Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Korona - smittesporingsapp

#1

Nextlife sa for siden:

Jeg regner med de fleste har fått med seg denne, og fant ingen objektiv link i farta.

Hva tenker du om en app som skal spore smitte (og kartlegge dine bevegelser).
Er det noen som har lest seg opp og har lyst å dele sine synspunkter og følelser rundt dette?

Jeg er som dere kanskje forstår særs skeptisk, men jeg er smått paranoid og bruker aldri posisjonering på telefon, er ikke med i kunde/fordelsklubber osv.

Opplys meg gjerne.


#2

ingling sa for siden:

Så langt jeg kan se, oppveier fordelene denne kan ha for smitteberedskap og fellesskapets helse det som måtte være av personvernhensyn. Jeg kommer til å laste den ned.


#3

Moia sa for siden:

Jeg kommer også til å laste den ned. Det blir forhåpentligvis for en kort periode.


#4

Blondie sa for siden:

Jeg må vite mer før jeg tar stilling til den, men ryggmargsrefleksen er å droppe det. Jeg må sette meg mer inn i det, rett og slett.#6

Isprinsessen sa for siden:

Tipper basestasjonenen til.mobilselskapene har rimelig god kontroll på hvor vi er til enhver tid at en slik spå ikke gjør mye til eller fra. Sånn litt satt på spissen.


#7

Retz sa for siden:

Jeg kommer definitivt til å laste den ned. Det er få ting jeg ikke ville gjort for å bekjempe pandemien.


#8

Nextlife sa for siden:

Jeg er i utgangspunktet enig, og er ellers regel,- og myndighetstro så det holder.
Akkurat her stritter det imidlertid i mot, men jeg må lese meg opp, og mulig jeg da vil føle for å også laste ned denne appen.


#9

Madicken sa for siden:

Jeg er avventende, først og fremst fordi jeg ikke klarer å se at en slik app skal utgjøre noen særlig forskjell når det gjelder hvor forsiktig man er mtp smitte.


#10

Adrienne sa for siden:

Det er ikke en snøballs sjanse i helvete at jeg laster ned en sporingsapp, selv om formålet bak er fornuftig.


#11

Pelen sa for siden:

Jeg kommer nok å laste den ned med tanke på at den får folk til å ikke bli syke/dø og at jeg i tillegg får beskjed om jeg har vært nær noen med smitte og dermed kanskje kan la. Ære å smitte min egen mer utsatte familie.


#12

Nextlife sa for siden:

Oj, det var sterk tro på appen, gitt.
Jeg har ikke tro på at så stor andel som trengs vil bruke den, og å tro at denne skal hindre smitte, sykdom og død er vel i overkant naivt.
Som et hjelpemiddel i smittesporing har jeg tro på den, men ikke noe særlig mer, altså


#13

GydaG sa for siden:

Jeg er trolig naiv og uvitende, for jeg forstår ikke hvorfor en sporingsapp er skummelt. Som før nevnt har jeg jo mobilen med meg over alt, og dermed er jeg jo sporbar uansett?
I det samfunnet vi lever i her i Norge, hva er det som er faren ved en sporingsapp egentlig?
Og ja, jeg har medlemskort hos Coop ol. og får dermed gratis melk og Pepsi Max i ny og ne, og jeg ser fremdeles ikke hvorfor det er skummelt.
Opplys meg gjerne.


#14

Madicken sa for siden:

Dette selvfølgelig tatt i betraktning at man allerede og uten app følger retningslinjene og er forsiktig.


#15

jolie sa for siden:

Du har vel allerede en sporingsapp på telefonen din: kart.


#16

Madicken sa for siden:

Dersom jeg laster den ned, kommer jeg i hvert fall til å ha på meg foliehatten. :nemlig:


#17

Høst sa for siden:

Hvis man tenker over hvor mange ganger i løpet av en vanlig dag man legger igjen spor av hvor man er, er en slik app min minste bekymring. Men, som med alt annet, forutsetter det jo at data som samles inn brukes og destrueres i henhold til kravene.

Jeg bruker smarttelefon, ipad, pc, fitbit, tesla, nøkkelkort, bankkort osv osv - når man begynner å tenke på det er det vel nesten umulig å ikke legge igjen spor? På en konferanse var det en som sa at android-systemet registrerer hvor en telefon er ned til ett gitt rom på ett hotell, og at den gjør det 60 ganger i minuttet eller noe slikt? Jeg bruker ios, men har ingen illusjoner om at ikke både telefonprodusenten, fitbit (som snart overtas av google) og tesla vet hvor jeg er store deler av døgnet allerede.


#18

Høst sa for siden:

Litt av bekymringen går jo på om data som samles inn brukes slik det skal, og bare slik det skal. I linken jeg la inn lengre opp, vises det til en sak om DNA testing, hvor en kvinne fikk tilgang til DNA registeret hos politiet for å avklare en farskapssak. Ett register opprettet med ett gitt formål (kunne identifisere mistenkte feks) brukes til ett formål det ikke var tenkt brukt til. Det er slikt jeg bekymrer meg for når Goole overtar fitbit - google kan feks samkjøre helsedataene mine med søkehistorikken min, og hvis de skulle selge det til ett forsikringsselskap, ville jeg kunne nektes forsikring fordi fitbiten viser høy hvilepuls og jeg google hjertefeil eller høyt blodtrykk med jevne mellomrom? :)

Men igjen, jeg er ikke så bekymret når det gjelder appen, og kommer til å ta den i bruk.


#19

Timar sa for siden:

Jeg kommer til å laste den ned, og slette den når det ikke er behov for den lenger. Det får være mitt lille bidrag til pandemi-bekjempelse.

Såvidt jeg har skjønt så samles det inn posisjonsdata på alle som har lastet ned appen, og så får man beskjed om man har krysset spor med noen som får påvist smitte. Det vil jo være en fordel for meg også å få den beskjeden.

Mulig jeg er naiv, altså, men en app laget av norske myndigheter skremmer meg ikke. Like lite som opphevelse av grunnloven i en kort periode for at regjeringen skal kunne handle raskere i en krisesituasjon.

Dere som er skeptiske, del gjerne hvorfor! :)#21

Tallulah sa for siden:

Dette høres ut som starten på en hver scifi der regjeringen tar verden til helvete, spør du meg. :knegg: Argumentasjonen «du blir allerede overvåket/jeg gjør ikke noe galt så meg er det bare å overvåke» er tatt rett ut av 1984.

Alt i meg stritter i mot på dette, rett og slett fordi det er for mye ullent. nrkbeta.no/2020/04/02/advarer-mot-a-installere-fhis-korona-app/


#22

Pelen sa for siden:

Det er slik jeg har oppfattet det også og da kan jeg beskytte meg og min familie bedre samtidig som jeg bidrar. Jeg legger fra meg så mange elektroniske spor uansett og dette er bare for en periode.

#23

Gaia sa for siden:

Da regner jeg med at det er ganske mange helt "vanlige" apper du ikke bruker. Og at du ikke har aktivert "Find my iPhone" hvis du har iPhone.

Jeg kommer til å laste den ned, vel vitende om at alt man gir fra seg av data om seg selv vil kunne misbrukes. Jeg tror de aller fleste av oss har en nettprofil som sier mye om hvem man er som person, også når det gjelder hva man ikke har registrert av informasjon.

Det å ikke være bruker av sosiale medier, eller ha en tilstedeværelse på nett, er også informasjon. Og en hver endring i nettbruk eller endring i hva man registrerer er noe som kan samles inn og brukes.


#24

Shun sa for siden:

Dette.


#25

Adrienne sa for siden:

Jeg har selvsagt satt begrensninger på hva, når og hvor telefonen kan spore hvor jeg er.


#26

Adrienne sa for siden:

Nedlatende, much? Det her vet jeg selvsagt.

Jeg har én app på telefonen som kan spore hvor den er, og det er den jobben har satt på å kunne ha kontroll på den. De andre appene har jeg satt begrensninger på hva de kan spore og hvor mye de kan spore.

Poenget med å ikke vil laste ned en sånn app er at jeg ikke stoler på at de har kontroll på dataene de samler inn (og som er ekstremt omfattende), ei heller stoler jeg på at de har kontroll på hva de har tenkt å bruke dataene til.


#27

Nextlife sa for siden:

Av ren nysgjerrighet, hva legger du i vanlige apper?


#28

mkj sa for siden:

Jeg kommer til å laste den ned. Strør om meg med digitale spor uansett.


#29

Adrienne sa for siden:

Det er mange apper på telefonen som ber om å få bruke stedstjenester på telefonen. Typ insta, FB, snap, google maps er alle apper som kan enten bruke det hele tiden, eller når du bruker appen. Dette er noe man kan gå inn og sette begrensninger på selv og jeg vil anbefale at man gjør det.


#30

Fintdethei! sa for siden:

Som Adrienne, er jeg også skeptisk. Ikke til sporingen, telefonen selv vet bedre enn meg hvor jeg har vært til en enhver tid. Det er datatene som samles inn jeg er skeptisk til. De skal faktisk koble hvor en person har vært til enhver tid, med helseopplysninger. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal laste den ned eller ikke enda, men jeg blir ikke den første som laster den ned, ihvertfall.


#31

Nextlife sa for siden:

Ja, som sagt er jeg veldig bevisst på både posisjonering og annen kartlegging, så jeg har skrudd av alt som kan skrues av, samt har ingen apper som kartlegger verken bevegelsesmønster, handlemønster eller noe annet.
Jeg var bare spent på hva vanlige apper ble definert som, og tenkte å sjekke om jeg har en annen Vanlighet enn andre. :knegg:


#32

Gaia sa for siden:

Du må gjerne kalle meg nedlatende. Men jeg tenker at i det man har en aktiv og tilstedeværende elektronisk profil, så har man allerede gitt fra seg ganske mye informasjon om seg selv. Og da tenker jeg at denne appen ikke er den mest probematiske (spesielt siden den kommer til å bli vurdert opp og ned i mente også av de som allerede bruker tinnfoliehattene).

Jeg har også begrenset hva appene jeg bruker "får lov til" å spore. F.eks. lar jeg ikke GoogleMaps spore meg kontinuerlig, den får bare bruke stedinformasjon når jeg bruker appen. Men jeg vet også at absolutt alt jeg legger igjen av elektroniske spor potensielt ligger lagret ett eller annet sted jeg ikke har kontroll på.

Men jeg bruker Instagram, Facebook, Googlemaps og Snapchat. Jeg har installert Find my iPhone (som jeg har hatt jevnlig bruk for). Jeg har koblet Facebook til en del andre apper. Og jeg regner med at alt jeg legger igjen av spor, både her og der, brukes til å lage en elektronisk profil (og så tenker jeg at den profilen skal være det jeg mener er et sannferdig bilde av mitt "offentlige" jeg).

Jeg har ikke Fitbit eller AppleWatch. Og hvis jeg virkelig ikke vil spores, så legger jeg igjen telefonen. Fordi det egentlig er den eneste måten man kan være sikker på at man ikke legger igjen spor, at man ikke har med seg noe man kan spores med. Det er (heldigvis) fortsatt frivillig å ha med seg telefonen sin. Og dermed så er jeg villig til å la meg spore en stund, ved å bruke en app som jeg vet sporer meg. Samtidig som jeg tenker at det godt kan hende at en av appene jeg har på telefonen, som jeg tenker på som helt uskyldig, kan finne på å høste informasjon jeg ikke uttrykkelig har gitt den lov til. Fordi det skjer. Og den eneste måten jeg kan sørge for at det ikke skjer er ved å gå tilbake til å bruke en "dum" telefon.


#33

Agent Scully sa for siden:

Jeg opplever at jeg har glede av sporing på google maps. Kan noen med mer innsikt og fantasi fortelle meg hborfor jeg ikke burde?


#34

Isprinsessen sa for siden:

Men selv om man bruker telefonen uten apper så har mobilen jevnlig kontakt med basestasjoner som legger igjen spor om hvor den befinner seg.


#35

Billa sa for siden:

Problemet mitt, sånn jeg ser det, er ikke sporene jeg med vitende og vilje legger igjen fordi det hjelper MEG og samfunnet rundt meg. Problemet er alle de digitale avtrykkene og den sensitive informasjonen jeg strør ubevisst om meg med. Jeg ser ingen grunn til å ikke laste ned appen.


#36

GydaG sa for siden:

Men igjen, hva er egentlig problemet med at andre vet hvor jeg er?
Det finnes ikke en eneste grunn til at noen skulle finne det interessant, og såvidt jeg vet har jeg lite å skjule. Og siden jeg allerede er unyttig på alle vis er livet mitt ganske kjedelig.


#37

Simone sa for siden:

Eg er skeptisk til varslingsfunksjonen, sjølv om eg sjølvsagt også ser at det kan vere nyttig at eg får beskjed dersom eg har vore i nærleiken av nokon som er smitta. Ein får berre varsel dersom ein har vore i nærleiken (mindre enn to meter) av nokon som er smitta i minst 15 minutt. Med det livet eg lever no med svært begrensa kontakt ville det ikkje ta meg så mange minutt å resonnere meg fram til kven det muligens er snakk om dersom eg fekk ei slik melding. Vil ikkje dette fort føre til stigmatisering og baksnakking? Og av og til ryktespredning om feil person dersom ein har resonnert feil? Det å ha Corona er ikkje noko ein skal skamme seg over, men eg har allereie lest fleire historier i avisene om folk som har følt seg stigmatisert og uglesett i lokalmiljøet. Mange av dei var ikkje eingang smitta. Dei var i isolasjon nokre dagar på grunn av mistenkt smitte og føler så at folk går i stor bue utenom dei og kviskrar og tiskrar når dei treff folk ute. Etter at isolasjon/karantenen er oppheva.

Så eg er usikker på om eg vil laste ned appen. Bryr meg ikkje så mykje om at FHI eller helsedirektoratet sporar meg. Er så mange andre som gjer det allereie! Men naboen treng ikkje å få vite at eg har Corona.


#38

Magica sa for siden:

Jeg syns dette er en bra løsning og kommer til å laste den ned.


#39

millact sa for siden:

Jeg har i grunnen ikke tenkt noe særlig over det enda.


#40

mkj sa for siden:

At naboen får vite det er jo selve poenget, hvis dere har vært så nære at du kunne ha smittet naboen. Da hadde du sannsynligvis sagt det slik at han eller hun kunne sette seg i karantene. Men om det var en dame på toget, så ville ingen vite hvem det var. Isolering og sporing av smitten er jo selve poenget. Hvis du ikke synes det er OK så bør du kanskje ikke laste ned appen.


#41

Mex sa for siden:

Jeg har mer tiltro til egne myndigheter enn Facebook, Apple, Samsung, Google, Snapchat +++ og alle andre store selskaper som har drevet med sporing av oss i mange år allerede. Så ja, jeg kommer til å laste den ned.


#42

Retz sa for siden:

Jeg er egentlig veldig forsiktig når det gjelder datasikkerhet, og har aldri sporing på apper bortsett fra når jeg bruker dem. I dette tilfellet tenker jeg at mine behov, ønsker og eventuelle motforestillinger får vike til fordel for fellesskapet. Selv om det skulle vise seg at dette verktøyet ikke fungerer optimalt. For meg personlig vil appen trolig ikke gjøre en forskjell, jeg går ikke i butikken en gang, men er dette noe myndighetene anser som nyttig for å få bedre kontroll på smitten, så er det vel verdt å prøve ut.


#43

Simone sa for siden:

Eg er positiv til smittesporing, det er dei meir uheldige sideeffektane eg er skeptisk til. I ein ideell verden ville alle nordmenn ikkje spekulere i kven som er smitta dersom dei mottar ei melding om at dei har vore in nærheten av ein som er smitta. For det er jo eigentlig ikkje viktig. Men folk er dessverre stortsett litt annerledes skrudd sammen. Og smittefrykt får fram sider ved oss som ikkje er spesielt attraktive. Eg trur mange vil bli feilaktig mistenkte for smitte og ryktespredning med denne appen.
Dersom naboen min mottar melding om at ho har vore i nærleiken av nokon som er smitta dagen før vil ho mest sannsynlig tenke gjennom alle bevegelsane ho gjorde den dagen for å resonnere seg fram til kven det kan vere. Kanskje kjem ho fram til at det sannsynligvis er meg sidan ho snakka med meg i 15 minutt ved postkassene, sjølv om vi holdt 2 meters avstand. Ho gløymer kanskje den personen som stod bak ho i køen på Vinmonopolet. Ein holder jo ca 2-meters avstand der. Dagen etter ser ho meg ute og tenker "Skulle ikkje ho ha vore i isolasjon? Ho er jo smitta!". Så forteller ho til ein anna nabo at eg bryter regler for isolasjon ved smitte og så har vi det gåande. Mens sannheten er at eg ikkje er smitta. Det er personen i køen på Vinmonopolet som er smitta.

Eg stussar også litt på nøyaktigheten til ei slik GPS-sporing. Det må jo vere nokre meter feilmargin på denne sporinga?
Og for folk som bur i blokk vil ein antageligvis få varsling dersom naboen over, under eller ved sida av deg blir smitta?


#44

Adrienne sa for siden:

Den har jeg også stusset på. Feilkildene er mange og da begynner nytteverdien å vannes kraftig ut.


#45

apan sa for siden:

Jeg har ikke noe i mot å laste den ned, men lurer litt på den praktiske funksjonen. Hva skjer hvis jeg får vite at jeg har vært mindre enn 2 meter fra en med corona? Skal jeg da bare plassere meg i karantene umiddelbart uten nærmere beskjed?

Jeg må innrømme at det virker jo som om det meste vil stoppe opp ganske raskt i samfunnet dersom det er sånn det skal fungere. I den grad det er noe særlig som går rundt her fra før.


#46

Timar sa for siden:

Problemet er gjerne ikke informasjonen som hver enkelt app samler inn, men muligheten for at noen sammenstiller data fra mange kilder. De som bruker tid og krefter på dette (enten ulovlig eller ved at de kjøper seg tilgang til informasjon) er gjerne de som ser at det er mulig å tjene penger på kunnskapen.

Hvis du begynner å tenke på all informasjonen vi deler: Hvor vi fysisk befinner oss, hvem vi er venner med, hva vi jobber med, handlelista vår på butikken, hvilke butikker vi pleier å handle i, hvem vi pleier å omgås eller ikke omgås , hva jeg syns er morsomt å se på, eller pleier å lese, rett og slett akkurat hva mine vaner og preferanser er. Og så gir man alle disse dataene til noen som ønsker å tjene penger på det, da begynner det å bli skummelt. Dataene vil kunne brukes feks til målrettet reklame eller til å vurdere opprettelse av ulike tilbud tilpasset min brukerprofil der jeg pleier å oppholde meg, men det er ikke så vanskelig å tenke seg at noen med ondsinnede baktanker lett kan misbruke data om meg på mange ulike måter.

Så ja, det er mange utfordringer med apper som samler inn data. Likevel, en sporingsapp fra norske myndigheter som skal bidra til smittespredning i samfunnet vil jeg likevel laste ned. Samtidig som jeg skal sette meg godt inn i hvilken informasjon den samler inn, hvordan den behandler informasjonen og ikke minst: når blir informasjonen om meg slettet.


#47

-ea- sa for siden:

Har tenkt det samme som Simone, og kommer ikke til å laste ned denne.


#48

Tallulah sa for siden:

Ja, hva med oss som bor i bygård eller blokk? I praksis er jeg og naboen både under og over mindre enn to meter unna hverandre om vi sitter i hver vår sofa rett over hverandre i hver vår etasje.

Eller endre styresmaktene i et land.

Jeg syns hele denne pandemien har vært en oppvisning i hvor lett det er å få et land til å gå i mer udemokratisk retning. Noen land, som Ungarn, har tatt det helt ut. Men fakta er at styresmakter i alle land, også Norge, ønsker mer overvåkning enn de har. Klart, for dette gjør det lettere å holde orden. Og når mange nok sier "det går greit for meg, jeg har ikke noe å skjule" så endrer man plutselig opp som Kina.

Neida, jeg er ikke konspirasjonsteoretiker som tror dette er et ledd i Ernas plan for verdensherredømme, men jeg tror vesten, og kanskje spesielt land som Norge, der så mye er basert på tillit (noe jeg er veldig glad for, og som jeg ønsker å beholde) er relativt lette ofre for onde makter. Og er ikke alle sikkerhetshullene i en app som dette tettet så kan den misbrukes. Både ved tilgang til de dataene som samles inn og vil lagres sentralt i en måneds tid, eller ved å skaffe seg tilgang til appen for å spore noen, f.eks. ved å legge inn falske syke og se hvem som i etterkant melder seg som mulig smittet. Det siste er litt far fetched, men ikke helt utenkelig.

Og i dette, som alle andre slike maoseovervåkingstilfeller, så handler det ikke om meg og deg, men om den sammensatte mengden. Se for eksempel på slike sider som du kan sende DNAet ditt til for å se hvem forfedrene dine er. Du sender ikke inn dine opplysninger isolert, men du gir blant annet Israel og USA tilgang til dine, og hele slekta di sine opplysninger. Du har i praksis outet og registrert mange fler enn deg selv. Og dette kan selvsagt misbrukes.

Vi ser gang på gang at vi tar oss lure (alle norske mediehus er lurt av russiske fake news-kontoer for eksempel), at opplysningene våre lekker ut eller blir solgt. Jeg stoler ikke på at norske myndigheter nødvendigvis greier å lage noe som er sikrere enn andre softwareutviklere.

I tillegg er det årsakene Simone nevner. Jeg syns de stygge sidene ved redsel har virkelig fått skinne i det siste. Seff, det har vært mye samhold og oppbacking, men det har også vært mye hat mot Oslofolk, hyttefolk, rikfolk, fattigfolk, utlendinger, nordlendinger, sørlendinger, trangbodde, bredbodde, det har vært angiveri, ryktespredning, moralsk indignasjon over en lav sko. Og det vil selvsagt bli enda verre med en slik app.


#49

-ea- sa for siden:

Helt enig, Tallulah.


#50

Lhi-My sa for siden:

Hvis du tester positivt, vil det jo uansett blir satt i gang smittesporing. Alle dine kontaktpunkter fra 48 timer før du fikk symptomer og fram til du blir satt i isolasjon, vil bli kontaktet og varslet om at de har vært utsatt for potensiell smitte og skal i karantene. Slik var det iallfall her når vi lokalt hadde det store utbruddet for noen uker siden. De som ringer rundt fra smittesporingsteamet forteller jo ikke at du møtte Kari på kafé i går og hun har testet positivt, men sier at du må i karantene fordi du antakelig har vært eksponert. Det var iallfall den beskjeden min mann fikk. Han visste hvem som var smittet fordi vedkommende selv sendte ut meldinger til alle han hadde truffet, noe jeg synes var voksent og redelig gjort.

Smittesporingsteamet har forøvrig samlet mye info om folks privatliv. Den kan jo i teorien også komme på avveie og den kan være særdeles ubehagelig å tenke på, kanskje spesielt i et lite samfunn, men man må jo bare stole på at alle overholder taushetsplikten sin og opptrer profesjonelt. Jeg velger å ha samme tillit til myndighetenes håndtering av informasjon samlet inn via en slik app. For min del vil den antakelig ha minimal betydning da jeg har nærmest null kontakt med andre enn de jeg bor sammen med, men jeg laster den sikkert ned uansett.


#51

Tallulah sa for siden:

Ja, men det er fremdeles basert på opplysningene den smittede gir fra seg. Ikke som er samlet inn automatisk. Det krever selvsagt mye mer ressurser å gjøre det på denne måten og det er ikke alle det går an å få tak i.


#52

Polyanna sa for siden:

Tallulah! :applaus:

I Kina bruker de denne teknologien som et virkemiddel (av flere, de har jo også et poengsystem som graderer deg ut fra om du er et "god innbygger") for å gi innpass forskjellige steder, som parker. Og det er ikke transparent hvorfor du får "ok".

Det er vanskelig å rulle tilbake denne typen teknologi når den først er rullet ut.

Akkurat nå ser den også ut til å løse et ikke-problem, all den tid rundt en halv promille av Norges befolkning er foreliggende smittet, og det er krapt synkende.


#53

liefje sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt problemet for meg dersom jeg laster ned appen. Mulig jeg er naiv, men hvilke skrekkscenarioer kan jeg se for meg om noen får tilgang på data om hvor jeg har vært og hvem jeg har møtt så lenge jeg ikke har noe å skjule? Opplys meg!


#54

Input sa for siden:

Helt enig i dette. Jeg synes f.eks. det er ganske skummelt at det nå foreslås å sette offentlighetsloven til side. Jeg lurer litt på hvor langt vi er villige til å gå.


#55

Malama sa for siden:

Dersom nå alle barnehage-familier og ansatte med forkjølelse skal testes før 20.4/bhg åpner så stiger vel antallet bekreftede smittet en del. For pr nå får man jo ikke tester med mindre man må på sykehus eller jobber i helse. Nå skal de teste mange flere?


#56

Polyanna sa for siden:

De tenker å teste mer, ja, men det blir ikke virkelig nyttig før man begynner å teste tilfeldige utvalg, tenker jeg.

Da kunne man sett nesten umiddelbare effekter av tiltak og letting i tiltak, og også kunnet se i hvilke populasjoner smitten øker, hvis den øker. Er det i familier med barn i barnehager? Familier med barn i idrettslag som starter organisert trening? Ansatte i hvilke grupper? Lærere, førskolelærere, sykehjemsansatte?

Da kan vi velge de tiltakene som faktisk virker, og droppe de andre.


#57

Malama sa for siden:

Det kunne vært praktisk ja


#58

Charlie sa for siden:

Kommer ikke på noen måte til å frivillig laste ned den appen. Problemet er at data samles i en sentral base. Det er allerede markerte pro-app-samfunnsaktører som tar til orde for at basen over våre bevegelser og hvem vi er sammen med bør beholdes etter pandemien og brukes til andre ting. Som om ikke det er selve ankepunktet mot appen.

Det er smått utrolig hvor villige folk er til å gi fra seg grunnleggende rettigheter i et demokratisk samfunn helt frivillig og uten motforestillinger, samtidig som vi ser urovekkende mange som roper på portforbud, pusser politiet på naboer og melder en bil utenfor en hytte eller noen som snakker sammen. Har gjennom årene lurt på hvordan det egentlig skjer at diktatorer "alltid" opprinnelig er valgt av et flertall i folket ved ordinære valg. Nå vet jeg det. Folk roper selv etter å miste grunnleggende rettigheter. Skremmende. Også skremmende å tenke litt over hva denne informasjonen kan brukes til. Eller misbrukes til.


#59

oslo78 sa for siden:

:tilber:

Kommer til å laste ned appen hvis det er eneste vei til å få myndighetene til å åpne opp fortere, men sletter så fort som mulig.


#60

Svanen sa for siden:

Ikke noe imot å laste den ned. Har ingen ting å skjule og et kjedelig liv.

Lurer bare på om den kan bli "forvirret" siden jeg jobber på sykehuset (men "skjermet" fra mulig smittete)? Vet ikke hvordan den skiller slikt.


#61

-ea- sa for siden:

Dette!


#62

Che sa for siden:

Jeg er helt uinteressert i å laste ned en slik app. Både fordi jeg trodde det i utgangspunktet var en aprilspøk da jeg hørte om den, og mye fordi min egen mentale helse ikke trenger å vite om når jeg er i nærheten av coronasmittede


#63

veobra sa for siden:

Jeg tror ikke jeg komme til å laste ned denne appen. Jeg har heller ikke meldt meg på studien til Oslo Universitetssykehus som ble satt i gang for en tid siden. Jeg leste gjennom retningslinjene rundt personvern. De ønsker å ta blodprøver av enkelte og kan komme til å sende disse til land uten samme personvernregler som Norge. Jeg gikk ikke videre da jeg leste dette. Det er mulig det er helt ok og ikke noe å frykte, men jeg vet ikke nok om det til å si ok her.


#64

Mex sa for siden:

Men dere som ikke er villig til å ta i bruk en slik apo. Bruker dere Google Maps? Endomondo/tilsvarende? Snapchat? Og tillater stedstjenester?


#65

Tallulah sa for siden:

Jeg har skrudd av stedstjenester på det aller meste, også på en del av det apple har innebygget som er lenket til telefonen og ikke apper. Noe har jeg på, men aldri om ikke appen er i bruk. Og ingen av appene mine eies av myndighetene. Også handler det jo også om en sum her. Jeg syns argumentet "Jeg blir så overvåket allerede så én ting til gjør ingen forskjell" er fullstendig bakvendt.


#66

Mex sa for siden:

Jeg tenker ikke «en fra eller til spiller ingen rolle», jeg er mer der at jeg tillater i en eller annen form at utenlandske selskaper som er ute etter å tjene penger på meg, og vite mest mulig om meg, å innhente mye av denne informasjonen. Og jeg stoler mer på egne myndigheter som lager app for å forhindre smittespredning av en potensiell dødelig sykdom enn de som er ute etter pengene mine.


#67

Strå sa for siden:

Jeg har grunner til å stole på deg, så det kan hende jeg laster den ned. Jeg er av typen som har av gps og har slettet alle apper jeg kan slette. Vanligvis har jeg et eller null spill, men FB nå for tiden.


#68

Strå sa for siden:

Åh, det minnet du meg på en av grunnene til at jeg ikke har jobbtelefon. Dvs. jeg kunne hatt en privat og en til jobb, men jeg orker ikke ha to telefoner.


#69

Charlie sa for siden:

Har skrudd av stedstjenester på det meste, jeg går også inn og regulerer hva apper får tilgang til om jeg logger på med Facebook, og skrur av det jeg kan. Men apper og sånt kan slettes. Jeg synes myndighetsovervåkning av befolkningen er verre. Fordi det allerede snakkes om at det er så kjekt så det må vi beholde og bruke til annet, fordi vi allerede har sett at samtykke settes til side for det noen definerer som «edle» formål (feks mener Kreftregisteret de er så opphøyet at samtykke kan tilsidesettes), fordi det vi tillater nå vil brukes som «legitimering» til overvåking av statssystemer både i Norge i framtida og i land vi ikke ellers ønsker å legitimere styresettet til. Det er jo utvilsomt digg for Kasakhstan og Nord-Korea at Norge samler bevegelsesdata for hele befolkningen i en sentral base. Hei, da må det være greit at vi gjør det også, osv.


#70

Svanen sa for siden:

Har lastet ned, men den suger strøm av den stakkars telefonen min, så jeg skal iallefall slå den av når jeg er hjemme.

Ellers ser jeg ingen andre enn de i huset vårt og eldste datter på litt avstand. Så jeg tror ikke jeg får noen smser derfra før jeg beveger meg litt mer.

På jobb vil mobilen uansett være på vaktrommet og da er den ikke nær nok andre enn kollegaene slik at den bør ikke bli "forvirret" av pasienter på sykehuset. Og kollegaer som skulle bli mistenkt smittet får jeg nok beskjed om i det de testes.


#71

Trulte sa for siden:

Ja herremitid. Klart jeg har lastet den ned. Her er det dugnad, og kjepphestene må avventes. Jeg har Snap, fitbit, Google maps, bankkort, mobil , alle mulige fordelakfordelskort og sikkert en chip i nakken jeg ikke vet om. Her ønsker jeg å bidra med ALT jeg kan. Og håper for all del at mindretallet er motsatt. Alt vil møte motstand, også vaksine.


#72

Nextlife sa for siden:

Jeg har endt på at jeg ikke laster ned. Etter artikler jeg finner pålitelig, samt samtaler med meget kompetente må jeg helleer henge i å bidra i dugnaden på andre måter enn akkurat her kjenner jeg.


#73

Input sa for siden:

Jeg tror ikke jeg kan gå med på å legitimere overvåking fra staten.


#74

Blondie sa for siden:

Jeg har lest den beste begrunnelsen hittil, det er Olaug Nilssen som ytrer på sin Instagram-konto: "Eg har lasta ned appen. Ofrar personvernet for å bli fri så raskt som mogeleg. Eg vil ut, eg vil ut, jeg vil ut og drikke meg full!".

Det argumentet burde Erna brukt, tenker jeg. :nemlig:


#75

apan sa for siden:

Jeg har lastet ned. Av akkurat grunner som du sier her.


#76

oslo78 sa for siden:

Det er min begrunnelse også. Egoistisk som bare det. Se til å åpne opp samfunnet igjen, isoler meg når det er fare på ferde og IKKE HELE TIDEN!!! Jeg blir smårar av dette.


#77

Strå sa for siden:

Helten og jeg har diskutert og drøftet fordeler og ulemper med appen, personvern, sletting og lagring av dataene og er fortsatt usikre på om vi vil laste ned appen.


#78

Karamell sa for siden:

Når PST har godkjent at Erna kan bruke den er det sikkert greit nok for meg også. :knegg: Dessuten bruker jeg Snapmap, Google, FP og Insta. Sjekker stadig inn på steder via nettet.


#79

Chanett sa for siden:

Amen!


#80

Luftslottet sa for siden:

:nemlig:


#81

Noba sa for siden:

Sånn tenker jeg også. Jeg har lasta den ned.


#82

Agent Scully sa for siden:

Gawd, det er virkelig den dølleste appen ever. Nå har jeg spilt i ett døgn, og jeg har ennå ikke kommet videre til neste nivå eller fått noen poeng. Er betalingsversjonen bedre?#84

Strå sa for siden:

Agent Scully altså.
:D


#85

Propella sa for siden:

Jeg lasta ned appen og slettet den igjen. Den drar alt for mye batteri. Mobilen var fulladet til morgenen i dag. Den var tom for strøm kl 13. En app som trekker så mye strøm nytter ikke å ha.


#86

Svanen sa for siden:

I dag prøvde jeg den på tur for å se hvor mye strøm den brukte. Gikk mye bedre i dag enn da jeg hadde den på noen timer hjemme dagen jeg lastet ned. Kan det være at gps innomhus bruker mer strøm? Bare en vill teori, for i dag gikk det bare ca 20 % strøm på 2-3 timer og da hadde jeg en tur-app (Stolpejakten) gående samtidig som jeg vet bruker en del strøm når jeg bruker den.


#87

Nima sa for siden:

Noen som vet? Jeg spør fordi jeg ikke har funnet noe om dette. Du som har appen og er i nærheten av noen som er smittet, er avhengig av at den smittete
1 har appen, 2 har registrert i appen at han er smittet? En app vet vel ikke dette av seg selv? Eller registreres det i appen automatisk når man testes?


#88

Malama sa for siden:

Det skal vel registreres når testen er positiv, ikke av dem som var appen men av det sentrale register?


#89

Røverdatter sa for siden:

Jeg avventer installasjon til de mest åpenbare barnesykdommene er tatt hånd om. Jeg gidder ikke å installere en ny-utvikla app som er tatt fram på ekstremt kort tid og åpenbart ikke med annet enn minimal testing før release. Det er feks mange som klager på at batteriet tømmes og at det henger og at hele mobilen blir treg i perioder.


#90

Simone sa for siden:

Det er ikkje mulig å registrere noko som helst sjølv i appen. Det einaste du legg inn er telefonnummeret ditt. Det er FHI som registrerer at du er smitta dersom det eventuelt skjer. Det blir lagt inn i MSIS. Informasjon i MSIS blir så kobla mot informasjon om dine bevegelser i appen for å finne ut kven du har vore i nærleiken av i dagane før du fekk positiv test. Så blir desse personane varsla via SMS, dersom dei har appen. Men det bli også gjort manuell smittesporing, så dersom du får positiv test blir du bedt om å oppgi kven du har vore i kontakt med. Desse blir så oppringt. Appen blir derfor mest nyttig for å varsle personar du ikkje veit navnet på. F.eks den du satt bak på bussen eller den du stod i kø med på butikken.


#91

Nima sa for siden:

Takker :)


#92

Lille meg sa for siden:

Sporing via GPS gir mye bedre nøyaktighet hva angår lokasjonsdata enn det sporing via basestasjon gir. I tillegg kan myndighetene ikke bare få utlevert basestasjon-informasjon. Informasjonen må innhentes for hvert enkelt mobilabonnement, og det må være gode grunner for at informasjonen skal utleveres.

Så det er ikke sammenlignbart i det hele tatt.


#93

Lille meg sa for siden:

Jeg har familiemedlemmer som har vært i isolasjon på grunn av mistanke om korona. De fikk ikke tilbud om testing og det var helt tydelig at det slett ikke var interessant at de skulle bidra med noen form for informasjon om hvem de hadde truffet i tiden før de fikk symptomer.

Hvis denne appen i det hele tatt skal kunne fungere, så må testing av potensielle smittebærere økes noe voldsomt, eller hva?


#94

Malama sa for siden:

Men det skal det jo også. Fra 30 000 til 100 000 tester i uka eller noe sånn?
#97

-ea- sa for siden:

Den var bra, Tallulah. Jeg avventer også, for jeg vet jo hvem jeg er nært i mer enn 15 minutter, det kan bare være én person akkurat nå for tida.

En annen ting er at det er bare i tre kommuner app-data er i bruk nå i starten: Drammen, Tromsø og den tredje har vel ikke "stått fram" enda. Så for alle som ikke bor akkurat der, er det bortkastet strøm å bruke appen nå.


#98

Pelle sa for siden:

Tallullah, akkurat de problemstillingene er det jeg også har tenkt på. Men her inne har jo flere alt fastslått at det betyr at jeg ikke er med på dugnad og at det er den dårligste grunnen av alle. Så da så.


#99

Wix sa for siden:

Jeg har lastet ned appen men jeg er veldig usikker på nyttverdien ennå. Nå er jeg jo omtrent bare hjemme uansett, og jeg vet hvem jeg er mer enn 15 min i nærheten av, og alle de vil jeg få vite om det dersom det skulle vise seg at de har testet positivt for corona. I tillegg til at det foreløpig tester relativt lite så man får ikke vite om man har corona med mindre man er ordentlig dårlig og blir lagt inn (noe som jo gjelder kun en liten prosentandel), så vil man jo heller ikke få vite det om man er i nærheten av noen som har ingen/lite symptomer. Så jeg tror nytteverdien er svært begrenset, i allefall sånn som situasjonen er nå.


#100

Molly sa for siden:

Men de har ikke laget appen for at vi skal fortsette å leve som vi gjør nå. Restriksjonene skal gradvis slippes opp i takt med at testkapasiteten øker og at folk bruker appen. På den måten mener de å kunne åpne samfunnet gradvis, og samtidig ha kontroll på hvordan smitten brer seg slik at kapasiteten i helsevesenet ikke sprenges.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.