Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor skal jeg begynne? (angående middager)

#1

Myrsnipa sa for siden:

Vi spiser ikke nok variert, sunt nok eller ofte nok.

Jeg er på ingen måte noen mesterkokk, og mine kunnskaper om mat er elendige. Jeg koker de fleste grønnsaker, og jeg bruker kun standard (potet, gulrøtter, blomkål, brokkoli og erter) I tillegg bruker vi mais, løk og paprika en gang i blandt. Jeg syns alle middagsoppskrifter ser så himla avansert ut med en gang de overstiger 5 ingredienser. Jeg må begynne i det små og ikke tro at jeg skal være i nærheten av å lage Mims ukemenyer med det første.
Vi spiser nesten alltid potetmiddager, lite pasta, aldri ris, ikke pitabrød, nanbrød eller andre "fancye" ting. Salater bruker vi lite, for jeg er kresen på alt det rare man putter oppi. Det går stort sett i pølser, kjøttpudding, fiskeboller, fiskegrateng, kjøttdeig/spaghetti og lignende standardmat.

Likevel elsker jeg mat og prøver gjerne nye ting. Vi spiser endel ute på fiiiiiine restauranter og sitter og stønner i ren nytelse. Det gjør vi ikke hjemme.

Finnes det en ENKEL kokebok med middager, som utvider horisomten min uten å bli så avansert at jeg må ha ferske krydderurter i vinduet hele tiden? Som ikke inneholder ingredienser man ikke får tak i, eller har hørt om?

Og kanskje en bok som forklarer meg hva forskjellen på karbohydrater og proteiner er. Hva trenger vi og hva trenger vi ikke? Jeg har nemlig NULL peiling.

Kanskje noen kan dele noen oppskrifter her? Jeg lager pinadø en egen tråd til det.

Hjelp oss!!


#2

kisha sa for siden:

Jeg har en enkel kokebok som jeg kjøpte på Mega. Den heter "NORSK MAT til alle tider", og hjulpet meg mye.


#3

Senna sa for siden:

Akkurat den skulle jeg også anbefale.


#4

Vimsen sa for siden:

Den er veldig bra, men LITT kjedelig kanskje?


#5

Myrsnipa sa for siden:

Jeg har ikke lest den, men vi føler at vi er veldig trauste, norske fra før. Brunsaus og poteter er varemerket mitt. Kanskje det finnes en bok eller flere som eksperimenterer litt?


#6

Vimsen sa for siden:

Denne boken er temmelig traust.


#7

kisha sa for siden:

Du bør sjekke innholdet før du kjøper en kokebok. Se om det er oppskrifter som fenger deg.


#8

Myrsnipa sa for siden:

Jeg må visst ut å lete fysisk ja. Jeg som er fan av netthandel.


#9

Mandarin sa for siden:

Gøril Wiker: "leve livet"
En herlig kokebok, med retter som passer for "venninnekvelder" , "hjemme-lørdagskvelder", "mannfolk-kvelder" osv!!
Dessuten er den utrolig hyggelig å lese i , og fiiine bilder!
Og ikke for mye "hi-tech".


#10

Fara sa for siden:

Du kan jo melde deg på matlagings kurs?


#11

Myrsnipa sa for siden:

TUuuuusen takk. :klem:


#12

Myrsnipa sa for siden:

God idé, men jeg ser ikke hvordan jeg skal få tid. Kanskje når jeg er litt mer ovenpå med unger og sånt. Siden du lager så gode salater, så skjønner jeg at du ikke trenger noe kurs. :knegg:


#13

Fara sa for siden:

Nei mulig det. Tror bare man må prøve seg frem på hva man liker å lage. Sett av noen lørdagskvelder sammen med mannen og eksprimenter litt på kjøkkenet.

Og kanskje lage menyer så slipper man å løpe inn på butikken rett etter jobb for å finne ut hva man skal ha til middag.


#14

Myrsnipa sa for siden:

Sistnevnte har vi drevet med en stund, men så falt det litt ut igjen...


#15

carolin sa for siden:

Jeg har en hel kartong med wenkes kokebok ute i garasjen. Hun som alltid laget mat på God morgen Norge. Veldig enkle oppskrifter.
Jeg kan godt sende deg en sånn bok om du vil. Jeg har ikke bruk for så mange.


#16

Chanett sa for siden:

Hos oss løste mye seg da jeg begynte å lage sauser fra starten av og eksprimenterte med ulike smaksvarianter. Så fant jeg fullkornspasta og da var det gjort. Jeg er ikke i nærheten av å nå Mim til knærne, men jeg har i alle fall utviklet repetoaret mye.

Men jeg liker å lage mat. Liker du å lage mat?


#17

Tjorven sa for siden:

Problemet med oppskrifter er at i begynnelsen inneholder de alltid ting man ikke har hjemme.

Jeg er heldig og har en mann som ikke har skrupler på å kjøpe inn rare ingredienser, så nå har vi det meste og trenger som regel bare etterfylle med basisingredienser.

Her er favorittoppskriften i huset for tiden. Denne trenger ikke så mange rare ingredienser heller (Mim må ikke lese for den har en posesuppe som basis):
400 gram med frossen torsk
1 pose Bergensk fiskesuppe (reduser mengden med væske til 4 dl vann og 4 dl melk)
1/2 rød chili
1 gulrot (2 hvis de er små)
1/2 boks mais
1/2 purre
litt blomkål (ca 1/3 hode)
3 ss saft fra sitron
2 ss rømme
salt og pepper etter smak.

Kok opp suppe og de grønnsakene som skal koke litt. Skjær fisken i skiver og ha de i til slutten. Tilsett resten av grønnsakene. La det trekke noen minutter. Tilsett sitron og rømme før du serverer. Server gjerne rundstykker til.

Dette er sunt og veldig godt. Snuppa spiser med stor appetit.


#18

Myrsnipa sa for siden:

Har du mange like altså? :knegg:

Jeg sender deg en PM.


#19

Myrsnipa sa for siden:

Dette så bra ut. Tusen takk.
Og så klart har du et poeng med at alt må kjøpes inn en første gang.


#20

Myrsnipa sa for siden:

Ja, jeg liker det. Dog ikke når jeg er sliten etter jobb, sulten som en løve og stresset.

Når jeg begynner i jobb i januar, så kommer vi hjem sammen hver dag ca 16.45. Jeg vurderer å gi ungene en youghurt, et eple el.l og så bruke god tid på mat. Vi har stort kjøkken, så alle kan være samlet der. Eldstejenta kan hjelpe til også. Så kan vi heller ha noen dager med kjappe middager, men at regelen f,eks er middag kvart på seks, og så barne-tv.


#21

Koma sa for siden:

Jeg har blitt veldig inspirert av www.Matprat.no
Det hender når jeg ikke vet hva jeg skal lage at jeg surfer litt der, skriver ut oppskriften og handler slavisk.
Mye godt og enkelt :)

Ellers abbonnerer jeg på Spis Bedre.
De har mange raske og enkle hverdagsoppskrifter.
De har også 6 dagers ukeoppskrifter, med komplett handleliste. De ukene vi har hoppet på den, har vi spist godt:ja: Skal legge inn noen oppskrifter i den andre tråden din.


#22

Lykken sa for siden:

Du bør følge med på tråden "hva er det til middag idag", der har jeg fått mange tips.
Noen fra meg:
Fiskekaker eller fiskepudding skjæres i biter
Lag hvit saus(sånn som det står på fiskebollboksen)
Putt oppi bitene sammen med en pose grønnsaksblanding med erter pluss
en halv boks i lake hver med krepsehaler og reker
Serveres i skjell som varmes noen minutter i ovnen eller som gryte bare, lag sausen tykk. Server gjerne hvitløksbrød til.

Svinefilet skjæres i valgfrie biter
Sopp, paprika, løk, hvitløk og chilipepper(hvis ikke ungene skal ha da...) stekes før eller etter svinefileten
Blandes sammen til slutt i den dype stekepannen og hell på en kartong matfløte. Serveres med f.eks ris og/eller fløtegratinerte poteter, salat.

Salat kan jo være bare tomater, slangeagurk, rødløk, paprika og fetaost.


#23

Harriet Vane sa for siden:

Jeg kjøper fast Apetitt, Spis Bedre og det derre tredje matbladet som jeg ikke husker hva heter.

Spis Bedre er det beste for amatørkokker. Enkle oppskrifter, trinn-for-trinn, forslag til variasjon eller vegetarisering.

De to andre er mer fancy og kompliserte, med festmenyer, 50 ingredienser og dillete anretning.

Jeg synes Wenches kokebok er kjeeeedelig, men den er sikkert grei til hverdags. Helt alminnelig, ikke spesielt interessant eller spesielt sunn mat. Veldig "norsk" i den forstand at det smaker ganske lite, er ganske billig og ikke inneholder mange inetressante ingredienser.

Når det gjelder hverdagsmat, vil jeg anbefale den rødrutete kokeboken (red. Ingrid espelid Hovig), ettersom den inneholder basisoppskrifter for alt, forklaringer på hva alle ting er og fungerer som et oppslagsverk. Der kan man lære å lage alt fra bunnen, enkelt og greit.

Ellers inviterer jeg deg herved på matkurs hos meg på mitt nye kjøkken på nyåret. dessuten vil jeg ikke ha på meg at mine oppskrifter er kompliserte. For det er de ikke! :snurt:

Jeg er heller ikke særlig glad i salat om vinteren, og jeg vil anbefale å finkutte grønnsaker og pannesteke dem, evt å steke dem i ovnen. Da blir det god smak.

Prosjektforslag til gradvis endring:
Steg 1) Bytt ut det meste av farsematen med ren karbonadedeig, ren fisk og rent kjøtt.

Steg 2) Minst to dager i uken bytter du ut potene med hhv grov ris og grov pasta.

Steg 3) Minst en dag i uken kjøper du en grønnsak du ikke pleier å kjøpe.

Steg 4) Slutt med koking. Gå over til damping med bittelitt vann, en smørklatt eller en dæsj olivenolje, maldinsalt. Del grønnsakene i mindre biter og damp i noen minutter. Alt helkokt smaker elendig, mens oppdelt og dampet er godt.

Steg 5) Snik bønner, kikerter og linser inn i kostholdet. Babysteps! Feks kan du koke grønne linser, og ettersteke dem med små biter av gulrøtter, løk og brokkkolibukketer, og ha som tilbehør til kjøtt. Torsk med linser er også kjempegodt!


#24

him sa for siden:

Dette gjør vi. Ungene får litt mat når vi kommer hjem og så spiser vi middag etter barne-tv. Vi har bare enkel mat når vi kommer hjem; Brødskiver, yoghurt, tunfisk, ost og kjeks, frukt, lettkokt grøt (havregryn), riskaker mm. Men vi setter oss ned og spiser alle sammen.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Det er veldig lurt! Bedre å dempe det verste suget med et sunt lite mellommåltid og heller spise skikkelig middag sammen senere. Også droppe tradisjonell kveldsmat. Kari Jacquesson sa i det slanke-ungdommer-som-er-veldig-overktige-programmet at man må vekk fra den forestillingen om at middag må spises 1600 og at alt annet er feil. Hun sa at det viktigste er at man spiser sunt, og om man spiste middag klokka fem eller halv åtte ikke spilte noen rolle. Det er i følge henne ett fett når kaloriene inntas. Mange kaster i seg drittmat rett etter jobb og skole fordi de er så sulte og fastlåst i forestillingen om at det må være middag med en gang etter jobb. Det går sikkert greit, dersom man har en koneTM, men ikke ellers.



#27

Mandarin sa for siden:

:riktig:

dette kan jeg like :ja:


#28

Mammateur sa for siden:

En kone-hva-for-noe?

Jeg liker "Helt enkelt" av Ingrid Espelid Hovig (pluss noen andre forfattere jeg ikke husker navnet på) Der er det både trauste norske og spennende eksotiske oppskrifter, med den fellesnevneren at de er enkle.

Jeg bruker også den rødrutete, og synes den fungerer bra til hverdags.


#29

Harriet Vane sa for siden:

En KONETM er en slik vi alle skulle hatt. Hun har middagen på bordet når man kommer hjem fra arbeid, hun stryker alt som kan strykes, ruller, vasker, polerer, pusser, vanner og har alltid nybakte boller på lur.


#30

Myrsnipa sa for siden:

Jeg leser i oppskriftene deres og det slår meg at vi aldri bruker noe sånt som matfløte, creme fraiche, rømme, kesam el.l. :flau:


#31

Divine sa for siden:

Jeg har den, men den er litt high-tec, da. Det er ikke en bok jeg ville ha anbefalt som startbok, akkurat. Jeg synes det er for mye snikksnakk i boken og litt for lite mat det er realistisk at jeg lager.


#32

Harriet Vane sa for siden:

Myrsnuppa må ta fly etter jul og komme til Mims kjøkken. Der skal vi velte oss i spinat, creme fraiche og grønne linser :elsker:


#33

Myrsnipa sa for siden:

Jeg har aldri smakt noen av delene. :knegg:

Men jeg kan fly!


#34

Skilpadda sa for siden:

Sånne ting er ofte det som skal til for å få en gryte eller saus til å "holde sammen" smaksmessig. Litt rømme gjør retter mildere og syrligere og fyldigere; en spiseskje creme fraiche i pastasaus på glass eller i en ferdig suppe hjelper veldig, synes jeg.


#35

Ingrid-lille sa for siden:

Det går fly fra Tromsø også... :blafre:


#36

Maverick sa for siden:

Mat på 15 minutter er akkurat sånn at jeg klarer å henge med i svingene. Dvs. HAKKET mer komplisert enn heimkunnskapsboken fra 7. klasse. :flau:


#37

Harriet Vane sa for siden:

Da synes jeg du skal gå inn på norwegian.no og bestille tur til Oslo. Jeg skal forsøke å booke skilpadda i samme slengen som kjøkkenassistent, vinflaskeåpner og generelt hyggelig kjøkkenselskap.


#38

Myrsnipa sa for siden:

:lykkelig:

Men helt seriøst. Kan du ikke holde et kurs for noen stykker samtidig da? Sosialt +kurs liksom. Vi betaler selvsagt matriellkostnader.:D


#39

Divine sa for siden:

I'm in!!!! :riktig:


#40

Heiko sa for siden:

Gid, for et nydelig forslag Snipa! Jeg melder meg øyeblikkelig på kurset! :D


#41

Skilpadda sa for siden:

Det skulle være gjennomførbart. Fra og med neste onsdag er jeg freelancer på heltid og kan steppe inn på kort varsel. Kan til og med stille med egen vinåpner. :D


#42

Harriet Vane sa for siden:

Tja. Hvorfor ikke?

Jeg har ikke verdens største kjøkken, men et par til skal jeg kunne skvise inn. To til og skilpaddeassistenten, hvis hun kan. Førstemann til mølla! Hvilken helg? Det må ikke kræsje med et etter-jul-julebord jeg skal på.


#43

Harriet Vane sa for siden:

Høres veldig bra ut. Tema for kurset (Mims matkurs 1) må være "enkel hverdagsmat i farta" og "kokkevin 1.0."


#44

Myrsnipa sa for siden:

Kokkevin 1.0. :rofl:

Jeg begynner i full jobb 2 januar, og mannen har da permisjon i 3 uker fremover. Helgene er dog uberørte, såvidt jeg vet.


#45

Hønni sa for siden:

: påmeldt:


#46

Divine sa for siden:

Jeg gjentar meg selv, jeg og sier nok en gang: "I'M IN". Bare sånn for sikkerhets skyld.


#47

Heiko sa for siden:

jeg også!


#48

Myrsnipa sa for siden:

Da skulle det være fullt da.


#49

Nessie sa for siden:

Melder meg ikke på matkurs -- blir litt lang vei å dra ;)

Men jeg bruker www.matprat.no veldig mye!

Jeg kan vite at vi har en type kjøtt i fryseren (feks svin) - så søker jeg bare på oppskrifter med det - og velger.

Der har de iallefall veldig varierte oppskrifter! :D


#50

daffy sa for siden:

Jeg er også superinteressert i matkurs! Jeg kan gjerne skrelle poteter bare jeg får være flue på veggen og se hvordan Mim lager mat!


#51

LilleLeo sa for siden:

Mim: Jeg er fullstendig for at du kommer til Bergen og holder kurs.
Isåfall melder jeg meg sporenstreks!

Nå har jeg bestilt abonnemang på Spis Bedre og gleder meg til
det kommer :D


#52

Maverick sa for siden:

Jeg vil gjerne være med på Mims Matkurs - second edition!

Se på det som nødhjelp. :nemlig:


#53

Harriet Vane sa for siden:

Jeg må visst holde månedlige kurs. Kurs 1 er fullt: Der blir det Myrsnuppa, Heiko og Divine. Skilpadda som vinåpner og pauseunderholder. Ca januar.

Kurs 2: Alfa Charlie, Daffy og Hønni. ca februar.


#54

Skilpadda sa for siden:

Det høres bra ut. I tillegg til å åpne vin og fortelle dårlige vitser, kan jeg også ta ansvar for å følge Heiko til og fra kurslokalet. :riktig:


#55

Vimsen sa for siden:

Jeg kan fortelle dårlige vitser som innledning.


#56

Skilpadda sa for siden:

Prøver du å ta jobben fra meg? :catfight:


#57

Vimsen sa for siden:

Du er pauseunderholder! :snurt:


#58

Vimsen sa for siden:

Dessuten er jeg brennsikker på at mine vitser er dårligere enn dine.


#59

Harriet Vane sa for siden:

Men hjem igjen må hun finne veien selv?

Vimsen: Du kan sikkert noen fine vitser.


#60

Vimsen sa for siden:

Nei nå kan det være. :snurt:


#61

Vimsen sa for siden:

Jeg så ikke denne.
Hva kan jeg bidra med da liksom? Strikke grytelapper til kursdeltagerene?


#62

Maverick sa for siden:

:jupp:

Med avataren din som motiv. :knegg:


#63

Skilpadda sa for siden:

Neida, skal følge henne både til og fra, sa jeg. :)

De er sikkert fine, men jeg kan ikke tenke meg at de er så dårlige som mine. :snurt:


#64

Vimsen sa for siden:

Den kan jeg få over på en t-skjorte.


#65

Vimsen sa for siden:

Slapp av, padda. Jeg har blitt degradert til grytelappstrikker.



#67

Vimsen sa for siden:

SurPadda. :snurt:


#68

Skilpadda sa for siden:

Kanskje du kan strikke grytekluter med dårlige vitser på? :Plaster_på_såret:


#69

Vimsen sa for siden:

Med DINE dårlige vitser, antar jeg? for vi må ikke la meg ta æren for noe, sant?


#70

Skilpadda sa for siden:

Nei, det skulle tatt seg ut. :tullerdu:


#71

Vimsen sa for siden:

Det er jaggu greit det. Jeg forventer et par vitser prompte! :snurt:


#72

Skilpadda sa for siden:

OK, her er en jeg har lært av en bortimot-sambygding av deg:

  • Korfor er hinduane den kaldeste folkegruppa?
  • Fordi dei rimer på glasrute!

#73

Vimsen sa for siden:

As if!
Det der er ikke en sogndøl. Det er sikkert en årdøl eller en lærdøl.


#74

Heiko sa for siden:

Jippi! Endelig min egen støttekontakt! :lykkelig:


#75

Heiko sa for siden:

Nå føler jeg meg trygg og god. Kjekt med følge hjem også, det er jo mulig det blir en klunk vin i maten og to i kokkelærlingen. :D


#76

Ryli sa for siden:

Trenger dere noen til å spise opp all den gode maten dere skal lage? :snill:


#77

Vimsen sa for siden:

Du kan få spise grytelappene mine. :snill:


#78

Chanett sa for siden:

Jeg ser at jeg kunne trenge hjelp med steg fem.


#79

Huldra sa for siden:

:rekker sjenert opp handa: kokkekurs hos Mim er jo bare drømmen da.... kanskje en gang?


#80

m^2 sa for siden:

Ingrid Espelid Hovig: den (rød)rutete kokeboken er veldig, veldig grei. Jeg fikk min bok da jeg flyttet hjemmefra for nesten 20 år siden (jeg fikk den og en koffert), og den har overlevd hele veien. Kanskje litt traust, men der står det meste!
Jeg synes også Gyldendals Matleksikon er fin.

Begge disse er ujålete, greie, oversiktlige, og forklarer godt om mat og hva og hvordan og alt det der :kidoki:

Ukemeny er så absolutt å anbefale. Du sparer både tid og penger på handling, det blir lettere å lage sunn mat, og man kan effektivt bruke restemat hvis det blir noe av det.


#81

m^2 sa for siden:

Meg-meg-meg!!
:glis:


#82

Tussa sa for siden:

Snipa, Divine har rett i den Gøril Wiker-boka. Det er litt for highclass-trendy, så eg ville kjøpt noko anna.

Eg kjem meg langt med GreteRoede-bøkene. No når det er stabilisiering på gong tilførast berre en klatt rømme i alt ;)


#83

Myrsnipa sa for siden:

Takk for mange tips. Skal virkelig gå inn for en skjerpings på dette området.

Men dere...hvordan ser linser ut? Jeg aner ikke verken hvordan pakken ser ut eller det som er inni. Ikke kikerter heller for den saks skyld.


#84

Harriet Vane sa for siden:

Linser :værsågod:

Huldra; selvsagt! Det er en plass ekstra på februar-kurset, hvis jeg ikke har regnet feil.



#86

Skremmern sa for siden:

Men, Mim. Oppskriftene dine er deilige og sånn, men hva om du lager forskjellige step-by-step oppskrifter på vanlig, fra-bunnen-av mat? Som potetmos, forskjellige sauser, salater og annet tilbehør, kjøttkaker ...

Til oss som ikke skal på kurs, lissom. :spør fint:


#87

Lykken sa for siden:

Jeg melder meg gjerne på et framtidig kurs med ledig plass:)
Hva er det forresten med denne rødrutete boken…jeg har bare den blårutete jeg. Men kan ikke si jeg har brukt den mer enn et par ganger, skulle jeg heller hatt den rødrutete:confused:


#88

Myrsnipa sa for siden:

Hepp, hepp. Dette er lurt.


#89

Skilpadda sa for siden:

Den rødrutete er fire ganger større og har "alt", mens den blårutete bare har middager.


#90

Divine sa for siden:

:lykkelig:


#91

Myrsnipa sa for siden:

Jeg løper med deg.

:lykkelig:


#92

Heiko sa for siden:

Snipa, Divine og Heiko som løper rundt i lykkerus:

:lykkelig::lykkelig::lykkelig:

JIPPI!


#93

Huldra sa for siden:

Juhu!


#94

Ole Brumm sa for siden:

Forventer rapport fra kokkekursene,
skulle gjærne vært med :sparke:


#95

Divine sa for siden:

:rofl: :rofl::fårikkepuhuste...hjelp:


#96

Harriet Vane sa for siden:

Step-by-step? Mener dere også å skulle skrive ting som "vask og skrell potenene", "del dem opp i 1,5 x 1,5 cm terninger med kniv" og "ha vann i kjelen"? Istedet for å skrive "del poteter i små terninger og kok dem"?


#97

Skremmern sa for siden:

Who me? Nei, kanskje ikke så grundig som kjør / gå på butikken og kjøp poteter, bær de med deg inn, sett de på valgfri overflate ...


#98

Myrsnipa sa for siden:

Nei, men kanskje del poteter i små terninger og kok dem i 8 minutter.

I alle fall dersom det er kikerter eller linser som skal kokes. :sparke:


#99

him sa for siden:

Jeg synes oppskriftene dine er veldig bra per i dag. Detaljeringsnivå og beskrivelse. Likte dog terningstørrelsen i eksemplet ditt. Ser for meg uerfarne kokker med linjalen parat. :knegg:

Det er selvfølgelig en smaksak hvor detaljert oppskrifter skal være. (Tro meg, det vet jeg alt om ettersom jeg har skrevet mange dokumenter av typen oppskrift. Dog ingen som omhandler mat.) Tenkte bare å løpe inn i tråden og fortelle at jeg liker nivået oppskriftene dine er på. :)


#100

Harriet Vane sa for siden:

Takk! :neie: Men det er altså bare å spørre oppfølgingsspørsmål, dersom det trengs!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.