Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Verdens dyreste cookie-oppskrift

#1

kokosbolle sa for siden:

Kommer her:

Her er den, verdens dyreste cookie-oppskrift. Den opprinnelige og autentiske oppskriften på Neiman-Marcus'dyrebare cookies lyder slik:

  • 2 cups butter
  • 4 cups flower
  • 2 ts soda
  • 2 cups sugar
  • 5 cups blended oatmeal
  • 24 oz. chocolate chips
  • 2 cups brown sugar
  • 1 ts salt
  • 18 oz. Hershey Bar (grated)
  • 4 eggs
  • 2 ts baking powder
  • 3 cups chopped nuts (your choice)
  • 2 ts vanilla

Dette skal rekke til 112 cookies. Det er mye! Vi har tillattoss å halvere oppskriften samtidig som vi oversatte den, omregnet den til norske mål og satte opp ingrediensene i den rekkefølge de skal bakes.

  • 200 g smør (egentlig 216 gram)
  • 2,4 dl sukker
  • 2,4 dl brunt sukker
  • 2 egg
  • 2 ts vaniljesukker (i stedet for 1 ts flytende og mer konsentrert vanilje som vi ikke bruker i Norge)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 4,8 dl hvetemel
  • 6 dl havregryn som skal finmales i «blender» eller matmølle,til havremel
  • 270 g mørk kokesjokolade (det nærmeste vi kommer Hershey Bar)
  • 3,6 dl hasselnøtter (eller andre nøtter)
  • 360 g sjokolade-chips eller 3 pakker sjokoladedråper fra Freia

Skjær smøret i biter og ha det i en bakebolle som settes i varmt vann for å gjøre det mykt. Rør smør og begge sukkertyper til jevn masse. Tilsett eggene og vaniljepulver. Bland salt, bakepulver og natron i melet og ha det i sammen med havregrynene som er malt til mel. Rør til jevn masse, gjerne med mixer, det er lettest. Riv sjokoladen, eller brekk den smått og ha den i matmølla sammen med nøttene og kjør det nokså fint. Bland det inn i massen sammen med sjokoladedråpene (etter egen smak holder det lenge med to pakker sjokoladedråper). Massen er nå tykk og «fet». Form små baller, spiseskjestore, og sett dem på bakepapir på stekeplate med nok rom til at de får sige ut over. Det skal bli bortimot 60 cookies, eller nøyaktig 56, for at kakene er «riktige» i følge oppskriften til Neiman-Marcus.
Kakene stekes midt i ovnen på 190 grader i 10 minutter. La hele papiret skli forsiktig over på kakeristen. På dette stadiet er de aldeles myke og går lett i stykker hvis man prøver å løsne dem. Avkjølt er de harde og sprø som andre småkaker, men fremdeles myke og konfektlignende inni.


#2

tinkadott sa for siden:

okei, jeg tenkte bake cookies til klubben til jul, kanskje dette er oppskriften jeg skal teste :)


#3

Miss Norway sa for siden:

:knegg: Nå skjønner jeg hvorfor Mr. Norway konsekvent kaller sjappa "Needless Mark-Ups"...


#4

kokosbolle sa for siden:

De er knallgode, skikkelig amerikanske. Også har man en morsom historie å fortelle om oppskriften, selv om det visst er en vandrehistorie.


#5

Gaia sa for siden:

Kan noen forklare meg hvorfor dette er verdens dyreste cookieoppskrift? :skeptisk: Det ser da ut som en helt vanlig oppskrift. Ikkeno' gull eller diamanter i den.


#6

Stompa sa for siden:

Kanskje det er de fire koppene med blomster? :gruble:


#7

kokosbolle sa for siden:

Har dere hørt om den Cookie-oppskriften som en dame betalte flere hundre dollars for på Neiman-Marcus i USA? Hun synes cookiesene var så gode, så hun spurte om oppskriften. Joda, den fikk hun. Hun fikk seg litt av en overraskelse etter en stund da hun oppdaget at hun var trukket flere hundre dollars for den på sitt kredittkort.

Hun tok igjen, ved å publisere oppskriften. :mhmm:

:knegg: Noen med litt dårlige rettskrivningskunnskaper som har skrevet den ja.


#8

Pamina sa for siden:

:knegg:


#9

Kanina sa for siden:

Det minner meg på en Friends-episode, hvor de leter og leter etter bestemors gamle cookie-oppskrift, også står den bakpå pakken fra supermarkedet... :knegg:


#10

Filifjonka sa for siden:

De er veldig gode, jeg har lagd dem til hver jul siden jeg fant oppskriften og historien på nettet i 1999. :)


#11

Joika sa for siden:

Oioioi. Hvilken perle. :rørt:

noterer


#12

Gaia sa for siden:

Åkei. Vandrehistorie kaller man det.


#13

kokosbolle sa for siden:

Ja, jeg vet det. ;) Jeg bare sakset fra et annet innlegg jeg hadde skrevet.

Cookiesene blir, historie eller ei, knallgode!


#14

Gaia sa for siden:

Jeg har planer om å teste oppskriften, altså. ;) Jeg bare lar meg fascinere av hvilke historier som folk finner på å hekte på oppskrifter for å gjøre dem mer interessante. (Ikke du, altså, kokosbolle, men den som fant på historien i utgangspunktet.) For meg så holder det lenge at noen sier at en oppskrift er kjempegod.


#15

Hyacinth sa for siden:

Kan man bruke noe annet enn hasselnøtter?


#16

Filifjonka sa for siden:

Du kan bruke alle slags nøtter, og du kan bruke forskjellige typer sjokolade. Valnøtter er godt. Jeg lager også en variant uten nøtter, siden minstemann er allergisk.


#17

Amic@ sa for siden:

Får man tak i ekte chocolate chips her på Østlandet? Har planer om å teste ut denne!



#19

kokosbolle sa for siden:

Ja, de vet vel å markedsføre seg.

Forskjell sier du? Hmm, må sjekke ut. Jeg mener bestemt det er denne jeg har brukt, for den stod i Aftenposten en gang for mange år siden.


#20

Acsa sa for siden:

Noen grunn til at man må male havregryn selv? Kan man ikke bruke havremel?


#21

kokosbolle sa for siden:

Ikke som jeg vet, kanskje det man blender selv er grovere enn ferdig havremel?


#22

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det blir bedre å male havregrynene selv, og stoppe når det er en halvgrov konsistens. Har prøvd begge deler. :)


#23

Joika sa for siden:

De cookie-folka må jo være bra dumme og de selger en oppskrift som er så dyr uten kontrakt såfall. :knegg:


#24

Nessie sa for siden:

Hm, denne må kanskje testes til jul. ;)


#25

kokosbolle sa for siden:

De er kjempegode. Jeg skal hvertfall lage de til jul. :jupp:


#26

Ingrid-lille sa for siden:

Denne kan jeg skrive under på at er ekstremt god. Prøvd i dag!! Og vi halverte den ja..


#27

mosol sa for siden:

Jeg har bakt disse i mange år. De er supergode, men vi beholder vanligvis ikke mange selv. De fleste blir julegaver til tanter/onkler/fettere/kusiner.


#28

kokosbolle sa for siden:

Jeg har bakt i dag! Riktignok med Nonstop i stedenfor sjokoladedråper for det var det de hadde på søndags-Kiwien.


#29

Hyacinth sa for siden:

Jeg har alt i skapet unntatt sjokolade og sjokoladechips. Må man ha begge deler? Og må man ha så mye?


#30

kokosbolle sa for siden:

Nei, man må ikke ha begge deler, og 270 gram sjokolade er virkelig i overkant. Det holder nok med 150 gram vil jeg tro. Deigen blir lysere da, men like god. Du kan jo kutte opp resten i biter og bruke de som sjokoladechips?


#31

Hyacinth sa for siden:

Jepp, det kan jeg. Takk for tips!


#32

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker aldri chips, hakker bare sjokoladen i varierende grad.


#33

Hyacinth sa for siden:

Hvis denne oppskriften rekker til 112 cookies, så vil den norske versjonen rekke til 56. Selv det er i overkant mye for meg, halvparten av det vil nok rekke. Men det høres lite ut med 100 g sukker og 1 dl mel. Hvor store skal de være?


#34

Hyacinth sa for siden:

Glem det. Leste resten.


#35

Smash sa for siden:

Gammel tråd, men tenkte jeg skulle prøve meg på disse.
Hvis man kutter ut nøtter, må man da erstatte det med noe annet? Man må ikke det nei?


#36

Filifjonka sa for siden:

Du trenger ikke erstatte nøttene. Jeg lager disse hver jul, og alltid endel uten nøtter siden sønnen min er allergisk. Da lager jeg deigen ferdig med sjokolade og alt først, og så tilsetter jeg nøtter i den ene delen.


#37

Smash sa for siden:

Supert! Takk for svar. :)


#38

Hannamoren sa for siden:

Denne må jeg jammen prøve. Kokosbolle, ble det godt med Non stop?


#39

Filifjonka sa for siden:

Jeg pleier forresten å lage noen med hasselnøtter/mørk sjokolade, og noen med valnøtter/lys eller hvit sjokolade. Det er bare å prøve seg fram. :)


#40

Che sa for siden:

Dette er vår julebakst. nam-nam.


#41

Smash sa for siden:

Hvit sjokolade må prøves ja. :skriver det på lista:


#42

kokosbolle sa for siden:

Ja, god smak, men jeg hadde i litt for mye. Kan med fordel kuttes opp og has i mindre enn jeg hadde.


#43

Ole Brumm sa for siden:

Hvor fint malt bør jeg ha det?
Jeg bruker vanligvis kornmaleren min til å finhakke ting, men da blir det veldig finmalt, bør jeg heller bruke blender for å male det opp i grovere konsistens?


#44

kokosbolle sa for siden:

Jeg bruker blender på alt. Også på havregrynene om jeg ikke har havremel fra før.


#45

millact sa for siden:

Denne skal testes ut til jul i stedet for alle de tradisjonelle sortene som nesten ingen spiser likevel.


#46

Ole Brumm sa for siden:

Takk kokos, nesten så jeg har lyst å sette igang i kveld, men tror jeg skal vente til helgen...


#47

Hannamoren sa for siden:

Jeg har laget disse idag, og må bare si at de burde komme med en advarsel! De var fantastisk gode! Definitivt de beste jeg har smakt :hjerte:


#48

Krem sa for siden:

Bakt, smakt, og veldig fornøyd. Knallgode.

Jeg lagde med nonstop da, røde og grønne, og kaller det julekaker. :D


#49

kokosbolle sa for siden:

Smart! :highfive:


#50

carmenzita sa for siden:

Lurer på hva jeg har gjort feil,for mine fløt ikke ut..... men gode ble de fordet :)


#51

kokosbolle sa for siden:

Hmm, så rart. Mine flyter alltid litt utover (også gjelder det å ta de ut fra ovnen før de er gjennomstekt).

Jeg vet ikke hva du kan ha gjort feil egentlig?


#52

Filifjonka sa for siden:

Tipper litt for mye mel/havregryn, og/eller litt for lite smør og/eller litt små egg. Det blir ikke så nøyaktig når mengdene på det tørre er angitt i desiliter istedet for gram.

Jeg har bakt disse mange mange ganger (senest i dag), og passer alltid på at det tørre heller er litt under enn litt over streken. Og at det er 216 g smør og ikke 200.


#53

carmenzita sa for siden:

Hadde 218 gr smør,eller det var melange(var det jeg hadde tilgjengelig) og 2 medium egg,men da kan det jo hende at det er melmengden det har stått på. Får gå for litt mindre neste gang.
For disse var så gode at de må lages igjen!


#54

Filifjonka sa for siden:

Jeg tror melange gir mindre fuktighet enn smør, husker ikke teorien bak dette, men har akkurat smakt disse kakene hos noen andre som hadde brukt melange. De var heller ikke utflytende.


#55

carmenzita sa for siden:

Da er det sikkert der det ligger, får huske å kjøpe smør til neste runde.
Takk for hjelp og innspill!


#56

kokosbolle sa for siden:

Nå har jeg akkurat bakt disse igjen. :)

Deigen, ganske smuldrete og må knas sammen til kuler.

Før steking til høyre, jeg trykker de litt ned. Etter steking til venstre.

Enjoy!


#57

carmenzita sa for siden:

Kjekt med bilder!!

De så ikke så ulike ut,men deigen min var mer enn nok mettet med 270 gr sjokolade, så de siste grammene med sjokolade droppet jeg. Tror kanskje jeg burde ha kjørt nøttene til mindre biter enn det jeg gjorde.


#58

kokosbolle sa for siden:

Det glemte jeg å si, jeg dropper nøtter og hadde 270 gram finmalt sjokolade i deigen og 100 gram hakket sjokolade. (360 gram chocolte chips er virkelig virkelig overkill.)


#59

Filifjonka sa for siden:

Idag lagde jeg med 300 g lys kokesjokolade og 300 g hvit sjokolade som jeg kjørte sammen i foodprocessor til noe var finmalt og resten var i biter i varierende størrelse. Samme gjorde jeg med valnøttene. De ble helt perfekte, seige og deilige. :)


#60

Nessie sa for siden:

I år må jeg teste disse! :nam:


#61

arrow sa for siden:

Jeg har funnet flytende vaniljeekstrakt i helsekosten her, så det er etter hvert å finne i Norge også, om man vil ha ekte vanilje. Ellers er det helt lovlig å skrapet en vaniljestang eller to og ha frøene i deigen.


#62

Honda sa for siden:

Må man ha brunsukker i?

tenkte jeg skulle teste den med splenda eller noe annet liksom sukker... Men brunsukker har de ikke laget liksom sukker av :knegg:

Turbo tåler jo ikke vanlig sukker eller fruktose.


#63

Filifjonka sa for siden:

Det blir jo ikke helt samme smaken, men hvis det vanligvis går greit å erstatte sukker med det så kan du helt sikkert erstatte det brune også.


#64

Honda sa for siden:

Smaker brunsukker nå spesielt da? :blond:

Har ikke smakt på rent vanlig sukker på 3 år. Så husker ikke helt hva det smaker :knegg:


#65

Filifjonka sa for siden:

Brunt og hvitt sukker smaker forskjellig ja. Ellers ville det jo ikke vært noe poeng å bruke brunt. Der brune smaker jo litt mer krydret, vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive smaken.


#66

Honda sa for siden:

:knegg:

Sant nok, tror jeg er litt for trøtt og har utelatt å tenke helt :o
Jeg vet jo at de smaker forskjellig,men husker ikke hvordan det smaker :rolleyes:

Kanskje man bare kan pakke i litt krydder?:knegg:


#67

arrow sa for siden:

Det blir ikke noe stor forskjell uten brunt sukker, mer nyanse forskjell og i mange tilfeller knapt merkbart. I praksis er det hvitt sukker tilsatt melasse.


#68

Nessie sa for siden:

Testet disse i dag :nam:


#69

Mrs. S sa for siden:

Jeg bakte de i går også, og de ver helt himmelske! Jeg var kansje litt gjerrig på sjokoladen. Jeg finner aldri sjokoladechips, ikke engang sjokoladedråper, i de butikkene jeg har tid til å springe innom. Og da har jeg ikke tid til å dra til en ny butikk.

Jeg brukte 200 g kokesjokolade, en lys og en mørk, og hakket de i matmikser. Stoppet mens det ennå var biter. Jeg kunne fint ha brukt 300 g, siden jeg ikke hadde i sjokoladedråper.


#70

kokosbolle sa for siden:

Vi har bakt de i år igjen og håndverkerne som jobber hos oss ble helt frelst. :knegg:


#71

Filifjonka sa for siden:

Jeg har aldri brukt sjokoladechips eller dråper, men kjører sjokoladen i foodprocessor til noe er finmalt og noe er store biter. Det blir veldig bra. I år har jeg forresten en god del sjokoladechips på lager, så da bruker jeg jo disse.


#72

Pøblis sa for siden:

Jeg fikk denne oppskriften i 1987 fra min californiske kusine. Min oppskrift sier havremel, og jeg laget den av havregryn som jeg kjørte i food processoren fordi det ikke fantes havremel å få kjøpt i Norge på den tiden. :knirk:


#73

kokosbolle sa for siden:

Havregryn kjørt i blender blir havremel. :nemlig:


#74

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker fortsatt havregryn kjørt i blender selv om det fins havremel, syns det er godt når noen av havregrynene fortsatt er litt grovmalt.


#75

kokosbolle sa for siden:

Enig. Havregryn kan brukes til flere ting. :jupp:


#76

Tilde sa for siden:

Åhh, jeg som trodde jeg var ferdig med julebaksten.
Vel, det blir vel en sort til i år.;)


#77

Molo sa for siden:

Hvor lenge holder de seg? Oppbevares de i en metalljulekakeboksgreie?


#78

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns alle kaker er bedre jo ferskere de er. Nå har jeg nettopp bakt mange av disse, og har noen i en metallboks, noen i aluminiumsfolie og plast i fryseboksen og noen ustekte singelfryste som jeg kan ta opp, tine og steke en gang vi vil ha helt nystekte. :) Men de er fullt spiselige etter et par uker i boks også.


#79

IzziCreo sa for siden:

Lurer på om man må male opp sjokolade for å ha i deigen? Jeg foretrekker ordinære, eller vanilje om du vil, cookies med sjokolade i - ikke sjokoladecookies med sjokolade i :sparke: Skal jeg da evt erstatte den malte sjokoladen med noe?


#80

Filifjonka sa for siden:

De jeg lager blir ikke sjokoladecookies, altså ikke sjokoladebrune på selve deigen. Jeg kjører sjokoladen kjapt i kjøkkenmaskinen sånn at det blir noen små biter og noen større og littegrann som blir helt pulverisert. Om du gidder så er det jo bare å hakke for hånd.


#81

IzziCreo sa for siden:

Nei, jeg bruker bare hvite Hershey sjokoladedråper eller evt hakket hvit Dronning. Så da bruker jeg kun de :jupp:


#82

Filifjonka sa for siden:

Ja, det går jo selvfølgelig helt fint.


#83

Røverdatter sa for siden:

Æsj, jeg glemte å kjøpe brunt sukker. :sukk: Er det noe vits å bake de med bare hvitt? Orker ikke dra i butikken igjen.


#84

IzziCreo sa for siden:

Apropos sukker... Mannen fant kun rørsukker - er det det samme som brunt? :sparke:


#85

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker det som er sånn ordentlig brunt og mykt i myk pose, det heter brun farin. Jeg syns det gir en veldig god smak, og for meg så ville ikke kakene vært de samme med bare hvitt sukker. Så jeg hadde ikke giddet å bake dem med det. :sorry: Det betyr selvfølgelig slett ikke at det ikke kan bli gode cookies likevel.


#86

Røverdatter sa for siden:

Jeg gidder ikke bake dem uten alle ingrediensene jeg heller. : niks: Må få tak i brunt sukker.


#87

Dixie Diner sa for siden:

Jeg pleier også å bake disse til jul. Uten egg i. Blir kjempegode.
I år tror jeg jeg skal prøve å bruke hakket hvit cappucinosjokolade i røra, himmel!


#88

IzziCreo sa for siden:

Men altså - brunt sukker og rørsukker - noen som vet om det er det samme?


#89

Filifjonka sa for siden:

Nei, det er ikke det samme, men bedre enn hvitt sukker.


#90

Røverdatter sa for siden:

Jeg fikk tak i brunt, så da blir det cookies, lys og Jul i svingen i kveld. :jippi:


#91

IzziCreo sa for siden:

Ok. har lest litt mer om brunt sukker nå; at det er mykt og seigt. Jeg har Cocosa-sukker which fits the profile. Men jeg har heller lite erfaring med både det og brunt sukker. Det smaker ikke som hvitt sukker ihvertfall.


#92

Fluke sa for siden:

Erstatter du eggene med noe, eller bare dropper du dem?


#93

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har i noe malt linfrø, det funker fint og gir ingen smak. :) Et par ss.



#95

Ole Brumm sa for siden:

Blir de like god om de fryses?
Har lyst å lage nå, men kan ikke ha de i en kakeboks hele desember uten at de blir spist opp, og de er jo best ferske... Evt mulig å lage deigen og fryse den ned i en pølse for enkelt å ta opp og steke ved behov. :hm:


#96

Niobe sa for siden:

Det går helt fint.


#97

IzziCreo sa for siden:

Når dere fryser deigen, hvordan gjør dere det? Ruller den i en pølse og deler skiver når den tas opp igjen, eller fryser dere den i en klump og former kuler som vanlig?



#99

zinatara sa for siden:

Jeg fryser halvkuler som jeg lager med en cookie scoop. Da blir de like store og jeg kan ta ut akkurat så mange jeg vil steke.


#100

IzziCreo sa for siden:

Nice! Kuler er herved frosset ned. Men jeg fikk ikke så mange som 56 altså... Og de jeg lagde var heller ikke store cookies... Gjør jo slettes ikke noe altså, mer enn nok kos i de førti og noen jeg fikk :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.