Jeg satt nylig og tenkte på middagsretter vi spiste da jeg var liten som jeg ikke lenger spiser nå. Jeg husker vi spiste blodpudding med sirup på (og potetmos til tror jeg). Jeg minnes at jeg likte det da, men jeg vemmes ved tanken nå og har ikke spist det siden jeg var liten. Vi hadde grøt hver eneste lørdag, og det har ført til at jeg nå kun spiser grøt som julelunsj. Pappa pleide å ha rosiner i grøten, noe jeg elsket som liten, mens jeg nå ikke kan utstå tanken på oppbløtte rosiner i grøt.
Mannen min fikk enda mer eksotiske middagsretter, f.eks. lungemos eller morens oppfinnelse, "løgnasa", som rett og slett var skiver av brød smurt med rå kjøttdeig på begge sider, og så stekt i panne og servert med løk og remulade.
Andre som har gode, eller mindre gode, minner om barndommens middager?
Jeg tror ikke jeg ble eksponert for så mye sært (med mindre man regner sildball som sært?), men jeg husker at det tydeligvis ikke eksisterte andre grønnsaker enn poteter og til nød noen gulerøtter da jeg var liten. Alt grundig ihjelkokt, selvfølgelig.
Stekt makrell med persille, rømme og kokt potet, servert med kald rabarbrasuppe til drikke. -makrell kan jeg styre min begeistring for og tilberedt ikke selv. Rabarbrasuppe er nydelig.
Stekt flesk med hvit saus og poteter- farmormiddag som smakte godt,men som jeg aldri har laget.
Fleskepannekaker- veldig godt i grunnen, men med eggallergiker er det ikke ideelt.
Orientalsk gryte fra Toro- savnes ikke i grunnen
Joikakaker-savnes ikke
Spaghetti a la capri- elsket som barn. Nå kan jeg styre min begeistring.
Hønsefrikasse- nydelig! Dessverre bare laget et par ganger i voksen alder.
Plukkfisk- veldig godt, bør lages
Fruktgrøt/kompott dessert laget på saft og syltetøyrester- veldig godt.
Ja, det spiste vi også innimellom, og meksikansk gryte. Mamma laget det meste fra bunnen, mens Pappa laget mye med halvfabrikata. Jeg har aldri spist det siden og bruker svært sjelden halvfabrikata nå i voksen alder.
Det beste jeg visste som barn var lever i fløtesaus. Det har jeg ikke spist de siste 20 årene, i alle fall.
Ellers husker jeg med gru blodpudding med sirup eller sukker og spekesild og poteter. Jeg hatet det som barn, og jeg skal aldri utsette meg selv for det igjen! :niks:
Vi spiste også grøt hver eneste lørdag. Sånn ved 13-tiden. Og så var det gryterett på kvelden. :p
Lungemos her også. Synes det var godt, jeg. Mamma skilte seg og fikk ny kjæreste sent på 80 tallet og han puttet stekte poteter oppi lungemosen og jeg synes det var kjempegodt. Kunne aldri tenke meg å ha noe sånt nå. :o
Vi spiste også ofte lever. Jeg husker den sausen. Helt greit men lager det ikke selv, nei.
Jeg er vant til mølje på dagen på julaften og nyttårsaften. Møljebrød oppbløtt i ribbekraft med fett over. Spiste det hver eneste jul helt til jeg fikk barn. Da hadde jeg ikke tid til å dra noe sted på julaften-dagen og julaftenselskapet ble flyttet hit til oss. Savner det ikke. :cool:
Jeg husker det var litt fint å spise sånne tørre terteskjell med hvit saus som det var ulike grønnsaker og biter av fiskepudding(?) i da jeg var liten. Jeg likte det ikke noe særlig, og spiste skjellene med hvit saus på.
Fiskepudding stekt i smør hadde vi også ofte da jeg var liten. Har aldri hatt det i voksen alder. Lever hadde vi noen ganger, det spiser jeg heller ikke. Blodpudding liker jeg godt, så det hender jeg steker det fortsatt.
Blodpudding med sirup og Trondheimssuppe (Tynn havregrynssuppe med rosiner) husker jeg vi spiste til farmor, men det har jeg ikke spist etter jeg ble voksen. Lungemos hadde vi også noen ganger.
Fiskepudding hadde vi ofte på brødskiva som middag, evnt Pasta a la Capri og annen hermetisk middag. Mye hel-/halvfabrikata. Lite grønnsaker. Ikke mye som frister i dag.
På nyttårsaften hadde vi fondue med biffkjøtt og ost. Det kunne jeg godt tenkt meg å prøve igjen.
Potetball. Jeg liker det, men har ikke spist det siden jeg var barn. Fryktelig tidkrevende å lage, innbiller jeg meg. Blodpølse med sirup. Jeg tror ikke jeg syntes det var fælt, men det har ikke falt meg inn å kjøpe det i voksen alder. Fiskekaker i brun saus, kjøttsuppe og lapskaus spiser jeg heller ikke lengre, for det liker jeg ikke.
Jeg har aldri laget plukkfisk selv, men det er kun fordi jeg ikke kommer på det. Elsker plukkfisk. Hos oss er det hvitsaus, fisk (gjerne røykt torsk) og poteter i terninger, og raust med gressløk, evt vanlig løk. Mmmmmm
Blodpudding, lever, hvalbiff, wienersnitzel. Påleggmessig spiser jeg ikke lenger epleskiver med ripsgele eller appelsinskiver på brødskiva. Ikke spiser jeg ristet brød med masse smør og sukker på heller.
Noe jeg heller ikke spiser, men som jeg faktisk savner, er kleppsuppe, melkesuppe og fiskball/blandaball.
Den versjonen jeg er oppvokst med er en slags grov potetmos som ble blandet med kokt fisk (sei eller torsk vil jeg tro). Servert med gressløk. Grusomt syntes jeg da jeg var liten, tror ikke jeg hadde likt dte nå heller.
Lever med fløtesaus. Betasuppe med byggryn. Sommerkoteletter (koteletter med ananasringer og piffi). Kålrulletter (kjøttkaker rullet i kål, og knyttet med hyssing). Lapskaus. Middagspølse i brun saus. Raspeballer. Pølsestappe. Kokt laks, vi ovnsteker alltid. Terteskjell med hvit saus, erter, fiskeboller og reker. Aspik (sånn brun gele med sjømat og grønnsaker i). Stekt blodpudding.
Samt stort sett alt av desserter. Kompotter av kirsebær og svisker, tilslørte bondepiker, prinsessepudding, karamellpudding, sjokoladepudding osv, og fruktsuppe. Hver lørdag pleide vi å ha fleskepannekaker med fruktsuppe til.
Hvalbiff, leverkaker, blandaball (grøss og gru), og ihjelkokt torsk servert kun med kokte poteter og smeltet smør. Stekte svinekoteletter med stekesky og kokte poteter.
Potetball spiser vi ikke på hverdagen nei, for det tar unektelig lenger tid enn det meste annet vi spiser. Et par timer i alle fall. i siden jeg først koker en svineknoke en times tid eller mer, selve ballene er vel ikke oppi mer enn tre kvarter til en time, alt ettersom. Det er godt.
Blodmat har jeg aldri spist, og egentlig er det lite mat fra barndommen jeg husker som så grusom at jeg ikke har gjentatt det som voksen, med untan av røykatorsk med vhit saus og bacon og kokt potet. Røkt torsk, jeg brakk meg sist jeg spiste det, det er nok over 20 år siden, og jeg har ingen intensjon om å spise det igjen.
Fiskekaker i brun saus husker jeg forresten at vi spiste ja, det lager jeg ikke, men det handler mest om at jeg ikke kommer på det, tror jeg. Ja, det var butikkkjøpte fiskekaker med lite fiskesmak, ellers hadde jeg nok ikke likt det.
Vi spiste forresten en god del italiensk gryte fra Toro... Har prøvd i voksen alder, det var ikke det samme nei...
Vi er ikke de som lager alt fra bunnen, her i huset er tomatsaus alltid fra glass, og jeg synder til og med og lager tomatsuppe fra pose.
(Jeg takler ikke smaken av melk, melkemat, grrøt kokt på melk, eller reine melkeprodukter, og jeg har ikke drukket melk siden jeg var gammel nok til at mor respekterte et nei. Jeg spiser yoghurt, men da må jeg kamuflere smaken i munnen med noe annet i ettertid. :sparke: )
Min søster serverte en dag sin favorittbarndomsdessert, hun skrøt og skrudde forventningene i været hos min mann. Stor var skuffelsen da hun kom med kald, kokt ris, tyttebærsyltetøy, sukker og melk. Han er enda ikke kommet over det.
Jeg tror faktisk jeg kunne spist alt jeg fikk servert som barn nå også. Lever har jeg ikke spist på mange år, men jeg ville likt det. Samme med hvalbiff.
Plukkfisk har jeg ikke laget selv, men har spist på jobb, kjempegodt synes jeg enda! Jeg husker jeg hadde bestilt det på sykehuset etter å ha ligget inne på isolat en uke. Var så skuffet da jeg ble skrevet ut før middagen kom, for jeg hadde jo gledet meg til plukkfisk.
Jeg husker bare blodpudding. Mamma elsket det.
Også eggedosis. Jeg har skikkelig flotte barndomsminner om eggedosis. Det var lykke når mamma serverte det. Lagde det til jentene mine, de var ikke like begeistret for å si det sånn. :knegg:
Smørgrøt ja. Og så spiste vi grillkylling med "franske poteter" (potetgull...) eller ostesuffle på lørdagskvelden. Og en halv gris eller lam på kjøkkenbordet vekker minner.
Husker endel desserter fra barndommen. Varm melk med egg/melboller i, med sukker og kanel på. Rødgrøt, eplegrøt, sviskesuppe, fruktsalat. Det har vi aldri nå. Vi hadde som regel ikke ferdigmat av noe slag, det ble laget mye fra bunnen, og gjerne fryst slik at det var enkelt å lage på hverdager. Lever ble endel brukt. Det liker jeg ikke den dag i dag. Blodklubb med sukker. Hmmm. Broren min og jeg var endel alene, og da hendte det vi kjøpte grillet kylling eller kyllingvinger og spiste det med loff og paprika potetgull. Det var jo skikkelig sunt! :knegg: Ja, også kom jo spaghetti ala capri på boks, det har jeg nok ikke smakt på 30 år.
Jeg elsket begge deler! Vi hadde også lungemos og kjøttpudding. Hiawata ønsker seg støtt og stadig fiskeboller i hvit saus, det har vi spist kun to ganger. Og de to gangene er de eneste etter at jeg flyttet hjemmefra.
Vi hadde også mye lørdagskylling: sånne kyllingbiter i form, og grøt laget på grovt mel. Den grøten var ganske fryktelig.
Jeg har spist MYE fiskelever. Husker at jeg syntes det var helt ok. Spiste det helt til jeg var 20, men sluttet da jeg tok mannen min med hjem for første gang, og han ble servert dette til første måltid. Minnes med fornøyelse hans sjokkerte fjes.
Fiskepudding blir nok aldri laget på mitt kjøkken, ei heller kjøpte fiskeboller i hvitsaus. Har hatt hjemmelagede fiskeboller et par ganger etter at jeg fikk barn, men det er så lenge siden at sønnen nok ikke kan huske å ha fått det servert.
Semuljepudding og pollentapudding med rødsaus kom jeg på for en stund siden og laget det noen ganger. Gubben og jeg syntes fortsatt at det var veldig godt, men sønnen ble ikke overbevist. Eggedosis har jeg også helt glemt. Ser at det er en god del ting dere nevner som også har gått i glemmeboken, sånne ting som jeg syntes var godt. Tror jeg må gå gjennom innleggene her når jeg skal lage middagsplaner fremover.
Hønsefrikassé, røkt kolje og rekcoctail. Blomkål med ostesaus, melon med skinke og bankekjøtt. Tilslørte bondepiker og semulegrynsgrøt. Toroposer. Potetgull til maten, altså på tallerkenen til stekt kjøtt. Potetmos på pose, lange pølser og amerikansk grønnsaksblanding. Ostesufflé.
Det er endel retter som jeg fikk servert hjemme og hos besteforeldrene mine, som ikke har vært i bruk de siste årene. Ikke fordi jeg ikke likte dem da, noen av dem ville jeg nok fortsatt synes var ganske gode på en nostalgisk måte.
Kan nevne fiskekaker i brun saus med poteter, grønnsaker og makaroni til. Bestemor var flink til å lage mat, dette var hjemmelagde fiskekaker i hjemmelaget saus, og makaronien var nesten det beste - alltid riflete, og jeg tror hun hadde smør og ost og muligens egg i den. Tilsvarende rett bare med middagspølser. Og der var det også mange desserter som ikke er så ofte å få lenger: Semulepudding med rød saus (det er jo kjempegodt!), sagosuppe, polentapuddinhg, Trondheimssuppe (det lager jeg en sjelden gang), fruktsuppe, rødgrøt osv.
Ellers husker jeg stekt torskerogn fra boks med revet gulrot og potet og rømme til, det likte jeg veldig godt. Faren min stekte også noen ganger en slags tykk servelat i skiver. Og på åttitallet kom vel Toro-gryterettene inn i de fleste hjem, de savner jeg IKKE. Vi hadde mest hjemmelaget mat, men det hendte vi hadde hermetikk som Joikakaker, fiskeboller i boks og sånt, det har vi aldri.
Blodpudding, lungemos og Toros Italiensk gryte er de jeg kommer på. Ble servert mye Toromat. Jeg bruker lite fra Toro nå og aldri gryteretter, men jeg vemmes ikke om jeg feks får servert en eller annen gryterett borte hos folk fordi så fremt det ikke er italiensk.
Middagspølser og spaghetti. Vi har nesten aldri pølser, og ikke med spaghetti til.
Stekt rogn med poteter og grønnsaker.
Stekt fiskepudding.
Fiskekaker i brun saus med poteter, grønnsaker og makaronistuing. (Det burde jeg egentlig lage en dag)
Jeg vokste opp vegetariansk, og det er en del av de rettene jeg ikke lager som voksen. Mye var indiskinspirert, og det var MYE karri i der meste. Så jeg spiser ikke karri i dag. Typiske retter var blomkålsaag (blomkål med karri), kfløtebrokkoli, stekt amerikansk blanding med ost (:grøsser:) og spinatpai.
Jeg var veldig glad i lungemos. Jeg husker at jeg moste potetene mine og skar opp (de hermetiske) rødbetene i bittesmå biter og lagde en grøt av det hele. Den ble knall rosa og så helt grusom ut, men jeg elsket det. :hjerter:
Jeg tror ikke at ungene mine hadde jeblet i nevneverdig grad.
Moren min var ganske så dårlig på å lage middag, så det gikk fryktelig mye i hermetikk og poser hjemme hos oss. Det er ikke mye av det jeg savner, nei.
Men jeg ble en ganske god kokk selv relativt tidlig. Dessverre hadde jeg ikke særlig ernæringsfokus, men jeg lagde verdens beste semulepudding med rød saus. :nam:
Stekt rogn, stekt blodpudding sammen med stekte eplebiter, samt lever. Jeg elsker alt sammen fremdeles, men mannen min hater det. Og spagetti på boks! A la Capri, heter det visst i dag. Jeg fikk det alltid hos mormor når jeg fikk velge middag, og jeg synes ennå det er knallgodt, så jeg serverer det ennå enkelte ganger til meg selv når jeg er alene. :o
Når vi ungene fikk lage middagen selv, vanket det oftest pizza med ketchup, røkte kjøttpølser og gulost. Med mengder av eggedosis til dessert.
Brødskiver med pizzafyll fra boks. Og ost oppå. Lettvint pizza. :humre: dette likte jeg faktisk.
Salat: noe grønt, agurk, tomat, egg, majones. Mine foreldre hadde også skinke fra boks oppi.
Lørdagskylling med ris. Nam nam.
Hverdager:Fiskekaker/ middagspølser i brun saus med poteter. Likte aldri.
Røkt fisk. Neitakk.
Fiskepinner. Aldri spist som voksen
Ertesuppe, hjemmelaget. Helt ok.
Wienersnitzel. Ok da, spiser ikke nå.
Kokte grillpølser. Neitakk, men godt da.
Hønse/ lanmefrikassé: aldri laget, men husker det som veldig godt
Ulike Toro- gryter. Likte dengang. Ofte servert ved festlige anledninger som nyttår. Med eksklusive tilbehør som salat og baguetter.
Jeg tror jeg spiser det aller meste. Om jeg lager det selv er dog en annen ting. Vi spiste aldri blodpudding, lungemos og den slags hos oss, ei heller grøt eller fleskepannekaker. Vi spiste ikke mye av det som blir plukket frem som "sært" her i tråden. Vi hadde joikaboller (som vi spiser enda!!), spaghetti, kjøttpudding, fiskeboller, fiskekaker, koteletter, kjøttkaker, oksefilet og steker ol. Skulle jeg nevne noe så må det være flesk og duppe - det spiste vi mye av og det har jeg ikke spist siden jeg flyttet hjemmefra. Men det er jo veldig, veldig godt, så det er jo faktisk noe man kan ta med seg for litt variasjon videre. Hmmm ...
Å herlighet, den husker jeg! Men det pizzafyllet har jeg faktisk aldri smakt.
Det fantes ikke halvfabrikata hjemme hos oss før jeg ble tenåring og kom ravende med Mr.Lee nudler og lasagnepakker i håp om å få lasagne - det var det ingen av mine foreldre som laget. Ikke spiste vi grøt heller, pappa var liten under VK2 og spiste grøt morgen, middag og kveld i flere år, så han tålte ikke lukta engang.
Jeg tror ikke det er mye som ble laget da jeg var liten som jeg ikke spiste.
Unntaket var blodpudding og rømmegrøt. (ikke sammen da :p)
Ellers hadde vi grøt annenhver lørdagsformiddag, de andre lørdagene hadde vi betasuppe (fra pose). Dette fordi jeg elsket suppa, og broren min elsket grøt.
Den lørdagslunchen ble inntatt på kjøkkenet med radioen og radioteateret med lørdagskrimen på. Det var stas!
Det var egentlig lite halvfabrikata hos oss. Det eneste jeg husker er faktisk betasuppa.
Vi bodde sammen med mamma og mormor, og det var for det meste mormor som lagde mat i ukedagene og hun lagde nydelig mat.
Torsketunger var det ekleste jeg visste da jeg var liten, og har ikke spist det siden jeg flyttet hjemmefra. Jeg likte veldig godt blodpudding, men av en eller annen grunn har det også gått ut av kostholdet.
Grøt hadde vi hver lørdag, nå har vi det hver lillejulaften. Sild er godt, men jeg liker ikke lukta som setter seg overalt, så det spiser vi ikke (hjemme) lenger.
Her var det mye kjent, og en del jeg nesten hadde glemt! Det er masse ting vi spiste i oppveksten som jeg ikke spiser nå, men veldig lite jeg har valgt bort fordi jeg ikke likte/liker det. Jeg mener å huske at jeg likte det meste vi spiste, og når jeg tenker tilbake, tror jeg jeg ville likt det meste nå også.
Vi spiste mye fisk, som vi fisket selv eller kjøpte fersk. Kokt torsk var ikke akkurat favoritten da jeg var barn, men jeg syntes det var greit, og det var jo veldig god, fersk fisk. Stekt sei med stekt løk og rømme syntes jeg var kjempegodt. Stekt flyndre også. Salt uer likte jeg, og salt torsk med stekt flesk, og boknafisk, og spekesild med rå løk og gulrotstuing. Og stekte torsketunger i fløtesaus. :nam: Fiskeboller var den eneste hermetikkmaten jeg kan huske at vi spiste, og det hadde vi av og til når pappa var borte, for han likte ikke det så godt, men det gjorde vi andre. Fiskekaker lagde foreldrene mine selv, og de er gode. Og fiskegrateng av restefisk.
Vi spiste en del blodpudding, det har jeg alltid likt. Vi lagde det selv noen ganger også, både det og blodpannekaker - alt sammen servert med sirup, akkurat det ville jeg kanskje likt mindre nå enn da.
Stekt lever med fløtesaus syntes jeg var helt greit. Kjøttkaker er noe jeg aldri lager selv, men likte veldig godt, selv om jeg ikke likte ertestuingen vi alltid hadde til. Alt av kjøtt likte jeg godt, unntatt røkt svinekam, som jeg aldri har syntes var noe særlig - men jeg spiste jo det også. Lammefrikasse forbinder jeg mest med mormor. Vi spiste mye reinsdyrkjøtt, både som stek, finnbiff, i klar kjøttsuppe og som kjøttdeig til spaghettisaus og pizza. Aspic husker jeg at jeg syntes var så kult, det var "klubbmat" når mamma hadde syklubb. Jeg likte å hjelpe til med å dandere grønnsaker og reker før vi helte på den flytende geleen.
Vi brukte forresten en del hermetiske grønnsaker, det er vel blant de få tingene jeg ikke liker så godt nå lenger, selv om jeg likte både hermetisk asparges og hermetisk sopp den gangen. Hermetisk frukt var også en vinner når det gjaldt dessert!
Andre desserter jeg likte godt, men ikke har spist på veldig mange år, er sago- og semulepudding. Trondheimssuppe husker jeg også. Til søndagsdessert var det gjerne sjokoladepudding med krem eller gelé med råkrem.
Vi brukte veldig lite posemat, det eneste jeg kommer på er dessertpuddinger og gelé, og så tomatsuppe, som vi ofte hadde sammen med pannekaker på fredagene.
Én ting jeg ikke spiser lenger forresten er en påleggskombinasjon jeg fant opp da jeg kom hjem ettermiddagen 17. mai i russetiden og var rimelig hung over (så det regnes vel ikke som noe barndomsgreie i grunnen). Mamma og pappa hadde hatt buffet og jeg plukket blant restene og laget smørbrød av ristet loff med potetsalat, sennepsaus og russisk kaviar. :knegg: Jeg spiste MASSE av det i årene etterpå, men har ikke spist det på i alle fall 10 år. Ikke akkurat det som frister mest vil jeg si.
Jeg har en kresen mann, så enkelte ting spiser jeg bare hos mamma.
Stekt eller kokt makrell.(Kald kokt makrell er den ultimate sommerrett for meg.)
Spekesild med kokte poteter og gulrotstuing. :nam:
Hønsefrikasé.
Lammefrikasé.
Her oppe er landgang slike lange osteloff. Selges på flere bakeri, med blant annen ost og skinke, pizzafyll, eggerøre og laks etc.
Den med pizzafyll var veldig populær når vi var unger, hvis jeg en sjelden gang kjøper meg det nå, er det med ost og skinke.
Der jeg kommer fra er landgang baguette med ost og skinke (og gjerne purre og majones også, varmet i mikro så osten smeltet litt). Det kjøpte vi gjerne på bakeriet i lunsjen.
Nypesuppe og fruktgrøt fra pose husker jeg også. Det var søndagsdesserter hos oss. Det samme med sånn halvfabrikata sjokoladepudding, karamelpudding eller mandelkjernepudding. Også spiste vi hermetiske fersken eller pærer, minnes jeg.
De eneste jeg ble servert til middag som jeg ikke serverer er armeridderer og pannekaker, rett og slett fordi jeg ikke ser på de som fullverdig middag.
Ellers har jeg servert både blodpudding, lungemos og morrpølse. Jeg syns det smaker helt grett og så er det så er det alltid kjekt å se reaksjonen til ungene, de blir jo helt på tur :fnis:
Ellers så er forskjellen på det jeg fikk servert og det jeg serverer at vi nå bruker mye mere grønnsaker.
Min mor brukte mye ferdige produkter, jeg lager mer fra bunnen av. Minnes enda vonde ferdig kjøttkaker fra gilde.
Jeg har likt meg på kjøkkenet, min mor mistrives der og laget bare mat for hun måtte, ikke av glede. Så det har nok hatt litt å si på kvaliteten på maten.
Lever i fløtesaus, hvalbiff, nyrer i brun saus. Jeg likte det godt, men spiser det ikke nå, ikke så veldig lett å få tak i heller. Mange andre retter fra barndommen spiser jeg hos foreldrene mine, eller mamma lager når hun er på besøk. Kjøttkaker i brun saus, svinekoteletter i brun saus med surkål, røkt blåkveite med hvit saus med gulrøtter i.
Seibiff med løk og brun saus, fiskekaker i brun saus, plukkfisk og plukkfiskkaker, avkokt makrell og laks, ingenting av dette har jeg laget selv, men likte da jeg var barn. Vi har generelt lite sausemat, ungene er ikke glade i sauser, mens jeg ble reddet av saus da jeg var barn. :knegg:
Jeg vokste nærmest opp på kokt potet med smør som smelter. Det var ikke en rett som ble servert, men det var det jeg spiste når jeg ikke likte fiskemiddagen, et var jo ganske ofte...
Sviskegrøt og rabarbrasuppe, ja! Det er desserter jeg også husker med glede, men som jeg aldri har laget selv. (Delvis fordi jeg mistenker at Poden ikke ville like dem noe særlig.)
Ja, det var jo veldig vanlig og populært. Dere er så veldig Toro-snobbete, alle sammen! :knegg: Jeg er ikke akkurat overrasket. Så seint som på søndag tilberedte jeg en kyllinggryte fra Toro til middag, med påfølgende restesuppe dagen derpå. Helt utmerket! :vilha:
Som vanlig ligger min familie en generasjon eller to etter, så her er det hermetikken som har måttet vike, mens Toro fortsatt lever i noen grad. Joikakaker, oksehalesuppe fra boks, lapskaus og spagetti à la Capri var ukentlig kost hos oss, men er ikke videreført av meg i voksen alder.
Ferdigkjøpt selskapsdressing har jeg ikke spist i voksen alder, men likte godt da. Salat med kinakål, alt mulig og mais. Pariserpizza. Smørgrøt. Lungemos. Kleppsuppe/ melk. Maxboller.
Mye Toro hos oss også, ingen fare, Bluen! :knegg: Vi hadde til og med mexikansk gryte her om dagen, de to eldste barna elsket det, hehe. Jeg kan styre meg, mest pga. tidlige festerfaringer med vodka, juice og nevnte gryterett. :skremt:
Sviskegrøt likte jeg ikke fordi det av og til var steiner i.
Min mor laget egentlig mye hjemmelaget, men er nok en sånn person som har velsignet Toro- inntoget og forbarmet seg over lettvintheten. Nå lager hun omtrent bare Toro- mat og jeg mistenker at hun selv synes det er smart og moderne.
Toro er for all del blitt bedre enn hva det var, mindre palmeolje og natriumglutamat, og vi bruker jo annen halvfabrikata, så det er ikke for å snobbe vi velger det bort. Det er bare disse suppene, buljongene og gryteblandingene vi aldri kjøper lenger. Vi spiser det hos svigers av og til, og synes hver gang det smaker skrekkelig salt. Rett og slett ikke verdt den lille tida man måtte spare. Vi har dessuten fått stavmikser siden åttitallet.
Å kom på en ting til: micro- mat. Min mor hadde egen oppskriftsbok med de deiligste middagsretteran kunne lage i microen. Fryse- pizza ble delig og myk og ikke sånn ekkel og sprø som i stekeovnen.
Torogryte til lørdagskos og spagetti a la Capri kommer også her høyt på listen over ting jeg ikke spiser i dag, sammen med hermetisk frukt og sopp/asparges. :knegg: Ellers kan jeg styre min begeistring for småsteik, plukkfisk (uten poteter, med hvitsaus jevnet med egg) og fiskekaker/pølser i brunsaus.
Mye av det dere nevner er ting jeg elsker og fortsatt spiser jevnlig, som blodpudding (hjemmelaget, vel å merke), røkt torsk og hvalbiff (men rosastekt/grillet, ikke hjelkokt i fløtesaus).
Gudene vet, men det er i hvert fall frysetørret, og gir en rar ettersmak og en seig konsistens. Den frosne er visstnok bare kokte poteter som er most og frosset.
Jeg synes også dere er Toro-snobbete. Vi serverte faktisk Toros Rondane-gryte i dåpen til yngstemann. Nå ville jeg vel ikke gjort det, men det var veldig populært.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.