Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ski til voksne skinybegynnere

#1

Veronal sa for siden:

Hva slags ski anbefales til voksne skinybegynnere som har lyst til å lære skigåing samt gleden ved skigåing? Smørefrie eller må jeg smøre? Hvor lange skal skiene være og hva er fordelene med korte/lange ski? Hva slags sko anbefales og hva slags bindinger?

Min begrensede erfaring på ski begrenser seg til rett frem og mye ploging. All info for dummies mottas med takk.

Bill.mrk. Lysløypa starter ved huset vårt. (Kanskje litt voldsomt å legge denne tråden på sportshjørnet? :myser: )


#2

Ole Brumm sa for siden:

Trakket løype eller ikke. Bare bortover eller nedover også.


#3

Lykken sa for siden:

For lange ski er ihvertfall ikke noe gøy for nybegynnere/barn, men det hjelper de deg med i butikken. Jeg liker best å gå på tynne/lette ski framfor disse brede fjellskiene, selv om sikkert mange synes det er best for balanse og utenfor løyper. Men du får en annen følelse av å gli, jeg synes man fort tråkker og går på brede fjellski, og da lærer man seg ikke gleden av å stå på ski.


#4

Veronal sa for siden:

@Ole Brumm: Bortover i løype. Ikke nedover hvis du mener slalåm.


#5

Guava sa for siden:

Jeg er skinybegynner. Dvs. jeg kjøpte mitt første par ski på 16 år for to år siden.

Min anbefaling er: Smørefrie ski dersom du ikke har veldige ambisjoner i første omgang. Er du virkelig ambisiøs kan du velge smøreski. Ski som smøres glir bedre hvis de er smurt riktig, men jeg synes det at de ikke glir så fantastisk bra er en stor fordel. :knegg: Litt bredde på skiene er også bra. De må heller ikke være alt for lange.

Bra skisko er viktigere enn rett skimerke.
Stødige og varme skisko er det aller viktigste i forhold til å holde ut skigåing.


#6

Veronal sa for siden:

Jeg er ikke ambisiøs. Jeg prøvde å lære meg skigåing på begynnelsen av 90-tallet og endte opp med noen brede og tunge ski og noen sko som er kjempetunge. Dette er smøreski og antakelig har jeg aldri fått smurt dem skikkelig for skiene tok virkelig motet fra meg for jeg klarte aldri å få dem til å bli annet enn superglatte. Sånn sett frister det virkelig å få meg et par smørefrie ski.


#7

Obelix sa for siden:

På g-sport på Alna har de en bra skiavdeling, ihvertfall hadde de det i fjor.

Jeg tror jeg hadde satset på å gå i en sportsbutikk og spurt hva de anbefaler.
Jeg hadde dog gått på en hverdag så det ikke bare er uvitende ekstrahjelpere i butikken.


#8

TBM sa for siden:

Jeg ville ikke ha valgt smørefrie ski!!!

Det er mye morsommere å gå på gode ski med godt spenn og god glid!

Jeg er en ski-novise fra kysten som nå bor i "ski-land" og jeg har hatt mye større glede av å gå på ski etter at jeg kjøpte meg noen skikkelige Madshus Hypersonic. (Litt flaut å ha slike racerski, men det gir stor glede!) Har NN-binding, manuell vanlig type. La også penger i en god støvel - såkalt kombi-modell som gir god støtte til ankelen og kan brukes til skøyting.

Skismøring er ikke hva det en gang var. Du får nå kjøpt klister både på boks og som tape, og noen gode VR-tørrvokser gjør susen. På litt isete føre skal du prøve litt klister og så smøre litt tørrvoks oppå der igjen - kjempefeste og glid samtidig.

På slutten av hver sesong leverer jeg skiene på sportsbutikken for å få de renset og så legger de på et lag beskyttelsesvoks. I november leverer jeg de inn igjen og får glidet og rubbet de. Knallski er også best for amatører!


#9

TBM sa for siden:

Nei, nei, nei. Du må bare kjøpe smurning som er enkel å bruke!


#10

Kaprifol sa for siden:

Ski som skal smøres er best. Det blir nemlig lett sånn at man går på ski de dagene det er et par minusgrader, fin snø og sol, og da smører du med blå extra. Det er lett som en plett.

Kjøp noen lette og greie ski til å gå i løyper i marka med, og så merker de av i butikken hvor langt framover og bakover på skiene du skal smøre med vanlig festesmøring (kaldt og minusgrader) samt klister (mildt og plussgrader). Bare man vet hva man skal bruke skiene til og formidler det i butikken så får man sannsynligvis velegnede ski. Oslo sportslager er bra forresten.


#11

Katta sa for siden:

Smørefritt betyr bakglatt oppover og dårlig gli nedover (og i løypa) - jeg ville valgt ski som skal smøres. Jeg har slitt mine år med smørefrie ski. Og ski med ustabile bindinger. Det som gjorde at jeg fant igjen skigleden, var et par såkalte lette fjellski/turski. De er litt bredere enn treningsski, men fremdeles med god spenn og er ganske lette. Stødige bindinger og gode, varme sko. Nå tror jeg ikke man får kjøpt sånne ekle, ustabile bindinger lengre, så det går nok bra ;).

Egentlig tror jeg en typisk turski/marka-pakke er tingen for deg, men jeg ville som sagt ligget unna smørefritt. Det er ikke vanskelig å smøre ski. ;)


#12

Røverdatter sa for siden:

Jeg vil ikke anbefale smørefrie ski selv om du er nybegynner. :niks: De er ikke morsomme å gå på, litt som truger egentlig. Bremser i bakkene og er litt kjipe i all slags føre.

Les deg heller opp på smøring eller snakk med noen som kan det. Kjøp en basis smørekoffert med de vanligste smøreboksene, rensemiddel og sånn kork til å dra smøringen utover med. Pass på å ha masse klister til vått føre som er så vanlig på østlandet. Rens skiene godt etter bruk og preparer en gang i året. Det kan du sikkert få gjort i sportsbutikk også.

Skiene mine er ikke for hurtigløype og heller ikke rene fjellski. Det er litt brede turski med stålkant beregnet beregnet for skiløpere som går både i løype og løssnø. Støvlene er tykke og stødige slik at man får god kontroll i de bratte nedoverbakkene. Jeg kan finne navnet på de hvis du vil. Jeg har gått på ski hver vinter siden jeg var fire år og dette er de beste skiene jeg noengang har hatt. Mannen min har rene fjellski og rene løypeski som han veksler mellom, men for meg som bare skal på skitur og ikke trene eller stå nedover fjellsidene er det mer enn nok med det ene paret.

Lykke til! Skitur er herlig. :D


#13

Veronal sa for siden:

:leppe: Nå kjenner jeg at skioptimismen min avtar igjen.


#14

Katta sa for siden:

Ja, sånne ski er det jeg også har - geniale til turbruk ;).


#15

allium sa for siden:

Enig med de to foregående.

Jeg har turski med stålkant, brede nok til å brukes til fjelltur, og akkurat smale nok til å passe i preparerte løyper. Atomic BC heter de. Og gå for gode skinnstøvler.


#16

Røverdatter sa for siden:

Neida! Det er kjempegøy! :hyper:

Et tips er jo å låne ski for å prøve. Det er mange som har ski stående uten å bruke dem særlig aktivt.


#17

Veronal sa for siden:

Jeg tenker jeg må finne ut hva slags ski jeg har i garasjen og høre med ekspertisen her inne om jeg kan bruke dem eller om jeg må få meg noen nye. :resignerer:


#18

Che sa for siden:

Jeg har villet kjøpt smøreski med skikkelig såle.
Smørefri ski dreper skilysten. Det er kjedelig å GÅ i nedoverbakkene. (Jeg er skipyse, men likevel).

Ellers anbefaler jeg skinnsko. Rett og slett fordi de er gode og varme. Å fryse på føttene i plastikkskisko har jeg gjort nok i mitt liv.


#19

Martis sa for siden:

Jeg må også ut på skishopping, så denne vil jeg abonnere på. :skinovise:


#20

Veronal sa for siden:

@Martis: Er du skikkelig, skikkelig skinovise? I så fall så kanskje jeg kan lure deg med i lysløypa en kveld? (Da må du være skikkelig, skikkelig skinovise, altså. Vi må matche.)


#21

Martis sa for siden:

Jeg er fra Island, der står vi på slalåm! Når jeg flyttet fra nord Norge for 10 år sidne ga jeg bort skiene mine og har ikke gått på langrenn siden. Så jeg har ikke bortoverski engang, men siden vi bor der vi bor, så må vi nesten passe inn. :knegg:


#22

Veronal sa for siden:

Integrering kalles det. :iiik:


#23

Kaprifol sa for siden:

Det er ikke vanskelig å gå kjøpt ski til bruk der du bor. Både til å bruke akkurat det du bor og i butikkene der du bor. Du sier rett og slett at du skal gå i skispor og at du er nybegynner, og da tror jeg du får lette og greie ski med godt spenn som er gode å få feste med.
Det er jo mange som er i samme situasjon som deg, Veronal, og mange som lærer seg såpass at de klarer å gå koselige turer med barna sine i løypene. Holde følge med barna til barna kan gå på tur med egne venner om de vil. Hopp i det! Det kommer til å være skispor og skiføre i mange år fremdeles.


#24

Martis sa for siden:

Jeg var nok mer/bedre integrert på Grunerløkka. :nemlig:


#25

Hobbes sa for siden:

Jeg kjøpte smørefrie for snart tre år siden. Da hadde jeg ikke stått på bortoverski siden 5. klasse på barneskolen. Jeg har brukt dem en gang. Jeg ønsker meg smøreski.


#26

Guava sa for siden:

Men altså smøreski? :skremt:
Mannen min har gått på ski hele livet. Svigerfar er gammel skiløper. Smøreski er det plenty av lett tilgjengelig. Jeg har brukt det av og til, men synes virkelig at mine smørefrie er mye bedre.

Mannen min har smøreski og synes smørefrie går for tregt, men jeg synes det går akkurat passe i nedoverbakke. Skal man på skiturer med barn (pliktturer) er det ikke bare i perfekt minus 2-føre man får bruk for skiene erfart. Skidager i sørpeføre og klister er mareritt. Det å smøre er også en tålmodighetsprøve selv om skigåere som liker smøring sier at det ikke er det. Man må fjerne gammel smurning av og til.

I mitt neste liv skal jeg har smøreski, men det er når jeg ikke har små barn å gå sammen med (hva er vitsen med supergli når man går tur med småbarn?), er trygg på bratte bakker og har tålmodighet til å ta vare på skiene mine.

Hvis du tenker ski til trening så bør du nok gå grundig til verks.

Å spørre på sportsbutikker er lite vits (min erfaring). Der har jeg fått anbefalt alt fra brede, smale, smørefrie, smøreski osv. Den anbefalingen jeg likte best var da jeg kjøpte skiene mine. "Skiene der er greie nok hvis du går med småunger på slep, men du kan ikke gå noe skirenn med dem." Supert tenkte jeg.


#27

Veronal sa for siden:

Og vips var jeg tilbake på smørefrie ski. :knegg: (Du skulle vært selger, Fnatten - jeg kjøper i hvert fall argumentasjonen din. :p )


#28

Guava sa for siden:

Jeg var i valgsituasjonen for noen år siden Veronal. Da jeg hørte på smørernes argumenter (les svigerfar, mannen min og andre her i området) så tror jeg ikke de hadde den fjerneste ide om hvor novise det går an å bli.

Jeg innbiller meg at du kanskje kunne likt skismøring siden det er en vitenskap det også. :humre:

Argumenter som dårlig gli (betydning.. ski som går tregt) bet ikke på meg.
Jeg spurte om jeg kunne smøre skiene trege og alle så dumt på meg.

Du er hakket tøffere enn meg innbiller jeg meg, og alt kommer jo an på bruken. Min skibruk begrenser seg til skiturer meg ungene og da er det godt å kunne ta dem på når som helst uten å tenke noe som helst på smøring eller på smøring som skal av. Om man kommer ut i ei lyngtue så er det ingen ting som klistrer seg fast under.

Når andre snakker om den drepte skigleden med smørefrie så kan kanskje dette stemme for dem som virkelig elsker ski. For meg så handlet det nok litt mer om å ikke gape for høyt slik at hatet ble større.

Men som sagt.. Når jeg blir stor og tøff og flink og ungene begynner å gå fort skal jeg vurdere saken på nytt. (Hvis mannen gidder å smøre skiene for meg :flau:)


#29

Eia sa for siden:

Høres ut som meg på slutten av 90-tallet, gående med tunge fjellski, som var bredere enn sporene vi gikk i.
Skiglede = 0

Fra og med 2002, tror jeg: nye, smale turski, smøreski. Gode og varme skisko.
Når skiene er smurt riktig: skiglede = 10 av 10
Når skiene er feilsmurt: skiglede = 3 til 4

Lykke til i skijungelen!


#30

Sol sa for siden:

Ikke veld smørefrie ski.

Gå i en bra sportsbutikk, utlever deg selv og få hjelp. Jeg vil tippe at du ender opp med ski som ikke er for lange, ikke alt for brede (i og med at du skal gå i preparert spor) med vanlige NNN bindinger. Skiene skal være så myke at de er lette å tråkke ned, men allikevel med et lite spenn. Jeg syns dessuten at det er mye bra sko i syntetmaterialer nå, særlig for deg som verken skal gå langt eller lenge.


#31

Veronal sa for siden:

Hva er NNN-bindinger? :blånn: De som jeg har nå har en tupp på enden av skoene med 3 hull under. Rottefella? Er det en NNN-binding? (Jeg ser at skiene til den unge mannen har en annen type binding. Jeg lurer på om min binding er forhistorisk? :blånn: )


#32

Guava sa for siden:

Dine bindinger er nok forhistoriske ja. :knegg:


#33

him sa for siden:

Jeg sier smørefrie. Jeg kjøpte ski for to år siden, og disse argumentene med at "man glir bedre" går ikke inn hos meg. Jeg er newbie, jeg liker å kjøre sakte ned bakkene.

Mitt beste tips for skiglede er å holde seg unna skiturer med alle i tråden som anbefaler smørbare ski. :knegg: Neida, men jeg synes turer med ungene er best. Pølser, kakao, appelsin og rolige turer i fint vær synes jeg er motiverende. Også det at man bare kan ta på seg skiene og begynne å gå uten å ta en master i smøring først.


#34

Guava sa for siden:

Jeg synes det var morsomt å lese "ski til barn"-tråden med denne tråden i bakhodet.


#35

Sol sa for siden:

Men man har mye bedre feste med skismøring! :sta:

Rottefella NNN

De gamle støvlene dine er nok forhistoriske, ja. :humre: NNN-bindinger er stødige og gode. :nikker:


#36

Kaprifol sa for siden:

Argumentet med at man vil ha dårlig glid i nedoverbakkene er ikke bra. Da blir det dårlig glid bortover også, og det blir tungt å gå. Jeg stemmer fortsatt for smøreski.


#37

Guava sa for siden:

Det er en kjempefordel å ikke gli så godt bortover også. :nemlig:

Hvorfor gli så vanvittig bra når man har tre og seksåringer som man går sammen med?


#38

Katta sa for siden:

knegg fordi seksåringer etterhvert går ganske fort? Jeg må gå skikkelig på ski sammen med min seksåring nå - lurer på når han går fra meg. er ikke veldig god på ski nei, så det sier nok mer om meg enn om han


#39

Gerbera sa for siden:

Jeg har kjøpt meg Madshus Nordmarka W ski, med NNN binding, og Alpine skistøvler. Er veldig godt fornøyd foreløpig, selv om selgeren kunne fortalt meg at skoene jeg valgte, var en herresko, og ergo noe for bred for min fot. Skulle nok greit hatt dameskoen. Pass på at du får en ski med riktig spenn for deg (dette måler de ut for deg), og at skiskoene passer godt på foten. Smørefritt eller ei, der må du høre på andre sin ekspertise, men jeg endte med ski som må smøres, og har bestilt "smørekurs med materiell inkludert" av min skigale svoger til jul.

(Mine to første skiturer med de nye skiene, foregikk på upreparerte, usmurte ski. Det gikk jo det og, men anbefales ikke. :knegg:)


#40

Adrienne sa for siden:

Jeg vil anbefale deg å ta en tur ned i butikken i enden av veien og spørre der, de har god peil virker det som (det burde de jo, med tanke på hvem som eier den). Og når du har funnet svaret formidler du det videre til meg, for jeg skal love deg at jeg er enda dårligere på ski enn det du er. Men en jeg kjenner i bygda mente hun skulle klare å lære meg å gå på ski, og jeg vurderer å ta henne på ordet. (Kaprifol: Hun siste i barselgruppa.)


#41

Obelix sa for siden:

Jeg har slike jeg også.
De er så gamle at de snart blir moderne og alle vil ha slike igjen :nemlig:


#42

Kaprifol sa for siden:

Adrienne og Veronal burde ta med seg hun siste i barselgruppa til Adrienne og både kjøpe ski og lære å gå på ski.

Det jeg har opplevd er at mange som ikke er gode til å gå på ski har problemer med å holde følge med meg fordi de ikke klarer å gli skikkelig på skiene. Med dårlig glid i tillegg til dårlige ferdigheter blir det ikke bedre. Jeg er ingen racer, men jeg er oppvokst med langrennsski og glir greit, og det sparer man mye strev på!


#43

allium sa for siden:

Trege ski skaffer man seg enklest med feller.


#44

Acsa sa for siden:

Dette begynte å bli en så lokal tråd at jeg også måtte bli med. :fnise: Jeg skal selvfølgelig ikke gå på ski i vinter. Noen fordeler med bekkenløsning skal man da ha også!


#45

Schnuppa sa for siden:

Hvis man kjøper dyre nok smørefrie ski så er ikke treghet noe problem. Etter å ha hatt smørefrie ski i alle år så har jeg nå investert i skikkelige smørefrie ski og de er faktisk jevngode med smøreski.
Jeg er så lei bakglatte ski, feilsmørte ski, kladder og you name it. Mine nye smørefrie ski fungerer like godt på kaldt, tørt føre som skikkelig sørpeføre.
Når det kommer til god glid så har det vel så mye med teknikk å gjøre.

Jeg er helt enig at det aller aller beste er smøreski når de er riktig smørt, har akkurat passe mengde skismøring etc. Men sånn er dessverre ikke verden alltid og da veier de smørefrie skiene tyngre totalt sett.

Et annet godt poeng som er nevnt i tråden er at vi fleste er i fasen hvor vi uansett ikke får ytet vårt beste i løypen siden barna som regel er med på disse turene. Jeg syntes også at jeg får bedre grep med smørefrie ski når jeg drar pulk.

Mitt beste tips er å legge litt penger i utstyret. Du får så uendelig mye igjen for det.


#46

Veronal sa for siden:

Skiene jeg har i dag er "Atomic Ace Telemark Country". Noen som vil synse litt hvor håpløse disse skiene er?


#47

Sol sa for siden:

De er alt for brede til å gå i spor med! Og tunge!! Dessuten henger sikker støvelkanten fast i kanten på sporet.


#48

Veronal sa for siden:

Jeg synes ikke de ser forferdelig brede ut - de er ikke for brede for skispor (jeg har testet :sjokk: ). Men tung henger kanskje sammen med glatt? Eller henger det ikke sammen?


#49

Storm sa for siden:

Hvilke ski er det du har? Jeg vil ha akkurat de samme. :nemlig:

Gikk hele barndommen med feilsmurte ski, og kjenner motet svinne når jeg leser Kasias innlegg om skismøringskoffert og klister og preparering. Jeg vil og må ha det enkelt.


#50

Røverdatter sa for siden:

Jeg har en mann som er smøreentusiast. Heldigvis. Har også gått på dårlig smøring og smørefrie bremseski i barndommen.


#51

Sol sa for siden:

Jeg gjetta mest utfra navnet, så du får ta det med en klype salt. Men typen markaski er i alle fall mye lettere å dra på og også lettere å gå med i skispor.


#52

Ru sa for siden:

Veronal, jeg skal gi deg navn og nummer, så drar du dit og handler.

:sender PM:


#53

Veronal sa for siden:

:venter i spenning på barmhjertighets-PM: :knegg:


#54

Veronal sa for siden:

Her er forresten skiene mine. Dvs. en av dem. Jeg har tatt med en av Prototypens ski (Åsnes Snømann). Min ski er den til høyre. Går det an å si noe fornuftig om skiene jeg har ut fra dette bildet? Er de brede?

Går det an å levere ski inn for rens og prepping eller hvanådetheter? Noen som vet hvor mye sånt koster?


#55

Gaia sa for siden:

:myser: Telemark, sier du. Har de stålkant? I så fall er det ski til bruk på høyfjellet utenfor skispor du har. Det er tunge ski. Det du vil ha er gode turski. Med nye NNN-bindinger og skisko som sitter godt på foten (du bør prøve sammen med en god skisokk, jeg syns Ulvang-spesial egner seg ypperlig til skibruk.) Ikke for smale, ikke for brede ski. Jeg ville gått for enten Madshus eller Fischer, og du bør absolutt velge smøreski. Å lære seg å smøre riktig for turskigåing er ikke vanskeligere enn å se på et termometer og kjenne litt på snøen. En god sportsbutikk vil dessuten kunne fortelle deg hvilke skismørninger du bør ha i basisutvalget, og når de enkelte skal brukes. (Og man kommer langt med blå swix og universalklister, er min erfaring.)

De beste skiopplevelsene får du hvis du starter med å gå turer de dagene det er strålende sol og passe kaldt, og helt i nyoppkjørte løper. Og så anbefaler jeg deg å se på det som et "prosjekt". :nemlig:


#56

Veronal sa for siden:

Neida, ingen stålkant. Tror jeg. :knegg: "Telemark country" - hva nå det betyr.

Prosjekt? Nå snakker du Veronalspråk! :woohoo:


#57

Katta sa for siden:

Min mann har samme ski som du har, og de er ganske brede, ganske tunge og med lite spenn. Egner seg best som fjellski. Du ønsker deg noen litt lettere turski - med eller uten stålkant ;)


#58

Gaia sa for siden:

Prosjekt: skiglede :foreslår:

Jeg ville ikke kjøpt med stålkant. Det gjør skiene tyngre. Og man trenger strengt tatt ikke stålkanter med mindre man skal kjøre off-piste, på skare eller i iste løyper. Og isete løyper er lurt å unngå når man er nybegynner. De dreper alt som heter skiglede. :erfart:


#59

Pasta sa for siden:

Jeg har smørefrie ski og etter at jeg kjøpte dem har jeg faktisk begynt å like å gå på ski.
Jeg liker å dele det inn i fsfs (før smørefrie ski) og esfs (etter smørefrie ski).
Fsfs var jeg alltid sur på skitur. Enten var det bakglatt oppover, det ble for stor fart i bakkene eller det klabbet så jeg følte det som om jeg svevde over bakken.
Nå er det greit oppover, sakte nedover og det skal være temmelig vått ute før det klabber.

Det viktigse for oss skinoviser er rett mengde tøy, gode skinnsko, passe lange (korte) ski og smørefritt.


#60

him sa for siden:

Jeg vil legge til: Godt vær, kule solbriller og kvikklunch. Ta med sitteunderlag i sekken. :cool:

#61

Katta sa for siden:

Kakao og pølser på thermos gjør ikke noe det heller. :o


#62

Rug sa for siden:

Jeg er vokst opp med supersmørerpappa, og hadde derfor det som et selvsagt krav da jeg var på husbondjakt. Mannen er virkelig flink til å smøre, så jeg kan fortsatt snøre på meg skoene, plukke med meg ferdig smurte ski og skylde på andre når det glipper i bakken.

For min del ville jeg aldri, aldri hatt smørefrie, og jeg tror du fint klarer å lære prinsippene rundt enkel smøring - mye kan man se på smørningpakken... Argumentene for har du fått, for min del er det viktigste at riktig smurte ski sparer meg for enormt med krefter både rett frem, opp og ned. Men det er godt mulig at du vil ha like stor glede av smørefrie, rett og slett fordi det er mindre styr å komme seg avgårde.

Jeg synes det er viktigere at du finner deg riktig ski - en som er lett og stødig. Ikke stålkanter, det har du absolutt ikke behov for i oppkjørte løyper. Det må være dersom du velger løypas lengste og bratteste bakke den dagen det har regnet på våt snø og frosset til igjen. Det tror jeg ikke du gjør.
De gamle skiene dine er ikke så brede, og jeg synes å huske at de ikke har stålkant. Dermed kan det stemme at de ikke bremser i sporene slik mine gamle fjellski gjorde, men det er mulig at bindingene dine gjør det.

Så, finn en god og lett ski med riktig spenn (det får du hjelp til), og gode og varme klær siden du sikkert ikke kommer til å holde ustyrtelig mange km/t).


#63

TBM sa for siden:

Det er jo så lett å smøre i dag. En god kollega gikk med klistertape på Birkebeinerrenet nå sist vinter og var kjempefornøyd med det. Vi har klister på boks - det fungerer slik at du "dytter" tuppen av boksen ned på skia og smurningen kommer ut (nesten som skokrem). Superenkelt!

Synes ikke du skal kjøpe ski for å gå på tur med ungene - ski er jo en fantastisk god måte å trene på. Så nært som dere bor til lysløypa er det jo du selv som skal ut i ditt tempo!

Jeg ville kjøpt et par gode langrennsski. F.eks. Madshus sin nye serie for kvinner W9: www.madshus.no/Norge/Produkter0809/Ski/W9/

Eller kvalitetsski til ok pris: www.madshus.no/Norge/Produkter0809/Ski/Race-Performance/Klassisk/Ultrasonic/


#64

Veronal sa for siden:

Takk for all synsing i denne tråden! Jeg har nå forsøkt meg på 2 turer i lysløypa med de gamle skiene og har endelig skjønt hva som er problemet med dem - det er for stort spenn i dem. Første turen var like bakglatt som mitt forsøk på skigåing på 90-tallet og mannen som hadde smurt både mine og egne ski mente vel jeg manglet basal skiteknikk og jeg tror han syntes jeg var sutrete. :snurt: I dag fikk jeg ham til å smøre et mye større område og i dag (samme betingelser i løypa) hadde jeg feste som bare det og brukte en halv time mindre på runden. :knegg: Smørningen hang fremdeles igjen på et stort område midt under, men var slitt bort i endene. :nemlig:

Siden jeg ikke har tenkt å legge på meg slik at jeg utlikner spennet i skiene så må jeg altså uansett ha nye ski og skisko.


#65

Veronal sa for siden:

OK, da har jeg avansert og har kjøpt nye ski. Smøreski, av alle ting. :gal:

Jeg endte opp med 195 cm høye ski (jeg er 177 cm) og antakelig det som heter NNN-binding - Madshus Lillehammer og en-eller-annen Madshus lærstøvel. Håper dette blir bra. :skeptisk:


#66

Vianne Rocher sa for siden:

Håper du blir fornøyd med de nye skiene dine! Det er gøy med å gå på skitur, særlig om man har riktig utstyr!

Ett lite smøretips er å ikke smøre hele sålen men bare under bindingene+ Da får du mye bedre gli, samt at du får utbytte av smurningen i oppoverbakke når du tråkker ned (hardt).Det er visstnok den optimale måten å smøre på om man ikke skal bruke varmvoks og jern.
Om du da har brukt rett smurning for føret, skal du slippe alt som heter klabb og bakglatte ski :jupp:
Tips fra min veldig entusiastiske og aktive skipappa :knegg:


#67

Veronal sa for siden:

Ja, det er sånn jeg er "opplært" til å smøre også. :jupp: Det var bare at for i det hele tatt å få feste med de gamle skiene så måtte jeg smøre hele skien. :gal: Det var for stort spenn i de gamle skiene. Jeg skal debutere på nyskiene i morgen. :glis:


#68

Dragen sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med mine smørefrie ski, selv etter tre kurskvelder der jeg lærte litt teknikk.

Veronal - jeg tar gjerne med et barn eller tre og blir med i lysløypa di en dag.


#69

Vianne Rocher sa for siden:

Ja, gamle ski med mye spenn kan ikke sammenlignes med dagens!

Lykke til med skidebut!! Håper du får flott føre, fint vintervær og perfekt gli!


#70

Pusurkine sa for siden:

Jeg så disse skiene jeg som vekte min interesse for oss som er litt noviser på ski og smøring:
www.fischer-ski.com/en/nordic_cruising/pages.php?page_id=1385

[img]http://www.fischer-ski.com/upload/picshelter_texted_images/ski_overview_all_same_size_be8b258884678b68aa095f74cdb48cff.img[/img]

[img]http://www.fischer-ski.com/upload/picshelter_texted_images/ski_overview_all_same_size_5c6eff37a840dd9d797c1ff52f49f210.img[/img]

[img]http://www.fischer-ski.com/upload/picshelter_texted_images/ski_overview_all_same_size_419d0a20b245f7117d9197123a2dc3b5.img[/img]


#71

leliane sa for siden:

For bare å forvirre deg ytterligere, Veronal:

Jeg kjøpte smørefrie, relativt dyre ski i fjor, og de er kjempegode! Det har skjedd litt med smørefrie ski siden 80-tallet. :) Mine har både god gli og godt feste. Jeg går på ski 1-5 ganger i året - gjerne lange turer på fjellet, men jeg sliter ikke ut lysløypa...)

Smørefrie ski med stålkanter passer utmerket for meg som ikke liker å løpe på ski (løping gjør vi på bar bakke), og som liker at det ikke går veldig fort i nedoverbakkene. : pyseTM:

Red: Eh... lese hele tråden før man svarer, kanskje?! Ser du har kjøpt - lykke til! :)


#72

Storm sa for siden:

Hvorfor skal det være rocket science å kjøpe ski. :mumle: Kan noen fortelle meg hva jeg skal kjøpe?


#73

Vianne Rocher sa for siden:

Kjøp deg noen greie "løypeski". Mange av pakketibudene man får på sportsbutikker for ett par tusenlapper+ inkl. binder og sko er helt greie til begynnere.
Du vil ha lette, ganske korte(ikke veldig mye lengre enn deg selv), smørbare og ikke alt for tynne ski. Slike ski er supre til småturer i oppkjørte løyper o.l. De er stødige, men ikke "fjellskitunge" og de er lette å manøvrere pga. lengde. Dette er viktig om man ikke er erfaren skiløper. :jupp:


#74

Storm sa for siden:

:noterer: Takk! :blomster:


#75

Miss Norway sa for siden:

Hvis jeg var nybegynner idag og skulle gå i marka, kanskje med unger, og syntes nedoverbakker var skummelt - da hadde jeg gått og kjøpt de smaleste og letteste løypeskiene MED stålkanter jeg hadde funnet. I litt isete nedoverbakker er stålkanter gull verdt. Så kan man heller bytte dem ut med mer "joggepinner" etter noen år når man er stødigere og har mer kontroll. Mine forrige ski var sånn, og de var veldig veldig fine veldig lenge.


#76

Nenne sa for siden:

Mine smørefrie ski har forferdelig dårlig glid, det er kjedelig å kjøre i nedoverbakker. Jeg ville ikke ha kjøpt smørefrie ski igjen.


#77

Elise sa for siden:

Jeg drømte om ski i natt, pga deg Veronal. :nemlig:


#78

annemede sa for siden:

Håper du ikke har kjøpt for lange ski Veronal, om du ikke blir komfortable med dem ville jeg gått tilbake med dem og bedt om kortere.
jeg har gått på ski siden jeg var 4 år, og har ski som er 180 cm lange. Er 168 cm, så jeg skulle hatt 190 ski, men de var aaalt for lange for meg. Min søster fikk byttet sine som også var for lange, det er vanskeligere å styre med så lange ski.


#79

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Jeg trodde jeg hadde smørefrie i 5 år jeg, inntil noen glupe hoder kunne fortelle meg i fjor at jeg hadde smøreski. :blånn: Ehem.. Det funka brillefint uten å smøre... Har ikke glida eller voksa eller noen ting. Jeg har korte ski; er selv 174cm og skiene er 180 eller 175. VELDIG digg med korte ski; jeg er tross alt ingen Marit Bjørgen som er så avhengig av spenn og veitikkehva.

Min er faring er at skiskoene er viktigst fremfor brede ski; mine er smale som bare det men de er ikke ustabile. Har man gode, stabile sko er mye gjort!


#80

Veronal sa for siden:

De skiene jeg har fra før er lengre enn de jeg har kjøpt nå. Først ville butikkmannen gi meg ski på 200 cm, men så ombestemte han seg og ga meg 195 cm lange. Så jeg satser på at de ikke er for lange.

Jeg skal teste skiene i kveld. Vi har bryllupsdag og hva er mer naturlig enn å fly løypelangs? Hæ?


#81

Inagh sa for siden:

Jeg håper du finner at skiene dine er toppers, for både mannen min og jeg har kjøpt Madshus Lillehammer i dag, det er 20 år siden han hadde ski på beina og 10 år siden sist jeg sto på ski, så vi er totalt grønne begge to. Lykke til i løypa!

:Stiller i nybegynnerklassen sammen med seksåringen:

Og ps - gratulerer med bryllupsdagen.


#82

Candy Darling sa for siden:

MinaX, dra til Anton Sport litt vestover og si at du vil ha en markapakke. Jeg er kjempefornøyd med mine, de er 198, ca, og akkurat passe spenn. Jeg har Blåswixen fra i fjor på, og det fungerte strålende i dag. :knegg:


#83

Storm sa for siden:

Takk for tips, men jeg skal kjøpe på vei til fjellet på mandag. Så jeg er prisgitt sportsbutikkene i byen jeg kjører forbi. Men 198, er ikke de veldig lange for deg? Jeg har notert meg at jeg skal ha bare litt lenger enn meg selv, så jeg tenker 180 kanskje? :vetikke:


#84

Miss Norway sa for siden:

Jeg er 168, og mine nye er 195. De gamle var 205... Han ville egentlig gi meg 185, men var utsolgt.


#85

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg mener du bør kjøpe bare hakket lengre enn deg.

Jeg er 165 og har 170 cm ski.
Jeg hadde(har) laaange før (185 eller 190) og personlig synes jeg det er ett skikkelig herk. Jeg ser på meg selv som en noenlunde erfaren skilgåer og foretrekker kortere ski fordi de er enklere å manøvrere. Enda verre må det jo være å ha lange ski om man er nybegynner :vetikke:

Synes fortsatt at du bør unngå stålkanter o.l. Det blir mere stabilt i nedoverbakker med stålkanter men samtidig blir det tyngre i oppoverbakker. Og den stabiliteten stålet gir er ikke nødvenig i oppkjørte løyper, etter min mening.
Jeg hadde heller investert i ett par enkle fjellski i tillegg om behovet melder seg.
Jeg har begge deler, men bruker omtrent ikke fjellskiene, selv ikke på fjellet, fordi jeg synes det blir tungt.


#86

Joika sa for siden:

Tips: Om man smører langt nok frem på skien så vil de ikke bli bakglatte.

Jeg har jobbet der. :stolt:


#87

Joika sa for siden:

Om man kjøper et par plaine langrennski, så skal det en del til før de blir for stive. (Jo lengre ski, jo stivere spenn). De fleste merker ikke stor forskjell lengdemessig, på feks 5 - 10 cm og man risikerer nok fortere at skiene blir for korte og for myke, enn for lange og stive. Det er i alle fall min erfaring..
Jeg må feks ha MINST 20 cm lenger enn kroppslengde fordi jeg er ganske tung. Ellers så vil smøringen subbe....

MinaX:
Du kan få de til å ta "papirtesten" på deg i butikken. Vet de ikke hva dette er, så ville jeg funnet en annen butikk.... dette er basic.
Papirtesten består av å prøve dra et ark under skiene mens man står på begge bena. Det skal være mulig om skiene er passe stive. Papirbiten skal kunne beveges fra helen til ca 15-20cm foran tåa. Kan man bevege papiret mindre enn dette er skiene for myke, kan man dra den lenger frem er de for stive. Dette markerer smøresonen og den skal være passe lang.. bottomline. :)


#88

Veronal sa for siden:

Skiene er testet og er en fantastisk forskjell fra gamleskiene. De er kortere og mye lettere enn gamleskiene. Det var G-sport på Alna jeg kjøpte skiene og jeg var veldig fornøyd med butikkmannen som hjelp meg.


#89

Joika sa for siden:

De selger racingski der og MÅ ha litt peiling. :nikker:
Bra du ble fornøyd! Jeg har tegnet merker på skiene til poden med "smøresone" sånn at jeg bare kan kline på samme sted hver gang. Veldig praktisk, for man slipper føle seg fram.


#90

Obelix sa for siden:

I know:)
Det har jobbet noen andre flinke som jeg kjenner der også.


#91

Joika sa for siden:

Niesen din. ;)


#92

Obelix sa for siden:

Og kjæresten


#93

Storm sa for siden:

Jeg er 171. Så derfor tenkte jeg 180 var passe utfra det du skriver. Men så er jeg ganske tung (kremt, noen-og-80 kg), så utfra det Joika skriver under bør jeg kanskje ikke ha så korte? Eller hva tror du?

Ok, da unngår jeg stålkanter. Og så må jeg bare presisere at disse skiene skal brukes på fjellet, men så skjønner jeg jo ikke hva som menes med fjellski kontra markaski. :vetikke: Kommer nok til å gå mest i preparerte løyper, i tillegg til rundt omkring ved hytta, i dyp snø og langs veien (med Junior). Helt nybegynner er jeg egentlig ikke, gikk masse på ski i barndommen, dog med for korte staver og dårlig smurte ski. Så nå skal jeg liksom gjenoppdage (/oppdage for første gang) gleden ved å gå på ski da.

Papirtesten. :noterer:


#94

Joika sa for siden:

Har han jobbet der lenge?


#95

Obelix sa for siden:

Ja, en god stund tror jeg, men ikke nå lenger.
Står på vennelista mi på FB ( hvis du husker hva jeg heter)


#96

Joika sa for siden:

Fjellski er fint for upreparerte løyper. Jeg ville ikke hatt det med mindre jeg skulle brukt de til akkurat dette. De er tyngre og passer ikke alltid like bra i preparerte løyper.

Du er like lang og tykk/tynn (stryk det som ikke passer :knegg:) som meg.. Jeg ville kjøpt 190 cm tror jeg. Også ikke den aller billigste typen, for de har mykere innmat og blir fortere slappe.. evt jeg kunne funnet på å ha 195cm også. Jeg mener det er mye viktigere med god/riktig gli (at de ikke er bakglatte og faktisk går fremover når de skal), enn at de er korte. Jeg har i allefall aldri solgt langrennski til noen som er bare 10 cm lenger enn personen.. annet enn til barn. Da bør man ha ski som er laget for dette formålet feks racingski (som man får i alle vektklasser og lengder), noe som blir dyrt... og unødvendig.

Min mening. :) (Mener mye om dette :knegg:).


#97

Joika sa for siden:

Mener jeg har sett bilde av han før.. i profilen til H. Men kan ikke huske han, så det var nok etter min tid da. :)


#98

Storm sa for siden:

Like tung/lett/lang ja. :knegg: Jeg mistenker at jeg har høyere fettprosent enn deg (utfra bilder av deg), men det skjønner jo ikke skiene.

Tusen takk for gode råd. Jeg tar med meg alt og er forberedt til skikjøp på mandag. Da utgår fjellski i hvert fall, jeg har landet på å kjøpe vanlige smøreski. Og så lurer jeg litt på lengden da, siden jeg får så motsatte råd, men jeg får satse på at jeg får gode råd i butikken også.

Jeg regner med at det ikke gjør noe at jeg har kuppet tråden din, Veronal, siden du har kjøpt ski?


#99

Joika sa for siden:

Det er allmenn oppfatning at korte ski er lettere å manøvrere, men det går på bekostning av gli, så da får man prioritere. Man skal tross alt ikke kjøre slalom eller trikse. Jeg er også helt sikker på at du ikke merker forskjell på lengen på 180cm kontra 190cm. Men du får garantert bedre gli. Alle leverandører legger opp til at skiene skal være såpass mye lenger, med mindre man har type "fjær" vekt. :fnise:

Lykke til med kjøp! :jupp:


#100

Veronal sa for siden:

Trådkupp? Nehei, her overleverer jeg gladelig stafettpinnen. :glis:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.