Jeg har lest den saken som er på alle nettavisene nå og da begynner jeg å lure, 11 år og kan ikke holde seg flytende og plaske seg inn til land? Får ikke barn svømmeundervisning i det hele tatt i dag? Jeg har tenkt på det flere ganger at det er mange barn (forholdsvis store barn) som drukner i Norge og jeg har mange ganger lest om tomme skolebassenger, men er det virkelig så ille?
(Jeg linker ikke, siden det ikke er denne ulykken jeg vil starte en tråd om, men svømmedyktigheten hos barn).
Gjør du noe ekstra for å lære barnet ditt å svømme?
Nå er Junior bare 5 år og har begrenset bevegelsesradius, men om noen år vil han kunne farte rundt her og vi har flere vann i umiddelbar nærhet. Han skal på svømmekurs til høsten og jeg vil at han skal lære å svømme i løpet av de neste par årene. Jeg begynte på svømmeskole når jeg var 7 år og var svømmedyktig når jeg var 8.
Hos oss har jentene gått på svømmekurs. Guttungen satte seg på bakbeina siden det var i fotballretreningstida, så han har vi lært opp selv. På skolen har de 10-15 uker svømming i løpet av 5. skoleåret.
Jeg mener at det er sånn at alle skoleelever etter fjerdeklasse skal være svømmedyktige og trygge i vann (nedfelt i lærerplanen?). På skolen til poden skal de ha 10 ganger med svømmeundervisning til neste år. Etter min oppfatning er det altfor lite til å sikre at alle barn blir svømmedyktige, har lært mange barn å svømme, og det er mange som trenger mer enn ett kurs for å bli trygge.
Siden jeg nok er mer enn gjennomsnittlig opptatt av svømming, har poden gått på svømming siden før han kunne gå, og han har vært svømmedyktig og trygg i vannet lenge.
Jeg synes det burde være et skoleansvar, fordi konsekvensene av å ikke kunne svømme er samfunnsmessig dyre og tragiske. Våre barn skal på svømmekurs uansett, få egenskaper er viktigere å kunne.
Desverre er det veldig enkelt å tømme et svømmebasseng for å spare penger. Og da blir svømmeopplæringen deretter.
Her er jeg litt usikker på hvordan det er på skolen, men de har svømmebasseng i drift der. Og SFO er i bassenget fra og med 2.trinn.
Knotten kan selvberging, som er det aller viktigste. Altså: flyte så han kan trekke pusten, og komme seg inn til kanten og opp. Jeg har vært svømmeinstruktør i mange år (tidligere), og vi har veldig god tilgang på basseng, så jeg bekymrer meg ikke for mitt eget barn. Det er dog mange som ikke er så heldig.
Ulykken har skjedd ikke så langt fra der vi bor. I Osloskolen får elevene svømmeopplæring på 4. trinn. Hos oss er det en time hver tredje uke - ca. 10 timer med svømmeopplæring. Det er det kommunen har vedtatt at elevene skal få... Skolene kan, om de har budsjett til det, legge inn flere timer, men få skoler har økonomi til det.
For barna som går på aktivitetsskolen er det også ofte et tilbud om bading - i allefall på de skolene jeg kjenner til i nærområdet. De driver ikke med svømmeopplæring, men med vanntilvenning.
Konklusjonen blir at ut i fra de rammene skolene blir tildelt vil svært få elever lære å svømme av svømmeundervisningen på skolen, og det blir opp til de enkelte familiene å lære barna å svømme.
Nå leste jeg et sted om ulykken at det var over 15 personer til stede, blant dem flere voksne, men ingen kunne svømme.
lillegutt har hatt 10 ganger svømming i hhv 1. og 2. klasse, i tillegg til ukentlig terapisvømming på skolen de samme årene. I tillegg har han i år gått på ukentlig svømmekurs, og 2 ganger intensivkurs per uke siden mai.
I fjor sommer og i sommer deltar han dessuten med SFO på et ettukers vanntrenings- livrednings og sjøvettskurs i regi av den lokale svømmeklubben og gjensidigestiftelsen..
I tillegg er vi i bassenget 2-3 ganger per måneden nå - jeg kjører 45 minutter hver vei for å få dette til, men var oftere - ukentlig fra han var 2.5-6 år, der vi bodde før.
I snitt er han altså i bassenget 2-3 ganger i uka :humre: (det er jo ikke rart han flyter som en dupp egentlig).
han har hvalmerket og skilpaddemerket og 25-meter-knappen. Han kan flyte 15-20 sekunder på ryggen, og svømme både på bryst og mage - langt også om det står på, og i bølger.
Han kan dykke til bunnen og ta salto under vann også.
Jeg vil si jeg har gjort mitt og er sjeleglad for at han er blitt en godt svømmedyktig 7-åring som er trygg på vann. Han begynte såvidt å svømme da han var 4.5 og har økt på derfra.
Han blir å fortsette på svømmekurs til høsten også!
Jeg benytter anledningen til å legge ut disse tipsene:
Noen steder har de jo nå startet med egen svømmeopplæring for f.eks. kvinner av utenlandsk opprinnelse (spesielt muslimer, ettersom de ikke helt uten videre kan dra i offentlig bad etc.), fordi man vet at dette er en gruppe som ikke kan svømme. Jeg vet også at Norges livredningsselskap i hvert fall tidligere hadde egne innvandrer-kurs etc. fordi den gruppen typisk ikke har fokus på svømmeopplæring.
Om man kunne hatt god svømmeopplæring i skolens regi, hadde man kunne fanget opp alle disse gruppene som vanligvis faller utenom. Problemet er at skolene ikke har ressurser, hverken basseng eller instruktør, eller rett og slett er så strupet på økonomien at de prioriterer det bort.
Jeg ser på det som oss som foreldre sitt ansvar å lære barna våre å svømme.
Vi har gått jevnlig på svømming med våre to siden de var små, og gjør det ennå. I tillegg så er vi så heldige at vi har basseng på skolen vår, så her har de hatt ukentlig svømming siden førsteklasse.
Jeg vet at det er 2 bassenger her i kommunen, begge i forbindelse med skoler, men jeg vet ikke hvor mange timer elevene får og på hvilket trinn. Jeg hadde svømmetimer på hvert trinn på barneskolen (Island), og halve året i 7 og 8 (Norge). Men det er jo noen år siden.
Våre barn lærte seg ganske tidlig å svømme, vi har sørget for å oppsøke vann tidlig og ofte for at de skal bli trygge.
Når det gjelder drukningsulykken, så var vel disse guttene fremmedkulturelle. Det er ikke godt å si hvor lenge de har vært i landet.
Jeg mener også at det er et foreldreansvar å sørge for at barna er / blir svømmedyktige. Flott med opplæring i regi av skole, men i bunn og grunn foreldrene sitt hovedansvar.
I Oslo er svømmeopplæringen i skolen jevnt over en vits, desverre. 10 skoletimer med skifting og av og til også reisevei gir kanskje rundt 5 klokketimer med opplæring. Så vidt jeg vet kan disse være spredd utover søle skoleårene opp til fjerde klasse.
Jeg vet ikke om jeg er helt enig i dette. Det er ganske dyrt å dra i bassenget for en hel familie og hvis foreldrene ikke kan svømme, vil heller ikke barna lære det.
Da er det vel strengt tatt opp til foreldrene å sørge for at man finner andre egnede til å lære ungene det da.
Å lære et barn å svømme tar tid, og det krever at man er i basseng/vann jevnlig, og at hver enkelt unge får fullt fokus på sine ferdigheter, og det kan man ikke forvente at skolen skal ta ansvar for. At de bidrar er flott, men det er også alt.
Her har ungene svømmeopplæring i skoletiden og i sfo tiden i 1 og 2 klasse. Noen timer i 3 og 4 klasse. Og i 5 klasse er det slutt. Vi har basseng på skolen, og jeg syntes ofte det er "Stengt pga vedlikehold" - og da snakker vi flere mnd. Mine har gått på svømmeopplæring i form av fritidsaktivitet i tillegg til det de har hatt på skolen. Men det er dessverre mange skoler som ikke har dette tilbudet.
Jeg er både enig og uenig i at det er foreldres ansvar. Enig i den forstand at alle foreldre burde sørge for at barna lærer å svømme, uenig fordi konsekvensen av å ikke lære er så fatal. I Oslo er det megadyrt å gå i svømmehallen, svømmekuts er dyre og ofte fullbooket lang tid i forveien. Svømmedyktighet blir et klasseskille om ikke skolen sørger for å ta tak i det.
Det er vel strengt tatt å sørge for at det blir politisk vilje til å fylle bassengene? Vi tok ansvar selv da vi bodde i Oslo og sørget for (svinedyre) svømmekurs. Eldste har hatt 1/3 skoleår med to skoletimer svømming i år, men det er langt fra nok til at hun er svømmedyktig. Vi får bare fortsette å øve på fritiden.
Noen innvandrere virker uvant med sjø, elver og vann og vannsikkerhet generelt og flere ganger har jeg hørt/lest krav fra denne gruppen om å gjerde langs elver, sjø og vann. Det går jo ikke, det er vel bedre å lære seg å svømme og eller respekt for vann, skaffe seg flytevest, osv.
Glitter har helt rett i at dette ikke kan være opp til foreldrene, for foreldre uten evne eller vilje til å gi ungene nødvendig undervisning kan jo risikere å ta livet av ungene sine.
Eg meiner at dette må vere eit delt ansvar. Eg syns alle skal lære å svømme på skulen. Dei skal i alle fall kunne holde seg flytande og kunne dykke. Så får det vere foreldrene sitt ansvar å vidareutvikle det og halde ved like.
Eg er ein elendig svømmar, og vil veldig gjerne at mine barn blir betre.
Uansett hvordan man vrir og vender på ting - ungene våre er våres eget ansvar. Ja, skolen skal være en førende part, men til slutt er det faktisk vi som foreldre som har hovedansvaret.
Sønnen min har gått på babysvømming fra han var 8 måneder til han var 4 år. Deretter gikk han på svømmeskole for å lære seg mer teknikk. Nå har vi basseng i huset og han er en god svømmer, men jeg er usikker på hvor langt han skulle klare å svømme om det er bølger og tøft vann. Men han vet godt at han skal legge seg å flyte.
Jeg synes det er kjempeviktig at også skolen er på banen når det gjelder svømmeopplæring. Selvsagt burde alle foreldre lære ungene sine å svømme, men det er ikke alle som har muligheten til det, både av økonomiske og andre årsaker.
Her har de litt svømming hvert år fra andre klasse. 2 klasse hadde i år svømming tre ganger, så er det vel litt mer i 3. 4 er det året de har mest svømming. Eldste hos oss gikk på svømmekurs og lærte å svømme da hun var mellom 6 og 7. Så hang vi oss på en nabogjeng som leier basseng en gang i uka og der har vi nå gått lørdager i 3 år. Mellomste lærte seg å svømme i fjor rett før han ble 7 og han har nå tatt 500m merke. Vet at skolen har ekstra undervisning for "ikke svømmedyktige", men jeg synes det var greit å ta seg av den biten selv.
Ja, ungene er vårt ansvar. Men jeg tror (merk: synser i vei) at samfunnsøkonomisk sett så er det antakelig mye penger å hente på at samfunnet spares for store kostnader mht redningsaksjoner, sykehusopphold, evt sykepenger hos berørt familie og mulig institusjonsophold resten av livet hos druknede som blir svært hjerneskadede i etterkant.
Selvfølgelig - jeg er helt enig med deg. Det ligger jo i skoleplanen at svømmeopplæring skal være en del av pensum. Og dette er jo noe som blir nedprioritert i de fleste kommuner dessverre. Det er enkelt og ta fra barn. Barn burde absolutt lære å svømme for å forebygge ulykker og senskader og kostnader som følge av ulykker. Men jeg mener jo at vi som foreldre har ett ansvar og sørge for at ungene vedlikeholder det de lærer på skolen, og dersom skolen til stadighet har skilt som "Stengt pga vedlikehold" - så bør man kanskje gjøre noe med opplæringen for sine egne barn. og var ikke dette noe av lovnaden til Stoltenberg-regjeringen i forrige stortingsperiode, om at alle basseng i norge skulle fylles?? Sammen med heldagsskolen....? Som igjen er en heeeelt annen diskusjon
Jo, jeg ser den, men blir det da riktig å pålegge skolen å skulle ta ansvaret? Det er jo ikke bare svømming man ser at foreldre ikke har mulighet, av forskjellige årsaker, til å lære barna sine.
Jeg synes vel i grunn at det blir for enkelt å si at det er skolen sitt ansvar, når vi selv ikke klarer å ta tak i ting. Skolen er ikke en ekstra foreldre for barna våre. De er vårt ansvar, og det er vi som må ta ansvar for grunnleggende opplæring, og er vi ikke i stand til det, så må vi søke hjelp.
Mannen min hadde seriøs vannskrekk, så i frykt for å overføre dette til Storebror, begynte vi på babysvømming med guttungen allrede da han var tre måneder gammel. Vi hadde en fantastisk fin instruktør, som virkelig så mannen min - som tvang seg ned i vannet sammen med oss da vi begynte på andre kurset. Når vi holdt på på egenhånd, tok hun seg av mannen min, og med hennes hjelp, lærte han faktisk å svømme fra ene enden av bassenget til det andre.
Nuvel - digresjon - men lell - for å forebygge drukningsulykke her i huset, har altså Storebror vært jevnlig i basseng siden han var baby - og mannen min som en lykkelig bivirkning av det.
Jeg ser på det som skolens ansvar, men resignerer og innser at vi må ordne det selv. Særlig siden jeg syns de skal være svømmedyktige før 4. - 5. klasse.
Men svømmekurs er dyre og det er tragisk at en ferdighet som er så viktig i et land som Norge, med masse kyst og nærhet til vann, skal bli en klassesak.
Er det så dyrt altså? Mener vi har betalt 800,- per halvår jeg i den lokale svømmeklubben, det er vel ikke så ille?
De har i tillegg ordnet med støtte fra Norges Svømmeforbund så de har kunnet ha en ekstra voksen i vannet pga lillegutt har spesielle behov, kjempebra!
Jeg ser nå at begge guttene omkom - og tankene går til de stakkars etterlatte.
Kjenner jeg blir kvalm og uvel - får lyst til å bære begge ungene over i min seng og bare tviholde på de....
M^2, de svømmekursene jeg har sett på har kostet godt over 1000 kroner. Hvis man i tillegg har flere barn og trenger en 3-4 kurs per barn blir det kjapt litt penger. I tillegg vil et hvert besøk i svømmehall for en liten familie koste opp mot 500,- per gang.
Akkurat det er jeg helt enig i, og her burde noe gjøres. Kanskje spesielt opp mot innvandrere, siden de ofte kanskje ikke har så god råd, eller ser behovet på samme måte. Selv ikke på de skoler hvor der er eget basseng.
Hos oss er det det, og i klassen til minsten her (3.klasse), så hadde de svømming en gang i uka. De er 18 elever, og de hadde to voksne med i bassenget. (egentlig tre, da en elev krever assistent, men så lenge den aktuelle eleven er i vannet, så kan ikke hun vike fra han, så hun regnes ikke med) Og det sier seg selv at to voksne ikke kan gi 18 elever en individuell god svømmeopplæring. Ikke i løpet av den korte tiden en slik svømmetime er.
Men kanskje burde skolen bidratt med å følge med, og så gi anbefalinger videre til de elevene som ikke henger med? Gitt foreldrene et varsel om hvordan ståa er, og kanskje tipset om videre oppfølging. Ett eller annet.
Ja, det er dyrt, men det kan jo vise seg å være vel investerte penger da.
Men dere som bor utenfor oslo hvor det er bassenger tilgjengelig i kommunen, har dere f.eks. en mulighet til å ta initativ til dette selv? Gå livreddingskurs og leie basseng for å drive opplæring. Det gjorde de i Gjerdrum kommune - en gruppe foreldre som tok dette initativet selv - og det ble ett supert tilbud til oss andre, det ble ett non-profit tilbud :)
Her koster det billigste svømmekurset 1450,- + 100,- i medlemsavgift. Med tre barn blir det fort noen tusen... Vi har råd til det, men jeg bor i den bydelen i Oslo som scorer lavest på levekårsindeksen. Det betyr at maaange ikke har råd.
All opplæring er i bunn og grunn foreldrenes ansvar. Også i de andre skolefagene. Det betyr ikke at det er greit at samfunnet gir ungene våre korte kurs i basisfag som norsk og matematikk på enkelte klassetrinn. Det ville vært fullstendig hårreisende. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor vi som samfunn aksepterer at barna får så utrolig dårlig opplæring i svømming, det er en ferdighet man faktisk kan dø av å ikke kunne skikkelig. Jeg mener at selv om det er foreldrenes ansvar å lære barna å svømme, er dette så viktig at samfunnet bør legge til rette for at god svømmeopplæring gis til absolutt alle. Og det innebærer flere bassenger, regelmessig undervisning i skolen og priser som gjør at foreldre med normale inntekter kan ta med barna sine i bassenget regelmessig uten å tenke på det på samme måte som inngangspenger i en fornøyelsespark.
Og her er opplæringa for dårlig som mange andre steder, de får kurs i SFO på 2. trinn og på skolen på 3. og 4. trinn tror jeg. For kort, for seint og for lite. Så mine barn har fått svømmeundervisning utenom og kan svømme.
Ja, det er tragisk. Her er det slik at vi kvier oss for hver tur i bassenget. Ikke fordi at vi ikke har råd til det, men fordi at vi ser hvor unaturlig dyrt det er liksom.
Men siden vi er inne på dette med barn i nærheten av vann, så skremmer det meg også hvor slepphendte mange foreldre er når det gjelder bading ute i det fri. Snakker da IKKE om dagens ulykke. Den var vel, slik jeg har forstått det, en ulykke av helt andre årsaker.
Vi har tre badevann i umiddelbar nærhet av oss. Er et av dem som er mer brukt enn de to andre, og på dette vannet så er det en øy, og i mellom den og badeplassen er det et stupebrett på en flåte.
Jenta vår på 12 har de to siste årene mast om å få lov til å dra opp dit alene med venner, og å få lov til å svømme ut til øya. Vi sier nei, og da får vi jo høre at alle andre får lov...
Og jo, selv om ikke alle andre får lov, så er det mange som får lov. Vi sier nei, fordi at vi vet at jenta bare er 12 år, og selv om hun kan å svømme, så er hun ennå ikke i stand til å takle en krisesituasjon, og hva vet vi om hvordan hennes venner vil reagere om hun holder på å drukne? Dette tror jeg er tanker mange andre foreldre ikke har. Mange tenker at joda; barnet mitt kan svømme, og barnet er jo ikke alene, så da er det jo ingen fare.
Da anbefaler jeg en tur til Risenga svømmehall i Asker, der koster det 105 for voksne og 80 for barn uka, noen kroner mer i helga. Familiebillett 330 i uka.
Det er også mulighet for billigere klippekort :nemlig:
Ok, gratis er det ikke, jeg ser den.
Som sagt - jeg betalte 800,- for svømmekurs for lillegutt, så prisene varierer nok noe...
Det er økonomisk vanskelig for mange å få vært med på svømmekurs, og i svært mange kommuner er det lange ventelister og vanskelig å komme seg inn på kurs. I tillegg har i alle fall jeg opplevd at det er vanskelig å finne ut hvordan man finner informasjon om svømmekurs, og det kan være en ganske stor terskel for de med annen språkbakgrunn enn norsk, eller de med dårlige leseferdigheter.
Man kan synse så mye man vil, men læreplanen i kroppsøving sier at eleven skal: utføre grunnleggjande teknikkar i symjing på magen, på ryggen og under vatn symje på magen og på ryggen og dukke
forklare og utføre livberging i vatn og livbergande førstehjelp
Mine barn har ikke lært å svømme på skolen, det har de lært av oss hjemme. Heldigvis er vi så flinke til å svømme at vi har klart å lære dem det uten store problemer. Ikke alle har foreldre som kan svømme.
På skolen hos oss er det ikke svømmebasseng, og svømming er mellom 8 - 10 ganger en gang i løpet av barneskolen.
herregud så tragisk å miste to gutter på den måten.
MIn eldste kan ikke svømme og hun har såpass vannskrekk at det kommer til å ta lang tid for henne å lære tror jeg. hun liker vann så lenge hun slipper å få det på fjeset og så lenge hun har beina på bunnen. skal vi øve på svømming får hun helt panikk. Prøver å ta henne med på badeland/svømmehall 1 gang i mnd ca..
Her har de svømming fra 1. klasse siden skolen ligger vegg i vegg med en stor svømmehall. Men de lærer ikke å svømme, egentlig, de leker bare i første klasse. Gjør seg kjent med vannet og sånt. Tror de begynner med aktiv svømming i 2. klasse nå til høsten, da får de i hvert fall flere svømmetimer (i 1. klasse er det bare rundt 5 ganger i året).
Eldste kan ikke svømme. Eller, jeg tror egentlig hun kan det men hun tør ikke å prøve. Hun kan være ute på det dypeste i bassenget, men da med badering rundt seg, da flyter hun litt på den mens hun svømmer. Jeg er sikker på at hun hadde klart det uten den også, men hun tør ikke og blir hysterisk. Jeg kan ikke tvinge henne heller, men siden jeg er tilhenger av belønningssystemer i enkelte tilfeller (det har funket utrolig på oss flere ganger, bla med bleieslutt og soving), så skal jeg lokke henne litt med en eller annen ting hun ønsker seg, som hun skal få den dagen hun er svømmedyktig.
Propellen har gått på småbarnssvømming i regi av Badenymfene fra han var drøyt ett år nå er han 5 1/2, til høsten begynner han i svømmeklubben her hvor vi bor.
Det er dyrt ja, kostet 1500,- for 10 ganger, nå har det gått opp til 1500,- for 8 ganger. Svømmeklubben er nok billigere. Vi har svømmehall vegg i vegg med skolen og når han begynner der, så sier de som går der at de er ofte er der i gymtimene og på idrettsdager.
Eldstemann har hatt ca 10 timer svømming i 1. og 2. klasse, jeg håper og tror dette fortsetter i 3. klasse også. (Vet du det m^2?) I tillegg er han med på SFO`s svømmekurs denne uka. Ut over det har vi ikke noe fast opplegg til han, men mannen tar med gutta i svømmehall en god del i løpet av året. Begge gutta liker vann veldig godt og eldstemann kan svømme.
Jeg bor i Østfold, og her koster det 1200,- i halvåret, i tillegg til medlemsavgift på 550,- hvert år.
Ellers vet jeg ikke hvordan det er med svømming på skolen der hvor storebror går. Han har gått på kurs på svømmeklubben i et par år nå, og svømmer godt. Så får vi håpe lillesøster får plass etterhvert, det er nemlig ventelister på kursene her har jeg hørt.
Svømmehallprisene i Oslo er jo sinnssyke, jeg kikket litt på det i går fordi vi elsker svømming og skal til Oslo om to uker. Her koster det jo en tredjedel. Vi er to voksne og to barn og betaler 120,- kroner totalt i en svær, flott svømmehall i nærheten, med barnebasseng og masse kjekt utstyr, og vi kan være der i 3-4 timer om gangen.
Har faktisk nettopp sjekket priser på kurs, og fikk bakoversveis.. 1750 kroner for noen få ganger og hver "time" var på 30 minutter. Og dette var bare vanntilvenning! Men at det er viktig, det vet jeg, selv lærte jeg meg å svømme av meg selv som 14 åring. Fikk nemlig vannskrekk da læreren ble så sint da jeg ikke turde å slippe meg, at han dukka meg under vann og holdt meg der så jeg skulle lære.... Da var jeg 8 år:mad: Ikke gøy når jeg ikke turde å bade når de andre gjorde det.
Er det da svømmekurs han går på eller er det svømmetrening? Her er det nemlig to forskjellige ting. Svømmekurs koster 1250 kr for 12 ganger og svømmetreninga koster 700 kr i halvåret for D partiet. For å kunne begynne på D partiet må man først gå på svømmekurset. Man må kunne svømme bryst, rygg, crawl og butterfly før man får lov til å begynne på D partiet. Det sier seg selv at det skal mer enn 12 ganger på svømmekurs for å lære seg det. Det blir dermed veldig dyrt.
Her er svømmeopplæringen i skolen et vits. De får tilbudet i 3.klasse, men de som går på høyere trinn blir prioritert (natrulig nok) noe som kan føre til at man ikke får opplæring i 3.klasse.
Jeg har sendt alle mine på svømmekurs. To av de har valgt å gå videre på svømmetrening.
Jeg har lyst begynne ta med Hannah i svømmehallen til høsten iallefall. Det er ikke så mange organisert kurs her, men jeg skal sjekke opp. For det har vært av og til. :jupp:
Jeg synes både skole/kommune og foreldrene har et ansvar her. Det er naivt å tro at man kan pushe dette på foreldrene uten problem, både ift økonomi og det at innvandrervoksne selv ikke kan svømme noe særlig. Det var jo denne ulykken et tragisk bevis på, for det var jo voksne der også. Men ingen kunne svømme. :sukk:
Hvis du da legger til togbilletter eller bensin og parkering så er du kjapt over 500 da også. Vi har dessuten ingen mulighet til å komme oss til Asker midt i uka, da ville ikke Glitterbarnet vært i seng før way past leggetid. Jeg tipper den situasjonen ikke er spesielt enestående for oss.
Det er så viktig å lære seg å svømme at jeg synes ikke vi skal frita skolene for ansvar for svømmeopplæring. Joda, det er sikkert foreldre som ikke har råd til å kjøpe sykkel til ungene sine slik at de ikke får lært seg å sykle, men man kan ikke dø av det. Jeg synes at akkurat det å lære seg å svømme stiller i en litt annen kategori enn ganske mye annet.
Det er vel investerte penger, men det er nå engang slik at det ikke er alle som har disse pengene uansett hvordan man vrir og vender på det. Og dermed synes jeg det er viktig at skolene bidrar til svømmeopplæring, slik at svømmeferdigheter ikke blir noe som er forbeholdt de heldige av oss som har råd til å betale for det. Det er noe alle må få muligheten til å lære seg.
Vi betalte 1500 for siste kurs mener jeg. Snuppa har gått på tre kurs (to da hun var baby) og kan fremdeles ikke svømme. Minstemann har gått på ett kurs og kan heller ikke svømme. Det er klart det blir en del penger ut av dette etterhvert. En annen ting er at det er ikke så lett å få plass på svømmekurs her, og jeg tipper det er slik andre steder også.
I Oslo har de, om jeg har forstått det rett, et semester i 4. klasse med svømming. Om man ikke har basic ferdigheter da, tviler jeg på at det er nok til å lære å svømme.
Storesøster har hatt mange svømmekurs, og kan nå svømme 50 meter alene (dvs. det er det lengste hun har svømt). Vi har vært endel i svømmehall med henne, og gjennom SFO har vi også hatt mulighet til å sende henne på svømmekurs. Det fordrer betalingsvilke/mulighet, så det kan jo hende det ekskluderer noen.
Jeg synes det er leit, uheldig og litt skummelt at svømmeopplæringen i så stor grad er overlatt til hjemmet.
Da jeg var liten, hadde vi svømming 1 gang i uka på hele barneskolen. Men jeg har forstått at det ikke er likt rundt om.
Mi eldste har no gått på fire svømmekurs som kosta over 1000 kr pr stk og kan endå ikkje svømme. Ho må nok gå minst to kurs til før ho kan svømme og ytterligare kurs for å få såpass teknikk at ho kan svømme langt. I tillegg til kursa bør vi nok også gå ein del i svømmehallen på eiga hand, og det kostar også pengar.
Vi har råd til det, så vi kjem til å betale det.
Men det er absolutt ikkje alle som har råd til dette! Eg er difor ikkje heilt einig at svømmeopplæring skal vere foreldra sitt ansvar.
Barn frå familiar med dårlig økonomi og innvandrerbarn med foreldre som ikkje kan svømme vil i såfall komme veldig dårlig ut.
Det skal ikkje vere sosial klasse som avgjer om ein lærer å svømme eller ikkje.
Det samme gjeld lesing/skriving og andre skulefag. Der bør ein unngå at det er sosial klasse som avgjer om ein klarar seg på skulen eller ikkje. Det er vel derfor det er innført leksehjelp no? Slik at barn som av ulike grunnar ikkje får leksehjelp heime skal få hjelp?
Det er nedfelt i Kunnskapløftet at alle barn skal være svømmedyktige etter fjerde klasse:
Hentet herfra: www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3715678.ece
Det er ganske nedslående å lese at Norge er på drukningstoppen i forhold til land vi kan sammenligne oss med. Skolen er nødt til å komme mer på banen når det gjelder svømmeopplæring, det holder ikke å lene seg på at foreldrene tar denne biten, da vil det dessverre være altfor mange som faller utenfor. I følge artikkelen er det bare halvparten av femteklassene som kan svømme, dermed oppfylles ikke læreplanen.
Hvis det er sånn at bare halvparten av femteklassingene i landet ikke kan svømme, er det jo litt krise. Svømming er i en særstilling i og med at det er den eneste idretten man kan dø av å ikke beherske på et minimumsnivå. Det er så viktig å kunne svømme og å ha lært seg nødvendig respekt for vann at samfunnet ikke kan fraskrive seg ansvaret og pulverisere det utover i den enkelte familie. Slik det er nå er det for dårlig opplæring i skolens regi og det er heller vanskelig/dyrt å få det til i familiene selv om man har svømmedyktige foreldre og gjerne vil. Det finnes jo nesten ikke åpne basseng, svømmekurs er dyrt (man må vel regne med minst 4-5000 kr for å lære et barn å svømme), og besøk i basseng er også dyrt. For ikke å snakke om at de bassengene vi etterhvert står igjen med har mer preg av badeland enn opplæringsbasseng, og aktiviteten er deretter.
På skolen vår har de svømming på timeplanen en gang i uka fra jul i 2.klasse og frem til jul i 3.klasse. Jeg har inntrykk av at det er mere lek enn konkret svømmeundervisning. Min 7 1/2 åring kan ikke svømme ordentlig ennå. Det de setter som krav til det er at en skal kunne svømme 200 meter, er det ikke? Hun er som fisken i vannet og kan holde seg flytende, men svømmer mest under vann. Tror det blir litt intensiv svømmetrening fra vår side i sommer når vi er på badeferie på begge jentene i år.
Begge jentene mine gikk på et svømmekurs med svømmeklubben i fjor høst, men de har så ukurante tidspunkter at vi ikke får det til. De lærte mye om flyting og sånn, men kom aldri så langt som til svømmingen. Men de lærte veldig mye grunnleggende.
En av svakhetene i kunnskapsløftet er at det ikke foreligger noen definisjon av hva det betyr å være svømmedyktig. Det foreligger en anbefaling fra utdanningsdirektoratet som sier at man skal kunne svømme 100 meter på magen, bli liggende og flyte, snu og svømme 100 meter på ryggen. Så lenge det bare er en anbefaling, er det opp til skolene selv hva de legger i svømmedyktig. En undersøkelse fra svømmeforbundet viser at svømmeinstruktører mener at det kreves minst 40 timer for å lære et barn å svømme, elever i Oslo kommune får 10 timer.
I tillegg snakker de nok om timer på ulikt vis. Svømmeinstruktører regner jeg med snakker om klokketimer, mens elevene i Oslo får 10 skoletimer à 45 minutter, som i tillegg til selve svømmingen skal inneholde skifting, dusjing og ofte reisevei. Da blir det ikke mye svømming igjen. Det er virkelig hårreisende, skremmende og virkelig, virkelig trist.
Min eldste begynner i tredje klasse til høsten, og de har så langt ikke vært i svømmehallen en eneste gang. Og vi bor ikke langt fra Risenga, så det burde jo ikke være noe problem å finne et sted å dra. Vet ikke når de begynner med svømming, men tror uansett ikke det er noe poeng i å satse på at skolen skal lære de å svømme. Min eldste kan, og vi satser på at yngste lærer seg neste sommer - men vi prøver litt i år også. De har ikke gått svømmekurs, men lært av oss og bestefar.
Forøvrig er svømmehallen på Fornebu ganske billig, 168 kroner for en familiebillett. Vi drar dit i stedet for Risenga, siden det er mye billigere: www.hundsundbad.no/1.html
Svømmeopplæringen bør legges til skolen, da mange foreldre ikke kan svømme eller har råd til å sende barna på svømmekurs. Det vil da bli et skille mellom de ressurssterke og de ressurssvake i forhold til svømming. 10 timer er altfor lite til å lære å svømme..det burde være mye mer på skolen!
I bydelen jeg bor i, er det mange innvanderfamilier med muslimsk bakgrunn.
I tillegg til at foreldrene i mange tilfeller ikke kan svømme, får mange av jentene heller ikke lov til å være i svømmehallen fordi det er gutter der.
Svømmehallen har en kveld i uka hvor kun kvinner og jenter får bade, men det er ikke mange som benytter seg av det.
Men det koster ingenting å finne en strand, da. Jeg skjønner det hvis foreldrene ikke kan svømme selv, det er jo ikke lett å lære bort noe man ikke kan, men dersom foreldrene selv kan svømme fins det (sånn jeg ser det) ingen unnskylding for å finne seg et lite vann å plaske rundt i, eller ved sjøen. Man må jo ikke lære å svømme i basseng?
Du bor åpenbart ikke på samme sted som meg. :hehehe: Eller, du syns kanskje det er greit å bedrive svømmeopplæring i vann som holder 8-10 grader? Gjerne i stiv kuling og regn. :humre:
Det var da litt ev en friskusløsning. :knegg: Det er ikke bare-bare å finne seg en strand med grei badetemperatur, som ikke er infestert av brannmaneter, hvor man ikke har krabber som løper over bena ens når man tråkker i slimete tang. I tillegg bør svømmekunnskaper holdes ved like, det nytter ikke med et par ganger hver sommer. Så jo, jeg mener at i kalde Norge så er det nødvendig med bassenger for å holde svømmekunnskapene ved like.
Har ikke lest alle innleggene, og regner med at etter 4 sider er det sikkert kommet frem mange meninger rundt hvem som har ansvar for at barn lærer å svømme.
Jeg er generelt av den oppfatning at mine barn er mitt ansvar, og jeg gir ikke skolen ansvaret for at mine barn skal være trygge og gode svømmere. Ved å overlate dette ansvaret til skolen har jeg ingen kontroll med hva som faktisk blir lært bort, kvalitet på undervisningen, eller at det faktisk blir svømmeundervisning i det hele tatt. Selv ble jeg dratt langs svaberg med tau rundt magen i 16 grader som fireåring. Vi hadde hytte ved sjøen, og jeg MÅTTE lære meg å svømme. Min far kom fra England på 60-tallet og kunne ikke ta så mye som et svømmetak når han landet på Norsk jord. Han MÅTTE lære seg å svømme for å kunne passe på barna sine når vi var i nærheten av vann.
Jeg synes generelt at alt for mange foreldre legger for mye egentlig foreldreansvar på skolen/det offentlige. Så bruker de heller krefter på å lage rabalder når det viser seg at de faktisk må ta tak i tingene selv...
I min kommune er det mulig å søke om støtte til barnas fritidsaktiviteter hvis foreldrene selv ikke har råd. Det er mulig å melde seg inn i lokale svømmeklubber for å være med på svømmekurs, og det koster ingenting å benytte strender og badeplasser både ved sjøen og i innlandet. At det er kulturelle forskjeller hva gjelder dette med å lære seg å ferdes i og ved vann er denne tragiske ulykken nok en påminnelse om. Det tar allikevel ikke vekk ANSVARET foreldre har for å sørge for at egne barn har grunnleggende ferdigheter for å kunne leke trygt. At vann kan være farlig bør være et relativt globalt faktum.
Der har de også PT i svømming for voksne og barn, så jeg har sendt forespørsel etter hva det koster. Det må jo være genialt :D (men sikkert svinaktig dyrt. Det gjenstår å se... kanskje man kan dele timene med andre...?)
Jeg tror nok at de fleste steder i Norge er det varmt nok til å ta et bad iallefall store deler av sommeren, i hvert fall i innsjøer. Kanskje ikke helt oppe i nord, men jeg har tilbragt en del sommerferier i nordnorge, og det har da vært bading der også. Og det er ikke brennmaneter i innsjøer, og for alt det andre fins det badesko. Det er noe med å ta litt ansvar selv. Og barn bryr seg jo mindre om det er litt kaldt enn vi voksne gjør, så da må man kanskje ofre seg litt. Mine barn har badet i både sjø og innsjø siden midten av mai, mens jeg syns det er først nå det begynner å bli greit.
Og jeg er enig med Billa - det er faktisk vårt ansvar å sørge for sånne ting. Fint hvis skolen kan følge opp, men det er vi som har det endelige ansvaret for våre barn.
Jeg er enig i at det er viktig at vi alle lærer å svømme og holder det ved like. Men det stemmer vel ikke at det er mange barn som drukner i Norge. I fjor var det tre i alderen 0-17 som druknet. Det kan man si er tre for mange, men hvis man vil ha ned drukningstallene, er det viktigste å holde menn unna vann med mindre de har redningsvest og er edrue. Litt tabloid sagt. :nemlig:
Det er vel ikke så mange som er uenige i at det er foreldrenes ansvar til syvende og sist, på samme måte som det er foreldrenes ansvar å følge opp skolearbeidet ellers. Men det er mange foreldre som ikke tar dette ansvaret av ulike årsaker, og konsekvensen er så enormt mye verre enn om de ikke følger opp matteleksa. Men du syns kanskje det er greit å ofre disse barna? Hvis ikke, hva syns du løsningen bør være? Ta dem fra foreldrene?
Beklager. Tallet mitt var fra 2008 som er siste oppdaterte på SSB. Året før var det fire. I 1990 var det 18. Om man kan fastslå en økning ut fra tallene for ett år, kan diskuteres.
Jeg er ikke uenig i at det er foreldrenes ansvar å sørge for opplæring i svømming, og jeg som betrakter meg som en oppegående forelder tar dette ansvaret. Det er dyrt, det tar tid, men det er viktig og jeg følger det opp. Ikke minst - jeg har hatt god svømmeopplæring selv og kan svømme godt og jeg har lært livredning i vann. Men foreldre kommer i mange utgaver, noen kan ikke svømme, noen skjønner ikke hva det innebærer å bo i et land med vann på alle kanter, noen har ikke kapasitet til å følge opp mer enn barnas basalbehov og noen bryr seg ikke. Jeg synes at når vi bor i et land som Norge med vann over alt, er det så viktig at alle barn lærer å svømme at jeg synes samfunnet må ta det ansvaret i tillegg til foreldrene, og svømmeopplæring i skolen er en utmerket måte å organisere dette på. Faktisk synes jeg det er viktigere at alle kan å svømme enn at alle gjør det godt på nasjonale prøver i teorifag. Man dør ikke av å være analfabet i dette landet selv om det er svært upraktisk.
Nei, det er ikke det jeg sier - det er klart det er viktig med svømmeopplæring i skolen. Men samtidig er det en grei hvilepute, vi trenger ikke bry oss om det, for det tar skolen seg av. Jeg sier ikke at det gjelder alle, men for en del er det nok desverre sånn. Samme med leseopplæring, og, i noen tilfeller, oppdragelse generellt.
Jeg vet ikke hva løsningen er - selvfølgelig hadde det beste vært om alle fikk svømmeopplæring/trening hvert år, men det er det jo ingen kommuner, så vidt jeg vet, som har økonomi til. Kanskje det burde vært behovsprøvd? At barna som kan svømme sine fire timer eller hva de får kan gå til noen som ikke har samme mulighet til å svømme hjemme så de kan få dobbelt opp? Gratis svømmekurs i regi av kommunen til utsatte grupper (altså de som ikke har mulighet til å ta med barna i svømmehall av økonomiske eller andre grunner, eller der foreldrene ikke kan svømme selv)? Behovsprøvde gratisbilletter til svømmehall? Holdningsarbeid og billigere redningsvester? Her jeg bor tror jeg det er uvanlig at barn som er i skolealder ikke kan svømme (hvertfall blandt de jeg kjenner), så jeg har vel egentlig ikke tenkt så mye over problemstillingen, men jeg vet vi er heldige som kan velge og vrake av strender både i innsjøer og i fjorden.
Det er ikke snakk om å ofre barn, det er snakk om å bevisstgjøre foreldre hvilket ansvar de selv har for å sørge for at barna kan ferdes trygt i nærheten av vann. Akkurat som det er vårt ansvar å sørge for egne barns daglige tannhelse og annen nødvendig omsorg. Når dette svikter er det fint at det finnes alternativer som kan hjelpe noe på veg, men alt for ofte blir det for lett å peke på at andre instanser burde tatt tak i oppgaver som man egentlig kunne forvente at normalt opplyste foreldre selv ser nødvendigheten av.
Det er dessuten ikke snakk om at dette med manglende svømmeferdigheter primært gjelder barn med foreldre som sliter på andre områder også. Av og til virker det som om man bruker mer krefter på å være indignert over tomme skolebasseng, enn å faktisk benytte de mulighetene som finnes ANDRE STEDER for opplæring og trening.
Vi overfører selvsagt våre egne interesser og holdninger til ungene, og hvis man isjer og æsjer over å tråkke på tang, eller ikke tåler å svømme på en vannløper (vanlig insekt i ferskvann) i vannskorpa, blir det jo så som så med den overførte badegleden for barna også. Jeg hadde allikevel strukket meg langt for å gi barna mine trygghet i vann. Særlig all den tid det, per nå, ikke ser ut til å være noen tilfredsstillende svømmeopplæring i regi av skolen her vi bor.
Hva skal det behovsprøves ut fra? Foreldrenes vilje? Foreldrenes evne? Barnas svømmeferdigheter? Foreldrenes økonomi?
Når det gjelder så viktige ting som svømming tror jeg det beste er å sørge for at alle kommer seg opp på et minimumsnivå helt uavhengig av hvordan det ser ut hjemme hos dem. Behovsprøving tror jeg bare blir rør.
Det høres ut som du og omgangskretsen din er temmelig priviligerte, kristine, på flere måter. Desverre er det svært mange som ikke har det som deg.
Behovsprøving tror jeg blir ekstremt mye dyrere enn å faktisk gi barna ordentlig svømmeopplæring i skolen, alle som en. Jeg tror faktisk ikke det er mange som bruker dette som noen hvilepute. Fordi det ikke er det. Svømmeopplæringen i skolen (i Olso, som er det jeg kjenner til) er sørgelig dårlig. De som har råd og mulighet sørger for at barna lærer å svømme på annet vis, de som ikke har råd er ofte fortvilet og er overlatt til å seile sin egen sjø.
Neeeiii, profilerte foreldre som står frem i lokalavisen foran tomme skolebasseng, og som senere lager et nummer ut av sønnen ramler i vannet uten å kunne svømme (8 år). F.eks.
Noe av det som gjør at svømming er i en særstilling når det gjelder ferdigheter vi vil overføre til våre barn er for det første at det er veldig farlig å ikke kunne det, for det andre at det ikke er alle foreldre som innehar kunnskapen selv, for det tredje at det å få det til på fritiden både kan være svært dyrt og svært vanskelig tilgjengelig. det er ikke som med trafikkreglene at man møter trafikk over alt eller lesing der man gratis kan få lånt seg noen bøker.
Ansvarsfraskrivelse fra foreldrene er selvfølgelig ikke av det gode, men at skolen ikke lenger tar det samme ansvaret for svømmeopplæringen mener jeg fører til ansvarsfraskrivelse fra kommunenes side i og med at det blir færre og færre basseng tilgjengelig som egner seg for svømmeopplæring også på fritiden. For når bassengene ikke trengs i skoletiden fordi man kan slå sammen de 10 skolene i bydelen i samme basseng fordi de uansett kun skal dyppes et par timer i løpet av skoletiden, er det jo ingen grunn til å holde bassengene åpne for publikum heller. I hvertfall ikke når de kommer til det punktet at de krever oppussing.
Her i byen har vi noen bassenger. Vi har pirbadet som koster 500 kr for en familie per besøk. Vi har husebybadet som fremdeles er åpent på lånt tid, det er til stadighet oppe til drøfting om det skal pusses opp eller stenges for godt. Hvis det stenger er det i praksis ikke mye igjen. I tillegg er det 2-3 skolebassenger som ikke er tilgjengelige for publikum utenom kursvirksomhet og skole. I vann utendørs er det kaldt store deler av året og jeg synes ikke de vannene er ideelt for svømmeopplæring da folk står som sild i tønne de få dagene det egner seg for bading.
I samfunnet har vi en tradisjon for at barn får gratis opplæring og hjelp til de virkelig viktige ting de trenger, jeg mener at svømmeopplæring er i denne kategorien og for viktig til kun å overlates til hjemmet.
OK, så en familie du ikke liker er representativ for alle barn som ikke kan svømme. Good to know. Presidenten i Norsk Svømmeforbund er for øvrig uenig med deg. Jeg regner med at han vet hva han snakker om.
Ja, jeg sier jo vi er heldige som har mange strender å velge mellom. Men det har dere jo i Oslo også (og jeg bor ikke langt fra Oslo altså) - og det koster da ingenting. Og det er faktisk ikke sånn at man blir overfalt av krabber og brennmaneter bare man stikker tåa i vannet. Innsjøer fins det vel nok av i marka også? Poenget mitt er bare at man trenger faktisk ikke en svømmehall for å lære å svømme, jeg lærte f.eks å svømme i sjøen.
Med tanke på behovsprøving har dere helt sikkert rett, jeg har egentlig ikke peiling, men siden svømmeopplæring for alle tydligvis ikke er et alternativ, må man jo finne på noe annet for å fange de som faller utenfor.
Offentlige tilbud bør ikke være så dyre at de ekskluderer noen i det hele tatt, og tilstrekkelig og god svømmeopplæring i skolen hadde vært det aller, aller beste. Men, poenget er vel å stikke fingeren i jorda å innse at når tingenes tilstand ikke er ideell, så MÅ man ta skjeen i egen hånd etter beste evne. Siden du bruker Oslo som eksempel, så koster det f.eks ikke all verdens å ta banen opp til Sognsvann...
minner om at dette landet strekker seg ganske langt nordover, ganske langt vestover, varierer stort i klima, temperatur og utforming med hensyn på badevanntetthet
Og på Sognsvann anbefales det som regel ikke å bade, på grunn av ikter.
Jeg syns selvfølgelig foreldre burde bli flinkere til å ta med barna ut for å bade, meg selv inkludert, men jeg kan omtrent ikke forestille meg hvilken barriere det må være om man ikke kan svømme selv, og kommer fra en kultur der det ikke er vanlig.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.