La oss si at du har bestilt rom på en liten bed and breakfast et sted på vestlandet. Du får en deilig seng med mykt og godt sengetøy, og en frokostseddel på kvelden der du fyller ut hva du vil ha til frokost. Den blir levert på et frokostbrett på døra di til et valgt klokkeslett, med god, varm/kald drikke til. Du vet at de som lager frokosten vil gjøre den så bra som mulig, med nystekte brødvarer og hjemmelaget pålegg så langt det lar seg gjøre, men du vet også at utvalget ikke kan være enormt.
Så, hvilke alternativer ville du ha hatt på denne frokostseddelen? Forklar gjerne hvorfor. :)
Mine favoritter:
Havregrøt (gjerne med flere toppinger å velge mellom!)
Oppdelt frukt
God juice
Rugkjeks
God, pasteurisert ost
Spicy marmelade (ingefær og appelsin, f eks!)
Jeg er gjerne litt sær, men havregrøt er jo lett å lage porsjonsvis, og kjeks kan jo oppbevares en stund. :o Jeg skeier gjerne ut med bakervarer/gjærbakst av og til, men jeg blir veldig glad når det finnes gode alternativ! (Jeg får veldig vondt i magen av gjærbakst, men det hender jeg tenker det er verd det.) Jeg kan ikke spise upasteurisert ost, og blir veldig glad når man har noen gode, pasteuriserte i utvalget!
Jeg er enkel hva angår pålegg, gulost, salt kjøttpålegg av noe slag, fersk leverpostei, eller godt syltetøy. Et anstendig utvalg grønnsaker (tomater, agurk, avokado, stangselleri, paprika) og frukt/bær (epler, druer, pærer, melon i sesong), hadde vært viktig, og gode knekkebrød. Og så må det følge med salt og pepper også til frokosten.
Hvis jeg kan velge noe varmt så vil jeg ha (skikkelig god) eggerøre og røkelaks med avokadoskiver ved siden av sammen med deilig surdeigsbrød. Det er min go-to på hotell så sant eggerøra ikke ser kjip og tørr ut.
Enkle krav her, men jeg blir veldig glad for godt glutenfritt brødalternativ, det er det jeg oftest savner. Ellers er jeg superhappy så lenge jeg får ost og gjerne egg i en eller annen form, og litt grønt. :nemlig:
På hotell er det stedet for at jeg driter i kun grovkarbo, men jeg spiser sjelden noe mer enn ost og skinke og croissant med syltetøy. Har aldri vært fan av egg og bacon til frokost.
Kaffe med melk separat og nei, det er ikke nok med en sånn Tinekapsel. Om det må være dem trenger jeg minst fire! Mugge er best.
1 croissant med syltetøy ved siden av eller en pain au chocolat. Vaffel eller lapper er også bra frokostdessert.
Grovt rundstykke
God leverpostei, god skinke og hvitost, ekte smør
Aurk, cherrytomater og paprika
Av frukt tåler jeg lite, men blir glad for god melon og fersk ananas.
Eller en dobbel ferdig halvgrovtoast med avokado og egg benedict dersom det er varmmattilbud. Dersom jeg skal vurdere røykelaks til må den være av god kvalitet.
Jeg lever lavkarbo, så for meg ville nystekt brød vært bortkastet.
Jeg hadde blitt glad for å kunne velge i: Flere varianter egg, bacon, omelett, paprika, agurk, cherrytomat, spekepølse,røkelaks, ost(er).
Jeg forventer stort sett aldri å få noe jeg kan spise på sånne plasser - da brød/rundstykker og syltetøy er gjenganger (joda, så er brødet ferskt og hjemmebakt, og syltetøyet syltet av økologiske kortreiste bær, men jeg tåler det jo ikke uansett)
Fluke, hos oss kan du få velge lavkarbo frokost. :) I og med at vi ikke har mange rom, så kan vi være fleksible og tilrettelegge for å gjøre opplevelsen best mulig.
Skal dere starte opp dette, samtidig som dere skal bo der? Skal dere jobbe 100% andre steder samtidig? Spent på mottakelsen når det er bare rommet som er privat, alt det andre deles.
Det er ikke ideelt, men vi må nesten bo der den første tiden. Bad og stue blir delt uansett, vi har to fulle bad på fire rom. Det blir det selvfølgelig informert om.
Jeg baker veldig lite glutenfritt selv, men det er mange gode oppskrifter og tips her inne. Når jeg er på Sunnmøre kjøper jeg ofte varer fra Klæbu håndbakeri, som jo på ingen måte er lokalt men av en eller annen grunn lettere å få tak i der enn østpå. Det finnes også en del knekkebrødalternativer, det er kanskje lettere å lage selv også. Jeg har mistet litt piffen på bakst og kjøper mye ferdig. Men f.eks. sveler (:elsker:) og vafler er jo veldig greit å lage glutenfritt og kan være digg til frokost.
Havregrøt, eller aller helst byggrynsgrøt (Gullbygg er flott, det funker som lettkokte havregryn). Trenger kun en liten posisjon. Blander uansett ca 60/40 med cottage cheese.
Cottage cheese! Dette blander jeg i grøten når den er kokt, men kan også brukes som pålegg. Savner alltid cottage cheese hvis det mangler på en frokostbuffet.
Knekkebrød (jeg kan ikke spise gjær, derfor er jeg ikke interesert i brød. Veldig grovt rugbrød kan funke.
Godt syltetøy, gjerne solbær eller noe med appelsin, men her er jeg ikke så kravstor. Jeg bruker syltetøy både på grøten og på pålegget.
Bittelitt pålegg, gjerne røkt skinke eller en god ost. Eggerøre er også godt, og jeg trenger ikke alt dette på en gang. Dette er ment som alternativer. Det er godt med litt oppskåret agurk og paprika også.
Kaffe med melk (må være varm!) Jeg vil gjerne ha varm melk, og jeg vil gjerne selv helle i kaffen.
Det er det jeg trenger. Litt appelsinjuice er godt, men ikke et must.
I motsetning til veldig mange andre spiser jeg aldri egg og bacon eller annen varm mat til frokost, aldri havregrøt eller frokostblanding heller. Jeg hadde ønsket meg godt brød med godt pålegg (ost, en god postei, røkt skinke eller spekeskinke, egg og litt grønnsaker til) og så blir jeg ekstra glad om det er pain au chocolat som jeg kan spise til slutt.
God kaffe, appelsinjuice, oppdelt frukt/melon.
Brød eller rundstykker, og helt vanlig pålegg som feks leverpostei, hvitost, skinke.
[color="black"][/color][u][/u]
Svart kaffe, grov skive eller knekkebrød og Norvegia.. Og noe grønt til å ha på. Kaldt vann.
Tidligere ville en variant av egg vært ønsket, men ikke nå lenger.
Gode rundstykker, egg i ulike former, god ost og kjøttpålegg. Litt grønt bør det også vere! Croissant til “dessert”. Juice, te og kaffi. Lykke til med opning frå nabobygda :)
Tenker også på at det bør vere mogleg å få td. glutenfritt, om ein gir beskjed ved bestilling iallfall.
På hotell spiser jeg ofte egg og bacon, jeg elsker bacon.
Men i denne settingen hadde god, gjerne røkt skinke og tomat vært fint, og noe syltetøy til "desserten" enten det er lyst brød /rundstykke eller vaffel eller noe annet.
. Og appelsinjus, jeg drikker ikke kaffi eller te, eneste varm drikke jeg drikker er kakao. Og det forventer jeg ikke ;)
Min kanskje beste frokostopplevelse var på et lite hostel, Hostal Miguel het det, i Nerja, Spania, i 1998. En enkel kurv med nystekte rundstykker, god ost og litt syltetøy, og ferskpresset appelsinjuice. Helt enkelt, men knakende godt pga. gode råvarer!
Legg til litt egg, så blir det perfekt for min del nå også. :jupp:
Egg, bacon og tomatbønner om varmmat er aktuelt. Ellers ferskt brød med godt kjøttpålegg eller en god leverpostei. Yoghurt og müsli. God appelsinjuice.
Jeg vil helst spise eggerøre, oppskåret frukt, varmt rundstykke med smør og mild ost til (Norvegia eller Østavind), croissant, juice og svart kaffe i kanne.
Det er så herlig å lese hva dere ønsker dere til frokost! Nå lager vi oss ei liste over det vi ser for oss å klare å tilby, og vi vil definitivt ha fokus på at ting er hjemmelaget, nystekt, kortreist og ekte. Her vil eggerøra være laget av egg fra lokale leverandører, muligens også med navn på høna som la egget. I tillegg vil vi ha noe vi har dyrket selv. Vi har oss selv som målgruppe, og legger opp til det vi selv ville ha hatt. Og det er ikke kneipp med syltetøy fra boks.
Vi håper jo at det vi kan tilby av komfort og kvalitet vil oppveie det at man må dele bad. Og med tanke på overnattingsmulighetene i området så vil jeg tro at dette vil være en grei løsning.
Luftslottet! Jeg lagrer bestillingen din sporenstreks!!! :D
Varme, gode, helst grove rundstykker.
Gjerne enten kokt egg eller eggerøre
Pålegg, gjerne spekeskinke eller kokt skinke
Kaffe med melk, enten ferdig kaffe latte eller svart kaffe med melkemugge til.
Bittelitt frisk frukt
Jeg er ikke så glad i brødmat, og spiser glutenfritt, så jeg liker alternativer til det. F.eks laktosefri yoghurt med müsli (glutenfri) og frukt.
Egg. Ost. Siliana salami. Bacon. Agurk. Paprika. Melon. Druer. Litt nøtter. Jarlsberg. Epler. Spekeskinke. Brie.
Og et must! Laktosefri melk. Den holder seg lenge, og det holder ikke å tilby soyamelk. :knegg:
Varme rundstykker, eggerøre, ost og syltetøy. Naturell yoghurt, müsli eller havregryn med topping av F.eks valnøtter, rosiner og akkompagnert av oppskåret frisk frukt.
Konseptet deres høres helt herlig ut. All mulig lykke til!!
Er det interessant å lete opp lokale delikatesser og spesialiteter? Jeg synes ofte det er det lille ekstra ved en hotellovernatting.
I tillegg til grovt knekkebrød/surdeigsbrød vil jeg gjerne ha ekte eggerøre eller kokt egg, røkelaks, spekemat, gode oster, frisk frukt og havregrøt. Og god kaffe.
Jeg kunne også raskt venne meg til en liten søtsak som frokostavslutning.
Ja, jeg var nylig på et hotell som aldri bruker mel i maten. I tillegg til at jeg nesten begynte å gråte av utvalget, tipset jeg «alle» om stedet. :knegg:
Jeg liker ferskt og grovt brød som er lunkent med ordentlig smør, hjemmelaget syltetøy, en god og gjerne hjemmelaget leverpostei med bacon, frukt og bær og en god juice. Hadde blitt superglad for en bedre juice enn Tine sine.
Mannen min ville hatt egg og bacon og grovt brød. Skummetmelk og kaffe. Hvitost. Om det ikke var speilegg ville han hatt bløøtkokt eller hardkokt med kaviar.
Hjemme spiser han Wasa husmann med hvitost eller fårepølse, men ikke til frikost. Det spiser han aldri. Kun litt egg på hotell.
Min mann ville også hatt egg og bacon. Og lyse rundstykker. Han spiser ikke noe av dette hjemme, men alltid på hotell. Pannekaker også, hvis det finnes… Og croissant.
Mannen min ville hatt en bolle kefir med den muslien han pleier, et glass vann og to kopper svart kaffe. Om dette hadde vært et alternativ på overdådige hotellfrokoster, hadde han valgt bare det. :dåne:
Jeg synes det er lurt å ha bestillingsseddel for frokost. En del ting er jo varer som har lang lagringstid slik at det er uproblematisk for dere å ha litt utvalg.
Hvis jeg kunne velge helt fritt:
kjøleskapsgrøt med peanøttsmør og bær
godt brød med smør, gulost, agurk og tomat
en bøtte med kaffe med en skvett melk ved siden av
ordentlig kaldt vann (gjerne med sitron eller agurk i)
Jeg ville hatt avkryssing for to typer brød eller varme rundstykker (pluss glutenfritt), knekkebrød, to typer ost, to typer kjøttpålegg samt eggerett med bacon, yoghurt, fruktskål og noe søtt. Varm og kald drikke i tillegg.
Jeg ville lagt vekt på å beskrive de ulike tingene med ord som hjemmelaget, dagens xxx, fra lokal produsent xxx, fra hønene på xxx gård, nyplukkede, kortreiste etc. slik at det føltes unikt for stedet. I tillegg ville jeg lagt vekt på at alle fat skulle være delikate med frisk salat og grønnsaker. Dagens søtsak kan beskrive den søte delen av menyen uten at du spesifiserer. Det kan være en overraskelse; En dag et kakestykke, en dag skillingsboller etc. ut fra hva dere baker.
Angående mengdeberegning, så tenker jeg at man kanskje bør finne en måte å la folk få bestille så mye som de faktisk spiser. Jeg vil gjerne ha litt utvalg, men bittelitt av hver ting, mens min mann spiser rundt regnet 3-4 ganger så store mengder som meg.
Det kommer litt an på aktivitetsnivå utover dagen, men det jeg spiser på hotell i Norge er:
2 kokte egg
3 grove brødskiver
Smør
hvitost med mer smak enn Norvegia
Kjøttpålegg
Kaviar (vi snakker typ Kavli, ikke pearly white beluga)
Appelsinmarmelade
Gjerne en croissant og litt frukt til dessert
Skal jeg ut på lange vandringer i terreng velger jeg full English.
Får jeg godt brød så skal det ikke så mye til. Er pålegget tisvarende godt trenger jeg ikke stort utvalg. Skinke, brie, syltetøy. Lokalt og hjemmelaget, eller en kombinasjon er fint. Plommesyltetøy eller solbærsyltetøy fra lokal gård feks. Noe grønt, gjerne tomat, agurk ol.
Du får kjøpt gode frose croissanter som skal stekes ferdig hjemme. Selv Baker Hansen gjør dette og steker i utsalget.
Jeg hadde satt pris på et hardkokt egg og god røykalaks. Sånn litt tørr og røyka på skikkelig vis, ikke fuktig/dryppende feit laks som er sprøyta med røyksyre.
(Gjerne noe lokalt, f.eks fra Frøysagarden, de har veldig god laks! )
Svart, sterk kaffe, helst type tyrkisk.
Et rundstykke: en halvdel med enten brie og fikenmarmelade eller blåmuggost og solbærsyltetøy og den andre halvdelen med gudbrandsdalsost.
En banan.
Jeg vil gjerne krysse av for ja eller nei til smør/margarin/osv på rundstykket.
Jeg og mannen din. Overdådig hotellfrokost er totally wasted on me. Jeg blir skikkelig lei meg om det ikke er mulig å velge typ havregryn og Biola/kefir/youghurt naturell. Jeg kan strekke meg til litt frisk frukt i tillegg. Men kaker, brød, egg, bacon, kjøtt, fett og sukker til frokost? :skuffet:
rundstykker, (gjerne ferskpresset) appelsinjuice eller sånn kjempegod norsk eplejuice, stor og god kaffe latte el cappucino i et stort krus.
Ost, skinke, noe oppskårne grønnsaksbiter.
Litt luksus i form av etpar jordbær, en sjokoladebit, eller en minicroissant ville vært satt pris på.
Jeg er enkel til frokost og spiser ikke mye, men liker at et lite utvalg har premium-karakter. Gjerne en ting som er lokal matskatt, et godt syltetøy, en god leverpostei.
Til frokost på hotell spiser jeg nesten alltid yoghurt med granola. Evt med litt frisk frukt.
Det verste jeg vet er blass, halvlunken kaffe eller te. Pluss for ordentlig varmt tevann/ kaffe. Det verste jeg har vært borti var Choice i Langesund/ badeparken. Der var tevannet i tanken på buffeten badekarvarmt. Det var så kaldt at teposen ikke satte farge da man tok den oppi. Flaut. Så heller servert med en termos enn for lav temp.
Mange gode tips her, men det jeg alltid savner på hotellfrokost er iskaffe. Jeg drikker det hver dag til frokost, så hotellfrokosten mangler alltid noe. Til og med Scandic Nidelven med Norges beste frokost har ikke det i sortimentet sitt.
Litt forbi det jeg ville tenkt på som standard for en B&B ja :knegg: Men samtidig noe gjesten trolig ville bli veldig takknemlig og imponert over, hvis dere gikk inn for å fikse.
Selv om vi ikke offisielt har åpnet ennå så valgte vi å lage til et rom for en rimelig desperat gjest, så i dag har vår aller første gjest spist frokost hos oss, og pga. at kjøkkenet ikke er helt ferdig ble det dessverre ingen varm mat. Men gjesten bestilte ost og skinke, paprika, juice og melk, og det var jo overkommelig. Med litt oppskåret frukt og en blomst på brettet ble det ganske så delikat. :jupp:
I går fikk vi uventet telefon fra hotellet i bygda, som er overbooka og trenger avlastning, så vi får enda en overraskelsesgjest i dag. I helga er det prøvehelg, og så er det offisiell åpning 20. mai. Dette blir så spennende!
(I går kom forresten beskjeden om at kafeen vi vil sammenligne oss med i nabobygda har gått konkurs. Det endrer litt på våre egne planer...)