Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Reise i disse korona-tider?

#1

Tjorven sa for siden:

Etter planen skal mannen min og jeg reise til Roma neste torsdag. Roma er i Italia, men er pr nå ikke av de områdene som er "stengt". Vi omgås ingen som er i noen faregruppe knyttet til corona. Vi tenker at vi reiser med mindre det blir klart avbefalt å reise.

Men hvilke instans er det egentlig som bestemmer hva som er tillatt og ikke? Hvilke nettsteder må vi følge med på hvorvidt vi kan reise eller ikke?


#2

Candy Darling sa for siden:

UD, vel? Tror reiseforsikringen baserer seg på rådene derfra?


#3

Tjorven sa for siden:

OK. Jeg var ikke sikker på om UD og FHI var koordinerte i sine anbefalinger, men hvis jeg bare skal forholde meg til UD så er det jo enkelt å følge med.


#4

Niobe sa for siden:

Det er jo FHI som fraråder reiser til Nord-Italia? Jeg synes godt man kan la være å reise til Roma om det ikke er tvingende nødvendig. Det er jo tydelig at offentlige reiseråd er på etterskudd i forhold til smittesituasjonen, og jeg har lest at smitten i Italia sprer seg sørover.


#5

Neket sa for siden:

FHI er strengere i sine anbefalinger enn UD (men tror ingen av de advarer mot Roma). De fleste forsikringsselskapene sier de følger FHI sine anbefalinger i forbindelse med Corona, selvom de vanligvis bare forholder seg til UD sine reiseråd.


#6

Niobe sa for siden:

Det står på UDs nettsider at det finnes to typer offisielle reiseråd: UDs og FHIs (helsefaglige reiseråd).


#7

My sa for siden:

En stor del av problemet i Italia er at de har et elendig helsevesen. Du vil ikke havne på sykehus i Italia akkurat nå (det gjør du ikke av korona, men andre ting kan jo skje).

Mannen reiste til et distrikt i Italia som ikke hadde noen registrerte tilfeller da han dro (skisted). Kun en i løpet av den tiden da han var der, og sist jeg sjekket i går var det registrert fem tilfeller. Han kom trolig hjem med koronasmitte. Det vil si han har ikke fått svar på sin prøve enda, men alle i reisefølget som har fått svar har positiv test, så det er utopisk å tro at han har unngått smitte (begge de to han delte hotellrom med har testet positivt). Ikke noe problem egentlig for oss personlig, vi er ikke, og har ikke vært i kontakt med noen som er i risikogruppen, mannen har vært veldig forsiktig etter at han kom hjem, har ikke vært på jobb (til tross for at han fikk beskjed fra legevakta om at han skulle det), bruker hansker og spriter alt. Verken han eller noen av oss andre i familien har symptomer. Så det verste som skjer her er at hele familien må være i hjemmekarantene i to uker, som er kjedelig, men ikke mer enn det. Hvis du helst vil unngå det så vil jeg ikke anbefale å reise (spør 15-åringen din om det er ok for henne at hun kanskje ikke kan treffe venner eller kjæreste i to uker etter at dere kommer hjem :knegg: ).


#8

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes ikke vi har noen plikt til å være mer restriktive enn UD/FHI, altså. Nå er det såpass mange tilfeller i Norge at man ikke er i større fare for hverken å få eller spre smitten enn i de fleste andre land (med noen åpenbare unntak, så klart).


#9

Niobe sa for siden:

Nei, man har selvsagt ikke plikt til noe som helst. Man har jo ingen plikt til å følge reiserådene heller. Det er bare råd.


#10

Candy Darling sa for siden:

Jeg vil absolutt følge rådene, men jeg ser altså ingen grunn til å være strengere enn FHI/UD. Jeg er nesten like bekymret for konsekvensene av coronapanikk som corona selv. Det er ingen grunn til å tro at et generelt reiseforbud til Italia vil gjøre noe fra eller til, sånn jeg forstår det.


#11

Tjorven sa for siden:

Altså; to av mine nærmeste kolleger er i karantene ... etter først ha vært på jobb i halvsyke tilstand flere dager etter vinterferier i Sveits/Italia. Jeg føler meg minst like smitteutsatt på jobb.

Særlig siden vi skal reise til et sted som ikke regnes som smitteområde.

Jeg forholder meg til reiserådene, men så lenge smittefaren er like stor der som her, så reiser jeg heller enn å bli hjemme.


#12

My sa for siden:

Ja, det er sant, trolig like stor sjanse for å bli smittet hjemme etter hvert. Det største ankepunktet akkurat mot Italia tenker jeg er at helsevesenet er i knestående. Men sjansen for at du havner på sykehus er jo svært liten da.


#13

Heilo sa for siden:

Har folk noen tanker rundt samfunnsøkonomien i å reise på unødvendige turer som i neste omgang kan medføre to ukers fravær fra jobb, ofte med sykepenger dekket av arbeidsgiver? Jeg synes det burde være et moment i vurderingene, i tillegg til det åpenbare i å bidra til å unngå spredning av hensyn til sårbare grupper. Man har ikke nødvendigvis full oversikt over hvem man kan komme til å smitte heller, via et ledd eller to kan man plutselig ha utsatt en kreftpasient eller diabetiker eller noen andre som absolutt ikke bør smittes for risiko.


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg har en type stilling hvor jeg kan jobbe tilnærmet fullt fra hjemmekontor, og det har mannen min også. Så akkurat det er ikke noe vi trenger å ta med i vurderingen for vår del.

Og igjen - jeg føler meg såpass smitteutsatt på jobb at jeg ikke føler det er noen stor forskjell.


#15

Obelix sa for siden:

Jeg hadde kanskje ikke vært så engstelig for å reise til Roma nå, men ville nok tenkt meg nøye om. Venter kollegaene dine på testing hvis de har vært i områder med vedvarende smitte? Hvis så, så er jo du en nærkontakt, og med tanke på det hadde jeg ventet både på prøvesvar og hvis positiv hos de; ikle reist på ferie med tanke på st du kan ha blitt smitteutsatt


#16

Candy Darling sa for siden:

Det største problemet for samfunnsøkonomien er nettopp hvis folk opptrer irrasjonelt. For eksempel hørte jeg at salget av corona øl stuper. Nå er det kanskje ikke så viktig for oss i Norge hvis en ølprodusent går konk, men det er tusenvis av arbeidsplasser i andre land som trenger dem sårt. Det første flyselskapet har gått overende allerede. Det blir flere. Og hoteller og restauranter og alle andre som er helt avhengige av at økonomien ikke stopper opp.

Jeg har en jobb som jeg fint kan utøve hjemmefra, det samme har alle kollegene mine. Jeg ønsker selvsagt ikke å utsette noen for fare. Men slik det er nå, er det flere smittet i Oslo, der jeg bor, og Bergen, der jeg var i går, enn de fleste andre steder jeg kunne reist til. Det eneste jeg kan gjøre er å ta hensyn, så godt jeg kan, følge hygiene- og reiseråd, og ellers leve så normalt som overhodet mulig.


#17

Niobe sa for siden:

Kanskje andre land burde innføre innreiseforbud for nordmenn. :knegg:


#18

Adrienne sa for siden:

UD baserer som regel sine reiseråd på FHI når det gjelder epidemier og forsikringsselskapene baserer sine retningslinjer på UD sine. Men når det gjelder corona (og tilsvarende epidemier) så kan det være billigere å dekke en avbestilling enn å dekke karantenetid og hjemreise, så jeg ser flere og flere baserer seg på FHI sine råd. Men dette endrer seg fra dag til dag, så det er umulig å si noe konkret om hva som skjer om en-to uker.


#19

Strå sa for siden:

La oss si du blir smittet. Tiden fra du blir smittet og til symptomer og/eller positiv test er noen dager. I mellomtiden er du smittespreder. Hva vet du om hvorvidt de du møter er i risikogruppen eller ei? Du synes det er helt greit å ta den sjansen på andres vegne?


#20

polarjenta sa for siden:

Ikke helt det samme, men jeg var hos fysioterapeut og hun henviste meg til mr. Begrunnelsen for sykehuset hun valgte var at dit kan jeg kjøre, i disse coronatider ønsket hun at færrest mulig reiste med fly.bl.a-


#21

Tjorven sa for siden:

Hvis jeg skal se sånn på det burde jeg ikke tatt t-banen til jobb hver dag. Men det gjør jeg jo.


#22

Floksa sa for siden:

Er det noe forskjell på om man tar den sjangser i Oslo eller i Roma?
Smitten er sannsynligvis i hele Norge.
Det høres litt overkill ut å skulle guilttrippe alle som ikke er syke for å fortsette som normalt. Økonomien vil faktisk kollapse om alle skal holde seg hjemme.


#23

My sa for siden:

Enig med Floksa der.


#24

Hyacinth sa for siden:

Men det er jo mye større sjanse for å bli smittet i Italia enn i Norge akkurat nå?


#25

Hyacinth sa for siden:

57 av 72 smittede nordmenn har vært i Italia. Jeg synes fremdeles det er veldig, veldig påfallende at Norge ikke gjør noe (nok) med dette.


#26

Pøblis sa for siden:

Når man er på flyreise, treffer man adskillig flere mennesker enn man vanligvis gjør i hverdagen. På flyplassen møtes folk fra hele verden - ergo møter man potensiell smitte fra mange flere ulike kilder også.
Vis man i tillegg faktisk har vet i nærheten av potensielt smittede før man drar, kan man potensielt være den som sprer smitten til ytterligere verdenshjørner hvis man drar avgårde på tur.

Steven Kings (helt fantastiske) apokalyptiske roman The Stand handler om et virus på avveide fra et laboratorium som utvikler biologiske våpen. I kapittel 7 eller 8 (tror jeg, har ikke boken her) forteller han historien om hvordan viruset sprer seg - ved hjelp av små epistler om hverdagslige ting folk gjør og hvordan de (helt uforvarende) smitter hverandre - og hvor raskt det skjer. Det kapitlet er noe av det mest fengslende jeg har lest noen gang - og hver gang det snakkes om epidemier og pandemier, kommer jeg på det kapitlet. SÅ nå må jeg på leting etter boken og lese det enda en gang. :knegg:


#27

Tjorven sa for siden:

Tja. Jeg skal ikke til den delen av Italia hvor det foreløpig er påvist smitte. Mens to kolleger på seksjonen min er satt i karantene.

Det kan selvfølgelig skje at jeg får smitte i Roma. Men det kan like gjerne ha skjedd på jobben.


#28

Pøblis sa for siden:

Ja - det er forskjell om du sprer smitte på T-banen i Oslo og på en internasjonal flyplass.

Når det er sagt, mener jeg at man skal fortsette sånn ca normalt - men det er klart at å være en potensiell smittebærer i et miljø hvor de du møter er spredd til alle verdenshjørner i løpet av noen timer etter at det har truffet deg, er potensielt problematisk.


#29

daffy sa for siden:

Skjønner at ingen vet sikkert, men hvor lenge er det ventet at smittebølgen vil vare?


#30

Floksa sa for siden:

Men når er man potensielt smittebærer?
Jeg var i utlandet fra søndag til onsdag. På store turiststeder med masse folk.
Potensielt kan jeg jo være smittet. Men jeg kjenner at det går det faktisk ikke an å forholde seg til. Da stopper verden opp.


#31

Hyacinth sa for siden:

Det er der jeg ikke følger deg helt. (Men jeg kan på ingen måte nok om dette, det må jeg understreke.) Som Pøblis nevner, så er smittefaren mye større på for eksempel fly og flyplasser. Jeg kan ikke forstå at det kan være tilsvarende fare på jobben din. Og er det virkelig ingen påviste tilfeller i Roma? :undrer:


#32

Hyacinth sa for siden:

Jeg er også tilhenger av å leve normalt, altså. Virkelig.


#33

My sa for siden:

Joda, i følge dette kartet, som var sist oppdatert kl 12 i dag, er det registrert 30 smittede og 3 dødsfall i Lazio-regionen hvor Roma ligger.

Til sammenligning har det vært 5 registrerte tilfeller i Trentino-Alto Adige/Südtirol-regionen, hvor mannen min var, og ble (sannsynligvis) smittet. Men det lyver nok litt, for det er regionen med de store skianleggene, hvor folk står tett i tett i gondoler, er på hotell og afterski, de fleste turister fra andre land, som reiser tilbake til hjemlandene sine og blir registrert som smittet der.


#34

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er nok MYE smitte i omløp både der og i Norge. Tipper mørketallene er store over hele verden.

Har dere fått svar nå? Skjønner det er sannsynlig med smitte, men er testen klar?


#35

My sa for siden:

Nei, ikke enda. Sannsynligvis får vi svar i morgen, det er nok stor pågang og tar lenger tid enn først antatt. Det eneste vi vet sikkert så langt er at alle i reisefølget som har fått svar (7 av 11 nå) har hatt positiv prøve. To av disse delte mannen hotellrom med. Så det vil vel nærmest være et mirakel om de siste fire ikke er smittet, så vi forholder oss som om han er det. Men har redigert inn et "sannsynligvis" i innlegget over.


#36

Hyacinth sa for siden:

Skjønner. Jeg har ingen grunn til å betvile det, altså, så du trengte ikke legge «sannsynlig» inn pga meg, jeg mente ikke å pirke! Var bare nysgjerrig...


#37

My sa for siden:

Det hadde jo vært deilig om vi ikke hadde det da, så jeg kan jo fortsatt håpe … :tvitvi: Selv om håpet svinner for hver person i messengergruppa til turfølget som melder om positivt testresultat.

#38

Pelen sa for siden:

Om man sammenligner med f.eks. Spanskesyken så mener jeg at den hadde en dipp på sommeren og så fikk den fart igjen og holdt på hele neste vinter.

#39

Maverick sa for siden:

Jeg synes det er litt pussig å reise til et av de landene med størst smittespredning pr nå, flyplasser og the works, og å sammenligne det med nødvendige t-banereiser for hverdagslogistikk. Det er så sin sak at vi må holde samfunnet og hjulene i gang, men det er et stykke mellom det, og å nærmest stappe pinner i samfunnshjuleikene ved å potensielt spre smitte mer enn nødvendig.

Vi er ganske mange som ikke kan belage oss på hjemmekontor og valgfri isolering, og da føles det egentlig litt ugreit at andre ikke tar så mye hensyn som man kan ta for å unngå unødvendig smitte.

Bransjen min merker allerede massiv omsetningsnedgang. :sukk:


#40

daffy sa for siden:

:eek:Jeg har tenkt at dette er over om noen uker.


#41

Lavender sa for siden:

Smittsomheten er høy og dødeligheten mye høyere enn for vanlig influensa som folk ikke bruker å dø av. Jeg ville likt å visst om smittede tilfeller er på topp nå, eller om dette bare er starten. Akkurat i dag hadde jeg reist under tvil, men uvisst om en uke. Selv blir jeg veldig opptatt av å ikke komme nær andre, bli hostet på, bruke offentlige toaletter, bli servert mat, i grunn det meste.


#42

Floksa sa for siden:

Mener jeg leste at det ville komme i bølger i 2-3 år. Men jeg husker ikke hvor.


#43

mkj sa for siden:

Jeg tror ikke dette går over fort, men etter hvert kan smitten være over alt, slik at man like gjerne kan reise hit som dit.

Jeg synes ikke Tjorven gjør noe direkte galt i å reise, men jeg hadde aldri gjort det. Pga hvordan det er i Italia, kan du regne med større smittefare der enn her. De fleste nordmenn har dratt med seg smitte fra Norditalia, og det tror jeg gjelder enda flere mennesker som er i Roma neste helg.

I tillegg kan du risikere at alt er stengt, kanskje flyet ikke flyr tilbake. Med påfølgende karantene evt om dere blir værende der av en eller annen grunn.

Men det er mer totalbildet som hadde holdt meg hjemme enn at jeg ikke vil smitte noen, for vi er forbi det punktet nå tror jeg, i alle fall med den forsiktige tilnærmingen myndighetene har.


#44

apan sa for siden:

Du får vel refundert om du velger å droppe Italia akkurat nå? Jeg ville gjort det, og heller dratt et annet sted.


#45

Tjorven sa for siden:

Det jeg har lest er at vi ikke får det refundert, ettersom Roma ikke står på noen liste over steder man ikke kan dra. Og akkurat det å bruke en del tusenlapper på å ikke få reist frister veldig lite. Men her kan det definitivt skje endringer på en uke, og mitt egentlige spørsmål var jo om hvor jeg burde følge med på slike beskjeder.

Vi drar gjerne hvor som helst, men nå er det til Roma vi har flybilletter og hvor vi har bestilt hotell.


#46

apan sa for siden:

Blir det ikke frarådet reiser til Italia?


#47

Karamell sa for siden:

Mannens årlige "berdrifst-EM i fotball" i Europa ble avlyst i dag. de skulle til Budapest og det er ikke før i midten juni. Tror ikke jeg hadde resit til Roma nå.

Jeg har billetter til Helsinki i slutten av mai, men egentlig tror jeg ikke det blir noe av.


#48

Hyacinth sa for siden:

Tror ikke UD fraråder noe som helst i Italia. FHI fraråder enkelte regioner. Ikke Lazio, hvor Roma ligger. Men det er nok UD forsikringselskapene forholder seg til. UD og FHI er ikke samkjørte.


#49

Tallulah sa for siden:

Det var det samme med svineinfluensaen. Den startet på nyåret/våren, fikk en dipp på sommeren og kom tilbake med full kraft på høsten.

Nå har vel den går inn inn i de "vanlige" influensaene som folk får litt dann og vann?#51

Tjorven sa for siden:

Jeg har lest på fhi sine sider og det står ingenting om Roma der. Og dermed ikke hos UD heller.


#52

ingling sa for siden:

Har dere noen som kan være sammen med barna hvis dere havner i karantene et eller annet sted og ikke kommer hjem på to uker? Jeg kjenner at jeg ikke hadde tatt sjansen på å reise begge to utenlands nå, men så hadde det vært mer krise med mine barn hvis vi var borte begge to da. Jeg ville sjekket om det gikk an å få refundert, og så heller dratt seinere. Mest fordi jeg ville vært nervøs for å bli stuck.


#53

millact sa for siden:

Tror jeg hørte et år.


#54

Niobe sa for siden:

Nei, mange av forsikringsselskapene har utvidet avbestillingsrefusjonen til områdene FHI anbefaler å unngå, også Nord-Italia. Hvert fall Gjensidige, Tryg og Europeiske, mener jeg å huske fra artikkelen jeg leste.


#55

millact sa for siden:

Det kan jo fort endre seg i løpet av neste uke.


#56

Hyacinth sa for siden:

Så bra! Skulle bare mangle. (Btw, sendte deg en PM her om dagen. Lurte på om du hadde full innboks. Jeg vet (og skrev) at jeg ikke trenger noe svar, altså, og det mener jeg virkelig! Ville bare sjekke om du hadde fått den.)


#57

Candy Darling sa for siden:

Men det er egentlig ikke noen prinsipiell forskjell på å fly til Bergen, som jeg har gjort denne uken, og å fly et annet sted med omtrent samme smitteomfang. Jeg utsetter bare de rundt meg for smitte og vice versa. På min tur kjørte jeg først buss i rushtiden, videre på t-bane, satt på kontor med 30 andre, spiste i kantinen med kanskje 300 innom, tok flybussen med 40 mennesker, var på OSL i 2 timer (jepp, skype), fløy til Bergen og satt sammen med fullt fly i nesten 2 timer (selvsagt tekniske problemer), satt i møte med 20 stk (leger fra utsatte avdelinger), spiste på stappfull restaurant (delemat!), lå på hotell, spiste i frokostsalen med potensielt massevis av mennesker (og en hostet masse!), kjørte i bil med kollega, var innom 4 legekontorer og la igjen materiell, også hele reisen i revers. Dette er å leve helt vanlig. Og antagelig er den største risikoen jeg har vært i, at jeg spiste middag med 5 andre hjemme hos venner på lørdag. En av kollegaene til den ene har testet positivt.

Igjen, jeg synes vi skal følge alle råd, også de som bare er for sikkerhets skyld. Men det er foreløpig ikke noe mer moralsk forkastelig - eller farligere for deg selv og andre - å dra til Roma enn å dra på en helt vanlig jobbreise til Bergen.


#58

Niobe sa for siden:

Jeg har fått den. Jeg tror bare ikke du hadde likt svaret. :knegg:


#59

Tallulah sa for siden:

I Italia blir alle reisende sjekket for feber både ved inn- og utreise. Du kan risikere å ikke få reise hjem.


#60

Hyacinth sa for siden:

Haha, helt greit det! Det bestemmer du helt selv.


#61

Fintdethei! sa for siden:

Jeg syns dette er vanskelig. Jeg har selv bestilt to flyreiser idag, reise i nær fremtid. En innenriks, og en innad i Europa. Begge i jobbsammenheng. Jeg forholder meg til råd fra FHI, UD og arbeidsgiver. I tillegg til ekstra god hygiene og vise hensyn, så vet jeg ikke hva annet jeg kan gjøre.

Jeg tror kanskje likevel jeg ikke ville reist til Italia nå, uansett del av landet.


#62

Adrienne sa for siden:

Hvis du vurderer å ikke reise, Tjorven, så vil jeg anbefale å ringe forsikringsselskapet og sjekke hva de dekker. Som jeg skrev litt tidligere i denne tråden så har flere selskaper endret litt på hva som dekkes og ikke, fordi det kan koste mer om en kunde blir sittende i karantene i flere uker i utlandet enn å betale for at du kansellerer reisen.


#63

millact sa for siden:

Enig med Adrienne. Har vært med venninne som jobber innenfor reiseliv i ettermiddag. Hun sa at mye kan kanselleres så fremt det skyldes corona, så det går an å prøve.


#64

Candy Darling sa for siden:

Ja, det kan jo være mange gode grunner til å ikke reise til Italia, altså. Jeg får ikke lov å reise dit i jobb, og vi er bedt om å heller ikke reise dit privat. De er mer kategoriske enn FHI. :knegg:


#65

Millen sa for siden:

Jeg tenker jeg ikke vil reise noen steder for øyeblikket, og hvertfall ikke Italia.


#66

Milfrid sa for siden:

Jeg hadde blitt møkkasur om noen av våre ansatte dro til Italia nå. :nemlig: Daglig leder hos oss har billetter til USA, men vurderer sterkt å avlyse, selv om de muligens ikke får igjen en krone på forsikringen. Å risikere to uker karantene er ikke bare kult med små unger. Og for arbeidsplassen kan det bli ganske krise.

Jeg er for å leve mest mulig vanlig. Bekymret for ringvirkningene dette får, det at man får panikk. Samtidig kjenner jeg jo mennesker det ville være krise for om dette virkelig sprer seg, og det veier egentlig tyngre enn alle mulige økonomiske hensyn.


#67

Candy Darling sa for siden:

Men poenget er at de to tingene er mutually exclusive. Man kan ikke både leve som normalt, og forvente at folk flest tar strengere hensyn enn FHI.


#68

millact sa for siden:

Her har du meg også.


#69

Maverick sa for siden:

Jeg ville tenkt at sannsynligheten for mørketall i smitteomfang i Italia er ganske mye større enn i Norge (selv i Bergen!), da de både har en strengere sykepengeordning og så vidt jeg har skjønt ikke et folkehelseapparat i samme grad som her.


#70

Niobe sa for siden:

Jeg vil si det er en viss forskjell på å reise til Annet Land og det å reise til det landet som står bak 80% av smittetilfellene her til lands.


#71

Candy Darling sa for siden:

Det kan man godt tenke. Men det er ikke noe man kan legge på vanlige folk å vurdere. Vi har offentlige anbefalinger, og det er ikke noe moralsk ansvar for andre å vurdere annerledes eller strengere. Man kan selvsagt si at jeg holder meg hjemme, det er best og alle burde gjøre som meg, men da går resten av samfunnet til helvete. Og det handler jo i det store og hele bare om tilfeldigheter, hvem som sitter 2 seter ved siden av deg.

Det kommer for øvrig flere rapporter om personer som kommer hjem smittet fra Sveits og Østerrike nå. Foreløpig ser det ut til at den største risikoen er knyttet til vintersportstedene i grenseområdene enn landet Italia selv. Og igjen, det er disse vurderingene fagfolk skal ta.


#72

Maverick sa for siden:

Er ingen andre enn du som har snakket om moralsk ansvar, Candy. :knegg:

Jeg synes ikke det skader å tenke littegrann sjæl også, vi hadde for eksempel hatt det mye greiere i Norge pr nå om øyelegen på Ullevål ikke hadde stolt på fagfolkene han jobbet med sine anbefalinger. :glis:


#73

Floksa sa for siden:

Da er to av fire barn nede her, med vanlig forkjølelse.
Ringer man legekontor å informerer om feber og slikt, eller gjør man ikke det?


#74

Maverick sa for siden:

Jeg hadde i hvert fall ikke anbefalt dem å reise noe sted. [noparse]:peker på trådtittel:[/noparse]


#75

Niobe sa for siden:

Det er ingen som har snakket om å pålegge noen noe. Man kan selvsagt aldri pålegge folk å tenke selv, men man kan håpe og påpeke relativt åpenbare forhold likevel.

Du mener det at det kommer smittede fra regioner FHI ikke advarer mot taler for at man like godt kan reise dit man vil, jeg tenker motsatt. Det er lov å være lur, men man må jo ingenting.


#76

Floksa sa for siden:

Hæ? Tenkte å sende dem i Holmenkollen på skifest i helga :D


#77

Candy Darling sa for siden:

Vel, hvis du ser under, er det ganske mange som snakker om hva de synes er rett og galt, og at man må ta ansvar utover rådene og tenke på hva som er "nødvendig". Det er vel det som er definisjonen på "moralsk ansvar"? :knegg:

Også hørte jeg, med trykk på "hørte", at legen på Ullevål sine symptomer var bittelitt tett i nesen. Det er jammen mange som skal tenke sjæl hvis de holde seg hjemme med sånne symptomer, på tvers av de faglige rådene (i dette tilfelle en helt personlig faglig vurdering.

Igjen, det kan være mange grunner til å ikke dra til Italia, for min del er sjansen for å bli stuck der den mest tungtveiende. Men det er jo ikke sånn at det er flere smittet i andre regioner der enn rett over grensen i nord.

For min del er jeg bare glad vinterferiene er over.


#78

polarjenta sa for siden:

De skjønte at du tenkte det, så de avlyste hele greia.:knegg:


#79

Candy Darling sa for siden:

Også tror jeg vår største risiko er selvstendige næringsdrivende som er avhengig av å være på jobb, og som ikke får sykepenger de første 14 dagene. Jeg tror de er mye mindre tilbøyelig til å ta karantene bare fordi.

Dere vet at alle fastleger er selvstendig næringsdrivende, ja? :iiik:


#80

Maverick sa for siden:

Njah, da har du en lavere terskel for å definere noe som moralsk ansvar enn meg. Jeg synes det er teit å reise til Italia nå om man ikke må, men fortsatt godt innenfor normalspekteret. Bryter man sitt moralske ansvar er man ikke innenfor normalspekteret. :nemlig:

(Dette må vi ha en tråd på.)

Grunnen til at jeg plukket frem øyelegen var at han jo åpenbart PRØVDE å tenke selv - og hadde hatt rett i sin vurdering! - men baserte seg på fagfolks feil vurdering, og derfor endte med å bli 2020s versjon av 1349s rotter. En tett nese er selvfølgelig ingen grunn til panikk men han hadde jo da igjen vurdert det etter at han nettopp kom fra Italia.


#81

Gaia sa for siden:

Jeg tenker at det er viktig å leve så "normalt" som mulig, og gjøre sitt for å holde samfunnet i gang (med noe hyppigere håndvask enn det som er vanlig). Men jeg hadde ikke reist til Roma nå. Blant annet fordi DU faktisk kan være den som sprer smitte på et fly (ref at du har syke kolleger, som jeg antar du har hatt omgang med før de ble satt i karantene).

Vi skulle egentlig til Roma i mai, og har avlyst turen. Og så skulle vi til Alpene med svigermor i sommer, og vurderer hva vi skal gjøre (siden hun er 80 år og dermed i risikogruppen, selv om hun ikke har lungeproblemer og sjelden er syk).

Målet nå må jo være å stoppe smittespredningen, og da kan man ikke leve helt som normalt. Det går rett og slett ikke, hvis vi skal holde viruset i sjakk frem til de får utviklet en vaksine. Ryktene sier at Israel regner med de har vaksine om ca. 90 dager, så får vi jobbe med smittevern frem til det.


#82

Niobe sa for siden:

Akkurat dette har jeg tenkt litt på. Vi kan jo trenge litt fornyelse på den fronten. Fremtidige skoleelever har boken «Det kom et fly fra Nord-Italia i 2020» som pensum, og kanskje vi får «Sagnet om Grorudsdalsrypa»? :hyper:


#83

Maverick sa for siden:

Av egoistiske årsaker håper jeg Jostedalsrypa står seg som den egentlige rypa, da unge Maverick er avbildet med oljemaling og gyllen ramme og det hele som den figuren. :knegg:

Men vi kan godt få en Groruddalstrost eller noe.


#84

rine sa for siden:

[quote=Maverick;4872316]Jeg synes det er litt pussig å reise til et av de landene med størst smittespredning pr nå, flyplasser og the works, og å sammenligne det med nødvendige t-banereiser for hverdagslogistikk. Det er så sin sak at vi må holde samfunnet og hjulene i gang, men det er et stykke mellom det, og å nærmest stappe pinner i samfunnshjuleikene ved å potensielt spre smitte mer enn nødvendig.

Vi er ganske mange som ikke kan belage oss på hjemmekontor og valgfri isolering, og da føles det egentlig litt ugreit at andre ikke tar så mye hensyn som man kan ta for å unngå unødvendig smitte.

QUOTE]

Enig i dette. :nemlig:


#85

C3PO sa for siden:

Jeg er selvstendig næringsdrivende, men møter sjeldent kundene uansett, så karantene er ikke noe krise her.

Det er meningen at jeg skal reise til England i slutten av mars for å delta på halvmaraton i London, så reise til ferieleiligheten vår og jobbe frem til påskeferien starter. Så skulle jeg ha vært på science fiction-kongress i påsken med to av barna, men den kan se mer for meg blir avlyst. Det er mange som har helseutfordringer blant science fiction fans, og de britiske kongressene er basert på at fans okkuperer et hotell påskehelgen. Det er allerede vanlig at det herjer en del post-kongress sykdom.

Hvis situasjonen skulle uansett forverre seg slik at jeg må bli i England, går det nok bra så lenge de fortsetter å levere mat.


#86

Obelix sa for siden:

Nå er epidemiskområde i Italia utvidet til slle regioner nord for Roma :tilinfo:


#87

mkj sa for siden:

[quote=rine;4872451]

Jeg er også på sett og vis enig i dette, men da bør også FHI sine reiseråd gjenspeile dette. Ikke gi folk dårlig samvittighet. Men det er lenge til neste helg, jeg ville nok ha fulgt godt med, mye mulig reiserådene blir endret innen den tid.


#88

vixen sa for siden:

Jeg skal på tur til Edinburgh i mai og er spent.


#89

Candy Darling sa for siden:

Jeg tror at i mai er enten epidemien under kontroll, eller det er en full-blown pandemi med like mye smitte over alt. #krystallkule


#90

mkj sa for siden:

Jeg heller mot det siste!


#91

Tjorven sa for siden:

Hvis jeg skal våge meg frempå med en spådom, så inkluderes Roma om noen dager. Og da vil dette være veldig enkelt.

... men jeg trenger sårt noen dager alene med bare mannen min og uten barn, så vi må finne på noe annet i litt nærere strøk. Hvem sa det skulle være enkelt å være tenåringsforeldre? :sukk:


#92

My sa for siden:

Enda en grunn til ikke å risikere karantene Tjorven :knegg:

Håper dere finner en måte å hente dere inn på. :dakars:


#93

Tallulah sa for siden:

:klemme:

Hva med noen dager på Farris Bad? Strømstad Spa? Koster?

Evt. en grunn til det! :latter: To uker uten barn!


#94

millact sa for siden:

Da hadde jeg funnet et godt spahotell i Norge, et sted med god mat og vin.


#95

Candy Darling sa for siden:

Spahotell er vel i hvert fall coronainkubator :iiik:

:sorry:


#96

Molly sa for siden:

Jeg ville ikke reist til Italia nå.

Men jeg har planer om å gjennomføre turen til Tallinn i påsken med mindre tallene på antall smittede der skyter i været.


#97

Tallulah sa for siden:

Sant. :knegg: Jeg hater jo boblebad av både intimsonegrunner og bakteriefobigrunner, så jeg ville kanskje ikke valgt det selv.

Men min erfaring fra Farris er at man kan finne tidspunkt man er VELDIG alene i spaavdelingen, og så lenge man ikke slikker badstua eller bader i bassengene burde det vel være trygt.


#98

Heilo sa for siden:

Isolert hytte på fjellet, uten innlagt vann. :nemlig:


#99

Tallulah sa for siden:

Så får man testet prepper-skillsa sine samtidig.


#100

polarjenta sa for siden:

Dere får ta dere en tur hit, foreløpig coronafritt i alle fall.:knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.