Jeg syns også det er en fin tradisjon. Man kan jo se det slik også. Om man ikke tror på Gud så tror jeg ikke barna tror på Gud etter å ha deltatt på julegudstjenester. Barn tar ofte sine foreldres syn på slike ting. Det skal mer til enn noen julegudstjenester...
Dette er like mye kulturhistorie som religion, og jeg synes det er en del av barnas kulturarv. Jeg hadde ikke hatt noe mot en religiøs sermoni fra andre trosamfunn heller jeg.
På den ene siden er det en fin og koselig tradisjon. På den andre siden så begynner det etterhvert å bli så mange som ikke tilhører kirken at man kan spørre seg om det har noe for seg. Så jeg er tvilende "vetikker".
Ser ikke noe poeng i å gå i kirken i skoletiden så lenge det ikke er del av undervisningen. Men da forventer jeg at de besøker f.eks. templer og synagoger også. De som ønsker å gå i kirken ellers kan gjøre det på sin egen tid.
Stemte ja.
Så lenge dette er særbehandling av et bestemt trossamfunn, er jeg mot. Jeg er for kirkebesøk i skoletiden, så lenge man også har besøk til moské, syngagoge, tempel og lærer om sekulære livssyn i tillegg.
Mine unger er forøvrig ikke døpt, og vi tror ikke på noen gud. Men jeg har intet i mot at ungene mine deltar i julegudstjeneste (og de har intet i mot det selv heller). Det er vel ikke akkurat noe farlig med det liksom.
Ja, jeg synes man kan kutte det ut.
De av foreldrene som synes det er en fin tradisjon, kan ta med seg barna sine i kirken på gudstjeneste selv.
Mulig jeg kaster fakler her nå, men hvor mange av de foreldrene som synes det er fint, tar med seg barna i kirken?
Kjekt å overlate det til skole eller bhg?....
Fordi landet alltid har vært slik. I riktig gamle dager måtte elevene lære seg
en salme hver dag. Det kunne de gjort i dag også. ;) Jeg liker å tro at det
finnes en Gud som passer på oss. Siden staten eier kirken, og staten baserer
seg på kristendommen, så henger jeg med.
Hva er grunnen til at de misliker det? Er det å høre om Gud og Jesus. Enig at
alle kan velge sin tro selv, men å følge den kristne troen frem til de kan velge
selv er helt greit for meg. Det er ikke sikkert mine barn vil velge å tro på det
jeg tror når de blir eldre. Jeg håper de vil konfirmeres i kirken, men godtar at
de velger noe annet. Jeg tvinger dem ikke til noe.
Snakker du ikke litt mot deg selv? Du skriver at alle kan velge sin tro selv. Samtidig skriver du at det er helt greit at man skal følge den kristne troen fram til barnet kan velge selv. (Konfirmasjonsalder?). Per nå viser denne undersøkelsen at 57% er i mot eller at de ikke vet hva de synes om gudstjenester i regi av skolen. Kan ikke det tolkes som et tegn på at de kristne tradisjonene i dette landet tross alt ikke favner befolkningen? (Ok, denne undersøkelsen er litt tynn som grunnlagsmateriale, men allikevel.) Jeg synes det er merkelig med en statskirke når vi er såpass mange som ikke er kristne i dette landet. Jeg synes også det er merkelig at folk taler for kirkelige tradisjoner (som den eneste) i barnehagens og skolens regi, når det er så mange som ikke ønsker det slik.
JA, man bør kutte ut den kristne avslutningen og heller ha en felles, religiøst nøytral avslutning. Jeg syns den enkelte familie kan ta den kristne forkynning på fritiden, den har ingenting i skolens regi å gjøre.
Syns dette er en veldig vanskelig diskusjon. Når vi snakker om tradisjoner så er det vel ingen tvil om at det har vært en tradisjon i skolen i ørten år å gå i kirken til jul. Som barn var dette noe vi så frem til som noe annerledes og litt eksotisk. Jeg har aldri vært i kirken med familien min. Jeg syns at på barneskolen har de fleste barn et åpent sinn og jeg tror ikke barna ser på julegudstjenesten som forkynning. Det er vel en slags tradisjon på avslutningen av skoleåret og noe annerledes.
Selv er jeg overhode ikke kristen. I voksen alder PLAGES jeg faktisk hvis jeg må i kirken, jeg kan ikke fordra å være der. Men som barn hadde jeg aldri dette problemet. Jeg tviler på at noen barn vrir seg i vemmelse over å være i en kirke sammen med klassekameratene sine.
Hvor gamle barn er det vi snakker om her? Er det pga at det faktisk kan være himla kjedelig, eller pga snakket om gud og religion. Jeg mener å huske at julegudstjenestene fra barneskolen stort sett handlet om jesus i krybba, masse levende lys, et stort juletre og mange julesanger.
Jeg synes at det ikke er rett at de som som får valget mellom kirken eller et alternativ som er ikke religiøst skal bestemme at ingen får gå i kirken for di det ikke passer dem. Slik det er nå har skolen to alternativer og da kan foreldrene velge det som de synes er riktig for sitt barn.
Jeg synes det er en fin tradisjon skolene har. Da jeg selv gikk på skolen synes jeg det var helt pyton, men har oppdaget nå da jeg ble voksen, og jobber i bhg, at det faktisk er en veldig fin og minnerik opplevelse.
Skolen har to alternativer til juleavslutning. Kirkebesøk og ikke religiøst opplegg. Foreldrene velger det som de ønsker at deres barn skal delta på. Om foreldrene synes at deres barn blir eksludert så bør de kanskje velge noe annet. Det er foreldrene som tar valget.
Vi er mange foreldre som ønsker at skoleåret skal avsluttes med kirkebesøk og velger derfor dette for våre barn. Om du har problemer med våre valg så er det ditt problem. Jeg har ingen problemer med det valget du tar for ditt barn.
Hvorfor er ikke alternativene reelle for deg? Hvorfor skal du "bestemme" at det er best at mitt barn ikke kan få velge mellom kirke eller ikkereligiøstopplegg?
Hvorfor kan ikke dere som synes det er så hyggelig med kirken bare ta med barna deres dit selv?
Er dere like positive til å rullere juleavslutningene mellom kirke, synagoge og moske?
Når det er så mange ulike livssyn må det da være mye enklere å ha en nøytral avslutning og overlate resten til foreldrene.
Om han ikke går i bryllup osv i kriken fordi han ble "tvunget" til det som liten vil jeg si han er en smule barnslig.
Snakk å sette seg foran alt og alle.
Så lenge skolen har et alternativ til barn med freldre som ikek ønsker at barna skal delta på en julegudstjeneste kan jeg ikke se problemet.
Om enkelte skoler ikke tar den jobben så bør vel det bli tatt opp på skolen og ikke være et argument for å fjerne hele ordningen.
Julegudstjenesten var ver vel ca 1 time (om det er så lenge), så det er jo ikke akkurat snakk om at ungene ikke får vært sammen med venner den dagen heller. Og vennskap pleier mn vel ikke bare de timene man er på skolen heller. Ikke har jeg hørt om barn som blir ekskludert fra vennekretsen om de blir fritatt for julegudstjeneten heller.
Jeg stemte nei, her på skolen tror jeg de har andre alternativer hvis det er noen som ikke vil delta på julegudstjeneste i skoletiden. de hadde i allefall det da jeg gikk på skolen, for det var 3 i min klasse som ikke var med i kirken før jul, regner med at det er det samme nå.
Jeg for min del er veldig usikker i hva jeg tror og ikke tror, men det har ikke påvirket mine barn, de sier at de tror på gud. og faren til ungene tror jeg er like usikker som meg, selv om vi står som medlemmer i statskirken hele familien, vi sier ikke at vi ikke tror, men at vi vet ikke hva vi tror, har ikke tenkt så mye over det, så vi har i allefall ikke påvirket ungene noe, har fortalt de hva mange tror, men at jeg er usikker på hva jeg selv tror, Da hun eldste her ble konfirmert så hadde hun nok tenkt mer over dette enn meg, fordi hun sa at hun konfirmerte seg fordi hun trodde på gud, selv om de beste venninnene hennes konfirmerte seg borgelig.(så det var ikke bare for å følge strømmen)
Må bare fortelle en historie om 7 åringen på sfo her før jul, han hadde tegnet en mann med krone og sa at det var gud, hun ene på sfo sa at det er jo fint for da vet jeg hvem det er hvis jeg skulle treffe på en mann med krone på hodet, nei sa gutten, for gud kan vi jo ikke se, så hvis du treffer en med krone på hodet så er det sikkert Harald du har truffet og ikke gud,
Han fortalte også om storebroren på 10 år som leste litt i bibelen for han, og at mamma var ikke så veldig glad i den boka, for hun orket ikke å lese den.
Vel tilbake til spørsmålet her i denne tråden, så mener jeg at det er helt greit at de har julegudstjenester i skoletiden så lenge det finnes et alternativ for de som ikke vil i kirken. mener vel at ungene bør bestemme selv også da de er store nok til det, og ikke hva foreldrene mener, Hvis ungene har lyst til å være med i kirken, så synes jeg det er greit, og at foreldrene ikke da skal si at de skal ha alternativt opplegg fordi de ikke vil at ungene skal i kirken, og det bør også gå andre veien, hvis de absolutt ikke vil i kirken, så mener jeg at en skal ikke tvinge dem til det.
Jeg for min del synes det er greit å la ungene lære om forskjellig tro, og ta egne standpunkt uten å påvirke dem. Hvis ungene her ikke vil konfrmere seg så er det helt greit, vil de gjøre det så er det like greit, ingen påvirkning fra min side. bare støtte i det de velger.
Så lenge foreldre (og barn når alder tilsier det) har et alternativ for de som ikke ønsker å være med på diverse tilstelninger i kristen regi er det jo helt greit. Mye har nok skjedd siden jeg vokste opp i en meget kristen liten skolekrets. For oss var det ingen alternativ, noe mine foreldre likte dårlig iom at de er humanetikere. Jeg husker blant annet av vi måtte plukke poteter på gården til læreren min, som også var bonde, mens han leste salmer. En hel dag. Som lønn fikk vi en seigmann hver. Nei, ikke en pose nei. Det var et lite lærermiljø der alle tilhørte kirkesamfunnet og som gjennomsyret alt vi gjorde. Stort bedre ble det ikke på ungdomsskolen for der var som regel ektefellene til lærerene på barneskolen. :snill:
Nei, som jeg sa er det på tide å skille stat og skole fra kristendommen. Gi i det minste folk et alternativ skolegudstjenesten.
Jeg tror virkelig at vi skal slutte å leve. Det er alltid noen som blir støtt av noe, noen som går i mot sin overbevisning eller som ikke er konfortabel i situasjoner. Vi har det faktisk alle slik fra tid til annen. informerer
Jeg forstår at det er veldig enkelt for de som faktisk er kristne og tviholde på at skoleavslutningen skal holdes i kirken, jeg tviler på om dere hadde vært like medgjørlige om avslutningen ble holdt i synagoge eller moske (det var poenget mitt, jeg fikk det kanskje ikke klart nok frem :snill:).
Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før slike ordninger som favoriserer en religion over de andre blir fjernet, slik vi ser i andre land. Men så lenge vi har en statskirke er det tydeligvis noe vi er nødt til å leve med.
De som er i mot gudstjenester før jul og alt som har med kristendom å gjøre må jo egentlig være mot hele julefeiringen også............
For det er i aller høyeste grad en kristen høytid.
Regner med at de færreste som misliker julegdstjenesten vil at julefeiringen og alt som følger med avskaffes, og at de selv feirer jul.
Totalt uenig med deg.
Hvorfor skal vi være nikkedukker og bare føye oss?
Vi har da valg i fht politikk bla i dette landet, og dersom det blir en folkeavstemning om å skille stat og kirke, så tror jeg - ja, TROR , at det ville blitt et flertall for skille. Påtvungen religion/kristendom er ingen tjent med.
Og ikke kom her og fortell meg at flertallet av det noerske folk feirer julen pga budskapet. Vi feirer jul fordi det er koselig, fordi det bygger på tradisjoner.
For min del kan man godt avskaffe alt som har med jul å gjøre i fht bhg og skole. Dette pga at man skal inkludere alle, og det gjør man ikke all den tid det faktisk finnes elever/barn i dette landet som ikke feirer jul på den måten normenn gjør...
Barna ville ikke savnet det, de kan få jul hjemme dersom det er ønskelig.
Foreldrene kan sette seg ned og lage julepynt, lese julehistorier, synge julesanger osv rundt bordet i sin egen stue ;)
Mulig at jeg tar skikkelig feil, men jeg tror at til og med fåtallet av medlemmene her går i kirken på julaften og/eller sitter hjemme og leser juleveangeliet...
(Leser igjennom nå og ser at jeg virker helt frøken Anti-jul, men jeg er ikke det altså ;) )
Jeg stemte nei, selv om jeg ikke er kristen.
Så lenge skolen har et opplegg for de som ikke ønsker å gå i kirken, ser jeg ikke noe galt i at de har dette som en tradisjon.
Fra veldig gammlet av var det en hedensk fest ja, men det er jo ikke det vi "feirer" lengre. Det er sikkert flere tradisjoner som opprinnelig var en hedensk tradisjon som har bltt gjort kristen, katolsk osv.
(se bare på hvor forskjelig Jul blir feiret innen de forskjellige religioner, og at den ikke feires av alle)
Norge er et kristent land med kristne tradisjoner, på lik linje med at land med andre religioner holder seg til den religionens tradisjoner.
Den dagen stat og kirke blir skilt (noe som er en heeelt annen diskusjon) så vil det være mere naturlig å fjerne julegudstjenesten. Inntil det event skje vil det være naturlig med en julegudstjeneste, selv om ungene synes det er kjedelig.
Men men ser jo allerede forandringer som er inne i skolen. Før hadde vi faget Kristendom, mens nå er det KRL. (Kristendom, Religion og Livssyn)
Mams, du motsier deg selv litt. Du sier at å skille kirke og stat er en helt annen diskusjon, allikevel er det en sammenheng mellom dette og det å slutte å gå i kirken. Da er det ikke to helt forskjellige diskusjoner.
Jeg er for skille, bort med gudstjeneste og kristen formålsparagraf i skolen. Selv om verken skillet eller fjerning av kristen formålsparagraf skulle bli en realitet syns jeg allikevel ikke skolen er et sted for forkynnelse, noe julegudstjenesten er. Jeg syns foreldre som ønsker at barna skal ta del i dette kan ta med barna sine selv. Jeg tror desverre veldig mange foreldre syns det er veldig greit at barna deres blir tatt med i kirken av skolen, så slipper de selv.
Det betyr ikke at jeg ikke ønsker at skolen skal fokusere og fortelle om forskjellige juletradisjoner, historikk og fest. Akkurat som jeg ønsker at de gjør det samme rundt Id og andre religiøse høytider. Jeg vet også at kristendommen er en større del av norsk historie, på godt og vondt, og selvfølgelig skal dette vektlegges. Men ikke med forkynning.
At "vi" ikke feirer julen som en hedensk høytid lenger er en sannhet med modifikasjoner. Veldig, veldig mange legger ikke noe religiøst budskap i sin julefeiring, bruker ingen religiøse symboler osv. Og har heller aldri gjort det.
Jeg blir også litt fnisete av tradisjonalister som hevder at vi må gjøre ting fordi det alltid har vært sånn. Skulle vi gjøre det, hadde vi ikke hatt noen kristendom i Norge i det hele tatt.
Ja jeg syns det er koselig i hvertfall. huske r da vi gikk på skolen og skulle i kirken på julegudstjeneste så var det det koseligste vi visste. Og vi var ikke så veldig kristne ellers. Vi syntes ikke noe galt eller bedre om de som ikke ville/hadde foreldre som ikke ville de skulle gå. Det spilte jo ingen rolle.
Det er helt valgfritt.
MEN DET FINNES JO ALTERNATIVE OPPLEGG, KAN IKKE UNGEN/A DIN/NE BARE BLI ATT PÅ SKOLEN DA?????
Jeg syns gudstjenester er en fin ting, og syns det er en fin tradisjon.
Det er en slags "innledning" til juleaften syns jeg.
Dere som er så imot gudstjeneste, feires det jul?? Eller feires det "jul" for en annen grunn enn den kristne? (Ja, er klar over at det er feiret jul før kristendommen....)
Hvorfor skal det være stigmatiserende å være igjen på skolen i et likeverdig alternativt opplegg? Det betyr at man har TO likeverdige opplegg for juleavslutningen, ergo så bør det heller ikke være stigmatiserende å velge det ene eller det andre opplegget. At man i dette landet sannsynligvis har et flertall som velger gudstjenesten betyr muligens at det er et flertall som foretrekker dette grunnet religiøsitet, tradisjoner, hygge etc. Så lenge man har alternativer som er likeverdige ser jeg ikke helt problemet, så lenge man ikke er prinsipielt imot å blande religion og skole/stat. Jeg forstår godt at de som har sistnevnte holdning ikke ønsker gudstjeneste i kirken, men jeg mener også at jeg og mange har gode argumenter for at vi synes nåværende opplegg med to alternativer fungerer godt. Og fungerer det ikke godt i enkelte skoleområder, bør man jobbe for at det skal fungere, ikke fjerne det helt. For min del kan jeg til dels være enige i at man bør ha en stat og skole som er nøytral mht religion. Følelsemessig føler jeg at vi, ved å fjerne julegudstjenesten, distanserer oss fra vår norske kulturarv og tradisjon. Er det virkelig nødvendig for å kunne innlemme og ikke diskriminere de som ikke har et kristent eller religiøst livsyn, våre nye landsmenn med andre religioner? Jeg klarer ikke helt å mene at julegudstjenesten er forkynnelse i den grad at barna anser det for å være noe annet et et hyggelig og spennende opplegg før jul. Samtidig som de får et innblikk i hva som har vært vanlig å gjøre i Norge i flere hundre år og et innblikk i den kristne bakgrunnen for julen, som faktisk er et poeng når man skal lære om julen. Ikke bare den hedenske bakgrunnen.
Kan du ikke bare ta med deg barna dine til julegudstjeneste selv? Så tar du vare på det du føler er kulturarv og tradisjon.
Det er faktisk ingen som har svart på det i denne tråden.. Er det "behagelig" for foreldre at skolen/bhg tar seg av den delen, julegudstjenesten? Så slipper man det selv....
Nå er det vel i realiteten foreldrene som tar valget om barna skal være med på julegudstjeneste eller ikke.
Man vil ikke at valg skal "presses" på barna ved at de må delta på en "forkynnende" gudstjeneste før jul, men gjør man ikke da det samme selv?
Presser sin tro, eller i dette eksemplet sin ikke tilstedeværende tro på barnet?
Selv går jeg innunder de ikke troende, mannen min er "hedning", men jeg lar ungene mine delta på julegudstjenesten uansett. Selv om de har et alternativ på skolen.
At jeg og min mann ikke er kristne ser ikke jeg på som grunn nok til at de ikke skal få delta. Den dagen de selv kommer meg gode argumenter for at de ikke vil blir det selvsagt noe helt annet. Men at det er kjedelig er ikke en god grunn i mine øyne.
Som sagt - mine barn får selv velge. Ingen her presser dem til noe som helst når det gjelder religion. Men uansett er det jo foreldrene som skal avgjøre hva slags tro barna skal oppdras i - ikke skolen!
Eh, jeg vil nok ta med meg mine barn på julaften uansett om de går med skolen eller ikke. Det er vår tradisjon.
Jeg gjentar at jeg ikke anser det som et problem at de som ønsker det skal få oppleve julegudstjeneste i skolesammenheng dersom de som ikke ønsker det har et likeverdig opplegg. Jeg ønsker ikke å fjerne det helt, men ønsker at de skolene som pr. idag ikke tilbyr et godt alternativ skal få det. For å gjenta meg selv, så anser jeg ikke dette som forkynnelse i stor grad eller å tre religionsutøvelse nedover hodet på barn og foreldre.
Hvis ingen likte kirken så ville ingen gått der. Merkelig at kirken er stappa
full ved alle anledninger. I år har jeg vært i kirken ved dåp ganger 2, ved bibelutlevering, julespill og julaften. Alle de gangene var kirken full av folk, og kirken er stor. Det var både store og små der, og ingen av dem var tvunget til å gå der. Flertallet i denne undersøkelsen sier også nei. Kirken er en fin plass, og jeg mener de aller fleste barn kan ha godt av å gå der. Om de vil tro, eller ikke tro får være opptil hver enkelt.
Jo jeg mener fortsatt skolen skal gjøre dette, fordi julen handler om Jesu fødsel. Selv om mange ikke tror på den teorien, så kan de gå i kirken fordet.
En kirkeavslutning er også litt høytidlig og gir god steming til julen ringes inn.
:D
Det er selvfølgelig et reelt alternativ å takke nei. Man kan ikke basere seg på at samfunnet skal være slik at man både kan være seg selv og være som alle andre. Det er selvfølgelig veldig behagelig når de to tingene er sammenfallende, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Det er ikke noen katastrofe for ungene at de ikke kan være sammen med vennene sine en dag i skole- eller barnehage-året.
Som svar på hovedspørsmålet: Jeg er ikke personlig kristen, synes det er helt OK at barna går i gudstjenste i julen. Bare hyggelig om de tar en tur i en moske eller en synagoge også, men dette er ikke gjennomførbart for alle barn i hele Norge. Det er ikke alle plasser hvor det er synagoger, kirker er det derimot over alt. Bedehus hadde også vært helt OK for meg. Synes det er hyggelig at barna får lære om verden rundt seg.
Det der er et utrolig dårlig eksempel, siden du ikke gidder å ta med mitt innlegg senere i tråden der jeg skriver at det var ment humoristisk, og at det selvfølgelig ikke ble oppfattet slik, med en uteglemt smily på slutten hadde det kanskje blitt annerledes. I denne sammenhengen føler jeg at ordet stigmatiserende blir en smule misbrukt, verden er nå sånn at alle ikke kan være like og gjøre det samme i enhver sammenheng, da er det vel også stigmatiserende for en muslim som bruker burka på skolen at ikke alle andre gjør det også. Skal man da kreve at alle bruker det fordi det er 5 stk på skolen som gjør det? (dårlig eksempel, HIM har sikkert noe bedre...)
Det virker også som det blir overdrevet i enkelte innlegg her, hvor stor forkynnelsen og påvirkningen i forhold til kristendommen og læren om jesus fødsel er. Skolen har det et stort mangfold av forskjellige lærere med ulik bakgrunn, jeg vil tro at ikke 90% av lærerne er kristne og prøver å prakke på den kristne teorien om julen som den eneste og sanne sannhet. I forhold til at barn spør og graver om jesus og julen, 17 mai osv er vel like naturlig som at spørsmålene om hvordan barn blir til og om død og hvor sjelen blir av dukker opp. Barn er noen undrende vesen, og det blir litt rart for min del å skulle holde de unna temaer som jeg ikke ønsker de skal undre over...at de ikke forstår sammenhengen er jo også helt naturlig, det kommer etterhvert med forklaringer fra oss voksne og med modning og alder. Jeg har nå eldstemann på 4,5 år som graver og spør om døden og hvor sjelen blir av. Dette har de pratet om i barnehagen, barna seg i mellom og med oss voksne i familien. Skal jeg be barnehagen holde seg helt unna temaet fordi jeg ikke ønsker at han skal undre over feil versjon inntil han er stor nok til å forstå litt mer av temaet?
Det er ingen som sier at man ikke skal snakke om kristendom, julefeiring, jesus, gud osv. Det eneste det er snakk om er om forkynning burde være en del av skolen. Slutt å bland kortene for å gjøre det til en større deal enn det er.
Det er vel nettopp poenget mitt, jeg synes ikke det er big deal mht forkynnelse å delta på julegudstjeneste eller at lærerne forklarer at noen tror på jesus fødsel og oppstandelse. Jeg synes andre her overdriver med å kalle det stigmatiserende at man har to forskjellige opplegg og at noen kan føle seg utenfor fordi vennene skal på julegudstjeneste og ikke de. Jeg kaller det også overdrivelse når man snakker om at lærere og skolen overøser elevene med forkynnelse, når det er ganske klart at skolen ikke innehar kun kristne lærere som anser det som deres oppgave å tre kristendommen nedover ørene på barna. Det anser jeg for å være et ikke-eksisterende problem. Mulig ikke i de mest pietistiske områdene på sørlandet og vestlandet, men det er vel da et lokalt problem som bør tas der.
Jeg føler ikke for å forklare den setningen mer, det var skrevet i et anfall av humor som ikke ble oppfattet, jeg forstår det og forklarte hva jeg tenkte i et senere innlegg. Jeg kan stå for det.
Utifra det du skriver så har dere et problem med en spesifikk lærer som ikke er nyansert i sine forklaringer, kanskje fordi han/hun er kristen? Det ville jeg syntes var et problem også, men det kunne like gjerne vært noe annet. Lærere er mennesker de også, mange forskjellige, og at deres personlige oppfatninger noen ganger skinner igjennom er kanskje ikke til å unngå. Og det gjelder mye annet enn kristendom. Istedenfor å være redd for å undergrave læreren, så hadde jeg bedt om en samtale. Jeg har også mange forklaringssamtaler med sønnen min pga mange temaer som er forklart av andre i barnehage, andre foreldre, familie osv...
Vi har mange ulike oppfatninger her angående religionsfrihet. Det er subjektivt hvordan det oppfattes i forhold til påvirkning og grad av påvirkning. At dette er mine personlige oppfatninger gjør det vel ikke mindre gyldig i mine og andre sine øyne. Jeg synes egentlig tonen i disse debattene er en smule unødvendig hissig. Regner med at dere som er for fullstendig religionsfravær i skolen tåler at vi er flere med andre meninger.
Det er ordnet, med å ha et alternativt opplegg. At det skal kunne føles ubehagelig fordi det ene alternativet trekker flere folk synes jeg er en liten overdrivelse ja. Det er min personlige mening, og hvis du respekterer den så kan jeg respektere din mening.
Jeg syns det faktisk er litt frekt av deg å si at det er en overdrivelse når du ikke har opplevd det selv.
Det som også er litt snodig er at alle som syns det funker greit og at alternativene er gode nok er de som ikke benytter seg av alternativene.
Syns du ikke det er en forskjell på om barnet ditt får beskrevet f. eks. islam enn at han forventes å delta i seremonier hvor han får presentert dette som sannheter, sannheter lærerne ikke setter spørsmåltegn ved? Sannheter som ofte blir videre bekreftet i undervisningen?
Jeg sørger for at barnet mitt får ta del i de livsynstradisjonene jeg mener er viktige, det er ikke noe jeg syns skolen trenger å ta del i. Nettopp fordi livssyn er veldig personlig.
Jeg tvinger ikke mitt livssyn på noen andre, derfor syns jeg andre bør holde seg for gode til å presse sitt på meg og mine.
Lykkeliten: Kanskje du skulle begynne å tenke litt mer på hva andre synes , istedenfor å hele tiden fremme at det ikke er en "big deal" for deg? Er det så vanskelig for deg å oppgi en slik "tradisjon" når det er såpass mange som ønsker det?
Ehm, synes du alle som argumenterer her er veldig opptatt av hva andre synes? Dette er en diskusjon, og det blir argumentert for ulike synspunkt. Hva er det egentlig du mener? At jeg skal legge meg flat og overgi meg til dere som har en annen mening fordi dere trenger forståelse. Jeg har flere ganger sagt at jeg har forståelse for at mange mener vi bør ha full religionsfrihet i stat/skole. Jeg har også uttalt at jeg er til dels enig i en del av argumentasjonen for dette. Nå gjelder denne diskusjonen julegudstjenesten spesifikt, og jeg anser det for å være et godt nok opplegg i dag siden man tilbyr et alternativ. Hvis den ordningen kan fungere så er min personlige mening at vi ikke trenger å gjøre om på det. Jeg skjønner at noen er har egne opplevelser som ikke stemmer overens med hvordan ordningen skal fungerere, men dette er noe som kan jobbes med i forhold til spesifikke skoler og spesifikke lærere. Jeg er ikke personlig kristen, men dersom skolen tilbyr julegudstjeneste vil jeg sende mine barn på dette, nettopp fordi jeg ikke anser forkynnelsen som så vesentlig at mine barn blir nevnverdig påvirket av det ene opplegget før jul.
Den setningen om at jeg mangler respekt og moralsk anstendighet er kanskje like ille som at jeg kaller noen for sær? Men for all del, det er en diskusjon og jeg tåler det. Men ærlig talt, nå synes jeg dere tar det spesifikt personlig på meg og ikke temaet.
Hvordan du tolker min argumentasjon for mine meninger om temaet som ignorering av dine meninger er jeg litt usikker på. Synes du at du og flere med deg har stor respekt og forståelse for vår side av saken? Jeg kan synes at mange reaksjoner er en overdrivelse eller annet, det er en mening, ikke manglende respekt. Jeg anser begge sider av bordet her for like gode, og hvis vi ikke kommer lenger enn dette så er kanskje diskusjonen død. Jeg ser også at dette siste innlegget er en bortforklaring, slik du syntes mitt tidligere innlegg var.
Jeg reagerer på at du stadig sier at det er et godt nok opplegg, når flere andre, deriblandt jeg, opplever, og har opplevd at det ikke er det! Hvordan kan du vite at opplegget er bra nok når du ikke benytter deg av det selv?
Du må jo nesten lese resten av innlegget, det gjelder egentlig alle innleggene mine. Jeg skriver at det er et godt nok opplegg HVIS ordningen kan fungere. Da synes jeg det er bra nok siden det tilbys et ikke-religiøst alternativ. Jeg skriver også at jeg mener det kan jobbes med på skolen og i forhold til lærere dersom det ikke fungerer. Det er vel ikke slik i arbeidslivet, skole og idrettsforeninger at en ordning som kan være god bør fjernes fordi den ikke fungerer noen steder.
Jada, du skriver at jeg mangler moralsk anstendighet i denne diskusjonen, jeg er ikke enig. Jeg synes jeg har argumentert på sak og motargumentert på påstander og uttalelser. Det er ganske nedlatende å kalle meg en kjekk og grei dame ellers, det blir i mine øyne mer usaklig enn noe av det jeg har sagt som du tolker respektløst. Blir litt sånn; nå skal du høre her, lille frøken.
Jeg synes Joma har kommet med mange gode og informative innlegg i denne debatten. Det er mange av oss som føler det samme, og ønsker at skolen kan holde sine avslutninger på en slik måte at samtlige elever kan delta. Jeg synes det er syndt at de som ønsker å ta med sine barn i kirken ved juletider ikke kan gjøre dette på egen tid, slik at vi i skoletiden kan skape en felles tradisjon som inkluderer alle.
Men er det ikke like respektløst å ikke repsektere at andre gjerne vil at barna skal delta på julegudstjenesten?
En gudstjeneste som i mye større grad er tilpasset barn en vanlige gudstjenester. Det er det ikke så mange ellers, men det kommer selvsagt an på presten.
Har selv opplevd en prest som kom med "tordentale" i en barnedåp.
De fleste skolene har forsøkt å gjøre dette til noe som alle kan delta på ved å ha et alternativt opplegg til de av barna som ikke ønsker å gå i kirken og til de barna med foreldre som ikke ønsker at barna ikke skal gå i kirken.
Om skolen ikke har et slikt alternativ er jo dette noe som m bli tatt opp ved den enkelte skole, av den grunn at de er pliktige til det. Det samme om det ikke er et godt alternativ.
Det vil alltid være slik at ting blir gjort i regi av skolen som kan utelukke enkelte elever. Da er de pliktige til å ha et alternativt opplegg.
Og i mange tilfeller er det at de bare må være i en annen klasse den dagen.
Du så sikkert at jeg og Joma la denne ballen død...
Jeg synes du blander litt. Alle har forstått at du og mange med deg ikke ønsker julegudstjeneste, men du har kanskje ikke forstått at man er berettiget til å føle det motsatte? Det er heller ingen motsetning at man ønsker juleavslutning for barna i kirken, samtidig som man selv tar de med i julen. Men som Mams nevner her, den er litt mer tilrettelagt for barn og vi er mange som synes dette er et godt og fint opplegg. Og som nevnt mange ganger før, så lenge det finnes et fullgodt alternativ synes vi ikke nåværende ordning bør fjernes. Men det er sikkert et faktum at ordningen må jobbes med i ulike skolekretser for å få dette bra nok for alle.
Jeg så at dere la den død, ja. Jeg forstår ikke hvorfor du ikke lar det ligge da? Jeg snakker om at jeg ønsker meg en felles avslutning hvor alle inkluderes. Jeg har ikke skrevet noe om at en ikke er "berettiget til å føle det motsatte".
Nei, det er ikke like respektløst. Fordi ingen nekter noen å delta i en julegudstjeneste. Ingen tvinger noen til å delta på et alternativ livssynsarrangement. Kirken er i sin fulle rett å arrangere barnegudstjenester tilrettelagt for barn utenfor skoletiden. Slik som alle andre menigheter og livssyn gjør det. Det er i såfall et ønske man bør ta opp med sin lokale menighet, ikke skolen.
Drar fram denne jeg, for jeg har tenkt og tygd litt på diverse svar jeg har lest i denne tråden.
Jeg synes flere fremstiller det som om man er i mot julegudstjeneste (eller kirkelige handlinger forøvrig) fordi man ikke ønsker forkynning på skolen. Jeg er FOR julegudstjeneste. Gjerne også tilrettelagt for barn. Men ikke i skolens regi.
Når det gjelder den dustete ropinga i begynnelsen av innlegget blir jeg ganske målløs. Er det rart at religion har skapt kriger!? :gal: Amen. (Litt "krig-og-fred-og-sånn", men jeg tror først vi får fred når vi kan respektere hverandres livssyn. Det gjør man ikke ved å tvinge forkynning på hverandre, og da særlig ikke i offentlig regi synes jeg. Man har rett til å tilhøre den trosretning man vil, men min mening at det beste for alle er at den aktive delen i forhold til trosretningen er privat.)
Nei, derfor lurte jeg på hvorfor du qoutet meg på nettopp det som var lagt dødt.
Vi ønsker at de som vil deltar i julegudstjeneste fordi dette er tuftet på norske tradisjoner og fordi vi synes det er en flott avslutning som har noe med julen å gjøre, ihvertfall i Norge. De som ikke vil være med på dette har alternativt ikkereligiøst opplegg som kanskje ikke er vektlagt julen i det hele tatt fordi det også skal tas hensyn til de som ikke feirer julen. Du ønsker deg et felles opplegg, det respekter jeg, men det er vel ok å argumentere for et annet syn.
Jeg forstår at de som selv ikke tror på Jesus og Gud ikke ønsker at barna skal delta på en gudstjeneste i regi av skolen. Og jeg tviler ikke et sekund på at mange skoler rundt omkring i landet ikke engang har et alternativ til gudstjenesten.
Har ikke noe problemer med å repektere at dere vil at en slik ordning skal fjernes.
Men har også forståelse for de som ønsker at banra skal få mulighet til å gå i kirken i en gudstjeneste som i me større grad er tilpasset barn en andre gudstjenester. Og at mange også ser på dette som en fin tradisjon som man bør i vareta.
Har demed ingen problemer med å respektere at de vil at skolen skal fortsette med dette.
For meg personlig er det ett fett.
Har ingen problemer med at ungene har den timen i kriken en gang i året.
Men jeg syntes det er fint at de endret kristendomsfaget til KRL for å ha mere lærdom om andre religioner.
Men har hatt mang en diskusjon med folk (som ikke er kristne) som synes det er helt forferdelig at de skal lære om Islam på skolen. (jepp, spesefikt den religionen) Og at skolen drar til en Moske i skoletiden ser de på som rene overtrampene på dem selv. De gjør det ved skolen mine barn går på.
Og når et buddistisk tempel bli ferdig bygd ikke langt fra her vi bor, blir det nok noen sykkelturer dit i regi av skolen også. Jeg synes dette er kjempeflott, men vet at mange foreldre reagerer på dette.
Så det er ikke lett å gjøre alle foreldre fornøyd.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.