Det er veldig mange som skriver om mat her, men det er nesten ingen innlegg som handler om vin. Jeg er litt over gjennomsnittlig interessert i vin og lurer på hvordan det står til med vininteressen her inne. Ligger det en tanke bak vinvalget, eller er ikke vin noe annet enn druesaft med alkohol? Eller er avholdsfolket i flertall her inne?
Jeg burde kanskje laget en poll, men har ikke helt forstått hvordan det fungerer, så jeg får heller gjøre det på den manuelle måten.
Rød eller hvit, (eller kanskje sprudlende?)
Velger dere vin ut i fra land, druetype eller har dere mer spesifikke preferanser? Eller er det kun prisen som teller?
Selv er jeg glad i både rød- og hvitvin, men drikkevanene er årstidsavhengige. Fra mai til september drikker jeg nesten bare hvitvin, mens jeg holder meg til rødvin når det blir kaldere. Champagne (the real thing) drikker jeg når som helst, men litt for sjelden. Av rødvin drikker jeg i all hovedsak italiensk og fransk, mens hvitvinsvalgene har en veldig fransk slagside.
Velger stort sett italiensk rødvin.
Barolo eller amarone (takk, Veronal!)
Spansk rioja er god til mat synes jeg.
Drikker kanskje 2-3 flasker i måneden.
Jeg velger stort sett italiensk rødvin, siden den er klart minst migrenefremkallende for meg. Når det gjelder hvitt, går det gjerne i fransk her også - Chablis er alltid en sikker vinner, eller en Gewürstraminer fra Alsace (hvordan pokker skriver man det?).
Ellers gjenoppdaget vi rosévin i fjor sommer. Det blir det mer av. Vi fant en fra Bandol-distriktet som gubben bare bør ha notert navnet på.
Som en ekte diva blir det aldri nok champis (før det plutselig var for mye :flau: ).
Jeg vil anta at forumets vindiskusjoner er veldig avhengig av hvem som er gravide og ammer og slikt til enhver tid, så det at Veronal er på vannvogna - kan ha noe å si ...
Her i huset går det mest i rødvin, ettersom jeg ikke er noe glad i hvitviner. :knegg:
Nå har jeg akkurat vært på vannvogna, men øverst på listen står noen økologiske viner jeg har ventet lenge på å åpne. :rairai:
Vi liker å prøve nye viner, selv om vi har noen favoritter. Berberana f.eks. til grillmat og lammelår og slikt. :skål:
Jeg er nok litt mer enn gjennomsnittlig vininteressert, men har dabbet en del av de siste årene. Jeg drikker nok mest rødt, men en del hvitt i sommersesongen og champagne når som helst.
Når jeg kjøper vin nå, så går det hovedsakelig i røde italienere (og jeg er fortsatt på Ripasso-kjøret jeg har nevnt tidligere her inne), hvite franske (Sancerre, Chablis og ymse Alsace), og Tokayer og Sauternes (og gjerne naboene som ikke får lov å kalle seg Sauternes).
Pris nevnes i HI, og det betyr litt, men ikke alt. Jeg er ikke så glad i å punge ut for overprisede Bordeaux-viner, men kjøper vin i segmentet rundt tohundrelappen uten å blunke. Jeg har absolutt ikke stålkontroll på årganger og alle mulige produsenter, men kjenner til en del og bruker etikettmagefølelsen når jeg vurderer noe helt ukjent.
Jeg er veldig glad i rødvin - da spesielt fra Chile eller Australia, men også gjerne spansk. Jeg liker rødviner som er litt tunge - med masse fruktighet, smak og fylde, men helst ikke så mye garvesyre.
Hvitvin er godt som kosedrikke en sommerkveld, men den må ikke være søt og klissete.
Jeg drikker vin, men det er definitivt ikke favorittdrikken min. Et godt glass til mat setter jeg pris på, men utover det foretrekker jeg heller en iskald øl. :nemlig:
Jeg er glad i rødvin, men har ikke særlig kunnskap om vin. Jeg drikker sjelden for tida, siden jeg ammer ganske ofte.
Jeg liker godt viner fra Rioja-distriktet, har jeg funnet ut.
Jeg er ikke spesielt glad i hvite viner, men plukket litt tilfeldig med meg Petit Chablis da jeg var på polet (for leenge siden). Den var god. :)
Garvesyreinnholet er ikke avhengig av land, men druetype og produksjonsmetode. Druer som nebbiolo og aglianico har naturlig mye garvesyre, men ettersom garvestoffene sitter i drueskall, stilker og steiner vil også tiden fra druene knuses til mosten siles spille inn. En barolo ligger f.rks. mye lenger i kontakt med drueskall og stilker enn en Nebbiolo d'Alba, og har således mer garvestoffer selv om det er samme drue. Du finner også garvestoffer i treverk, så fatlagrede viner har mer garvesyre enn de som kun har ligget på ståltanker.
I Spania og Chile dominerer tempranillo, garnacha, cabbernet sauvignon, merlot. Dette er alle druer med en del garvesyre. Liker du ikke garvesyre bør du se etter viner laget av barbera eller gamay (Beaujolais).
Når man drikker ripasso er det som regel et tegn på at man synes valpolicella er for lett. Hvorfor ikke ta spranget til amarone med én gang? :p
Jeg er også glad i dessertvin, men holer meg til italienske og tyske. Jeg synes både tokaji og sauteres blir litt flate, men så har ikke min lommebok råd til å ta meg av de virkelig dyre fra de områdene. Ben Ryé kan for øvrig anbefales på det varmeste. Synes den er uten konkurranse i sin prisklasse.
Jeg drikker vin, men er på ingen måte en vinkjenner. Drikker både rødt og hvitt. Den røde skal helst være kraftig og derfor drikker jeg mye spansk og den hvite skal helst være tørr. Utenom det har jeg ikke mange krav, men kjøper sjelden noe som er dyrere enn 100 kr flasken. Med min manglende interesse ville jeg regne det for å kaste perler for svin. :ærlig:
Rød, er ikke veldig glad i hvitvit.
Liker vin med litt "snerp" - cabernet savignon er en favorittblanding.
Akkurat nå er favorittvinen Mezzomondo - italiensk, og Banrock Station - australsk.
Går mye i pappvin. Enkelt, men den blir kanskje litt fort tom :sparke:
Jeg er veldig glad i rødvin, men hvitvin drikker jeg praktisk talt aldri. Av favorittene blant de røde er en italiensk som heter Sasella, og jeg liker godt den franske Chateau St André. Jeg har også smakt en libanesisk rødvin som var svært god, men den husker jeg ikke navnet på i farta (jeg har en flaske i kjelleren).
Jeg har en "minivinkjeller" (de står i hvert fall i kjelleren ;) ) med 30-40 flasker røde og 5-10 hvite. Den blir fylt på ved utenlandsbesøk, vinlotterigevinster, gaver osv. Det er ikke ofte jeg kjøper vin på polet. Siden jeg i stor grad har vært gravid eller ammet de siste årene har det kommet betydelig mer inn enn det har gått ut derfra. :knegg:
For noen år siden førte jeg liste over hvilke viner jeg drakk og hvor gode jeg syntes de var, slik at jeg kunne blir mine vinvalg mer bevisst. Imidlertid rota jeg bort lista.
Ch. Musar? Eneste libaneseren jeg kjenner til, har hatt noen årganger av denne. Enkelte årganger har vært helt greie, andre veldig bra. (Akkurat med Ch. Musar har jeg opplevd ganske stor flaskeforskjell. Av tre flasker av samme år som jeg mente var innkjøpt samtidig, smakte den ene kokt syltetøy, den andre var falt helt sammen og den siste var veldig bra og kunne nok tålt å ligge lengre. Det er selvsagt mulig at jeg har kjøpt dem forskjellige steder, og at de to dårlige har vært lagret for varmt eller ustabilt før salg).
Rødvin: Jeg har en spesiell forkjærlighet for amarone og chateauneuf-du-Pape.
Hvitvin: Chablis og Alsace-viner er favorittene - spesielt gewürtztraminer. Dessuten er moscato d'asti noe som alle liker, selv om de ikke liker vin.
Champagne: Ja!
Dessertviner: Favorittene er mas amiel og ben rye.
Prisnivå: Rundt 200. Har ikke funnet god vin under 100-lappen i Norge.
Snobbefaktor: Kjøper ikke lodd i vinlotteriet på jobben.
Min gamle liste over "best buys" som jeg drar frem i tide og utide:
Frankrike:
Chateauneuf-du-Pape: Chateau La Nerthe, kr 250
Bordeaux: Domaine de la Chevallier, kr 330
Côte-Rôtie: Guigal, kr 390
Spania:
Rioja: Bodegas Campillo Grand Reserva, kr 250
Priorato: Rotllan Torra Amadis, kr 340
Ribera del Duero: Condado de Haza, kr 260
Hvite:
Italia:
Friuli: Alle Jermann-viner (Jermann er en produsent) - ca. kr 200
Campania: Alle Feudi di San Gregorio-viner (Faudi di San Gregorio er en produsent) - ca. kr 130-250
Frankrike:
Alsace: "Alle" Riesling-viner, Gewürtztraminer-viner og Pinot Gris-viner nesten uavhengig av produsent (veldig bra produsenter er Trimbach, Adam, Dopff & Idion, Zind-Humbrecht og Marcel Deiss) - ca. kr 130-300
Chablis: "Alle" Premier Cru- og Grand Cru-viner (veldig bra produsenter er Jean Marc Brocard, Moreau, La Chablisienne og Laroche) - ca. kr 180-350
Både rød og hvit, Champagne er fantastisk godt, det finnes noen veldig gode musserende også, men det er helst til spesielle anledninger.
Som kosedrikk på fredagskvelden blir det gjerne en rød fordelt på mannen og meg.
Det er egentlig ikke så nøye for meg hvor den er fra, selv om jeg har fått en forkjærlighet for spansk og portugisisk.
Jeg liker ikke rødvin,dessverre. Har prøvd og prøvd. Hjalp ikke å bikke 30 heller gitt.
Elsker lukten, men det blir med det.
Hvitvin som ikke er alt for tørr er derimot helt ok. Et par glass er max hva magen min tåler før det blir for mye syre. Musserende vin ( bla.martini asti) er veldig godt, men får dundrende hodepine.
Jeg er glad i vin, spesielt til mat, og kjenner igjen god vin når jeg treffer den, men har ikke så veldig systematiske vinkunnskaper at det gjør noe. Jeg har en hang til italiensk og portugisisk rødvin, knastørr hvitvin, champagne, velmatchede dessertviner og portvin. :nam:
Imponerende liste (husker du alt dette i hodet?), mange gamle kjenninger der, ja. Jeg vil slå et slag for Villalta når det gjelder Amarone (260,-), syns den er et enda bedre kjøp enn Santa Sofia.
Ellers vil jeg dra fram Tommasi og Zenato som to italienske produsenter som jeg syns har jevnt over mye bra.
Jeg liker lette rødviner stort sett, men også en tung, kraftig iblant. Heller mye mot Italia og Sør Afrika, en god Chianti duger alltid og Pinotage feks.
Hvitvin og rosèvin går det litt av om sommeren, men ellers lite. Da liker jeg halvtørre viner, iskalde. Chablis og Alsace er favoritter.
Champagne duger hele tiden, men blir for sjelden. :skal bli flinkere:
Jeg har ikke noe peiling på hva det er jeg drikker, men jeg liker iallefall godt spanske og chilenske rødviner godt, og tørre og halvtørre hvitviner. :vinkjenner:
Her i huset har vi alltid en tre-liter med Robertson. (Sør-Afrika)
Ellers er Faustino I absolutt den beste jeg har smakt til nå.
Tett fulgt av Armador.
Det sier nok litt om hva slags rødvin jeg liker best.
Jeg er spesielt glad i rødvin. Særlig av druen Shiraz. Argentinske, spanske og australske viner kjøper jeg oftere enn andre. Brown Brothers, Shiraz er blant mine favoritter.
En kollega av meg er veldig glad i vin, men han klarer ikke Ch Musar. Han mener den lukter svett araber og kamel. Den er spesiell, men ikke så spesiell mener nå jeg.
Om sommeren koser jeg meg med rosevin på varme dager. Chablis og Alsace er både til mat og kos. Kjøper nesten bare italienske rødviner, og kan drikke champagne når som helst og hvor som helt.
Jeg tror jeg har vært borti stort sett alle amaroner på polet (her snakker du om en som utelukkende fikk amarone i presang da hun disputerte :knegg: ), men det jeg liker aller best med amarone er rosinpreget. Jo mer rosin, jo mer amarone er det for meg. Ellers blir det bare en god vin uten det lille ekstra. Villalta har rosinpreg, men bare i moderate mengder. Santa Sofia, derimot! :glis:
Jeg er glad i vin. Det blir hvitvin til rekene om sommeren og et glass rødvin innimellom ellers. Jeg drikker ikke mye vin, og jeg har veldig lite kunnskaper om vin. Kjøper alltid ting jeg vet at jeg liker.
Jeg kjøpte flere flasker Pinotage på danskebåten i sommer. De er nydelige - spesielt to av flaskene jeg kjøpte, men nå husker jeg selvsagt ikke hva de heter.
Jeg har imidlertid sett etter Pinotage på Systembolaget og på Vinmonopolet - uten hell.
Jeg er glad i alle typer vin. Av rødviner liker jeg spesielt burgunderviner/pinot noir, kraftige bordeauxviner, amarone er godt ja, og mange viner fra NZ, Australia etc etc. Jeg liker vel egentlig det meste av rødviner, bortsett fra mange Chiantier som jeg synes er skvip.
Dessertviner av alle slag nesten, vin santo, eiswein, sauterne, portvin (spesielt tawny er jeg svak for).
Tørre roséviner er jeg veldig glad i og drikker mye av på sommeren. Champagne drikker vi også en god del av, og liker å feire små ting i livet med en flaske, f.eks nytt trådløst nettverk.
Jeg husker den uken som jeg først, på en helt vanlig tirsdag, drakk en 72-årgang Rioja som var helt fantastisk, for så å smake Amarone for første gang på fredagen, for å følge opp suksessen på lørdagen. :hjerter:
Har ikke peiling på vin, så har ett par merker jeg alltid ender opp med å kjøpe. Av røde viner går det mest i Italiensk, litt Spansk eller Chilensk. Av hvite så har jeg ikke så mange favoritter for tiden. Var veldig glad i tyske hvitviner før, men syns de blir litt vannete på smak nå. Rosevin har jeg faktisk aldri smakt! gleder meg til jeg ikke er gravid mer og kan nyte ett par glass rødvin
Jeg drikke ofte og gjerne rødvin. Hos oss går det mye i spansk vin, ettersom det som oftest er mannen som er på polferd, og han har en forkjærlighet for spansk. Jeg sper av og til på med italiensk, fransk eller sør-afrikansk.
Jeg drikker litt rosé og hvit om sommeren, eller til mat som passer. Hvitvinen må være tørr :liebfraumilchskadet i ungdomsår:, og gjerne en Chardonnay eller Chablis.
Jeg er veldig glad i vin, og drikker stort sett kun det (av alkoholholdige drikker altså :knegg:).
Rødvin, hvitvin og champagne (det er ikke så vanskelig å finne en anledning når man går inn for det ;) ).
Av rødvin blir det mye italiensk - Valpolicella eller Masi. Når det kommer til hvitvin er vi glad i Chablis. Og så har vi kommet over en tysk en som jeg ikke kan huske navnet på for å redde livet.
I sommer skal vi til Italia og bo på et hotell med egen vinkjeller :D. Jeg har også veldig lyst til å gå på vinsmakingskurs. Det er bare ikke så veldig ofte de arrangerer det her jeg bor :(.
:vilha: Jatakk!!! Jeg er ingen vinkjenner, men jeg er ganske kresen på vin. Har tømt ut MYE vin oppigjennom, nesten alltid er det vin jeg har fått. Liker begge deler, men det går definitivt mest i rødvin. Hvitvin blir til rekene om sommeren liksom:)
Jeg er svært glad i vin, men ikke akkurat interessert i detaljene. I det druesorter og avlingsår blir samtaletema slår jeg av lyden.
Jeg drikker mest rødvin, og da gjerne fransk eller italiensk. Noe spansk blir det også. Jeg har ingen problemer med å finne vin jeg liker til en tohundrelapp. Et par favoritter er Ch. Hortevie fra St. Julien (Medoc) og italienske Castello di Monna Lisa (Riserva 2001 - er det en del av navnet?). Ellers liker jeg rødvin fra Bandol, men det er muligens romantisk betinget.
Av hvit så liker jeg både Chablis, Chardonnay og etterhvert også Riesling. Jeg betaler nok gjerne mer for en god hvitvin enn en rødvin, men det er ikke ofte jeg drikker hvit.
Champagne er jeg svært glad i, hvor jeg er en av de som fortsatt liker nittitallsslageren Bollinger. Jeg tror dog ikke vi kjøper mer enn 4 - 5 flasker Champagne i året.
Jeg drikker ikke alkohol selv, men kjøper vin til mannen og til gjester. Vi har et par yndlingsrødviner på kartong som vi stort sett alltid har tilgjengelige og åpnet, jeg bruker både vin og hetvin jevnlig i matlagingen. Hvitvin har vi stort sett bare hvis vi skal ha gjester og det er det som passer til maten, mannen liker ikke hvitvin noe særlig.
Den sørafrikanske fra Robertsons Winery er fyldig og god til så mangt.
For et glass på kveldstid har vi en kraftigere spansk rødvin.
Når jeg ikke er på vannvogner så er jeg glad i vin. Mannen er langt over gjenomsnittet vininteressert, og vi samarbeider ofte om å komponere måltider der vin og mat komplementerer hverandre.
Mannen er veldig glad i kraftige, franske viner. Jeg foretrekker litt lettere viner. De franske bør være merlot-dominerte. Av italienske viner er amarone og ripasso en klar favoritt. Dessuten er jeg ekstremt glad i portvin. Vi har drukket mye Chablis, og jeg ender ofte opp mot å foretrekke petit chablis over chablis-viner. Årsak ukjent. I fjor sommer slo mannen til med litt nye typer hvitviner fra andre distrikter, men jeg husker ikke hvilke jeg foretrakk. Han noterer alltid om vi liker eller ikke liker en vin, så det er bare å sjekke kartoteket når jeg skal velge meg en flaske. Og jeg er så utrolig glad for at jeg rekker reker og hvitvinsessongen. :jupp:
Jeg er ingen vinkjenner, men har en mann som er mer opptatt av det enn meg, så han får handle. Ettersom vi virkelig aldri drikker sprit lenger (og kjelleren nærmeste er full), så handler vi stort sett Champagne på kvota nå, og det har vi gjort de siste årene.
Jeg er glad i rødvin, men kan på ingen måte si at jeg har så mye kunnskap om vin.
Når jeg velger vin, ser jeg på innhold av garvesyre,fruktighet og fyldighet.
Jeg velger vin med lite garvesyre og gjerne mye fruktighet og fyldighet.
Liker både fyldige og lette viner - avhengig av maten som evt. skal spises og årstid. Iskald, lett, italiens rødvin er perfekt til varme sommerkvelder.
Er ikke så all verdens glad i hvitvin, men har snublet over veldig god hvitvin i det siste, og tror kanskje jeg bare ikke vet hvilke jeg skal velge.
Jeg er glad i vin, både til mat og alene. Drikker både rødvin og hvitvin og ikke minst champagne. Er ikke noen vinkjenner, men er glad i italiensk rødvin(chianti....) og spansk rødvin (rioja). Av hvitvin er chablis en klar nr en, med chardonnay på andreplass.
Det er mange som deler oppfatning med deg om Chianti. Jeg er ikke blant dem, men de har ofte en veldig skarp, distinkt smak, er lett syrlige og snerper voldsomt. Definitivt et matvin som uten matfølge kan være utfordrende. En annen ting som er typisk for Chianti (og forsåvidt også Vino Nobile og Brunello som lages av samme drue), er at de har et diskré fatpreg som til en viss grad fremhever det syrlige.
Jeg mener man ikke er utlært vindrikker før man vet å sette pris på en god Chianti. :vinsnobb:
Vino Nobile er som nevnt veldig lik Chianti, og for de som føler for å prøve italiensk vinminimalisme på sitt aller beste, så vil jeg slå et slag for Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano (210,-).
Jeg liker godt rødvin, men drikker svært sjelden. At yndlingen min heter El Copero (både rød og hvit) og koster 79,- eller noe sånt på polet sier vel sitt om kunnskapene. :knegg: Men jeg har to vinbøker i bokhylla da, så muligheten for å lese seg opp litt er tilstede.
Pinotage er en underlig drue som ikke faller i smak hos meg, men det finnes da haugevis av dem på polet.
Nå er riktignok mange av dem i bestillingsutvalget, men Savannah Fairtrade og Bain's Way finnes i alle fall i papp på nesten alle pol. Ulike pol tar inn forskjellige varer, og der mange butikker som har tatt inn pinotage i sitt sortiment fra bestillingslisten. Pinotage er for øvrig en sør-afrikansk "oppfinnelse", og du finner kun pinotage bland de sør-afrikanske vinene på vinmonopolet.
Nebbia: Har du prøvd noen økologiske rødviner? Jeg kjøpte en i går som jeg ikke har fått smakt på enda, på polet kunne de ikke svare på om den var god.... Det er forøvrig pappvin, heter sangiovese og er italiensk.
Ellers prøvde jeg faktisk en utrolig billig vin som viste seg å være ganske god, tror den het Quinta da Espiga, var portugisisk.
Det er eit seriøst spørsmål. Mannen min er veldig glad i rødvin, men til hans fortvilelse så deler eg ikkje den gleden. Eg synes rødvin lukter dårligt og klarer derfor ikkje å smake på greiene ein gong.
Høyres jo så koselig ut å kunne dela ei flaske rødvin til maten. Det skjer ikkje her i huset, og mannen min gidder heller ikkje å åpne ei flaske til seg sjølv.
Jepp, det går an Nemi80. Min kjære ville ikke høre snakk om vin da jeg traff ham og jeg gråt mine salte tårer over ikke å få dele en flaske vin mens jeg så ham dypt inn i øynene. Han ble endog på et tidspunkt ganske snurt over at jeg prøvde å tvinge ham til å drikke vin. Plutselig en dag ble han likevel konvertert. Det skjedde over en flaske amarone. :rørt: Han har ikke angret.
Jeg er kjempeglad i rødvin, men drikker det så alt for sjelden.:( Mannen min er ikke noe glad i vin, og jeg orker som regel ikke å åpne en flaske alene. Så da blir det til at når jeg drikker rødvin, så blir jeg på druen.:o
Noen bestemte rødviner husker jeg ikke, da jeg er av typen som prøver ut nye hver gang. Men skriver ned de virkelig gode.:nemlig:
Jeg regner det å like vin, øl, kaffe osv. for å være en acquired taste. De aller færreste liker det med en gang, og man må regne med en viss tilvenning. (Det betyr ikke nødvendigvis at alle må like smaken til slutt).
Jeg tar med meg en flaske eller to og kommer på besøk. Passer første helgen i februar? :knegg:
:har laget handleliste:
Jeg tror faktisk ikke jeg har prøvd amarone. Ikke sånn ordentlig i hvert fall.
:skadet etter å ha bodd med italienere og franskmenn i studietiden i utlendighet, hvor det gikk ned uante mengder vin:
Jeg er veldig glad i vin, og særlig når god vin er matchet til riktig type mat, eller snarere man har funnet riktig vin til maten.
Vinutvalget når man bor i et muslimsk land er dessverre noe begrenset, så her har det gått i taxfree vin i de siste årene. Jeg har dermed falt litt av lasset på hva som finnes der ute....
Vil gjerne lære mere om vin, det er en av ambisjonene mine framover!
Jeg er veldig glad i og opptatt av vin. Jeg liker det meste, bare det kombinert på en ok måte. Alene liker jeg best italienske rødviner, chablis eller poilly fume, men sammen med ost er det nydelig med litt gjennomtenkte vinvalg, særlig søte gylne hvitviner, som sauternes til rocquefort eller en kanskje en rosinvin av en Trockenbeerenauslese eller kanskje en eiswein. :hjerter: Eller Mas Amiel til sjokolade? Eller Asti til fromasjkake? Jeg bruker polets info mye og sender gjerne mail til dem når jeg skal arrangere middag for å få tips. Det fungerer veldig bra.
Der var det jammen noen som hadde skrevet nesten ordrett det jeg tenkte å skrive, inkludert det med den spanskvinelskende mannen. :D (Bortsett fra at jeg ikke egentlig drikker rødvin ofte, selv om jeg drikker det gjerne.)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.