Jeg var superspent og forventningsfull etter veldig gode kritikker, og nå er jeg spent på hva dere synes.
Jeg er gammel nok til å huske veldig mange av disse folkene - jeg er jo født på 60-tallet.
Jeg synes rett og slett dette var skikkelig bra. Helt fra starten, der de opplyser at serien er basert på sannhet, løgn og skikkelig dårlig hukommelse.Jeg likte det grafiske uttrykket - måten historien er bygget opp på, og så elsker jeg at møbelhandleren fra Jessheim har blitt en slags forteller. (Jeg var på besøk hos ham i butikken på 90-tallet og fikk en raus gave i form av en hel sofagruppe med tilbehør til sykehjemsavdelingen jeg jobbet på. Tror det var fordi en av hjelpepleierne i avdelingen vår hadde mye gode kontakter langt opp i LO-systemet.)
Er snart ferdig med første episode, og synes er strålende fornøyd med både innhold og form. Jeg fniste veldig av «1974» i anførselstegn, men det er jo et genialt grep. Og Gro – det er jo som å høre henne. Nesten litt spooky
Haha, enig om det med Gro - det er akkurat slik hun hørtes ut. Og jeg elsket "1974". Hørte en podkast hvor Kristin Grue, en av serieskaperne, ble intervjuet, og det var gøy å høre om hvordan de hadde tenkt.
Helt enig, har nesten sett ferdig første episode, og synes det er virkelig fornøyelig. Og ja, Gro er skremmende lik, spesielt stemmen. Husker også disse folkene, er også født på 60-tallet (såvidt det er).
Jeg har sett to episoder og er veldig fornøyd så langt.
Veldig rart at det tross alt ikke er så lenge siden og så er det så fjernt likevel. Jeg er født i 1972, så for meg er dette min barndom, men det nærmer seg raskt en politisk tid som jeg faktisk husker.
Gro og Reiulf er spesielt godt castet og spilt. Og jeg fniser veldig av Bjartmar Gjerde.
Gøy med noen korte innslag fra faktiske sendinger fra den tiden.
Hadde ønsket en Einar Førde med rett dialekt. :rolleyes:
De har jo gjort det enkelt for seg selv ved å la det ta plass i byen slik den ser ut nå. Med de folka som er i den nå. Men hvor alt det som angår serien er plassert i riktig tidsepoke. Det ble veldig bra.
Jeg er født midt på 70-tallet, så jeg husker dem ikke bare som eldre enn det de foreløpig er i serien. Og måten som Gro snakket på var veldig karakteristisk. Både mannen og jeg fniste godt.
Jeg gleder meg til fortsettelsen, men er litt skuffa over at det bare er 4 episoder.
Jeg synes den var fengende og bra. Sikkert ikke 100% riktig historisk, men bra laget. Og noe av det har man jo hørt om/nesten husker. Gleder meg til fortsettelsen.
Jeg likte det veldig godt. Husker ikke 70-tallet, men husker Gro veldig godt og innbiller meg at det var noen overskrifter om Reiulf Steen som "edderkoppen" i tabloidavisene fra 80 og 90-tallet. Utrolig lekent at de bare flesker til med gamle biler og kostymer midt i et veldig tydelig moderne Oslo. Operaen, folk med mobiltelefoner og diverse El-sparkesykler. :knegg:
Jeg likte denne KJEMPEBRA! Men håper ikke det blir mye av Einar Førde der, for det er HELT UMULIG å være Oslo-dialekt-snakkende Einar Førde, altså. :knegg:
Utrolig mange gode fortellergrep! Veldig innovativt og bra gjort.
Hva mener dere med 1974 i hermetegn? Skjønte ikke helt det.
Jeg la mer merke til dialekten til Bjartmar Gjerde enn Einar Førde, det kan ha noe med at Bjartmar både lignet og hadde til dels et forsøk på dialekt mens hos Einar Førde så var det absolutt ingenting som stemte. :knegg:
Helt i starten når Reiulf Steen går ut fra puben og vi ser Operaen og Oslo City, så kommer det opp teksten 7. juni 1974. Etter noen sekunder endres 1974 til «1974». Jeg synes det var hysterisk morsomt.
Vi så første episode i går og likte den kjempegodt. Blir ny episode nå etter middag. Mannen min (utlending) vet såklart mindre enn meg om norsk politikk, men minte ikke serien dårligere av den grunn.
Jeg elsker denne serien! Jeg ble veldig glad av Aftenpoddens nerde-episode om den i dag, jeg har ikke snakket om annet hele dagen.
Hun som spiller Gro, herlighet! Fakter, språk, stemme, hun er aldeles perfekt. Jeg lo dessuten høyt og støyende av Gerhardsen med lys og konfetti. :lol:
Synes den var veldig bra, og gleder meg til resten. Er litt for ung for de første episodene, men snart kommer vi til tiden JEG husker. :knegg:
Det er dog en liten bekymring for at endel ikke skjønner at dette er satire og ikke en dokumentar. Så jeg er litt urolig for om det kan skape grobunn for fake news og denslags. Synes jeg ser det i SoMe at det er også folk som er informerte som ikke henger helt med på at det er satire.
Den er godt og underholdende laget, og jeg elsker komboen av tidskoloritter. Min bestemor var politisk gravejournalist blant annet for Ny Tid i denne perioden, og jeg har fått høre en hel del beretninger om hvordan det artet seg - og det er ikke alltid så lett å skille satire fra hva som faktisk skjedde. :knegg:
(Jeg ble både litt deppa og fniste godt i skjegget av "hvah, LOBBYING, slikt driver vi ikke med i dette partiet!", og det er ganske interessant å kikke på hvordan fraksjoneringen av makt og posisjon åpner for internposisjonering og stridigheter.)
Jeg tenker at den er like lite eller mye etterrettelig som det de fleste tilsvarende dramatiseringer av fortiden er. Som The Crown. Men fortellergrepet, det at de sier at det er basert på "sannhet, løgn og dårlig hukommelse" (som jo alle tilsvarende fortellinger er, de bare enten tror de ikke er det, eller later som om de ikke er det), og det at de blander inn de moderne elementene for å understreke at dette ser vi på gjennom nåtidens briller, det gjør at man blir så kritisk som man alltid burde være.
Er det lov til å komme med et bittelite hjertesukk?
I serien spilles Odvar Nordli av Anders Baasmo Christensen. Odvar Nordli fremstår som en "gammel" mann. Men så langt som serien nå har kommet er Anders Baasmo Christensen faktisk på alder med sin rollefigur ... og akkurat like gammel som meg. :sukk:
(Jeg vet at jeg begynner å bli "ordentlig voksen", men noen ganger kommer det sånne små drypp som gjør det så veldig tydelig. Ja. ja. Om ikke annet så fikk jeg masse trøst av kollegene i 20-åra da jeg sukket over dette, og de smurte tykt på om at folk fremstod eldre den gang enn nå.)
…jeg tror det er en del sannhet i det også; kanskje den kroppslige endringen er mer eller mindre lik nå som før, men folk kledde seg på en måte som gjorde at de så eldre ut før. Eller synes jeg bare de ser gamle ut fordi det er denne klesstilen jeg forbinder med de som var over 40 da jeg var barn? Evt kler vi oss egentlig gammelt nå også vi skjønner det bare ikke? :knegg:
Eg likte serien kjempegodt!
Når det gjelder Einar Førde syns eg det er heilt uproblematisk at dialekta er feil, men langt meir problematisk at personligheten er feil.
Einar Førde var jo kjent for å vere ein rimelig skarp og sarkastisk type. Og ikkje minst rimelig sexistisk. Han ville aldri overlevd metoo, så godt han var død då den bevegelsen kom :knegg:
Han som spiller Einar Førde i denne serien framstår derimot som ein liten pusekatt i forhold. Men mulig det endrar seg etterkvart.
Og stort alkoholkonsum, i Odvar Nordlis tilfelle. Serien har ikke tatt for seg den famøse togtur-valgkampåpningen i 1979, men da måtte han vel bæres av toget. Ikke at han var alene, men klart sånt tærer på.
At Trygve Bratteli og Einar Gerhardsen så gamle ut, er også naturlig. De holdt jo på å stryke med i Sachsenhausen, begge to. (Men krefter til å risse opp en plan for å ta makta og så forme etterkrigsnorge, og så reise rett hjem og iverksette den, det hadde de! :sjokk: )
Apropos å se ut som sin alder; en professor i psykiatri, Sigmund Karterud, tror jeg er 79 år. Synes han ser yngre ut enn visse 50-åringer jeg har sett.
Er det bare jeg som får litt Asperger-vibber av Gro-karakteren? :humre: Jeg har aldri tenkt Asperger om Gro Herself, altså. Men K. T. Johansen gjør akkurat den lille vippen som skal til for å gi meg den følelsen. Ikke for det, jeg synes hun gjør en strålende innsats. Det er rett og slett fornøyelig. :)
Veldig. Direkte, uten å ta ironi, sier rett ut det hun mener. Litt Saga Norén-ish. Men mest av alt faktene og ansiktsutrykkene. Jeg liker det altså. Hadde bare ikke tenkt i de baner før dette.
Ikke tenkt i asperger-baner jeg heller, men skjønner hva du mener når du først leder en inne på tanken. For meg er asperger og statsminister litt motpol, liksom. Var utenkelig for meg før, ihvertfall. Kanskje ikke nå, når man har mer kunnskap.
Den øverste ER jo et bilde av Odvar. antakelig som veldig ung. Den nederste var et forsøk på å dele hva KI mente Odvar ville sett ut som i dag. det så ut som coveret på en sånn husmor-soft-porno-roman. Ikke som Odvar Nordli, nei. :fnise:
Jeg synes også den episoden var Vedlig god. Jeg hørte "serieprat"-podkasten etterpå, hvor det var intervju med regissøren - da likte jeg den enda bedre. :hjerter: Veldig god fremstilling av kulturkollisjonen og maktulikheten.
Jeg sparer dagens episode til i kveld, mannen ser på sport, og vi liker å se det sammen.
Synes gjennomgående serien er god, episoden i dag var bra. Figurene er jo litt karikerte, Gro også. Den meta-greia i dag med Gro og Gunnar Berge var fornøyelig. :knegg:
Herlig episode i dag. Liker veldig godt at de tar det så langt ut. Har vært på noen politiske landsmøter og jeg synes de har fanget kaos-stemninga og skrudd den til ti hakk. :lol:
Jeg synes serien er helt fantastisk, og at de balanserer godt mellom parodi og alvor. I dagens episode synes jeg de, mer enn tidligere, fikk frem at Reiulf Steen var en veldig kompetent politiker med et genuint engasjement, og så er det interessant (og rimelig) at Gro Harlem Brundtland fremstår som litt mindre sympatisk nå etter at hun har fått makta enn hun gjorde til å begynne med i serien.
Jeg liker ellers at de putter inn klipp av de faktiske politikerne her og der, på viktige punkter i historien. (Og så lo jeg da «Einar Førde» plutselig snakket nesten riktig dialekt. :knegg: )
Ja, Førde-grepet var kostelig! :haha: Jeg er lidenskapelig opptatt av både historien og fortellergrepene og sluker både podkaster og artikler. Utrolig gøy!
Ja, det har jeg definitivt lagt merke til! Kommenterte det akkurat til mannen min.
Jeg storkoser meg med serien.
Snakket akkurat med min AUF-sønn som sier han har bodd på hotellrommet til Sissel Rønbeck. Altså det i dagens episode. :knegg: (Sørmarka konferansesenter.)
Han er visst forresten også kanskje med i neste episode, som statist. Han ble isllfall filmet som statist. Vi får se. :)
Hvorfor spoilertag, episoden gikk jo på tv igår?
Jeg syntes denne var kjedelig, særlig den lange enetalen til Reiulf. :gjesp:
Spent på å høre Seriesnakk om denne.
Seriesnakk om Køllegrøtsullik-episoden var bra, der var det lang snakk med Bjørn Tore Godal som var sentral i Ap men ikke er med i Makta. Også morsomt å høre Marius Lien om meta-øyeblikket med Gunnar Berge.
Det er jo ikke sikkert alle har sett den da ea, selv om den gikk på TV i går. Jeg så den litt senere på kvelden i går, men forrige ukes episode så jeg ikke før flere dager etterpå. Unngikk denne tråden da, fram til jeg hadde sett den.
Jeg likte episoden godt, inkludert Reiulfs monolog. Likte nok en gang at de gjør et litt uvanlig fortellergrep,
Jeg ble også rørt av denne episoden, på mange plan. Det var mange lag av typen "Hva som ikke ble/kunne ha vært" syns jeg. Å se et Utøya før 22. juli, men med ungdom av i dag, å høre om Pinochets ønske om å utrydde (unge) sosialister, og Gro og Reiulfs samtale. Da er det hjerteskjærende som seer å vite mer om fremtiden enn karakterene.
Det er tydelig at serien ikke bare er en sånn satirisk komedie som det kunne se ut til i de første par episodene, og jeg liker godt at de bruker ulike grep til ulike deler av historien. Både det meta-grepet med Gunnar Berge (der de sier eksplisitt at de til dels fremstiller folk som «tullinger» selv om de naturligvis ikke var det i virkeligheten) og det at de lar være å gjøre narr av ordentlig alvorlige ting. For eksempel var det godt at de ikke gjorde humor ut av Kielland-ulykken eller av demonstrantene i Alta-saken, og jeg synes også det passer veldig godt at de viser Utøya så fint som det de gjør her.
Fantastisk grep at unge Jens snakker om NATO også.
Hele episoden var som du skriver, Tally, en sånn hjerteskjærende greie for alle oss om vet alt som har skjedd etterpå. Det solgylne retrolyset, varm sorgløs sommer på leir, liksom. Hjertet mitt knuste litt.
Jeg tenkte masse på 22. juli under episoden, og jeg likte godt det retrofilteret de brukte. Deså ut som "gamledager". :rørt: Jeg innbiller meg at det var unge AUF-ere som statister der?
Jeg likte hele episoden, også Reifulfs (litt for) lange monolog. Og slutten med hva som kunne vært var genial!
Jeg synes monologen var fantastisk. Det føltes helt sannsynlig at alle ble sittende musestille og fengslet, og at han hadde den posisjonen han hadde (kanskje særlig i AUF, men ellers også).
Jeg syntes også at talen fungerte godt. Og i det hele tatt at de dvelte på Utøya og opplevelsen og den uskylden som vi vet at kommer til å bli brutt. Fokuset på båtene og vannet og det vi vet om de som måtte rømme der. Jeg har ingen AUF/Utøya forbindelse og selv for meg er dette sterkt.
Og så likte jeg grepet med forsoningen mellom Gro og Reiulf og at de også selv kommenterer i serien at dette jo ikke skjedde i virkeligheten. Litt som da Gro i episoden foran begynner å krangle på manus. Og han som spiller Berge lurer på om det er hans spill det er et problem med.
Utøya brukes jo fortsatt til sommerleir, både for AUF og mange andre ungdomsorganisasjoner. Så de unge skuespillerne kan ha vært der til tross for 22. juli. Og det er et ganske viktig poeng synes jeg. AUF sa tidlig at de ville ta Utøya tilbake. Det som stedet representerer ble ikke drept.