Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Om å okkupere seter med bag, veske, bein osv.

#1

Millen sa for siden:

For en tid tilbake var det brukere her som var irritert og sur over folk som okkuperer seter på offentlig transport med vesker, sekker, bagger og hva har du inkludert meg selv. (jeg ser bare dumt på de og presser meg ned).

Her er link om temaet:

dinside.dagbladet.no/reise/dessverre-et-problem/80271250


#2

Charlie sa for siden:

Hehe, jeg liker å presse meg på så de må flytte seg. Er gjerne litt… hyggelig. «Skal jeg hjelpe deg med å legge den opp i hylla?». :filer:


#3

Trulte sa for siden:

Jeg er en av dem. Jeg hater å sitte tett. Virkelig. Men spør du, kan jeg sitte her eller det er ikke plasser tar jeg veske på fanget. Er det plasser, blir veska.


#4

Lille meg sa for siden:

Jeg syns ikke det skal være nødvendig å spørre. Hvis du ser at det begynner å bli trangt med sitteplass, så ta veska di på fanget. Hvis det at du hater å sitte tett er så plagsomt at du må ha veska di som en buffer, så bør du heller stå. :nemlig:


#5

Adrienne sa for siden:

Jeg tenker det er fullstendig unødvendig å la veska ha et eget sete, selv om man ikke liker å sitte tett, for vi nordmenn er laga slik at kommer man på bussen eller toget så leter man først etter et sete der man ikke trenger sitte tett. For jeg kan banne på at det bare er noen få på hele toget som faktisk liker å sitte tett, alle andre vil helst ha en toseter helt for seg selv.

Det skal ikke være opp til meg å spørre om noen kan fjerne veska si, det er faktisk veskeeierens ansvar.


#6

Pøblis sa for siden:

:sjokk: Gjør du?

Jeg setter ALDRI vesken min på setet ved siden av meg - hvis vi ikke snakker ganske tomt tog/buss og jeg trenger å ta noe opp av den eller pakke det ned. Jeg liker ikke å sitte tett, jeg heller. Men jeg tar hensyn til andre, og mitt behov for å ikke ha folk tett inntil meg, er ikke viktigere enn andres behov for å sitte. For meg sitter det veldig langt inne å be noen flytte vesken sin, da står jeg heller.

Jeg tenker mitt om folk som setter vesken sin på setet ved siden av seg. :nemlig:


#7

Appelsin sa for siden:

Jeg holder sakene mine på mitt sete/ved føttene mine, slik ar folk slipper å spørre om de kan få sette seg. Det er ett sete per passasjer :vetikke:
Jeg synes det er litt irriterende å komme inn på en buss med tomme seter med veske+menneske ved vinduet som nonverbalt uttrykker at de vil ha de to setene for seg selv. Jeg synes det er såpass tungt å stå hele veien til jobb, at jeg spør om jeg kan sette meg ned, dvs det betyr jo egentlig "kan du flytte tingene dine fra setet". Og fordi jeg synes det er urimelig å tro at man kan okkupere to seter med tull når man er ett menneske og bussen er full.


#8

Millen sa for siden:

Ja, dette går jo på fulle tog, busser, trikker, baner osv. Er det lite folk og nesten tomt da er det jo ikke noe problem.


#9

Lille meg sa for siden:

Det slår meg at jeg spør ikke om jeg kan få sitte på et sete som andre har okkupert med veska si. Den som gjør slikt, oppfører seg ufint, og jeg stiller ikke et spørsmål jeg ikke vil vite svar på. Jeg sier "Unnskyld?" med en ganske bestemt mine, og så setter jeg meg på plassen.


#10

Floksa sa for siden:

Jeg gjør også dette. Men jeg følger med og når det begynner å bli fullt tar jeg sekken vekk slik at setet blir ledig. Eller viss jeg ser at noen står.


#11

Trulte sa for siden:

Men det er jo det jeg sier? Enten spørre dersom det er andre plasser. Er det trangt så tar jeg veska på fanget.


#12

Timar sa for siden:

Jeg går på t-banen på endestoppet, og setter meg alltid på en treseter for det midterste setet er alltid det som blir fyllt sist.

Sekken får nok ofte stå på setet ved siden av meg, men jeg flytter det når banen begynner å fylles opp, sånn halvveis til byen. Det HAR skjedd at jeg er så inne i mitt eget hode at folk har måttet spørre meg om å få sitte der, men da skammer jeg meg, altså, og beklager veldig. :nemlig:


#13

Trulte sa for siden:

Det er bare frekt, det går an å smile. Jeg tenker at det er helt innafor å bruke to plasser så lenge det er nok plasser til alle!! Og hvis du vil sitte akkurat der… selv om det er ledige plasser, så går det vel an å smile? Det er jo bare rart om du i trass går direkte til en plass som har en liten veske på kun for å demonstrere når det feks er 10 andre ledige i direkte nærhet.


#14

liefje sa for siden:

Jeg vil såklart også helst sitte alene, men jeg vil sitte i kjøreretning. Jeg kan altså finne på heller å sette meg ved siden av noen hvis det er i kjøreretning enn å sette meg på en ledig toseter mot kjøreretningen. Så den om å holde av sete med vesken så lenge det er ledige plasser ellers, funker ikke for mine behov.


#15

Trulte sa for siden:

Den ser jeg. Og jeg flytter veska om ikke det er minst 10 ledige seter i kjøreretning. Jeg er lita og ofte blir jeg pressa inn i vinduet av litt større folk, så det sitter nok litt i at folk tar mer enn sitt sete plassmessig og jeg har ikke kroppsmasse til å fylle ut likt og føler meg virkelig innestengt. Men jeg står i det. Men det koster for meg personlig.


#16

Lille meg sa for siden:

Tja - de som sitter med hodetelefoner på og nærmest demonstrativt ser ut av vinduet, bruker ikke vanligvis å smile så veldig. Hvorfor skal jeg smile og være høflig når de i utgangspunktet er uhøflige?

Det sagt, så smiler jeg vanligvis. Innimellom overdrevent blid. Det går helt fint an å være bestemt og samtidig smile.

Hvorfor er det bare rart? Det finnes nok av nordmenn som ikke tør eller orker å be om at folk skal flytte vesken sin, og som derfor setter seg på seter hvor det allerede er ledig eller som står. Dermed lar de slike som deg få lov til å fortsette sin ufine praksis. Det syns ikke jeg er greit, så da tar jeg ofte en for laget.

Og selvsagt setter jeg meg ikke ved siden av noen om det allerede er ledige seter hvor jeg kan sitte alene (i kjøreretningen for min del)! Men om jeg først må sette meg ved siden av noen, så syns jeg det må være mitt helt frie valg hvilket sete som ikke allerede har et menneske på seg, jeg ønsker å sitte på.


#17

Pøblis sa for siden:

Ja, det burde det gjøre (altså koste deg noe), for det er ikke OK.
Hvis det bare er en liten veske, er det desto lettere for deg å ta den på fanget.

Å faktisk mene at noen ikke bare skal spørre pent om du kan flytte vesken din, men også gjøre det med et smil, synes jeg er veldig rart. eller har jeg misforstått deg?
Du budre jo smile unnskyldende og forte deg å ta vekk vesken din.

Hvis det er ti ledige plass rundt, vil vel uansett de færreste be om å få sitte akkurat hos deg?


#18

My sa for siden:

Jeg synes det er en uting, selv om det er andre lediige seter. Det signaliserer liksom at det er bedre om folk setter seg ved siden av alle andre (som sikkert også helst skulle sittet alene) først, enn ved deg, at du har mer rett til å sitte alene på en toseter, fordi det er så mye mer ubehagelig for deg enn for alle andre å sitte ved en fremmed. Jeg velger derfor heller motsatt, hvis det bare er enkeltseter ledig og folk sitter og ser demonstrativt ut vinduet med headset på og vesker ved siden av seg, og håper at alle skal sette seg andre steder. Jeg tar veska i fanget og nikker mot setet ved siden av meg, for å signalisere til de som kommer inn at de er velkommen til å sette seg der. Det er ikke fordi jeg liker å sitte ved fremmede, jeg foretrekker også å sitte alene. Det er fordi jeg har bestemt meg for at en slik vil i alle fall ikke jeg være.

(Jeg leste forresten overskriften som "å okkupere EN seter...", og trodde det handlet om folk som tar seg til rette på andres hytter, eller tar opp unødvendig mye plass på ubetjente turisthytter e.l. :knegg: )


#19

Floksa sa for siden:

Men det er jo akkurat det det er?
En avveiing mellom hvor ubehagelig man synes det er å ha folk ved siden av seg vs hvor ubehagelig man synes det er å oppfattes uhøflig ved å ha sekken i nabosetet.


#20

My sa for siden:

Nei. Det handler ikke om å ikke ville oppfattes som uhøflig. Jeg kan godt finne meg i å bli sett på som uhøflig i andre tilfeller. Det handler om hvordan jeg selv opplever det å komme inn på en buss, når folk ikke gir plass, og et valg om at jeg ikke ønsker å bidra til at andre opplever det samme. Om å gjøre det minst mulig ubehagelig for andre, ikke først og fremst for meg selv. Om det er en avveiing så er det en avveiing mellom hvor ubehagelig det er for meg å ha noen ved siden av meg, vs hvor ubehagelig det er for den andre å enten måtte stå, eller gå spissrotgang mellom en rekke folk som signaliserer at de ikke ønsker at de skal sette seg, og være nødt til å be om plass.

#21

Mikkeline sa for siden:

Jeg synes det er mer enn uhøflig. Jeg synes det er egoistisk.
En del av konseptet med buss, tog, trikk og bane er jo at det skal være plass til mange mennesker på liten plass. Om man synes det er så ubehagelig at man ikke håndterer det, så gir det en ikke rett til å endre på det faktum at det er tiltenkt et sete til hver.


#22

Floksa sa for siden:

Gjerne det. En avveiing mellom eget og andres ubehag.
Jeg synes ikke det er ubehagelig å komme inn på en buss der alle ledige seter har en sekk. Jeg spør bare (med et smil) om jeg kan sette meg her. Har aldri opplevd at noen svarer nei :knegg:
Men det er jo fordi jeg selv gjør akkurat det samme og har stor forståelse for hvorfor folk gjør det.


#23

Floksa sa for siden:

Men det er jo ingen som har tatt til orde for at sekk i sett trumfer at andre står? Jeg er lang og å ha sekken mellom bena er fryktelig ubehagelig. Jeg flyttet den ikke dit før jeg må. Hvorfor er mitt ubehag mindre verd enn andre sitt ønske om å se mange ledige seter? For det er jo det det handler om. At man vil at setet skal stå tomt til en hver tid, selv om det påfører andre et ubehag.


#24

My sa for siden:

Jeg velger uansett å vise folk at de er velkomne til å sette seg på det ledige setet, uten å måtte spørre, ubehagelig eller ikke. For meg er det en selvfølge, og normal folkeskikk.

Billetten gjelder for ett sete. Har folk behov for å okkupere to seter får de også betale for to seter.


#25

Floksa sa for siden:

Gjerder det også overvektige?
De får jo «veske i sete» løsningen «gratis».

:snill:

Jeg bare tuller altså, men den var liksom for god til å la fare :knegg:


#26

Floksa sa for siden:

Jeg tar sjelden toget kortere enn to timer i slengen. Jeg sitter å jobber og plukker ting ut og inn av sekken svært jevnlig. Toget er aldri fullt. Aldri. Skal jeg da stappe sekken i hattehylla og reise meg hvert 7 minutt for å hente/legge tilbake fordi jeg bare har betalt for et sete? Det er helt crazy. Virkelig.
Skulle toget mot all sedvane være fullt blir det jo noe helt annet, men mens toget IKKE er fullt og det er mye ledig kapasitet så skjønner jeg ikke greia?

Og hvorfor skal man være så innmari høflig alltid?
Jeg synes det er dårlig folkeskikk å velge setet med noens sekk i, om det er mange ledige seter (i riktig kjøreretning) å velge. Da overser man jo VELDIG tydelig signalene vedkommende sender ut. For alt du vet er den på bussen smitta av norovirus og prøver å komme seg hjem uten å smitte fler enn nødvendig.
Og jeg er helt enig i at man ikke kommuniserer «velkommen hit, her kan du sitte». Nettopp fordi man IKKE ønsker at noen skal sitte der.


#27

Pøblis sa for siden:

Dette. Folkeskikk og hensynsfullhet er fint. Egoisme og trass - not so much. Særlig ikke fra voksne folk.


#28

My sa for siden:

Det blir noe litt annet på et tog, for da er det lenger mellom av- og påstigningene. Da går det an å flytte tingene sine i det folk kommer på, hvis det ser ut til å komme mange, også flytte dem tilbake hvis ingen velger å sette seg der. Det er noe annet på en full bybuss, der det stadig kommer på folk, og alternativet til sitteplass er å stå. Og det er jo der det først og fremst er et problem. Ikke på halvtomme tog.

Og nei, man må ikke alltid være høflig. Men jeg velger som sagt å være det, i dette henseendet, for å bidra til at ting glir lettere, med minst mulig ubehag for dem rundt meg. Det samme gjelder tilfeller som tidligere har vært diskutert, og hvor enkelte ikke ser ut til å skjønne hvorfor de skal ta hensyn. Som ved å flytte seg unna ved toppen av rulletrappa, stå til høyre, og somle minst mulig ved kassa når man handler. Slippe folk av bussen før man går inn, og trekke bakover i bakerste halvdel av bussen, i stedet for å stille seg midtveis og sperre veien, mens det pakkes med folk foran, når det er ledige seter bak. Man må ikke gjøre disse tingene, men jo flere som gjør det, jo bedre fungerer flyten der ute, når det er mye folk.


#29

Guava sa for siden:

Jeg tar regionbuss ofte og har veske i setet hvis det er ledige tosetere i bussen. Ser jeg at det fylles gjør jeg plass ved siden av.
Å kunne jobbe på bussen er veldig greit, men er enklest når det er lite folk. På bybusser blir det selvsagt annerledes.


#30

My sa for siden:

Tror ikke det er noen som klager over at folk tar opp setet ved sien av seg når det er masse ledige tosetere. Det folk ergrer seg over er jo når folk gjør det på fulle busser, og det er det artikkelen og diskusjonene dreier seg om. Ellers er det vel ikke noe problem.

#31

Guava sa for siden:

Jeg synes ikke det er noe problem å spørre heller når det er regionbusser. Folk sitter gjerne i halvørska og tenker ikke over. Bybusser er annerledes. Der virker det mer demonstrativt synes jeg.


#32

My sa for siden:

Ja, enig. De fleste skjønner vel også at man ikke bare kan stå på regionbussen.


#33

Floksa sa for siden:

Jeg tar aldri bybuss så jeg innser at jeg er irrelevant :trasser:


#34

Adrienne sa for siden:

Det er jo ikke frekt å forvente at ledige seter brukes til å sitte på, ikke ha vesken sin på. Det er mye frekkere å la vesken ligge der som et skjold mot verden, sånn at alle andre må tilpasse seg.


#35

Strå sa for siden:

Hvis jeg lar sekken/veska opptatt et sete så er det kun fordi veldig mange plasser er ledig. Det har skjedd meg på langdistanse. Jeg lar ikke sekken ta en seteplass. Når jeg går på hender det ofte nok at noen må flytte sekken/veska for at jeg skal sitte. Folk som betaler for et sete, men tar to OG forventer at andre skal akseptere det, synes jeg oppfører seg noe spesielt.


#36

Elise sa for siden:

Klarte ikke å lese ordentlig, trodde du gikk på hendene inni bussen, så for meg noen helt crazy scenarioer. :lol:


#37

Drømmedama sa for siden:

For meg er veske/bag på sete på buss eller tog eller bane en klar melding om at man ikke er velkommen til å sette seg der. Skikkelig ego. Jeg har aldri spurt om noen kan flytte vesken sin for at jeg skal få plass. Da står jeg heller.
Har aldri falt meg inn å okkupere nabosetet med mine greier, selv om det er på tog som ikke er fullt, gidder ikke så masse styr, for jeg ville følt at jeg måtte ta bort vesken min ved hvert stopp uansett.


#38

Fersken sa for siden:

Føtter på sete i en firer (på bybuss), altså at noen bruker motsatt sete som skammel irriterer meg mer enn en veske eller ryggsekk på et sete. For selv om personen setter føttene på gulvet, så er det skittent på setet og da ønsker jeg ikke å sitte der. Selv på sommeren blir det skittent eller vått, det regner ofte i Stavanger.

Heldigvis er det sjeldent alle toersetene på bussen er opptatt på den bussen jeg tar mest og folk velger ofte å stå tett i tett enn å sette seg på et ledig sete (uten veske) ved siden av noen. :knegg:


#39

Strå sa for siden:

Scheizee, dårlig formulert av meg. Fikk litt latterkikk nå


#40

Elise sa for siden:

Neida, helt fint formulert, men når hjernen min først hadde bestemt seg for den betydningen var det vanskelig å få den på rett spor. :humre:


#41

Anne C sa for siden:

Hvis jeg setter fra meg noe på setet ved siden av meg er det mellom stasjoner fra her jeg bor. Hvis jeg bruker kollektivt i Oslo gjør jeg det derimot ikke.

Men jeg har selvsagt gjort det både her og der når jeg var yngre og brukte kollektive tilbud mye mer.


#42

My sa for siden:

Det som også er irriterende er når folk som heller står sperrer veien i midtgangen, slik at de som trenger/ønsker å sitte ikke kommer fram til alle de ledige setene bak i bussen. :gaah:

#43

Skilpadda sa for siden:

En gang jeg tok tog fra London til Gatwick sa de på høyttaleren at de som hadde bagasje stående på setet ved siden av seg, kom til å bli avkrevet billett for det setet når konduktøren kom rundt. Da ble det fort orden på det. :humre:


#44

My sa for siden:

Kanskje hvis det faktisk var en seter som ble okkupert..? :dakars:

:fjaser: :sorry:


#45

Floksa sa for siden:

Fnis :lol:
Nåde den som setter fra seg veska si på setra mi!!


#46

Elise sa for siden:

Jeg tar sjelden buss, og iallfall ikke når det er særlig mye folk, men jeg vet at det har vært et problem på skolebussene her.


#47

Tjorven sa for siden:

Dette mener jeg mye om. Delvis også i embeds medfør.

Det var også jeg som hadde en gruff om dette da jeg opplevde både sukk, stønn og blikking da jeg spurte om et sete på en allerede stappfull buss. (Som forøvrig solid beviste at nordmenn ofte heller står enn å spørre om å å flytte vesker.)

Jeg lurer veldig på hva som foregår inni hodet på folk som insisterer på at veska skal ta opp et sete når det er helt fullt. Det er for meg helt uforståelig.


#48

veobra sa for siden:

I rushen pleier jeg sette meg på seter med veske. Ofte er det fullt, og få eller ingen ledige seter. Jeg gidder ikke stå hele veien hvis jeg ikke må. Jeg har blitt prinspiell på at jeg ber folk flytte veska. Kanskje baner jeg vei for noen som ikke tør si fra. Jeg håper egentlig det.


#49

Millen sa for siden:

Jepp. Da sier jeg unnskyld og går forbi. :nemlig:

Jeg sliter fryktelig med ryggen om dagen, og klarer ikke stå til fra jobb som tar 10 minutter med kjappeste buss. Så jeg er avhengig av å sitte, og gjerne nærme døra, jeg bare viser tegn ved å sette meg selv om folk har sekker, vesker osv der. Ja, jeg har blitt blikket,men der bryr jeg meg svært lite om.


#50

My sa for siden:

Jeg også. Mens jeg dytter på/trenger meg forbi de som ikke hører at jeg sier unnskyld (eller at sjåføren ber passasjerene om å vennligst trekke lenger bak i bussen), fordi de står med nesa i mobilen og noise cancelling headset på.

#51

Millen sa for siden:

Jeg liker sjåfører som ber folk trekke lenger inn så det er plass til flere.


#52

My sa for siden:

Ja, dessverre er det ofte folk som har headset og ikke hører det, eller bare ignorerer det, eller flytter seg ett museskritt mens de sukker oppgitt. Egentlig burde man bestå et kurs før man fikk reise kollektivt. :knegg:

#53

Trulte sa for siden:

Jeg ler. Det er bare så hinsides snodig for meg at en person som kommer inn på bussen skal synes jeg er egoistisk som har veska på setet når det er masse ledige seter i kjøreretning i umiddelbar nærhet. Da har de et utrolig strigla liv om de klarer å irritere seg over det. Skulle ønske mitt liv var like bra.


#54

Lille meg sa for siden:

Jeg tror du leser innleggene med litt fordomsfulle briller på. Det er vel ingen som sier at man er egoist om man opptar to seter hvis bussen ellers er tom? Men et eller annet sted mellom "kun to seter i hele bussen er opptatt" og "bare ett sete er egentlig ledig, men det står en veske på det setet" blir det egoistisk.

Hvis jeg tar på meg mine fordomsfulle briller, så kan det virke som om du ikke er blant de første som flytter veska di fra setet. Kanskje du venter litt ekstra lenge, fordi du tenker at folk må da kunne sette seg ved siden av noen andre enn deg. Det kan virke som om du vil at andre skal ta "belastningen" av å sitte ved siden av noen. Det er der det blir egoistisk.

Og så vet du jo ikke hvorfor folk vil sitte der de vil sitte. Du ser kanskje bare etter et ledig sete, mens de som kommer på buss/trikk/bane kan også se etter andre ting. Jeg, for eksempel, vil typisk sitte slik at jeg kan ha det ene benet mitt "fritt" og ikke inntil noen andre, siden jeg har en ryggprolaps hvor "benfrihet" er smerteavlastende. Andre kan ha en ødelagt skulder som gjør at de ikke kan sitte inntil noen på den siden. Atter andre har dårlig balanse eller dårlig bevegelighet, som gjør at de er avhengig av å sette seg på steder hvor det er håndtak som kan hjelpe dem opp.

Så ser jeg at du skriver at du er kroppslig liten, og derfor kan føle at du blir presset inn mot vinduet av litt større folk. Jeg forstår veldig godt at det å bli presset på måten du beskriver er svært ubehagelig, men jeg tror du ville hatt det verre om du hadde vært kroppslig større - da ville det blitt enda mindre plass. Uansett tenker jeg at om dette er veldig plagsomt for deg, så kan du velge å heller stå. Det er jo det mange andre velger, når de ser at det står en sekk eller ei veske på setet.


#55

Pøblis sa for siden:

Nope. det er ikke det folk sier i det hele tatt. det folk sier, er at det egoistisk og uhøflig å sette vesken sin på setet når det er mange på bussen og bruk for setene.

Hvis bussen er nesten tom, er det vel ingen som reagerer på det.

Jeg reagerer hvis jeg kommer inn på busser med mange mennesker og folk ikke flytter veskene sine. Så ja, jeg synes du og andre sm gjør som deg, er egoister og uhøflige. Og jeg synes det er skikkelig teit at du ler av svarene du får. Du er vel et voksent menneske?


#56

My sa for siden:

Som sagt, gruffet, både i tidligere tråder og i artikkelen det linkes til, gjelder selvsagt på fulle transportmiddel. Hvis du prøver tror jeg du skjønner at problemet er det å okkupere en plass som andre har behov for. Og det egoistiske ligger i holdningen om at "det er bedre at noen andre får en person ved siden av seg, slik at jeg slipper". Ikke konseptet "sekk befinner seg på et sete" isolert sett.

Er det massevis av ledige dobbeltseter setter jeg meg der, og bryr meg lite om hva folk ellers har rundt seg. Jeg reagerer hvis jeg kommer på bussen og det står vesker på de eneste ledige setene. Og tro meg, det gjør det rett som det er. Verden er full av egoistiske folk.


#57

Trulte sa for siden:

Hvis dere snakker om fulle og nesten fulle transport er jeg selvfølgelig enig. Men her er det ymse svar. Jeg er for at alle skal få sitte og alle skal få sitte så bra som mulig. Om du må spørre for å få en plass som passer deg best, når det er masse plass ellers er vel også helt greit. Jeg klarer ikke se at man må ta på seg en streng mine og være nedlatende selv om noen har sekk/veske på setet ved siden av seg. Jeg flytter mitt med et smil om jeg glemmer meg om det er fullere enn vanlig, og har sldri opplevd at noen gjør det av vrang vilje. Poenget er, bare spør om det er en plass dere ønsker. Det går fint.


#58

C3PO sa for siden:

Den som var egoist var den unge damen på trikken for noen måneder som ble bedt om å flytte tingene sine ut av setet ved siden av slik at noen kunne sette seg. Hun svarte nei, det kunne hun ikke, hun hadde så mye med seg. Utrolig nok godtok den andre dette, og sto hele turen videre. Jeg må si at det hadde jeg ikke godtatt.


#59

Polyanna sa for siden:

Jeg reiser stort sett med ganske mye last - en PC-veske og en stor treningsbag. Og hvis jeg har handlet noe i tillegg, så er det ganske styrete å buksere alt oppå fang/under sete (som heller ikke er så hyggelig i enkelte sesonger). Så når jeg reiser med ganske tom bane, så bruker jeg setet ved siden av, særlig om det er det midterste på en treer - det siste som blir tatt - til jeg ser det begynner å fylles opp. Da lasser jeg over i fanget.

Og så skjer det at man har hodet andre steder. Man leser en melding, synker inn i SoMe, foretar en reise i sitt eget hode, sovner... Så da skjer sikkert det at noen må signalisere at de vil ha setet. Akkurat som jeg av og til må signalisere at jeg vil ha et sete med veske på, når banen har blitt full og det er andre som har vært litt bortreist.

Ikke noe å gjøre noe nummer ut av, for noen involverte.


#60

Tallulah sa for siden:

Begge sider har et ansvar for at reisen skal gå smooth, syns jeg. Man må bare ta mot til seg og spørre, og man må være mer oppmerksom. Jeg syns nok den som sitter og breier seg har litt mer ansvar, nettopp siden den norske folkesjela som oftest ikke tar mot til seg, og det kan man godt la være å utnytte.

Og alle har et like stort ansvar for å være høflig. Man setter seg ikke på andres ting, uten å ha spurt om de kan flytte det. Det minner meg om mødrene på mammaforum som mente de hadde rett til å kjøre inn i akillesen på folk foran på fortauet om de ikke hadde øyne i nakken og skvatt unna for alle barnevogner som kom.

Vi som bor i byen bruker jo kollektiv til å frakte ting også, ikke bare oss selv. Så det hender det noen med masse poser, en diger eske og ryggsekk og selvsagt gir man dem både tid og slækk til å flytte, eller av og til innse at det er umulig.

I tillegg kan man prøve å forstå andre i beste mening. Min tante ble en gang fornærmet fordi damen hun satte seg ved siden av dro jakka tettere inntil seg. Tante leste dette som at hun syns tante var ekkel, og ikke ville komme borti henne. Jeg hadde forstått det som at hun ga tante plass.

Jeg har vært en ungdom med bena på setet, det hender jeg ikke har lyst til å reise meg, det hender jeg blir sur over at folk ikke skjønner at jeg vil sitte selv om jeg ikke sier noe, jeg blir irritert når folk sperrer så bussen ikke kan fylles opp skikkelig, og det hender jeg vegrer meg for å gå lenger inn fordi jeg skal av på neste.


#61

Fluke sa for siden:

Det gjør jeg også. :nikker:
Jeg opplever allikevel at folk spør om det er ok at de setter seg ved siden av meg, selv om det setet er ledig og veskeløst. Syns det er hyggelig at folk spør, men forventer det på ingen måte.

Jeg reiser meg også og gir plassen min til folk som er gamle/syke/gravide eller reiser med små barn. Men det er jo en annen diskusjon.


#62

Fluke sa for siden:

Ja! (og minstebarnet mitt har mer enn en gang ikke kommet seg av bussen ved skolen fordi det står gjenger med folk og stenger døra og ikke ser en liten kropp som prøver å komme seg av bussen)


#63

My sa for siden:

Egentlig handler det om litt av det samme, det å være oppmerksom på verden rundt seg, og gjøre sitt for at ting skal gå greiest mulig.

#64

daffy sa for siden:

Jeg ber folk på en hyggelig og høflig måte om å fjerne veske hvis det trengs for å få sitte. Det er er ikke så problematisk syns jeg.

Jeg irriterer meg mer over den "onde fetteren" til veske på setet fenomenet; Å sette seg på det ytterste setet når det er helt fullt, gjerne med store vesker og handleposer på fanget, slik at nye passasjerer må klatre over andre folk for å få sitte. Det er irriterende det. '


#65

Myria sa for siden:

Jeg har lagt merke til noe av det samme på flyplasser. Ved venteområdet ved gate sitter det alltid mange med veske eller sekk på setet ved siden av seg. Jeg har egentlig alltid antatt at de holder av plassen for den de reiser sammen med, som kanskje er på do eller i kiosken, men da jeg skulle fly denne helgen fulgte jeg litt med rundt meg og skjønte raskt at bare noen få gjorde akkurat det og at resten altså syntes det var helt greit å ta opp ledige plasser med veskene sine. Selv da venteområdet etter hvert ble fylt opp av passasjerer som måtte stå var det ingen (!) som frivillig flyttet vesken sin for å signalisere at setet var ledig, men de få som spurte om det var ledig fikk ja. Jeg synes det er ganske merkelig å ikke selv klare å tenke at man skal flytte vesken sin, men heller velge å vente på at noen spør (eller håpe at de ikke spør).


#66

My sa for siden:

Ja, det er nettopp det som skjer i de aller fleste tilfellene tror jeg da. At folk har hodet andre steder, spesielt i mobilen, og ikke følger med verden som foregår rundt seg selv og sitt eget. Forståelig nok, men fortsatt irriterende.

Og jeg tror aldri jeg har sett noen gjøre et nummer ut av det :gruble: (hvis du da ikke regner leserinnlegg/diskusjoner i media).


#67

celebelen sa for siden:

Jeg tror ikke på at folk som reiser kollektivt i rushtiden i Oslo ikke vet at det kommer til å bli fullt.


#68

Millen sa for siden:

Akkurat nå er jeg på bussen, lite folk sikkert pga høstferien, og av vane har jeg sekken på fanget, selv om setet er ved siden er ledig. :knegg:


#69

Adrienne sa for siden:

Jeg er togpendler, og reiser fra en stasjon som tar toget fra å være halvfullt til å bli nesten fullt på en normal dag, og jeg observerer flere typer "veske på setet ved siden av meg"-reisende.

De fleste er av typen som sitter klar til å fjerne veska med en gang de merker togvogna fylles opp. Så har du de som sitter helt i sin egen verden, musikk eller podcast på ørene og rett og slett ikke følger med, men som er kjapp til å fjerne veska med en gang de får spørsmål. Og så har du de som sitter og ser demonstrativt ut vinduet, og later som om de ikke får med seg at togvognen er nesten full og at vesken deres er til hinder for andre. Kategori en er selvsagt helt ok, kategori to er forståelig, vi har all vært der. Men kategori tre får frem aggresjonen i meg, for det er så himla arrogant og kalkulert, og ikke minst fryktelig uhøflig.

Og så har du de som nesten aldri reiser med toget, og som rett og slett ikke vet at det kommer masse folk på stasjonen "min" og dermed ikke vet bedre. Der himler man overbærende med øynene inni seg, mens man høflig spør om de kan flytte vesken.


#70

Polyanna sa for siden:

Sist gang jeg tok buss var jeg helt alene på bussen - minus sjåføren. Selv om det var rushtid! :what:

(Ikke i Oslo, da. :knegg: )


#71

Hyacinth sa for siden:

Hm. Jeg må pinlig nok innse at jeg ikke kan svare. Jeg tror jeg tar buss ca hvert tiende år. Jeg tuller ikke. Men jeg kan moderere til hvert femte for sikkerhets skyld. :sparke:


#72

Millen sa for siden:

Enig i at kategori 3 er mest irriterende.

Digresjon,
Var det ikke i vinter en gang artisten Unni Wilhelmsen la ut et innlegg på Facebook om ungdom som okkuperte flere seter på Frognerseterenbanen med skiutstyr sitt. Mener å huske innlegget hennes havnet i flere nettaviser også.
Fant det: .
www.vg.no/nyheter/innenriks/i/O8lE4O/unni-wilhelmsen-51-ville-laere-gutter-folkeskikk-paa-t-banen-oppgitt-over-de-som-feiga-ut


#73

Pøblis sa for siden:

Og nå kan jeg fortelle live fra toget at jeg gikk på, satt meg på et ledig sete ved siden av den dame, hvor bordet var nede. Hun fjernet en mobiltelefon som lå på setet. Så satt jeg meg ned ved siden avvhenne - en halv stasjon, så kom en mann med to barn og pekte på setet mitt og sa at «dette er hans plass» og satt det ene barnet der, og sa «det er mammaen» når han pekte på hun som satt ved siden av meg. Som altså tok vekk telefonen sin når jeg kom, hvilket jeg tolket som «sitt her». Kanskje hun var drittlei ungen? :fnise:
jeg ser tre ledige seter med sekk på fra her jeg står nå. Kjenner at jeh blir ganske sur av drt, egentlig. Og litt lattermild. :knegg:


#74

My sa for siden:

En underkategori under nr tre er de på regionbuss (jeg tar Mørelinjen fra tid til annen) som er lys våkne helt til bussen stopper på en holdeplass for å ta på folk, og da faller de umiddelbart i søvn. :rolleyes: Det blir nesten komisk.

#75

veobra sa for siden:

Det skjønner man, ja. I alle fall etter en reise. At man alikevel setter veska på setet kan jeg ikke tolke som annet enn at man ikke bryr seg om andre får sitte. Eller man ikke liker/tåler/klarer at andre sitter ved siden av en. Jeg tror ikke alle som sitter slik i rushen er i den kategorien.


#76

Trulte sa for siden:

Jeg fikk en rød prikk av Strå der hun uttaler at jeg ER egoistisk. Er det egoistisk å ha vesken sin i neste sete om det er masse plasser rundt, og ta den bort når det fylles opp? Kvalifiserer man kun til å ikke være egoistisk om man sitter med alt på fanget uavhengig av hvor mange på bussen? Jeg tittet rundt meg i dag og samtlige hadde sekken sin på setet ved siden av i en halvfull buss.


#77

007 sa for siden:

Jeg synes i alle fall dette innlegget vitner om egoisme:

Jeg mener at har man et snev av sosial kompetanse skal det være helt unødvendig å måtte bli spurt om å ta bort vesker/sekker osv


#78

Strå sa for siden:

Jøss, nå omtaler man prikker. Visste ikke at det var innafor.


#79

Adrienne sa for siden:

Jammen, det er jo egoistisk å sette egne behov foran alle andres, og å legge ansvaret over på andre for å gjøre noe med situasjonen (som er manglende plasser å sitte).

Har man vesken ved siden av seg så har man også et ansvar for å være årvåken og fjerne vesken før noen rekker å spørre om å få sitte. Det du indirekte sier at at alle andre må ta støyten for at du synes det er ubehagelig å ha noen ved siden av det, og om ikke det er egoistisk så vet ikke jeg.

For øvrig er det å oute prikker helt lov på FP, det er bare ikke gjort så veldig ofte.


#80

Appelsin sa for siden:

Jeg tenker jo at du var ganske ærlig om tankene dine rundt dette i begynnelsen av tråden, noe jeg syntes var fint, egentlig, for jeg regnet med at du ville få kommentarer knyttet til det.
Så jeg syntes det var mer på den ufine siden å le av tilbakemeldingene (som du skrev), jeg opplever det som en form for latterliggjøring av motstanden. Og jeg er overrasket over at du virker såpass opprørt over å blir kalt egoistisk, når jeg følte det var det du ærlig formidlet i begynnelsen av tråden.

Og det er klart; man blir jo ikke skutt fordi man holder på med egoistisk oppførsel. Og mange oppfører seg egoistisk, overalt. Jeg ser egoistisk oppførsel hver eneste dag, ikke bare på bussen, men på jobb, på butikken, og til og med hjemme i mitt eget lille hus.


#81

Pøblis sa for siden:

Jeg er enig med Strå og har sendt en grønnprikk. :nemlig: Og mjå ærliig innrømme at det var latterliggjøringen din av tilbakemeldingene som dro meg over fra et litt velvillig og humrende "Velvel, vi er alle forskjellig" til en litt mer :himle: "er det virkelig mulig"-reaksjon.


#82

millact sa for siden:

Til sammenlikning så gikk jeg med gipset legg og krykker for to uker siden. Var i Oslo og tok buss hjem Til Sørlandet. Gikk på på Skøyen, satt på sete ut mot midten og hadde venstre fot med gips hvilende liggende på armlenet foran meg (fordi det setet var tomt). Jeg flyttet imidlertid ned foten på hvert stopp slik at folk som kom på kunne få sette seg (det gjorde de heldigvis ikke, så jeg fikk sittet slik mesteparten av veien). Jeg måtte være årvåken er det jeg sier; vi tenker likt.


#83

Lille meg sa for siden:

Hvis vi er enige om hva "masse plasser" er, så, nei, det syns jeg ikke.

Nei.

Hvis det er mange ledige dobbeltseter, så er det selvsagt helt uproblematisk og ikke egoistisk at noen opptar et sete med veska eller sekken sin. Hvor grensen skal gå for antall ledige seter, det vet jeg ikke helt. Problemstillingen oppstår når noen kunne tenke seg å sette seg på et sete hvor det står en veske/sekk, men ikke gjør det (eller må be om at veske/sekk flyttes) fordi det står en veske/sekk der.

Det sagt, så er vi vel innimellom litt egoistiske alle sammen. Å ikke flytte vekk sekk/veske uoppfordret (men flytte den bort med et smil ved forespørsel) kommer ikke veldig høyt opp på min egoisme-skala, egentlig. Det blir bare veldig synlig, og dermed veldig lett å irritere seg over.


#84

Millen sa for siden:

For meg er det stor forskjell om en person har benet sitt på seter i ditt tilfelle her, enn vesker osv.


#85

Lille meg sa for siden:

:nemlig: Føtter med utesko på seter er noe helt annet enn egoistisk. Det er dumt og slemt og gjør setet skittent! :sur:


#86

Input sa for siden:

Det forundrer meg at dette kan være så big deal, og bli en så stor diskusjon. Selv har jeg aldri sekken min i setet, fordi jeg setter den fra meg på bakken, på gulvet i bussen/banen og på gulvet på kontoret. Den er derfor som utesko å regne for min del.

Men å stå på trass fordi man ikke vil be folk flytte sekken sin? Virkelig? Det går jo bare ut over en selv. Det gir liksom ingen mening heller. Det er som når treåringen min blir sur på meg og går inn på rommet sitt og lukker døren. Det er en gave til meg, nærmest. :knegg:

Folk (generelt) gjør så utrolig mye verre ting, som faktisk har en reell påvirkning på andres liv. For eksempel det å fly på ferie flere ganger i året, som bidrar til klimaendringer, det skal vi ha forståelse for at folk må, fordi det handler om livskvalitet. Men å ha sekken sin i setet ved siden av seg, og glemme å ta den vekk når det kommer folk på, det er krise og møtes med null forståelse. Å måtte spørre om noen kan flytte sekken sin, det har ingen reelle konsekvenser for noen (med noen svært, svært sjeldne unntak), verken på kort eller lang sikt.


#87

millact sa for siden:

I mitt tilfelle var det gipset fot for støtte, gullende rent, på armlenet til setet foran (turbuss), men jeg flyttet altså foten vekk hver gang det kom nye folk på slik at de kunne få sitte der.


#88

Tallulah sa for siden:

Det her er virkelig prakteksempler på stråmannargemtasjon og whataboutism.


#89

Anne C sa for siden:

Jeg synes også som Input at det er merkelig at dette er blitt en så stor sak i denne tråden.

Og så virker det på enkelte her at de ALDIR har satt sekken/veska/hva har du på setet ved siden av seg. Det klarer jeg liksom ikke helt å tro på hvis man har brukt kollektivt "hele" livet sitt. Har man aldri vært en tenåring/ung voksen i sin egen boble? I så fall er jeg mektig imponert.


#90

Tjorven sa for siden:

Det er jo akkurat det som er litt vanskelig å vite. Hvilke preferanser andre folk har for å velge sete.

Jeg tar ALLTID veska i fanget eller mellom bena i rushtida. Da vet jeg at det uansett blir fullt. Men hvis banen er tilnærmet tom, så kan det hende at den står ved siden av meg. (Det er sjelden at banen er tilnærmet tom, men det kan skje.)


#91

My sa for siden:

Stå på trass? Når folk lar være å spørre tror jeg nok heller det er fordi de ikke får seg til det, de synes det er ubehagelig, derfor står de heller. Ikke alle er komfortable med å henvende seg til fremmede for å be dem om noe. Særlig ikke hvis den fremmede har hodetelefoner på seg og er opptatt med mobilen eller å se ut vinduet. Trass faktisk.


#92

Input sa for siden:

Det må du gjerne mene. Jeg synes seriøst det er helt absurd at det å ha sekken sin i setet ved siden av seg er en så viktig sak at det skrives nesten 100 innlegg om det, med rødprikking og bruk av ord som egoistisk. Da leter man virkelig etter grunner til å irritere seg over andre mennesker, og velger å tolke andre i verste mening. Hvis man spør om å få sitte og den andre svarer nei, da kan jeg være enig i at det er egoistisk, men ikke før. Det gjør ingenting å måtte spørre, med mindre man velger å la det gjøre noe. Jeg skjønner ikke hvorfor man gidder det?


#93

My sa for siden:

Stor sak i denne tråden? Som handler om dette temaet? :lol: Hvilken sak tenkte du skulle være stor i denne tråden, mtp overskriften?

Hvis det var en veldig stor sak generelt hadde det sikkert fått plass i flere andre tråder. Men i en tråd som handler om at folk okkuperer seter med veskene sine så er det kanskje ikke så rart at temaet okkupering av seter med vesker får stor plass. I følge linken i HI er det også flere transportselskap som ser på dette som et problem.


#94

Millen sa for siden:

Nå mente jeg spesifikt Millacts tilfelle med gips og krykker.
Ellers nei.


#95

Input sa for siden:

Så den ene gruppen kan beskyldes for trass, men ikke den andre? Jaja. :knegg: Når noen har sekken sin i setet handler det vel om at de ikke er komfortable med å ha fremmede helt inntil seg da. Same, same. Noen skriver at om man er så ukomfortabel med å ha andre inntil seg at man må signalisere det med å ha sekken sin på setet, får man heller stå - det kan jo kontres. Er man så ukomfortabel med å henvende seg til andre, da får man stå da. :enkel:


#96

Input sa for siden:

Det blir jo en stor sak når det blir skrevet 100 innlegg. Det er massevis av tråder her inne som får langt færre enn 100 innlegg. Og dette får jo plass i flere tråder. Det er et stadig tilbakevennende tema i gruffetråder. Akkurat det har jeg forståelse for, de trådene er for "øyeblikksfrustrasjoner".


#97

Millen sa for siden:

Nå er jo "problemet" på fulle tog, busser og baner type rushtiden. Ikke når det lite folk.

Foreslår å lese artikkelen det er linket til i HI hvor flere kollektiv selskap bekrefter det er et problem..

"Sofie Bruun, kommunikasjonssjef i Ruter, informerer om at en av deres kundeundersøkelser viser at 13 prosent ergrer seg over at setet blir brukt til vesker og bager".

Og hva har fly og klimakrise med dette å gjøre??


#98

Input sa for siden:

87% ergrer seg altså ikke? Det er jo et stort flertall da, så da er det kanskje de 13% som "tar feil"? Jeg leser også innholdet i teksten som at dette ikke er noen stor sak.


#99

annemede sa for siden:

Hva med hunder (type schaefer), men også små hunder som sitter på setet? Med føtter og alt oppi.
Er det forskjell på hundeføtter og menneskesko?


#100

My sa for siden:

Hunder skal ikke i setet. :sjokk: Absolutt ikke. Små skjødehunder kan til nød sitte i setet hvis de sitter på fanget til eieren.
Mener jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.