Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva skal du stemme?

Hvilket parti har du stemt på? Du kan stemme på flere for å dekke begge valg

  • Mdg
    20 stemmer
  • Sp
    10 stemmer
  • Frp
    0 stemmer
  • Ap
    44 stemmer
  • Krf
    5 stemmer
  • Rødt
    13 stemmer
  • Bompengepartiet
    0 stemmer
  • Pp
    0 stemmer
  • Kystpartiet
    0 stemmer
  • Lokal By/gdeliste
    1 stemmer
  • Høyre
    27 stemmer
  • Venstre
    17 stemmer
  • Liberalistene
    0 stemmer
  • Sv
    50 stemmer
  • Andre
    0 stemmer
#1

Floksa sa for siden:

Eller hva har du stemt om du allerede har vært å stemt


#2

Blondie sa for siden:

SV. Er medlem og vil at de skal ha mer innflytelse også lokalt. Håper på gjenvalg på sittende ordfører (Ap).


#3

Anne C sa for siden:

Jeg vet egentlig bare hva jeg IKKE skal stemme på. Men tror jeg stemmer på et parti jeg ikke har stemt på før.


#4

Palmen sa for siden:

Jeg er usikker på om jeg skal stemme med hodet eller hjertet. Men det er uansett to partier som ligger i samme fløy.


#5

sindrome sa for siden:

Står på Arbeiderpartiets liste og stemmer deretter.


#6

vixen sa for siden:

Jeg også.


#7

Eia sa for siden:

Mdg


#8

Drømmedama sa for siden:

Veldig lokal begrunnelse følger. Jeg stemmer på en representant med integritet og som stadig markerer seg som en modig stemme i den lille byen vår. Klar tale mot korrupsjon og maktspill, for åpenhet og med sterk støtte til varslere. Jeg stemmer på en som var på vår side og kjempet for å heise regnbueflagget. Min stemme går til SV.
Og MDG i fylkestingsvalget.


#9

Plingo sa for siden:

Vanskelig, er for partiprogrammet til AP, men vil absolutt ikke ha ordførerkandidaten. Blir personstemmer og fremheving.

Strykningen er jo ikke lov lenger.


#10

Matilda sa for siden:

Jeg håper på gjenvalg for Ap-ordføreren vår, men kommer til å stemme SV, siden jeg er mest enig i deres lokale saker. I praksis betyr det vel at min stemme også går til Rødt, siden de stiller med felles liste her i år, men det har jeg det helt fint med. (Mannen min: Not so much. :knegg: Vi er ikke enige politisk, og i år måtte vi helt slutte å snakke om politikk, for å i det hele tatt overleve september.)


#11

frukt sa for siden:

Trooor jeg skal stemme på Mdg, men det kan hende jeg ombestemmer meg i morgen.


#12

Billa sa for siden:

Jeg kommer til å stemme på Høyre. Jeg bor i en AP-bastion,og er ikke fornøyd med nåværende styre. Både på skole, eldreomsorg, snusk og kameraderi. Også fremstår ordføreren til tider som "a pupet on a string" for partiets grand old men.

Vi diskuterte politikk i går kveld, og Lillebror på 13 fortalte at han hadde brukt en valgomat og landet på MDG. Jeg ble svært overrasket (og litt bekymret) når han sa at SP kom på 2.plass - men etter litt samtale viste det seg å være SV, så da kunne jeg roe ned ;).


#13

Fløyel sa for siden:

Jeg har Høyre som hovedparti, flere som kommer til å få personstemmer, kommer også til å føre opp mange slengere av personer jeg kjenner og vet hva står for.
Bor i en AP-kommune og opplever det samme som Billa, guttenklubben grei styrer og årner. Jeg vil ha frem unge mennesker med friskt sinn, synd man ikke kan stryke listekndidater ved dette valget.


#14

Anne C sa for siden:

Hvis jeg hadde bodd i din kommune så hadde jeg stemt på noe annet enn det jeg kommer til å stemme der. Jeg har trua på presten fra Ap hos dere.

Her jeg bor er det Frp som har styrt i mange år, og jeg liker faktisk ordføreren vi har. Men de får ikke stemmen min.


#15

Pøblis sa for siden:

I min kommune har Høyre styrt
Siden tidenes morgen. Jeg kjenner livet i kommunen fra innsiden etter mange år som mellomleder der, og jeg synes ikke den styres optimalt. Rik kommune som kommer veldig dårlig ut på kommunebarometeret, så jeg tenker at det kanskje er på tide med et skifte. Selv om jeg tviler veldig på at flertallet i kommunen min er enig med meg.


#16

millact sa for siden:

Vi har hatt Høyre ordfører i alle år. Jeg har fortsatt tro på ham og har stemt Høyre.


#17

Strå sa for siden:

Her jeg bor har Høyre hatt makten siden 1967 og resultatet er akkurat det du beskriver over, bare at Høyre er de arrogante her. Ordførerkandidaten deres kjenner jeg godt til og har ingen grunn til å håpe at hen blir ordfører i nykommunen. Ingen har godt av å alltid få det som de vil, det blir arroganse av slikt.

Jeg er medlem i Ap, men stemmer ofte et hakk lenger til venstre i hvert fall i Stortingsvalg. I fylket og den nye kommunen har Ap et godt program så de har fått min stemme i begge valgene denne gangen. Jeg la på tre unge slengere fra SV lokalt, de har gjort en god jobb både før og under valgkampen.


#18

star sa for siden:

Noe annet enn det jeg har gjort de siste 20 åra.


#19

Fersken sa for siden:

Dette.


#20

Bloppy sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med vår AP ordfører. Men vi driver med jordbruk, så jeg stemmer deretter. :nemlig:


#21

Floksa sa for siden:

Jeg kjenner jeg kunne bodd i FP kommunen :knegg:
Landbruket og dyra er mine absolutte hjertesaker. Og da må det blir MDG.
Med resultatet her inne havner jeg i formannskapet :lol:


#22

Chablis sa for siden:

Hvertfall ikke Høyre, synes ikke de har gjort noen god jobb.



#24

gajamor sa for siden:

Har ikke venstrefolkene vært i denne tråden ennå, eller er fallet fra tidligere års poller reelt?


#25

Anne C sa for siden:

Jeg tror jeg ender opp med å stemme Senterpartiet.


#26

Timar sa for siden:

Hva tenker du er taktisk smart å gjøre i en slik situasjon?

Jeg har fortsatt ikke bestemt meg. Enten blir detVenstre, for å sikre at Høyre i det minste samarbeider til venstre og ikke med FRP som er like store som Venstre i denne kommunen. Alternativet er å stemme motpol, for å bedre synliggjøre at jeg er uenig med nåværende styre. Men venstresiden kommer jo ikke til å få makten, så jeg føler den stemmen blir delvis bortkastet.


#27

Rabbit sa for siden:

Jeg skal ikke stemme i år. Jeg flyttet 1.juli og man må stemme i den kommunen man sto oppført i 30.juni. Jeg har ingen interesse av hva som skal skje i den kommunen jeg flyttet fra. OM jeg skulle stemt, tror jeg at jeg ville landet på SV, som sist.


#28

ingling sa for siden:

Jeg har stemt, SV som jeg alltid (med et unntak) har stemt. Det har vel vært AP-ordfører her i hundre år eller noe sånt, og sterkt rødgrønt de siste årene, men vi får se, tre kommuner skal bli en. :tvitvi:


#29

Lille meg sa for siden:

:knegg:

Jeg syns det har vært så interessant å høre hva familie og venner skal stemme. For jeg er enig med deg, Billa - jeg syns ikke SP framstår som et godt parti å stemme på. Men da jeg hørte begrunnelsen fra et familiemedlem for å stemme SP i kommunevalget (personen kjente til den som stod øverst på lista og var fornøyd med denne personen), så ble jeg litt glad. For her var det helt tydelig lokal kunnskap.

Min 11-åring tok også en valgomat-test, og fikk V. Hun ble overrasket, for hun trodde hun skulle få MDG. Jeg ymtet frampå om at det nok var hennes aversjon mot grønnsaker (og dermed vegetarmat) som muligens stod i veien for et MDG-engasjement, men vi har ikke helt avklart hvorfor det ble V og ikke MDG.

Om dere er mer interessert i hvilket partis velgere dere ligner mest på, så anbefaler jeg å sjekke ut www.tv2.no/a/10823584. Herlig framstilling. :knegg:

Jeg har stemt MDG.


#30

løve70 sa for siden:

Jeg er på reise så har forhåndsstemt; Høyre som vanlig.


#31

Bobbelur sa for siden:

Jeg har lest noen partiprogram og ender opp med Venstre denne gang. De er de eneste som har uttalt seg om et par lokale saker (dyrebeskyttelsen og mennesker med ulike funksjonshemninger) og dermed har skilt seg ut. Resten av lokalsakene? Alle er enige om god eldreomsorg, skolestruktur, gang- og sykkelvei, tunnel under fjorden og å få storflyplass. Alle er like lite konkrete om hvordan de skal få det til.
Så jeg skal kumulere en av de på lista til Venstre og gi en stemme til en fra Rødt. Som jeg vet er enig med meg i mine hjertesaker...

Rart det der, at alle partiene er så innmari enige på overflaten her i kommunen...


#32

Millen sa for siden:

Jeg har ikke bestemt meg ennå, men ikke noen av de si styrer her ihvertfall.


#33

Ru sa for siden:

Jeg er egentlig tålelig fornøyd med dagens tilstand, så jeg skal stemme Ap. De har fått til mye bra de siste årene, de kan få fortsette. :nemlig:


#34

Noba sa for siden:

Jeg kommer til å stemme SV på kommunevalget. Første gang jeg stemmer SV, men landa på dem utfra skolepolitikk og miljøpolitikk. Kommer til å gi én personstemme, de har en knakende god kandidat på lista si som kommer til være et flott tilskudd i bystyret. På fylkestingsvalget blir distrikts- og landbrukspolitikk kjernesaken, så der blir det Senterpartiet. Der kommer jeg til å gi to personstemmer. Godt forberedt for en gangs skyld! :knegg:


#35

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at ved å stemme motpol, så kommer flere fra den fraksjonen inn i kommunestyret - og at det er en god ting. Jeg har ikke stor tro på at Høyre kommer til å miste posisjon, men jeg har tro på at et kommunestyre med en sterkere opposisjon kan gi litt annerledes dynamikk. Og så tror jeg de unge også ute hos oss, stemmer annerledes enn de voksne, venstre og MDG var jo de store skolevalgvinnerne. SÅ hvis de unge velgerne stemmer, kan det bety en endring i maktbalansen, selv om vi nok får ordfører fra samme parti som vi alltid har hatt.


#36

Appelsin sa for siden:

SV.
Stemmer i morgen.


#37

polarjenta sa for siden:

I et øyeblikks vanvidd sa jeg ja til å stå på Senterpartiets liste, så jeg stemmer dem.


#38

Charlie sa for siden:

Ap. Fordi jeg er enig i de grunnleggende verdiene, om ikke alle saker, og fordi de er et styringsparti og legger lista slik at de kan følge opp det de lover uten at dumphuska går i ball i andre enden. Og så synes jeg småpartier på vippen får mye større makt enn velgertallet deres tilsier. Tenker det blir det, i begge valgene. Så skal jeg kikke litt på lista og se om det ikke blir noen kryss/ slengere. Det er ekstra gøy :knegg: og så vet jeg at det kan gjøre ordentlige utslag, eller hvertfall bli lagt merke til.


#39

Charlie sa for siden:

Apropos det Pøblis og Timar er inne på - én stemme kan avgjøre hele dritten, og ja, det har hendt. Et parti dro i land det siste mandatet sitt på én stemmes overvekt, og det partiets mandat avgjorde utfallet av ordfører i kommunestyret. Så gå endelig og stem!


#40

Floksa sa for siden:

Selv om jeg har valgt bort SP så skjønner jeg ikke helt greia folk på FP har imot SP.


#41

polarjenta sa for siden:

Nei, altså jeg står inne for programmet vårt, men jeg har ikke så lyst å sitte i kommunestyret, og trodde jeg var på sikker plass for å slippe det, men siste meningsmåling viser rent flertall. Og om den slår til så jeg rundt der en plass.


#42

Pelen sa for siden:

SP er vel et av landets bruneste partier? De vil ta livet av de fleste rovdyr.

#43

Bille sa for siden:

Jeg er livredd proteksjonismen.

Jeg har faktisk ikke bestemt meg, skal stemme i morgen. Men det blir noe som forhåpentligvis er med på å sikre dagens styre.


#44

nolo sa for siden:

Jeg er også rimelig nøgd, så jeg vil beholde både ordfører og byrådsleder. På fylkesnivå er jeg litt mindre happy.


#45

Martis sa for siden:

Jeg skal stemme i morra, har jo tross alt fått brev fra valgkomiteen om at vi innvandrere kan bidra til en ny rekord i valgdeltakelse i år. :nemlig: Litt usikker på hvem jeg skal stemme på dog.


#46

Karamell sa for siden:

Stemte på fredag, noe lenger til venstre enn tidligere år.


#47

Billa sa for siden:

Blant annet dette gjør at jeg grøsser ved tanken på at det er en SP-vind over landet. I tillegg til at de ikke har løsninger på noe som helst, og bare vil ha ting som de alltid har vært. Umoderne.


#48

Trulte sa for siden:

Mdg eller rødt. Har ikke bestemt meg ennå. Jeg er ihvertfall veldig sikker på at vi trenger et skifte i byen vår.


#49

Input sa for siden:

Jeg er mest enig med SV, men har veldig lyst å stemme MDG for å vise alle MDG-haterne utenfor Oslo at vi som bor i Oslo faktisk er fornøyde med dem. For meg er det ekstremt viktig at sittende byråd fortsetter, og i lokalpolitikken er SV og MDG så like at det føles litt same, same for meg hvem jeg stemmer på.


#50

Bille sa for siden:

Dette kunne jeg skrevet jeg også.

#51

Floksa sa for siden:

Er de det? Jeg har ikke finlest programmet men at de er særlig mye strenger enn AP? En del av tilhengerene er uten tvil mange nyanser av brunt, men selve programmet?

Jeg vil også i utgangspunkter at vi fjerner rovdyra.
SP ønsker en (liten) stamme av alle rovdyr, også ulv. Den må bare være generisk norsk. Og den ulven finnes som kjent ikke. Så de aksepterer på mange måter et fabel dyr.
Det er derimot et dårlig klima parti. Og derfor har jeg valg dem bort. Rovdyrpolitikken til MDG har jeg reservert meg mot. For den er galskap.


#52

Input sa for siden:

Jeg har finlest lokalprogrammet til SP i Oslo, og jeg synes ikke det var særlig ille (med forbehold om at det er lenge siden og jeg husker ikke alle detaljer).

Jeg skjønner VELDIG godt at folk i bygder og småsteder stemmer SP, spesielt når de lover reversering av sammenslåinger. Selv om jeg er enig i at mange små kommuner bør slås sammen.


#53

Floksa sa for siden:

Jeg har sikkert 3-400 SP folk i Facebook feeden min. Og de er ikke brunere enn andre grupper synes jeg. FrP folka derimot. Men der har jeg en del profilerte politikere (keep your enemies close) og hva DE kan finne på dele. Det er triste saker altså.


#54

Input sa for siden:

Det som er mest krise med SP nasjonalt er at de er så ekstremt miljøfiendtlige. Jeg har heller ikke inntrykk av at de er verre på innvandring enn AP. Men jeg har ikke finlest partiprogrammet deres (nasjonalt) siden 2017.


#55

Bobbelur sa for siden:

I deler av Nordland får SP mange stemmer på grunn av flytting av den militære flystasjonen på Andøya. For mange er dette et rent protest alt på grunn av den saken. Og jeg skjønner for så vidt at folk er frustrerte.


#56

Candy Darling sa for siden:

Jeg er mer i tvil i år enn noen gang. Ikke at det spiller stor rolle. Det kommer til å bli en begredelig dag og et begredelig valg. :mumle:


#57

polarjenta sa for siden:

Det er jo derfor Andøy Sp ligger veldig bra an. Men jeg kan som sagt stå inne for partiprogrammet vi har for denne perioden. Og jeg er ikke brun, jeg er rød.


#58

Snippa sa for siden:

Jeg stemmer ikke sp, men jeg skjønner heller ikke sp-hatet på fp.


#59

My sa for siden:

Jeg har tidligere vært fornøyd med Ap-styret vi har hatt her i Trondheim, men i det siste har det vært alt for mange saker innen byutviklingen jeg er rivende uenig i. Jeg synes pengesterke utbyggere har alt for fritt spillerom, og får påvirke byen alt for mye i negativ retning. Kystad-saken var selvsagt en stor og uakseptabel skandale, som det forsåvidt ble tatt konsekvensen av, men som tok fra meg en hel del av tilliten til Ap. Også har du i tillegg (i mine øyne) gedigne tabber i senere tid, som Overvik og Spektrum, for å nevne noe. Så denne gangen kommer jeg til å stemme for større inflytelse fra ett av de andre partiene (fortsatt på venstresida), som er for strengere jordvern og vern av biologisk mangfold, og mer helhetlig tenkning når det gjelder hvilke områder som skal utvikles, og hvordan. Det blir trolig SV denne gangen, selv om jeg fortsatt er usikker bare timer før jeg skal stemme.


#60

Anne C sa for siden:

Jeg kommer ikke til å stemme det samme om 2 år. I år har jeg stemt lokalt, og ikke sett på hva de mener ut over det. Jeg har alltid stemt på rød side tidligere.


#61

Candy Darling sa for siden:

Hat? Jeg tror ikke jeg hater noen partier, men jeg er ekstremt uenig med Sp i nesten alt. De er proteksjonistiske og refraktære, og jeg synes de spiller på svært usunne strenger når de argumenterer. De kjører dessuten den populistiske distriktene-mot-oslomakta hver gang, og jeg synes det fordummer debatten. Sp og Rødt har langt på vei tatt igjen FrP på populistisk debattering, synes jeg.


#62

Tallulah sa for siden:

Jeg har stemt for å bevare bystyret vi har nå. Siden MDG ikke har synlig politikk på annet enn miljø har jeg stemt på SV. Det kunne egentlig like gjerne blitt AP i denne sammenhengen.

Jepp, enig.


#63

Input sa for siden:

Jeg er veldig enig i dette, men samtidig skjønner jeg at folk som bor i distriktene treffes av slik retorikk. Debatten om kommunesammenslåing er jo fra SP sin side veldig styrt av det emosjonelle, og for veldig mange er det nok også veldig emosjonelt å skulle tvangssammenslåes med andre kommuner. Det er ekstremt mye emosjoner i identitet.


#64

Svanen sa for siden:

For første gang har jeg stemt forskjellig på kommune og fylke. Har jo visst at det var mulig, men kanskje ikke tenkt på det før.
Jeg vippet veldig mellom 2 partier i kommunen, men av frykt for å indirekte støtte et parti jeg ikke vil støtte vippet jeg den ene veien. Det andre fikk derimot stemmen min i fylkesvalget.


#65

Strå sa for siden:

Antall partistemmer bestemmer antall mandater, men antall personstemmer bestemmer hvilke kandidater som kommer inn (fra de partiene som får mandater altså). Er du godt kjent (og likt) i kommunen er det stor sjanse for personstemmer og da er du inne. Er du lite kjent så er sjansen høy for at andre får flere personstemmer enn deg, da "slipper" du. (Mulig andre har sagt deg det før i tråden).


#66

Strå sa for siden:

Okay, jeg har sett at noen forklarer hva de ikke liker med Sp, men jeg har ikke sett noe hat i kommentarene her. Kan du finne noe slikt for meg? Siden jeg er blind eller har fargede briller, det siste kan i hvert fall skje meg.


#67

Lorien sa for siden:

Jeg vakler, men jeg tror det blir SV.


#68

Gaia sa for siden:

Martis: :knegg:

Vestrevelger melder seg. For meg er miljø det nesten det viktigste, men jeg kan ikke støtte MDG, siden de er i seng med SV og Rødt i bystyret. Da er utdanning enda viktigere for meg. Jeg får ikke tak på hva Ap faktisk står for, og miljøpolitikken deres er ikke-eksisterende. Jeg kan rett og slett ikke støtte et sittende bystyre som ikke bevilger nok penger til skolen barna mine går på. Jeg har sittet i driftsstyret, og vet hvor lite sløsing de driver med, og nå har ikke skolen nok penger til skolebøker/skolemateriell, så yngste går rundt med noen utdaterte lefser, som må tapes sammen. Det er rett og slett helt hårreisende.

For øvrig syns jeg Venstre har et godt politisk program og en del elendige politikere. Det jeg sliter mest med er narkotikapolitikken til Unge Venstre.


#69

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes også Venstres største problem er mangel på gode, erfarne og karismatiske politikere. De er altså helt førsteklasses elendige til å selge inn seire. :duh:


#70

Polyanna sa for siden:

Jeg stemmer Venstre, med mindre entusiasme enn tidligere, men det er fortsatt det eneste jeg kan lande på.

Entusiasmen har ikke forsvunnet pga faktisk politikk, men personer, regjeringsslitasje, mikk og makk.

Jens sitt lyserøde AP kunne faktisk kanskje vært et alternativ, men et AP som både har blitt ekstremister i synet på private løsninger de før har jobbet konstruktivt for å få til i gode rammer, har en helt katastrofal miljøpolitikk og er helt på linje med FrP på innvandring (men prøver å snike seg unna å snakke om det) er totalt uaktuelt å stemme på.

Høyre nasjonalt er uaktuelt pga miljø og fordi jeg ikke tror på deres ledelse av regjeringen ("vi kan løse alle problemer som springer ut av at vi er totalt ulike partier ved å kaste penger på alt sammen!! :hyper: "), men i Oslo kunne de vært aktuelle.

MdG gjør mye fint for Oslo (og noe helt tullerusk, men jeg liker at de dundrer på, og at de eksperimenterer), men har en totalpolitikk jeg ikke kan stå for. Men de virker jo totalt pragmatiske på annen politikk så lenge de får fritt spillerom på miljø, så kan sikkert samarbeide like godt på alle sider av politikken. :vetikke:

Så sånn ble det.


#71

Snippa sa for siden:

Det er en generell oppfatning gjennom flere år. Jeg er som sagt ikke sp-velger, og det er helt uaktuelt for meg å stemme på dem. Men jeg synes det er en veldig rar måte å omtale sp på her, som ikke passer inn i hvordan jeg mener de verken er eller oppfattes andre steder (jeg er statsviter, så jeg er rimelig oppdatert på hva og hvordan politikk diskuteres rundt om).


#72

Tallulah sa for siden:

Jeg har heller ikke sett noen rar måte å omtale SP på, eller noe SP-hat? FrP er vel det eneste partiet som får gjennomgå hardere enn de andre partiene. Ellers omtales alle i både oppgitte, nedsettende eller forherligende ordelag ganske jevnt over, syns jeg.


#73

Candy Darling sa for siden:

Snappa: Jeg synes likevel det er ganske drøyt å snakke om hat, hvis du ikke viser til spesifikke episoder, statsviter eller ei. :) Jeg opplever meg selv som rimelig rasjonell i min tilnærming til andre partier (OK, innrømmer at MdG trykker på noen knapper hos meg), og når du snakker om «hat», synes jeg du reduserer motforestillinger mot Sp til noe som er emosjonelt basert. Aka at vi føler feil.


#74

Snippa sa for siden:

Godt mulig hat er et ord jeg bruker litt for lett, og at det er feil i denne sammenhengen.
Men jeg har opp gjennom åra ofte tenkt at jeg synes det er rart at det er såpass intens motvilje og nedvurdering av sp på forumet her, fordi det ikke stemmer helt godt overens med den gjengse oppfatningen av partiet "der ute". Så jeg gidder ikke lete etter konkrete "bevis" -det er mer en særdeles uvitenskaplig påstand i kategorien "synseføling" :humre:


#75

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror ikke du skal gå mange meter i Oslo-gryta før du treffer på tilsvarende motforestillinger, altså.


#76

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg tror SP generelt har klart å bygge seg et navn som folkelige, nedpå og joviale, mye takket være den folkelige, nedpå og joviale Vedum.

Og det kan hende at det veldig tydelige standpunktet mot sentralisering gjør at folk ser forbi innvandringsfiendtligheten, proteksjonismen, flørtingen med "kristne verdier" satt opp mot muslimske og sekulære, og den generelle "anti alt"-holdningen? :vetikke:


#77

Novla sa for siden:

Jeg har litt samme oppfatning (og utdanning ;)) som Snippa; om ikke hat, så i hvert fall en litt annerledes oppfatning av SP enn samfunnet for øvrig. Det ble for eksempel nylig uttrykt sjokk her over at en eller annens barn fikk SP (men "heldigvis" ikke) på en valgomat, og en oppfatning av SP som et brunt parti har jeg ikke møtt mange andre steder enn på FP. Partiet er proteksjonistisk og temmelig nasjonalromantisk, helt klart, men derfra til fascisme er det et stykke, altså.


#78

gajamor sa for siden:

Jeg har samme oppfatning som Snippa, om at det på dette forumet er mange som er veldig skeptiske til sp, og kanskje litt vel krystallklare på det. Det er en del populisme der, men å slå sp i hartkorn med FrP eller Sverigedemokratene mener jeg blir feil.

På den andre siden så har sp en historikk langt inne på det brune området (bondepartiet, anyone?), som de ikke har ryddet opp i. Man ser det ikke så godt nasjonalt, men får man lokale sp-ere på glid i de riktige bygdene, så kommer det litt av hvert fram. Men sp er ekstremt sammensatt, og særlig de unge kvinnene står for helt andre ting enn de gamle gubbene.

Hadde jeg bodd i nabokommunen ville jeg seriøst vurdert sp, for ordførerkandidaten deres der er et gjennomført godt og dyktig menneske. Her jeg bor blir det ikke aktuelt på en flekk. På fylkesnivå har de flere veldig flinke folk med et oppriktig miljøengasjement.

Kommunesammenslåingene og regionreformen er et godt eksempel på hvordan man kan tolke sp ulikt. Noen ser det som bakstreversk, populistisk, eller identitetspolitikk. Jeg mener det også ligger et dypt engasjement for reelt lokaldemokrati i ønsket deres om å ha relativt små kommuner.


#79

Tallulah sa for siden:

Altså, det samme har blitt skrevet om Rødt, SV, KrF og flere andre partier. SP er på ingen måte i særstilling.

Og det er jo skrevet både kronikker og kommentarer om SPs nasjonalisme i flere aviser gjennom flere år. Så om man er statsviter og er oppdatert på politikk er det litt rart at det har gått en hus forbi. Om man f.eks. googler "Senterpartiet nasjonalisme" så får man opp helt andre medier enn FP. Dette var oppe ved forrige valg, og det har vært oppe i denne valgkampen.


#80

My sa for siden:

Denne oppfatningen har jeg møtt mange andre steder enn på FP altså. Gjelder særlig her i Trøndelag, og knyttet til Borten/Borten Moe (mer enn Slagsvold Vedum). Denne artikkelen fra Adressa er riktignok fra 2017, men viser at dette ikke er noe FP-medlemmer har funnet på.

#81

Polyanna sa for siden:

Vi er vel også mange Aftenpodden-lyttere her på FP, og er kanskje ikke helt upåvirket av det.


#82

My sa for siden:

også er det vel ikke til å komme bort ifra at mange av de som er mest aktive her inne er av den mer urbane typen, og Sp blir derfor ikke det mest naturlige partiet å stemme på. Men hat er vel å ta litt vel hardt i.


#83

Candy Darling sa for siden:

Point. :knegg:


#84

Tallulah sa for siden:

VGs politiske kommentarer har også nevnt SPs flørt med nasjonalisme, og vi kommer ikke unna Vedums idiotiske og populistiske sykkelelite med latte-kommentar fra tidligere i år. Som også distriktsfolk reagerte på.


#85

Billa sa for siden:

Det var jeg som uttrykte det, og for meg personlig er SV et betydelig mer forståelig valg enn SP for husets 13-åring. Sånn jeg kjenner ham og de tingene han er opptatt av. Selvom barna våre må få ha de politiske sympatiene de ønsker, gjør man seg jo noen refleksjoner over hva de gir uttrykk for.


#86

Novla sa for siden:

Den nedlatenheten kan du spare deg. :rolleyes: Jeg har ikke et øyeblikk benektet Senterpartiets nasjonalistiske preg; jeg påpeker at nasjonalisme og fascisme ikke et synonymer, og derfor er bruken av ordet «brun» mildt sagt diskutabel i denne sammenhengen (og den bruken har jeg sett mange ganger på FP, sjelden ellers).

Jeg synes for eksempel Bård Larsens (Civita) analyse av SPs populisme er nyansert, og konkluderer med at tross problematiske sider er den nettopp ikke «brun i kantene», som han sier.


#87

Blånn sa for siden:

Jeg har byttet parti for første gang. Det ble MDG. Stemmer vanligvis venstre. Tvilte helt inn i stemmeboden. Nesten elle melle.


#88

Tallulah sa for siden:

Vel, nå var det dere som trakk fram profesjon, og at det gjorde at dere var oppdatert på hvordan politikk diskuteres rundt om. Det var på ingen måte ment å være nedlatende. Nå har ikke jeg sett at SP blir betegnet som fascister eller er utsatt for hat i særlig stor grad på FP heller, akkurat.


#89

My sa for siden:

Det kan være grunner til å være uenig i at SP er "brun i kantene", men det er likevel ikke en oppfatning som er særegen for FP-medlemmer, som var det som ble antydet. Det var du som sa at du ikke har hørt det mange ander steder enn her, og samtidig påberoper deg å ha god peiling på politikk. Jeg synes også det er litt rart at du ikke har fått med deg at det er en oppfatning flere (også utenfor FP) har om SP, uavhengig av om du er enig i synet eller ikke. Jeg synes også det er å dra det litt langt å kalle SP et brunkantet parti, men jeg er da fullt klar over at det finnes folk som mener det, og det var ikke på FP jeg hørte det først. Jeg er verken statsviter eller har spesielt god peiling på politikk, men såpass har til og med jeg fått med meg.

Det er vel en grunn til at Bård Larsen ser et poeng i å kommentere det også, regner med analysen var beregnet på flere enn medlemmene her inne. Hvor mange analyser har kommet fram til konklusjonen om, og gjør et poeng av at parti som f.eks Venstre eller Arbeiderpartiet ikke kan karakteriseres som "brun i kantene"? At i det hele tatt er behov for en slik analyse sier jo sitt.


#90

Fersken sa for siden:

Samtidig så har du brukere som meg som prøver å henge med i svingene i hva som diskuteres politisk og som ikke har fått med seg at noen oppfatter SP som brun eller spesielt mer innvandrerfiendtlig en f.eks AP.

Tradisjonelt, nasjonalistisk og en forkjemper for distriktene er inntrykket jeg sitter med lokalt.


#91

Pelen sa for siden:

Jeg står i kø for å stemme nå. Jeg tok listen på mitt parti 1 med til parti 2 (som var de eneste som stod utenfor valglokalet, men som uansett er de jeg velger mellom) og spurte om hvilke hun syntes var bra av de i parti 1. Hun delte gjerne synspunkter. I tillegg skriver jeg på Moen i parti 2. Da får jeg en passe blanding.


#92

Pøblis sa for siden:

Jeg har vært og stemt i både kommune- fylkesting- og kirkevalget nå. Jeg har både krysset opp en kandidat på lisen "min" og ett inn en kandidat fra en annen liste i kommunevalget.
Jeg synes det er skikkelig vanskelig og jeg har ikke noe fast parti, men har sirklet rundt sentrum på begge sider av rød/blå-skillelinjene lenge.

Men jeg er spent. Jeg håper det blir litt forskyvninger i sammensetningen i kommunen vår, selv om jeg er sikker på at vi kommer til å være blå her ute også etter dette valget.

Og det er noe spesielt med valgsendingene på TV.

(Og så utrolig fint hår Trine Eilertsen har! :shallow: )


#93

Billa sa for siden:

Uavhengig av om SP er å anse som brunt i kantene, eller ikke, så er det proteksjonismen og den voldsomme dyrkingen av det norske som gir meg frysninger. Motstand mot kommunesammenslåinger og sentralisering er ikke like vanskelig å forstå, ei heller krigshissingen i by vs bygd. Noen tjener på å beholde konfliktlinjene.


#94

Simone sa for siden:

Her er eg og. Dette med at SP blir oppfatta brunt er nytt for meg. Og ikkje ei oppfatning eg deler.


#95

My sa for siden:

Er dere fornøyd med valgresultatet i deres kommuner?

Her gikk det i den retningen jeg hadde håpet. Fortsatt Ap-ordfører og Ap som største parti, men med større innflytelse fra de partiene med høyere miljø- og klimafokus. Parti med ønsker om å jevne Svartlamon med jorda for å bygge høye hus, og få flere biler inn i sentrum, gikk tilbake. Det er tydeligvis ikke noe folk flest i byen er interessert i.


#96

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg ville beholde byrådet i en eller annen konstellasjon, og det er jeg fornøyd med. Også er jeg ekstremt fornøyd med at Gærning Lysglimt kun fikk 212 stemmer.


#97

sindrome sa for siden:

Jeg ble faktisk veldig glad på Lan Marie Berg sine vegne fordi de gjorde et så bra valg. Jeg synes hun har fått ufortjent mye tyn i kommentarfeltene (hva er det med folk?) de siste årene og det at hun får fortsatt tillit fra velgerne som lever med MDGs politikk er en velfortjent oppreisning!! Hurra!! Det var faktisk det største lyspunktet for meg personlig, selv om jeg sto på liste i kommunen og vi får et mindre eller like mange plasser i kommunestyret som i forrige periode. Det er såklart også gledelig!!


#98

Blondie sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med tendensene, får beholde ordførerne jeg ville beholde, og partiet går godt frem. (et mandat ekstra, men det er jo frem!). Var gøy på valgvake i går.


#99

Fersken sa for siden:

Er sånn passelig fornøyd. Protestpartiene ser ut til å få overraskende mange mandater og det kan se ut som det ikke blir borgerlig styre (hurra) for første gang på 25 år. Det kan blir en interessant koalisjon med blant annet MDG og BNP.


#100

Tallulah sa for siden:

Hoho, det kan bli interessant.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.