daffy sa for siden:
Stemmer du og partneren på samme politiske parti? Snakker dere mye om politikk hjemme?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
daffy sa for siden:
Stemmer du og partneren på samme politiske parti? Snakker dere mye om politikk hjemme?
løve70 sa for siden:
Vi diskuterer en del politikk hjemme ja, vi er sjelden enige...
Pepper Lemon sa for siden:
Vi diskuterer politikk hele tiden, egentlig. Og er sånn rimelig på bølgelengde. Han er nok hakket mer Høyrestemt enn meg, men vi veksler mellom de samme partiene. Vi er enige om sosialpolitikk, men ikke helt hva gjelder næringspolitikk.
turi sa for siden:
Snakker veldig lite politikk, men har de samme meningene og synene på ting.
Harriet Vane sa for siden:
Ja, men jeg har kanskje bevisstgjort ham litt ekstra. Jeg kunne nok ikke bodd og fått barn med en som hadde et veldig avvikende politisk syn i fht mitt. Det handler om verdier og kompass for adferd, valg og syn på mennesker.
rajraj sa for siden:
Jeg vet faktisk ikke hvilket parti han stemmer, men jeg antar at det har samme valør som mitt. Vi snakker i hvert fall masse om politikk og politiske standpunkt hjemme, og vi er stort sett enige.
Plipp sa for siden:
Jeg velger å slutte meg til Mim. Men jeg er nok enda rødere enn han, om det er mulig.
Irma sa for siden:
Samme her.
Vi tilhører den røde delen av den politiske skalaen, men stemmer ulikt. Dvs. jeg har forlatt partiet vi begge stemte på, til fordel for et parti lenger til venstre. Vi diskuterer samfunnsspørsmål, etikk og verdier - og dermed politikk. Men jeg er nok langt mer engasjert enn mannen min.
daffy sa for siden:
Kan jo svare selv også. Vi er ganske samstemte, med mannen litt mer høyrestemt (fint ord, Monsoon!) enn meg. Alle de fine og kloke diskusjonene på FP har fått i gang mange tankeprosesser hos meg, og jeg er nok mye mer politisk bevisst nå enn jeg var for halvannet år siden.
Ina sa for siden:
Vi prater en god del politikk hjemme, og har rimelig like meninger om det meste. Sambo er nok litt mer høyrestemt enn meg.
Olympia sa for siden:
Ja, vi snakker mye om det hjemme. Vi har samme overbevisning også, i hvert fall i det store og hele.
Maya80 sa for siden:
Vi er enig, å stemmer også samme parti. Om han ikke var enig så hadde det vært greit, min x var så absolutt ikke det å de var jo ikke det som var grunnlaget for att det ble slutt. Vi dikuterer ikke så veldig mye politikk her hjemme, men er det noe som opptar oss av saker så gjør vi det jo.
Ibidelma sa for siden:
Stort sett enige..snakker en del om media, ikke så mye om politikken direkte (programmer og slikt,,)
Nenne sa for siden:
Ja, politisk sett er vi veldig samstemte, men han har ikke stemmerett ved stortingsvalg siden han ikke er norsk statsborger, så jeg kan jo ikke si at vi stemmer det samme.Mikkeline sa for siden:
Vi stemmer ikke alltid på samme parti, men fargen er den samme.
Vi diskuterer mye politikk hjemme. Hele hans familie (med unntak av ham) har vært politisåk aktive, så han har det litt i blodet.
Aminta sa for siden:
Ja, vi snakker mye om politikk og kan diskutere det, uten alltid å være helt enige. Men vi er samstemte og stemmer omtrent samme parti, han er noget mer høyrestemt enn meg. Vi er stort sett enige om det meste, og deler samme syn på ting, etiske og moralske spm. osv.
Luftslottet sa for siden:
Samme her.
Forøvrig er både han og jeg enige med Mim. Ingen av oss er politisk aktive, men politiske meninger har ofte stor betydning for valg i det daglige. Kunne aldri oppdratt barn sammen med en Høyre-mann. :niks:
Irma sa for siden:
Jeg blir nysgjerrig på hva høyrestemt betyr jeg. :sparke: Dersom en person stemmer RV og partneren AP, er AP-partneren høyrestemt da?
IOA sa for siden:
Vi er ganske enige, og ligger på samme side i politikken. Sist lokalvalg stemte jeg hakket mer rødt enn han, men vi ligger på samme side. Stortingsvalg får han ikke stemt på, siden han ikke er norsk statsborger.
daffy sa for siden:
:nikker:
Acsa sa for siden:
Vi er medlemmer av samme parti, og selv om det bare er jeg som er aktiv og har verv for tiden snakker vi mye om politikk og han er like engasjert som meg. Vi er sjelden uenige, men det hender vi trenger å diskutere en stund før vi finner et standpunkt. Vi ser ofte ting fra litt forskjellige vinkler, så vi er gode "sparringpartnere" når det gjelder å lande på et standpunkt.
Solblomst sa for siden:
Vi snakker litt om politikk, og har stort sett det sammen meningene.
Miss Norway sa for siden:
Min mann er hakket mer konservativ enn meg. Vi er nokså enige om det meste, særlig næringspolitikk. Sosialpolitisk er jeg dog rene moder Theresa sammenlignet med ham; jeg skylder dette litt på at han har bodd i USA så lenge. Jeg holder ham dog i ørene og prøver å oppdra ham jevnt og trutt, og jeg ser at det etterhvert virker også.
Hannah sa for siden:
Vi snakker sjelden politikk hjemme, men vi er stort sett enige og vi stemmer samme parti :)
Bærekraftig sa for siden:
Vi diskuterer mye politikk hjemme og er ganske samstemte på de fleste områder. Vi er begge på vestresiden.
nolo sa for siden:
Vi er noenlunde samstemte, men han har variert mer i stemmingen sin enn det jeg har. Men etter at han traff meg har han bare vekslet mellom de to partiene jeg vingler mellom, så han er blitt mindre konservativ med årene.
Veronal sa for siden:
Ja, bortsett fra bruk av virkemidler i likestillingens navn. Vi stemmer dog samme parti.
Susse sa for siden:
Vi er på samme side, men han er hakket mer blå enn meg dvs. han stemmer Høyre, jeg Venstre. Jeg er aktiv i kommunepolitikken, han interesserer seg fint lite.
Pepper Lemon sa for siden:
Det heter jo egentlig høyrevridd, men ettersom det i vårt tilfelle har vært slik at han har stemt Høyre oftere enn meg så ble han mer høyrestemt.
Toffskij sa for siden:
Vi stemmer ikke på samme parti, og kommer nok aldri til å gjøre det heller. Jeg er mange hakk rødere. Likevel er vi enige om mange grunnleggende ting, heldigvis. Vi diskuterer politikk av og til, men det er litt vanskelig å skille mellom hva som er reell politisk uenighet og hva som er det kroniske djevelens-advokat-syndromet som vi (men særlig han) lider av. :humre:
Wix sa for siden:
Vi ligger på hver vår farge, og dette har ført til mange opphetede og egentlig ganske interessante diskusjoner hjemme hos oss. Det kan også være ganske frustrerende og jeg ser for meg at det kan skape en del ekstradiskusjoner i forbindelse med barneoppdragelse osv. Foreløpig går det greit da. Ingen av oss er ekstreme og vi får heller bare gå inn for kompromiss dersom vi ikke blir enige.
AprilRyan sa for siden:
Vi snakker mye politikk i hverdagen og er begge ganske røde. Forrige valg stemte han hakket rødere enn meg.
Mams sa for siden:
Vi diskuterer i perioder mye politikk.
Vi er ganske enige i mye, men han er rødere en meg.
Nebbia sa for siden:
Sosialister ser ofte på seg selv som svært tolerante, og jeg synes det er litt artig at det er enkelte røde her inne som utviser stor intoleranse ovenfor sin partners politiske ståsted hvis dette avviker fra ens eget. :D
I Norge er det politisk enighet i veldig mange saker, selv om det ikke alltid virker slik. Med unntak av Rødt og Frp (og kanskje til en viss grad elementer i SV) hvor det er såpass mange ekstreme holdninger som gjør at man nok bør ha omtrenlig samme politiske overbevisning for å bevare fred i heimen, tror jeg ulike politiske overbevisninger er relativt problemfritt.
Tallulah sa for siden:
Jeg tror vi stemmer omtrent samme parti. Vi stemmer hvertfall på samme side, begge to. Han vil nemlig ikke fortelle meg hva han stemmer, kun fordi han vet at det irriterer vettet av meg. :sur:
mumrik sa for siden:
Vi har like verdier, og er i stor grad enige i politiske spørsmål. Vi stemmer derimot ikke samme parti. Jeg er idealisten, han har tradisjoner fra en politisk aktiv familie.
Irma sa for siden:
Jeg synes i grunn ikke det er så overraskende dersom det er flere røde som har problemer med å dele livet med en politisk blå, enn det omvendte. Det er ikke nødvendigvis snakk om intoleranse, men veien pendelen slår på enkelte grunnleggende verdier. Det er vel ingen hemmelighet at mange på den røde siden av skalaen mener at de blå er alt for opptatt av individuelle rettigheter (og etter de rødes mening et dårligere velferdssystem) som tilgodeser de rike og som dårligere vil ivareta de som er dårlig stilt i samfunnet. Den sterkestes rett osv. Dette vil muligens de blå mene er helt feil, og det kan det jo hende at det er, jeg prøver bare å synse litt. Den andre veien synes jeg beskyldningene går lite egosentrisme, men mer på ønsket om detaljstyring osv.
safran sa for siden:
Vi er stort sett enige om de viktige tingene, men han heller nok litt lenger til høyre enn det jeg gjør.
Nebbia sa for siden:
Prøver du nå å si at de røde er mer hårsåre, mindre tilpasningsdyktige eller bare plagsomt prinsippfaste? :p
safran sa for siden:
Når jeg tenker meg om, fikk jeg ham faktisk til å stemme på mitt parti forrige gang. :stolt:
Og jeg merker jo at han har endret syn på ganske mye de siste årene. Heldigvis.
Skilpadda sa for siden:
Jeg skjønner ikke helt hvorfor du mener (hvis det er det du mener) at det er naturlig at "røde" skal synes det er verre å ikke dele grunnleggende verdier med partneren enn "blå". Ens egne grunnleggende verdier er vel stort sett like viktige for en enten man er politisk radikal eller konservativ? Og det jeg ser som grunnleggende verdier og menneskesyn er blant de viktigste tingene jeg er uenig med sosialister om (og sikkert vice versa).
(Det er jo mulig du mener at de på venstresiden synes det er viktigere at alle skal tenke likt og ha de samme verdiene som dem selv enn det folk på høyresiden synes. Og hvis det er det du mener, skal jeg ikke protestere. :knegg: )
Harriet Vane sa for siden:
Jeg er sammen med (og samboer og har barn med) min første SV'er noensinne. Jeg har aldri syntes det har vært så mange tiltrekkende og sexy menn i partiet mitt, men har ofte falt for slemme og arrogante Høyregutter, muskuløse og folkelige Ap-gutter med snekkerbelte og en og annen ustyrlig RV'er.Jeg har kulturelt sett veldig mye til felles med Høyre- og kanskje særlig Venstrefolk, så jeg trives godt i deres selskap så lenge vi snakker om fjellet, sjøen, bøker eller lager mat. Det er bare når det kommer til fordeling, sosialpolitikk og synet på hva vi skal gjøre med dem som ikke klarer seg så greit at vi er uenige.
safran sa for siden:
Nå har jeg veldig lyst til å be deg greie ut. :humre:
Filifjonka sa for siden:
Ja, det lurte jeg også på. Det må jo være fordi sosialister ser på seg selv som "de snille" og de andre som "slemme" isåfall. :humre:
Irma sa for siden:
:knegg:
Jeg har ikke sagt at det er naturlig, men jeg blir ikke så veldig overrasket om det kan være en viss forskjell i praksis. Når det gjelder dette med likhet i forhold til verdier, så har jeg ingen tro på at det nødvendigvis gjelder venstresiden så mye mer enn høyresiden. At man ønsker at flertallet skal dele ens overbevisning i forhold til hvordan samfunnet bør styres og reguleres, og hvilke verdier som skal rå er vel ganske naturlig, uansett hvilken politisk overbevisning man har? Det behøver ikke å bety at man ønsker et helt homogent samfunn.
Jeg mener også at ens grunnleggende verdier er like viktige for hver enkelt, uansett hvor man befinner seg på den politiske skalaen.
Jeg tror nok ikke det dreier seg om snillhet/slemhet (selv om Mim antyder det :humre: ), men jeg tror du har nok et lite poeng allikevel. For mitt inntrykk er at de røde gjerne beskylder de blå (og spesielt de blå-brune) for å være egoistiske, og at de anser seg selv for å ha mer engasjement og omsorg for de vanskeligstilte og fattige. Beskyldninger går selvsagt andre veien også (styringskåthet osv.).
Kråka sa for siden:
Ja, vi er like blå begge to.
Candy Darling sa for siden:
Vi er absolutt ikke enige om alt, og diskuterer heftig innimellom. Vi nærmer oss nok på noen ting, og kommer alltid til å være uenige om noe, tror jeg. Det bekymrer meg ikke.
Jeg har aldri vært redd for å diskutere og tenke gjennom synspunktene mine, og til og med endre dem over tid. For meg er det nyttig å bli utfordret, kanskje særlig på de såkalt grunnleggende kjerneverdiene som er vanskeligst å begrunne rasjonelt.
Ingen av oss er sosialister, så vi står jo ikke i hver vår ende i den skalaen, i hvert fall. Jeg synes for øvrig at blokktenking er temmelig anakronistisk.
Dronningen sa for siden:
Ja vi har samme politiske overbevisning, som igjen henger sammen med verdisyn. Snakker ikke sååå mye politikk hjemme. Av og til i perioder. Han var politisk aktiv som ungdom, og engasjerer seg lett.
Lilleville sa for siden:
Signerer dette!
Jeg er og langt mer engasjert men han er engasjert når det kommer til stykket.
Er også enig med Mim i at det hadde vært vanskelig å bo sammen med et menneske med veldig avvikende synspunkter. For min del tror jeg ærlig talt ikke jeg kunne vært sammen med noen som f eks stemte FRP. Det handler, igjen som Mim og sa, om grunnsyn på livet, mennesker og samfunn. Så vi kan være uenige om enkeltsaker men har heldigvis samme grunnsyn.
Det er jeg glad for for det er nok en ting som kan føre til mange konflikter med tanke spesielt på barneoppdragelse!
Skilpadda sa for siden:
Nei, det var i hovedsak en spøk. :knegg: (Men en sterkt forenklet forskjell mellom "venstre" og "høyre" er jo nettopp at venstresiden tenker mer på kollektivet, mens høyresiden tenker mer på individet.) Mest ment som et alternativ til "røde er snillere enn blå, og snille har mindre lyst på slemme kjærester enn omvendt" som var den (også sterkt karikerte) forklaringen jeg så antydet på hvorfor det skulle være mer vanlig for folk på venstresiden å ikke ønske seg partnere med sterkt avvikende politisk syn.
Naturligvis er folks verdisyn og politiske holdninger i virkeligheten langt mer sammensatt enn som så. Men jeg er fremdeles litt nysgjerrig på om du faktisk mener at det er vanligere at venstrevridde ikke ønsker politiske "motstandere" som partnere enn at folk på høyresiden tenker slik, og hva du i så fall mener er forklaringen.
Barbarella sa for siden:
Vi diskuterer ofte politikk hjemme, og hører begge hjemme på venstresiden. Dog stemmer vi på forskjellige partier.
DM sa for siden:
Jeg vet ikke om det er vanligere eller ikke, men jeg tenker som så at høyresiden (advarsel store generaliseringer følger: ) har mer fokus på politikken enn grunnverdiene, mens venstresiden har mer fokus på verdigrunnlaget enn nødvendigvis politikken (jeg snakker om ytterpunktene), og at når høyresiden sitt verdigrunnlag er mest på det individuelle plan, så er det lettere for dem å være åpen for noen som tenker noe annet (og smile litt av den søte snille kjæresten som tenker på alles beste), enn for en som har verdigrunnlaget i fokus med fokus på det kollektive ansvaret og alles beste å være åpen for å være sammen med en som i deres øyne vil være egoister.
DM sa for siden:
Vi er forresten ganske samkjørte, men han er litt mer liberal enn jeg, og jeg litt mer konservativ enn ham påstår han. Kanskje han har rett, kanskje ikke. Jeg krangler hvertfall på det. :glis:
safran sa for siden:
DM sier omtrent det jeg tenkte. Men jeg gadd ikke sette meg ned og formulere det. :blafre:
Skilpadda sa for siden:
Det var en godt formulert teori, DM. :nikker: En slags gyllen middelvei av de to karikerte ytterpunktene, på en måte.
Irma sa for siden:
DM svarer egentlig ganske godt for meg Skilpadda. Det er slik jeg også tenker.
Skremmern sa for siden:
For ikke å snakke om den generelle intoleransen mot folk som velger annerledes enn de selv.
Nessie sa for siden:
Vi er nok stort sett enige. Vi har ikke stemt likt de siste gangene, men vi ligger på samme side :blunke:
Vi er dog litt uenige i feks innvandringspolitikken etc.
Obelix sa for siden:
Jeg er rød og han ikke fullt så rød. Tror jeg ihvertfall ( han vil ikke si hvilket parti han stemmer)
Har ikke de store politiske diskusjonene, men vi er nok ganske like i mange standpunkter.
Selv om jeg er sosialist, har jeg ikke probelmer med de som ikke er det :tolerant:, og respektere at vi alle har forskjellig politisk syn.
Irma sa for siden:
Den synes jeg var en generaliserende og intolerant uttalelse. Jeg tror at toleranse i forhold til at folk velger annerledes enn en selv i hovedsak går på personlighet og evne til empati, ikke på hvilket politisk parti man stemmer på.
Irma sa for siden:
Med unntak av Frp-velgere kanskje, som ikke tolererer noe som helst. :humre: intolerant
Obelix sa for siden:
Jeg har en svoger som stemmer Frp :grrrrr:
Han hadde jeg faktisk ikke klart og levd med pga politisk ståsted :også intolerant akkurat nå:, selv om han er grei nok ellers.
Det går en kule varmt i familieselskaper innimellom.
Svanen sa for siden:
Veldig enig Tinetoff. Men han vil gjerne diskutere, men jeg vil ikke. Han er mye flinkere til å diskutere enn meg. Jeg er nok ikke kjapp nok i tankene, så hans poeng kommer så raske. Jeg er slik at jeg må tenke ut hva jeg skal si...;)
Pluss at han liker å "irritere" meg...:nemlig:
Forresten er jo jeg litt "heldig" som har mann som er sjømann, hender ofte at han ikke får stemt (hender han reiser like før man kan forhåndsstemme...), noe som ikke gjør meg så mye :fnise:
Skremmern sa for siden:
Jaha? Etter utallige diskusjoner (på blant annet FP) er det i hovedsak FRP-velgerne som får gjennomgå, ikke på bakgrunn av personlighet og evne til empati, men politisk ståsted. Jeg har etter utallige diskusjoner på FP dannet meg et inntrykk av sosialistene og deres toleranse for andres valg og meninger, og opplever at sosialistene er de som er minst åpen for andres synspunkt.
Irma sa for siden:
Det skal du selvsagt få lov til å synes. Jeg sier bare at jeg opplever det annerledes, og at jeg misliker å bli stemplet som intolerant. Jeg ser også flere som jeg synes kommer med intolerante uttalelser i diskusjoner, men synes at det kommer fra personer med ulik politisk overbevisning.
DM sa for siden:
Jeg synes forøvrig at det bør være lov å ytre hva man synes om politikken i den andre enden av skalaen. Det er jo en grunn til at man velger som man velger, og tar avstand fra det man tar avstand fra.
Jeg finner det også naturlig at det er vanskelig å akseptere ytterpunktene fra motsatt side av hva en stemmer, for det er så langt fra eget verdigrunnlag og meninger som det kan komme. Så jeg synes ikke at det er rart at Frp får gjennomgå endel på en side der det er mange fra venstresiden.
:skjønner ikke problemet:
Harriet Vane sa for siden:
Hehe, det er vel kort sagt litt slik at høyrefolk ofte mener at folk trenger et spark bak, og når det sparket bare er hardt nok, så vil folk ta seg sammen og håndtere alt. De må ha ansvaret selv, skjerpe seg og være like flinke som høyrefolkene selv. Da skal det gå dem godt. :nemlig:
Det mange høyrefolk tydeligvis glemmer når de roper Sink or swim! er at ikke alle har det like greit som dem selv. de høyrefolkene jeg kjenner er utelukkende fra OK familier som har gitt dem et svært godt utgangspunkt i fht skole, fritid, økonomi og muligheter generelt. Eller de er bare mye flinkere enn andre og har jobbet seg opp fra ganske dårlig utgangspunkt og klart seg bra. Litt sånn selfmade.
Jeg synes rett og slett det skorter på anerkjennelsen av at det finnes mange mange som har et på langt nær så godt utgangspunkt som dem selv, og de som har et (ikke selvforskyldt) dårlig utgangspunkt pga mange ulike ting, bør få samme sjanse. At ikke alle har forutsetninger, og at det ligger en urettferdighet der som er ukontrollerbar om man ikke legger inn noen systemer som fanger opp, hjelper og fikser. God samfunnsøkonomi er det også. Velfungerende folk som får utnyttet hele potensialet sitt er bra for samfunnet.
Det virker ofte som Høyrefolk, og jamen en del Venstre og diverse er redd for at alle skal få tilgang på "deres" goder. Posisjoner, yrker, muligheter.
Jeg er ikke en spesielt snill person. :for å presisere: Ikke noe særlig omsorgsfull, langt fra sosionom eller snillistisk.
Harriet Vane sa for siden:
Å, ja. Toleranse for kontantstøtte er vel kanskje noe annet enn toleranse for forskjellige folk? Jeg er intens motstander av en del ordninger, systemer og vedrivalg, slik jeg er sterk tilhenger av andre tilsvarende. Det betyr ikke at jeg ikke kan jobbe sammen med eller omgås folk som har andre politiske ståsteder enn meg selv. Du er hårsår og langsint nå, tror jeg.safran sa for siden:
Unnskyld meg, men :eek:!
Jaha? Etter utallige diskusjoner (på blant annet FP) er det i hovedsak FRP-velgerne som får gjennomgå, ikke på bakgrunn av personlighet og evne til empati, men politisk ståsted. Jeg har etter utallige diskusjoner på FP dannet meg et inntrykk av sosialistene og deres toleranse for andres valg og meninger, og opplever at sosialistene er de som er minst åpen for andres synspunkt.
Jeg er ikke sosialist, men jeg evner likevel å se ned på FrP og deres velgere. :stolt:
Jeg syns du bommer stygt når du setter Høyre og Venstre i samme bås her.Candy Darling sa for siden:
Og jeg synes Mim bare generelt bommer stygt i det innlegget.
Angelique sa for siden:
Ja vi stemmer på samme partiet og er veldig politisk enige.
Harriet Vane sa for siden:
Kan noen fra venstre eller Høyre være så snille å forklare hva de har tenkt å gjøre med den delen av samfunnet som ikke er like pene, rene og veloppdragne som de ønsker, som er for syke til å jobbe, eller ikke tar de riktige eller lure valgene? :åppriktig nysgerrig:
Divine sa for siden:
Jeg signerer Nenne i sin helhet. :ja:
Pepper Lemon sa for siden:
Nå er jeg ikke Høyrevelger, men slik jeg skjønner Høyres program så ønsker de også å ivareta svakere stilte, men på en annen måte enn f eks SV.
Fra programmet:
Albertine sa for siden:
Nei, og nei.
Harriet Vane sa for siden:
Slik jeg leser Høyre, tror de virkelig at folk har en indre trang til å forbli trygdemottakere. Og at det må hindres. Det er det jeg mener er spark bak. Jeg forutsetter at folk ønsker å klare seg selv, uten spark bak. At de gir etter evne og får etter behov. Jeg ser i formuleringene til Høyre en antagelse om at dem som ikke klarer så så bare gjør det for å være vanskelige og er late og unnasluntrende.
Ernas siste barnløs-utspill understreker vel egentlig hva Høyre mener om folk som ikke klarer seg selv. :skuffet:
Nebbia sa for siden:
Med unntak av 1,5 år intermesso med Stoltenberg hadde vi to borgerlige perioder før dagens regjering. Hva skjedde med de syke da og de som er avhengige av sosialstødnad? Ja, det er forskjell på sosial og borgerlig politikk, men du insinuerer at borgerlige partier fullstendig mangler en sosial profil, og det er rett og slett fordummende.
Harriet Vane sa for siden:
De mangler ikke, men de har en sosial profil som gir økte forskjeller pga flere private løsninger og hardere spark bak, lite empati for dem som ikke har det så bra, og er det empati er det en ovenfra og ned-holdning om de stakkarene som trenger veldedighet og hjelp.
Arbeiderpartiet er ikke det spøtt bedre enn Høyre når de regjerer alene.
Nebbia sa for siden:
Jeg tror de færreste benekter at det er større forskjeller med borgerlig politikk, men dette skyldes ikke mangel på empati, men en filosofi om i større grad belønne de som arbeider og bidrar til fellesskapet. All verdens empati kan ikke dekke over det faktum at det er de som arbeider som holder velferdsstaten i gang. Den politikken SV fører ønsker å redusere det øknomiske skillet mellom netto bidragsytere og netto forbrukere av offentlige midler. Folk er egoister, og uten en gulrot er det ingen som gidder å yte mer.
Jeg synes et godt eksempel er det skyhøye sykefraværet vi har i Norge. Vi har en av verdens beste sykelønnsordninger, men sykefraværet i Norget er nesten dobbelt så høy som snittet i EU. De som mangler empati har en tendenes til å hevde at ordningen er så lukrativ at den blir utnyttet. Hvis dette ikke riktig, hvorfor er det naturlig at vi har et så høyt sykefravær? Og hvorfor har det økt så mye de siste 10 årene, i takt med økonomisk vekst?
Obelix sa for siden:
Ja, det kan du si.
Miss Norway sa for siden:
Og jeg mener det er naivt å tro at det ikke begge grupper eksisterer. Og det er like urettferdig å likestille de to gruppene som det er å generelt skjære alle over en kam.Ulvefar sa for siden:
Vi har, som nevnt over ;) samme politiske grunnsyn (rødt og grønt), men diskuterer så klart ofte enkeltsaker, virkemidler og taktikk.
Jeg er ikke enig i at "røde" generellt har vanskeligere for å ommgås "blå" i et forhold eller som kollegaer enn omvendt. Jeg tror det heller er snakk om at mennesker med sterke meninger om en sak har lettere for å gå i klinsj med folk som har det motsatte standpunktet enn med de som er mer lunkne i midten. SV-ere og FrP-ere går notorisk dårlig over ens, mens begge kan forholde seg til deler av SP... Og ordbruken i Høyre/FrP-kretser om "Sosialistene/Kommunistene" tyder ikke på større toleranse den veien enn den andre synes jeg.
Ellers liker jeg på mange måter ofte bedre de som får skylden for å være "intolerante" i politiske spørsmål enn de uinteresserte eller de hårsåre som ikke gidder eller tør å diskutere. Hvis noe er viktig er det også verd å ha sterke meninger om, og gitt to synspunkter er det ikke sånn at sannheten alltid ligger midt mellom dem.
Så jeg liker en god diskusjon med hvem som helst uavhengig av politisk farge, og har for eksempel møtt flere Høyre-folk jeg respekterer for gode argumenter, konsekventhet og evne til å skifte mening når motargumentene er overbevisende. (Men ingen FrP-ere ennå, enda jeg har diskutert med flere av dem, hva nå enn grunnen kan være til det...)
Ulvefar sa for siden:
Det er i alle fall det de liker å si, men at valuta-spekulanter og styrejegere egentlig bidrar så mye mer til fellesskapet enn søppelkjørere og lærere tror jeg er en sannhet med modifikasjoner. I det hele tatt er det ikke noen entydig sammenheng mellom inntjeningsevne og samfunnsnytte.
Jeg er selvsagt enig i at vi mennesker trenger både pisk og gulrot for å se utover våre egne kortsiktige interesser. Og jeg ser at alle partier, inkludert mitt eget, kan bomme stygt på når det er riktig å bruke hva. Men jeg synes ofte den markedsliberalistiske leiren er (i beste fall) naïve når de later til å tro at pisken skal forbeholdes de lavtlønnede, mens styreledere og aksjespekulanter vil skape et godt samfunn for alle bare de får nok gulerøtter.
DM sa for siden:
Øh. Jeg er Venstre-stemmer, og en av grunnene til at jeg stemmer Venstre, er fordi de har det beste av verdigrunnlaget og velferdstankegangen og solidariteten fra venstresiden, og det beste fra økonomipolitikken fra høyresiden. Jeg som de andre blir provosert over disse uttallelsene dine og lurer på hva grunnlag du uttaler deg på.safran sa for siden:
Fra www.venstre.no hentet jeg dette:Venstre vil:
• utvide støtteordningene for familier med tunge omsorgsoppgaver
• iverksette et bredt tiltaksprogram for barn og unge med adferdsproblemer
• sørge for at eldre kan bo hjemme så lenge de selv vil ved å tilby utvidede hjemmetjenester. Dette gir en verdig alderdom.
• at skattesystemet skal ha et høyt bunnfradrag, noe som kommer de med lave inntekter til gode. Dette er en sosial og rettferdig skattepolitikk.
• at lokalsykehusene skal være bærebjelken i morgendagens helsesystem. Nærhet til helsetilbudet gir trygghet.
• ha en garantert minsteinntekt, eller borgerlønn, til dem som trenger det mest. Dette for å sette folk i stand til å hjelpe seg selv.
• ha et system hvor tannbehandling dekkes av det offentlige på lik linje med fastlegeordningen. I første omgang ønsker vi gratis tannhelsebehandling til sosialklienter og minstepensjonister.
Du kan jo titte litt her: www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/ Oversiktlige linker på høyre side der, med mer utfyllende artikler.
safran sa for siden:
For den som ikke gidder å lete frem selv, så kan man alltids klikke på disse:
www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/11899/
www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/11553
[color=#810081][/color]
www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/11871
[color=#810081][/color]
www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/11806[url="http://www.venstre.no/politikk/sosialtansvar/11899/"][/url]
Benmurphy sa for siden:
Jeg er ikke så sikker på det. Og jeg må si jeg syns Aaron Sorkins TV-serie The West Wing (Presidenten) var ganske informativ i så måte. Den er jo amerikansk og ikke direkte overførbar på norske forhold, men alt er jo større – og tydeligere – i Amerika. Den illusterer for meg veldig godt venstresidens manglende evne til å ta inn over seg, tolerere om man vil, at noen faktisk mener noe annet enn de selv gjør; serien var jo fundamentert på idéen om at dersom man bare forklarer de flotte tankene på venstresiden godt nok, så vil de på høyresiden dypest sett være enige i at disse idéene er riktige. Vi ser jo konturene av det samme i denne tråden, der representanter for venstresiden forsøker å legge det frem som om høyresiden burde skjemmes over sin sosialpolitikk, og at de i anstendigheten og rasjonalitetens navn burde adoptere venstresidens sosialpolitikk. Nå tviler jeg ikke et øyeblikk på at SV-velgere flest faktisk mener at høyrevelgere burde skjemmes, men jeg aner en ganske kraftig mangel på forståelse for at noen faktisk kan fortsette å mene noe annet enn dem selv, samme hvor vakkert de ordlegger sin kollektivistiske løsning på de sosiale problemene, og dette er faktisk ikke en særlig god tilnærming hvis man ønsker å overbevise noen.
Ben "this vote for sale" Murphy
Che sa for siden:
Mannen er ganske lite interessert i politikk, men når han tenker seg om, så er han på samme side av fargeskalaen som meg - har aldri greid noe annet, for politisk syn viser så mye av hva man definerer som viktig her i livet:)
Myrsnipa sa for siden:
Signerer denne.
Vi er stort sett enige. Min mann er mye bedre orientert enn meg, men vi diskurerer en god del ja.
Ulvefar sa for siden:
Du har helt sikkert rett i større grad enn jeg skulle ønske. Men etter noen år i jevnlig nærkontakt med Unge Høyre er jeg ikke sikker på at forståelsen for at andre kan mene noe annet, samme hvor vakkert de ordlegger sine individualistiske løsninger, er så mye større den andre veien..? Men det kan jo være meg... (Eller at forholdet ikke kan være omvendt om man snakker om finans/miljø i stedet for sosial-politikk).
Signerer i alle fall holdningen at gjennomtenkte og respektfulle argumenter alltid må prøves først, og må besvares med samme mynt, samme hvor uenig man er. Generaliseringer er generellt sett noe dritt.
Miss Norway sa for siden:
Generelt er vel forståelsene i "Unge-Whatever" rimelig laber, sammenlignet med hva man ser i de litt mer etablerte delene av partiene? Ikke misforstå, de har sin misjon og sine meningers mot, ungdomsgruppene - men er vi ikke generelt enige her inne om at "Modne" er bedre? :blunke:
Tjorven sa for siden:
Vi slipper helt unna de store politiske diskusjonene her hjemme, for vi er skremmende samkjørt.
Ikke bare stemmer vi på samme parti ved valgene, men vi kummulerer de samme personene (og det uten å ha diskutert kummulasjonene på forhånd). Nesten litt freaky! :skremt:
him sa for siden:
Jeg og mannen stemmer på samme parti. Jeg kan godt tenke meg at politisk uenighet er noe som er vanskelig å komme over. Jeg er enda ikke kommet over en diskusjon vi hadde om Palestina/Israel konflikten. Kortversjon: Hans synspunkt: Det er Israels feil. Mitt synspunkt: De er noen gode kjeltringer alle sammen der nede. Israel har oppført seg grusomt, men selvmordsbombing av busser er ikke gøy uansett. Men vi lever jo helt greit i dagliglivet alikevel, så jeg tror egentlig dette går mer på hvor aktivt man lever ut sin politiske overbevisning.
Jeg antar at Frp velgerne er de som er lettest å "ta". Frp har en veldig ufullstendig (og i noen tilfelle motstridene) politikk. Det er heller ikke så veldig rart i og med at partiet startet som et særparti. Senterpartiet er jo et annet parti som startet på denne måten (de var "bøndenes parti"), og noen hevder de er det enda. Men det går ikke an å komme forbi at SP er et mye mer "helhetlig" parti enn feks Pensjonistpartiet eller Demokratene. (Jeg er forresten sosialist, og har egentlig ikke lagt merke til det du beskriver, men det kan godt hende det skyldes at vi har vært i forskjellige diskusjoner.) Jeg tror ikke at Høyre og Venstre vil prioritere bort samfunnsgodene som er i Norge (mtp skatt, sosialtrygd etc), men de prioriterer helt andre ting. For Høyre er det jo næringslivet som er lengst fremme og for Venstre er det valgfriheten for individet (typisk uttrykt politisk med privatskoler etc). I Norge er det jo som Nebbia (?) påpeker egentlig et veldig lite sprik politisk. Fordi vi har veldig lav arbeidsledighet, og vi har veldig strenge krav for ansettelser i det offentlige. Disse to kombinert sammen gjør at vi har en annen sammensetning av arbeidskraften enn i andre land. Barneomsorg gjør også sitt. I Italia er det feks vanlig at bare en jobber hjemme, da har man ikke behov for mange sykt-barn-dager.Filifjonka sa for siden:
For å svare på hovedspørsmålet, så har mannen min og jeg omtrent samme grunnsyn, selv om vi ikke er enige om absolutt alt.
safran sa for siden:
Jeg skjønte ikke helt hva du mente - prioriterer helt andre ting enn hva?
Og for å bruke Venstres egne ord:
[LEFT]Venstre er Norges sosialliberale parti. Vår politikk forener personlig frihet
med ansvar for fellesskapet og hverandre. Vi legger særlig vekt på fire[/LEFT]
politiske hovedområder: Skole, småbedrifter, sosialt ansvar og miljø.
[LEFT]Venstres visjon
Venstre vil ha et sosialt og liberalt kunnskapssamfunn
hvor folk har frihet og mulighet til å skape sin
egen vei til det gode liv, og der vi tar ansvar for
hverandre og miljøet. Venstre tar utgangspunkt i
enkeltmennesket, uansett sosial status, nasjonalitet,
bosted, hudfarge eller legning. Friheten skal
gjelde for alle. Vi ønsker et mangfoldig samfunn
hvor forhold mellom mennesker bygger på toleranse og respekt.[/LEFT]
[LEFT]Ideologisk er Venstre tuftet på sosialliberalismen. Den finner løsningene
i balansen mellom frihet og fellesskap, mellom politisk styring og et fritt marked, mellom individet (borgeren) og staten, mellom by og land.[/LEFT]
Så det er altså ikke bare valgfriheten som står i fokus.
him sa for siden:
Jeg mente at de har andre ting som er prioritert høyere. Verdivalget til Venstre er så vidt jeg har fått med meg, at i valget mellom sosialisme og liberalisme velges liberalisme (hvis de hadde valg sosialisme, hadde jo Venstre også vært sosialister.) Og liberalisme er frihet for individet. Og dette har fordeler og ulemper. På samme måte som sosialisme har det. Ulempene til sosialime er en "tung" stat, de "beste" (eller heldigste, eller rikeste) kan bli bremset, fordi "no man left behind"-politikken hindrer noen i å beine ut. Det er fordeler og ulemper med alt. Grunnen til mitt politiske valg går mer ut på hva som er ulempene med de enkelte politiske retningene enn fordelene.safran sa for siden:
Men prioritert høyere enn hva? Er det samfunnsgodene du snakker om? Da må du i så fall definere hva du mener med samfunnsgoder, for det virker ikke som vi har samme bruk av begrepet.
Nebbia sa for siden:
Hvem snakker om valutaspekulater og styrejegere? Om det er noe som er en sannhet med modifikasjoner, er det at det er primært disse gruppene som stemmer borgerlig. Poenget er at de som jobber og betaler skatt (og det inkluerer både søppelkjørere og lærere) bidrar mer til fellesskapet enn mottakere av f.eks. sosialstønad, og fra et borgerlig synspunkt bør nettobidragsyterne sitte igjen med mer.
him sa for siden:
Det er mulig jeg uttrykker meg uklart. Alle politiske retninger har en grunnfilosofi. Venstre er liberalistisk og det betyr - i mitt hode i alle fall - at de vekter individets frihet veldig høyt. Sosialismen ønsker sterkere enn liberalismen å gi folk like muligheter - selv om dette skjer på bekostning av de som har det bedre enn gjennomsnittet.
Jeg vet ikke helt hva som er uklart med dette. "Samfunnsgoder" er jo sosialisme i praksis. Staten samler inn penger fra alle, og deler de ut etter bestemte regler. (Nå tenker jeg rent politisk, det er uten tvil et samfunnsgode at vi lever i en rettstat, men det er det ingen politiske partier som ønsker å rokke ved, unntaket er enkelte utspill fra Frp og Demokratene. NB! Det kan utmerket godt hende at de utspillene jeg har sett er fra enkeltpersoner og ikke partipolitisk.)
Venstre definerer seg selv som sosialliberalisme, samfunnsgodene kommer fra den sosialistiske delen.
annemede sa for siden:
Jeg har vinglet en del, som nykommer til en kommune, og bytting av fylke, så har jeg endret stemmen min, samtidig som at det rødgrønne alternativet utkrystalliserte seg foran stortingsvalget, så har jeg stemt for å påvirke sammensetningen i regjeringen. På fylkestinget stemte jeg på venstresiden, og jeg var 1 av 2 fra min stemmekrets som stemte på det partiet. :tøff:
Min mann vingler litt han også. Vi diskuterer litt, men er egentlig enige.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.