Jeg har merket meg at det er veldig mange som bevisst velger navn som er uvanlige eller mindre populære. Andre igjen velger navn som er veldig populære. Sier dette noe spesielt om foreldrenes verdivalg på andre plan også?
Jeg har en teori om at de som velger samme navn som "alle" andre, også gjør andre folkelige ting, som f.eks. handle i Sverige. For ikke å ekskludere de som geografiske årsaker ikke handler i Sverige kan den folkelige handlingen byttes ut med noe så folkelig som å lese Se og Hør eller liknende litteratur. Jeg gidder ikke lage flervalgspoll, så svar for det siste barnet.
:gruble: Barnet har et mindre vanlig navn og jeg stemte det første, men så kom jeg på at vi faktisk har vært i Sverige kanskje 1 gang årlig + at jeg har lest Se & Hør hos svigermor.
Navnet til poden er ikke på nyfødtstatistikken, men det er endel som heter det. Det er vel hva man kan kalle ikke-populært. Det hender vi handler i Sverige, men kun spesielle ting, som barnevogn etc. Leser lite Se og Hør da.
Jeg krysset av for første alternativ for å ikke være vrang. Ungene har relativt sjeldne navn, men de er i tråd med en del aktuelle navnetrender likevel. Jeg leser aldri, aldri Se og hør, men det hender iblant at jeg handler (andebryst og slikt :humre: ) i Sverige.
Navnet vi har valgt er ikke så veldig vanlig, men ikke så uvanlig heller. Handler i Sverige når jeg er der på besøk hos venner, noe som dessverre er alt for sjelden, og leser Se og Hør kun på legekontoret om jeg ikke finner noe annet.
Jeg leser ikke Se og hør, og handler ikke i Sverige (uteom hvis jeg er der på ferie da)
Ungene har ikke spesielt sjeldne navn, men de er ikke på topp 40-lista
Jeg har en sønn med et middels vanlig navn (tror jeg, eller er det vanlig ?), handler i Sverige flere ganger i året, men leser ikke Se og hør. Er litt usikker på hva jeg skal stemme. At vi har campingvogn bikker oss kanskje over i Se og hør kategorien? Jeg vil ikke være folkelig. :snurt:
Jeg vet ikke om ungene mine har populære navn. (Jeg vet at de ikke har ti-på-topp navn, fordi da ville det sikkert vært flere som het det samme i bhg/skole). Hva er kriteriene for et populært navn? (Jeg kan sikker skjekke SSB bare for å svare på pollen din :nemlig: )
Må svare på flere av alternativene? Det er enklere å se trender hvis hver bruker kun svarer én gang. Derfor har jeg satt som premiss i hovedinnlegget at man svarer for siste barn.
Eller ønsket du muligheten til å kombinere svaret med dustepoll?
Navnet vi har valgt er forholdsvis vanlig, men ikke topp ti. Jeg handler sjelden i Sverige (var der sist i mai 07, og planlegger faktisk en tur i morra :p ) og leser ikke Se og Hør el.
Barna har relativt uvanlige navn (eldste sitt er uvanlig i hennes generasjon; yngste sitt er litt mer vanlig, men ikke på topp 40), vi handler over grensen 2-3 ganger i året, og jeg kan glatt finne på å bla i et Se & Hør dersom det skulle slumpe til å ligge foran meg. Men jeg kjøper det aldri.
Jeg vil våge å påstå at det å ta med alternativet "dustepoll" ødelegger mer for påstanden din i innlegg nr 18 enn det at hver svarer på flere alternativer.
He, he, jeg synes dette var en ganske festlig poll, jeg. Et problem er selvfølgelig hvordan man avgrenser begrepet "populært" i denne sammenheng. Er et f.eks tjue på topp i SSB sin navnestatistikk?
Ingen av ungene er vel på tjue på topp lista, vil jeg tro. Jeg var på Harry-tur en gang for seks år siden. Leser aldri Se og Hør, utenom den klassiske "på venteværelset". Jeg er tilhenger av navn som ikke annenhver unge har, men som heller ikke er så sære at man alltid blir møtt med et "HÆ!? hva sa du at navnet var?" når man presenterer barnet :nemlig:
Jeg har valgt et populært navn og handler i Sverige/leser Se og Hør
Jeg som aldri skulle ha ti-på-topp-navn på ungene mine endte opp med å kalle den kommende storesøster for Malin. Som var nr. 4. på navnetoppen i fylket det året. :knegg:
Handler ikke i sverige, siden jeg bor på vestlandet, men leser Se&Hør med stor iver. Ialfall i pausene på jobb.
Hm.. Jeg måtte dessverre svare "dustepoll" siden jeg ikke fant noen alternativer. Jeg verken leser Se & Hør eller handler i Sverige (skjønt det kunne jeg sikkert ha funnet på å gjøre dersom jeg bodde langs grensa, for eksempel), og ungenes navn er verken veldig populære eller spesielt sjeldne.
Ungene mine (Helene og Henrik) har fått navn som jeg valgte utelukkende fordi jeg selv synes de er pene og klassiske. Jeg ville aldri funnet på å velge navn fordi de var populære, men det er heller ikke viktig for meg å ha sjeldnest mulig navn.
Siden jeg er skikkelig såra og vondbråten måtte jeg inn på ssb for å finne ut at din sønn har et mye mer folkelig navn enn min. Hvem er mest folkelig. Hah! (Men begge navnene er bedårende vakre altså. )
Topp 10, topp 20, topp 30, topp 40? Jeg har ingen klar oppfatning av hvor grensen for populært går. I tillegg til å publisere hele listen, gir SSB ut topp 10 og topp 40 til media. Jeg har inntrykk av at de som bevisst velger et annerledes navn holder seg unna topp 40, men populært er et subjektivt begrep i denne pollen.
Barnet (snart: barna) har (får) både vanlige og sjeldne navn. Vi leser aldri Se&Hør, men det hende jeg får søstra mi til å handle glutenfrie varer til meg på vei hjem fra Sverige.
Dustepoll.
Men hvis du hadde kjørt den pollen på SM er jeg overbevist om at teorien din ville blitt grusa.
Full av fordommer som jeg er, så innbiller jeg meg at det er de som leser flest Se og Hør og Her og Nå,handler på Svinesund daglig,har matchende grilldresser og drar på campingferie som har fått det for seg at de skal ha de mest sjeldne og sære navn. Gjerne i svært spesielle kombinasjoner/dobbeltnavn. I tillegg skal navnene staves på de særeste og rareste måter slik at ingen og absolutt ingen skal ha det samme navnet.
Resultatet gjenspeiler forumklientellet. VGs valgometer indikerte FrP-oppsluting på 40% før kommunevalget. Tror ikke man ville fått samme resultat her.
Hvis pollen gjelder for det siste barnet, så er jeg en åndssnobb, da hans navn er ganske sjeldent og jeg ikke er i "se&hør-kategorien". Hadde det vært det første barnet jeg hadde stemt for, så hadde jeg vært folkelig - da hans navn er mer vanlig (men ikke topp 10), og fordi jeg leste se&hør den gang da :p
Vel, jeg har vært veldig bevisst på å ikke gi barna mine toppnavn, ei heller lage egne navn til de. De har alle tre norrøne navn.
Med nok svar vil den være representativ for FP. Som du påpeker ville nok resultatet vært annerledes på et annet forum. Forskjellen mellom FP og "folk flest" beskrives også i trådtittelen.
Begge mine er oppkalt(ergo tenkte jeg ikke på statistikken), jeg er aldri i Sverige(selv om familien handler for meg der), og jeg ser kun over forsiden på Se&Hør i butikken.:)
Jeg tror HI har gjort en glipp i å ikke definere hva som menes med et uvanlig og et vanlig navn. Hvor går grensen? Mens person A syns det er et uvanlig navn om mindre enn 100 heter det, syns kanskje person B at grensen går ved 500. Ergo blir pollen unøyaktig så lenge det ikke er definert hva som er vanlig kontra uvanlig.
Vet ikke helt hva jeg skal stemme jeg. Eldste har et temmelig vanlig navn mens snart nyfødte har et litt mer uvanlig navn. Jeg handler i Sverige sånn ca. en gang i året (når vi er i Oslo), og leste Se & Hør på legekontoret på torsdag siden en eller annen dust nappet Rogalands avis rett foran trynet på meg.
Guttene har lett forståelige, enkle navn som ikke er i top 50 i Norge (fordi det skulle være praktisk), jeg handler gjerne i Sverige hver gang jeg likevel er der for å få service på bilen (fordi jeg da sparer noen gode penge), og jeg leser aldri Se og Hør (fordi det er noen banal sludder). Pragmatikk over hele linjen, spør du meg, men passer ikke inn i din poll.
Populære navn, dog ikke ti-på-topp, handler sjelden i Sverige (kun når vi er på hytta som ligger et par kilometer fra grensa) og Se & Hør leser jeg en sjelden gang på venterom (kjøper aldri).
Bortsett fra at vi er i Sverige rett som det er, men tar oss aldri tid til å storhandle på vei hjem.
Storebror sitt navn har visst steget en del i popularitet de siste par-tre årene.
Lillebror har et uvanlig navn.
De har normale navn, som ingen reagerer på, men de er ikke mye brukt i Norge, så de er vel mindre populære. Jeg handler aldri i Sverige (for lat til å ta turen) og leser aldri Se & Hør.
En uoffisiell FP-rekord i dustepollsvar tyder på at du har rett. Jeg glemte også å ta høyde for antallet flisespikkende og kverrulerende medlemmer her inne. :nemlig:
Jeg handler ikke i Sverige (selv om det hender at jeg handler i Finland, for grensen dit er myyye nærmere enn den til Sverige). :knegg:
Og jeg leser ikke Se & Hør med mindre jeg kan unngå det. :skremt:
Og gutten min har et navn det foreløpig bare er fem andre som heter (hvis man regner med kombinasjonen, han har et dobbeltnavn).
Første fornavn var veldig sjeldent da jeg gikk gravid for snart fire år siden, men vips! så var det plutselig på vei opp, uten at jeg helt skjønte hva som skjedde.
I en navnediskusjon på et annet forum fikk jeg mitt pass påskrevet - selv om jeg selv ikke fortalte hva sønnen min het, leste jeg meg frem til at navnevalget visstnok er både pretensiøst, historieløst og kunnskapsløst.
Å ja, og harry. :knegg:
Navnet er veldig vanlig (over 18.000 som heter det), men har ikke vært topp 10 på en del år. Leser ikke ukeblader i det hele tatt og handler ikke i Sverige (men det har kanskje mest med avstand å gjøre).
Aner ikke hva jeg skal stemme, for selv om navnet ikke er populært er det allikevel veldig vanlig.
Begge ungene har forholdsvis vanlige navn, men er vel ikke på topplistene. Jeg leser Se & Hør av og til, men kjøper det svært sjelden. Vi handler i Sverige ettersom vi bor veldig nærme. Vet ikke hva jeg skal svare så det ble rett og slett dustepoll.
Vi prøvde å finne originale navn, men begge er naturligvis på oppadstigende poppiskurve. :knegg:
I tillegg leser jeg aldri Se og Hør (men synes det er morsomt) og handler aldri i Sverige til tross for kort vei dit. Skulle gjerne giddet å dra til Sverige å handle billig, men det er tross alt kortere vei til den lokale Rema. lat Sparer vel inn igjen det jeg evt. kunne tjent, ved å droppe å kjøpe Se og Hør.
Jeg har valgt et mindre populært navn og handler ikke i Sverige/leser ikke Se og Hør
Turbos sammensetting er ikke så mnge som har .
Snoopy er det 100 i norge som heter.
Handler ikke noe spes i sverige, ikke så billig her som nede i sør.
Og langt. Så handler bare når vi er på besøk til tanta til mann. Om vi gidd å kjøre 1,5 mil ekstra for å handle
Kjøper bare kjøttboller og stikkelsbær cider i sverige hihi
Så på den måten dere mener handle i sverige gjør vi ikke
Vi har valgt et navn som er nokså lite populært i dag, men som alt i alt er særdeles vanlig. Vi handler normalt ikke i Sverige. Jeg kjøper kanskje Se & Hør et par ganger i året, og kan gjerne bla i det hvis jeg kommer over et eksemplar.
Problemet med pollen er, som Sitron sier, at det må defineres hva som er (u-)vanlige og (u-)populære navn. Arne er for eksempel vanlig, men ikke nødvendigvis populært. Jeg tror også det er forskjell på vanene til de som kaller barna sine Michelle Cassandra og de som kaller barna sine Birk eller Tyra, selv om begge er uvanlige navn. Jeg har ikke noe belegg for det, men jeg vil anta at du finner flere av harryhandlerne i førstnevnte gruppe enn i andre.
Både jeg og mannen har nær familie i Italia så vi er litt avhengige av å velge navn som de også klarer å uttale.
Christian er derfor veldig greit og det ligger fortsatt blandt de 10 på topp vist. Men det var ikke derfor vi valgte navnet. Vi valgte det fordi vi synes det er fint. Og så har han et italiensk fornavn også i tillegg. Det har vi alle. :)
Leser aldri Se & Hør men vi handler i Sverige av og til. :jupp:
Dustepoll. :glis:
Gutta har et vanlig og et uvanlig navn, jeg handler i Sverige hvis jeg er der eller rett i nabolaget og trenger et eller annet sverigebillig og ser i Se og Hør hvis det ligger et foran meg.
Det er minst fire parametre her. Hva hvis man ganget antall som har navnet med antall som fikk navnet i barnets fødselsår, og så delte med antall stavelser pluss antall ikke-norske bokstaver (c, w, x, z samt h på uortodokse steder)? Da kan det jo hende at lave tall korrelerer med harry-faktorene dine. :glis:
For en Cassandra født i 2005 får vi da 306 x 20 delt på 3 + 1 = 1530. Min eldste med litt sjeldent rotnorsk tostavelsesnavn får derimot 585 x 25 delt på 2 + 0 = 7312,5.
Enern har et navn som har blitt mer vanlig nå. Toerns navn er ikke spesielt vanlig. Jeg kjøper aldri Se & Hør, men handler innimellom i Sverige. Der får jeg tak i frokostblandinger uten sukker, og skikkelig hollandsk gouda. Da de små skulle ha babymat kjøpte jeg Sempergrøter der, for det var umulig å få tak i her.
Vanskeleg med definisjonar her, men eg stemte vanlige navn og ikkje Sverige/Se og Hør. Hanna sitt namn var på topp 10 det året ho var født, Oda sitt var på topp 40. Vi handlar veldig sjeldan i Sverige, men det kan kanskje skje ein gong i året. Kjøper så godt som aldri Se og Hør, men kan lese det om eg kjem over det.
Tja, dustepoll er vel det mest korrekte. Barn med sjeldne navn, kjøper aldri Se & Hør (leser det heller aldri), men har handlet i Sverige. (Bla. barnemat uten sukker og dill.)
Da barnet mitt ble født var det 900 i Norge som het det. Bruker jeg begge navnene hans er det 5 i Norge som heter det. Jeg valgte et vakkert svensk navn, jeg leser Se og hør hver uke, og handler i Sverige flere ganger i året. Smuglet over grensa har jeg også gjort.
Ungane her har veldig vanlege navn som mange heiter, mellomsøster sitt er lite brukt no (ca 30 som har fått det pr år dei siste åra). Men dei er vanlege navn. Leser ikkje Se og hør og handlar ikkje i Sverige.
ELdstemann har vel et midt på treet navn når det gjelder popularitet.
Mellomste har navn på topp, men har en annen skrivemåte som gjør at han faktisk deler navn med ikke fult så mange. Matias uten H er tydligvis ikke så vanlig, men tydligvis veldig vanskelig å skrive riktig...)
Minsten har nok ganske populært navn, men helt på topp er det ikke.
VI handler i Sverige ganske ofte, vi er også der og besøker svigermor som har flyttet dit da.
Se&Hør derimot leser jeg kun på venterommet hos legen om det ikke er noen andre ledige blad.
Storebror fikk 1 397 550 med dei som heiter akkurat det same som han ;)
Mellomsøster fikk 103 900. Kun 20 som fikk det navnet i 2007 men er vanleg.
Vesla fikk 456 970,5. Hennes og storebror navn var det mange som fikk i 2007.
En har et veldig vanlig navn, men ikke noe motepreget, ganske traust. De andre har ikke topp 10 navn.
Handler ikke i Sverige og leser kun Se og hør hos tannlegen.
Barnet har fått et mindre populært navn, men jeg kan ikke skjønne hvorfor (0,2% velger å kalle barnet sitt dette i disse dager)
Vi planlegger fläsktur på lørdag, og jeg gleder meg til å gå til tannlegen - hver gang! :D
Interessant å prøve å kvantifisere hva som er populært. Jeg synes dog din formel har noen svakheter i og med antall stavelser ikke nødvendigvis er et nytt fenomen. For å få med den bratte økningen kurven de populære navnene har, er kanskje en bedre måte å bruke 10-årsstatistikken på SSBs sider og sammenlikne denne med hvor mange som har dette navnet totalt.
Dvs: Antall personer som har navnet / Antallet som har fått navnet siste 10 år
Desto nærmere tallet er 1, desto mer populært er navnet.
Martin er det mest populære navnet de siste 10 årene, men dette er et såpass vanlig navn at faktoren kun er 3,71. Lukas derimot var sågodt som ikke-eksisterende tidligere i 1997 var det kun 18 personer som het Lukas - i dag er det 1110. Ulempen med denne formelen er at den kun tar hensyn til motedelen av populæriteten. Jeg har ikke klart å finne noe enkelt (uten å vekte) som både tar hensyn til populæritetsøkningen og den generelle populæriteten. Ikke går det an å bruke SSBs statistikk på dobbeltnavn heller.
Nebbia: Jeg er enig i at det er interessant å se på utviklingen, ikke bare det spesifikke året. Samtidig synes jeg Tinetoffs "antall ikke-norske bokstaver (c, w, x, z samt h på uortodokse steder)" bør vektlegges for å si noe om snobbenivået. :nemlig: