Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det greit å trene på gravlunden?

Er det greit å løpe på gravlunden?

  • Selvsagt
    6 stemmer
  • Nei!
    93 stemmer
  • Det kommer an på type løping
    14 stemmer
  • Det kommer an på type gravlund
    25 stemmer
  • Vet ikke/aldri tenkt over
    12 stemmer
  • Brokkoli
    2 stemmer
#1

Hyacinth sa for siden:

Ja, hadde du reagert på løping på kirkegården/gravlunden (moren min er nøye med å skille mellom disse to begrepene :knegg: )?

Kommer det an på hvilken type trening, eller er det respektløst uansett? Jogging? Intervall? Styrketrening? :vetikke:


#2

Chablis sa for siden:

Respektløst uansett, er min mening.


#3

Hyacinth sa for siden:

Jeg er glad jeg spurte, for så langt er de svarene jeg har fått veldig overraskende for meg.


#4

Millen sa for siden:

Dette.


#5

Hyacinth sa for siden:

For å svare på mitt eget spørsmål: Jeg legger ofte joggerunden min gjennom ulike gravlunder. Det dreier seg rolig jogging og på veiene, ikke sikksakk mellom gravsteinene. Det er pent og fredelig på gravlunder, og de er ofte store med ganske brede grusveier. Det har faktisk ikke falt meg inn i måneskinn at noen kan bli støtt av dette, men det slo meg da jeg tenkte på det i dag. Og jeg prøver å sette meg inn i andres sted, noe som slett ikke er vanskelig, vi hadde senest en begravelse i uka som var. Og jeg ville selv ikke tenkt på rolig jogging som respektløst i det hele tatt. Ballspill, kanskje. Og bråk. Men ikke jogging.


#6

Input sa for siden:

Jeg svarte nei, men så kom jeg på at jeg vil moderere meg litt, at jeg faktisk har gjort det. Da jeg leste spørsmålet første gang så jeg for meg en liten kirkegård i direkte tilknytning til en kirke og tenkte absolutt nei. Da vi bodde rett ved siden av Vår Frelsers gravlund (stor og gammel gravlund i Oslo, med flere tusen graver) hendte det jeg løp gjennom der, og det er jo et vanlig sted for både det og spaserturer, det er massevis av Pokèstop der osv. og det mener jeg blir noe helt annet. De somrene vi bodde der så vi også folk sitte der og grille. Hvis det er et naturlig område å gå gjennom, mener jeg også at det er et området det er greit å løpe gjennom. Men styrketrening og annet ville jeg ikke bedrevet der. Og hadde jeg løpt på dagtid i en gravlund hvor det foregikk begravelse mens jeg løp forbi, hadde jeg gått og ikke løpt forbi.


#7

Bluen sa for siden:

Å jogge rolig gjennom en gravlund på selve stien synes jeg er innafor. Gjør det ikke sjøl, da det ikke er noen naturlig slik rute her.


#8

Hyacinth sa for siden:

Ja. Sånn er det jeg mener.


#9

millact sa for siden:

Respektløst synes jeg.


#10

cora sa for siden:

Jeg har gjort det en gang, men følte det ble litt feil da jeg jogget forbi en som stod og stelte en grav ikke langt unna. Jeg jogget på stien.


#11

Syrinx sa for siden:

Det finnes så ulike gravsteder tenker jeg. Noen har mye brukte turstier/veier som går gjennom. Der tenker jeg at jogging er helt innafor. På gravsteder uten naturlig gjennomgangstrafikk ville det være mer rart og kanskje upassende å legge ruten innom. Eller, hvem vet. Det kan være at noen ønsker å jogge innom graven til noen og ta et stille minutt før turen går videre? Hvorfor ikke?

Jeg synes absolutt gravsteder (som det heter nå, kirkegård brukes kun de stedene det inngår i et særnavn) skal være et sted med ro. Samtidig tenker jeg at det må være lov å kjenne på livet også på et sånn sted. Innenfor fornuftige grenser.

Nå skrev jeg mer enn jeg egentlig har tanker om temaet ser jeg.


#12

Syrinx sa for siden:

Fordi jeg lurer. Hvem er det respektløst overfor å bevege seg halvveis fort, men temmelig stille? De døde? Pårørende? Og hvorfor er det respektløst?

(Og dette er ingen fanesak for meg altså, all den tid jeg verken jogger, løper eller har stort behov for lydproduksjon på de gravstedene jeg av ulike årsaker er innom.)


#13

Neket sa for siden:

Jeg har ingen sterke meninger om det selv, men syns godt man kan droppe det av hensyn til de som ikke syns det er innafor. Det finnes mange andre steder man kan løpe. :vetikke:


#14

Hyacinth sa for siden:

Enig i det, altså, men som jeg nevnte, så har det aldri falt meg inn at jeg ikke kunne det. Jeg ville med hånden med hjertet syntes at det var fint at parkområdet ble brukt og gjort til et «levende» område hvis det var jeg som stelte graven. Jeg har flere nære på den nærmeste gravlunden vår. Jeg fikk litt vondt i magen av svarene her, så jeg er glad jeg spurte.


#15

him sa for siden:

Jeg tenker det er respektløst fordi at dette er et fysisk sted som er "reservert" for en gitt type aktivitet. (Begravelser og gravstell), og da bør det ikke brukes til andre ting. Samme som jeg ikke synes alkohol passer over alt selv om jeg ikke har problemer med at folk drikker. (Nå fikk jeg mange rare grenseoppganger i hodet mitt, men jeg skal spare dere. :humre: )

#16

Blondie sa for siden:

Jeg synes det kommer an på mange ting, men tenker generelt mer på oppførsel i slike settinger. Det er for de pårørende i mitt tilfelle, men det har vel med tro å gjøre.

Rolig jogging på stien synes jeg høres innafor ut, der jo ikke noe utagerende oppførsel på noe vis. Jeg selv tar noen ganger med meg hunden, selv om jeg egentlig synes det er utafor. Det er dog på tur med han jeg hår forbi, men jeg passer på at han ikke snuser-markerer på graver.


#17

Lykken sa for siden:

Svarte det kommer an på type jogging. Jogge gjennom på grusstier er for meg innenfor, men er det begravelse der ville jeg gått rolig. Annen type trening/aktivitet synes jeg ikke er greit.
Vi har by the way drukket alkohol på kirkegården, på min bestefars bursdag og «hans» dram i små glass der vi skålet for han og hadde en fin stund.


#18

Pappalille sa for siden:

Det Input skriver er det jeg tenker og. Men jeg synes ikke man jogger friskt forbi et gravfølge, da går man.


#19

Syrinx sa for siden:

Når det pågår en gravferd så skjønner selv jeg at man ligger lavt altså. Personlig ville jeg gått en omvei i en slik situasjon.

Jeg har forresten representert human-etisk i møte angående gravferdslova og mere til i regi av kirkelig fellesråd, så jeg er ikke helt fjern altså. Men jeg synes det er interessant å høre ulike meninger her i tråden.


#20

Maverick sa for siden:

Synes det kommer an på både type løping og type gravlund.


#21

Tallulah sa for siden:

Om det er rolig transportjogging kan det være ok. Intervalltrening, eller typ svett-og-snørr-løping; not so much. Jeg prøver å huske hva det står på skiltet ved Nordre gravlund, det er i hvert fall ikke lov å sykle eller lufte hund der.


#22

Pegasus sa for siden:

Jeg hadde reagert veldig, uansett type trening. Trene kan man gjøre andre steder. Hund i kort bånd derimot, hadde jeg ikke reagert på.


#23

Hyacinth sa for siden:

Jeg har tatt med hunden på gravlunden en zillion ganger. (Unnskyld for det også, ante ikke at det var utafor og det står heller ikke noe skilt. Vi gikk ofte gjennom gravlunden på lufteturen vår. (Hun er død nå.) Jeg tok henne til og med bort til mine besteforeldres sted, utenfor stien. Men hun fikk selvsagt aldri tisse på gravene!


#24

Teflona sa for siden:

Hadde ikke plaget meg med en enslig løper, men jeg hadde reagert negativt fordi jeg ville antatt at det plager andre. Flere i flokk som løp ville jeg selv reagert negativt på. Det har med respekt å gjøre.


#25

Trulte sa for siden:

Nei. Det bør da være greit å løpe en trillion andre steder. Gravlunden er et sted for ro, ettertanke og til tider sorg. Hund bør da være greit, men hold den unna gravene.


#26

Maverick sa for siden:

På «mine» gravlunder står det at hund skal holdes i lenke. Greit å ha med, altså.


#27

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes det er helt OK på store gravlunder som Vår Frelsers og den i Frognerparken. Jeg hadde syntes det var rart på en liten kirkegård. Å ta med en hund i bånd synes jeg er helt innafor uansett, så lenge den ikke får markere på gravsteinene.


#28

Candy Darling sa for siden:

Og jeg tror det er mer hekking enn ettertanke på Vår Frelsers, altså. Det var i hvert fall et kjent meet-up for homofile før i tiden. :knegg:


#29

Hyacinth sa for siden:

Det er her jeg også er.

Jeg bor et sted hvor det ikke er kirkegårder utenfor de fleste kirkene, iallfall ikke som jeg kommer på nå. Kanskje synspunktet mitt bærer preg av det. Men vi har noen store gravlunder hvor jeg vet at mange legger turen innom. Det er mange aktiviteter jeg ville unngått på gravlunden, altså. Høylydt lek, intervalltrening, ballspill, roping, grilling, for å nevne det jeg kommer på nå. Men jeg synes tydeligvis at både jogging og hundelufting er greit, iallfall for meg. Sykling også. (Altså som i at det er greit for meg at andre gjør det.) Tror til og med piknik ville være greit for meg. I det minste å spise matpakken og drikke kaffe på en benk. :raus:


#30

Embriksmamma sa for siden:

Respektløst. Jeg ville aldri ha gjort det.


#31

Hyacinth sa for siden:

Til og med på en diger gravlund med «veier» og nesten ingen mennesker?


#32

Syrinx sa for siden:

Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at det ikke heter kirkegård lengre. Fra Gravplasskultur.no: Begrepet «kirkegård» ble endret til «gravplass» i lov- og forskriftsendringene i 2011/2012.

Ikke at det har noe å si for hvor fort man skal bevege seg på stedet, men dette synes jeg er litt viktig å få etablert.


#33

Hyacinth sa for siden:

Jeg er klar over det. Derfor skrev jeg noe om det i HI. Men jeg tenker man kan kalle «gården» rundt kirka for kirkegård likevel?


#34

Chablis sa for siden:

Enig. :jupp:


#35

Syrinx sa for siden:

Man skal egentlig ikke det, med mindre det er et bestemt særnavn, som Hurlumheigrenda kirkegård . Men det vil ta tid å få det inn i dagligtalen, det er blant annet denne tråden et bevis på. (Ikke primært ditt HI jeg tenker på da.) Derfor velger jeg å si ifra etpar ganger. :knegg:

Ene kirkevergen jeg var på møte sammen med var helt klar på at hen ville bruke begrepet kirkegård selv om det er bestemt at hen ikke skal gjøre det. Å velge det slik, helt bevisst, det synes jeg er spesielt.


#36

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er totalt upassende.


#37

Candy Darling sa for siden:

Jeg kjenner at det var det ekstremt vanskelig å føle noe sterkt rundt, men for all del. :knegg:

Edit: ordet kirkegård eller ikke, altså. Er det blitt støtende?


#38

Hyacinth sa for siden:

Ja, er enig i det.

Edit: det var til Syrinx.


#39

Stompa sa for siden:

Her i byen er det ikke naturlig å gå/løpe gjennom noen av kirkegårdene på vei til et annet sted, så jeg ville reagert negativt. Hadde kanskje tenkt annerledes ellers.


#40

Hyacinth sa for siden:

Ut fra pollen å dømme registerer jeg at jeg må vurdere å endre min praksis. Men jeg må innrømme at jeg finner det nesten ubegripelig, iallfall på den store gravlunden som ligger nær hjemmet mitt og som føles naturlig å løpe gjennom på vei til et kommunalt parkområde.


#41

millact sa for siden:

Ja. Det finnes så mange andre steder man kan løpe.


#42

m^2 sa for siden:

Jeg synes det er ugreit, akkurat som jeg synes det er ugreit å lufte bikkja (type tisse/bæsje) på et sånt område. Og sykkeltur. Jeg synes det virker respektløst.

Også er det litt med mengden også - hvor mange er greit, liksom. Er 1 ok? hva med 10? Hva med en treningsgruppe? Hva med syklister?

Man kan løpe et annet sted. Mens graven er der den er, liksom, får ikke flyttet den.


#43

Drømmedama sa for siden:

Mine foreldre ligger begravet i en by et par timers kjøretur herfra, jeg besøker graven deres 3-4 ganger i løpet av året. Når jeg er der planter jeg, tenner lys, plukker opp blader og gjør det så pent som mulig. Og så sitter jeg på huk en stund og ser på navnene på stenen og kjenner på alle følelsene. Savn, sorg, kjærlighet og takknemlighet. Av og til er de yngste barna med, da forteller jeg dem om besteforeldrene som de aldri fikk møte. Så sitter vi der sammen. Det er et pent sted, gravstenen står like under et stort flott tre, det er stille der. Stille og fredelig.
Jeg er faktisk veldig glad for at ingen jogger forbi.


#44

meisje sa for siden:

På en gravlund ønsker man seg en rolig fredelig atmosfære, som jeg ikke syns stemmer med den energien en som jogger tilfører til omgivelsene. Jeg ville ikke satt pris på at noen jogget mens jeg satt der ved et familiemedlems gravsted.


#45

Hyacinth sa for siden:

Jeg respekterer det dere sier og tar det til etterretning. Men jeg klarer faktisk ikke helt å forstå det. Men det er klart, jeg synes jo heller ikke alt er greit selv, så grensen går jo et sted for alle. Som jeg sa ville jeg ikke satt pris på herjing, ballspill eller grilling. Men jogging, og spesielt rolig løping hos kun én person, det ville jeg nok ikke registrert engang. Jeg ville fremdeles ikke tenkt at det forstyrret freden. Rask løping i gruppe med pesing og støy? Tja. Muligens. Og så snakker jeg hele tiden om store gravlunder som ofte har brede veier et stykke fra selve gravsteinene.


#46

Lorien sa for siden:

Jeg synes ikke trening hører hjemme på en kirkegård/gravlund.


#47

Tallulah sa for siden:

Greia er jo at som enslig jogger ser man jo ikke hvor mange andre som også har løpt forbi. Og hvis noen ser andre gjøre det, kanskje de begynner selv. Det er nok ikke på grunn av en og annen med hund i stramt bånd eller noen som sykler sakte det har blitt satt opp skilt på vår gravlund om at sykling og hunder er forbudt.


#48

Hyacinth sa for siden:

I know. Og jeg vurderer å gå oftere på gravlunden for å besøke graver. Rett og slett for å legge mer merke til hva jeg mener om ting og tang. Men det er (bokstavelig talt) utrolig dødt på denne gravlunden.


#49

Hyacinth sa for siden:

Ikke engang gåtur?

Jeg veksler ofte mellom å gå raskt og jogge sakte. Jeg registrerer begge deler som trening.


#50

Isolde sa for siden:

Synes der er stor forskjell gravsteder. Her i området er de inngjerdet med gangstier til steinene. Når jeg gikk på videregående lå skolen i sentrum uten mye skolegård. Over veien var en gravplass som hadde en fin gangsti med trær mot veien og gamle graver nedover bakken fra denne stien. Her løp vi 60m og mye annet. På grunn av måten den var lagt opp på opplevdes det ikke innvanderende. Hjalp og at det bare var gamle graver.

Nå jobber jeg ved en kirke og gravplass. Vi har barnehagen mellom kirken og gravplassen, og turstien går rett på utsiden. Vi er alltid veldig respektfulle når det er gravferd. Lærer ungene å ikke henge på porten og se på de som går i følge. Er det spesielle begravelser flytter vi oss også. Den gravplassen hadde det vært helt unaturlig å gå inn på uten å skulle besøke en grav.


#51

Tallulah sa for siden:

Å gå tur på gravlunder er selvsagt helt greit.


#52

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes også det. Og jeg mener virkelig ikke å harselere eller kverulere eller noe, men jeg ser at folk har ulike grenser for hva som er greit, og når jeg går, går jeg fort og ikledd samme tøy som jeg jogger i. Og når jeg jogger, så er farten marginalt høyere enn når jeg går. Det er kun utseendemessig det er litt forskjell.


#53

Robyn sa for siden:

Jeg tror nok det er veldig forskjell på typer gravlund. Og også hvor tett på gravene stiene/veiene går.
For min del ville jeg nok ikke reagert på noe som foregår på veien, men de som løper mellom gravstener og lar hunden løpe fritt reagerer jeg på.
Når jeg er på mammas grav blir jeg alltid sentimental og liker at det er stille og rolig. Det er ikke da jeg setter pris på mennesker som kommer bort for å spørre om det er min sykkel, om jeg er fornøyd med den og hvor den er kjøpt. (True story :gal:)


#54

Blondie sa for siden:

Jeg tenker også det er stor forskjell på type sted. Rett ved siden av kirkegården der graven til sønnen min er, finnes det en barnehage. Den første tiden passet jeg på at jeg ikke var på graven i åpningstiden. Ikke fordi jeg følte det var feil, men fordi jeg hadde behov for ro.

På denne kirkegården hadde jeg nok ikke engang registrert en jogger, men det er jo også stier for slikt rett på utsiden.


#55

Polyanna sa for siden:

Jeg syns at rolig jogg på en stor gravlund der det er tydelige gangveier er helt greit. Det er ikke mer "pesende" enn noen som går tur, syns jeg. Beinflying og intervaller - nei.

Jeg oppsøker jo ikke en gravlund for å løpe på den, men sånn som Vestre gravlund ligger jo rett og slett på veien, og brukes som en forlengelse av Frognerparken. Den er også stor og ganske gammel og jeg tror aldri jeg har sett noen stelle graver der jeg har vært, når jeg har vært der. Jeg mener jeg en eller annen gang har jogget gjennom en gravlund og det var noen der som var ved en grav, og da stoppet jeg og gikk forbi det lille strekket.

Mellom gravsteiner eller på de små stiene innimellom syns jeg er noe annet.


#56

Polyanna sa for siden:

Altså: Her: ok.

Her:
Ikke ok.


#57

Tallulah sa for siden:

Vestre gravlund er fortsatt i bruk, så at du ikke har møtt noen som steller graver er nok mer tilfeldig. Min bestemor ligger der, bestemoren til min beste venninne og mannen til en annen venninne.


#58

apan sa for siden:

Jeg svarte nei. Men jeg er enig med Polyanna. Noen gravlunder er slik plassert og med slike veier at rolig jogging gjennom kan være innafor. Store veier som tydelig er en del av en større runde, type Vestre gravlund.
Gravlunden der jeg er vokst opp er annerledes, der er det en vei rundt kirken og alt ligger midt på et jorde, så tanken på å løpe gjennom blir mer absurd. Eller rundt og rundt, for den saks skyld. Da tar man veien rundt.

Intervall, styrke, spurt; nei, ikke i det hele tatt.


#59

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg vet jo at den er i bruk, men når jeg har vært der, så har det ikke vært noen der, og dermed heller ingen jeg har følt jeg har plaget. Ser jeg folk så går jeg. Er heldigvis ikke på Strava, så har ikke segmenter jeg skal ta når jeg er ute på tur. :knegg:

(Jeg føler meg mer utilpass med hund. Jeg har henne i kort bånd, men jeg bestemmer jo ikke når hun tisser, så har litt hetta for at hun skal tisse der inne som noen ser det. Selv om det bare er på stien)


#60

Polyanna sa for siden:

Mentalt for meg er ikke hverken tur eller jogging egentlig "trening", det er mer "trim", så jeg følte meg ikke engang truffet av overskriften. :p (Der er det jeg som er rar, altså).

Når jeg har "kvalitetsøkter" der jeg LØPER, så er det en helt annen "energi" rundt det, som jeg heller ikke syns passer seg overalt (heller ikke i bygater, egentlig)


#61

Nenne sa for siden:

Nei!


#62

Anne C sa for siden:

Jeg ville nok ikke gjort det. Men det kommer jo litt an på hvordan det er der. Noen gravlunder kan jo ha en vei som går gjennom, fra den ene siden til den andre. Men det er mulig jeg hadde gått det stykket hvis jeg var nødt til å ha med akkurat det området på runden min.


#63

tink sa for siden:

Det kommer an på type løping og på type gravlund. De fleste steder ville jeg tenkt at dette var en no-go, men så finnes de gravlundene som er anlagt som store parker, og som ligger rundt en naturlig tranport-åre. Følger egentlig Polyanna sin tankegang der.


#64

Tallulah sa for siden:

Dette er for øvrig ikke en ny problemstiling. Et kjapt søk på jogging på gravlund gir mange trff, både fra andreforum der brukere spør om det er ok, og et par artikler.

Fra Dagbladet for snart 12 år siden. Der står det blant annet:

og: Og fra Forskning.no i fjor:

Personlig liker jeg godt gravlunder, og legger dem ofte inn i ruta når jeg går tur. Men det er rolige turer, hvor jeg tar meg tid til å se meg rundt og titte på graver. Eller jeg går over dem på vei til noe på andre siden. Og det kan hende jeg har jogget over en av dem siden jeg bor rett ved en, jeg husker ikke helt. Men jeg syns dette er et sånn tilfelle hvor det betyr mindre hva jeg personlig mener er akseptabelt, og at man bør ta ekstra hensyn til dem som ikke liker det. For det er jo lett å la være. Samt rette seg etter både gravferdsloven, og de regionale lovene som gjelder der man bor.


#65

Filifjonka sa for siden:

Er det virkelig noe problem å unngå å trene/løpe/jogge på en gravlund/kirkegård/whatever? Så viktig at en må gå inn i nyanser på klesdrakt, tempo osv? Hvorfor ikke bare innse at dette ikke er greit, når en ser hvor mange som mener det? Det fins nok av andre veier og stier der en kan løpe uten å plage noen.


#66

Strå sa for siden:

Jeg ville reagert hvis noen drev styrketrening ved å løfte gravsteiner. Utover det ville jeg nok ikke tenkt veldig over det. Jeg har ikke gjort det tidligere i hvert fall, når jeg har sett folk jogge på stiene.


#67

Input sa for siden:

Snakket med mannen om dette i går, og han sa at det egentlig er veldig trist dersom disse flotte, gamle parkanleggene ikke skal kunne brukes til annet enn sørging. Og det er jeg enig i. I Vår Frelsers er det veldig mange kjente personer gravlagt og flere av disse gravene er Pokèstops. Er det ugreit, tenker dere?


#68

Candy Darling sa for siden:

Der jeg har gjort dette, altså i Vår Frelsers gravlund, ser jeg mer på det som en park enn et sted for sørgende. Det er vel også primært en æresgravlund, der man går og titter på alle de kjente navnene, enn så himla mye ettertanke rundt Bjørnsons liv og levnad. Og det ER faktisk ikke så mange stedene i de traktene man kan løpe utenom trafikkerte fortau, uten å løpe i sirkel på St. Hanshaugen.

Jeg bryr meg selvsagt om sørgende, men ellers er jeg ikke så opptatt av om andre utenforstående synes det er upassende.


#69

Hyacinth sa for siden:

Jøss. Leser du meg virkelig slik?
Jeg synes jeg har opptrådt med respekt i tråden.


#70

Filifjonka sa for siden:

Ja, sikkert, men du skriver også at du finner det ubegripelig at folk kan synes det ikke passer seg. Jeg syns det må være nokså begripelig egentlig.


#71

Hyacinth sa for siden:

Ja. Jeg er bare ærlig. Det er viktig for meg. Det betyr ikke at jeg ikke respekterer det. Jeg laget jo tråden av en grunn. Jeg ble oppriktig forbløffet over resultatene i pollen, faktisk. Hadde aldri forestilt meg det resultatet. Jeg må jo få kunne uttrykke at jeg ikke forstår det hvis det er det som er sannheten. Det betyr ikke at jeg gjør som jeg vil av den grunn. Det betyr heller ikke at jeg har problemer med å gjøre en endring.


#72

My sa for siden:

Det må vel ikke være støtende for at ord og begrep skal endres? Det skjer jo rett som det er at begrep foreldes, og erstattes med andre som er mer presise og tilpasset dagens bruk eller situasjon. En hel del gravplasser ligger jo slett ikke i nærheten av en kirke engang, bisettelsen foregår ofte i et annet seremonilokale enn i en kirke, og da blir det misvisende å kalle det kirkegård. Særlig når tilknytning til kirken ikke har noen betydning for hvem som gravlegges der.

Slik er det jo med mange ord. Nå heter det f.eks studiespesialisering, selv om jeg tviler på at ordet allmenfag på noe tidspunkt ble støtende.

Ellers har jeg ingen sterke synspunkt på spørsmålet i HI.


#73

Floksa sa for siden:

Jeg tenker at om man krysser en kirkegård ( :trasser: ) mens man jogger så senker man farten og går rolig gjennom. Å oppsøke kirkegården ( :trasser: ) for å trene er noe jeg tenker er forbeholdt folk med diagnostiserte problemer med å forstå uskrevne samfunnsnormer.


#74

Hyacinth sa for siden:

Jøss. :knegg:

Har du lest ordentlig gjennom innleggene?


#75

Floksa sa for siden:

Jepp.
Men jeg fikk sånn lyst til å hive ved på bålet :knegg:


#76

Hyacinth sa for siden:

Jeg skal innrømme at hvis jeg ser for meg gravlunden utenfor den hvitmalte kirken i den lille bygda på indre Østlandet der slekten min bor, så føles det absurd å tenke på å jogge der. Da jeg skrev HI, kom jeg ikke engang på at det finnes slike gravlunder. Men det gjør det selvsagt.


#77

Floksa sa for siden:

Og jeg så for meg folk i kondomdress jogge med dekk på slep, ta spensthopp og gjøre intervaller nettopp på slike kirkegårder. Absurd.


#78

Madicken sa for siden:

Jeg stemte nei. Ikke fordi jeg hadde brydd meg veldig selv, men fordi jeg vet at enkelte synes gravlunder er forbeholdt de som vil besøke graver. Dersom man legger joggeruten innom en gravlund, kan man vel ta det litt roligere akkurat der; rusle i stedet for å pese av gårde?


#79

Hyacinth sa for siden:

:knegg:


#80

Hyacinth sa for siden:

Jeg tenker faktisk også sånn. Bare at jeg nok til nå har tenkt at å jogge rolig et stykke fra gravene er nok.


#81

C3PO sa for siden:

Tja - siden Grete Waitz er begravd like ved faren min, tenker jeg at begge ville ha smilt av at jeg jogger forbi på slutten av løpeturen. Det er uansett mange som gjør det samme. Men jeg ville ikke ha lagt hardtrening av noe slags til stedet, nei.


#82

Acsa sa for siden:

Jeg er fra Oslo, og er vant med Vestre gravlund og Vår Frelser, og der ville jeg ikke ha reagert om noen jogget på de store grusveiene. Jeg tror jeg tenker på det mere som parker, og ikke minst som ferdselsveier. Jeg har hatt Vår Frelser som jobbvei noen uker.


#83

Hyacinth sa for siden:

Ja. Og jeg lurer litt på om hele tråden eller pollen ble misforstått(?) av at folk ser for seg helt ulike ting. Hvis det er slik at det du beskriver her også er nei og fy for mange, så må jeg jo gå i meg selv. Men det er altså dette jeg finner ubegripelig. Ikke at det er et problem, for all del. Men merkelig, i mine øyne.


#84

Snippa sa for siden:

Jeg synes det er rart at du finner det ubegripelig. Det står jo til og med i forskriften til gravferdsloven, som Tallulah la inn, at man skal gå rolig. Den gjengse oppfatning i pollen her er jo også at det reflekterer det de fleste mener er riktig å gjøre. Og nei, jeg har ikke misforstått pollen.


#85

Tallulah sa for siden:

I HI sier du:

Men du setter deg ikke inn i andres sted. Du ser på hvordan du reagerer, og kategoriserer andres reaksjon som ubegripelig, misforstått og merkelig. Ikke akkurat nøytrale ord.

Selvsagt ser folk for seg sin lokale gravlund. Jeg aner ikke hvordan din ser ut. Og som Snippa sier; dette er faktisk regulert, så det er ganske mange som ikke syns det er ubegripelig, merkelig og egentlig misforstått.


#86

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes ikke det er ubegripelig at andre mener noe annet enn meg, og jeg synes ikke det er ubegripelig at forskrifter skal følges. Jeg respekterer at andre kan bli støtt, og jeg synes ikke det er et problem å endre min atferd overhodet. Men inni meg, i mine egne følelser, synes jeg det er rart og kanskje ubegripelig at dette kan virke støtende. Men jeg aksepterer AT det er sånn.

Jeg prøver jo alltid, som alle nok prøver, å sette meg inn i andres sted så godt jeg kan. Det vil likevel være løgn å si at jeg alltid klarer det 100% i alle tilfeller. Forresten mener jeg at jeg gjør dette i dette tilfellet, all den tid jeg kan forstå at andre føler det støtende med jogging på gravlunden. Det jeg prøver å få fram, er at JEG ikke klarer å føle det samme. Det er hele poenget mitt.

Håper jeg fikk fram forskjellen.


#87

Polyanna sa for siden:

Jeg ante faktisk ikke at det var en forskrift om dette, så det var interessant, Tallulah. Og også den generelle diskusjonen om temaet, det blir jo tydeligvis problematisert av flere.

Jeg har, så vidt jeg husker, bare lagt turen innom en annen gravlund enn de "bygravlundene" vi har snakket om en gang, da for å også stoppe ved tantes grav med det samme jeg var ute. Da mener jeg å huske at det føltes naturlig å bremse fra min uansett stort sett veldig rolige jogg, til gange, og så opp i fart da stien svingte bort fra gravlunden igjen (det er en turvei som går langs gravlunden). Og om jeg på Vestre gradvlund skulle slumpe til å se et gravfølge eller noen som sitter ved en grav, så ville jeg sikkert gjort det samme.


#88

My sa for siden:

Skjønner hva du mener. Det er på samme måte som at jeg synes det er ubegripelig at folk helt oppriktig kan ønske seg Listhaug som statsminister, eller være religiøse, helt på ordentlig. Det betyr ikke at jeg ikke tror på, eller nekter å ta innover meg at det er slik. Jeg har full respekt for at folk er religiøse, men jeg begriper det ikke. Jeg begriper heller ikke at gravide kan bli støtt av at folk påpeker at magen deres har blitt stor, men jeg er klar over at mange blir det, og holder meg derfor fra å kommentere det. Det er i det hele tatt ganske mye her i verden jeg ikke begriper at folk kan bli støtt av, men så lenge jeg vet at mange blir det så forholder jeg meg til det.

#89

Hyacinth sa for siden:

Takk. Akkurat sånn.

Jeg la forresten noe til i innlegget mitt.


#90

Tallulah sa for siden:

Personlig syns jeg det er fint å se at gravlundene i Oslo blir brukt, også av andre enn dem som har slektninger eller venner som ligger der. For i Oslo er de ubestridt en del av parkanleggene. Men siden vi har veldig ulike grenser for hva man syns er akseptert eller ubegripelig, så skjønner jeg jo reguleringene. En og annen som jogger forbi på en diger gravlund hvor det uansett ikke er mange mennesker plager nok ikke noen. Men når man faktisk ser at det er behov for å regulere, så er problemet større enn vi ser. Forbudtskilt kommer jo ikke opp på grunn av én reaksjon.

Noen vil tenke: Det er bare meg som jogger her, så da er det ok. Mens andre tenker: mange jogger her, så da er det ok.


#91

Hyacinth sa for siden:

Ja, Tallulah, men jeg skjønner egentlig ikke argumentet ditt. Jeg er jo enig i det du skriver her?


#92

Polyanna sa for siden:

Sant. Og det finnes jo en god del sveiseblinde lycrafolk til fots, ski og på hjul som er TOTALT uten antenner og finfølelse, og som, hvis de er midt i et drag og kommer forbi et gravfølge, absolutt IKKE bremser ned. Og det er alltid lettere å regulere "jogging" i stort, enn "intervaller", liksom.


#93

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det med Listhaug var et veldig godt eksempel. Jeg synes det er ubegripelig, faktisk ufattelig, at noen kan stemme på henne. Men jeg aksepterer at folk tenker annerledes, og jeg synes det er flott med demokrati og lover.

Betyr dette at man ikke kan sette seg inn i andre sted? :undrer:

Tanken er fri, det predikerer jeg for mine elever. Ingen kan bestemme hva andre skal tenke.


#94

Floksa sa for siden:

Han som syklet GJENNOM 17.mai toget hos oss et år tror jeg havner i den kategorien. Gjennom toget, mot togets bevegelsestrening. På langs :gal:


#95

Tallulah sa for siden:

Det er selvsagt helt greit at man syns andres meninger er ubegripelige, men jeg syns ikke det er å sette seg inn i andres sted, nei. :knegg:


#96

Hyacinth sa for siden:

Nei, ok. I tilfelle er det jo mange områder de fleste vil slite med det.

Jeg syntes nok det var litt sårt å bli beskyldt for å ikke (forsøke å?) sette meg inn i andres sted. Det var jo nettopp derfor jeg laget denne tråden. Jeg er veldig ofte, sikkert altfor ofte, ærlig om hva jeg føler, det er kanskje mitt lodd i livet. Og her følte jeg at dette ble brukt mot meg, og på en måte jeg ikke kjenner meg igjen i.


#97

Tallulah sa for siden:

Da greier du sikkert å sette deg inn i at andre syns det er sårt å få sine meninger beskrevet som ubegripelige, merkelige og må ha misforstått, når det er knyttet opp mot død og sorg.

Når det er sagt, jeg syns det er kjempefint at du spør, og syns refleksjonene i tråden er gode. :) Det er en fin tråd.


#98

Hyacinth sa for siden:

Absolutt. (Var du sarkastisk nå?) Det var heller aldri min mening å beskrive andre mennesker slik. Virkelig. Jeg ble faktisk litt forbløffet over at det ble tolket slik.


#99

Tallulah sa for siden:

Nei, ikke sarkastisk.
Og det er helt greit å ikke greie å sette seg inn i andres sted, selv etter at man har fått beskrevet hvordan andre tenker og føler. Det går jo fint an å respektere at det er sånn for det, slik du gjør. Men jeg mener at "å sette seg inn i andres sted" faktisk betyr at man utøver forståelse for deres mening, uten å nødvendig være enig i resonnementet deres. Typ, "Jeg skjønner at man stemmer Listhaug hvis ...blablabla".

Men når noe er ubegripelig så mener jeg at man per def ikke greier å sette seg inn i deres sted. Jeg greier så godt som aldri å sette meg inn i FrP-velgeres sted, og det er ok. Jeg kan respektere (nesten! :knegg: ) at noen mener det de gjør allikevel.

Så jeg tror absolutt at du respekterer at mange syns det er upassende med løping på gravlund, jeg syns det er kjempefint med alles meninger i denne tråden, det er mange jeg er både enige og uenige med, men som jeg respekterer allikevel.


#100

Hyacinth sa for siden:

Ja, ok. Takk for oppklaring og reflekterte tanker rundt dette.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.