipest, eller at en kjip opplevelse kansellerer den andres kjipe opplevelse. Det går an at begge har det ubehagelig. Og det var faktisk ikke Filifjonka som sa at feite mennesker burde betale ekstra. Det var du Floksa, som slang det ut som en beskyldning.

Kanskje flyselskapene (eller togselskapene, for den del) bør ta høyde for at en større andel folk er bredere enn i gamle dager og trenger mer plass? I tillegg har setene blitt smalere, innbiller jeg meg. Jeg opplever også av og til å ikke få helt plass innenfor stolen jeg sitter på, nå sist i et teater.


#71

Strå sa for siden:

Det jeg reagerer på i tråden her er at en historie om problemer som vondt i rygg og nakke fordi noen andre bruker opp deler seteplassen blir påstått å være fatshaming. Og det også etter at det forklares at personen var en bredskuldret kroppsbygger. Skjerpings.


#72

Floksa sa for siden:

Toget har løst dette helt uten problemer. Så det er ikke akkurat rakettforskning. Og det burde være helt unødvendig å skulle betale ekstra, enten man er høyere eller bredere enn «normen».
Jeg har virkelig ikke noen problemer med å forstå at det er kjipt og vanskelig å sitte ved siden av noen som tar stor plass. Enten det er skuldre, rompe eller aura som er stor. Det er det vel ingen som synes er rart. Problemet dukker opp når man mener disse bør betale dobbelt for å fly. Det var der shamingen kom inn.


#73

Tallulah sa for siden:

Igjen, det var du som bragte akkurat det på bane Floksa.



#75

Filifjonka sa for siden:

Det er den som vet at en trenger mer enn ett sete som har mulighet til å på forhånd gjøre noe med situasjonen. Den som havner tilfeldig ved siden av har ikke det. Det er jo umulig for andre å forutse, og umulig å gjøre noe med i et fullt fly.


#76

Floksa sa for siden:

Bortsett fra at det ikke er mulig. Har du fått det opp som forhåndsvalg? Jeg vet ikke engang om det er mulig å legge inn samme person to ganger. Og er det mulig er vi tilbake på å straffe store folk økonomisk. Å betale dobbelt for å fly er ikke greit enten man er lang eller bred.

Det jeg derimot HAR opplevd er å betale for to billetter på tog (jeg hadde med meg en stor hund) inkludert sitteplass. Og måtte gi den fra meg. Hunden satt selvfølgelig ikke i setet. Men jeg hadde betalt for det slik at han skulle slippe å ligge i midtgangen. Uten at det hjalp nevneverdig da konduktøren gav beskjed om at plassen skulle brukes.


#77

Tallulah sa for siden:

www.flysas.com/pl-en/fly-with-us/travel-extras/seat-selection/



#79

Tallulah sa for siden:

OK, så nå er det som for noen innlegg siden først ikke gikk an, deretter var diskriminering er nå "ingen dum løsning"?


#80

Fersken sa for siden:

Litt av utfordringen er at selv man får plass i et sete, så tar man utvilsomt opp en del plass når man er stor. Og mange av oss har kjent på det, spesielt når når man får nærkontakt med sidemannen selv om du passer i setet og får ned armlenene.

Men jeg viste heller ikke om at det gikk av å kjøpe et ekstra sete for et "gebyr". Har alltid trodd at man måtte kjøpe to seter til samme pris.

Heldigvis har jeg sluppet det, for da jeg var så stor at det kunne være aktuelt fløy jeg stort sett med barna og de tok knapt opp et halvt sete.


#81

Floksa sa for siden:

Du ser ingen forskjell på å betale dobbelt og å betale en (liten) avgift?


#82

Tallulah sa for siden:

Du er fremdels på viddene, Floks. Du er den eneste som har snakket om å betale dobbelt. Du var den som mente at dette dreide seg om fatshaming før noen hadde nevnt noe som helst om årsak til at noen tok plass. Du er på ingen måte konsekvent med at det er å betale dobbelt som er det diskriminerende, og det er tydeligvis uansett ikke diskriminerende på toget. :gal:

Du er også den som legger som grunn for diskusjonen at det er en liten avgift ekstra, ETTER at du har påpekt at pris ikke er nevnt.


#83

Pegasus sa for siden:

Det var det vel du selv som foreslo som en løsning, det også?

Jeg greier verken å finne fatshaming eller dårlig menneskesyn i tråden her. Men muligens noen lange tær...


#84

Filifjonka sa for siden:

Nå mener du jo plutselig selv at det kan være en grei løsning å betale ekstra. Hva skjedde med menneskesynet ditt her?


#85

007 sa for siden:

Jeg synes ikke det er noe forskjell på å betale ekstra for lang kropp enn for brei kropp.

Mannen er ikke overvektig, men han er veldig bredskuldret. Å sitte med han betyr at jeg sitter litt på skrå til flyet er oppe og vi kan ta opp armlenet og sitte behagelig tett sammen. (:hjerter:) Han misliker å sitte i midten, for han kjenner jo veldig på at fremmede ved siden av han kan bli litt skvist. Han velger derfor sete ved vindu eller ved midtgangen slik at det er han som sitter vridd og ikke uskyldige medpassasjerer.


#86

løve70 sa for siden:

Eh ja. Selvsagt bør man kjøpe et ekstra sete dersom man ikke fpr plass i et vanlig :nemlig:


#87

løve70 sa for siden:

Nei, den som breier seg over i en annens sete eier problemet.


#88

Hyacinth sa for siden:

Jeg er så smal at jeg kanskje opptar et halvt sete, og selv da jeg var bredere har jeg aldri sittet trangt i et flysete. Så jeg har iallfall ikke lange tær. Likevel kan jeg faktisk forstå at enkelte av de som sier de trenger ekstra plass i denne tråden kan bli lei seg. Det er ikke bare én enkelt uttalelse, men jeg aner en slags holdning som gir meg flau smak i munnen, uten at jeg kan sette fingeren på et enkelt utsagn.


#89

Filifjonka sa for siden:

Vel, jeg forstår ikke hvor du ser den holdningen du ikke kan sette fingeren på. Krenkorama så det holder.


#90

Floksa sa for siden:

Jøss. Jeg betalte for bikkja. Ikke for rompa. Men det var vel ikke så nøye å lese hva jeg faktisk skrev. :)

Er det noen som faktisk VET hva det koster? Jeg fant en gammel artikkel som sa at KLM tok 75%. Det er horribelt. Å betale en liten sum er noe helt annet. At du ikke ser fatshamingen betyr ikke at den ikke er her.


#91

løve70 sa for siden:

Dette. Jeg flyr mye og har heldigvis bare opplevd dette et fåtalls ganger, men det er virkelig ubehagelig. Dersom jeg selv hadde hatt behov for mer enn et sete hadde jeg virkelig undersøkt mulighetene i forkant.


#92

Filifjonka sa for siden:

Det var vel mer muskelshaming det måtte være snakk om i det ene tilfellet for min del, isåfall.


#93

Floksa sa for siden:

Nei. Det er faktisk ikke det. Akkurat som det ikke er den som lukter svette eller tåfis som eier det problemet heller.
Viss jeg havner ved siden av deg og det blir trangt så blir det faktisk ditt problem. Skammen eier jeg, men problemet eier du.


#94

Fersken sa for siden:

Vil du si det er unaturlig å tenke på overvektige folk når det er snakk om at noen tar opp en tredjedel av setet ved siden av seg?


#95

Tallulah sa for siden:

Kanskje et råd du bør ta til deg selv?

Ahaaaaa. Så når alle avkrefter at de fatshamer og det ikke står noe sted så gjøres det allikevel. Jises, Floksa.

Jeg har virkelig INGEN problemer med å se at det føles vanskelig, ubehagelig, skamfullt og flaut å reise når man føler at man er til belemring for andre. Særlig på fly hvor man er stappet sammen med en rekke andre mennesker i en trang kabin, og man kjenner litt ekstra på egne og andres intimsoner. Men det blir ikke bedre av å tillegge andre meninger de ikke har.


#96

Floksa sa for siden:

Alle har ikke avkreftet fatshaming altså. Det er flere enn jeg som ser den. Jeg tror faktisk ikke man selv kan bestemme om man driver med shaming eller ikke altså. Det er vel mottaker som har definisjonsmakten der.


#97

007 sa for siden:

Nei, ikke unaturlig, men likevel ikke den eneste sannheten. En velger jo selv hva en legger i det, og hvordan en tolker.
Det er en brei rygg som er problemet, uavhengig om det er muskler eller annen overvekt.


#98

Tallulah sa for siden:

Mottaker har også et ansvar for å ikke tolke inn ting som ikke står der og som blir avkreftet av avsender.


#99

Fersken sa for siden:

Jeg er den, jeg tenkte ikke så mye på brei rygg og skuldre. Mer på baken som skulle få plass mellom armlenene og at låra ikke skulle trenge seg over på det andre setet (som har vært mitt problem).


#100

Hyacinth sa for siden:

Hallo. Jeg føler meg ikke krenket i lillefingeren engang.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.