Jeg lager en tråd, i håp om å få små og store tips fra andre som er på samme diett. Lillebror tåler ikke produkter som inneholder melk, og er for tiden på glutenfri diett.
Jeg er åpen for alle slags forslag, god hjemmelaget mat, men gjerne noen ferdigprodukter også. Dessuten lurer jeg på hvor og hva dere spiser ute, dere som er på diett?
Jeg begynner med det siste produktet jeg har oppdaget; lakseburgere fra Enghav. Fant dem i frysedisken på Coop. Lillebror syns de var veldig gode.
Jeg kunne ha kommet med torske-filét, Amerikansk grønnsaksblanding og mandelpoteter med smeltet blå Melange...
Kremt...
Kjempegod lapskaus, smakte faktisk godt! Men neida, kun ti t-skjeer ble godkjent.
Dagens middag ble en halv kanelbolle som vi fant i frysedisken på OBS. Og Go' og Mager grillpølse til kvelds.
...:kneblet:
Håper noen kommer med noen suverene forslag på noe som ikke gir sure oppstøt og som smaker godt. For hadde det vært opp til minstemann, så skulle han ha gledelig spist hveteboller okke som.
Gi meg et par uker... Vi skal begynne med glutenfri diett nå. Jeg har lest mye oppskrifter og informasjon, og ser de største problemene rundt brødmåltidene. I middagsmat kan melk og mel fint erstattes med glutenfri mel og soyamelk/rismelk.
Litt avhengig av hvor du bor, men jeg leste på Cøliakiforeningens sider om spisesteder som reklamerer med glutenfritt. Det var dessverre ikke mange.
Her i huset lages alle middager glutenfrie. Så der har jeg full kontroll :ja: Vesla på 1 år er melkeallergiker (++++) men her er jeg litt på nybegynnerstadiet ;)
Her er noen melk og glutenfrie forslag fra meg:
-Coop har økologiske karbonader i frysedisken.
-Gilde´s Go og mager serie: kjøttpølser/grillpølser/wiener + kjøttkaker.
-Sodd fra Trondhjems
-Lys lapskaus fra Trondhjems
-Tomatsuppe fra Toro storhusholdning (med hjemmelagde kjøttboller og pasta)
-Brun saus fra Toro storhusholdning. Denne bruker jeg til stek av diverse slag, kjøttkaker, bruker den som basis for gryterett også. Da tilsetter jeg soyasaus, tomatpure, krydder etc etter smak og behag. Biffstrimler eller kjøttdeig og løk, champignon, paprika, mais m.m. Serveres med salat og ris eller pasta.
-Toro lett bernaise saus som tilbehør biff/koteletter etc. Bruker da Melange uten melk og salt og f eks havremelk.
-Lager pastasaus av tomatpure m.m. etc fra bånn av, eller et glass med Dolomi Classic . Tilsetter kjøttdeig, løk m.m. Serveres med pasta og salat.
-Bruker endel Sour Supreme som erstatter for rømme. Kan brukes i dipper etc
-Bruker soyaost (Mozarella) Den har jeg smeltet over brokkoli, pasta etc.
Lager saus til pasta/ris av fløte-erstatning, litt soya mozerella, litt salt/pepper/urter etc.
Alle rene kjøttretter, poteter og grønnsaker/salater gå jo fint hvis man skal spise ute. Men man må sjekke om de steker i olje. Vesla er veldig sensitiv, så når jeg ammet henne og gikk på diett spiste jeg ute veldig sjelden..... Forurensing m.m. kan jo være et problem :nemlig:
Føyer på flere forslag etter hvert....:ja:
Hadde vært flott om vi kunne fått denne tråden klistret :)
Bollene i den vi har kjøpt mener jeg er melkefrie... Å plukke dem ut er ikke aktuelt for oss, da vesla er veeeeeldig allergisk :nemlig:
Jeg skal sjekke sodd-ingrediensene en gang til neste gang jeg handler :ja:
At jeg stilte Toro spørsmål om en brosjyre som beskriver hvilken mat som er glutenfri. Jeg hadde nemlig fått en sånn fra venninnen min, men ikke klart å oppdrive flere i noen butikker.
Jeg fikk beskjed om at de kunne sende meg, og ba om 5 eksemplarer.
Fikk i dag disse i posten sammen med 5 brosjyrer med oppskrifter ved bruk av Toros melblandinger.
Glutenfri brosjyren omtaler gluten-, melk,- og eggefri produkter og har merket av hvem som er glutenfrie men inneholder hvetestivelse.
Kanskje hun ikke fikk det til? :vetikke: Pizzabunn kan jeg lage, men boller er det bare svigermor som kan. Dvs jeg kan nå da jeg har kjøpt med muffinsformer. :nemlig:
Nei, si det.... :(
Det er mulig man må bruke Toros ferdige pizzabunnmelblanding for å få det vellykket. Jeg prøvde meg på en blanding av Finax og Semper, og det ble som dere sikkert skjønner ikke så vellykket.
Jeg/vi har funnet ut at deigen blir utrolig klissete, og må smøres ut på platen med en slikkepott, deretter stekes den litt 5 min kanskje før vi tar på fyll, da blir det så godt atte. :ja:
4,5 dl grønnsaksbuljong
150g polenta
salt og pepper
Jeg brukte Helios grønnsaksbuljong og polenta fra en kilospose jeg har kjøpt på innvandrerbutikk. Kokte opp vann med buljong, tilsatte polenta under omrøring. Det ble fort tykt og jeg lot det koke en stund. Jeg kunne tyde 20-30 minutter koking bakpå pakken, ellers varierer det utfra hvilken type polenta man skaffer tilveie. Laget runde små kaker på bakepapir som jeg grillet lett i stekeovnen. (salt kunne med fordel vært droppet)
Lille synes det var alldeles fortreffelig.
Vi spiste det med koteletter og freste grønnsaker (gulrøtter, sukkererter og paprika)
Italiensk salat pleier å være "ren". Pålegg ellers: sardiner, tunfisk, agurk og tomat, banan, epleskiver.
Kokosmelk kan i mange tilfeller erstatte melk i mat. Risgrøt kokt med kokosmelk går veldig bra.
Dere finner også endel oppskrifter på: [url]www.npif.no[/url]
Nå vet jeg at ingen av dere spiser sånt, men jeg kan iallefall opplyse om at Brynhilds grønne pose med sommermix er melke- og glutenfri såvidt jeg kan se.
25g gjær
65g smør eller margarin
2 dl melk (soya)
1 egg (hold av litt til pensling)
ca 5dl glutenfri lys brødblanding
Pensling:
egg (se over)
Pynt:
2ss brunt sukker
1ss vaniljesukker
Smuldre gjøren i en bolle
Smelt smøret. Bland i melk og varm til 37 grader.
Hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
Visp sammen egget. Tilsett det meste av det.
Arbeid inn mel med maskin eller for hånd. Deigen er nå løs, litt seig og klissete i konsistensen. Tilsett ikke mer mel.
Fordel røren ut i aluminiumsformer. Dekk dem til og la de heve ca 30 minutter eller til dobbelt størrelse.
Pensle bollene med resten av egget.
Bland brunt sukker og vaniljesukker. Strø over bollene.
Stek dem midt i ovnen ved 225 grader, ca 9 minutter.
Avkjøl bollene på rist. Bollene smaker best nystekte, men du kan oppbevare noen i en boks eller plastpose. Frys inn resten. Bollene blir lett tørre. Holdbarhet ca 3 måneder.
Neste gang skal jeg eksperimentere med litt sukker i deigen.
Kanskje noen kan teste ut denne:
På bildet på oppskriften ser de ut som havreflarn.
Krydderkaker
ca 70 stk
ca 5 1/2 dl glutenfri, lys brødblanding
1 1/2 dl sukker
200g smør eller margarin
1 ss sirup
1/2 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
2 ts natron
bland sammen mel, sukker, smør, sirup, kardemomme, kanel og natron. Bruk gjerne mikser.
Del deigen i seks like store deler. Del i mindr biter igjen og trill hver bit til runde boller.
Legg kakene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Klem dem flate med en gaffel.
Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader, ca 10 minutter.
Avkjøl på rist.
Oppbevar kakene i tette bokser eller frys dem inn. De holder seg ca 9 mnd i fryseren.
TIPS!
Brødblandinger fra ulike fabrikanter kan variere litt i sammensetning. Prøvebak derfor alltid en eller flere kaker slik at du kan justere deigen.
Vi fant kyllingkjøttboller på ICA Maxi uten melk og gluten. Skal finne ut hvor de var fra - tror det var "den stolte hane". De var gode!
Lillebror reagerer på go og mager produktene også dessverre. Det er så dumt for han er så glad i leverpostei. Skal prøve og finne den som var anbefalt foran her! Håper ikke det er fisk i den....
Ingredienser: Norsk kyllingkjøtt 51%, norsk mekanisk utbenet kyllingkjøtt, vann, løk, potetfiber, salt, krydder, dekstrose, aroma, maisstivelse, antioksidant E330, smaksforsterker E621, E627 og E631.
Kan inneholde spor av gluten og soya.
I det siste bladet vi fikk fra barnehagen; Glade barn i barnehagen (eller noe sånt) Var det oppskrift på kaker uten melk og egg og gluten. Tenkte jeg skulle prøve det jeg.
250 g mykt smør
250 g glutenfritt mel
250 g sukker
2 ts bakepulver
4 egg
Kjør alle ingrediensene sammen til myk kremaktig røre. Ha i smurt stor rundform. Skrell 3-4 epler og skjær i biter, stapp eplebitene godt ned i deigen og strø med sukker og kanel. Stek i 30 min på 175 C, test med kakepinne.
Fant denne i en annen tråd, og syns den så god ut. Nå er jo ikke middag det vanskeligste, men likevel.
FETTUCINE MED KARBONADE OG GRØNNSAKER
120 gram tørr pasta per porsjon
500 gram karbonadedeig
1/2 purre
1 fedd hvitløk (jeg bruker 3-4)
200 gram kålrot
4 gulrøtter
2 ss tomatpure
Salt og pepper
Persille til pynt
Kok pastaen. Skjær gulrot og kålrot i tynne strimler, skjær purre i ringer og finhakk hvitløken. Brun karbonadedeigen, tilsett tomatpure og rør om. Tilsett hvitløk, purre, gulrot og kålrot og la dette surre lett sammen med karbonadedeigen. Fordel blandingen på 4 tallerkner og legg på kokt pasta. Pynt med persille.
Jeg har ikke helt satt meg inn i glutenfri mat, men tåler man havre da?
I såfall så selger de havremelk på ica butikkene. Lillesøster er melkeallergiker, og hun likte ikke mat som ble tilberedt med soyamelk eller rismelk. Etter at jeg kom over denne havremelken så har vi sluttet å lage egen mat til småen. Det meste blir laget med havremelk. Lillesøster elsker den melken.
Bare et lite tips.
Be-To leverer nå også bakst til Ultra Mat på Lørenskog, i tillegg til alle de andre Ultra butikkene i Oslo og Akershus (foruten de på Alnabru), Centra Høvik og Centra Colosseum har også varer fra Be-To samme dager. Varelevering tirsdag og torsdag. Det meste av gjærbaksten er nå uten hvetestivelse. Boller med og uten rosiner, skolebrød, vaniljestenger, krydderkake, rundtsykker, pølsebrød, loff og lomper, wienerbrød og brød - både med og uten hvetestivelse. Med hvetestivelse kan de friste med: fyrstekake, skokoladekake og muffins. Har også forskjellig kjeks. Skal dere ha noe til en spesiell anledning så ta kontakt med allergimatamsvarlig i din Ultra Mat-butikk eller ring direkte til Be-To.
Legg turen til Oslo og St.Hanshaugen. Her har vi oppdaget et par knallgode forretninger som absolutt er verdt et besøk innimellom:
"Gutta på Haugen"
Ullevålsvn 45, Oslo Tlf: 22 60 85 12, har pølser fra den kjente slakterforretningen "Idsøe" i Stavanger. Disse er både gluten og melkefrie - i tillegg er de kjempegode. De har også pølser fra Grøstad Gris, som også er uten melk og gluten.
"Kokken og Slakteren AS"
Ullevålsvn 95, Oslo Tlf: 22 46 75 88, lager egner pølser som er uten både gluten og melk.
Ultra Mat har nå fått inn økologisk "quinoa". I tillegg til at dette er næringsrikt kan det brukes som erstatning for ris, og det er veldig egnet til å bruke i gjærbakst. Snakk med Ragnhild på Ultra Bryn om "amaranth" også. Hun jobber med saken for å gå inn dette, som er mye etterspurt blant forbrukerne.
Mix B fra Schär er tilbake
Bytt ut 1/3 av det vanlig/naturlig glutenfri melet med denne melmixen og du får de luftigste boller og loff.
Finnstad heimebakeri i Valdres
har kjempegod kransekake, 18 ringer som de selger for 220,-
Tlf: 90 03 97 06. De leverer på døra.
Kjevla Bakeri
vil stå på stand på Ultra Mat på Bryn, torsdag 11.oktober kl. 11 - 19. De serverer glutenfri potetlomper og potetlefser, samt naturlig glutenfri mørlefser. Marit har med seg takka si og baker rykende ferskt i butikken.
Hvor mye av dette som er også melkefritt..... kan jeg dessverre ikke garantere.
Lille er medlem i Norges Cøliaki forening og får Cøliakinytt fra sin lokalavdeling. Siden hun er 3,5 år er det jeg som har mest utbytte foreløpig... :)
Man kan melde seg inn via www.ncf.no, medlemskapet koster 3-400 kr i året.
I frysedisken finnes man skilllingsboller fra Fria. De er uten gluten, melk og egg :ja: Og smaker faktisk godt! Samme leverandør har også gode grovbrød som er melk og glutenfrie.....
I min jakt på Gode Glutenfrie Kaker Som Jeg Kan Imponere Svigermor Med, prøvde jeg i går ut Verdens Beste (Kvæfjordkake) med glutenfritt mel, og den ble knallgod! (Men er jo absolutt ikke uten egg og melk, da:sorry:)
Her kommer oppskriften:
150 gr.margarin
150 gr sukker
5 eggeplommer
5 ss melk
170 gr Semper Fin Mix
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
-Rør smør og sukker lett og luftig.Tilsett eggeplommene, mel, bakepulver, vaniljesukker og melk. Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen i et jevnt lag utover.
-Pisk eggehviter og sukker til stivt skum og bre det utover deigen i langpannen.
-Dryss over mandlene.
-Stek kaken ved ca.175 grader til marengsen er gyllen, ca.25 min. Avkjøl kaken litt i langpannen før den trekkes over på rist. Kaken skal ikke hvelves.
-Vaniljekremen blandes forsiktig med stivpisket krem. Del kaken i to deler,legg kremen på den ene delen og legg den andre delen av kaken over.
Ikke glem melkefri margarin. (Du vet det kanskje, men veldig mange tenker ikke over at det er melk i margarin. Derfor skriver jeg det heller en gang for mye.)
I dag ville storesøster ha pizza, så jeg lagde pizza av restene i kjøleskapet, og det får de jammen til lunsj i bhg i morgen også. Det var vel snarere glutenfri pinnebrøddeig med rosmarin og pepper og litt salt i og masse olje og vann. Oppå hadde jeg masse løk (begge barna er glad i løk), brokkoli, blomkål, ketchup, kjøttdeig og oppskjærte poteter. Det var faktisk ganske godt.
Her tror jeg det skal komme en spennende nettbutikk. Den skulle egentlig åpnet 1. oktober. Lurer på om de får opp farten hvis jeg sender en mail og maser litt?
Jeg brukte din eplekakeoppskrift til å bake muffins, og det funket helt fint med lik mengde smør og mel. Jeg tror de lett kunne ha blitt litt tørre hvis det var mindre smør.
Finsbråtens Reinsdyrpaté er melke- og glutenfri, såvidt jeg kan se. Lillebror likte den godt, og det gjorde den lille frøkna vi var på besøk hos i går også. Ser ut til at pepperpatéen også kan spises. Leverposteien er det melk i.
Visp egg og sukker til eggedosis, gjerne med mikser.
Bland potetmel, kakao og bakepulver. Vend det inn i eggedosisen og rør forsiktig.
Hell røren i en langpanne, kledd med bakepapir, 30x40cm.
Stek kaken midt i ovnen ved 250 grader, ca 5 min. I varmluftsovn ved 225 grader, ca 8 min.
Vend kaken på et sukret bakepapir. Dra bort det papiret som kaken er stekt på. Avkjøl kaken under langpannen, så holder den seg myk. Evnt. legg på papiret kaken er stekt på og legg over et fuktig håndkle.
Forbered fyllet. Rør smør og melis hvitt.
Tilsett vaniljesukker, finstøtt pulverkaffe og eggeplomme.
Bre kremen over den kalde kaken, og rull den sammen fra langsiden. La kaken ligge med skjøten ned et par timer på et kjølig sted.
Rullekaken smaker best nystekt, men kan oppbevares 1-2 dager i kjøleskap. Den kan også fryses hel eller i skiver. Holdbarhet ca. 3 mnd.
Prøvde denne oppskriften i går og den var veldig vellykket.
Ved glutenfri diett kan man ikke spise vanlig havre, den er nemlig forurenset med andre kornslag, både fra åkeren og fra produksjonslokaler. Vi må spise spesialdyrket havre merket "glutenfri". Denne er da dyrket på åkre hvor det ikke har vært dyrket andre kortslag på x antall år, og ikke ved siden av andre åkre med andre kornslag, samt at den er malt på egen mølle! Kompliserte greier... Tviler derfor sterkt på at havremelk er trygt med mindre det står eksplisitt på pakken at den er glutenfri.
4 1/2 dl fingervarmt vann
1 pk gjær
2 toppete ts Fiberhusk
100g margarin
500g semper eller finax melmix (rød/blå)
2 ss Jyttemel
1 ss sukker
Ha mel i eltemaskinen eller bollen. Margarinen smuldres i melet. Gjæren oppløses i fingervarmt vann og får svelle med Fiberhusk og sukker. Væsken tilsettes melblandingen og eltes godt sammen. Deigen heves under håndkle eller plast på et lunt sted i ca 30 min.
Deigen trilles ut till 8-10 flate, runde boller i hamburgerstørrelse. Settes på stekeplate med bakepapir og etterheves på komfyren med varmen fra ovnen. Legg et håndkle over.
Pensles med egg eller vann. Strø på sesamfrø.
Settes inn når ovnen viser 250 grader, ovnen settes da ned til 225 grader.
Stekes i ca 15 minutter på midterste rille.
Jeg så Ainsley lage lakseburgere på tv, han brukte laks som han moset forsiktig i blender, og hadde krydder og sennep oppi. De så kjempegode ut, og enkel.
Oi, det var visst her jeg skulle legge denne oppskriften:
Krydderkake:
3 egg
2 dl sukker
2 ss olje
180g (4 dl) Toro fin kakemiks (eller annen fin melblanding, funker sikkert også uten hvetestivelse, men da er det ikke sikkert den hever like bra?)
2 dl vann (eller litt mindre)
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
Egg+sukker vispes til eggedosis, bland det tørre og ha det oppi sammen med vann. Bruk gjerne litt mindre krydder enn oppgitt, merker jeg. Ha i to avlange former, og stek på 170 gr i ca 40-45 min.
jeg kjøper lomper og tortillas og lefser fra [url]www.lompe.no[/url]
Lillegutt får på matpakka med melkefri smøreost og laks, eller med melkefritt smør og kanel, eller med, ja hva som helst egentlig. Nå skal det sies at jeg har ikke sett etter om de inneholder melk - lillegutt er ikke SÅ allergisk mot det.
Lomper: Man kjøper en pakke med glutenfritt flatbrød. Skyller flatbrødene i vann og legger de i plast til de er myke. Riktignok får man firkantede lomper, men de henger sammen i motsetning til lomper som har vært i fryseren. Lille synes de smakte kjempegodt.