Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Serveres det alkohol i konfirmasjonen?

#1

Pesten sa for siden:

Ser det er mange som kommenterer alkohol som en selvfølge i konfirmasjon.

Hva valgte dere og hvorfor?

Hilsen nysgjerrige meg :)


#2

GydaG sa for siden:

Nei.
Det er jo en ungdom som er i fokus.


#3

Chablis sa for siden:

Nei, det er helt uaktuelt å servere når vi skal ha konfirmasjon. Har heller ikke vært i noen konfirmasjoner som har hatt alkoholservering , heldigvis.


#4

IzziCreo sa for siden:

Nei, overhodet ikke aktuelt hos oss. Det er konfirmantens fest, og det føles da helt unaturlig. Har aldri vært i konfirmasjon hvor det har vært servert alkohol.


#5

safran sa for siden:

For meg er det ingen motsetning i å servere vin samtidig som man har ungdommen i fokus. Vi serverte vin til forrett og hovedrett - jeg syns det er en selvfølge å tilby voksne gjester god drikke, også vin til de som ønsker det.


#6

Blondie sa for siden:

For meg er det en selvfølge å utelate alkohol fra konfirmasjon, men det er pga vansker i familien.


#7

millact sa for siden:

Konfirmant neste år. Regner med å servere alkohol til de som måtte ønske det til maten. Var i konfirmasjon i høst og fikk servert alkohol.


#8

Niobe sa for siden:

Jeg har vært i mange konfirmasjoner, men bare én hvor det har blitt servert alkohol. Vi kommer ikke til å servere alkohol når våre konfirmeres.


#9

Blå sa for siden:

Vi har servert alkohol i våre og har vært i andre der det har vært alkohol og ikke. Det er ingen rundt oss som drikker veldig mye og for meg er begge deler helt greit.


#10

mkj sa for siden:

Jeg husker ikke hva vi gjorde i fjor. Hvis vi hadde alkohol så var det nok øl til maten. Men tror egentlig ikke vi hadde det. Jeg har ikke noe prinsipielt i mot at noen drikker det til maten, men ser ingen problemer med å utelate det.


#11

allium sa for siden:

Vi hadde tilbud om et glass vin til maten, det synes jeg hører til en god middag.


#12

Unicorn sa for siden:

Det var ikke aktuelt med vin hos oss. For det første er ikke vi en vin-drikkende familie, og for det andre skulle omtrent samtlige gjester kjøre etterpå.


#13

polarjenta sa for siden:

Har ikke vært i konfirmasjoner der det ble servert alkohol, og kommer ikke til å servere alkohol i mine barns konfirmasjoner. Grunnen er rett og slett at jeg ikke syns det er nødvendig i en sånn anledning, jeg har ikke noe forhold til mat og alkohol sammen. Hva andre gjør bryr jeg meg ikke om.


#14

Magica sa for siden:

Jeg syns øl og vin hører sammen med mat. Vi har ikke hatt alkohol i våre to konfirmasjoner, men det tror jeg mest er fordi: 1 - vanskelig med kjøring, og 2 - arrangert sammen med x-familie. Og selv om selskapet var helt flott og alt gikk bra, så dro vi hvert til vårt tidligere enn hvis det ikke hadde væt en eks-familie. Så når min familie kom hjem tok vi oss nok helt sikkert litt alkohol. :knegg:


#15

Trixie sa for siden:

Ikke opplevd det og kommer nok ikke til å ha det heller neste år. Alkoholfritt øl er greit.


#16

Input sa for siden:

Jeg har hørt mange si at de ikke serverer alkohol i dåp, konfirmasjon og bursdager fordi hovedpersonen skal kunne forsyne seg av alt som serveres. For meg blir det rart, da kunne jeg ikke servert kaffe heller til ungen var ganske stor (jeg ville feks ikke servert femtenåringer kaffe).

Jeg har ingen sterke meninger om dette og aner ikke hva vi kommer til å gjøre. Jeg husker ikke om vi fikk vin i konfirmasjonen til nevøen min for noen år siden, men svogeren min pleier å tilby konjakk til kaffen i bursdager, så tipper vi fikk det i hvert fall. Jeg drikker nesten ikke alkohol og er en sånn rar voksen som foretrekker brus eller kullsyrevann til mat. Juice i alle former tåler jeg ikke.


#17

veobra sa for siden:

Vi har det ikke. Mange kjører, maten serveres tidlig og da drikker vi sjelden alhohol uansett. Vi hadde mange små barn også. Jeg vil tro 3 av ti hadde tatt et glass og da blir det for meg like greit å droppe. Ikke minst er det droppet fordi selskapet er for ungdommen og da synes jeg ikke vi trenger det.


#18

liefje sa for siden:

Vi serverte bobler først og vin til maten. Både vi og konfirmanten syntes det var helt naturlig å servere god drikke til alle ved en slik anledning. I vårt hjem er vin helt vanlig sammen med god mat og vi legger over hodet ikke vekt på at dette er alkohol. At barn er til stede spiller ingen rolle, for oss er det heller rart å lage et kunstig skille her. Ingen blir jo beruset. Vi har hatt bobler og vin/øl både i dåp og bursdager og på julaften opp gjennom årene og ingen reagerer på det. :kontinental:


#19

Appelsin sa for siden:

Nei. Jeg synes ikke det er en passe anledning å servere alkohol. Vi hadde ikke seremoni en gang, men 1/3 av gjestene var barn og 1/3 kjørte bil, jeg synes det hadde vært rart å ha med alkohol.
Jeg husker foreldrene mine ble sjokkert en gang de var østpå i konfirmasjon og flere av de voksne ble regelrett fulle, og prøvde å gi en skvett til konfirmanten. Men jeg innser selvfølgelig at det å servere vin til maten eller øl til kvelds går an å gjennomføre på mer "edruelig" vis altså.


#20

Stompa sa for siden:

Vi hadde ikke; jeg har bare opplevd det én gang (forrige helg, faktisk).

Det var ikke noen stor greie for oss, det falt meg bare ikke inn å tenke på det engang. Kan godt hende vi hadde servert vin hvis vi hadde tenkt på det. :vetikke:


#21

polarjenta sa for siden:

Jeg syns heller ikke at det å si at man ikke serverer alkohol fordi hovedpersonen skal kunne forsyne seg av alt som serveres er et godt argument.


#22

Magnolia sa for siden:

Vi er en vindrikkende familie ellers, men vi valgte å ha konfirmasjon uten alkohol. Festen var en søndag og matservering var i 13-tiden, og det føltes mest naturlig å servere kun brus og vann da.


#23

Fintdethei! sa for siden:

Nei, alkohol i konfirmasjon har ikke engang vært vurdert i de to vi har hatt. Jeg har heller aldri vært i en konfirmasjon der alkohol blir servert.
Det har bare ikke vært et tema, i grunn.


#24

Zulu sa for siden:

Hvis hovedpersonen skal kunne forsyne seg av alt som serveres i en dåp, så blir det stusselig servering. :knegg:


#25

Elise sa for siden:

Jeg har aldri vært i konfirmasjon med alkoholservering, men i slekta mi er det gjerne både bryllup og 60-årslag uten alkohol også. :jupp:

Jeg har vært på foreldremøter hvor politiet sier det er viktig å være et forbilde for barn og unge ved å vise at man kan kose seg uten å drikke alkohol, og det synes jeg er helt ok.


#26

My sa for siden:

Sitat en konfirmant jeg kjenner, da foreldrene ikke planla å servere vin til maten: "Hæ?! Gjestene mine må jo få lov til å kose seg!". Der var det viktig for konfirmanten at alle gjestene ble tilbudt det de likte aller best å drikke. Og konfirmanten var så definitivt i fokus. :knegg:

Jeg har vært i konfirmasjoner med begge deler. Hva vi gjør vet jeg ikke enda.


#27

oslo78 sa for siden:

Aldri vært i konfirmasjon med alkohol, kommer nok ikke til å være det noen gang heller. Helt utenkelig rett og slett i våre kretser. Har også vært i mengder av bryllup uten alkohol og noen med. Kose seg skal man kunne gjøre både med og uten tenker jeg.


#28

Lhi-My sa for siden:

God drikke til god mat er en selvfølge, men det finnes jo andre alternativer enn alkohol. Vi har nok også kontinentale vaner siden min mann er tysk, men det har ikke vært naturlig å ha alkoholservering i konfirmasjon. Jeg er ikke vant til det og mannens familie spurte heller ikke om det. Det er ikke noe jeg har sterke meninger om, så om mann eller svigers hadde ønsket det, hadde det vært ok for meg, men jeg tror ikke det streifet noen. Jeg har heller aldri fått alkoholholdige drikker servert i konfirmasjon noen gang, faktisk heller ikke i Tyskland.


#29

Lavender sa for siden:

Det blir ikke det i vår familie, det er ikke tradisjon for det. Men jeg har vært hos andre familier hvor det vin er vanlig tilbehør til god mat, uten diskusjoner.


#30

Snippa sa for siden:

Jeg synes ikke alkohol passer med en konfirmasjon, så vi har ikke hatt det. Kan ikke huske å ha vært i noen som har hatt det heller, selv om det sikkert kan ha skjedd.


#31

Milfrid sa for siden:

Vi hadde vin i konfirmasjonen. 20 gjester og det gikk kanskje en flaske vin. Jeg synes at et glass vin til maten er fullstendig, uproblematisk uavhengig av situasjon, men vi har heller ingen med alkoholproblemer i familien.


#32

Niobe sa for siden:

Jeg er enig i at det ikke er et spesielt godt argument for å ikke servere alkohol i konfirmasjon, men sammenligningen med kaffe er heller ikke spesielt raffinert. Alkoholen på bordet er det ulovlig å servere 15-åringen eller for 15-åringen å drikke, kaffe er ikke. Det blir to veldig forskjellige ting.


#33

My sa for siden:

Jeg har fått servert vin i barnebursdag. :knegg: Fireårsdag til et barn som gikk i barnehagen med mine. Da var de såpass små at foreldrene var der med barna, og det var laget et eget bord til de voksne med oster og vin. :hjerter: Kanskje unødvendig å opplyse om at foreldrene ikke var norske. :humre:


#34

millact sa for siden:

Jeg tror også det er viktig å vise barn og ungdom at det går an å kose seg med et glass vin uten at man blir full. Annen diskusjon, da, enn denne.


#35

007 sa for siden:

Alkohol i konfirmasjon er ikke vanlig i verken min eller mannens familie, og vi har heller ikke hatt alkohol til maten i våre tre konfirmasjoner. Jeg har faktisk aldri vært i verken konfirmasjon eller dåp der det har vært vin til maten.

At en 15-åring drikker kaffe har jeg derimot opplevd flere ganger.


#36

Robyn sa for siden:

Vi har ikke servert alkohol, og har heller ikke fått servert alkohol i noen av konfirmasjonene vi har vært i.
For oss har det aldri vært et tema engang.


#37

Filifjonka sa for siden:

Vi har ikke hatt alkoholservering i konfirmasjonene våre. En faktor var at vi hadde en alkoholiker i nær familie, men jeg syns uansett det er fint at feiringer også kan være alkoholfri. Må innrømme at «de må jo få lov å kose seg»-argumentet over her, bare økte min holdning der. Jeg er overhodet ikke redd for at barn er tilstede når folk drikker vin og øl i siviliserte mengder. Jeg har opplevd mye fælt alkoholrelatert i barndommen, veldig langt unna at voksne blir litt annerledes i stemmen eller ler litt mer.

Det å ikke ha vin i konfirmasjon handler for min del ikke om at hovedpersonen skal kunne spise og drikke alt som serveres. Men nettopp at ungdommen er i en alder der det er fint å vise at en ikke alltid MÅ ha alkohol for å ha en hyggelig fest.


#38

Ellisiv sa for siden:

Vi hadde vin tilgjengelig til de som måtte ønske det i begge konfirmasjonene. Ikke noe big deal her, kunne godt hatt uten, men det ble nå sånn. Det gikk ikke mye vin, det var en og annen tante som hadde et glass. ☺️


#39

løve70 sa for siden:

Dette :nemlig:


#40

Chablis sa for siden:

Enig med deg. :jupp:


#41

Madicken sa for siden:

Høres logisk ut. Hadde selskapet vært en lørdag ettermiddag/kveld, kunne jeg kanskje funnet på å tilby en god vin eller bobler til de som ville ha det. Men selv om vi har en nokså avslappende holdning til det å drikke et glass vin selv med barn til stede under måltidet, kommer nok konfirmasjoner her i huset til å være alkoholfrie.


#42

Gri sa for siden:

Det er ikkje aktuelt hos oss. Eg drikk ikkje alkohol sjølv, men serverer det til gjestar likevel i andre høve. Eg synes ikkje ein treng det på ein dag som handler om ein ungdom. Ein kan fint kose seg utan, og det kan ungdommen også gjerne få sjå.


#43

Inagh sa for siden:

Jeg har aldri opplevd at det er blitt servert alkohol i en konfirmasjon.


#44

Pepper Lemon sa for siden:

Vi kommer nok til å servere alkohol i konfirmasjonen til neste år. Jeg synes det faller seg naturlig. For første gang skal vi samle hele familien til selskap, som er en begivenhet i seg selv. Det blir forhåpentligvis litt staselig, med festmat som gjør seg godt med vin.

Jeg har ingen betenkeligheter med vinservering i forhold til å være rollemodell og vise at man kan ha det fint uten alkohol. Dette er antakeligvis det mest påkostede selskapet vi kommer til å holde, og eneste gang vi samler hele slekten. Jeg tenker alle lørdagsmiddagene som spises uten alkohol er viktigere for å vise at alkohol ikke er fast tilbehør.

Og så må jeg legge til at jeg forundres over at det her skrives at man er glad man har sluppet å oppleve vinservering i konfirmasjon.


#45

Hyacinth sa for siden:

Vi hadde selskap lørdag ettermiddag og kveld (seremoni midt på dagen lørdag). Kun én kjørende gjest. Vi serverte bobler før maten og vin til maten. For oss er det naturlig å tilby det beste vi vet å drikke når vi også serverer det beste vi vet å spise, hvis det gir mening. (Eller var det klønete uttrykt? :undrer: ) At det inneholder alkohol er irrelevant. Det er selvsagt ikke snakk om store mengde, og gjestene forsyner seg ikke selv (selv om det ikke hadde vært et problem, det heller).

Jeg kan ikke se noen grunn til å ikke gjøre det slik i vår familie. Det finnes ingen med et problematisk forhold til alkohol der.

Vi har vært i mange konfirmasjoner, og det er blitt servert forskjellige ting der. Jeg kan ikke helt huske hvor og hvor ofte alkohol er blitt servert, det er ikke noe jeg har reflektert særlig over. Konfirmasjonene vi har vært har også vært ulike. Noen har vært på restaurant, andre har vært forholdsvis tidlig søndag formiddag. Jeg tenker at setting og tidspunkt også kan være avgjørende for folks valg


#46

Tilde sa for siden:

Vi har hatt 3 konfirmasjoner, og vært i mange utenom.
Aldri servert, eller blitt servert alkohol.


#47

My sa for siden:

Det var ikke ment som et argument, det var bare et eksempel på ulike holdninger til dette. Den konfirmanten jeg siterte var bare vant med at når de spiste ekstra god mat så likte de voksne å drikke vin til, og hun så ikke hvorfor de ikke skulle kunne gjøre det i hennes konfirmasjon. For henne var vel det viktigste at alle skulle få det beste de visste, og hvis det de voksne likte best å drikke var vin, så skulle de få det. Tror ikke de slo henne at hun skulle være mindre i fokus (akkurat den sammenhengen må jeg innrømme at jeg har problemer med å se selv :undrer: ), eller at de voksne ikke greide å kose seg uten.

Andre kan se annerledes på det, fordi familien eller ungdommen selv har en helt annen holdning til alkohol, annet forhold til hva en konfirmasjonsmiddag skal være, eller rett og slett ikke tenke over det, fordi de ikke har tradisjon for å drikke alkoholholdige drikker til mat (kjenner faktisk folk som ikke ser poenget med å drikke alkohol hvis de ikke skal feste og bli fulle … :rolleyes: ), på samme måte som jeg ikke hadde kommet på å sette fram melk. Derfor må det bare bli opp til hver enkelt familie. Jeg har litt samme forhold til det som Hyacinth, det er bare en drikk, på linje med andre drikker, og alkoholinnhold har mindre betydning. Så for meg blir det omtrent like relevant å spørre om folk valgte å servere cola i konfirmasjonen, og hva som var argumentene for og imot. For meg er det ikke viktig, rett og slett.

Når det gjelder dette synes jeg det er greit at konfirmanten får være med på å bestemme selv. Hvis konfirmanten ønsker å servere vin for at det skal være ekstra stas for de voksne, og det er innenfor økonomiske rammer og ingen alkoholproblemer i familien, så ser jeg ikke hvorfor foreldrene skal bestemme noe annet, fordi konfirmanten skal være i fokus, eller skal kunne forsyne seg av alt.

Jeg er ellers enig i at man bør kunne kose seg uten alkohol. Uten kake også, for den saks skyld.


#48

Anne C sa for siden:

Jeg har aldri vært i noen konfirmasjoner der det serveres alkohol, og det kommer heller ikke vi til å gjøre. Vi gjorde det heller ikke i eldstes konfirmasjon for to år siden. For meg hører det ikke sammen, og det har aldri vært snakk om det som jeg har fått med meg.


#49

Bloppy sa for siden:

Jeg har ikke opplevd det i de konfirmasjonene jeg har vært i. Det ble servert øl i min mener jeg å huske. Da spiste vi stek av ett eller annet slag tror jeg. De øvrige jeg har vært i, har vel stort sett hatt koldtbord.

Vi hadde ikke alkohol i snuppas konfirmasjon, og vil heller ikke ha det i podens neste år. Koldtbord tidlig ettermiddag på søndag trenger ikke alkohol synes vi.


#50

Hyacinth sa for siden:

Jeg er enig i hvert eneste ord!

Og «jeg har heldigvis ikke opplevd det»? :undrer: Hvorfor er det heldigvis?


#51

Tallulah sa for siden:

Vi kommer ikke til å ha alkohol, uten at det er et veldig gjennomtenkt argument. Jeg har ingen sterke meninger for eller i mot, egentlig. Jeg har vært i konfirmasjoner der det blir servert alkohol, og andre der det ikke blir det. Vår konfirmant liker ikke lukten av alkohol, og syns det er ekkelt med fulle mennesker. Selv om ingen i vår familie har for vane å drikke seg fulle ville han kunne bekymre seg for om noen kom til å gjøre det, og dermed stresse på sin egen store dag.

Ellers syns jeg det er mange dårlige argumenter på begge sider av saken. :knegg: Om man sier at alkohol hører naturlig med og at helheten mangler uten alkohol, sier man jo samtidig at de yngre gjestene får en mindreverdig opplevelse. Og på andre siden: det er mange konfirmanter og andre midtpunkt som må finne seg i at ikke alt på bordet er til dem. Som vertskap har man ansvar for gjestene også, ikke bare hovedpersonen.


#52

-ea- sa for siden:

Har aldri vært i en konfirmasjon der det serveres øl eller vin, heller aldri hørt om noen som har fått det i konfirmasjoner. Bare noe jeg har lest om på forum.

Mulig årsakene er at 1) alle kjører pga det finnes ikke kollektivtrafikk, og 2) den underliggende holdningen er at alkohol = fest, og konfirmasjon er ikke en fest på den måten, og til slutt 3) de har ingen link mellom god mat og vin, slik noen av dere skriver.

Jeg tror alkohol i konfirmasjon er et byfenomen, opprinnelig ihvertfall, på samme måte som at jeg har lest om noen som ikke ber barn i konfirmasjon engang - som er uhørt i de slektene jeg omgås, barn er selvsagt med i familieselskaper.


#53

My sa for siden:

Dette er sånt som hadde vært avgjørende for meg. Derfor kommer jeg til å spørre mine konfirmanter om hva de synes. Hvis det er viktig for dem at alle skal få drikke det beste de vet til maten, også de voksne som synes vin eller øl smaker best til, så blir det vin og øl. Hvis jeg har den aller minste mistanke om at de blir usikre eller stresset ved tanken på at de voksne skal drikke alkohol, så blir det ikke alkohol. Hvis de ikke har noen bestemt mening om saken (mest sannsynlig scenario) så får vi se. Da kommer det vel litt an på hvor vi er og når på dagen vi har det, tenker jeg.

#54

Hyacinth sa for siden:

Det er iallfall ikke det jeg mener. Jeg mener at jeg ønsker å tilby gjestene (blant andre alternativer) vin til maten, ikke at det er det eneste som duger. For det er det jo ikke. Poenget er at gjestene kan velge.

For meg var det forresten viktig å spørre konfirmanten hva han (og hun, den gang) mente om dette.


#55

Tallulah sa for siden:

Jeg har dog planer om ha en vinflaske til ryddejobben etterpå. :knegg:


#56

amo sa for siden:

Nei, men eneste årsak er at alle gjester har lang reisevei etter selskapet 2,3,og 7 timer bilkjøring. Lar seg ikke kombinere med alkohol.
Jeg har heller ikke vært i konfirmasjonsselskap det serveres og det er samme årsak.
Men vi har jo oftest tatt hele helgen eller hatt besøk hele helgen og det serveres alkohol til mat både fredagen og lørdagen, men som sagt ikke søndagen pga. Bilkjøring for gjestene.


#57

Hyacinth sa for siden:

Her hadde vi selskapet hjemme, mange gjester som bodde her og øvrige gjester i gangavstand, det var kun én familie som hadde fire kilometers reisevei. :knegg: Vi hadde også få barn, men det er fordi det ikke er flere barn i slekta vår. Den ene av to små barn liker dessuten ikke brus.


#58

Chablis sa for siden:

Fordi jeg ikke synes alkohol hører hjemme i konfirmasjon , jeg ville blitt veldig overrasket om vi faktisk ble servert det.
Pluss mange flere grunner, derfor sa jeg heldigvis, skjønner ikke hvorfor man skal reagere på det.


#59

Hyacinth sa for siden:

Nei, ok, men det gjør jeg altså. «Heldigvis» høres litt nedlatende ut i mine øyne, men mulig det ikke er ment sånn. Jeg tror nok det ville blitt negativt oppfattet dersom jeg sa det motsatte, altså at «jeg har heldigvis alltid blitt servert alkohol».


#60

Trois sa for siden:

Vi har servert vin i våre konfirmasjoner, og vil gjøre det i de neste også. Helt enig i at det er viktig å vise barna/ungdommen at man kan kose seg uten alkohol. Men det er like viktig å vise at det går an å kose seg med. At det å servere alkohol til maten ikke er synonymt med fyllefest. Nå er vi heldige og det er ingen i familien som har et problem med alkohol (som vi vet om). Det spiller sikkert også inn at vi har familie fra land hvor alkohol er en helt naturlig del av et måltid.


#61

-ea- sa for siden:

Akkurat det kan man vise hundrevis andre dager i året, og noen av oss gjør det jo også (kanskje ikke akkurat alle dager :humre: ), - så en konfirmasjon trenger ikke være anledningen for å ha opplæring i det.


#62

Hyacinth sa for siden:

Nei, men hvorfor skal man ikke gjøre det akkurat da, mener du?


#63

Drømmedama sa for siden:

Helt fjernt med alkohol i konfirmasjonene til barna våre, vi har ikke engang tenkt tanken. Selv om vi har hatt middagene på en restaurant som er kjent for gode vinpakker til god mat. Grunnen er vel at det er konfirmanten som er i fokus og som velger menyen, og da har det ikke vært naturlig for oss å tenke på alkohol.
Vi er for øvrig vant til selskaper både med og uten alkohol, men har ikke opplevd alkohol i konfirmasjon. Jeg synes ikke det er skrekkelig upassende med alkohol i konfirmasjon, bare veldig fjernt og rart.


#64

Myria sa for siden:

Jeg synes ikke alkohol hører hjemme i en konfirmasjon og hadde blitt overrasket om jeg så det. Vi kommer ikke til å servere alkohol og jeg har heller aldri opplevd det i de konfirmasjonene vi har vært i.


#65

tink sa for siden:

Nei, det føles ikke naturlig for oss, verken i konfirmasjon, dåp eller familiebursdager der barn er hovedpersonene. Vi drikker gjerne et glass eller to, både hjemme i helga og ved familiesammenkomster ellers i året. Dersom jeg ikke var sjåfør kunne jeg sikkert takket ja til en glass dersom de blir servert meg som gjest i konfirmasjon. Tar skikken dit jeg kommer.


#66

Trois sa for siden:

Selvfølgelig kan man det. Men hvorfor skal en konfirmasjon absolutt være alkoholfri hvis man til vanlig serverer vin til mat. Jeg kan bare snakke for meg og min familie da dette er veldig subjektivt og vi alle har med oss erfaringer som gjør at vi tar de valgene vi gjør. Nå har jeg barn som er gamle nok til å drikke alkohol, og hens forhold til dette gjør meg enda tryggere i at vi har gjort de rette valgene. Men igjen, dette er vårt valg, jeg respekterer selvfølgelig de som velger annerledes.


#67

Darth sa for siden:

Jeg er ikke vant med alkohol i konfirmasjon (eller dåp), og vi serverte det heller ikke da eldstemann ble konfirmert. Jeg opplever det som uvant med alkoholservering i konfirmasjoner, men antar det har mest med egne forventninger og erfaringer å gjøre og mener ikke at det ene er mer rett enn det andre. Jeg har vært i flere konfirmasjoner der det har blitt servert vin, og det har vært riktig hyggelige selskap. Jeg er en skadeskutt voksen som har hatt erfaringer med alkoholisme i oppveksten og er nok heller konservativ når det gjelder koblingen kos, rusmidler og barn.


#68

rine sa for siden:

Nei, vi har ikke tradisjon for alkohol i familiesammenkomster- tenker da på konfirmasjon og julaften, bryllup og ev. nyttårsaften kan være unntak- verken i min familie eller mannens familie, derfor har det ikke vært naturlig for oss å servere det. Jeg har ingen kjepphester på området, så det hadde vært OK for meg å servere alkohol i moderate mengder hvis f.eks mannen var vant med det og insisterte på det. En av mine relativt nære slektninger har problemer med å kontrollere alkoholinntak (ikke alkoholiker, mer et dømmekraftproblem...), så jeg tror jeg ville tenkt meg om en ekstra gang dersom det var naturlig å invitere hen i konfirmasjon.


#69

My sa for siden:

Her vil det også være mange som har lang reisevei, men vi kommer uansett til å ha selskapet på lørdag (uavhengig av om seremoni blir lørdag eller søndag), så alle disse kommer til å overnatte til neste dag. Likevel så kan det godt være at mange må/velger å kjøre bil fra selskapslokalet til overnattingssted, men de aller fleste av våre gjester består av familier med to voksne, hvorav bare den ene trenger å kjøre, så det vil likevel være en hel del som har muligheten til å ta et glass med alkoholholdig drikke til maten, hvis det blir et alternativ hos oss (noe jeg ikke vet enda).

#70

Minerva sa for siden:

Har vært i tre konfirmasjoner, som voksen, og fått alkohol i alle tre. Et glass champagne som velkomstdrink, og tilbud om rødvin/øl til mat. Har aldri opplevd fyll eller ubehagelige opplevelser av den grunn. Maten som ble servert var gjort litt ekstra stas på, og mange av gjestene er over middels interessert i både mat og smak.

Vi skal selv ha konfirmasjon om ett år og kommer til å servere alkohol til de som ønsker det. Det gjorde vi også i barnedåpen.

Og så synes jeg alle skal få lov til å gjøre det som passer best i sin familie.


#71

Lykken sa for siden:

Vi hadde konfirmasjon for 2 år siden og vi tilbød vin/øl til maten, 3 retters, til de som ville ha. Vi hadde det på restaurant. Mange kjørte bil, så vi visste at det begrenset hvor mange som ville ha. Helt vanlig i min familie å tilby alle varianter til maten. Konfirmanten selv hadde ingen sterk mening om det ene eller det andre på forhånd. Vi skal ha ny konfirmasjon neste år og kjører samme opplegg. Jeg var i konfirmasjon igår og der var det konfirmantens eget ønske at det ikke ble servert alkohol.


#72

ming sa for siden:

Vi har ikke servert alkohol i de to konfirmasjonene vi har arrangert. Har ingen sterke motforestillinger. Det er vel bare tradisjonen som er sånn, både på min og mannens side.

I andre type familieselskaper (70-årsdager, bryllup, julaften, nyttårsaften osv) serveres det alkohol, mens barnebursdag, dåp, konfirmasjon og 17.mai feires uten. Vet ikke helt hvorfor - det har vel bare blitt sånn. Og det er helt ok.


#73

safran sa for siden:

Dette blir litt som å si at bare 3 av ti bruker melk i kaffen, så da setter vi ikke det fram. :knegg: :nemlig: Nei, gjestene må da være fornøyd så lenge de får noe å bite i. :humre:

#74

Anne C sa for siden:

:knegg:


#75

Hyacinth sa for siden:

Det jeg skal si nå handler ikke om konfirmasjon, men det er en tanke om dette med barn og alkohol:

For meg er det ekstremt viktig at mine barn (ungdommer) lærer at alkohol er noe voksne kan (ikke må) drikke i moderate mengder hvis de synes det smaker godt. Jeg vil ikke at de skal forbinde alkoholholdig drikke med rusmidler. De vet selvsagt at det skjer at noen drikker for mye, men til dags dato har de aldri (meg bekjent) opplevd at voksne de har en relasjon til har drukket så mye at de blir påvirket av det. Hadde det skjedd, ville jeg ha syntes det var veldig ubehagelig. Jeg håper at mine barn når de blir voksne vil ha et sunt forhold til alkohol dersom de ønsker å drikke det. Derfor har jeg ingen betenkeligheter med å la dem se at det er noe som av og til drikkes av voksne. Jeg vil ikke at de skal forbinde alkohol med fest og iallfall ikke fyll.


#76

Pøblis sa for siden:

enig med deg, Hyacinth. Hvis det eneste de ser er rølpefester og russ som tar den helt ut, kan man fort få en litt spesielt forhold til alkohol.

Jeg synes også det er viktig at de ser at vin er noe man drikker et glass aller to av til mat, ikke bare noe man svelger unna for å bli full fortest mulig.


#77

Hyacinth sa for siden:

Ja. Og jeg opplever faktisk noen ganger at voksne folk på min alder har et sånt drikkemønster som du beskriver her. At de snakker om alkohol i samme setning som «fest», og at de gjerne drikker for mye med vitende og vilje og snakker om det så barn hører. Det synes jeg er merkelig og uvant.


#78

allium sa for siden:

Enig.

Vi serverer vin i alle familieselskaper, og jeg ser ikke konfirmasjoner som noe unntak. Ingen blir fulle av den grunn. Men jeg føler nesten at å ikke tilby et glass vin til en god middag er på linje med å droppe kaffe til kaken.


#79

amo sa for siden:

Helt enig med de siste innleggene her. :nikker:
Mine er vokst opp med at alkohol er et alternativ ikke et "must".


#80

Tallulah sa for siden:

Jeg er helt enig med deg i dette, men jeg tror ikke mekanismene alltid er så enkle. Min egen sønn har aldri sett meg eller faren full, hans motstand mot alkohol stammer fra folk han har møtt i offentligheten, på trikken for eksempel. Også tror jeg det er uungåelig omtrent å få ungdom til å ikke forbinde alkohol med fest og fyll til en viss grad.


#81

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg er enig med deg i det.


#82

Tallulah sa for siden:

Men selvfølgelig, sunne vaner hjemmeifra er jo en god grunnpakke, uansett.


#83

polarjenta sa for siden:

Jeg er helt enig. Mine unger har aldri sett meg full, de har knapt nok sett meg drikke, og spesielt minstemann har gitt uttrykk for at han ikke liker at jeg drikker, dette kom fram da jeg tok et glass vin på en ferietur. Hvorfor han har denne motstanden vet jeg ikke. Han har så vidt jeg vet ikke sett noen fulle folk, og han syns det er greit at besteforeldre og tante og onkel tar seg en øl eller et glass vin på julaften for eksempel. Men han ser helst at jeg ikke drikker.


#84

Hyacinth sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. Hva ungdommene mine får med seg på skolen og blant andre ungdommer har jeg liten kontroll på. Heldigvis (og også dessverre) er de aldri ute og «fester». De er i grunnen aldri ute bortsett fra når de er på trening...


#85

ullmor sa for siden:

Man kan ikke vite hva slags forhold de ulike gjestene har til alkohol og derfor synes jeg man skal avstå fra det. Hvorfor sette folk i en vanskelig situasjon? Jeg synes vi har et ansvar for å gjøre det enkelt å la være å drikke. Og da særlig i høytidelige anledninger der man føler at man må stille.


#86

millact sa for siden:

Det kommer jo an på hvem man inviterer? Vi inviterer kun nær familie. De kjenner vi svært godt og vet hva slags forhold de har til alkohol.


#87

Røverdatter sa for siden:

Vi hadde øl til maten. Alt gikk bra.


#88

Tjorven sa for siden:

Vi skal ikke servere alkohol til maten i konfirmasjon. Ikke alle familiemedlemmer vet å begrense seg, så da lar vi det bare være.


#89

Floksa sa for siden:

Det har vi ikke hatt og komme heller ikke til å ha. Vi greier å finne god drikke som ikke inneholder alkohol. Evt så har vi ikke så god mat at den krever alkohol. Evt HAR vi såpass god mat at den står seg uten alkohol :knegg:


#90

My sa for siden:

Joda, kjenner alle såpass godt at jeg vet hvilket forhold de har til alkohol i vårt tilfelle. Det er snakk om mine og mannens foreldre og søsken, og deres ektefeller og barn. Vi har vært på fester, i bryllup, i selskaper, i middager, jul, nyttår og 17.mai såpass mange ganger med alle sammen, at jeg tviler sterkt på at det kommer noen store overraskelser i denne anledningen, som ikke har avslørt seg tidligere.

#91

My sa for siden:

For oss så vil det ikke ha noe med at vi ikke finner god drikke uten alkohol å gjøre. Det vil heller være at vi ikke ser noen grunn til å la det være, og ønsker å utvide antall valgmuligheter. Drikke av mange ulike slag kommer vi til å ha, siden det er forskjellig hva folk synes er god drikke, og vi vil selvsagt ha god drikke uten alkohol. Det kan hende at noen av valgmulighetene vil være med alkohol også, men det er ikke sikkert. Men det blir vel litt som at vi ønsker å ha drikke både med og uten sukker. Vi kan absolutt finne god nok drikke uten sukker, men vi ønsker likevel å ha noen med, for valgmulighetens skyld.

Det med alkohol er heldigvis relativt enkelt da, i konfirmasjon, det vil neppe være noen som etterlyser det hvis det ikke er der. Verre er det med mat og kaker. Hos oss er det en gjest som har et problematisk forhold til mat, og slike selskap og etegilder er faktisk ganske vanskelig for vedkommende. Det er det verre å gjøre noe med. Egentlig burde det også være slik at det er mulig å kose seg sammen og feire uten å måtte spise noe usunt. Men akkurat det er så spikret i vår kultur at det er det umulig å komme forbi, vi kan rett og slett ikke droppe dessert eller kaker. Men alkoholholdig drikke er uproblematisk i vårt tilfelle. Helt greit uten, helt greit med.


#92

Billa sa for siden:

Jeg har aldri vært i konfirmasjon med alkoholservering. Ikke noen stor greie om det hadde vært det, heller, men jeg er uansett av dem som foretrekker annen drikke en vin. Det er rett og slett ikke det beste som finnes. Synes jeg. Hvis det var vinsmaken mer enn alkoholen jeg var ute etter, tenker jeg at det finnes gode alkoholfrie alternativer på polet. Da slår jeg mange fluer i ett smekk og har en god bredde på tilbudet til gjestene.


#93

Floksa sa for siden:

Jeg er en voksen som synes folk som drikker mer enn en enhet er trolig ekkelt.
Derfor avstår vi fra å servere. For det er jo alltid noen som påstår at det slett ikke kan merkes på dem. Vel.


#94

My sa for siden:

Ja, synes man det er ekkelt så er det selvsagt veldig lurt å la det være.

Ikke det at man trenger å ha en grunn til å la det være heller, det er jo ingen sterke tradisjoner for å ha alkohol i konfirmasjoner, i vår kultur. De fleste tenker vel ikke så mye over det heller, før man blir spurt direkte om å ha en mening om saken, som i denne tråden. At flere svarer at det ikke "hører sammen" går vel like mye på hva man er vant med, som at man har gjort seg opp en klar og velbegrunnet mening om at det ikke bør serveres.


#95

Divine sa for siden:

Men tror dere ikke dette er en klassegreie? Jeg har arbeiderklassebakgrunn og har bare vært i "arbeiderklassekonfirmasjoner". Har aldri blitt servert alkohol i noen av dem. Ikke engang min klassereisende stesøster som lever et liv med høy champagnefaktor, har servert alkohol i konfirmasjonene til sine barn. Jeg er for øvrig oppvokst i et hjem hvor de voksne ikke likte alkohol i noen særlig grad, så de serverte ALDRI alkohol til gjester. Det var først da jeg var mange og tredve at jeg leste her inne på FP at mange forventet alkohol i middagsselskaper. Da ble jeg litt satt ut, for jeg hadde fram til da nesten aldri tilbudt dette. Det hadde ikke falt meg inn at det for mange var et "must".


#96

My sa for siden:

Hvordan jeg er vokst opp har i grunn fint lite med dette å gjøre. Jeg har helt andre alkoholvaner enn foreldrene mine hadde da jeg vokste opp. De drakk aldri alkohol, bortsett fra kanskje en øl til julemiddagen. Vin hadde vi aldri i hus. Konfirmering drev vi ikke med :knegg: men det hadde vært utenkelig med alkoholservering om vi hadde gjort det. Jeg tar lilevel gjerne et glass vin til god mat, og synes også det er naturlig å tilby det til gjester. Så her er det vel mer en generasjonsgreie enn en klassegreie.


#97

millact sa for siden:

Vi som vil servere alkohol i konfirmasjon gjør det pga smaken, ikke pga alkoholen. Alkoholfri vin er forresten ikke særlig godt synes jeg. Da drikker jeg heller farris.


#98

nolo sa for siden:

Jeg har arrangert tre konfirmasjoner, og ikke servert alkohol i noen av dem. Vi hadde kirke kl 11 en søndag, og koldtbord/tapas like etter. Hadde vi hatt selskap med treretters hadde vi tilbudt vin til maten. Jeg var i konfirmasjon forrige lørdag, og der fikk vi indrefilet til hovedrett, og da var jeg glad for at ett av drikkealternativene var rødvin. :nikker:


#99

Hyacinth sa for siden:

Jeg hadde definitivt gjort det samme i ditt tilfelle.


#100

Hyacinth sa for siden:

Det finnes mange gode alternativer til alkohol på polet. Men det har ikke vinsmak. Vinsmaken kommer også av alkohol. Alkoholfri vin har jeg hørt har blitt bedre enn den var før, men det smaker ikke like godt i det hele tatt. (Synes jeg.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.