Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Statskirken opphører i dag


#2

Effie sa for siden:

Ja!


#3

Daisy sa for siden:

Jeg leste også den artikkelen nettopp! Jeg ante ikke at dette var på trappene jeg er jeg helt vekke?

Jeg er litt ambivalent. Står kirken fritt til å gjøre som de vil nå da? Jeg tenker på eksludering av homofile mm.


#4

Ru sa for siden:

I dag og i dag ...
Innstillingen legges frem i dag, det blir ikke vedtatt i dag og det har ikke virkning fra i dag.
:flisespikker:

:filer:


#5

Luftslottet sa for siden:

Jeg leste også dette og ble :hyper:.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Mister vi fridager? :skremt:


#7

Myria sa for siden:

Veldig bra. :)
Jeg regner med at dette vil medføre en del endringer som f.eks. at kirkebryllup ikke lenger er gyldig måte å inngå ekteskap på, slik at de som vil ha kirkebryllip må gifte seg borgerlig først og så evt ha en seremoni i kirken for moro skyld.


#8

Input sa for siden:

Hvorfor skulle det vært slik? Alle andre trossamfunn har jo vigselsrett.


#9

Myria sa for siden:

Jeg gikk bare ut fra hvordan jeg ser det er i andre land uten statskirke, men det kan godt være slik at det ikke har noe med statskirke å gjøre og at det bare er disse landene som ikke ønsker å gi trossamfunn vigselsrett.


#10

Malama sa for siden:

Jeg føler meg sikker på at kirken ikke mister vigselsrett av den grunn.


#11

Niobe sa for siden:

Statskirken går vel nå til å være et trossamfunn på lik linje med andre trossamfunn, så det er vel neppe grunn til å anta at de mister vigselsretten av den grunn.


#12

nolo sa for siden:

Det er ikke alle land uten statskirke der man må gifte seg borgerlig før en religiøs seremoni. Jeg tror nesten det er unntaket.


#13

Input sa for siden:

Nei, heldigvis ikke. Så lenge vi har gode lover som sikrer rammene rundt ekteskap uansett hvor det inngås, er det uproblematisk at trossamfunnene har vigselsrett.


#14

Sir Limpalot sa for siden:

Ikke helt sikker på at dette er udelt positivt, det blir spennende å se hvilke retning kirken beveger seg i, når det offentlige nå mister all styring.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Menneh, påskefridager og sånt? nervøs



#17

lucifine sa for siden:

Noen som vil beskrive det de ser på som fordeler og ulemper?


#18

Sir Limpalot sa for siden:

Dette er visst helt irrelevant da vi alle er styrt av "aliensene" som har bodd skjult for menneskeheten i alle tider.
Det er de som har startet religioner, for å kontrollere oss....
Dette i følge "michellex" i kommentarfeltet.
Greit å vite.


#19

Tallulah sa for siden:

Slapp av. De forsvinner ikke. USA har også fri i påsken, til tross for null statskirke.



#21

Sir Limpalot sa for siden:

Og vi kommer alle til å brenne, fordi vi opphever statskirken.
I følge en del andre i samme felt.
Men jeg stoler på at "aliensene" redder oss, jeg!


#22

Tuddelu sa for siden:

Jeg frykter at kirkens mørkemenn vil få større plass i Den norske kirke, nå som utnevning av biskoper og prester ikke er et offentlig anliggende.... Får håpe jeg tar feil!


#23

Dixie Diner sa for siden:

Jess!


#24

lucifine sa for siden:

Prøvde meg på den tråden, den var "mektig".. Så da prøver jeg meg på noen spørsmål som er lettere å fordøye..

  1. betyr dette at kristendom/KRL forsvinner fra skolene og kanskje blir erstattet med andre former for religionsundervisning?
  2. vil det koste å benytte seg av kirken og kirketjenester (bryllup, dåp, begravelse osv)? Vil det koste å være medlem i kirken?
  3. hvordan vil dette påvirke "mannen i gata"?

#25

Niobe sa for siden:

KRL forsvant jo til fordel for RLE.


#26

Daisy sa for siden:

Mister de statsstøtten da?


#27

Tallulah sa for siden:

  1. Dette er gjort allerede for mange år siden.
  2. Så vidt jeg har skjønt så skal kirken fremdeles få lassevis med statstøtte, og dette er mer proforma? Uansett, jeg syns det er helt på sin plass å betale for slike ting på samme måte som i andre trossamfunn.
  3. Veldig lite, vil jeg tro.

#28

lucifine sa for siden:

Ja beklager, kunne ikke komme på hva den nye benevnelsen het. Ja ren kristendom forsvant for mange år siden, men faget i dag er da fremdeles med vekt på kristendom med tilsetning av andre religioner..? Jeg har ikke studert skoleplanene siden L-97 så min kunnskap er noe begrenset, men den gang lærte vi at kristendom hadde størst plass og så fikk andre religioner "dele det som var igjen". Til og med læren om islam følte jeg ble farget av kristendom.. Jeg ønsker nøytral religionsopplæring jeg, så det får vi kanskje nå?
  1. Har heller ikke mye erfaring innen dette men jeg tenker på feks begravelser. Vet man får et symbolsk sum som skal gå til begravelse dersom noen dør,men har alltid hørt at det ikke dekker faktiske kostnader osv. Så da tenker jeg at dersom vi må begynne å betale for selve begravelsen samt for å kunne ligge på kirkegården, hvordan vil støtteordningene bli? Syntes det hadde vært utrolig trist dersom folk ikke hadde råd til å begrave sine døde. Og hva da med kirkegårdene? Der jeg kommer fra ligger det folk fra andre religioner som ligger på samme kirkegård (om enn litt seperat fra de andre enn så lenge. Og de ligger vendt mot mekka). Vil kirkegårdene nå bli stengt for disse og tvinge kommunene til å opprette egne kirkegårder for jøder, islamister, buddhister osv?

#29

Hyacinth sa for siden:

Hallo. :knegg: Er du seriøs nå?


#30

Hyacinth sa for siden:

Lucifine, tror det er lenge siden du gikk på skolen. :RLE-lærer:


#31

noen sa for siden:

RLE skal være nøytral, men kristendommen, som har preget Norge de siste 1000 år har en større plass enn andre religioner. Det er helt riktig, synes jeg.


#32

Tallulah sa for siden:

At kristendom tar større plass i religionsundervisningen syns jeg er relativt naturlig, all den tid det er Norges største religion, og historisk og kulturelt viktig for Norge.

Syns du det skal være slik at kristne skal slippe billigere unna med begravelser? Eller at folk skal "tvinges" til å velge kristen begravelse fordi det er billigst? :skeptisk:


#33

Candy Darling sa for siden:

Jeg er for. Nå er det bare å avskaffe monarkiet også. :heia:


#34

Hyacinth sa for siden:

Næh, Krompen er da så sympatisk og kjekk! :blond:


#35

Candy Darling sa for siden:

Tenk, et samfunn der ingen blir født inn i et yrke eller en religion. :rørt:


#36

Tallulah sa for siden:

Ikke sant! Når man tenker på det så er det gansek absurd at man måtte kjempe for at barna ikke automatisk skulle meldes inn i et kirkesamfunn. Det blir som med røykeloven, i ettertid føles det helt middelaldersk at man røyket inne.


#37

Pepper Lemon sa for siden:

Ja! :gråtkvalt:


#38

Dixie Diner sa for siden:

Ja? Var det et dumt spørsmål, altså?


#39

Sir Limpalot sa for siden:

Ikke enig, de er for mye verdt, rent pengemessig, som reklame for Norge.
Hadde de hatt noen som helst form for reell makt hadde jeg vært enig.


#40

Tallulah sa for siden:

Hvordan er regnestykket ditt på dette?


#41

lucifine sa for siden:

Jupp sluttet i 2001 og da var L97 fortsatt faget som høyskolene underviste allmennlærerne i. Etterat jeg sluttet har jeg ikke satt meg inn i RLE reformen som kom (er ikke på skole selv, underviser ikke, har ikke så store barn). Men hvordan er det nøytral når et religion vies merkbart mer plass enn andre? Hva om en kutter ned på religionsundervisningen og heller fokuserer på etikk, filosofi, eller andre allmennfag? MÅ vi ha religionsundervisning av noe slag på skolen?

Nei men synts som sagt det hadde vært trist om folk ikke hadde råd til å begrave sine døde. Aner ikke om muslimene som ligger begravet på den lokale kristne kirkegården måtte betale ekstra for å få ligge der men kanskje det blir sånn fremover? Vi har ingen egne kirkegårder for muslimer der jeg bor, dersom de kristne stenges, hvor skal muslimene da ligge? Og skal muslimene måtte betale mer for å ligge der?


#42

noen sa for siden:

Nøytral som i ikkeforkynnende.

Mener du at religionskunnskap er irrelevant for barn? E-en i RLE står for etikk, og filosofi er så vidt jeg har skjønt en viktig del av dette faget.

Jeg mener kunnskap om kristendommen og hvordan den har preget det norske samfunnet er minst like relevant nå som før. God, oppdatert kunnskap om andre religioner/livssyn er viktigere enn noen gang.


#43

Tallulah sa for siden:

At det er nøytalt betyr ikke at det som er kulturelt og historisk viktigst skal ta like lite plass som det andre. Det betyr at man ikke skal fremheve noe som bedre enn noe annet. Kristiendom har tatt mer plass i Norge enn hinduisme, det har spilt inn på hvordan landet har blitt formet og kulturelle koder i en helt annen grad enn andre religioner.

Jeg syns kanskje du bør sette deg inn i hva RLE-faget består av før du diskuterer dette, fordi det fokuserer på etikk og filosofi også. Selvsagt er det viktig med religionsundervsning. Kunnskap er veien til toleranse.

Alle har rett til å bli begravet på kirkegårder og gravlunder. Hvor har du dette med at krikegårdene skal stenges fra?

Fra Store Norske Leksikon:

Dette styres av gravferdsloven.


#44

lucifine sa for siden:

Hva har det egentlig å si om kirke og stat skilles? Slår meg som fint lite, men må spørre likevel. Virker som om noen har store problemer med at de skal skilles (bla i den andre tråden der det ble snakket om menneskerettigheter og statskupp) mens andre virker helt uberørt av saken. Har vi øynene lukket under en revolusjonerende begivenhet eller er det storm i et vannglass?


#45

Flubby sa for siden:

Jeg liker styresettet vi har i dag, med ei valgt regjering og en statsminister. Jeg er litt mer usikker på hvordan det hadde blitt dersom vi f eks skulle velge et styresett som innebar president. Jeg synes det er ubehagelig at en person skal være tillagt så mye politisk makt. Hvis et kongehus er det som skal til for å videreføre vår stabile og demokratiske parlamentarisme, så er jeg helt klart for et kongehus. Den dagen en annen løsning som er bedre skisseres opp, skal jeg revurdere hva jeg mener, men enn så lenge fungerer monarkiet utmerket.


#46

Malama sa for siden:

Jeg ser ingen person i Norge jeg kjenner til som jeg kunne tenke meg som president,. Så jatakk til kongen.


#47

Svanen sa for siden:

Det tror jeg ikke helt stemmer. Jeg mener at der søskenbarnet mitt i USA bor hadde de "spring vacation" utenom påske i år. Må evt dobbeltsjekke, for jeg er ikke 100 % sikker.


#48

Tallulah sa for siden:

Jeg har bodd der, og de har fridager i forbindelse med påsken. Ikke like mange som oss, riktignok, og ingen hel ukes skoleferie. De har spring break, men det er ikke i forbindelse med påsken.

Jeg snakker om helligdagene, ikke skoleferie.


#49

Candy Darling sa for siden:

Jeg har en helt prinsippiell holdning til monarkiet, og for meg er det helt uvirkelig at man mener det bør beholdes av praktiske eller økonomiske grunner. Født til posisjon? Jeg mener, hallo?

Men det er en annen diskusjon (og antagelig en kampsak).


#50

Skilpadda sa for siden:

Fridagene våre (offentlige høytidsdager) er lovfestet, i likhet med ferien, og har ikke noe direkte med kirken å gjøre. Den norske kirke bryr seg ikke stort om fridager, den bryr seg om det religiøse innholdet i dagene.

Bryllup i kirken (og barnedåp) er da vel ikke så aktuelt dersom man ikke er medlem av kirken? For medlemmer blir det neppe noen endring fra i dag, tenker jeg.


#51

Skilpadda sa for siden:

På samme måte som historie- og samfunnsfagundervisningen er politisk nøytral, selv om norsk historie og samfunn vies mer plass enn det som gjelder andre land, tenker jeg.


#52

Perhonen sa for siden:

Har jeg, som medlem av statskirken blitt spurt om det her? Jeg er ikke udelt positiv....jeg er døpt, og konfirmert, og anser meg som et medlem av statskirken...( Hvilende medlem, er det det man heter da). Jeg har ingen planer om å melde meg inn i noen andre kirkesamfunn og bli pålagt kakebaking, og salmesynging og hva de nå måtte finne på, uten om når det passer meg og min tro. For meg har statskirken vært en utmerket ordning. Skal kirken nå bli tilgjengelig kun for medlemmer som om mulig man finner som riktige kristne, med riktig tro og så skal alle de andre ikke fullt så rett-troende bli stående utenfor....

Jeg bare filosoferer litt rundt egne tanker.

Undres også på om staten nå fraskriver seg ansvar for vedlikehold av alle våre praktfulle kirkebygg og om det blir slik at det må arrangeres basarer og andre innsamlingsformer til ytre og indre vedlikehold, maling, reparasjon av tårnet, nye kirkebenker osv osv.

Jeg har egentlig hatt det helt greit sånn som det har vært. Og hva nå da, når krf endelig har sagt ja til homofile ekteskap....vil det ha noen betydning som helst lenger..... For hvem vil vel gifte seg i en kirke man ikke er medlem av enten man er homofil eller heterofil.....


#53

Tallulah sa for siden:

Det var utrolig selventrerte tanker, Perhonen. :humre:
[sutrestemme]"Jeg vil at hele Norge skal være med på å finansiere at jeg er fest-kristen og ingen andre skal ha fordeler som overgår mine! [/sutrestemme]


#54

Skilpadda sa for siden:

Jeg kan ikke helt se for meg at det skal bli vanskeligere å bli medlem av Den norske kirke enn det har vært før, Perhonen. Er man meldt inn, så forblir man vel meldt inn, tenker jeg. Jeg skjønner overhodet ikke hva du mener om å melde deg inn i andre kirkesamfunn - hvorfor skulle du plutselig bli nødt til å gjøre det?

Den siste setningen din forstår jeg heller ikke. Er man medlem av kirken, kan man vel gifte seg der enten vi har en statskirkeordning eller ikke, og er man ikke medlem, ser jeg ikke helt at man skal ha lyst til å gifte seg i en kirke.

Det med vedlikehold av kirkebygg er absolutt interessant. Jeg vet ikke om det er kirken eller Staten som skal stå som eier av byggene engang (jeg har ikke lest innstillingen eller noe som helst).


#55

Guava sa for siden:

Hjelpes for en tråd!

Jeg kunne skrevet mye, men tror ikke jeg gidder. Jeg vil oppfordre til å lese mer enn tabloide overskrifter og heller lese sakspapirene. Dette vedtaket handler svært lite om finansiering. Dette er mer et prinsippvedtak som første ledd i en lang prosess.

Perhonen... Du har hatt mulighet til å uttale deg og engasjere deg. Det har vært kirkevalg og der har alle medlemmer stemmerett. Det er også avholt møter både på menighets prosti og bispedømmenivå (åpne) om saken i forbindelse med høring. Dette er også en sak som det har blitt jobbet med politisk gjennom mange år.

Dette vedtaket har ingen ting med RLE- faget eller fridager å gjøre heller forresten.

Min oppfordring er å lese dokumentene som ligger til grunn. Kirken vil etter dette vedtaket ha et praktisk sett temmelig likt forhold til staten etter dette vedtaket. Spørsmål om økonomi, eiendommer, kirkefond og vedtekter er ikke begynt på. Vedtaket nå et et prinsippvedtak som mange både innenfor og utenfor kirken har ventet på.


#56

Niobe sa for siden:

Og jeg, som kristent, aktivt statskirkemedlem, tror at kirken er tjent med at folk tar et mer bevisst standpunkt enn dette. Kirken skal selvsagt være åpen for folk med ulikt forhold til tro (jeg har enda ikke vært i en statskirkelig menighet hvor dette ikke er tilfelle. Jeg tror det er noe utenforstående mener, at menigheten er en homogen masse. Det er like mange ulike kristne, som det er kristne.), men jeg tror ikke det skader om folk må tenke over hva de bruker kirken til, og hva det betyr for dem.

#57

Daisy sa for siden:

Hvor finner man dokumentene som ligger til grunn Hattifnatten? Det kunne vært interessant å lest litt av.

Jeg kan ikke tenke meg at noe blir særlig forskjellig fra i dag. Til det kom det alt for bardust på meg i alle fall :knegg: Har naturlignok ikke vært involvert i prosessen og informasjon rundt det siden jeg ikke er medlem av statskirken.


#58

Milfrid sa for siden:

Det må vel variere fra stat til stat? Her i Texas har man kun fri langfredag. Og det er den eneste religiøse fridagen. Men det er plenty andre ikke-religiøse fridager.


#59

Guava sa for siden:

Du finner alle offentlige saksdokumenter på Norge.no
Jeg kan også tilføye at dette forslaget til ny kirkelov er noe alle partier står bak.


#60

Tallulah sa for siden:

Har man fri langfredag så har man da fri i påsken.


#61

Daisy sa for siden:

Jeg ville gjerne hatt det sånn at man tok vekk de fridagene jeg, og at folk i steden disponerte et gitt antall fridager som tilsvarer helligdagene. Muslimer og andre trosretninger har kanskje andre helligdager de heller ville hatt fri.


#62

Guava sa for siden:

Siden dere er opptatt av helligdager så er ikke verken skjærtorsdag eller 2 påskedag helligdag i religiøs forstand. Det samme gjelder julaften, 2 juledag og 2 pinsedag. Dette er fridager som er lagt til, men de er ikke helligdager sli
1 juledag, langfredag, 1 påskedag og 1 pinsedag er. Siden to av disse alltid kommer på en søndag er det bare to dager "midt i uka" som i grunnen kan belegges som helligdag. Disse to dagene (juledag og langfredag) er fridager i veldig mange land, ikke bare de med kristen majoritet.


#63

Skilpadda sa for siden:

Man trenger for øvrig heller ikke å være hverken arbeider eller sosialist for å ha fri 1. mai. Sånn hvis noen plutselig ble bekymret. :knegg:


#64

Guava sa for siden:

Man kan gjerne ta bort de fleste for de religiøses del. Mitt hovedargument mot er at det ved valgfrihet vil bli enda mer komplisert for mange å få felles fri. Det er mange fordeler med felles nasjonale fridager.

Muslimer og andre trosretninger har krav på fri på deres store høytidsdager.


#65

nolo sa for siden:

:sjokk:


#66

Daisy sa for siden:

Positivt!


#67

Daisy sa for siden:

:knegg:

For mange medlemmer av statskirken er det kun det kirken er for dem, ja, og så det å døpe seg og andre kristne ritualer.


#68

Guava sa for siden:

Hva med 1 nyttårsdag? Heller ingen helligdag, men definitivt mange gode argumenter for å ha den som felles fridag.
Om 1 juledag og 1 nyttårsdag blir gjort til vanlige arbeidsdager vil det skape problemer for ganske mange.


#69

Daisy sa for siden:

Glemte den gode stemningen på julaften.


#70

Daisy sa for siden:

Jeg har ingen løsning, jeg bare tenker at for mange kan det være kjekt å ha litt flytende fridager istedenfor de fastsatte. De aller fleste bedrifter vil nok gjerne fastsette en av disse til å være 1. nyttårsdag og 1. juledag.


#71

Skilpadda sa for siden:

Det var jeg ikke klar over. Jeg sjekket regelverket, og det ser ut til at arbeidsgiver i så fall kan forlange at de jobber inn de aktuelle dagene på andre tidspunkter. Det synes jeg jo er rimelig, i alle fall hvis det er praktisk mulig for dem å gjøre denne innarbeidingen på kristne høytidsdager som de selv ikke feirer. (Sånn at de kan bytte f.eks. Kristi Himmelfart og julaften mot to høytidsdager i sin egen religion.)


#72

Guava sa for siden:

Og det må være helt ok.

Å døpe "seg" gjør man forresten kun i noen svært få ytterliggående trosmenigheter. ;)
I den norske kirke blir man døpt.


#73

Skilpadda sa for siden:

Ja, for alminnelige statskirkenordmenn feirer naturligvis Kristi Himmelfart med jubel og stas og lange tradisjoner. :knegg:


#74

Malama sa for siden:

I år feirvl de fleste nordmenn på kristihimmelfartsdag. Om enn ikke akkurat himmelspretten som feires, feires det i alle fall.... Mer enn en gjnnomsnittelig sånn dag, vil jeg tro...:jupp:


#75

Guava sa for siden:

Ja mange ordner det ved å bytte. Kristne har jo også bare to helligdager som vil være viktig å ha fri.
Sånn sett kunne man i prinsipp gjerne ha gjort alt valgfritt. Jeg tror likevel at det hadde skapt mer uro blant folk flest enn trøbbel for de praktiserende religiøse. Hadde ordningen blitt som hos muslimene måtte man jo søkt fri på religiøst grunnlag 1 juledag.


#76

Daisy sa for siden:

Jeg synes ikke det er så ok jeg, men jeg engasjerer meg ikke så veldig. Jeg synes at man skal tro på Gud og Jesus i en eller annen form, trenger ikke nødvendigvis være nøyaktig som i bibelen, men å kun benytte ritualer av tradisjon synes jeg blir feil. Derfor tok jeg selv et aktivt grep og meldte meg ut.


#77

Daisy sa for siden:

Hele tre ganger faktisk, før det ble godtatt. :knegg:


#78

Malama sa for siden:

Men er. Så uvanlig at man har en eller annen form from for tro, selv om man bare bruker kroken til tradisjosnelle ritualer?

Du finner ikke meg i kirken en søndag utenom dåp, konfirmasjon, eller overhøring for konfirmant, utdelign av fireårsbok til mine barn, eller sånn. Ikke julaften engang. Men jeg er døpt. Konfirmt, gift i kirka, og døper mine barn. Jeg har min form for tro, som ikke er aktiv og utagerende praktiset, men som for meg gjør det helt enkelt selvsagt at mine barn skal døpes. Vi diskuterte aldri om, bare undersøkte når.

Jeg er medlem i kirka, og ønsker å fortsatt være det. Selv om jeg slett ikke har planer om å renne ned dørene der av den grunn.

Og det synes jeg må få være greit. Som Hattifnatten også sier. Det er mange typer kristne. Noen erbdet veldig lite, andrveldig mye, mange en plass i mellom, og kirken er for oss alle. Også oss som føler at det er virkig og riktig med ritualer i kirken, uten at vi er daglig aktiv likevel.

Om du virkelig ikke har en enste form for tro var d rett for deg å melde deg ut. For meg der veldig, veldig feil, selv om jeg altså ikke bruker kirken mye.


#79

Skilpadda sa for siden:

Nå googlet jeg "hook ritual" og kan ikke egentlig anbefale det på et familievennlig forum som FP. :knegg:


#80

jolie sa for siden:

Hva er forskjellen på å døpe seg og bli døpt? Er det forskjell på barne- og voksendåp her? Hva er en ytterliggående trosmenighet?

Suspension ftw! :digger: grøss Det er noe av det verste jeg ser ... :P


#81

Daisy sa for siden:

Ja jeg vet ikke helt hvordan eg skal begynne å svare på den der Malama. :knegg:

Det får være opp til de kristne og ikke meg å mene noe om hvem de vil inkludere. Det er vel egentlig noe jeg bekymrer meg for i hht denne løsrivelsen da.

Jeg bare synes det er rart at noen vil si at "jeg er ikke kristen, men jeg bruker kirken til å døpe mitt barn". Man står jo og lover å bringe opp barnet i kristen tro?


#82

Daisy sa for siden:

Jolie, hvis man døper seg tar man jo et aktivt valg. Hvis man blir døpt så gjelder det små barn som blir aktivt valgt for.


#83

Hyacinth sa for siden:

Komma, Daisy. Komma!


#84

Guava sa for siden:

Jeg tok et aktivt valg, men døpte meg ikke. Jeg kunne gjort det, men ikke i kirken. I kirken er man alltid passiv i forhold til dåpshandlingen også der man aktivt har valgt det selv. Å la seg døpe er noe ganske annet enn å døpe seg.


#85

Guava sa for siden:

Jolie... I noen veldig spesielle menigheter døper man seg selv og gjerne om igjen og om igjen. I de fleste kristne trossamfunn er det andre enn en selv som forretter dåpshandlingen.


#86

jolie sa for siden:

Ja, jeg skjønner det. Jeg bare lurte på om menigheter som praktiserer voksendåp kategorisk anses som ytterliggående menigheter. Man har menigheter her i byen som praktiserer voksendåp, men de er medlemmer av DNK via Normisjon.

Jeg har ikke døpt barna mine. De får velge selv når den dagen kommer. Jeg kommer til å la meg døpe igjen om det blir den veien jeg ender opp på med tida.


#87

jolie sa for siden:

Der svarte du jo egentlig på det jeg lurte på i forrige innlegg. :P


#88

nokon sa for siden:

Her var det mykje synsing på snervert grunnlag. Eg prøver å kommentere litt av kvart her, for denne saken har eg lese ein del om.

For det første: for mindre tabloide innfallsvinkler til denne saken, anbefaler eg søkeordene kirkeforliket. Heile avtalen kan lesast her: multimedia.api.no/www.vl.no/archive/01826/Les_hele_kirkeforl_1826620a.pdf . Dei viktigaste endringene er

  • Utnemning av biskopar, prostar etc. blir flytta frå regjering til kyrkja.
  • Staten skal framleis finansiere kyrkja og kyrkja skal vere ein del av den offentlege forvaltninga vidare.
  • Kyrkja skal framleis ha ein særstilling i grunnloven, men andre livssyn og trussamfunn blir sidestilt med kyrkja.
  • § 2 blir endra til: ” Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv. Denne Grundlov skal sikre Demokrati, Retsstat og Menneskerettighederne.” Det betyr at "evangelisk-luthersk" (som er den "norske" retninga i kristendommen, blir fjerna og at den humanistiske arva blir likestilt med den kristne, samtidig som menneskerettane får større plass.
  • Finansieringsordning og gravferdsordning blir vidareførte, medan det skal oppnevnast eit utval som skal utrede andre seremoniar.

Endringane er små, og den største praktiske konsekvensen er dette med utjevning av biskopar. Grunnlovsendringa åpner derimot for andre endringar i lovverket. Det betyr at fridagar etc. ikkje blir berørt i første omgang.

For det andre: RLE-faget er forkortinga for religion, livssyn og etikk. KRL-faget blei ikkje godkjend av menneskerettsdomstolen i Haag. Det nåverande faget dreier seg om religion, då kristendommen som kulturarv og andre religionar, andre livssyn og filosofi og etikk. Dette er ein viktig del av allmennkunnskapen, fordi vi lever i eit stadig meir fleirkulturelt samfunn og fordi kunnskap skaperforståing og bryt ned fordommar.

For det tredje: folk har rett til fri på religiøse høgtidsdager, uavhengig av religion, både i skule og arbeidsliv.

For det fjerde: nokon spør om barne-/voksendåp. Dette er ein omfattande teologisk debatt. Katolisisme og luthersk kyrkje praktiserer barnedåp, noko som er begrunna i det Jesus sa om at små barn skulle komme til han. Noko av symbolikken bak barnedåpen går på at tru er ei gåve ein får i dåpen, utan at ein kan gjere noko for det. Det er altså ikkje gjerningsbasert. Motstandarane av dette, pinsebevegelsen og baptistane praktiserer "dåp av truande". Dei kritiserer barnedåpen, fordi barnet ikkje kan ta eit kunnskapsbasert val på kor vidt det skal døypast eller ikkje. Dette er ei av dei største teologiske skillelinjene mellom dei ulike kyrkjesamfunna.


#89

Milfrid sa for siden:

Påsken er jo litt lengre enn langfredagen i Norge da... Jeg tviler sterkt på at folk hadde sagt seg enige i at de fremdeles hadde fri i påsken i Norge, om man fjernet halve onsdagen, skjærtorsdag og påskedagene.

Forøvrig så er slike dager bare "bank days" her. Dvs at det er kontorrottene og lærerne som har fri. Det meste annet er fremdeles åpent, og alle andre må jobbe (eller ta feriedager).


#90

Guava sa for siden:

Påsken i norske hyttefolks betydning er noe annet enn påskehøytiden i religiøs forstand. Jeg tror halve onsdagen og 2 påskedag er mer " hellig" for førstnevnte gruppe.


#91

Tallulah sa for siden:

Halve onsdagen er det da slett ikke noen offentlig fridag i Norge.


#92

Guava sa for siden:

Bare halvveis. Det er dyrt å betale folk etter kl 12.


#93

Tallulah sa for siden:

Næsj, jeg har hatt mange jobber hvor dette har vært en helt normal arbeidsdag, med helt vanlig lønn.


#94

Daisy sa for siden:

Ja, tror det er normal arbeidsdag altså. Men i min forrige jobb hadde vi to halve fridager vi kunne benytte til lille julaften og onsdag før påske.
I nåværende jobb er dette vanlige arbeidsdager uten ekstra betaling.


#95

Guava sa for siden:

Jeg trodde det var temmelg vanlig å ha krav på 50% overtid etter 12 den onsdagen. Det gjelder i søle fall en god del offentlig ansatte+ en del industribedrifter.


#96

Daisy sa for siden:

Ikke i det private. Jeg tar fri med lønn uansett da, men har ikke KRAV på det.


#97

Niobe sa for siden:

I det private varierer det, hvertfall.


#98

Tallulah sa for siden:

Nope, ikke i det private. Og på min siste offentlige arbeidsplass jobbet vi til 14 den onsdagen.


#99

Malama sa for siden:

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg i det innlegget rettet ipadens mening om at kirken skulle være kroken, men så overså jeg en...

Altså, ja jeg sto i kirken og lovet å oppdra mine barn i den kristne tro. Og det gjør jeg, selv om vi ikke går i kirken. (for øyeblikket går Knerten dessuten i menighetsbarnehage med utvidet paragraf, men den nye etter flytting er ordinær)

Om noen vil si at de ikke er kristen, og likevel vil døpe sitt barn, så er det for meg også rart, men at man vil si at man ikke er en "aktivit utøvende kristen", men likevel vil døpe sine barn, så synes jeg ikke det rart.

Og nånsom vi er kommet over på den onsdagen. Dag før helligdager er sånn halvdagsgreie, butikkene stenger og ølsalg er ikke lov, og i min statlige jobb har jeg hatt fri fra tolv. De får jeg i min nye private også. Som nok i aller høyeste grad vektlegger fri på helligdagene i påsken også, jeg har skaffet meg en religiøs arbeidsgiver....


#100

gajamor sa for siden:

For min del kunne man gjerne gjort alle de religiøse helligdagene flytende, med unntak av jula og 17. mai. De er viktige høytidsdager for veldig mange, og de har et innhold selv om man fjerner de kristne delene av det.

Himmelsprettfri tror jeg jeg ville flyttet til kvinnedagen. 1. mai blir værende som fridag for meg, og så kunne jeg feiret alle de nordiske nasjonaldagene.

(Og for de som vil protestere på at 17. mai er kristent: dere har ikke vært med på 17. mai-feiring på Sunnmøre).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.