Veronal sa for siden:
Inspirert av denne nyheten så lurer jeg på hvordan det står til i FP-land.
Lager din husholdning saus selv?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Veronal sa for siden:
Inspirert av denne nyheten så lurer jeg på hvordan det står til i FP-land.
Lager din husholdning saus selv?
007 sa for siden:
Selvfølgelig. Posasaus smaker bæsj!
Pamina sa for siden:
Ja, mer eller mindre alltid, når det kreves saus til et måltid.
Blondie sa for siden:
Vi gjør stort sett det ja, rett og slett fordi det smaker bedre og vi da vet hva som er oppi. Det tar ikke lenger tid heller.
Det er ikke ofte vi har saus lenger, egentlig.
Tangina sa for siden:
Jepp, det er den tingen på kjøkkenet jeg virkelig er flink til. Bortsett fra de få gangene vi har bernaise-saus - det har jeg ikke prøvd meg på enda.
Nera sa for siden:
I den grad saus er nødvendig, lager jeg den selv. Ferdigsaus smaker bare salt og ekle tilsetningsstoffer uansett.
Solblomst sa for siden:
Jepp, det gjør jeg. Hjemmelaget saus smaker best. Det tar ikke noen lengre tid enn å lage ferdiglaget.
Pingis sa for siden:
Jeg lager hvitsaus. Ellers blir det toro, og jeg synes det er godt. Nå er ikke saus noe særlig viktig i mitt hjem, da.
Beckett sa for siden:
Jeg lager en del sauser selv, bl.a hvit saus, spaghettisaus og urtesaus. Noen ganger også brun saus, men absolutt ikke bearnaise.
Albertine sa for siden:
Jeg lager stort sett saus selv, med min brune saus som den absolutte højdaren. Hvit saus, rødvinssaus, peppersaus, kryddersaus osv, men bearnaise har jeg aldri prøvd.
Anne C sa for siden:
Nei det gidder jeg ikke. (Jeg kan ikke fordra å lage mat.)
Nelly Nickers sa for siden:
Vanlig hvit og brun saus lager jeg selv, men er ikke flink til å lage andre sauser. Derfor er det kun fiskeboller, lasagne og kjøttkaker jeg lager saus til, alle andre retter bruker jeg pose til.
Finni sa for siden:
Stort sett.
Men vii "jukser" når det gjelder bernessausog hollandiesaus
nolo sa for siden:
Stort sett, men det hender jeg tyr til halvfabrikata.
Bluen sa for siden:
Vi lager den stort sett selv, men jeg synes mange posesauser er helt ok - som f.eks. bearnaisesaus, hollandaise og enkelte soppsauser. Bruns saus tror jeg knapt jeg har lagd i hele mitt liv.
Fluke sa for siden:
Sånn her og. :nikker:
Elise sa for siden:
Jeg kan, men jeg lager ekstremt sjelden mat. Mannen bruker stort sett posesaus, men gjerne med egen vri.
Puslingen sa for siden:
Som regel lager eg sjølv.
Turban Smukk sa for siden:
Alltid, men siden jeg ikke er så veldig flink blir den ikke alltid like god. :sparke:
Karamell sa for siden:
Ja, jeg er god på saus, men har aldri laget brun saus og bearnaise selv.
torsk sa for siden:
Lager vanligvis saus selv, hvis jeg først skal ha saus - noe som egentlig ikke skjer så veldig ofte.
Jinx sa for siden:
Hvit saus lager jeg selv,men det er det eneste jeg får til også.Skulle veldig gjerne kunne lage gode sauser.
Nenne sa for siden:
Jeg lager så og si alltid saus selv. Hvis jeg jukser med en pose så er det Bernaisesaus og evt. saus til fisk, men ingen av delene brukes særlig ofte her i huset.
Rug sa for siden:
Alltid. Jeg har en pakke brun kjøttdeigsaus i skuffen, men der har den ligget lenge. Nå er det et mindretall av middager vi pleier å ha som krever saus, men å koke inn litt eplejuice og tilsette litt rømme eller creme fraiche går på no time.
trøtt sa for siden:
Både og. Lager hvit saus, kjøttkakesaus, saus til stek, pastasauser av ulike slag selv, men kjøper bearnaise og av og til andre sauser.
Syrin sa for siden:
Ja. Glutenallergi i familien, og dei fleste posesausar går ikkje.
Men eg gjorde det før vi fekk påvist dette også. Rett nok brukte eg nok posesaus litt oftare.
Candy Darling sa for siden:
Ja, som oftest, faktisk. Men ikke kjøttkakesaus. Av en eller annen grunn blir den bare tøysete. :gruble:
skyfri sa for siden:
Jeg lager alltid hvitsausen selv. Brunsaus innbiller jeg meg tar lengre tid med den der kjeeedelige bruninga, så det orker jeg ikke selv om jeg vet det smaker mye bedre enn pose. Kyllingsaus kjøpes også. Saus til fest lages fra bunnen av.
Filifjonka sa for siden:
Jeg lager stort sett alltid sauser selv, men det hender jeg kjøper glass med pastasaus.
Pelen sa for siden:
Det er ekstremt sjelden jeg ikke lager sausen selv, men jeg har IKEAs gräddsaus i skapet.
Dixie Diner sa for siden:
Ikke alltid men veldig ofte. Mannen min spiser ikke ferdigmat (går på lavkarbo) og det reflekterer jo resten av familien også. Jeg lager alltid hvit saus fra bunnen for det er så enkelt, og så lager jeg ofte fløtesauser/soppsauser basert på rømme og lignende, det er vel det det for det meste går i. Ja, og hjemmelagde pastasauser da, mannen takler virkelig ikke ferdigsauser av sånt så nåde den som serverer sånne ferdigsauser her i huset, hehe.
Jeg liker den kylling Bretagne-sausen fra Toro, den har jeg ikke funnet oppskrift på noe sted, men vi spiser den sjelden. Og bearnaise og hollandaise har jeg brukt av Toro, men jeg kan lage det selv, det handler bare om latskap for min del.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg bruker sukkerkulør. :sparke:
Canisa sa for siden:
Som regel, men ikke alltid. Noen sauser får jeg nemlig ikke helt til ... :sparke:
Hjertensfryd sa for siden:
Lager all saus sjølv.
Susse sa for siden:
Stort sett. Hjemmelaget er klart best ! Mannen min kan ikke lage saus, så om det er han som har middagsansvaret blir det pose.
Eia sa for siden:
Ja, når vi har saus.
Malama sa for siden:
Det spørs. Til typisk "god, gammeldags søndagsmiddag" lager jeg sausen. Til kjøtt der det kommer sky, eller brun saus til sosakjøtt f.eks.
Tomatsaus tyr jeg oftest til ferdigglass, og vi har alltid en pose skysaus i skapet i tilfelle, genialt når mamma er her. (Hun har en sykdom som gjør at hun nesten ikke har spytt, og er derfor avhengig av saus til alle typer middag.)
Zulu sa for siden:
Ja.
malou sa for siden:
Vanlig brun og hvit, resten er jeg redd det er Toro som står for.
mkj sa for siden:
Jeg lager hvit saus og tomatsaus stadig vekk. Bortsett fra det bruker vi ikke mye saus, det eneste er 'sausen' i gryteretter, den er alltid hjemmelaget.
Brun saus lager jeg av og til, men synes ikke jeg får det til noe særlig, så da hender det at det blir en posesaus om jeg ikke føler meg inspirert.
Inagh sa for siden:
Jeg lager saus selv, nesten ubetinget alltid - og for å si det selv, så er jeg god på akkurat det. :humre:
Storm sa for siden:
Veldig ofte, men ikke alltid.
Martis sa for siden:
Jeg lager som oftest sausen selv, men de sausene jeg ikke lager er bernaise, sursøtsaus og jeg bruker ofte dolmio i stedet for å lage hjemmelaget bolognaise.
Bille sa for siden:
Ja, som regel. Må innrømme at jeg er skeptisk til poser.
safran sa for siden:
Selvfølgelig lager vi sausen selv de få gangene vi har slik mat.
jolie sa for siden:
Sånn er jeg også. Jeg kan forsåvidt lage brunsaus nå. Måtte lære meg det da jeg ville ha "ekte" smak på lapskausen. Annen saus vi bruker er bretagne kyllingsaus, og jeg har vel både bernaise og peppersaus i skapet. Regner dog med at de går ut på dato før jeg får brukt dem.
Niobe sa for siden:
Det er ikke veldig ofte vi har saus til middagen, men jeg lager dem selv, ja. Sett bort i fra hollandaise og bearnaise, men det står på listen over ting jeg må lære meg snart.
Harriet Vane sa for siden:
Ja, alltid.
Jeg unngår etter beste evne E621 og alt for mye salt, så jeg lager sauser selv og bruker enten egen kraft eller buljong uten smaksforsterker.
Bernaise og hollandaise er jo noe ganske annet når man lager det selv. Det største lureriet må jo være hvit saus fra Toro, hva er det man kjøper? Mel? 10 gram for 15 kroner? Som skal tilsettes melk? Når man kan smelte litt smør og ha i litt mel, tilsette melk og gjøre akkurat som det står beskrevet på posen: røre godt mens det koker opp. :gal:
Mrs. Longbottom sa for siden:
Ja, så godt som alltid. det er et par torosauser jeg bruker, bl.a skysausen, den er veldig god, sysn jeg, men ellers er det alltid hjemmelaget.
Teofelia sa for siden:
De gangene vi skal ha kjappkjapp mat, blir det ofte kjøttkaker fra fryseren og kjøttkakesaus fra pose. Ellers alltid hjemmelaget fra grunnen.
turi sa for siden:
Somregel, men spørs åssen saus. Hvitsaus, brunsaus og karrisaus lager jeg selv, bearne og spagettisaus kjøper jeg. De jeg kjøper, kjøper jeg fordi de blir bedre enn når jeg lager de fra bunn av.
Niobe sa for siden:
Ja, hjemmelaget hollandaise og bearnaise er jo kjempegodt, men jeg har liksom bare aldri gjort det. Det er sjelden vi har saus da, så det er ikke så mange anledninger, sånn sett.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg lager nydelige brune sauser, og bruner aldri. Jeg har samme basis til både hvit og brun saus, nemlig et par ss mel og et par ss smør. Jeg smleter og rører sammen og sper med melk hvis det er hvit og kraft eller buljong hvis det skal være brun, har i litt fløte og sukkerkulør, salt og pepper og vips så er jeg ferdig.
Hyacinth sa for siden:
Ingen som lager bernaise selv altså? Til og med ikke på FP? :undrer:
Jeg lager juksebernaise, men den er sabla god:
Visp eggeplommer i vannbad. Rør inn smør i terninger, eddik og estragon. Den lages på tre minutter. Kanskje mindre.
Jeg lager imidlertid sjelden saus. Vi har nesten aldri saus som tilbehør ved siden av middagen, tilberedt i egen gryte. Kanskje vi har så sausete mat mat at det er unødvendig. Ikke vet jeg, men vi savner det ikke.
Bille sa for siden:
Ja, hvit saus fra Toro er litt av en rip-off, Mim.
skyfri sa for siden:
Hvordan lager man brunsaus med sukkerkulør? Smaker det like godt som brunet smør og mel spedd med vann? Det gjør jo forsåvidt ikke posesausen heller, selvsagt.
Neados sa for siden:
Lager all saus bortsett fra bearnaisesaus fra bunn. Bruker kraft eller sky med sukkerkulør, smør og fløte. Spagettisaus av tomat og hvitløk. Mannen er ikke så stødig på saus og bruker toro hvis vi ikke har frossen, men det er sjeldent.
Ole Brumm sa for siden:
Det varierer litt, men de fleste lager vi selv med unntak av Bernaise det har jeg ikke forsøkt meg på selv ennå.
Dixie Diner sa for siden:
Det smaker like godt, jeg lager den jo med smør og mel (av og til maizenna i stedet), men bruner det ikke så lenge, kjenner egentlig ikke så mye forskjell ut fra hvor lenge det er brunet? Jeg har kraft og masse godt i.
Dixie Diner sa for siden:
Akkurat sånn er det jeg også gjør. Bruner ikke melet, lager hvit og brun saus på samme måte men tilsetter litt sukkerkulør i den brune. Og vanlig eddik gjør underverker i brun saus, det lærte jeg av kokkemannen til venninnen min, det er faktisk blitt helt uunnværlig. Jeg har til og med begynt å ha det i pastasausen (Bolognese).
Harriet Vane sa for siden:
Jeg gjør! Mannen likte ikke bernaise før han fikk smake min hjemmelagde, den er jo fra en annen verden enn posevarianten.
"Ekte" bernaise lages med klaret smør og sjalottløk. Jeg lager sjelden eller aldri med klaret smør, jeg bruker en Nigellavariant, der jeg også blanker litt sjalottløk på forhånd, knekker et par eggeplommer i en bolle sammen med litt estragoneddik og hakket frisk eller tørket estragon. Smøret has i, terning for terning, en og en i starten og så større chunks, til sausen er nydelig tykk og kremete. Smaker til med salt og pepper, og serverer med biffsnadder og hjemmelaget pommes frites av mandelpoteter.
Enig. Matfløte og Creme Fraiche er i basisutvalget. Da går alt bra.rajraj sa for siden:
Ja, alltid eller nesten ubetinget alltid
Jeg spiser posesaus om jeg får det servert, og synes noen av dem er gode nok, men hjemme dropper jeg heller saus enn å bruke pose. Det henger sammen med en total sperre for posemat, som jeg har opparbeidet meg over lang tid.
oslo78 sa for siden:
Jeg lager stort sett selv, men jukser på peppersaus og bernaisesaus.
Hyacinth sa for siden:
Eddik må til.
Jeg bruner heller aldri smøret. Faktisk foretrekker jeg å jevne god kraft med maizenna og deretter ha oppi resten.
Hvit saus lager jeg med varm kyllingkraft og deretter melk. Lærte det av han Foreldre & barn-kokken, og jeg går aldri tilbake.
oslo78 sa for siden:
ENDELIG en som har skjønt det. Mye bedre enn brunet blir det også!
Harriet Vane sa for siden:
Like godt som svidd mel og brent smør med vann? :knegg: Eh...ja. Og jeg bruker aldri vann, jeg bruker kraft eller buljong. Og matfløte. En liten dæsj. Sukkerkuløren gir ikke smak, bare innbydende farge. Jeg synes sauser lagte på bruning veldig ofte er grå og altfor lyse, de ser ikke appetittlige ut. Balansen mellom syre og sødme er (i tillegg til at fett = smak) hemmeligheten i det meste av mat. Ørlite sitron eller eddik er kjempegodt i det meste av sauser, sammen med noe sødme. Og så er det nesten alltid salt som mangler om det smaker flatt. Man kan være ganske løssluppen med saltingen, for det skal uendelig mye salt til å overgå posenes saltinnhold.Harriet Vane sa for siden:
Jeg har lært dette av min mor, mormor og bestemor og sett at proffe kokker gjør det samme, så jeg satser på at det er en grei metode. Den gamle husmormetoden med bruning har jeg aldri skjønt. Sukkerkulør koster ...hva er det, 15 kroner?
Pepper Lemon sa for siden:
Same, same.
Enhjørning sa for siden:
Ofte, ja. For eksempel lager jeg en wicked tomatsaus til pasta. :glis:
(Senest i dag, faktisk. Den var fantastisk digg med tomater, hvitløk, rødløk, purre og paprika, samt krydder, en dæsj vann og litt ketchup og god sennep.)
Filifjonka sa for siden:
Jeg bruner smør og mel litt hvis jeg lager brun saus uten å ha f.eks. kraften fra en stek etc. som basis. Det blir aldri svidd mel og brent smør, bare brunet. :) Og jeg tar gjerne i litt sukkerkulør for å justere fargen på slutten uansett. Men jeg tror ikke den bruningen gjør så mye fra eller til, sant det.
Hvis jeg steker et stort stykke kjøtt eller kalkun eller lammelår eller hva det måtte være, legger jeg litt grønnsaker i formen og lar dem være med og lage smak i stekesjyen, så moser jeg alt sammen med stavmikser og krydrer og tar i en skvett rødvin og/eller fløte, balsamico, hva som måtte passe.
Enhjørning sa for siden:
Ikke sant. Hvit saus må da være noe av det enkleste. Og så kan man tilstte akkurat hvilke smaker man selv vil underveis. :nam:
Enhjørning sa for siden:
Å ja, og en tilleggsopplysning til hjemmelaget pastasaus: Den er strålende å kamuflere næringsrike, vitaminfulle grønnsaker i, så til og med femåringen spiser det. :riktig:
Fadese sa for siden:
Jepp, vi lager selv.
Malama sa for siden:
Det er den helt sikkert, men jeg har enda tilgode å lage en jeg selv synes er god... andre sier det er godt, jeg synes ikke det...
Harriet Vane sa for siden:
Stavmikser er virkelig en herlig gave til alle som har kresne barn og svigerfedre på besøk. Man kan stavmikse inn spinat, gulrøtter, løk og selleri og så lenge det er litt sukker i sausen går det hjem. :værsågod:
Harriet Vane sa for siden:
Litt mer sukker, litt mer salt. Tipper jeg. :troubleshooter:Hyacinth sa for siden:
Jeg synes man må ha grønnsaker i tomatsauser, uavhengig av kresne barn. Bruker det jeg har, men helst løk, tomater, hvitløk, selleri, fennikkel og gulrot. Ofte andre ting også. Før brukte jeg mye squash. Det liker jeg ikke så godt lenger.
Malama sa for siden:
Antakelig. Definitivt mer sukker.
Jeg pleier gå for glass, mamma var hoderistende når jeg ville ha sukker i, min bror bruker heller ikke det sier han... (Jeg lager egen saus til mamma uansett, uten annet enn litt urtekrydder, hun tåler ikke sånne ting jeg krydder med, så hennes er sukkerfri (diabetes også) uansett da...
Angelique sa for siden:
Ja, alltid eller nesten ubetinget alltid
Hyacinth sa for siden:
Jeg bruker alltid sukker i saus. Evt sukrin. Men noe søtt må det være. Surt og salt også, forresten.
mkj sa for siden:
Jeg freser løk, hvitløk og litt 'syltet' paprika (alt finhakket) i olje på middels temperatur. Har i en klunk med hvitvin som får redusere til halv mendge- så har jeg i gode bokstomater, sukker, salt og pepper og mot slutten noen finhakkede urter. Blir nydelig og frisk. Passer også godt til å ha sammen med større biter av fresede grønnsaker som gulrot, squash, sukkererter osv osv.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg elsker deg litt for at du skriver dette altså, for jeg har bestandig hatt litt sånn dårlig samvittighet fordi jeg har brukt sukkerkulør i stedet for å brune smør og mel, for "det er jo sånn man SKAL gjøre, sukkerkulør er jo juks" har jeg alltid fått høre av enkelte venner og familie.
Hyacinth sa for siden:
Næsj. Moren min bruker også sukkerkulør. Til og med i den Fantastiske Sausen vi har til julemat.
Dixie Diner sa for siden:
Apropos stavmikser; hver gang jeg skal mikse noe i selve gryten ender det saus oppover kjøkkenskapene og utover meg selv? Er det jeg som ikke har teket på det? Sist gang jeg prøvde, i forrige uke, stod jeg der med oransje tomatsuppe-flekker utover meg selv, da heiv jeg alt i blenderen heller og kjørte den. (Ikke at det hjalp noe særlig, minsten hadde skrudd på blenderen slik at den gikk igang med en gang jeg stappet i kontakten, før jeg hadde fått satt på lokket, så jeg så ut som noen hadde dyppet meg og halve kjøkkeninnredningen i oransje saus).
Polyanna sa for siden:
Dersom det brukes saus så lager jeg den selv 99 % av gangene (unntak er hytteturer med ukjent kjøkken), men vi bruker saus veldig sjelden.
Hyacinth sa for siden:
Du må passe på at hele tuppen har væske over seg, og at ikke noe stikker opp. Så må du mikse nederst i gryta og ikke ta den for langt opp. Da spruter det ikke.
Dixie Diner sa for siden:
Ah, takk. Jeg skal være obs på det neste gang. :)
Hyacinth sa for siden:
Eh... nå fikk jeg rare bilder i hodet her, egentlig. :o
mkj sa for siden:
Iset - du må ikke starte den før stavmikseren er godt nede i sausen. Da går det i alle fall fint for meg. Bruker også av og til blenderen om det skal bli skikkelig smooth, men om det kan være litt chunk igjen så er det utrolig mye kjappere med stavmikseren.
Dixie Diner sa for siden:
:knegg:
Fersken sa for siden:
Sauser som har brun- eller hvit saus som basis kan jeg lage selv. Til pasta bruker jeg Dolmio eller Barilla-sauser.
Og det nytter ikke å gjemme sunne ting i sausen til kresne barn, når barnet ikke spiser saus. :sukk:
Tjorven sa for siden:
Vi lager det aller meste av sauser selv.
Barnaies (usikker på stavemåten) lages fra pose. Det er forresten mannen min som pleier å lage mat som "krever" barnaies.
Polyanna sa for siden:
Jeg lager en mellomting mellom Mims sausevariant, og svidd-mel-varianten: Jeg syns gult smeltet smør gir en helt annen smak enn den nøtteaktige smaken av brunet smør, og vil gjerne ha sistnevnte til kjøtt. Så jeg smelter smør på nok varme til at det blir brunt (når jeg ikke har sjy eller lignende å begynne med, selvsagt), skrur varmen helt ned tilsetter melet og fortsetter derfra som for hvit saus.
Tilsetter sukkerkulør om jeg gidder, men skjønner ikke helt poenget? :vetikke:
Obelix sa for siden:
Jeg lager endel saus selv, men vi spiser vel oftere posesaus.
Hvitsaus og kjøttkakesaus lager jeg alltid selv.
Samt saus til steker/kalkunbryst o.l som stekes i stekeovnen og gir kraft.
Hyacinth sa for siden:
Bernaise. Uttales bern'æs, ikke bern'é, som mange sier.
Harriet Vane sa for siden:
I brun saus så er nok smøret mitt litt mer gyllent og jeg drøyer litt med å ha i væske. Det lukter litt mot paideig når jeg sper. Jeg skjønner hva du mener, Polyanna; smeltet gult smør og brunet smør er to forskjellige ting. Men de eneste jeg kjenner som driver med bruning er min svigermor og moren til en venninne og de svir altså melet og smøret, så det smaker skikkelig trist.
gnuri sa for siden:
Lager stort sett selv :nikker:
GydaG sa for siden:
Jeg er for lat til å piske sammen bearnaise til vårt bruk, og så er mannen veldig glad i å teste ut alt av posesauser som er på markedet, så det hender det går i pose ja. Men det er definitivt mest hjemmelaget her, selv om vi jukser litt med kraft. Det er også en ting vi burde bli flinkere å koke innimellom, men latskapen lenge leve.
GydaG sa for siden:
Jeg koker forresten alltid mye brun saus når jeg først gjør det, og fryser ned noen porsjonsposer. Veldig greit når man ikke har så godt med tid.
Og så må jeg brune smør og mel altså, på lav temperatur og mens jeg rører hele tiden. Det blir rett og slett ikke godt uten skikkelig jevning.
Men den skal ikke være svidd nei, så det er litt tidkrevende.
Nextlife sa for siden:
Bare saus laget fra grunnen her.
For det første smaker posesauser lite godt, for det andre er de ofte full av salt og andre rariteter som ikke er verken sunt eller bra.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.