Jeg vet ikke om det er Senter for kjærlighet til karbohydrater, også kjent som Karbothalamus, i hjernen min som overstyrer all informasjon om emne, men det setter seg altså ikke... :gal:
Altså: Jeg kutter ut brød, pasta, ris, potet og?
Og hva i huleste spiser man så til frokost når man har stående buffet og ca. fem minutter på seg?
Salat (har ein stor boks med ferdig vaska salat i kjøleskapet). Ha i skinkebitar, ostebitar, tomater. Tar 5 minutt å lage. God dressing til. Og gjerne kokt egg (vi har ein del kokte egg i kjøleskapet)
Avocado med blåmuggost (ja, den held deg mett til lunsj)
Spekemat, tomater, melon. Eit knekkebrød til (vi følger ikkje heilt slavisk)
Omelett. Superraskt. Pisk to egg og to ss melk. Kvell i varm panne. Røykt laks / spekemat til
Kun salat blir man ikke mett av. Med masse proteiner i salaten blir man mett og god så det holder. Protein og fett er en veldig mettende kombinasjon, så omelett stekt i smør med litt bacon eller skinke i er en veldig god frokost.
Kjære vene, salat til frokost? :gal:
Nå har jeg presset inn salat til lunsj, og masse grønt til middag, jeg orker ikke det til frokost også. Hva med kornblanding, bær (uten sukker) med yoghurt, går det?
Jo, gløymde salat. vi har salat til omeletten :) Det blir mykje salat, men varierer med type salat og med tilbehør.
Veldig godt å strø frøblanding oppå :)
Jenta vår med diabetes har fantastiske blodsukkermål når ho et lite karbohydrat. I matboksen sin har ho ting som røykt laks, spekeskinke, skinke,
bønner (ho elskar bønner!), ostebitar, agurk, tomater, frokostlappar steikt på cottage cheese og egg (oppskrift på lavkarbo.no), salatblad og kanskje ein bit med knekkebrød (utan gluten, ho har også cøliaki, så vi er uansett ikkje så veldig venner med brød).
Igjen vil det si om du ønsker å følge Lindberg eller "no carbo". For meg er 2 stk grove knekkebrød nok karbo til å ødelegge non-carbo effekten, dvs vektnedgang i første omgang. Tragisk men slik er det nå engang ....
Ordet lavkarbo indikerer jo noe karbo og da vil jeg si grove knekkebrød er å foretrekke fremfor noe annet .....
Takk for svaret, Lisa. Jeg er meget skeptisk til nonkarbo, så ikke ti ville hester får meg til å prøve noe slikt, og jeg kjenner på kroppen at den ikke har vondt av knekkebrød, så ergo "knekkebrødet mitt får du aldri".
Eg er ingen ekspert på området, men har forstått det slik at all brødmat, knekkebrød inkludert skal kuttast ut dersom ein følger dietten.
Vi gjer ikkje det. Vi la om kostholdet for ca. to månader sidan på grunn av snuppa sine sjukdommar. Vi angrar ikkje eit sekund; begge oss voksne trives veldig godt med maten (som jo er kjempegod!) og snuppa er veldig fornøgd. Er berre minsten som ikkje er med på det heile. Han er to år og vil ha skivene sine. Og det får han så klart!
Vi har dagar der vi et brød til frokost og poteter til middag; tingen er at vi har redusert bruken veldig. Ein kan jo sjølv bestemme kor streng ein vil vere. Eg må sei at eg var SVÆRT overraska over at eg holdt meg så god og mett på salat til frokost! Som Albertine seier er det viktig å få i seg protein. Vi har det til alle måltider, og er ikkje redd for fett i form av bacon og fløyte.
Signerer helt og holdent. Vi har gjort akkurat det samme og er veldig fornøyd med resultatet. Jeg føler meg faktisk så mye bedre av å ha redusert karboene at jeg nå helt fint kan se på veslemor sin skive eller pasta uten engang å ville smake på den. Jeg spiser også en 3-4 grove knekkebrød om dagen men det er det hele. Man blir jo MYE mer mett av proteiner og blir ikke så fort sulten igjen som man gjør av f.eks brødmat (hvor blodsukkeret fyker i været og går ned igjen og man blir sulten igjen) .....
Men jeg må nok inrømme at jeg kanskje ikke er helt komfortabel med det høye fettinnholdet i maten når man spiser mye bacon (og kjøtt forøvrig), smør, ost, creme fraiche osv. Det er fint med velvære og vektnedgang men ikke på bekostning av tette blodårer senere i livet .... tror jeg i høst kommer til å justere litt og redusere fettinnholdet i lavkarbo maten og det blir en utfordring å få til uten å spise mer karbohydrater!
Kun nordmenn tror at måltider uten brød ikke er ordentlige måltider. :knegg:
Hva med:
-Eggerøre med røkelaks eller skinke
-Speilegg med bacon
-Omelett med masse godt fyll
-Lavkarbobrød med meierismør og proteinrikt pålegg
-Salater med mye proteiner og fet dressing
-Middagsrester
Nei, for lavkarbo er så mangt. Går man på Atkins induksjon, Skaldeman eller Ketolysekuren bør man ikke spise knekkebrød, da de fleste knekkebrød tar opp for mye av karbo-rasjonen. Går man på Lindberg, Lutz eller ikke følger noen bestemt filosofi kan man unne seg litt knekkebrød, bare man ikke overdriver. Jeg spiser Wasa Fiberpluss, og har alltid godt med meierismør og proteinrikt pålegg på. Men jeg går ikke på noen "kur", jeg spiser bare sunt.
Man får ikke tette blodårer av naturlig fett alene, det er først når man begynner å blande det med raske karbs at det utgjør en fare. De fleste av oss som spiser lavkarbo gjør det faktisk ikke kun for å gå ned i vekt, men pga. HELSEN, selv om noen er uenige. :)
Jeg er ikke sånn at jeg må ha brød tre ganger om dagen og poteter til middag, men for meg virker nonkarbo som et utrolig unaturlig kosthold. På lik linje med krampetelling og kalorier og veiing hver eneste matbit man putter i munnen.
Ja til litt av alt er min filosofi. Hadde jeg bare fulgt denne filosofien tidligere i livet, så hadde jeg kanskje ikke sittet her med store overspisingsproblemer den dag i dag.
Melkefett spesielt er ikke bra for kroppen og like unaturlig for oss mennekser som bearbeidet kornprodukter. Naturlig fett er selvfølgelig noe annet.
Helt enig med deg, jeg gjør dette av helsemessige årsaker, ikke noe annet. Jeg er føler meg som et annet mennekse når jeg kutter ut raske karobohydrater og blir "råtten" i magen med en gang slutter med det.
Noen her spurte om man ikke blir råtten i magen av lavkarbo :confused: Det er det vanskelig å bli for man spiser jo enorme mengder med grønnsaker (det gjør jeg i alle fall). Dobbelt opp med grønt i stedet for potet, ris, brød osv osv. Det er alt annet en råttent for magen.
Jeg tenker i første omgang på mat som f.eks avokado, nøtter osv som har naturlig fett i seg og ikke bearbeidet fett som f.eks cheddar ost ..... skjønner du hva jeg mener?
Nei det er akkurat det de ikke har. Korn har vi ikke spist i mer enn rundt. 10.000 år, og det er ingenting om man tenker på hvor lenge vi har levd. Det er derfor noen mener at vi enda ikke har rukket å tilpasse oss korn, det er for kort tid. Genene våre er jo så og si uforandret siden den gangen og. Men noen tåler det jo bedre enn andre, helt klart.
Selv om man spiser enorme mengder grønnsaker så er vel et stort inntak av proteiner en utfordring for fordøyelsessystemet og kan medføre sure oppstøt og tarmgassissues?
Nei det er faktisk helt unatrulig for oss mennesker å spise bearbeideded kornprodukter i den grad vi gjør i dag. Det er denne form for stivelse som i aller høyeste grad er årsak til den fedme epedemien vi har i den vestilge verden .........
:ropert: Iset - du er så kjempeflink til å forklare dette ;)
Melkefett er like naturlig som fett fra avokado og nøtter. Det fettet som er skummelt er transfett, altså umettede fettsyrer som er blitt oppvarmet og dermed ødelagt. DET er skummelt det! Når man kutter kraftig ned på karbohydratene skal man ikke være så veldig redd for å bruke litt melkefett. Det er kombinasjonen fett og karbohydrater som er problematisk.
Sikkert individuelt men min personlige erfaring og den til mange andre som legger om til lavkarbo er jo stikk motsatt, alle disse problemene blir borte.
Hønni: Jeg tror du må stå opp 10 minutter før og spise en omelett eller salat som du har laget kvelden før og satt i kjøleskapet. Hvis du vil tenke lavkarbo og kostholdsendring må du nok også sette av tid til bare deg. Trur eg.
Jeg har mange tanker om emnet, må bare kommentere litt på dette med folkeopplysning og råd som gis til befolkningen.
Linkene fra Iset er jo oppklarende og bra for meg som er opplyst om emnet og har biologiutdannelse i bagasjen. Men jeg synes at begrunnelsene for å spise mer fett og mindre karbohydrater er komplisert formulert. Det er flott for meg at jeg kan forstå budskapet, men jeg tror ikke at alle kan klare det. Gjennomsnittsnordmannen kan ikke nok om menneskekroppen til å bruke rådene i praksis. Her baserer jeg meg på min egen familie der flere tolker kostrådene fra Lindberg, Atkins og andre lavkarbo-rådgivere på ulike måter. De ulike menneskene har selvsagt ulike svakheter når det gjelder mat og eget kosthold, men hva de formidler til meg av kunnskap om hva de bør spise for å redusere sin overvekt stemmer jo lite med hva f. eks. Kenn Hallstensen prøver å si. Ergo tenker jeg at mange misoppfatter budskapet i lavkarbo, og dermed tror jeg at de kostholdsrådene man får fra den andre leiren med eksperter (Statens ernæringsråd) er enklere å få med seg og omsette i praksis for de aller fleste. Jeg sjekket akkurat sidene deres, og der står det:
[color=#0000ff][/color]
Disse rådene tror i alle fall jeg er lettere å bruke konkret når man handler i vanlige butikker og står foran frysediskene der. Faktum er jo at de aller fleste sverger i stor grad til halv- og helfabrikata som inneholder masse mettet fett og transfett, for lettvintshetens skyld. Dersom man følger rådene fra Statens ernæringsråd og ser på pakningen hva produktene inneholder vil man helt naturlig fases over fra hel- og halvfabrikata til å lage mat mer fra bunnen av, og da tror jeg man oppnår en flott helsegevinst. Samt at man følger rådene som Kenn Hallstensen & co gir automatisk.
Nei nei, alldeles ikkje. Korn er nytt, sett i menneskehetens historie. Åkerbruk har vi berre hatt dei siste 8000 åra. Det moderne menneske har vi derimot hatt i over 30 000 år.
Mennesket har ikkje endra seg mykje fysiologisk sidan steinalderen. Og den gongen åt ein grønsaker, frukt, egg, kjøtt og fisk. Dersom vi skal snakke om kva som er naturlig for menneskekroppen, så er det faktisk dette. Ikkje rart at så stor del av befolkningen har cøliaki. Det er VELDIG underdiagnostisert og i gjennomsnitt har folk det i 20 (!) år før ein får diagnosen.
(la meg legge til at eg er arkeolog, og kan litt forhistorie ;) Kosthold derimot er eg ingen ekspert på altså)
Som sagt over; det mest naturlige for mennesket er eit liv utan korn, ris og pasta :) Elles er eg heilt enig i "litt av alt", og derfor prøver vi å følge ein gyllen middelvei.
Nei, ikkje gammeldags trur eg? Her i Norge er vi veldig opptatt av brød då, antagelig som eit utspring av "Skolefrokosten" som blei innført i Oslo på 30-talet. Mannen min var djupt sjokkert over norske skular når han flytta hit og oppdaga at vi ikkje hadde varme måltider til ungane her, berre medbrakt brød. For eit U-land! I oljerike Norge!! :knegg:
Elles kan eg forstå dei som ikkje likar tanken på omelett og bacon til frokost. Kva med salat? Eller litt forskjellige ostar, paprika, agurk og litt kjeks (eg er som nevnt ingen fanatiker og et karbo i ny og ne utan problem)
For meg har det vore heilt motsatt! Eg møter min nye prumpefrie tilværelse med åpne armar! Og mannen rapporterer om samme effekt. Det er sikkert miljøvennlig også :knegg: Brød gir luft og oppblåst mage.
Her er jeg uenig. Hvorfor skulle ikke melkefett være naturlig fett? Det produseres jo av dyrene selv og inneholder ulike andeler mettet, enumettet og flerumettet fett. Akkurat som fett produsert av planter.
Det er vel riktig at mennesket ikke har spist korn i mer enn 10.000 år og at det er lite sett i forhold til hvor lenge mennesket har eksistert. Genene våre er helt sikkert ikke spesielt godt tilpasset å gafle i seg lett tilgjengelige karbohydrater. For 10.000 år siden begynte landbruket i Midt-Østen og spredte seg så over Europa, før det fantes vel også korn her og der, men man klarte ikke dyrke det. Derfor er det vel mer sannsynlig at mennesket er godt tilpasset et veldig variert kosthold der korn var en av de grønnsakene man omtrent aldri spiste fordi den vokste spredt og var liten.
Nå lurer jeg på noe annet, det er mer i prompesjangeren. En jeg kjenner har hevdet med en viss faglig tyngde at når man spiser mye umettet fett, for eksempel visse oljer, så promper man en masse av det. Noen som vet?
Yoghurt naturell med litt havre. Hiv i deg noen mandler og/eller litt kjøttpålegg i tillegg
Avocado
Ha hardkokote egg liggende i kjøleskapet fra kvelden før, og knaske litt egg, nøtter/mandler, en gulrot mm mens du ordner matpakker og slikt til barna (siden du i likhet med de fleste av oss ikke har tid til å sette deg ned å spise en rolig frokost som man helst burde).
Melkefett ikke farlig Strandvik gjør også til skamme den allmenne oppfatningen om at mettet fett, som finnes i melk- og dyreprodukter, er farlig for den voksne kroppen. Hun viser til en finsk studie foretatt blant 20.000 middelaldrende menn som avdekker at hjerteinfarkt var mindre vanlig blant dem som spiste mettet fett enn blant dem som hadde kuttet ned på denne fett-typen. - Mettet fett i balanse med andre fettsorter øker ikke risikoen for hjertesykdommer. Det er røyking, og ikke kolesterolet, som er den farligste faktoren, sier Strandvik.
Angående hjertet: Etter første graviditet og ammeperiode var kroppen litt "på tur". Jeg var sliten, hadde forhøyede leververdier og høyere kolestrol enn jeg pleier og burde. Jeg bestemte meg da for å slutte å amme (legen bestemte det da) og gå tilbake til lavkarbo (som jeg egentlig bør bestandig) og trening. Blant annet spiste jeg rundt 6 egg for dag. Da jeg kom tilbake 5 uker senere hadde kolestrolet mitt gått ned fra 6 til 3,5 :sjokk:.
Jeg er ikke uenig i det dere sier om melkefett, men jeg innbiller meg at det er mange som ikke tåler melk. Jeg leste feks en gang at det i den vestlige verden er mye "skjult" melkeinntoleranse, og at så mange som 70% av oss egentlig ikke tåler det. Dette kan jeg ikke dokumentere, men det er mange rundt meg som forteller om symptomer som gjør at jeg tror litt på dette.
Så vittig, mye av det dere diskuterer nå lå jeg og filosoferte over i natt.
Passer lavkarbo for alle mennesker? Voksne og barn? Er det sykdommer eller tilstander som gjør at det ikke anbefales? Hva med graviditet? Når man ammer? Og er det mulig å få i seg alle næringsstoffer ved en slik diett dersom man fks er allergisk mot egg?
Helt sant, mange tåler ikke ren kumelk. Jeg drikker det aldri, og gir det sjelden til vesla, da i så fall ALLTID helmelk! Men de fleste tåler bra bearbeidede melkeprodukter som rømme, ost, smør, fløte osv.
Selv ernæringsfysiologen i det svenske "du er hva du spiser" går nå ut og anbefaler meierismør fremfor noe annet, pga. smørsyren som tarmen trenger. Flere og flere ernæringsfolk fraråder nå alt annet enn meierismør, heldigvis!
Jeg mener det passer for de aller fleste, men vi er jo forskjellige så ting må bare prøves ut. Jeg er gravid nå og har akutt lagt om til et kosthold ala Lutz/Lindberg fordi jeg er overbevist om at det er det beste for meg og fosteret, dessuten senker det sjansen for å få svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning. Jeg velger selvsagt å ikke være i ketose under svangerskapet og ammingen, men jeg unngår alt av raske karber og får i meg nok fett.
Hehe, ang. det å prompe, så gasser jeg ut hele leiligheten her når jeg spiser usunt, mye raske karber. Selv på Grete Roede-mat promper jeg mye. Men på lavkarbo fiser jeg knapt, og fisene lukter mye bedre. :knegg:
Helt sant, til og med min mann har velduftende og nesten ikke-eksisterende fjerter når han spiser lavkarbo. :nemlig:
Bearbeidet trenger ikke å bety noe negativt. En stekt biff og kokt brokkoli er jo også bearbeidet på en måte. Når vi snakker om bearbeidet mat i negativ sammenheng, snakker vi om mat som feks. er tilsatt mye sukker og dritt, eller mat som er blitt så klusset med at den er ødelagt (som feks. sterkt oppvarmede flerumettede fettsyrer).
En venninne av meg skaffer seg "ubearbeidet" melk via en bonde som ikke paseuriserer (er det sånn det skrives?) melken. Det er ikke lov å selge upasteurisert melk i Norge, men det er en del som mener at den prosessen er hele årsaken til problemene mange har med melk. Pasteurisert melk råtner, mens ubearbeidet melk "syrner"... det er visst mye av forskjellen.
Jeg blir ikke helt klok på dette jeg. Når det kommer til melk er jeg blitt fortalt at man ikke skal gi h-melk til barn pga at fettet ikke er av den sunne typen. At det da er bedre å tilsette olje i maten og gi ekstra lett som er tilsatt d-vitamin.
Så sier lavkarbo at det er best å drikke h-melk :gruble: Jeg er ikke glad nok i fett for å gå for dette jeg altså..(men med tanke på vekta mi, så kan det godt være at kroppen min har godt av å forsøke dette)
Skal vi se; jeg er ingen ekspert på melkeprodukter, men har forstått det slik at mange reagerer på melkesukker og tåler derfor bedre feks. syrnede melkeprodukter, rømme, fløte, smør og ost. Ren kumelk kan bli litt for kraftig for tarmene våre, spesielt siden det er et produkt beregnet for kalver som skal vokse svært mye på svært kort tid. Men her er det sikkert noen som vet mer enn meg.
Jeg får krampelignende smerter av å drikke melk. Andre melkeprodukter virker "bare" lakserende på meg. Det er helt klart en forskjell ja!
Det er ikke bare melkesukkeret lactose man reagerer på. Om man har proteinintolereanse reagerer man på Kasein.
En lege på rikshospitalet har forresten utviklet en test som man kan ta for å sjekke om man har proteinintoleranse (gluten og kasein). Man leverer en urinprøve og får sjekket om man har mye peptider i urinen. Har man det er det mulig man har for mye i blodet også... og det fordi man mangler et enzym i tarmene som skal bryte ned melkeprotein og/eller proteinet gluten. Dette må for øvrig ikke forveksles med protein man skal ha mye av i en lavkarbodiett. Man er ikke "allergisk" mot lavkarbo :knegg:.
Jeg tror melkeprodukter er årsaken til mange helseproblemer både her til lands og mer generelt i den delen av verden vi forsetter å drikke / spise melk etter vi blir voksene (der skiller vi oss jo fra dyr).
De som har forsket mye på hvorfor visse krefttyper ikke forekommer i deler av Sør Øst Asia og Afrika har kommet frem til at disse folkene spiser et kosthold helt uten melkeprodukter. Det synes jeg er veldig interessant å merke seg .... jeg sier på ingen som helst måte at man får kreft av melk men jeg setter spørsmålstegn med hvor godt vi mennekser tåler så mye melkeprodukter som det vi spiser i denne delen av verden.
Vi skal også huske på at norsk landsbrukspoltikk står høyt i Norge. Et kosthold basert på brødmat og melk vil nok alltid bli anbefalt unasett hva forsking sier om konsekvensene av et slikt kosthold for visse mennsker.
Jeg kjenner to personer (en av de en kvinne på 72 år) med diabetes som har sluttet med insulin etter de la om kostholdet sitt. De gikk vekk fra anbefalninger og la om til et kosthold så og si uten karbohydrater ... ganske utrolig.
Jepp, sønnen min tok en sånn test siden han har en autismespekterforstyrrelse og det hevdes at det noen ganger skyldes kaseinintoleranse. Men han hadde fine tester både på kasein og gluten.
Ja jeg også mistenker at melk er noe man bør se nærmere på konsekvensene av... nettopp pga det høye forbruket.
Og så signerer jeg dette med norsk landbruk og kostholdsråd! Jeg har lest flere artikler bl.a intervjuer med forskere, hvor jeg har blitt sjokkert over hvor lite faglige begrunnelser de har hatt for sine påstander om at nordmenn må spise mye potet og brød. I en artikkel i et blad for diabetikere svarte feks en forsker noe sånt som at "hva skal nordmenn spise om vi ikke spiser potet"? Det var det eneste poenget han hadde i hele artikkelen. Det er noe muffins her!
Jeg har også lest om den mulige sammenhengen mellom autisme og melkeprodukter, og også hvete. Har også fått tilbakemeldinger fra foreldre med autistiske barn som har prøvd dette ut med STORT hell.
Jeg hadde aldri i livet satt barnet mitt på en melke- og hvetfri diett uten videre. Vi hadde selvsagt gjort det hadde testene slått ut, men siden de ikke gjorde de, velger vi å følge vårt vanlige kosthold.
Jeg hadde aldri satt barnet mitt på noe jeg mente kunne være skadelig nei, men siden hvete absolutt ikke er noe noen av oss trenger (hvetemel er noe dritt) og ren kumelk heller egentlig ikke er noe de trenger, så er det faktisk noe vi sjelden bruker her i huset. Men vi er ikke fanatiske, og det er vel kanskje det du mener er skadelig (for det er det jo). Vi bruker spelt istedet for hvete, og bruker kun melk (h) i matlaging i tillegg til andre melkeprodukter da, så litt melk bruker vi jo, men sjelden i ren form.
Jeg prøver å kutte ned på hvete, men ikke melk, men det er av generelle kostholdshensyn og har ikke noen med podens diagnose å gjøre. Jeg synes det er skummelt at mange foreldre tester ut dietter til barn uten grundig veiledning. Vi tenkte mye på hva det ville innebære dersom testene sa at poden hadde en intoleranse, og vi fikk også streng beskjed av leger på riksen om at legen som utførte disse testene var flink på sitt område, men at vi for guds skyld måtte snakke med en ernæringsfysiolog dersom vi valgte en diett, for akkurat der var nok samme lege ikke helt på høyden.
Til frokost ruller jeg sammen gulost og hamburgerrygg og spiser, ikke helt toppers men greit nok. Har aldri god tid om morgenen, så det hender jeg tar en Atkins bar, Advantage, den er det 2 karber i.
Det går jo ann å spise fedon brød, men dog no begrenset, det er 5 karber pr skive, og en bør vel ikke ha i seg over 20? pr dag sammenlagt.
Jeg har lavt stoffskifte så jeg prøver å truge kroppen til å forbrenne, noe den ikke gjør til vanligt.
Jeg vet det funker, enda så sprekker jeg så det synger hele tiden. :ikke standhaftig tinnsoldat hvertfall...:
Ja jeg syns også det er skummelt når folk bare prøver ut den ene dietten etter den andre på ungene sine. Men det spørs hva det er, for det å feks. kutte ut hvete fra barnas kosthold ser jeg bare på som en bevisst handling fra foreldre som er opptatt av sunt kosthold, og det er en matvare vi ikke trenger i det hele tatt. Men vi er nok ganske enige, sånn generelt sett.
Eg kan jo legge til at opprinnelig, dvs. får ørtenfjørten år sidan, tålte ikkje mennesket melk. Men ein begynte å bruke det likevel, den såkalla "secondary products revolution" (yes.. flotte ord).
Igjen; dersom ein ser på historia, og reknar det "opprinnelige" som naturlig, så er ikkje melk ein del av mennesket sin kost. Og opprinnelig var det ingen som tålte det.
Berre nevner det, sidan melk blei diskutert. Forøvrig elskar eg melk :sparke:
Er det MHM's frokostpannekake du lager lapper av? Jeg bruker den og Mock Danishen. Kjempegode. Jeg steker også alltid lapper av pannekakeoppskriften, synes det er bedre.
Det er også mitt problem med disse Atkins kurer. Jeg orker simpelthen ikke å utsette mine arterier for så mye mettet fett. Jeg tåler også veldig dårligt fed mat. Får med en gang halsbrann og dårlig hud, og mett blir jeg ikke av det. Men salat og proteiner ja, det kan jeg være enig i er tingen.
Ingen bør jo spise mat de ikke liker eller tåler. Dersom man ikke orker å spise mye fet mat, gjør man jo ikke det. Men husk at man bør holde seg unna lettprodukter, samme om man slanker seg eller ikke. Lettprodukter er sjelden sunt. Jeg kunne feks. aldri i livet tenke meg å bruke lettmargarin eller margarin, her bruker vi kun meierismør da det er sunnest og mest naturlig.
Hjernen trenger det ikke, da er det flere av oss som hadde vært døde eller dumme for lengst. :knegg: I små mengder kanskje, men mennesket kan fint leve og trives og være oppegående på minimalt med karbo, ja faktisk være mer oppegående enn på normalt kosthold. Men at det ikke er bærekraftig er jeg enig i, det er litt skummelt.
Det skjønner jeg. :ja: Lettmargarin o.l. er tilsatt ymse slags stabilisatorer og rare greier for å få det hele til å se OK ut. Men jeg må nå innrømme at jeg liker Gildes 9% fettpølser mye bedre enn de vanlige. Og hva med disse overlekre 0,0/0,1 yoghurt, er disse da ikke OK ? Spiser masser av dem. Er det da bedre å spise helfett kefir ?
Vi er generelt sett gode til å styre unna snop og feit kost, og er allesammen også normalvektige (vel, jeg er nok litt kraftig iflg KK). Men jeg må trene 6x i uken for å holde det slik, og det er faktisk litt slitsomt noen gange, især om vinteren. Må innrømme at jeg er svært glad i økologisk speltpasta og pommes strips fra ovnen, og det ville være et stort savn å måtte droppe disse.
Jeg har i alle fall kommet frem til følgende:
a) Dersom vi (= familien) skulle kuttet poteter, ris, pasta og brød hadde vi hatt konstant sultne unger.
b) Dersom vi skulle levd på lavkarbo hadde all min fritid gått med til å forberede og planlegge mat.
c) Vi hadde blitt blakk - mye av dette koster jo ganske mye.
d) Vi (i alle fall jeg) hadde vært død av hjerte og kar-sykdommer innen kort tid. Så mye fett (smør, feta, bacon) kan umulig være godt for kroppen
Dessuten lurer jeg på: funker det? Har noen av dere tatt av mange kilo (og deretter holdt en stabil vekt) ved hjelp av lavkarbokurer/kosthold?
Right. Ingen av oss er sultne iallfall. Mange barn er jo naturlige lavkarbere, da mange barn heller vil spise pålegg og proteiner generelt enn brødmat og poteter. Min jente har alltid vært sånn, helt uten innblanding fra meg. Den eneste karbohydratkilden hun elsker er pasta, så vi har fullkornpasta i ny og ne. Proteiner og fett metter mer enn karbo, faktisk. MYE mer, man får et mer stabilt blodsukker og kan få lenger perioder uten mat, ikke at det er et mål altså.
Det koster ikke alltid så mye mer, det spørs hva dere spiste før eller hvordan du planlegger. Jeg handler kjøtt i Sverige når jeg kan, og ellers mye på tilbud og fyller opp fryseren. Grønnsaker spiser man jo som regel uansett om man er på lavkarbo eller ikke, så det kan vel ikke klassifiseres som dyrere på et lavkarbokosthold. Egg er svært billig, tunfisk er billig, frossen kyllingfilet er billig, frossen kjøttdeig, torsk og laks er billig osv.
Man må planlegge mer i begynnelsen, men etterhvert som man får feelingen på dette så går det av seg selv. Du vet jo, det eneste man ikke spiser er jo poteter, pasta, vanlig brød, sukker og ris, og det betyr jo at man kan spise ALT annet, omtrent. Man har uendelig med valgmuligheter, det er bare å lese litt og komme inn i det. Å lage store porsjoner middagsmat og fryse ned er lurt, men det er jo lurt uansett hvilket kosthold man har.
Når det gjelder hjerte- og karsykdommer og mettet fett kan du bare lese hele tråden her så får du nok litt mer svar på det. Jeg har også MANGE flere linker om du vil ha.
Min egen lege har forresten anbefalt meg dette kostholdet (med mye fett).
a) Jeg lager mat som gjør at jeg koker ris/pasta/poteter til ungene, jeg tar salat ved siden av.
b) Etter 1 1/2 år på lavkarbo har jeg lært mange knep for rask matlaging fra bunnen av.
c) Matbudsjettet mitt har økt med snitt på 700 kroner måneden.
d) Det er fettet sammen med karbohydratene som er farlig, ikke fettet i seg selv.
Ja det virker, jeg gikk ned 20 kg på ca 20 uker og har siden holdt vekten. Har noen små ønskekilo jeg vil ha bort og som jeg sliter med, men har nå normal BMI.
Takk for saklig svar og gode råd.
Vedr. fett og karbohydrater, har du noe å vise til? En link e.l? (Kanskje det var dette som stod i Isets linker, jeg har ikke fått tid til å lese dem).