Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hadia Tajik og bokomslaget

#1

Polyanna sa for siden:

Jeg antar at de fleste har fått det med seg. Jeg er litt for pjusk til å lete opp lenker, men hun har altså dette (etter min mening) fabelaktige bildet på coveret på boken sin. Grønn fløyelsdress, hæler laget mest for å sitte i, en topp med en liten blondekant øverst. Perfekt hår og sminke.

Og får kritikk om at hun sender ut signaler om at man må være pen og sexy for å lykkes. Spesielt i AP, tydeligvis ut fra en logikk om at i en partikultur med overgrep så skal man ikke spille på sex? (Som høres ut som offerklandring på meg, men kanskje jeg har misforstått)

Og har et glimrende svar selv, i Stavanger aftenblad.

Hva syns FP?

(Og hvor får man kjøpt en sånn dress?!??)


#2

Maverick sa for siden:

Jeg tenker at hvis man får assosiasjoner til 50 shades of grey av det coveret er det ens egne lesevaner det er noe gæærnt med. Er det føkkings mulig liksom.


#3

sindrome sa for siden:

Jeg kommer ikke over at det er det fokuset som skal gis til en sånn bok. Tenker at da blir hun dømt uansett hva hun tar på seg:

  • faktisk omslag : slutshaming
  • maskulin påkledning: powerwomanshaming
  • burka: muslimshaming

Altså, det er ikke omslaget som skal diskuteres. Jeg er så skuffet over at kronikken kom fra en kvinne. Shamener eller? Hvor liten skal boksen for det godkjente utseende til kvinner være lzm?


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg ble så sur når jeg leste den kritikken. Jeg går ut i fra at tilsvaret står der, fordi det var der den mest delte kritikken kom. www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/9OvjP5/hadia-tajik-ydelegg-for-seg-sjlv-med-dette-bokomslaget

Hun ser ikke at hun gjør nettopp det hun mener hun kritiserer: gjør vinduet for hvordan kvinner kan fremstå i offentligheten enda trangere. I tillegg hadde den en smått rasistisk undertone, pakistanske kvinner må visst for all del ikke ha et mørkt, sexy blikk. :snill:



#6

frukt sa for siden:

Veldig enig.


#7

Adrienne sa for siden:

Det er allerede kommet et tilsvar jeg synes var strålende.

Her: www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/Gaa1pB/kvinnepolitiet


#8

Tallulah sa for siden:

Veldig bra tilsvar, og hysterisk bra twittertråd om Sanner!



#10

Blondie sa for siden:

Jeg blir så matt av denne diskusjonen. Hele poenget med et likestilt samfunn er at det skal være rom for å være seg selv. :gaah:


#11

Milfrid sa for siden:

Jesus. Gud forby at en kvinne tar seg godt ut? Hva i alle dager skulle hun hatt på seg i stedet? Hun er ei flott dame og ser flott ut på bildet. De som kritiserer er surmaga og misunnelige. Get a life! :gaah:

Ikke orket å lese kritikken, kun sett bildet og lurt fryktelig på hva i alle dager man kritiserer.


#12

Blondie sa for siden:

Altså, hun er ei flott og stilig dame. Vanligvis kommer det i skyggen av at hun er drivende dyktig, men her representerer hun seg selv.



#14

Drømmedama sa for siden:

Jammen altså; 50 shades of grey? Hva i huleste?
Som en stor kontrast til det forstemmende debattinnlegget fra fakultetsdirektør Høibo kommer svaret fra Tajik selv. Hun er vidunderlig klar og skarp ass.:hjerter:


#15

zinatara sa for siden:

Det var jo ikke et seksualisert bilde en gang, jeg vil påstå at poseringen gir mer inntrykk av selvtillit og makt.


#16

Polyanna sa for siden:

Hun er veldig, veldig flott, tiltrekkende, vakker, flott og dermed også sexy, vil jeg tro, på det bildet. Og jeg syns det er vanskelig å helt forstå at det skal være noe galt i det.

Takk for twittertråden!


#17

Milfrid sa for siden:

Amen!

Jeg synes bildet veldig greit kombinerer det feminine og det maskuline. Feminine klær, litt maskulin måte å sitte på med breie bein. Og så er direkte blikk inn i kamera. Veldig fint bilde av ei flott dame. Og man må være skrudd i hode for å tenke 50 shades! Skulle hun sittet der i en stiv, grå dress, med håret i dult, flate pumps og beina tekkelig samlet til en side???


#18

Odelia sa for siden:

Det er sjelden jeg blir provosert over ytringer om hvordan enkelte har oppfattet andres uttrykk i samfunnsdebatten, men dette kjente jeg provoserte meg kraftig rett og slett fordi «Really?!». Hun er elegant kledd, langt fra hva som på noe som helst vis kan klassifiseres som upassende (og hva som eventuelt hadde vært diskusjonstema da hører til en annen debatt som jeg ikke har gjort meg opp noen mening om). Med andre ord svekkes ikke tilliten til henne som politiker på noe som helst vis. Jeg syns man er uforskammet langt ute på jordet om man kan mene det i ramme alvor, og bør da stikke fingeren i jorda og se litt innover i seg selv i forhold til hvilke signaler man da gir uttrykk for, i stedet for å påtvinge Hadia dette uttrykket. Fy skam for et trangsyn.


#19

millact sa for siden:

Stilig dame! Kjøpte boken forleden for å gi i gave.

Fikk ikke lest artikkelen.


#20

GydaG sa for siden:

Striesekk hadde sikkert vært bedre. Flankert av poteter og høy, og muligens litt rufsete hår.

Hva ER det med behovet for å fokusere på kvinners utseende i full offentlighet? Er vi ikke snart ferdige med det?


#21

C3PO sa for siden:

50 Shades eller sexy var det siste jeg hadde i tankene da jeg så bildet. Hun så flott ut.


#22

Niobe sa for siden:

Tenk at det skaper så mye furore at en dame ser ut som hun eier sitt eget bokomsalg, i stedet for å se ut som unnskylder at boken er gitt ut. Hun er påkledd fra topp til tå, man ser jo knapt hud. Folk er gale.


#23

Tjorven sa for siden:

I all verden? Hun ser flott og stilig ut på bokomslaget. Det kan da umulig være kritikkverdig?


#24

-ea- sa for siden:

Ref. Twitter-tråden så er det skjerf som mangler på det bildet.


#25

Pøblis sa for siden:

Haha! AKKURAT det du sier her, sa jeg til mannen akkurat nå - vi sitter og ser på DAX18.


#26

Røverdatter sa for siden:

Enig med alle! Det utrolig flotte bildet. Folk er så dustete!


#27

Hyacinth sa for siden:

Jeg heier på Hadia. Selv om jeg personlig ikke synes bildet er så fint, så har det ingenting med saken å gjøre i det hele tatt. Synes hun svarer godt for seg.


#28

Pøblis sa for siden:

Jeg så debatten på DAX 18 nå, og hun firer for søren ikke en tomme, hun som skrev den utrolig dustete kronikken om bildet.

Mannen min tolket det hun sa som at hun fikk skikkelig :hyper:-vibber av omslaget og ble vedlig skuffet da de første femti sidene faktisk handler om fagforeninger, og slett ikke var AP-shades of grey, slik hun hadde fått forventninger om av omslaget. :knegg:


#29

Pøblis sa for siden:

Hun er utrolig dyktig og veldig tydelig.


#30

Pamina sa for siden:

Enig med dere alle, jeg skjønner virkelig ikke hvordan man kan henge seg opp i dette bildet.


#31

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker henne kjempegodt. Jeg tror hun er min favorittpolitiker. Og hun er sykt smart.


#32

Katinka sa for siden:

Har også sansen for HT, men synes fotografiet er heller pregløst.


#33

veobra sa for siden:

Jeg trodde kritikken gikk på at bildet var for likt noe man har sett tidligere, at hun burde funnet på noe spensitgere.

Forøvrig humret jeg godt av denne overskriften om gravide Hadja Tajik i forrige uke "Hadia Tajik har en finansminister i magen".



#35

Pelle sa for siden:

Flotte klær og utseende, men synes poseringen ser litt anstrengt ut. Debatten er lavmål, herregud.


#36

Niobe sa for siden:

Jeg hadde heller ikke valgt det bildet. Men jeg kommer til å forsvare hennes rett til å ha det.


#37

Milfrid sa for siden:

Bh? Hun har på seg en svart blondetopp? Er det blonder som er syndig? Kroppen hennes er jo tildekket. Med unntak av det som er over blondetoppen og at hun ikke har sokker i skoene. Alvorlig talt.

Den evige seksualiseringen av kvinnekropp er jo bare latterlig. Man MÅ gå med bh, Gud forbi om noe kan ane kontur av brystvorte gjennom genseren. Og kløft bør man ikke vise. Mens menn med større bryst enn ganske mange damer kan vasse rundt i bar overkropp så mye de vil.


#38

Maverick sa for siden:

A) Det er ikke en BH, det er en blondekant på en topp. Iiiiih! Jesabel!

B) Den finske statsministeren ble avbildet uten at noen BH syntes. Det ble bråk det også.


#39

Chablis sa for siden:

Det er vel ingen bh, men en topp.



#41

Milfrid sa for siden:

Ja toppen har nok sklidd ned. Hun gjorde sikkert noe dirty i forkant av at bildet ble tatt. :nemlig:

Seriøst?


#42

Maverick sa for siden:

Jeg klarer liksom ikke helt å ta innover meg at det omslaget blir KRITISERT i en KRONIKK av et menneske som åpenbart evner å skrive en sammenhengende setning.

At kommentarfeltene blir rødglødende, okei, det veit vi, det er livets harde skole har friminutt hver eneste dag, men i en KRONIKK! (Jada jeg vet at dette ikke er såpekassetråden men det fortjener litt CapsLock lell.) Vi er altså fortsatt der at en hvordan en kvinne er kledd (og hun er helt vanlig kledd! :skingrestemme: ) på et bokomslag er viktigere enn hva hun faktisk skriver i boken.

JEG ORKER IKKE DET DER!


#43

Ørnekvinnen sa for siden:

Har det aldri skjedd med deg? At en topp har sklidd litt ned? Samme det. Hun kan som nevnt avbildes med et hvilket som helst antrekk for min del. Om det er en topp eller en BH er vel uansett det samme? Er ikke det poenget? Hun har frihet til å være den hun er med de klærne hun vil


#44

Milfrid sa for siden:

Der skjer støtt og stadig. Men jeg er temmelig sikker på at det ikke er det som
har skjedd mens de fotograferte henne. Jeg tviler på at at så mye som et hårstrå har sklidd ned.

Og ja!!! Hun kan ha på seg hva hun vil. Og burde blitt spart for kommentarer av typen «men jeg ville ikke brukt et bilde hvor man så mye av bhen». For det understreker jo at hun ikke kan ha på hva hun vil.

Altså, jeg kunne forstått det om hun hadde ligget der i undertøyet på en sofa med lett adskilte lepper og sløret blikk. Men hun sitter da vitterlig fullt påkledd og ser dønn seriøs - men altså også kvinnelig - ut.



#46

Polyanna sa for siden:

Tenk for en tid! :haha: Ikke bare «i underbuksa», men i en ganske gammel og utvaska en!


#47

My sa for siden:

Dette. I 2020. Jeez.

Hvorvidt jeg personlig liker bildet eller ikke har ingen betydning. Verken på hennes bokomslag eller på bokomslaget til noen biografi som noen gang har vært skrevet av noe menneske, kvinne eller mann. De muslimske kvinnene som ble intervjuet på TV var også i sjokk, de trodde Norge var et fritt land hvor kvinner kunne kle seg som de ville. Så feil kan man ta.


#48

Tallulah sa for siden:

Ja, hva slags klær jeg går med er jo fullstendig irrelevant. Man sier jo ikke «men personlig ville jeg ikke stilt opp i dress» om bilder av menn, selv om man ikke bruker det selv? I det ligger det en slags fordømmelse av antrekket, ikke bare personlig klessmak.

Jeg syns estetikeren i Morgenbladet har en (som alltid: tongue in cheek) god gjennomgang av bildet, antrekket, virkemidler, samt en subtil kritikk av innsender av spørsmålet som kaller Hadia «Hadia Tacky».


#49

Polyanna sa for siden:

Syns jeg ser en mannlig akademiker eller kommentator som snakker om bildet på Jens Stoltenbergs bok, om at han smiler for jovialt eller at det er useriøst med åpen skjorte eller at sveisen er for strøken for en arbeiderpartimann.

Men damer og deres klær, det kan vi alle ha hur mange som helst meninger om. :dåne:


#50

Éowyn sa for siden:

Og ikke minst ser han rett på oss! Helt klart en sex-invitasjon.


#51

Pøblis sa for siden:

Jepp. Og håret er velfrisert og skjorten er helt ren. Kan man ta ham på alvor når han velgeråfremstå slik?


#52

meisje sa for siden:

Det er forstemmende og trist at noen kan få seg til å skrive en sånn kronikk om et bilde som på alle måter er innenfor. Dessuten er det jo ikke et provoserende bilde på noen som helst måte, og derfor ikke grunn til å nevne i en bokomtale.

At den som skrev kronikken i tillegg er kvinne og akademiker gjør det enda tristere.



#54

Tallulah sa for siden:

Men vi må tydeligvis presses til å la være å pynte seg for å bli hørt. :snill:


#55

Éowyn sa for siden:

Kvinner skal ikke være for pyntet, for lite pyntet, for direkte i blikket, for unnvikende i blikket, for mye dekket til, for lite dekket til, for mye frisert på håret, for lite frisert på håret, for tjukk, for tynn. Er nok best å verken synes eller høres. :snill:


#56

Madicken sa for siden:

Ja, snakk om å være på syltynn is! Hun prøvde til og med å vri diskusjonen over til stakkers seg som hadde fått ekle kommentarer på nett etter kronikken. Hva hadde hun forventet? :himle:


#57

My sa for siden:

Håpet er jo at kvinner en vakker dag bare skal kunne bli hørt. Uavhengig av hva de har på seg. At det de sier skal være i fokus, ikke det de har på seg. Det være seg grønne buksedresser, kjoler med gigaleppestifter eller blazer over gjenkneppet bluse.


#58

Milfrid sa for siden:

Ja. Veldig viktig å tenke på hvordan man ser ut om man vil bli tatt på alvor. :nemlig: Kan noen skrive en bok om det? Helst illustrert.


#59

Strå sa for siden:

Selvsag er ikke ekle kommentarer i hennes retning kronikkforfatterens feil, det er avsenderens ansvar. Selvfølgelig burde hun ikke forventet det, uavhengig av hennes budskap. Saklig og engasjert kritikk er to andre ting og helt innafor.


#60

Polyanna sa for siden:

Det er liksom så innarbeidet, kvinners oppgave som dekor i verden. Derfor kan fremmede mennesker si til jenter på trikken at «du ville vært penere om du smilte», som om de oppriktig mente at de da hjelper henne med å oppfylle sin jobbeskrivelse: å pynte verden. :gal:


#61

Hyacinth sa for siden:

:haha:


#62

Madicken sa for siden:

Jada, jada, selvsagt (!), men hun burde holdt seg til saken, ikke prøve å lede over til noe annet.


#63

Shun sa for siden:

Jah!


#64

nokon sa for siden:

Det er ingenting i Arbeidetparti-rødt på det biletet heller.


#65

Maverick sa for siden:

Klarer serr ikke konsentrere meg om hva dere skriver når Jens er det med «kom og ta meg»-blikket sitt.


#66

annemede sa for siden:

Jeg kjenner jeg får lyst til å skrive et leserinnlegg om menn på fremsiden av bøker.




#69

gajamor sa for siden:

Per Borten er standarden for dette også. Den mannen likte ikke klær:


#70

Milfrid sa for siden:

Dyp utringing og lett atskilte lepper. Tipper det var han som var forbildet til Hadia når det kommer til bokomslag. :nemlig:


#71

My sa for siden:

Barnebarnet kjører også en avslappet stil, er intens i blikket, og i tillegg ganske eksplisitt i tittelen.
Hoppe i høyet med "pløyboy" Ola kanskje? :hehey:


#72

m^2 sa for siden:

Ja nemlig! Hun prøvde seg på en sånn «ja motstander (i dax 18) mener jeg gikk for langt mine karakteristikker (av bildet). Men så har også mine motstandere gått langt :blabla: drapstrusler»
Så da er det greit å ...hæ? For et tullete forsøk på stakkars meg.


#73

Polyanna sa for siden:

Haha, hadde glemt barnebarnet! Han er jo viden kjent for å være nachspiel-naturist! Så da vet vi hvem han har det fra!


#74

Pøblis sa for siden:

Nachspielnaturist! :rofl: :elsker:


#75

Polyanna sa for siden:

Det ordet fant jeg på nå! Veldig fornøyd med det! :stolt:


#76

Pøblis sa for siden:

Det burde bli årets nyord.

:ja: :nemlig:




#79

Balanse sa for siden:

Jeg jobber i bokbransjen-ish, og måtte kikke litt på omslag etter å ha sett pløyboyen. Her var et skuffende mye på påpeke. Jeg vurderte en egen kronikk, men begrenset meg til fb. Var sjokkert over trappeposerende menn i avslørende positurer. Tsk Tsk.



#81

Fersken sa for siden:

:rofl:
Dere altså.
:hjerter:


#82

Strå sa for siden:

Godt jobba. Det er bra å se at mange har bra tilsvar.


#83

gajamor sa for siden:

Robert Eriksson?!? Har ALLE bok, eller?!



#85

Toffskij sa for siden:

:what: Jeg skjønner at jeg har vært altfor naiv når det gjelder egomassasjebokmarkedet.


#86

Madicken sa for siden:

Seriøst, er dette et reelt omslag? Jeg har ikke sett omslaget før, og trodde du hadde lekt deg med litt redigering, My.

Men dette er altså omslaget de valgte. Pløybøy med hofteknekk i åkeren? :what: Og så er det Hadias omslag det blir innlegg og kronikker om? :hehehe:


#87

Balanse sa for siden:

Ja, var ikke det vilt, Madicken! Jeg måtte også dobbeltsjekke etter at My viste frem den. :tullerdu:


#88

My sa for siden:

Skal jeg først bruke tid på redigering av bilder så begynner jeg neppe med Ola Borten Moe. :knegg:


#89

Zulu sa for siden:

Pløyboy. Herregud. Også er det Hadias bokomslag som skaper furore. :himle:


#90

Madicken sa for siden:

Skulle til å rette pløybøy til boy, men tenkte at det er like greit å la det stå. :knegg:


#91

Nenne sa for siden:

Med rette! :nemlig:

En studiekamerat fikk ofte kontakt med sin indre Donald Duck ...


#92

Blondie sa for siden:

:grineler:


#93

Nenne sa for siden:

Men hvem kjøper disse bøkene? :confused:


#94

Polyanna sa for siden:

Herregud, jeg så ikke det med Pløybøy!! :rofl:

Herre.


#95

Polyanna sa for siden:

Den er ikke skrevet av ham selv, må sies. Den er et "kritisk portrett". Jeg tror det er der nachspiel-naturisthistorien ble fortalt også, hvis jeg husker noenlunde riktig.


#96

My sa for siden:

Men han må jo uansett ha stilt opp for å ta det bildet, og sannsynligvis også godkjent det.


#97

Tallulah sa for siden:

Nei, som offentlig person så trenger man ikke å ha gitt en tillatelse. Det kan være et bilde som er tatt i en annen sammenheng, men som rettighetene er innkjøpt til dette bruket.


#98

-ea- sa for siden:

Sjekk randiliodden på insta, med Stoltenbergbildet. :humre:


#99

Snippa sa for siden:

Den undertittelen på Eriksson boka :lol:

Det stemmer ikke at offentlige personer må regne med at bilder av dem brukes i alle sammenhenger, nei. Ikke at man kan kjøpe rettigheter til å bruke noe i en annen sammenheng uten at det er rettighetsklarert heller. Man kan kjøpe det, men den som trykker det er juridisk ansvarlig for bruken dersom det ikke er avklart fra før.
En del rettspraksis og lover her:
www.nored.no/Juss/Opphavsrett/Personfoto

I tilfelle Borten Moe, er jeg ganske sikker på at Vigmostad/Bjørke har klarert rettighetene. Hvis han mener han er framstilt på en uheldig måte der, og ikke godkjenner bruken, er jeg rimelig sikker på at han hadde vunnet fram om å trekke opplaget og/eller få erstatning.


#100

Tallulah sa for siden:

Ja, Jeg vet at det ikke er fullt så enkelt som jeg framstilte det, men han trenger ikke å ha stilt opp på bildet til boka, det kan være et bilde som er tatt i en annen sammenheng, og klarert.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.