Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barndomsretter du ikke lenger spiser

#1

Myria sa for siden:

Jeg satt nylig og tenkte på middagsretter vi spiste da jeg var liten som jeg ikke lenger spiser nå. Jeg husker vi spiste blodpudding med sirup på (og potetmos til tror jeg). Jeg minnes at jeg likte det da, men jeg vemmes ved tanken nå og har ikke spist det siden jeg var liten. Vi hadde grøt hver eneste lørdag, og det har ført til at jeg nå kun spiser grøt som julelunsj. Pappa pleide å ha rosiner i grøten, noe jeg elsket som liten, mens jeg nå ikke kan utstå tanken på oppbløtte rosiner i grøt.
Mannen min fikk enda mer eksotiske middagsretter, f.eks. lungemos eller morens oppfinnelse, "løgnasa", som rett og slett var skiver av brød smurt med rå kjøttdeig på begge sider, og så stekt i panne og servert med løk og remulade.

Andre som har gode, eller mindre gode, minner om barndommens middager?


#2

Cuyahoga sa for siden:

Jeg tror ikke jeg ble eksponert for så mye sært (med mindre man regner sildball som sært?), men jeg husker at det tydeligvis ikke eksisterte andre grønnsaker enn poteter og til nød noen gulerøtter da jeg var liten. Alt grundig ihjelkokt, selvfølgelig.


#3

Guava sa for siden:

Stekt makrell med persille, rømme og kokt potet, servert med kald rabarbrasuppe til drikke. -makrell kan jeg styre min begeistring for og tilberedt ikke selv. Rabarbrasuppe er nydelig.
Stekt flesk med hvit saus og poteter- farmormiddag som smakte godt,men som jeg aldri har laget.
Fleskepannekaker- veldig godt i grunnen, men med eggallergiker er det ikke ideelt.
Orientalsk gryte fra Toro- savnes ikke i grunnen
Joikakaker-savnes ikke
Spaghetti a la capri- elsket som barn. Nå kan jeg styre min begeistring.
Hønsefrikasse- nydelig! Dessverre bare laget et par ganger i voksen alder.
Plukkfisk- veldig godt, bør lages
Fruktgrøt/kompott dessert laget på saft og syltetøyrester- veldig godt.


#4

tink sa for siden:

Vi spiser fortsatt blodpudding med sirup på hos oss. Ungene elsker det, mest pga sirupen. Jeg spiste forøvrig ikke det som barn.

Hjemme kunne vi spise stekt fiskepudding med selskap av Kokt potet og spagetti og ketsjup.


#5

Matilda sa for siden:

Halvfabrikata fra Toro. Vi lager ikke alt fra bunnen, vi bruker litt Dolmio-saus og sånt, men suppe og gryte lager vi fra bunnen av.


#6

Myria sa for siden:

Ja, det spiste vi også innimellom, og meksikansk gryte. Mamma laget det meste fra bunnen, mens Pappa laget mye med halvfabrikata. Jeg har aldri spist det siden og bruker svært sjelden halvfabrikata nå i voksen alder.


#7

LilleT sa for siden:

Det beste jeg visste som barn var lever i fløtesaus. Det har jeg ikke spist de siste 20 årene, i alle fall.

Ellers husker jeg med gru blodpudding med sirup eller sukker og spekesild og poteter. Jeg hatet det som barn, og jeg skal aldri utsette meg selv for det igjen! :niks:


#8

GinaK sa for siden:

Vi spiste også grøt hver eneste lørdag. Sånn ved 13-tiden. Og så var det gryterett på kvelden. :p
Lungemos her også. Synes det var godt, jeg. Mamma skilte seg og fikk ny kjæreste sent på 80 tallet og han puttet stekte poteter oppi lungemosen og jeg synes det var kjempegodt. Kunne aldri tenke meg å ha noe sånt nå. :o
Vi spiste også ofte lever. Jeg husker den sausen. Helt greit men lager det ikke selv, nei.

Jeg er vant til mølje på dagen på julaften og nyttårsaften. Møljebrød oppbløtt i ribbekraft med fett over. Spiste det hver eneste jul helt til jeg fikk barn. Da hadde jeg ikke tid til å dra noe sted på julaften-dagen og julaftenselskapet ble flyttet hit til oss. Savner det ikke. :cool:


#9

GinaK sa for siden:

Kom på, Bestefar jaktet på kanin og vi spiste kjempeofte stekt kanin. Utrolig godt.


#10

Nip sa for siden:

Samme her. :)


#11

Einhyrningur sa for siden:

Leverkaker, lever i fløtesaus, blodpuddig, blodpannekaker, torskemager og knekk er det jeg kommer på i farten.

Vi hadde aldri halvfabrikata og jeg var kjempemisunnelig på vennene mine som fikk Toro. :knegg:


#12

Che sa for siden:

Blodpudding (med sukker på for min del) og hermetisk torskerogn.


#13

Myria sa for siden:

Jeg husker at enkelte faktisk serverte disse Toro-gryterettene i barnebursdager. :fnise:


#14

mamaria sa for siden:

Jeg husker det var litt fint å spise sånne tørre terteskjell med hvit saus som det var ulike grønnsaker og biter av fiskepudding(?) i da jeg var liten. Jeg likte det ikke noe særlig, og spiste skjellene med hvit saus på.
Fiskepudding stekt i smør hadde vi også ofte da jeg var liten. Har aldri hatt det i voksen alder. Lever hadde vi noen ganger, det spiser jeg heller ikke. Blodpudding liker jeg godt, så det hender jeg steker det fortsatt.


#15

apan sa for siden:

Ja. Og lever.


#16

Guava sa for siden:

Jeg husker best lukta av lever. Jeg slapp å spise det, men lukta slapp man ikke unna og den var redselsfull.


#17

Guava sa for siden:

Terteskjell er kjempegodt! Det har jeg faktisk bestilt til koldtbord.
Fiskepudding stekt i smør har vi en sjelden gang. Ungene elsker det.


#18

venla sa for siden:

Blodpudding med sirup og Trondheimssuppe (Tynn havregrynssuppe med rosiner) husker jeg vi spiste til farmor, men det har jeg ikke spist etter jeg ble voksen. Lungemos hadde vi også noen ganger.

Fiskepudding hadde vi ofte på brødskiva som middag, evnt Pasta a la Capri og annen hermetisk middag. Mye hel-/halvfabrikata. Lite grønnsaker. Ikke mye som frister i dag.

På nyttårsaften hadde vi fondue med biffkjøtt og ost. Det kunne jeg godt tenkt meg å prøve igjen.


#19

løve70 sa for siden:

Plukkfisk :pføy: Hvordan noen kunne komme på å ødelegge potetmosen med å blande den med fisk var og er uforståelig for meg.

Smørgrøt - fett og godt, men har ikke spist det som voksen tror jeg.

Seibiff med løk - en av de få fiskerettene jeg klarte å få ned, men har ikke spist det som voksen.


#20

Stompa sa for siden:

Blodpølse/-pudding/-pannekaker med sukker, og lungemos. :grøss:


#21

Vianne Rocher sa for siden:

Potetball. Jeg liker det, men har ikke spist det siden jeg var barn. Fryktelig tidkrevende å lage, innbiller jeg meg. Blodpølse med sirup. Jeg tror ikke jeg syntes det var fælt, men det har ikke falt meg inn å kjøpe det i voksen alder. Fiskekaker i brun saus, kjøttsuppe og lapskaus spiser jeg heller ikke lengre, for det liker jeg ikke.


#22

Syrinx sa for siden:

Jeg har aldri laget plukkfisk selv, men det er kun fordi jeg ikke kommer på det. Elsker plukkfisk. Hos oss er det hvitsaus, fisk (gjerne røykt torsk) og poteter i terninger, og raust med gressløk, evt vanlig løk. Mmmmmm


#23

Guava sa for siden:

Det er den varianten jeg også kjenner. Nydelig!
Har aldri smakt plukkfisk med potetmos tror jeg.


#24

Divine sa for siden:

Blodpudding, lever, hvalbiff, wienersnitzel. Påleggmessig spiser jeg ikke lenger epleskiver med ripsgele eller appelsinskiver på brødskiva. Ikke spiser jeg ristet brød med masse smør og sukker på heller.

Noe jeg heller ikke spiser, men som jeg faktisk savner, er kleppsuppe, melkesuppe og fiskball/blandaball.


#25

løve70 sa for siden:

Den versjonen jeg er oppvokst med er en slags grov potetmos som ble blandet med kokt fisk (sei eller torsk vil jeg tro). Servert med gressløk. Grusomt syntes jeg da jeg var liten, tror ikke jeg hadde likt dte nå heller.


#26

DM sa for siden:

Lever med fløtesaus. Betasuppe med byggryn. Sommerkoteletter (koteletter med ananasringer og piffi). Kålrulletter (kjøttkaker rullet i kål, og knyttet med hyssing). Lapskaus. Middagspølse i brun saus. Raspeballer. Pølsestappe. Kokt laks, vi ovnsteker alltid. Terteskjell med hvit saus, erter, fiskeboller og reker. Aspik (sånn brun gele med sjømat og grønnsaker i). Stekt blodpudding.

Samt stort sett alt av desserter. Kompotter av kirsebær og svisker, tilslørte bondepiker, prinsessepudding, karamellpudding, sjokoladepudding osv, og fruktsuppe. Hver lørdag pleide vi å ha fleskepannekaker med fruktsuppe til.


#27

LilleT sa for siden:

Ja, fondue og hvalbiff glemte jeg. Jeg elsket begge deler.


#28

Inagh sa for siden:

Middag:

Lungemos ( :skremt: )
Levergryte/leverkaker
Farsekaker/farseprodukter
Kokte, røkte kjøttpølser i brun saus
Torskerogn
Toro orientalsk gryterett, eller andre torogryter/-supper
Grøt
Makaronisuppe

Blodmat har jeg aldri spist, for mor mi taklet det ikke. :humre:

Pålegg:

Sukker på brødskiva
Sirup
Eple-/apelsinskiver
Tomatskiver med sukker på ( :skremt: )
Sardiner i tomat


#29

Nera sa for siden:

Hvalbiff, leverkaker, blandaball (grøss og gru), og ihjelkokt torsk servert kun med kokte poteter og smeltet smør. Stekte svinekoteletter med stekesky og kokte poteter.

Grøss.


#30

Neket sa for siden:

"Risotto" fra Toro. Herregud, det smakte høgg. Ikke var det risotto heller. :humre:

Kommer ikke på noe annet tror jeg. Eller jo, pasta di Parma - tror jeg stort sett levde på det når jeg gikk på vgs. Vet ikke om det finnes lenger?


#31

GinaK sa for siden:

Semuljepudding med rød saus. :) Og en annen type gryn som var en slags suppe, husker ikke hva det het.


#32

GinaK sa for siden:

Åja, makaronisuppe. Melk og kanel, var det ikke sånn? Det var jo kjempegodt og deilig på kalde dager. :)


#33

Malama sa for siden:

Potetball spiser vi ikke på hverdagen nei, for det tar unektelig lenger tid enn det meste annet vi spiser. Et par timer i alle fall. i siden jeg først koker en svineknoke en times tid eller mer, selve ballene er vel ikke oppi mer enn tre kvarter til en time, alt ettersom. Det er godt.

Blodmat har jeg aldri spist, og egentlig er det lite mat fra barndommen jeg husker som så grusom at jeg ikke har gjentatt det som voksen, med untan av røykatorsk med vhit saus og bacon og kokt potet. Røkt torsk, jeg brakk meg sist jeg spiste det, det er nok over 20 år siden, og jeg har ingen intensjon om å spise det igjen.

Fiskekaker i brun saus husker jeg forresten at vi spiste ja, det lager jeg ikke, men det handler mest om at jeg ikke kommer på det, tror jeg. Ja, det var butikkkjøpte fiskekaker med lite fiskesmak, ellers hadde jeg nok ikke likt det.

Vi spiste forresten en god del italiensk gryte fra Toro... Har prøvd i voksen alder, det var ikke det samme nei...

Vi er ikke de som lager alt fra bunnen, her i huset er tomatsaus alltid fra glass, og jeg synder til og med og lager tomatsuppe fra pose.


#34

Inagh sa for siden:

Jepp, varm melk og kanel! :iiik:

(Jeg takler ikke smaken av melk, melkemat, grrøt kokt på melk, eller reine melkeprodukter, og jeg har ikke drukket melk siden jeg var gammel nok til at mor respekterte et nei. Jeg spiser yoghurt, men da må jeg kamuflere smaken i munnen med noe annet i ettertid. :sparke: )


#35

Rug sa for siden:

Hos min mor får vi fremdeles plommegrøt og sviskegrøt til dessert, det er fantastisk!

Ellers hadde vi mye av det som er nevnt, samt gratinert blomkål med boksskinke som lørdagskos, eller lørdagskylling i aluform.


#36

Rug sa for siden:

Min søster serverte en dag sin favorittbarndomsdessert, hun skrøt og skrudde forventningene i været hos min mann. Stor var skuffelsen da hun kom med kald, kokt ris, tyttebærsyltetøy, sukker og melk. Han er enda ikke kommet over det.


#37

Simone sa for siden:

Fiskepinnar med ketchup. Har prøvd i voksen alder også, men klarar ikkje å få det ned.


#38

millact sa for siden:

Jeg tror faktisk jeg kunne spist alt jeg fikk servert som barn nå også. Lever har jeg ikke spist på mange år, men jeg ville likt det. Samme med hvalbiff.

Plukkfisk har jeg ikke laget selv, men har spist på jobb, kjempegodt synes jeg enda! Jeg husker jeg hadde bestilt det på sykehuset etter å ha ligget inne på isolat en uke. Var så skuffet da jeg ble skrevet ut før middagen kom, for jeg hadde jo gledet meg til plukkfisk.


#39

Lisa sa for siden:

Blodpudding, hvalbiff, lungemos, levergryte, taco, lapskaus, mexikansk gryterett (Toro), fleskepannekaker og syltelabber.


#40

Morella sa for siden:

Jeg husker bare blodpudding. Mamma elsket det.
Også eggedosis. Jeg har skikkelig flotte barndomsminner om eggedosis. Det var lykke når mamma serverte det. Lagde det til jentene mine, de var ikke like begeistret for å si det sånn. :knegg:


#41

Inagh sa for siden:

Eggedosis ja, det hadde jeg fortrengt. :knegg:


#42

Mamari sa for siden:

Smørgrøt ja. Og så spiste vi grillkylling med "franske poteter" (potetgull...) eller ostesuffle på lørdagskvelden. Og en halv gris eller lam på kjøkkenbordet vekker minner.


#43

emm sa for siden:

Husker endel desserter fra barndommen. Varm melk med egg/melboller i, med sukker og kanel på. Rødgrøt, eplegrøt, sviskesuppe, fruktsalat. Det har vi aldri nå. Vi hadde som regel ikke ferdigmat av noe slag, det ble laget mye fra bunnen, og gjerne fryst slik at det var enkelt å lage på hverdager. Lever ble endel brukt. Det liker jeg ikke den dag i dag. Blodklubb med sukker. Hmmm. Broren min og jeg var endel alene, og da hendte det vi kjøpte grillet kylling eller kyllingvinger og spiste det med loff og paprika potetgull. Det var jo skikkelig sunt! :knegg: Ja, også kom jo spaghetti ala capri på boks, det har jeg nok ikke smakt på 30 år.


#44

Tallulah sa for siden:

Jeg elsket begge deler! Vi hadde også lungemos og kjøttpudding. Hiawata ønsker seg støtt og stadig fiskeboller i hvit saus, det har vi spist kun to ganger. Og de to gangene er de eneste etter at jeg flyttet hjemmefra.

Vi hadde også mye lørdagskylling: sånne kyllingbiter i form, og grøt laget på grovt mel. Den grøten var ganske fryktelig.


#45

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg har spist MYE fiskelever. Husker at jeg syntes det var helt ok. Spiste det helt til jeg var 20, men sluttet da jeg tok mannen min med hjem for første gang, og han ble servert dette til første måltid. Minnes med fornøyelse hans sjokkerte fjes.

Torogryte i bursdag var stas!
Plukkfisk. :elsker:


#46

Libra sa for siden:

Fiskepudding blir nok aldri laget på mitt kjøkken, ei heller kjøpte fiskeboller i hvitsaus. Har hatt hjemmelagede fiskeboller et par ganger etter at jeg fikk barn, men det er så lenge siden at sønnen nok ikke kan huske å ha fått det servert.

Semuljepudding og pollentapudding med rødsaus kom jeg på for en stund siden og laget det noen ganger. Gubben og jeg syntes fortsatt at det var veldig godt, men sønnen ble ikke overbevist. Eggedosis har jeg også helt glemt. Ser at det er en god del ting dere nevner som også har gått i glemmeboken, sånne ting som jeg syntes var godt. Tror jeg må gå gjennom innleggene her når jeg skal lage middagsplaner fremover.


#47

Drømmedama sa for siden:

Hønsefrikassé, røkt kolje og rekcoctail. Blomkål med ostesaus, melon med skinke og bankekjøtt. Tilslørte bondepiker og semulegrynsgrøt. Toroposer. Potetgull til maten, altså på tallerkenen til stekt kjøtt. Potetmos på pose, lange pølser og amerikansk grønnsaksblanding. Ostesufflé.


#48

Filifjonka sa for siden:

Det er endel retter som jeg fikk servert hjemme og hos besteforeldrene mine, som ikke har vært i bruk de siste årene. Ikke fordi jeg ikke likte dem da, noen av dem ville jeg nok fortsatt synes var ganske gode på en nostalgisk måte.

Kan nevne fiskekaker i brun saus med poteter, grønnsaker og makaroni til. Bestemor var flink til å lage mat, dette var hjemmelagde fiskekaker i hjemmelaget saus, og makaronien var nesten det beste - alltid riflete, og jeg tror hun hadde smør og ost og muligens egg i den. Tilsvarende rett bare med middagspølser. Og der var det også mange desserter som ikke er så ofte å få lenger: Semulepudding med rød saus (det er jo kjempegodt!), sagosuppe, polentapuddinhg, Trondheimssuppe (det lager jeg en sjelden gang), fruktsuppe, rødgrøt osv.

Ellers husker jeg stekt torskerogn fra boks med revet gulrot og potet og rømme til, det likte jeg veldig godt. Faren min stekte også noen ganger en slags tykk servelat i skiver. Og på åttitallet kom vel Toro-gryterettene inn i de fleste hjem, de savner jeg IKKE. Vi hadde mest hjemmelaget mat, men det hendte vi hadde hermetikk som Joikakaker, fiskeboller i boks og sånt, det har vi aldri.


#49

Luvi sa for siden:

Blodpudding, lungemos og Toros Italiensk gryte er de jeg kommer på. Ble servert mye Toromat. Jeg bruker lite fra Toro nå og aldri gryteretter, men jeg vemmes ikke om jeg feks får servert en eller annen gryterett borte hos folk fordi så fremt det ikke er italiensk.


#50

Serafin sa for siden:

Middagspølser og spaghetti. Vi har nesten aldri pølser, og ikke med spaghetti til.
Stekt rogn med poteter og grønnsaker.
Stekt fiskepudding.
Fiskekaker i brun saus med poteter, grønnsaker og makaronistuing. (Det burde jeg egentlig lage en dag)


#51

Gaia sa for siden:

Jeg vokste opp vegetariansk, og det er en del av de rettene jeg ikke lager som voksen. Mye var indiskinspirert, og det var MYE karri i der meste. Så jeg spiser ikke karri i dag. Typiske retter var blomkålsaag (blomkål med karri), kfløtebrokkoli, stekt amerikansk blanding med ost (:grøsser:) og spinatpai.


#52

Tjorven sa for siden:

Jeg var veldig glad i lungemos. Jeg husker at jeg moste potetene mine og skar opp (de hermetiske) rødbetene i bittesmå biter og lagde en grøt av det hele. Den ble knall rosa og så helt grusom ut, men jeg elsket det. :hjerter:

Jeg tror ikke at ungene mine hadde jeblet i nevneverdig grad.


#53

Tjorven sa for siden:

Moren min var ganske så dårlig på å lage middag, så det gikk fryktelig mye i hermetikk og poser hjemme hos oss. Det er ikke mye av det jeg savner, nei.

Men jeg ble en ganske god kokk selv relativt tidlig. Dessverre hadde jeg ikke særlig ernæringsfokus, men jeg lagde verdens beste semulepudding med rød saus. :nam:


#54

Madicken sa for siden:

Stekt rogn, stekt blodpudding sammen med stekte eplebiter, samt lever. Jeg elsker alt sammen fremdeles, men mannen min hater det. Og spagetti på boks! A la Capri, heter det visst i dag. Jeg fikk det alltid hos mormor når jeg fikk velge middag, og jeg synes ennå det er knallgodt, så jeg serverer det ennå enkelte ganger til meg selv når jeg er alene. :o

Når vi ungene fikk lage middagen selv, vanket det oftest pizza med ketchup, røkte kjøttpølser og gulost. Med mengder av eggedosis til dessert.


#55

Guttemammis sa for siden:

Spagetti alá Capri (?), Orientalsk gryte, lever, kokt torsk, stekt flesk, fløyelsgrøt,
kålstuing og sikkert mye jeg ikke kommer på nå.


#56

Apple sa for siden:

Morsom tråd.

Lørdagskos:

Brødskiver med pizzafyll fra boks. Og ost oppå. Lettvint pizza. :humre: dette likte jeg faktisk.

Salat: noe grønt, agurk, tomat, egg, majones. Mine foreldre hadde også skinke fra boks oppi.

Lørdagskylling med ris. Nam nam.

Hverdager:Fiskekaker/ middagspølser i brun saus med poteter. Likte aldri.
Røkt fisk. Neitakk.
Fiskepinner. Aldri spist som voksen
Ertesuppe, hjemmelaget. Helt ok.
Wienersnitzel. Ok da, spiser ikke nå.
Kokte grillpølser. Neitakk, men godt da.
Hønse/ lanmefrikassé: aldri laget, men husker det som veldig godt
Ulike Toro- gryter. Likte dengang. Ofte servert ved festlige anledninger som nyttår. Med eksklusive tilbehør som salat og baguetter.

Smørgrøt (nam) og semulegrøt (ikke like godt)



#58

Serafin sa for siden:

Spaghetti capri, joikaboller og lapskaus på boks var typisk hyttemat. Det spiser jeg aldri nå, og likte det ikke særlig da heller.

Blodpølse og blodpudding. Likte det da, men tror ikke jeg hadde spist det nå.

Jeg kan ikke huske noe mat som jeg ikke likte eller ikke spiste som barn. Mamma er sannsynligvis uenig. :knegg:


#59

Storm sa for siden:

Spaghetti a la Capri har vel fått sitt endelige nådestøt etter ukas Hellstrøm-episode. :humre:

Jeg må vel også trekke fram alle disse Toro-gryterettene. Og Toro-supper. Foreldrene mine var store tilhengere av disse lettvinte løsningene.


#60

Bomull sa for siden:

Jeg tror jeg spiser det aller meste. Om jeg lager det selv er dog en annen ting. Vi spiste aldri blodpudding, lungemos og den slags hos oss, ei heller grøt eller fleskepannekaker. Vi spiste ikke mye av det som blir plukket frem som "sært" her i tråden. Vi hadde joikaboller (som vi spiser enda!!), spaghetti, kjøttpudding, fiskeboller, fiskekaker, koteletter, kjøttkaker, oksefilet og steker ol. Skulle jeg nevne noe så må det være flesk og duppe - det spiste vi mye av og det har jeg ikke spist siden jeg flyttet hjemmefra. Men det er jo veldig, veldig godt, så det er jo faktisk noe man kan ta med seg for litt variasjon videre. Hmmm ...


#61

Inagh sa for siden:

Mor mi hata dypt og inderlig å lage mat. Toro kom som en reddende engel for hennes del.

Jeg spiser fint lite mat fra Toro i dag, gitt. :humre:


#62

Bomull sa for siden:

Å herlighet, den husker jeg! Men det pizzafyllet har jeg faktisk aldri smakt.

Det fantes ikke halvfabrikata hjemme hos oss før jeg ble tenåring og kom ravende med Mr.Lee nudler og lasagnepakker i håp om å få lasagne - det var det ingen av mine foreldre som laget. Ikke spiste vi grøt heller, pappa var liten under VK2 og spiste grøt morgen, middag og kveld i flere år, så han tålte ikke lukta engang.



#64

Taien sa for siden:

Jeg tror ikke det er mye som ble laget da jeg var liten som jeg ikke spiste.
Unntaket var blodpudding og rømmegrøt. (ikke sammen da :p)
Ellers hadde vi grøt annenhver lørdagsformiddag, de andre lørdagene hadde vi betasuppe (fra pose). Dette fordi jeg elsket suppa, og broren min elsket grøt.
Den lørdagslunchen ble inntatt på kjøkkenet med radioen og radioteateret med lørdagskrimen på. Det var stas!

Det var egentlig lite halvfabrikata hos oss. Det eneste jeg husker er faktisk betasuppa.
Vi bodde sammen med mamma og mormor, og det var for det meste mormor som lagde mat i ukedagene og hun lagde nydelig mat.


#65

Flubby sa for siden:

Torsketunger var det ekleste jeg visste da jeg var liten, og har ikke spist det siden jeg flyttet hjemmefra. Jeg likte veldig godt blodpudding, men av en eller annen grunn har det også gått ut av kostholdet.
Grøt hadde vi hver lørdag, nå har vi det hver lillejulaften. Sild er godt, men jeg liker ikke lukta som setter seg overalt, så det spiser vi ikke (hjemme) lenger.


#66

Candy Darling sa for siden:

Har noen nevnt landgang? Formloff delt i tre, med pizzafyll oppå? Serverte det i 80-tallsparty her forleden, det var tørt, gitt!

Ellers; salat med kinakål og mais og ananas.


#67

Skilpadda sa for siden:

Her var det mye kjent, og en del jeg nesten hadde glemt! Det er masse ting vi spiste i oppveksten som jeg ikke spiser nå, men veldig lite jeg har valgt bort fordi jeg ikke likte/liker det. Jeg mener å huske at jeg likte det meste vi spiste, og når jeg tenker tilbake, tror jeg jeg ville likt det meste nå også.

Vi spiste mye fisk, som vi fisket selv eller kjøpte fersk. Kokt torsk var ikke akkurat favoritten da jeg var barn, men jeg syntes det var greit, og det var jo veldig god, fersk fisk. Stekt sei med stekt løk og rømme syntes jeg var kjempegodt. Stekt flyndre også. Salt uer likte jeg, og salt torsk med stekt flesk, og boknafisk, og spekesild med rå løk og gulrotstuing. Og stekte torsketunger i fløtesaus. :nam: Fiskeboller var den eneste hermetikkmaten jeg kan huske at vi spiste, og det hadde vi av og til når pappa var borte, for han likte ikke det så godt, men det gjorde vi andre. Fiskekaker lagde foreldrene mine selv, og de er gode. Og fiskegrateng av restefisk.

Vi spiste en del blodpudding, det har jeg alltid likt. Vi lagde det selv noen ganger også, både det og blodpannekaker - alt sammen servert med sirup, akkurat det ville jeg kanskje likt mindre nå enn da.

Stekt lever med fløtesaus syntes jeg var helt greit. Kjøttkaker er noe jeg aldri lager selv, men likte veldig godt, selv om jeg ikke likte ertestuingen vi alltid hadde til. Alt av kjøtt likte jeg godt, unntatt røkt svinekam, som jeg aldri har syntes var noe særlig - men jeg spiste jo det også. Lammefrikasse forbinder jeg mest med mormor. Vi spiste mye reinsdyrkjøtt, både som stek, finnbiff, i klar kjøttsuppe og som kjøttdeig til spaghettisaus og pizza. Aspic husker jeg at jeg syntes var så kult, det var "klubbmat" når mamma hadde syklubb. Jeg likte å hjelpe til med å dandere grønnsaker og reker før vi helte på den flytende geleen.

Vi brukte forresten en del hermetiske grønnsaker, det er vel blant de få tingene jeg ikke liker så godt nå lenger, selv om jeg likte både hermetisk asparges og hermetisk sopp den gangen. Hermetisk frukt var også en vinner når det gjaldt dessert!

Andre desserter jeg likte godt, men ikke har spist på veldig mange år, er sago- og semulepudding. Trondheimssuppe husker jeg også. Til søndagsdessert var det gjerne sjokoladepudding med krem eller gelé med råkrem.

Vi brukte veldig lite posemat, det eneste jeg kommer på er dessertpuddinger og gelé, og så tomatsuppe, som vi ofte hadde sammen med pannekaker på fredagene.


#68

Bomull sa for siden:

Én ting jeg ikke spiser lenger forresten er en påleggskombinasjon jeg fant opp da jeg kom hjem ettermiddagen 17. mai i russetiden og var rimelig hung over (så det regnes vel ikke som noe barndomsgreie i grunnen). Mamma og pappa hadde hatt buffet og jeg plukket blant restene og laget smørbrød av ristet loff med potetsalat, sennepsaus og russisk kaviar. :knegg: Jeg spiste MASSE av det i årene etterpå, men har ikke spist det på i alle fall 10 år. Ikke akkurat det som frister mest vil jeg si.


#69

Taien sa for siden:

Jeg har en kresen mann, så enkelte ting spiser jeg bare hos mamma.
Stekt eller kokt makrell.(Kald kokt makrell er den ultimate sommerrett for meg.)
Spekesild med kokte poteter og gulrotstuing. :nam:
Hønsefrikasé.
Lammefrikasé.


#70

LilleT sa for siden:

Mormor laget ofte småkjøtt, løksuppe og fersk kjøttsuppe med eggeboller.


#71

Serafin sa for siden:

Her oppe er landgang slike lange osteloff. Selges på flere bakeri, med blant annen ost og skinke, pizzafyll, eggerøre og laks etc.
Den med pizzafyll var veldig populær når vi var unger, hvis jeg en sjelden gang kjøper meg det nå, er det med ost og skinke.


#72

LilleT sa for siden:

Ja, landgang spiste jeg også som barn. Vi hadde ikke pizzafyll på, men forskjellig godt pålegg brtover hele langsida.


#73

Divine sa for siden:

Vi spiste for øvrig veldig mye nypesuppe fra pose. Det var akseptert som hverdagsdessert av en eller annen grunn.


#74

Myria sa for siden:

Der jeg kommer fra er landgang baguette med ost og skinke (og gjerne purre og majones også, varmet i mikro så osten smeltet litt). Det kjøpte vi gjerne på bakeriet i lunsjen.


#75

LilleT sa for siden:

Nypesuppe og fruktgrøt fra pose husker jeg også. Det var søndagsdesserter hos oss. Det samme med sånn halvfabrikata sjokoladepudding, karamelpudding eller mandelkjernepudding. Også spiste vi hermetiske fersken eller pærer, minnes jeg.


#76

Filifjonka sa for siden:

Samme her! Og fruktcocktail med krem.


#77

amanas sa for siden:

De eneste jeg ble servert til middag som jeg ikke serverer er armeridderer og pannekaker, rett og slett fordi jeg ikke ser på de som fullverdig middag.

Ellers har jeg servert både blodpudding, lungemos og morrpølse. Jeg syns det smaker helt grett og så er det så er det alltid kjekt å se reaksjonen til ungene, de blir jo helt på tur :fnis:

Ellers så er forskjellen på det jeg fikk servert og det jeg serverer at vi nå bruker mye mere grønnsaker.
Min mor brukte mye ferdige produkter, jeg lager mer fra bunnen av. Minnes enda vonde ferdig kjøttkaker fra gilde.
Jeg har likt meg på kjøkkenet, min mor mistrives der og laget bare mat for hun måtte, ikke av glede. Så det har nok hatt litt å si på kvaliteten på maten.


#78

LilleT sa for siden:

Ja! Og den som fikk ett av de to cocktailbærene var heldig. :knegg:


#79

Addison sa for siden:

Lever i fløtesaus, hvalbiff, nyrer i brun saus. Jeg likte det godt, men spiser det ikke nå, ikke så veldig lett å få tak i heller. Mange andre retter fra barndommen spiser jeg hos foreldrene mine, eller mamma lager når hun er på besøk. Kjøttkaker i brun saus, svinekoteletter i brun saus med surkål, røkt blåkveite med hvit saus med gulrøtter i.

Seibiff med løk og brun saus, fiskekaker i brun saus, plukkfisk og plukkfiskkaker, avkokt makrell og laks, ingenting av dette har jeg laget selv, men likte da jeg var barn. Vi har generelt lite sausemat, ungene er ikke glade i sauser, mens jeg ble reddet av saus da jeg var barn. :knegg:


#80

tink sa for siden:

Jeg vokste nærmest opp på kokt potet med smør som smelter. Det var ikke en rett som ble servert, men det var det jeg spiste når jeg ikke likte fiskemiddagen, et var jo ganske ofte...


#81

Maverick sa for siden:

Fiskepinner. Jeg takler ikke fiskepinner.


#82

Dronningen sa for siden:

Ting jeg ikke direkte savner

  • Gryterett basert på ris, tomatpure, grønnsaksblanding med bl.a. erter, og pølse(+)
  • Italiensk gryte eller Mexikansk gryte fra Toro (men vi bruker mye annet fra Toro)
  • kinakål i alle salater
  • kokt torsk
  • røkt torsk

Ting jeg liker, men ikke lager selv, da jeg hadde sittet alene med det:

  • sprøstekte torsketunger
  • spekesild, kålstuing, rå løk, potet og rødbeter
  • plukkfisk (en favoritt)
  • stekt blodpølse
  • sviskegrøt
  • rabarbrasuppe (igjen en favoritt)

Ting jeg bare ikke har laget:

  • kjøttkaker i kål (egentlig som fårikål, men man lager store kjøttboller selv, og legger dem varsomt ned blant kålen).

#83

Skilpadda sa for siden:

Sviskegrøt og rabarbrasuppe, ja! Det er desserter jeg også husker med glede, men som jeg aldri har laget selv. (Delvis fordi jeg mistenker at Poden ikke ville like dem noe særlig.)


#84

Bluen sa for siden:

Ja, det var jo veldig vanlig og populært. Dere er så veldig Toro-snobbete, alle sammen! :knegg: Jeg er ikke akkurat overrasket. Så seint som på søndag tilberedte jeg en kyllinggryte fra Toro til middag, med påfølgende restesuppe dagen derpå. Helt utmerket! :vilha:

Som vanlig ligger min familie en generasjon eller to etter, så her er det hermetikken som har måttet vike, mens Toro fortsatt lever i noen grad. Joikakaker, oksehalesuppe fra boks, lapskaus og spagetti à la Capri var ukentlig kost hos oss, men er ikke videreført av meg i voksen alder.


#85

Einhyrningur sa for siden:

Kinakål. Enhver salat innehold kinakål og det kommer jeg nok aldri til å spise igjen.


#86

Dronningen sa for siden:

Jeg måtte se hva vi bruker fra Toro, da det er like selvsagt for oss å bruke det som alt mulig annet. Jeg endte opp med:

Jevnlig:

  • Lasagne
  • Tomatsuppe
  • Bretagne kyllingsaus
  • Betasuppe
  • Gul ertesuppe
  • Hvitsaus
  • Karrisaus
  • Kjøttkakesaus
  • Peppersaus
  • Grøt
  • Spaghettisaus (ungene foretrekker den)
  • Ertestuing

Av og til:

  • vaffelrøre (den blir veldig god - bedre enn min egen)
  • pizzabunn
  • pizzafyll
  • Jegergryte

#87

Einhyrningur sa for siden:

Vi bruker litt Toro vi og. Potetmos på travle dager og glutenfri vaffelrøre. Og buljongterninger, men de er kanskje ikke fra Toro?


#88

Stellebord sa for siden:

Ferdigkjøpt selskapsdressing har jeg ikke spist i voksen alder, men likte godt da. Salat med kinakål, alt mulig og mais. Pariserpizza. Smørgrøt. Lungemos. Kleppsuppe/ melk. Maxboller.


#89

Addison sa for siden:

Mye Toro hos oss også, ingen fare, Bluen! :knegg: Vi hadde til og med mexikansk gryte her om dagen, de to eldste barna elsket det, hehe. Jeg kan styre meg, mest pga. tidlige festerfaringer med vodka, juice og nevnte gryterett. :skremt:


#90

Apple sa for siden:

Pppp-pizzafyll, ja. Det hadde jeg glemt! :humre:

Sviskegrøt likte jeg ikke fordi det av og til var steiner i.

Min mor laget egentlig mye hjemmelaget, men er nok en sånn person som har velsignet Toro- inntoget og forbarmet seg over lettvintheten. Nå lager hun omtrent bare Toro- mat og jeg mistenker at hun selv synes det er smart og moderne.


#91

Neket sa for siden:

Endel Toro her også, Bluen. :jupp:

Jeg syns den bali kyllinggryte er god. Og vi bruker tomatsuppen endel, ungene blir så skuffa når jeg lager selv.


#92

Apple sa for siden:

På nyttårsaften husker jeg min far pimpet Toro- gryta med ananas fra boks. Veldig kreativt og innovativt. :nemlig:


#93

Matilda sa for siden:

Toro er for all del blitt bedre enn hva det var, mindre palmeolje og natriumglutamat, og vi bruker jo annen halvfabrikata, så det er ikke for å snobbe vi velger det bort. Det er bare disse suppene, buljongene og gryteblandingene vi aldri kjøper lenger. Vi spiser det hos svigers av og til, og synes hver gang det smaker skrekkelig salt. Rett og slett ikke verdt den lille tida man måtte spare. Vi har dessuten fått stavmikser siden åttitallet.


#94

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes nå Toro er utrolig salt, og ungene er ikke vant til det og liker det ikke. Det eneste vi av og til spiser er kjøttkakesaus.

Jeg lager potetmos fra sånne frosne moste poteter, da. En fantasillion ganger bedre enn Mills.


#95

Apple sa for siden:

Å kom på en ting til: micro- mat. Min mor hadde egen oppskriftsbok med de deiligste middagsretteran kunne lage i microen. Fryse- pizza ble delig og myk og ikke sånn ekkel og sprø som i stekeovnen.


#96

Apple sa for siden:

Sånne ferdige poser fra fryseren? Tror ikke jeg har prøvd. Hva er egentlig i de Mills- posene?


#97

Novla sa for siden:

Torogryte til lørdagskos og spagetti a la Capri kommer også her høyt på listen over ting jeg ikke spiser i dag, sammen med hermetisk frukt og sopp/asparges. :knegg: Ellers kan jeg styre min begeistring for småsteik, plukkfisk (uten poteter, med hvitsaus jevnet med egg) og fiskekaker/pølser i brunsaus.

Mye av det dere nevner er ting jeg elsker og fortsatt spiser jevnlig, som blodpudding (hjemmelaget, vel å merke), røkt torsk og hvalbiff (men rosastekt/grillet, ikke hjelkokt i fløtesaus).


#98

Candy Darling sa for siden:

Gudene vet, men det er i hvert fall frysetørret, og gir en rar ettersmak og en seig konsistens. Den frosne er visstnok bare kokte poteter som er most og frosset.

www.klikk.no/foreldre/article906519.ece


#99

emm sa for siden:

Fornøyelig tråd dette her, det er faktisk et par retter jeg kunne forsøkt meg på igjen. Kanskje det går an å spise lever likevel?


#100

Divine sa for siden:

Jeg synes også dere er Toro-snobbete. Vi serverte faktisk Toros Rondane-gryte i dåpen til yngstemann. Nå ville jeg vel ikke gjort det, men det var veldig populært.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.