Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg fniser litt av deler av kommentatorkorpset, som ramler over seg selv av begeistreing av at SELVESTE JENS kanskje kommer hjem igjen. Ikke at jeg ikke forstår det, jeg syns også han er vilt flink.
Men det er vanskelig å se at han skal være bedre kvalifisert enn den fantastiske line-upen av andre knallflinke folk, som faktisk har jobbet med fagfeltet de siste tiårene. Både Ida Volden Bache, men også Martin Schanke (en av de som satte opp oljefondet i sin tid, og som er fantastisk dyktig). Tidligere sentralbanksjef på Island, Svein Harald Øygard, faller også i hu, men han sa kanskje farvel til denne karriereveien da han ble styreleder i Norwegian.
Og så syns jeg det er problematisk at den som skal styre pengepolitikken og pengefondet har så nære personlige bånd til statsministeren, selv om selvsagt alle de aktuelle kandidatene kjenner hverandre og alle som er å kjenne.
Med tanke på at vi står foran mulig hyperinflasjon, og hvor utrolig krevende det kommer til å bli å styre rentepolitikken for å unngå krakk, så er det ekstra viktig å tenke fag, tenker jeg.
Stoltenberg er mye mer enn en god retoriker og kommunikator, da. Han er også en god diplomat og en veldig god leder. Og veldig, veldig smart. Men pengepolitikk krever litt mer, føler jeg.
Jeg fniste av den der Dagsavisen-greia igår. Finnes det ikke andre ting han kan gjøre, om han kommer "hjem"? Noe med krig og fred og sånn, og så kan andre mer kompetente styre banken.
Jeg blir litt uvel av denne heltedyrkingen, egentlig, til tross for at jeg liker Jens Stoltenberg godt. De åpenbare politiske bindingene kan vel også gi litt habilitetsutfordringer både for han og Støre.
Argumentene om at han bør få jobben, ramler sammen hardt altså. Han har da ingen fortrinn pga fortiden sin, han må ha kvalifikasjonen som alle andre. Jeg tviler på at alle i hele Norge har full oversikt over hva som kreves av en sentralbanksjef, det vet hvertfall ikke jeg.
Jeg synes det er litt uggent at Ida Wolden Bache havner helt i skyggen i denne debatten, i det minste savner jeg en mer balansert diskusjon.
Kommentarfeltet ansetter heldigvis ingen, ei heller Dagsavisen.
Jeg mener at det er svært viktig at sentralbanksjefen er faglig kompetent. Det er det mange som er; også Jens Stoltenberg.
Men å lese sentralbanksjefen er mer enn å være en dyktig samfunnsøkonom. Jens Stoltenberg har så solid erfaring med både politikk og diplomati i tillegg til å være en god strateg, og dette gjør at jeg mener bør bli vår neste sentralbanksjef.
Jeg mener også at tiden er inne for en kvinnelig sentralbanksjef, men jeg mener at den totale pakka av kvalifikasjoner er viktigst. Så denne gangen mener jeg at det bør blir Jens Stoltenberg.
Det er godt å vite at vi i Norge har flere som er godt egnet til denne stillingen. Jeg mener at man bør være norsk for å ha denne jobben.
Jeg mener at man som leder bør ha en viss innsikt i det bedriften din driver med; slik at man kan løfte de riktige problemstillingene. Men det er så mange i embetsverket som sitter på detaljert fagkunnskap at det trenger ikke sjefen kunne.
Og å være statsminister må da regnes som kvalifiserende jobb i tillegg til finansministerposten?
Sentralbanksjefen er mer enn bare en leder, sånn jeg ser det. Å styre pengepolitikken er enormt viktig maktposisjon i seg selv, og i tiden fremover nå, mektigere enn de fleste politikere.
Dette er en topplederstilling. Jeg tenker at både finans- og statsministerjobben definitívt er meritterende. Akkurat som NATO-jobben også er det. Som han fikk helt uten å ha vært yrkesmilitær. Toppledere trenger innsikt og et godt embedsverk, med gode fagpersoner.
Jeg er ikke i utgangspunktet skeptisk til Stoltenberg, han kan nok gjøre en god jobb og jeg er forsåvidt enig i at en ikke må være like mye fagperson som embetsverket. Jeg tror likevel det vil være en fordel med en politisk uavhengig person i stillingen, og slik jeg har sett nåværende sentralbanksjef er det unektelig positivt å ha en faglig tyngde i bånn. Når de har en kandidat som Ida Wolden Bache hvis hun er aktuell, tenker jeg det er et veldig godt valg og at de da får både en solid fagperson og en dyktig leder. Jeg har jobbet litt med henne selv (ikke hatt som leder, men hatt/vært i flere møter og samtaler i jobbsammenheng), og tenker at hun egner seg utmerket til stillingen.
Signerer Blondie og Blå her, men jeg blir mer overrasket over heltedyrkingen - ja, han er flink, men det er det vel flere som er?
Har litt inntrykk av at mange tror det er antall oppslag i media som betyr mest. N. Tangen har vært mye mer i media enn sentralbanksjefen, men der er jo hierarkiet stikk motsatt.
Jeg er enig i de som synes at Stoltenberg er kvalifisert, men jeg ser helt klart en fordel med en mer politisk nøytral person i rollen. Bra vi har flere kvalifiserte kandidater i alle fall.
Inntrykket mitt er at jobben etter at bølgene hadde lagt seg etter finanskrisen tross alt ikke har vært den mest kritiske. Unntak for ansettelsen av oljefondssjef, da blåste det godt. Men i tiden som kommer... :skremt:
Personlighetsmessig er det vanskelig å danke ut Stoltenberg, men jeg tror det kommer til å trengs enorm faglig tyngde når vi nå går mot mulig hyperinflasjon.
Enig med Blondie og mange andre og ikke minst det du Pollyanna skriver om å ikke ha nære politiske bånd til noen. Stoltenberg er en dyktig fyr, men jeg forstår virkelig ikke at han kan være bedre kvalifisert enn Ida Wolden Bache. Jeg er ekstremt lite for at kjennskap og vennskap skal telle mer enn kvalifikasjoner og erfaring, og av og til føler jeg at det blir litt sånn i lille Norge. «Stoltenberg ferdig i NATO? Da må vi finne en annen prestisjejobb til ham».
Jeg mener at Jens Stoltenberg muligens er faglig kvalifisert, men det stopper der. Han er for politisk og ikke bare på gode måter. Og hvorfor i all verden skal en svært dyktig og svært relevant kvalifisert kvinne forbigås? Igjen.
Fullstendig legmann, og jeg håper andre komme inn og hjelper til, men: Det er en global bekymring at vi opplever plutselig veldig kraftig prisvekst og markeder som er i ubalanse. Det stiller store krav til penge-/rentepolitikken, som må tas i bruk for å klare å bremse inflasjonen, uten å legge et vått teppe over økonomien og skape et kjempekrakk.
Hyperinflasjon er når inflasjonen kommer helt ute av kontroll, slik som i Venezuela nå nylig, der den tok av fra under 10% til 10 millioner prosent. Da kan man se for seg folk med trillebårer med penger, som i Tyskland på 20-tallet.
Det er vi selvsagt bedre rustet for å styre utenom, men svært kraftig inflasjon henger gjerne sammen med enormt høye renter, prisras på boliger, massearbeidsledighet, personlige konkurser og sosial uro. Oppskrift på politisk utvikling ingen ønsker seg.
Nå er det noe økonomer som sier at vi er på vei dit, andre sier at prisveksten skyldes forbigående problemer og at vi tvert imot skal være redde for deflasjon. :svimmel:
Så med så mye usikkerhet så skulle jeg gjerne hatt en som er litt mer oppdatert enn 90-tallet...
Jens er SUPERkompetent som sentralbanksjef, tenker jeg. Og han blir da styreleder for Oljefondet, som er det viktigste av alt her. Og som mange av kommentatorene skrev i går - Jens elsker handlingsregelen. Det trenger vi. Dette med de politiske bindingene er problematisk, så det spørs vel om det går. Hvis ikke Erna endorser det, men det gjør hun vel neppe.
Har veldig sans for JS, men med den søkerlista - neineineineinei. Å forbigå en kvinne som er visesentralbanksjef, det er en ting. Ut over det er jeg veldig redd for å politisere stillingen som sentralbanksjef. Det mener jeg bør være en fagperson. I tillegg mener jeg det ville være en veldig bra ressurs for Norge å bygge på en 48 år gammel visesentralbanksjef, og det kan bli en person til nytte for Norge i andre embeter/ oppgaver etter en sentralbanksjefjobb.
Jo, man må det. Det er en ansettelsesprosess i offentlig sektor. I den grad man ber noen om å søke må de gjøre det innen fristen og stå på søkerlisten som alle andre. De kan be om unntak fra offentlig søkerliste, men det innvilges nesten aldri på toppledernivå.
Og jeg heier fortsatt mest på Ida Wolden Bache. :nemlig:
Jeg er ikke spesielt begeistret for fyren, jeg oppfatter ham som en god pratmaker, men jeg synes sjelden han har hatt noe interessant å si. Da han var ung og kjekk pleide jeg å skru av lyden og la TV-en stå på, men nå bare skrur jeg av. ;)
Uavhengigheten er dog noe ganske annet og den burde være der! Alt annet enn politikere, uansett yrkesbakgrunn, inn i en sånn rolle. Oppriktig talt! Vi kan da ikke ha partipolitikk inn i dette her.
Det blir litt mye Stoltenberg i monitor, og med tanke på hva som har vokst fram og vært av ukultur i Ap er jeg usikker på hvor god og tydelig leder Stoltenberg har vært.
Relativt ung sjef og kvinne hadde vært det aller beste, det kan lett bli mye murr og politisk søl inn i debatten om han får jobben. Han er sikkert skikket til jobben, men usikker på om jeg ønsker ham der.
Jeg tror han er en meget god kandidat. Men han bør ikke få jobben på navnet sitt. Jeg er av den oppfatning at hun visesentralbanksjefen kan være bedre kvalifisert.
Det er ikke sånn at Stoltenberg har krav på denne jobben.
Mens jeg bare vil innom og fnise vilt og uhemmet over resten av søkerlisten. Det stemmer da virkelig, de som alltid har blitt sagt: en kvinne søker en jobb når hun VET at hun kan gjøre den og fyller minst 9 av 10 krav på lista. En mann søker en jobb når han syns den høres morsom ut.
Han får ikke AFP fordi man må være ansatt i en AFP-bedrift et visst antall år (9??) før man går av med AFP. NATO er neppe en AFP-bedrift. Ellers enig. Han er snart pensjonist, og det er vel sikkert fint for ham å gå av med norsk tjenestepensjon.
Mer framtid i en med doktograd og relevant erfaring på 48. Hadde kjønnsdimensjonen vært omvendt - en fagmann på 48 med de kvalifikasjonene og en framtredende politikerdame på 62, hadde jo ikke hun fått den jobben. Tenker jeg, da.
Utover kjennskap og vennskap og kontakter - hva gjør Stoltenberg mer kvalifisert enn Wolden Bache? Spør fordi jeg virkelig lurer, ikke retorisk. Hva er argumentene?
Men jeg tenker at en ting som kvalifiserer ham, er at han er en ganske knallhard doer. Han får ting gjennom, tror jeg.
Jeg ser Paminas poeng om AP, men tenker at det kan være omvendt også - det sier litt å klare å lede den gjengen der, så tydelig og bra som han gjorde. :p
Dette, og kanskje han er litt for profilert til en slik jobb? At det fort blir fokus på person og ikke sak? :vetikke: Jeg heier litt på Ida, men har ikke så veldig stor formening om hvem det blir egentlig. :sparke:
Hvis Stolteberg får jobben så blir det såå mye støy rundt at han har fått jobben og at han er close med regjeringen etc etc og så lite fokus på den faktiske jobben han skal gjøre. Dessuten synes jeg han har fått sin del av kremjobber, det er ikke synd på ham. Gi jobben til kvalifisert kvinne tenker jeg. Det finnes sikkert et verv et sted for Jens, han vil nok ikke lide noen nød. Trenger de ikke snart ny leder i Nobel-komiteen? Er det for sent at Jagland og Stoltenberg har en kamp der og Stoltenberg får ut Jagland derfra også? (Da blir det sikkert stoff nok til enda en bok fra Jagland!)
Tror ikke noen mener at Stoltenberg skal få jobben fordi det er synd på ham eller fordi de er bekymret for at han ikke skal få annet arbeid, altså. :knegg:
Hørte på radioen imorges at studenten som hadde søkt satt på lesesalen og kjedet seg.
Arbeidssøkeren er jeg sikker på har søkt for å vise til Nav at jeg søker jobber, og får avslag.
Kanskje de bare ikke så poenget når Jens og Ida skulle søke. En kvalifisert søker ut fra kompetanse og en kvalifisert ut fra kjennskap og vennskap. :vetikke:
Han har også ganske bra faglig bakgrunn, om enn ikke like bra som henne, så er dette et fagfelt han er utdannet i. Man blir som sjef i Norges Bank styreleder for Oljefondet, og der vil hans nettverk antakelig være nyttig.
Var sak her i Trondheim om en som måtte søke (krav fra NAV for å få dagpenger) Han hadde vel prøvd å protestere og si at det burde vel være noen relevante jobber? Men nei, det var bare å søke. Han kom i avisa fårråsidetsånn :humre: (kanskje feil smilefjes, burde vel vært litt lei og oppgitt, MEN det er rett og slett for nært jul! :nemlig: )
Det er sånn det er. De må søke jobber for å få arbeidsledighetstrygd. Vi ser det når vi lyser ut stillinger hos oss også. Det kommer kanskje 40 søknader og over halvparten er fra folk som må fyll kvota hos NAV. Eller - det er det jeg antar, for de beskriver seg som arbeidssøkere og har ikke snev av relevant erfaring.
Jeg er sterkt uenig med deg i at han ikke er kvalifisert. Jeg mener at denne stillingen har to veldig kvalifiserte søkere, og at det sikkert blir bra uansett hvem av dem man velger. Men innretningen til de to er ganske forskjellig. Så de må se på hva de ønsker seg mest.
Den første setningen er jeg dog helt enig i. Det har vært ganske åpenlyst at disse to skal søke, og så lenge de skulle det har det vært "nødvendig jobb" for en god del andre å søke. En god del andre som sikkert også kunne gjort en brukbar jobb.
Det er en del arbeidsledige som søker jobber de ikke kan få, fordi det er et krav om å søke et visst antall jobber i uka. Så om noen er registrert arbeidsledig er det sikker derfor. Vi hadde noen sånne i topplederstillinger her.
Denne var utrolig bra. Den er lang, men hvert ord er verdt det. Bra på det juridiske rundt habilitet og kvalifikasjoner, likevel skrevet så vanlige folk kan skjønne det.
Hun gruser ham på kvalifikasjoner. Vinner han likevel, på «Halloooo! Det er Jens Stoltenberg?!»
Jeg er fortsatt her, muligens ennå litt mer i tvil om han fortsatt er faglig kvalfisert. De foregående innleggene i tråden bekrefte mitt nei. T.o: Jeg er AP-medlem og har hatt en del verv på lokalnivå, for lenge siden også på fylkesnivå.
Jens har fått journalistene mot seg i denne saken. :knegg: Nå er det kommet artikler om diskusjoner med Tangen om denne jobben. Jeg tror det ender med at han trekker sin søknad.
Han vil aldri sees som nøytral nok. Det er helt naturlig tenker jeg. Hvis han skulle få jobben så vil vi, ved alle beslutninger, få en drøss artikler som omhandler bakgrunnen for beslutningen og evt bindinger til sittende regjering. (Og det vil være på sin plass.) Han kan ikke få den jobben. Jeg håper alle involverte skjønner det.
Er fremdeles bekymret for om de skjønner det, selv om jeg i andre sammenhenger absolutt synes Støre, Stoltenberg og Tangen er flinke folk som kan gjøre en god jobb. Jeg mener også at det er mange jobber Jens kunne både tjent og representert landet på en helt utmerket måte. Bare ikke akkurat denne jobben.
Men nå er det faktisk sånn at Finansdepartementet har bedt ham om å søke jobben. (De har også bedt Ida Wolden Bache om å gjøre det.) Jeg antar at de før de sendte en slik forespørsel diskuterte både om han var kompetent og egnet.
Hva synes dere da om Aftenpostens artikler om denne saken? Personlig vil jeg ha den kvinnelige søkeren, men jeg synes at Aftenposten har tatt et klart standpunkt her.
Uavhengig om det er for mange bindinger her og hvem som er den beste kandidaten, har jeg et generelt spørsmål:
Er det så merkelig dersom en som søker/er interessert i/blir spurt om å søke en jobb tar kontakt med folk som kan vite noe om jobben for å få informasjon? For meg viser dette intitiativ og seriøsitet og jeg synes det er helt normalt. Noen kjenner noen som kjenner. Noen bruker LinkedIn nettverket sitt. Noen har studert eller jobbet sammen før. Noen har møtt hverandre på en middag hos felles kjente. Etc. Er ikke sånt lov når man søker i det offentlige?
Enig, jeg syntes det var ganske rart at det liksom plutselig var superfeil å spørre sittende sentralbanksjef hvordan det var å være sentralbanksjef, når man vurderte å søke jobben selv.
Jeg synes det er litt snodig fordi:
1) Da jeg søke jobb er jo dette en relativ anonym jobb - jeg har ingen andre kilder enn folk som har jobbet/jobber her. Denne jobben er jo helt offentlig, jeg vil jo ikke ha noen problemer med å sjekke hva sentralbanksjefen gjør (ikke sikkert jeg forstår det, men det handler mer om mine kvalifikasjoner heller enn at det er noe "mystisk" med det)
2) I alle jobber er jo jobben delt i to: Det som det er satt rammer for (eksempel fra min jobb: Jeg må bruke et gitt IT system for å ta ut rapporter) og det jeg selv kan forme (eksempel: møteserier, innhold og frekvens) Sentralbanksjefen vil i stor grad kunne forme sin egen jobb (som toppleder kan man feks "bygge laget" på en annen måte enn en vanlig arbeidstaker). Da er erfaringsoverføring mindre relevant
3) Stoltenberg har erfaring fra topplederstillinger og kjenner til de tingene som er relevant fra før av (eksempel mediatrykket)
Som toppleder kan du jo forme miljøet, medarbeider kan du i stor grad velge selv og interne utfordringer er jo en del av jobben din. Tror jeg har litt problemer med å formulere hva jeg mener: Hvis jeg skal slanke meg er det selvsagt viktig at jeg har en viss kompetanse på det jeg gjør, men jeg er jo ellers helt fristilt. Det hadde vært anderledes hvis jeg feks var toppidrettsutøver og vekten min var en "jobbsak". Slik er det jo med toppledere også, mye av det som er relevant for vanlige arbeidsgivere er ikke relevant for dem, mens de har andre ting som er helt ukjent for "menigmann"
Selv om du kan gjøre store endringer som toppleder, er det jo relevant å få innsikt i hva slags kultur man eventuelt går inn i. Det er åpenbart at man kan få en type informasjon om jobben ved å snakke med sittende sentralbanksjef som man ikke kan få fra noen andre kilder.
Jeg tenker det er helt innafor å diskutere stillingen med en som har den, og forsåvidt med leder for oljefondet også - det er noe med å høre hvilke strategiske tanker en har for arbeidet videre, hvordan en ser for seg at banken og fondet skal jobbe osv., som er sentralt å vite for å søke en slik posisjon. Den muligheten har jo den andre aktuelle kandidaten som allerede er på "innsiden", så det er ikke noe rart at Stoltenberg også vil ha noen relevante samtaler. Det er vel litt den "to mektige menn diskuterer en mektig stilling hjemme på middag hos mektig (? Men i hvert fall "tungt" etternavn) mann" mange reagerer på, det lukter fort litt av kameraderi. Og så var det dumt av Støre og Stoltenberg å si at de ikke hadde snakket sammen om jobben. Selvfølgelig har de snakket sammen. Bare si det, da. Det er ikke noe poeng i å late som her.
For meg er det denne «mektige menn som snakker sammen» som er litt klein. Pluss følelsen av at noen mennesker går fra Viktig jobbTM til Viktig jobbTM på grunn av kjennskap og vennskap. Noe som gjør det vanskelig for kompetente mennesker uten samme omgangskrets å nå opp.
Men Norge er jobber lite land da, så det er jo vanskelig å ikke kjenne noen. Men jeg synes at det svært ofte er litt for mye gutteklubben grei.
Og jeg blir gretten av den «kun Stoltenberg kan temme Oljefondsjefen». :snill:
Igjen generelt:
Jeg tror at det er veldig mye "mektige menn som snakker sammen" fortsatt, både i Norge og andre land, men mer synlig her til lands fordi landet er lite. Det er vel en slags fortsettelse av den pissoar-greien som ble omtalt i Lykkeland nå nylig. Likevel synes jeg akkurat denne greien blir for mye hauset opp i media, som om det er noe spesielt akkurat for denne jobben. Sånt skjer hele tiden, særlig for toppjobber, og (heldigvis) også når det er kvinner som søker på jobber. Hele LinkedIn er for eksempel et forum for sånt. Skal man søke på en (topp)jobb, sjekker man nettverket sitt og prøver å finne noen som kan hjelpe med informasjon eller hjelpe med å bli bedre "sett" i ansettelsesprosessen. Eller man tar kontakt med tidligere kollegaer/studievenner etc. Slik får dem som har kontaktnettet sitt i orden en mulig fordel, men så er det å håpe på at selve ansettelsesprosessen er mer nøytral slik at det er kvalifikasjoner og ikke nettverk som gjør at en søker får jobben. (Selv om det i enkelte jobber såklart er slik at det å ha et nettverk i seg selv er en viktig kvalifikasjon). Å bygge nettverk er en kunst som noen behersker bedre enn andre, men som alle burde jobbe med dersom man skal ha fordeler på (topp)jobber, både i søkeprosessen og når man skal utføre jobben sin. Det er godt mulig at kvinner "henger etter" i å forstå viktigheten av dette og at de fortsatt har en ulempe sml. med menn fordi menn har drevet med og sett viktigheten av dette lenge. Og, som nevnt, har menn fortsatt dessverre fordeler fordi de møtes på "pissoarene" hvor kvinner ikke har adgang eller er i mindretall (pissoar såklart ikke (bare) ment bokstavelig).
Jeg så den fremstillingen og synes hun kom godt ut av det. :knegg: Hun har relativt ny doktorgrad i samfunnsøkonomi. Stoltenberg har utdannelsen fra 80-tallet.
Jeg så på kvalitet fremfor kvantitet, han er jo mye eldre.
Det var jo når den seansen startet på Dagsrevyen at de presterte å kalle Bache for "Stoltenbergs utfordrer"! Stussa skikkelig på den språklige vrien. Trodde han er utfordreren, all den tid hun er visebanksjef nå.
Apropos, har noen snakket om hva skjer med Bache dersom Stoltenberg blir sjef? Fortsetter hun som før i jobben sin, eller risikerer de å miste en god fagperson?
Godt ut av det?? Når de hoppet over alt hun har gjort av jobb mellom forskningsassistent og visesentralbanksjef?? Noen direktørjobber og sånn, bare. Og relativt ny doktorgrad? 2007 begynner å bli noen år siden i grunnen. :knegg:
Og ja, han er mye eldre, helt klart. Men de burde kanskje byttet ut den forskningsassistent med feks Direktør og nestleder i Finansiell stabilitet og leder i enhet for Makrotilsyn, Norges Bank. Eller om det skulle være noe relatert til universitetet - at hun har vært Førsteamanuensis.
Jeg har en bekjent som i går hadde et ekstremt flammende innlegg på facebook om hvor absurd denne diskusjonen er. Både skriveriene i avisa om at Stoltenberg spiser middag med folk (dette er personer som han hadde spist middag med helt uavhengig av denne stillingen) og også hvilken fantastisk leder han er (med svært konkrete eksempler på økonomiske grep han hadde gjort da han var statsminister). Dette er en fyr som har jobbet svært sentralt i finans/offentlig forvaltning og som derfor har forholdt seg til Stoltenberg i jobben sin, selv om de kommer fra forskjellige partier.
Det interessante var at hans konklusjon var den samme som min i denne tråden: Denne stillingen har to svært kvalifiserte søkere, så nå må FIN bestemme seg for hvilke egenskaper de vektlegger mest. Bekjentskapet mitt synes de skulle gå for Stoltenberg, særlig hvis de ønsker seg en god leder.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.