Harriet Vane sa for siden:
Inspirert/spin-off av tråden om middager på 80-tallet. Hva lagde dere på skolekjøkkenet? Oppskrifter?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Harriet Vane sa for siden:
Inspirert/spin-off av tråden om middager på 80-tallet. Hva lagde dere på skolekjøkkenet? Oppskrifter?
Stompa sa for siden:
Fiskeboller og fiskekaker fra scratch. Kalvefrikasse. Ekkel pizza med grov bunn den ene gangen vi fikk lage noe "nytt og spennende" (ikke noe galt med grov bunn, altså - det var ikke den som gjorde pizzaen ekkel).
Høst sa for siden:
Marte knipe. Jeg elsket den desserten, og holdt på å drive hele familien til galskap ved å lage den hver helg...Pappa var riktignok fornøyd, men han var vel den eneste....:lol:
Jeg har mistet oppskriften - og ville bli lykkelig om noen skulle ha den liggende, og kan dele...Min hadde ikke rosiner i seg, og en ting i oppskriften skulle blandes med eggedosis mener jeg? :vetikke:
Appelsin sa for siden:
Sei i karrisaus.
Leverkaker.
Stekt rogn.
Fiskegrateng.
Appelsinfromasj (som jeg fikk S på da det var tentamen :stolt: )
Lettvinte wienerbrød.
Tallulah sa for siden:
Sukkerbrød og neslesuppe er det eneste jeg husker.
allium sa for siden:
Marte knipe, ja. Og hvalbiff. Og "risotto", den bruker jeg med stor suksess fortsatt selv om den ikke ligner særlig på risotto.
Enkel oppskrift, surr ris og hakket løk i litt smør, tilsett buljong, kok til den er ferdig. Samtidig stekes kjøttdeig og tilsettes tomatpuré. Alt blandes med revet ost. Ungene elsker det.
Fibi sa for siden:
Fiskekaker i brun saus, appelsinris, sånn russedessert eller hva det heter for noe, grøt, ostesmørbrød... :gruble: Kommer faktisk ikke på mer.
Appelsin sa for siden:
Det må jo være derfor jeg har valgt nicket mitt, når jeg tenker meg om :lol:
Señora sa for siden:
Sild som vi sløyet og fileterte.
Skoleboller.
Grov pizzabunn med ettellerannet oppå, vi tok feil og brukte griljermel, det ble kjempegodt.
Rødgrøt.
Pannekaker.
Det var ikke slik at det fristet å ta vare på oppskriftene, jeg husker vi måtte skrape gulrøttene med kniv, for det var slettes ikke alle som hadde gulrotskreller.
Mrs. Longbottom sa for siden:
Appelsinris, og bønneragu med én svinekotelett på fire personer, og kidneybønner som ikke var bløtelagt og bare fikk koke i 20 minutter. det var rett og slett noe av det kjipeste jeg har spist. Men det jeg husker best var at vi måtte spise alt på tallerkenen, og at en gutt i klassen måtte sitte igjen og ble hentet av foreldrene fordi han nektet å spise mais, siden han syns det var så vondt at han brakk seg. Heimkunnskapslæreren vår var en 60 år gammel mann som var skummel
Noba sa for siden:
Jeg husket at vi laget blodpannekaker og at vi bakte en kake som het solskinnskake. Også husker jeg at vi vasket opp. Mye og veldig grundig.
Harriet Vane sa for siden:
Vi hadde en kjempeflink heimkunnskapslærer. Og vi bodde i en kommune med budsjetter gode nok til å kunne lage mat. Det var selvsagt margarin og fokus på lite fett, Ja-mat og nei-mat, men sånn var 80-tallet.
Jeg vokste opp i en kommune der alle flytter på hybel når de er 16, og det å kunne lage bittelitt mat var faktisk viktig.
Vi lagde (som jeg kan huske)
Jeg hadde også heimkunnskap som valgfag, da hadde vi tre timer og fikk lage mye mer og læreren blomstret, for da var det bare de aller mest interesserte (12 stykker fra 4 - 7) og vi hadde det kjempegøy. Jeg har fremdeles kontakt med heimkunnskapslæreren og sender mail når jeg trenger oppskrift på tradisjonskost fra Østerdalen. Hun er helt gull, altså!
Harriet Vane sa for siden:
Eplekakeoppskriften bruker jeg fremdeles, men har selvsagt byttet ut margarinen med smør.
250 g mykt smør
250 g sukker
250 g mel
4 egg
2 ts bakepulver
2 ts vailjesukker eller litt vaniljepulver
Alt mikses sammen og has i en form, skrell 4-5 epler og skjær i båter, ha i så mange båter (stapp litt ned i deigen) og strø på kanel og sukker.
Stekes på 175 C i 30-35 minutter. Prøv med pinne og se om de er gjennomstekt.
Jeg bruker denne som basis for den kjempegode blåbærkaken, der man bare bytter ut eplene med frosne blåbær.
Inagh sa for siden:
Det eneste jeg husker var noen aldeles grusomme sildekaker og kålrabi stekt i tran, fordi vi skulle lære hvordan det var under krigen. :skremt:
MillyMollyMandy sa for siden:
Jeg husker vi hadde ANT-uke, da lærte vi å lage alkoholfrie drinker, med Roses Lime. :D Kan ikke si jeg har lagd det etterpå...
Inagh sa for siden:
Den eplekakeoppskriften bruker jeg og - arvet den etter min mor, og du verden så god den kaka blir. :nam:
... Og må jammen meg prøve den med blåbær!
Serafin sa for siden:
Appelinsris husker jeg også. Og grønnsakspizza, med grov bunn.
Og ett eller annet der de pakket oppi kanel i noe, som ikke skulle være kanel.
Det er alt jeg husker. Og jeg elsket heimkunnskap, og hadde det som valgfag på ungdomsskolen. Eneste jeg husker fra de timene var at vi plukket rips og kokte saft.
Stompa sa for siden:
Vi hadde fire timer når vi hadde heimkunnskap (mulig det var annenhver uke da, eller over færre år?) så vi hadde god tid. Vi lagde mye rart og det meste var ok, men jeg husker veldig lite. Faktisk er det oppvasken jeg også husker best. Særlig at alt måtte tas i riktig rekkefølge, og at bestikket skulle skylles i kokende vann.
allium sa for siden:
Vi måtte koke bestikk og glass.
Stompa sa for siden:
Jeg tror ikke vi kokte glassene. Men de måtte vaskes først, det husker jeg.
isola sa for siden:
Furulysalat og bondeomelett husker jeg godt.. Og minuttpizza, som strengt tatt bare er et ostesmørbrød. Best av alt husker jeg at jeg i en periode måtte lage brun saus hver steika gang. Bare fordi jeg aldri fikk det til. Jeg kan det fortsatt ikke, men hvit saus er jeg god på.
Harriet Vane sa for siden:
Det var mye mas om oppvask og arbeidstallerken som man skulle legge sleiver og slikkepotter på underveis.
Men vi hadde en veldig ok lærer, som sagt, og vi lærte å lage helt ok mat. jeg skjønner liksom ikke poenget med å lage skikkelig vonde ting (steke i tran osv). Matglede bør jo være hovedgreien med å ha heimkunnskap.
Siritk sa for siden:
Kokende vann? Yikes! Vi måtte "bare" skylle det i så varmt vann at en medelev måtte få behandlign for skolding...
Jeg kan huske seibiff, piroger, pizza, stekte kantareller, pannekaker, scones, eplekake klubb&dupp, tomatsuppe og spaghetti med kjøttsaus.
Dixie Diner sa for siden:
Marmorkake! Vi laget sikkert de samme tingene siden vi gikk i parallellklasse. Jeg husker så godt den gangen vi laget marmorkake og alle gikk rundt i friminuttet etterpå og spiste hele kaken sin som om det var en sjokoladeplate. :knegg:
Og så laget vi semulepudding.
Anne C sa for siden:
Marmorkake er vel en klassiker, og den lages ofte enda. I mine 15 år som mat og helselærer har jeg vært veldig nøye på at det vi lager skal smake godt. Bortsett fra det første året, da hadde de et opplegg som de brukte om igjen og om igjen. Der var det bla appelsinris, det er jo ekkelt.
Isbjørn sa for siden:
Jeg har oppskriftsboken min fra ungdomsskolen enda, og bruker den faktisk :)
Dixie Diner sa for siden:
Appelsinris er jo såå digg!
ming sa for siden:
Appelsinris, ja!
Og puddinger i ymse varianter.
Semulegrynsgrøt og sagogrynsgrøt med rød saus.
Lys smørjevning var visst livsnødvendig å få til uten klumper, og ble brukt som base til supper og sauser.
Pannekaker husker jeg en gang.
Fiskegrateng, fiskekaker.
Kjøttkaker.
Diverse gryter.
Formkaker i diverse varianter - krydderkake, marmorkake etc
Rullekake.
Gjærbakst i forskjellige varianter.
Og så spyttet guttene i restene siden de gjerne ble satt inn på lærerværelset. :roll:
Toffskij sa for siden:
Jeg har et veldig levende minne om hvalbiff stroganoff. :skremt: Vi hadde et utrolig stramt budsjett, og måtte lage mat med ørsmå, strengt oppmålte mengder (kjøttsaus av en løk, 20 g kjøttdeig og 1 ss tomatpuré, anyone? Men heimkunnskapslæreren min var utdannet kokk og veldig flink, så han(!!) fokuserte på gjærbakst, det er jo både billig og anvendelig – og han klarte faktisk å lære flere generasjoner drabantbyfjortiser å bake florlette, myke boller og godt brød. Jeg gjør fortsatt som han sier.
Inagh sa for siden:
Appelsinris aner jeg ikke hva er, så det må vi ha sluppet å lage. :humre:
Men nå kom jeg på at hver eneste gang vi skulle skure ned kjøkkenet, var det jeg som fikk den fordømte jobben med å vaske stekeovnen. Åh som jeg hatet det - jeg har totalt fobi mot fett.
... Men du verden - min fantastiske kunnskap om å skure stekeovner kom godt med da jeg flyttet inn i kollektiv i England, sammen med tre andre skandinaver, og vi overtok verdens mest skitne hus, som vi gjøv på med skandinavisk rengjøringsånd. Jeg gikk løs på stekeovnen, og der det var en glatt overflate da jeg starta, var det - etter tre timer intens skrubbing - en ren og fin ruglete overflate, gitt. :knegg:
Dixie Diner sa for siden:
Appelsinris er riskrem blandet med biter av appelsin, det er helt nydelig!
Inagh sa for siden:
Ah, det høres jo godt ut!
Svanen sa for siden:
marte knipe
appelsinris
scones
rullekake (jeg hadde "prøve" der jeg skulle lage rullekake. Gikk ikke så bra, den var visst ikke helt stekt. :sparke:)
Og ellers MANGE av de andre tingene nevnt her ja. Har en del av oppskriftene enda. ;)
annemede sa for siden:
Vi lagde grove scones, pizza, blomkålsuppe, boller, kaker, mye god mat.
ming sa for siden:
Og så fikk vi flinke jentene på gruppa mi som klarte å lage lys smørjevning uten klumper og var fort ferdig med oppvask, koking av bestikk, opptelling i skap og sånt, lov til å rulle duker! Vi var bra heldige! Og jeg har selvsagt fått veldig mye bruk for rulle-treninga senere i livet. :knegg:
Men jeg likte HK godt nok til at jeg tok det i lærerutdanninga også. Heldigvis har tidene forandret seg litt.
emma71 sa for siden:
Jeg husker nesten bare scones. Vi hadde det som tilbehør til annenhver rett, i mitt hode iallefall. Hvalbiff og pannekaker lagde vi også, men ellers husker jeg lite.
Oppvasksregimet sitter godt her og, og at vi måtte vri opp kluten i KALDT vann etterpå så det ikke ble bakterier og sur lukt i den.
Bokormen sa for siden:
Den ene læreren vi hadde i heimkunnskap var ordentlig slem, hun benyttet tiden mest til å stresse rundt og kritisere alt vi gjorde. Vi tok hevn med å bake inn hår og andre godsaker i kjeks som vi ga til henne. :cool:
allium sa for siden:
Og så hadde vi babystell, med dukke.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg husker i hvert fall godt at jeg på en prøve i Heimkunnskap skrev "prøve i brød-sløyd" som overskrift, og fikk nedsatt karakter kun pga. det. :rolleyes:
Isolde sa for siden:
Husker sur søt saus, God pizza (husker den for vi måtte lage 2 siden en i gruppen var muslim).
Engelske fiskekaker.
Appelsinsalat
Fruktsalat
Kringle
Boller i mange varianter.
Sjokoladepudding
Gryterett
Spagetti
Egentlig veldig vanlig og god mat.
De fleste oppskriftene var fra "Boller til buritos" boken.
Isolde sa for siden:
Vi vasket ikke opp bestikk. Det gikk rett i oppvaskmaskinen.
apan sa for siden:
Jeg husker at vi kokte fisk for eksempel, etter følgende oppskrift:
1 liter vann
1 fisk
Jeg husker også utrasjoneringen av kjøtt (4 skinkebiter til et stk skinkeomelett og slikt), surmelksfromasjonen og at søsteren min sin lærer krevde at de prøvela mønsteret som de skulle pynte formkaka med på matpapiret (der kakas omriss var tegnet opp). Pynten bestod av 6 ananasbiter, så det var sannelig viktig å teste først.
Ellers husker jeg igrunnen best at guttene jagde hverandre hele tiden, kastet ting på hverandre, stengte læreren inne i tørkeskapet, kastet mat ut av vinduet og slike ting.
allium sa for siden:
:nikker:
Og kastet våte, skitne oppvaskkluter til hverandre tvers over rommet.
Appelsin sa for siden:
:what: oppvaskmaskin?? :dåne:
apan sa for siden:
Det hadde faktisk vi også :knegg: .
Anne C sa for siden:
Bortsett fra ett år med noen spesielle tilfeller så har jeg opplevd veldig lite tull på heimkunnskapen. Så si alle liker faget og alle får til noe.
Isolde sa for siden:
Både på barneskolen og ungdomskolen. ;) Må huske at jeg er ung og blon.
Joika sa for siden:
Jeg husker best at vi hadde en teoridel før vi begynte, og da fikk vi ganske mye sexdetaljer av læreren. Hun sa det var en bra ting, og jeg husker jeg tenkte hun måtte være rar. :humre:
Vi laget mye jeg ikke husker, men det jeg husker er:
Sagogrynssuppe
Sjokoladekake
Appelsinfromasj
Grønsakssuppe
Fiskeboller i hvit saus
Kjøttkaker i brun saus
Marmorkake (er vel omtrent det samme som sukkerbrød)
Vi hadde heimkunnskap i både 5 og 7 klasse. Jeg husker jeg klarte få G, fordi jeg aldri fikk med meg beskjeder, og derfor ble leksene ofte gjort i full fart......
turi sa for siden:
Mener vi hadde en del gjærdeig, det har ikke hjulpet meg senere i livet hvertfall. Det var pasta, pizza, en del fisk. Det jeg husker best var den ovnsbakte fisken med grønnsaker og pizza. Det var skikkelig godt!!
Tallulah sa for siden:
:knegg: Da den kom ut hadde jeg vært i jobb i mange år.
Hva i alle dager er marte knipe, forresten?
Tåtti sa for siden:
Jeg hadde skolekjøkken på 70-tallet.
Solblomst sa for siden:
Boller.
Scones.
Løksuppe.
Fiskepizza. :skremt:
Bønnekaker.
Filifjonka sa for siden:
Jeg husker ikke oppskrifter, men jeg husker mye vi laget: Kokt torsk, pannekaker, ertesuppe, boller, stekt lever, kjøttkaker, brød, rundstykker, eplekake, rullekake, sukkerbrød, bakepulverwienerbrød (som var veldig gode), scones, appelsinfromasj, trollkrem, semulegrøt, marmorkake, pizza, hvit saus, brun saus, ris med fløte og rørte tyttebær, fruktgrøt, råkost som det het (revne grønnsaker), sikkert mye mer også som jeg ikke husker i farten. Dette var på 70-tallet. Vi hadde ikke oppvaskmaskin og kokte bestikket. Og det var arbeidstallerken og alt det der. (Det bruker jeg faktisk noen ganger...)
Jeg lærte mye på skolekjøkkenet, brukte det jeg hadde lært til å bake og lage mat hjemme, og har hatt mye nytte av det siden. Vi hadde en flink lærer, moren til bestevenninnen min, som var streng men kunne sine saker. Vi lærte grunnteknikker som å lage sauser, luftige gjærdeiger osv.
Anne C sa for siden:
Denne boka er faktisk veldig god. Jeg bruker mange av oppskriftene privat. Etter å ha brukt boka siden den kom ut for første gang i 1998, så har jeg rukket å teste ut de fleste av oppskriftene.
Inagh sa for siden:
Jeg var den eneste jenta på ungdomsskolen som fikk G i heimkunnksap. Resten av gjengen fikk vel S, tror jeg. Akk ja - den G'en speilet interessen min... en interesse jeg har ennå... eller skal vi kanskje si mangel på interesse? :lol:
apan sa for siden:
Tror ikke burritos fantes da jeg hadde skolekjøkken heller nei :knegg: .
Anne C sa for siden:
Den kom ut første gang i 1998.
Slettet bruker sa for siden:
Atte.
:sparke:
Jeg lager den maten derfra enda jeg. Hele tiden. Fordetatte jeg er ikke så flink til å lage mat - og det der får jeg faktisk til. Sjokoladekaken jeg alltid får skryt for forsjempel - den er fra syvende klasse skolekjøkken.
Ru sa for siden:
Jeg kan ikke huske så mye av hva vi lagde, men det var ikke mye lever og rogn i hvert fall.
Jeg husker dog at det var grapefrukt til dessert en gang og alle fikk en halv en. Det gikk ikke ned til tross for et halvt kilo sukker på. :liker fortsatt ikke grapefrukt:
Men det gikk i fisk, pannekaker, raspeballer, grøt, empanadas og alskens.
Vi måtte koke bestikket. Og så hadde vi sånn rulle til håndklær og kluter og sånn.
Siritk sa for siden:
Kan slå et slag for "Boller til burritos" jeg også. Hadde den ikke selv, men "fikk" den av en totalt matuinteressert lillebror.
Semulegrynsgrøt! sukk
Ru sa for siden:
"Fra boller til burritos" er ikke den kokeboken jeg hadde giddet å bruke penger på, for å si det slik.
:eier mange kokebøker, deriblant den:
Da hadde jeg heller kjøpt "Familiens store". :nemlig:
Agent Scully sa for siden:
Arme riddere. De tøffe guttene var SÅ kritiske da vi gikk igjennom oppskriften, men pipen fikk raskt enannen lys, for det var jo digg! Heitevegger var også en favoritt. Dette var på barneskolen, ungdomsskolen har jeg fortrengt.
kalufs sa for siden:
Rullekake, kokt høne, og at vi delte kjøttstykker er det jeg husker vi drev med.
Anne C sa for siden:
Hvorfor ikke? Det er masse gode oppskrifter der. Ikke avanserte, men gode og gjennomprøvde oppskrifter.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg er altfor gammel til å ha den fra boller til burritos-boken. :knirk: Men noen av småsøsknene mine har hatt den. Vi hadde en svart en som het Heimkunnskap for barnetrinnet eller noe sånn.
Jeg har Ingrid Espelids rutete som min basisbok.
emm sa for siden:
Husker også at vi lagde mye rart og noe godt i heimkunnskap. Hadde en veldig flink lærer også, men dette var vel den gangen at skolen ikke var en del av kommunebudsjettet heller, pengene gikk faktisk rett til skole uavhengi av hvor man bodde. ;)
Oppvasken husker jeg også, med kokende vann, skylling, gnikk og gnu. :knegg:
Dette minner meg om 70-tallskameratene (Eia & co) og skolefeform -74, skolekjøkken ble heimkunnskap, den onde og gode kostsirkelen. :knegg:
www1.nrk.no/nett-tv/klipp/319
Ru sa for siden:
Jeg fikk den av min mor (som jobber på skole) når jeg flyttet hjemmefra. Hverdagen ble mye bedre når jeg fikk ordentlig kokebok til jul av min tante. :knegg:
amylin sa for siden:
Blomkålsuppe, pannekaker, brun saus, hvit saus, men jeg husker ikke hva vi lagde sausene til, tilslørte bondepiker, pølsegrateng, fiskegrateng, pepperkaker, kokosmakroner, sandnøtter, sjokoladekake, skolebrød, boller, grovt brød, rundstykker, havrescones og vi laget helt sikkert en god del til, men det husker jeg ikke.
Tangina sa for siden:
Husker ikke så mye, men appelsinfromage lagde vi, og marmorkake, og scones. Og lever i saus. På barneskolen lærte vi rullekake - det pleide jeg å lage hjemme. Jeg husker lite av middagene, men dette var på 70-tallet og det var nok stort sett bare tradisjonell norsk mat. Jeg har ikke spart på noen av oppskriftene.
Tangina sa for siden:
Når det gjelder oppvask, husker jeg at vi ikke brukte såpe på flaske, men at vi hadde et slikt sunlight såpestykke i en holder som vi ristet (eller hva man skal kalle det) i vannet.
Skilpadda sa for siden:
Vi lagde en god del gjærbakst - hveteboller, skoleboller, grove rundstykker. Ellers husker jeg grove scones, formkake, blomkålsuppe, rognkaker, stekt sei, blodpudding (fra scratch), ferskost, pølse-/tomat-/pastagryte med karri, rødgrøt, pannekaker, kjøttkaker med kålstuing, semulegrøt. Det var mye annet også, særlig i sjette klasse hadde vi en litt original lærer som lærte oss litt pussige ting (som "ferskost", det var morsomt, husker jeg). Og så lærte vi å vaske klær. :jupp: En gang skulle alle ta med en ullgenser som vi skulle lære å vaske på riktig vis. Jeg husker også at vi hadde litt grunnleggende økonomi, om å sette opp budsjetter og sånt.
Lorien sa for siden:
Appelsinris
Furulysalat
Skoleboller
Pitabrød
Rundstykker
Boller
Fruktsalat
Risotto
Scones
Minuttpizza
Sukkerbrød
Ostesufflét
Semulepudding med rød saus
Riskrem
Trollkrem
Marmorkake
Biff Stroganoff
Fisk i form
Mjau sa for siden:
Appelsinris. :hjerter:
Det har jeg ikke lagd siden.
Noen som har oppskrift? Var det ikke mandler i den og tro?
Gjerbakst hadde vi mye av ja. Og så lagde vi scones hele tiden.Og ikke slike firkantede, men runde som så ut som pizzabunn. :fnise:
Det kjedeligste var oppasken, og å telle over skuffer og skap etterpå så alt stemte.
Og guttene var totalt uinteresserte, og tullet rundt hele tiden. Og jeg husker vi ble sure på dem siden vi gjorde så godt vi kunne for å få skryt, og så endte det opp med kjeft fordi gruppa var urolig. Og så var det jo ikke vår skyld! :ordentlig jente:
Jeg hadde skolekjøkken på videregående også. Da var det mye mer spennende, og vi lagde hele måltider og fikk til og med ta med oss hjem når vi hadde bakt.
Macky sa for siden:
Kakao som kokte over :nemlig;
Russedessert
Kjøttpudding
Pølselapskaus
Morella sa for siden:
Ja, fysj! Det gjorde de i min klasse også. Husker jeg var rystet over oppførselen.
Husker ikke så mye hva vi laget, men iallefall:
Rullekake
Sukkerbrød
Fisk i form
Brød
gnuri sa for siden:
Det eneste jeg husker fra heimkunnskapen var at læreren hadde LANGE, lakkerte kloliknende negler, og at jeg syntes det var så ekkelt når hun stappa fingrene ned i deigen :grøsser:
Fadese sa for siden:
Det aller første vi laget, var kakao.
En gang laget vi matpakke.
Ellers husker jeg at vi bakte brød, boller og rundstykker, laget levergryte, gulasj, appelsinris, arme riddere, bondeomelett, stikkelsbærsuppe og fiskepudding.
apan sa for siden:
Opptellingen var gørrkjedelig. Det var vel nr 1 eller 2 som gjorde det. "2ern vasker, 1ern tørker og teller opp" :dåne: .
Jeg husker ennå den gangen guttene valgte å spise en rullekake ved å sette den rett opp og ned på bordet og gnafse seg nedover. Og at noen av guttenes horn måtte fryses i egne poser de gangene vi skulle spare dem til et senere måltid "fordi ingen andre kunne spise dem" (som læreren sa, det var faktisk den gangen vi hadde en som var litt realistisk...).
Vi lærte også å vaske en ullgenser, det lærte vi ved at læreren tok med en av sine og balja ble rotert rundt. Kjempegivende.
Mamma var alltid så irritert fordi hun syntes vi lærte alt så upraktisk. Utrolig mange vannbad og styr, hun mente at det hadde vært mer nyttig å lære litt effektiv matlaging med tanke på at man faktisk skulle bruke dette i en hverdag hvor gjerne mor og far jobbet. Akkurat det hadde hun sannelig rett i.
Fadese sa for siden:
Stikkelsbærsuppa fikk jeg forresten gleden av å spise godt saltet, etter at jeg skulle spille nabogruppa et puss, men endte med å måtte spise den selv. Det vær FÆLT, altså. :skremt:
Chablis sa for siden:
Russedessert
Pizza
Grøt.
Joika sa for siden:
Vi laget også appelsinris. Husker at jeg ikke var så positiv, men det smakte overraskende bra.
Fadese sa for siden:
Og nå kom jeg på panert sei, fruktsalat, smørgrøt og kokt blomkål med ostesaus.
Tjorven sa for siden:
Vi hadde ikke råd til noen bok på heimkunnskapen, og knapt noen mat heller. Vi fikk utdelt stensiler med oppskriftene på og kjøttstykkene vi fikk når vi skulle lage mat var latterlige små.
Jeg husker hva jeg fikk i oppgave å lage da vi hadde "eksamen" i heimkunnskap: kjøttkaker i brun saus med poteter. Jeg fikk S :stolt:
Videre husker jeg at vi laget: rullekake, rundstykker, levergryte (grusomt), pizza, spagetti med kjøttsaus, risengrynsgrøt, grønnsakssuppe blant annet.
Jeg har alltid likt å lage mat, men husker at jeg synes oppvasken var helt grusom. Vannet var visst aldri varmt nok for vår lærer og selv da svei det i hendene.
Maiden sa for siden:
Det jeg husker best, er stekt rogn.
Isolde sa for siden:
Det som er gøyt med boller til buritos boken er at den kommer i nynorsk for oss som bor i nynorsk kommuner. Jeg fikk den på bokmål men storebroren min som er 2år eldre fikk den på Nynorsk.
Tror jeg hadde heimkunskap i 2001. Er ihvertfall konfirmert det året.
rine sa for siden:
Jeg husker ingenting. Ingenting, faktisk. :bekymret:
Isolde sa for siden:
23 1/2 (viktig med det halve) er ikke SÅ ungt da :p er sikkert noen som er yngre enn meg her inne.
rine sa for siden:
Ja, ja, Isolde. Hadde ikke forundret meg om jeg har vært læreren din. De første elevene mine må vel være rundt 25 nå. Jajamensann. :knirkestemme:
Isolde sa for siden:
Skal du ikke se bort i fra ;) Vert lærer på vest siden av Bergen eller i sentrum ?
Veslemøya sa for siden:
Arme riddere og semulegrynsgrøt husker jeg veldig godt at vi laget.
Dixie Diner sa for siden:
Og jeg i 2002. følte meg plutselig gammel jeg også
Jeg hadde vel heimkunnskap i 1992 eller noe sånt, på barneskolen. Vi hadde på ungdomsskolen også, et par år senere.
Veslemøya sa for siden:
Jeg underviser i Mat og helse og har naturligvis god kjennskap til fra boller til burritos. Jeg må innrømme at jeg bruker den en del privat også. Den inneholder jo mange enkle basisoppskrifter.
naima sa for siden:
Eg hadde eit 5x5cm arr på underarma i minst 10 år etter at ein klassekamerat vrei krana med det varme vatnet over til den andre kummen - via punktet der arma vi var plassert. Eit års tid etterpå vart det kjøpt oppvaskmaskin på skulekjøkenet - vi måtte likevel vaske alt sammen først, og skylle i lunka vatn.
Vi lagde pæresuppe, av pærer som vart kokt i svak sukkerlake og tilsatt gelatin. Vi var ikkje nødvendigvis så flinke til å røre mens gelatinen vart helt i... Og så lagde vi appelsingele (det var ganske godt) og levergryte (eg fekk med alle restane - ganske mykje, med andre ord - heim til bikkja) og brun saus. Sistnemnde såg eg aldri poenget med, det fanst då sausepulver å få kjøpt! Elles har eg ingen direkte traumatiske minne om maten, den var stort sett heil ok og eg lærte sikkert ganske mykje.
Eg bruker visst framleis kjøttkakeoppskrifta ("forloren fugl" eller noko slikt trur eg dei kalte den) og oppskrifta på grove horn.
Minty sa for siden:
Jeg husker en stikkelsbærdessert som ble spyttet i før den ble bært opp på lærerrommet. :rolleyes: Vi lagde også en gedigen sildefrokost til lærerne til jul. Ellers husker jeg en stadig mangel på råvarer, melbiller i posene med varer på spiskammerset, nedfryste pakker med melk gått ut på dato som vi lagde vafler og pannekaker av, klesrulla og den ufyselige læreren som skjelte meg ut foran alle fordi jeg "rørte feil i gryta". Hun har jeg faktisk ikke glemt enda. :mad: Hun brukte mesteparten av tiden sin på å sitte med lommespeilet sitt og påføre mer leppestift og vaselin (!).
polarjenta sa for siden:
Det jeg husker best er at vi hadde en oppgave der vi var delt i grupper og vi fikk hver vår ting vi skulle lage mat av. Min gruppe fikk innmat, så vi lagde pizza med lungemos.
ItsOnlyMe sa for siden:
Risotto
spaghetti og kjøttdeig
potetmos med tilbehør
gulerotkake
marmorkake
fiskeboller
russedesser
rømmegrøt
sviskegrøt
seibiff
Harriet Vane sa for siden:
Og her er Marte Knipe. :værsågod:
Ingredienser
1 l TineMelk Hel
¾ dl sagogryn
½ dl rosiner
½ dl skåldede mandler
1 ss sukker
1 ts romessensdråper
Dryss og tilbehør:
1 dl skåldede mandler
2 dl rørte jordbær , eller annen god konsentrert rød saus
Dette er identisk likt vår sagogrynsgrøt.
Tallulah sa for siden:
Noterer at Marte knipe ikke kommer til å bli laget på mitt kjøkken. Det hørtes motbydelig ut.
Robyn sa for siden:
Skal vi se hva jeg klarer å komme på i farten:
Hvalbiff
Semulepudding
Pizza
Scones
Grove horn
Fruktsalat
Marmorkake
Rullekake
Sjakkruter
Resten er nok fortrengt. :knegg:
Og legg merke til at hvalbiff kom helt øverst på lista, det er et måltid jeg aldri kommer til å glemme. Og ikke fordi det var så godt. :hehehe:
rine sa for siden:
:skeptisk: Kanskje, kanskje ikke ... Jeg tror likevel ikke at jeg har vært læreren din. Da hadde du aldri skrevet vest siden. :niks:
:knegg: (Du tålte den? )
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.