Hjelp...! Oppgaven lyder som følgende: "I tabellen for nigangen, kan du se at tverrsummen av hvert produkt er lik 9. Hvorfor er det slik?"
Jepp, HVORFOR er det egentlig slik? :confused: Kjenner jeg blir irritert på lærere som alltid har sagt "Det må du bare godta" :rolleyes:
Jeg har tenkt at det kanskje kan ha noe med titallsystemet å gjøre og at 9 egentlig er det "høyeste" tallet vi har, men kommer ikke noe nærmere en forklaring gitt
Det bønna sier, ligner på et utgangspunkt for et induksjonsbevis. :jupp:
Det du skal bevise, er at n x 9 har tverrsum lik 9 for alle n.
Se først på n = 1. 1 x 9 = 9, og tverrsummen av 9 er lik 9.
Så antar vi at det stemmer for n, og ser på n + 1.
(n + 1) x 9 = n x 9 + 9
Tverrsummen av n x 9 vet vi allerede at er lik 9, og hvis vi legger til 9, blir det 18, som har tverrsum lik 9. Dermed gjelder uttrykket også for n + 1, og da har vi bevist at det gjelder for alle n. QED
Hvis du ikke forstår hvordan induksjonbevis virker, kan jeg prøve å forklare det etter lunsj. :)
OK, jeg forklarer induksjonsbevis etterpå (hvis ingen andre tar det i mellomtiden), men vitsen kan jeg ta med det samme. Det dreier seg altså om å bevise at alle oddetall er primtall (noe som ikke er sant, altså, sånn hvis noen lurer :knegg: ).
Matematikeren: 1 er primtall, 3 er primtall, 5 er primtall, resten følger ved induksjon.
Fysikeren: 1 er primtall, 3 er primtall, 5 er primtall, 7 er primtall, 9 er, eh, målefeil, 11 er primtall ...
Ingeniøren: 1 er primtall, 3 er primtall, 5 er primtall, 7 er primtall, 9 er primtall, 11 er primtall ...
Altså, jeg kom på etterpå at det steget ble for kjapt, ja. :sparke: Det jeg jo egentlig hadde tenkt, var å bruke det som bønna var inne på, og påpeke at når man legger 9 til et tall, så øker tverrsummen enkelt og greit med 9 hvis tallet slutter på 0, og hvis tallet slutter på noe annet enn 0, så trekker man fra 1 på det siste sifferet og legger til 1 på det nest siste sifferet, noe som gjør at tverrsummen blir den samme som før.
Det finnes sikkert andre og enklere måter å bevise dette på - er ikke Chiffre her i dag, for eksempel?
Det var en del av antagelsen. Det vi beviste i den andre delen her, er at "gitt at det gjelder for n, så gjelder det også for (n +1)", og da kan vi bruke det at det gjelder for n i beviset. Det er sånn induksjonsbevis fungerer.
Fnis. Jeg hoppet over 7 fordi jeg hadde for lavt blodsukker - det skulle absolutt vært med. :knegg: (Jeg retter det i vitseinnlegget, så jeg slipper å forvirre eventuelt sent ankomne lesere.)
Poenget er å henge ut svakhetene til de enkelte gruppene. Den livs- og virkelighetsfjerne matematikeren "beviser" ved å anta at det fortsetter å gjelde for alle tall fordi det gjelder for de par første, uten å se på hva som faktisk skjer når man kommer lengre ut i tallrekken. Den unøyaktige fysikeren velger å se bort fra "målinger" som ikke passer overens med den teorien vedkommende tror er sann. Og den teite ingeniøren vet ikke at 9 ikke er et primtall.
Takk, da skjønner jeg. Jeg er imponert over at du sånn rett ut av hodet kan føre et induksjonsbevis! Det er vel noen år siden du studerte det og du jobber jo ikke med det.
Som matematiker er jeg superhappy med å se et induksjonsbevis, og kan altså informere om at et slikt bevis fungerer på den måten at man viser det for n=1. Deretter antar man at det stemmer for n, og viser at det, gitt at det stemmer for n, også stemmer for n+1. Da har man bevist dette (så kan man evt ha en øvre grense der det ikke funker lenger. Det kommer litt ved siden av).
Grunnen til at dette fungerer er at hvis man da har vist at det stemmer for n=1, vil det også stemme for n=2, fordi man har vist at det stemmer for n+1 gitt at det stemmer for n. Deretter lar man liksom n være 2, og da vet vi at det stemmer for n+1, altså 3. Og så går vi oppover. Rask og sikkert upedagogisk forklaring.
Induksjonsbevis, ja. Det er en type bevis som man typisk bruker for å bevise at en eller annen påstand gjelder for alle tall. Det går selvsagt ikke an å vise det for hvert enkelt tall, siden det er uendelig mange av dem, men vi begynner med å bevise at det gjelder når tallet er 0 eller 1, noe som vanligvis er ganske enkelt.
Punkt 1 i beviset er altså: Bevis at påstanden gjelder for n = 1.
Så tenker vi oss at vi går til et tilfeldig sted i tallrekken, til tallet n, og at vi har bevist at påstanden gjelder for alle tall helt frem dit. (Det kan vi jo gjøre, hvis vi vil, ved å ta for oss hvert eneste tall opp til n.) Vi vet altså at påstanden gjelder for tallet n, og så bruker vi dette til å vise at i så fall gjelder det også for det neste tallet i tallrekken.
Punkt 2 i beviset er altså: Bevis at dersom påstanden gjelder for n, gjelder den også for n + 1.
Og da er vi faktisk fremme. :) For vi vet at påstanden gjelder for det første tallet i tallrekken (punkt 1), og da vet vi, iflg. punkt 2, at den også gjelder for det andre tallet i tallrekken. Og siden den gjelder for det andre tallet, gjelder den også for det tredje. Og det samme argumentet kan brukes for absolutt alle tall oppover i tallrekken, og dermed gjelder påstanden for alle tall.
En illustrasjon som noen synes gjør det enklere å godta prinsippet, er å se for seg en stige. Punkt 1 tilsvarer å bevise at du greier å komme deg opp på det første trinnet til stigen. Punkt 2 tilsvarer å bevise at dersom du står på ett bestemt trinn, greier du å komme deg opp på det neste. Og har man bevist disse tingene, vet man at man kan komme seg til et hvilket som helst trinn på stigen.
Det gjelder f eks ikke for 9*11, 9*21, 9*22, ... i første generasjons tverrsum. Men tverrsummen av tverrsummen blir 9. Det hadde vært interessant å se et utvidet bevis for høye n.
Tverrsummen er 9 for disse, jo, når den blir redusert (eller hva det nå heter) til ett siffer. Jeg trodde du snakket om formuleringen min i beviset, ikke om selve regelen?
Det er jo en logikk her ifm titallssystemet. Hvis man tenker seg tverrsummene oppover vil det alltid være 1,2,3,4,5,6,7,8,9 og så starte på nytt igjen; hvis man reduserer til ett siffer. Det er derfor det vil bli sånn med alle tall i nigangen, og også med tall som går opp i 9 igjen, altså 3. Andre tall sin "gangerekke" vil ikke "gå opp" med denne rotasjonen, derfor vil man ikke oppleve det samme. Tenker jeg.
Det er altså sånn, som alfaCharlie påpekte, at et tall n er delelig med 9 hvis og bare hvis tverrsummen t(n) er delelig med 9. Dermed ender du til slutt opp med 9 hvis du tar sekvensen n, t(n), t(t(n)), ...
Men altså, hvorfor?
Tallet n har sifrene a_k a_(k-1) ... a2 a1 a0, altså er
n = a_k10^k + a_(k-1) * 10^(k-1) + ... + a2 * 10^2 + a110 + a0
(altså: a0 er enerne, a1 tierne, a2 hundrerne osv :-)
tverrsummen er dermed t(n) = a_k + a_(k-1) + ... + a2 + a1 + a0
So far, so good. Nå må vi begynne å regne med kongruenser, og dermed mister jeg formodentlig en vesentlig andel av publikum. So be it. Skilpadda kan jo forklare kongruenser en dag hun får ånden over seg... :-)
Dermed er n = 0 (modulo 9) hvis og bare hvis t(n) = 0 (modulo 9)
Som mye annet er det banalt nok, /hvis/ man har endel matematikkbakgrunn... Simon Singh har svjh en veldig bra og tilgjengelig illustrasjon av kongruenser og gruppeteori i "The Code Book". Den anbefales herved på det varmeste.
:puster lettet ut:
Men dette her er ikke videregåendematte-stuff?
Eller er det det :confused:
Jeg var..ehh.. lettere fraværende i endel av de timene der.
Jeg googlet litt rundt for å se om jeg kunne finne flere ingeniør- eller økonom-vitser, og fant en som kunne være litt fin for å irritere eventuelle humanister som leser denne tråden:
The graduate with an Engineering degree asks "How does it work?"
The graduate with a Science degree asks "Why does it work?"
The graduate with an Accounting degree asks "How much will it cost?"
The graduate with a Liberal Arts degree asks "Do you want fries with that?"
Når det gjelder den siste vitsen, er jeg neppe den best egnede til å argumentere overbevisende for at man kan livnære seg godt som utøvende humanist. :knegg:
åh :hjerter: :svermer:
Minner meg om hine matlabdager, av en eller annen grunn (før alt dette visual-tøvet). Ser dere at det er samme ^ som i nicket mitt? :D
Og jeg bare vet at når poden en dag om ikke altfor lenge kommer hjem med matteleksa og har byttet ut eplene og pærene med tall - ja så håper jeg det er leksehjelp på Sfo. :sparke:
Altså, hvis dere skal drive og fjerne både prim-, odd-, og par-tall, håper jeg inderlig ikke KrF kommer tilbake i regjering og lager ekteskapslover mot de binære også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.