Vi spiser ikke nok variert, sunt nok eller ofte nok.
Jeg er på ingen måte noen mesterkokk, og mine kunnskaper om mat er elendige. Jeg koker de fleste grønnsaker, og jeg bruker kun standard (potet, gulrøtter, blomkål, brokkoli og erter) I tillegg bruker vi mais, løk og paprika en gang i blandt. Jeg syns alle middagsoppskrifter ser så himla avansert ut med en gang de overstiger 5 ingredienser. Jeg må begynne i det små og ikke tro at jeg skal være i nærheten av å lage Mims ukemenyer med det første.
Vi spiser nesten alltid potetmiddager, lite pasta, aldri ris, ikke pitabrød, nanbrød eller andre "fancye" ting. Salater bruker vi lite, for jeg er kresen på alt det rare man putter oppi. Det går stort sett i pølser, kjøttpudding, fiskeboller, fiskegrateng, kjøttdeig/spaghetti og lignende standardmat.
Likevel elsker jeg mat og prøver gjerne nye ting. Vi spiser endel ute på fiiiiiine restauranter og sitter og stønner i ren nytelse. Det gjør vi ikke hjemme.
Finnes det en ENKEL kokebok med middager, som utvider horisomten min uten å bli så avansert at jeg må ha ferske krydderurter i vinduet hele tiden? Som ikke inneholder ingredienser man ikke får tak i, eller har hørt om?
Og kanskje en bok som forklarer meg hva forskjellen på karbohydrater og proteiner er. Hva trenger vi og hva trenger vi ikke? Jeg har nemlig NULL peiling.
Kanskje noen kan dele noen oppskrifter her? Jeg lager pinadø en egen tråd til det.
Jeg har ikke lest den, men vi føler at vi er veldig trauste, norske fra før. Brunsaus og poteter er varemerket mitt. Kanskje det finnes en bok eller flere som eksperimenterer litt?
Gøril Wiker: "leve livet"
En herlig kokebok, med retter som passer for "venninnekvelder" , "hjemme-lørdagskvelder", "mannfolk-kvelder" osv!!
Dessuten er den utrolig hyggelig å lese i , og fiiine bilder!
Og ikke for mye "hi-tech".
God idé, men jeg ser ikke hvordan jeg skal få tid. Kanskje når jeg er litt mer ovenpå med unger og sånt. Siden du lager så gode salater, så skjønner jeg at du ikke trenger noe kurs. :knegg:
Nei mulig det. Tror bare man må prøve seg frem på hva man liker å lage. Sett av noen lørdagskvelder sammen med mannen og eksprimenter litt på kjøkkenet.
Og kanskje lage menyer så slipper man å løpe inn på butikken rett etter jobb for å finne ut hva man skal ha til middag.
Jeg har en hel kartong med wenkes kokebok ute i garasjen. Hun som alltid laget mat på God morgen Norge. Veldig enkle oppskrifter.
Jeg kan godt sende deg en sånn bok om du vil. Jeg har ikke bruk for så mange.
Hos oss løste mye seg da jeg begynte å lage sauser fra starten av og eksprimenterte med ulike smaksvarianter. Så fant jeg fullkornspasta og da var det gjort. Jeg er ikke i nærheten av å nå Mim til knærne, men jeg har i alle fall utviklet repetoaret mye.
Problemet med oppskrifter er at i begynnelsen inneholder de alltid ting man ikke har hjemme.
Jeg er heldig og har en mann som ikke har skrupler på å kjøpe inn rare ingredienser, så nå har vi det meste og trenger som regel bare etterfylle med basisingredienser.
Her er favorittoppskriften i huset for tiden. Denne trenger ikke så mange rare ingredienser heller (Mim må ikke lese for den har en posesuppe som basis):
400 gram med frossen torsk
1 pose Bergensk fiskesuppe (reduser mengden med væske til 4 dl vann og 4 dl melk)
1/2 rød chili
1 gulrot (2 hvis de er små)
1/2 boks mais
1/2 purre
litt blomkål (ca 1/3 hode)
3 ss saft fra sitron
2 ss rømme
salt og pepper etter smak.
Kok opp suppe og de grønnsakene som skal koke litt. Skjær fisken i skiver og ha de i til slutten. Tilsett resten av grønnsakene. La det trekke noen minutter. Tilsett sitron og rømme før du serverer. Server gjerne rundstykker til.
Dette er sunt og veldig godt. Snuppa spiser med stor appetit.
Ja, jeg liker det. Dog ikke når jeg er sliten etter jobb, sulten som en løve og stresset.
Når jeg begynner i jobb i januar, så kommer vi hjem sammen hver dag ca 16.45. Jeg vurderer å gi ungene en youghurt, et eple el.l og så bruke god tid på mat. Vi har stort kjøkken, så alle kan være samlet der. Eldstejenta kan hjelpe til også. Så kan vi heller ha noen dager med kjappe middager, men at regelen f,eks er middag kvart på seks, og så barne-tv.
Jeg har blitt veldig inspirert av www.Matprat.no
Det hender når jeg ikke vet hva jeg skal lage at jeg surfer litt der, skriver ut oppskriften og handler slavisk.
Mye godt og enkelt :)
Ellers abbonnerer jeg på Spis Bedre.
De har mange raske og enkle hverdagsoppskrifter.
De har også 6 dagers ukeoppskrifter, med komplett handleliste. De ukene vi har hoppet på den, har vi spist godt:ja: Skal legge inn noen oppskrifter i den andre tråden din.
Du bør følge med på tråden "hva er det til middag idag", der har jeg fått mange tips.
Noen fra meg:
Fiskekaker eller fiskepudding skjæres i biter
Lag hvit saus(sånn som det står på fiskebollboksen)
Putt oppi bitene sammen med en pose grønnsaksblanding med erter pluss
en halv boks i lake hver med krepsehaler og reker
Serveres i skjell som varmes noen minutter i ovnen eller som gryte bare, lag sausen tykk. Server gjerne hvitløksbrød til.
Svinefilet skjæres i valgfrie biter
Sopp, paprika, løk, hvitløk og chilipepper(hvis ikke ungene skal ha da...) stekes før eller etter svinefileten
Blandes sammen til slutt i den dype stekepannen og hell på en kartong matfløte. Serveres med f.eks ris og/eller fløtegratinerte poteter, salat.
Salat kan jo være bare tomater, slangeagurk, rødløk, paprika og fetaost.
Jeg kjøper fast Apetitt, Spis Bedre og det derre tredje matbladet som jeg ikke husker hva heter.
Spis Bedre er det beste for amatørkokker. Enkle oppskrifter, trinn-for-trinn, forslag til variasjon eller vegetarisering.
De to andre er mer fancy og kompliserte, med festmenyer, 50 ingredienser og dillete anretning.
Jeg synes Wenches kokebok er kjeeeedelig, men den er sikkert grei til hverdags. Helt alminnelig, ikke spesielt interessant eller spesielt sunn mat. Veldig "norsk" i den forstand at det smaker ganske lite, er ganske billig og ikke inneholder mange inetressante ingredienser.
Når det gjelder hverdagsmat, vil jeg anbefale den rødrutete kokeboken (red. Ingrid espelid Hovig), ettersom den inneholder basisoppskrifter for alt, forklaringer på hva alle ting er og fungerer som et oppslagsverk. Der kan man lære å lage alt fra bunnen, enkelt og greit.
Ellers inviterer jeg deg herved på matkurs hos meg på mitt nye kjøkken på nyåret. dessuten vil jeg ikke ha på meg at mine oppskrifter er kompliserte. For det er de ikke! :snurt:
Jeg er heller ikke særlig glad i salat om vinteren, og jeg vil anbefale å finkutte grønnsaker og pannesteke dem, evt å steke dem i ovnen. Da blir det god smak.
Prosjektforslag til gradvis endring:
Steg 1) Bytt ut det meste av farsematen med ren karbonadedeig, ren fisk og rent kjøtt.
Steg 2) Minst to dager i uken bytter du ut potene med hhv grov ris og grov pasta.
Steg 3) Minst en dag i uken kjøper du en grønnsak du ikke pleier å kjøpe.
Steg 4) Slutt med koking. Gå over til damping med bittelitt vann, en smørklatt eller en dæsj olivenolje, maldinsalt. Del grønnsakene i mindre biter og damp i noen minutter. Alt helkokt smaker elendig, mens oppdelt og dampet er godt.
Steg 5) Snik bønner, kikerter og linser inn i kostholdet. Babysteps! Feks kan du koke grønne linser, og ettersteke dem med små biter av gulrøtter, løk og brokkkolibukketer, og ha som tilbehør til kjøtt. Torsk med linser er også kjempegodt!
Dette gjør vi. Ungene får litt mat når vi kommer hjem og så spiser vi middag etter barne-tv. Vi har bare enkel mat når vi kommer hjem; Brødskiver, yoghurt, tunfisk, ost og kjeks, frukt, lettkokt grøt (havregryn), riskaker mm. Men vi setter oss ned og spiser alle sammen.
Det er veldig lurt! Bedre å dempe det verste suget med et sunt lite mellommåltid og heller spise skikkelig middag sammen senere. Også droppe tradisjonell kveldsmat. Kari Jacquesson sa i det slanke-ungdommer-som-er-veldig-overktige-programmet at man må vekk fra den forestillingen om at middag må spises 1600 og at alt annet er feil. Hun sa at det viktigste er at man spiser sunt, og om man spiste middag klokka fem eller halv åtte ikke spilte noen rolle. Det er i følge henne ett fett når kaloriene inntas. Mange kaster i seg drittmat rett etter jobb og skole fordi de er så sulte og fastlåst i forestillingen om at det må være middag med en gang etter jobb. Det går sikkert greit, dersom man har en koneTM, men ikke ellers.
Jeg har en kokebok som jeg er meget fornøyd med, med oppskrifter på tradisjonell norsk mat, laget av Lars Barmen. Denne kan jeg anbefale på det varmeste - enkle oppskrifter på god mat
Det er veldig lurt! Bedre å dempe det verste suget med et sunt lite mellommåltid og heller spise skikkelig middag sammen senere. Også droppe tradisjonell kveldsmat. Kari Jacquesson sa i det slanke-ungdommer-som-er-veldig-overktige-programmet at man må vekk fra den forestillingen om at middag må spises 1600 og at alt annet er feil. Hun sa at det viktigste er at man spiser sunt, og om man spiste middag klokka fem eller halv åtte ikke spilte noen rolle. Det er i følge henne ett fett når kaloriene inntas. Mange kaster i seg drittmat rett etter jobb og skole fordi de er så sulte og fastlåst i forestillingen om at det må være middag med en gang etter jobb. Det går sikkert greit, dersom man har en koneTM, men ikke ellers.
Jeg liker "Helt enkelt" av Ingrid Espelid Hovig (pluss noen andre forfattere jeg ikke husker navnet på) Der er det både trauste norske og spennende eksotiske oppskrifter, med den fellesnevneren at de er enkle.
Jeg bruker også den rødrutete, og synes den fungerer bra til hverdags.
En KONETM er en slik vi alle skulle hatt. Hun har middagen på bordet når man kommer hjem fra arbeid, hun stryker alt som kan strykes, ruller, vasker, polerer, pusser, vanner og har alltid nybakte boller på lur.
Jeg har den, men den er litt high-tec, da. Det er ikke en bok jeg ville ha anbefalt som startbok, akkurat. Jeg synes det er for mye snikksnakk i boken og litt for lite mat det er realistisk at jeg lager.
Sånne ting er ofte det som skal til for å få en gryte eller saus til å "holde sammen" smaksmessig. Litt rømme gjør retter mildere og syrligere og fyldigere; en spiseskje creme fraiche i pastasaus på glass eller i en ferdig suppe hjelper veldig, synes jeg.
Da synes jeg du skal gå inn på norwegian.no og bestille tur til Oslo. Jeg skal forsøke å booke skilpadda i samme slengen som kjøkkenassistent, vinflaskeåpner og generelt hyggelig kjøkkenselskap.
Det skulle være gjennomførbart. Fra og med neste onsdag er jeg freelancer på heltid og kan steppe inn på kort varsel. Kan til og med stille med egen vinåpner. :D
Jeg har ikke verdens største kjøkken, men et par til skal jeg kunne skvise inn. To til og skilpaddeassistenten, hvis hun kan. Førstemann til mølla! Hvilken helg? Det må ikke kræsje med et etter-jul-julebord jeg skal på.
Ingrid Espelid Hovig: den (rød)rutete kokeboken er veldig, veldig grei. Jeg fikk min bok da jeg flyttet hjemmefra for nesten 20 år siden (jeg fikk den og en koffert), og den har overlevd hele veien. Kanskje litt traust, men der står det meste!
Jeg synes også Gyldendals Matleksikon er fin.
Begge disse er ujålete, greie, oversiktlige, og forklarer godt om mat og hva og hvordan og alt det der :kidoki:
Ukemeny er så absolutt å anbefale. Du sparer både tid og penger på handling, det blir lettere å lage sunn mat, og man kan effektivt bruke restemat hvis det blir noe av det.
Men, Mim. Oppskriftene dine er deilige og sånn, men hva om du lager forskjellige step-by-step oppskrifter på vanlig, fra-bunnen-av mat? Som potetmos, forskjellige sauser, salater og annet tilbehør, kjøttkaker ...
Til oss som ikke skal på kurs, lissom. :spør fint:
Jeg melder meg gjerne på et framtidig kurs med ledig plass:)
Hva er det forresten med denne rødrutete boken…jeg har bare den blårutete jeg. Men kan ikke si jeg har brukt den mer enn et par ganger, skulle jeg heller hatt den rødrutete:confused:
Step-by-step? Mener dere også å skulle skrive ting som "vask og skrell potenene", "del dem opp i 1,5 x 1,5 cm terninger med kniv" og "ha vann i kjelen"? Istedet for å skrive "del poteter i små terninger og kok dem"?
Jeg synes oppskriftene dine er veldig bra per i dag. Detaljeringsnivå og beskrivelse. Likte dog terningstørrelsen i eksemplet ditt. Ser for meg uerfarne kokker med linjalen parat. :knegg:
Det er selvfølgelig en smaksak hvor detaljert oppskrifter skal være. (Tro meg, det vet jeg alt om ettersom jeg har skrevet mange dokumenter av typen oppskrift. Dog ingen som omhandler mat.) Tenkte bare å løpe inn i tråden og fortelle at jeg liker nivået oppskriftene dine er på. :)