Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bør barn kunne tas ut av skolen utenom skoleferiene?

#1

Gaia sa for siden:

Er det greit å ta ut barna av skolen utenom skoleferiene fordi foreldrene ønsker billigere ferier? Jeg er litt usikker på hva jeg syns om den praksisen, all den tid den også innebærer at barna vil måtte være mye mer alene når det faktisk er skoleferie, fordi foreldrene har brukt opp ferien på andre tider av året.

Jeg tenker da ikke på nødvendige behandlingsreiser, eller reiser som nødvendigvis må legges til tidspunkter i året hvor det er skole. Kun på ferie som egentlig kunne ha vært avviklet under selve skoleferien.

www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3771297.ece


#2

star sa for siden:

Mulig jeg svelger noen kameler senere, men jeg syns det er en uting faktisk.


#3

Che sa for siden:

jeg synes ikke ungene skal taes ut fra skolen nei - med mindre det er ting i kategorien: Legetime, tannlegetime, begravelse etc. Altså ting som ikke kan planlegges. Å be om fri en fredag fordi ett eller annet, det synes jeg er unødvendig.

(sier jeg nå iallefall)


#4

Heilo sa for siden:

Jeg er usikker. Ser de prinsipielle grunnene for å minimere reising i skoleåret, men synes samtidig det blir lite fleksibelt. Det kan være veldig mange gode grunner til å reise sånn at barn må tas ut av skolen, og mine gode grunner kan være noen andre enn dine, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg tenker heller at man må understreke foreldrenes ansvar for å gi ungene alternativ opplæring den tida de er borte fra skolen, i form av lekser eller jobbing spesielt med noe ungene trenger oppfølging av, det være seg svømming, engelsk, lesing eller noe annet.


#5

Tallulah sa for siden:

Det har jo blitt diskutert ganske grundig her tidligere, i flere tråder. Jeg er litt sånn ja og ha til det hele. Jeg ser at det er problematisk at det alltid er barn borte, og at mange foreldre ikke følger opp skolearbeidet i denne perioden. Jeg syns det var litt voldsomt med familien i denne artikkelen som tok ut datteren en uke vår og høst for å reise til syden.

På den andre siden så ser jeg at for vår del, som har venner i USA, så kan det bli aktuelt med turer utenom sommerferien en sjelden gang. Det er jo allerede strammet inn til maks 10 dager i året før man mister skoleplassen, og dette er også noe som må søkes om.

Jeg tenker at det kanskje ikke bør forbys, men at lærere og skolen bør være flinkere til å faktisk si nei, der de mener at det vil gå utover barnets skolegang. Da må det selvsagt ha en konsekvens om man trosser dette.


#6

liefje sa for siden:

Vi bor i Tyskland. Der er det ikke lov. Det gaar helt greit. Vi bestiller ferier veldig tidlig for aa faa det saa billig som mulig og har offisielle feriedager og skoleferier tilgjengelige for fire aar fremover slik at vi kan gjöre dette.


#7

Java sa for siden:

Jeg synes det er helt greit (faktisk veldig bra) at rektorer skal oppfordre til å ikke ta feriereiser midt i skoleåret. At det allikevel er mulighet til å utvise skjønn er bra.


#8

Finni sa for siden:

Jeg er i utgangspunket imot, men ser likevell at noen velger å gjøre det.

Vi tok eldste ut av skolen de to siste ukene av 5 klasse for å reise på ferie sammen med farmoren, hun inviterte, og i samtaler med rektor ble vi enig om at eldste hadde mer utbytte av en USA tur enn to uker med avslutning på skolen.
Ellers har jeg tatt jentene ut fra kl 10.00 en dag for å reise til oldemoren som ble 85 år (tur/retur samme dag for å slippe ta en til dag fri). Så egentlig holder jeg meg ikke til egne prinsipper her.

Men jeg synes det er en uting med de som har fast 14 dager hvert skoleår.


#9

Gaia sa for siden:

Jeg syns vel at man burde ha en åpning for permisjon, men at reglene vel kanskje burde praktiseres noe strengere enn det de tilsynelatende gjør i dag. Samtidig så er jeg ikke helt sikker på hvor grensen går; er det greit å si ja til en forlengelse av juleferien/påskeferien med fire dager, fordi man skal besøker venner eller familie på andre kontinenter og derfor gjerne vil være borte litt lenger enn skoleferien varer, mens man sier nei til familien som av økonomiske årsaker må reise til syden utenom skoleferien, fordi de ellers ikke hadde hatt råd? :vetikke:


#10

Tove sa for siden:

Dette gjelder meg, for jeg tar ut vesla (3. klasse) fra skolen, for å dra på ferie i september. Jeg synes at det må være greit. Jeg selv må vurdere om det er greit i forhold til pensum på skolen, og at hun ikke blir hengende etter om vi reiser. Har allerede snakket med læreren hennes, og hun syntes det var en veldig god ide, og at det ville være en fin ting for vesla.

Jeg har ikke råd til å reise midt i skoleferien, så om jeg ikke kunne velge å reise etter skolen startet igjen, så kunne vi aldri gjort noe slikt.

Min eldste datter fikk også tilbud om å være med, men hun ville ikke ta fri og syntes det var helt greit å være hjemme (har voksne rundt seg til å passe på). Synes det var en voksen avgjørelse av en 16-åring.


#11

Tallulah sa for siden:

Det er kjempevanskelig. Og sikkert derfor så godt som alle får fri de 10 dagene om de spør.


#12

Anne C sa for siden:

Jeg synes det er en uting. Jeg har ikke alltid råd til å reise i skoleferiene, så da må jeg bare vente og spare til jeg får råd i skoleferiene. Mannen tok med gutta en uke til Mallorca på denne tiden i fjor. Den kamelene satt så langt oppe i halsen at den kom opp igjen når de kom hjem. Det kommer garantert ikke til å skje igjen.
Foreldre som er av den sorten som det stod om i avisa mister jeg respekt for. Sorry, men det er bare IKKE greit å ta ut ungen FAST 1-2 uker hvert eneste skoleår.


#13

Simone sa for siden:

Ein eller to dagar i løpet av eit år syns eg er greit. Men ikkje to veker!
Eg kjem i alle fall ikkje til å ta mine barn ut av skulen pga ferie. Trur eg.
Eg får mitt første skulebarn i morgon, så eg uttaler meg eigentlig om ting eg ikkje har peiling på :knegg:
Mulig eg får eit anna syn om nokre år.


#14

Veritas sa for siden:

Jeg skjønner dilemmaet fra skolens side. Jeg skjønner dilemmaet fra foreldrenes side.
Løsningen er å sette ned prisen på sydenturer i feriene. :knegg:

Jeg synes kanskje en uke hver høst og vår er å dra det maksimalt langt. Men en sjelden gang synes jeg det må gå an, da selvsagt på et passende tidspunkt, og i samråd med skolen.


#15

Java sa for siden:

Siden jeg ikke synes det er en menneskerett å reise til syden minst en gang i året synes jeg ikke problemstillingen egentlig er så vanskelig. Hvis det er et unntak for eleven at den blir bedt fri for å reise på en etterlengtet ferie synes jeg det er noe annet. Hvert år? Ikke fullt så greit. Det samme synes jeg egentlig med reiser til familie på andre kontinenter. Barnet har tross alt 8 uker fri om sommeren, over en uke påskeferie og nesten 2 uker juleferie, samt en uke vinterferie og en uke høstferie (mange steder i landet i hvertfall). At det ikke alltid passer å reise i disse feriene har jeg forståelse for, men ikke at det aldri passer.

Før noen går i strupen på meg med alle særtilfellene, mitt poeng er de gjentatte hendelsene. F.eks. hvert år en uke eller to til syden utenfor ferien fordi det er billigst da.


#16

Heilo sa for siden:

Da vi var på foreldremøte for kommende førsteklassinger i fjor sa rektor på vår skole at de syntes det var helt ok at barna i de laveste klassetrinnene dro på sydenturer o.l. i løpet av skoleåret, og at de da kunne lære andre ting enn de gjorde på skolen, f.eks. å svømme, noe som var positivt for dem og ikke et problem for skolen.


#17

Floksa sa for siden:

Ja, det bør man ha muligheten til.


#18

apan sa for siden:

Aha, jeg tror ikke jeg kaster meg ut i nok en tråd av denne typen, men kort oppsummert; særtilfeller, ja; ellers, nei. Og det er ikke en menneskerett å dra til syden slik noen synes å tro.


#19

Miss Norway sa for siden:

Masse forbehold etc; for vi er selvsagt blant dem som bruker opp de 10 dagene hvert år. Litt her, litt der. Men jeg har FULL respekt for lærerens rolle oppe i dette, og det merarbeidet som faller på dem som faktisk sitter med det formelle ansvaret for at ungen lærer pensum. Og som kanskje må gjentas opplysninger og annet hassle. Vi har løst det med å gå i grundig dialog med lærer om hva resten av klassen skal ha da, og sørge for å ligge i forkant før reisen i den grad det er mulig. Leksearkene får vi på forhånd og lekser leveres inn på forhånd etc. Eller ungen får en oppgave relatert til reisen, for eks å lage en liten presentasjon om reisemålet mens hun er borte. (4. klasse).

Selvsagt hjelper det at ungen henger godt med i timene faglig; jeg ville vært veldig skeptisk selv hvis ungen strevde. (Hvilket jeg godt kan se kan skje med lillesøster, så da blir det uaktuelt å ta henne ut av skolen hvis det kan unngås.)


#20

Left sa for siden:

Jeg er på linje med Missa her kjenner jeg. Det kommer litt an på omstendighetene rundt det, og hvor greit alt går på skolen. Sliter ungen, er det uaktuelt å miste undervisning med mindre det er tvingende nødvendig, og da snakker vi ikke om 2 uker på Rhodos, men en tannlegetime etc.


#21

Tjorven sa for siden:

Jeg har ikke tenkt så mye på dette enda, men så har jeg heller ikke barn i skolealder. Jeg ser ikke helt problemet. Jeg er sikkert farget av at jeg syntes jeg lærte svært lite på skolen og ikke helt kan se at det hadde gjort noe om jeg var borte en ukes tid.


#22

Garbella sa for siden:

Jeg har faktisk ikke tenkt tanken på å ta med ungene på ferie utover skoleferier. De har få skoledager som det er om man ikke skal miste undervisning fordi man skal til syden i tillegg.

Og nei, mine unger har aldri vært i syden fordi jeg har ikke råd til å reise dit om sommeren eller andre ferier hvor prisen er høy.


#23

Lilith sa for siden:

Hm. Det er kanskje ikke en menneskerett å få dra til Syden, men for dem som er veldig glad i å komme seg vekk litt så kan det være bortimot nødvendig for å komme seg gjennom en lang og mørk høst/vinter. Her i Bergen har sommerværet vært skikkelig lavmål, og selv om jeg flere ganger i løpet av sommeren satt på startour.no og søkte og søkte, så så jeg aldri at dette var noe vi kunne ta oss råd til. Det hadde rett og slett ikke nyttet å prøve å få til en tur i høysesongen til 2 voksne og 3 barn over 2 år.

Nå kommer høsten og de billige sydenturene. Plutselig er det ikke uoverkommelig pris for en uke med sol og sommer for oss, og jeg har dermed bestilt en uke til Kreta. Skolen begynner på torsdag, vi drar på lørdag. Var nedom skolen i dag og prøvde å få tak i rektor, men vi gikk igjen da vi hørte en vanvittig kakofoni av stemmer fra lærerværelset som fikk meg til å anta at det var planleggingsdag på gang. Jeg kvir meg til å spørre om fri til jentene, vi fikk nemlig også fri en uke så de kunne være med til Spania for å feire bestefarens 50-årsdag i november i forfjor. Jeg håper ikke han har lest artikkelen som blir linket til, for da blir plutselig situasjonen veldig vanskelig for oss.

Må legge til at jeg sliter med å se de enorme konsekvensene med å gå glipp av en ukes undervisning. Kanskje er det fordi jeg har sklidd gjennom skolen uten å møte for store utfordringer eller å måtte åpne bøkene for mye. Vi dro også på ferier hvor vi måtte be om fri fra skolen noen år da jeg var liten, men jeg hadde ikke med meg lekser eller noe merarbeid knyttet til det. Klart vi skal gjøre lekser og gå gjennom pensum, men at de lider noen skade faglig av å være borte den ene uken det får jeg meg ikke til å ta så seriøst.


#24

Pamina sa for siden:

Fra lærerens ståsted, så er det enklere med unger som er borte noen dager her, og noen dager der, enn de som tar ut to uker i strekk. Det kan skje ganske mye i løpet av to uker rent faglig.

Unger som ikke sliter på skolen er det enklere å gi fri, de klarer seg jo uansett, og til syvende og sist er det foreldrene som er ansvarlige for skolegangen, og må avgjøre dette. Man har krav på 10 dager permisjon fra skolen i løpet av året, hvis fraværet ellers er normalt, lite, så er det ganske greit å gi, til de fleste. Verre er det med unger som ikke er så mye på skolen, og som i tillegg tas ut til to uker ferie i løpet av skoleåret.

Enkelte yrkesgrupper, f.eks. flyvere, får ikke ferie i skoleferien, skal de få hatt ferie med barna sine, så må det tas utenom ferien, naturlig nok.


#25

Lykken sa for siden:

Vi har en som skal opp i tredje, og han har blitt tatt ut utenom hvert år. En langhelg for å feire 40 års bryllupsdag for mine foreldre, en uke for å feire 70-årsdagen til bestefar og nå i september en uke for å feire 70 år for farmoren deres, dette er spanderte turer som vi setter stor pris på selvfølgelig. De hadde ikke hatt mulighet til å gjøre det i fellesferiene. Vi har alltid meldt fra i god tid og spurt om det er noe som skal følges opp. Denne gangen ber vi nok om få med ukeplan som må gjøres. Og krysser fingrene for at det er ok, vi skal søke om fri med en gang skolen starter på mandag.
Jeg er sikkert litt preget av at mine foreldre tok meg ut både en og to uker på vinteren, da mamma blir mye bedre av sin sykdom av sol og varme. Vi fikk alltid med lekser og måtte skrive stil om turen.


#26

Robyn sa for siden:

På et generellt grunnlag syns jeg nok det er en uting.

Jeg har hatt skolebarn i 8 år nå og tok ferie en uke når eldste gikk i 2. klasse. Det var i forbindelse med at vi giftet oss i Spania.

For meg er det vesentlig hvordan barnet gjør det på skolen og. Eldste er veldig skoleflink og taper ikke noe på å være borte noen dager. Minsten derimot er mer gjennomsnittlig og vil nok tape mer på å være borte fra skolen en uke. Derfor har vi heller ikke tatt fri for han annet enn en ekstra dag i forbindelse med høstferien i 1. klasse.


#27

vixen sa for siden:

Ser heller ikke problemet med det altså. Det kommer så klart an på barnet og hvordan foreldrene ev kan følge opp tapt undervisning. Jeg har bodd og har venner på den andre siden av planeten og jeg håper å kunne reise dit med barn en gang. (og dit drar man ikke på sommeren altså) Dette er bare et eksempel på et tilfelle jeg ville synes det er greit. Mange har slekt i utlandet og ikke alltid at ferier samsvarer helt o.l. Jeg synes godt man kan være litt restriktiv, men samtidig åpne opp for muligheten. Hyppigheten av slike permisjoner er jo også noe man kan vurdere samt når på året det er. En venninne av meg tok ut jenta si siste skoleuka i juni for å ha mulighet til å dra på tur. De gjør jo så godt som ingenting da uansett. Ser jo problemet med at når det er bruk av skjønn så får stort sett alle lov uansett, men synes ikke det skal føre til at det blir forbudt for alle uansett grunn.


#28

ming sa for siden:

Jeg er litt delt. Som lærer syns jeg det blir en merbelastning dersom mange elever ofte tas ut av skolen. Jeg var ute for en mai og juni et år der jeg ikke hadde full klasse en eneste dag. Til en hver tid var minst en elev på ferie. Det er ikke ideelt. Sterke elever på småtrinn lider ingen faglig nød, og foreldre følger som oftest greit opp det arbeidet de blir bedt om å gjøre, men det er litt ekstra-arbeid å ordne opplegg for elevene som skal ut og reise (sjelden man kan blåkopiere det som skal gjøres i klasserommet, men man bør gi oppgaver som gir høvelig samme læringsutbytte). Igjen - ikke noe pes dersom det er en unge en og annen gang, men dersom det er en ukentlig affære å gjøre istand lekseplan for ferierende barn, tar det totalt sett en del ekstra tid.

Som mamma ser jeg at det ofte er kjekt, og til og med nødvendig, å søke fri ungene. Mine har et par ganger hatt permisjon enkeltdager i forlengelse eller forkant av ferier der vi har vært hos familie på andre kanter av landet. Nå skal vi til Spania andre skoleuka. Vi benytter en engangsmulighet (siste babypermisjonen) til å få sydentur utenom sommerferien (lærere både mannen og jeg). Men jeg ville aldri gjort det til en vane å søke ungene fri på den måten hvert år. Både for ungenes skyld og av hensyn til lærerne.

Jeg ser også at det blir mer problematisk lenger opp i trinnene. Småskoleelever har ofte et bra læringsutbytte av å forsøke å snakke et annet språk, lære litt geografi, svømme osv, mens det på skolen gjerne jobbes med ting over lang tid, slik at ungene neppe mister noe helt ved å være borte en uke. En ungdomsskoleelev går nok glipp av adskillig mer spesifikk undervisning på en uke.


#29

Minerva sa for siden:

Signerer apan. :lat:


#30

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes det er dumt at enkelte barn er borte i en uke eller to pga. ferier (men ser ikke sort-hvitt på dette), men én dag i et helt skoleår synes jeg ikke er så ille. Vi skal faktisk ta EN dag fri for eldste i neste måned for å dra i Dyreparken. Vi må dra i lavsesongen for å ha råd til det og kan overnatte en natt i Kardemommeby om vi velger å gjøre det på en ukedag. Jeg har fri en hel uke i den uken vi har tenkt å dra, og mannen kan ta seg fri når som helst, så da gjør vi det sånn. Jeg velger taktisk og tar henne fri den dagen de har kortest skoledag og slutter halv tolv. Det blir en minnerik tur for både henne og minsten, som aldri har vært der.
Jeg holder meg ellers til skoleruta når det gjelder ferier. Men årh som jeg savner det å slippe å ta hensyn til dette, og jeg skal ikke si at vi aldri kommer til å ta ferie utenom skoleruta noensinne. Feks. ved bryllup i Italia (slekten), der vi ikke akkurat kan bestemme at brudeparet må sette bryllupsdatoen i skoleferien. Det er noe som skjer uhyre sjelden uansett.


#31

Maverick sa for siden:

Jeg ser problemet, men kommer fortsatt til å gjøre det i ny og ne.


#32

Albertine sa for siden:

Nå er det ikke sånn at hver enkelt elev får tildelt ti fridager hvert år som kan brukes opp, slik enkelte later til å tro om egenmeldingsdager i arbeidslivet. :blunke:

#33

Pasta sa for siden:

Ja. Dersom det ikke er slik at barnet sliter svært mye faglig eller sosialt, og dersom foreldrene legger til rette for det planlagte skolearbeidet under fraværet.


#34

Drømmedama sa for siden:

Jeg synes det er vanskelig å svelge et eventuellt forbud, selv om jeg forstår at det kan være et problem at mange planlegger ferier utenom skoleferiene. Jeg mener imidlertid at det bør stilles strengere krav til foreldres ansvar for undervisningen i den perioden de er borte fra skolen.

Vi har selv tatt barna ut av skolen for å reise med oss, både for en uke og for 3-4 uker. Vi har dog forberedt disse reisene i lang tid, og har levert en plan for skolearbeid til kontaktlærer for godkjennelse før avreise.

Dette er en praksis vi gjerne fortsetter med, og både vi og skolen mener denne form for fravær/hjemmeskole er forsvarlig. Men dette har jo ikke vært sydenturer, altså, men reiser til universiteter i utlandet pga Drømmemannens jobb. Vi oppsøker da bibliotek og museum og barna har laget prosjekt om noe som er spesiellt for stedet vi er på, og de får masse språktrening på den måten. Det blir ikke helt sånn slapp-av-ferie, men faktisk veldig gøy og lærerikt for hele familien.
Jeg ville forresten ikke vurdert å ta barnet ut av undervisningen hvis h*n slet faglig i utgangspunktet. Uansett mener jeg altså at foreldre som tar barna ut av skolen, bør ta ansvaret for planlegging og gjennomføring av skolearbeid i ferieperioden.


#35

rine sa for siden:

Signerer. :lat:


#36

star sa for siden:

Det har aldri vært noe problem hjemme hos oss. Alltid fri en eller annen gang i løpet av sommerferien. Dog andre ferier trenger jo ikke klaffe så bra siden de er så korte.


#37

Dixie Diner sa for siden:

Er det lov å ta ut barnet så lenge som 3-4 uker? Jeg trodde maks var 10 dager (som blir 2 uker med helgene)?


#38

Drømmedama sa for siden:

Formelt sett har barna våre da sluttet på skolen, og så har de blitt meldt inn igjen når vi har kommet tilbake.



#40

Skremmern sa for siden:

Jeg synes det er greit én gang i året, gitt at foreldrene følger opp i ferien. Og ikke mer enn 2 uker, selvfølgelig.


#41

Vimsen sa for siden:

Vi er så heldige at ungene har besteforeldre som elsker å ha de med på ferier. I høstferien skal de til Egypt med dem, og iom at det er en ganske lang tur skal de også tas ut fra skolen/barnehagen en uke.
Jeg har ingen skrupler når det gjelder dette, og regner med at lærer/rektor gir beskjed om barnet ikke har "godt" av å taes ut, evt om de skal ha med seg lekser.


#42

Katta sa for siden:

Det finnes hundre mer eller mindre gode grunner til å ta ungene ut av skolen noen dager. De fleste barn greier seg nok godt likevel. Jeg skjønner at det hadde vært best for klassen og for læreren at dette ikke skjedde, men likevel synes jeg det hadde vært dumt med et forbud. Jeg synes egentlig det er helt greit at det er en maksgrense for hvor mye man kan ta dem ut av skolen uten bråk, og synes også det vil være veldig dumt om foreldrenes grunner ble vurdert strengt. Både fordi det da vil bli store forskjeller fra skole til skole og fordi det vil være basert på skjønn og nedverdigende for de som må argumentere for seg. Hva er greit? Kommer det an på hva de skal ha fri til? Kommer det an på hvilket barn som skal ha fri? Om de ellers hadde hatt økonomi eller mulighet til å dra i skoleferien, og hvem skal i såfall bedømme hva som er grunner gode nok? Jeg tror man ville være tjent med å akseptere at elever bes fri, men heller definere kjernetider på året hvor det skal være dødsfall eller sykdom for å få fri hvis det er behov for slike perioder når man vet at alle er tilstede.

Så ja, jeg synes det skal være mulig å ta barna fri fra skolen noen dager ved behov, men nei, jeg synes ikke man som foreldre skal ta lett på dette.


#43

mkj sa for siden:

Det er akkurat det samme jeg tenker på vegne av min datter. På første skoleår tror jeg det var helt minimalt hun lærte som hun ikke kunne forlengst, så jeg ser ikke helt hvilken skade det skulle gjøre om hun var borte en uke.

Vi feirer jul i Spania annethvert år, og da kan det være aktuelt alt ettersom når flyene går å ta fri noen dager. Selvsagt kommer vi til å følge med i hvilken grad dette vil gå ut over skolen, og knappe ned på det om det skulle bli mye å gå glipp av.

Det sterkeste argumentet for en innstramming for meg er at ungene skal lære at man ikke kan 'velge' å være borte fra skolen.

For vår del er disse juleferiene kjærkomne - pappan her i huset har ikke tid til å feriere med oss på sommeren som regel, i jula er det ofte bedre tid, og det er godt for familien å komme seg bort litt sammen.


#44

Blondie sa for siden:

Dette har vi diskutert heftig tidligere, ja.

Jeg ser ikke for meg at jeg noengang kommer til å svelge denne kamelen, jeg synes rett og slett at rene ferieturer midt i skoleåret er en uting. Jeg ser greia med at det er billigere, helt klart, men vi har da heller valgt å la være. Det er noe med å lære ungene at det faktisk ikke er valgfritt å gå på skolen, at det er noe man gjør når man ikke har bedre ting fore liksom.


#45

apan sa for siden:

:nemlig: Som i tidligere diskusjoner, er det vel ingen av dem som er mot dette som mener at det læringsutbyttet ungene går glipp av som er hovedproblemet.

Man velger en ferie man har råd til i den tiden barna faktisk har ferie. Enkelt og greit.


#46

Abeline sa for siden:

Dersom noe skulle vært endret, mener jeg det er kravet til faglig arbeid mens man er borte. Kanskje en obligatorisk innlevering i norsk, engelsk og matematikk?


#47

Appelsin sa for siden:

Jeg synes det er greit med noen få enkeltdager for eksempel i forbindelse med en helg hist og pist, en begravelse eller dåp i en annen del av landet og sånt. Men to uker Sydenferie synes jeg ikke er greit i det hele tatt,
og jeg sverger hverved å aldri gjøre det med mine barn :stolt:


#48

annemede sa for siden:

Jeg har akkurat blitt lærer og har en astmasyk skolestarter som ikke er god, og lurer på om vi skal ta henne ut av skolen nå til høsten for å få et lengre opphold i sydligere strøk for å forebygge et lengre sykefravær på senhøsten/vinteren.


#49

amo sa for siden:

Kanskje skoleåret bør forlenges med to uker i hver ende, også kan elevene ha ti fleksible fridager? løsningsorientert


#50

Maxine sa for siden:

Jeg synes det er en uting, hvis man gjør det hvert eneste år. Men, i noen tilfeller kan det være at foreldrene ikke har mulighet til ferie når skolen har ferie, og en ukes tur sammen med barna, når de har mulighet av praktiske årsaker, blir noe annet, enn om man gjør det for å spare penger.

Hvis jeg ikke kan reise når skolen har stengt, venter jeg til jeg får råd. Ellers kunne jeg nok søkt permisjon f.eks. en fredag hvis skolen er stengt torsdag, slik at ungene kunne fått en ekstra dag samvært med far f.eks., om han hadde ønsket det (han bor et godt stykke unna).


#51

Siwa sa for siden:

Her tar faren til største har tatt største ut fra skolen 1-2 uker hver mai/juni for å reise til syden hele familien +++++ Det har vel vært sånn siste 4 årene. Jeg synes det er en uting at det gjøres hvert år, men siden vi har delt omsorg får jeg ikke gjort mye dessverre :niks:

Har ved to anledninger tatt henne fri en uke selv, den ene var da hun startet i andre klasse, og mistet 4 skoledager.. Den andre ble hun med mormor til syden i september et år. Men passer nå på at hun ikke blir tatt fri flere dager en det faren tar fri :nemlig:

Synes at hvis man virkelig skal ta fri, så bør det skje på tidspunkt der undervisninger er tilnærmet ikke startet eller ferdig ...


#52

Siwa sa for siden:

Må legge til at storesøster har uttalt til sin far at hun aldri får være med på avslutninger på skolen siden hun alltid er i syden, så i år reiste de på kvelden siste skoledag, så kanskje det løser seg selv uten min innblanding :sparke:


#53

Fintdethei! sa for siden:

Helt enig!


#54

Skremmern sa for siden:

Jeg skjønner bare ikke hvorfor du må ta den så langt ut som du gjør her. Du går beinhardt ut, legger ingenting imellom, det er ikke snakk om "har jeg lite til overs for", "en praksis jeg misliker" eller en hvilken som helst mildere grunn, neida, her skyter vi fra hofta. Jeg synes det er regelrett dårlig gjort av deg å "gi opp" foreldre som ønsker å ta med barna sine på tur.

Jeg skjønner frustrasjonen helt hit mtp foreldre som gir beng i sine barns utdannelse, men de står det lite om i artikkelen, og det trenger virkelig ikke være tilfelle blant de som reiser på ferie utenom skoleferier. Lærere har usedvanlig lang ferie i sommermånedene, men det er ikke gitt at alle har det, eller at vi med færre ferieuker har de samme ukene som partneren. Det virker som lærere hauser hverandre opp (her på FP), og tar den lenger og lenger ut hver gang en lærer-diskusjon dukker opp.


#55

Minerva sa for siden:

Syns du? :gruble: Jeg sitter med motsatt inntrykk egentlig. Dessuten består vi i gruppen "lærere" av like forskjellige individer som i gruppen "foreldre".


#56

Skremmern sa for siden:

I diskusjoner som omhandler sommerferie og fri, fremstår dere som en samlet gruppe. I mine øyne, that is.


#57

Mams sa for siden:

Jeg har aldri tatt ut ungene mer en en enkeltdag i løpet av et skoleår.
Det har vel kanskej skjedd noen ganger i løpet av den tiden jeg har hatt skolebarn.
(eldste starter på videregående i morgen)

Neste år vurderer jeg faktisk å be de fri en uke, siste uken før skoleslutt.
Den sitter fortsatt langt inne så det er ikke sikkert.
Skal jeg noen gang ta ut ungene en hel uke, vil det være siste uke før skoleslutt.
(på vårparten så sluttet faktisk eldste en uke tidligere en det som stod på skoleruta, da de avspasserte.)

Å ta ut midt i skoleåret er for meg noe jeg ikke ville gjort.


#58

Teflona sa for siden:

Hvis barnet går i barneskolen synes jeg det er greiere enn når det gjelder en ungdomsskole-elev. Noen ungdomsskole-elever klarer greit å ta igjen, men det er oftere slik at de skriver på prøver at de ikke var tilstede da emnet ble gjennomgått. At de med foreldrenes velsignelse ikke leverer arbeid som ble påbegynt et par uker før de dro, fordi de jo var på ferie en uke, skjer også. Mange får problemer med å "komme i gang" etter lengre fravær også. Jeg har også fått spørsmål om å kopiere sider fra bøker siden bøker er for tunge å ha med i kofferten. :knegg:

Det som er litt merkelig, er at de som har endel feriefravær ofte har mer fravær enn gjennomsnittet ellers også.


#59

Magica sa for siden:

Dette har jeg vært med å diskutere her en gang tidligere, og nei - barn bør ikke tas ut av skolen utenom feriene. Det er derfor vi har ferie.


#60

Teofelia sa for siden:

Egentlig synes jeg det er en uting. Likevel har vi bedt Frøkna fri fra skolen hver fredag før påske siden hun begynte på skolen, fordi familien sparer flere tusen kroner på å reise til familien på vestlandet fredag i stedet for å vente til lørdag i påskeuka, og jeg klarer ikke å se at hun taper noe videre undervisning den dagen likevel, Ikke ut i fra det som står på ukeplanen, i alle fall. (Det er veldig mye påskepynt på planen de siste dagene før ferien.)

Også ba jeg henne fri for å reise bort to dager i desember i første klasse, men det var et uhell; jeg hadde bestilt turren nesten et år tidligere og glemte rett og slett at hun skulle være skolejente på den tiden og ikke kunne reise når det passet oss lenger. :flau:


#61

Milfrid sa for siden:

Det har i grunnen aldri vært en problemstilling for oss, vi lagt ferien til skoleferien til nå. Og kommer nok til å satse på det også fremover.

Her i USA har man tre mnd sommerferie, tre uker juleferie, en uke "vårferie og en lang helg i tilknytning til Thanksgiving. I tillegg er det fri en fredag hver mnd. Ergo er det nok ferieuker og langhelger og ta av.
Her er det også særdeles lite akseptert å ta ungene fri fra skolen også. Man har ti dager per halvår man "kan" ha dem borte (man får fravær hele dager om man velger å hente dem en halvtime tidligere en dag), og man må ha legeerklæring ved sykefravær (hvis det ikke var skolens nurse som sendte dem hjem), og de mister en dag om de kommer mer enn 30 minutter for sent), hvis ikke går det fra "fraværspotten". Tilsvarende må en ha "melding" fra lege og tannlege, om det er årsaken til fraværet. Etter 5 dager får man innkalling til møte med rektor om fraværet, type advarsel om høyt fravær. Etter 10 dager må man møte i retten, gitt.

Vi tok datteren vår ut en uke (fem skoledager) i vår, men da for å følge et lese-kurs. Hun fikk fravær for dette, men fraværet ble "velsignet" av rektor og vi slapp å møte på rektors kontor. :knegg: Men til høsten så spekulerer vi faktisk på å ta ungene fri to dager, for vi har veldig lyst til å dra til Harry Potter-land, men særdeles lite lyst til å dra en av feriehelgene (de legger "helligdager" til helger her, så langhelgene er ofte lange over hele landet), når køene er lange som et vondt år. Med tanke på at vi har hatt eldstemann (hun som sliter på skolen) på sommerskole to uker i sommer, pluss på et syvdagers matematikk-kurs, og følger henne ekstremt godt opp sånn leksemessig, så kjenner jeg at jeg ikke har fryktelig dårlig samvittighet for det.

Sånn generelt sett så synes jeg det er en uting å ta ungene ut en uke og tre hvert år, men et par dager i løpet av et skoleår synes jeg ikke er fryktelig ille og noen ganger vanskelig å unngå (begravelser, familiefester på andre siden av landet osv). Vår unnskyldning for å ta dem ut er jo litt tynnere da. :fnis:


#62

mrc sa for siden:

En viss forskjell å ta et par-tre ekstra dager fri i forbindelse med juleferie, påskeferie e.l. enn å ta ut et par uker.

Jeg ser ikke problemet med at det er noen få dager man tar ut perm. Flere uker synes jeg blir merkelig.

Her kunne man i utgangspunktet si at læreren skulle kunne se det an ut i fra eleven og foreldrene, men da er det nok kanskje de samme foreldrene som ikke gjør en god oppfølging ellers som vil klage mest høylytt når de ikke får perm.....


#63

slaraffen sa for siden:

En stor del av problemet er at det ofte er de samme ungen som tas ut. At en unge tas ut en dag eller to er vel ikke det største problemet, men en uke hver høst og vår, kanskje flere år etter hverandre er absolutt ikke bra.


#64

Chanett sa for siden:

Utskudd melder seg.

Som lærer synes jeg at det å ta seg fri er et problem så lenge skolearbeidet ikke blir fulgt opp. Det er ikke greit å komme til meg å si at jeg var på ferie da dette skjedde. Og jeg ser at det krever en del fra foreldre og elever (ungdomsskolen) å følge opp.

Som mamma tar jeg gjerne ut barna ut av skolen for langhelg etc, men, nå som jeg har ungdomsskoleelev, ser jeg at det krever mye av henne og oss. Likevel skal vi på en forlenget påskeferie nå som jeg har permisjon.

Altså, jeg synes at det er greit så lenge man som foreldre er villig til å følge opp skolearbeidet.


#65

Éowyn sa for siden:

I utgangspunktet synes jeg ikke noe om å ta barna ut av skolen, men på en annen side så hadde jeg ingen problemer med å gjøre det en uke i mars i år da vi ble påspandert tur til Tenerife av foreldrene mine. (Tre familier som skal reise sammen, ikke lett å finne en uke som passer for alle.)

Oppfølging av skolearbeid ble ikke noe problem. Vi reiste tross alt sammen med en adjunkt (min mor). :knegg: I stedet for vanlig skrivelekse i norsk fikk han med seg en kladdebok for å skrive logg fra ferieturen. (Han skulle også ha med seg matteboken, men den hadde læreren samlet inn for sjekk og så ble den ikke levert ut i tide.)

Jeg spurte forøvrig kontaktlærer om hun hadde en oversikt over hvilke sider etc de skulle gå igjennom på skolen den uken så vi fikk gjort det sammen, men det trengte vi ikke å gjøre.


#66

Olvina sa for siden:

Vi har fleire gongar teke ut barneskuleelev frå skulen i opptil to veker i november-desember med formål ferie til varmare strøk. Dei dagane i sola gjer underverker for helsa for dei to i familien som slit med eksem og hudproblemer, og er forskjellen på ein god eller ein forferdeleg vinter. Vi har varsla læraren om dette umiddelbart etter skulestart om hausten, og fått tildelt ekstralekser som er blitt gjort utover hausten, slik at når vi reiser er eleven a'jour i forhold til skulearbeidet. Eleven har også blitt veldig flink og interessert i språk, mykje på grunn av desse reisene.

Eg ser absolutt problema med dette dersom eleven er skulesvak og treng den undervisninga vedkomande kan få. Men i og med at det kan vere mange ulike årsaker til ekstra fridagar frå skulen og om eleven taklar dette greitt i forhold til skulearbeid eller ei, så blir det feil å lage firkanta lover og reglar på dette. Det må vere betre at foreldre og lærar/rektor prøvar å ha ein dialog for å finne løysingar som ivaretek begge partar sine ynskjer.


#67

Blondie sa for siden:

Er det egentlig noen overraskelse? Det er da ikke så vanskelig å se for seg at det byr på ekstra utfordringer hvis det stadig er elever som er borte? Jeg har ingen vansker med å se lærerens synspunkt i det hele tatt.

Etter at eldstebarnet mitt begynte på skolen i 2005 har det vært en jevn strøm av barn som ferierer to uker i syden. Nå har det kommet et generelt skriv fra skoleledelsen om at foreldrene er fullt og helt ansvarlige for å fylle på det faglige de går glipp av. Jeg nekter å tro at det blir fulgt opp av alle, altså, men da har de hvertfall ansvaret selv. Men som sagt, for meg er det signalene det gir om at skolen er et sted man reiser på når man har tid som bekymrer mest.


#68

Heilo sa for siden:

Det er mulig at jeg er veldig preget av egne læringserfaringer og jobberfaringer, men for meg så er ikke skolen det eneste stedet hvor barn lærer, og kontoret er heller ikke det eneste stedet hvor jeg jobber. Jeg synes det er greit å ta ungene ut av skolen for kortere turer hvis de får alternativ undervisning og dermed skjønner at man har forpliktelser som må følges opp også når man er borte.


#69

Maverick sa for siden:

For øvrig er det ikke på grunn av billigere ferier jeg kommer til (og allerede har) tatt ut barna i ny og ne, det er fordi jeg ikke har ferie på normale tidspunkt.


#70

Toffskij sa for siden:

Jeg kan til en viss grad forstå arbeidsmoralargumentet (ungene bør lære at man ikke bare kan ta seg fri når som helst fra skolen). Derimot klarer jeg ikke med min beste vilje å være bekymret for at ungene mine (mine, altså, det kan sikkert være et problem for noen) kommer til å tape noe stort på å miste en uke eller to med undervisning i barneskolen om vi sørger for å orientere oss for hva de skulle gått gjennom og følger det opp.

Ergo er jeg åpen for å ta ut ungene en uke eller to noen få ganger i løpet av skolekarrieren. For eksempel om vi finner på at vi skal dra til et sted langt borte som det ikke er gunstig å reise til i sommerferien (og da mener jeg ikke først og fremst økonomisk, men mer klimamessig).


#71

veobra sa for siden:

Jeg tror mange foreldre ville tatt ut elevene mer enn ti skoledager dersom dette ikke var begrenset. Det er mange elever som reiser til familiens hjemland i ferien. Jeg tror Osloskolen bla. ha erfart at det er bedre at man sier ok til ti dager enn at ungene tar ut i en mnd. Det er ikke alltid det passer med fire uker om sommeren.

Jeg ser ingen problemer med å ta ut barna en uke eller to i barneskolen, spesiellt i småskolen. Vi får lekser og oppgaver som skal gjøres. Faglig blir ikke eleven hengende etter dersom dette følges. Problemet er vel antagelig at de barna som ikke får oppfølging av foreldrene i permsisjonen antagelig ikke får så mye oppfølging i skoleåret ellers heller?


#72

veobra sa for siden:

Vi har alltid fått med lekser og oppfølging på ferien. Sånn sett har ikke ungene fri, nei. De gjør skolearbeidet alikevel.


#73

Skremmern sa for siden:

Det er det jeg også mener. Jeg synes det er en uting å gjøre sånn at barnet faller utenfor, men så lenge man har kontroll, tar skolearbeidet seriøst og følger opp på hjemmebane, ser jeg ikke helt problemet med å ta seg fri for å reise på ferie. Jeg bytter og ordner gjerne vakter på jobb for å reise et sted, og tar igjen/jobber inn igjen vaktene jeg går glipp av. Ser ikke helt den store forskjellen her.


#74

Skremmern sa for siden:

Ja, det er litt rart. Jeg ser ikke poenget med å skjære alle over en kam her, for alle ser problematikken, og er enig i at å ta ut barnet histen og pisten slik at de faller utenfor pensum er problematisk. Er foreldrene i tillegg typen som gir beng, vil det naturligvis smitte over på barna, og det er ikke greit. Men å ha nei, det er ikke allright som prinsipp, lissom? Selv om mange foreldre følger opp, og barna gjør lekser hver dag i ferien og er av den oppfatningen at skole er viktig? Nei, det forstår jeg ikke, det må da være mulig å bruke litt skjønn her.


#75

Floksa sa for siden:

Men, dere som ar absolutt i mot at man skal kunne ta ungene ut av skolen, hvordan skal man gjennomføre det da?
Et forbud?
Vi har vel ikke skoleplikt i Norge, men skolerett?
Så da blir det å skrive barnet ut fra skolen og inn igjen når ferien/fraværet er over?

Og hva med foreldre som faktisk ikke har mulighet til å ta ut fri i skoleferiene?
Det finnes faktisk andre grunner til å ta barne ut av skolen og reise på ferie enn at det er da Sydenturene er billig......
Vi er 5 gårdsbruk som deler på en avløser. Han jobber 80%, dvs at han ikke jobber (for oss) fra st.Hans til 1 september. 4 av oss har barn i skolealder. Prøv å få den kabalen til å gå opp med ferie for hele familien uten å ta barne ut av skolen :knegg:
Og vi er ikke enestående altså, det finnes mange, mange yrkesgrupper som ikke selv kan velge når de skal ha ferie.


#76

Anne C sa for siden:

Jeg snakker om de som tar ut ungene sine FAST hvert år.


#77

Anne C sa for siden:

Faktisk så tror jeg at jeg er en av de som har sterkest meninger MOT det å ta ut unger utenom ferier. Den meningen har jeg alltid hatt, det har ikke noe med FP å gjøre.


#78

Anne C sa for siden:

Det blir noe helt annet i mine øyne enn å reise på billig sydentur. Jeg har hatt elever som har pappa et helt annet sted i landet, og i utlandet for den saks skyld. Det kan jo ikke sammenliknes med "den billige sydenturen".


#79

Flubby sa for siden:

Det skal svært gode grunner til før jeg søker om fri for eldstejenta mi, feriering er ikke en av de grunnene, jeg anser hennes utdannelse som viktigere enn mitt behov for adspredelse og solskinn. Ungene har jo både høstferie og lange påskeferier (og andre langhelger), er det så vanskelig å planlegge familieferien og samtidig ta hensyn til skoleruta? Og hvorfor skal andres unger ha 2 uker mer fri i året enn min unge? :confused:


#80

Anne C sa for siden:

Jeg er veldig glad for at det ikke er jeg som avgjør fri mer enn de to dagene jeg kan gi elever fri. Jeg nekter selvfølgelig aldri noen, men kan godt si at å ta fri dagen etter at man får vite hva man kommer opp i muntlig eksamen faktisk ikke går. Eller man kan si til foreldre, hvis de spør, at å ta ut 10. klassingen to uker ETTER juleferien fordi ferien er billigere, IKKE er spesielt smart. Men heldigvis er det rektor som tar dette.


#81

apan sa for siden:

Som tidligere når vi har diskutert dette, det finnes en drøss gode grunner for å ta ungene ut fra skolen utenom feriene. Forlengelse av en helg fordi man skal noe spesielt kan ofte være greit nok, samværsmessige hensyn der foreldrene ikke bor sammen, helsemessige hensyn hos eleven selv eller noen i familien, eller at foreldrene ikke har mulighet til å ta ferie om sommeren på grunn av yrket de har (jeg gikk blant annet på skolen med en jente der foreldrene hadde gartneri, hun fikk forlenget juleferien hvert år så de kunne ta en ordentlig tur da istedenfor om sommeren). Hattifnatten er jo inne på at kombinasjonen av hennes yrke og slektninger 90 mil unna er vanskelig, og det forstår jeg godt.

Særtilfellene er aldri det noen har vært imot, tror jeg. Og vi står igjen med at de aller fleste som ber elevene fri, gjør det for å dra på ordinære ferier. Fordi det er billigere eller enklere. Og ja, jeg er konsekvent i mot det, samme hvor godt man følger opp. Det er neimen ikke enkelt for en rektor å vurdere i forkant hvor godt foreldrene vil følge opp heller, og ingen skal innbille meg at det ikke har konsekvenser for klassesituasjonen at flere er borte i 14 dager; jeg vedder hva som helst på at flere av de som kommer tilbake sier "DETTE har ikke jeg lært". Så må de som har vært der (fordi foreldrene heller dropper syden enn å ta en billigtur dit) sitte og høre på at ting forklares på nytt.

De søknadene jeg har mottatt om fri utenfor ordinære skoleferier, har i 90% av tilfellene vært fra elever som i utgangspunktet garantert ikke burde vært borte, som har mye fravær ellers og som jeg vet ikke kommer til å følge opp noe som helst - kanskje de ikke er istand til det heller, på egen hånd (vi snakker her videregående). Det er ganske rart at elever som ellers følger opp og gjør det de skal, i mye mindre grad føler behovet for å ta ferie utenom skoleferiene.

Jeg oppfatter heller ikke brev av typen "XX søker om fri dato-dato fordi charterturen vi har bestilt starter denne dagen" som en søknad, det kaller jeg mer informasjon, særlig når det mottas 3 dager før avreise.

Jepp, jeg vet at ikke alle gjør det på denne måten, men systemet har glidd fullstendig ut, og jeg mener en solid innstramning over hele linja er på si plass.

Og joda, man kan lære masse på ferie, men jeg klarer likevel ikke la være å le litt av alle som i forrige diskusjon mente at ungene lærte så mye av å ta ferja til Danmark.


#82

apan sa for siden:

Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor jeg gidder delta i nok en diskusjon om dette :knegg: .


#83

Katta sa for siden:

Jeg legger merke til at flere sier at de prinsipielt er imot å ta barna ut av skolen, men gjør det likevel selv når en spesiell anledning byr seg. Det er jammen ikke enkelt å avgjøre hva som
er gode nok grunner for seg selv eller andre. Det er lett å være enig om at det er mindre problemer med yngre elever, kortere reiser og ting som forekommer sjelden. Og foreldre som følger opp skolearbeidet både ellers og i ferien. Men hvis man holder samvær med foreldre, sykdom og begravelser utenom og står igjen med de som faktisk reiser på ferie. Hva er gode nok grunner da? Påspandert ferie? Ferie sammen med flere andre? Dårlig økonomi slik at man er avhengig av billig tur for å få en tur? Ikke direkte dårlig økonomi, men likevel behov for/lyst på en rimelig ferie? Skal reise til et sted det ikke er ideelt å reise til i skoleferiene? Besøke familie som bor langt unna? Foreldrenes jobb har ikke lang nok ferie som sammenfaller med skoleferien?

Hvis man skal være litt kynisk, er alt dette snakk om ferier man enten ikke har råd til eller ikke har tid til, spørsmålet er bare hvordan man ser på begrunnelsen. Og for det enkelte barn spiller det vel ikke så stor rolle om foreldrene har god eller dårlig grunn i andres øyne. Jeg er i hvertfall glad for at jeg ikke er den som sitter og vurderer dette.


#84

oslo78 sa for siden:

Problemet er at foreldre IKKE følger opp.

I løpet av to uker går vi gjennom mye på skolen (pleier å ha 5. - 7. klasse). Om foreldrene skal klare å gjøre det samme krever det temmelig mye ekstra arbeid av meg før turen deres, og det er jeg faktisk ikke interessert i å gjøre når det stort sett alltid er en elev som er på ferie. Så svaret fra meg blir altså "ta ungen ut, men ikke forvent ekstra kopier, ekstra tilrettelagte lekser, ekstra ditt og datt". Det er foreldrenes ansvar å gå gjennom det vi gjør på skolen og de må selv sette seg inn i hva det innebærer. Meldinger om at "dette har vi ikke gjort, vi har vært på ferie" er ikke uvanlige, og elever som plutselig reiser midt i et gruppearbeid kan være temmelig frustrerende for de som blir igjen (hender ofte "søknaden" kommer to dager før avreise nemlig).

Det er ikke bare konsekvensene for MITT barn som teller, det går an å tenke på konsekvenser for resten av klassen og lærer også.

Og til deres informasjon: Ingen vurderer noe som helst. Vi har fått streng beskjed om at absolutt alle søknader skal godkjennes. Punktum.


#85

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes det å ta barna ut av skolen bør være noe man bare gjør i unntakstilfeller. Hva unntakstilfellene kan være, og hva jeg synes er gode nok grunner, vil vel variere blant annet med hvor viktig undervisningen akkurat i den perioden er for det aktuelle barnet. Jeg synes det er greit å be barnet fritt til f.eks. begravelser eller bryllup i nær familie, og så synes jeg det kan være "forsvarlig" i tilfeller som helt spesielle reisemuligheter som bare dukker opp en sjelden gang iblant, eller kanskje til og med den ene "Sydenturen" som en familie tar seg råd til - og så er det forskjell på "den siste dagen før ferien" og "to uker fast hver vinter". Men jeg synes ikke det bør være noe man tar lett på i noe tilfelle, eller at man nærmest skal regne disse ti dagene som fridager man har rett på. Og så synes jeg, om det er snakk om mer enn et par dager, at man bør snakke med læreren på forhånd og evt. avtale læringsmål eller oppgaver eleven kan jobbe med på forhånd eller underveis - jeg synes ikke det å si fra tre dager før avreise, som apan nevner, er greit. (Og det er primært av "arbeidsmoral"-grunner at jeg mener det - jeg synes ikke det er OK å gi inntrykk av at man bare kan ta seg fri fra skolen når som helst man får lyst til å ha litt ferie.)


#86

amylin sa for siden:

Jeg ble veldig glad da jeg så dette forslaget. Ved å ta barn ut av skolen for å reise på ferie, viser foreldrene at ferie er viktigere enn skolen. Den holdningen gir et dårlig grunnlag for samarbeid med skolen, og ja, jeg vet det er mange gode unnskyldninger. Problemet er at det er så utrolig mange flere unnskyldninger for det nå enn før. Årsakene er flere, men en av hovedårsakene er holdningene våre. Før var det forholdsvis utenkelig å tenke tanken på å ta ut barna fra skolen for å ha ferie. Skolen sto over det meste i prioritet. Dette har endret seg og det synes også på fraværet og på hvordan elevene og foreldrene møter skolen. Tenk hvilken fart du hadde på deg om du forsov deg, selv med melding fra foreldrene. Vi løp jo så fort vi kunne, for kanskje rakk vi det allikevel. Jeg gjorde det i alle fall. Nå daffer elevene avgårde, for de har jo gyldig grunn til å komme for seint og litt fra eller til gjør jo ingenting. Dette er holdninger!


#87

star sa for siden:

I dag var dette forsideoppslag i lokalavisa faktisk.
Rektorene rundt her syns visst det er et problem ja


#88

Skremmern sa for siden:

Ja? Og? Hva er noen uker hvert år, så lenge man følger opp skolearbeidet? Jeg skjønner ikke hvordan man kan synes at det er helt greit for barn med foreldre i utlandet å reise dit hvert år, men ikke barn som skal på ferie. Resultatet er jo det samme for begge, man går glipp av skole helt uavhengig av hva grunnen måtte være.


#89

Appelsin sa for siden:

Jeg er sikkert teit som ikke skjønner problemet for de som søker fri til barna uker i strekk i skoleåret:
Har de virkelig ikke nok ferie å ta av?
Hvis det er økonomi det går på så får man vel reise annethvert år eller andre steder da vel :gaah:

Jeg synes respekten for en obligatorisk skole later til å være på fullstendig villspor.


#90

Anne C sa for siden:

Vi kommer aldri til å bli enig om dette. Jeg synes det er en uting å ta ut unger fast hvert år for å dra på ferie, du synes det er greit.

Likestiller du virkelig det å dra for å besøke en forelder i utlandet eller hvor det måtte være, med det å ta en sydeferie fordi det er billigere enn i skoleferiene?


#91

Floksa sa for siden:

Så problemet er ikke egentlig at ungene er borte, men at skolearbeid ikke følges opp, at man bruker fraværet som undskyldning for å ikke ha lært ting, at de fra ressurssvake hjem er de med mest fravær, gjengangere osv?

Da er det jo DER det må skjerpes inn, ikke på muligheten for å ta barna ut av skolen.
Dersom oppgaver ikke følges opp/gjøres så må det kopmuniseres klinkende klart til foreldrene at det ikke vil bli akseptert noe fravær. Med ikke akseptert, bør det da ligge en bekymringsmelding feks.


#92

Floksa sa for siden:

Det finnes faktisk foreldre der ute som ikke har en eneste dag fri i løpet av sommeren. Som ikke kan ta påske/vinter/høst ferie. Det er ikke alle som jobber 9-16 med fri hver helg og 5 ukers ferie......


#93

Skilpadda sa for siden:

Det er klart barnet går glipp av undervisning ved fravær, enten grunnen er sykdom hos barnet eller skulk (for å ta to muligheter i hver sin ende av spekteret). Det å gå glipp av skolen er en negativ ting som man bør prøve å unngå, og som man bare bør velge å gjøre med fullt overlegg dersom det er gode, positive grunner til det - synes jeg. Og å besøke foreldre eller besteforeldre i utlandet (som man aldri ser ellers) synes jeg er en bedre/viktigere grunn enn en "tilfeldig ferie". Selv om altså det negative resultatet av fraværet er det samme, så er ikke det positive det samme, og dermed er ikke summen den samme.


#94

Skremmern sa for siden:

Hvis man skal sette andres grunner opp mot hverandre, så ja. Hvis rimeligere sydentur betyr at det blir sydentur og miljøskifte for det barnet - helt klart! Jeg synes ikke det er en uting å reise på ferie utenom sesongen så lenge man klarer å holde barnet up to date med skolearbeidet.


#95

Olympia sa for siden:

Jeg dulter på Skilpaddas siste innlegg. Hele min familie bor i utlandet, og vi har tatt tre turer i fjor i forbindelse med bryllup, begravelse og familiesamkomster. Jeg synes det er viktig at mine barn får være med på slikt, selv om det innebærer at jeg må ta dem ut av skolen 2-3 dager i strekk. Det er også viktig med tanke på å lære seg språket og lære om kulturen i hjemlandet mitt, de har tross alt mitt statsborgerskap også.

Når det gjelder tilfeldig ferie har jeg aldri skjønnt greia med at man sparer så mye penger ved å reise utenom skoleferiene: Hvis man slenger seg på en restplasstur midt i skoleferien kommer man som regel ut mye rimeligere enn om man bestiller på forhånd utenom skoleferien (dette er selvsagt avhengig av hvor man bor, jeg ser det).


#96

Appelsin sa for siden:

Nei men herrrejesus, det har jeg da heller ikke sagt. Som du kanskje vet har jeg et yrke hvor helger og fri på helligdager er ren luksus, og 9-16 kan de fleste bare le av.

Jeg antar at du snakker om bønder? Og det er antakelig en eller annen begrensning i forhold til driften, som handler om når det er fornuftig å leie inn avløser osv?
I så fall tenker jeg at kommuner med mange innenfor denne yrkesgruppen kunne søkt dispensasjon hvis det er regler, slik at ferier kunne forskyves, og at barna dermed fikk den undervisningen de har rett på.
Og hvis ikke - vel, da har man bare en spesiell anordning i livet sitt og jeg mener som sagt at det ikke skal gå ut over barnas behov for utdannelse.
For med alle de ferieukene som inngår i et skoleår i utgangspunktet, er 1-2 uker ekstra ferie mye.
(De flester barn er jo syke i perioder også, og det er det lite man kan gjøre med.)


#97

Appelsin sa for siden:

Men hvordan i all verden skal skolene på forhånd kunne vite hvem som følger opp barnet og hvem som ikke klarer det i løpet av en lang ferie?
Skal man innføre skjønn i forhold til hvilke foreldre som "fortjener det" og ikke?


#98

Skremmern sa for siden:

Altså, jeg er ikke for et forbud mot fri utenom skoleferie, så jeg skjønner ikke hva du mener helt her. Jeg forstår meg derimot ikke på de som er prinsipielt imot at foreldre tar barn ut utenom skoleferie.


#99

Floksa sa for siden:

Nei, jeg tenkte faktisk IKKE spesielt på bønder, men hele den store komplekse gruppen av selvstendignæringsdrivende feks.

Så barn av disse gruppen skal ikke ha ferie med foreldrene sine, fordi noen misbruker ordningen/ ikke følger opp?


#100

Appelsin sa for siden:

De som er i en slik aktuell situasjon, kan fremme sin historie her, og så kan jeg se på saken :knegg:

Men jeg klarer tydeligvis ikke å understreke i tilstrekkelig grad hvor sterkt jeg mener at utdanning er en rett barnet har og at den retten går foran mye annet i et barns liv.

Og det er naturligvis ingen selvfølge at det er de med det største behovet for ferie utenom feriene, som er flinkest til å følge opp barna sine, som man kan tro at du insinuerer i den siste setningen din.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.