Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bør hjemmekontorfolk holde ungene hjemme før jul av hensyn til barnehageansatte?

#1

Marla Singer sa for siden:

Spørsmålet gjelder selvsagt risikoen for at de barnehageansatte må i karantene/isolasjon i jula, grunnet nærkontakter/smitte i barnehagen. Jeg har sett flere si og skrive om at de holder ungene hjemme "fordi de har mulighet" (hjemmekontor), og også at hjemmekontorfolk bør gjøre dette.

Jeg har gjennom hele pandemien vært superforsiktig og føre var, holdt ungene hjemme ved det minste knyst og flere ganger valgt å holde de hjemme selv om reglene egentlig har tillatt å sende dem i barnehagen. Men å avspasere/ta ut ferie en hel uke nå, med friske barn, det har ikke slått meg som en mulighet.

Mener dere at man bør gjøre det, så lenge man har hjemmekontor? (Jeg tenker ikke på folk som faktisk får jobbet på hjemmekontor selv om de har unger hjemme, da ville jeg også ha gjort det.)


#2

Magica sa for siden:

Jeg ville aldri holdt ungene hjemme når jeg var på hjemmekontor hvis jeg ikke fikk jobbet.


#3

Millen sa for siden:

Nå er det noen år siden jeg var ferdig med barnehagebarn, men yngste går på aks (sfo) og der oppfordret de folk til å ha barna hjemme sålenge det ikke er sårbare/ ssmfunnskritiske jobb hos foresatte. Så min som skulle på ferieklubb aks, er da hjemme


#4

Marla Singer sa for siden:

Hvor kom denne oppfordringen fra? Og, får du jobbet, eller hvordan løser du det?

Jeg synes det er problematisk med slike "oppfordringer", vi har nemlig også fått det, sånn halvuformelt. Først tenkte jeg ikke mer over det, men når jeg ser at endel andre faktisk følger det må jeg kalibrere meg litt her.


#5

Primrose sa for siden:

Hadde det vært SFO-barnet mitt så hadde jeg gjort det, men aldri i verden hvis jeg hadde barnehagebarn. Da hadde jeg jo ikke fått jobbet og måtte sittet hele kvelden eller tatt ut ferie.


#6

Millen sa for siden:

Her kom det fra fungerende aks leder (leder er i permisjon).
Jeg er hjemmeværende og uten jobb for tiden ( pga andre årsaker i heimen) så sånn sett er det ikke så problematisk her. Men min er 8, snart 9 og trenger ikke tilsyn hele tiden som bhg barn gjør.
Men, husker jo fra mars i fjor at mange på min arbeidsplass jobbet kvelder fordi bhg var stengt. Og jeg syntes ikke det er riktig. Syntes oppriktig synd på de. Men, det var jo derfor omsorgsdager økte.
Med bhg barn ville jeg ikke fått jobbet mye, så da hadde jeg nok sendt i bhg nå.


#7

Kaija sa for siden:

Her jeg bor ville jeg tenkt at unger er smittsome de også, selv om de ikke har karanteneplikt. Og om jeg hadde mulighet ville jeg ha holdt dem hjemmerett før jul og i romjula. Ikke for de ansattes skyld, først og fremst, men for våre næres skyld mtp smitterisiko.

Jentungen min er hjemme fra skolen de tre siste skoledagene denne uka. Storebror holder et øye med henne. Både i klassen hennes og på min egen jobb er det mange som har valgt det samme.


#8

Marla Singer sa for siden:

Millen: Jeg synes det er noe helt annet når det faktisk stenges, da er situasjonen veldig tydelig for arbeidsgiver og alle andre involverte. Nå er jo tilbudet åpent og er ment å være åpent, mens folk tydeligvis holder ungene hjemme fordi de ikke har samvittighet til å sende dem dit (bortsett fra meg, da :slem:).

Kaija: Jeg ser at mange mener at det å "ha mulighet" til å holde ungene hjemme er å være hjemme, uavhengig av om man skal jobbe der eller ikke. Og det stusser jeg på, fordi jeg opplever absolutt ikke å ha mulighet til å ha ungene hjemme nå om dagen, med mindre barnehagen faktisk er stengt og jeg må. (Du skriver at det gjelder mtp egen familie, og det blir jo et litt annet spørsmål, så jeg lurer på når det gjelder å holde dem hjemme av hensyn til barnehageansatte.)


#9

Malama sa for siden:

Jeg har meldt min Førsteklassing av sfo resten av uka. Siste skoledag i dag.
Hun har to eldre søslen og vi får jobbet selv om hun et hjemme. Men nå skal de til mine foreldre i morgen og så kommer svigermor. Så derved er det ikke barnepass som er problemet uansett.

Det heftige med hjemmeskole, hjemme bare hage og hjemmekontor i fjor vår vsr egentlig at søsken som normalt kan underholde henne, var opptatt med hjemmeskole.


#10

Musemus sa for siden:

Jeg har lest endel om det du henviser til, men jeg tror at hovedessensen i en slik oppfordring er på grunn av et enormt frafall av voksne/ansatte i barnehagen. Mye på grunn av sykdom, men også på grunn av arbeidsbelastningen som har vært i snart to år.
Nå på gult nivå skal man heller helst ikke trå til på andre avdelinger eller være i kontakt med andre avdelingers barn, og det gjør også ting vanskeligere i en arbeidshverdag.


#11

ingling sa for siden:

Jeg hadde ikke gjort det med barnehagebarn, da hadde jeg ikke fått jobbet og det trenger jobben min at jeg gjør. Yngste hadde nok vært på SFO også frem til i dag hvis det var åpent, nå skulle de uansett ha stengt. Vi får jobbet med henne hjemme nå, men ikke akkurat uforstyrret (hun er snart 9, men trenger mer oppfølging pga autismespekterdiagnosen). Det er supert hvis folk kan gjøre det for å belaste de ansatte i barnehagen mindre, men hvis en ikke får jobbet med små barn hjemme synes jeg ikke en skal ha dårlig samvittighet for å bruke barnehagen når den er åpen. Hjemmekontor betyr ikke at en ikke har like mye å gjøre som en som er på fysisk kontor, og det er ikke alle som kan ta ut ferie og avspasering som det passer dem. :nemlig:


#12

-ea- sa for siden:

Kan ikke se at man kan jobbe særlig effektivt med småbarn hjemme, så den oppfordringen forstår jeg ikke. Hva sier arbeidsgivere til det da?


#13

Kaija sa for siden:

Hvilken mulighet man har vet man best selv, og det er en vurdering andre ikke skal ha mye med å gjøre. Jeg har dager jeg ikke jobber, men hadde barna vært yngre, hadde jeg likevel som regel ikke hatt mulighet til å ha dem hjemme da, fordi denne tiden er nødvendig av helseårsaker. Det ville jeg i grunn ikke flagget til noen.

Hensyn til barnehage/sfo-ansatte er det fint å ta om man kan. For situasjonen er virkelig ikke grei på en flekk mange steder. Men jeg synes ikke en skal forvente det. I mitt tilfelle m jentungen hjemme nå, er færre i klassen en ekstragevinst.


#14

oslo78 sa for siden:

Hadde ikke holdt barn hjemme hvis der førte til at jeg ikke fikk jobbet nei. Forventer heller ikke det samme av foreldre på jobb.


#15

Miromurr sa for siden:

Nei! The very idea.


#16

Input sa for siden:

I barnehagen til datteren min oppfordret de kun foreldre med sterkt behov til å sende ungene dit romjula. Og det synes jeg er helt fair. Vi hadde krysset av på at hun skulle ha fri, det hadde vi gjort helt uavhengig av oppfordringen, siden jeg er lærer. Men da jeg ble syk sa pedlederen uoppfordret at vi kunne melde henne på noen dager likevel slik at mannen får avlastning. Det synes jeg var fint og er glad for at mannen takket ja til to dager.

Hadde jeg hatt en jobb der jeg uten at det fikk store konsekvenser kunne avpasert nå og hatt henne hjemme (om jeg var frisk) hadde jeg nok gjort det nå ja. For min del handler det like mye om henne, jeg ønsker ikke at hun skal være i barnehagen når det er så mange usikkerhetsmomenter som det er nå, som at ingen kjente voksne er der fordi de er syke f.eks. Men hadde jeg måttet jobbe, hadde jeg sendt henne i barnheagen med god samvittighet.


#17

Marla Singer sa for siden:

Det kan hende at det er årsaken noen steder, men hos oss stod det spesifikt at det var for å unngå karantene/isolasjon for de ansatte i jula. Og jeg skjønner behovet altså, uten noen som helst form for tvil. Jeg ønsker meg også det, men jeg kan ikke ta meg fri likevel.

Nei, det er selvfølgelig riktig at jeg har større mulighet til å ha ungene hjemme enn f.eks. en sykepleier, men det krever jo i mitt (og mange andres) tilfelle at jeg ikke gjør jobben min, og for å rettferdiggjøre det må hensynet veie ekstremt tungt. I mine øyne er det at barnehagen er stengt, og jeg regner i grunnen med at den stenges dersom det er grunn til det.

Jeg antar at folk tar ut avspasering, ferie o.l.


#18

ingling sa for siden:

Ja, det var det jeg mente. Jeg har masse å gjøre på hjemmekontor og sitter ofte over eller på kvelden, selv uten barn hjemme. Jeg mener du er i din fulle rett til å ha unger i barnehagen og ville gjort det samme selv. :jupp:

Jeg ville forøvrig ikke holdt unger hjemme fra skolen heller, om vi nå hadde noe valg (hatt hjemmeskole siden torsdag, siste dag i dag).


#19

Marla Singer sa for siden:

Jeg skjønte at det var det du mente og argumenterte ikke imot deg. Burde ha startet setningen med "ja" i stedet for "nei". :knegg:


#20

Plingo sa for siden:

Vi har nå hatt 4 dager hjemmeskole med 1 og 5 klassingen, og 1 klassingen er uten SFO resten av uka siden det er stengt ned.

Har jobb som kan utføres hjemmefra. Hjelper ikke at jeg har igjen aldri så mye sykt barndager, for jeg drukner i jobb og det ender med at jeg jobber mine 7,5 timer uansett, det meste av dem på kveldstid. Men sitter i møter med PCen i sofaen med masende barn som lurer på når jeg er ferdig med å jobbe.

Jeg håper bare så inderlig at det blir normal skole og SFO i januar. Da klarer jeg å leve med at barnehagen er åpen fra 07:30-16:00 de første ukene. Hvis ikke dette inntreffer tror jeg veggen kommer farlig nær. Januar er i tillegg en måned med mye overtid pga årsoppgjør.

Jeg skjønner virkelig de ansatte i SFO og barnehage, som jeg setter utrolig pris på at har stått på i frontlinja. Samtidig er vi avhengig av dem for at landet skal gå rundt.


#21

Karamell sa for siden:

Kommunen min har oppfordret til å holde barn hjemme dersom det finnes mulighet, men det sto ikke noe om at hjemmekontor er en mulighet da. Det må vel folk vurdere selv. Jeg leste det i avisen, og det kom fra kommunedirektøren, tror jeg.


#22

ingling sa for siden:

Hehe, ja, stusset litt. Men bra. Vi er enige nemlig. :nemlig:


#23

Blondie sa for siden:

Nei, jeg synes ikke det er foreldrenes ansvar. De får jo ikke jobbet, hvertfall ikke like effektivt? Er barnehagen åpen, må den kunne brukes.

Smitte er noe vi risikerer i samfunnet nå, jul eller ikke. Jeg har hatt 65 nærkontakter på jobb hittil denne uka, for eksempel. (Mot normalt 120 i uka, så det hjelper jo.


#24

Elise sa for siden:

Jeg ville tatt for gitt at oppfordringen kun er til de som får jobbet med unger hjemme, eller har mulighet til å forskyve arbeidstiden eller lignende.

Jeg hadde ikke hatt noe problem med å få jobbet en god del med små barn hjemme nå om dagen. Faktisk så valgte jeg forrige helg å flytte litt arbeidstid og jobbe litt mens jeg var barnevakt, fordi jeg hadde en oppgave som var lettere å få til med et barn tilgjengelig. Regner ikke med at det gjelder særlig mange, alle yrker er ulike og jeg får ikke gjort min primære arbeidsoppgave uansett for tiden.


#25

Éowyn sa for siden:

Hjemmekontor betyr jo ikke at man bruker dagen på å putle rundt hjemme og bare slappe av. Man gjør den samme jobben som man gjør på kontoret, bare at man sitter hjemme. Nå har ikke jeg barnehagebarn lenger, men hvis jeg hadde hatt det så kunne jeg ikke ha holdt de hjemme. Da får ikke jeg gjort min jobb.


#26

Fintdethei! sa for siden:

Just precis. Fordi om man sitter på hjemmekontor, betyr det ikke at man kan sjonglere barn og kakaokopper som velter, samtidig som man faktisk skal utføre sitt arbeid.


#27

apan sa for siden:

Jeg forstår godt at dette føles som et dilemma. Jeg har selv vært hjemme med førsteklassingen 3 dager nå fordi skolen er stengt. Har fått jobbet kanskje 3 timer og er i tillegg enda mer sliten enn jeg var, i tillegg vil dette måtte tas igjen på kveld i januar . Jeg vet at dette ikke var det jeg trengte nå. Jeg kunne fått attest på samfunnskritisk jobb og skoletilbud, men benyttet meg ikke av det fordi jeg kunne få det til nå tett inn til jul. Tror nesten jeg angrer litt.

Jeg forstår på en måte oppfordringen men samtidig setter den folk i en veldig vrien situasjon. Man er utsatt i skole og barnehage, men mange er bånnkjørt også i andre yrker etter disse to årene.


#28

Karamell sa for siden:

Jeg har egentlig tolket det mer som mangel på personell enn "redd julen for de ansatte". Jeg hadde heller ikke fått gjort jobben min med småbarn hjemme, tipper jeg. Er en del år siden. :knegg:


#29

apan sa for siden:

Ift hva folk tar ut, er det veldig mange som har rett på fri for pass av barn i denne situasjonen, men likevel er det vel mange jobber som ikke gjør seg selv.
Men nei, ikke rett på fri om barnehagen faktisk er åpen nei..


#30

Inagh sa for siden:

Helt ærlig - nå er det to dager igjen til juleferie, for min del, (barnehagen er stengt i romjula) så karantenemessig betyr det ingen verdens ting om vi har fullt hus med unger på avdelingen disse dagene. Skulle det hjulpet å holde ungene hjemme med tanke på karantenefri julefeiring for barmehageansatte, burde de vært holdt hjemme siden før helga. Med de ungene jeg har på avdeling, har jeg full forståelse for at det ikke kombineres spesielt godt med hjemmekontor. :knegg:


#31

Marla Singer sa for siden:

Her er forresten en kronikk som er et eksempel på det jeg stusser over: "Mitt etiske førjulsdilemma".

Hun har selvsagt ikke samvittighet til å sende ungen på SFO, altså.


#32

apan sa for siden:

Jeg er enig i at dette blir pussig. Og sånn strengt tatt: Barna sendes hjem til også dauslitne foreldre, noen av dem jobber til og med i skolen. Med all respekt for de ansatte som tar seg av de yngste; vi trenger ikke konkurrere i hvem som har det verst.


#33

Marla Singer sa for siden:

Ja, jeg savner litt det perspektivet av og til. Må tilføye at jeg ikke har noen illusjoner om at "vond stol på hjemmekontor" kan sammenlignes med det andre står i, men tapt arbeidstid pga sykdom dette året er ganske betydelig for mange av oss, som fører til reelle forsinkelser og trøbbel på jobb.

Nei, det er det som er problemet. Hadde barnehagen stengt hadde saken vært grei (med tanke på dette, ihvertfall).

:knegg:


#34

Input sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg synes det er provoserende at kommunedirektøren mener det er foreldrene som skal ta ansvaret for de slitne ansatte og ikke lederen til disse ansatte. Det er lederens ansvar, og jeg skjønner at det ikke er lett å fikse, men det er virkelig ikke de som kjøper og betaler for en tjeneste som har ansvar for det.


#35

Karamell sa for siden:

Nå er det kommet et svar fra en dame med en Facebookpost om at det er ikke dette dugnaden dreier seg om.


#36

Karamell sa for siden:

Han sa vel ikke slitne, men personalmangel? Men jeg er ikke uenig med deg da.


#37

Karamell sa for siden:

Dette sa han tydeligvis: Sitat Adresseavisen. Så en kombo da. Det er kontroversielt, for det er jo åpent.


#38

millact sa for siden:

Jeg hadde ikke kunnet gjøre min jobb med småbarn hjemme. Så du bør ikke ha dårlig samvittighet for å sende barna i bhg.


#39

Trixie sa for siden:

Avdelingen min har vært stengt, alle ansatte i karantene… åpnet idag.
Vi har sagt at de som kan gjerne har barna hjemme. Det handler om at vi nå har 1 fast ansatt igjen på jobb… resten er sykmeldt, i karantene, isolasjon eller hva har du. Argumentet med å få tak i vikarer holder ikke, ingen vil jobbe som vikar i bhg så tett opp i jula.

Så, send barna i bhg om du har behov for det. Test de gjerne først. Ikke «tro» at det er vanlig forkjølelse…

Det handler jo om smittevern hele veien, siden barn ikke må i karantene. Det ser vi resultatet av her for å si det sånn…


#40

apan sa for siden:

Men Trulte. Alle har jo behov for det. Folk har en annen jobb. De må heller stenge da.


#41

Charlie sa for siden:

Kommuneoverlegen her har gått ut i avisa og sagt at hen anbefaler at barn og unge går på skole, og at det er det beste helsemessig for dem og de rundt. Det var også noe med at det blir mer smitte og mer uoversiktlige smitteveier når ungene har fri, medmindre de bare er hjemme i isolasjon og hen anbefalte ikke å holde friske barn bare hjemme i isolasjon.

Mulig det er forskjeller barnehage og skole, kommer litt an på nærmiljøet også, antar jeg. Men vi vet vel nå at mange familier er sårbare, og at det kan være akkurat det at barna er i bhg/ skole og at det er rutiner i hverdagen som gjør at skuta flyter.

Sånn bortsett fra at det er vanskelig å få noe gjort på hjemmekontor om man har små barn hjemme.

Helt enig i at slitne ansatte er lederens ansvar. Sett på vikarer, ekstra bemanning,spander lunsj, ta ungene med på kino eller noe annet som kan gjøre dagen litt enklere. Ellers hadde muttern en praktfull lek i barnebursdager - stille-leken. Alle skulle ligge musestille på gulvet, og den som klarte å ligge stille lengst, vant. Han som vant sovna. :knegg:


#42

millact sa for siden:

Her må barn nå i karantene. Det er iverksatt for å få ned smittenivået i samfunnet generelt. Det skal være slik til uti januar.


#43

Trixie sa for siden:

Må nesten kommentere denne: vikarer? Hvor? Ingen vil jobbe i bhg før jul, pga smitte.
Spandere lunsj? Vi drar ut å spiser før sommeren, den betaler vi selv..
Vi har ikke penger, vi fikk et kort av daglig leder. Lunsjen betaler vi for. Må betale for testene også delvis… kino??
Det handler ikke bare om å holde bhg åpne, men et forsvarlig tilbud. Barna trenger ansatte de har sett før. Vi kan ikke bemanne bhg med vikarer. Så lenge barn ikke må i karantene så stopper ikke smitten. Nå er jo forslaget at vi skal slippe karantene for å dra på jobb, men være i karantene hjemme, også familien vår. Det føles som et hån.


#44

venla sa for siden:

Så lenge barnehagen var åpen hadde jeg sendt friske barn dit. Hvis de er for få ansatte må de jo uansett stenge.

Jeg får ikke gjort jobben min hjemme med småbarn, så når skolen var stengt i fjor vår, jobbet jeg halve dager (meldte inn som koronafravær) for at det skulle gå opp med å ha førsteklassingene hjemme.


#45

Input sa for siden:

Det er jeg veldig enig i. Det er sk ugreit, synes jeg.


#46

jolie sa for siden:

Erfaringsmessig er dette ikke sannheten. Noen har tatt ferie allerede (lærere, studenter, mye ferie til gode, fri til å ta julevasken/julehandelen i fred). Noen er hjemme i barselpermisjon. Noen har besteforeldre på besøk (eller i byen) som har muligheten. Noen har en tante som har kommet hjem fra studier. Så de som KAN. Hvis de vil. Friske barn får selvfølgelig komme i barnehagen - om så hele slekta er hjemme og ikke skal på jobber de aktuelle dagene.

Jeg har bare Trondheimsbrillene på nå. Det ER ikke vikarer å få tak i. Byråene er skrapa. Studenten som er hjemme på ferie må skaffe seg vandelsattest før han eller hun får jobbe i barnehage, og det tar fort ei uke. Og så lenge det er korona får vi faktisk ikke ta buss med barna (aka ingen kino). En annerledes-dag (som kino er) er på ingen måte enklere enn en vanlig dag i barnehagen altså. Tvert imot. :knegg:

Jeg mener ikke at foreldrene skal ta støyten for at det gjennom alle år alltid har vært for lav bemanning i barnehagene. Eller SFO. Men de kan godt få vite hvordan det står til. At barnet deres kanskje møter en eneste fast ansatt på en hel uke. At det på fredag har ramla inn en karantene til, så da er det bare vikarer på avdelingen - men den ene har vært der i tre uker allerede så det går på ei smertefull grense. Særlig hvis man kan få bytta en vikar mot en fast fra en annen avdeling. Og DET er hverdagen barna står i. Som det ikke går an å skjerme dem mot når det er karantener her og sykmeldinger der. Da kan foreldrene selv ta avgjørelsen om det finnes en annen måte i disse dagene eller ikke. Noen ganger finnes det, andre ganger ikke.


#47

Miromurr sa for siden:

Dersom barnehagen stenger på grunn av sykdom og karantene kan det meldes inn som sykt barn/barnepasser. Det blir en annen sak.


#48

apan sa for siden:

Barn må i karantene nå ved smitte i husstand. Det er klart det hjelper.
Jeg synes det er helt greit om barnehagene må stenge fordi de ikke kan holde forsvarlig drift. Jeg føler faktisk det er greiere enn å oppfordre til å holde hjemme.
Jeg synes det er helt greit at man kan gå tilbake på jobb etter test dag 3 ved nærkontaktkarantene utenom husstand. Det er en måte å få samfunnet til å gå rundt på. Og jeg synes selv det er supert ar jeg får komme tilbake på skolen jeg selv jobber på, der jeg trengs, selv om jeg ikke kan gå på fest.

Jeg forstår det er tøft i barnehage nå, men sannheten er jo at mange jobber halve natten for å få det til å gå rundt med barn hjemme. Det er tøft det og. Jeg satt til halv tre og sånn flere ganger våren 2020; opp igjen 6. Det er mange steder samfunnet skal gå rundt, og ting påvirker hverandre.


#49

apan sa for siden:

Jeg synes man kan fortelle om ståa og så får folk velge. Det er ikke det samme som å oppfordre til å holde hjemme.


#50

Trixie sa for siden:

Apan: det handler jo ikke om å gå på fest. Men at vi helst ikke skal hente egne barn, ikke skal de i fritidsaktiviteter osv. Poenget nå er at det ikke er folk. At barna ikke får tilbudet de skal ha. At barn tester positivt på dag 5-6-7-8-9-10 og så er smitten løs. Ja, nytt eksempel fra idag her, (egen slekt), barn i nærkontakt, testet på dag 3, negativ, var på skolen igår, positiv idag. En hel klasse i karantene til jul. Vi har ekstreme smittetall her fordi barn ikke er hjemme i karantene.


#51

apan sa for siden:

Om det ikke er folk, synes jeg som sagt barnehagen skal stenge. Men man skal ikke legge ansvaret på foreldre som ender med å føle som HI.
Usikker på hva du mener med en klasse i karantene til jul. De er jo unntatt karanteneplikt, det er jo det du klager på?
At ikke egne barn skal være på fritidsaktiviteter når foreldre er i fritidskarantene, må være noe lokalt?


#52

millact sa for siden:

Barnehagen må vel stenge om det ikke er folk, ja.

Det er mange foreldre som ikke har fleksible jobber og/eller kan holde barna hjemme. De skal kunne sende barna i bhg med god samvittighet.


#53

oslo78 sa for siden:

Akkurat nå før jul skjønner jeg jo at det er kjipt med smitte. Men etter jul tenker jeg at barn få lov til å bli immune de som alle andre. De skal ikke vaksineres, da må de bli smittet. Det er ingen andre måter å bli immune på. Og så må vi som jobber med barn stole på at to eller tre vaksinedoser holder til å ikke bli alvorlig syk. Alt tyder på det. Det er jo karantenene og alle «vondt i halsen i dag, må bli hjemme»fraværene som er problemet, ikke det at folk blir borte fem dager og så er de ferdige med fravær for en lengre periode.

Jeg har tre doser og er lykkelig for at jeg er unntatt smittekarantene. Jeg regner med å bli smittet på jobb av omikron temmelig raskt over nyttår hvis den er så smittsom som de sier, og da håper jeg vaksinene beskytter meg mot alvorlig sykdom og å belaste helsevesenet - som jo er hovedpoenget med vaksinen.


#54

Karamell sa for siden:

Er det enhetsleder som kan stenge en barnehage/avdeling eller er det kommunen, tro?


#55

Trixie sa for siden:

Ja der ordla jeg meg feil: de er vel ikke i karantene seff, men bringer jo smitte videre. Og det er kjipt for familiene.

Det skal utrolig mye til for at bhg stenger, hos oss nå var det fordi alle ansatte var i karantene, ellers er vi åpne, det betyr f eks overtid og at vi bare går yrtervakter, hente og levere egne barn går ikke. Eller at folk kommer på jibb for å stenge eller åpne. Ellers drifter vi med 1 fast ansatt på jobb, eller en kjent vikar. Men det er jo ikke greit. Ikke for barna, ikke for tilbudet. Men vi som jobber ser konsekvensene. Og det er nå: ekstremt sykefravær og at folk slutter. Vi har allerede mistet en svært dreven pedagog. Det blir en negativ spiral. I tillegg til lite smittevern da. Vi hostes, nyses på, oppkast, feber er vanlig. Fører igjen til enormt sykefravær.
Jeg får ikke lov å jobbe lenger pga manglende smittevern.


#56

Trixie sa for siden:

Hos oss er det daglig leder i samarbeid med enhetsleder og barnehagemyndighet som må godkjenne det. Og det skal mye til! Eks alle ansatte i karantene.


#57

ingling sa for siden:

Enhetsleder kan nok anbefale i hvert fall, men tror det vil måtte en sving innom barnehagesjef eller tilsvarende. Hvis det er på grunn av smitte er det kommuneoverlegen, da.


#58

Trixie sa for siden:

Nei, det er det som er foreslått men ikke vedtatt. Og som er helt galskap. Store protester mot. Det praktiseres noen steder nå.


#59

apan sa for siden:

Det er jeg enig i at er galskap. Jeg er i det hele tatt motstander av at det lages lokale regler eller lokal praksis. Det slår sjelden heldig ut.


#60

oslo78 sa for siden:

Helt sinnsykt. Rett og slett.


#61

Trixie sa for siden:

Fritidskarantene kalles det. Så vi kan teste oss ut på dag 3, dra på jobb men være hjemme ellers. Ikke handle, ikke hente barn osv. og dette var da også anbefalt våre familier. Om det blir noe? Tja si det. Det er totalt uaktuelt her i huset iallefall pga oppfølging på sykehus. Så da er jeg hjemme da. Skulle gjerne jobbet men kan ikke slik smittesituasjonen er nå.


#62

oslo78 sa for siden:

Men etter tredje dose, er alle fritatt fra smittekarantene. Så håper det gjøres fort som bare det.

Lykke til med oppfølgingen på sykehus! Det er utrolig viktig at slikt går som det skal og ikke stanses.


#63

zinatara sa for siden:

En ting er skoleunger som kan underholde seg selv en stund. Men det høres ikke ut som en fantastisk ide å skulle ha små barn hjemme samtidig som man skal jobbe. Mange vil da ende opp med å måtte ta igjen jobb etter at ungene er lagt og da blir det fort noen veldig slitne foreldre når jula kommer.


#64

Trixie sa for siden:

Det forstår jeg utrolig godt. Kan love deg at foreldre som jobber i bhg allerede er utslitte. Men som sagt, dette er bare kommunisert ut til de som kan. Kan man ikke så kan man ikke.


#65

Trixie sa for siden:

Takk. Masse er allerede flyttet på dessverre. Nye behandlere osv. Får store konsekvenser for alle dette.


#66

meisje sa for siden:

Jeg syns oppfordringen er grei, men at alle som skal jobbe må lese det slik at de kan levere som normalt.

De som har julefri, tilgang på besteforeldre som er trippelvaksinert, eldre søsken som kan aktivisere etc er det fint om tar barna ut av barnehagen.

I situasjon beskrevet over er gjenkjennbar fra den ene barnehagen vi brukte i sin tid. Det var meget høy andel korttidsvikarer og ganske dårlige rammer rundt barna. Vi valgte å bytte barnehage. Vi hadde ikke mulighet til å holde sønnen vår hjemme pga jobb, så jeg gråt hver dag etter levering fordi jeg visste at han ikke hadde det bra der. Sånn kan det godt være for foreldrene i Trixie sin barnehage også.


#67

Trixie sa for siden:

Det er absolutt ikke ønskelig å ha det slik, men det er rammene våre. Som sagt så bestreber vi oss på å holde åpent, komme for å åpne (barnevakt til egne barn f eks for å jobbe noen timer), faste ansatte i tidlig og senvakter, om vi får det til. Men klart, dette er ikke greit. Og det handler ikke bare om å holde åpent, det er det fokuset som er, ikke kvalitet, og det er ugreit.


#68

Darth sa for siden:

Jeg synes oppfordringen er helt grei. Dersom man ikke er i en situasjon der man kan holde ungene hjemme, så sender man dem i barnehagen. Jeg tror alle skjønner at aleneforsørgere med to-tre små barn ikke får jobbet samtidig som ungene er hjemme. Jeg tror også at alle forstår at ikke alle jobber kan kombineres med unger rundt beina. Men det er jo en hel haug med mennesker som ikke er i den situasjonen, og de kan jo strekke seg litt, tenker jeg.

Jeg avspaserer i dag og i morgen. Jeg har en fleksitidskonto som gjør at jeg kan ha fri hele jula og vel så det. Nå har ikke jeg barnehageunger lenger, men om jeg hadde det, så tenker jeg at jeg burde ha holdt ungene mine hjemme i stedet for å sende dem i barnehagen. Selv om min plan for dagen er å kjøpe julegaver og bare komme ned i saktere puls. Hadde jeg hatt barnebarn, så kunne jeg sikkert ha passet dem i dag og bakt julekaker og akt. Jeg sier ikke at alle kan verken avspasere eller passe barnebarn, men det er jo faktisk en del som kan det. Og hvis de som kan det, gjør det, så tar det av en del press i barnehagen.

I år sender jeg det onde øyet til foreldre som har meldt ungene sine på barnehage i romjula, men som likevel velger å beholde dem hjemme når alt kommer til alt. Det er skikkelig dårlig gjort.

Jeg tror det er helt greit å ikke gå i skyttergravene mot hverandre. Det er beintøft å jobbe i barnehagene nå, det tror jeg vi alle forstår hvis vi prøver.


#69

ingling sa for siden:

Det var vel ingen her som gikk i noen skyttergrav, tross alt. Klart alle forstår at det er beintøft å jobbe i barnehage nå, det er jo helt åpenbart.


#70

~TM~ sa for siden:

Vet du, jeg tror ikke «alle» forstår det. Ev. så gir de beng. De er heldigvis ikke så mange, men de finnes.


#71

millact sa for siden:

Enig i dette. Barnehagen planlegger jo deretter og noen steder kunne gjerne ansatte fått fri om de visste det på forhånd.


#72

ingling sa for siden:

Jeg mente alle i denne diskusjonen, ikke alle i landet. :nemlig:


#73

Pasta sa for siden:

Det som er hovedsaken, er jo at det er beintøft å jobbe i de aller fleste yrker for tiden. Men noen yrkesgrupper roper høyere enn andre.
Jeg har unge i barnehagen og har ingen mulighet til å kombinere pass av ettåring med gråtende, utbrente kolleger og en million mail fra ledelsen om en million ting som hadde tidsfrist i går.


#74

Elise sa for siden:

Da må man se forskjell på om barnehagen ber alle som står i tøffe yrker og ikke har mulighet til å ha ungene hjemme om å la være å komme i barnehagen, eller om de ber folk som har mulighet til det om å la være å komme i barnehagen. Dersom det er det siste det blir oppfordret til, er det unødvendig å bli sur fordi en oppfatter det som det første.


#75

Pelle sa for siden:

Jeg jobber administrativt, men har i to år nesten utelukkende jobbet med korona, på ulike vis, ved siden av min normale jobb. Tilsvarende har mine kollegaer. I perioder har ikke barna mine fått middag med mindre de lager toast eller pizza, fordi vi foreldre jobber i etasjen under. På hjemmekontor, med non stop møter 11 timer i strekk. Det er mange yrker som yter mye ekstra pga korona. Og å ha barnehagebarn hjemme hadde vært fullstendig utelukket.

Jeg forstår kjempegodt at barnehagepersonell, skoler og sykepleiere er slitne. De merker jo virkelig belastningen når kollegaer er borte, mens mine halvsyke kollegaer ofte kan bidra på pc, mail og Teams når de er hjemme.

Men det er ikke optimalt for en del andre heller. Når jeg noen ganger leser om "de som koser seg på gjemmekontor", så kjenner jeg meg ihvertfall ikke igjen. Ikke koser jeg meg, og sjelden har jeg hatt mer å gjøre, på en SÅ tungvint måte.

Med det sagt; hadde jeg hatt jobb på den måten jeg hadde før korona, så kunne jeg sikkert avspasert litt for å tatt barn ut av barnehagen - om det var et stort ønske. På samme måte som at barna våre har hatt fri i romjul og påske, selv om de kunne vært i barnehagen.


#76

oslo78 sa for siden:

Jeg tror ikke det nødvendigvis er mer slitsomt å jobbe i alle barnehager og skoler enn andre steder. Det som gjør det ekstra slitsomt er nok frykten for å bli smittet. Derfor tror jeg vi har mye å hente på å jobbe med hvordan vi ser på dette viruset. Jeg ser i hvert fall at jeg - som hele tiden har antatt at dette får jeg før eller siden - er ekstremt mye mindre sliten enn de av kollegaene mine som har vært livredde i snart to år. Frykt er utrolig slitsomt.


#77

millact sa for siden:

:dulte:


#78

Marla Singer sa for siden:

Her fikk jeg ikke fulgt opp videre, på grunn av sykdom, selvsagt. :knegg: Jeg skal ikke gå inn på alt som har blitt sagt, men:

Enig i at en oppfordring til "de som har mulighet" i utgangspunktet ikke er noe å bry seg om for de som ikke har mulighet. Utgangspunktet for tråden var ikke slike oppfordringer, men folks tolkninger av dem. Jeg sendte ungene i barnehagen og tenkte det var helt greit før jeg ble oppmerksom på at en del andre i sammenlignbar situasjon sa at de ikke hadde samvittighet til det.

Når det er sagt er jeg ikke veldig fornøyd med slike oppfordringer uansett, jeg tror at de fleste som faktisk har mulighet (typ avspasering de uansett skulle ta ut, tilgjengelige besteforeldre osv.) ville tatt ut ungene fra barnehagen før jul i år uansett. Om ikke annet så på grunn av frykt for smitte og å havne i karantene/isolasjon selv. Synspunktet mitt på dette forsterkes imidlertid av at vår barnehage har oppfordret til det samme når det gjelder søknader om barnehageplass for foreldre i samfunnskritiske yrker, ("tenk på om det virkelig er behov") og det synes jeg er ufint. Fra mitt perspektiv er det åpenbart at man vurderer nøye om man trenger å sende en slik søknad. Samtidig så blir jo gjerne rare regler og retningslinjer til på grunn av erfaring, så det er jo mulig at de faktisk får inn en haug med skikkelig dårlig begrunnede søknader fra foreldre som absolutt ikke har samfunnskritiske yrker. Jeg synes det høres rart ut, men holder muligheten åpen.

Når det gjelder det flere sier om at kvaliteten på tilbudet ikke holder mål, så har jeg jo hatt en mistanke om det en stund, og synes det er bra at det kommer ut. Men hvorfor blir ikke barnehagene da stengt? (oppriktig spørsmål) For ungene med foreldre som er nødt til å jobbe så er det jo like mange ukjente vikarer selv om det er færre barn til stede, så oppfordringer om å hente hjelper ikke dem/oss. Jeg skjønner selvsagt at det er lettere å gi et bedre tilbud til færre barn, men det kan jo ikke være sånn at ungene mine skal ha det så dårlig i barnehagen at jeg må ta dem ut, og dermed miste jobben, liksom. Altså mener jeg at barnehagene må stenge hvis det ikke er forsvarlig drift. En annen side ved nettopp det er jo at det går (tilsynelatende) rundt så lenge foreldre henter i tide og utide, mens problemet ikke faktisk synliggjøres før barnehagen må stenge.

Også må jeg få si meg enig med ingling i at jeg ikke ser hvor påstanden om skyttergraver kom fra i denne tråden.


#79

Chablis sa for siden:

Oppfordring tenker jeg er helt greit og det hadde jeg aldri reagert på selv.


#80

Chablis sa for siden:

Jeg kunne ønske folk sluttet å melde på bare i tilfelle, i år var vi 21 påmeldte , vi var 7 mandag, 9 i går og 4 i dag , få av de har sagt de ikke kommer likevel. Det synes jeg er respektløst rett og slett.


#81

Chablis sa for siden:

:jupp:


#82

jolie sa for siden:

Det er dette vi ser i barnehage som dere foreldre ikke ser. Det er mange som melder på for å ha barnehagen i bakhånd. Og hvert år sitter vi der med mange flere voksne på jobb enn vi trenger. Disse voksne kunne vi sendt ut på ferie eller avspasering. I stedet må vi gjøre unna avspaseringa når det er fullt med barn tilstede.

Jeg skjønner at det føles som en unødvendig beskjed å få. Det spiller på samvittigheten til den enkelte og kan føles ganske hardt om man faktisk ikke kan etterkomme ønsket. Men det er pakka der ute med foreldre som ikke får med seg beskjeder, skal ha det de betaler for (aka bruke plassen i hele barnehagens åpningstid), bare tenker på egen situasjon, ofte glemmer matpakke eller støvler. Så tenker at beskjeden om "de som kan" må tolkes på samme måte som man tolker fellesmeldinger om "husk å send med klær etter vær og sesong"; det gjelder ikke meg.


#83

Trixie sa for siden:

Må nesten bare kommentere denne. Grunnen til at man skriver : tenk etter på om det er behov, er fordi folk ikke gjør det. Nei, mange tar ikke barna sine fri likevel.

Og ja. Nok en romjul har vi mange barn påmeldt, mange ansatte som ikke får tatt ut ferie og hvor mange barn tror dere kom???

Ang å stenge bhg: det skal ekstremt mye til. Vi måtte stenge nå noen dager fordi alle ansatte røk i karantene. Da var spørsmålet fra kommunen om vi kunne bemanne med vikarer (ukjente). Da sa vi nei! Men fornøyde var de ikke. Bhg skal holdes oppe uansett for å holde foreldrene happy, tilbudet bryr man seg ikke om. Akkurat som argumentet med de «sårbare barna», de bryr de seg iallefall ikke om ellers i året når vi spør om ressurser.


#84

Input sa for siden:

Men blir virkelig foreldre fornøyde med bare ukjente vikarer? For min del hadde det vært helt uaktuelt å levere barnet mitt da, da hadde jeg faktisk heller urettmessig brukt en sykt barn-dag. Jeg synes det er på grensen å levere henne når hun må leveres til ansatte fra en annen avdeling enn hennes, selv om hun jo kjenner dem, bare ikke like godt.


#85

Pøblis sa for siden:

I min nære familie, er det familier hvor alle har samfunnskritiske jobber. De er ikke unntatt slike oppfordringer i sine barnehager, og de opplever det som belastende når de får beskjed om å «tenke nøye over hva de har behov for» og når det opplyses om at hvis de velger å sende barna, så er tilbudet svært redusert. Det er ikke veldig stas å levere barn da, selv om man skal på jobben sin på sykehuset.
Jeg skjønner at mange reagerer med fortvilelse og dårlig samvittighet, altså, jeg ahr sett de tekstmeldingene fra barnehagen, og det er lett å skjønne at man blir fortvilet og får dårlig samvittighet for å sende barna. Jeg forstår godt både fortvilelsen til foreldrene og de barnehageansatte.


#86

Trixie sa for siden:

Skjønner det. Men dette var kommunen sitt ønske, som vi ikke etterkom.
Det er en fortvilet situasjon for alle.
Dessverre blir det til at mange nå sier opp jobben sin.


#87

Mams sa for siden:

Å komme med en oppfordring er helt innafor, så lenge man ikke ofrventer at barn blir holdt hjemme. Nå er gutta mine store, men skulle jeg hatt hjemmekontor med de hjemme hadde det blitt gjemmekontor.
Eller med 2 av gutta hadde det nok gått delvsi, men han siste hadde det ikke fungert.


#88

Magica sa for siden:

Jeg kjenner jeg som forelder reagerer på dette foreldresynet. Man holder barnehagen åpen for å holde foreldrene happy? Man holder vel barnehagen åpen for at foreldre kan gå på jobb? Og mange, om ikke de aller fleste jobber KAN ikke gjennomføres med et barnehagebarn på slep. Være seg om du jobber på Kiwi, kjører buss, er lærer eller jobber på kafe? Skal foreldrene droppe å jobbe da? Jeg forstår naturligvis at hvis det enkelt kan fremskaffes en annen barnevakt så kan man i spesielle tilfeller benytte seg av det, men det er vel ikke tilfelle for de fleste? Og barna er vel ikke «sårbare», de er faktisk sårbare uten anførselstegn.


#89

Pøblis sa for siden:

Enig med deg, Magica - jeg reagerer veldig på dette. Og det er slike holdninger som gjør at foreldre føler seg uglesett også når de har helt legitime årsaker til å sende barna i barnehagen. Mitt eldste barn kan ikke ha med seg sin treåring på sykepleierjobben. Det er veldig vanskelig for henne når barnehagen ikke åpner før 0830 når hun selv og mannen begge begynner på jobb 0730 og har overordnet ansvar på sine avdelinger. Hun sier at det er veldig mange ytringer i ulike sosiale medier som setter spørsmålstegn med hvor viktig det egentlig er å ha barna i barnehagen. Mine blir oppfordret av barnehagen til å snakke med arbeidsgiver om tilrettelegging slik at de kan levere barnet senere. Men det er ganske kinkig å komme mer enn en time etter at dagvakten har begynt. Det er ingen andre som kan holde fortet for dem om morgenen.

Hun sendte meg en skjermdump av en melding en barnahageansatt som hadde skrevet på Jodel: "Fem minutter etter at vi går ut med redusert åpningstid i barnehagen, begynner meldingene fra foreldre med "samfunnskritiske jobber" å strømme inn." (Nøyaktig sitat)

Det er ikke greit. Barnehagene er åpne for at samfunnet ikke skal gå i stå - akkurat som butikker, kollektivtrafikk, helseinstitusjoner og alt annet vi trenger hver dag, er åpne. Ikke for å plage de ansatte i barnehagene.


#90

Adrienne sa for siden:

I mitt team er jeg en av de få som ikke har barnehageunger. De aller fleste har barn i barnehage og de aller fleste har fått oppfordringen fra barnehagen om å holde barn hjemme om de kan. Bare det å skulle prøve å gjøre jobben vår fra hjemmekontor er krevende nok i seg selv, vi bruker mye mer tid på koordinering og planlegging fordi det er mye mer krevende digitalt enn om vi bare kunne stappet folk inn på et møterom og ta diskusjonene der. Men å skulle gjøre det med små unger kravlende rundt har vært en helt umulig oppgave, en oppgave som flere har måttet prøve på fordi barnehagen oppfordrer til å holde barn hjemme, terskelen for å sende barn hjem har vært superlav og barn har havnet i karantene.

Det er ikke det at man ikke har forståelse for at det er krevende for barnehageansatte, for de aller, aller fleste foreldre har det. Det mange reagerer på er at forståelsen for hvordan det er å være fulltidsarbeidende foreldre, avhengige av å kunne ha barna i barnehage, oppleves som å ikke være like stor.

Vi er alle dritslitne av denne pandemien, og det er kanskje derfor rausheten sitter litt langt inne. Det er vanskelig for alle å være rause når man er inn til margen sliten. Men kanskje er det derfor ekstra viktig at man tenker igjennom hva konsekvensene av "oppfordrer folk til å holde barna hjemme" egentlig er. For det er i prinsippet å be om at de som sitter på hjemmekontor ikke får gjort jobben sin på dagtid, og må ta det igjen på kveld og natt.


#91

Erica sa for siden:

Hvis alle foreldrene kunne være ryddig på om barna kommer eller ikke, slik at bemanningen kunne tilpasses etter det antall barn som faktisk er der så ville man kanskje unngått denne ordningen hvor barnehagen må sende slike meldinger til foreldrene.

Jeg jobber ikke i barnehage, men kjenner jo til bemanningssituasjonene i barnehagene, det er ikke slik at de har mye ekstra å gå på, og de forsøker med de ressursene de har å bemanne så det blir best mulig for flest mulig. Da er det dårlig at så mange melder på barnet sitt på oppmøte i barnehagen, også dropper de å komme.


#92

millact sa for siden:

:jupp: Det forventes fra arbeidsgiver at man er "på" når man er på jobb, både på fysisk kontor og på hjemmekontor. Det er ikke mulig med barnehagebarn rundt beina. Jeg har heldigvis ungdom nå, så for meg har det gått fint, men da skolene stengte ned i mars 2020 var det 9.klassingen hos meg som måtte hjelpe broren i 6.klasse dersom han trengte hjelp. Jeg hadde rett og slett ikke tid til det.

Forstår godt at det er fortvilende med foreldre som sier barna skal i bhg i romjulen og så dukker de ikke opp, men slik har det vært også før pandemien. Da tenker jeg at bhg må ha en slags plan for hvordan de håndterer slike ting slik at det ikke skjer hver jul.

Kommunale bhg her i byen (i alle fall noen) åpner ekstra tidlig slik at folk som jobber på sykehuset skal rekke å levere barna før de starter på jobb. Men det er nok ikke slik så mange steder.


#93

apan sa for siden:

Jeg er enig med deg. Nei, barnehagen er ikke åpen for å gjøre foreldre happy, men for at man skal få gjort jobben sin. Og jeg antar at også barnehageansatte benytter andre tilbud i samfunnet som drives av foreldrene til barna.

Jeg vet det er knalltøft på dagtid i barnehage nå. Og i skolen. Men det er faktisk også knalltøft å ta igjen jobb på nattestid. Og det tror jeg faktisk mange i barnehage slipper. Som ansatt på skole drifter jeg et tilbud blant annet til barn av barnehageansatte. Og det er ikke dagen som har vært tøffest på skolen i pandemien. Det er alt annet, som ikke forsvinner og som alltid må gjøres på kveld og som med stengte tilbud for egne små barn gjør at kveld blir til natt. Og kveld har blitt til mange netter for alle jeg kjenner på hjemmekontor med små barn hjemme.

Når det er sagt, synes jeg det er uheldig at man har meldt på barm uten reelt behov i romjula slik at det kunne vært gitt mer fri. Det er alltid uheldig og ekstra i år.


#94

Pelle sa for siden:

Jeg skjønner det er irriterende at barn ikke kommer. Særlig nå. De som ikke gir beskjed burde muligens få en egen samtale med styrer. Man bør ihvertfall ga en plan for oppfølging, det er jo et gjentakende problem.


#95

Pøblis sa for siden:

Jepp. Og jeg tenker at selv om dette er ekstra ille i år, bør det kanskje skilles bedre mellom denne problemstillingen, og oppfordringene til å bruke barnehagen så lite som mulig fordi vi er midt i en pandemi?


#96

apan sa for siden:

Enig. For dette er alltid et problem.


#97

Pøblis sa for siden:

Jeg antar at det ikke gjelder bare julen heller, emn også sommerferieukene og påske, for eksempel?


#98

apan sa for siden:

Sikkert. Jeg har jo bare erfaring som forelder, men vet at dette stadig har vært en greie.


#99

Magica sa for siden:

Det er jeg også enig i. Gå i dialog med foreldre om barnet kommer eller ikke. Og så er jeg litt preget av et familiemedlem som tidligere jobbet i barnehage og snakket utrolig mye skit om foreldre. Vedkommende var ikke særlig nådig i beskrivelsen av hvor håpløst det var at noen leverte ungene først og hentet sist og dro hjem for å ligge på sofaen eller dra på shopping eller hva som helst. Noe som sannsynligvis ikke stemte, eller som kanskje var god nok grunn til at barnet hadde det bedre i barnehagen.

Ellers var jeg med min kontorjobb som mange mange andre her i en svært krevende situasjon i mars 2020 med ansvar for drift av datasystemer som skolene bruker i digital opplæring, med ekstremt mye opplæring og spørsmål og koordinering i ordniær arbeidstid (og resten av døgnet). Det var fryktelig krevende å ha et barnehagebarn hjemme, men jeg hadde heldigvis noen ungdommer også hjemme (på vgs) som kunne bidra, men hun gikk mye for lut og kaldt vann. Jeg var så glad hun var 6 år og ikke 2 år!! Og hun hadde jo hatt det bedre i barnhagen enn hjemme når vi som jobbet på hjemmekontoret var sykt opptatt.


#100

Chablis sa for siden:

:jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.