Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det innafor?

#1

Cumulus sa for siden:

Er det innafor å spørre småbarnsforeldre om hjelp til å pusse opp det nye huset sitt fordi man ikke tar seg råd til maler? Når man har masse penger på bok, og småbarnsforeldrene er så utslitte at de nettopp betalte malere for å pusse opp egen stue. Fordi man hadde malt alle andre rom selv.. Og måtte spare et halvt år for å få råd til maler..


#2

Fintdethei! sa for siden:

Det er helt innafor å spørre. Det er også innafor å høflig svare at man ikke har tid/ork/mulighet å hjelpe til med å male nå.


#3

Tallulah sa for siden:

Da sier bare de utslitte småbarnsforeldrene "nei, det passer ikke akkurat nå". :)


#4

løve70 sa for siden:

Innafor å spørre er det vel. Det er også minst like innafor for småbarnsforeldrene å si nei....


#5

Elise sa for siden:

Da tenker jeg at vedkommende kanskje ikke vet alt det du skriver. De har kanskje bare sett at de har malt mye selv og tror at de liker det? :vetikke:


#6

Blondie sa for siden:

Enig med røkla. Greit å spørre, helt greit å si nei.
(Og jeg merker selv, som har fått småbarnstiden på avstand, at det er lett å glemme hvor slitsomt det kan være).


#7

Cumulus sa for siden:

De vet det godt. Det er svigers vi snakker om.


#8

Niobe sa for siden:

Det er innafor å spørre, og det er innafor å si nei. Det finnes jo et utall gode grunner til at folk ikke kan stille opp på sånt, også utover det å være småbarnsforeldre. Det blir fryktelig vanskelig om man alltid skal ta alle forhåndsregler.


#9

him sa for siden:

Kommer jo an på hva de som spør vet? Det må nesten være lov å spørre (gitt at man aksepterer et nei). Når det er sagt - jeg vet om folk som vet slike ting og alikevel spør. Det er rett og slett ikke alle som greier å sette seg inn i andre sin situasjon.


#10

Niobe sa for siden:

Jeg tenker det er lov, om enn noe umusikalsk, å spørre selv om man vet også. Noen ganger blir folk lei seg om de ikke blir spurt/inkludert også. Jeg holder på at det er lov å spørre, så lenge man synes "nei" er greit svar.


#11

Carrera sa for siden:

Klart det er innafor å spørre? Like innafor som det er innafor for slitne folk å si nei, det passer ikke akkurat nå.

Synes det blir litt dumt å kimse av at noen spør, og argumentere med at "de har penger på bok". Selv om man har penger på bok, så kan man ha et snev av lyst til å spare ved å gjøre ting selv, kanskje med littt hjelp av familie og venner. Som sagt; det er lov å spørre, og det er lov å svare nei.


#12

Musemus sa for siden:

Det er hvertfall HELT innafor å si nei.


#13

Cumulus sa for siden:

Et viktig aspekt her er at det er svigers som spør, og de har nok av penger. Og mannen her klarer ikke si nei når de spør. Så nå skal han male hos dem og betale for malere her. Rimelig dust. Selvsagt burde han klare å si nei. Men det gjør han ikke.


#14

Pappalille sa for siden:

Herrefred ... Da hadde jeg sagt nei. :gal:


#15

Niobe sa for siden:

Det tenker jeg nesten at er mannen din som må gjøre noe med. "Klarer ikke å si nei" tenker jeg ikke er gangbart om man er voksen og har andre hensyn som heller burde tas. Sånn er det bare.


#16

My sa for siden:

Hadde i alle fall ikke hatt problemer med å si nei hvis mine eller mannens foreldre spurte. Hadde blitt litt overrasket om de spurte riktignok, da ungene var små, men det er jo lov å spørre. Hadde ikke reagert om de spurte da ungene var 10-12 år (eller husker jeg feil nå, trodde dine var på den alderen), for det definerer jeg ikke som småbarnsforeldre lenger.

Så jeg synes ikke det er svigerforeldrene dine som er problemet her, men mannen din som ikke kan si nei, når han vet at det passer dårlig.


#17

007 sa for siden:

Ja, jeg synes det er helt innafor at foreldre spør voksne barn om hjelp, på lik linje med at voksne barn kan spørre foreldre om hjelp. Og så får man heller si nei om man ikke orker hjelpe.


#18

Pøblis sa for siden:

Seg synes også det er innafor å spørre. Og så er det innafor å si nei. Eller ja.


#19

Cumulus sa for siden:

Det er jeg veldig enig i.


#20

Chablis sa for siden:

Enig. :jupp:


#21

Elise sa for siden:

Da synes jeg at du bør:

  • Si fra til mannen din at han MÅ si nei
    Hvis ikke han klarer det
  • Ringe til svigerfar, forklare situasjonen og si at SELVSAGT skal ikke mannen din hjelpe han me det
    Eventuelt
  • Ringe svigermor og si at hun må si til sønnen sin at han IKKE SKAL MALE hos de.

#22

Pappalille sa for siden:

Jeg hadde faktisk blitt skikkelig sur om vi sparte penger for å betale noen for å male, og så orket plutselig gubben heller å male hjemme hos mamma og pappa enn å spare oss pengene for maler. Jeg hadde blitt alvorlig muggen, faktisk.


#23

Cumulus sa for siden:

[quote=007;4839030]Ja, jeg synes det er helt innafor at foreldre spør voksne barn om hjelp, på lik linje med at voksne barn kan spørre foreldre om hjelp. Og så får man heller si nei om man ikke orker hjelpe.[/QUOTE

Selv om de er godt bemidlet? Vi hjelper selvfølgelig til med oppussing på hytta deres, men når de har kjøpt seg et nytt hus i pensjonistalder synes jeg de burde ta konsekvensene av valget sitt.


#24

Pappalille sa for siden:

Men jeg synes det er mannen din som ikke er innafor her. Jeg synes godt svigers kunne latt være å spørre for å spare sønnen sin å si nei til dem, men det er lov å spørre. Du må bare tåle svaret du får.


#25

Niobe sa for siden:

[quote=Cumulus;4839038]

Ja, man har lov å spørre om hjelp selv om man er godt bemidlet! Det er faktisk ikke spørsmålet eller hvem som stiller det man bør undres om er innafor her. Spørsmålet er: Er det innafor å ikke være så voksen at man svarer et ærlig "nei" til å hjelpe til med noe som klart blir til ulempe for egen familie?" Svar: "Nei."


#26

Tallulah sa for siden:

Da må mannen din ta konsekvensen av at han er småbarnsfar og har tatt opp lån for å få malt hos seg selv da. Selvsagt spør de når han stiller opp.

I vår familie stiller vi opp for hverandre, uavhengig av hvem som har mest penger. Og vi sier i fra når vi ikke kan.

Jeg skjønner at du blir sur og sliten og føler at de ikke tar hensyn (og det kan hende de ikke gjør), men løsningen er faktisk å si at dere ikke kan.


#27

Cumulus sa for siden:

Det er jeg som sagt helt enig i.


#28

Tallulah sa for siden:

Kan du ikke ringe og si at du vet mannen din har sagt ja, men at dette går ikke. Høres jo ikke ut som forholdet kan bli verre enn det er?


#29

Carrera sa for siden:

Da bør vel heller mannen din lære seg å si nei, om det er det han vil, fremfor at dere kritiserer de som spør, for at de spør...

At de har penger spiller ingen rolle her. Ja, de kan ha betalt en maler for å ta jobben, men de som mange andre velger å spare de kronene. Tipper de også tar et nei for et nei også.


#30

ullmor sa for siden:

Å bli spurt er ingen beordning, lov å si nei hvis det ikke passer. Kan ikke være så svak at man fraskriver seg ansvaret for egen helse for å tekkes andre.


#31

ullmor sa for siden:

Ja!


#32

Chablis sa for siden:

[quote=Cumulus;4839038]

Ja, selvsagt også når de er godt bemidlet er det lov å spørre.


#33

Teofelia sa for siden:

Da er det mannen din som er problemet. Ikke svigers. Klart de kan spørre. Og så må han forklare at det dessverre ikke lar seg gjøre.

Jeg ville tilbudt meg å engasjere en maler for dem.


#34

Cumulus sa for siden:

Det har vi allerede gjort. Og de skal bruke malere til noe. Men de synes det er så dyrt!


#35

oslo78 sa for siden:

Det bør være lov til å spørre venner of familie om hjelp uansett penger på konto. Og så bør det være lov å si nei uansett grunn.

Også må jeg le av hvordan man oppfatter hverandre på forum, jeg ante ikke at du var småbarnsforelder og trodde vi hadde barn på samme alder. Skjønner ikke hvor jeg har fått det fra - typisk feilslutning!


#36

apan sa for siden:

Jeg synes det er umusikalsk å spørre, men enda verre at mannen din ikke sier nei. Jeg hadde satt meg på bakbena, for å si det mildt.


#37

Input sa for siden:

Samme her. Det hadde vært helt uakseptabelt rett og slett.

Samme her. Ble skikkelig overrasket faktisk. :knegg:


#38

007 sa for siden:

Ja.

Svigerfar hjalp oss 1-2 dager med utvendig maling for noen år siden, selv om vi var bemidlet nok til å la malere ta hele malejobben. Mannen og svoger tok et tak da svigers la belegningsstein, selv om de hadde penger på bok til å sette bort jobben.

Jepp. :nemlig:


#39

Nera sa for siden:

Jeg ville ikke reagert noe særlig på om mannen min ville hjelpe foreldrene sine selv om de har penger til å dekke håndverkere. Han henter for eksempel gjerne sine foreldre fra flyplassen og kjører dem hjem om de har vært bortreist, selv om taxi koster noe sånt som 200 kroner. Han er også generelt hjelpsom når det gjelder håndverkertjenester selv om han styrer voldsomt med bygging på den lille fritiden han har (han er ikke håndverker av yrke), men jeg synes det er mindre kjipt nå som vi har større barn på 10 og 7, enn jeg syntes da de var 5 og 2, som i mine øyne er en slitsom alder.

Når det gjelder din sak, synes jeg det er helt innafor å spørre, og så er det opp til mannen din å si ja eller nei. At dere selv velger å bruke malere, er ikke egentlig en relatert sak, vil jeg anta, siden dette oppdraget allerede var bestemt på forhånd.


#40

Floksa sa for siden:

Siden jeg har en svigermor som overhode ikke forstår svaret nei så skjønner jeg jo dilemmaet.
Pust med magen og let it go. Både kjipe svigerforeldre og mann med ticks i neimuskelen.


#41

him sa for siden:

Hvis mannen ikke kan si nei, har det kanskje noe med måten han har vokst opp på? Kanskje har han vokst opp i en familie hvor det har vært et "krav" om å stille opp? Jeg vil jo tro at foreldrene/svigerforeldrene i denne settingen har nok informasjon til å vite bakgrunnen?

Jeg hadde syntes det hadde vært veldig rart å be noen som selv har spart til malere om å male fordi jeg ville spart penger - spesielt hvis jeg hadde bedre råd enn dem.


#42

him sa for siden:

Tror det er lurt å ringe og si høflig nei på mannen sine vegne. Er han virkelig uenig med deg eller klarer han bare ikke å si nei?


#43

Cumulus sa for siden:

Det er nettopp det jeg mener.


#44

Niobe sa for siden:

Det er akkurat i sånne tilfeller det er veldig viktig at man lærer seg å si nei og sette grenser. Selvsagt er det som regel en grunn til at det er vanskelig, jeg tror ingen av de som mener man bør gjøre det likevel, tar det ut av beregningen.

Jeg var alvorlig syk, høyrisikogravid, og fikk kun være hjemme (og ikke på sykehus), fordi vi bodde nær sykehuset og mannen min lovet å holde seg i nærheten. Vi ble likevel spurt om og forventet til stede på dugnad på søkkrike foreldres hytte. Noen ganger er bare ikke «klarer ikke si nei» gangbar valuta. Man må. Og man må lære seg å være trygg og komfortabel med de avgjørelsene og grensene man setter for seg selv. (Vi er fremdeles i relativ unåde for dette. Man blir vant til det.)


#45

Carrera sa for siden:

Ja, man må. I min verden er det lov til å spørre om det aller, aller meste, så lenge man da også takler et nei. I ditt tilfelle, så var det kanskje litt i grenseland å spørre om hjelp, ut fra din situasjon, men også den er grei, all den tid vi mennesker ofte glemmer å tenke litt :P

Men å ikke sklle kunne spørre egne barn, venner eller foreldre, i redsel for at de, uten min kunnskap, er for slitne, det blir for søkt for meg. Da må heller de som spørres si nei da. Jeg kan ikke vite, skjønne eller tenke meg til alt.

Og det å sitte å syte over å ha blitt spurt, og så bruke det at de som spør har masse penger...

Det koster å ha håndtverkere i hus. Koster mer enn det smaker og er verdt, faktisk. Og selv om man har pengene, så er det da ikke kult å kaste bort penger på noe man mener er unødvendig? Vi sitter greit i det, men vi strør jo ikke rundt oss med penger på ting som kan fikses billigere, enten ved bare egen innsats, eller ved hjelp fra familie og venner.


#46

apan sa for siden:

Jeg tenker for eksempel det må være greit å si/skrive:
"Ettersom vi nettopp har spart opp penger til å betale noen til å male hos oss selv fordi vi ikke har kapasitet til å få malt resten, må vi nesten si nei til å bidra denne gang".

Selvsagt kan man hjelpe til med ting selv om folk kan betale for å få det gjort, men det blir jo noe annet når man nettopp har betalt for at noen skal gjøre det samme hos en selv - eller hvis man har mer enn nok selv.

Mine foreldre hjelper veldig lite til med hus og hage hos oss da de er mer enn mettet etter eget arbeid i flere år. Det er greit nok. Jeg hadde likevel syntes det var veldig rart om de bad om hjelp til egen hage når de vet at vi jobber hvert ledig øyeblikk med vår egen.


#47

millact sa for siden:

Vet dine svigerforeldre at dere skal betale maler selv for å male hjemme hos dere?

Helt innafor å spørre synes jeg, men det er lov å si nei. Det må du eller mannen din si hvis dere ikke vil hjelpe dem.


#48

Cumulus sa for siden:

Ja, de vet godt at vi har gjort det, de skal bruke samme maler selv som vi har brukt! Men de vil ikke betale for hjelpen til hele huset. Så de mener mannen skal ta resten.


#49

Carrera sa for siden:

mener de han skal ta resten, eller spør de han om hjelp? Vesntlig forskjell i mitt hode...


#50

Timar sa for siden:

Jeg har ingen problemer med å skjønne at du blir sur, men må si meg enig i at det er mannen din som er å klandre her.

Svigerfamilien her kan finne på å tenke på den type aktiviteter som en fin måte å være sammen på. Kan det være litt av grunnen til at de spør? Og grunnen til at din mann svarer ja?

Det ER stor forskjell på å holde på med fiksing i egen heim på ørtende måneden og å male litt hos andre, uten ansvar for å fullføre. Det siste kunne jeg fint blitt med på, uten å føle det som en jobb. Kanskje det til og med hadde vært deilig å unnslippe småbarnstilværelsen litt og gjøre noe helt annet :cool:


#51

Cumulus sa for siden:

De skal betale for å få malt 1 etg og spør om han kan male i 2etg uvisst hvor mye.


#52

Tallulah sa for siden:

Og da må han eller du si nei, kan ikke.


#53

Carrera sa for siden:

Da spør de, og mener vel neppe å forvente? Mann opp mannen dint il å sin eni om det ikke passer, så blir nok det meste bra, tenker jeg.


#54

millact sa for siden:

«Det har vi dessverre ikke anledning til å gjøre.»


#55

My sa for siden:

Må innrømme at jeg fortsatt sliter litt med den småbarnsbiten. :undrer: Det er ikke sikkert de egentlig ser på dere som småbarnsforeldre, og at de tenker dere har kapasitet nok til å hjelpe litt nå som ungene er såpass store at de ikke lenger trenger tilsyn 24-7. Og at de ikke tenker over at det kan være slitsomt nok med barn på mellomtrinnet også?

(Med forbehold om at jeg husker helt feil nå, og at dere faktisk har småbarn)


#56

-ea- sa for siden:

Det har vel ikke noe å si om de har små barn eller ikke. Greia er mer at de har betalt proffe folk for å ta malingsarbeid for at Cumulus-mannen skal få mer tid til barn og hverdag(?), og nå ligger det an til at mannen bruker denne "oppsparte tiden" til å male i andres hus i stedet. Og da er de like langt, på en måte.

Men det er vel greit hvis han tar barna med seg dit, eller?


#57

Niobe sa for siden:

Jeg tenker det er litt likegyldig om man har småbarn, store barn, vond rygg, midlertidig blindhet, torpedo på nakken, vertigo, osv, osv. Man kan bli spurt likevel. Og det må i grunn i de aller fleste tilfeller være innafor. Hva som velter lasset for folk, hvorfor man må si nei, det varierer jo voldsomt likevel. Jeg sier ja til ting som andre i min situasjon hadde sagt nei til. Og motsatt. Man må lære å svare det som er ansvarlig for seg og sine.


#58

Cumulus sa for siden:

Poenget her er at vi selv betaler for å slippe å male. Og det vet de. Allikevel spør de om mannen kan male hos dem. Så de slipper å betale så mye for en maler. Det henger ikke sammen i mine ører. Jeg snakker ikke om at jeg ikke kan ta barna alene fordi de er gir små. Jeg snakker om hvem som spør hvem om hjelp. Jeg hadde da aldri bedt dem male her hvis de nettopp selv hadde betalt for å slippe å male!!!


#59

My sa for siden:

Tja, jeg for min del ville hatt høyere terskel for å spørre folk med små barn som trenger pass, enn med store barn, om å stille opp på ting, så for meg er det ikke helt likegyldig. Selv om det er lov å spørre uansett. Men litt mer forståelig at de tar seg den frihet å spørre når barna ikke lenger er små. Ellers enig.


#60

Niobe sa for siden:

Jeg for min del ville nok vært mest skeptisk til de midlertidig blinde. :nemlig:


#61

My sa for siden:

Det var du som poengterte at det var snakk om småbarnsforeldre i første innlegg da. Det forvirret meg, jeg trodde først ikke det var dere selv du snakket om, men at du spurte for noen andre. Men nei, det henger ikke sammen i mine ører heller, men igjen, det er et spørsmål, og passer det ikke må man kunne gi et negativt svar, i stedet for å legge ansvaret på den som spør. De vil vel fortsette å tro det er greit, så lenge mannen din fortsetter å svare ja. Som andre her ville jeg også blitt temmelig sur om det var min mann det gjaldt, så full forståelse for det, men jeg mener også at det er hos han feilen ligger, ikke hos foreldrene hans.

#62

Carrera sa for siden:

Du sier "spør" og "bedt" om en annen her... Har de spurt han, eller bedt han? To helt forskjellige verdener, og ikke minst forventninger.

Og ja, dere har valgt å betale for en maler. Helt greit. Mnge gjør det. Enten fordi de ikke kan male selv, orker eller har tid. MEN, trenger nødvendigvis dine svigers, eller hvemsomhelst for den del, så trekke en slutning der, og dermed ikke spørre om hjelp, når de er ute etter hjelp?

Som nevnt mange ganger i tråden, så er det lov å spørre. Og jeg håper virkelig ikke at vi er der i dag, at man må tolke, og overtolke, enhver sjel før man faktisk kan spørre om råd eller hjelp. Finne ut av om den man spør er der at vedkommende kan. Og så evt tråkke i slaten om man spør feil/til feil tid. DA har verden feila big time.

Vi må kunne spørre om hjelp, OM vi er forberedt på at svaret kan bli nei. Jeg har spurt mang en gang om hjelp i forhold til barnepass. Til mange. Og ALDRI har jeg tatt det for gitt at de kan. Men har heldigvis folk rundt meg som ve at det er lov å spørre, og det er lov å svare. Og ikke minst at spørsmålene går i mellom. En gang spør jeg, en annen gang en annen. Og ingen sure miner, hverken pga spørsmål eller svar.

Jeg har selv en mann som setter våre biler på verksted for nær sagt den minste ting, fordi han ikke gidder ta det selv. Men når noen nært oss spør om hjelp med biler, da trår han til. Fordi det handler ikke om hverken bilen eller pengene, men det å hjelpe når noen spør. Og de gangene han sier nei, så er det å helt greit. For folk vet at han ikke orker alt.

Det er i grunn ganske enkelt.


#63

ullmor sa for siden:

Og så handler det om å stille opp for hverandre, noe som limer folk bedre sammen. Å spørre om hjelp er mer enn de konkrete oppgavene.


#64

Carrera sa for siden:

Nemlig!! Og det å si ja når det passer.


#65

Kirsebær sa for siden:

Det kan virke som om du egentlig ikke lurer på om det er innafor å spørre eller ikke, men at du trenger litt klapp og medfølelse fordi dere har blitt spurt, og dere syns det er vanskelig/umulig å si nei. Og all medfølelse for det altså. Det er vanskelig å kjenne på lojalitetskonflikt og prioriteringsutfordringer. Og det er ofte ekstra vanskelig når det er foreldre/svigerforeldre på den andre siden av bordet.

Er mannen enig med deg om at dere bør/vil si nei? Har dere pratet mer om dette?


#66

Floksa sa for siden:

For en del handler det mer om å være gnien og forvente at barn stiller opp for foreldre uavhengig av hvor travelt barna har det.
Virker som alle i tråden har høytfungerende foreldre helt uten martyrtendenser og som aksepterer et nei uten sniping.
Det er ikke alle som er sånn. Noen spør fordi de vet at den andre ikke greier å si nei. Da er det ikke innenfor selv om problemet fortsatt eies av de som ikke kan/greier å si nei.


#67

Pøblis sa for siden:

man må jo svare ut fra opplysningene som er gitt? Det står ingenting om svigerforeldrene er martyrer eller oppegående, vanlige folk. Jeg tenker at man må kunne spørre om ting - og man må kunne ta i mot svaret man får.

Og vi vet jo ikke om mannen/sønnen synes det er dumt eller greit å hjelpe -kanskje han synes det er greit? Jeg pleier å bidra på ett eller annet vis hvis mine gamle foreldre ber om bistand eller råd. Selv om de har råd til å betale for en del tjenester selv.

Og så synes jeg set er greit å være tydelig. Hvis det egentlig er hi og mannen som er uenige, synes jeg deg er rart å bli sur på svigerforeldre som spør. Det er jo ikke sikkert svigerforeldrene har detaljert innblikk i hverdagslogistikken heller.


#68

him sa for siden:

Jeg må bare sjekke; Er det vanlig å tenke slik? At folk synes det er greit å gjøre ting som de selv betaler seg vekk fra? Jeg og mannen var i fjor og hjalp moren min, men dette var med ting vi gjør hos oss selv og som vi har god kompetanse på. Jeg gjør også ting for andre som feks matlaging og en del håndarbeid. Tror ikke akkurat jeg hadde kastet meg rundt å kjørt henger feks som jeg ikke gjør hjemme.

Det er jo en digresjon fra samtalen, som ikke har noe med det opprinnelige spørsmålet å gjøre. Men jeg bare lurte på om det var vanlig.


#69

My sa for siden:

Jeg er kjent med både martyrtendenser og sniping, men det virker ikke på meg. Jeg stiller gjerne opp og hjelper når jeg kan, men har jeg ikke mulighet eller overskudd så sier jeg nei, selv om jeg også kan kjenne på en dårlig samvittighet (men ikke på grunn av martyrtendensene, sniping og drama, det virker bare motsatt på meg).

Men er enig i at det ikke er greit å utnytte folk som er for snille. Men internt i en familie, og særlig til sine egne foreldre, må man kunne si ifra.


#70

My sa for siden:

Jeg kunne fint ha hjulpet min mor eller svigermor med husvask om de ba meg, selv om jeg hadde vaskehjelp hjemme. Men hva som er vanlig vet jeg ikke.

#71

Elise sa for siden:

Men hvorfor i all verden har han egentlig svart ja?


#72

Darth sa for siden:

Jeg synes det er hundre prosent greit å spørre, og hundre prosent greit å si nei.

Jeg synes dog det er litt pussig hvis du sender melding til dine svigerforeldre og sier nei på mannen din sine vegne slik noen foreslår.


#73

Tjorven sa for siden:

Jeg strekker meg ganske langt hvis familien spør om hjelp, men dette tror jeg nok at jeg hadde sagt nei til. Men jeg synes de er i sin fulle rett til å spørre; helt uavhengig av hvor mye penger de har.

Men hvis det blir en diskusjon i etterkant, så ikke spill "småbarnsforeldre"-kortet. For så små er ikke barna dine lenger, og da blir det lett å angripe argumentene dine.


#74

My sa for siden:

Og for ordens skyld, selv om jeg synes det er innafor å spørre, hvis dere/mannen din sier nei, og forklarer hvorfor, så er det IKKE innafor av dem å bli fornærmet, eller å prøve å gi dere dårlig samvittighet.


#75

Agent Scully sa for siden:

Jeg mener at du eier problemstillingen - for det er du som er misfornøyd med din manns prioritering av tid og ressurser, og føler at han prioriterer dem over
deg og barna? Og sånt er jo irriterende. Han kunne feks malt hjemme og så kunne dere dratt på ferie.

Det er også forståelig at det er vanskelig for mannen å si nei til å hjelpe gamle foreldre. Hva sier egentlig mannen? Er han "happy" med å bruke fritiden sin på dette - mer happy enn å gå i mot foreldrenes ønske ihvertfall? I så fall, let it go. Eller er han også frustrert? I så fall ville jeg forsøkt noe a-la: ja, vi kan hjelpe - men på våre premisser. Feks: ikke nå, men til sommeren. Og vi orker ikke alt arbeidet - vi orker ikke en gang vårt egen oppussing, så vi kommer til å booke malerhjelp 50 timer for at det skal gå fortere. Eller - kun ett strøk, eller "Barna må hjelpe til så det blir litt søl" eller whatever. Ta tilbake kontrollen, være løsningsorientert uten å late som om det er superenkelt. Det går jo også an å tilby prosjekthjelp til å bo hyret noen mennesker, gamle kan jo synes sånt er litt styrete.


#76

Input sa for siden:

Hvorfor ikke? Det er jo ulike grunner til at folk betaler andre for å gjøre ting. Vi betalte f.eks. folk til å legge gulvet fordi vi ikke gidder å ha stygt/dårlig lagt gulv. Om andre vil ha det og spør oss om hjelp, stiller vi opp hvis det passer.


#77

Galathea sa for siden:

I et slikt tilfelle ville jeg sagt nei. Men det er selvfølgelig avhengig av forholdet til svigers hvor velvillig man er, har de f.eks hjulpet dere med maling og oppussing, barnepass og flytting? Passet syke barn, møtt opp på avslutninger, tatt med ungene på turer og ferier? I vår familie har vi noen som mener det er veldig naturlig å spørre om hjelp til flytting, maling, vasking, barnepass, hundepass, samt tar det som en selvfølge at de skal låne, bil, verktøy, tilhenger og hytte av oss. Ingen av tjenestene blir returnert på noen måte. Nå har vi begynt å si nei.


#78

Elise sa for siden:

Jeg synes det er helt innafor å ta ansvar når man har et problem som er forårsaket av andre. :nemlig: (Men jeg skrev punktene mine i prioritert rekkefølge, synes jo definitivt mannen bør si fra selv, men det finnes jo noen som ikke er i stand til det. Og da må man jo velge om man vil fortsette å ha prolemet, eller å løse det selv.)


#79

C3PO sa for siden:

Dette med svigers som vil få sønnen sin til å bidra med mye når er sliten er vi nok mange som kjenner til. Min svigerfars variant var å "hjelpe" oss med oppussingsprosjekter som han fant på da han var på besøk. Da han tenkte at han skulle kombinere besøk til oss for å treffe nyfødt barnebarn nr. 2 med oppussingsprosjekt, satt jeg foten ned. Jeg trengte jo mannen min - ikke at han skulle forsvinne i flere dager med faren sin. Jeg er gift med verdens snilleste mann, men jeg ga klar beskjed om at han måtte si fra til faren sin at det ikke passet.


#80

Magica sa for siden:

Jeg syns det er greit å spørre, og greit å si nei. Det å være familie og hjelpe hverandre innimellom er ikke rart, selv om man har råd til å betale seg ut av tjenester.
Kanskje ungene dine kan hjelpe til å male. :knegg:


#81

Mams sa for siden:

Jeg ville ikke spurt, men spør helst ikke om hjelp i det hele tatt da. Om jeg ikke har gjort det før, så må jeg jo lære det før eller siden.
Men du kan dessverre ikke klage på svigerforeldrene dine fordi mannen din ikke har "baller" til å si nei. Mamma hadde martyr tendenser hun altså, men jeg også ble mere vrang og vemmelig av det.
Tror faktisk gutter takler dårligere mammaer med martyrtendenser en vi jenter gjør.

Jeg tror jeg hadde gitt gubben (er det rart jeg er skilt..) beskjed om at gidder han å male hos foreldrene får han søren meg male hjemme også og bedt han enten avbestille maleren hjemme hos oss eller malingen hjemme hos foreldrene.
(et ultimatum jeg hverken hadde fulgt opp eller gjort noe med om det ikke skjedde)


#82

Lavender sa for siden:

Ja, voksne folk gjør ting selv, uavhengig av formue. Har selv nettopp brukt en lørdag på å bære nær 300 vedsekker, 25 kg hver, på traktorskuffen, så stables i uthus, åtte i høyden.

Hadde ikke jeg og sambo gjort jobben, hadde svigerfar gjort det selv. Men akkurat nå har han et par prolapser han skal opereres for neste måned.

Det kan bli flere slike oppdrag på oss, selv om han kan kjøpe all hjelp han behøver. Det er sånn de er. Vi kunne svart nei, men jeg synes vi skylder de en dag. De gir på sin måte.


#83

My sa for siden:

Folk som er litt oppi årene, og har klart å legge seg opp en del penger, har ofte greid det nettopp fordi de alltid har vært sparsomme og gjort mye selv. Og da blir det en livsstil eller en vane, og da sitter det langt inne å betale for slike tjenester selv om de kan. Det er en grunn til at de har penger på bok.

Selvsagt er det også de som har god råd fordi de arver, vinner i lotto eller har gjort stor suksess i arbeidslivet, men som oftest er det vel snakk om nøysomhet og fornuftige prioriteringer gjennom et langt voksenliv.


#84

Strå sa for siden:

Det er innafor å spørre dersom og BARE dersom man har hjulpet nevnte småbarnsforeldre i deres maleprosess. Hvis ikke er det faktisk ikke greit. Særlig hvis man ble spurt om å hjelpe til og sa nei. (Har ikke lest hele tråden - ennå).


#85

Strå sa for siden:

Hele innlegget ditt fortjener mer enn tre tomler opp.


#86

My sa for siden:

Jeg synes ikke nødvendigvis at det må gå like mye begge veier her og nå, når det er snakk om eldre foreldre og barn i "sin beste alder". Foreldrene har vel gjerne gjort sin del og vel så det i tidligere år, da de var yngre og sterkere, og det var barna som trengte hjelp til økonomi, kjøring, flytting på hybel, etablering, oppussing, barnepass og hva det måtte være (generelt altså, vet ikke hvordan det har vært i denne familien). Det er vel gjerne slik, at når barna er små og etter hvert ungdommer og unge voksne er det de som mottar mer hjelp fra foreldrene enn de gir tilbake, og når foreldrene blir eldre er det motsatt, da er det barna sin tur til å gi noe igjen. Det blir for meg litt brutalt å kreve samme type hjelp tilbake, av eldre foreldre som ber barna om hjelp til tyngre arbeid.

Også er det vel fortsatt ikke gjort klart her om foreldrene faktisk forventer eller krever at sønnen stiller opp og maler, eller om de bare har spurt om de har anledning.


#87

Cumulus sa for siden:

Men hva hvis dere nettopp hadde betalt for å få den jobben gjort hos dere selv, de bruker samme håndverker og så ber dere gjøre resten?


#88

Lavender sa for siden:

Vi er 25-30 år yngre enn de, og innser at vi må begynne å hjelpe til uansett årsak eller hvor fornuftig det er. Hvis ikke gjør svigerfar alt selv, eller prøver. Vi synes det er naturlig at folk kjøper enkle tjenester i hjemmet, ikke de.


#89

Cumulus sa for siden:

Føler for å forklare litt nærmere hva som er casen...

Vi har holdt på å pusse opp huset vårt i 1 år. Vi er slitne av malejobb. Vi har ikke SMÅ barn, men vi har 2 barn som gjør at helger og ettermiddager fortsatt består i å være med dem. Malejobbing oppi dette har selvfølgelig medført en del logistikk. Vi har dårlig råd. Men iom at vi er slitne av å pusse opp, har vi spart penger i 4 måneder for å få råd til å betale et malefirma for å gjøre resten av jobben for oss.

Svigers har akkurat kjøpt seg nytt hus. De er rundt 77 år, og har GOD råd pga arvede midler og godt betalte jobber. De ringte for et par uker siden og ba om nr til firmaet vi har brukt, for å bruke det samme firmaet. Så ringte de oss i går og sa de syntes det ble så dyrt at de lurte på om ikke mannen min kunne ta et par rom for dem.

Mannen klarer ikke si nei fordi han er redd for at moren hans skal bli sur, snurt og ende opp med å gjøre det selv. Svigerfar gjør nada hjemme, og har aldri gjort det. Jeg synes det er utrolig å spørre om vi kan hjelpe dem når vi selv nettopp har spart penger for å klare å ansette noen til å male fordi vi er slitne av oppusning.

Jeg er jo selvfølgelig sur på mannen som ikke klarer å si nei. Men jeg er også rimelig skuffet over svigers som kun ser seg selv i dette.

Og ps. Vi er IKKE unge og spreke lenger altså. ;) Jeg er kronisk syk og mannen har vært lenge sykemeldt pga burn out. Så jeg er rimelig skuffet over svigers som lever en helt annet type liv enn oss med god råd, reiser, shopping og det jeg kaller sløsing. Men dette kunne de altså ikke ta seg råd til


#90

My sa for siden:

Fortsatt, og bare enda klarere: Mannen må si nei. Han er så sliten at han ikke greier å jobbe, og har brukt oppsparte penger til å leie inn folk til å male eget hus, men sier ja til å male hos foreldrene? Og grunnen er at han er redd for at mora skal bli sur og snurt? Virkelig? Hvis hun ender opp med å gjøre det selv så får hun bare gjøre det.

Er han ikke redd for at du skal bli sur og snurt?


#91

Blondie sa for siden:

Han må definitivt si nei.

Jeg tror bare du roter til historien med å blande inn økonomien til svigers. De vil at dere skal utføre noe, dere orker ikke/du vil ikke/mannen tør ikke si nei = konflikt. Det har egentlig lite med hva de kan betale for å gjøre.

Hvis de blir snurte av sannheten så eier de problemet.


#92

My sa for siden:

Enig, klart og godt oppsummert. Sett fingeren på det virkelige problemet, så får du bedre svar, og hjelp til å se hvor ansvaret egentlig må plasseres. :nikker: Hvis du ikke ønsker direkte råd (for du er jo klar over det selv også, at det egentlig er mannens ansvar å si nei her), men bare sympati, så deler jeg ut i rause porsjoner, jeg har full forståelse for at du synes det er ugreit, og ville blitt temmelig oppgitt selv.


#93

Floksa sa for siden:

Dette høres så enkelt ut på nett.
I den virkelige verden er det ikke så lett altså.
Et slikt nei kan fort koste ganske mye.

Jeg er enig i at de eier problemet altså. Men det hjelper ikke når de ikke anerkjenner eierskapet.


#94

Elise sa for siden:

Det er jo Cumulus som har problem med dette her. Da er det hun som må fikse det. Enten ved å si fra til mannen så kraftig at han klarer å si fra selv, eller å si fra direkte til svigers.

Gjør det noe om folk er snurt litt, da? Det går jo over. Å være fullstendig knekjørt pga oppussing har tatt knekken på flere forhold, men hvis du tenker at dere kommer dere gjennom og ut på andre siden uten problem, så er det jo greit. Hvis ikke, så MÅ du faktisk gjøre noe med det. Hva er verst, at svigermor blir snurt eller at dere to er fullstendig på felgen? :vetikke:


#95

Blondie sa for siden:

Jeg har ikke kontakt med flere av medlemmene i min familie, så jeg vet godt at det ikke er så lett. Det betyr ikke at jeg finner meg i å bli brukt som dørmatte heller.

Det går selvsagt an å ikke si noe, men det er jo en konflikt som da sannsynligvis bare vil eskalere.


#96

Tjorven sa for siden:

Det er kjipt når folk blir sure på en, selvfølgelig er det det. Men jeg synes ikke at det er helt snodig at svigers spør om hjelp, men det er gitt at de takler å få "nei". Ettersom man ikke har forsøkt å si "nei", så vet man vel kanskje ikke helt hvordan det ender? :vetikke:


#97

My sa for siden:

Det er vel derfor det kan være greit å få svar på nett av og til også. Da får man skrelt vekk alt det følelsesladde rundt, og får klarhet i hvordan det ser ut utenfra, fra noen som ikke er følelsesmessig involvert i personene det gjelder. Det kan faktisk være ganske klargjørende av og til.

Også er det et ganske vidt spekter av potensielle reaksjoner her da, som vi ikke vet noe om. Fra at svigerforeldrene aksepterer avslaget med et smil i den ene enden, via varierende grad av sniping og furting, til at det blir starten på en sår konflikt som ender med at de bryter all kontakt i andre enden. Er det gitt at det kommer til å bli en stor konflikt ut av dette? Hvor ille kan det gå, fra 1-10 på den skalaen jeg skisserer, hvor sterke reaksjoner tåler mannen? Hvis alt som er bittelitt tøffere enn det første alternativet er uholdbart for mannen til Cumulus, så har han et stort problem med manglende ben i nesa. Hvis faren er at de lander nærmere den motsatte enden så er det mer forståelig at han vegrer seg for å si nei, selv om man da kan spørre seg om det er verdt det å opprettholde kontakten for enhver pris, med i så tilfelle ekstremt egoistiske og manipulerende foreldre.

Vi på forum kan synes mye om det er innafor eller utafor av foreldrene å spørre, men det er uansett mannen som må ta tak her, selv om det ikke er enkelt. Det er ingen andre som kan gjøre det.


#98

Tallulah sa for siden:

I dette tilfellet er et Cumulus og mannen som eier problemet, problemet med å ikke si i fra. Jeg skjønner godt at hun er lei seg og sur for dette, det hadde jeg blitt også, og jeg skjønner også at det er vanskelig å si i fra. Det er ting jeg av og til gjør for familien min, fordi jeg ikke har lyst til å si i fra. Men så lenge jeg ikke gjør dem oppmerksomme på det og setter grenser så må jeg ta konsekvensen av det. Folk er både dumme, ubetenksomme, egoistiske og lite villige til å endre seg, men det får man hvertfall ikke gjort noe med om man ikke sier i fra.


#99

Mams sa for siden:

Hva med å ta igjen med svigermor?
Send henne en melding eller snakk med henne og si at du er sååå bekymret for mannen din. Si at den egentlige grunnen til at dere har spart for å male er at du ville beskytte han, og at du er redd han vil bli syk enda lengre om han ikke blir flinkere til å ta vare på seg selv og ta det rolig som legen sier. Men av hensyn til han så har dere sagt at det er fordi dere er så lei av å male.
Hvor mye som er helt sant tenker jeg er litt uvesentlig i dette tilfellet, men mere en hvit løgn for å guilt-trippe tilbake.


#100

Elise sa for siden:

Hva med å avbestille maler dere selv har bestilt, og be svigerfar og svigermor male? :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.