Her er den, verdens dyreste cookie-oppskrift. Den opprinnelige og autentiske oppskriften på Neiman-Marcus'dyrebare cookies lyder slik:
2 cups butter
4 cups flower
2 ts soda
2 cups sugar
5 cups blended oatmeal
24 oz. chocolate chips
2 cups brown sugar
1 ts salt
18 oz. Hershey Bar (grated)
4 eggs
2 ts baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 ts vanilla
Dette skal rekke til 112 cookies. Det er mye! Vi har tillattoss å halvere oppskriften samtidig som vi oversatte den, omregnet den til norske mål og satte opp ingrediensene i den rekkefølge de skal bakes.
200 g smør (egentlig 216 gram)
2,4 dl sukker
2,4 dl brunt sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker (i stedet for 1 ts flytende og mer konsentrert vanilje som vi ikke bruker i Norge)
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts natron
4,8 dl hvetemel
6 dl havregryn som skal finmales i «blender» eller matmølle,til havremel
270 g mørk kokesjokolade (det nærmeste vi kommer Hershey Bar)
3,6 dl hasselnøtter (eller andre nøtter)
360 g sjokolade-chips eller 3 pakker sjokoladedråper fra Freia
Skjær smøret i biter og ha det i en bakebolle som settes i varmt vann for å gjøre det mykt. Rør smør og begge sukkertyper til jevn masse. Tilsett eggene og vaniljepulver. Bland salt, bakepulver og natron i melet og ha det i sammen med havregrynene som er malt til mel. Rør til jevn masse, gjerne med mixer, det er lettest. Riv sjokoladen, eller brekk den smått og ha den i matmølla sammen med nøttene og kjør det nokså fint. Bland det inn i massen sammen med sjokoladedråpene (etter egen smak holder det lenge med to pakker sjokoladedråper). Massen er nå tykk og «fet». Form små baller, spiseskjestore, og sett dem på bakepapir på stekeplate med nok rom til at de får sige ut over. Det skal bli bortimot 60 cookies, eller nøyaktig 56, for at kakene er «riktige» i følge oppskriften til Neiman-Marcus.
Kakene stekes midt i ovnen på 190 grader i 10 minutter. La hele papiret skli forsiktig over på kakeristen. På dette stadiet er de aldeles myke og går lett i stykker hvis man prøver å løsne dem. Avkjølt er de harde og sprø som andre småkaker, men fremdeles myke og konfektlignende inni.
Kan noen forklare meg hvorfor dette er verdens dyreste cookieoppskrift? :skeptisk: Det ser da ut som en helt vanlig oppskrift. Ikkeno' gull eller diamanter i den.
Har dere hørt om den Cookie-oppskriften som en dame betalte flere hundre dollars for på Neiman-Marcus i USA? Hun synes cookiesene var så gode, så hun spurte om oppskriften. Joda, den fikk hun. Hun fikk seg litt av en overraskelse etter en stund da hun oppdaget at hun var trukket flere hundre dollars for den på sitt kredittkort.
Hun tok igjen, ved å publisere oppskriften. :mhmm:
:knegg: Noen med litt dårlige rettskrivningskunnskaper som har skrevet den ja.
Det minner meg på en Friends-episode, hvor de leter og leter etter bestemors gamle cookie-oppskrift, også står den bakpå pakken fra supermarkedet... :knegg:
Jeg har planer om å teste oppskriften, altså. ;) Jeg bare lar meg fascinere av hvilke historier som folk finner på å hekte på oppskrifter for å gjøre dem mer interessante. (Ikke du, altså, kokosbolle, men den som fant på historien i utgangspunktet.) For meg så holder det lenge at noen sier at en oppskrift er kjempegod.
Du kan bruke alle slags nøtter, og du kan bruke forskjellige typer sjokolade. Valnøtter er godt. Jeg lager også en variant uten nøtter, siden minstemann er allergisk.
Nei, man må ikke ha begge deler, og 270 gram sjokolade er virkelig i overkant. Det holder nok med 150 gram vil jeg tro. Deigen blir lysere da, men like god. Du kan jo kutte opp resten i biter og bruke de som sjokoladechips?
Hvis denne oppskriften rekker til 112 cookies, så vil den norske versjonen rekke til 56. Selv det er i overkant mye for meg, halvparten av det vil nok rekke. Men det høres lite ut med 100 g sukker og 1 dl mel. Hvor store skal de være?
Du trenger ikke erstatte nøttene. Jeg lager disse hver jul, og alltid endel uten nøtter siden sønnen min er allergisk. Da lager jeg deigen ferdig med sjokolade og alt først, og så tilsetter jeg nøtter i den ene delen.
Hvor fint malt bør jeg ha det?
Jeg bruker vanligvis kornmaleren min til å finhakke ting, men da blir det veldig finmalt, bør jeg heller bruke blender for å male det opp i grovere konsistens?
Tipper litt for mye mel/havregryn, og/eller litt for lite smør og/eller litt små egg. Det blir ikke så nøyaktig når mengdene på det tørre er angitt i desiliter istedet for gram.
Jeg har bakt disse mange mange ganger (senest i dag), og passer alltid på at det tørre heller er litt under enn litt over streken. Og at det er 216 g smør og ikke 200.
Hadde 218 gr smør,eller det var melange(var det jeg hadde tilgjengelig) og 2 medium egg,men da kan det jo hende at det er melmengden det har stått på. Får gå for litt mindre neste gang.
For disse var så gode at de må lages igjen!
Jeg tror melange gir mindre fuktighet enn smør, husker ikke teorien bak dette, men har akkurat smakt disse kakene hos noen andre som hadde brukt melange. De var heller ikke utflytende.
De så ikke så ulike ut,men deigen min var mer enn nok mettet med 270 gr sjokolade, så de siste grammene med sjokolade droppet jeg. Tror kanskje jeg burde ha kjørt nøttene til mindre biter enn det jeg gjorde.
Det glemte jeg å si, jeg dropper nøtter og hadde 270 gram finmalt sjokolade i deigen og 100 gram hakket sjokolade. (360 gram chocolte chips er virkelig virkelig overkill.)
Idag lagde jeg med 300 g lys kokesjokolade og 300 g hvit sjokolade som jeg kjørte sammen i foodprocessor til noe var finmalt og resten var i biter i varierende størrelse. Samme gjorde jeg med valnøttene. De ble helt perfekte, seige og deilige. :)
Jeg har funnet flytende vaniljeekstrakt i helsekosten her, så det er etter hvert å finne i Norge også, om man vil ha ekte vanilje. Ellers er det helt lovlig å skrapet en vaniljestang eller to og ha frøene i deigen.
Brunt og hvitt sukker smaker forskjellig ja. Ellers ville det jo ikke vært noe poeng å bruke brunt. Der brune smaker jo litt mer krydret, vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive smaken.
Det blir ikke noe stor forskjell uten brunt sukker, mer nyanse forskjell og i mange tilfeller knapt merkbart. I praksis er det hvitt sukker tilsatt melasse.
Jeg bakte de i går også, og de ver helt himmelske! Jeg var kansje litt gjerrig på sjokoladen. Jeg finner aldri sjokoladechips, ikke engang sjokoladedråper, i de butikkene jeg har tid til å springe innom. Og da har jeg ikke tid til å dra til en ny butikk.
Jeg brukte 200 g kokesjokolade, en lys og en mørk, og hakket de i matmikser. Stoppet mens det ennå var biter. Jeg kunne fint ha brukt 300 g, siden jeg ikke hadde i sjokoladedråper.
Jeg har aldri brukt sjokoladechips eller dråper, men kjører sjokoladen i foodprocessor til noe er finmalt og noe er store biter. Det blir veldig bra. I år har jeg forresten en god del sjokoladechips på lager, så da bruker jeg jo disse.
Jeg fikk denne oppskriften i 1987 fra min californiske kusine. Min oppskrift sier havremel, og jeg laget den av havregryn som jeg kjørte i food processoren fordi det ikke fantes havremel å få kjøpt i Norge på den tiden. :knirk:
Jeg syns alle kaker er bedre jo ferskere de er. Nå har jeg nettopp bakt mange av disse, og har noen i en metallboks, noen i aluminiumsfolie og plast i fryseboksen og noen ustekte singelfryste som jeg kan ta opp, tine og steke en gang vi vil ha helt nystekte. :) Men de er fullt spiselige etter et par uker i boks også.
Lurer på om man må male opp sjokolade for å ha i deigen? Jeg foretrekker ordinære, eller vanilje om du vil, cookies med sjokolade i - ikke sjokoladecookies med sjokolade i :sparke: Skal jeg da evt erstatte den malte sjokoladen med noe?
De jeg lager blir ikke sjokoladecookies, altså ikke sjokoladebrune på selve deigen. Jeg kjører sjokoladen kjapt i kjøkkenmaskinen sånn at det blir noen små biter og noen større og littegrann som blir helt pulverisert. Om du gidder så er det jo bare å hakke for hånd.
Jeg bruker det som er sånn ordentlig brunt og mykt i myk pose, det heter brun farin. Jeg syns det gir en veldig god smak, og for meg så ville ikke kakene vært de samme med bare hvitt sukker. Så jeg hadde ikke giddet å bake dem med det. :sorry: Det betyr selvfølgelig slett ikke at det ikke kan bli gode cookies likevel.
Ok. har lest litt mer om brunt sukker nå; at det er mykt og seigt. Jeg har Cocosa-sukker which fits the profile. Men jeg har heller lite erfaring med både det og brunt sukker. Det smaker ikke som hvitt sukker ihvertfall.
Blir de like god om de fryses?
Har lyst å lage nå, men kan ikke ha de i en kakeboks hele desember uten at de blir spist opp, og de er jo best ferske... Evt mulig å lage deigen og fryse den ned i en pølse for enkelt å ta opp og steke ved behov. :hm:
Når dere fryser deigen, hvordan gjør dere det? Ruller den i en pølse og deler skiver når den tas opp igjen, eller fryser dere den i en klump og former kuler som vanlig?
Nice! Kuler er herved frosset ned. Men jeg fikk ikke så mange som 56 altså... Og de jeg lagde var heller ikke store cookies... Gjør jo slettes ikke noe altså, mer enn nok kos i de førti og noen jeg fikk :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.