Miss Norway sa for siden:
Nå er det jo tid for denslags. Er dette en skikk man fremdeles velger å gjennomføre i de 1000 FP-hjem, eller droppes det til fordel for mer PK kosthold?
påll kommer
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Miss Norway sa for siden:
Nå er det jo tid for denslags. Er dette en skikk man fremdeles velger å gjennomføre i de 1000 FP-hjem, eller droppes det til fordel for mer PK kosthold?
påll kommer
Acsa sa for siden:
Ja, jeg lager fastelavensboller, men vi pleier å be gjester, primært en annen barnefamilie. Da lager jeg store gode hveteboller uten rosiner, og så kan den enkelte velge fyll - krem, krem&syltetøy, krem&marsipan, krem&syltetøy&marsipan...
Chanett sa for siden:
I og med at vi spiser sunt i hverdagen skeier vi selvsagt ut med fastelavensboller og det med god samvittighet.
cilen sa for siden:
Mmm..
Obelix sa for siden:
Har ofte det ja.
Synes det er en koselig tradisjon som jeg har tatt med meg hjemmefra.
Foretrekker med vaniljekrem istedenfor vanlig pisket krem.
Og det er ikke så ofte det blir bakt boller her i heimen :dårlig husmor:
Veronal sa for siden:
Når er det fastelaven? :uerfaren:
Chanett sa for siden:
Ja, og bollene er selvsagt hjemmelagde. Noe annet duger ikke.
Obelix sa for siden:
Søndag 3.februar.
Ekorn sa for siden:
Hva er fatelaven og fastelavensboller? :blond:
Veronal sa for siden:
no.wikipedia.org/wiki/Fastelaven
Fastelavensboller:
Mikkeline sa for siden:
Som ekte bergenser spiser vi heitevegger? What?
Er ikke det et Rogalandsfenomen da?
Krysset ikke på det, men på hjemmelagde boller... Sannheten er vel at mammaen min baker hvert år og stapper dem fulle av krem. Vi kommer til duk og dekket bord, og nyter herlighetene!
Miss Norway sa for siden:
Aner ikkeDixie Diner sa for siden:
Bergensboller (eller svenske fastelavensboller) er jo best da! Sånne i ovnen med kardemommekrem-greier i. Vanlige kremboller er kjedelige.
Dixie Diner sa for siden:
Jo trodde da det? Her spiser vi Heidevegger.
Mikkeline sa for siden:
Bergensboller? Har ikke hørt om det heller.
lurer på om jeg egentlig er bergenser
Storm sa for siden:
Vi pleier vanligvis å glemme det, men i år har jeg faktisk hjemmebakte boller i fryseren, så da får jeg vel ha i syltetøy og sprute litt krem på de.
Men jeg er på slankern, så jeg bør vel ikke spise mer enn én... :o
Mikkeline sa for siden:
Sorry trykkleifen... skylder litt på Miss Norway som skrev feil i pollen...:p
Pasta sa for siden:
Jeg elsker alt som er usunt, men det er sjelden vi baker til fastelaven. Kanskje jeg må gjøre det i helgen :ja:
nolo sa for siden:
Jepp. Bollene er bakt, og ligger klare i frysen til mor kommer hjem fra jentehelg og vil stappe i seg søtt og salt og søtt og salt og og.
Dixie Diner sa for siden:
Hmm morfar kalte dem det, men jeg tror kanskje ikke de heter det? Kan hende han fikk det servert i Bergen eller av en bergenser og bare kalte dem det, hehe. Aner ikke.
Men det er sånne boller med varmt kardemomme-smørfyll. Nyydelige!
Tror det er noe slikt de pleier å ha i Sverige.
Sitron sa for siden:
Nei, jeg pleier ikke lage til det.
Miss Norway sa for siden:
Dere siddiser o.l. kan godt få lov på krysse av der også altså. :værsågod: Eller så må vi be en modde legge til "Som bergenser-wannabe så spiser vi selvsagt på tradisjonelt bergensk vis..." og det blir lissom så unødvendig ikke sant.Chanett sa for siden:
Heidevegger er ikke fenomen i Rogaland, men kanskje hos de som bor sør i fylket.
Mikkeline sa for siden:
Tradisjonelt bergensk vis? :confused:
Mener du virkelig at det serveres Heidevegger i Bergen?
Salt sa for siden:
DUSTEPÅLL! :mumle:
Hadde NESTEN klart å fortrenge fastelavensboller helt til jeg så denne tråden..
:knegg:
Miss Norway sa for siden:
Neida, jeg bare tuller med deg selvsagt. :knegg: Det er IKKE vanlig lenger - dessverre. Det er supergodt! Jeg vokste opp med heitevegger til fastelavn, men familien min er av den heller konservative varianten, tror jeg er en snill måte å si det på. Det var ingen andre jeg kjente som fikk det hjemme annet enn helt sporadisk av en besteforelder el.l.Det er et eller to bakerier igjen i byen som tar opp bestilling på heitevegg-boller da. De er nemlig større og flatere enn vanlige boller. Giga-boller egentlig. Og litt tyngre, og så skal de være BLANKE. Og daggamle. Og så koker man opp kremfløte, smør, melk, sukker og kardemomme til det blir halvtykt, og skjærer av toppen på bollen (som en trakt nærmest) - heller gørra oppi og setter lokket på igjen. Så blir alt soggy, og man spiser det med skje. Vidunderlig!!!
Tøsa sa for siden:
Hetevegger er namnam! Det fikk vi alltid som barn, og farmoren min var skikkelig flink til og lage bollene. Vi trykket hull på toppen, og så tømte vi lunken fløtemelk i.
Mikkeline sa for siden:
puster lettet ut
Det var da enda godt! Slekten min er fra Rogaland, så jeg trodde virkelig at jeg hadde kontroll nok på de ulike tradisjonene.
Jeg har også spist min dose Heidevegger (nydelig!), men aldri i Bergen.
Trodde du hadde bodd så lenge ute av byen at du var blitt totalforvirret. :D
Tenk å skremme en medbergenser på den måten...:knegg:
Skytte sa for siden:
Boller - ja (håper på å få bakt på lørdag). Krem - nei (liker ikke noe særlig).
Stompa sa for siden:
Jeg hadde aldri hørt om fastelavensboller engang før jeg begynte å vanke på nett. Så sånt gidder vi ikke her. :knegg:
kisha sa for siden:
Det er slike boller med masse sukker utenpå og vaniljekrem eller syltetøy inni. Alt for fetende.
Teofelia sa for siden:
Jeg savnet alternativet "Jeg ødelegger ikke bollene mine med å stappe krem i dem!". Forøvrig lager jeg boller hvis jeg husker at det er fastelaven. :)
cilen sa for siden:
Vi skal i bursdag til LaBanga til Søndag. Regner med å få et par stykker der. :)
LaBanga er GOD på boller asså! smisk smisk
Dixie Diner sa for siden:
Ja, her i Stavanger er det vanlig. Og vi sier Heidevegger, ikke Heitevegger.
torsk sa for siden:
:dulte:
(Nå hadde jeg forresten den fine kommentaren om bollene til Sokk på lager, men ble nedstemt).
Sokk sa for siden:
Selvsagt. Boller serveres nystekte med syltetøy, krem og vaniljekrem i skåler ved siden av slik at særinger kan forsyne seg med det de vil ha, ev. spise bollene uten krem. :skeptisk:
Og melis skal strøs over, selvsagt! :nam:
DM sa for siden:
Hvetemel og sukker, Iiiiik.
Noba sa for siden:
Vi har ikke fastelavensboller hvert år, men det hender. De er selvsagt hjemmebakte, men det hender vi jukser og spiser bare boller, altså uten krem og syltetøy.
syllan sa for siden:
Åffkårs :ja:
DM sa for siden:
Grove rundstykker med usøtet krem og rørte usukrede bær. :glis:
Teofelia sa for siden:
:dakars:;)
DM sa for siden:
Å, du da, det var jo ikke det du skulle si. :mumle:
Miss Norway sa for siden:
Det er lunsj. Ikke fastelavn.Røverdatter sa for siden:
Mamma skal lage middag og fastelavnsboller til oss på søndag. :bortskjemt:
Adrienne sa for siden:
Selvsagt skal vi ha hveteboller med krem. Bollene er bakt allerede og ligger og venter i frysen. Men jeg vurderer å bake nye og større på søndag, slik at vi har helt ferske boller.
Angelique sa for siden:
JA!!
Kjempedeilig.Hjemmelagde med krem og melis på toppen.
Tåtti sa for siden:
:highfive:
Vi bryr oss ikke så hardt om at det er fastelavn, men enhver anledning for å lage boller og kose seg litt, bør utnyttes. :jupp:
Mamma Rosa sa for siden:
Nei, det gidder vi ikke her.
Kan jo lage vanlige boller.
...men, eh.. er det fastelaven nå? :flau: Jeg henger jo ikke med i det hele tatt om dagen.
Kirsebær sa for siden:
Vi markerer ikke fastelaven. :niks:
Mest fordi det ikke betyr noe for oss. Og litt fordi jeg ikke liker fastelavensboller, og litt fordi jeg ikke baker, og litt fordi alt mulig annet.
Mamma Rosa sa for siden:
Jeg er enig med Kirsebær. :blånn:
scilla sa for siden:
Hvis noen føler seg kallet vil jeg gjerne ha oppskrift på de derre Heitevegg-kardemomme-gørr-bollene. De høres usannsynlig gode ut:jupp:
Tangina sa for siden:
Jeg baker alltid fastelavnsboller av en litt fetere deig enn vanlinge boller. Siden jeg ikke er så glad i vanlig krem, lager jeg tykk vaniljekrem og har i midten av bollene før jeg stekre dem. Og så drysser jeg melis på toppen.
Susse sa for siden:
Jada, det skal bakes og piskes krem på søndag. ( men ikke til meg ;) )
Fibi sa for siden:
Jeg ELSKER fastelavnsboller! :lykkelig: Men jeg lager Semler, den svenske varianten, med mandelmasse/makronfyll i stedet for syltetøy. Snadder! :D
Krem sa for siden:
Vi baker ja. Halvparten vanlige boller som vi skal fylle med krem, og halvparten med en sjokoladebit i midten. De siste er best lunkne, når sjokoladen er halvveis flytende... Mmm...
Pingis sa for siden:
Selvsagt skal vi ha fastelavnsboller! Blir alltid usannsynlig kvalm av det, men det hører liksom med.
Kaktus sa for siden:
Mmmmm... Gleder meg til søndag. Skjønner at jeg må kjøpe marsipan til bollene og ja. :lettpåvirkelig:
Acsa sa for siden:
Jeg er bortreist to helger på rad, men ettersom jeg strengt tatt ikke feirer fastelaven (eller faster), så må man da kunne spise fastelavensboller om noen uker? :blafre:
Ole Brumm sa for siden:
Ja fastelavens boller må lages, og helst på dagen siden de er best litt varme. :)
Mine fastelavensboller er dog ikke slike som dere snakker om, jeg er oppvokst med smultboller/berlinerboller på fastelaven. Det er utrolig snadder. :DMannen derimot vil ha hveteboller med krem i, så det blir begge deler når vi er hjemme begge to. Vanlig krem er jeg ikke så glad i, men vanilijekrem er godt da.
Og inne smultbollene kan jeg finne på å ha syltetøy eller sjokolade. Kaloribomber absolutt. :p
Isolde sa for siden:
Har veldig lyst på! Men tror ikke det blir mye av det i år :(
Azi sa for siden:
Hva pokker er Fastelavnsboller? :undrer:
Dixie Diner sa for siden:
Fader, jeg finner ikke oppskriften noe sted på nettet, morfar må nesten ha diktet den opp? :undrer: Han døde for noen år siden så jeg kan ikke spørre heller. Men min mor har nok oppskriften i hodet så jeg kan spørre henne. De er såå gode! Tror de minner om svenske semler, men disse skal i ovnen ETTER at fyllet er tatt i, og spises veldig varme. Tror jeg må lage en egen tråd og spørre om noen har denne oppskriften.
Pingis sa for siden:
For eksempel sånne som dette:
Dixie Diner sa for siden:
Hæ? Du vet vel hva fastelavn er? Det er jo hvert år i februar.
Tangina sa for siden:
Meningen er at man skal fete seg opp før fasten - derfor spiser vi boller fastelavnsøndag. Fetetirsdag er neste uke før askeonsdag som innleder fasten.Martis sa for siden:
Vi skal ha fastelavensboller, selvfølgelig!
Og der fant jeg også ut at fetetirsdag er etter fastelavens og ikke før. Må nok ha saltkjøtt og ertersuppe da. :nemlig:
Azi sa for siden:
Nei jeg har ikke peiling. Har faktisk aldri hørt det heller. Men bollene som er bildet av her lager vi i hytt og vær. Viste faktisk ikke at dem ble kalt fastelavnsboller. Herregud for ett vanskelig navn til en bolle!
Takk Tangina for forklaringen. Men hvorfor skal man faste? Hvilket relgion tilhører denne skikken? :blond:
Dixie Diner sa for siden:
Hæ? At jeg ikke så denne før nå, her ER jo oppskriften jeg har lett etter! Ikke mengder da, men jeg skal nok få det til allikevel, hehe.
Tangina sa for siden:
Kristendommen. Husker ikke helt hva det var med den fasten, men det er i hvert fall førti dager før påske. Lurer på om det har noe å gjøre med at Jesus fastet førti dager i ørkenen - da han ble fristet av djevelen.
Frances sa for siden:
Nei, æsj. Hveteboller med krem er ikke godt. Hveteboller skal spises med smør og Diplomatost. Vi har absolutt ingen tradisjon med fastelavn.
Men jeg kan erindre at vi hadde noen greiner med fjær på da jeg enda bodde hjemme hos mine foreldre. Det var vel fastelavnris det tror jeg. Så ble det skremselspropaganda om fugleinfluensa og ingen ville kjøpe mulig infiserte fjær.. :skikkelig avsporing:
Azi sa for siden:
Jeg har faktisk aldri sett en eneste nordmenn faste i disse snart 20 årene jeg har bodd her. Men takk Tangina, da har jeg lært det også! :blomster:
Tangina sa for siden:
Er ikke helt sikker, men jeg tror det er slik.Anda sa for siden:
Husker du det nå, da, tro?
Jeg takker forøvrig for påminnelsen, og håper at svigerinnen inviterer til fastelaven, hvis ikke får jeg gjøre det sjæl. :lat:
Martis sa for siden:
Jeg blander det hele tiden, men det er jo logisk at det er etter fastelavens..
Aminta sa for siden:
Åh jøss, er det det igjen nå.
Tja, hvis vi føler for det så er det vel en viss mulighet for at vi bruker det som en god unnskyldning til å bake boller, dog speltboller med sukrin og litt honning heller, og dytter litt usukret øko-syltetøy og krem (med sukrin) inni.
Kanskje. Hvis kjæresten vil, for han er hjemme på søndag mens jeg har sangoppdrag på formiddagen.
Men ureligiøse som vi er har vi inget forhold til det, og glemmer det når ikke avkommet er i bhg.
Miromurr sa for siden:
Mmm, fastelavensboller! :sikle:
Vanligvis er jeg dessverre for lat til å bake, men jeg har absolutt lyst på, og spiser det gjerne. Men det må være hjemmebakte, kjøpboller er juks!
Jeg tror det er en katolsk kristen skikk, ikke mange katolikker igjen i norge. Jeg tror det forøvrig er rester av samme type gamle katolske skikker (faste) som gjør at mange enkelte steder i landet spiser fisk til julemiddag, for juleaften er siste dag i fasten før jul (type faste der man ikke skal spise kjøtt, men fisk er lov).
Det er sikkert noen her som kan dette bedre enn meg?
Salt sa for siden:
:værsågod:
Heitevegger:
Fyll:
1/2-5 dl fløte
1/2-1 dl smeltet smør (kan sløyfes)
3 eggeplommer
3 ss sukker
300 g mandelmasse
skallet av 1/2 godt skrubbet sitron
25 g sukat
Glasur:
2 eggehviter
1 dl melis
Til servering:
Fløtemelk, en vaniljestang.
Skjær lokk av bollene og ta ut innmaten.
Bland med fløte, smør, eggeplommer, mandelmasse og revet sitronskall.
Massen skal være så tykk at den ikke renner.
Fyll bollene og topp med sukat før lokket legges på.
Visp eggehviter og melis hardt.
Stryk skummet over bollene, og sett under sterk overvarme eller grill til skummet blir glasur.
Varm fløtemelk med en knust vaniljestang og litt vaniljesukker og server bollene i dype tallerkener.
Røverdatter sa for siden:
:fnise:
Jeg tror i grunnen det eneste som er igjen av fastetradisjonen rundt om i de tusen hjem er boller med krem. Men du har vel hørt julesangen:
Nå er det jul igjen
Nå er det jul igjen
og jula varer helt til påske
For det var ikke sant
for det var ikke sant
for der i mellom kommer faste!
Dixie Diner sa for siden:
Så de varme fylte bollene kalles Heitevegger altså? Jeg trodde bare det var en skriveleif, for her har vi noen egne litt store halvflate boller som heter Heidevegger. Da lærte jeg noe nytt i dag. :D
Salt sa for siden:
Sakset fra Torggatens konditori sine hjemmesider:
Tangina sa for siden:
Det er rester av dette også i den lutherske kirken, men det er nok ikke mange som faktisk faster. Men jeg kan huske fra barndommen da jeg "vanket" i kirken at det ble snakket en del om forsakelse i forbindelse med fastetiden. For eksempel la vi penger på en sparebøsse til noe som het fasteaksjonen for et eller annet veldedig formål. Også minnes jeg veldig alvorstyngede gudstjenester på askeonsdag.
Pia sa for siden:
Når det kommer fastelavnsboller i butikken. :værsågod:
Nei, det er vel berlinerboller du snakker om nå?
Tangina sa for siden:
Her fant jeg en side med refleksjoner en prest i Den Norske Kirke gjør seg rundt faste med lenker til et par andre nyttige nettsteder. www.emmausnett.no/ressurser/lillebo_fastepraksis08.shtml
Tallulah sa for siden:
Der er vi også. Jeg kjenner jeg blir litt kvalm bare av å se disse krembildene. Kanskejjeg skal innføre fastelavensvannbakkels med sjokokrem?
Semler, jeg trodde det var jødiske boller og rundstykker jeg?
Det er det ingen som gjør heller, her bare feiter man seg opp.
annemede sa for siden:
Jeg krysset av på at det gadd vi ikke, men i og med at vi har oppdaget erstatningskrem, så kanskje vi skal lage det.
Krem sa for siden:
Enhver anledning til å spise boller er bra. :p Her er det mer for tradisjon enn religion.
Lettpåvirkelig som jeg er lurer jeg på om jeg skal prøve med marsipan og, men har en følelse om at det er kvalmende...
Isolde sa for siden:
Det har nok bare med dialekt å gjøre.
Azi sa for siden:
Lærerikt tråd!
Salt sa for siden:
Åh, nei, man MÅ ha marspian i! :jupp:
Dixie Diner sa for siden:
Sikker? For de jeg snakker om er bare helt vanlige boller uten fyll, det er bare formen på dem som gjør at de kalles Heidevegger, tror jeg. Mens Heitevegger fikk jeg inntrykk av var fylte boller med melk, altså navnet på en "rett".
Dixie Diner sa for siden:
Jepp, da trodde jeg riktig. Heidevegg og Heitevegg er altså ikke det samme.
Veronal sa for siden:
Jeg husker bare heidevegger fra da jeg jobbet på konditori i Stavanger en sommer før jeg begynte å studere. Det var litt store, utflytende bolleliknende - men man spiste dem med enten brun- eller hvitost. Jeg tror ikke heidevegger er kandidat for å bli en fastelavenbolle?
Dixie Diner sa for siden:
Joda, man kan ha alt på, synes jeg. Både søtt og salt. :)
Jeg liker dem best med smør, ost og skinke da. Men vet at noen bruker dem som "søte" boller også, feks. til fastelavn.
Hobbes sa for siden:
Vi skal definitivt ha boller på søndag. Jeg har gått og hatt lyst på boller i flere uker nå, så det er ikke tvil om hva lørdagen skal brukes til. Tror jeg skal lage firedobbel porsjon eller noe, så jeg kan ha frysern full. Ulempen med å være gravid og få cravings på ting som tar sååå lang tid å lage. :knegg:
Jeg er oppvokst i en kristen familie, men vi har aldri fastet ekstra i fastelavnstiden. Men fastelavnsris og fastelavnsboller har vi alltid hatt. Jeg underviste om dette i fjor i praksis, men jammen har ikke alt gått i glemmeboken, gitt. :o Det er mye gamle skikker og tradisjoner, ihvertfall.
Maz sa for siden:
Hva er vitsen?
Mazungen nekter å spise krem
Jeg kan ikke spise slikt.
Mannen tror jeg ikke aner hva det er engang, og uansett tror jeg han foretrekker bollene uten krem.
Kanskje jeg baker vanlige boller eller enda mer poppis kanelboller med og uten vaniljekrem.
Maya80 sa for siden:
Har vært en koselig tradisjon fra jeg var liten, derfor feirer jeg den nå med barna
Honda sa for siden:
Fastenlavensboller som i hveteboller med ekkel krem i eller som i berlingerbller-sukkerboller?
Bruker ikke å feire fastelaven.
Ingen i mitt barndoms hjem som spiste sånne hverboller med ekkel krem i, og ingen i dette hjemmet som spiser det. turbo spiser krem men den bør serverest alene hehe
LilleRosin sa for siden:
Jeg krysset på "gidder ikke". Men det skulle ha vært et valg som het "for komplisert".
Palmen sa for siden:
Baker alltid boller til fastelavn, men det varierer litt om de blir spist med eller uten kremfyll. Varme boller rett fra steikeovnen er så godt at det er ikke alltid man har tid til å avkjole og fylle de.
lille my sa for siden:
Alltid hjemmelagde boller med krem i.
Det er utrolig godt.:D
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.