Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fårikålsesongen – har dere medlidenhet med dyrene?

#1

ItsOnlyMe sa for siden:

Joda, fårikål er godt, det samme er pinnekjøtt og biff..

Men jeg får så vondt av dyrene, bare tanken på slaktebiler og slaktehus får meg til å grøsse! :sukk:Jeg får vondt og ubehag i hele kroppen. Og denne følelsen blusser sterkest opp på denne tiden av året.

Stappfulle dyretransporter med sammenklemte og engstelige dyr... :leppe: og hva som skjer videre orker jeg ikke tenke på engang!
Lam og sauer som går igjen på innmarksbeitet, som leter etter- og breker hjerteskjærende etter mammaen eller avkommet sitt.....:neiognei:
:nedfor:


#2

Hyacinth sa for siden:

Nei. Jeg tenker ikke på det, må jeg innrømme.


#3

Katta sa for siden:

Nei.



#5

Tinka sa for siden:

Nei.


#6

ItsOnlyMe sa for siden:

Men dyrene har jo følelser dem også, tenk for et mareritt dem opplever!!!


#7

Hyacinth sa for siden:

Dyrene skal behandles humant. Der er jeg steil. Men de er likevel maten vår, det kommer vi ikke utenom.


#8

jolie sa for siden:

Nei.


#9

Mjau sa for siden:

Jeg velger bevisst å tenke på all den fine tiden de har hatt ute på beite. I forhold til det er reiseveien til slakteriet relativt kort.

Jeg er en av de mange som skulle ønske slakteriene ikke behøvde å ligge så langt fra hverandre, slik at dyrene slipper å reise så langt. Men det er så lite jeg får gjort med det.

Jeg liker best å spise vilt kjenner jeg. :nemlig:


#10

Toffskij sa for siden:

Hvis du har det forholdet til slakting og kjøtteting, synes jeg du burde bli vegetarianer.


#11

Hyacinth sa for siden:

Det tenkte jeg også.


#12

Salt sa for siden:

Nei, og i allefall ikke kun i fårikålsesongen.




#15

Lhi-My sa for siden:

Uten fårikål ville jo ikke disse lammene eksistert. De ville ikke hatt en flott sommer med all verdens frihet på beite i fjellet. De ville ikke levd. Selvsagt skal transport og slakting foregå så humant som mulig, men det må da være bedre med et kort og godt liv enn ikke noe liv i hele tatt?

Tror du forresten at sauene opplever turen til slakteriet annerledes enn transporten fra gården til fjellet der de skal slippes på beite? Det tror ikke jeg.

Jeg har forøvrig bodd med sauer nært innpå meg mesteparten av livet mitt. Jeg har i skrivende stund 80-100 sauer gående på jordet 15 meter fra huset mitt. Jeg kan ikke si at jeg noen gang har opplevd å se sauer som leter etter verken mødre eller avkom. De spiser og driter og gjør ikke stort anna.



#17

Inagh sa for siden:

Jeg er for et humant dyrehold - det vil si at jeg vil at dyrene skal ha det så godt som overhodet mulig mens de lever.

Jeg er for kortreist mat. Det vil si jeg er for nærslakterier og gårdsslakterier, slik at dyrene slipper lang transport før de slaktes. Dette av hensyn til dyrets generelle velferd, ikke fordi jeg har noen som helst illusjoner om at dyrene står i bilen og vet de er på vei til slakteriet og dermed gruer seg til å dø.

Ut over det - kjøtt er godt, og jeg er for god mat, uansett hvor søte dyrene måtte være mens de ennå er i live. : Oppvokst på bondelandet:


#18

Filifjonka sa for siden:

Nei, det tenker jeg ikke på i forbindelse med fårikålsesongen. Sauer er vel blant de dyrene som har det ganske bra?


#19

Vianne Rocher sa for siden:

Inagh sa det.


#20

Turban Smukk sa for siden:

Ikke spesielt. Men jeg er ganske opptatt av at de dyrene jeg spiser skal ha hatt et minimum av levestandard. Industrikylling er et godt eksempel på det motsatte, det er vel neppe noen dyr som har verre levekår enn dem. Jeg må tilstå at det er en type kjøtt jeg unngår å spise i størst mulig grad.


#21

Nextlife sa for siden:

Så lenge dyra har det bra, og at jeg som forbruker kan velge bort de dyrene som ikke har det bra, så nei.


#22

Kula sa for siden:

Nei, i grunn ikke. Jeg er enig med Inagh. Dyr er mat.


#23

Puslingen sa for siden:

Eg er vaksen opp på sauegård, så nei, eg tenker lite over kva sauen tenker. Sau er mat, enkelt og greit.


#24

Tangina sa for siden:

Jeg har ikke noe mer dårlig samvittighet i fårikålsesongen enn ellers i året - i ribbesesongen for eksempel. Jeg synes det er viktig at slaktedyra har det godt og at dyretransport og avlivining bli gjort på en god måte, men det er ingen sesong som gjør dette viktigere enn noen andre. I så fall burde muligens ribbesesongen vært verre i og med at griser er smartere og blir mer stressa i slaktesituasjonen enn sauer (mener jeg å ha hørt).


#25

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har i alle år, siden jeg var barn, hatt det forholdet til slakting. Og jeg ble vegetarianer også, da jeg var 17 år. Jeg var det i hele 6 år, frem til jeg ble gravid i 2003. Da MÅTTE jeg ha kjøtt, hele kroppen "skrek" etter kjøtt, jeg har aldri opplevd noe lignende. Så intenst var det, at jeg gikk fra å være hardbarka veggis til å spise kjøtt til alle måltider over natta, da er det ille altså. Jeg gikk opp 35 kg som vegetarianer og har aldri hatt dårligere helse (min egen feil da, mye raske karber). Jeg spiser kjøtt fremdeles, føler jeg må ha det, men jeg skulle ønske kjøtt vokste på trær. Jeg liker ikke tanken på slakterier, dyr på samlebånd som om de var varer osv. Nei, jeg liker det ikke.


#26

Hannah sa for siden:

Dyrene skal absolutt behandles humant. Pga dette er det en veldig ulempe at slakteriene legges ned rundtom. Dyrene vi leverer til slakt må reise over 4 timer til nærmeste slakteri. Dette er bare ren kjøring.

Men likevel har dyrene det greit. Jeg har heller ikke sett at sauene har virket preget av at lammet er levert til slakt.

Jeg syns vel kanskje du tillegger dyrene litt vel mye tanker og følelser her.


#27

Hyacinth sa for siden:

Er griser smartere enn sauer, sier dere?


#28

Anita72 sa for siden:

:nemlig:


#29

amo sa for siden:

Jeg vil at de skal behandles humant og godt, men spiser med god samvittighet.

He,he dette bildet fikk jeg av min bror en stund før bryllupet til storesøs. "Nam,nam bryllupsmat".
Jeg visste når de ble befruktet, når de ble fødd etter 3 måneder og tre dager. Jeg liker ikke å spise dyr jeg "kjenner", men alt går ned til slutt.Desse har hatt et utrolig flott liv, det vet jeg. ;)


#30

safran sa for siden:

Sånt lar jeg være å tenke på. Hvis jeg skulle gått rundt og tenkt på alt som var fælt i verden ville jeg ligget i en krok og grått mesteparten av tiden.



#32

Brutus_ sa for siden:

Det er bare ett svar på dette. Alle sauer i verden må slippes ut i naturen og leve fritt der de hører hjemme og klarer seg selv. Samme gjelder for rev, mink og oppdrettslaks :jupp::riktig:


#33

Bluen sa for siden:

Nei, jeg må innrømme at jeg ikke har mer medynk med sauene enn med andre dyr vi trøkker i trynet. Lurer på om jeg ikke sågar var slem nok til å spøke overfor ungene med at vi spiste Sauen Shaun. :o


#34

carmenzita sa for siden:

Nei,tenker ikke noe nevneverdig over dette.
Spiser maten og nyter den.


#35

Left sa for siden:

Nei, jeg får ikke noe mer medlidenhet med sau, enn med andre dyr som skal bli mat.
Fulle dyretransporter der dyrene utsettes for stress er jo ikke bra, men jeg kan ikke se at det er verre for sau enn for andre dyr.

Pelsdyroppdrett derimot? Det er jeg helt imot.


#36

Retz sa for siden:

Nei.

Kålen derimot... :hylgrine:


#37

Tallulah sa for siden:

Jeg får inntrykk av at du har medlidenhet med lam fordi de er søte? Har du like stor medlidenhet med styggere dyr?

Hvis du har sånn kvaler får du jobbe for dyrevelferd da, og være villig til å betale for kjøtt fra produsenter som driver etisk. Sånn sett er nok sauer noen av de dyra som har det best.


#38

Agurke sa for siden:

:haha:


#39

Neket sa for siden:

Nei. Har spist fårikål tre dager på rad. Nam.


#40

Kanina sa for siden:

Og jeg var kynisk nok til å leke at jeg skulle lage fårikål av Kløver da hun lekte lam og ville at jeg skulle flaskemate henne. :o


#41

Primrose sa for siden:

Nei.
Dyr transporteres dessuten mer enn kun til slakting, de avles gjerne for å tåle en del... og jeg liker god mat. Jeg kjøper dog norskprodusert nettopp fordi dyrehold i mange andre land er atskillig tøffere enn her hjemme.


#42

Ole Brumm sa for siden:

Nei, sau er mat. Det er for øvrig veldig mange andre dyr også.


#43

Go\jenta sa for siden:

Nei, jeg tenker overhodet ikke på det.


#44

Niobe sa for siden:

Nei. Hadde jeg tenkt mye på det, så hadde jeg nok blitt vegetarianer.


#45

Stellebord sa for siden:

Jeg spiser gjerne sau, selv om jeg vet at det går an å bli litt glad i en sau. Jeg har grått mine modige tårer ved slaktebilen som barn. :nemlig:


#46

Marit K sa for siden:

Nei.
Dyr er mat, sånn er det bare. Jeg har ett ønske om at de skal behandles humant, og gjerne være løse på beite mest mulig. Utover det bruker jeg lite tid på å dvele over dette.


#47

Floksa sa for siden:

:hjerter:

Og til TS,ta deg en tur innom nærmeste gård, vær med å lesse opp transporten og bli med dyra inn. Bildet du har laget deg i hodet stemmer ikke med virkeligheten og hadde hatt godt av en realtitets orientering.

Floksa, bonde som støtt og stadig gråter når dyrebilen reiser, men jeg vet i allefall at det dreier seg om følelser inni MITT hode, ikke kua sitt ;)


#48

mamaria sa for siden:

Ingen problemer. Jeg jobber med dyr, mest med gris, men har god kjennskap til ku og sau også. Har ingen problemer med å levere gris til slakt, det har ofte vært jeg som tar leveringa. Det er mat. Så lenge de blir behandlet godt mens de lever, og de blir tatt hensyn til under transport tenker jeg ikke på det engang. Bøndene er som regel overlykkelige over å levere dyr til slakt.;)


#49

Veritas sa for siden:

Nå er det en gang sånn at vi er rovdyr, sånn er bare naturen. Så nei, tenker ikke særlig på de stakkars dyra, men håper jo de blir slaktet på en human måte.


#50

Appelsin sa for siden:

Jeg spiser ikke kjøtt.
Ikke på grunn av medlidenhet med dyr,
men jeg synes det er greit å vite at ingen må både leve og dø for at jeg skal bli mett.

Jeg er sikkert litt gammeldags i hodet som tenker at det er "koselig" med dyr som blir til fordi de er fine og nyttige mens de lever, og så kan man benytte anledningen og spise dem etterhvert.
I motsetning til masseproduksjon hvor alle blir til med ett formål: Mest mulig mat på minst mulig plass.

Men.. er jeg naiv når jeg tror at Norge er et bra land i forhold til dette?


#51

Pappalille sa for siden:

Dyr er dyr, og lam og sau er velsmakende dyr.


#52

Tallulah sa for siden:

Veravera:

Jeg blir forresten litt oppgitt når man først klager over hvor fælt det er å spise nusselige små lam og så sier at man ikke kan bli veggis fordi man ikke greier å spise riktig. Du kan ikke få i pose og sekk. Om du ikke greier å få i deg nok proteiner som veggis, så er det din egen feil.

:humre: Jeg vil ikke si at det er en spesielt gammeldags tanke, det er faktisk en relativt nymotens idé. Folk var ikke gladere i dyra sine før, eller hadde dem mer for kosens skyld.


#53

Floksa sa for siden:

Nja...
Landbruket i Norge er i ferd med å industrialiseres ganske kraftig. Det er ikke noen hemmelighet at dyra betaler prisen for økt produktivitet og et massivt krav pm lavere matpriser ( :gaah: vi har Europas billigste mat :gaah:)

Men Norge er bra, vi er langt framme på dyrevelferd og den nye Dyrevelferdsloven er en milepæl i så måte!


#54

Anne C sa for siden:

Nei det tenker jeg ikke på.


#55

Mani sa for siden:

Jeg synes ikke det er spesielt stas med slakting av dyr, det er en soft spot. Jeg er aldri med å leverer dyr til slakt her hjemme, jeg er egentlig aldri med dyra på noe som helst. Bortsett fra de vi har for kosens skyld.
Skulle jeg gått i grisehuset ville nok sørgelig få dyr ha blitt levert gitt.

Jeg er absolutt klar over min egen dobbeltmoral i dette siden jeg jo spiser kjøtt, har ikke helt klart for meg hvorfor jeg er skrudd sammen på denne måten.


#56

noen sa for siden:

Jeg har mest medlidenhet med meg selv, for jeg liker ikke fårikål. :full av empati:


#57

Jessica sa for siden:

Enig med Inagh.

Dyr vet ikke de skal dø før det omtrent skjer.


#58

Mani sa for siden:

Tja, jeg tror ikke de har det så himla kult på dyrebilen/ slakteriet allikevel.

Slakte dyr hjemme er jeg i grunnen helt for. Ta dyret rett ut av fjøset og en kule i hodet før de får snudd seg.


#59

Floksa sa for siden:

Jeg VET at de ikke bryr seg ;)
Et tips til de som tenker mye på dette er å ta seg en tur å SE transporten og slakteriet. Og se med egene øyne at dette funker.


#60

Mani sa for siden:

Så du mener at dyra ikke blir stresset av trang og langvarig transport samt oppbevaring på fremmed sted og med fremmede lukter?

Jeg håper du har rett.


#61

Tallulah sa for siden:

Tja, så vidt jeg kan se så har Mani også kjennskap til dyr slik du har, og jeg tror ikke du har mer peil på dyras indre liv enn andre. Jeg syns ikke det er urimelig å gå ut i fra at dyr blir stressa at å kjøres hit og dit.


#62

Floksa sa for siden:

Selvfølgelig opplever de stress, men det utelukket negativt?
Svært mange hester opplever stress i forbinnelse med konkuranser, men de færreste omtaler det som noe negativt?
Hverken transport eller oppstalling er spesielt trang altså.


#63

Floksa sa for siden:

"man" har realtivt god koll på dyras reaksjonsmønster og adferd og dette er svært godt ivaretatt både under transport og slakting. Det er god butikk å ta hensyn til dyras følelser og de er ikke hemmelige eller uoppdaget grunn altså. Man vet mye om hvordan og hvorfor dyr reagerer som de gjør.

Det dreier seg altså ikke om hva jeg kan eller tror, men om hva man har forsket fram.


#64

Tallulah sa for siden:

OK, jeg ser gjerne linker på forskning. :) Det var du selv som skrev at du VISSTE, i motsetning til Mani, som så vidt jeg kan se, også bor med dyr.


#65

Floksa sa for siden:

Det er bare å google stress og slaktedyr så ser du fort at negativt stress gir dårlig matkvalitet, og med det dårlig butikk.
Svært lite av det som gjøres på transport og på slakteriene gjøres tilfeldig.
Alt fra antall dyr pr m2, til rekkefølge, kjønnsfordeling på bilen, drivganger, farger osv. Alt gjøres for å tjene penger og dyr som er rolige er gode penger.


#66

Carrera sa for siden:

Har overhodet ikke noe i mot dette nei. Dyr er mat, og så lenge de behandles bra mens de lever, så er det helt greit.

Jeg tror heller ikke at dyrene lider noen stor nød, hverken på vei til, eller på slakteriet. Selvfølgelig er det litt stress for dem i bilen, vil jeg tro, men ikke verre enn at de takler det.

Det jeg er mest bekymret for når det gjelder transporten, er om bilen skulle komme ut for en ulykke. Da får jeg stor medfølelse for dyrene. Ser på adressa.no nå at en dyretransport har veltet i Nord-Trøndelag, og jeg håper for all del at det ikke var dyr ombord.

Floksa, eller andre som kanskje vet: Vi ønsker jo alle at dyr skal leve et godt liv, og vi reagerer kraftig når vi hører om tilfeller hvor dette ikke skjer, fordi vi synes synd på dyrene. Men om man ser på det levende dyret som mat; har levevillkårene betydning for hvordan kvaliteten på kjøttet blir?


#67

Slettet bruker sa for siden:

Nei. Jeg tror sauene har gode liv, til husdyr å være.


#68

ItsOnlyMe sa for siden:

Hmm? Har ikke sagt det. jeg klager ikke over at jeg spiser nusselige små lam. Og jeg strever ikke etter å bli vegetarianer heller.

Bare at jeg IKKE liker lange dyretransporter og store masse-slakteri.
Og jo: jeg har opplevd flere ganger at sauene står utenfor gårdsbygningen og skriker etter lammene sine, og lammen skriker like hjerteskjernedes inne! Tom en sau som hoppet over gjerdet engang da dyretransportbilen kom, og ville vere med lammet sitt..! (Det endte dog med at sauen fikk leve videre, lammet også....)
Når det er sagt så finst det dyr (søyer i dette tilfellet) som ikke bryr seg noe om at avkommet, forsvinner...Mens andre går og skriker 1 dag eller 2 før det stilner.... Det samme gjelder jo lammene, der man av og til leverer moren med dyretransporten... Dem skriker jo etter moren noen dager, før det blir stilt...Så at sauer er dumme og følelseløse dyr, er slettes ikke sant!

Jeg er av den oppfatning at dyrene lider under en dyretransport iallefall når den kan vare i opptil 8 timer! Og hva som av og til kan hende etterpå har jo media vist mange eksempel på mang en gang, - det gjelder liksågodt storfe... Heldigvis sjeldent i Norge ( håper jeg!).

Jeg er for lokale slakteri / gårdsslakteri, og jeg tenker at det er til det beste for dyrene! Ikke disse store masse-slakterien der alt går på samlebånd... og på å tene penger!


#69

noen sa for siden:

Hvorfor går du ut fra at dette er bedre? Med mange små slakterier blir det jo nesten umulig å følge opp hvordan de faktisk driver. Jeg tror større enheter gir mer profesjonelle internrutiner og bedre kontrollmuligheter for myndighetene. Det er en grunn til at det ikke er lov å drive med hjemmeslakting for hvem som helst lenger.

Jeg tror nok dessuten at det er like viktig for et gårdsslakteri å tjene penger som for et større slakteri. Dette er levebrødet til folk, ikke en hobby de driver med for at du skal kunne ha god samvittighet når du spiser fårikålen din.


#70

Tallulah sa for siden:

OK, hvis det var du prøvde å få fram i hovedinnlegget ditt så foreslår jeg en litt annen approach. Det lønner seg nemlig å ha både overskrift og innhold som beskever det du vil snakke om,i ditt tilfelle tydeligvis dårlig dyretransport og ulempene ved store slakterier. Det er ikke så lett å skjønne når du linker det spesielt opp mot fårikålsesong og dyr som breker etter barna sine, spedd på med masse gråtesmileyer.


#71

ItsOnlyMe sa for siden:

Tenker ikke på tilfeldige gårdslakteri, men profesjonelle gårdslakteri. Det er bedre fordi man slipper lange dyretransporter bla, og det blir ikke samme samlebåndopplegget...

Og glitter: Hvordan skal jeg vite hvordan diskusjonen utartet seg videre her inne? Det er det ingen som kan ane :humre: Jeg skrev det jeg tenkte der og da, ikke noe annet...Lurte på om det var andre som brydde seg om det...Og noen gjør det, mens andre gir blaffen.
At jeg nå nevner dyretransport og slaktingen, er vel bare et ledd videre...



#73

Floksa sa for siden:

Er det transport, slakting eller tilknytting du egentlig vil diskutere?
Har du samme mening om all dyreavl?
Kjærledyrunger tas også bort fra mora, med det stresset det innebærer.

Selvfølgelig bryr dyremora seg om avkommet (i langt større grad enn motsatt, som oftest) og det finnes mange grep som kan gjøres for å gjøre avvenningen minst mulig traumatisk. Men at det finnes noen generell betalingsvilje for å kjøpe kjøtt fra dyr som har hatt en myk avvenning :hehehe: vel, det vil jeg se først....
Å drive med produksjonsdyr er ikke noen hobby eller noe man gjør for å være snill. Det er et yrke og en næringsvei!


#74

ItsOnlyMe sa for siden:

Nei, den betalingsviljen er det nok sikkert dårlig med Floksa.
Og for noen er produksjonsdyr både en hobby, yrke og næringsvei :nemlig: Og mange bønder er ikke altid like glade for å levere dyrene sine. Både pga det langvarige stresset som dyrene må gjennomgå før dem ender som mat, og pga at mange har så ufattelig lang transport framfor seg. Derfor ville dem helt sikkert foretrukket små lokale slakteri istede.
Så kommer vel nå sprørsmålet om hvorfor dem da driver med dyr? Men hva annet kan en bonde gjøre på bondelandet for å overleve...?

Når det gjelder kjæledyr, så gjør man vel ofte avvenningen minst mulig traumatisk vil jeg tro?


#75

ItsOnlyMe sa for siden:

Enig.
Og nei dem vet neppe at dem skal dø, men dem blir stresset på slaktebilen...Og kjenner på frykten når dem lukter blod fra andre før slaktingen.. ( Det er bare å ta seg entur på slaktehuset så kan man se selv)


#76

Tallulah sa for siden:

Har du vært på et slaktehus, Veravera?


#77

Floksa sa for siden:

Hvorfor tror du dyr er redd for lukten av blod?


#78

Lisa sa for siden:

Ja jeg tenker mye på hvordan vi mennesker behandler dyr, både i og utenfor fårikålsesongen. (Og jeg lever forøvrig helt greit med å tenke på dyrevelferd uten og føle et behov for å være vegetarianer).


#79

noen sa for siden:

Jeg tror Veravera har inngående kjennskap til bondelandet og slaktehus. :nemlig:


#80

ItsOnlyMe sa for siden:

:nemlig:


#81

him sa for siden:

Dyr reagerer jo generelt sett veldig sterkt på lukt (i forhold til mennesker). Og det at byttedyr reagerer negativt på blodlukt, mens rovdyr reagerer positivt trodde jeg var helt opplest og vedtatt. Men det er klart at dyr kan trenes til å reagere anderledes.

Når det er sagt, så synes jeg du overdriver voldsomt i denne diskusjonen Veravera. Folk er forskjellige, men på meg virker argumentasjonen din faktisk stikk motsatt av hva jeg regner med du vil oppnå. Jeg synes den blir så overdrevet at jeg begynner å avfeie alle argumentene.


#82

ItsOnlyMe sa for siden:

Ja, jeg har vert på et slaktehus, så ja jeg vet det fordi jeg har sett det..
Har dere vert på et slaktehus?


#83

noen sa for siden:

Det er ikke meg du spør, men jeg svarer likevel, jeg. :raus: Ja, jeg har vært på stort industrielt slakteri og jeg har vært med på hjemmeslakting (med profesjonell slakter). Dyrene var veldig mye mer stresset på siste enn på første, uten at jeg mener at erfaringsgrunnlaget mitt er stort nok til å si noe generelt. Utfallet var like uheldig for dyrene på begge steder, pussig nok.


#84

Carrera sa for siden:

Vilt er godt ja, men jeg kjenner jeg nærmest har større medfølelse med dyr som blir jaktet på, enn dyr som blir avlivet under mer ordnede former.

Jeg mener...en sau, eller husdyr generelt, blir fraktet og avlivet fort og greit, mens dyr som blir jaktet på blir først jaget av mennesker og i mange tilfeller hunder. Og så blir det skutt på tidvis langt hold, og man har slettes ingen garanti for at dyret dør på første forsøk. I verste fall så blir dyret gående skadeskutt på timesvis før jaktlaget greier å spore opp dyret igjen og gjøre slutt på lidelsene.

Jeg har ingenting i mot jakt heller, sånn alt i alt, men sånn ut fra dyrenes ve og vel de siste leveminuttene, så ser jeg forskjellen. (mulig jeg er litt farget av det faktum at jeg synes ville dyr er mye flottere enn ku, sau og gris også da...)


#85

Floksa sa for siden:

Hvordan se du at et dyr er redd for blod?

Når jeg slakter hjemme så vaser nemlig både hest, sau og ku ubekymret over bloddammen..


#86

Tallulah sa for siden:

Nei, det har jeg ikke.

Hvordan ser man at dyr er redd for blodlukt?

Jeg er helt for god dyretransport, og slakterier som gjør det mest mulig humant for dyra, men vi kan nok ikke unngå at de blir noe som helst redde i det hele tatt. Det kan man heller ikke unngå på et gårdslakteri.


#87

noen sa for siden:

For å være litt mer saklig i en rar diskusjon: Transport til slakteri kan være en utfordring i forhold til dyrevelferd, særlig når transport skal skje over store avstander. Jeg tror ikke altfor mange lokale slakterier er løsningen, men noe midt i mellom.

Hvis man virkelig har lyst til å bli opprørt, kan man lese litt om produksjon og transport av kylling. Forbrukere som vil ha å store, billige kyllingfileter er med på å lage slike systemer. Når det gjelder større dyr, er inntrykket mitt at kontrollen er bedre og regelverket strammere.

Kyllingene får ikke en gang møte moren sin. :hylgrine:


#88

Floksa sa for siden:

Ja, å være bonde og produsere mat bør være et kall og en national dugnad :rørt:
At noen også har det som hobby er irrelevant. Matproduksjon er en næringsvei og man er avhengig av holde kostnadene lavere enn inntektene.


#89

ItsOnlyMe sa for siden:

Embs; jeg har da motsatt erfaring. At dyrene var mye mindre stresset på gårsdslakteriet. Men alt har vel med settingen å gjøre sant? Dersom dyrene står i en binge og det slaktes rett utenfor den, så selvf. blir dem like stresse der!
For plante-etende dyr er ikke lukten av blod, noen god lukt... Det er vel logisk? Heller en lukt som skremmer.. (dyrene blir oppkavet, urolige, feks. fnyser/blåser i nesen, tramper med foten , ruller med øynene bakover..enkelte kan også nesten skumme rundt munnen. Det er tegn på redsel ja). I en stresset situasjon vil lukten av blod dermed gjøre dyrene enda mer redde. Og jada, det finst ganske sikkert dyr som ikke bryr seg om det, akkurat som hos mennesker..


#90

Floksa sa for siden:

Nei, det er ikke logisk. Planteetere er bla. ikke redde for kalvingsbussuer.
Det er ingen logisk grunn til at en planteeter er redd lukten av blod. Lukten av løve derimot......


#91

ItsOnlyMe sa for siden:

Kalvingsbussuer? Mener du blodet som kommer under kalvingen? er jo noe annet... Iblandet mange andre lukter og lyder/følelser. Jeg har alltid hørt ( av andre), og også sett, at blodlukten påvirker slaktedyrene enda mer negativt.

Og lukten av løve?tror ikke dem er mer redde for den enn lukten av et helt annet ukjent dyr. I såfall er dem "opplærte"/har instinkt som gir beskjed om å vere redde for akkurat den.


#92

noen sa for siden:

Jeg liker bedre at det henvises til forskning enn til "hørt og sett" når man skal argumentere for noe jeg.


#93

ItsOnlyMe sa for siden:

Tja, hørt og sett kan vel vere godt nok av og til også vil jeg tro. Men vil du eller noen andre vise til noe forskningsresultat om akkurat dette så gjerne: :værsågod: fritt fram.


#94

Floksa sa for siden:

Det er langt mer logisk at et byttedyr har en instinktiv frykt for lukten av løve/rovdyr, enn at de skal ha en instinktiv frykt for lukten av blod. Hvilken nytte har et byttedyr av å frykte lukten av blod?

Jeg mener at dette med blodlukt er en myte. Hadde dyr vært så redd for lukten av blod, ville hele konseptet med slakterier vært ubrukelige, fordi det ville vært umulig å håndere flokker med livredde dyr på mange hundre kilo.
Dyr lukter menneskers adrenalin på mange, mange meter. Adrenalin er ingen god lukt for et byttedyr.
Men dette er mine meninger, altså ikke noe jeg bygger på forskning. Derimot skulle det vært intressant å sett forskning som viser at byttedyr har en instingtiv frykt for blodlukt.


#95

him sa for siden:

Dette sitatet er hentet fra forskningsrådet sine sider. (link her NB! pdf fil)

Så det er ikke blodet i seg selv, men hvis et dyr blir stresset så sprer det seg, så vidt jeg skjønner.


#96

Bomull sa for siden:

Jeg sier som Inagh, men tenker altså ikke nevneverdig over dette.


#97

Floksa sa for siden:

Hadde jeg rett??? Helt ut av det blå???


#98

noen sa for siden:

Så vidt jeg skjønner skjer det en del forskning på nettopp slakting, siden det er av interesse for alle (fra bonde til forbruker) at dyrene opplever minst mulig stress også rett før avliving. Derfor brukes det for eksempel gass for å bedøve dyrene:
www.forskning.no/artikler/2006/mars/1141721530.4
Dette vil jeg tro kan være vanskelig å få til på en god måte i gårdsslakterier, siden det krever større investeringer.

Jeg vet ikke om noen har forsket på om husdyr reagerer på andre dyrs blod, men jeg tipper at dette går inn som ett moment i "stressforskningen".


#99

noen sa for siden:

Se der ja. Forskning er fine greier.


#100

him sa for siden:

Kommer an på om du regner forskningsrådet som en ok kilde eller ikke. :humre:

Jeg har alltid trodd at byttedyr ble redd for blodlukt, og jeg synes det er logisk også. Jeg tenker at hvis du er vill sau, så bør du for guds skyld holde deg unna kadaver (som trekker til seg rovdyr). Men da har jeg lært noe nytt i dag også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.