Jeg må bare spørre for jeg lurer på om jeg tar ting mer for gitt enn jeg bør.
Hva tenker og gjør dere når dere får beskjed på forhånd om at en av gjestene har en matallergi? Tenker dere at det er greit at dette barnet bare får en ting hn kan forsyne seg av, eller er det en selvfølge at hn kan forsyne seg av alt?
Redigert: jeg mener vel ikke alt, men ha et par ting å velge i.
Jeg har nemlig en som syns det er litt kjipt at han ikke kan spise alt det de andre kan og det kan jeg forstå. Det er en ting når vi er ute på ting, da kan jeg ta mine forhåndsregler. I bursdager er det litt vanskeligere.
Tenker jo at det ikke kan være så vanskelig, men nå er jeg jo rimelig vant til å unngå egg som er hans allergi. Det er kanskje et stort problem for andre?
Tror jeg må ha en realitetssjekk så derfor spør jeg.
Jeg syns ikke at du kan forvente at han skal kunne spise av alt. Hvis jeg vet at noen av gjestene har en matvareallergi/intoleranse så vil jeg prøve å legge til rette for at gjesten skal få noe å spise.
Når vi får beskjed om allergier, så sørger vi for at allergikeren får noe, men at de ikke nødvendigvis kan spise alt. Eks: Snuppa har to venner med glutenallergi. De kan få enten sjokoladekake eller gele. Det befinner seg en kake til på bordet som har mel, så den må de stå over. Det tenker jeg at må være greit; altså at en ting ikke er tilpasset dem.
Så ja, jeg synes du er kravstor hvis du forventer at allergikeren skal få forsyne seg av alt.
For meg (når jeg arrangerer bursdag) er det ikke en selvfølge at alle allergikerne kan forsyne seg av alt, men at alle får noe de kan spise, helst flere ting. Ved barnebursdag er det viktig for meg at bursdagsbarnet får være med å bestemme menyen, og får det han helst vil ha selv om det betyr at jeg må lage andre varianter til noen av gjestene.
Jeg passer på at det er noe gjesten kan spise. Ikke nødvendigvis alt, nei, og det er ikke nødvendigvis den eneste allergien man må ta hensyn til heller. Hvis jeg skal lage mat til ungene i gata her slik at alle kan spise alt, må alt lages uten egg, melk, gluten og et par frukter. I tillegg kommer de to muslimske gjestene som begrenser utvalget ytterligere. Jeg synes i hvertfall det blir komplisert.
Om det var en varmrett, så ville jeg laget slik at den kunne spises av alle. Det burde ikke by på store utfordinger.
Ang kaker etc ville jeg laget i allefall to uten egg i tillegg til f.eks gele.
Pappa har diabetes, og vi lager alltid minst en kake som kan spises av ham. Han er fornøyd om det er en kake han kan spise om de er i bursdag, konfirmasjon etc.
Mormoren min har ørliten nøtteallergi og blir kjempefornærmet om det er en av kakene på bordet ikke kan spises av henne.
Selvsagt er det anderledes når man er barn. Det føles urettferdig at man ikke kan spise alt som frister.
Jeg syns det er litt storforlangende å forvente at ungen skal kunne spise av absolutt alt som blir servert. Men at man skal kunne velge mer enn en ting syns jeg er rimelig.
I fjor inviterte vi et barn med glutenallergi. Jeg laget all mat glutenfritt slik at hun kunne spise alt. Jeg gjør det samme i år slik at de to barna med glutenallergi kan spise alt. Det er mye hyggeligere for dem og ikke minst er det enkelt for meg slik at jeg slipper å passe på hva de spiser og ikke spiser. Krever litt ekstra, men ikke noe stort problem.
Jeg er usikker på hva jeg selv ville forventet om det var mitt barn som hadde matallergi. Lillebror har hatt melkeallergi, men tåler litt melk nå. Han har imidlertid alvorlig kiwiallergi, men kiwi er uansett ikke noe som vanligvis serveres, så akkurat det ser jeg ikke på som noe problem.
Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet, men jeg vet hva jeg gjør.
Jeg tilpasser så godt det lar seg gjøre at allergikeren kan spise det alle de andre gjør.
Er det flere forskjellige allergikere blir det større jobb, men det er enklere å kjøre glutenfritt over hele linja enn å lage dobbelt.
Jeg er jo grunnleggende lat og gidder i hvert fall ikke å lage to kaker ...
Jeg har inntrykk av at det er mange som tror at det er fryktelig vanskelig å lage mat uten det de er vant til å bruke, melk f.eks. Det er virkelig ikke noe stort problem å lage mat uten, og de som lever med dette som en del av hverdagen har som regel flust av gode tips og råd. Men da må man jo tørre å spørre også.
Om det var mitt barn hadde jeg ikke forlangt at han kunne spise absolutt alt, men jeg hadde håpet at han kunne fått omtrentlig som de andre. Det må være fryktelig trist å hele tiden ha medbrakt.
Når jeg skrev alt så høres det mye ut. Vi serverte f.eks gele, boller og kake og jeg ville tenkt at barnet hvertfall kunne forsynt seg av to av tingene.
Og ja, det blir noe helt annet når det er flere allergier å ta hensyn til.
Jeg synes ikke man kan forvente at barnet skal kunne spise alt. Det er ofte flere barn som har ulike allergier, og da er det ikke alltid enkelt (synes jeg) å lage samme kake for Kari som ikke tåler egg og melk, Ola som har glutenallergi og Jens som ikke skal ha sukker. Så da lager jeg gjerne forskjellige ting, og gjør informerer om hvem som kan spise hva.
To av tre ting høres ikke urimelig ut å forvente seg. Som flere er inne på, er det ikke alltid praktisk mulig å sørge for at alle kan spise alt - men kanskje kaken og geleen kan være gluten- og melkefri, og bollene og geleen kan være eggefri, og dermed får alle tre allergikerne mulighet til å spise to av de tre tingene. Det er jo også viktig at bursdagsbarnets ønsker og smak blir tatt hensyn til; jeg ville synes man var urimelig hvis man "forlangte" at det ikke skulle serveres boller, for eksempel, hvis det var det beste bursdagsbarnet visste, selv om en av gjestene ikke kunne spise dem.
Klart det kan være kjedelig for et barn å ikke kunne spise alt. Men det er jo også ganske vanlig at noen barn ikke liker alt som serveres i et barneselskap, og flere trenger kanskje å minnes vennlig på at man ikke må bli for skuffet om ikke alt er lagt opp akkurat slik man kunne ønske. (Min erfaring fra barneselskap er at ungene uansett ikke er spesielt opptatt av selve spisingen, men det varierer jo sikkert.)
Jeg har en gutt som tidligere hadde sterk eggallergi så jeg er veldig vant til problemstillingen. Vi forventet ikke at han skulle kunne spise alt det de andre spiste, og tilbød å ta med egen kake. Det var ofte sjokoladekake. Noen ganger tilbød vertskapet seg å lage eggfri kake og det var selvfølgelig veldig hyggelig. Men jeg syns ikke man kan vente at absolutt hele menyen er lagt opp etter gjestenes allergier. Han ble fort vant til å ikke kunne spise alt, uten at det opplevdes som et stort problem.
Jeg har vært utsatt for foreldre som krever at deres håpefulle skal kunne spise alt som serveres. Ikke særlig sjarmerende. De andre med allergi var det visst ikke så farlig med. :snill:
Tja. Jeg pleier bare servere 2 søte ting til guttebursdagene, så jeg innrømmer at jeg kanskje ville tenkt at det holdt at allergikeren kunne spise det ene. I tillegg til pølser og godis. Særlig fordi gutta pleier å spise ca et halvt sjokoladekakestykke før de stikker.
Jeg har en intolerant svigerfamilie med ymse restriksjoner, vi legger opp til at det ved kakeserveringer skal være to ting å velge mellom. Kabal, men det går.
Jeg har også litt angst for å ikke få maten ren nok hvis jeg skal lage allergimat. Mine gryter og panner og former har jo vært brukt med både egg, melk, gluten og nøtter. For de fleste går vel det greit, men likevel blir jeg litt stresset hvis det er snakk om alvorlig allergi.
Jeg ber om allergi og religion info ang mat på invitasjon. Kommer det ingen regner jeg med at alt kan spises. Å forvente at en allergiker kan spise alt er i overkant, men at man gidder å lage et alternativ synes jeg er greit å forvente.
Den gangen det var aktuelt kommuniserte jeg med mor til barnet (som jeg den gangen ikke kjente, men som er venninne nå). De tilbød seg å ha med pizza og så lagde jeg kake barnet kunne spise. Skulle samme barn kommet igjen hadde jeg kontaktet mor og spurt hva jeg kunne lage som barnet tåler og tatt hele jobben.
Jeg er fullt klar over at hvis det er flere allergier så er dette en vanskeligere sak altså. :jupp:
Tenker jo at det ikke er noe problem å lage en kake uten egg eller f.eks gluten. Men det er jo sikkert fordi gutta har sin favorittkake som er uten egg og som uten problem kan gjøres glutenfri i tillegg.
Men jeg skjønner at jeg nok må jenke ned forventningene ja. :)
Vi har de senere årene hatt ei med søliaki her på bursdag til storesøster, og nei...jeg legger til rette slik at hun kan spise alt.
Jeg har kjøpt inn glutenfrie muffins og hatt gele, og så har jeg bakt et par kaker som storesøster ønsker seg.
Av snacks og snop så prøver jeg å velge slik at hun kan spise alt.
Jeg har ennå ikke våget å bake noe glutenfritt selv. Jeg fikk litt hetta da de fortalte om hvor lite det var som skulle til før hun ble syk, og at utstyret som brukes ikke bør ha vært brukt til annet.
Jenta har vært storfornøyd med det vi har servert, og hun er veldig inneforstått med at hun ikke kan spise alt som står på et bord. Sånn er det bare, liksom.
I tillegg til dette med flere allergier, har du bursdagsbarnets ønske. Og det synes jeg ikke er uviktig. Hvis bursdagsbarnets ønske for dagen er marengskake og eggedosis tenker jeg at det får bli det, og så lager man en allergivennlig kake i tillegg. Og kanskje gele.
Nei, får jeg et barn med de virkelig alvorlige allergiene på besøk blir det en samtale med foreldrene og særdeles omhyggelig valgt meny. Og adrenalin i skapet. Da jeg skrev innlegget over, tenkte jeg på den gjennomsnitlige allergikeren som får litt ubehag, men hvor det ikke er farlig. Jeg vet litt for godt hvordan et allergisjokk arter seg, derfor får jeg litt hetta bare ved tanken på å skulle lage mat til noen som er så allergiske. Ikke fordi jeg ikke har kontroll, men jeg har sett noen gå i bakken etter å ha fått mat stekt i en panne som er brukt til noe annet før.
Jeg har utrolig nok aldri vært borti noen som har matallergi i våre bursdager, men hadde jeg fått beskjed om at en gjest hadde matallergi, hadde jeg snakket med foreldre og fått info om hva slags mat barnet kunne spise. Og hadde selvsagt lagd noe som h*n kunne spise (og gjerne et par-tre alternativer). Aller best hadde det selvsagt vært om man kunne lage all maten/kakene allergifri.
Men jeg hadde også forventet at jeg fikk beskjed om allergien litt mer en èn dag i forveien, da. :nikker:
Min jente har så mye hun reagerer på og kan blir anafylaktisk så hun har alltid med egen mat. Kipt, men sånn er det. Så blir hun heller gledelig overrasket om det skulle dukke opp noe hun faktisk kan spise.
Jeg er forresten overrasket over hvor hensynsfulle dere er. Har aldri opplevd (foruten hos trixie og besteforeldrene) at det lages mat som Vesla kan spise, ingen som har spurt eller tilbudt seg det engang.
Jeg pleier å ta kontakt med de som har ansvar for maten og spør hva de skal servere, slik at jeg kan lage noe tilsvarende til Vesla.
For meg har det vært helt naturlig å ha noe hun med søliaki kan spise. Ikke bare i bursdager, men også når hun er her på besøk/overnatting.
Moren hennes har alltid tilbudt seg å sende med henne mat ved overnatting, men jeg har sagt nei til alt så nær som noe til frokost. Det var moren sitt forslag at hun kunne ta med seg litt brød eller knekkebrød, så vi slapp å kjøpe inn i dyre dommer for at hun skulle spise en skive til frokost.
Til kvelds så sørger vi enkelt og greit for å ha noe som vi alle kan spise.
Vi skal ha besøk av noen små venner av gutta + deres foreldre her på lørdag i anl. guttas bursdag.
En av småtassene tåler ikke peanøtter. Og det skulle bare mangle at jeg ikke lager noe som han også kan spise.
En av kakene blir sjokoladekake som noen andre har laget, så den tør jeg ikke gå god for. Men i tillegg blir det muffins (fikk oppskrift her inne) og vafler. I tillegg vil det stå oppskåret frisk frukt på kakebordet. (Den ene bursdagsgutten foretrekker frukt framfor kaker). Så det bør være litt å velge for småen med allergi.
Ja. Det er stor variasjon ute å går. Når snuppa har bursdag er det en kabal uten like med massevis av allergier og en muslim som bare skulle ha halal (og dermed ikke seigmenn og desslike). Blant vennene til knerten er det ingen restriksjoner i matserveringen.
Utenom selve knerten da som er så kresen at han knapt spiser noe som helst, men det er jo et valg han tar.
Jeg tror mange ikke "vet bedre" når det kommer til allergier, og blir vanskelig for dem å finne alternativer. Det kommer jo ann på når de får beskjed også. Jeg ville heller begynt å sende med kake enn å legge ansvar på andre for deres "sykdom" selvom jeg ville selv fått til så det både var noe å spise for barnet og kake som barnet kunne spist, eller sagt ifra til den forelderen at jeg ikke vet hva jeg kan servere og få hjelp.
Vi har hatt egg/melk allergi selv, og aldri følt at noen andre skal ta hensyn til det egentlig, men klart koselig om det blir gjort.
Jeg er godt vant til å håndtere allergi og ville laget noe alle kunne spise om det kom en allergisk gjest til oss enten det var barn eller voksen. For egne barn som skulle i bursdag og var allergiske ville jeg sendt med mat/kake og sagt fra om det til arrangøren. Jeg forventer ikke at alle andre håndterer allergier som jeg gjør.
Jeg lager alltid bare ting alle kan spise i bursdagselskapene. Dette fordi jeg er livredd at allergikerene kan komme til å spise noe de ikke tåler
Om det er allergier jeg ikke kan noe om, spør jeg foreldrene hva de vil anbefale meg å lage.
Minsten er veldig allergisk og jeg har aldri forventet at han skulle kunne spise noe som helst i en bursdag. Jeg har alltid ringt og sagt han har med mat av den grunn at det kan være nervepirrende for en som er ukjent med allergier å føle seg sikker på maten.
En eneste gang har jeg opplevd at en mamma ringte og sa hun skulle bake en kake som minsten tåler og jeg ble så rørt at jeg nesten begynte å gråte.
Når det er sagt så har minsten alltid visst at han ikke kan spise alt og har aldri brydd seg om det, han har aldri sett langt etter maten de andre får og har aldri nevnt at han ønsker kunne spise alt. Han vet han blir syk og slik er det bare.
Jeg ville som Katta ha litt hetta om det er snakk om alvorlig allergi. Men heldigvis har ikke det vært en problemstilling så langt.
Har ikke vært noe flink til å komme på allergier i forkant av bursdagsfeiringene, og har endt opp med raskere nødløsninger som gelé ved melkeallergi, eller boller ved eggallergi. Jeg pleier å lage omtrent samme kaka hver bursdag, og den inneholder vel cirka alt som man kan være allergisk for. :flau:
Jeg synes det må være nok at det er noe der de kan spise. De fleste jeg vet om tar med egen mat, men jeg liker å lage noe alle kan spise. Jeg legger derimot ikke alt opp etter allergien, bursdagsbarnets ønsker om kake spiller også inn.
Jeg lager alltid mat som gjestene kan spise, strekker meg langt for at alle skal få alt. Synes egentlig det er en litt morsom utfordring også, liker å måtte tenke nytt og være kreativ når det gjelder maten. Har hittil ikke opplevd at jeg ikke har fått det til, men kan godt forstå at det kan være vanskelig for andre. Ville egentlig ikke forventet at andre skulle gjort det samme for mine barn.
Jeg ber alltid om beskjed på invitasjonen om det er gjester som har spesielle behov. Hos oss har det som regel kun vært gjester som ikke kan spise svin. Men til barnebursdagene har jeg uansett ikke et utall kaker og mat å velge mellom, de spares til familiemiddagene, så hadde det vært allergier på andre matvarer tror jeg nok det kun ville være et alternativ. I mitt bakerepertoar finnes det desverre veldig mange kaker med mel, melk, egg og sånn i siste liten før en bursdag, vi sender jo ikke ut invitasjoner veldig lenge i forveien, så ville det vært kravstort at jeg begynte å lage og bake veldig mye annet jeg ikke kan fra før. Min mor har er intolerant for både melk og mel, men har ofte bakt sin egen sjokoladekake og når det gjelder mat må vi ofte da vri hjernen vår for å finne alternativ som passer henne.
Vi har alltid minst en glutenallergiker i hver bursdag. Alltid glutenfritt mel i hus. Kaker er greit, men bursdagsbarnet ønsker alltid sjokoladeboller og jeg får ikke til gjærbakst uten gluten. I barneselskap har vi en kake/cupcakes og boller. Da er det en ting allergikerene kan spise. I tilleg kan de selvsagt spise den varme maten. Å forvente at man skal kunne spise alt blir sært i min verden.
Jeg har familie med cøliaki, og sørger for at de kan spise kaken jeg lager, men de pleier å ha meg egne lomper / pølsebrød.
Har hatt barn på besøk i bursdag med eggallergi, og laget kake tilpasset dem.
Og tilbudt halal-mat i bursdager. Litt tilrettelegging er fint, synes jeg.
Men jeg synes godt de som har allergiene kan komme med enkle tips til hvordan jeg løser problemet (for eksempel hvilken pose-kake de tåler, eller hvilke pølser som funker best for dem).
De fleste allergiske barn blir vel ganske vant til å ikke kunne spise alt når de er i selskap. Sønnen min lærte seg veldig tidlig å spørre om det var egg i forskjellige ting. Så var det en stund det bare var rått egg han måtte passe seg for. Det ble utrolig mye enklere da han kunne spise vanlige kaker med egg i deigen, vafler, pannekaker osv. Før det hadde jeg alltid sjokoladekake i fryseboksen, så han kunne få med sin egen om han ble bedt i bursdag på kort varsel. Nå er det nøtter og mandler han er allergisk mot, som kan få enda alvorligere følger hvis han får det i seg. Men det er som regel ikke så mye mat med nøtter i barneselskap, heldigvis, det skumleste er egentlig smågodt som ikke har noen varedeklarasjon.
De eneste bursdager han er helt forhindret i å gå i, er hos de som har katt.
Personlig bruker jeg å lage det slik at alle kan spise alt. For min del går det på at det er lettvindt når jeg serverer. Jeg vil heller bruke tiden på å lage mat, heller enn å innformere en skokk med hujende unger om hva x kan spise og hva y kan spise. Men dette er jo bare en praktisk tilnærming. Hadde det vært slik at vi hadde mindre bursdagsselskeber og flere typer allergi hadde jeg sikkert valgt å gjøre det anderledes.
Jeg synes du er litt kravstor - de fleste jeg vet om som har allergi tilbyr seg å sende med ungene mat i bursdager. Så det virker som det er det som er "normen" her?
Jeg prøver å gjøre slik at alle kan forsyne seg av noe. Han med diverse allergi som vi bruker å få besøk av i bursdag bruker å ta med ting selv som han kan spise.
For å svare konkret på spørsmålet: Ja, jeg syns det er kravstort å forvente at barnet ditt skal kunne spise absolutt alt i et selskap. Jeg ville tilbudt å ta med alternativer til den maten som serveres, og tatt det som en bonus om de tilbød seg å tilpasse. Det vil si, det er det jeg har gjort. :)
Jeg har enda ikke opplevd å ha noen uttalte allergier på våre barnebursdager. Og når det er snakk om å ha så mye å velge i - så kjører vi ofte svært enkelt. Jeg ser her at det som hylles som absolutt greit nok når man vegrer seg for bursdagsbesøk kanksje blir i overkant enkelt. Men ungene bruker å være fornøyde.
En varmrett: pølse eller pizza og to kakevalg sjokoladekake og boller eller is.
Det er ikke så mye vanskeligere å lage ei allergivennligkake. Men det er jo ingen tvil om at det enkleste er å følge den oppskrifta man alltid bruker. Når det er sagt så er jeg vokst opp med diverse allergier i storfamilien, så jeg tar selvsagt hensyn når det trengs. Men det er ikke helt riktig at det "bare" er å lage allergivennlige alternativer for de som i utgangspunktet ikke er godvenner med kakeforma.
Eg tenkjer at det er fint om det er litt å velga i for ein allergiker, altså at det ikkje er kun ein ting på bordet dersom dei andre gjestene har fleire ting å velga. Dersom det er 4-5 kaker/desserter å velga i, er det nok litt kjipt å få beskjed å at den kaka er alt som kan spises.
Vi opplever allergier kun i forbindelse med lillesøsters bursdager, og då er det snakk om cøliaki og laktoseintoleranse. Siden eg likevel skal bake, kjører eg gluten- og laktosefritt over heile linja, fordi det er det enklaste. Antageleg hadde eg kjørt same løpet med eggallergi og diabetes og, men eg likar å bake og prøver gjerne nye oppskrifter. Det har nok også litt å sei trur eg. Dersom nokon i utgangspunktet ikkje er spesielt glad i matlaging, kan nok allergivennleg mat vera eit ork.
Forøvrig er den einaste eg kjenner med eggallergi så alvorleg ramma at han ikkje toler egg i lufta han puster. Så då hadde eg nok kjørt fullstendig eggefri bursdag. Det siste ein vil er å tilkalla ambulanse i ein barnebursdag.
Har en sønn med cøliaki. Har som regel alltid to typer "kake" i fryseren, som regel muffins/cupcakes. Så sender jeg med noe i bursdager - slipper å lage nytt hver gang.
Synes man må ta litt ansvar altså.
Ble oppringt av mor til en i klassen som spurte om oppskrifter på glutenfritt en gang før en bursdag. Satte veldig pris på det.
Nei, det er også et poeng. :nikker: Og jeg opplever at de fleste egentlig sier "som vertskap vil jeg tilrettelegge for gjestene; som gjest vil jeg ikke forvente tilrettelegging, men bli glad hvis det gjøres likevel". Det synes jeg generelt er en god innstilling, og hvis alle tenker litt i de baner, tenker jeg det meste går bra.
Jeg har en venninne med alvorlig alergi og fra henne forstår jeg at noe av det værste er de som tror de har laget noe hun kan spise, men som ikke er rent nok. Hun "må" da spise den "tilpassede maten og bli dårlig.
Og helt ærlig: Jeg har aldri bakt uten egg og aldri uten glutenfritt mel, og hadde ikke gjort det i selskap første gang. Jeg hadde bakt en vanlig kake og fikset noe annet som allergikeren kunne spise.
Glutenfritt mel ville antagelig ikke jeg heller prøvd å bake med uten å ha prøvd det før. Men det er jo mange typer gjærbakst og opptil flere formkaker som ikke inneholder egg i utgangspunktet (den langpannesjokoladekaken jeg har plukket opp på FP og pleide å lage i barneselskaper, for eksempel), og jeg hadde gjerne lagt f.eks. kanelboller til menyen dersom jeg visste det kom en eggeallergiker. (Jeg har sluttet å pensle hveteboller med egg for mange år siden, nettopp med tanke på å kunne ha noe i fryseren som en eggeallergiker kan spise.)
Det kommer litt an på allergien, tenker jeg. Ei som var bursdagsgjest hos storesøster for noen år tilbake, var allergisk mot egg. Det er en smal sak å unngå. I samme bursdag var det to muslimer, som ikke skulle ha svinekjøtt. Det er også greit å holde seg unna. Jentene (og foreldrene) ble overraskede og glade for at de kunne spise alt som stod på bordet.
To små gutter som er hos oss av og til, er allergiske mot "alt", og der avtaler jeg med mamma'n. Er det et større selskap, tilbyr hun seg alltid å ha med en kake til selskapet (og da selvsagt en gutta hennes kan spise, men som ikke er bare til dem), er de her bare på kaffe eller noe, spør hun hva vi serverer, og tar med seg noe i samme gata til guttene. "Problemet" her er at besøk fra disse guttene gjerne ikke er planlagt lang tid i forveien, og når man står der en søndag ettermiddag og skal bake noe til kaffebesøket i full fart, er det ikke alltid man har alle nødvendige ingredienser i hus for å bake allergivennlig.
Man skal ikke undervudrere ferdigposer fra toro / mølleren! Veldig mye posekaker er nettopp glutenfritt og/eller melkefritt. Det forenkler en hel del, synes jeg.
Vi har ingen alvorlige allergikere i omgangskretsen, men noen allergikere er det jo. Jeg pleier å passe på at allergikerne kan spise tilnærmet det samme som de andre, men hvis det f.eks. er to kaker så må det være greit å ha f.eks. egg i den ene syns jeg.
Mini har en gutt i barnehagen som ikke tåler melk, sist bursdag hadde hun lyst å ta med is (de har med is eller kake i barnehagen når de har bursdag). Jeg sjekket med foreldrene til allergikeren hva slags is han kunne spise, og tok med det også. Men de andre barna fikk vanlig is - og jeg syns ikke det er noe galt i det.
Jeg synes det er kravstort å forvente at all serveringen er tilpasset allergikeren, men et par alternativer bør man få til. For min del ser jeg an hvilken type allergi det er. Er det noe som er veldig enkelt å unngå uten at alle vi andre må spise mat som egentlig ikke smaker så godt så lager jeg all maten lik, men jeg hadde f.eks. ikke kjøpt inn glutenfritt mel og bakt en egen kake bare for ett barn. Da hadde jeg nok rådført meg med foreldrene og hørt om de hadde noen kakestykker i fryseren de kunne ta med, eller et par glutenfrie pølsebrød/lomper, og så kunne jeg sørget for at resten av serveringen var spisende for alle.
Sikkert. Lett når man kan det, og fint hvis man har folk i familien som er allergiske for noe slik at man stadig konfronteres med dette. Men vi har faktisk ingen i familien og foreløpig heller ingen venner som er allergisk mot noe som helst, og i en hektisk hverdag prioriterer jeg ikke uttesting av helt nye kaketyper før en barnebursdag hvor barnet erfaringsmessig spiser et halvt stykke. Jeg ønsker også å vite at bursdagsbarnet selv liker kaka jeg baker.
Gule poser fra Toro redder meg når nabojenta er på besøk. Jeg har fått beskjed fra moren hennes om at både langpannekaka og muffins-miksen er grei, så da bruker jeg det og slipper å styre mer med det. Hun er intolerant for både det ene og det andre, så det er greit å safe litt.
Jeg tilrettelegger så godt jeg kan, og sørger for at det er minst en rett i hver kategori som er tilpasset, f.eks. at jeg har gluten- og melkefrie pølser i en gryte, halalpølser i en annen, og vanlig wiener i en tredje.
Vi pleier ikke ha et veldig overdådig kakebord, men kanskje to alternativer. Da sørger jeg selvsagt for at alle kan spise minst en av de.
Min erfaring er at dette løser seg godt i samarbeid med allergikeren/allergikerens foreldre - enten ved at de tar med alternativer der jeg ikke kan lage et alternativ (typ veldig alvorlige alleriger som mitt kjøkken ikke er rent nok for), eller at de tipser meg om hva jeg kan servere.
Jeg synes det er skikkelig sært dersom man inviterer noen hjem til seg, uavhengig om det er barn eller voksne, bursdag eller ikke, og så har man ikke noe vedkommende kan spise, når man vet om allergien på forhånd.
Jeg synes man kan forvente at barn som blir invitert i bursdag gis muligheten til å spise seg mette, men at alle skal kunne spise av alt er i overkant. Men om det serveres et varmmåltid og kaker senere, så synes jeg at alle skal kunne spise noe varmt og alle kunne spise minst en kake/dessert. Det trenger jo ikke nødvendigvis bety at vertskapet trenger trylle det fram, men at man ringer foreldrene til de allergiske barna og spør om de kunne tatt med noe eller foreslå noe man kan kjøpe, all den tid man selv ikke kan så mye om dette.
Jeg har barn som ikke skal ha egg, melk og soya, og jeg skjønner godt at det er mange som gruer seg på å lage noe de kan spise. Når man er vant til det, så er det jo ikke vanskelig, men når man aldri har forholdt seg til det så er det jo ganske uoversiktlig.
Chanett foreslår vel glutenfri kakemix, ikke nødvendigvis utprøving av glutenfritt mel i tradisjonelle oppskrifter. En kakemixpose er vel ikke akkurat eksperimentel, tidskrevende uttesting.
Nei, det funker så lenge det er noe jeg regner med at jubilanten selv liker. Men såvidt jeg leste, anbefalte hun å bytte ut hvetemel i en tradisjonell oppskrift med glutenfri miks, og det hadde jeg ikke turt å gjøre uten å ha prøvd først.
Jeg mistolket kanskje, men oppfattet at hun mente kakemiks var noe som skulle brukes i stedet for mel i en vanlig oppskrift? Det tror ikke jeg at jeg heller ville testet ut kvelden før et selskap. (Men å bruke en ferdig, glutenfri kakemiks kunne jeg godt gjort. Slike skal det mye til å mislykkes med. :))
Jeg bruker aldri kakemikser, og baker alt fra bunnen. Kaker bakt på kakemiks smaker ikke godt rett og slett. Jeg synes det blir for mye at man skal kjøpe og bake en kakemikskake for at én person skal spise av den, eller at at alle andre skal spise kake vi ikke liker pga den ene personen. Jeg sørger for at allergiske gjester får mat de kan spise (og selvsagt både varmmat og dessert), men innenfor rimelighetens grenser.
Vi har allergier i familien som er inkompatible, så jeg er godt vant til problemstillingen.
Jeg mener at det er uhøflig å ikke sørge for at alle gjestene har noe å spise, det er høflig å ha noe å velge mellom, for alle barneallergikere liker jo heller ikke alt, sånn som mange andre barn. Men man kan ikke forlange som forelder til allergibarn at de skal kunne spise alt i et selskap, man er tross alt ikke hovedperson og dessuten er det ikke sånn verden er. Allergikere må lære seg til fra ung alder å plukke ut det som de kan spise og uten å være bitre på det.
Foreldre som forlanger at barnet deres skal kunne spise alt, curler for ungene og gjør dem ikke noen tjeneste.
Jeg syns vel egentlig aldri man kan forvente at man skal kunne spise alt i et selskap, om det dreier seg om religion, allergi eller smak. Men jeg syns man kan forvente at maten tilpasses noe, og at vertskapet klarer å sette sammen en meny som tilfredsstiller alle behov. Når det gjelder egge- og/eller glutenallergi syns jeg det greieste er å sjekke hva den allergiske foretrekker. Da er det ikke nødvendigvis noe poeng å gi denne valg, hvis man klarer å tilpasse "favoritten". Jeg har f.eks. en allergiker i familien som mye heller vil ha bløtkake/marsipankake enn sjokoladekake, hvilket betyr at det er bløtkaken/marsipankaken som må være eggefri, ikke sjokoladekaken. H*n blir mye mer fornøyd hvis jeg lager bløtake uten egg enn hvis jeg har tre andre alternativer uten egg.
Jeg er ekstra nøye med mathygienen hvis det dreier seg om personer med alvorlig allergi eller cølliaki (fordi jeg vet hvor skummelt og ubehagelig det kan være), og jeg er ikke fult så nøye hvis det dreier seg om intolleranser (hvor det ikke er krise hvis det finnes "spor av".)
Jeg syns ikke akkurat det er så tiltak å lage en sånn kakemiks kake altså. Det tar fem minutter, og ikke koster det mye heller. Hvis ingen andre vil ha kaka (jeg syns de er ganske gode, jeg), kan man jo sende restene med allergikeren hjem.
Jepp. :nikker: Når man er i en situasjon der man faktisk alltid kommer til å måtte forholde seg til at det er mye man ikke kan spise, så er det neppe noen fordel å ha vent seg til at absolutt alt rundt en blir tilrettelagt og optimalisert, for slik er ikke resten av verden. Mye lurere å lære seg både å ta ansvar selv, og å verdsette det (og gjerne takke for det) når noen tar seg bryet med å tilpasse.
(Samtidig synes jeg jo gjerne barn kan lære at når man har gjester, tilrettelegger man for dem så langt det går. Det er viktig både å kunne være en god vert og å kunne være en god gjest.)
Det er jo kjempefint om du baker egge-og melkefrie kaker fra grunnen av dersom guttene mine kommer i bursdagsbesøk til deg. Men for de som ikke får til det (jeg synes eggefrie kaker er vanskelige og få til bra) er kakemikser et strålende alternativ.
Jeg synes i alle fall det ville vært teit at et allergisk barn skulle stå som den eneste som ikke fikk kake fordi vertinnen ikke syntes kakemixer var godt nok for hennes selskap. :gal:
Det er jeg enig i. Men jeg kan legge til at det egentlig bare er en vanesak å få eggefri kaker gode, altså. De blir ikke like luftige, men de kan faktisk bli vel så gode fordi de gjerne er ganske saftige. B.m. visste ikke at det gikk an å bake med egg før jeg var godt voksen.
Hmm... Mine barn liker å ha bursdag andre steder enn hjemme, type Lekeland o.l. Der må man kjøpe mat og det er vel ikke så mange alternativer å velge mellom. Om de er spesielt allergivennlige vet jeg heller ikke. Det er type pizza, hamburger, pølse, sjokoladekake, muffins, is... Jeg vet om ett sted det er lov å ha med medbragt kake, men mat må man kjøpe uansett. Hittil har vi ikke hatt allergiske gjester så jeg har ikke tenkt noe særlig på dette med maten. Men neste gang kommer vi til å invitere en som er allergisk mot både egg og melk og flere ting. Det blir jo veldig leit om det ikke er mulig å få kjøpt noe hun kan spise og medbragt heller ikke er lov. :( Hva gjør man da? Noen som har vært i denne situasjonen? Det er jo ikke like lett å tilrettelegge når man ikke skal lage maten selv.
Godt poeng. Hvis min sønn av en eller annen grunn ikke kunne spise kake, hadde det ikke hjulpet med gele, siden han syns det er grusomt. Så det er lurt å snakke med foreldrene til alergikeren og finne ut hva man kan lage i felleskap.
Kakemix er fine greier - og de koster ikke stort heller så jeg syns ikke det er noe problem å smekke sammen en slik selv om det bare blir spist et halvt stykke av den.
Jeg syns ikke alltid at allergikere er like flinke til å gi beskjed på forhånd. Jeg vil gjerne tilpasse, og jeg føler meg kjempedum når det kommer besøk som ikke kan spise ditt og ikke kan spise datt. Hadde jeg visst det på forhånd så hadde jeg fikset noe :ja: . Det finnes ytterpunkter begge veier. På den ene siden har man de som forventer at alt skal tilpasses - på den andre siden har man de som aldri skal være til bry og som derfor ikke nevner allergiene sine en gang (men som derfor blir litt til bry fordi de absolutt ikke vil være det, jeg syns det i alle fall).
Hadde jeg hatt en allergisk unge selv så hadde jeg nok alltid sørget for et lite lager i fryseboksen som jeg kunne sende med - for sikkerhetsskyld. Jeg hadde nok også sørget for at det lå et par saftis og et par boller (eller hva som helst) i skolens fryseboks i tilfelle plutselige overraskelser for barna. Det er aldri moro å stå utenfor. Hadde jeg hatt en alvorlig allergisk unge tror jeg ikke at den ungen hadde fått lov til å spise andres allergimat med mindre jeg var helt sikker på at prosedyrene ble fulgt. Da de to eldste var små gikk de i en allergibarnehage (pga. eldstemanns astma), og jeg er godt vant med å tilpasse. Hadde vi hatt fisk til middag (hjemme) så dusjet ungene på kvelden og tok på rene klær. Så lenge man vet om ting så tror jeg at de fleste mennesker - store og små - ønsker og prøver å ta hensyn, men det forutsetter velvilje også fra den som har behov for tilpassinga :ja: .
Jeg ville aldri latt et barn gå uten kake i bursdag pga allergi, men jeg ville heller ikke latt mitt bursdagsbarn gå uten kake fordi den eneste kaken allergikeren kunne spise er kaker som bursdagsbarnet (og vi andre) ikke liker. Jeg vet ikke helt hva du mener med godt nok, men enkelte av oss er opptatt av mat og unngår hel-/halvfabrikata, så ja, på den måten kan vi jo si at kakemiks aldri er godt nok, uansett sammenheng. Det må være lov å være opptatt av mat og ikke ønske å spise mat med alskens tilsetningsstoffer eller som rett og slett ikke smaker godt uten at det blir sett på som matsnobberi. Jeg ser ikke ned på de som spiser tomatsuppe fra pose eller Findus fiskegrateng, eller synes Møllerens sjokoladekake er god fredagskos, men jeg forventer samme respekt tilbake og jeg bruker ikke kakemikser. Heller enn å bake en egen hel kake til det ene barnet hadde jeg ringt foreldrene og bedt dem ta med et stykke eller to hvis de nå hadde liggende i fryseren (noe de aller fleste jo har). Jeg synes det må være en helt ok løsning, men utover å ikke bake en hel kake til én person sørger jeg får at alle får mat de kan spise .
@konsulenten: I et slikt tilfelle ville jeg tatt kontakt med stedet på forhånd og forklart situasjonen - jeg ville jo trodd at de ville godtatt medbrakt da. Ellers kunne de risikere å få veldig dårlig rykte og miste masse kunder. Det kunne du jo være så vennlig å minne dem på, også, om det ble nødvendig. :jupp:
:nemlig:
Har man allergier er det nok (dessverre) bare å venne seg til at alt ikke er tilgjengelig, først som sist. Bursdager er ikke første gangen i livet man møter den problemstillingen. Nå har lillegutt en helt håpløs diett for andre å forholde seg til, så nå tar jeg alltid med mat. Men tidligere, da det "bare" var cøliaki og melkeallergi, ringte jeg alltid foreldrene på forhånd og spurte hva de skulle spise, så kunne jeg ta med et alternati som var likt. Også til godteskålen (for der skjuler det seg mye uhumskheter ift cøliaki og melkeallergi). Det fungerer veldig fint for meg - jeg vet at ungen ikke får i seg noe han ikke tåler, og det virker som det er har fungert fint for de som steller i stand bursdag. Noen ganger har de selv hatt et alternativ til han (typ: jeg fant ut at gele ikke har gluten, og se!! jeg fant melkefri vaniljesaus! :hyper: ), noen ganger har de vært sjeleglade for å slippe da bake/matlagningsevnen begrenset seg til torokake og knapt nok det.
Og ja, jeg vet at det "er så enkelt at" å lage en toropose som er glutenfri med langpannekake eller glutenmix. Men da må man også drive voksenopplæring... Ikke dele kakespade, ikke smør med melk i i glasuren, ikke pynte med godteri som lillegutt ikke tåler, ikke krysskontaminert på kjøkkenet under laging av andre kaker, ordentlig vasking av f.eks glutenformer så det ikke sitter fast noe fra forrige runde med muffinsbaking, ikke bruke samme slikkepott el annet kjøkkenutstyr i mat med og uten gluten uten å vaske den SKIKKELIG først helst i oppvaskmaskin, etc. Og jeg liker ikke å holde på sånn heller. Eller den klassiske "joda, vi har pølser som er både gluten- og melkefrie, vi! :hyper: så fint dere tar med glutenfrie lomper ja" også går man på kjøkkenet og ser vertskapet tar pølsene opp av vannet med pølseklype, for deretter å dytte den godt på plass nedi den glutenholdige lompa de andre ungene spiser så klypa berører lompa. Eller de har brukt buljong i vannet or å "få litt smak på pølsene" Vips var pølsene uspiselige for lillegutt (jepp, det skal ikke mere til).
Også er så dumt å komme i fest hvor man er lovet gluten/melkefri kake, og vertskapet har lagt sin sjel i å få det til, også er den overstrødd med et eller annet fullt i gluten/melk. Dumt for både vertskapet og lillegutt. Derfor har jeg alltid med et alternativ, uansett, så slipper det å oppstå litt kjipe, flaue situasjoner hvor alle egentlig har gjort sitt beste også var det ikke bra nok.
@Myria: Jeg synes det er et litt pussig prinsipp å nekte å servere kakemikskake du lager selv, men synes det er helt greit å be gjestene ta med sin egen kakemikskake. :knegg: (Jeg skjønner godt at det kan være mange grunner til at man spør om gjestene kan ta med egen mat, og både tidspress og andre ting kan være gode grunner, men "respekt for vertskapets motvilje mot å servere slik mat selv" var en litt odde grunn.)
Jeg har lyst til å snu på det du sier - jeg syns det er lurt at foreldrene til allergikeren snakker med foreldrene til den som skal ha selskapet :ja: .
Det er null problem på slike steder å ta med mat til allergikere, har jeg erfart. Ring opp på forhånd og gi beskjed om at sånn blir det, enkelt og greit. Jeg har hvertfall aldri hatt noe problem med det, og vi har vært mange slike steder på bursdag. Enkelte steder har også alternativer i frysen hvis du bare spør, men det enkleste er ofte å bare ta med mat til dette barnet selv (evt. spørre forelderen til råds så kan de ringe og forhøre seg om alternativene selv. Det har flere gjort med meg og det tar jeg slett ikke ille opp, selvsagt ikke).
Jeg sender alltid med til sønnen min. Jeg forventer ikke at foreldrene skal lage eget til han - ikke tar jeg sjansen heller på at det går komplikasjonsfritt. Han er fornøyd med det han har med. Jeg hører med "kokken" hva som serveres så får han med sitt eget av det eller noe som er tilnærmet likt.
Jeg har selv noen små allergier og blir aldri fornærmet om det er noe på bordet jeg ikke kan spise. Jeg gir beskjed om det på forhånd hvis det er store selskaper. Det er litt dumt om det serveres 3 retters middag med feks fisk og nøtter og jeg må stå over alt. Da blir jeg litt sulten...
Jeg bruker heller ikke kakemiksposer til vanlig og lager alt fra bunnen av, ikke på grunn av noen faste meninger men fordi jeg glemmer at det finnes posemat.
Hur som er: Selv om jeg hadde hatt følelser i den retningen, så hadde jeg ikke hatt moralske skrupler med å gi kakemikskake til et barn som er allergisk dersom barnets foreldre sier det er helt ok? Det blir jo litt sånn "Nei! Kakemikskake skal ikke tilvirkes i dette huuus! :dramaqueen:
Oppklaring: glutenfrikakemiks lys er glutenfritt mel som egner seg godt til kaker og erstatter vanlig hvetemel i enhver kakeoppskrift. Smaker ikke annerledes og gir idiotsikkert resultat. Det er faktisk ikke noe annerledes enn om mm baker med hvetemel. Om vi snakker gjærbakst er det helt annerledes og krever mye øvelse og erfaring. Mens kaker er som sagt enkelt og samme mak.
Det har absolutt hendt at jeg har servert kaker eller annet i f.eks. barnebursdager som jeg ikke liker noe særlig - pølse i lompe, for eksempel - fordi ungene liker det, og fordi det er greit å ha "noe alle spiser". Jeg synes heller ikke kakemikskaker er så ekle at jeg ikke tror noen av ungene kunne finne på å spise dem - selv om mitt eget barn eventuelt ikke likte det noe særlig - og så lite jobb som det er å lage dem, tror jeg antagelig jeg heller ville laget en selv enn å be foreldrene ta med ett stykke til sitt barn. Det er hyggeligere å kunne spise av en felles kake, synes jeg. Men jeg liker å bake og synes ikke det er noe stort bryderi å slenge sammen en ekstra kake, selv om den er fra kakemiks, som jeg ellers aldri bruker.
Men det finnes mange grunner til at man velger å be gjesten ta med noe selv, og det synes jeg som sagt er helt OK. Det var bare begrunnelsen din og det å trekke inn respekt som jeg syntes ble litt komisk. Ikke noe mer enn det.
Selvfølgelig serverer jeg mat jeg ikke liker hjemme hos oss. Det skjer da titt og ofte. Mannen elsker f.eks suksessterte, som jeg ikke tåler. Jeg lager det likevel. Ungene elsker arme riddere som jeg ikke kan fordra - det hender jeg lager det likevel. Jeg spiser det også, for det er greit å vise barna at man kan spise noe man ikke liker så godt også.
Jeg baker også alt fra bunn og lager stort sett all middag fra bunn (bernaisesaus som unntak). Likevel hadde det ikke vært noen krise å lage en kakemikskake en gang i ny og ne.
Jeg står for at allergikere må være fornøyd om det finnes en varmrett og en kake de kan spise. Så mye baker jeg ikke til en barnebursdag, som regel er det pølser med brød/lomper og en kake og en type muffins.
Altså, Myria, kakemiksen jeg snakker om brukes som mel, man tilsetter ikke bare vann og olje og vips har man kake. kakemiks er navnet på Toro sitt glutenfrie, lyse mel som er spesielt egnet til denslags bakst og kan brukes i oppskriften du måtte ha.
Det var mye problematisering rundt en kakemiks!
Hva med å lage én kake som allergikeren kan spise og én kake som er bursdagsbarnets favoritt? Du lager jo ikke "en hel kake til én person", du baker bare slik at alle gjestene får noe de kan spise. Det kan jo til og med hende at noen av de små gjestene liker den allergivennlige posekaka selv om ikke vertskapet gjør det. :eek:
Edit: Og så var jeg så treg - igjen - at flere hadde brakt fram det samme poenget. Jaja.
Jeg har en glutenallergiker til sønn og har bakt mange kaker og er helt uenig - kaker med det melet skjærer seg ofte for meg :sorry: Det har sikkert noe med ...typen oppskrift eller hva vet jeg. Men fullt så enkelt mener jeg hvertfall at det ikke er.
Som jeg nevnte i innlegget mitt under er det da viktig å forsikre seg om at ikke pynten, hvordan man serverer kaka (på samme fat som noe med gluten f.eks, det skjer ofte, eller med kakespade/gaffel/kniv som deles med noe annet), eller glasuren ødelegger hele opplegget :jupp:
Hm. Jeg har opplevd skjærings med vanlig mel, men aldri med glutenfritt. Da får jeg feks sukkerbrød høye som tårn og ikke krater som jeg har laget med hvetemel.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.