Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

God mat uten melk og gluten

#1

Dragen sa for siden:

Jeg lager en tråd, i håp om å få små og store tips fra andre som er på samme diett. Lillebror tåler ikke produkter som inneholder melk, og er for tiden på glutenfri diett.

Jeg er åpen for alle slags forslag, god hjemmelaget mat, men gjerne noen ferdigprodukter også. Dessuten lurer jeg på hvor og hva dere spiser ute, dere som er på diett?

Jeg begynner med det siste produktet jeg har oppdaget; lakseburgere fra Enghav. Fant dem i frysedisken på Coop. Lillebror syns de var veldig gode.


#2

Heidi sa for siden:

Jeg kunne ha kommet med torske-filét, Amerikansk grønnsaksblanding og mandelpoteter med smeltet blå Melange...
Kremt...
Kjempegod lapskaus, smakte faktisk godt! Men neida, kun ti t-skjeer ble godkjent.

Dagens middag ble en halv kanelbolle som vi fant i frysedisken på OBS. Og Go' og Mager grillpølse til kvelds.

...:kneblet:

Håper noen kommer med noen suverene forslag på noe som ikke gir sure oppstøt og som smaker godt. For hadde det vært opp til minstemann, så skulle han ha gledelig spist hveteboller okke som.


#3

Dragen sa for siden:

Lillebror har godkjent Go'og mager kjøttkaker også.

Ellers lager vi kjøttkakene selv. Sper med Farris, egg, knuste glutenfrie knekkebrød og litt sylteagurk eller rødbeter.


#4

Carrie sa for siden:

Gi meg et par uker... Vi skal begynne med glutenfri diett nå. Jeg har lest mye oppskrifter og informasjon, og ser de største problemene rundt brødmåltidene. I middagsmat kan melk og mel fint erstattes med glutenfri mel og soyamelk/rismelk.

Litt avhengig av hvor du bor, men jeg leste på Cøliakiforeningens sider om spisesteder som reklamerer med glutenfritt. Det var dessverre ikke mange.

Lillemor her er heldigvis enkel i kosten.

Hiver meg på tips og råd.


#5

DM sa for siden:

Lakseburgerne, er de naturlig glutenfrie?

RIsnudler er veldig godt å ha i wook. :)


#6

Dragen sa for siden:

Lakseburgerne er glutenfrie, ja.

I tillegg har jeg funnet noen pølser av lammekjøtt. Som Lillebror ikke vil ha, men jeg kan jo finne ut hvem som produserer den likevel.


#7

DM sa for siden:

Pølser av bare lammekjøtt og ikke melk, gluten eller andre kjøttyper?

(når jeg spør om naturlig glutenfrie, så mener jeg uten hvetestivelse også)


#8

Dragen sa for siden:

Lakseburgere inneholder:
Laks (54%), vann, hvitlaks,(13%), tapiokastivelse, antioksidant (E326), krydderblanding (ekstrakt av pepper og muskatnøtt, løkpulver, konsistensmiddel (E412, E414, E451), rismel, smaksforsterker (E621), buljongpulver (hydrolysert vegetabilsk protein fra soya, selleri, dekstrose)), salt (1%), surhetsregulerende middel (sitronsyre).

Det skumle der, er såvidt jeg kan se, buljongpulveret.

Pølsene inneholder flere kjøttyper, men ikke melk eller gluten.


#9

Heidi sa for siden:

Jeg hater gluten som skjuler seg bak andre navn :mumle:


#10

DM sa for siden:

Jeg synes buljongpulveret så greit ut jeg? Det var jo oppgitt innholdet?



#12

Carpe Diem sa for siden:

Her i huset lages alle middager glutenfrie. Så der har jeg full kontroll :ja: Vesla på 1 år er melkeallergiker (++++) men her er jeg litt på nybegynnerstadiet ;)

Her er noen melk og glutenfrie forslag fra meg:

-Coop har økologiske karbonader i frysedisken.
-Gilde´s Go og mager serie: kjøttpølser/grillpølser/wiener + kjøttkaker.
-Sodd fra Trondhjems
-Lys lapskaus fra Trondhjems
-Tomatsuppe fra Toro storhusholdning (med hjemmelagde kjøttboller og pasta)
-Brun saus fra Toro storhusholdning. Denne bruker jeg til stek av diverse slag, kjøttkaker, bruker den som basis for gryterett også. Da tilsetter jeg soyasaus, tomatpure, krydder etc etter smak og behag. Biffstrimler eller kjøttdeig og løk, champignon, paprika, mais m.m. Serveres med salat og ris eller pasta.
-Toro lett bernaise saus som tilbehør biff/koteletter etc. Bruker da Melange uten melk og salt og f eks havremelk.
-Lager pastasaus av tomatpure m.m. etc fra bånn av, eller et glass med Dolomi Classic . Tilsetter kjøttdeig, løk m.m. Serveres med pasta og salat.
-Bruker endel Sour Supreme som erstatter for rømme. Kan brukes i dipper etc
-Bruker soyaost (Mozarella) Den har jeg smeltet over brokkoli, pasta etc.

  • Lager saus til pasta/ris av fløte-erstatning, litt soya mozerella, litt salt/pepper/urter etc.

Alle rene kjøttretter, poteter og grønnsaker/salater gå jo fint hvis man skal spise ute. Men man må sjekke om de steker i olje. Vesla er veldig sensitiv, så når jeg ammet henne og gikk på diett spiste jeg ute veldig sjelden..... Forurensing m.m. kan jo være et problem :nemlig:

Føyer på flere forslag etter hvert....:ja:
Hadde vært flott om vi kunne fått denne tråden klistret :)


#13

Heidi sa for siden:

Sodd sier du? Inneholder ikke kjøttbollene i sodden melk? Kanskje dere plukker dem ut? Sodd ja, hm... det får vi kjøpe inn imorgen.


#14

Carpe Diem sa for siden:

Bollene i den vi har kjøpt mener jeg er melkefrie... Å plukke dem ut er ikke aktuelt for oss, da vesla er veeeeeldig allergisk :nemlig:
Jeg skal sjekke sodd-ingrediensene en gang til neste gang jeg handler :ja:


#15

Carrie sa for siden:

I mitt hefte om glutenfri kost fra Toro, så står også Trondhjems Sodd omtalt. Husker ikke i farten om den er melkefri, men det kan jeg sjekke.

Toro har somsagt gitt ut et hefte om glutenfri mat som er veldig kjekt, synd at ikke nettsiden er like oversiktlige.


#16

Heidi sa for siden:

Jo, de er uten. Jeg har sjekket. Jeg har servert. Ungen har ikke spydd.
Ergo, godkjentstemplet.:rolleyes:


#17

Carpe Diem sa for siden:

:knegg: Jeg sjekket også i dag. Så da fungerer internkontrollen her på FP bra :jupp:


#18

Dragen sa for siden:

Jeg har hørt rykter om at Den stolte hane lager melke- og glutenfrie kyllingkjøttboller.


#19

Erica sa for siden:

Hvor får man kjøpt produkter fra Toro storhusholdning??


#20

Dragen sa for siden:

Helsekost og Ica Maxi. Brunsausen og tomatsuppen er melke- og glutenfrie. Hvitsausen er det ikke.

Jeg har hørt rykter om glutenfrie fiskepinner fra Findus på Coop. Noen som har prøvd dem, og vet om de er melkefrie?



#22

Carrie sa for siden:

Jeg må bare få si:

At jeg stilte Toro spørsmål om en brosjyre som beskriver hvilken mat som er glutenfri. Jeg hadde nemlig fått en sånn fra venninnen min, men ikke klart å oppdrive flere i noen butikker.

Jeg fikk beskjed om at de kunne sende meg, og ba om 5 eksemplarer.
Fikk i dag disse i posten sammen med 5 brosjyrer med oppskrifter ved bruk av Toros melblandinger.

Glutenfri brosjyren omtaler gluten-, melk,- og eggefri produkter og har merket av hvem som er glutenfrie men inneholder hvetestivelse.

Oppskriftene inneholdt alle tenkelige bakevarer.

Send en henvendelse til Toro selv da vel :jupp:


#23

Dragen sa for siden:

Vi har funnet en god leverpostei! Icas Gott'Liv, ovnsbakt leverpostei.

Hva slags pålegg bruker dere? Her går det i kaviar, makrell i tomat, go'og mager servelat, jubelsalami, pastrami.


#24

Dragen sa for siden:

Sjokolade: Monolit, After Eight, Nonstop, Anthon Berg marsipanbrød.

Potetgull: Superchips, vanlig Maarud, potetskruer fra Maarud. Ikke Sørlandschips, de er det melk i.


#25

Carrie sa for siden:

Kransekake.
Banankake uten egg, melk og gluten.
Gluten og melkefritt hjemmebakt brød.

Ellers anbefaler jeg ikke:
glutenfrie boller (hjemmebakt)
glutenfri pizzabunn ( hjemmebakt)
:knegg:


#26

annemede sa for siden:

Pringles original er glutenfri og melkefri.


#27

Carpe Diem sa for siden:

Hvorfor ikke :confused:


#28

annemede sa for siden:

Kanskje hun ikke fikk det til? :vetikke: Pizzabunn kan jeg lage, men boller er det bare svigermor som kan. Dvs jeg kan nå da jeg har kjøpt med muffinsformer. :nemlig:


#29

Carrie sa for siden:

Nei, si det.... :(
Det er mulig man må bruke Toros ferdige pizzabunnmelblanding for å få det vellykket. Jeg prøvde meg på en blanding av Finax og Semper, og det ble som dere sikkert skjønner ikke så vellykket.


#30

annemede sa for siden:

Jeg/vi har funnet ut at deigen blir utrolig klissete, og må smøres ut på platen med en slikkepott, deretter stekes den litt 5 min kanskje før vi tar på fyll, da blir det så godt atte. :ja:


#31

Carrie sa for siden:

Polentakaker ved siden av middag.

4,5 dl grønnsaksbuljong
150g polenta
salt og pepper

Jeg brukte Helios grønnsaksbuljong og polenta fra en kilospose jeg har kjøpt på innvandrerbutikk. Kokte opp vann med buljong, tilsatte polenta under omrøring. Det ble fort tykt og jeg lot det koke en stund. Jeg kunne tyde 20-30 minutter koking bakpå pakken, ellers varierer det utfra hvilken type polenta man skaffer tilveie. Laget runde små kaker på bakepapir som jeg grillet lett i stekeovnen. (salt kunne med fordel vært droppet)

Lille synes det var alldeles fortreffelig.

Vi spiste det med koteletter og freste grønnsaker (gulrøtter, sukkererter og paprika)


#32

steinjulius sa for siden:

Monolit er nå tilsatt melkefett, dersom man reagerer på kasein(melkeproteinet) bør en kanskje være obs.


#33

steinjulius sa for siden:

Italiensk salat pleier å være "ren". Pålegg ellers: sardiner, tunfisk, agurk og tomat, banan, epleskiver.
Kokosmelk kan i mange tilfeller erstatte melk i mat. Risgrøt kokt med kokosmelk går veldig bra.
Dere finner også endel oppskrifter på: [url]www.npif.no[/url]



#35

Harriet Vane sa for siden:

Denne linken er visst dør. Men Grøstad gris går så det griner og pølsene derfra finner man på ICA, Ultra, Centra osv.


#36

Carrie sa for siden:

Boller

ca. 15 stk

25g gjær
65g smør eller margarin
2 dl melk (soya)
1 egg (hold av litt til pensling)
ca 5dl glutenfri lys brødblanding

Pensling:
egg (se over)

Pynt:
2ss brunt sukker
1ss vaniljesukker

  1. Smuldre gjøren i en bolle
  2. Smelt smøret. Bland i melk og varm til 37 grader.
  3. Hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
  4. Visp sammen egget. Tilsett det meste av det.
  5. Arbeid inn mel med maskin eller for hånd. Deigen er nå løs, litt seig og klissete i konsistensen. Tilsett ikke mer mel.
  6. Fordel røren ut i aluminiumsformer. Dekk dem til og la de heve ca 30 minutter eller til dobbelt størrelse.
  7. Pensle bollene med resten av egget.
  8. Bland brunt sukker og vaniljesukker. Strø over bollene.
  9. Stek dem midt i ovnen ved 225 grader, ca 9 minutter.
  10. Avkjøl bollene på rist. Bollene smaker best nystekte, men du kan oppbevare noen i en boks eller plastpose. Frys inn resten. Bollene blir lett tørre. Holdbarhet ca 3 måneder.

Neste gang skal jeg eksperimentere med litt sukker i deigen.


#37

DM sa for siden:

Er disse virkelig uten melk og gluten? :hyper: (Jeg trodde jeg hadde sjekket superchips og alle skruer, men kanskje jeg skal ta en ny titt. :glad: )

#38

Dragen sa for siden:

Vi har spist Risotto fra Toro idag. Melke- og glutenfri, den også.


#39

Carrie sa for siden:

Kanskje noen kan teste ut denne:
På bildet på oppskriften ser de ut som havreflarn.

Krydderkaker

ca 70 stk

ca 5 1/2 dl glutenfri, lys brødblanding
1 1/2 dl sukker
200g smør eller margarin
1 ss sirup
1/2 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
2 ts natron

  1. bland sammen mel, sukker, smør, sirup, kardemomme, kanel og natron. Bruk gjerne mikser.
  2. Del deigen i seks like store deler. Del i mindr biter igjen og trill hver bit til runde boller.
  3. Legg kakene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Klem dem flate med en gaffel.
  4. Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader, ca 10 minutter.
  5. Avkjøl på rist.
  6. Oppbevar kakene i tette bokser eller frys dem inn. De holder seg ca 9 mnd i fryseren.

TIPS!
Brødblandinger fra ulike fabrikanter kan variere litt i sammensetning. Prøvebak derfor alltid en eller flere kaker slik at du kan justere deigen.


#40

goldnugget sa for siden:

Vi fant kyllingkjøttboller på ICA Maxi uten melk og gluten. Skal finne ut hvor de var fra - tror det var "den stolte hane". De var gode!

Lillebror reagerer på go og mager produktene også dessverre. Det er så dumt for han er så glad i leverpostei. Skal prøve og finne den som var anbefalt foran her! Håper ikke det er fisk i den....


#41

goldnugget sa for siden:

Kjøttboller av kylling 450g

Kjøttboller av kyllingkjøtt

Ingredienser: Norsk kyllingkjøtt 51%, norsk mekanisk utbenet kyllingkjøtt, vann, løk, potetfiber, salt, krydder, dekstrose, aroma, maisstivelse, antioksidant E330, smaksforsterker E621, E627 og E631.
Kan inneholde spor av gluten og soya.

Næringsinnhold: Energi: 1135 kJ (271 Kcal), protein: 23 g, karbohydrat: 2 g, fett: 19 g.

Her er de. Det spørs når de kan inneholde spor da....


#42

Dragen sa for siden:

Kanskje han liker Tartex? Den er jo vegetabilsk, så den er det ikke fisk i heller.


#43

annemede sa for siden:

I det siste bladet vi fikk fra barnehagen; Glade barn i barnehagen (eller noe sånt) Var det oppskrift på kaker uten melk og egg og gluten. Tenkte jeg skulle prøve det jeg.


#44

Dragen sa for siden:

Eplekake:

150 gram smør
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl glutenfritt mel
1 ts bakepulver
ca. 2 epler (eller mer om du vil ha masse)

Egg og sukker piskes til eggedosis, mens margarinen smeltes. Rør inn mel og smeltet margarin sammen med bakepulveret.

Hell røren i en godt smurt form.

Putt eplebitene oppi røra og strø over kanel og sukker. (Da ser kaka finere ut).

Stekes ved 180 grader i 30 minutter på nederste rille.

Denne har jeg laget, den ble veldig god.


#45

Harriet Vane sa for siden:

Kanskje denne fungerer?

250 g mykt smør
250 g glutenfritt mel
250 g sukker
2 ts bakepulver
4 egg

Kjør alle ingrediensene sammen til myk kremaktig røre. Ha i smurt stor rundform. Skrell 3-4 epler og skjær i biter, stapp eplebitene godt ned i deigen og strø med sukker og kanel. Stek i 30 min på 175 C, test med kakepinne.


#46

Sitron sa for siden:

I dag så jeg Wasa knekkebrød uten lactose og gluten, sånn om noen ikke hadde fått det med seg.


#47

Frantzen sa for siden:

...og det er kjempegodt! ;)


#48

DM sa for siden:

Ja, de er veldig gode. :ja:

Dragen og Mim: Hvor mange cm skal formen være?


#49

Dragen sa for siden:

Liten, rund kakeform. Vi brukte den bølgete formen, den med hull i midten.

Neste gang dobler jeg oppskriften og tar den lille langpanna. Det var jo ikke en smule igjen.


#50

Shannon sa for siden:

De smaker høgg!
Jeg sverger til de glutenfrie fra Semper.


#51

DM sa for siden:

Godt vi har litt å velge mellom vi også. :)

#52

Dragen sa for siden:

Fant denne i en annen tråd, og syns den så god ut. Nå er jo ikke middag det vanskeligste, men likevel.

FETTUCINE MED KARBONADE OG GRØNNSAKER

120 gram tørr pasta per porsjon
500 gram karbonadedeig
1/2 purre
1 fedd hvitløk (jeg bruker 3-4)
200 gram kålrot
4 gulrøtter
2 ss tomatpure
Salt og pepper
Persille til pynt

Kok pastaen. Skjær gulrot og kålrot i tynne strimler, skjær purre i ringer og finhakk hvitløken. Brun karbonadedeigen, tilsett tomatpure og rør om. Tilsett hvitløk, purre, gulrot og kålrot og la dette surre lett sammen med karbonadedeigen. Fordel blandingen på 4 tallerkner og legg på kokt pasta. Pynt med persille.


#53

carolin sa for siden:

Jeg har ikke helt satt meg inn i glutenfri mat, men tåler man havre da?
I såfall så selger de havremelk på ica butikkene. Lillesøster er melkeallergiker, og hun likte ikke mat som ble tilberedt med soyamelk eller rismelk. Etter at jeg kom over denne havremelken så har vi sluttet å lage egen mat til småen. Det meste blir laget med havremelk. Lillesøster elsker den melken.
Bare et lite tips.


#54

Frantzen sa for siden:

(Klippet fra Medishop.no)

Det handler vel om at det kan finnes spor av hvete i det..?


#55

Dragen sa for siden:

Det er så mye gluten i den havremelken at Lillebror blir skikkelig dårlig i magen av den. Men den er jo veldig grei for dem som er på melkefri diett.


#56

carolin sa for siden:

Ok. Jeg var litt usikker der ja.
Litt kjipt da, for det er den beste "melkefrie" melken vi har kommet over.


#57

Carrie sa for siden:

Jeg fikk Cøliakinytt forleden og kan sitere:

Be-To leverer nå også bakst til Ultra Mat på Lørenskog, i tillegg til alle de andre Ultra butikkene i Oslo og Akershus (foruten de på Alnabru), Centra Høvik og Centra Colosseum har også varer fra Be-To samme dager. Varelevering tirsdag og torsdag. Det meste av gjærbaksten er nå uten hvetestivelse. Boller med og uten rosiner, skolebrød, vaniljestenger, krydderkake, rundtsykker, pølsebrød, loff og lomper, wienerbrød og brød - både med og uten hvetestivelse. Med hvetestivelse kan de friste med: fyrstekake, skokoladekake og muffins. Har også forskjellig kjeks. Skal dere ha noe til en spesiell anledning så ta kontakt med allergimatamsvarlig i din Ultra Mat-butikk eller ring direkte til Be-To.

Legg turen til Oslo og St.Hanshaugen. Her har vi oppdaget et par knallgode forretninger som absolutt er verdt et besøk innimellom:

"Gutta på Haugen"
Ullevålsvn 45, Oslo Tlf: 22 60 85 12, har pølser fra den kjente slakterforretningen "Idsøe" i Stavanger. Disse er både gluten og melkefrie - i tillegg er de kjempegode. De har også pølser fra Grøstad Gris, som også er uten melk og gluten.

"Kokken og Slakteren AS"
Ullevålsvn 95, Oslo Tlf: 22 46 75 88, lager egner pølser som er uten både gluten og melk.

Ultra Mat har nå fått inn økologisk "quinoa". I tillegg til at dette er næringsrikt kan det brukes som erstatning for ris, og det er veldig egnet til å bruke i gjærbakst. Snakk med Ragnhild på Ultra Bryn om "amaranth" også. Hun jobber med saken for å gå inn dette, som er mye etterspurt blant forbrukerne.

Mix B fra Schär er tilbake
Bytt ut 1/3 av det vanlig/naturlig glutenfri melet med denne melmixen og du får de luftigste boller og loff.

Finnstad heimebakeri i Valdres
har kjempegod kransekake, 18 ringer som de selger for 220,-
Tlf: 90 03 97 06. De leverer på døra.

Nettbutikker med glutenfri matvarer:
Allergimat: www.allergimat.no
Intol.no: www.intol.no
Johansen & Co AS: www.allergikost.no
Kinsarvik Naturkost: www.kinsarvik.no
Vitavalens: www.vitavalens.no

Og tilslutt:

Kjevla Bakeri
vil stå på stand på Ultra Mat på Bryn, torsdag 11.oktober kl. 11 - 19. De serverer glutenfri potetlomper og potetlefser, samt naturlig glutenfri mørlefser. Marit har med seg takka si og baker rykende ferskt i butikken.

Hvor mye av dette som er også melkefritt..... kan jeg dessverre ikke garantere.


#58

LilleLeo sa for siden:

Carrie: Hvor får man fatt i Cøliaki nytt? Jeg har en tante som fikk diagnosen her i fjor en gang, og sliter litt med å finne riktig mat etc.


#59

Carrie sa for siden:

Lille er medlem i Norges Cøliaki forening og får Cøliakinytt fra sin lokalavdeling. Siden hun er 3,5 år er det jeg som har mest utbytte foreløpig... :)

Man kan melde seg inn via www.ncf.no, medlemskapet koster 3-400 kr i året.


#60

Carpe Diem sa for siden:

I frysedisken finnes man skilllingsboller fra Fria. De er uten gluten, melk og egg :ja: Og smaker faktisk godt! Samme leverandør har også gode grovbrød som er melk og glutenfrie.....


#61

annemede sa for siden:

Kaken fra Fria er også god, men den inneholder egg da.

De har også pepperkakedeig. :nemlig: (Den er ikke testet enda.)



#63

Dragen sa for siden:

Pepperkakedeigen er god, den.


#64

Dragen sa for siden:

Jeg fant fiskekaker på LIDL. Gluten- og melkefrie, såvidt jeg kan se. Til en overkommelig pris, og de var gode også.


#65

Kneazle sa for siden:

I min jakt på Gode Glutenfrie Kaker Som Jeg Kan Imponere Svigermor Med, prøvde jeg i går ut Verdens Beste (Kvæfjordkake) med glutenfritt mel, og den ble knallgod! (Men er jo absolutt ikke uten egg og melk, da:sorry:)

Her kommer oppskriften:

150 gr.margarin
150 gr sukker
5 eggeplommer
5 ss melk
170 gr Semper Fin Mix
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

5 eggehviter
200 gr.sukker

100 gr hakkede mandler

1 pakke ferdig vaniljekrem
3 dl kremfløte

FREMGANGSMÅTE:

-Rør smør og sukker lett og luftig.Tilsett eggeplommene, mel, bakepulver, vaniljesukker og melk. Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen i et jevnt lag utover.
-Pisk eggehviter og sukker til stivt skum og bre det utover deigen i langpannen.
-Dryss over mandlene.
-Stek kaken ved ca.175 grader til marengsen er gyllen, ca.25 min. Avkjøl kaken litt i langpannen før den trekkes over på rist. Kaken skal ikke hvelves.
-Vaniljekremen blandes forsiktig med stivpisket krem. Del kaken i to deler,legg kremen på den ene delen og legg den andre delen av kaken over.


#66

Dragen sa for siden:

Tusen takk, Emma!

Her i huset tåles egg, og melken er alltids mulig å erstatte.


#67

Kneazle sa for siden:

Ja, det tenkte jeg også, men så kom jeg på fyllet... Kan man erstatte dét på noen måte, da?


#68

Dragen sa for siden:

Jada, freias vaniljesaus/krem i pose er melkefri, så det er bare å blande pulveret med soyamelk eller rismelk.


#69

Kneazle sa for siden:

Aha! Da lærte jeg noe i dag også :blond: Har ikke vært nødt til å lage mat uten melk foreløpig, men kjekt å vite.


#70

Dragen sa for siden:

Ikke glem melkefri margarin. (Du vet det kanskje, men veldig mange tenker ikke over at det er melk i margarin. Derfor skriver jeg det heller en gang for mye.)


#71

annemede sa for siden:

I dag ville storesøster ha pizza, så jeg lagde pizza av restene i kjøleskapet, og det får de jammen til lunsj i bhg i morgen også. Det var vel snarere glutenfri pinnebrøddeig med rosmarin og pepper og litt salt i og masse olje og vann. Oppå hadde jeg masse løk (begge barna er glad i løk), brokkoli, blomkål, ketchup, kjøttdeig og oppskjærte poteter. Det var faktisk ganske godt.



#73

Harriet Vane sa for siden:

Cøliiakiforeningen sier:

I min eplekakeoppskrift kan man da sikkert gå ned til 100-150 g smør


#74

Dragen sa for siden:

Her tror jeg det skal komme en spennende nettbutikk. Den skulle egentlig åpnet 1. oktober. Lurer på om de får opp farten hvis jeg sender en mail og maser litt?

www.kekkes.no/


#75

Tallulah sa for siden:

Jeg brukte din eplekakeoppskrift til å bake muffins, og det funket helt fint med lik mengde smør og mel. Jeg tror de lett kunne ha blitt litt tørre hvis det var mindre smør.


#76

Dragen sa for siden:

Finsbråtens Reinsdyrpaté er melke- og glutenfri, såvidt jeg kan se. Lillebror likte den godt, og det gjorde den lille frøkna vi var på besøk hos i går også. Ser ut til at pepperpatéen også kan spises. Leverposteien er det melk i.

www.finsbraten.no/images_large/163323.jpg



#78

Dragen sa for siden:

Må bare tipse om en helsekost som har hovedfokuset sitt på god mat, og som har et enormt glutenfritt utvalg:

Oslo Helsekost, Akersgata 32.

De har allerede tatt inn pepperkakedeig fra Fria, de hadde alle typer glutenfritt mel, og ellers stort utvalg. Jeg skal innom etter jobben idag.




#81

Carrie sa for siden:

Mokkarullekake

3 egg
2 1/2 dl sukker
1 dl potetmel
2 ss kakao
1 1/2 ts bakepulver

fyll
150g smør eller margarin (melkefritt)
2 1/2 dl melis
3 ts vaniljesukker
3 ts kaffepulver
1 eggeplomme

  1. Visp egg og sukker til eggedosis, gjerne med mikser.

  2. Bland potetmel, kakao og bakepulver. Vend det inn i eggedosisen og rør forsiktig.

  3. Hell røren i en langpanne, kledd med bakepapir, 30x40cm.

  4. Stek kaken midt i ovnen ved 250 grader, ca 5 min. I varmluftsovn ved 225 grader, ca 8 min.

  5. Vend kaken på et sukret bakepapir. Dra bort det papiret som kaken er stekt på. Avkjøl kaken under langpannen, så holder den seg myk. Evnt. legg på papiret kaken er stekt på og legg over et fuktig håndkle.

  6. Forbered fyllet. Rør smør og melis hvitt.

  7. Tilsett vaniljesukker, finstøtt pulverkaffe og eggeplomme.

  8. Bre kremen over den kalde kaken, og rull den sammen fra langsiden. La kaken ligge med skjøten ned et par timer på et kjølig sted.

  9. Rullekaken smaker best nystekt, men kan oppbevares 1-2 dager i kjøleskap. Den kan også fryses hel eller i skiver. Holdbarhet ca. 3 mnd.

Prøvde denne oppskriften i går og den var veldig vellykket.


#82

Kanina sa for siden:

Ved glutenfri diett kan man ikke spise vanlig havre, den er nemlig forurenset med andre kornslag, både fra åkeren og fra produksjonslokaler. Vi må spise spesialdyrket havre merket "glutenfri". Denne er da dyrket på åkre hvor det ikke har vært dyrket andre kortslag på x antall år, og ikke ved siden av andre åkre med andre kornslag, samt at den er malt på egen mølle! Kompliserte greier... Tviler derfor sterkt på at havremelk er trygt med mindre det står eksplisitt på pakken at den er glutenfri.

#83

Dragen sa for siden:

Vi har testet havremelk, Lillebror ble skikkelig dårlig i magen av det.


#84

annemede sa for siden:

Oatley havremelk skal være basert på glutenfri havre, såkalt ren havre, men det kan jo være noen som reagerer på det for det om.


#85

Carrie sa for siden:

Barn som ikke tåler gluten skal stå lenge på glutenfri diett før de forsiktig kan prøve havre også.

Jentungen har Cøliaki, og fikk ikke bruke glutenfri havre i begynnelsen.


#86

Carrie sa for siden:

Hamburgerbrød
(8-10 stk)

4 1/2 dl fingervarmt vann
1 pk gjær
2 toppete ts Fiberhusk
100g margarin
500g semper eller finax melmix (rød/blå)
2 ss Jyttemel
1 ss sukker

Ha mel i eltemaskinen eller bollen. Margarinen smuldres i melet. Gjæren oppløses i fingervarmt vann og får svelle med Fiberhusk og sukker. Væsken tilsettes melblandingen og eltes godt sammen. Deigen heves under håndkle eller plast på et lunt sted i ca 30 min.
Deigen trilles ut till 8-10 flate, runde boller i hamburgerstørrelse. Settes på stekeplate med bakepapir og etterheves på komfyren med varmen fra ovnen. Legg et håndkle over.
Pensles med egg eller vann. Strø på sesamfrø.
Settes inn når ovnen viser 250 grader, ovnen settes da ned til 225 grader.
Stekes i ca 15 minutter på midterste rille.

Jeg har også laget med grov melblanding.


#87

Dragen sa for siden:

Jeg syns denne så veldig god ut.


#88

turi sa for siden:

Jeg så Ainsley lage lakseburgere på tv, han brukte laks som han moset forsiktig i blender, og hadde krydder og sennep oppi. De så kjempegode ut, og enkel.


#89

Slettet bruker sa for siden:

Inspirert av denne tråden gikk jeg til innkjøp av After Eight, men jaggu står det "butterfat" i innholdsfortegnelsen. :mumle: Nedtur.


#90

Dragen sa for siden:

De har nylig endret innholdsfortegnelsen på After Eight, ja.

Vi har kommet over en veldig god kakemix på Kekkes.no

Krydderkaken er kjempegod. Jeg tilsatte en liten, revet gulrot. Har tidligere fått servert en variant med nøtter og tyttebærsyltetøy.


#91

Kanina sa for siden:

Oi, det var visst her jeg skulle legge denne oppskriften:

Krydderkake:

3 egg
2 dl sukker
2 ss olje
180g (4 dl) Toro fin kakemiks (eller annen fin melblanding, funker sikkert også uten hvetestivelse, men da er det ikke sikkert den hever like bra?)
2 dl vann (eller litt mindre)
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær

Egg+sukker vispes til eggedosis, bland det tørre og ha det oppi sammen med vann. Bruk gjerne litt mindre krydder enn oppgitt, merker jeg. Ha i to avlange former, og stek på 170 gr i ca 40-45 min.

(Jeg la den også i en egen tråd, men skitt au).


#92

Kneazle sa for siden:

Fant denne nå. Har ikke prøvd den, men den ser jo ihvertfall både barne- og allergivennlig ut.

Banankake uten melk, egg og gluten

                                         <a href="http://krem.no/index2.php?option=com_content&amp;do_pdf=1&amp;id=153">                     


4.5 dl Toro fin brød- og kakemix (eller Toro lys brødblanding)
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 ts natron
1.5 dl vann
1 dl smeltet melkefri margarin.
2 mosede bananer

Fremgangsmåte: Bland alt det tørre. Ha i vann og smeltet margarin Smør en rund form og ha røren i. Stekes på 175 grader i 60 min.

Glasur:
100 gram melkefri margarin
250 g melis
1 ½ ss kakao
1-3 ss vann (eller kaffe, det gir litt mer smak)



#94

Amelie sa for siden:

:riktig:

Aktuell tråd i vårt hus, selv om vi ikke har allergier for melk eller gluten, tror jeg at både min og veslas kropp tåler melk og gluten dårlig.


#95

lilletroll sa for siden:

På denne siden finner du oppskrifter på allergimat. [url]www.matoppskrift.no[/url].


#96

Hyacinth sa for siden:

Jøss, den høres jo god ut også for oss som ikke trenger det, bare vil leve litt mer hvetefritt! ;) Hvordan er den å bake med?


#97

m^2 sa for siden:

jeg kjøper lomper og tortillas og lefser fra [url]www.lompe.no[/url]
Lillegutt får på matpakka med melkefri smøreost og laks, eller med melkefritt smør og kanel, eller med, ja hva som helst egentlig. Nå skal det sies at jeg har ikke sett etter om de inneholder melk - lillegutt er ikke SÅ allergisk mot det.


#98

Carrie sa for siden:

Lomper: Man kjøper en pakke med glutenfritt flatbrød. Skyller flatbrødene i vann og legger de i plast til de er myke. Riktignok får man firkantede lomper, men de henger sammen i motsetning til lomper som har vært i fryseren. Lille synes de smakte kjempegodt.


#99

Amelie sa for siden:

En pakke koster 115 kr - hvor mange rundstykker blir det?
Kan man lage brød av melblandingen? Ser for meg at det blir dyre brød?



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.