Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan vi snakke om krigen?

#1

Tallulah sa for siden:

Om hva vi tenker om økt trussel mot norsk sokkel og energi, om masseflukt, om stenging av grenser, om hva vi tenker skjer nå?

Alt egentlig.

Jeg tenker mye på det, og kanskje spesielt på avveiningen mellom å sanksjonere Russland ved å gjøre det vanskeligere å dra inn i Norge, vs. hva det gjør med den jevne russer.

Hører gjerne fra dere som fysisk bor nær grensa, om hva dette har gjort med nærmiljøet, samarbeid og stemninga.


#2

Malama sa for siden:

Bor jo rimelig langt fra grensa, sånn på kysten på andre siden. Russere i nærmiljøet er vi jo likevel vant til, på verftet var det ofte russiske båter og sånn. Mannen er via jobb vant til å handle med russere. Det ble ekstremt vanskelig/slutt på grunnet sanksjonene.

Krigen, gasslekkasjer, trusselbilde... det danner et grått og skummelt bakteppe til et verden som for tiden jeg ikek egentlgi ser nboe særlig lysglimt i det fjerne i.

Så jeg hyperfokuserer på småting som jeg kan styre, for ikke å overmannes helt av avmakt.


#3

Mex sa for siden:

Jeg kjenner en økt bekymring.
Nå ser vi jo resultatet av disse "folkeavstemningene" i okkuperte områder i Ukraina. Nå annekterer Russland disse områdene, og vil da prøve å snu narrative til at det er Ukraina som starter en krig mot Russland.
Sabotasje i Østersjøen kan jo også føre til en reaksjon fra Nato;
borsen.dagbladet.no/nyheter/forskere-dette-kan-utlose-nato-svar/77289629

Jeg er redd for at vi går usikre og mørke tider i møte altså. :(

I tillegg vil jo høye energipriser føre til større uroligheter blant folk i flere land. Samtidig er det jo allerede store spenninger mellom Tyrkia og Hellas, som begge er Natoland. Blir det store konflikter innad i Nato og EU, så blir det vanskelig å skulle føre krig mot andre.

Så har du Kina som har lyst å ta tilbake Taiwan i Asia. Og hvis de gjør det, så har USA sagt at de vil forsvare Taiwan. Så da kan jo de plutselig måtte kjempe en krig på 2 fronter..
Det er mange tegn her, som tyder på at vi kan styre mot en ny verdenskrig. Samtidig er det jo fortsatt muligheter for 1. det Russiske folket ikke ønsker noen krig, og militæret her vi få problemer med mobiliseringen. 2. Kina ser til Russland og ser at det er lite vellykket og holder fingrene for seg selv..


#4

Gaia sa for siden:

Jeg tror det er viktig å erkjenne at verden er i krig, selv om den varme delen av krigen bare er i Ukraina. Krigen pågår bare på en annen måte enn slik vi forestiller oss krig, med soldater som kjemper mot hverandre på bakken. Arbeidet for å sørge for at Putinvennlige Trump ble innsatt, ødeleggelsen av gasskraftledninger, spredning av desinformasjon på nett, bidrag til interne gnisninger mellom samarbeidspartnere, alt dette er krigshandlinger initiert for å destabilisere og skaffe seg selv mer kontroll og makt.

Men nettopp fordi krigshandlingene er annerledes nå, enn tidligere, så er det også vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å deeskalere situasjonen. Jeg tror jo at nøkkelen ligger hos det russiske folket, og deres vilje til å la seg bruke av styresmaktene i deres veldig egeninteressestyrte kampen mot fritt demokrati.



#6

Agent Scully sa for siden:

I dag har jeg (endelig) bestilt beredskaps-mat og vann.


#7

Appelsin sa for siden:

Jeg synes det er utrolig skremmende hva som har skjedd siste uken - sannsynlig sabotasje rett utenfor Bornholm, og russere som rømmer fra verneplikt... det er lett å begynne å gruble over hva det neste kan bli.

Jeg tilbrakte forrige helg sammen med ei klok dame. Og enn så koselig det var, tok jeg meg i å finne trøst i å høre henne fortelle om krigen (2. verdenskrig) - om at hun kun én gang hadde møtt en tysk soldat (som spurte om veien), eller at hun og familien alltid hadde det de trengte og ikke var sultne. Nå er jeg 44 år og jeg har hatt litt drama på privatfronten i løpet av disse årene, men jeg har aldri før følt på at vi lever midt i en helt ustabil verden.


#8

Floksa sa for siden:

Jeg er veldig «spent» (vettskremt er vel mer dekkende) på hva morgendagen vil bringe.
Og de neste ukene. Det skjer alt for mye, for nært nå. Da tenker jeg på Putin varslede tale, at de skal feire «seier” i deler av Ukraina. Og sabotasjen mot gassledningen. Økt dronetrafikk. Finnland som stenger grensa. Det skjer mye nå.


#9

Heilo sa for siden:

Jeg ser på NRK at en krigsforsker regner det som sannsynlig at norsk kritisk infrastruktur ikke bare er kartlagt men også allrede utstyrt med sprengladninger. Hvis dette stemmer tror jeg vi må si at vi ikke bare har vært naive men komatøse.


#10

him sa for siden:

Veldig spennende tråd, Tally!

Jeg har (bevisst) valgt å distansere meg fra krigen (det er et snev av irritasjon i dette også, vi er nå i en tid hvor historien skrives og jeg driver på med helt andre ting :humre: Meeeeen det er nå sånn da)

Men jeg ser at andre folk også gjør det samme - og jeg tror det er frykt som gjør det. De tør ikke gå inn i dette, det blir for stort, for overveldende, for skremmende (tror ikke jeg skal se "Okkupert" på nytt igjen, fårråsidetsånn!)

Tror Gaia har mange viktige poenger. Vår jobb nå er å skjønne at krig også handler om informasjon, destabilisering, kunnskap og tillit (og her burde jo FP være på hjemmebane! Er det noe som kjennetegner FP - fremfor andre forum, FB grupper, discord etc jeg har vært på - er det den generelt høye kompetansen og saklighetsnivået. :hjerter: )

#11

Gaia sa for siden:

Godt poeng, him. Det er jo ingen tvil om at Russland går aktivt inn for desinformasjon, både til egen befolkning, og "resten av verden". Vi må samtidig erkjenne at det også går andre veien. Det er ikke slik at Vesten bare gjør supre ting. Og når man analyserer denne situasjonen i etterkant, så vil man nok kunne peke på handlinger fra vestlig side som ikke nødvendigvis var med på å deeskalere situasjonen.

Det er ingen tvil om at Putin har underestimert både den Ukrainske motstandsviljen og hvilken støtte han rent faktisk har i egen befolkning. Det jeg tror at despoter innimellom glemmer er at man kan forhindre folk fra å uttrykke sin faktiske mening, også gjennom å rigge valg, men det skaper ikke den nødvendige støtten og patriotismen i befolkningen som man trenger hvis man faktisk skal gjennomføre vellykkede militære operasjoner som krever personell, hvis den støtten ikke er reell.

Utfordringen er at den russiske befolkningen ikke fremstår som spesielt, tja, modig. De er rett og slett så undertrykkede, over så mange år, og så redde for hva Putin faktisk kan finne på, at de ikke klarer å mobilisere den nødvendige interne motstanden. De bare ender opp med å stikke hodet i sanden eller flykte. Eventuelt klage høylytt til hverandre mens de motvillig brukes som kanonføde i en krig de ikke egentlig har bedt om.

Spørsmålet er om det finnes en nøkkel som kan aktivisere den interne motstanden hos Russerne (som jeg helt oppriktig tror finnes ett eller annet sted nede i folkesjelen deres) på en slik måte at kretsen rundt Putin ender opp med å måtte fjerne ham, før han begynner å bruke atomvåpen, for å redde sine egne skinn og kanskje redde de siste stumpene. Da kan de jo avslutte krigen og peke på Putin. Hvis de ikke er så sinte på "vesten" at de helt oppriktig tror at det ikke er et alternativ.

Jeg kan alt for lite om internasjonal sikkerhetspolitikk til å vite om det faktisk er et alternativ. Og til å vite om de har noen som er egnet til å overta. Uansett er det ikke lystige tider vi lever i. :sukk:



#13

Mex sa for siden:

Jeg har ikke Aftenposten abo, så får ikke lest den.
Men det er jo flere artikler som er lite lystig lesing nå om dagen.
Jeg føler at vi balanserer på en tynn linje nå egentlig, og det er nå vanskelig å se for seg hvilken vei det vil gå.
Jeg vil jo tro (og håpe) at det jobbes iherdig mye med diplomatisk arbeid som ikke når mediene, og jeg krysser fingrene for at man kan nå frem noe der.


#14

millact sa for siden:

Det er skremmende. Har selv en russisk kollega som måtte flytte fra Moskva til Finland i sommer. Ting kommer nærmere oss og det påvirker verden.



#16

Malama sa for siden:

Skal levere to speidere som skal på hyttetur i helga kl 18, så tror jeg velger å se den prssekonferansen i opptak jeg vil 1)ikke at de skal skremmes før de drar og 2)ikke skremme meg selv.

Jeg er bare sånn nesten der t jeg sender med den jodix ;) (Men må ha igjen en dose til minstemor hjemme, og reelt er ungene bare en time unna meg (gitt at man treffer på ferga) så skulle det verste skje så sak ljeg vel nå ut til dem med det, sånnsett. (og potensielt en hel gjeng andre speiderunger også, har ikke nok til alle)


#17

Malama sa for siden:

Men bare at jeg skriver det, selv om jeg ikke EGENTLIG seriøst vurderer å sende det med dem, skremmer meg.




#20

Simone sa for siden:

Eg kjenner at eg er litt redd for russisk sabotasje mot norske olje/gass installasjonar. Både i Nordsjøen og på land. Her i Bergen bur vi jo ganske nærmt både Kollsnes og Mongstad. Det er allereie registrert auka droneaktivitet...
Og kva blir eigentlig motreaksjonen frå Norge dersom Russland gjer noko sånt?


#21

GeekyGirrrl sa for siden:

Vedum og Støre vil nok si:
"Vi følger nøye med på situasjonen og avventer. " :nemlig:


#22

Mex sa for siden:

Det var vel den som Agenten linket til;

Det er ganske bekymringsverdig med økt droneaktivitet, og sabotasjen i Østersjøen. Hva sjansen er for at Russland saboterer rørledningen mellom Norge og Storbritannia feks, er jo umulig å si. Vi vet jo ikke hensikten med sabotasjen, eller hvem det er som står bak, selv om det er mye som peker i retning av Russland.


#23

Mex sa for siden:

Jeg tror nok at vi vil se en motreaksjon om noe sånt skal skje. For dette handler ikke bare om Norge. Dette handler om et Europa som vil fryse gjennom vinteren dersom flere energikilder kuttes/strupes.


#24

Tallulah sa for siden:

På starten av nittitallet var jeg i Litauen, vinteren etter at Sovjet hadde falt. I den lille byen jeg var i fortalte de at energianlegget deres sto på russisk side av grensa, så om vinteren "moret" russerne seg med å skru av strømmen, for at litauerne skulle ønske seg tilbake til Sovjetdagene, da de faktisk hadde strøm. Slår meg at russerne egentlig kjører samme taktikk nå.


#25

Polyanna sa for siden:

Det er en stående anbefaling som bydelsoverlegen her valgte å presisere nå, men kommunelegen bekrefter at det er et råd som gjelder alle.


#26

Polyanna sa for siden:

Den grårøde regjeringens "jeg ville ikke brukt de ordene". :p

Ellers så følger jeg med, men prøver også å tenke på at det skjedde mye rart "halvvarmt" under den kalde krigen også, som vi bare aldri fikk vite om. Og håpe det beste,


#27

Floksa sa for siden:

Nrk nå. Jeg prøver å ikke få hetta. Men jeg må innrømme at jeg synes det er ubehagelig at to av barna er borte i helgen. Og det bekymrer meg mer og mer at en skal i militæret over jul.


#28

Heilo sa for siden:

Ja. Jeg kjenner selv på at dette ikke er en situasjon der mest mulig løpende informasjon har noen positiv funksjon for verken meg selv eller noen andre egentlig. Vi kan ikke gjøre noe fra eller til og må stole på at se myndighetene vi har valgt og de som er ansatt til å passe på oss gjør sitt aller beste. Men det vi kan gjøre er selvsagt å være vare for både desinformasjon og skremselspropaganda, og å ha et minimum av egenberedskap. Jeg synes dette er et bra tidspunkt å fylle opp vanndunkene hjemme på, lade powerbanken og sjekke at man har batterier til radioen. Det hjelper ikke mot atomkrig, men det kan hjelpe om brorparten av befolkninga klarer seg selv en dag eller to hvis vi blir utsatt for samfunnssabotasje. Eller bare uflaks.


#29

Milfrid sa for siden:

Følger med, men har bestemt meg for at leveregelen «tar man sorgene på forskudd får man dem bare to ganger» passer aldeles utmerket mht krig og fred og politikk og sånn nå. Det er ikke noe jeg får gjort med verdenssituasjonen nå uansett, ut over å bidra økonomisk til organisasjoner som støtter dem som er rammet av krigen, og ikke «bare» bekymringen for krigen.

Blond innstilling, I know, men jeg har nok av andre bekymringer i livet. :sukk:


#30

Malama sa for siden:

Så egentlig sier du at jeg BØR sende med ungene jodix på speidertur i helga?

Tenkte epipen paracet, Seretide, ventolin, aerius, laktase og movicol, fordelt over de to ungene, skulle holde.... Men med siste nytt fra putin er ejg mest fristet til å gi etter for guttungens brå (men ventet. Det er jo den gutten det er) "vil ikke likevel" og holde dem hjemme..



#32

~TM~ sa for siden:

Jeg har pakket med Jodix til poden og nevøen til helgens danskebåttur. J


#33

Malama sa for siden:

Jeg sendte speiderene uten. De er en time herfra, jeg kan reise til dem med det innen den tide de må ta det om det trengs. (Men hadde jeg vært speriderleder hadde jeg trolig hatt med en boks...)


#34

mkj sa for siden:

Ungene skal være hjemme alene i tre dager i ferien. Jrg var ikke særlig bekymret for det før jeg leser i denne tråden.


#35

Input sa for siden:

Poenget med Jodix er at man skal ta dem dersom man risikerer å puste inn radioaktiv luft, og derfor skal man også holde seg innendørs. Så blir det anbefalt at man tar Jodix kan du ikke kjøre for å levere dem, vel?


#36

Zulu sa for siden:

Hvis hun er over 40, er det minimal risiko for senskade ved eksponering for radioaktivt jod. Men jeg vil nesten tippe at speideren har det med, jeg?


#37

Serafin sa for siden:

Og vi har ikke en gang Jodix. Men vet at exen til samboeren har en hel eske, så tenker det løser seg.

Men innser at det har ikke vært noe snakk om avlastningsboligen og Jodix. På skolen har vi jo skrevet under opptil flere ganger føler jeg. Men altså ikke boligen.

Jeg tror ikke jeg orker å være DEN mora og etterspørre. De har vel såpass få unger der i slengen, at de rekker å ta en telefon.


#38

Malama sa for siden:

Jeg er 43 og derved selv for gammel til at det har så mye å si har jeg forstått, og kommunens anbefaling er jo egentlig at de har på skolen, inntreffer det når de er hjemme og man ikke har kan man komme på visse steder i kommunen og hente så da burde jeg jo kunne kjøre også. Men egentlig anser jeg risikoen for at de skal trenge det i helga som minimal, og at om det reelt er sånn at de burde hatt det der så burde speideren som har med seg 10 unger fra 5 til 9 klasse ha med seg en boks da.

Og ungene er på TELTtur, så de blir vel helst bare kjørt HJEM da, for å være på telttur i slike situasjoner er vel ikke så lurt uansett.


#39

Input sa for siden:

Ja, jeg trodde Malama og jeg har like gamle. Men uansett er det vel ikke superlurt å gå ut rett etter en ulykke med radioaktivitet?

Unger på telttur må nok kjøres hjem ja.


#40

Malama sa for siden:

Jeg er rimelig gammel jeg, utdatert i forhold til radioaktivitet.

Men ja. Selv om det er et hus der de er på telttur så er det jo ingen blivende sted så de blir nok kjørt hjem (og et altså bare en time herfra) om det mot formodning skulle skje. Så jodix i skapet er sikkert godt bok.

Men jeg velger sims fremfor nyheter i kveld. Alene hjemme er det best. Fått med meg nok.


#41

Strå sa for siden:

Jeg synes det er vanskelig å ta innover meg at jeg burde ha skaffet jodtabletter og fyllt alle beholdere med vann. Jeg vil helst bare late som ingenting.


#42

Pøblis sa for siden:

Jeg er på Grønland (øya!) og tenker at det er ganske trygt her. Og så er det bare minimal tilgang på internett og mobildata koster en formue. Så jeg :lalala:


#43

Millen sa for siden:

Jeg tror egentlig vi trenger å hamstre champagne og andre godsaker. Vi har ikke jod tabletter i hus, og sprenger bomben er vi vel kjørt alle sammen dessverre.


#44

Magica sa for siden:

Vi har vinkjeller. :knegg:


#45

Millen sa for siden:

Jeg kommer! :knegg:

#46

Strå sa for siden:

Stryk det med jodtabletter. Her er ingen under 18 og i hvert fall ingen gravide. Jeg ble visst dratt med av meg selv her.


#47

løve70 sa for siden:

Jeg er nok også på dette nivåt kjenner jeg :knegg:
Vi har ikke jodtabletter, men kjølerom med mye vin og bryggeri med noen fat øl, samt jod i flytende form,.......


#48

Madicken sa for siden:

Jeg helgarderer meg og har både jod, vin og champagne.


#49

Tallulah sa for siden:

Jeg går ut i fra at Russland og USA har automatiske rakettskjold, har Europa og vi også det? Og kan man stoppe atomvåpen med dem, egentlig?


#50

Agent Scully sa for siden:

Men nå er det visst ingen som tror Putin kommer til å kjøre ut de største langdistanse-atomrakettene med det første, det er størst risiko for mindre atomvåpen i vest-Ukraina. Her hjemme er det mest aktuelt å være forberedt på sabotasje mot infrastruktur. Vi har ikke noe drikkevannskilde innenfor 7km radius så det gir god mening å ha noen liter liggende.


#51

Tallulah sa for siden:

Det er greit, men jeg lurer egentlig på hvordan slike skjold fungerer. Jeg ser liksom for meg War games, slik at rakettene møtes sånn omtrent over oss og all debrisen ramler ned her.


#52

Maverick sa for siden:

Se her, Tally (om jeg får til opplastningen da.)

Hentet fra NUPI.


#53

Tallulah sa for siden:

Takk! Har du lenke? Blir så dårlig oppløsning på mobilen min.



#55

Karamell sa for siden:

Burde man være bekymret for å reise på høstferie i Europa nå?


#56

Strå sa for siden:

Jeg aner ikke, men vil at det skal være uproblematisk enn så lenge. Det er det jeg forholder meg til.


#57

Maverick sa for siden:

Jeg er altså så forvirret av grønnprikken din Pepper. :knegg: Se&Hør?

Anyhow - det var flere enn meg som så pressekonferanse i dag, ja? Jeg synes det spisser seg til, og håper stormaktskrigen forblir kald for resten av verden, (er svært klar over at den ikke er spesielt kald i Ukraina...), men jeg har ikke sett russiske uttalelser hverken på at de blir drevet ut av de annekterte områdene i Ukraina, eller de nye sanksjonene? Er jeg blind eller er det stille fra Kreml?


#58

Tallulah sa for siden:

Jeg fikk ikke sett, men tenker å se nå etterpå. Syns det er i overkant hett nå, og er litt oppgitt over hvor mye det ser ut til at Russland har fått utfolde seg mtp innhenting av info i Norge. Samtidig er jeg usikker på hvor mye vi kunne gjort annerledes. Nobel fredspris blir også veldig spennende nå.


#59

Pepper Lemon sa for siden:

Det skjønner jeg godt du ble forvirret av, for den prikken gikk feil sted. :flau: :knegg:


#60

Maverick sa for siden:

Hahaha! Herlighet. Jeg gikk gjennom alle fanene mine og lurte på om bildevedlegget på et eller annet vis hadde fått med fanene, og der var det jo mye rart som jeg kanskje ikke ville lagt ut offentlig, men Se&Hør fant jeg ikke noe sted. :knegg:


#61

Fjols sa for siden:

Altså…missiler som landet i Polen…


#62

Heilo sa for siden:

Veldig skremmende og farlig. Jeg håper at reportasjer fra den første fasen av krigen, der det ble understreket at uhell langs grensen ikke ville føre til automatisk eskalerer, stemmer. Jeg må innrømme at jeg setter pris på å ha en generalsekretær i Nato som jeg ikke regner som noen hauk. Samtidig er han jo ikke den som avgjør når og på hvilken måte Nato skal svare. Men ja, skremmende og farlig.


#63

Maverick sa for siden:

Artikkel 5 trer ikke i kraft av at russerne sikta dårlig.


#64

Fersken sa for siden:

Hva om russerne "sikter dårlig" flere ganger i nær framtid?


#65

daffy sa for siden:

Slo meg da jeg klikket inn på tråden at ordet «krigen» i dagligtale nå referer til en annen krig enn det har gjort de siste 70 årene.


#66

Maverick sa for siden:

Nå er det visst ikke så sikkert allikevel at missilet er russisk.


#67

Heilo sa for siden:

Ser at det spekuleres i at det kan ha vært ukrainsk luftvernrakett på avveie. Uansett tenker jeg at også hele konflikten rundt hva det er som har skjedd er farlig. Men ikke overraskende at noe slikt kan skje når det krigen rett ved grensene.


#68

Maverick sa for siden:

Jeg håper man får avkreftet raskt og offentlig at det var et bevisst ukrainsk forsøk på å trigge artikkel 5 - det er neppe sannsynlig siden det skal mer til for det, men det kommer nok til å være Putins propaganda.


#69

Pappalille sa for siden:

Heldigvis er det ikke Putin som bestemmer i resten av verden. Oooof. Med dette bakteppet skremmer det meg enda mer at Trump stiller til gjenvalg.


#70

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at det er i absolutt alles interesse at dette er en ukrainsk rakett på avveie. Om det stemmer eller ikke.


#71

My sa for siden:

Ja, alternativet er bare alt for skummelt.

#72

Milfrid sa for siden:

Enig, Polyanna. Enten bomben kom herfra eller derfra tenker jeg at vi godt kan late som om det var Ukraina som var litt uheldig.


#73

Floksa sa for siden:

Det er jeg enig i. Og jeg tror det er den strategien de kommer til å velge. Denne gangen. Men en bombe har tatt liv på NATO’s areal. Og jeg tror ikke det er rom for mange slike «bommerter» før det eskalerer. Så får vi bare inderlig håpe det faktisk VAR et hederlig uhell.


#74

Malama sa for siden:

Og tanken på at 1) Det er mange som kommer til å stemme på ham
Og 2) Hva han finner på om han ikke vinner igjen.


#75

Malama sa for siden:

Ja, et uhell. Det håpe jeg veldig Det kan ikke skje mange sånne uhell før minst artikkel 4 tas inn, og artikkel 5 kommer lurende bak om det fortsetter.


#76

Maverick sa for siden:

... men om det nå er en russisk rakett på avveie, så betyr ikke det at artikkel 5 trer i kraft. Det er kun om den faktisk hadde truffet det den siktet på, altså et reelt angrep.

For Ukraina og Polens naboforhold tror jeg kanskje det ville være bedre om dette (også) er Putins skyld. (Eller, hans skyld er det uansett, men hans rakett, da.)


#77

Polyanna sa for siden:

Jeg tror nok Polen kan tilgi Ukraina en missil på avveie, når målet var å treffe en angripende russisk rakett? Det at man skader sine egne i krig, er jo tross alt veldig vanlig. :vetikke:


#78

Maverick sa for siden:

Ja. Men det hadde vært bedre om de ikke hadde måttet tilgi Ukraina noe. Jeg tror det beste scenariet hadde vært russisk rakett på avveie, Putin som eneansvarlig - og ingen mulighet for å mistenke Ukraina for å prøve å trigge NATO-reaksjon.


#79

Malama sa for siden:

Et uhell enten det er den ene eller andre, er det beste, jeg bryr meg ikke så mye om hvem som skøyt den opp, så lenge det ikke blir mange slike uhell på nato-jord som dreper uskyldige gang på gang. Før eller siden går vel grensen for hvor mye som kan være greit


#80

Isprinsessen sa for siden:

Enig. Og at det hadde utløst enda mer våpenstøtte til Ukraina.


#81

Tallulah sa for siden:

Nå har krigen vart i snart ett år, hva tenker dere om den nå? Veien videre?

Finnes det egentlig en løsning?


#82

Pøblis sa for siden:

Den skremmer meg, og når Putin kan stå å hevde at den er startet av USA via Ukraina og at han må kjempe mot utslettelse, blir jeg helt mismodig og synes det er vanskelig å se hva en god utgang kan bli.

:(


#83

Floksa sa for siden:

Han jeg bor med er redd for at det virkelig smeller på fredag. At de tar ettårsdagen helt ut.


#84

millact sa for siden:

Jeg tror dessverre at krigen vil vare lenge.


#85

Maverick sa for siden:

Jeg tror (fortsatt) at det er opp til Russland å velte sitt eget autoritære styre for at denne krigen skal avsluttes. Og har håp om at det vil skje.

Og følger veldig spent med på hvordan Kina beveger seg i alt dette.


#86

Toffskij sa for siden:

Omtrent det Mavs sier, jeg venter på at selvoppholdelsesdriften til velstående, godt plasserte russere skal sørge for regimeskifte. Det blir nok ikke noen særlig vakker og idealistisk revolusjon, akkurat, men jeg håper det kan være nok til at de peller seg ut av Ukraina og bestemmer seg for å oppføre seg på en noe mer stueren måte framover. :gal:


#87

Strå sa for siden:

Jeg vil helst ikke tenke på krigen. Jeg blir nervøs og deprimert og rastløs på et vis. Hele greia er skummel og nært.


#88

Polyanna sa for siden:

Jeg tror jeg sa for et år siden at militærkupp er den "beste" muligheten for en noenlunde ikke-katastrofal løsning. Men fåglarna veit jo hva som kommer etterpå DET.


#89

My sa for siden:

Det er nettopp det... et Russland i full borgerkrig er sikkert ikke gøy det heller, mtp sivile tap, menneskeflukt, økonomi og energiproduksjon.

#90

Heilo sa for siden:

BBC Analysis har en interessant podkastepisode ute nå der to tidligere korrespondent har intervjuet sine russiske kontakter og bekjente og innser at deres virkelighetsforståelse og syn på Vesten er helt annerledes enn det de kanskje har trodd. Slutten på den kalde krigen og oppløsningen av Sovjetunionen har blitt skrevet av seierherrene, og ser veldig annerledes ut for de som opplever å ha tapt den kalde krigen. Jeg er redd det fortsatt kommer til å bli verre en god stund før det forhåpentligvis blir bedre igjen.


#91

Apple sa for siden:

Mulig barnslig, men jeg venter på Putins fall. Blir ikke de fleste diktatorer tatt av dage til slutt? Jeg har liksom troen på at han er død innen fem år. Men vet ikke om det hjelper da.


#92

Input sa for siden:

Jeg kan ingenting om dette, men jeg skjønner liksom ikke hvordan det skal hjelpe om Putin dør? Han kan jo umulig være alene om dette, hadde de rundt ham vært fornuftige hadde de vel bare kastet ham ut?


#93

Apple sa for siden:

Nei, du sier noe. Som sagt, sikkert naivt. Men hadde håpet det kom til et klimaks slik som med Hitler.


#94

Heilo sa for siden:

Hitler tok jo livet av seg først da hele riket hans lå i ruiner og nederlaget var totalt. Jeg håper inderlig for hele verdens skyld at vi ikke skal dit.


#95

Maverick sa for siden:

Hitler hadde tapt krigen før han tok livet av seg. (Skrev samtidig som Heilo her ser jeg. :knegg: )

Et regimeskifte innebærer ikke bare at Putin fjernes fra makt, men også de andre makthaverne i det nåværende regimet.

Om man kan komme dit at det for haukene i de indre sirklene vil fremstå mer fremmende for deres interesser at krigen avsluttes, vil det sikkert gå mindre blodig for seg enn en ny utgave av den russiske revolusjonen.

Men om haukene får kapital- og krigsstøtte fra Kina spørs det om det er så sannsynlig at de går den veien med det første.


#96

Apple sa for siden:

Ja, men håper likevel på en overtagelse innefra.


#97

Polyanna sa for siden:

Samtidig: Man vet hva man har, men ikke hva man får. Spørsmålet er vel: Hvor mye verre kan det bli, enn Putin... (Mulig jeg får den der i retur en gang...)


#98

Maverick sa for siden:

Ja - det er motargumentet når det snakkes om å bare knerte Putin, og la en annen overta kapteinsroret. Totalitære despoter will be totalitære despoter, lissom.

Regimeskifte er jo noe annet. Gjeninnføring av demokrati, glasnost og perestrojka! Og innenfra, så det ikke blir reprise av den kalde krigens "vesten vant, ædabæda, kapitalisme og vestlig liberalisme er THE SHIT", men en slags russisk katarsis.

(Og for hver gang russere generelt blir omtalt og behandlet som Djevelen selv, blir det lettere for Putin å selge narrativet om at dette er vestens krig mot Moder Russland, og vanskeligere for russisk befolkning å se gjennom propagandaen og sensuren.)


#99

Polyanna sa for siden:

Jeg snakket nylig med en som akkurat var kommet hjem etter å ha bodd mange, mange år i Moskva (han hadde avsluttet med å legge ned hele selskapet - datterselskap av norsk selskap), og han sa at noe av det mest effektive regimet gjør, propagadamessig, er like mye å FORVIRRE folk, som å tute dem ørene fulle av "en sannhet". Masse ulike konspirasjoner og sannhet og tøys blandet sammen i en røre, til man til slutt bare resignerer og tenker at det er ikke verdt å tro på noen ting som helst, bare lukke øynene, leve hverdagslivet sitt og håpe på det beste. Usikker på hva det betyr for muligheter for regimeskifte og forbedring.

(Hans russiske kone er leder for et digert russisk selskap, og bor der enda. Da utskrivingene skjedde, så ble mange ansatte sendt i krigen, og en del kom fort tilbake i kiste. De fikk også mulighet til å sende inn en liste med 100 navn på nøkkelpersonell de kunne skjerme. Rene Schindlers liste, altså. Hun ble nedringt av fortvilte mødre som ville ha sin sønn på listen. Helt hjerteskjærende)


#100

Nenne sa for siden:

Jeg tror også at det er det eneste som nytter.

Denne kommentaren i dag traff meg midt i magen. Fine tanker om pressens rolle mot slutten der. God motsats til de evinnelige krigsoverskriftene som brukes om alt annet enn krig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.