Gammel bruker sa for siden:
Det skulle jeg gjerne hatt en oppskrift på, gitt. :blafre:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Gammel bruker sa for siden:
Det skulle jeg gjerne hatt en oppskrift på, gitt. :blafre:
Estrella sa for siden:
følgermed Nå som jeg har min nydelige KA er jo baking en lek. :jupp:
Hannah sa for siden:
Jeg har ingen oppskrift. Mine blir nemlig best når jeg ikke bruker oppskrift. :humre:
Min mormor har dog lært meg et triks, og det er å ha bittelitt hjortetakk i bolledeigen. Ikke mer enn en halv teskje. :)
mosol sa for siden:
Dette er verdens beste. Min bestemors oppskrift :nam:
Boller - 32 stk. av dobbel porsjon (jeg firedobler alltid)
450 gr hvetemel
100 gr sukker
100 gr smør
1/4 liter melk
1 egg
1 ts kardemomme
50 gr gjær
Rosiner
Bland og sikt det tørre (jeg hiver også en stor pakke rosiner oppi). Lunk melken og smelt smøret. Rør ut gjæren i melken. Hell smør i melken sammen med egg. Visp godt sammen og bland med det siktede melet. Løs deig - heving ca. 1 time.
Brett med boller settes i ovnen ved ca. 100 grader i ca. 5 min. Tas deretter ut og settes til etterheving på et varmt sted i ca 45 min.
Stekes i ovn ca. 200 grader i 10-12 min., 2 rille nedenfra.
Beathe sa for siden:
Tror jeg har funnet denne her inne en gang:
[font=Times New Roman][/font]
Boller – 36 stk
200g margarin
7dl melk
50g gjær (rød)
2dl sukker
2ts kardemomme
1ts hornsalt (eller bakepulver)
1kg hvetemel
Rosiner
Vispet egg til pensling
Smelt smør, tilsett melk og varm til 37 grader.
Rør ut gjæren i litt av væsken.
Tilsett resten – deigen skal være ganske klissete.
Dekk med plast og hev i ca 40-50 min.
Form til 36 boller, legg på stekebrett og etterhev i ca 30 min.
Pensles med egg og stekes 8-10 min. (varmluft) midt i ovnen ved 225 grader
[color=#000000][/color]
Disse bollene blir ikke steinharde, men luftige og gode.
Benzo sa for siden:
Dette må være verdens beste boller!
Nenne sa for siden:
16 boller
600 gram hvetemel
100 gram sukker
1/2 ts kardemomme
100 gram smør
50 gram gjær
3 1/2 dl melk.
evnt. rosiner
Smøret smuldres i det tørre, gjæren løses opp i lunken melk. Elt deigen sammen og hev til dobbel størrelse. Bollene kan fylles med mandelmasse, tykk vaniljekrem eller marsipan.
Bollene skal etterheve på plata. Pensles med egg og stekes i ca. 15 minutter ved 225 grader på nederste rille.
Jeg lager ofte kanelsnurrer av denne bolleoppskriften. Da kjevler jeg ut til en stor firkant, smører et tynt lag smør over og strør med sukker og kanel.
Isolde sa for siden:
5dl melk eller vann
200g smør
1pk gjær
3dl sukker ca
1ts kardemomme
13-14dl hvetemel
Trikset er å heve, og heve litt mer. Først 30-60 min. så bake ut så minimum 60min etter, helst mer.
Veronal sa for siden:
Jeg lager hveteboller med forskjellig oppskrift hver gang og "alt" blir like bra. Jeg dobbelthever - dvs. jeg hever til dobbelt størrelse, slår ned og hever opp igjen en gang til før jeg baker ut og etterhever.
emma71 sa for siden:
Det er det! Jeg har ikke bakt boller etter annen oppskrift etter at jeg fant denne oppskriften :nemlig:
Tilde sa for siden:
Abbonerer på denne tråden.:nikker:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg vil også prøve de detsoteliv-bollene. Har hørt at melis i stedetfor sukker gjør bollene helt utrolige.
Christina sa for siden:
Her er vår beste bolleoppskrift:
200 g. smør
7 dl. melk
50 g. gjær
2 dl. sukker
2 ts. kardemomme
1 ts. bakepulver
1 kg. hvetemel
evt. vispet egg til pensling
1 porsjon = ca 40 stk.
Optimist sa for siden:
:nikker: De er HIMMELSK gode!
Guttemammis sa for siden:
2liter hv.mel
2pk. tørrgjær
2-2,5 dl sukker
1-2tsk kardemomme(kommer an på hvor mye smak man liker)
200gr. margarin
8 dl. melk
(må alltid regne med litt mer hv.mel enn det som står, men pass på å ikke ta
for mye, deigen skal være litt seig)
Elting og heving er alfa omega for gjærbakst!
Jeg for- og etterhever lenge.
Gammel bruker sa for siden:
Takk for responsen, dere - jeg gleder meg til ferske boller i kveld! :nam:
Denne oppskriften så spennende ut, og ikke minst er det en FinTing at man slipper å gjøre jobben i så mange omganger. Men jeg reagert litt på at man skal ha hele 100 gram gjær i deigen. Er det nødvendig å bruke så mye? Jeg har en idè om at mye gjær er en uting, men jeg vet ikke helt hvor jeg har det i fra, egentlig. :undrer:
Benzo sa for siden:
Normalt sett trenger man ikke doble gjæren, husker rett og slett ikke om jeg gjorde det. Jeg ville forsøkt med 50g.
Gammel bruker sa for siden:
Da dufter det fersk gjærbakst her! Jeg prøvde oppskriften som Benzo tipset om, og er ganske sikker på at dette må være en av de aller beste oppskriftene. :) Men neste gang jeg baker de vil jeg redusere gjærmengden, for jeg synes gjærsmaken ble litt for tydelig. Jeg brukte 1,5 pk ferskgjær, og er overbevist om at 1 pk ville vært mer enn nok.
mosol sa for siden:
Jeg ble også inspirert og har bakt mine boller i dag. I morgen blir det aking, boller og kakao :)
Niobe sa for siden:
Jaså, er det der venninna mi har melisoppskriften fra! :knegg: Jeg har testet "kok opp melk, smør og melis" som utgangspunkt for andre gjærdeiger (laget litt på slump), og det gir mykt og luftig bakverk, ja.
Mirasol sa for siden:
Denne lagde jeg i dag, den var nammis. :nam:
Jeg kjevlet ut en tynn leiv, stakk ut hjerter med pepperkakeformer og strødde på perlesukker. De falt i smak! :hjerter:
Også lagde jeg kanelsnurrer av halvparten og vaniljestang av siste rest. :mett:
Hjertensfryd sa for siden:
Blei bollebakst her og i dag. Lagde dei frå det søte liv. Lagde halvparten med rosiner og halvparten vanlig. Fall i god smak hjå liten og stor her.
Hjertensfryd sa for siden:
Måtte berre legga inn biledbevis på kor store og fine dei blei.
Grøten sa for siden:
Jeg elsker gjærbakst, og disse så nydelige ut.:nikker:
Noen som har teste med tørrgjær, bare det jeg har i hus akkurat nå. :nemlig:
Kneazle sa for siden:
Vent en time, så skal du få svar. ;) Mine står til heving nå. :nam:
Grøten sa for siden:
Da venter jeg i spenning. :riktig:
Hjertensfryd sa for siden:
Eg lagde mine med tørrgjær
Grøten sa for siden:
Da spørs det om jeg ikke blir borte en stund. Tror bare jeg MÅ bake dem.
Og jeg som slanker meg. :rolleyes:
Kneazle sa for siden:
Da er det jo bare å sette i gang, c27. Mine må nok heve leeenge, for treåringen er stadig bortom og kikker og trykker litt på baksten - og slipper til kaldluft. :knegg:
Grøten sa for siden:
Minne gutter er ute i snøen akkurat nå, så super annledning for baking. :nikker:
Stille og rolig.
Hiver meg i gang om litt ja! :riktig:
100gr gjær = hvor mye tørrgjær? Blei pluteslig usikker, kanskje det står på pakka? Må sjekkes.
Kneazle sa for siden:
1 pose tilsvarer 50 gram.
Hjertensfryd sa for siden:
2 pakker brukte eg.
Grøten sa for siden:
Var det jeg trodde. Takk for hjelpen. :riktig:
Blir halv oppskrift her da, hadde bare en pakke.
Men får iallfall testet den. :D
Dixie Diner sa for siden:
Hvor mange boller ble det, sånn ca? Jeg tenkte å halvere oppskriften.
Hjertensfryd sa for siden:
Eg fekk vel 40 boller ut av oppskrifta. Men eg kunne nok laga dei litt mindre.
Dixie Diner sa for siden:
Flott, da passer det fint å halvere. :D
Kneazle sa for siden:
:jupp: Jeg halverte, og fikk 20.
Grøten sa for siden:
Jeg har halvert og brukt en pakke tørr gjær.
Venter på at veksen skal bli avkjølt nå. :nikker:
20stk blir mer enn nok. :p
Honda sa for siden:
1 pakke fibra bolledeig blandet med en bakke møllerens boller og litt ekstra hvetemel :fnis:
Det ble verdens beste boller. Hadde kjøpt melet på tilbud for å ha på hytta men så ble hytta solgt og melet tatt med hjem.
og i en del av geigen ble det balandet inn sånne dråpper fra freia melkesjokolade .
Ami sa for siden:
Holder på å bake detsoteliv.no-bollene nuh. Baker full porsjon og fryser ned en hel haug. Kjekt å ha.
Grøten sa for siden:
Jeg har 20stk til heving nå. :nikker:
Hjertensfryd sa for siden:
Det blei ikkje mangen til frysing her, etter at ungane koste seg med boller i går og i dag. :knegg:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg har også boller til heving nå. :D
Grøten sa for siden:
Og jeg spiser en i skrivende stund og skal gå etter en til straks.
Jeg ELSKER gjærbakst.:nam:
Nuppa sa for siden:
Jeg holder også på å bake boller nå. Tar full porsjon, så har jeg litt på lur i fryseren til senere. :D
sannereg sa for siden:
jeg har også laget disse bollen i dag, jeg lagde kanel boller og skolebrød av 1 posjon og 1 posjon boller, de var kjempe gode
Tuneland sa for siden:
Kan dere slutte å hente opp denne tråden hele tiden? Jeg har så lyst på boller, men mangler ingredienser.:lalala: : prøver å ignorere, men greier det ikke:
Pingis sa for siden:
Jeg blir også helt desperat av denne tråden! Jeg vil hjem til kjøkkenet mitt!!
Ami sa for siden:
Jeg har laget 32 to enorme boller. :dåne:
Det var veldig lett å få de store (og deigete). Neste gang blir de atskillig mindre.
Men gode - det var de, så absolutt!
Obelix sa for siden:
Jeg bruker alltid melk i deigen og erstatter alltid kardemomme med vanljesukker. Pass også på at det ikke blir for tørr deig; altså ikek ha for mye mel i.
Blir helt nydelige boller om jeg kan få si det selv.
Obelix sa for siden:
Og du bor hvor sa du?
Dixie Diner sa for siden:
Mine boller ble også gigantiske. Men de VAR virkelig verdens beste! Jeg kommer ALDRI til å bruke noen annen oppskrift, denne var helt super! :nam:
Kneazle sa for siden:
Veldig gode! :jupp:
Benzo sa for siden:
De er bare helt fantastiske. Jeg tok en kjapp løsning forrige dagen, hadde en sånn ferdigblanding fra Regal. Fy flate for noe makkverk, ungene spiste en halv hver og resten gikk i søpla. :nemlig:
leliane sa for siden:
Ja fy søren. Det er de luftigste bollene jeg noensinne har laget! Det var så vidt hele vektklubbopplegget gikk fløyten... :knegg:
Jeg laget dem mindre enn oppskriften - fikk rett over femti. Knallgode. Takk for tips!
Grøten sa for siden:
Du er en av dem du og ja. :p Mitt gikk fløyten etter dagens bollebakst. Sånn går det når man er svak for gjærbakst. Og når den blir så god da. :o
Cazandra sa for siden:
Da fikk vi og prøvd denne oppskriften! Dette var boller, nydelige og luftige!!
Lagde noen på brett og noen i muffinsbrett, de ble akkurat passe porsjons"stykker".
Ble 52 boller/muffinsboller .:glis:
Brukte èn pk tørrgjær.
Pelikan sa for siden:
Abonnerer. :)
Ami sa for siden:
Litt uti provinsen. ;)
Sessa sa for siden:
Abonnerer:D
Sessa sa for siden:
Bruker dere vanlig gjær (blå) eller den røde for søt gjærbakst?
Dixie Diner sa for siden:
Jeg bruker bare blå. Det er alltid den jeg har i hus.
Gammel bruker sa for siden:
:erter:
Jeg har forresten spist boller hver dag siden lørdag nå - de roper på meg fra fryseren! :o
Tuneland sa for siden:
Nå må du bare erte, for jeg bakte i går.:D
Dixie Diner sa for siden:
Hvordan unngår man at bollene blir tørre? Bortsett fra å fryse dem da. Mine ble tørre allerede morgenen etter, de lå i godt lukket plastpose på kjøkkenbenken. Vet ikke om det er grei oppbevaring altså, men de skal vel ikke bli tørre SÅ kjapt? Jeg bakte dem kvelden før.
Obelix sa for siden:
Jeg synes boller alltid blir tørre dagen derpå. Putter derfor alt som ikke skal spise umiddelbart i fryseren.
Benzo sa for siden:
Hvetebakst er definitivt samme dag, men du kan kjøre dem litt i mikro'n noen få sekunder. Da blir de nesten som nye igjen. :nikker:
mkj sa for siden:
Jeg synes også hvetebakst er best helt ferskt, synes ikke det er godt etter en tur i fryseren heller jeg, så det blir ikke ofte vi nyter det. Har et sted en oppskrift på noen sinnsykt gode skolebrød, har den ikke her nå, men i den deigen er det foruten gjær både hornsalt og et egg, noe som også er hevende, og de skal settes på kalde stekeplater i en ovn som enda ikke har nådd steketemperaturen, da fortsetter hevingen kjempefint inne i ovnen. Deigen er dessuten veldig klissete, så disse skolebrødene trilles ikke ut, de 'kladdes' ned på stekeplata ganske tett med en slikkepott eller noe sånt.
Disse er helt sinnsykt gode, men bør altså spises samme dag synes jeg, prøvde å fryse dem, men det ble ikke så utrolig godt.
Hønni sa for siden:
Jeg tror jeg spiste verdens beste boller på søndag.
Trikset til bollebakeren var å blande gjæren, det smeltede varme smøret, sukkeret og melken og la det stå og putre for seg selv i ti minutter før man bakte videre, og så heve bollene på brett over kjøkkenvasken med varmt vann i.
Gammel bruker sa for siden:
Jeg tror noe av det viktigste er å ikke steke dem for lenge. Når de er gyldne/lys brune på toppen og har fått litt hard skorpe under, er de som regel ferdige.
Når det gjelder oppvarming av gjærbakst, er mitt tips å ha frosne boller rett i kald ovn på 150 grader. Når ovnen har blitt varm (altså 150 grader), er bollene ferdig tint (med mindre de er veldig store).
Dixie Diner sa for siden:
Pida: de ble ikke tørre etter steking altså, de var saftige og deilige. De var kjempetørre dagen etterpå.
Elida sa for siden:
Ja, da blir det baking av boller etterpå. :sikle:
Kneazle sa for siden:
Mine ble ikke tørre dagen derpå, Iset.
Rug sa for siden:
Jeg har bakt Det søte liv-bollene i tja...i alle fall ti år. De blir alltid like gode, og de holder seg godt i minst et par dager så fremt de får kjøle seg ned før de havner i plastposen.
Dixie Diner sa for siden:
Mine var helt avkjølt da de havnet i posen, jeg trodde først det var det som gjorde at de ble tørre for det blir vel mer fuktighet i posen om de legges der litt lunkne? Jeg vet ikke jeg ...
Gammel bruker sa for siden:
Skjønner, men jeg har flere ganger glemt et brett med boller/rundstykker/horn osv. litt for lenge i ovnen, og selv om de er gode når de er ferske, holder de seg dårligere enn de som er mindre stekt. Du kan jo eksperimentere litt med det, om du vil. :riktig:
Dixie Diner sa for siden:
Det kan godt hende ja, de ble litt vel mørke oppå. Takk for tipset. :)
Benzo sa for siden:
Pokker, nå fikk jeg lyst på boller. :tomt i fryseren:
Tangerine sa for siden:
Oppskrift? :)
Fru Snurp sa for siden:
Jeg lurer på om de bollene fra det søte liv blir gode med havremelk og blå margarin også? Må prøves, både med og uten... :hyper:
Hjertensfryd sa for siden:
Eg lagde mine med blått smør og soyamelk. Det går heilt greit det.
Nenne sa for siden:
Det er fastelaven til helga, har du ikke bakt før den tid er det på tida å ta det da. :)
Benzo sa for siden:
Juhu, det hadde jeg nesten glemt! :D
Obelix sa for siden:
I dag har jeg bakt "det søte liv-bollene" og de var virkelig gode.
Jeg hadde ikke kardemomme eller vaniljesukker som jeg pleier å bruke i stedenfor kardemomme, men de ble veldig gode for det.
Nelly sa for siden:
Hva fyller dere fastelavens bollene med da. Selv synes jeg det er godt med sjokolade, makronfyll og vaniljekrem. Liker det bedre en krem, selv om det er godt også ;) Noen som har en oppskrift på hjemmelaget makronfyll (har en del mandler i huset)
Benzo sa for siden:
Melkeblandingen står til avkjøling nå.
Jeg har alltid forhevet deigen, men lurer på om jeg skal droppe det denne gangen, noen som har fulgt tipset med kun etterheving?
mkj sa for siden:
Disse skal forsøkes i morgen.
Jeg skal prøve å fylle dem med vaniljekrem, synes det er bedre enn å skjære dem og fylle med syltetøy og krem etterpå. Trille dem, klemme dem flate og en dært med vaniljekrem inni, og så trille dem forsiktig sammen igjen.
Kommer med rapport om det blir godt.
emma71 sa for siden:
Jeg har alltid trillet dem ut med en gang slik det står i oppskriften :) De blir store og luftige allikevel.
Musemus sa for siden:
Jeg bakte etter oppskriften fra det søte liv i dag - og bollene ble fantastisk gode! Halverte oppskrifta da, og brukte blå gjær.
Hønni sa for siden:
Jeg hadde enten for varm melk, eller så skulle jeg ha forhevet. De ble ikke så luftige som jeg hadde håpet.
Benzo sa for siden:
Jeg har alltid veldig varm melk, tar jo år og dag å avkjøle en liter kokende melk og smør. Satt kjelen ut i snøen. :knegg:
Jeg forhevet ikke denne gangen, og jeg synes faktisk de er bedre med forhevet deig. Blir spennende å se i morgen, håper ikke de er tørre.
Obelix sa for siden:
Koker dere melken for så å avkjøle til fingervarmt?
Benzo sa for siden:
Jepp. Sett kjelen i kaldt vann eller ut i snøen, tar et vondt år å få kjølt det ned til fingervarmt.
Obelix sa for siden:
Men hvorfor ikke bare varme litt opp ?
Er det husmortriks jeg har gått glipp av her?
Benzo sa for siden:
Aner ikke, oppskriften sier oppkok.
Obelix sa for siden:
Åh, så ikke det jeg.
bollene ble luftige og fine uten oppkok.
Tallulah sa for siden:
Så bra at det funker! Jeg tåler ikke melk spesielt godt, og hvertfall ikke kokt melk. Da skal jeg prøve jeg på soyamelkboller.
Mandarin sa for siden:
Ble dere enige om en pk eller to pk gjær?
Pasta sa for siden:
Nå står melken til avkjøling. Er det altså lurt å forheve deigen?
Nelly sa for siden:
Jeg baker også disse nå. Kom vel frem til etter det som jeg har lest før her at det holder med 1 pk gjær.
Jeg lurer også på det med heving, tror jeg følger oppskriften jeg :utålmodig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.