Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Britiske skolebarn vil ikke ha maten til Jamie Oliver.
Svært mange av skolene som er med i en ny undersøkelse, sier tallet på elever som spiser skolemåltider har gått ned etter at kjendiskokken fikk bestemme menyen.
Undersøkelsen omfatter 59 lokale myndigheter i Storbritannia, og 35 av disse – det vil si 59 prosent – svarte at andelen elever som spiser måltider tilberedt på skolen har sunket. Av de 35 skolene svarer 25 at hovedårsaken er at elevene ikke liker Jamie-maten, melder BBC.
– Vi var forberedt på en viss nedgang. Barn må vennes til å spise sunnere mat på skolen, og det tar sin tid før de har vent seg til denne maten, sier Judy Haragdon i komiteen School Food Trust, som i 2005 fikk i oppdrag fra britiske regjeringen å jobbe for bedre skolemat.
– Noen skoler har bevist at det går an og at barn liker sunn mat, påpeker Haragdon. Statssekretærfor barnespørsmål Parmjit Dhanda understreker at regjeringen støtter endringen av skolemenyene, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider mandag.
Jamie Oliver vakte i 2004 internasjonal oppsikt med et fjernsynsprogram som viste at britiske skolebarn fikk servert mat med mye fett og liten næringsverdi på skolene. Fra og med i høst ble det derfor innført nye og sunnere menyer – som barna altså ikke vil ha.
Det mest sjokkerende i den noe lengre artikkelen i A-magasinet var bildet av mødre og bestemødre som sto utenfor skolegjerdet og langet inn hamburgere og chips til ungene, som narkotikalangere. :sjokk:
De syntes SÅ synd på ungene sine som fikk tilbud om kun sunn mat i kantina. Enkelte lærere var også helt mot den "nye" sunne maten, og refererte i leserinnlegg til stakkars barn som hevdet at det var gresselig å ikke få chips, pølser, burger og brus.
Samtidig er britene på fedmetoppen, og man skal vel ikke være rakettforsker for å forstå at minimal fysisk bevegelse, et kosthold hvor c-vitaminene kommer fra fyllet i jaffakaker og hvor poteter alltid er fritert ikke er så bra i lengden.
Jeg fikk helt sjokk når jeg leste dette for litt siden, at foreldrene så tydelig motarbeidet et fornuftig og sunt tiltak for barna på den måten er utrolig. Jeg ble egentlig sint på barnas vegne som vokser opp med disse matvanene-og holdningene, dette går i generasjoner.
Jeg har fått med meg at det er svært vanlig at all mat er fritert, mange spiser absolutt ingenting av grønnsaker eller frukt og i tillegg oppfordrer foreldrene til dette. Det må jo selvfølgelig først og fremst langvarig opplysningskampanje til med holdningsendring, men man kan jo lure på hvor lang tid det vil ta å bedre et så stor antall mennesker når de står å langer over hamburgere over skolegjerdet.
Jeg kom på nå at jeg så konebytteprogram fra England for en stund siden. I den ene familien, vanlig arbeiderfamilie, spiste de kun fritert mat, aldri grønnsaker(det var fysjfysj-æsjæsj) og faren i huset ble forbanna når den andre kona prøvde å innføre sunnere matvaner. Hvis sønnen hans på 1,5 år ville ha en hamburger til frokost, ja, da skulle han jammen meg få det! Så det så!
Jeg skjønner det bare ikke. Vel, jeg skjønner ikke at folk greier å svelge ned hamburgere i det hele tatt, men at de i tillegg motarbeider sunnere skolemat, det er jo hårreisende!!:eek:
Jeg så dette på TV for en tid tilbake. De mødrene som motarbeider Jamie er komfortable med dette lettvinte kostholdet og for late til å lære seg å lage sunn mat.
Det var også en lege som uttalte seg om helsen til disse barna. Mange av dem sliter naturlig nok med forstoppelse. Denne legen fortalte at når kroppen ikke klarer å kvitte seg med avfallsstoffene på den naturlig måten så begynner barna å kaste opp i stedet. Det han sa som var så utrolig motbydelig er at dette oppkastet til slutt ser ut som og lukter som avføring.
Jeg syns egentlig ikke det er så rart at barna ikke liker maten når man tenker på det kostholdet gjennomsnittfamilier i England har. De spiser jo tradisjonelt usunn mat. At barn syns chips, burger, kjeks og sjokolade er bedre enn grønnsaker og fisk er jo ikke så veldig merkelig. Da jeg var i skolealder ville jeg glatt valgt loff med sjokade fremfor grovbrød med leverpostei.
Det som er hårreisende merkelig er foreldrenes reaksjon. Hvordan kan man være så blind for hva som er bra for kroppen? Det har jeg vanskelig for å forstå.
Minnes for endel år siden da jeg var på studietur til London og omegn og besøkte b.la vanlige skoler og universiteter. Den maten de serverte i de ulike kantinene var sjokkerende.
Potetgull og pommes frites var vanlig tilbehør. Det meste av maten var stekt eller fritert.
Sunn skolemat må jo være genialt, da kan de jo servere chips og pølser til middag uten dårlig samvittighet, ungene har jo spist sunt den dagen... :knegg:
Det er så merkelig det der. Jeg har en venninne i USA, hun er sykepleier og hun var på besøk hos meg her i Norge når vi var i tenåra. Hun snakker fremdeles om det gode brødet med tyggemotstand, leverposteien, all den gode frukten og den friske lufta. Hun har god greie på kosthold. Allikevel spiser hun chips som side-dish til alle måltider, fritert mat, salt mat og søt mat. Hun serverer barnet sitt loff til alle måltider, har aldri frukt i huset og gir barnet "juice". Dvs en drikk som består av "all artificial ingrediences".
Selv om hun altså vet, så følger hun av en eller annen merkelig grunn ikke opp.
Jeg tror det er kulturelt betinget. Litt som med den norske matpakka som vi tviholder så innstendig på. Mange syns jeg det er et hårreisende forslag med varmlunsj i skolene også. "Hva er galt med matpakke, liksom? Det har jeg spist i alle år og det har gått bra med meg!"
Jeg tror også det er kulturelt betinget. Jeg lager jo stort sett den maten jeg er vant til hjemmefra :økohippiebarn: og den er veldig sunn. Det faller veldig naturlig for meg, ikke sant? Men for Kjære som er oppvokst med veldig trist og tildels usunn mat faller det ikke så naturlig. Jo lenger avstand det er mellom hva man er vant til/kan og det man ønsker/bør, jo vanskeligere er det å få til, tror jeg.
Det har du nok veldig rett i. Som igjen henger sammen med utdanningsnivå og sosialt sjikte. I sørstatene er det meste deep fried, og selv om de spiser mye sunn mat også, som enorme mengder bønner og erter, blir jo kroppen "avhengig" av fet mat. Og har man ikke allverdens viljestyrke er det vanskelig å følge opp en sunn linje når ingenting rundt deg hjelper til. Butikkene bugner av usunn mat, det er usunne restauranter, ingen rundt deg har noensinne spist sunn mat osv.
Hun fortalte også at hun selvfølgelig hadde sluttet å røyke da hun ble gravid, men at det slett ikke var vanlig blant kvinnene i området. (det ble en veldig sosialantropologisk setning.)
Det ligger nok mye i det.
Jeg er fosterbarn. Jeg vokste opp med folk som lagde god, sunn mat, fra bunnen av. Mine søsken vokste opp hos min mor som er ganske inkompetent når det kommer til matlaging. Det blir veldig konflikt når min mor og mine søsken kommer på besøk og faktisk får poteter til middag, og ikke pommes frites, og de er på nippet til å dra sin vei igjen når jeg nekter å bli med på Mc Donalds. Jeg bare greier ikke den maten, jeg greier ikke en gang lukten av maten defra!
Jeg tror også det er vanen, i større grad enn "det er det barn liker".
Sønnen min gikk på kostskole i USA et år. Det tok ikke lang tid før han klagde over kantinematen, "jeg er så lei av fritert mat!" Det var kult de første ukene, men så fikk han nok. Jeg smuglet med meg norsk mat da jeg besøkte ham.
Jeg var utvekslingsstudent i USA og har ganske sart mage når det kommer til fett og tilsetningstoffer. Jeg tror jeg er den eneste utvekslingstudenten jeg vet om som faktisk gikk ned i vekt gjennom ett års opphold.
Bestevenninnen min også. Hun liker ikke frityrmat og var utvekslingsstudent i Tennessee. Hun spiste havregrøt stort sett hele tiden og gikk ned 5 kilo.
:knegg: Kjenner meg igjen i det ja. Bortsett fra at jeg spiste en sørstatspesialitet som heter grits med blåbær og melk. Det er nesten som havregrøt, bare at det er laget på polerte maiskorn. savner grits
Jeg var utvekslingsstudent i Minnesota og la ikke på meg, jeg heller. Men jeg bodde på et villmarksreservat hvor middagen stort sett besto av viltkjøtt og masse grønnsaker. Mom lagde ALDRI junkfood og vi drakk alltid vann eller melk til måltidene. Men jeg skjønner at jeg var heldig. Jeg så et helt annet kosthold når jeg var på besøk hos folk.
Dette har jeg lest om før, og det virker jo aldeles bak mål. Jeg hadde slått flikkflakk av glede hvis mine barn hadde fått servert sunn og god mat på skolen.
Men,etter diverse skolebesøk i Storbritannia fobauser det meg ikke at det er vanskelig å snu vanen med junkfood. Helt ned i de laveste klassene hadde barn med seg 'a bag of crisps and a chocolate-bar' til den tidlige pausen, og så fikk de egg og chips eller pølser og tomatbønner til lunsj. Vi norske lærerstudenter stod med haken på brystet og grøsset.
En annen ting som og var pussig med britiske unger, var at de i to grader og kuling kunne gå med tjukk jakke, hansker og lue, og knestrømper og småsko.:eek: De har visst mye urinveisinfeksjoner der borte.
:nemlig: Du var heldig. Også hjalp det kanskje litt at du bodde i nord? De er vel ikke like frityr-gærne der oppe?
Jeg regner med at sørstatskostholdet henger igjen fra de dagene man for det meste jobbet ute i åkern i 50 varmegrader og svettet som en gris. Da trengte man jo både fett, proteiner og salt for å få opp energien.
Jeg har faktisk hørt om flere som har opplevd nettopp det, fordi de har savnet maten hjemmefra. Eller ikke fått tak i den. Det gjelder blant annet en vegetarianer jeg kjenner som bodde i Michigan. Det var skikkelig vanskelig å få tak i (god) vegetarmat så han endte opp med å gå ned over ti kilo i løpet av oppholdet sitt.
Jeg blir mest trist når jeg leser artikkelen i A-magasinet, for den vitner om så mye uvitenhet. Jeg husker ikke hvor jeg leste det, men det er ingen tvil om at det stemmer at ”barnet bestemmer selv hva det spiser, men du bestemmer hva det får servert”.
Sunne kostholdsvaner hjemmefra fører til god kostholdsvaner som voksen. Både mannen og jeg har vokst opp i hjem med godt og sunt kosthold, og jeg merker at det gjør livet enklere for meg når jeg skal lage god og sunn mat til Snupp. Jeg må lure inn de sunne grønnsakene, men hvis han ikke blir presset (og er sulten nok) så går det ned.
Jeg tror nok at den eneste måten å få bukt med fedmeproblemet er å lære opp foreldrene sammen med barna. Først da skjønner de poenget med å bytte ut all den friterte maten med sunn mat som også smaker godt.
Det er helt utrolig hvor lite infromert enkelte av de sosiale lagene i Storbritannia er. Det er generelt en inngrodd skepsis til alt som er nytt i det landet, disse tingene kommer det til å ta lang tid å innrbeide.
Mødrene som langer usunn mat burde meldes til barnevernet....litt drastisk kanskje, men jeg blir så provosert av uvitenheten deres.
De familiene Jamie gikk inn i og lærte opp så store endringer i barnas adferd og ble overbevist. De syntes det var stort tull og helt unødvendig til å begynne med.
Det er trist at en så, i utgangspunktet, opplyst nasjon(litt store ord her) handler slik. :skuffet:
Jeg slet med maten på college jeg gikk på. Alt i disken var oransje. De friterte nesten alt, og var det ikke fritert dryppet det av fett. Glemte jeg matpakke fikk jeg hadde de heldigvis bakt potet.
Jeg savner å handle mat i England. Så mye deilig helsesnadder til lave priser! Men så er jo jeg vant til norske priser. Klart nesten hvit kjøttdeig er billigere enn ren karbonadedeig, men for meg var det spottbillig.
Jeg var student, men kunne frotse i økogrønnsaker, frukt og kylling!
Rundt meg frotset folk potetgull og kjeks. De fleste barn i vogn på shopping sitter med en liten chipspose. :gaah:
[quote=nolo;270471]Men,etter diverse skolebesøk i Storbritannia fobauser det meg ikke at det er vanskelig å snu vanen med junkfood. Helt ned i de laveste klassene hadde barn med seg 'a bag of crisps and a chocolate-bar' til den tidlige pausen, og så fikk de egg og chips eller pølser og tomatbønner til lunsj. Vi norske lærerstudenter stod med haken på brystet og grøsset.quote]
Ja, det er helt utrolig. Jeg var på språkreise i England som 15-åring. Barna i huset var ca 3 og 7 år gamle. De fikk med seg matpakke som besto av hvitt brød med fleskepølse (vår loff er grov i forhold), sjokoladekjeks og en liten pose med potetgull. Min reisevenninne og jeg holdt på å steile da vi så maten. Den maten vi fikk servert i 3 uker besto av frityrt mat og kjøtt, hvor halvparten var fett, og skikkelige ekle, feite pølser. Vi gikk også ned en del kilo. :nikker:
Jeg så på programmene med Jamie på TVNorge og leste artikkelen i A-mag i dag. Skremmende hvordan kostomlegging motarbeides så til de grader i våre opplyste tider... Og at det fortsatt langes junkfood over gjerdet til skolene er jo til å få helt vondt av.
Husker bl.a. fra TV-programmene at han dro med seg masse kantineansatte på "camp" for å lære dem å lage sunn og enkel mat. Det var mange av dem som var dritsure over å måtte lære å lage salater, grønnsaksretter og pastagryter. De fleste hadde ingen kokkebakgrunn whatsoever og klarte ikke selv de enkleste oppgaver. Men alle klarer å dytte fritert ferdigmat inn i en varmeovn :rolleyes:
Hun 9-åringen det er bilde av i artikkelen har klart å gå ned 12 kilo, sies det, men hun er jo fortsatt veldig overvektig. Men det er bra at det tas affære slik som disse Mend-programmene med opplæring og mosjon.
Jeg vil dog påpeke at det stort sett er "the lower classes" i England som er så opptatt av å holde på matkulturen sin. Jeg vanker i de noe høyere sosiale sjikt ( :snobb: ) når jeg er i England, og der ser jeg et helt annet tankemønster og kosthold. Jeg vil IKKE si at jeg spiser noe dårligere på besøk hos svigers i England enn hva jeg gjør her. Den eneste frityrstekte maten som kommer inn i huset til svigers, er den ene "fish&chips"-kvelden vi "ungene" insisterer på mens vi er der borte.
Det er stor forskjell på dette. Disse gatekjøkken-og mcdonaldsnuggetsene er skikkelig dårlige, men de du kjøper i Sverige i poser kjenner du har masse god kyllingkjøtt.
Men det viser jo også at stuntet til Jamie Oliver fikk et skikkelig mageplask, fordi det ble for overfladisk. Det nytter ikke å pøse på med gørr salat og grønnsaksgryter til ungene, når man overhodet ikke har involvert foreldrene.
Jamie bruker latterliggjøring som metode, og den fungerer tydeligvis dårlig. Det er ikke rart foreldrene får ham i vrangstrupen, fordømt arrogant som han er!
Skal dette funke må man bruke MASSE ressurser også på dialog og opplæring av foreldre. I tillegg til at man må innse at skikkelige råvarer faktisk koster. Det er ikke bare å bytte ut junk med grønt - smaker det ikke godt så spiser ikke ungene det, enkelt og greit.
Jeg kan ikke si meg annet enn enig i det Polyanna skriver. Og det er nok også et poeng at mange i UK har fått godeste Jamie litt i vrangstrupen. Og da har det ingen betydning at budskapet er godt, så lenge budbringeren ikke blir hørt fordi han ikke er likt.
Jeg er litt sjokkert her over hvor generaliserende folk skriver her. Ja kostholdet her i England blandt the workingclass er helt forferdelig men herregud, vi ligger laaaaangt etter UK naar det kommer til utvalg organic kafeer, farmers markets, fantatisk tilbud i matbutikker osv. Herregud, vi er som en Sovietstat i forhold .....
I barnehagen til lillemor her i London i dag spiste de bonner, ris, ferske kyllingbryst og masse oppskjaert frukt .... i gaar spiste de salmon fish cakes og masse gront. Fersk frukt saltat til dessert hver dag. Hun har et MYE sunnere kosthold i barnehagen her en de traurige forferdelige brodmaaltidenen vi har hjemme...
Husk at det er TO samfunn her i England og desverre har white trash english workingclass blitt god tv underholdning de siste aarene. Men jeg kjenner da mange folk hjemme ogsaa som spiser like mye dritt hver dag men det er vel ogsaa mye takket vaere det elendige tilbudet vi har hjemme.
Vel det var utlop for litt frustrasjon fra meg. Naa skal jeg opp til Tesco og fraatse i fantastisk utvalg av okologisk god og sunn mat til en billig penge.
Lisa: Det er klart at dettte er et klassefenomen. Det er det i hele verden: Det er de fattige og uutdannede som er overvektige, stort sett. Og dette problemet er økende.
Problemet i England er todelt: For det første så er det lite tvil om at mye tradisjonell engelsk mat er fityrstekt, feit og søt. For det andre, så har man et mye mer markert klasseskille enn vi er vant til å se, en mye større underklasse og med en mye mer massiv uvitenhet enn det vi kan forestille oss. Det gir jo også utslag som Europas høyeste tall på tenåringsgraviditeter.
At middelklassen lukker ørene og tenker :lalala: det gjelder jo "bare working class" hjelper vel ikke akkurat på!
Hva kosthold og mat er England helt i bakevja ja. Det er vel ikke et land i verden som har så kjedelige mattradisjoner som England (og forøvrig resten av Storbritannia også). Hvitt brød, bacon, baked beans, matpakker med potetgull og sjokolade, sukker og melk med te - ja, det er England det!
Det forundrer meg ikke det minste at de ikke vil ha Jamies deilige, sunne mat! :nemlig:
For veldig veldig mange aar siden var kostholdet slik du beskriver ja men det er virkelig lenge siden.
Det er vel ikke uten grunn at England har flere Michelin restauranter en Frankrike i dag. Det har jo vaert en voldsomt okt interesse og okt bevssthet for god mat og kosthold og det er jo helt latterlig hvordan kokker blir kjendiser osv.
Naa vet jeg ikke hvor du var sist i England og fikk tilbud om denne type mat? Det skulle jeg ha likt og visst. Hvis jeg vil spise slik mat her saa maa jeg gaa og oppsoke en greasy cafe og du slaar meg ikke akkurat som typen som gjor det.
Jeg vet ikke om 14 år er veldigveldig lenge siden jeg. Da var jeg på språkreise og bodde hos en familie som kun serverte det Elin beskriver. Baked beans, hvitt hvitt brød, fett, fett.. og potetgull og kjeks i matpakka. Ingen grønnsaker. Ingen frukt.
Forøvrig er jeg enig i det Polyanna avslutter med. At middelklassen lukker ørene og tenker :lalala: "det gjelder bare working class" hjelper ikke akkurat på.
Selvfolgelig har de et mye mer markert klasseskille her som i aller hoyeste grad bare er et okende skille. Men jeg vil ikke at problemet ikke blir tatt paa alvor. Dette med kosthold er bare en av mange ting de prover aa gjore noe med. Det vil ta enormt lang tid, etter min mening er det en umulig task men de maa jo noe gjore.
Poenget mitt var at det blir helt idiotisk naar folk saa bombastisk sier og tror at det er slik i Storbritannia. jeg bor midt i Oslo og vi begynner aa faa et bedre tilbud hjemme ogsaa men vi ligger saa utrolig langt etter naar det gjelder f.eks tilgjenglighet og satsning paa okologisk mat og fersk mat generelt. Her faar de naa kun okologisk juice, brod osv paa mange skoler saa bilde maa balanseres litt.
Det er som sagt god underholdning aa see dumme folk gjore dumme ting og de sitter og ler av det her akkurat som dere gjor hjemme. Det bilde av modre som gir barna mat gjennom skolegaarden har vaert paa mange tabloid aviser her ogsaa.
Selvfolgelig, det er slik alle steder i uk slik det var der du var paa spraakreiser ... ja ja ... og alle vi nordmenn liker grandiosa og spiser polser fra bensinstasjoner .....
Nei og ingen sier vel at slik mat serveres alle steder. Men du hevdet jo at denne typen kosthold kun forekom i England for veldig mange år siden. Også spurte du Elin om når hun fikk det sist servert. Og da svarte jeg på når jeg fikk det sist servert.
Hvor sier jeg det? Jeg sa det er mange aar siden du fikk det servert overalt. Paa enhver high street ville dette vaere vanlig mat som ble servert i de fleste kafeer for bare 10 aar siden. i dag finner du ikke slik mat i vanlig highstreet cafes, du maa gaa til saakalte "greasy cafes". I dag er det svaere kjeder som dominerer dette markedet og du kan si hva du vil om de men de har faktisk et utrolig godt tilbud av sunn mat ogsaa. Hvis du tror visse FP folk er hysteriske i matveien saa kan jeg love deg at her er det mye verre. Hysteriske middleclass mum lar ikke barna sine gaa i bursdagsselskaper engang hvis de ikke vet "where the food comes from" og hvis barnet har drukket applejuice som ikke er organic eller spist choclate fingers som ikke kommer fra riktig leverandoer saa faar de jo helt panikk (ja dette er sant og dette har jeg opplevd!!)
Uansett, hapeslost aa skrive uten norsk tastatur, faar komme tilbake til denne debatten naar jeg er hjemme igjen.
Joda, det er greit at England har flere Michelin-restauranter enn Frankrike, men akkurat det sier absolutt ingenting om britiske mattradisjoner. Hvor mange Michelin-restauranter er basert på britisk meny for å si det på en annen måte?
Og ja det finnes MANGE og gode restauranter i England. Jeg har i jobben og privat vært MYE i England, og det kan jeg underskrive på. Mange gode indiske, italienske, franske osv. Men jeg har også spist på engelske vertshus og pub'er, og det faller ikke akkurat innunder mine favorittter (men det er selvfølgelig en subjektiv mening). Gordon Ramsey og Jamie Oliver m.fl. er britiske ja, men serverer det mye britisk mat synes du? De er vel nettopp noen av de som går det britiske kosthold stikk i mot! og det er det en grunn til.
Helt klartfinnes det briter som er opptatt av sunt, godt kosthold, for det er i tiden, heldigvis, men gjennomsnittlig tror jeg helt bestemt at briter faller veldig langt ned på skalaen hva angår sunt, godt kosthold i Europa, og da spiller det ingen rolle om det er de lavere klassene som drar ned gjennomsnittet, for det er og blir for mange som ikke bryr seg om hva de putter i munnen, og sunt trenger ikke være dyrt, så det er jobben med bevisstgjøring som det må gjøres noe med, for de som spiser denne dritten synes faktisk at det smaker bedre enn Jamie-mat, og det er et problem som er og blir et britisk helseproblem i sluttenden.
Jeg har vært flere steder, og på de aller fleste til og med store 4- og 5-stjerners hoteller jeg har bodd på spises det slik mat, noe mer pyntet og finere tallerkner, men dog. Britene sitter og gafler i seg hvitt brød, bacon og beans der og.
Jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke spiser slik mat dersom jeg ikke er skikkelig fyllesjuk;) ....for da er ristet loff med bacon og beans nyyyydelig.
Sant, Mim.
Jeg er oppvokst med sunn, "skikkelig" mat hver dag, og søtsaker kun én gang i uka, og finner det helt naturlig å videreføre disse tradisjonene.
(Dessuten er gutten min så liten ennå, så foreløpig får han ikke søtsaker så ofte som en gang i uka engang - all den tid han ikke har begrep om "lørdagsgodt", ser jeg ikke vitsen med å innføre det.)
Jeg har forøvrig sittet og lest gjennom denne tråden med munnen på vid gap i vantro og forskrekkelse, og kan bare signere de andre damene her som har sagt så mye fornuftig.
Jeg blir rett og slett lamslått, man skulle virkelig tro at voksne mennesker hadde bedre vett.
Du tar saa totalt feil i det du sier her at det nesten blir morsomt :-) jo det faktum at de har faatt alle disse michelin restaurantene henger absolutt sammen med en okt bevissthet paa godt kosthold. Min mann jobber med Gordon og Gordon er jo kjent for sin modern british cuisine. St John er ogsaa modern British, de aller fleste topp resaurantene her i byen er nettopp modern british so hate to say it men du er nok ikke helt oppdatert Elin.
Veikroer og puber? Der spiser jeg selvfolgelig ikke. Men vi har nettopp faatt en ny gastro pub ned i gata, fantastisk god og sunn modern british food. Gasto puber kommer opp overalt naa, prov det neste gang du i stedet for en veikro.
Og hvorfor er supermarkedene her stappfulle av billig okologisk mat? Jo fordi det har, de siste 3 aarene vaert en enorm stor ettersporsel, folk har forlangt aa faa bedre tilbud av matvarer. Og derfor er ethvert supermarket her, selv langt ut paa landsbygda i Hampshire saa utrolig mye bedre en det drittet vi har hjemme. herregud, vi har jo et saa elendig utvalg at det ikke er til aa tro men det er jo ogsaa mye takket vaere norsk landbrukspolitikk og proteksjonisme.
Du sier du faar hvitt brod og bacon paa hoteller her? Ja selvfolgelig, gjor du ikke det i norge ogsaa? Her har de da i det minste godt bacon og ikke bacon fullt av vann og salt som det hjemme.
jeg spiser stort sett cheddar cheese til frokost paa engelske hoteller. Har de ikke hatt et godt uvalg av ost og skinke der du har bodd? Javisst faar du deep fried bread, fried tomatoes and you name it ..... Vet du hva de gjor i Skottland? Du kan faa deep fried mars bars paa chippies!!!
Vet ikke om de gjor det i hele Skottland men paa de fleste chippies tror jeg? Dette regner jeg med at du har peiling paa siden du liker ekkel fet motbydelig pub mat.
Jeg er nok ikke så lite oppdatert som du liker å tro...men deg om det;)
Det at Gordon Ramsey og Jamie Oliver m.fl. har fått øynene opp for sunnere og bedre og mer variert kosthold er flott og bra det, men det fjerner allikevel ikke det faktum at briter er av de usunneste i matveien i hele Europa til tross for det, og til tross for at det er skjedd en forbedring i senere tid.
Moderne mat ja, og trendy restauranter og modern british ja, men det er såååå mange fler enn de av oss som spiser slik mer (tids)riktig mat, Lisa, og det er de vi må "vekke" - ikke slike som deg og meg.
Jeg forstår at dette tydeligvis er et ømt punkt for deg i.o.m at du har forbindelser til og i Storbritannia, men det er ikke deg og moderne kokker jeg kritiserer, men det at mange lever med et kosthold som de gjorde for 60-100 år siden, og at mange barn i Storbritannia fortsatt spiser mye frityrmat, chips og kaker som skolemat (som også var temaet i denne tråden).
Jeg spiser heller ikke på veikroer, Lisa, (jeg skrev forøvrig vertshus, men kunne godt ha brukt betegnelsen B&B også) eller puber i England, men menigmann brite gjør faktisk ofte det, og i tillegg spises det usunt hjemme, på skolen, i lunsjpausen osv. Det er da ikke til å komme vekk fra det, ellers hadde ikke briter vært det tykkeste folkeslaget i Europa heller.
Det er flott og bra at de har godt utvalg økologisk billig mat! Det er å håpe at langt flere får øynene opp for ikke bare sunn, men økologisk mat. Tilbudet av økologisk mat, frukt og grønnsaker er dårlig i Norge. Det har blitt bedre, men i forhold til resten av Europa er det dårlig ja. Det er jeg helt enig med deg.
Ja, og man får selvfølgelig hvitt brød og egg, bacon og bønner overalt. Det vet jeg, men det er et påfallende stort antall som foretrekker den type mat i Storbritannia fremdeles. På et flott hotell utenfor London hvor jeg var for en stund siden hadde de en egen avdeling med økologisk mat, tørket frukt, frisk frukt, kornblandinger, brød for div.allergikere osv. Den avdelingen i frokostsalen stod nærmest urørt, og køen var ved baconet og bønnene....
Her sier du det selv, at en viss klasse spiser fortsatt slik elendig mat daglig. Det er det jeg mener, og det er de man må bevisstgjøre, og da hjelper det ikke å komme med at joda, briter spise masse modern british og økologisk de.... for NOEN spiser sunt, MANGE ikke.
Altså, hva man får på hoteller rundt om i verden er vel ikke akkurat spesielt relevant. På de fleste hotell får man vel bacon og hvitt brød, noen har dårligere utvalg enn andre. Var akkurat på hotell i Roma, det var kun hvitt luftbrød å få.
Jeg skjønner at Lisa ønsker å nyansere inntrykket av kostholdet i England, jeg ville også gjort det hvis det ble så ensidig kritisert på et eller annet fra f.eks hjemstedet mitt. Det er naturlig siden hun har så sterk tilknytning til landet, og ser en helt annen side av det. Men det fjerner heller ikke det faktum som Elin påpeker.
Nei jeg ble litt overasket over innlegget ditt for du har stort sett rimelig peiling for aa si det slik .....
Men det er saa absolutt en sammenheng i hele greia tror jeg, okte antall gode verdensklasse restauranter, det helt utmerket tilbudet i butikker osv. Jeg tror ikke jeg noen steder har sagt det ikke er mange briter som ikke spiser masse dritt og fried mat hver dag. Det er det saa absolutt og de er jo i flertall. The working class her er et helt unikt fenomen i Europeisk sammenheng. Det er stygt aa si slikt om saa mange mennesker men det er desverre et faktum at mange mennesker her er stokk dumme i hodet sitt for aa si det paa en pen og forsiktig maate. Man skulle nesten ikke tro det var folk som er fodt og oppvokst i et saakalt vestlig informasjonssamfunn. Her sender folk med barna sine RED BULL i lunsjboksen because it keeps them awake in the afternoon INNIT? Trist tragisk men sant.
Uansett, det som provoserer meg er naar folk ser paa fordummende tv norge programmer om uk og tror hele landet er slikt. Det har gaatt sport i aa lage tv programmer om dumme folk. Og dumme folk er generelt sett god tv underholdning om det gjelder mat eller yes I slap my kids and i am proud of it type programmer. Det vet Jamie Oliver utmerket godt ogsaa.
Forovrig pussig hva slags heltestatus han har i Norge? Jamie er ikke noe annet en middelsrang kokk og er ikke rated engang blandt de virkelig gode kokkene i London.
Prosjektet med god skolemat ville ha hatt et ganske saa mye bedre utgangspunkt hvis det hadde blitt innfort UTEN Jamie Oliver. Han er jo ikke noe annet en provoserende og legger ikke akkurat godviljen til men saa er det jo aa lage god tv underholdning han er ute etter. Han staar jo aa snakker nedsettende om folk ved siden av seg og himler med oynene. Hvis det er noe denne type folk ikke liker saa er det den type holdninger.
Er dette et omt punkt for meg? Tja kanskje det? Jeg bor vekselsvis mellom Oslo og London og utvalg av god mat, om det saa er restauranger eller slakterbutikker eller fersk mat saa er det noe som irriterer meg grenseslost at vi har saa daarlig utvalg av i Norge. Samme med kosthold i barnehagen. Jeg grosser naar jeg ser de IKEA boksene fulle av brodskiver som de stakkars barna hjemme sitter og spiser til frokost, lunsj og ettermiddagsmaaltider ... herregud, da snakker man virkelig om ensidig, trist og traurig kosthold.
Vel vel ... jeg tror egentlig ikke du og jeg er saa uenige her men vi kan jo vaere det for diskusjonens skyld :)
Eeegentlig synes jeg Lisa har et poeng. Vi nordmenn er raskt ute med å kritisere andre lands kostvaner, men er vi egentlig så mye bedre selv? Brødmat er faktisk ikke det sunneste, iallefall ikke når 3-4 av dagens måltider faktisk består av det, som jo er vanlig her. I andre land spises det oftest varm lunsj, gjerne salater, supper, eller enkle middager. I Norge har man denne trauste matpakken med 2-3 brødblingser mens vi snakker om hvor "variert" vi spiser. :snill:
Okei, nå ligger jo England på fedmetoppen, og det av en grunn. Men mon tro hva britene hadde tenkt om oss om de hadde sett den norske versjonen av "Du er hva du spiser"? :knegg:
Jeg snakket spesifikt om de IKEA boksene jeg ser i vaar barnehage. Jeg ser barn sitter og spiser brodskiver fra disse boksene til frokost, lunsj og sa igjen til ettermiddagsmaaltidet. JA det synes jeg er et forferdelig ensidig og trist kosthold med 3 like maaltider i lopet av dagen. Og fra samme matboks ..... inn og ut av kjoleskapet. Og vi snakker om et variert og godt kosthold?
Hva er en IKEA boks? Ferdige laget matpakke som kjøpes på IKEA?
For jeg regner ikke med at det er selve boksen ungene har maten i du prater om, det er innholdet som teller, trodde jeg. :confused:
He he sorry, naar jeg sier IKEA bokser saa mener jeg disse ganske store boksene som fungerer utmerket som matboks! Ikke noe galt med boksene, de er jo fine matbokser men det jeg synes er trist er naar barn drar til bhagen med en slik boks i ryggsekken og den boksen er stappfull av broskiver som skal vaere 3 maltider om dagen. (I vaar barnehage faar de ikke noe mat servert lenger).
Skjønner! Ja, sånn er det i vår barnehage. De holder ett varmt måltid i mnd, suppe og pølser noen ganger på den faste turdagen, men hovedsakelig er det vi som holder maten. Og da blir det mye brødskiver. De kan få meg seg babyglass (for de som bruker det), frokostblandinger, youghurt og ellers det vi sender med. Men varme retter går ikke, fordi de har ikke kapasitet til å varme opp evnt retter man sender med. Veldig synd, for jeg prøvde dette noen ganger, men ungene syntes ikke kald middagsmat var så stas. Heldigvis er det ubegrenset tilgang på frukt der.
Jo det er mange slike programmer som kommer fra Storbritannia, så de har nok mange å ta av der:nemlig: Jeg så forresten på CNN i går om en mor som muligens kom til å miste omsorgen av sin egen 8 år gamle sønn som var sykelig overvektig. Han veier 91 kg i en alder av 8 år, og i løpet av en dag spiste han stort sett bare dritt (potetgull, pizza, pommes frittes, hamburger og snop). Moren ble ikke tatt fra omsorgen, men det er ikke tvil at det er hun som er skyld i sønnens sykelige fedme.
Til venstre i bildet kan man klikke på en video hvor det er en reportasje om denne gutten.
og for ordens skyld, ja, det er nok en gang Storbritannia.
Jeg er selv en fan av både Jamie Oliver og Gordon Ramsey. De lager knakende god mat på en ujålete måte som jeg har sansen for. Nigella derimot.... Jeg vet ikke noe om hva slags status de har innad i kokke- og restaurantbransjen, men det er heller ikke viktig for meg.
Vi har litt ulik smak, tror jeg. Jeg liker Jamies filosofi, men synes kokebøkene hans blir vel enkle (stating the obvious, liksom) og at TV-programmene er vel mye om andre ting enn mat og tilbereding. Gordon Ramsey er jeg en stor fan av, særlig de programmene der han ordner opp i skakkjørte hoteller og restauranter. Stor moro for en som har jobbet i bransjen. Jeg liker Nigella. Hun fremstår som litt klønete (hvordan hun bruker kniv er en lidelse å se på) og fingerslikkende stønnende, men bøkene hennes er strålende. Oppskriftene er kjempegode og jeg har sans for hennes hedonistiske innstilling til det å spise og kose seg.
Jeg liker også Jamies filosofi, men kan ikke helt skjønne hvorfor du syns kokebøkene hans er enkle, eller ihvertfall ikke på noen måte enklere enn Nigellas. (Jeg har sett du har skrevet det før, så jeg er bare nysgjerrig på hvorfor...) :)
Jeg syns Jamie har veldig mange strålende oppskrifter, med nye og spennende kombinasjoner av råvarer. For eksempel har han utrolig mange spennende salater og grønnsakretter. Jeg liker også veldig godt Nigella, men det er noen av oppskriftene hennes jeg har brukt og ikke falt sånn helt for.
Jeg liker Jamie. Han er herlig sjarmerende med en lespende iver over sunn mat som alle kan lage. Liker Gordon Ramsey. Han er meget bestemt og har en herlig sans for detaljer og deliktasser. Nigella derimot har jeg ikke sansen for i det hele tatt. Minner meg litt for mye om kan-jeg-dyppe-deg-i-smeltet-sjokolade-og-slikke-den-av-deg-mens-jeg-stønner-høyt-type-matlaging som jeg ikke har sansen for. Hun lager sikkert god mat, men jeg orker ikke se programmene hennes. Irriterer meg sånn over hennes vesen, at jeg ikke klarer å følge med på det hun lager.
Det blir nok litt feil å stemple alle innen en klasse.
Jeg var på språkreise i England for 20 år siden og kosten var både og egentlig.
Frokosten var toast av hvitt brød og pålegg. Lunsjen var igjen det hvite brødet med masse smør, men salatblad fikk vi på hver dag. Men fikk også med en liten pose potetgull eller ostepop og en brusboks.
Men middagen bestod IKKE av fritert mat, det tror jeg ikke vi fikk en eneste gang i løpet av de 3 ukene jeg var der. Det var kjøtt eller fisk med grønnsaker.
Og dette var lavere middelklasse vil jeg tro.
Kveldsmat spiste vi aldri der, for vi var stort sett alltid ute på kvelden og da spiste vi gjerne litt ute, om vi orket noe etter middagen.
Vi nordmenn sitter nok litt i glasshus når vi kaster stein med tanke på andre land sine matvaner.
En svett matpake er vel ikke akkurat noe å skryte av, for det er det vi kan tilby våre skolebarn. Pålegg på skolematen blir litt begrenset siden maten oppevares i romtemperatur. Jeg har en sønn som er glad i hvitost, men aldri i verden om han vil ha det på matpakka. Noe jeg har stor forståelse for, for hvem er vel glad i svett hvitost?
Men heller en svett matpakke en all den frirterte maten ja.
Det ble skrevet tidligere i tråden om at Jamie latteliggjør foreldrene litt, og det er jeg enig i. Og med det som utgangspunkt tror jeg mange foreldre setter seg litt på bakbeia selv om de ser at ideen hans ikke er så dum.
Å saboterer blir litt hevnen er søt, selv om det dessverre går utover barna.
Men en helt naturlig reaksjon, og vi ville hatt akkurat den same om noen hadde kommet hit og latteliggjort vår matpakke.
Enig med Amylin. Jeg har riktignok ikke sansen for den serien hvor han reiser rundt og har show, men matprogrammene og skoleprogrammene har jeg satt pris på. Jeg skjønner ikke at man mener han er arrogant og latterliggjørende? Ikke mer enn andre kokker iallefall.
Lisa, jeg syns du lider litt av "nordemnn-i-utlendighet" syndromet, hvor alt er så teit og provinsielt med Norge, og alt bare er så mye bedre, utviklet og urbant der du er. Å si at det er pussig at Jamie er poppis i Norge blir for teit, vi snakker om en fyr som er ganske kjent og poppis i hele verden. Deriblant Storbritannia. Syns du er litt jantete nå.
Jamie er ikke arrogant? Han staar jo og ler og slenger spydigheter om folkene han liksom skal belaere med sine gode matvaner. Ille var det med disse dinnerladyene som han ikke engang klarte aa laere aa lage pasta fordi "these people are too stupid for their own good" som han sa. Det komiske er jo at Jamie er en Essex boy og cockey selv og da blir det enda dummere.
Hva annet en mat har jeg kommentert i forhold til Norge / UK? Du paastar jeg sier alt blir saa dumt i Norge? Vaer saa snill og opplys meg hva annet jeg har sagt blir teit og provinsielt med Norge.
Nå kan jo ikke jeg uttale meg om disse spesifikke matpakkene, men hvis pålegget varierer så er det på ingen måte verken ensidig eller dårlig kosthold. Grovt brød med proteinrikt pålegg gir verdifull næring, og er ørti ganger bedre ernæringsmessig sammenliknet med den skolelunsjen Jamie ønsket vekk.
Hvis man får et godt måltid middag når man kommer hjem har man fått i seg det man trenger, uten å ha belastet kroppen med masse fett og dritt.
Er det dette jeg har misforstaatt? Du pastaar ikke at jeg sier alt er teit med Norge?
Som sagt gleder jeg meg til aa hore andre eksempler jeg har kommet med annet en mat.
Naar det gjelder mat forovrig saa er det en ting som engasjerer meg voldsomt i Norge. Her i UK har stor ettersporsel fort til et mye bedre tilbud, saerlig av okologisk mat men dette faar vi jo ikke i Norge SELV om vi spor etter det. De store kjedene har altfor stor makt og driter i hva folk vil ha saa lenge de kan kjope inn i store volum og selge til lavest mulig pris. Jeg synes det er en tragedie at lokale bonder IKKE engang faar lov til aa selge sine lokal produserte matvarer i butikkene. De legger ned fiskebutikker selv i Oslo sentrum og gode slaktebutikker har vi jo knapt. Vi blir mer og mer opptatt av gode raavareer og god mat generelt men de store kjedebutikkene gir oss stort sett bare pakket mat med lang holdbarhetsdato.
Vel etter min mening saa er det utrolig ensidig kosthold og spise brodskiver til frokost, lunsj og ettermiddag samme hvor grove brodskivene maatte vaere. herregud, ikke for aa snakke om hvor torre de blir etterhvert som de tas inn og ut av kjoleskapet.
Jamie Oliver er ute etter aa lage god tv underholdning. Spydigheter, sarkasme og hele pakka er jo hele showet hans. Det komiske er jo at han er selv en working class lad men naa er han jo hoyt hevet over de (les de ignorant working classes som han selv kaller de) og da er det ektra goy sikkert aa staa aa le av de og si hvor blaaste i hodet de er.
Som sagt - hvis pålegget er næringsrikt (og variert) så er det ikke ensidig kost. Mener du det er bedre med alt som er deep fried og uten næring overhodet?
Så lenge barnehagene ikke makter å servere skikkelig mat, så syns jeg det er mye bedre at hver familie kan bestemme hva barna skal få med seg. Vi har hjemmebakt, grovt brød og ulike typer pålegg av kjøtt eller fisk. Vi sender med frukt og grønnsaker, egg, rester av middag etc. Jeg kan love deg at mine barn ikke har ensidig matpakke. ;) Og jeg ser på matpakkene til andre barn at mange gjør akkurat det samme.
Jeg reagerte på denne påstanden: Det komiske er jo at Jamie er en Essex boy og cockey selv og da blir det enda dummere.
Her forsto jeg det sånn at han var like dum selv, fordi han var opprinnelig fra samme klasse. Og da strittet det veldig hos meg, fordi jeg ikke tenker klasse, men gjerning. Det går an å forflytte seg vekk fra det man vokste opp i, tankegangen og levemåten, og utvikle seg til det bedre. Det har Jamie gjort, iallefall matmessig.
Hvor har jeg sagt at det er bedre med deep fried mat?
Skolematen jeg fikk i England var aldri deepfried utenom noen ganger paa fredager. Uansett saa sa jeg ikke noe om England, jeg snakket om den tragiske norske matpakka og som sagt, jeg synest det er tragisk hvis et barn maa spise 3 brodmaaltider om dagen og det tror jeg det er mange som gjor. Gud saa ensidig og tragisk.
Men datter har selvfolgelig (irani) heller ikke ensidig matpakka men saa har hun heller ikke 6 brodskiver stappet inn i en boks hun maa sitte aa tygge paa hele dagen.
Jeg tviler ikke paa at Jamie er opptatt av godt kosthold og han har sikkert forflyttet seg at det han vokste opp i. MEN det blir saa idiotisk naar han da star og slenger saa masse dritt om disse menneskene som det han faktisk gjor. Han er utrolig nedsettende i maaten han snakker paa og selv om det han sier er sant saa blir det saa teit. Men igjen, dette er jo for aa lage god tv underholdning og konseptet er jo basert mye paa denne dialogen.
Jeg er helt enig med Glitter. Liker ikke de showene hvor Jamie reiser rundt, men de andre er flotte. Synes heller ikke han er spesielt arrogant, i alle fall ikke mer enn Gordon Ramsey. Han tror han er verdensmester og verdens beste kokk. Han er nok ikke langt unna sannheten og da blir arrogansen litt av sjarmen. :blunke: Jamie derimot opplever jeg ikke som særlig arrogant. Om noen oppfatter han som arrogant, so what? Han prøver å få inn sunt kosthold i skolen og da synes jeg ikke det gjør så mye om han er arrogant. Jeg liker han i alle fall uansett hva andre synes.
Når du spiller ut et angrep på den "norske matpakka" som respons på uttalelser om forferdelig usunn engelsk skolemat, så kunne det absolutt forstås som at sistnevnte var å foretrekke. Det ser ut som du fokuserer på kun smak, og ikke innhold i maten? For fikk jeg velge, så får heller barna sitte og spise 3 brødmåltider (som på ingen måte trenger å være ensidig!) enn å få servert flytende dritt på skolen.
Men som sagt - det går an å variere medbragt lunsj. Det MÅ ikke være bare brødmåltider.
Jeg synes begge alternativer er dritt hvis du snakker om deep fried engelsk skolemat men som sagt, vi fikk ikke deep fried mat paa skolen men varm lunsj som risotto, omeltter, pastasalat osv. Det synes jeg selvfolgelig er aa foretrekke. naar jeg tenker meg om saa fikk vi mest bakte poteter, det faar de mye i bhagen ogsaa. Bakte poteter med diverse fyll, mye tuna and sweetcorn osv.
Selvfolgelig gaar det an aa variere medbrakt lunsj men igjen, jeg snakket om de stakkars barna ( i mine oyne) som maa sitte aa tygge brodskiver 3 ganger om dagen, jeg snakket ikke om de som har med varierte matpakker.
Eh, so what sier du? Vel hvis du virkelig oppriktig har som maal aa forandre paa livsstilen og kosthold til saa mange mennekser saa tror jeg det kunne vaere en lur ide aa kanskje gjore det paa en annen maate en aa le av de samtidig som du lager et underholdningsprogram om de.
hadde han ikke vaert saa utrolig arrogant og kalt disse folkene saa mange stygge navn saa hadde nok kanskje flere lagt godviljen til.
Jeg tror du misforstod, ja. For det Glitter sa var at hun synes du lider litt av det syndromet som går ut på at "alt er teit i Norge" etc. Altså ikke at du sier at alt er teit i Norge, men at hun synes du høres litt ut som du tenderer i den retningen. Og det kan jeg være enig i (på samme måte som at jeg er litt enig med deg i at en del i slike diskusjoner som denne har tendenser i retningen "briter er så uopplyste, for noen britiske foreldre gjør teite ting" eller "alt britisk kosthold er elendig, for mange briter spiser usunn mat").
Noen generaliseringer er nødvendige for å greie å ha en diskusjon i det hele tatt, men dersom man enten synes generaliseringene er for bastante, eller man ikke er enig i dem i det hele tatt, så blir man naturligvis provosert.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.