Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kronprinsfamilien og skolevalg

#1

Lisa sa for siden:

Det måtte jo bli bråk. :knegg:

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte av Martin Kolberg. Jeg synes det er så smålig og nesten pinlig å høre på han.

Jovisst er det et brudd på en grunnleggende norsk verdi, eller hva vi skal kalle det å søke barna vekk fra lokalskolen. Men i Oslo og rundt omkring er ikke dette så uvanlig lenger. Skoleshopping har blitt ganske så utbredt her i Norge også. Og jeg må si jeg forstår utmerket godt valget deres. Oslo International School er en fantastisk skole og definitivt det beste alternativet de har, selvfølgelig sender de prinsessen dit. Gutten og valg av Montessori derimot er jeg ikke helt sikkert på. Men det er sikkert fordi de ikke er helt overbegeistret over nivået på nærskolen. Eller hva tror dere? Er dette som Kolberg sier, grunn til avvikling av Monarkiet? Altså, nå sender de barna sine på privatskoler også. :eek:

Jeg synes det er helt latterlig og patetisk å engang mene noe om det. Men det stopper meg ikke fra å spørre hva dere mener om saken.

Her ligger det en potensiale om en god og konstruktiv debatt folkens. :D

www.aftenposten.no/nyheter/kongelige/--Et-skritt-i-retning-av-avvikling-av-monarkiet-7607389.html#.U6CqpLeKAdU

www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Han-gir-kronprinsparet-rett---Vi-er-for-darlige-i-engelsk-7607974.html#.U6CqLbeKAdV


#2

Katta sa for siden:

:knegg: Jeg tenker at de som foreldre selvfølgelig må få velge det de vil for sine barn, men at de sender et signal om at de plasserer seg selv mer i en overklasse enn i folket slik tradisjonen har vært i det norske monarkiet. Men det må de få lov til. Det er ikke sikkert at det er ufornufitig heller.

Ja, jeg vil ha avskaffet monarkiet, men ikke på grunn av dette. :knegg:


#3

m^2 sa for siden:

Jeg synes kanskje det finnes andre måter å lære seg godt nok engelsk på, gitt at det ikke bare er Norges framtidige dronning som må kunne godt (nok) engelsk så synes vel ikke det argumentet er av de beste :gladspøkels:
Utover det mener jeg ikke så mye om det, annet enn at det selvsagt ligger an til bråk når de bruker apanasjen på dyre privatskoler for barna.


#4

Sneglo sa for siden:

Jeg skjønner godt de i hovedsak ønsker en bedre engelsk opplæring i bunn for barna. Himmel datteren dems skal bli vår dronning i fremtiden. Så skjønner godt behovet for bra engelsk feks.


#5

Nessie sa for siden:

:nikker:

Det er jo litt i tråd med utviklingen tenker jeg, at flere velger private skoler. Men jeg synes ikke det er et helt heldig signal kjenner jeg, uten at jeg orker til å engasjere meg så voldsomt mye mer utover det. :knegg:


#6

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er god i engelsk og ble det på en liten lokal skole i gokk. :gladspøkels:


#7

Katta sa for siden:

Det er jo på et vis et signal om at det er viktigere å kunne engelsk og menge seg med fiffen enn å ha innsikt i det folket man er satt til å lede. Om man skal sette det på spissen. Hva ønsker man at kongehuset skal være?


#8

Bille sa for siden:

Har man dårlige forutsetninger for å bli god i engelsk i offentlig skole altså?

Og ellers: La dem velge selv, og avskaff gjerne monarkiet. Men nei, ikke på grunn av dette.


#9

Harriet Vane sa for siden:

Ja, tesen om at vi nærmer oss 1700/1800-tallet hva gjelder forskjell på folk begynner jo virkelig å stemme. Det er spennende å se hvor lang av hengslene vi må før det blir revolusjon.


#10

millact sa for siden:

Avskaff gjerne monarkiet for min del, men ikke bare pga denne saken.


#11

Storm sa for siden:

Jeg har ikke valgt Montessoriskole til mine barn for å menge meg med fiffen eller pga engelskundervisningen, men rett og slett fordi jeg (vi) mener det er et veldig godt pedagogisk alternativ. Jeg synes mine barn er utrolig heldige som får lære på den måten og skulle ønske flere hadde mulighet til det samme. Mange her på FP har jo uttrykt at de ville valgt Montessoriskole om det var en reell mulighet, og det kan være kronprinsparet tenker på samme måte.


#12

Lisa sa for siden:

Men er det noen som kjenner til lokalskolen de har hatt barna på opp til nå? Er det en helt homogen elevgruppe der, eller er den sammensatt? Jeg mistenker kronprinsparet muligens egentlig ville foretrukket en ganske så sammensatt flerkulturell skole for å få litt mer "cred" for det de står for og alt det der. :humre:


#13

Blå sa for siden:

Jeg så det i dag og sukket litt trist. Jeg, republikaneren, satt her i helgen og fortalte våre engelske gjester at det norske kongehuset i hvert fall gjorde et ordentlig forsøk på å leve etter de norske verdiene og til og med sendte sine barn på vanlig offentlig skole. Men den gang ei.

Nei. Jeg mener ikke at dette er en grunn til å avskaffe monarkiet. Det mener jeg at vi bør avskaffe uansett. Men jeg synes at det er et dårlig valg og sender et dårlig signal, og at de ikke burde ha gjort det. Men det synes jeg forsåvidt om mange ting som de velger å gjøre.


#14

Bille sa for siden:

Det er vel mer den internasjonale skolen som har vakt oppsikt enn Montessoriskolen?


#15

mkj sa for siden:

Me too.

Jeg skjønner godt at de sender prinsessen på internasjonal skole, og jeg hadde selv sendt barnet mitt på Montessori om det fantes i nærheten.

For min del så håper jeg at dette skaper såpass mye uro at folkeopinionen vender seg mot kongehuset. Ikke at jeg har noe mot dem personlig, men jeg fatter og begriper ikke hvorfor vi skal videreføre denne forhistoriske tradisjonen.


#16

Lisa sa for siden:

Visstnok har engelskundervisningen blitt mye dårligere en da "vi" var barn. Aner ikke om det er fakta eller ei men folk sier det stadig vekk, fagfolk også.

Når jeg ser på lærebøkene til vesla og engelskundervisningen på skolen hennes då er det nesten i kategorien "vits" synes jeg. Innholdet er svært lite representativt for dagens Storbritannia og de pugger gloser til de blir blå, men lærer seg ikke å lese engelsk.


#17

Lisa sa for siden:

Men valget på den internasjonale skolen ble jo begrunnet. Hva sa til som årsak til valg av Montessori?


#18

Katta sa for siden:

Folkeligheten har vel vært den beste kvaliteten ved det norske kongehuset. Jeg synes de beveger seg gradvis bort fra den tradisjonen, og dette er et skritt i den samme retningen. Det er helt greit for meg at de velger sånn, men det understreker på en måte at det ikke er så veldig mange gode grunner til å fortsette en slik forhistorisk tradisjon der roller fordeles etter arv.


#19

Pepper Lemon sa for siden:

Montessori-valget tenker jeg like gjerne kan handle om prinsens personlighet, det er jo ulike behov barna våre har. Jeg klarer heller ikke synes at det er problematisk at de sender prinsessen til Bekkestua. Verden endrer seg, og ikke bare økte klasseforskjeller. Kanskje samfunnet rundt dem reagerer annerledes på at de er kongelige enn hva trauste nordmenn gjorde på 70-tallet? Kanskje det ikke er like enkelt å få til denne folkeligheten nå? :vetikke:

Historie! :jupp:


#20

Storm sa for siden:

:jupp: Enig, og det er noe jeg mener helt prinsipielt og helt uavhengig av kronprinsfamilien.


#21

Katta sa for siden:

Hm? Hvorfor skal innholdet være representativt for Storbritannia forresten, det er språk og ikke kultur som skal læres der.

Men jeg synes tvert imot at engelskundervisningen mine barn får er ganske så god, og de har et ganske høyt nivå allerede på 5. trinn. Høy nok til å lese vanlige engelske bøker, noe de også gjør. Da vi var på samme alder hadde vi knapt fått utlevert noe på engelsk.


#22

Katta sa for siden:

:knegg:


#23

mkj sa for siden:

Word!

Og ikke minst deilig at jeg har så mange meningsfeller. Folk flest mener at det er da like dyrt med president. Som om det har noe med saken å gjøre. Dessuten tror jeg det kunne gå an å styre landet på nøyaktig samme måte som i dag uten noen pompøs president, eller tar jeg feil da? Stortingspresidenten burde vel kunne lede statsråd?


#24

Blå sa for siden:

Engelskundervisningen på mine barns skole er, såvidt jeg kan se, mye bedre enn engelskundervisning da jeg var barn. Når jeg ser hvor mye det forventes at min 10 åring skal kunne skrive og presentere på engelsk så er jeg veldig fornøyd med kravene.


#25

meisje sa for siden:

På pluss siden:
Engelsk nivået på norske elever som går der er garantert mye høyere enn det man kan få i norsk offentlig skole. Og jeg sitter med et generelt inntrykk av at barna som går på OIS definitivt har et høyrere faglig nivå og tempo, og at lærer tettheten er høyere i klassene der, enn på Jansløkka f.eks.

Small talk og internasjonal fokus er høyere,noe som nok kan komme godt med i rollen i monark.

I tillegg kan det tenkes at sikkerheten har spilt enn rolle i valget, OIS har et mye sikrere område enn Jansløkka siden de har besøkskontroll, noe jeg har tilgode å se i den offentlige skolen.

På minus siden:
Manglende stabilitet i elevmassen, de fleste elevene flytter på seg etter 2-3 år slik at det stadig kommer nye barn inn og ut av kretsen.
Lav andel norske barn og foreldre i elevmassen
Lavere andel av barn der begge foreldre er yrkesaktive
lang reisevei


#26

Lisa sa for siden:

Engelskbøkene de har handler da mye om kultur? De hadde f.eks et prosjekt om Skottland, bare at det ikke var med noe informasjon om devolution. Illustrasjonene var skotter i kilt og haggis og noen ganske å utdaterte stereotypier om Skottland. Så forventer jeg at Storbritannia og England holdes separat og alt det der. Men godt mulig de har veldig gamle bøker på skolen vår, det ser i alle fall slik ut. Både på innhold og tilstanden til bøkene.


#27

Tallulah sa for siden:

Som foreldre syns jeg de gjør et uproblematisk valg. Vi vurderte begge skolene de har valgt, og de er sikkert supre. Som kongehus syns jeg det er problematisk, og vil ikke hjelpe på den økende avstanden de tar til folket.

Både kronprinsen og kronprinsessen greier seg helt fint som kongelige uten internasjonal skole, og med mindre engekskundervisning enn man får nå.


#28

Katta sa for siden:

Ja, Tallulah, der sier du det. Helt uproblematisk som foreldre, problematisk som kongehus.


#29

Candy Darling sa for siden:

Jeg tenker at det faktum at to mennesker ikke kan velge skole for barna sine uten at det er et offentlig anliggende, er nok et bevis på at monarki er fundamentalt galt på alle nivåer.


#30

Tallulah sa for siden:

Jepp, jeg er i mot monarkiet, og syns vi burde slutte med det. Men når vi engang har det, så syns jeg det er problematisk at de velger bort "alminnelighet".


#31

gajamor sa for siden:

At Marta Lovise sender sine unger på privatskole er uproblematisk. At vår framtidige dronning blir "isolert" fra vanlige folk er ikke greit i mitt hode. Hvis de abdiserer kan de gjøre som de vil.

Jeg har hatt litt sansen for kongehuset, fordi jeg har hatt inntrykk av at de har vært vanlige folk som har prøvd å gjøre en bra jobb. Det inntrykket vaskes mer og mer vekk.


#32

Skilpadda sa for siden:

Veldig enig. På samme måte som alt oppstyret den gangen de forlovet seg. Det er helt hinsides at ellers oppegående folk i fullt alvor mener at de har noe med å "godta" eller "ikke godta" at to voksne mennesker vil gifte seg med hverandre.

Jeg synes ikke egentlig det. Jeg synes ikke kongefamilien bør være forpliktet til å leve slik flertallet synes at "kongefamilien bør leve", hvis det er snakk om forpliktelser ut over det vi bør kunne forvente av folk flest.


#33

Polyanna sa for siden:

Å, så enig jeg er med Candy og Skilpadda! :hjerter:

Ellers er jo de to valgene veldig ulike på veldig mange måter, inkludert begrunnelsene. Økonomisk er det også svært stor forskjell. OIS er veldig dyr, Montessoriskole koster veldig lite og består av en ganske bredt sammensatt elevmasse, sikkert bredere enn den er der de går nå.

Begrunnelsen om engelsk til prinsessen er interessant og tankevekkende, begrunnelsen for prinsens bytte syns jeg definitivt er en privatsak.


#34

millact sa for siden:

Har ikke lest artiklene, men hvorfor sender de ikke barna til samme skole i alle fall?


#35

Polyanna sa for siden:

Fordi barna er forskjellige og har forskjellige behov, vil jeg tro?


#36

Katta sa for siden:

Prinsens bytte til montessoriskole er en privatsak og det hadde det neppe blitt noe særlig oppstuss rundt hvis det ikke kom samtidig som skolebytte for tronarvingen.

Jeg er litt uenig med Skilpadda. Nei, de er ikke forpliktet til å leve som flertallet ønsker de skal leve, men måten de velger å leve på vil påvirke synet på monarkiet. Jeg tror mange er enige med meg i at roten i folket har vært en viktig kvalitet ved det norske kongehuset. Og at ethvert skritt bort fra dette styrker ønsket om å ta det naturlige steget over til å bli en republikk, ikke bare beholde monarkiet av pragmatiske årsaker fordi det i Norge tross alt fungerer så greit som det gjør.


#37

millact sa for siden:

Ja, sikkert. Får lese artiklene senere, blitt sent nå.


#38

Skilpadda sa for siden:

Jeg er enig i at dersom de beveger seg vekk fra det "folkelige", så vil dette antagelig svekke monarkiet på sikt, men det synes jeg i så fall er en veldig fin ting, så det synes jeg er helt greit. :jupp:

Men jeg mener ikke de skal få "lov" fordi dette svekker monarkiet - jeg mener de skal få "lov" fordi dette er noe alle i Norge har lov til. Jeg synes det er urimelig å forlange at de skal styre privat- og familielivet sitt på en måte som opprettholder monarkiet, hvis dette går mot det de selv mener er bra for familien deres.


#39

millact sa for siden:

Jeg er jo enig med deg. Er det nå jeg skal si at jeg var barndomsvenninne med Mette-Marit? For meg er det rart og underlig at "hvem som helst" kan bli en del av monarkiet.


#40

Polyanna sa for siden:

Det katta sier understreker jo anakronismen i hele ordningen.


#41

Katta sa for siden:

:knegg: Ja. Men de kan ikke som alle andre forvente at det de gjør er en privatsak som bare angår dem selv.


#42

Katta sa for siden:

Akkurat det er veldig lurt. Bare se på svenskene og britene. De kommer etter dog. :nemlig:


#43

Skilpadda sa for siden:

Ja, de er jo nødt til å forholde seg til at folk er interessert i det meste de foretar seg, og ofte har en mening om det. Men det er forskjell på å innse at sånn er det nå engang, og å argumentere for at det er riktig at det er sånn.


#44

Katta sa for siden:

Det er riktig at det er sånn fordi de på sett og vis er ansatt av folket for å representere med hele livet sitt. Det er den fine og det kjipe med den rollen de er satt til å forvalte. Og i Norge har man tradisjonelt likt og foretrukket at kongehuset har vært nært folket mer enn gallionsfigurer man beundrer på avstand. Kanskje vil det gå an å være gallionsfigur også, men risikoen er absolutt tilstede for at det kan påvirke hvorvidt det kommer nye initiativ til endring av styreform eller ikke.


#45

Nenne sa for siden:

Det er så deilig av og til med sånne tråder der jeg kjenner at jeg virkelig ikke bryr meg. Det er ikke noe galt med tråden, misforstå meg rett, det er gode argumenter her også, men jeg kjenner allikevel at jeg ikke greier å ase meg opp i det hele tatt. Nå synes jeg for øvrig veldig sjelden at Martin Kolberg har noe vetugt å komme med da, det kan ha noe med det å gjøre kanskje?


#46

Fløyel sa for siden:

Kunne faktisk ikke brydd meg mindre. Eneste nå har jo ungene gangavstand til skolen. Heretter må de kjøres.
Håkon og Martha gikk også på privatskoler - Oslo Kristne Gymnas, ungdom- og videregående. Så det et vel ikke akkurat en sensasjon at de konglige ikke går på offentlig skole. Monarki vs. republikk? Harald vs. Erna - tja. Skulle Erna bodd på slottet og Siv på Skaugum? Rare bilder i hodet mitt.


#47

Milfrid sa for siden:

Amen. Virkelig. For alt det vi vet kan det ligge ganske menneskelige hensyn væbak valget, som trivsel og pedagogiske behov. Uavhengig av hva som sies høyt.

Stakkars,stakkars mennesker som må få alt de gjør analyser og vurdert og helst dømt.


#48

IzziCreo sa for siden:

Fullstendig uproblematisk valg både som foreldre og som kongelige. Klokt valg, vil jeg si, men er heller ikke fremmed for private skoler for våre barn.


#49

Madicken sa for siden:

Skolevalgene er sikkert bra for barna deres, jeg kunne valgt det samme selv.

Og så synes jeg at det å ha kongelige er en småfjollete og avlegs tradisjon som for min del må avskaffes når som helst.


#50

Tjorven sa for siden:

Hvis det er et poeng for kronprinsfamilien å fremstå som folkelige, så synes jeg det er et lite klokt valg. At de som foreldre velger som de gjør for barna sine har jeg forståelse for.


#51

Tallulah sa for siden:

Jeg syns jo heller ikke at de skal nektes, men det svekker monarkiet, og om man går ut i fra at de selv ønsker å være en kongefamilie så er det ikke strategisk veldig smart. Sånn sett kan jo jeg mene at det er smart så vi snart kan avvikle greia.


#52

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er helt sikker på at det er bare tøys. De begynner 4 år før, de har flere timer, de har bedre ordforråd, de kan bruke språket mer selvstendig som 11-åringer enn mange voksne og hvilket språk er det egentlig man kan lære seg uten å pugge gloser?


#53

oslo78 sa for siden:

Engelskundervisningen i dag er definitivt et hav bedre enn da jeg var liten.


#54

Niobe sa for siden:

Jeg synes valget de har tatt er helt ok, både som foreldre og kongelige.


#55

Røverdatter sa for siden:

Ja, kjære vene. Engelskundervisningen syns jeg er den som har forandret seg aller mest fra jeg var liten. Vi hadde jo ikke engelsk en gang, før i fjerde klasse.

All undervisningen er på et langt høyere nivå enn da jeg var liten, men jeg syns engelsk er et av de fagene som har hatt aller best utvikling.

Og så syns jeg at monarkiet bør avskaffes og at signaleeffekten av at prinsen og prinsessen går på privatskole er enorm.

Det er første gang jeg har skrevet at monarkiet bør avskaffes, for det har egentlig ikke vært helt klart for meg tidligere om jeg er for eller imot.


#56

Milfrid sa for siden:

Svekker det demokrariet at Støre sine barn går på privatskole (om han skulle bli statsmister)? Eller er det kun kongelige som skal være folkelige. Nå er jeg ingen varm tilhenger av kongedømme, men det er i grunnen mest fordi jeg ikke synes noen skal fødes inn i et liv bestående av plikter overfor "folket", men at det er noe man bør velge selv, og velges til.

Og som CD tenker jeg at dette er et veldig godt eksempel på hvorfor.


#57

gajamor sa for siden:

Det der visste arbeiderparti da de valgte ham til leder, og det vet velgerne som stemmer på ham. Så nei, det er helt uproblematisk.


#58

Milfrid sa for siden:

Jeg tenker at enten så synes man at privatskoler er ok, og at hvem som helst kan ha barna sine der - også kongelige - eller så synes man at privatskoler er noe tull, og da bør heller ikke fremtredende politikere for partier som kritiserer kongelige for å være lite folkelige gjøre det (håpløs setning, men...).

At kongelige skal være avskåret fra å velge privatskoler om de ikke er fornøyd med den offentlige er trist. Det er jo ikke akkurat som om de har anledning til å flytte til et annet skoledistrikt heller. :snill:


#59

Tussa sa for siden:

Eg undre meg slik over dette kravet til "folkelighet" for kongefamilien. Dei er ikkje som alle oss andre, dei ER over oss på dei aller fleste område både når det gjeld økonomi og anseelse. Kva er det med det norske som sette dette kravet til folkelighet for en monark og hans familie?

Ellers syns eg valget er heilt uproblematisk.


#60

Røverdatter sa for siden:

Populariteten til kongefamilien er fundamentert på at de er folkelige. Det er det det handler om. Monarkiet er fortsatt foretrukket her i landet og kongefamiliens nærhet til folket er hovedårsaken til at monarkiet står så sterkt. Dette er det skrevet masse om. Det er den eneste grunnen til at jeg mener signaleffekten ved å gjøre ting som fjerner dem fra det folkelige er stor. Jeg tror de svekker sin stilling.


#61

gajamor sa for siden:

Jeg syns at Elin Ørjaseter satte fingeren på problemet:

"Nå kommer privatiseringens spøkelse, og det er følgende: Øvre middelklasse mister interessen for tilbud som de ikke benytter seg av. Det blir ingen igjen til å høylytt klage over dårlige sykehus, dårlige skolebygg og dårlige lærere hvis de som pleier å breie seg i samfunnsdebatten ikke bryr seg, fordi ungene deres har bedre tilbud.
Når det eksisterer gode, private tilbud, vil det offentlige tilbudet gli ut av middelklassens interessesfære. Det er det som er privatiseringens spøkelse. Mangel på engasjement fra de ressurssterke."
orjas.blogg.no/1403020455_kronprinsbarna_inn_i_.html


#62

Blå sa for siden:

Jeg innrømmer det. Jeg har tenkt litt på dette i morges, og jeg synes faktisk at det er mer og mer problematisk at den kommende norske dronningen skal gå på en internasjonal skole. Både den eksplisitte kritikken av den norske skolen som ligger i at de mener at man må gå på en engelskspråklig skole for å bli god nok i engelsk. Og at de ønsker at hun ikke skal kjenne og leve i det norske systemet.

Som sagt. Det er ikke veldig viktig for min holdning til monarkiet. Det har jeg vært i mot lenge. Men jeg har samtidig forsvart det norske kronprinsparet med at de faktisk prøver å tilpasse den kongelige rollen til et moderne samfunn. Det mener jeg at de nå forkaster fullstendig.


#63

Tussa sa for siden:

Men vil det betydelig svekke styrken ved å velge privatskular? Å velge privatskule i dag er vel ikkje berre forbeholdt den ypperste eliten men også "middelklassen" (for nokre grusomme ord!) etter vi kan lese blant anna i trådar her?


#64

Heilo sa for siden:

Enig! Jeg har lenge ment at monarkiet bør avskaffes også av hensyn til barna som fødes inn i en svært merkelig rolle. Dette er nok et eksempel på det. Jeg synes det er uheldig at det blir offentlig debatt om skolehverdagen til barn som er akkurat gamle nok til å kunne lese og få med seg debatten men egentlig ikke gamle nok til å forstå den. Samtidig som det er soleklart at det må bli debatt, all den tid kronprinsparets valg av skole for den kommende monarken faktisk ikke er en privatsak.

Jeg har ingen problemer med å forstå at enkeltpersoner hvis de har råd til å priorietere det ønsker å sende sine barn på en internasjonal skole. Slike skoler er eliteskoler, bl.a. som følge av den silingsprosessen som ligger i hvem som som sender barna sine dit. Det er ingen tvil om at det vil gi de fleste barn et utdanningsmessig fortrinn å gå på slike skoler. I forbindelse med et lengre opphold i utlandet som tenåring har jeg selv gått på en slik skole. Det var kjempefint for meg som var en i utgangspunktet flink og ressurssterk elev, og jeg hadde enormt utbytte av det både i forhold til hva jeg lærte av fag de årene jeg gikk der og hvilke holdninger og rutiner jeg lærte meg.

Samtidig så er det heller ingen tvil i mitt sinn om at en utvikling der stadig flere av de med mest økonomisk og kulturell kapital velger bort den offentlige skolen vil svekke både den offentlige skolens kvalitet (fordi man mister mange av de ressurssterke familiene og de ressurssterke elevene) og ikke minst redusere den politiske viljen til å prioritere skolen økonomisk og symbolsk. Og det er alvorlig! Offentlig skole er et gode for samfunnet. Det er et demokratisk og økonomisk fortrinn for Norge at vi har et sett med felles verdier og forståelser som det i stor grad er den offentlige skolen som har ansvaret for å forvalte og reprodusere. At både de på toppen og på gulvet i en bedrift deler en grunnutdanning og har den samme basisen.

Når kronprinsfamilien velger bort dette for sine barn så mener jeg faktisk at de samtidig velger seg bort fra et kongehus som er en del av folket. :nemlig:


#65

Tallulah sa for siden:

Om Mette Marit hadde Marius på privatskole fra før er det selvsagt greit. Greia med kongelige er st de ikke har samme skulle mellom jobb og privatperson som en politiker. Og det er selvsagt riv, ruskende galt, men det er nå engang slik det er. Om det var et tydelig skulle hadde de f.eks kunnet bry deg ned politikk og fe kunne sluppet et enormt pressekorps på barnas merkedager. Jeg syns hele kongegreia er fullstendig hjerteskjærende, at man holder en familie gissel på den måten. Det kan jo også tenkes at det er private årsaker til valget, sosialt miljø, for eksempel. Og det er fryktelig at en familie ikke kan ta sluke valg uten å måtte snakke med en nasjon om det. Nettopp derfor er heg ikke royalist. Men enn så lenge de er i den stillingen kan de ikke ta valg uten konsekvenser utover seg selv.

Fordi det er tradisjon for det. De har valgt ektemaker av folket, og har alltid prediket og symbolisert at de er en av oss. Remember Johnny fra Stovner? Derfor blir det problematisk når de tar valg som langt i fra er for folket. Man kan selvsagt si at det gjør de allerede, med luksuriøse ferier, gigahus, og en garderobe som kunne fødd et land. Og nettopp derfor blir det kanskje enda viktigere for folk at noen symbolske verdier beholdes.


#66

Tjorven sa for siden:

Det hadde jeg ikke tenkt på, men jeg er helt enig.


#67

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror det, ja. Vite kan man jo aldri.


#68

Røverdatter sa for siden:

Veldig godt sagt!


#69

oslo78 sa for siden:

Jeg ønsker en sterk offentlig skole - ikke at de beste lærerne og de mest ressurssterke elevene søker seg til privatskoler. Det er negativt for hele samfunnet.

(Jeg har selv vurdert å søke meg til privatskole som lærer pga elendige rammebetingelser som lærer i offentlig skole, men har latt være pga akkurat dette).


#70

noen sa for siden:

Jeg er republikaner, og jeg blir ikke mindre overbevist om det av denne saken.

Dette er ekstremt viktig. Grunnen til at vi har gode velferdstilbud i Norge, er nettopp at middelklassen benytter seg av dem. Forskning viser at økt privatisering sannsynligvis vil gi et dårligere offentlige tilbud på sikt.

Jeg tipper at OIS får økt søkning pga. dette. Mange foreldre er villig til å betale mye for å få egne barn inn på samme skole og i samme klasse som en kommende monark. Nettverksbygging starter tidlig i noen miljøer.


#71

Heilo sa for siden:

:skremt:

Jeg tror du har helt rett.


#72

Inagh sa for siden:

Som privatfamilie, syns jeg kronprinsparet har gjort et greit valg, ut fra barnas interesser og behov, ut fra pedagogikk (jeg hadde sjøl valgt Montesorri for min sønn om jeg hadde muligheten) og ut fra deres økonomi.

Som Kronprinsfamilie, syns jeg de sender feil signaler og markerer enda mer avstand til folket enn hva de allerde hadde fra før. De har alltid vært , og vil alltid være, endel av norges rikere "elite" - la de tro de er en del av folket så mye de vil, men de menger seg ikke akkurat med Per og Kari, Hassan og Fatima fra Oslo Øst fra før, og nå syns jeg de har understreket dette nok en gang.

Når det er sagt... Ja, det er stabilt og greit med et kongehus, og kjekt å slippe valgsirkuset hvert fjerde år når en president skal velges. (Juhu Carl Ivar for president - eller var der Rimi-Hagen, kanskje? :hyper: )

Men - når det er sagt igjen - jeg syns hele kongehusgreia er udemokratisk. Hvem som enn sa at en hel familie holdes som gissler - ja, det stemmer. Disse barna er, av fødsel, programforpliktet til å fremme Kristne Verdier (de har ikke religionsfrihet) - til å unnlate involvere seg i politikk, de har ikke engang stemmerett. Enhver avgjørelse, enhver uttalelse (mangel på ytringsfrihet), et hvert krumspring, en hver kjole - alt blir nitidig fulgt i media, debattert og kritisert. Hva slags liv er det Norge som monarki dømmer disse barna til å leve?

Det er mulig de har ræva full av penger. Det er mulig de lever et liv i sus og dus og luksus og de fester med fiffen - men søren ta, det kan ikke være et liv å trakte etter i bunn og grunn.


#73

Miss Norway sa for siden:

Mye lurt og bra er sagt her.

Jeg har venner som bor i Asker som har vært på flyttefot nylig og hadde som kriterium at de IKKE skulle flytte til Jansløkka skolekrets fordi den skolen var kjent for å ikke være særlig bra. Om det var ledelse eller miljø har jeg ikke peiling på, og som sagt: dette er hearsay - men de hadde visstnok også mindre bra resultater på nasjonale prøver, i den grad man vektlegger det. Så hvis din unge ikke har et bra skoletilbud/har det bra på skolen, og du har MULIGHET til å velge noe som er bedre, skal du da la være bare fordi avisene blir snurt?

Selvsagt må hver forelder velge det som er best for SIN unge. Det som er feil er at det finnes unger som er født uten reell valgfrihet på viktige ting, som Inagh skriver over her.

Og så måtte jeg fnise litt av den her: heltnormalt.no/nasjonensoye/2014/06/17/203000


#74

Pelle sa for siden:

Jeg synes det er pussig at de velger Montessorri i Oslo, når det alt finnes Montessorri i Asker. OIS kan jeg forstå ut fra et sikkerhetsperspektiv. Bortsett fra det, er skolen uten tvil elitistisk, med barn fra et svært spesielt segment. Det er i Norge Ingrid skal bli dronning, ikke i FN (selv om MM og Krompen ser svært glade ut i å ferdes i internasjonale kule miljøer).

Jansløkka skole var en av de få ingangsportene Ingrid har til å lære om "vanlige folk", i all den grad foreldrene hennes ellers liker å menge seg med kjendiser og kulturfiffen. Det synes jeg er leit. Det er ingen Rehman som kom som flyktning til Norge for 4 måneder siden på OIS.

Bare det at man sender barna sine på skole i to andre kommuner enn der man selv bor er jo et signal om at man ikke er som andre folk (Neste gang MM snakker om å "kjenne på tidsklemma" skal jeg atter himle med øynene). Så kan de selvsagt invitere til gjestebud på Skaugum så mye de vil, og steke vaffler til skigåere for å folkeliggjøre seg, før MM går hjem og kler på seg Valentino.


#75

him sa for siden:

Jeg tenker at det blir flere diskusjoner som sauses sammen. Og grunnen til de sauses sammen er på grunn av det de aller fleste påpeker i tråden. Det er egentlig ikke noe reellt skille mellom rollen Kronprinsesse Ingrid og barnet Ingrid.

Jeg tror de fleste er enige om at man kan sette krav til rollen - det ville vært rart hvis ikke. Jeg har også roller i min jobb - også her på FP, som moderator. Og jeg mener det er rimelig og faktisk også - bra - at det stilles krav til rollene jeg innehar. MEN jeg mener jo at jeg må kunne være en privatperson også. For meg er dette enkelt, jeg har en "lav" rolle i alle sammenhenger, jeg har flere arenaer jeg kan bevege meg i, jeg har et frivillig forhold til alle rollene mine, og er omgitt av hyggelige folk (ikke minst her!), som er rause mot meg. Men man kan ikke gå inn i en rolle og forvente seg at man kan være 100% seg selv, det vil i alle fall være usannsynlig flaks i forhold til rollen og personligheten man innehar.

Nå må jeg si at jeg ikke helt greier å synes så synd på kongefamilien som flere andre, Håkon hadde faktisk mulighet til å abdisere, men gjorde det ikke. Synes ikke det er mer synd i ham eller barna hans, enn i feks Listhaug (som har vært i media fordi hun mottar drapstrussler). I begge tilfellene har foreldrene valgt for barna også.

Jeg synes det er riktig at man må forholde seg til den rollen man innehar. Det er mange ting man kan gjøre for at dette ikke skal bli så belastende, men dog. Dette er jo grunnen til at jeg også mener at leger må henvise til abort uansett hva de måtte mene om abort som privatpersoner. Når jeg treffer en lege har jeg en forventning til at vedkommende velger vekk en del private meninger, og setter meg som pasient i fokus. Samme gjelder lærere som er personlig kristne, det synes jeg er helt OK, men det er ikke OK med forkynnelse i skoletiden.

Forskjellen mellom kongefamilien og disse andre rollene er jo at rolleskille ikke er så tydelig, de er 100% "på" hele tiden. Og hvis rollen avviker veldig fra personligheten (noe den lett kan gjøre i og med at de tross alt blir født til rollen - minner meg forresten om filmen "the Kings speech") så kan dette bli en veldig tung belastning for enkeltpersoner. Men igjen - her er det Håkon som har valgt. Marta Loise har jo også valgt og blitt Fru Behn.


#76

Miss Norway sa for siden:

Kongefamilien kan forresten velge skoler fritt i Oslo fordi de kan kjøre kongebilen sin fort forbi den eviglange køen fra Asker og det helt uten elbil-skilter! Vi kan jo være litt i harnisk for det også. :gjesp: Nok et fortrinn fremfor vanlige folk.


#77

Pelle sa for siden:

Akkurat det er jo også et sikkerhetsmoment, så synes ikke det er så ille igrunnen. I Bærum er det imidlertid også køer i den retningen, og ingen ekstra felt.


#78

Darth sa for siden:

Jeg syns de har gjort et svært kontroversielt valg som kronprinspar, og jeg støtter det ikke.

Særlig begrunnelsen virker merkelig, man skulle vel tro at hvis noen skulle kunne kompensere ungene sine for middelmådig undervisning på skolen, så var det kronprinsparet.

Kronprinsparet er ikke privatpersoner, og særlig for Mette-Marit sin del så er det et valg. Haakon ble født kongelig, Mette-Marit gjorde dette valget, og dette valget innebærer en del forpliktelser. At barna går i offentlig skole er for meg en av de uuttalte forpliktelsene. At de bruker det offentlige helsevesenet en annen.


#79

Heilo sa for siden:

Godt poeng. Marthas barn er ikke tronarvinger, og dermed ville valg av skole for dem vært mye mer av en privatsak enn valget for Ingrid og Sverre.


#80

Darth sa for siden:

At barna til Märtha skal gå på Steinerskole er sånn som jeg ser det helt uproblematisk. Hun har gjort en del valg som har gitt henne denne friheten. Hun er kongens datter, men hun er ikke "kongelig høyhet" og hun mottar ikke apanasje.


#81

Pelle sa for siden:

For øvrig mener jeg man kan bli god i engelsk på svært mange andre måter enn å gå på OIS. Privatundervisning, ferier, skoleopphold i utlandet. MM klarer seg jo fint, mener jeg, så da burde det kunne gå bra for Ingrid også.

Og igjen: Det er HER hun skal jobbe, og ha sitt hovedvirke og vi snakker norsk.


#82

Bille sa for siden:

Ja!

#83

him sa for siden:

Det er vel på grunn av diplomatskiltene? (bare nysgjerrig)

#84

Pelle sa for siden:

Kongefamilien har ikke diplomatskilter?


#85

him sa for siden:

OK. Jeg ville ha trodd det, men det vet jeg ikke (derfor jeg spør). Kongefamilien har diplomatisk imunitet, så vidt jeg vet? De kan ikke arresteres, bøtelegges etc

#86

Bille sa for siden:

Nei, de har ikke diplomatskilter. Jeg har da i tillegg sett MM i kø nedover Bygdøy Allé, og da ikke i bussfilen.


#87

Pelle sa for siden:

Det er jo ganske stor forskjell på en tilfeldig handeltur, og en daglig rutinemessig køkjøring til skolen på samme tidspunkt hver dag. Uten at jeg skal påberope meg å være en sikkerhetsekspert, hehe.


#88

him sa for siden:

Måtte sjekke. Kongen har i alle fall imunitet (fant ikke noe på de andre i farten), men ikke diplomatisk imunitet (han er i egen klasse)

#89

Miss Norway sa for siden:

Storesøsters viktigste argument for å flytte over til OIS til høsten er klassestørrelsen. De er 17 i hver klasse der, mot 29 på hennes nåværende skole.

Pluss at all undervisning er på engelsk, det gleder hun seg til.


#90

Kanina sa for siden:

Det er helt klart forskjell på å lære engelsk (på et godt nivå, for all del) i vanlig skole, og å bruke engelsk som arbeidsspråk. De kunne ha flyttet ut av landet i stedet, men da blir jo nærheten til "folket" enda mer fraværende. Jeg har forståelse for at Ingrid Alexandra utdannes til noe helt annet enn våre barn, på alle mulige måter. Når det er sagt, skjønner jeg jo godt argumentene som er beskrevet over her. Kanskje de kan kompensere ved å sende henne i skolekorps i Asker? :knegg:


#91

Pelle sa for siden:

...men engelsk er da ikke mer arbeidsspråk for de kongelige enn det er for min nabo som er ingeniør og jobber i et internasjonalt firma stasjonert i Norge? Hoveddelen av det kongelige arbeidet foregår i Norge, på norsk.


#92

noen sa for siden:

Enig med Pelle. Jeg synes det er viktigere at et kommende statsoverhode får den dannelse som ligger å gå i den offentlige, norske skolen enn at hun lærer flytende engelsk før hun er 18. Det siste vil kunne oppnås gjennom utenlandsstudier senere (noe hun antakeligvis kommer til å gjennomføre).


#93

Drømmedama sa for siden:

Hva Kronprinsparet vurderer er best for Sverre Magnus er én ting, jeg er langt mer negativ til valget de har tatt for Ingrid. Hun er tross alt vår fremtidige monark, og med dette skolevalget fjernes hun i enda større grad fra folket.
Jeg tror skolegang i den offentlige enhetsskolen vil kunne gi henne verdifull kompetanse som hun ikke så enkelt vil kunne få på andre måter i det miljøet hun ellers vokser opp i. Engelskkunnskap er jeg helt trygg på at kronprinsparet vil kunne ordne på andre måter for sin datter.
Jeg er forresten overrasket over hvordan den offentlige skoles engelskundervisning disses overalt, vi har tydeligvis hatt skikkelig flaks med alle de tre offentlige skolene våre tre skolebarn får/har fått engelskundervisning ved, barna mine kommuniserer godt med våre engelsktalende gjester, leser engelske bøker, gjør seg godt forstått når vi er ute og reiser og har i det hele tatt et langt bedre engelskgrunnlag enn vi voksne hadde på samme alder.


#94

Bille sa for siden:

Jeg synes den der "den norske skolen er elendig og langt bak alle andre sammenlignbare land"-mentaliteten bare brer om seg. Tull og tøys.


#95

emm sa for siden:

Det er sagt mye klokt her. Jeg tenker at vår fremtidige dronning kanskje i større grad vil ha sitt virke utenlands, som representant for Norge, døråpner osv. Jeg tror at den konglige rollen i Norge forandrer seg like mye i takt med resten av verden, som alt annet, til tross for at det er et merkelig sett å organisere oss på. :nemlig: Verden blir mindre, og en reise som fikk ti sider oppslag i Se og Hør for 20 år siden, er i dag knapt en notis. "Kongen i Australia sa du, jaja, jojo"

Og man skal heller ikke se bort i fra at de vil gi henne flere ben å stå på, slik at hun letter kan velge et yrke som f.eks diplomat om hun ikke blir dronning. Det er jo kjent at kronprinsen selv hadde slike tanker, så det kan være at han ønsker større valgfrihet uten de helt store ofrene for sin egen datter. Jeg vil også tro at et ønske om å la datteren lære god engelsk tidlig bunner ut i et savn han kanskje hadde selv som barn. For selv om man har engelsk på norsk skole er det et stykke derfra til å kunne snakke og følge en samtale som tiåring.

Alle kommentarer på diverse nettaviser gjør meg helt oppgitt, de fleste går på MM og hennes stormannsgalskap, og at Kronprinsen kun følger hennes ønsker i alt og et. Han er så luuurt lizzom.


#96

Tjorven sa for siden:

Det er da ingenting i veien med engelskundervisningen i norsk skole, er det vel? Jeg var 16 år første gang jeg møtte amerikanere som lurte fælt på hvilken stat aksenten min kom fra, for den var litt "annerledes". Og jeg var ikke engang spesielt flink i engelsk; verken skriftlig eller muntlig. Og nå starter de med engelsk i førsteklasse.

Så akkurat det argumentet synes jeg rett og slett ikke holder. Det kan være gode grunner, men dette er ikke ett av dem.


#97

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig. Min sønn er nå ferdig med fjerde klasse, og er fullstendig i stand til å kommunisere og lese på engelsk. Da han var ferdig med andre klasse forsto han det meste, men kunne ikke bygge gramatikalsk korrekte setninger.

Selvsagt er uttalen hans preget av at han er en norsk kid, men ungdom nå snakker med mye mindre aksent enn min generasjon - mitt inntrykk er at de aller fleste snakker en genereisk amerikansk dialekt.


#98

Kanina sa for siden:

Forskjellen er jo at Ingrid Alexandra kan ta utgangspunkt i at hun kommer til å ha en internasjonal karriere, og kan forberede seg best mulig nå, så trenger hun ikke forbedre engelsken sin når hun en dag trenger det, mens foreldrene til naboen din ikke akkurat kunne anta at sønnen deres ville trenge engelsk som arbeidsspråk når han ble stor. Det er en stor overgang fra å ha engelsk som skolefag, til å bruke det aktivt hele tiden. Det merker jeg veldig godt når jeg underviser studenter, som får panikk av at pensum er på engelsk. Selv om det jo går seg til. Jeg mener bare å si at jeg ikke egentlig synes at det at kongefamilien velger bort vanlig skole er noen kritikk av engelskundervisningen på vanlig skole.
Så kan det jo diskuteres hvorvidt det å kunne flytende engelsk er et viktigere argument enn å sosialisere med Folk Flest, da, og der er jeg nok mer enig med flere av FP-erne over her.


#99

Tjorven sa for siden:

Det er nok forskjell på skolene, for selv om min datter regnes som svært flink på skolen så er hun ikke i nærheten av å være i kategori "forstå engelsk" når hun nå går ut 3. klasse.


#100

Tallulah sa for siden:

Egentlig på siden, men jeg tror veldig mange bør forberede seg på å ha engelsk (eller kinesisk og japansk) som arbeidspråk.

Det er sikkert forskjell på barn også. Dette var da etter noen uker i USA. Han forsto det meste som ble sagt til ham, og på barne-TV, og han begynte å referere til alle smaker på engelsk. "Denne brusen smaker grape, mamma". :humre: Han leste og forsto også noe engelsk, ubevisst. Vi la merke til det fordi han spurte om ting som fordret at han måtte ha lest noe.

Nå sitter han jo mye på youtube og ser på gameplays hvor det snakkes engelsk kontinuerlig, og engelskundervisningen er ganske mye mer intensiv nå i fjerde.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.