Jeg skal ha jentekveld på lørdag og tenkte å lage vårruller. Har googlet på endel oppskrifter og mange ser gode ut, men kan jeg ikke få DERES beste oppskrift også? Trenger tips. :)
Hva serverer dere til? Jeg kan jo koke ris og lage forskjellige gode diper til.
Jeg lager ikke vårrullene selv, jeg kjøper de av ei dame som lager noen fantatisk gode. Det jeg vet er at hun bruker; svinekjøtt, risnudler og gulrot inni.
Jeg synes det er godt å servere enten en stor salat eller wok grønnsaker til, i tillegg til ris. Av dipp så foretrekker vi å bruke sweet chili sauce.
Jeg lager de jo på en helt annen måte hehe. Med most potet og sånn i, mer lignende pakistanske samousa, men de ser ut som vårruller. Mange har blitt lurt hehe.
Vi lager vårruller med jevne mellomrom og den beste oppskriften fant vi i den store wokboken.
Indonesiske vårruller:
4 tørkede shii-takesopp
80 g tørket risvermicelli/risnudler
1 ss olje
2 fedd hakket hvitløk
2 tsk revet, frisk ingefær
250 g kvernet svinekjøtt
250 g rå scampi, renset og finhakket
1 ss soyasaus
1 ss østerssaus
1 ss kinesisk risvin
1 ss søt chilisaus
1 revet gulrot
8 finhakkede vannkastanjer
4 finsnittede vårløk
200 g finrevet kinakål
2 tsk maismel
20 store deigplater til vårruller
Rapsolje til frityrsteking i wokpanne.
Bløtlegg soppene i kokende vann i ca 20 min. Finsnitt hattene. Nudlene kan samtidig bløtlegges i kokende vann i ca 7 min og kuttes i mindre lengder.
Varm woken på sterk varme og ha i olje. Stek hvitløk og ingefær i ca 1 min. Ha i svinekjøttet og stek i ca 3 min, og ytterlige 1 min med rekene. Ha så i alle ingrediensene utenom maismel og deigplater og stek i ca 2 min. Kan smakes til med salt og pepper.
Bland maismel med 2 ss vann. Stabelen med deigplater kan legges under et fuktig klede. Ha ca 2 ss fyll på hver plate og pensle med maismelblandingen og rull sammen. De ferdige rullene legges så under et fuktig klede så de ikke tørker ut.
Woken fylles så 1/3 full med rapsolje og varm til ca 180 g. Stek rullene tre og tre sammen og stek til de er gyldne - ca 2 min. La de renne av på sammenkrøllet tørkepapir.
Serveres med ris og soya/chilisaus.
Alle ingrediensene er lett å få tak i, spesielt på invandrerbutikker. De er enkle å lage (til tross for laaaaang liste med ingredienser) og det er gøy hvis man er flere sammen. De smaker vanvittig godt!
Vietnamesiske vårruller
1 pk kjøttdeig eller karbonadedeig
1/2 pakke crabsticks (rives i småbiter) Jeg bruker ikke crabsticks.
1 løk (finhakkes)
2 store gulrøtter (rives)
2 fedd hvitløk (finhakkes)
2 egg
Glassnudler (legges i bløt i kokende vann noen minutter, klipp opp i småbiter)
Tørket sopp (legges i bløt i kokende vann noen minutter, skyll godt og klipp opp i småbiter)
Glassnudler og sopp, klipper jeg opp mens de ligger i dørslaget.
Det er litt vanskelig å angi mengde på sopp og nudler, prøv deg frem.
ca 1 ts salt og pepper + 1 1/2 ts sukker.
Jeg bruker de minste vårrulldeig-platene, 50 i pakka.
Hva med kjøttdeig/karbonadedeig, revet kål, løk, glassnudler (jeg nekter å spise om du dropper nudlene :nemlig: ), revet gulrot, soyasaus og oystersauce?
Ser ikke på vårruller som norsk kosthold og er det jeg har fått servert hjemme i alle år.
Først når jeg begynnte på vidregående at vi begynte å spise taco og wok.;)
Har guglet det litt å virker som det er mest pop.i områder der man har masse resturanter av alle slag . Og det kan jeg skrive under på at vi ikke har.
Og vi spiser ute max 1 gang i året
Jeg syns ikke det er rart at du ikke har smakt. Jeg hadde heller aldri smakt det før jeg flytta til by;) Da syns jeg det var hakket rarere at ei jeg gikk på høgskolen sammen med aldri hadde smakt brunost.
Rart egentlig hvor store forskjeller det kan være i et så lite land som Norge. Her jeg bor var jo vårruller og annen kinesisk mat den første 'eksotiske' maten vi stiftet bekjentskap med, og det var vel for sånn ca 25 år siden....
Selv lager jeg ikke vårruller, men spiser dem gjerne, med litt salat og sweet chili dip :D
Er de i frysedisken like gode som på restaurant ? Jeg har aldri turt å prøve for jeg regner med de smaker papp. Har for øvrig aldri prøvd å lage dem selv heller. Får man tak i sånn innpakning på vanlige dagligvarebutikker, eller må man i en forretning for eksotisk mat ?
Smaker dritt. :knegg:
Vårrulldeig får du kjøpt i innvandrerbutikker, ligger i fryseren. Kjøp de minste arkene, 50 i pakka. Jeg synes ikke det er noe godt med for tykke ruller, spis heller litt fler. :D
Ultra på Bryn i Oslo har det også.
Her i Trondheim selges det vårruller for latterlige billige (6 kr pr stykk) og sinnsykt gode. Jeg føler litt på at de er så gode og billige at det nesten ikke er verd prakket å lage det selv. Vi serverer det med ris, sweet chilli, grønnsaker og sånn. mmmm - Yummy!
Jeg anser glassnudler, kjøtt og gulrøtter som nødvendig ingredienser. - og sikkert oystersaus..
Måtte jo se etter de da je var å handlet i dag for jeg hadde aldri lagt merke til de ,og det var ikke så rart ,de lå i en frysedisk vi aldri ser i. ilag med butterdeig,rundstykker og sånt
Og hadde jeg ikke spes lett etter de så hadde jeg ikke sett de
På butikken med det klingende navnet "asiatisk butikk" på Tiller (ja, det er der det skjer, du vet vel det?) + kinasjappa bak byhaven og mix-kiosken i olav trygvassons gt (ikke langt fra krysset mellom munkegata og olav trygvassons gt) - De smaker likedan på alle disse tre butikkene omtrent!
Cluet er å ikke lage de for tykke og kun ta på fyllet akkurat ved spissen av deigen. Skjønner du hva jeg mener? Rull kun 2 ganger før du bretter inn sidene og legg de gjerne "bak" rullen, da får du strammet skikkelig. Vårrullene er best når de er små og tette, ikke laaange slaskete pølser, da trekker fettet mer inn.
Her er vårrull-oppskrift jeg har tenkt å forsøke, hentet fra "Stiansen til hverdags":
Vietnamesiske vårruller med hoisinsaus
150 gram kjøttdeig
2 ss soyaolje
1 løk
1 gulrot
3 fedd hvitløk
100 gram kål
1 bunt vårløk
1 ss revet ingefær
1 ss hakket chili
3 ss fishsauce
6 ss oystersauce
2 ts sesamolje
1/2 lime, saften av den
100 g risvermecelli, tynne risnudler
1/2 dl hakket frisk koriander
1 egg
16 plater vårrulldeig
1 liter soyaolje til fritering
Start med å rive løk, hvitløk og gulrot på et rivjern. Fres kjøttdeigen i olje og ha i grønnsakene. Fres godt sammen og tilsett finsnittet kål. La det steke litt før du tilsetter ingefær, chili, fishsauce, oystersauce, sesamolje og limesaft. Legg risvermecelli i kokende vann i 3 minutter. Hell av vannet, bland vermecellien i kjøttstuingen og rør godt om. Tisett hakket frisk koriander til slutt. Det er også veldig godt med thaibasilikum i vårrullene, denne urten finner du blant annet i etniske butikker.
Avkjøl vårrullstuingen. Den er nå klar for å pakkes inn i vårrulldeig. Tin deigen og ta av et ark. Smør kantene med sammenpisket egg og legg 1/16 av fyllet på arket. Rull litt sammen og brett inn kantene. Rull så vårrullen stramt sammen. Det er viktig at det kommer minst to lag deig rundt fyllet for at vårrullene ikke skal sprekke når de blir fritert. Friter dem lysebrune i varm soyaolje ved ca. 180 grader. Ta dem opp av oljen og la dem ligge litt på et kjøkkenpapir slik at fettet renner av.
Hoisinsaus
1 dl hoisinsaus
1 ss fishsauce
1 ss ketjap manis
2 ts sesamolje
1 dl vann
1 ts revet frisk ingefær
1 fedd hakket hvitløk
1ss hakket frisk koriander
2 ss hakkede peanøtter
1 ss limesaft
Bland alle ingrediensene til en smakfull orientalsk saus.
Hehe. Nå står iallfall kaken til avkjøling og glasur skal snart lages og legges på, så får den godgjøre seg til i morgen. I morgen er det rett på Kvadrat så snart de åpner for å kjøpe pakke til Malin, flere vårrull-ingredienser og noe ekstra snacks til jentekvelden. :D
Ja hadde jeg bare vært i form til å rulle så.. :knegg:
Men ja, det var kjempekoselig! Og så var de så gode! :sikle:
Jeg er med på gedigent spleiselag og en haug med vårruller til alle! :D
Og sweet chili/rømme dip .. sulten
Jeg har IKKE spist opp kakerester til lunch altså! plystrer
(Burde vel strengt tatt satt dem på bordet i bursdagsselskapet til Malin i går, men jeg er så ond og jævlig at jeg gjemte dem i kjøleskapet og spiste alle fem stykkene helt selv. :humre: )
Hahha. Jeg har pakket inn alle kakerestene i cellofan og satt frem til mannen i morgen tidlig, han skal dele dem ut på jobb. Jeg liker ikke så godt Smil-kaken, synes den er altfor søt og kvalmende. Men vårruller ... :dåne:
Inter: herregud du kunne jo fått med deg en haug du også, hehe. Jeg har jo et halvt års forbruk i fryseren. :knegg: Men vi har spleiselag snart, og da lager vi til alle sammen. Med MINDRE nudler og mer kjøtt i.
Det eneste jeg tenkte på var å komme meg hjem Iset. Du sa jo at jeg kunne få, men jeg tenkte rett og slett ikke over det der og da. ;)
Spleiselag er jeg med på!! Uten tvil!
Den kaken var jo noe av det beste jeg har spist på kakefronten, så hvordan du kan si at den er for søt og kvalmende går over min fatteevne! :knegg:
Hehe jeg skjønner det. :klemme:
Jøss, det er såå mange som elsker den kaken. Mannen ringte fra jobben nettopp og sa at kollegene hans lå besvimte over pultene sine, de hadde spist seg syke omtrent og ELSKET kaken. :knegg: Jeg synes den er vanvittig søt og kvalmende, overhodet ikke min favoritt selv om jeg godt kan ta et stykke. Jeg liker bedre sånne tunge franske halvrå sjokoladekaker med omtrent flytende glasur på, laget på MØØØRK sjokolade. Mmm.
Hehe ja, kaker er godt BASTA. Jeg tror ikke det er få ganger jeg har vært innom www.detsoteliv.no, drømmer jo om den siden. :knegg:
Det er der Smilkaken er fra, og jeg har bakt MANGE andre kaker derfra. Knallgode.
Jeg har og brukt det søte liv noen år. :D
Fantastisk side. Men normalt sett så liker jeg ikke kaker da, kun nå som jeg er gravid.
Så jeg prøver det jeg kommer over av forskjellige kaker nå mens det frister. :knegg:
Det er rart med det, jeg liker bedre å bake enn å spise kakene, mens middag.. sikler og tar en piruett i pur glede over at det snart er middagstid
Ja, jeg er også mye mer middagsmenneske enn kakemenneske altså. Hadde jeg ikke vært vektoperert kunne jeg spist to tonn middag hver tredje time hele døgnet. :knegg:
Hi hi, tenkte litt på det samme, men kom fram til at hun sikkert får så mye skryt fra andre at hun vet den er god, men selv blir litt kvalm av å spise for mye av den? :tolker:
Hehe jeg likte dem før, første gangen jeg smakte dem var de knallgode, men jeg har endret smak etter at jeg ble vektoperert. Er ikke HELT på det søte lenger, for å si det sånn. Så jeg ble litt skuffet da jeg smakte på dem denne gangen, klarte et halvt stykke og likte dem ikke noe særlig.
:knegg. Sist gang jeg laget dem veide jeg jo 135 kg og var LITT mer godtemoms enn jeg er nå, for å si det sånn. Fnis. Jeg elsker søtt nå også altså, men enkelte ting er bare blitt litt VEL søte etter operasjonen, bla. Smil-browniesene. :sur:
Jeg har ikke smakt den, men kan berette at krokanrullbrownies i hvertfall er SINNSYKT godt. Tror det er omtrent samme oppskrift bare med krokanrull i stedet for smil. Også fra Det Søte Liv.
[CENTER]1 pakke vårrullpannekaker 4 kyllingfileter eller ½ kg. karbonadedeig, eller en blanding! 1 rød paprika 5 vårløk eller 1 purre eller 1 løk, eller litt av hvert 2 gulrøtter ½ kinakål 1 kinesisk hvitløk 1 chili uten frø Andre grønnsaker du liker! 1 ss salt soyasaus 1 ss søt soyasaus 2 ss teriyakimarinade (kan sløyfes, men gir veldig god smak!) 1 ts. Sesamolje 2 ts. Asiatisk krydderblanding (five spice pouder)[/CENTER]
Skjær kyllingfileten i biter, brun de (og evt. karbonadedeigen) i en gryte.
Kjør alt noen sekunder i kjøkkenmaskinen så det blir finhakket.
Skjær opp alle grønnsakene i små biter, fres de litt i olje og bland sammen med kjøttet.
Rør inn resten av ingrediensene.
Avkjøl blandingen før du lager vårrullene. Vårrullene blir best hvis de friteres.
Hvordan du pakker vårrullene står som regel beskrevet bak på pakken. Det er lurt å pensle det siste hjørnet med litt eggehvite så skjøten holder under fritering.
Får du for mange vårruller så kan de fryses før de stekes. Legg de i en boks med matpapir mellom.
Serveres med en saus du liker. Teriyakimarinade eller soyasaus med sesamfrø er veldig godt!
Nei det er ikke vanskelig i det hele tatt. Bare ikke ta for mye fyll i. Jeg limer jo kantene med pisket egg, så det blir litt grisete men ikke noe voldsomt.
Jeg bruker en sånn pakke fra frysedisken i en asiatisk sjappe, husker ikke hva de heter men de er av hvete. Tror det står SPRING ROLLS et eller annet utenpå og så er pakken veldig asiatisk-ish dekorert.
Jeg bruker vanlig gryte (ikke jern) med olje i. Stor gryte.
De ferdige, frosne blir jeg også kvalm av, bare av tanken. De er direkte heslige. Skallet er altfor tykt og boblete og smaker berlinerboller!
De tynne vietnamesiske er helt annerledes og mye bedre.
Jeg lager selv. Fikk den fra ei jente fra Thailand som bodde på hjemstedet mitt en liten stund.
2 pk filodeigplater
1 pose glassnudler (legg i bløt i kaldt vann mens du fikser resten)
1 stor hodekål (skjæres i tynne strimler)
1 stor løk (skjæres i tynne strimler)
1 bund vårløk (skjæres i strimler)
5 gulrøtter (Skjæres i tynne strimler)
1 boks bønnespirer
5 kyllingfileter (hakkes i minibiter og stekes, kan sikkert bruke kjøttdeig av svin, kylling e.l.)
ønsket krydder/krydderoljer o.l (jeg bruker litt forskjellig; soya, østerssaus, salt, kyllingkrydder etc. alt etter hva jeg har i skapene)
Brun kyllingen og bland den med alt det andre i en stor bolle. Bland i glassnudlene. Stek i flere omganger (oppskrifta er stor, så alt går ikke i en panne).
Legg så en passelig mengde på filodeigplaten og brett som vist på pakken.
Denne oppskrifta er til ca 80-90 vårruller.
Legger ved et bilde fra da jeg og mamma lagde i sommer. :)
Hvordan gjennomføres stekeprosessen? Det må da gå vannvittige mengder olje?
Hva slags olje?
Hvor lenge friteres rullene? Skal de snus?
Hva gjør man med oljen til slutt? Tømmer det i vasken? Ned i hekken mot naboen? :flau:
Er det ikke stor fare forbundet med kokende olje i gryte?
Det går litt olje men ikke vanvittige mengder heller. Vi bruker frityrolje, type stor dunk kjøpt av type Eldorado. Heller oppi en vid kjele til det står ca 3-4 cm oppover sidene. Snur rullene når de har blitt sprø på en side.
Jeg kjøper 2-litersdunk med frityrolje, bruker hele, det er i hvert fall MER enn nok. Koster rundt 60 kroner mener jeg å huske. Det er ikke så farlig, man går jo ikke fra gryten og har et lokk ved siden av i tilfelle det skulle ta fyr, noe jeg personlig aldri har opplevd.
Jeg snur ikke rullene, snu dem når de ligger dekket i olje? Nei, det er slett ikke nødvendig, de blir jo sprø helt rundt.