Siden jeg svarte på en tråd om julebrus, ble jeg inspirert til og finne ut hva vi spiser, på julaften!
Her er det PINNEKJØTT! Det er klart det beste! Tilbehør er poteter, ribbefett og kålrabistappe. Juleøl og akevitt, til de som ønsker det. Brus og farris til de andre.
Til dessert har vi ikke noe fast, men som oftes blir det riskrem eller fruktsalat.
Jeg kan ikke fordra svinekjøtt, men lager ribbe med medisterpølser og medisterkaker til de som liker det
Selv elsker jeg pinnekjøtt, og jeg får helt vann i munnen når jeg tenker på det nå , nammnamm....
Tilbehør er poteter,kålrabistappe og krfaten fra stekingen av pinnekjøttet på slutten i stekeovnen
De som spiser ribbe får hjemmelaget tyttebærsyltetøy,rød- og surkål
Dessert er ofte riskrem, fruktsalat eller multer med krem
I min familie har vi brukt å ha kalkun, i mannens familie har de brukt å ha ribbe. Vi har begge deler, vi. Når vi feirer med min familie, så blir det ofte lutefisk i tillegg :matglad familie:
Jeg og mannen er vokst opp med ribbe, tilbehør er rød-og surkål, tyttebærsyltetøy, ertestuing, poteter og rågod saus. Svoret er særdeles viktig for mannen min...
Pinnekjøtt er veldig godt, men det forbinder jeg med nyttårsaften-mat.
Vi har aldri hatt tradisjoner i min familie. Så jeg vokste opp med både svinestek, surstek (dette er det beste jeg vet!!), fisk osv på julaften. Svigers spiser alltid ribbe, så når vi feirer jul der annenhvert år blir det altså ribbe.
Nå skal vi feire jul hos oss i år, siden vi har nyoppusset leilighet og plass til mange, gleder meg ihjel! Vi skal ha kalkun, og siden svogeren min nekter å feire jul uten ribbe, blir det det også. Vi skal altså ha ribbe OG kalkun. :D
Om det er hos familien til mann, mormoren hannes så får man servert ribbe og kjøttkaker.
Jeg liker ikke noe av delene...Og ikke kan jeg spiste kjøttkakene hennes uansett for hun propper de fulle av melk.
Spiser vi hos mamma og pappa så er det kylkun :)
Mann får ribbe da. Mammaen min er snill å lager noe som alle liker..
Har potet,gullrot,rosenkål,saus og waldorfsalat til.
Og finnmarks kystmulter til desert. Mann og turbo spiser da sjokoladepudding.De er bare noen pyser ler
Når vi hadde alle hjemme hos oss i fjorfjor så serverte jeg pinnekjøtt.
Vi har ribbe, av den typen med kotelettkam sånn at det er mye kjøtt og ikke bare en tynn flis med masse fett. Tilbehør er hjemmelagde (og veldig gode) medisterkaker som jeg lager av en blanding av medisterdeig og karbonadedeig. Surkålen er også hjemmelaget, og rørte tyttebær er viktig. Så er det poteter, svisker, diverse grønnsaker og deilig saus.
Ribbemiddag kan være utrolig kjipt i veikro/catering-variant, men sånn som jeg lager den vil jeg påstå det er et skikkelig deilig måltid. ;)
Til dessert har vi alltid frisk fruktsalat med hakkede mandler og evt. litt krem. Perfekt dessert etter en sånn kraftig middag. Riskrem eller multekrem blir rett og slett for mektig syns jeg, så det har vi heller en dag vi har lettere middag.
Jeg er oppvokst med lutefisk på julaften, :nam: men de siste årene har vi spist ribbe. Nå har imidlertid Maritmannen sagt at han heller vil ha pinnekjøtt på julaften, så når vi begynner å feire jul hjemme hos oss selv, så er det pinnekjøtt som blir julaftensmiddagen her i huset.
I år skal vi til mine foreldre, og siden mamma er livredd for at det skal bli for lite mat så får vi ribbe, svinestek, medisterkaker, små hvite pølser, surkål, rødkål, poteter og kokte grønnsaker. Til dessert blir det riskrem med rød saus og multekrem med krumkaker. Og så spiser mamma og pappa på restene hele julen. :himle:
Jeg er ikke så veldig glad i julematen. Det er litt for mye svinefett for meg. Julekaker og godteri derimot. :nikker:
Pinnekjøtt med alt deilig tilbehør. Men jeg er ganske snill :snill: når vi inviterer mange til julaften, da lager jeg Pinnekjøtt og Ribbe middag. Da blir alle tilfredstilt! Og masse mat! :nam:
Den ene julen jeg ikke har feiret hjemme hos foreldrene mine hadde vi ribbe, pinnekjøtt (til meg) og fantastisk gode kjøttboller (noen veldig spesielle med hemmelig oppskrift) og christmas pudding.
Hjemme hos foreldrene mine er det ribbe hvert år.
Jeg vil helst ha pinnekjøtt på julekvelden, men min far har bursdag i romjulen så vi pleier alltid å ha pinnekjøtt på hans bursdag.
Surstek! Ikke den bergenske varianten - men surmelksvarianten. Gjerne laget på vilt som i utgangspunktet er ganske tørt, men etter 1 uke i surmelk blir det fortreffelig. :lykkelig:
Pinnekjøtt og ribbe har jeg et anstrengt forhold til. Ribbe har jeg ikke smakt heller, men jeg var faretruende nær. Fikk dessverre blodpropp og "slapp" unna. :knegg: Pinnekjøtt var noe som kom inn i familien etter at jeg ble voksen og hadde bodd x antall år hjemmefra da min stemor plutselig fikk det for seg at hun skulle lage egne tradisjoner. :snurt:
MMM. Ja, surstek er fantastisk! Jeg tror neppe jeg får servert noe bedre enn det. Folk som ikke er fra Vestlandet rynker på nesen og har jo aldri hørt om surstek engang. :eek:
Jeg har aldri laget det selv, men hos mormor fikk vi den servert med rømmesau. Utrolig god saus, beste jeg noensinne har smakt.
Fram til nå har jeg alltid feiret jul med mamma og pappa og broren min med familie og da har vi ribbe og pinnekjøtt med alt tilbehør. I år er det mulig jeg, mannen og lille skal feire bare oss og da vet jeg ikke helt hva vi skal ha...
Mamma og pappa kunne ikke bli enige om de skulle ha ribbe eller pinnekjøtt, ergo har vi begge deler.
Høres nok litt styrete ut, men maten lages jo stort sett av seg selv.
I år skal vi være her hjemme hos oss, så da er det jeg som står for matlagingen. :skremt:
Jupp! Surmelksvarianten lages ved å la steken marinere i vanlig surmelk i flere døgn - gjerne over en uke også. Mørner kjøttet veldig bra - det setter vel egentlig ikke så mye smak.
Når jeg tenker meg om så høres det kanskje mathygienisk litt på kanten ut? :knegg: Uansett - det er ikke det - faktisk økes også holdbarheten på kjøttet.
Vi spiser alltid ribbe på julaften - med poteter, saus, rødkål, sossisser, erter, kokte epler og kokte svisker. Nam, nam:jupp: I år er det mine foreldre som er gjester hos oss på julaften, så da blir det middag hos svigers 1. juledag. Da blir det nok kveite - fisket av svigerfar. Ellers så blir det nok pinnekjøtt en dag i løpet av jula også og sannsynligivs kalkun på nyttårsaften
Når det gjelder dessert så er vi ikke like trofaste som når det gjelder middagen. Vi varierer mellom molter med fløte, hjemmelaget karamellpudding og creme Brulè. Vi spiser oss gjerne så mette på selve middagen at desserten blir mindre viktig - som regel blir den spist senere på kvelden
Iset og Veronal, det høres jo litt merkelig men interessant ut. :humre: Jeg tror jeg skal være vill og gal og prøve å lage dette en søndag. Kanskje jeg skal imponere mamma og pappa med skikkelig søndagsmiddag en helg. Jepp, det skal jeg.
Ribbe med medisterkaker, julepølse, rød- og surkål samt mandelpotet. Dette er mannens julemat-tradisjon, og siden hans foreldre feirer jul med oss "ofrer" jeg meg. ;)
Multekrem til dessert!
Pinnekjøtt er "min greie" og det spiser vi 1. juledag. Serveres med hjemmelaget kålrabistappe og mandelpotet.
Vi voksne drikker juleøl, og de mest voksne (ikke jeg) akevitt mens ungene får brus etter ønske.
I min familie har vi alltid hatt lutefisk på julaften, og ribbe første juledag (og så kokt kveite og pinnekjøtt de to neste dagene). Vi hadde også lutefisk den ene julen vi har feiret hos oss selv, da Lillegutt var tre uker gammel og vi ikke orket å reise langt av gårde. I år skal vi for første gang til svigerforeldrene mine i julen, og da tror jeg det blir ribbe på julaften.
Er fra Bergen men har aldri hørt om sursteik - må få mamma til å lage det en gang før jul tenker jeg. Høres godt ut, men hvem har plass til en steik i kjøleskapet i 10 dager???
Det skal vi også ha, sammen med ribbe, mammas hjemmelagde medisterkaker, poteter, svisker, rødkål, surkål, rødbeter, sylteagurk, sennep, juleøl og akevitt. Til dessert er det multekrem. 1. juledag er det lutefisk med ertestuing, bacon, poteter,++, og karamellpudding til dessert.
Sånn er det hvert år, og det kan ikke være annerledes. det må også være hjemme hos mamma - i en alder av 35 har jeg enda ikke feiret jul noe annet sted, og jeg orker knapt tanken på å ikke være hjemme-hjemme i jula.
Sossisser var en åpenbaring for Lillegutt forrige jul. Jeg tror aldri han hadde fått noe så godt (eller fint) til middag før. :D
Ja, jeg er litt vemodig-spent ved tanken på å ikke være hjemme hos mamma i år. Vi var som nevnt hos oss selv i Oslo den julen Lillegutt var nyfødt, men da var det jo litt unntakstilstand. Å feire jul et annet sted blir rart. Men hyggelig, tror jeg nok.
Vi har alltid hatt ribbe, surkål, medisterpølser og -kaker på julaften, men både jeg og mannen synes alltid vi blir så usannsynlig stappa at da vi skulle ha julaften i fjor klinte vi til med pinnekjøtt.
Dere vil ikke tro det ramaskriket det ble i størsteparten av familien :eek: "Ikke ribbe???"
Men vi vartet opp med noen kalde ribbebiter og dansk fleskesvor (av snackstypen), festet sammen med tannpirkere :) Til middagen var det pinnekjøtt, Vigramør (helt fantastisk kjøttpølse vi fikk tak i via venner derfra), rødkål, tyttebær, hjemmelaget kålrabistappe osv.
Og alle var enige om at det faktisk var ganske vellykket ;)
På kjøttbasaren får du godt pinnekjøtt! Litt dyrt er det, men … Villsau fra Austevoll smaker veldig godt, litt små sider, høy pris og veldig veldig godt. :D
Ribbe, medisterkaker, sossiser og hjemmelaget rødkål. Hadde det vært opp til meg, hadde det blitt pinnekjøtt med tilbehør. Det blir istedet et par ganger før jul :D Med øl og Gilde Taffel.
Jeg orker ikke "vestlandsmat". Pinnekjøtt er disgusting.
Det beste jeg spiser på julaften er enten gås eller ryper. :nam:
Vi har aldri egentlig hatt julaftentradisjon, men juletradisjon - de samme rettene går igjen hver jul, men faktorenes orden er likegyldig.
Her i huset blir det nok ryper på julaften når ungene er i seng. Vi feirer nemlig "american style" jul med pakker på førstedags morgen - genialt når man har småbarn! Anbefales! Julaften er deilig middag for mor og far (og barna når de blir store nok). Juledag er det snadder brunch med alt mulig godt og gooood tid til å spise masse!
Her blir det ribbe med rødkål, surkål og snittebønnestuing (det må gubben ha til alt som har med steik o.l å gjøre)
Medisterpølse også, men ikke medisterkaker. Jeg spiser ikke ribbe for det er alt for mye fett for meg.
Gubben mener jeg lager den beste ribba han har smakt :D
Det var noen år vi hadde kalkun, det passet meg myyye bedre. Men det ble litt mye med kalkun både jul- og nyttårsaften mente gubben.
Pinnekjøtt ..... :iiik: Det er ikke godt. Har smakt det en gang, det holder.
Svigermor lagde det mens hun bodde i underetajsen her, det var meningen jeg også skulle spise det. Men min sarte gravide nese tålte ikke lukta engang, ikke magen heller for den saks skyld......
(orket ikke mat i det hele tatt på par dager pga lukta som satt alt for godt i)
Lutefisk er heller ikke helt min greie. Jepp, jeg er kresen.
Et år mamma jobbet ettermidagen/kvelden så hadde jeg, pappa og broren min kylling. Det passet meg bra. (det er det eneste pappa er utrolig flink til å lage)
Høres lurt ut. Ville nok blitt ramaskrik om vi skulle gjort om tradisjonene her. Mine to på 12 og 14 år ville nok ikke akseptert det. Men jeg kunne tenkt meg det. Slippe det stresset med både middag, pakker og kaffe og kaker puuuh..... på samme dag.
Her har vi ribbe med sprø svor, rød og surkål, grove medisterkaker, sossiser, julepølse, tyttebær syltetøy, brun hjemmelaget saus, rosenkål, mandelpoteter, sure agurker(hele) og riskrem til dessert på julaften.
Vi har ribbe nettopp fordi det er tradisjon. Ribben må være mye kjøtt på.
Ribben skal kun spises en gang i året.
Ang tilbehør lager jeg grove frikadeller, surkålen og rødkålen selv og selvsagt tyttebærsyltetøyet med litt nelikk i. Vi har svisker og stekte eplebåter til Grønnsaker, god saus og pølser.
Til dessert er det riskrem som er laget at risgrøten vi alltid har på lille julaften med hjemmelaget saus og mandel oppi til den som er heldig å finne den.
Skulle vi ikke tenkt tradisjon så hadde det nok blitt kalkun eller viltstek.
Det jeg ikke fatter er at noen orker å spise så tung mat hver dag. Vi har innimellom dager hvor vi inntar fisk og litt lett mat.
Hjemme hos oss bruker vi pinnekjøtt på julaften og ribbe på 1.juledag.
Annet hvert år når vi er hos mine foreldre har vi svinestek på julaften, og pinnekjøtt på 1. juledag.
Jeg bryr meg egentlig lite, jeg er ikke egentlig så overvettes begeistret hverken for pinnekjøtt eller svineribbe :filer:.
Men Rhett hadde laget mytteri hvis han ikke hadde fått svineribbe. Vi har det hos oss på tredje året, men det er heldigvis svigerfar og pappa som står for kokkeleringen :Praktisk anlagt:.
Vi har pinnekjøttlag for venner rett før jul, og minst 1 gang i romjulen – så jeg blir godt forsynt, takk.
Vi kaller forøvrig pinnekjøtt også for ribbe. Og tradisjonen hjemmefra er både saueribbe og røkt, dampet svineribbe (dampet sammen i kjele). Så sær kan man bli! :)
Nei jeg hadde ikke villet hatt det slik, men det er jo sikkert pga den innbarka tradisjonen vi har her. Jeg elsker selve julaften, pakkene er en stor del av kosen der de ligger og venter mens vi spiser middag. Uten pakker den kvelden hadde det blitt litt stusselig. Dessuten er det noe eget over å ha hele familien der mens man pakker opp. Giveren får se hvordan mottakeren reagerer, man får takket med det samme og alt er bare kos.
Har jo sett på amerikanske filmer der ungene står opp og bare HIVER seg i pakkehaugen uten engang å se på hvem giveren er. Huff.
I fjor byttet vi faktisk rundt på rekkefølgen. Vi åpnet pakker først, mens Sneipen var glad og opplagt. Så tok vi laaaang julemiddag etter at han hadde lagt seg. Det var utrolig deilig.
Det gjør vi nok i år også, men vi kan jo selvsagt ikke holde ham unna maten i alle år fremover. :fristende tanke: :knegg:
Jeg er også vokst opp med tradisjonell jul. Men gave-spenningen julaften er jo like stor selv om gavene åpnes neste morgen, da. Og har vi familie på besøk i julen så overnatter de uansett (bor utenbys hele hurven), så da sitter vi i pysj med kaffe og varm sjokolade og pakker DANNET opp gavene :knegg:
Jeg husker som barn hvor frustrerende det var å pakke opp gavene, men ikke å rekke å leke med dem før det var leggetid, og utallige ganger hvor man tilslutt ble spadd i seng, totalt utslitt og hylgrinende fordi man ikke VILLE legge seg med rommet fullt av nye leker, høy på dessert og sjokolade og i vinkel av trøtthet... en småkjip avslutning. Det geniale med pakkeåpning førstedag er at man har goood tid, og har hele dagen til å kose seg med alt det nye.
Det hører dog med til historien at vi som barn alltid var på siste forestilling i kirken, og middagen ble servert sent, og det var ALLE julesangene rundt treet før gaveåpning så det ble rimelig sent på kveld før vi var ferdig...
Men jeg skjønner jo veldig godt at de fleste beholder tradisjonen. For oss var det imidlertid lett å tenke "nytt" siden Mr. Norway hadde bodd i USA i mange år og var vant til begge deler, og jeg er jo en extremt flexibel person :p
Vi lot Lillegutt få sine pakker før middag, både i fjor og i forfjor, og så spiste vi middag alle sammen, og så hadde vi dessert og kaffe og kos til han var trøtt nok til å legge seg, og så pakket vi voksne opp gavene. Mulig han vil være litt mer interessert i våre gaver i år, vi får se hva vi gjør.
Problemet er at han tuller utrolig mye under måltidene, og spesielt når det er mye folk og oppstyr. Jeg blir ganske svett under en vanlig middag. Og hvordan kan jeg nekte ham brus på julaften, eller få ham i seng etter å ha drukket det?
Der minnet du meg jaggu på det vi bestemte i fjor; at vi skulle ha julegrøt med mandel i 2-tida (mannens tradisjon), gaver etter det og en laaaang middag i 7-8-tida - etter gaveåpning (NY tradisjon). Maten betyr mindre for de små allikevel. Gavene, derimot, GAVENE...!!
Helt enig. Her er det kirken, middag, rydding og så gaver. Ungene legger seg når de er trøtte denne ene dagen (og nyttårsaften) og det er bare kos og fornøyde unger fra ende til annen.
Her har vi pinnekjøtt m/tilbehør. Men jeg må innrømme at jeg er mest glad i ribbe. Så vi må alltid få til en ribbemiddag også i løpet av julen.
Første dag "skipper" vi veldig ofte middagen og har en god brunch/julekoldtbord.
Da vi var små spiste vi grøt på julaften. Med mandel i.
Mamma og pappa innså at det ikke ble mye ribbekos med tre døtre som hadde spist snadder hele dagen og ellers hadde kroppen full av pakke-ut-gaver-forventning.
Når alt roet seg til kvelden, var det fram med julekoldtbord og te.
Ribba tok vi 1. juledag og pinnekjøttet på julaften.
I min familie har vi alltid hatt pinnekjøtt og sossisser (små bleike pølser), kålrabistappe poteter og sjysaus.
Jeg klarer ikke å lære meg å like pinnekjøtt, så da jeg hadde fylt 25 og blitt mamma for første gang, streiket jeg og forlangte endring. Jeg nekter å spise pølser på julaften. Så nå har vi ribbe med poteter, saus, gulrøtter, rosenkål, rødkål. Riskrem til dessert (den MÅ være ferdigkjøpt).
Svigermor har Kalkun til julemiddag, og riskrem spekket med hakkede mandler.
Er vi hjemme, blir det alltid med mine foreldre, og da har vi ribbe.
Ribbe, medisterkaker, poteter, saus og diverse grønnsaker. Alt hva hjertet kan begjære. :nikker: Til dessert har vi alltid hatt moltekrem, men siden de fleste liker riskrem bedre har vi byttet til det de siste årene, evnt. laget begge deler. Mandel i desserten og stor gris til en heldiggris. :)
Heldigvis hadde jeg og mannen samme mattradisjoner på julaften, så det var lett å lage en felles juletradisjon. Dessert var vi ikke helt enige om. Hans familie har aldri dessert, de har heller et digert kakebord litt senere. Jeg liker egentlig ikke kaker så godt, men elsker dessert (karamellpudding). Så da blir det begge deler. :glis:
Dette er vår tradisjon også. Vi lager sursteik av oksesteik da, men den bør ha minst 10 dager i surmelk. Det skal være viltsaus til, samt waldorfsalat og masse annet godt.
Hva er den bergenske varianten?
Jeg trodde forøvrig sursteik var stavangertradisjon. Det er mange siddiser som har det og få andre som vet hva det er.
Jeg legger den i plastpose. Tar ikke så mye plass, det.
Her er det torsk OG ribbe. Torsken ble innført da faren min ble veggis for mange år sida. Ribben serveres med salsa mexicana. :D Det hender vi har medisterkaker og sånn.. øh.. kål også. Surkål? Rødkål?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.