Guava sa for siden:
....
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Guava sa for siden:
....
Kirsebær sa for siden:
Hos oss var det mye husmorkost på 80-tallet. Kjøttkaker, torsk, fiskegrateng, noe koteletter, masse grønnsaker, og steik og slikt når det var noe spesielt.
Det var også en del "lettvintmiddager" som brødskive med egg, pølsemed brød og slikt.
Hadde vi kylling var det svært enkelt. Grillet kylling med pommes frites eller ris.
Nå går det mye i kylling tilberedt på forskjellig vis. Vi har fått inn mye mer krydder og andre saker som gir mer verdenssmaker. Vi har fremdeles ikke mye pasta, fordi Poden ikke er spesielt glad i det. Taco i ymse varianter er kosemat, og enkle salater med fetaost/oliven er greie lunsjer. Slikt ahdde vio aldri i oppveksten.
Generelt vil jeg vel påstå at i 2010 er verden mye mindre, og det merkes også i matveien.
Nessie sa for siden:
Jeg husker ikke helt jeg. :vetikke:
Ikke i 1980 iallefall, da var jeg jo bare 3-4 år. :filer:
Men jeg husker vel kostholdet som litt sånn ymse. Om vi hadde fisk var den ikke fersk, men frossenfisk som smakte nada. :skremt: Vi spiste også en god del eggedosis (med frukt som regel), og det er det ikke mye av i min omgangskrets nå.
Før var det mer pizza med TYKK bunn også, nå er den tynn. :nemlig:
emm sa for siden:
Generelt brukte vi nok mye mindre krydder. Hjemme hos oss var det hjemmelaget "gammeldags" mat, slikt du finner i den rutetet kokeboka fra Ingrid Espelid Hovig. Husker pappa laget hjemmelaget pizza på lørdager, også delte vi en liter brus på fire personer til barne-tv og halvsju.
I dag spiser vi mat fra flere land, vi bruker nok mer krydder og blir inspirert fra kilder vi ikke hadde tilgang til den gang i 1980. Sushi for eksempel, tror ikke jeg hadde hørt om det.
Isbjørn sa for siden:
Bestemor lag rød sagogrynsuppe på 80-tallet, det finnes nok ikke lenger? Hadde vært artig å smakt igjen.
Kirsebær sa for siden:
:nam: !Det har jeg ikke smakt siden jeg var barn. Men nå fikk jeg veldig lyst på det. :nam: :nam:
Nessie sa for siden:
Farmor blandet alltid saft med litt brus. :hjerter:
Harriet Vane sa for siden:
Pålegg 1980
Det var svartpølse, leverpostei, makrell i tomat, gulost og brunost. Punktum finale. Andre ting var kun til jul eller påske eller festlige anledninger.
Pålegg 2010
Vi har mer variert pålegg og kjøper mer på impuls, men har en basis av leverpostei, makrell i tomat, fårepølse, gulost og brunost. :kjedelig:
Den store forskjellen på middagsfronten er at det var mer innmat i 1980. Lever, blodpudding, innmatkaker og sånn. Vi hadde lite fisk, både fordi det var vanskelig å få tik i skikkelig fisk (fiskebil noen ganger i året) og fordi lillebroren min ikke tålte det og vi måtte styre så mye hvis vi skulle ha det, han måtte hjemmefra og vi måtte lufte hele huset osv.
Det er mer krydder i mitt 2010-hjem enn min mors 1980-tallshjem. Vi har mer internasjonal mat, sushi, taco, vietnamesisk, thai, indisk, mens min mors 1980-tallskjøkken var norsk tradisjon blandet med helsekost. Vi hadde mye grov Helios-ris, urter, linser, bønner, rotgrønnsaker, grønnkål, osv. Og salat til alle måltider. Det var ikke vanlig hjemme hos andre.
Vi hadde den obligatoriske pizzaen som hadde 4-5 cm tykk bunn, kjøttdeig, tomatpuré og ost på toppen. Ellers var vi nok den eneste familien i østerdalen som spiste rødbetkaker med grov ris, salat og urtesaus.
Nessie sa for siden:
Røbetkaker?! :skremt:
Nessie sa for siden:
Tipper det var i fjor sommer her, da vi spiste reker. :nam:
Nessie sa for siden:
Nå fikk jeg lyst på reker. :nemlig: :D
Harriet Vane sa for siden:
Det er kjempegodt og jeg lager det selv med jevne mellomrom.Jeg bruker ofte en blanding av raspet gulrot, raspet rødbete og evt andre rotgrønnsaker, steker finhakket løk myk, og blander sammen med grønnsaksraspet, noen egg og evt. litt fibramel. Raspet ost i er godt. Steker små flate kaker i stekepanne i smør + rapsolje. Noen bruker poteter og rødbeter sammen.
Jeg lager bare kjempegod mat, Nessie, og til og med de kresne naboungene og min enda mer kresne svigerfar synes dette er knallgodt. Serveres med rømmedressing med masse urter i, deilig grov ris og salat. :nam:
Nessie sa for siden:
Jeg tviler ikke på at du lager god mat altså.
Men røbeter? :o Det er i kategori med sylteagurk. :skremt:
Og jeg er virkelig ingen fan! Men med masse tilbehør kanskje.
Isbjørn sa for siden:
Men, rød sagogryn finnes vel ikke, eller? Rosiner brukte vi, ja.
Harriet Vane sa for siden:
Det er ikke syltede rødbeter, da. :knegg: Det er rå rødbeter! Det smaker jo helt annerledes.Nessie sa for siden:
Åh. :blånn:
Syltede rødbøter minner meg om "Rikshospitalets slankekur" av noe slag jeg gikk på en gang. :mad:
amylin sa for siden:
Tja, spiste nok mer innmat før, ja. Husker vi hadde lever, lungemos og blodkubb, mens det spiser vi ikke nå. Tror vi spiser mye mer krydret og internasjonal mat enn vi gjorde før, ja. I tillegg spiser vi mer skalldyr, siden min mor ikke liker skalldyr. Tror også vi spiser mer variert nå enn før, siden det er tilgang på mye mer både av pålegg og av ingredienser til middager.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg må prøve rødbetekaker, det høres godt ut. Jeg kan ikke huske å ha smakt ordentlige rødbeter, men alle skryter av det. Har lenge tenkt å lage det men det går bare i glemmeboka. Jeg ELSKER syltede rødbeter da.
Harriet Vane sa for siden:
De derre slankekurene dere har gått på, altså. :skuffet: Dere blir jo helt skrudd i huet.
Rødbeter er knallgodt!
Luftslottet sa for siden:
Jeg var ikke født i 1980, men kostholdet i den delen av åttitallet som jeg husker var faktisk ikke så ille. Min mor har alltid vært flink til å prøve nye ting.
Noen ting vi ikke spiser, men som var vanlig da:
Bogskinke
Torskerogn (fysj!)
Salat av kinakål, vasne tomater, mais og ananas.
Cabaret som festmat
Mat vi spiser nå, men som ikke var vanlig annet enn ved festlige anledninger:
Indisk, alle former
Laks
Wok
Sushi var, såvidt vi visste, ikke oppfunnet ennå. :knegg:
Ellers er det mye som ikke hadde kommet til oss ennå. Bor på landet, så det tar litt ekstra lang tid også. Aubergine, squash, og fersk sjampinjong f.eks. Eller eksotisk type mat og dessert som er vanlig nå. For eksempel utenlandsk ost, som parmesan og mozzarella. Mannen holdt på å le seg ihjel (innvendig, åff kårs) av noen godt voksne damer som så ferdig tiramisu på butikken for første gang for et par uker siden. "Å er detta?" "Tirr-a-mi-suuu?"
Dixie Diner sa for siden:
Jeg husker ikke så godt middagene fra åttitallet, tror ikke vi hadde fast middag egentlig. Men det gikk endel i spaghetti og kjøttdeig, det husker jeg. Og husmannskost hos mormor, der spiste vi ofte, når jeg tenker meg om. Laks, koteletter og kjøttkaker var ting som gikk igjen. Og alltid dessert. Jeg husker mormor alltid hadde 1-litersbokser med iskrem med kokossmak og ferskensmak, faktisk. De ble ikke solgt lenge, ble de? Andre som husker disse? Jeg elsket dem.
emm sa for siden:
Loff hadde vi så og si aldri på 80-tallet, mamma bakte brød, det var hennes greie. Utrolig godt og er det fortsatt. :nam:
Stekt sild og blodklubb hadde jeg glemt. Flesk i duppe, skikkelig tung mat. Vi drakk mye mer melk etter hva jeg kan huske, melk til alle måltider. Nå drikker vi nesten ingenting av det lenger, kun vann.
Fadese sa for siden:
Jeg husker ikke så godt hva vi hadde i 1980, men få er etter husker jeg at vi ofte hadde innmari kjip halvfabrikata-mat:
Jeg vet ikke hvor ofte vi hadde betasuppe fra pose, men det var ofte. Huttetu! Og svidd fiskepudding på brødskive. På gode dager hadde vi en blanding av rømme og remulade til. Det var bra, for det døyvde den verste smaken. :skremt:
Ellers hadde vi pannekaker nå og da, spagetti, fiskepinner, torsk i ulike varianter, koteletter og grøt. Pizza og toro-gryteretter var typisk festmat. Men det var ganske gjennomgående laber standard på maten. Ofte hadde vi (kjøpt) potetsalat som tilbehør.
Og så husker jeg at farmor ofte laget biffkaker og verdens beste oksehalesuppe. :hjerter:
Vi har mye mer varierte retter nå, sammenlignet med da jeg var liten. Men på grunn av tidsnød har vi titt og ofte kjapp mat, altså. Men vi bruker mindre halvfabrikata, kjøper mindre blandede fiskeprodukter og krydrer maten på en helt annen måte enn da jeg var liten.
allium sa for siden:
Da Mim sa salat kom jeg på min mors forrettsalat av revne gulrøtter, rosiner og hasselnøtter.
Det var mer hermetikk og mindre grønnsaker. Og hat-retten min, uer med eggesmør. Pasta var bare spaghetti med kjøttsaus. Og så hadde vi alltid dessert, gjerne fruktsuppe.
Mrs. Longbottom sa for siden:
Jeg tror egentlig moren min var ganske tidlig ute med å innføre matretter fra andre land, vi hadde ikke sushi og indisk, akkurat, men mye spaghettisauser med spennende krydder, wok og slikt. Den største forskjellen mellom hva vi spiste da og hva vi spiser nå var hvilken del av måltidet som ble ansett som hoveddelen. Vi spiste fulle tallerkner spaghetti med 3 ss saus på, og digre risporsjoner med bittelitt wokede kjøtt og grønt på, masse poteter og litt biff osv.
emm sa for siden:
Nå kommer minnene mer og mer her. :knegg:
Coq au vin og så husker jeg mamma kjøpte fondue-sett. Dette var jo 80-tallet i et nøtteskall. Kinakål ser jeg er nevnt og rekecoctail var vel en enere som forrett hvis man skulle ha slikt.
Iset: den isen, kan den ha hett Bahia-breeze eller Coco-bahia (Noe i den duren)?
safran sa for siden:
Jeg husker i alle fall at det beste jeg visste på lørdagskvelden var meksikansk gryte med loff til. :knegg: Det spiser jeg ikke lenger, for å si det sånn.
Appelsin sa for siden:
Det jeg husker at jeg spiste på 80-tallet, var:
Ting jeg hørte at andre spiste iblant, var tomatsuppe, spaghetti og kjøttdeig, og pizza :nemlig: Det spiste ikke vi (antakelig for eksotisk :nemlig: )
Nå spiser jeg til sammenligning ris og pasta :eek: mango, mozarella, ekte basilikum :eek: druer og appelsinjuice :eek:
Dixie Diner sa for siden:
:hmm: Fantes det mykis av Coco Bahia? Jeg husker bare vagt en saftis (og den gode brusen, såklart).
Bergensis sa for siden:
Honni Corn, loff, sjokoladepålegg hugsar eg sto på bordet til vanleg. Er det rart eg er karbo-slave?
Rødbetar er fantastisk til fiskepudding eller fiskebollar i kvit saus. Det gir ein nyyydelig og veldig populær rosafarge på sausen.
Kula sa for siden:
Hvalkjøtt i fløtesaus.
Stekte røkte kjøttpølser med stuet kål.
Snittbønnestuing. (yuck!!)
Kokte snittbønner
Brekkbønner og brekkbønnestuing.
Røkt blåkolje.
Fondue. (vi var eksotiske hjemme. :knegg:)
Banos, honning og Sunda.
Pizza med tykk god bunn, og lite fyll.
Stekte seikaker.
Utkok av stekepanne blandet med melk var en høydare som tilbehør til stekt fisk. :nemlig:
Spekeskinke laget av farmor, med poteter, hvit saus, salat og eggehakk.
Kjøttkaker, fiskepinner og fasjekaker.
Og frikaseer av alle slag.
Fiskegrateng.
Fiskepudding og fiskeboller i hvitsaus.
Stek, koteletter og karamellpudding var forbehold søndager. Men vi hadde alltid dessert på hverdagene. Rabarbrasuppe, nypesuppe, rabarbragrøt, syltede pommer, og noe griseri med kokt ris og rørte tyttebær.
Sylede ting av alle slag. Gresskar, grønne tomater, plommer, frukt og bær. Og saft av alle slag. Alt hjemmelaget naturligvis. (jeg synes ikke det er sjarmerende med kjøkkenhage og stor frukthage. :niks:)
Makrell og kylling hadde vi bare om pappa var bortreist. Han var vokst opp på gård som drev produksjon av kylling og høns. Så det var kanskje naturlig at han ikke tålte hverken syn eller lukt av kylling.
Mer husker jeg ikke i farta, men det er sikkert mye mer jeg ikke husker.
Når vi var på ferie stappet vi bilen full av Joikakaker, Maxiboller og Spagetti ala Capri. Mamma skulle jo ha det lettvint på ferie må vite. Men vi barna synes det var kjempestas, og Maxiboller med ris var veldig eksotisk og godt. (jeg tror nok at Maxiboller var Jokaboller i tomatsaus. :knegg:)
Pr. i dag spiser vi igrunn mye av den samme maten, men det er supplert med mye annet krydder og tilbehør. Hvem på 80 tallet viste hva nan-brød eller foccasia var. Eller ruccola.
tink sa for siden:
Hjemme hos oss hadde vi standard retter som kjøtteig med ris, og spaghettig med kjøttdeig. Denne består av stekt kjøttdeig og kokt ris/spaghetti.punktum. Vi kunne ta på litt ketsjup da.
Fiskepudding ble servert med kokt spaghetti, kokt potet og ketjsup.
Pappa sin nye kone kom inn i livet mitt i 1987, hun kunne lage en god del skikkelig husmormat. Men jeg likte bare farmors kjøttkaker. :flau: Det er vel ikke så hyggelig å gjøre seg flid med hjemmelaget mat til en 9-åring som ikke liker noen ting som smaker det minste annerledes. :sparke:
tink sa for siden:
Hvordan kunne jeg glemme pappa sine lørdagslagere:
Biffsnadder
Pizzaloff - spiralloff som ferdig bunn, etterhvert avløst av ferdig bunn med ferdig fyll og ferdig revet ost. Da er vi kanskje et stykke ut på 90-tallet?
Spekemat
Jeg drakk villa champagnebrus eller solo til disse godsakene.
Camomilla sa for siden:
Mamma lagde ofte lever i fløtesaus og hvalkjøtt med ett eller annet. De husker jeg spesielt godt, for jeg likte det ikke.
Av brød var det mye helkornbrød og almindelig brød hos oss.
Hvis mamma og pappa var borte fredag eller lørdagskveldene så kjøpe jeg en halv boks spaghetti ala capri. Namm.
Bokormen sa for siden:
:eek::knegg:
Syrin sa for siden:
Kan signere mykje av det som er sagt over her. Typisk hos oss var tomatsuppe fra pose med fine rundstykker til, spaghetti, pølse og ketchup (det var det eksotiske innslaget), risengrynsgraut kvar lørdag, hønsefrikasé (det er godt det da) og bondeomelett med potetrester og steikt flesk (det heiter flesk, ikkje bacon). Kjøttkaker (heimelaga) var ein gjenganger, og veldig godt! Blodpølse med tjukt lag sukker på var også vanlig. Og ja, steikt rogn. Koteletter når det var ekstra stas. Finare middag var alltid steik eller sosakjøt. Lammefrikasé var også fin mat.
Ein god del av dette er mat som eg fortsatt brukar, så det er litt "juks" å nevne det her. Men tomatsuppe fra pose og blodpølse har eg aldri.
Når det gjeld kva vi har nå og ikkje då, så er det i grunn det samme som er nevnt over.
Kula sa for siden:
:knegg: nam nam! :nemlig:
Camomilla sa for siden:
Å, hønsefrikasse det er godt, hadde nesten glemt det jeg.
Blå sa for siden:
Så vidt jeg husker spiste vi nesten utelukkende selvfisket fisk. :rolleyes: Enten kokt fisk med poteter, kanskje en grønnsak, og smeltet smør, eller av og til stekt fisk, og så hjemmelaget fiskemat, som var veldig god. Kjøttmiddager var tradisjonelle, som stek.
Vi spiser fremdeles mye fisk, men vi fisker den sjelden selv, og benytter oss ofte av frysedisken. Vår fisk er stekt eller ovnsstekt, som oftest i aluminiumfoliepakker, og mye mer variert og krydret enn det jeg vokste opp med. Den største forskjellen er vel at vi spiser mer varierte grønnsaker. Vi har som oftest flere typer grønnsaker til et måltid, ikke bare enten gulerot eller blomkål.
Serafin sa for siden:
Jeg husker at brødrene mine og pappa JUBLET når vi var på hyttetur. For da hadde vi joikaboller og sånn spaghetti capri på boks. Jeg hatet det, dypt og inderlig.
Når pappa skulle lage middag kunne vi velge mellom:
Nå er han veldig glad i å lage mat, og flink til det også.
Jinx sa for siden:
Da:
Nå:
Pepper Lemon sa for siden:
Samme hos oss. Fisk, fisk, fisk. Alt var selvfisket. Det var stekt fisk, kokt fisk, plukkfisk, fiskegrateng og fiskekaker. Dersom det skulle være noe mat fra butikk var det gjerne fiskepudding (!), lungemos eller lever. Hadde man bursdag kunne man være så heldig å få spaghetti med kjøttsaus. Og supper ble laget fra pose.
I dag går det mye i kyllingfilet og laks hos oss. Med ris, pasta eller potetmos.
Esme sa for siden:
99 % av middagsmaten da jeg vokste opp var fisk (stort sett sild) og elg.
Spaghetti kun en og en annen gang, min far var totalt i mot å spise spaghetti og de gangene han måtte spise det så fikk vi høre hvordan 200 engelskmenn overmannet en milliard italienske soldater, og vi måtte forstå at det kom av at italienerne spiste for mye pasta.
Nessie sa for siden:
Sild og elg liksom? Hm.
Og så :humre: jeg litt av faren din ;)
Floksa sa for siden:
Største forskjellen her er at vi bruker mer friske grønnsaker (salat, tomat, paprika osv)
Vi har mye hjemmelaget fra bunnen av mat, med basis i råvarer prdusert her, så det blir mye fra IEH sin rødrutete :knegg:
TACO er en slager.
Nextlife sa for siden:
Mine foeldre var innovative og sunne, så det gikk stort sett i mat som var laget fra bunnen ogå på 80-tallet. Av og til var de ville og gale og klinket til med posegrytrett eller take-away fra det lokale gatekjkkenet, men det var ikke ofte.
Morfar holdt oss med fisk fanget i trollgarn, så da ble det mye fisk, også det som på den tiden ble karakterisert som ufisk, f. eks steinbit.
I dag øler jeg at jeg er noenlunde på samme linje, bortsett fra at vi har tilgang til mange flere råvarer :)
Fokus både da og nå var i alle fall rene råvarer og mat laget fra bunnen :)
veobra sa for siden:
Din far var tidlig ute med å forstå at lavkarbo ikke fører frem. :humre:
Tussa sa for siden:
Det eg huske veldig godt er at vi hadde kvalkjøt veldig, veldig ofte. Det var slik at vi blei lei. No har eg ikkje smakt kval på evigheiter og heller ikkje sett det hverken i butikk eller på restaurantar.
Ellers har også eg gode minner frå laurdagar med meksikansk gryterett, loff med meierismør og for dei vågale, rømme.
indie sa for siden:
Selv om jeg ikke var født i 1980 husker jeg mye av det som er nevnt her. Tror ikke mine foreldre var spesielt innovative i matveien da.
Vi spiste mye kjøtt, både viltkjøtt og annet. Enten selvslaktet, eller kjøpt i hele eller halve dyr. Stek, biff, frikaseer, pizza og spagetti med karbonadedeig, kjøttkaker osv.
Ellers husker jeg en ting som jeg ikke har sett blitt nevnt, og det var noen slags kjekssjell som man hadde noe fiskegreier oppi og hvit saus? Jeg vet ikke hva det heter, men foreldrene mine spiste ofte det som lørdagskos på 80-tallet.
MillyMollyMandy sa for siden:
Hverdagsmiddager 80 tallet
Lungemos
Torsketunger i hvit saus :eek:
Blodpudding med sirup
Hvalbiff (og det var en hverdagsmiddag altså trevlete og med stekt løk)
Spaghetti med kjøttsaus og poteter
Grandiosa var forbeholdt bursdager og da gjerne 1 pizza delt på 8 unger
Mamma var litt utradisjonell og plukker masse sopp som hun brukte, jeg kan huske en bursdagsfeiring for broren min da hun hadde lagd pølsepizza med sopp, det slo heller dårlig ut
Kylling var sjelden vare- kun grillet eller kokt høne i frikasse-gryte
Pappa pleide å steike egg og bacon og tomatbønner når mamma var borte, det var stas
Ellers hadde vi veldig mye kokt fisk i alle varianter
Rekecoctail i konfirmasjoner eller andre festlige anledninger
Ofte hadde vi foundue- det var skikkelig kult
Brusmaskin sånn soda streamer var drømmen men det fikk jeg aldri
Luftslottet sa for siden:
Ja, det spiste foreldrene mine også. Enten med reker eller med fiskepudding (!).
Morella sa for siden:
Han forsto vel heller at lavkarbo hadde noe for seg.
Che sa for siden:
Jeg kan bare opplyse om at Mr. Che fortsatt er stuck i åttitallet hva mat angår. Han synes amerikansk gryte i pitabrød - med kinakålsalat er utmerket lørdagsmat. Han vil ha selskapsdressing og mais i salaten, han vil ha loff til svært mye - og han anser frikaséboller som meninga med livet - da selvfølgelig med ketshup blandet i hvitsausen når man skal spise det:sukk:
Min barndom besto av mye husmannskost - kålruletter, kjøttpudding, torsk og sånn - men også mat av typen blodpudding, hermetisert rogn og annen hermetiskert mat. Ellers var mexicansk gryte, taco og grandis mat som fikk plass i "lørdagsmatreportoaret" vårt. For min mor er fortsatt cabaret festmat. Faktisk er hennes ganske god - uten at jeg anser det som et festmåltid altså.
Vi spiser mer ulike former for salat nå, flere grønnsaker, mer krydder og helt klart mer mat laget fra bunnen av i vårt hjem.
ingling sa for siden:
Terteskjell. :nemlig: Med fiskeboller i hvit saus, sånne små fiskeboller. Vi pleide ikke å ha det, men jeg husker at jeg syntes det så veldig eksotisk og spennende ut hos venner. Det var det ikke da jeg omsider smakte det. :)
Vi hadde også en del hvalkjøtt, torsk, torskerogn og slikt på 80-tallet, og selvsagt spaghetti med kjøttsaus som var den første middagen jeg lærte å lage. Grøt hver lørdag (risengrynsgrøt), hjemmelaget pizza, kokte maiskolber med smør og salt, reker og loff, pappas nydelige fløtestekte champigon-rett med loff som lørdagskos, og ofte gryter på søndag - hønsefrikassé, fårikål etc., lammesteik til familieselskap. Mye god og sunn mat, og kun sjeldne innslag av ferdiglasagne (som vi syntes var kjeeempegodt) eller uhyre eksotisk kinatakeaway. Etter hvert ble det flere innslag av asiatisk mat, mer avanserte fiskeretter, annen type pasta osv. Foreldrene mine har aldri vært redd for å prøve ny mat, så vi spiste variert, men økonomisk, og sunt.
I dag spiser vi mye fisk og hvitt kjøtt her i huset, men bruker også karbonadedeig og av og til kjøttdeig. Den største forskjellen er nok mer hvitløk og chili, andre krydder og litt nye kombinasjoner. Vi spiser også mer vegetariske middager og har innslag av linser og bønner, og så bruker vi en del kokosmelk.
Kumilla sa for siden:
torskerogn :grøss:, stekt, til middag, med kokte poteter og råkost til.
Harriet Vane sa for siden:
Det som slår meg er egentlig at en myte står for fall. De var ikke bedre til å lage mat før. :niks: De lagde ensformig, smaksfattig og dørgende kjedelig mat med mengder av karbohydrater. Vi (les:vår generasjon) er MYE flinkere. Vi bruker masse grønnsaker og har presset frem et større utvalg av grønnsaker i butikkene, vi lager smaksrik mat med rene råvarer og bruker mindre hermetikk og bearbeidet vare. Etterspørselen etter sunnere og mer spennende varer (grov pasta, ris, eksotisk mat) har gitt et sunnere kosthold.
Noe annet jeg tenker på er at mye av maten som det fortelles om var sparemat. Mye spaghetti (billig) og lite saus (dyrt). Mye poteter (billig) og lite kjøtt (dyrt).
Jeg har forsket på dette fra femtitallet og det var det å spare penger og få i seg næringsstoffer som var poenget, ikke at maten skulle være god. Smak var underordnet og dermed ble hermetikk og margarin fremelsket på bekostning av smør og friske varer. På femtitallet er det forståelig at man ville spare, gjennomsnittsfamilien brukte halve inntekten på mat. Men på åttitallet brukte man omtrent som i dag, ca 10 %. Så det vil igjen si at maten er blitt latterlig billig.Vi kan spise så mye bedre mat og allikevel ikke bruke mer enn 10 % av inntekten på mat. :skuffet:
Jeg lurer på hva våre barn vil mene om 2010 vs 2040.
MillyMollyMandy sa for siden:
Er det noen som husker hva de lagde på skolekjøkkenet da?
Harriet Vane sa for siden:
Ny tråd. :nikker:
Dixie Diner sa for siden:
Det uthevede der har desverre ikke helt tatt slutt enda. :skuffet:
Dixie Diner sa for siden:
Det er jo kjempegodt! Mannen min liker det ikke så vi har det ikke så ofte, men jeg benytter alltid sjansen med én gang han er bortreist eller lignende, for både jeg og ungene elsker det. Terteskjell med tykk, hvit saus, erter, gulrøtter, fiskeboller og kjøttboller oppi (sånne små). Vanvittig godt!
emma71 sa for siden:
Altså fiskeboller OG kjøttboller i sausen?
Serafin sa for siden:
Terteskjell smakte jeg ikke før for noen år siden, vi hadde aldri det.
Men alltid potet til spaghetti, pappa har det enda.
ingling sa for siden:
Smak og behag. :) Fiskeboller og hvit saus er kjempegodt, da.
Dixie Diner sa for siden:
Jepp, det lærte jeg av ei venninne. Hjemme hadde vi nemlig kun bogskinke i sausen. Det er sånne små Gilde ferdigkokte kjøttboller og små fiskeboller i lake. Laken brukes i sausen. Det er ufattelig digg! Min venninne spiser det helst uten gulrøtter og erter da, så når jeg spiser det hos henne (vi lager det som skikkelig kosekveld-middag faktisk) så serveres det ved siden av.
ming sa for siden:
I 1980 spiste vi mye fisk. Fersk sådan. Bestefar var fisker, så vi hadde fri tilgang. Stekt sei, kokt sei, gammelsaltet sei, lettsaltet uer, hysekaker, fiskegrateng, kokt torsk, plukkfisk, fiskeboller i hvit saus osv. Innimellom var det vel en pannekakemiddag eller en suppemiddag. På søndager spiste vi kjøttmiddag - koteletter etter kjøttkaker eller noe i den duren. Mye poteter og andre rotgrønnsaker. Spaghetti (ihjelkokt sådan) med kjøttsaus var vel det mest "eksotiske" vi spiste, og lørdagskosematen var gjerne grillet kylling med pommes frites, gryterett eller mammas ostesufflé. :nemlig: Pizza (med enormt tjukk bunn) smakte jeg først midt på 80-tallet, og da var jeg uhyre skeptisk.
I dag spiser vi mat fra andre deler av verden - italiensk, indisk, kinesisk, meksikansk, gresk osv. Mat jeg aldri hadde hørt om i 1980. Men så var jeg bare fem år den gang, så det er mulig jeg var litt farget av det jeg fikk servert hjemme, for å si det sånn. :fnise:
Tallulah sa for siden:
Terteskjell spises hver eneste andre juledag her i huset. Det er (var) vanlig på vestlandet i allefall. Jeg syns det er kjempegodt. Det er egentlig mer en 50-6-tallsrett, enn en åttitallsrett.
Jeg husker vi spiste mye stekt rogn fra boks, blodpudding, pølser og spaghetti med ketchup, fiskesuppe, lever, grove pannekaker med gul- eller brunost, byggrøt som smakte lim, og fiskeboller i hvit saus med karri. Om sommeren spiste vi mye mat ingen av vennene mine gjorde, som salat med iste til. Salaten som ikke er spesielt anderledes den jeg lager nå. Vi hadde parsell og kjøkkenhage og masse friske grønnsaker gjennom sommeren.
De andre tingene likte jeg ikke spesielt godt, så jeg har ikke spist dem siden. Vi bruker mer krydder og rent kjøtt, kylling kan jeg ikke huske at vi spiste. Potet spiste vi mye av, det har vi nesten ikke i det hele tatt nå. Vi bruker også mer ferske grønnsaker gjennom hele året.
ingling sa for siden:
Vi hadde ikke terteskjell på 2. juledag, men husker at vi hadde fiskeboller i litt sånn ekstra fin hvit saus (med fløte i?) og reker oppi noen ganger, sikkert år der vi ikke hadde råd til kveite som er standard i vår vestlandsfamilie.
Serafin sa for siden:
Ball hadde vi mye. Fiskball altså.
Mamma og farmor lagde seg. Jeg har veldig lyst til å prøve meg på å lage det selv en dag gitt.
Tallulah sa for siden:
Er terteskjell og reker billigere enn kveite?
Vi har ekstra gode fiskekaker som helst skal være fra en spesiell produsent, hvit saus, reker, asparges og erter.
ingling sa for siden:
Vi hadde ikke terteskjell, sa jeg. ;) Men ja, fiskeboller og reker (sånne i lake) er definitivt billigere enn kveite. Kveite er dyrt.
Fibi sa for siden:
Terteskjell er jo kjempegodt! :nam: Slik Iset spiser det, med fiskeboller og kjøttboller i. Og selvsagt med asparges og reker på. Jeg kan egentlig ikke fordra hermetisk asparges, men det hører liksom til denne retten. :knegg: (Samme med hermetisk champignon. Den kan KUN spises på mammas pizza.)
allium sa for siden:
Skolekjøkkentråden minnet meg på at vi ofte hadde en halv grapefrukt til dessert.
Ru sa for siden:
Terteskjell?! Det var noe min mor og de hadde på klubb. :nemlig:
Vi spiste mye fisk som min farfar fisket, kveite, pale og torsk og sånn. Min mor, som ikke spiser fisk, laget fiskemiddag til resten av familien flere ganger i uken. :nikker:
Nuppa sa for siden:
Vi hadde lungemos, stekt lever og stekt rogn. Ingen av disse mine favoritter. Ellers gikk det i kokt torsk, lapskaus, spaghetti med kjøttsaus, pytt i panne, kjøttkaker og benløse fugler. Poteter til alle måltider, som i alle. Også til spagettien.
På lørdagen hadde vi enten kylling (lørdagskylling i sånn form fra frysedisken), terteskjell, hjemmelaget pizza eller mammas spesial: Toros orientalske gryte, servert med Uncle Bens hurtigris, salat med ananas og paprika og spiralloff. Alltid spiralloff til gryterett. Da hadde vi faktisk ikke poteter til.
Karamell sa for siden:
Mamma hadde terteskjell og små fiskeboller på klubb ja.
Vi spise
pale (småsei?) og potet og lever
Hjemmelaget fiskegrateng med spagetti oppi
Fiskeboller i hvit saus
Hjemmelagete kjøttkaker og kålstuing
Pølse og potetstapp (hjemmelaget)
Pølser i brun eller hvit saus
Når pappa var bortreist spiste vi blodpudding med sukker og macaroni
Fersk torsk
Posesupper fra Toro, tomat, sjampingon blomkål, asparges, kjøttsuppe etc.
Hønsefrikasé
Koteletter med avkok fra stekepannen blandet med rømme
Av grønnsaker var det mest gulrot til fisk, tror jeg. Blomkål brukte vi også.
Kjøttpudding
Innbakt blomkål med noe kjøttpuddinggreier utenpå ...
Lørdagskveldene var biff på loff, veldig ofte. Med hermetiske sjampinjong stekt i smør.
Mrs. Longbottom sa for siden:
Ja, den har vi fått også :grøsser:
Lilith sa for siden:
Pålegg:
Fårepølse, nougatti, syltetøy eller ost
Middager:
Fiskekaker og makaroni i brun saus, spaghetti og kjøttdeig med ketchup som "saus", Spagetti på boks, raspeballer, fiskepinner og poteter, plukkfisk, fiskepudding og pose-potetstappe. Mamma jobbet fulltid og var alene med to barn, med en syk mor som hun tok seg av i tillegg, det ble sjeldent tid til annet enn pose-mat og raske middager.
Lørdager:
Hjemmelaget pizza, som regel
*TB* sa for siden:
Hvis vi lagde pizza var det nesten alltid med pizzafyll på boks fra Trøndermat (nå Terina). Langang med det samme pizzafyllet var også en schläger. :grøsser:
Noen jeg kjenner bruker dette pizzafyllet enda. :eek:
mammamia sa for siden:
Jeg husker at orientalsk gryte var det store. Dessuten lagde storebroren min ofte hjemmelaget potegull og knekk på lørdagene.
allium sa for siden:
Jeg hadde sommerjobb et sted der en som het Grythe til etternavn akkurat hadde fått en sønn. Det var bred enighet om at han burde hete Orientalsk til fornavn.
ingling sa for siden:
Jeg synes det er litt rart at alle snakker om 80-tallsmaten som litt mindreverdig og enkel, jeg oppfatter det ikke sånn. Nei, de hadde ikke alle krydderne og variasjonen til rådighet som vi har, men det henger jo sammen med at verden har blitt "mindre" og at stadig flere muligheter har blitt kjent. Vi hadde god, sunn, fra bunnen av og balansert mat hjemme da akkurat som jeg lager i mitt hjem nå, det er mer at mangfoldet har blitt større. Det jeg har mistet på veien, er evnen til å lage tradisjonsmat, og det har jeg kjempelyst til å lære meg, for noe av den er jo utrolig god.
Joika sa for siden:
Vi spiste generelt mye kokt potet. Nå spiser jeg det veldig lite. Pleier å steke de i båter i ovnen hvis vi har potet.
Husker vi hadde kokt torsk og sånt også. Det lager jeg aldri.
Harriet Vane sa for siden:
Ja, det er jeg helt enig i. Det er vår foreldregenerasjon som stort sett ikke har laget noe snasen mat. Første generasjon som jobbet og ikke vennet seg til å kombinere jobb og skikkelig mat? :vetikke: Jeg er også utrolig imponert over hva min mormor og farmor kunne lage, de var helt fantastiske, altså. Ikke bare i fht alt de kunne lage av melk, men alt de kunne lage generelt! De var utrolig dyktige, altså. Begge hadde gått husmorskole, min farmor en sånn avansert to-årig, der man virkelig lærte alt om partering, sylting, hermetisering og baking. Hun hadde en helt utrolig oppskriftsbok! Jeg tror kanskje det er en del av tradisjonsmaten som forsvant med vår foreldregenerasjon, det er besteforeldrematen vi er ute etter, både når det gjelder smak og ingredienser. Ingen posejuks, bare gode råvarer og real bondekost laget med god tid og masse kjærlighet!Jeg har vært veldig heldig som er oppvokst i et hjem der det ble laget slik mat (pluss noe mer moderne helsekost og vegetarmat) og har fått det i fingrene.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg vil på det varmeste anbefale boka til Tom Victor Gausdal som heter Husmannskost. Her finner du de gode tradisjonsoppskriftene. Mitt beste tips er i grunnen å finne billig kjøtt, bog feks, brune det og koke det i time etter time etter time. Plukk kjøttet, lag saus med kraften, kok poteter og grønnsaker og gjør noen veldig lykkelig.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg har innført "tradisjonsmat-søndag". Det har sklidd litt ut i det siste, men i utgangspunktet er det sånn at hver eneste søndag er det tradisjonsmat til middag, inkludert dessert. Det går i stek, kjøttkaker, komler, flesk og duppe, laaangkokt svineknoke osv. Og dessertene bør være hjemmelagde og gammeldagse, feks. Espelids hjemmelagde sjokoladepudding, som er veldig god. Karamellpudding er jeg også ganske god på.
Mann og barn liker veldig godt tradisjonsmatsøndagene våre.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg har tradisjonsmatpermisjoner. Mannen gleder seg aller mest til ny baby fordi det da blir langsomme middager som jeg begynner med etter frokost. :knegg:
ingling sa for siden:
Begge mine foreldre lager mat fra bunnen av, både tradisjonell og mer "alternativ", så jeg har også vært heldig der. Jeg var bare sjelden med på å lage den type mat hjemme, og så er det nok en interesse som har kommet mer med årene. Men for all del, jeg kan jo lage fårikål og sånn, da. :ganske god husmor:
Harriet Vane sa for siden:
Synd du er i feil by, for jeg burde strengt tatt ta opp igjen Mims Husmorskole. :nemlig:
Bare spør Scarlettah hvor mye hun har scoret på Mims vidundergryte. (langkokt kjøtt + marokkansk krydder) :knegg: Koker man kjøtt lenge får man så mye mer skryt. :feedbackjunkie:
ingling sa for siden:
Hih, en sånn gryte har jeg også, indisk lammegryte. Funker, det der :)
Føler egentlig ikke behovet for husmorskole altså, jeg lager kjempegod mat (selvskryt skal man lytte til). Det er bare en del av de tradisjonelle greiene som hadde vært kjekke å kunne, men jeg lider ingen nød akkurat. Skal lære meg rullepølselaging så jeg kan føre den tradisjonen videre, det er i grunnen viktigst. :)
veobra sa for siden:
Ja, det var det jeg mente, men ikke det jeg skrev.:flau:
Polyanna sa for siden:
1980:
Nå, men ikke da:
Chablis sa for siden:
Vi hadde fisk som pappa fisket ca 4-5 ganger i uken, hadde kjøttkaker ,, pannekaker eller blodpudding de andre dagene.
Noen ganger hadde vi lever.
Ble alltid servert poteter til.
mkj sa for siden:
Jeg var et ekstremt kresent barn og har igrunnen ingen gode middagsminner fra barndommen.
Joikakaker og mammas (brente) kjøttkaker var gjengangere. Blodpølse - men det spiste jeg litt av. Mamma er flink til å lage enkelte ting nå synes jeg, men mistenker at det har kommet sterkere de siste årene. Er flink på fisk, kjøttsuppe - og hun lager faktisk den aller beste lapskausen - skjønt den likte jeg ikke da jeg var barn.
Tror ikke vi hadde så mye toro-gryteretter, men er usikker på om oksekjøtt eller kjøttdeig med fløte og tomatpure er så mye bedre. Spiralloff eller pariserloff som følge (finnes det fortsatt pariserloff der oppe i trøndelag??)
Og så kneippbrød. Veldig veldig mye kneippbrød.Og kokte poteter omtrent 6 dager i uke.
Når vi snakker om halvfabrikata - jeg kjøpte en billig kokebok på Obs - Tacokokeboken. Vi spiser en del 'tacomat' og tenkte kanskje det var noen gode oppskrifter og litt inspirasjon å hente. Vel de såkalt 'oppskriftene' inneholder nesten alle som en 'pose med fajitaskrydder' 'glass med chunky salsa' Herlighet så gærn jeg ble - jeg trenger da ingen oppskriftbok for å lage taco fra pose!!!
Polyanna sa for siden:
Jeg tror også at våre mødre som jobbet så på halvfabrikata som guds gave til den utearbeidende husmoren. Rett og slett et utrolig fremskritt.
Tradisjonsmat var søndagsmat hos oss.
Og så hadde vi veldig dårlig råd, så rene råvarer var grusomt dyrt. Jeg spiste ikke biff før jeg var 18, tror jeg. :knegg:
indie sa for siden:
Det tror jeg også. Det var ikke bare det at de ikke hadde anledning eller tid til å lære seg å lage mat fra bunnen, men det var rett og slett trendy å lage mat fra pose og boks.
Jeg er veldig glad i husmannskost egentlig, burde lage det oftere. Noe av det beste var noe jeg tror vi kalte "fersk suppe og kjøtt med sursøt saus". Grønnsakssuppe hvor kjøttet har kokt oppi, og etterpå kjøtt, poteter, grønnsaker og hvit saus som jeg tipper er laget på jevning, kraft, eddik og sukker. Burde lære meg det, for det er veldig godt.
indie sa for siden:
Nei, ikke noe løk i sausen. Vet at det spises med løk andre steder, så det var nok bare en meget lokal variasjon.
Veslemøya sa for siden:
Jeg var bare noen år i 1980, men jeg husker veldig godt maten jeg fikk servert utover 80- tallet.
Vi hadde mye fisk, og jeg har elsket mølje så lenge jeg kan huske. Jeg har desverre aldri laget mølje til mine barn. Ellers spiste vi:
Stekt sei i rømmesaus
Kokt rødsei
Mye kokt torsk. Vi elsket torsk og potet krakket sammen med masse smør.:D
Kaldsei og rømme
Kokt laks med agurksalat
Kokt makrell
Grillet hel sild. Det er virkelig nydelig.
Spekesild med rømme og rå løk
Boknafisk
Hvit fiskesuppe med reker, krabbsticks og fiskepudding
Hjemmelagde fiskeboller i hvitsaus
Hjemmelagde fiskekaker i brunsaus
Lutefisk
Fiskepyttipanne(restemiddag)
Torsketunger
Hjemmelaget fiskegrateng
Småsteik
Ovnstekte koteletter
Finnebiff
Kjøttkaker i brunsaus
Spagetti bolognese. Mamma lager verdens beste.
Løksuppe med ostesmørbrød i
Høns i karry
Suppe på "hønsekraft" med rødpepper i
Kylling og potetgull på påskeaften
Bakt potet med bacon og soppstuing
Lungemos
Kokte blomkål med hvit saus, pølse og bacon
Spinatsuppe. Nam nam.
Kjøttsuppe
"Middagsbrød". Rundform med grov brøddeig i bunn og kanter, og enblanding med pølse, potet, purreløk, bacon og egg i midten.
Skinkesteik
Biff
Får i kål
Aspargissuppe
Pannekaker og ertesuppe med flesk
Vårruller var en hit i helgene og foreldrene mine spiste ovnsbakte, hele hvitløk og drakk rødvin til.
Mamma er og har bestandig vært en stor sopplukker, derfor var det veldig ofte stekt piggsopp eller kantarell til kjøttmaten vi spiste. Ellers var det enten masse kokte grønnsaker(gulrot, kålrabi, purre og erter) eller råkost(gulrot med eple).
Til dessert i helgene var det sviske og rabarbaragrøt, riskrem og rødsaus eller kokt ris med bringebær, blåbær, bjørnebær og vaniljesaus. Ingen i familien min var glad i puddinger.
Vi kokte mye egg til brødmåltidene. Ellers spiste jeg mye brødskive med kaviar og hvitost oppå. Jeg kan nesten ikke huske at vi hadde kjøpt brød hjemme. Men jeg husker at det var stort å få kneip med smør og kjøpt jordbærsyltetøy når jeg var på besøk. Ellers var det salami, brunost, prim, makrell i tomat, skinke, italiensk salat, kryddersild, leverpostei og multer på frokostbordet.
Utrolig hva mamma fikk til egentlig. Hun jobbet 100 % natt i psykiatrien som sykepleier frem til vi alle hadde begynt på skolen. Men jeg kan huske at det var pappa som støvsuget, handlet og var ute sammen med oss.
Når vi kom til besteforeldrene mine på landet fikk vi alltid servert havresuppe(som jeg kalte for rosinsuppe) og kjøttsuppe.
Veslemøya sa for siden:
Jeg kan huske Toro betasuppe og Toro Mexicansk gryte fra hytta. Og så lagde vi gryterett med loff på klassefester(men det var vel på 90- tallet).
ItsOnlyMe sa for siden:
På 80-tallet var pizza og gryterett, hel grillet kylling, kjøttdeig med spaghetti lørdagsmat. Kjøttkaker og kotteletter var iallefall søndagsmat.
I 2010 er alt dette kanskje helgemat en gang i blant, men like gjerne hverdagsmat... Synest at man på 80-tallet var flinkere å skille mellom hverdagsmat og helgemat. Nå er det ikke så nøye lenger..
emm sa for siden:
Hvis 80-talls foreldrene mine hadde kikket i kjøleskapet eller på hva vi spiser i løpet av en uke så tror jeg de hadde ment vi spiste helgemat/ søndagsmiddag hele uka.
Jeg husker godt at det noen få ganger ble kjøpt inn roastbiff som pålegg i helgen, og da var det to skiver til hver av oss, eller noe slikt. :nemlig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.