Harriet Vane sa for siden:
Her kan vi skravle om pinnekjøtt.
Hvor lenge i bløt? Hvor lenge skal det kokes? I ovnen eller ikke? Hvor mye per person? Røkt eller urøkt? Hva slags tilbehør? Hva slags øl, akevitt eller annen drikke?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Harriet Vane sa for siden:
Her kan vi skravle om pinnekjøtt.
Hvor lenge i bløt? Hvor lenge skal det kokes? I ovnen eller ikke? Hvor mye per person? Røkt eller urøkt? Hva slags tilbehør? Hva slags øl, akevitt eller annen drikke?
Adele sa for siden:
Nam! Her skal jeg følge med!
Mandarin sa for siden:
Et døgn i bløt, bytter vann om morgenen.
Har sossiser, poteter, kålrabistappe, sennep til.
Vi har blandet. Både røkt og urøkt.
Noen ganger tar vi det inni ovnen rett før servering.
Øl og linjeakevitt.
:nam:
pulverheksa sa for siden:
Røykt pinnekjøtt - fysj.
Det må så klart være urøykt, og skal brunes ørlite på stekepannen rett før servering.
Mauser sa for siden:
Pinnekjøtt skal seff trykkokes på ferskflådde bjørkepinner. Med akevitt, kjellertemperert. Og øl. Kålrabistappe forsterket med gulrøtter, poteter, sellerirot, salt, pepper, kraft, smør og fløte som eneste tilbehør.
Mei sa for siden:
Lager de pinnene egentlig noen smak? :skeptisk:
Hasselnøtt sa for siden:
Jeg har pleid å legge det i vann i ca et døgn. Dampes i tre timer, jeg har aldri lagt det i ovnen. Jeg liker urøkt best. Jeg er heller ikke så begeistret for pinnekjøtt av bog (dvs, det er godt det også, men jeg foretrekker det ikke).
007 sa for siden:
Legges i vann ettermiddagen før, dampes/kokes på ekte, nyskårne bjerkepinner. (Som lager smak, ja.) Kjøttet er en blanding av saltet og røkt og kokes i min. 3 timer. Vi beregner 400 gram pr. person - da har vi nok til restemiddag dagen derpå.
Tilbehør er kålrabistappe (med ribbefett, litt smør, fløte, noen poteter, salt, pepper og muskat), poteter, ribbefett og surkål + rødkål. Kjellerkald akevitt, farris og rødvin som passer til lam er i glassene.
Mei sa for siden:
Hva er tynnlefse?
Vi bruker kåkrabistappe, mandelpotet og sosisser til det urøkte pinnekjøttet. Mannen drikker øl, jeg og storebror drikker eplejuice, eventuelt iblandet farris.
Java sa for siden:
Kjøttet legges i vann ettermiddagen før, skifter vann om morgenen. Vi beregner ca 500 g per person, og er udelt i synet på røkt eller saltet. I år tror jeg vi bare har saltet, men pleier ofte å ha røkt i tillegg. Damper i ca 3 timer.
Tilbehør: Poteter og kålrabistappe. Kålrabistappe lages med fløte og meierismør.
Drikke: Juleøl og hjemmebrygget øl. Akevitt (en eller annen som mannen foretrekker, jeg drikker ikke)
Erica sa for siden:
Vi bruker røkt pinnekjøtt, og vanner ut fra kvelden før. Vi har bjørkepinner vi har brukt en del år som vi damper det på. Damper i ca 3 timer, til kjøttet slipper bena lett. Serverer det rett fra pannen med kålrabistappe (potet, kålrabi, gulrot, fett fra pinnekjøttet, smør, fløte + krydder), vossafår og potet. Drikke til er øl + akevitt - gjerne gammel opplandsk. Namnam!
Candy Darling sa for siden:
Minimum 500 g pr. person, vi hadde 8,5 til 12 personer nå på fredag. Da var det riktignok rikelig. :knegg:
Jeg gidder ikke bjørkepinner, jeg tipper tungmetallene rundt Oslogryta hadde satt mer interessant smak på kjøttet enn strengt tatt ønskelig. :knegg:
Jeg legger i vann kvelden før, og eksperimenterer med å finne det riktige tidspunktet å skifte vann på. Jeg synes nemlig det kan bli litt for lite salt hvis jeg skifter om morgenen. I år skiftet jeg et par timer før jeg begynte å koke, det ble litt for salt igjen.
Dampes i knappe 3 timer, det viktigste er at det må koke godt hele tiden så det ikke blir tørt.
Kålrabistappe med 4 gulrøtter og 4 poteter til 4 kg kålrabi, uanstendige mengder kremfløte, smør og salt, litt ribbefett og et snev av muskat. Velbekomme.
Ru sa for siden:
Kjøttet legges i vann kvelden før, evt. tidlig neste morgen. Bytter vann om morgenen om det har stått over natten.
Det skal ikke være noe røkt kjøtt nei, det er best uten. :nikker:
Dampes på nyspikket bjørkepinner, alt. pinner kjøpt i butikken, står og damper til kjøttet begynner å løsne fra beinet. Vi beregner vel 500 gr. pr. pers. - men jeg vet at mamma beregner mer (etter en jul hvor jeg og brodern satt til livs en pinneside på egenhånd).
Serveres med kålrabistappe (m/pinnefett, en dæsj fløte, smør, salt og pepper) og en halv potet til hver. :knegg:
Akevitt klarer jeg ikke, så det får andre ta seg av. Den kommer selvsagt rett fra kjelleren. Ellers er det rødvin og brus og juleøl og hva_man_enn_ønsker å drikke. :værsågod:
Mei sa for siden:
Kjøper du eller baker du? :liker ideen med pinnekjøtt-wraps:
Lykketrollet sa for siden:
Vi pleier å ha urøkt, med poteter, kålrabistabbe og ribbefett til.
Drikker kun brus til. Vi har ikke noe alkohol på julaften.
I år skal vi for første gang feire jul hjemme, og jeg skal lage maten.
Hvilken type potet pleier dere å bruke??
Mei sa for siden:
Mandelpotet. Alltid. Finnes ikke bedre potet.
ming sa for siden:
Pinnekjøttet, som selvsagt er røkt, vannes ut over natten. Skifter vann før jeg legger meg. Vi liker det salt. Dampes i ca 3 timer på bjørkepinner og skjerpes på rist under grillen i ovnen noen minutter til det blir litt sprøtt.
Serveres med mandelpoteter og kålrabistappe (med gulrot, kremfløte, smør, salt, pepper og muskat). Man drikker øl/rødvin/julebrus til etter eget ønske.
mammamia sa for siden:
Nam, får vann i munnen. jeg har giftet meg inn i en fanatisk ribbefamilie. Tror ikke pinnekjøtt ble spist før jeg kom. Vi har av og til byttet ut pinnenene med potet. Legger da noen store kokefaste poteter i bunnen. de blir fantastisk gode ettersom de blir gjennomtrekt med fett fra kjøttet. Ellers har vi kålrotstappe med fett og fløte. Kjøpte pinnekjøttet igår, saltet, ikke røkt. Overhørte galant svigermors kommentar om "når skal vi få tid til alle disse middagene. "
Dali sa for siden:
Wow, dette tror jeg er første gang jeg møter noen utenfor slekta som lager pinnekjøttwraps. :humre: Vi har i tillegg surkål til, og dropper å mose kålrabien. :nam:
Harriet Vane sa for siden:
Jeg liker ikke den bleike stappen som lages med poteter og ribbefett.
Jeg lager rotstappe med kålrot og noen gulrøtter for fin farge som deles opp i bittesmå biter og kokes (dampes) i dampkjel eller littebitt saltet vann. Så tømmer jeg av vannet, har i en diger klatt meierismør og fløte og kanskje en dæsj creme fraiche. Jeg håndstapper så det er noe biter eller bruker håndmikseren. Ikke stavmikser. Salt og pepper etter smak.
Dixie Diner sa for siden:
Det er omtrent sånn jeg også lager den, minus CF. Jeg lager alltid stappen når vi skal til svigers, for svigermor kan ikke lage kålrotstappe. Sist gang hun laget den, laget hun den av kokt kålrabi som var most helt til puré, sammen med OLJE, salt og pepper. :eek: Jeg påtok meg å lage kålrabistappe hvert år fremover fra den dagen!
Jeg liker pinnekjøttet best røkt. Jeg elsker den deilige røksmaken, men det er vel hva man er vant til. Jeg har inntrykk av at det er mest vanlig med røkt her på Vestlandet?
Molo sa for siden:
Urøkt pinnekjøtt, 500 gr pr. pers. legges i vann kvelden før, bytter vann på morgenen.
Dampes på bjørkepinner kjøpt i butikk, damper kålrabien og etpar gulrøtter sammen med kjøttet.
Stappa smakes til med masse sjy fra kjøttet, fløte, salt, pepper og muskatnøtt. Kjøttet skjerpes i ovnen noen minutter før servering.
Serveres med mandelpoteter, Dahls juleøl, evt. Aass om Dahls ikke er å oppdrive og iskald Løiten akevitt.
Lorien sa for siden:
Jeg signerer denne.
Lykkex3 sa for siden:
Urøkt pinnekjøtt legges i vann ettermiddagen før. Dampes i ca 3 timer på poteter før det går inn i ovnen. Så legger jeg små smørklatter og sukrer litt, slik at hver bit blir litt karamelisert (250 grader). Gammel oppskrift som jeg har fått fra en vestlands-bestemor.
Kålerabistappe med gulerøtter, 1 potet, salt, pepper, fløte og sjy.
En saus med sjy rett fra pannen og en sjy med fløte og potetmeljevning spedd med akevitt.
Kokte mandelpoteter som har ligget i bunn av kjelen hvor pinnekjøttet har dampet i 3 timer.
Vossakorv og små julesossiser.
Gleder meg til julaften. :nam:
Harriet Vane sa for siden:
Interessant, Lykkex3, det der med karamelliseringen og saus med akevitt høres besnærende ut. Jeg tror ikke julaften er tid for eksperimentering av DetBesteSomFinsTM (jfr mannen) men jamen skal jeg teste ut dette.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg vil også prøve karamellisering! :hyper: Jeg har prøvd det med andre ting, men ikke pinnekjøtt. Nå skal jeg ikke ha julen hjemme allikevel, så det blir ribbe (pokker) hos svigers i år, men jeg SKAL ha pinnekjøtt i romjulen, så da må jeg prøve ut dette.
Chanett sa for siden:
Jeg har aldri møtt noen som ikke er i familie med meg og som bruker tynnlefse. Morsomt.
Eia sa for siden:
Jeg elsker kålrotsmaken, så jeg bruker ikke fløte eller CF. Ellers ganske likt. Og så bruker jeg alltid økologisk kålrot og gulrøtter. Det er merkbart mye mer smak i dem.
Lykkex3; din variant skal prøves ut med det første! Men sa du at du hadde i mandelpotetene i bunn hele tiden?
Palmen sa for siden:
Interessant med karamellisering ja, Lykkex3. Jeg har blitt tipset om å karamellisere med litt honning, har noen prøvd det noen gang?
Pinnekjøttet hos oss skal være urøkt, vannet ut i ca et døgn og med kålrabistappe tilsvarende Mim sin til.
Vi har ikke noe tilbehør ut over det.
Pingis sa for siden:
:hjelpsom:
Albertine sa for siden:
Godt å se at flere beholder den rene, gode kålrotsmaken og ikke ødelegger den med fløte. :jupp:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg bruker svært lite fløte, av og til ikke noe, men jeg MÅ ha smør i. Helst Kviteseidsmør, og mye av det. Kålrotsmaken og smørsmaken er perfekt sammen. :sikle:
Albertine sa for siden:
SMØR må man ha, definitivt. :sikle:
Elisabet sa for siden:
Men hvordan i alle dager koker en mandelpoteter så det ikke bare blir mos? :blond: Jeg bommer hver gang jeg. Koker dem aldri mer enn 15 minutter, men når jeg kjenner på dem første gangen etter 10 minutter så er de harde fortsatt, men etter 15 minutter er det bare sprukne poteter.
Jeg synes også det er veldig godt med fløte og meierismør i, men bruker aldri gulrot i. Kun kålrabi. Jeg bruker av og til og drysser litt mel over kålrabistappa og lar den småputre i 5 minutter før jeg salter og pepprer. Jeg liker stappa tykk og god selv om jeg har fløte og smør i.
Men kan jeg ta opp pinnekjøttet fra fryseren og legge i kjøleskapet i ettermiddag, når vi skal koke det 1.juledag? Jeg har gryteklart pinnekjøtt, så det skal ikke vannes ut, men det burde jo tåle 2 1/2 dag i kjøleskapet? Jeg vet liksom ikke hvor lang tid det trenger for å tine heller når det ligger i kjøleskapet.
Dali sa for siden:
Elisabet: Prøv 12 minutt da. :fnis: Jeg har samme problemet med mine Kers Pink poteter. Når det gjelder kjøtt i kjøleskap gjelder vel holdbarhetsdatoen på pakken? Fornuften min tilsier at det burde gå bra, men her kan kanskje noen underbygge med litt teori/praksis?
slaraffen sa for siden:
Pinnekjøttet legges i vann om kvelden, snn i 8-tiden. Vannet får stå og renne en times tid, deretter bare står det der.
Dampes i ca. 4 timer, lirkes under grillen et minutt eller så. Serveres med poteter, rabbestappe, rødkål, mår og ribbe. Samt sjysaus, selvfølgelig.
Til drikke er det rødvin og farris, brus til ungene.
Vi har aldri dessert, som dere kan se er det annseelige mengder med kjøtt på bordet, så vi er alltid så stappmette at det ikke finnes plass til noggo attåt etterpå. Til nød en liten julekake sånn i ellevetiden...
Elisabet sa for siden:
Skal testes. :knegg: Men synes det er så vanskelig, for når jeg ser på dem de gangene før siste gangen når de har sprukket, så tror jeg at de må stå litt til. Og stikker jeg gaffel i så sprekker de da også om jeg er litt for sent ute. Får nok ta opp et par testpoteter underveis.
Og pinnekjøtt er jo saltet, så jeg ville jo tro at det ikke er noe problem å ligge i kjøleskapet litt over 2 døgn før det kokes, når det i tillegg skal tine i løpet av denne tiden?
Dali sa for siden:
Kanskje du kan skru av potetvannet etter ti minutter, og bare la de trekke de siste par minuttene? Kanskje skulle man laget en spinoff om hvordan koke poteter? :humre:
Karima sa for siden:
Jeg debuterer som julaftenkokk i år og har utarbeidet følgende plan i samråd med mor:
Urøkt kjøtt importert fra Bergen
12 timers utvanning
4 timers koking
Kålrotstappe med et par gulrøtter, ribbefett og vanliljestang (ja, faktisk).
Når det gjelder poteter, er jeg i tvil. Mandelpoteter er jo best, men etter min erfaring ikke så heldig å koke uten skall. Samtidig vil jeg ikke ha noen potetskrelling ved mitt julebord. :niks:
Mulig det blir kers pink, i tråd med farsfamiliens tradisjon. :hmm:
Left sa for siden:
Jeg står over akevitten, men bortsett fra det er jeg helt på nett med Mauser her på hvordan kålrotstappa skal lages. Kjøttet skjerpes noen minutter under grillen før servering.
Serveres med mandelpoteter og fettet som dannes når kjøttet kokes.
Karima sa for siden:
Juleøl eller pils og akevitt er drikken hos oss.
Jeg bruker forresten kjøpepinner. Eneste bjørka jeg har sett her i nabolaget er i Botanisk hage, og der har de så sinte vektere. ;)
Hyacinth sa for siden:
Vi spiser også pinnekjøtt med lefser, men ikke på julaften, mer som restemat.
I går spiste mannen og jeg pinnekjøttrester med tortillalefser og kålrabostappe. Det er digg. Moren min bruker i tillegg rømme, ruccola og ripschutney inni lefsa og serverer det som en slags tapas. Jeg hadde ikke mer ripschutney igjen, men det er veldig godt til.
Elisabet sa for siden:
Nei, men det var faktisk en tråd som også kunne inneholde alt om tilbehøret også. Ikke alle er like gode på tilbehøret. :o
Elisabet sa for siden:
Må en bruke bjørkepinner da? Brukte kjøpepinner noen år, men siste årene har jeg bare brukt ei sånn metallrist som vel egentlig er til poteter, som ligger flatt i bunnen og har plass til noen cm vann under seg. Har ikke smakt noen nevneverdig forskjell? :blond:
Karima sa for siden:
Tror rist er akkurat like bra, ja. Min gamle far bruker rist, og han er nøye på det. ;)
Svanen sa for siden:
Slik gjør vi det og (minus gulrot og fløte i stappa).
Får bli julebrus på meg i år, siden jeg skal på nattevakt ut på kvelden:nemlig:
Agurke sa for siden:
Jepp. Annet tilbehør som vi bruker er makaronistuing, samt vossakorv, fåremorr og svinemorr. Svine- og fåremorr er nesten ikke å oppdrive her i Trøndelag ( :mumle: ), så det hender at svigers må sende det til oss. Åh, som jeg gleder meg til julekvelden! :lykkelig:Mei sa for siden:
Dere som har tynnlefse som tilbehør, baker dere eller kjøper dere? Og hvor får man slikt? Jeg tok med meg en pakke "julelefse" fra butikken, men det er kanskje noe annet?
Mei sa for siden:
De må da være fullstendig mos om de har ligget i vannet i tre timer? :gruble:
Nasse sa for siden:
Vi har røkt pinnekjøtt som vi legger i vann kvelden før. Og så har vi kjøpepinner lat. Ved siden av har vi kålrotstappe, mandelpoteter, medisterkaker og julepølse. Til drikke øl og akevitt til oss voksne og julebrus til barna. Vi runder av det hele med karamellpudding (hjemmelaget) som dessert.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg bruker tynnlefse til så mangt. Jeg baker dem selv. Men ikke i år. :sukk:Jeg bruker kanskje en halv dl. fløte og to ss CF til en gedigen porsjon kålrabistappe, vi snakker 3-4 kålrøtter og en kilo gulrot.
Sitron sa for siden:
Vi skal ha urøykte pinner av lam og av svin. De legges i vann over natten og hele den pakken der. Skal ha poteter, kålrabistapp og rødkål til. For min del kan potetene droppes, fyller da ikke magen på sånt når man har alt det andre digget til.
Tjorven sa for siden:
:abonnerer:
Det er mannen min som står for matlaging på julaften, og han kommer til å lese denne tråden med stor interesse når han kommer hjem.
Elisabet sa for siden:
Ved siden av pinnekjøttet så bruker vi å ha Vossakorv og Bondekorv (kjøpt på Voss) også. ;)
Blåbær sa for siden:
Over natten til utvanning.
Blanding av røkt/urøkt.
Damper på bjørkepinner ca 3 timer.
Serveres med kålrotstappe, sjy, potet, tyttebærsyltetøy og flatbrød. I år skal vi ha litt sossiser til også, siden storebror ikke liker pinnekjøtt.
Stappen lages av dampet kålrot, gulrot, fløte, sjy, salt, pepper og litt muskattnøtt.
Kjøttrestene rives i små biter å brukes sammen med litt sjy i en nydelig god lapskaus.
Dixie Diner sa for siden:
Egentlig helt enig. Jeg tar kanskje en halv potet og 10 kilo kålrotstappe. På julebord og slikt dropper jeg potetene helt, som regel. Men så har jeg jo liten plass i magen også og vil ikke bruke den dyrebare plassen på noe så uvesentlig som poteter.
Dali sa for siden:
Vi har pleid å få lefser bakt av enten mamma eller søskenbarnet mitt. Nå har mamma ikke bakt pga syk kropp, og søskenbarn har gitt opp gårdsbakeriet sitt. :sukk: Så i år blir det enten noe vi har hatt i frysen fra i fjor, eller noe jeg kjøpte på Obs. Rindalslefse tror jeg navnet var. Består mest av potet tror jeg, og litt for tykke. Men i nøden funker det. Får se om jeg kaster meg over lefsebakinga selv neste år.
Som tilbehør skal vi ha dampepølse av geit dette året. Det nærmeste vi kommer hjemmelaget julepølse.
daffy sa for siden:
Madam Mim; jeg lager rotstappen på omtrent samme måte, men lurer på hvorfor du deler kålrot og gulrøtter i bittesmå biter? Det er jo veldig arbeidskrevende. Er det en slags protestantisk grunnholdning om at jo hardere arbeid som ligger bak jo bedre smaker maten :knegg:, eller har det en funksjon for smak eller konsistens? :lat:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg gjør også det. Da blir det mye raskere ferdig og mye lettere å mose for oss som bruker moser og ikke stavmikser (fysj). :)
Elisabet sa for siden:
Jeg bruker gaffel for å mose kålrabien jeg.
Dixie Diner sa for siden:
Gaffel? Jeg ser for meg at det er litt pes å mose flere kilo kålrabi med gaffel? Jeg lager en svæær gryte, og er glad jeg har moser, hehe.
Filifjonka sa for siden:
Jeg moser også for hånd, men lager ikke så bittesmå biter. Går fint å mose selv om bitene er litt større.
Elisabet sa for siden:
Jeg har bare moseren fra Tupperware, og synes ikke den er noe god, og siden jeg glemmer at jeg trenger ny moser helt til jeg har bruk for den, så blir det gaffel i år også. Er ganske kjapt gjort det også. Koker kålrabien så mør at den er som "smør".
Harriet Vane sa for siden:
Og den protestantiske greien, selvsagt. :knegg:
Babe sa for siden:
Enig, jeg lager stappen omtrent som deg - men må innrømme at jeg ikke har prøvd med CF, det må testes.
Ellers vanner jeg ut pinnekjøttet over natten, damper det på metallrist til kjøttet løsner og litt til, og skjerper det i ovnen før servering.
Pasta sa for siden:
Nå står årets lofotlam på koking her og det dufter himmelsk. Kålrotstappen (kokt sammen med to poteter og to gulrøtter) moses med en moser og tilsettes litt eddik, masse smør, litt fløte og salt og pepper. Ellers blir det svigermor sin pimpernell potet og sjy ved siden av. Nammis!
Hyacinth sa for siden:
Enig! Jeg kjøpte den da min forrige moser smeltet. (Ja, faktisk!) Tuppermoseren suger. :skuffet:
Hyacinth sa for siden:
Tror vi det holder med 30 poteter til 7 voksne og to barn?
Elisabet sa for siden:
Små eller store? Jeg tror du vil sitte med mye poteter igjen som ikke blir spist da, men det gjør jo ikke noe å ha for mye. Det er ikke poteter det går mest av når en har pinnekjøtt m/kålrabistappe.
Hyacinth sa for siden:
Middels, vil jeg si. IKke så små som mandel. Jeg synes mandelpoteter er verdens mest oppskrytte potet.
Hilsen potetelsker.
(Her spises forresten omtrent like mye poteter som kålrabistappe, selv om sistnevnte også er utrolig godt!)
Hyacinth sa for siden:
En annen ting:
I forgår tyvstartet mannen og jeg litt på pinnekjøttet. Vi dampet en side med fenabog i tre-fire timer. Jeg hadde det på bjørkepinner (fordi det var det jeg hadde da, ikke fordi jeg ikke kan bruke rist.) Men jeg ble utrolig skuffet over kraften. Den smakte ingenting, omtrent! :eek: Kraften er jo nie av det viktigste med hele den middagen!
Tenk hvis dette skjer i morgen også! Skrekk og gru. Hva tror vi skjedde? :undrer:
Elisabet sa for siden:
Er ikke vant med sånne potetspisere jeg. :knegg: Hos oss går det ca. 1 potet pr. hode (av middels størrelse) når vi serverer pinnekjøtt med tilbehør.
Filifjonka sa for siden:
Mandelpoteter er gode, men jeg liker ikke å sitte og skrelle under julemiddagen, så jeg bruker "vanlige" poteter som skrelles før koking.
Mauser sa for siden:
Tupperware dampkoker rett i mikroen. Bedre enn kokte poteter, uten skall, ingen brekkasje, på 12-14 minutter.
Dali sa for siden:
Kan kjøttet ha blitt vannet ut for lenge? For mye vann under pinnene i forhold til fett på kjøttet? Desto mer fett det er på kjøttet desto mer smak får du på krafta. Derfor er jeg egentlig litt engstelig nå, for det var litt lite fett på bitene jeg har kjøpt.
liefje sa for siden:
Saann helt nöyaktig: Hvordan gjör dere denne skjerpingen i ovnen. Tror etterhvert at jeg er overbevist om at jeg maa pröve det, men jeg maa vite temperatur, hvor höyt i ovnen, hvor lenge og alt annet viktig för jeg tör.
Forövrig:
Vi har urökt pinnekjött med passe mengde kjött og fett paa pinnene. For lite fett er krise, da er det ikke godt lenger. Og pinnene skal vaere ganske store. Henge utenfor fatet, saaklart.
Jeg vanner ut over natten (ca. 12 timer, men ikke mer), damper paa rist i ca. 3 timer og serverer med kaalrabistappe og potetstappe (med ribbefett).
Hyacinth sa for siden:
Hva gjør dere når kjøttet er ferdig utvannet, men det enda er sju timer til middagen?
Dali sa for siden:
7 timer til middag eller til du skal sette på maten? Putt kjøttet i kjøleskapet.
Sitron sa for siden:
Nå er pinnekjøttet satt på damping, så nå bare venter jeg på at lukten skal bre seg.
Dixie Diner sa for siden:
Kan det ikke bare ligge og vanne seg litt til? Det er jo ingen innebygget alarm som sier fra når det er utvannet, og det er jo bare snakk om et par timer ekstra. Jeg har bare latt det ligge frem til jeg skal sette det på koking. :)
Dixie Diner sa for siden:
Heldiggris! Vi skal til svigers og svogeren min MÅ ha ribbe, ellers nekter han å komme, da er det ikke jul. Slik som du er med pinnekjøtt. :knegg:
Ribbe føler jeg er så mye mer "hverdagslig" enn pinnekjøtt, og sistnevnte er jo SÅ mye bedre! Neste år skal jeg ha julen og da er det ingen bønn.
tinkadott sa for siden:
hvor lenge var det at det skulle dampe igjen? (satt på 14:30)
Cazandra sa for siden:
Åherreguuud, pinnekjøttet smaker for lite salt! :shock:
Mannen har vannet ut kjøttet for mye. :mumle:
Nasse sa for siden:
Her lukter det godt av pinnekjøttet. vann i munnen
Sitron sa for siden:
Pinnekjøttet var yummy. Litt for utvannet her også (18 timer) men godt lell.
Dali sa for siden:
:nemlig: Og litt for mye vann i bunnen så krafta ble litt for tynn. Men godt ja!
Amelie sa for siden:
Og vi hadde den beste pinnkjøttmiddagen jeg noensinne har hatt.
Vi lette lenge etter riktig pinnekjøtt, alt så liksom så stusselig ut.
Helt til vi fant Lofoten Pinnekjøtt - med masse kjøtt på!
Det ble dampet i ca 3 timer og siden satt 3-4 minutter på grill i ovnen (300 grader).
Stappa var av kålrot og gulrot, riikelig med smør og pinnekjøttkraft og var helt nydelig.
Barna + fettern hadde sossisser og medisterkaker.
Til dessert: Møvenpick Maple Walnut is med Nougatsaus - fantastisk godt!
Måtte ha noe enkelt, og det var stor suksess!
Gleder meg til mer pinnekjøtt 3. juledag (vi har rester!)
Harriet Vane sa for siden:
Pinnekjøtt fra Kjøttbasaren, stappe av 3 kålrøtter og 6 gulrøtter, masse smør, en skje creme fraiche og en dæsj matfløte, poteter, akevitt og Hansa juleøl.
Sitron sa for siden:
3 kålrabier, hvor mange var dere til middag?
Elisabet sa for siden:
Nå begynner det å bli for sent for meg tror jeg. Kunne ikke skjønne hva du skulle med akevitt og juleøl i stappa. :knegg:
Harriet Vane sa for siden:
7. Åssen det? :sparke: Det var såvidt litt igjen.Sitron sa for siden:
Jeg lagde av en og vi var også 7. ;) Riktignok flest små, men her er det også nok igjen. :knegg:
Koma sa for siden:
Pinnekjøttet var fortreffelig. Røkt (såklart) fra Smedstuen, servert med mårpølse, kålrabistappe, poteter og Vestlandslefse. Jeg spiser pinnekjøttet som kling, og i år klarte jeg tre fullstappete klinger. En juleøl og en kvart akevitt.
[color=#000000][/color]
[color=#000000][/color]
Hyacinth sa for siden:
Jøss, vi har ni, og da var det to barn som ikke spiste særlig. Vi laget stappe av 5 kålrabier, og det er en liten boks igjen. :)
Vi hadde pinnebog som ble crispet i ovnen med honning, og SOM gjestene skrøt! Jeg skal aldri lage noe annet.
I tillegg til vanlig pinnekjøttkraft, laget jeg en løksaus som var nydelig:
2 ss smør, surr en stor finhakket løk blank i den, ha i 2 ss mel og 5 dl pinnekjøttkraft. (jeg hadde mindre, for jeg hadde ikke 5 dl å bruke på det.) Kok til løken er mør, ca 10 minutter. Smak til med sukker (ca 2 ts), 2 ts eddik og evt salt. Nam!
Nasse sa for siden:
Pinnekjøttet smakte fortreffelig. Vi har mye igjen av det, men ikke kålrabbistappe igjen. Poteter skjønner jeg ikke vitsen med.
Filifjonka sa for siden:
Hvordan gjorde du det med honningen, Hyacinth - hvor mye? Og brukte du en spesiell type? Vi skal ha pinnekjøttgjester på lørdag, og jeg kunne tenke meg å teste det på ihvertfall noe av kjøttet.
Arran sa for siden:
He he... jeg syntes også det var en original vri med akevitt og juleøl i stappa :fnise:
Hyacinth sa for siden:
Jeg gjorde det også kun med noe av kjøttet. Halvparten, for å være nøyaktig. Det andre serverte jeg rett fra gryta.
Jeg la det ferdigkokte kjøttet i en langpanne (burde kanskje vært på rist?) og penslet det med flytende honning. Jeg er ikke veldig glad i kraftig honnigsmak, så jeg brukte den greske typen. Jeg kjøpte noe timianhonning og appelsinhonning i fjellene på Kreta i sommer, men man kan sikkert bruke akasiehonning etc. Jeg er sikker på at sukker eller sirup gjør omtrent samme nytten, poenget er at man får en litt søtlig smak mot det salte kjøttet. Jeg brukte "litt". Vanskelig å definere noen mengde, men jeg tok noen teskjeer og smurte det utover med pensel. Inni ovnen en stund etterpå.
En av gjestene sa at han vanligvis ikke liker pinnekjøtt som har vært i ovn, men at dette var mer saftig. Det skjønner jeg egentlig ikke, det blir jo ikke akkurat saftig av å ha litt honning på seg, tror jeg, men det var jo greit at han likte det. :D
Honda sa for siden:
:sukk: nttårsaften er spolert. Vi var\er bedd på middag hos svigermor i dag og var der borte med noe og hun koker pinnekjøtt.
:sukk:
Lurer på hva vi skal spise på nytårsaften da. taco? :knegg:
Mamma og pappa har pinnekjøtt på nyttårsaften er bedd dit om vi vil.
Men vi tenkte vi skulle bli bedd til svigermor da siden vi er hos mamma på middag julaften . :fnis:
Vi spiste kalkun i går :)
Dali sa for siden:
Du og med lefse? Men bare tre stk var da ikke stort. :fnis: Hilsen storspiser.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.